ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 2231 ΦΕΚ 139/31.08.1994
Σύσταση και λειτουργία Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας. Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Άρθρο 1
Σύσταση – Ορολογία – Σκοπός
1. Συνιστάται νομικά πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία “Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας” (Ε.Ι.M.), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και εποπτεύεται από το Υπουργείο Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (Υ.B.Ε.Τ.).
2. Το Ε.Ι.Μ. αποτελεί τον εθνικό φορέα μετρολογίας και τον επίσημο τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας στα θέματα μετρολογίας.
3. Για την εφαρμογή του νόμου αυτού νοούνται:
α. Ως “μετρολογία” (Metrology) η επιστήμη της ακρίβειας των μετρήσεων.
β. Ως “βαθμονόμηση” η αναγραφή των ενδείξεων στην κενή κλίμακα ενός οργάνου, με βάση ένα γνωστό και καθορισμένης ακρίβειας μέγεθος της φυσικής ιδιότητας, την οποία μετρά το όργανο.
γ. Ως “διακρίβωση” (Calibration) η σύγκριση μεταξύ δύο οργάνων ή συσκευών μέτρησης, από τα οποία το ένα είναι εθνικό πρότυπο ή πρότυπο γνωστής ακρίβειας, η οποίο έχει μεταφερθεί σε αυτά από τα εθνικά πρότυπα. Με τη σύγκριση αυτή βαθμονομείται το υπό έλεγχο όργανο και διαπιστώνεται, επαληθεύεται ή επαναφέρεται με ρύθμιση η ακρίβειά του.
δ. Ως “διαπίστευση” (Accreditation) η διαδικασία κατά την οποία εξουσιοδοτημένος φορέας χορηγεί επίσημη αναγνώριση για την ικανότητα άλλου φορέα ή ατόμου να εκτελεί συγκεκριμένα καθήκοντα.
ε. Ως “πιστοποίηση” (Certification) η πράξη του Ε.Ι.Μ. ή οποιουδήποτε άλλου διαπιστευμένου φορέα με την οποία πιστοποιείται η τεκμηρίωση της ακρίβειας, σύμφωνα με προκαθορισμένες απαιτήσεις.
στ. Ως “συμμόρφωση” (Conformity) η ικανοποίηση προδιαγεγραμμένων απαιτήσεων από προϊόν, διαδικασία ή υπηρεσία.
ζ. Ως “πιστοποιητικό συμμόρφωσης” (Certificate of Conformity) το έγγραφο το οποίο εκδίδεται σύμφωνα με τους κανόνες συστήματος πιστοποίησης και υποδηλώνει ότι παρέχονται επαρκή εχέγγυα για τη συμμόρφωση ενός επαρκώς τυποποιημένου προϊόντος, διαδικασίας ή υπηρεσίας ως προς συγκεκριμένα πρότυπα ή άλλα κανονιστικά έγγραφα.
η. Ως “φορέας πιστοποίησης” (Certification body) ο φορέας που διενεργεί πιστοποίηση της συμμόρφωσης.
θ. Ως “διαπίστευση εργαστηρίου” η επίσημη αναγνώριση της ικανότητας ενός εργαστηρίου δοκιμών να εκτελεί συγκεκριμένες δοκιμές ή συγκεκριμένους τύπους δοκιμών.
ι. Ως “επιθεώρηση” (inspection) η αξιολόγηση της συμμόρφωσης διαμέσου μετρήσεων, παρατηρήσεων, δοκιμών ή διακριβώσεων των σχετικών χαρακτηριστικών.
ια. Ως “πρότυπο” (measurement standard) η υλοποιημένη μονάδα μέτρησης, η συσκευή μέτρησης, τα υλικά αναφοράς ή συστήματα μέτρησης, προορισμένα να ορίσουν, να πραγματοποιήσουν, να συντηρήσουν ή να αναπαραγάγουν μία μονάδα ή μία ή και περισσότερες αξίες ενός μεγέθους για να χρησιμεύσουν ως βάση αναφοράς.
ιβ. Ως “εθνικό πρότυπο” το εθνικά αναγνωρισμένο πρότυπο προκειμένου να χρησιμοποιείται σε μία χώρα ως βάση για τον καθορισμό τιμών σε άλλα πρότυπα του μεγέθους που αφορά.
