ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 2240 ΦΕΚ 153/16.09.1994
Συμπλήρωση διατάξεων για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο 1
Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις – Νομαρχιακά Διαμερίσματα – Επαρχεία
1. Συνιστώνται Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις με κατά τόπο (χωρική) αρμοδιότητα την περιφέρεια περισσότερων του ενός νομών ή της μιας νομαρχιών ως εξής:
α. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με χωρική αρμοδιότητα τις περιφέρειες των Νομαρχιών Αθηνών και Πειραιώς, προσωρινή έδρα την Αθήνα και ονομασία “Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών – Πειραιώς”.
β. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με χωρική αρμοδιότητα τις περιφέρειες των Νομών Έβρου και Ροδόπης, προσωρινή έδρα την Κομοτηνή και ονομασία “Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης – Έβρου”.
γ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με χωρική αρμοδιότητα τις περιφέρειες των Νομών Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης, προσωρινή έδρα την Ξάνθη και ονομασία “Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης”.
Σχετικό: παρ.33 του άρθρου 13 του Ν.2307/1995 (Α 113)
#####
2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων μπορεί να συσταθεί Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με χωρική αρμοδιότητα το Νομό Θεσσαλονίκης και τους γειτονικούς νομούς. Η ονομασία και η έδρα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αυτής καθορίζεται με το ίδιο διάταγμα.
#####
3. Ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου και οι Κοινότητες Μικροκλεισούρα, Ποταμοί, Μικρομηλιά, Αχλαδιά, Παγονέρι, Λευκόγεια, Εξοχή, Χρυσοκέφαλος, Δασωτό, Περιθώρι, Κάτω Βροντού, Κατάφυτο, Βαθύτοπος, Οχυρό, Γρανίτης και Βώλακας του Νομού Δράμας, καθώς και οι οικισμοί του Δήμου και των Κοινοτήτων αυτών, αποσπώνται από την επαρχία του νομού Δράμας και αποτελούν ξεχωριστή επαρχία με περιφέρεια την περιφέρεια του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου και των ανωτέρω κοινοτήτων, ονομασία ” επαρχία Κάτω Νευροκοπίου” και πρωτεύουσα το Δήμο Κάτω Νευροκοπίου.
Η συνιστώμενη επαρχία Κάτω Νευροκοπίου του Νομού Δράμας, οι επαρχίες Λαγκαδά του Νομού Θεσσαλονίκης, Ελασσόνας του Νομού Λάρισας, Κέας, Πάρου και Τήνου του Νομού Κυκλάδων αποτελούν Επαρχεία. Οι επαρχίες Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας του Νομού Έβρου αποτελούν Επαρχείο με ονομασία Επαρχείο Βορείου Έβρου. Στα Επαρχεία αυτά εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για τα Επαρχεία των άρθρων 7 παράγραφος 2α, 9 παράγραφος 11, 15 παράγραφος 2 και 30 παράγραφος 3 εδάφιο τέταρτο του ν. 2218/1994.
#####
4. Μέχρι να εκδοθεί ο οριστικός Οργανισμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Εσωτερικών και Οικονομικών, καταρτίζεται προσωρινός οργανισμός των Επαρχείων της προηγούμενης παραγράφου.
Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και του αρμόδιου υπουργού μεταφέρονται από το σύνολο των οργανικών θέσεων των αρμόδιων υπουργείων ο αριθμός των θέσεων που απαιτούνται για την κάλυψη των θέσεων του προσωρινού οργανισμού.
#####
5. Η χωρική αρμοδιότητα των νομαρχιών του Νομού Αττικής ανακαθορίζεται ως εξής:
α. Η Νομαρχία Αθηνών με έδρα την Αθήνα περιλαμβάνει τους Δήμους Αθηναίων, Αγίας Βαρβάρας, Αγίας Παρασκευής, Αγίου Δημητρίου, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Αλίμου, Αμαρουσίου, Αργυρούπολης, Βριλησσίων, Βύρωνα, Γαλατσίου, Γλυφάδας, Δάφνης, Ελληνικού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Ηρακλείου, Καισαριανής, Καλλιθέας, Καματερού, Κηφισιάς, Μελισσίων, Μεταμόρφωσης, Μοσχάτου, Νέας Ερυθραίας, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας, Νέου Ψυχικού, Νέων Λιοσίων, Παλαιού Φαλήρου, Παπάγου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Πεύκης, Ταύρου, Υμηττού, Φιλοθέης, Χαϊδαρίου, Χαλανδρίου, Χολαργού, Ψυχικού και τις Κοινότητες Εκάλης, Λυκόβρυσης, Νέας Πεντέλης και Πεντέλης.
β. Η Νομαρχία Πειραιώς με έδρα τον Πειραιά περιλαμβάνει τους Δήμους Πειραιώς, Σπετσών, Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Δραπετσώνας, Κερατσινίου, Κορυδαλλού, Νίκαιας, Περάματος, τις επαρχίες Αίγινας, Κυθήρων, Τροιζηνίας και Ύδρας και τη νήσο Σαλαμίνα.
γ. Η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής με προσωρινή έδρα την Παλλήνη περιλαμβάνει τους Δήμους, Αυλώνος, Αχαρνών, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Γέρακα, Κερατέας, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνος, Μαρκοπούλου Μεσογείων, Νέας Μάκρης, Παιανίας, Παλλήνης και Σπάτων και τις κοινότητες Αγίου Κωνσταντίνου, Αγίου Στεφάνου, Αναβύσσου, Ανθούσας, Ανοιξης, Αρτέμιδος, Αφιδνών, Βαρνάβα, Γλυκών Νερών, Γραμματικού, Διονύσου, Δροσιάς, Θρακομακεδόνων, Καλάμου, Καλυβίων Θορικού, Καπανδριτίου, Κουβαρά, Κρυονερίου, Μαλακάσας, Μαρκοπούλου Ωρωπού, Νέων Παλατίων, Παλαιάς Φώκαιας, Πικερμίου, Πολυδενδρίου, Ραφήνας, Ροδόπολης, Σαρωνίδας, Σκάλας Ωρωπού, Σταμάτας, Συκαμινίου και Ωρωπού.