ιγ. Ως “πρωτεύον πρότυπο” το πρότυπο το οποίο έχει καθορισθεί ή αναγνωρίζεται ευρέως, ότι έχει τις υψηλότερες μετρολογικές ιδιότητες και η τιμή του είναι αποδεκτή χωρίς να γίνεται αναφορά σε άλλα πρότυπα του ιδίου μεγέθους.
ιδ. Ως “δευτερεύον πρότυπο” το πρότυπο του οποίου η τιμή καθορίζεται μέσω σύγκρισης με ένα πρωτεύον πρότυπο για το ίδιο μέγεθος.
ιε. Ως “πρότυπα εργασίας” οι πιστοποιημένες μονάδες, συσκευές ή διατάξεις που χρησιμοποιούνται για τη διακρίβωση συσκευών δοκιμών, μετρήσεων ή διαγνώσεων καθημερινής χρήσης.
ιστ. Ως “συσχετισμός ακριβείας” η ικανότητα του συσχετισμού των αποτελεσμάτων των μεμονωμένων μετρήσεων με τα εθνικά πρότυπα ή με το αποδεκτό μετρικό σύστημα, που προκύπτει από αδιάσπαστη αλυσίδα συγκρίσεων.
ιζ. Ως “υλικά αναφοράς” τα υλικά εγγυημένης σύστασης ή εγγυημένων ιδιοτήτων.
«ιη. Ως «Ιχνηλασιμότητα» η αδιάσπαστη αλυσίδα συγκρίσεων, η οποία εξασφαλίζει ότι κάθεαποτέλεσμα μέτρησης ή η τιμή ενός προτύπου συνδέεται με αναφορά σε ένα υψηλότεροεπίπεδο ακρίβειας και καταλήγει στο τελικό, ύψιστο επίπεδο μέτρησης του πρωτεύοντοςπροτύπου.
ιθ. Ως «Εθνικός Χρόνος» το πρότυπο φυσικό μέγεθος του χρόνου, όπως αυτό παράγεται καιτηρείται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας, ως χρονική κλίμακα UTC ( ΕΙΜ ), η οποίααποτελεί την τοπική αναπαράσταση του Διεθνούς Συντονισμένου Χρόνου – UTC.
κ. Ως «Ώρα Ελλάδος» η απεικόνιση του Εθνικού Χρόνου με προσαύξηση δύο ακεραίωνωρών, σύμφωνα με τη ζώνη ώρας στην οποία υπάγεται η Ελλάδα. Σε περιόδους ισχύος τηςθερινής ώρας, η Ώρα Ελλάδος είναι ο Εθνικός Χρόνος προσαυξημένος κατά τρεις ακέραιεςώρες, σύμφωνα και με τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις.
κα. Ως «Χρονική σήμανση» η σήμανση κάθε χρονικής αναφοράς, επικοινωνίας ή εμπορικήςσυναλλαγής που αναφέρεται στην Ώρα Ελλάδος.
Σημ.: όπως οι περιπτώσεις ιη`, ιθ`, κ` και κα` προστέθηκαν με την παρ.1 άρθρου 41 Ν.4155/2013,ΦΕΚ Α 120/29.5.2013.
4. Το Ε.Ι.Μ. έχει τους εξής σκοπούς και αρμοδιότητες:
α. Καθορισμό των μονάδων μέτρησης των διαφόρων φυσικών μεγεθών.β. Καθορισμό των απαραίτητων τεχνικών ή μεθόδων για την εκτέλεση των μετρήσεων.
γ. Προώθηση εγκρίσεων τύπου στα όργανα μέτρησης, σε συνεργασία με αναγνωρισμένο φορέα πιστοποίησης.
δ. Διατήρηση και φύλαξη των προτύπων αναφοράς – εθνικών πρωτευόντων και δευτερευόντων – των οργάνων ή συσκευών ή των διατάξεων μέτρησης των επτά βασικών μονάδων του Διεθνούς Συστήματος Μονάδων (SI): Μέτρο, χιλιόγραμμο, δευτερόλεπτο, αμπέρ, κέλβιν μολ και καντέλα, καθώς και παραγώγων μονάδων και των συμπληρωματικών μονάδων.
ε. Ανάπτυξη και διάδοση της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης σε θέματαμετρολογίας. Για το σκοπό αυτόν εκδίδει σχετικούς κανονισμούς, κώδικες, κατευθυντήριεςοδηγίες και έγγραφα κανόνων εφαρμογής.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 άρθρου 41 Ν.4155/2013,ΦΕΚ Α 120/29.5.2013.