δ. Η Νομαρχία Δυτικής Αττικής με προσωρινή έδρα την Ελευσίνα περιλαμβάνει τους Δήμους Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Φυλής, Ασπροπύργου, Βιλλίων, Ελευσίνας, Ερυθρών, Μάνδρας, Μεγαρέων και τις κοινότητεε Μαγούλας, Νέας Περάμου και Οινόης.
Σχετικό: υπ`αριθμ. 1129853/1198/0006Α/18-29.11.1994, υπ`αριθμ. 3000404/202/0078/12-19.1.1995 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β`26)
Σχετικό: παρ.5 του άρθρου 13 του Ν.2297/1995 (Α 50) και παρ.14 του άρθρου 16 του Ν.2298/1995 (Α 62)
6. Με προεδρικό διάταγμα. που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών μέχρι 31.12.1994, ορίζεται η οριστική έδρα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 1 και των Νομαρχιών Ανατολικής Αττικής και Δυτικής Αττικής. Η προσωρινή έδρα, που αναφέρεται στις περιπτώσεις α`, β` και γ` της παραγράφου 1 και γ` και δ` της παραγράφου 5, καταργείται το αργότερο στις 31.12.1994.
7. Οι διατάξεις του τέταρτου και πέμπτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 2218/1994 καταργούνται.
Άρθρο 2
Τροποποίηση του άρθρου 40 του ν. 2218/1994
Το άρθρο 40 του ν. 2218/1994 αντικαθίσταται ως εξής:
Άρθρο 40
Ειδικές ρυθμίσεις για τις ΝομαρχιακέςΑυτοδιοικήσεις με περιφέρεια δύο ή περισσότερουςνομούς ή νομαρχίες
Στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, των οποίων η περιφέρεια περιλαμβάνει δύο ή περισσότερους νομούς ή νομαρχίες, εφαρμόζονται οι πιο κάτω ειδικές ρυθμίσεις:
1. Κάθε νομός ή νομαρχία αποτελεί Νομαρχιακό Διαμέρισμα της ενιαίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Έδρα του Νομαρχιακού Διαμερίσματος είναι η έδρα του αντίστοιχου νομού ή της νομαρχίας. Σε κάθε Νομαρχιακό Διαμέρισμα εκλέγεται αριθμός Νομαρχιακών Συμβούλων ανάλογος με τον πληθυσμό του, κατά τις διακρίσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 4.
Ο συνολικός αριθμός των μελών του Συμβουλίου της ενιαίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι ίσος με το άθροισμα του αριθμού των μελών των Νομαρχιακών Συμβουλίων των Διαμερισμάτων.
2. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο και ο Νομάρχης κάθε Νομαρχιακού Διαμερίσματος έχουν για την περιφέρεια του Νομαρχιακού Διαμερίσματος όλες τις αρμοδιότητες των άρθρων 13 και 16 αντίστοιχα.
3. Όργανα της ενιαίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και το Συμβούλιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που αποτελείται από όλους τους συμβούλους των Διαμερισμάτων. Όργανα του Νομαρχιακού Διαμερίσματος είναι το Νομαρχιακό Συμβούλιο, οι Νομαρχιακές Επιτροπές του Διαμερίσματος και ο Νομάρχης του Διαμερίσματος.
4.α. Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει έναν υποψήφιο Πρόεδρο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ισάριθμους με τα Νομαρχιακά Διαμερίσματα νομάρχες και υποψηφίους για μέλη του Συμβουλίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των Νομαρχιακών Συμβουλίων. Ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων του Συμβουλίου κάθε Διαμερίσματος είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των νομαρχιακών συμβούλων που εκλέγει και μπορεί να αυξηθεί μέχρι 30%. Στον αριθμό των νομαρχιακών συμβούλων δεν περιλαμβάνονται ο υποψήφιος Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και οι υποψήφιοι νομάρχες. Η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 7 για την κατανομή των υποψήφιων συμβούλων κάθε συνδυασμού στις επαρχίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εφαρμόζεται χωριστά σε κάθε Διαμέρισμα με βάση τον πληθυσμό του Διαμερίσματος.
β. Η δήλωση της παραγράφου 3 του άρθρου 7 περιλαμβάνει για κάθε υποψήφιο νομάρχη και νομαρχιακό σύμβουλο και ένδειξη του Νομαρχιακού Διαμερίσματος για το οποίο είναι υποψήφιος. Στη δήλωση πρώτος γράφεται ο υποψήφιος Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
γ. Στα ψηφοδέλτια, μετά το επώνυμο το όνομα και το όνομα πατέρα του υποψηφίου Προέδρου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των υποψήφιων νομαρχών και υποψήφιων συμβούλων αναγράφεται το Νομαρχιακό Διαμέρισμα για το οποίο είναι υποψήφιοι.
Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μέχρι και προς τέσσερις (4) υποψήφιους συμβούλους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
δ. Ο υπολογισμός των 315 και των 215 των εδρών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που ανήκουν στον επιτυχόντα συνδυασμό και στους επιλαχόντες συνδυασμούς, αντίστοιχα, γίνεται χωριστά για κάθε Διαμέρισμα, ανάλογα με τον αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβε κάθε συνδυασμός σε ολόκληρη την περιφέρεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
ε. Η αναλογική κατανομή των εδρών στις περιπτώσεις του άρθρου 9 παράγραφοι 5 και 6, καθώς και η κατανομή των εδρών στις περιπτώσεις του άρθρου 10 παράγραφοι 2, 3 και 4 γίνεται χωριστά σε κάθε Διαμέρισμα, με βάση όμως τον αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων σε ολόκληρη την περιφέρεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
5. Το Συμβούλιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι αρμόδιο για:
α. τον κανονισμό των εργασιών του και τον Οργανισμό της Κεντρικής Υπηρεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης,
β. την κατάρτιση και το συντονισμό της εφαρμογής αναπτυξιακών προγραμμάτων,
γ. την κατάρτιση και εκτέλεση του γενικού μέρους του προϋπολογισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του απολογισμού,
δ. την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης,
ε. την άσκηση των αρμοδιοτήτων των περιπτώσεων ε` έως ι` και κβ` έως κε της παραγράφου 1 του άρθρου 13 για την Κεντρική Υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
6. Για τη συγκρότηση και λειτουργία του Συμβουλίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 14, με τις κατωτέρω διαφοροποιήσεις :
α. Το Συμβούλιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης συνέρχεται για τη συγκρότησή του σε σώμα την τρίτη Κυριακή του Ιανουαρίου του πρώτου και του τρίτου χρόνου της νομαρχιακής περιόδου και, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν προσκληθεί σε συνεδρίαση, συνέρχεται χωρίς πρόσκληση την αμέσως επόμενη Κυριακή στις 11 το πρωί.
β. Ο σύμβουλος ή οι σύμβουλοι, που αναφέρονται στις παραγράφους 1, 2, 3 και 5, είναι σύμβουλος ή σύμβουλοι του Νομαρχιακού Διαμερίσματος στο οποίο βρίσκεται η έδρα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
γ. Η διάταξη του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 6 δεν ισχύει για το Συμβούλιο των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων του άρθρου αυτού.
7.α. Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και νομάρχες εκλέγονται οι υποψήφιοι του επιτυχόντος συνδυασμού.
β. Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εκτελεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της και ασκεί για την Κεντρική της Υπηρεσία τις αρμοδιότητες των περιπτώσεων β` έως η` της παραγράφου 1 του άρθρου 16. Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης μπορεί, με απόφασή του, να αποσπά για τη λειτουργία του γραφείου του μέχρι πέντε (5) υπαλλήλους από τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Η απόσπαση γίνεται για χρονικό διάστημα ενός (1) έτους που μπορεί να παρατείνεται για έναν ακόμη χρόνο.
γ. Νομαρχιακές Επιτροπές συνιστώνται μόνο στα Νομαρχιακά Διαμερίσματα. Οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 4 και των παραγράφων 1, 3 και 4 του άρθρου 15 εφαρμόζονται αναλόγως για τις Νομαρχιακές Επιτροπές των Νομαρχιακών Διαμερισμάτων.
δ. Όταν απουσιάζει ή κωλύεται ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αναπληρούται από το νομάρχη της έδρας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται από το νομάρχη άλλου Διαμερίσματος, που ορίζεται από τον Πρόεδρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
ε. Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης λαμβάνει ως έξοδα παράστασης το ποσό που προβλέπει η παράγραφος 1 του άρθρου 17 για το νομάρχη, καθώς και ημερήσια αποζημίωση και έξοδα μετακίνησης, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου αυτού. Η αποζημίωση της παραγράφου 4 για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου καταβάλλεται και για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
στ. Ο υποψήφιος Πρόεδρος Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης επιλαχόντος συνδυασμού θεωρείται πρώτος επιτυχών σύμβουλος του συνδυασμού του στο Νομαρχιακό Διαμέρισμα στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται ο δήμος ή η κοινότητα που είναι δημότης.
β. Οι πράξεις των οργάνων του Νομαρχιακού Διαμερίσματος είναι εκτελεστές αφότου εκδοθούν. Οι διατάξεις του άρθρου 18 για τον έλεγχο των πράξεων των οργάνων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εφαρμόζονται αναλόγως και για τον έλεγχο των πράξεων των οργάνων του Νομαρχιακού Διαμερίσματος. Οι διατάξεις της παραγράφου 12 του άρθρου αυτού εφαρμόζονται και για τις πράξεις του Προέδρου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
9. Κάθε τμήμα του προϋπολογισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνει το γενικό μέρος και παραρτήματα, αντίστοιχα με τα Νομαρχιακά Διαμερίσματα.Στο γενικό μέρος γράφονται το έσοδα και τα έξοδα της Κεντρικής Υπηρεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και οι δαπάνες για την εκτέλεση του Επενδυτικού Διανομαρχιακού Προγράμματος και στα παραρτήματα τα έσοδα και τα έξοδα λειτουργίας και οι δαπάνες για την εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος του αντίστοιχου Διαμερίσματος.
Ποσοστό των εσόδων κάθε Διαμερίσματος, το οποίο καθορίζεται με απόφαση του Συμβουλίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί έσοδο του γενικού μέρους του προϋπολογισμού για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας της Κεντρικής Υπηρεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
10.α. Οι διατάξεις των παραγράφων 4 έως 10 του άρθρου 16 εφαρμόζονται αναλόγως και για τον Πρόεδρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Η εκλογή του νομάρχη γίνεται από τους συμβούλους του Διαμερίσματος.
β. Οι διατάξεις των άρθρων 19 και 20 εφαρμόζονται αναλόγως και για τον πρόεδρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης”.
Άρθρο 3
Ειδικά αναπτυξιακά και οικονομικά μέτρα
1. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθορίζονται αναπτυξιακά και οικονομικά κίνητρα για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις των περιπτώσεων β` και γ` της παραγράφου 1 του άρθρου 1 και τους Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού των Νομαρχιακών αυτών Αυτοδιοικήσεων.