στ. Σχεδιασμό και προετοιμασία εφαρμογής εθνικού συστήματος μετρήσεων με βάση άλλα διεθνή η ευρωπαϊκά συστήματα μετρήσεων.
ζ. Χορήγηση ή ανάκληση πιστοποιητικών διακρίβωσης οργάνων, υλικών αναφοράς, καθώς και λοιπών πιστοποιητικών που δύναται να εκδώσει το Ε.Ι.Μ.
η. Λειτουργία μετρολογικού εργαστηρίου με δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας περιφερειακών μονάδων υποστήριξης, ούτος ώστε να παρέχονται υπηρεσίες διακρίβωσης για όργανα και συσκευές μέτρησης που υπόκεινται σε μετρολογικό έλεγχο ή χρησιμοποιούνται για ελεγκτικό σκοπό, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, καθώς και να διακριβώνονται όργανα ή συσκευές μέτρησης με χρήση προτύπων η υλικών αναφοράς.
θ. Εκπροσώπηση της χώρας για θέματα μετρολογίας στην ευρωπαϊκή ένωση και σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και συνεργασία με άλλους αντίστοιχους εθνικούςή διεθνείς οργανισμούς μετρολογίας, με σκοπό τηναμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων.
ι. Ανάπτυξη, διάδοση και διαχείριση των υλικών αναφοράς
ια. Συμβολή στην εκπαίδευση για τη μετρολογία.
ιβ. Πιστοποίηση χρήσης όρων «Εθνικός Χρόνος» και «Ώρα Ελλάδος», όπως και κάθεπαράγωγου σχετικού μεγέθους ή ακόμα και μεγέθους που εμπεριέχει την ίδια έννοια».
*** Το εδάφιο ιβ΄προστέθηκε με την παρ.3 άρθρου 41 Ν.4155/2013,ΦΕΚ Α 120/29.5.2013.
Σχετικό: το άρθρο 6 παρ. 2 εδ.α του Ν. 4109(ΦΕΚ Α΄ 16/23.01.2013)
Άρθρο 2
Διοικητικό Συμβούλιο Σύνθεση – Λειτουργία – Αρμοδιότητες
1. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας (Ε.Ι.Μ.) διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο που αποτελείται από:
α. Εναν πτυχιούχο ανώτατης σχολής με εξειδίκευση σε θέματα μετρολογίας, ως πρόεδρο.
β. Εναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Ανάπτυξης με εμπειρία σε θέματα μετρολογίας.
γ. Εναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας /Γ.Ε.Α. ειδικευμένο σε θέματα μετρολογίας.
δ. Εναν εκπρόσωπο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ή του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανικών με εμπειρία σε θέματα μετρολογίας.
ε. Εναν εκπρόσωπο από τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης με εμπειρία σε θέματα μετρολογίας.
στ. Δύο πρόσωπα που επιλέγονται από τον Υπουργό Ανάπτυξης με εμπειρία σε θέματα μετρολογίας.
Ο ορισμός των μελών του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας (Ε.Ι.Μ.) γίνεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης μετά από πρόταση των φορέων που εκπροσωπούν τα επιλεγόμενα μέλη. Αν οι παραπάνω φορείς δεν προτείνουν εκπρόσωπό τους για το Διοικητικό Συμβούλιο μέσα σε (15) ημέρες από τη σχετική πρόσκληση, το Διοικητικό Συμβούλιο συμπληρώνεται από πρόσωπα που επιλέγονται από τον Υπουργό Ανάπτυξης.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 20του Ν.2516/1997 (Α 159)
2 Όταν στην ημερήσια διάταξη των εργασιών του διοικητικού συμβουλίου περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν το προσωπικό του Ε.Ι.Μ., συμμετέχει στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου με δικαίωμα ψήφου και ο εκπρόσωπος του σωματείου των εργαζομένων στο Ε.Ι.Μ. Αν δεν έχει εκλεγεί τέτοιος εκπρόσωπος, το διοικητικό συμβούλιο συνεδριάζει νομίμως και χωρίς τη συμμετοχή του.