Τα κίνητρα αυτά αναφέρονται ιδίως:
Σε αύξηση κατά 50% της επιχορήγησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό των Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Σε αύξηση κατά 100% της χρηματοδότησης που αναλογεί, σύμφωνα με τα κριτήρια που προβλέπονται από το προεδρικό διάταγμα της παραγράφου 8 του άρθρου “74” του ν.1622/1986 (ΦΕΚ 92 Α`) από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.β` της παρ.1 τουάρθρου 12 του Ν.2307/1995 (Α 113)
Σε αύξηση κατά 100% για τους Ο.Τ.Α. των ανωτέρω Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χρηματοδότησης από τη Σ.Α.Τ.Α..
2. Τα κίνητρα της παραγράφου 1 παρέχονται με την ίδια διαδικασία και: α) στα Επαρχεία, β) στους Ο.Τ.Α. των Επαρχείων, που έχουν συσταθεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού ή συνιστώνται με αυτόν και γ) στους Δήμους Ψαρρών, Οινουσών, Μεγίστης, Σύμης, Χάλκης, Μεγάλου Χωριού Τήλου, Μεγανησίου και στις Κοινότητες Λειβαδίων Τήλου, Οθωνών, Ερείκουσας, Μαθρακίου, Καλάμου, Επισκοπής, Καστού, Γαύδου και στις κοινότητες της επαρχίας Παξών.
Σχετικό: ΠΔ 161/1996 (Α 118) ” Καθιέρωση οικονομικών κινήτρωνπρος τους Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ.1 και 2 του άρθρου 3 του Ν.2240/1995″
3. Στις ιδιωτικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται στις περιφέρειες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της παραγράφου 1, των Επαρχείων, των Ο.Τ.Α. της περίπτωσης γ` της παραγράφου 2 και των Ο.Τ.Α. της επόμενης παραγράφου, οι επιχορηγήσεις, που προβλέπονται από τους αναπτυξιακούς νόμους αυξάνονται κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες, με την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσό της επιχορήγησης δεν ξεπερνά το 65% του ύψους της επένδυσης.
Οι ρυθμίσεις της παραγράφου αυτής έχουν εφαρμογή για τις αιτήσεις υπαγωγής επενδύσεων στις διατάξεις του ν. 1892/1990, που θα υποβληθούν μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από την παρ.44 άρθρου 58 Ν.2324/1995 (Α 146).
Σχετικό: παρ.8 άρθρ.14 Ν.2601/1998
4. Ο οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης που προκύπτει από ένωση όλων των Ο.Τ.Α. ενός νησιού ή περισσότερων γειτονικών νησιών και ο μοναδικός Ο.Τ.Α. ενός νησιού λαμβάνει επί μία πενταετία τετραπλάσια οικονομική ενίσχυση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.).
Άρθρο 4
1.(1) Οι υφιστάμενες δημόσιες πολιτικές υπηρεσίες κάθε νομού και νομαρχίας, που δεν περιέρχονται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς και η υπηρεσία του επόμενου εδαφίου συγκροτούν την Περιφερειακή Διοίκηση του νομού ή της νομαρχίας, η οποία μαζί με την υπηρεσία του επόμενου εδαφίου αποτελεί μονάδα της ενιαίας υπηρεσίας της οικείας περιφέρειας. Για την επικουρία του Περιφερειακού Διευθυντή της παραγράφου 2 στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του άρθρου αυτού και λοιπών καθηκόντων του συνιστάται σε κάθε νομό ή νομαρχία υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.
(2) Για την άμεση έναρξη λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών, καθώς και των υπηρεσιών της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν.2130/1993 (ΦΕΚ 62 Α`) από το σύνολο των οργανικών θέσεων των Διευθύνσεων Εσωτερικών των Νομαρχιώνμεταφέρονται στις 13 Περιφέρειες και στις Περιφερειακές Διοικήσεις τωννομών και των νομαρχιών θέσεις τακτικού και με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού κατά κατηγορία και κλάδο, όπως αυτές ειδικότερα αναφέρονται παρακάτω:
Τακτικό ΠροσωπικόΜε σύμβαση ιδιωτικού δικαίουαορίστου χρόνου
Κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ)__________________________________________Κλάδος ΠΕ Διοικητικού428Κλάδος ΠΕ Πολ. Μηχανικών1923Κλάδος ΠΕ Αρχ/νων Μηχ/κών381Κλάδος ΠΕ Ηλεκτρ. Μηχ/γων Μηχ/κών302Κλάδος ΠΕ Αγρον. Τοπ. Μηχ/κών56Κλάδος ΠΕ Γεωλόγων11
Κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ)—————————————Κλάδος ΤΕ Τεχνολογικών Εφαρμογών2712
Κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης(ΔΕ)——————————————-Κλάδος ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού245Κλάδος ΔΕ Δακτ/γράφων – Στενογράφων67Κλάδος ΔΕ Τεχνικών (οδηγών)101Κλάδος ΔΕ Εργοδηγών (προσωρινός)1612
Κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης(ΥΕ)—————————————-Κλάδος ΥΕ Βοηθητικού Προσωπικού67Κλάδος ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας134
(3) Η κατανομή των θέσεων αυτών σε κάθε Περιφέρεια και Περιφερειακή Διοίκηση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.
(4) Τις θέσεις των τεχνικών κλάδων καταλαμβάνουν αυτοδίκαια οι υπάλληλοι των Τμημάτων Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Υ.Δ.Κ.) των Διευθύνσεων Εσωτερικών, τα οποία λειτουργούν εφεξής ως οργανικές μονάδες των Περιφερειακών Διευθύνσεων με τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από τις διατάξεις του π.δ/τος 924/1976, όπως ισχύει. Στις λοιπές θέσεις, πλην τεχνικών, τοποθετούνται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών υπάλληλοι από τις Διευθύνσεις Εσωτερικών και Νομαρχιών, οι οποίοι διατηρούν το δικαίωμα να μεταταγούν στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις εφαρμοζομένων των διατάξεων των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 39 του ν. 2218/1994.”