3 Το διοικητικό συμβούλιο του Ε.Ι.Μ. διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και τεχνολογίας. Με την ίδια απόφαση, ορίζεται ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου εκλέγεται από τα μέλη του συμβουλίου κατά την πρώτη συνεδρίαση. Η θητεία των μελών του διοικητικού συμβουλίου είναι πενταετής. Στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Ε.Ι.Μ. στη θέση των τριών προσώπων από το επιστημονικό προσωπικό του Ε.Ι.Μ. επιλέγονται δύο υπάλληλοι από το Υπουργείο Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και ένας ειδικός εμπειρογνώμονας σε θέματα μετρολογίας. Η θητεία του πρώτου διοικητικού συμβουλίου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 1995 “Σε περίπτωση που κενωθεί για οποιονδήποτε λόγο μια ή περισσότερες θέσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, η πλήρωση αυτών για το υπόλοιπο της θητείας γίνεται με τη διαδικασία που ορίζεται στην παρούσα παράγραφο και στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου. Μέχρι την πλήρωση αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει και αποφασίζει νόμιμα, εφόσον ο αριθμός των μελών του δεν είναι κατώτερος των έξι”.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 20 τουΝ.2516/1997 (Α 159)
4 Η κατά συνεδρίαση αποζημίωση του προέδρου, του αντιπροέδρου των μελών και του γραμματέα του διοικητικού συμβουλίου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας. Ο αριθμός των κατά μήνα συνεδριάσεων για τις οποίες καταβάλλεται αποζημίωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τέσσερις.
5. Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τουλάχιστον τέσσερα (4) από τα μέλη του. Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.5 άρθρ.22Ν.2741/1999,ΦΕΚ Α 199/28.9.1999.
6. Χρέη εισηγητή εκτελεί ο Γενικός Διευθυντής του Ε.Ι.Μ. ή ο αναπληρωτής του και, κατά περίπτωση, οι διευθυντές του Ε.Ι.Μ., καθώς και μέλη του διοικητικού συμβουλίουτου Ε.Ι.Μ..
7. Το διοικητικό συμβούλιο αποφασίζει για κάθε θέμα σχετικό με την άσκηση των αρμοδιοτήτων και τη διοίκηση του Ε.Ι.Μ.
Ειδικότερα:
α. Καταρτίζει τον κανονισμό διάρθρωσης, τον κανονισμό κατάστασης του προσωπικού, τον οικονομικό κανονισμό, τους τυχόνεσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας του Σ.Ι.Μ και τον κανονισμό λειτουργίας του Δ Σ..
β. Αποφασίζει για τον ετήσιο προϋπολογισμό και τις έγκριση στον Υπουργό Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας.
γ. Καταρτίζει τον ετήσιο ισολογισμό και απολογισμό του Ε.Ι.Μ. με ανάλογη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων για τις ανώνυμες εταιρίες.
δ. Αποφασίζει για την πρόσληψη του προσωπικού.
ε. Αναθέτει σε οργανισμούς και σε άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα μελέτες, έρευνες και εργασίες οι οποίες έχουν σχέση με την εκπλήρωση των σκοπών του Ε.Ι.Μ..
στ. Συνιστά, κατά περίπτωση, τεχνικές επιτροπές εμπειρογνωμόνων με συμβουλευτικό χαρακτήρα για τις διάφορες μετρήσεις.
ζ. Καθορίζει το ύψος των τελών και εσόδων για κάθε φύσης έλεγχο, πιστοποιητικό ήυπηρεσία που παρέχει το ΕΙΜ. Για το λόγο αυτόν καταρτίζει Κατάλογο Υπηρεσιών και ΤελώνΔιακρίβωσης που εγκρίνεται και επικαιροποιείται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, οοποίος αναρτάται στον ιστότοπο του ΕΙΜ για την ενημέρωση όλων.
Σημ.: όπως το εδάφιο ζ΄αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ.4 άρθρου 41 Ν.4155/2013,ΦΕΚ Α 120/29.5.2013.
η. Καθορίζει το χρονικό διάστημα ισχύος των κάθε φύσης ελέγχων ή πιστοποιητικών.
θ. Καθορίζει, στα πλαίσια της άσκησης των αρμοδιοτήτων του, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 4, τις μονάδες μέτρησης των διαφόρων φυσικών μεγεθών, τις απαραίτητες τεχνικές ή μεθόδους για την εκτέλεση των μετρήσεων και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. Οι καθοριζόμενες μ αυτόν τον τρόπο μονάδες μέτρησης, καθώς και κάθε άλλη σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Ι.Μ., ισχύουν από τη δημοσίευσή τους στο ειδικό δελτίο μετρολογίας.