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.α` της παρ.1 του άρθρου 12του Ν.2307/1995 (Α 113)
Σχετικό: παρ. 2 του άρθρου 18 του Ν. 2503/1997 (ΦΕΚ Α`107)
Ο Περιφερειακός Διευθυντής μπορεί με απόφασή του να αποσπά στο γραφείο του μέχρι τρεις (3) υπαλλήλους των υπηρεσιών και των Ν.Π.Δ.Δ. που ανήκουν σε αυτόν ή εποπτεύονται από αυτόν κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη και χωρίς χρονικό περιορισμό της απόσπασης. Η απόσπαση αίρεται είκοσι (20) ημέρες μετά την καθ` οιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του Περιφερειακού Διευθυντή ο οποίος εξέδωσε την απόφαση, εκτός αν ο νέος Περιφερειακός Διευθυντής εκδώσει νέα απόφαση για τη συνέχιση της απόσπασης.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την περ.α` της παρ.3 του άρθρου 12του Ν.2307/1995 (Α 113)
2. Συνιστάται σε κάθε νομό και νομαρχία θέση μετακλητού υπαλλήλου με βαθμό 1ο της κατηγορίας ειδικών θέσεων, ο οποίος φέρει τον τίτλο Περιφερειακός Διευθυντής και διορίζεται, μετατίθεται και παύεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 τουάρθρου 12 του Ν.2307/1995 (Α 113)
Ο Περιφερειακός Διευθυντής προΐσταται των πολιτικών κρατικών υπηρεσιών του νομού ή της νομαρχίας, οι οποίες ασκούν τις κρατικές αρμοδιότητες που δεν περιέρχονται στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 2218/1994.
Σχετικό: παρ.1 άρθρ.14 Ν.2399/1996 (Α 90)
3.
4.
5.
6. Ο Περιφερειακός Διευθυντής έχει τις πιο κάτω αρμοδιότητες:
α. Ασκεί τις αρμοδιότητες των νομαρχών και των νομαρχιακών υπηρεσιών που δεν περιέρχονται στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις κατά το άρθρο 3 του ν. 2218/1994, καθώς και την εποπτεία των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.).
β. Ασκεί, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, την εποπτεία στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού.
“Όλες οι πράξεις των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων και λοιπών συλλογικών οργάνων των Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού και των νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου αποστέλλονται στον Περιφερειακό Διευθυντή, μαζί με αντίγραφο του αποδεικτικού δημοσίευσης και με τα έγγραφα στοιχεία που είναι αναγκαία για τη νόμιμη έκδοσή τους, μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ημερών από τη συνεδρίαση. Ο Περιφερειακός Διευθυντής παραπέμπει, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από τη λήψη τους στην επιτροπή του άρθρου 18, με τη σύνθεση που προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 47 του ν. 2218/1994, τις πράξεις που θεωρεί αιτιολογημένα ότι δεν είναι νόμιμες”.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε απότην περ. δ`παρ.6 άρθρ.19 Ν.2344/1995 (Α 212).
Οι διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 47 του ν. 2218/1994 εφαρμόζονται και στις αποφάσεις της επιτροπής που εκδίδονται ύστερα από παραπομπή.
7. Η παράγραφος 6 του άρθρου 52 του ν. 2218/1994 αντικαθίσταται ως εξής:
“6. Οι αρμοδιότητες των Υπουργών σε θέματα των υπηρεσιών, που σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 39 εξαιρούνται από την κατάργηση, οι οποίες ανήκαν ή είχαν μεταβιβασθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος στους νομάρχες, ανήκουν στον Περιφερειακό Διευθυντή και θεωρούνται ότι έχουν μεταβιβασθεί αυτοδικαίως στα αρμόδια όργανα των υπηρεσιών αυτών, πλην εκείνων των οποίων την άσκηση αναλαμβάνει ο ίδιος με απόφασή του”.
8. Οι διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 3200/1955 (ΦΕΚ 97 Α`) εφαρμόζονται και για τις αποφάσεις του Περιφερειακού Διευθυντή.
9. Ο Περιφερειακός Διευθυντής δεν ασκεί εποπτεία ή έλεγχο στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.
10. Αντικείμενα γενικότερης σημασίας ή που ανάγονται σε θέματα συναρμοδιότητας των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας Εξωτερικών, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ή Δημόσιας Τάξης και που απαιτούν έγκριση νομαρχιακού επιπέδου δύναται με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του αρμόδιου υπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών, να περιέρχονται στην αρμοδιότητα του Γενικού Γραμματέα της περιφέρειας και επί μέρους λειτουργικές διαδικασίες των ανωτέρω αρμοδιοτήτων να προσδιορίζονται με υπουργικές αποφάσεις.
Άρθρο 5
Συμπλήρωση διατάξεων του Άρθρου 3 του ν. 2218/1994
1. Στο εδάφιο 2 της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ν.2218/1994 (ΦΕΚ 90 Α`) προστίθεται η λέξη “σχετικές” πριν από τις λέξεις “αρμοδιότητες των νομαρχών κ.λπ.”.
2. Μετά την παράγραφο 1 του ίδιου άρθρου προστίθεται νέα παράγραφος με αριθμό 2, οι δε υφιστάμενες 2, 3 και 4 αναριθμούνται σε 3, 4 και 5, που έχει ως εξής:
“2. Οι αρμοδιότητες της προηγούμενης παραγράφου αρχίζουν να ασκούνται από τα όργανα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των εσωτερικών οργανισμών, οργάνωσης και λειτουργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 30 και 39 του νόμου αυτού, με εξαίρεση τις αρμοδιότητες των διατάξεων για το “Δημοκρατικό Προγραμματισμό” του άρθρου 22 παράγραφος 1 και των άρθρων 70 έως 74 του ν. 1622/1986 (ΦΕΚ 92 Α`), οι οποίες ασκούνται από τα όργανα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από την, κατά το άρθρο 39 παράγραφος 16, έναρξη λειτουργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.”