8. Το διοικητικό συμβούλιο, με απόφασή του, μπορεί να μεταβιβάζει μέρος των αρμοδιοτήτων του στο γενικό διευθυντή του Ε.Ι.Μ., στον αναπληρωτή γενικό διευθυντή ή σε άλλους υπαλλήλους του Ε.Ι.Μ..
9. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου καθορίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, συγκαλεί σε συνεδρίαση τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και παρακολουθεί την εκτέλεση των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου. Τον πρόεδρο, απόντα ή κωλυόμενο, αναπληρώνει στις συσκέψεις του διοικητικού συμβουλίου ο αντιπρόεδρος.
10. Ο πρόεδρος εκπροσωπεί εξωδίκως και ενώπιον των δικαστηρίων το Ε.Ι.Μ. και μπορεί με πράξη του να αναθέτει, κατά περίπτωση ή κατηγορία περιπτώσεων, την εκπροσώπηση στο γενικά διευθυντή ή για συγκεκριμένα θέματα, σε υπάλληλο του Ε.Ι.Μ..
11. Το ύψος των αποδοχών και αποζημιώσεων του προσωπικού, οι αποδοχές του γενικού διευθυντή, οι καταβαλλόμενες αμοιβές για μελέτες, έρευνες και εργασίες, καθώς και κάθε σχετικό με τα ζητήματα αυτά θέμα του προσωπικού, καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, ύστερα από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Ι.Μ..
Άρθρο 3
Γενικός Διευθυντής
1. Ο Γενικός Διευθυντής του Ε.Ι.Μ. επιλέγεται από το διοικητικό συμβούλιο μετά από προκήρυξη της θέσης. Η κάλυψη της θέσης πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός τριών (3) μηνών από την προκήρυξη. Μέχρις ότου επιλεγεί Γενικός Διευθυντής οι αρμοδιότητές του ασκούνται από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου. Ο Γενικός Διευθυντής μπορεί να προέρχεται από τα στελέχη του Ε.Ι.Μ..
2. Ο Γενικός Διευθυντής του Ε.Ι.Μ. έχει τις ακόλουθες
α. Επιβλέπει την εκτέλεση των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου.
β. Προΐσταται των υπηρεσιών του Ε.Ι.Μ,.
γ. Μεριμνά για την εκπλήρωση της αποστολής του Ε.Ι.Μ..
Άρθρο 4
Πόροι – Διαχείριση – Εποπτεία
1. Πόροι του Ε.Ι.Μ. είναι:
α. Τέλη και έσοδα από την παροχή υπηρεσιών της αρμοδιότητάς του.
β. Χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
γ. Ειδικές χρηματοδοτήσεις, δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες και κάθε φύσης εισφορές.
2. Το Ε.Ι.Μ. μπορεί να συνομολογεί δάνεια με τράπεζες και πιστωτικούς οργανισμούς της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Για τη χορήγηση των δανείων αυτών μπορεί να παρέχεται και εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, μόνο εφόσον αυτά έχουν εγκριθεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας.
3. Η διαχείριση και ο ετήσιος ισολογισμός του Ε.Ι.Μ. ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές.
4. Για την παρακολούθηση της λειτουργίας του Ε.Ι.Μ. το διοικητικό συμβούλιο υποβάλλει στον Υπουργό Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας ετήσια έκθεση της δραστηριότητάς του, απολογισμό εσόδων και εξόδων, καθώς και προγραμματισμό των δραστηριοτήτων και έργων του επόμενου έτους μαζί με το σχετικό προϋπολογισμό του.
5. Το Ε.Ι.Μ. απαλλάσσεται από την καταβολή φόρων – πλην του φόρου προστιθέμενης αξίας – και τελών οποιασδήποτε φύσης για τα εισαγόμενα από αυτό εργαστηριακά όργανα, εξαρτήματα, υλικά αναφοράς ή άλλα υλικά εξοπλισμού, που είναι αναγκαία για την εκπλήρωση του προορισμού του.
Άρθρο 5
Κανονισμοί – Βιβλία – Μητρώα – Αρχεία
1. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Ι.Μ. καταρτίζονται οι εξής κανονισμοί, οι οποίοι εγκρίνονται από τον Υπουργό Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας:
α. Κανονισμός διάρθρωσης των υπηρεσιών του Ε.Ι.Μ. με τον οποίο καθορίζονται τα θέματα τα σχετικά με τη δομή και τη στελέχωση των υπηρεσιών του Ε.Ι.Μ., ώστε να εξυπηρετείται ο σκοπός του Ινστιτούτου και να ασκούνται οι αρμοδιότητές του κατά τον προσφορότερο δυνατό τρόπο.
β. Κανονισμός κατάστασης προσωπικού του Ε.Ι.Μ. με τον οποίο καθορίζονται οι οργανικές θέσεις προσωπικού και τα προσόντα πρόσληψής του και ρυθμίζονται θέματα βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης του προσωπικού, θέματα σχετικά με την έξοδο από την υπηρεσία και γενικά κάθε θέμα σχετικό με την υπηρεσιακή κατάσταση, καθώς και με την πειθαρχική ευθύνη και την επιβολή πειθαρχικών ποινών.
γ. Οικονομικός κανονισμός, με τον οποίο ρυθμίζονται θέματα διαχείρισης, κατάρτισης, και δημοσίευσης του προϋπολογισμού, ισολογισμού και απολογισμού, θέματα που αφορούν τις περιπτώσεις και τη διαδικασία καταβολής τελών, είσπραξης εσόδων και απόδοσης δαπανών, καθώς και θέματα προμηθειών του Ε.Ι.Μ..
2. Το Ε.Ι.Μ. τηρεί μητρώο μετρολογίας και αρχεία και εκδίδει επίσημο ενημερωτικό δελτίο με τίτλο “ειδικό δελτίο μετρολογίας”.
3. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθορίζονται τα στοιχεία που πρέπει να περιέχουν το παραπάνω μητρώο και αρχεία και ο τρόπος σύνταξης και παρουσίασής τους. Με όμοια απόφαση καθορίζεται ο τρόπος τήρησης και έκδοσης του ειδικού δελτίου μετρολογίας, καθώς και τα στοιχεία που πρέπει να περιέχει.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Διακρίβωση – Πιστοποιητικά
Άρθρο 6
1. Το Ε.Ι.Μ. χορηγεί τα εξής πιστοποιητικά:
α. Πιστοποιητικά διακρίβωσης, που χορηγούνται για συγκεκριμένη συσκευή, διάταξη ήόργανο μέτρησης που υπόκειται σε διακρίβωση».
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.5 άρθρου 41 Ν.4155/2013,ΦΕΚ Α 120/29.5.2013.
β. “Πιστοποιητικό υλικού αναφοράς, που χορηγείται για κάθε υλικό αναφοράς που κατασκευάζεται ή εισάγεται στην Ελλάδα και δεν συνοδεύεται από αντίστοιχο πιστοποιητικό άλλου οργανισμού μετρολογίας αναγνωρισμένου με τον όρο της αμοιβαιότητας.
2. Τα παραπάνω πιστοποιητικά χορηγούνται μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων προς το Ε.Ι.Μ., η οποία συνοδεύεται με τα απαραίτητα επεξηγηματικά στοιχεία.
3. Στην παραπάνω αίτηση επισυνάπτεται δήλωση του αιτούντος περί αποδοχής των τελώνδιακρίβωσης και των όρων συνεργασίας. Η λήψη του αιτούμενου πιστοποιητικού προϋποθέτειτην καταβολή των τελών διακρίβωσης.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.6 άρθρου 41 Ν.4155/2013,ΦΕΚ Α 120/29.5.2013.
4. Για τη διενέργεια διακρίβωσης ή ελέγχου το Ε.Ι.Μ. μπορεί να ζητεί από άλλους οργανισμούς μετρολογίας γνωμοδοτήσεις, που εκτιμώνται ελεύθερα ή οποιασδήποτε φύσεως αρωγή. Για τη διακρίβωση ή τον έλεγχο ή και τη χορήγηση των κάθε φύσης πιστοποιητικών το Ε.Ι.Μ. μπορεί να εξουσιοδοτεί άλλα αναγνωρισμένα η διαπιστευμένα εργαστήρια μετρήσεων, στο εσωτερικό ή εξωτερικό.
5. Κάθε φορέας που παρέχει υπηρεσίες χρονοχρέωσης σε φυσικά ή νομικά πρόσωπαυποχρεούται να τηρεί, για το σύστημα χρονοχρέωσης που χρησιμοποιεί, ιχνηλασιμότητα στοΕλληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας.
Σημ.: όπως η παράγραφος 5 προστέθηκε με την παρ.7 άρθρου 41 Ν.4155/2013,ΦΕΚ Α 120/29.5.2013.