3. Στο άρθρο 3 του ν. 2218/1994 προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής:
“6. Σε περίπτωση πολέμου, επιστράτευσης, θεομηνίας ή άμεσης και επείγουσας κοινωνικής ανάγκης, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή υγεία ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της χώρας και ύστερα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κατά περίπτωση αρμόδιος υπουργός μπορεί να παρέχει διαταγές, εντολές ή οδηγίες απευθείας προς τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες για το σκοπό αυτόν θεωρείται ότι υπάγονται σε αυτόν”.
Άρθρο 6
Άλλες διατάξεις
1. Το προτελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του ν. 2218/1994 αντικαθίσταται ως εξής:
“Κατ` εξαίρεση ο αριθμός των μελών των Νομαρχιακών Συμβουλίων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων είναι 41 και 43 αντίστοιχα”.
2. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν. 2218/1994 αντικαθίσταται ως εξής:
“Δικαστικοί λειτουργοί, αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και θρησκευτικοί λειτουργοί των γνωστών θρησκειών δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι Πρόεδροι Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης,νομάρχες, νομαρχιακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, πρόεδροι κοινοτήτων, δημοτικοί ή κοινοτικοί σύμβουλοι και πάρεδροι.
3. Στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του ν. 2218/1994 προστίθεται εδάφιο ως εξής:
“Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου αυτής δεν εφαρμόζεται για τους θρησκευτικούς λειτουργούς”.
4. Η παράγραφος 2 του άρθρου 15 του ν.2218/1994 αντικαθίσταται ως εξής:
“2. Οι περιορισμοί της παραγράφου 3 του άρθρου 4 για τον ανώτατο αριθμό των Νομαρχιακών Επιτροπών δεν ισχύουν για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στις οποίες έχουν συσταθεί Επαρχεία.
Για κάθε Επαρχείο συνιστάται μια Νομαρχιακή Επιτροπή, η οποία φέρει τον τίτλο ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, μέλη της οποίας είναι όλοι οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της αντίστοιχης επαρχίας. Πρόεδρος του Επαρχιακού Συμβουλίου είναι ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης νομαρχιακός σύμβουλος του Επαρχείου από τον επιτυχόντα συνδυασμό, ο οποίος φέρει τον τίτλο “ΕΠΑΡΧΟΣ”. Αν ο σύμβουλος αυτός δεν αποδέχεται τη θέση του Επάρχου, παραμένει σύμβουλος και τη θέση του Επάρχου παίρνουν οι επόμενοι σύμβουλοι του ίδιου συνδυασμού κατά τη σειρά των ψήφων καθενός. Σε περίπτωση ισοψηφίας ενεργείται κλήρωση.
5. Η παράγραφος 10 του άρθρου 16 του ν. 2218/1994 αντικαθίσταται ως εξής:
10. Ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και ο νομάρχης, ως προϊστάμενοι των υπηρεσιών, υπόκεινται ως προς το προσωπικό τους νομικό καθεστώς στις διατάξεις του Υπαλληλικού κώδικα, στο μέτρο που αυτές δεν αντιφάσκουν με της διατάξεις του νόμου αυτού.
6. Η παράγραφος 3 του άρθρου 30 του ν. 2218/1994 αντικαθίσταται ως εξής:
“3. Ο οργανισμός των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στις οποίες έχουν συσταθεί Επαρχεία προβλέπει τη λειτουργία ισάριθμων με τα υφιστάμενα Επαρχείων.
Νέα Επαρχεία μπορεί να συνιστώνται με τον οργανισμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησής. Στα Επαρχεία αυτά εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 7 παράγραφος 2α, 8 παράγραφος 3, 9 παράγραφος 11 και 15 παράγραφος 2 από τις πρώτες εκλογές μετά τη σύστασή τους.
Τα Επαρχεία έχουν ως τίτλο τη λέξη “ΕΠΑΡΧΕΙΟ ………..”, που ακολουθείται από το όνομα της αντίστοιχης επαρχίας και τοπική αρμοδιότητα την περιφέρεια της επαρχίας.
7. Τροποποιείται το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 39 του ίδιου νόμου ως εξής:
“2. Οι υφιστάμενες κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού δημόσιες πολιτικές υπηρεσίες που συγκροτούν τη νομαρχία, καθώς και τα επαρχεία και οι διοικητικές τους υπηρεσίες, καταργούνται από την έναρξη της άσκησης των αρμοδιοτήτων από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου, εκτός από:
α. Τις Υπηρεσίες Στατιστικής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας,
β. τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και
γ. τις Δασικές Υπηρεσίες και τους Συνοριακούς Σταθμούς Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου του Υπουργείου Γεωργίας.
8. Η παράγραφος 3 του άρθρου 39 του ν. 2218/1994 καταργείται και τα εδάφια πρώτο και δεύτερο της παραγράφου 4 του ίδιου άρθρου αντικαθίστανται ως εξής:
“4. Το προσωπικό των υπηρεσιών, που καταργούνται προσφέρει εφεξής τις υπηρεσίες του στην οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Το προσωπικό αυτό θεωρείται αποσπασμένο στην οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κατά παρέκκλιση των διατάξεων για τα χρονικά όρια της απόσπασης δημόσιων υπαλλήλων, εφόσον δεν μεταταγούν στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις της επόμενης παραγράφου”.
9. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 23 του π.δ/τος 323/1989, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 41 του ν. 2218/1994, αντικαθίσταται ως εξής:
“2. Για την άσκηση της αρμοδιότητας της περίπτωσης ιε` της παραγράφου 1 ο δήμος ή η κοινότητα μπορεί να προβλέπει στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας τη συγκρότηση ειδικής υπηρεσίας”.