Άρθρο 7
Τήρηση και Διαχείριση Πιστοποιητικών
1. Τα Πιστοποιητικά που χορηγεί το ΕΙΜ αριθμούνται και καταχωρούνται σε αντίστοιχαΜητρώα των Εργαστηρίων του ΕΙΜ και τηρούνται με εμπιστευτικότητα. Στουςενδιαφερομένους χορηγούνται μόνο τα πρωτότυπα πιστοποιητικά διακρίβωσης. Ταπιστοποιητικά συνοδεύονται από αυτοκόλλητη επισήμανση των στοιχείων διακρίβωσης, ηοποία τίθεται εμφανώς στο διακριβωμένο όργανο, συσκευή ή διάταξη.
2. Για την επανέκδοση ή την ανανέωση πιστοποιητικού διακρίβωσης απαιτείται η διαδικασίατης παραγράφου 3 του άρθρου 6.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.8 άρθρου 41 Ν.4155/2013,ΦΕΚ Α 120/29.5.2013.
3. Πιστοποιητικά, που χορηγεί το Ε.Ι.Μ., ανακαλούνται με αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ι.Μ., αν δεν συνέτρεχε ή έπαψε να συντρέχει οποιαδήποτε από τις προϋποθέσεις της χορήγησής τους, σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανονισμούς του.
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης
Άρθρο 8
1. Το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης υλοποιείται και εφαρμόζεται από τηνανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία “Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Α.Ε.” καιτο διακριτικό τίτλο “Ε.ΣΥ.Δ.”, το έργο της οποίας υποβοηθείται από τιςΤεχνικές Επιτροπές, τους Αξιολογητές και τους Εμπειρογνώμονες.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρ.8Ν.2642/1998 ΦΕΚ Α 216/17.9.1998,αντικαταστάθηκε πάλι με το άρθρο 19 Ν.3066/2002 (Α΄ 252/18-10-2002)
2. Το Ε.ΣΥ.Δ. συνιστάται και λειτουργεί, μέχρι την ίδρυση της εταιρείας της παρ. 1 του άρθρου 13Α του παρόντος, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, αποτελεί τον επίσημο τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας σε θέματα διαπίστευσης και εκπροσωπεί τη χώρα σε διεθνείς οργανισμούς αρμόδιους για τα θέματα αυτά).
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 19 Ν.3066/2002 (Α΄ 252/18-10-2002)
Άρθρο 9
Σύνθεση – Θητεία – Διορισμός
Σημ.: όπως το άρθρο 9 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 19 Ν.3066/2002 (Α΄ 252/18-10-2002)Ω
1. Το Ε.ΣΥ.Δ. συγκροτείται από έντεκα (11) μέλη τα οποία ορίζονται για τριετή θητεία με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και η σύνθεσή του έχει ως εξής :
α. Ένα μέλος του Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, με ειδίκευση σε θέματα ποιότητας, πιστοποίησης ή μετρολογίας, ως πρόεδρος.
β. Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας.
γ. Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων.
δ. Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας.
ε. Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
στ. Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.
ζ. Ένας εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
η. Ένας εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.
θ. Ένας εκπρόσωπος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος.
ι. Ένας εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Εργαστηρίων.
ια. Ένας εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.
Από την έναρξη ισχύος της παρούσας διατάξεως λήγει η θητεία των μελών του υφιστάμενου Ε.ΣΥ.Δ.. Το νέο Ε.ΣΥ.Δ. συγκαλείται από τον Πρόεδρο του και κατά την πρώτη συνεδρίασή του εκλέγονται ο αντιπρόεδρος, ο γραμματέας και οι εισηγητές.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 άρθρ.8 Ν.Ν.2642/1998 ΦΕΚ Α 216/17.9.1998.
2. Τα μέλη Ε.ΣΥ.Δ. πρέπει να είναι πρόσωπα κύρους, ευρείας επιστημονικής κατάρτισης και να έχουν εμπειρία σε τομείς εργαστηριακών δοκιμών και ελέγχων, συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και πιστοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών. Πρέπει να είναι πτυχιούχοι ανώτατης σχολής και να γνωρίζουν άριστα τουλάχιστον αγγλικά ή γαλλικά.
Τα μέλη που εκπροσωπούν τα υπουργεία ή τους φορείς του Δημοσίου προέρχονται από το μόνιμο επιστημονικό προσωπικό τους.