10. Το άρθρο 50 του ν.2218/1994 αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 50 Αναπλήρωση του Γενικού Γραμματέα
1. Το Γενικό Γραμματέα, όταν απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνει ο Περιφερειακός Διευθυντής της έδρας της περιφέρειας και, όταν και αυτός απουσιάζει ή η θέση του είναι κενή, ο Περιφερειακός Διευθυντής νομού ή νομαρχίας της περιφέρειας που ορίζεται από τον Υπουργό Εσωτερικών.
2. Ο Γενικός Γραμματέας, όταν απουσιάζει ή κωλύεται, εξακολουθεί να λαμβάνει τα έξοδα παράστασης”.
11. Η περίπτωση β` της παραγράφου 1 του άρθρου 51 του ν. 2218/1994 αντικαθίσταται ως εξής:
“β. Τους νομάρχες της περιφέρειας και τους Προέδρους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων του άρθρου 40 του νόμου αυτού”.
12. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 58 του ν. 2218/1994 αντικαθίσταται ως εξής:
“3. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, μπορεί να κωδικοποιούνται οι διατάξεις των νόμων για την Περιφέρεια και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε ιδιαίτερο κείμενο κάθε κατηγορίας διατάξεων”.
13. ***Η παρ.13 καταργήθηκε με την παρ.8 του άρθρου 12 του Ν.2307/1995 (Α 113).
14. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 13 του άρθρου 57 του ν. 2218/1994 αντικαθίσταται ως εξής:”13. Ο Υπουργός Γεωργίας, μετά από γνώμη του τεχνικού Συμβουλίου Δασών, μπορεί να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις του άρθρου 28 του π.δ/τος 323/1989 για τη μελέτη, κατασκευή και εκτέλεση έργων, εργασιών και προμηθειών από τα αναφερόμενα στο άρθρο 16 του ν. 998/1979″.
15. Μέχρι την έναρξη άσκησης των αρμοδιοτήτων από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του ν. 2218/1994, οι αρμοδιότητεςαυτές ασκούνται από τον Περιφερειακό Διευθυντή.Από την ανάληψη της άσκησης των ανωτέρω αρμοδιοτήτων από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις εφαρμόζονται οι διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 2 και των παραγράφων 6 και 7 του άρθρου 4 του παρόντος νόμου.
16. Η προβλεπόμενη στην παράγραφο 1 του άρθρου 39 του ν. 2218/1994 προθεσμία των δεκαοκτώ (18) μηνών για την κατάρτιση του προβλεπόμενου στο άρθρο 30 του ίδιου νόμου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων περιορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες από την έναρξη λειτουργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών συγκροτείται στο Υπουργείο Εσωτερικών Επιστημονική Επιτροπή από εκπροσώπους της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., δημόσιους υπαλλήλους και ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι έχουν γνώση και εμπειρία στην οργάνωση και λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη σύνταξη πρότυπων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και κανονισμών λειτουργίας των Νομαρχιακών Συμβουλίων.
Για την αποζημίωση του προέδρου, των μελών και του γραμματέα της επιτροπής εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 58 του ν. 2218/1994.
17. Από την κατά την παρ. 16 του άρθρου 39 του ν. 2218/1994 έναρξη λειτουργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου συνιστάται Υπηρεσία Προγραμματισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων Επενδύσεων, στην οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, κατά τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 39 του ιδίου νόμου το προσωπικό της Νομαρχιακής Διεύθυνσης Προγραμματισμού και με παράλληλη άσκηση των καθηκόντων του, το προσωπικό του Νομαρχιακού Ταμείου, που ασχολείται με την οικονομική διαχείριση των προγραμμάτων αυτών μέχρι την κατάργηση του Νομαρχιακού Ταμείου”.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 13 τουΝ.2297/1995 (Α 50)
18. Τα νομαρχιακά ταμεία, τα ταμεία γεωργίας, κτηνοτροφίας και δασών και τα ταμεία προστασίας ελαιοπαραγωγής καταργούνται αυτοδικαίως από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Σχετικό: παρ.2 του άρθρου 13 του Ν.2297/1995 (Α 50)
19. Το νησί Σαλαμίνα από τη δημοσίευση του νόμου αυτού αποσπάται από την επαρχία Πειραιώς του Νομού Αττικής και αποτελεί ξεχωριστή επαρχία με εδαφική περιφέρεια το νησί, ονομασία “επαρχία Σαλαμίνας” και πρωτεύουσα το Δήμο Σαλαμίνας.
20. Η παράγραφος 14 του άρθρου 39 του ν. 2218/1994 αντικαθίσταται ως εξής:”14. Από της καταργήσεως των υπηρεσιών της παραγράφου 2 ο προϋπολογισμός τους καθίσταται προϋπολογισμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και εκτελείται από τις Υπηρεσίες Εντελλομένων Εξόδων. Ο προϋπολογισμός των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για το έτος 1997 θα επιχορηγηθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με το συνολικό ύψος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του έτους 1996 των ανωτέρω υπηρεσιών, προσαυξημένο κατά το ποσοστό αύξησης των λειτουργικών (λοιπών) δαπανών τακτικού προϋπολογισμού σε σχέση με το 1996.Οι δαπάνες για τη λειτουργία των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, μέχρι τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των Εσωτερικών Οργανισμών Οργάνωσης και Λειτουργίας τους, καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της οικείας νομαρχίας και πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις που ρυθμίζουν την εκτέλεση του νομαρχιακού προϋπολογισμού”.
Σχετικό: παρ.13άρθρ.40 Ν.2218/1994 που προστέθηκε με την παρ.7άρθρου 15 Ν.2469/1997
21. Η παράγραφος 17 του άρθρου 39 του ν.2218/1994 αντικαθίσταται ως εξής:”17. Οι θέσεις των νομαρχών και τα Νομαρχιακά και Επαρχιακά Συμβούλια, που προβλέπονται από τις διατάξεις που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, καταργούνται με την έναρξη λειτουργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Οι θέσεις των επάρχων, που προβλέπονται από τις ίδιες διατάξεις, καταργούνται από τη δημοσίευση των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων”.
22. Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.6 του άρθρου 12 τουΝ.2307/1995 (Α 113)
23.Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.6 του άρθρου 12 τουΝ.2307/1995 (Α 113)
24. α) Η κατασκευή σχολικών κτιρίων υπάγεται στην αρμοδιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
β) Σε απρόβλεπτες και εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, να ανατεθεί στον Ο.Σ.Κ. η μελέτη καιεκτέλεση συγκεκριμένων έργων σε βάρος πάντοτε των προβλεπόμενων πιστώσεων στην οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.γ) Κατ` εξαίρεση, η κατασκευή σχολικών κτιρίων του Νομού Αττικής παραμένει στην αρμοδιότητα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.). Ο Ο.Σ.Κ. μπορεί να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις, κατά τις διατάξεις του άρθρου 28 του π.δ/τος 323/1989 (ΦΕΚ 146 Α`), με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους Ο.Τ.Α. του Νομού Αττικής.
Σχετικό: ΠΔ 161/2000,ΦΕΚ Α 145/23.6.2003
Σχετικό: παρ.12 εδάφ.ε άρθρ.8 Ν.3194/2003,ΦΕΚ Α 267/20.11.2003
25. Η κατά το άρθρο 2 παρ. 9 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α`) μεταφορά των μαθητών στον τόπο που λειτουργεί το σχολείο πραγματοποιείται από τους οικείους Ο.Τ.Α. είτε με τη χρησιμοποίηση ιδιόκτητων μέσων είτε με τη χρήση των συνήθων αστικών και υπεραστικών μέσων είτε με μίσθωση ιδιωτικών μέσων μεταφοράς είτε με άλλο πρόσφορο τρόπο. Για θέματα που προκύπτουν όταν η μεταφορά αναφέρεται σε μαθητές διαφορετικών Ο.Τ.Α. αποφασίζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Εσωτερικών, κατανέμονται στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις οι πιστώσεις για μεταφορά μαθητών που εγγράφονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών καθορίζονται τα κριτήρια κατανομής των πιστώσεων στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και οι σχετικές λεπτομέρειες εφαρμογής της παραγράφου αυτής.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 10 παρ. 9 εδ. β` του Ν. 2327/1995 (Α` 156).
Σε μη αστικές περιοχές, οι οποίες εξυπηρετούνται με αστική συγκοινωνία, η οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πραγματοποιεί τη μεταφορά μαθητών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με κάθε κατάλληλο μεταφορικό μέσο δημόσιας χρήσης και, εάν δεν υπάρχει, με ιδιωτικής χρήσης μεταφορικά μέσα που πληρούν τους όρους ασφαλείας μεταφοράς μαθητών. Η ισχύς της παρούσας διάταξης αρχίζει από 1.9.1999.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.3 άρθρ.19 Ν.2819/2000ΦΕΚ Α 84/15.3.2000.
26. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μέχρι 31.12.1994, κάθε κοινότητα που αποτελεί το μοναδικό Ο.Τ.Α. ενός νησιού και έχει πληθυσμό τουλάχιστο 1.000 κατοίκων, αναγνωρίζεται σε δήμο με ονομασία, έδρα και περιφέρεια αυτήν που έχει η Κοινότητα.
27. Η Κοινότητα Ιου του Νομού Κυκλάδων αναγνωρίζεται σε Δήμο με την ονομασία Δήμος Ιητών, έδρα και περιφέρεια αυτήν που σήμερα έχει.
Οι πρώτες εκλογές στο νέο αυτό Δήμο ορίζεται να γίνουν μαζί με τις γενικές Δημοτικές Εκλογές της 16.10.1994 και η εγκατάσταση της νέας Δημοτικής Αρχής την 1.1.1995, οπότε αρχίζει και η λειτουργία του νέου αυτού Δήμου.
28. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του, μπορεί να μεταβιβάζονται στην Δημαρχιακή Επιτροπή οι αρμοδιότητες των παραγράφων ιθ`, κ, κα`, κβ` και κγ` του άρθρου 41 του ν. 2218/1994 (ΦΕΚ 90 Α`).
29. Όλοι ανεξαιρέτως οι διορισμοί ή προσλήψεις του πάσης φύσεως προσωπικού των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, που αποφασίζονται από τα αρμόδια όργανά τους, υπάγονται στις διατάξεις του ν. 2190/1994, όπως ισχύουν κάθε φορά και υπόκεινται στον κατά το άρθρο 8 του ίδιου νόμου έλεγχο του Α.Σ.Ε.Π..
30. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 102 του π.δ/τος 323/1989 “Κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο νόμου, με τίτλο Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας κ.λπ.” τροποποιείται ως εξής:
“2. Αντιδήμαρχοι είναι οι σύμβουλοι που ορίζει ο δήμαρχος”.31. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 23 του π.δ/τος 323/1989, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 41 του ν. 2218/1994, οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας μπορούν να επεκτείνονται και σε θέματα των περιπτώσεων β`, ιστ`, ιη`, ιθ`, κ`, κα`, κβ`, κγ` και λ` της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού.
Άρθρο 7
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς των διατάξεων του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 1994
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Α. ΠΕΠΟΝΗΣ Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝΚ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝΓ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥΑ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Γ. ΜΩΡΑΙΤΗΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΕΡΙΒ/ΝΤΟΣ, ΧΩΡ/ΞΙΑΣ & ΔΗΜ. ΕΡΓΩΝ ΣΤ.-ΑΓΓ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 1994
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Γ. ΚΟΥΒΕΛΑΚΗΣ