3. Η γραμματειακή υποστήριξη του Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης, καθώς και οι διαδικασίες που αφορούν στην εφαρμογή του συστήματος διαπίστευσης, ανατίθενται στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.13 άρθρ.8 Ν.Ν.2642/1998 ΦΕΚ Α 216/17.9.1998.
4. Με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την εσωτερική λειτουργία του.
Άρθρο 10
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 άρθρ.8 Ν.Ν.2642/1998 ΦΕΚ Α 216/17.9.1998 , ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 19 Ν.3066/2002 (Α΄ 252/18-10-2002)
1. Το Ε.ΣΥ.Δ. αποφασίζει για τη διαπίστευση φορέων παραγωγής προϊόντων, έργων και υπηρεσιών, φυσικών ή νομικών προσώπων, εφόσον συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις, και χορηγεί πιστοποιητικά διαπίστευσης σε φορείς πιστοποίησης, σε φορείς επιθεώρησης και ελέγχου, σε εργαστήρια δοκιμών και σε εργαστήρια μετρολογίας που έχουν την έδρα τους ή τα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή. Το Ε.ΣΥ.Δ. αποφασίζει επίσης για την απόρριψη, ανάκλαση ή αναστολή της διαπίστευσης.
2. Με αποφάσεις του Ε.ΣΥ.Δ., που δημοσιεύονταιστην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι διαδικασίες λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης, τα κριτήρια με βάση τα οποία διαπιστεύονται τα εργαστήρια και οι φορείς, οι κατευθυντήριες οδηγίες για την εφαρμογή των κριτηρίων και οι οικονομικές υποχρεώσεις των διαπιστευομένων.
Άρθρο 11
Τεχνικές επιτροπές
Σημ.: όπως το άρθρο 11 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 19 Ν.3066/2002 (Α΄ 252/18-10-2002)
1. Για την υποβοήθηση του έργου του, το Ε.ΣΥ.Δ. συγκροτεί με απόφασή του τις παρακάτω δύο “Γενικές” τεχνικές επιτροπές:
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.5 άρθρ.8 Ν.Ν.2642/1998 ΦΕΚ Α 216/17.9.1998.
Α. Τεχνική επιτροπή διαπίστευσης εργαστηρίων δοκιμών και εργαστηρίων διακρίβωσης. Η επιτροπή είναι εξαμελής και αποτελείται από:
– `Εναν εκπρόσωπο του Εθνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας.
– `Εναν εκπρόσωπο του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης.
– `Εναν εκπρόσωπο του Γενικού Χημείου του Κράτους.
– `Εναν εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.
– `Εναν εκπρόσωπο των διαπιστευμένων εργαστηρίων.
– `Εναν ειδικό σε θέματα διαπίστευσης εργαστηρίων που ορίζεται από το Ε.ΣΥ.Δ..
Β. Τεχνική επιτροπή διαπίστευσης φορέων πιστοποίησης και επιθεώρησης. Η επιτροπή είναι εξαμελής και αποτελείται από:
– `Εναν εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας.
– `Εναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.
– `Εναν εκπρόσωπο του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης.
– `Εναν εκπρόσωπο του Συνδέσμου ελληνικών Βιομηχανιών.
– `Εναν εκπρόσωπο των διαπιστευμένων φορέων.
– `Εναν ειδικό σε θέματα πιστοποίησης που ορίζεται από το Ε.ΣΥ.Δ..
2. `Έργο των τεχνικών επιτροπών αυτών είναι η υποστήριξη του τεχνικού έργου της διαπίστευσης και συγκεκριμένα:
– εκπόνηση τεχνικών κανονισμών,
– εκπόνηση ειδικών κριτηρίων και εναρμόνιση προς τα διεθνή και ευρωπαϊκά κριτήρια, όπως εκάστοτε διαμορφώνονται και ισχύουν,
– εισήγηση στο Ε.ΣΥ.Δ. για την επίλυση τεχνικών προβλημάτων,
– εισήγηση στο Ε.ΣΥ.Δ. για χορήγηση, ανάκληση ή αναστολή πιστοποιητικών διαπίστευσης,
– οργάνωση, εκπαίδευση και αξιολόγηση επιθεωρητών και αξιολογητών.
3. Με αποφάσεις του Ε.ΣΥ.Δ. μπορούν, κατά περίπτωση, να συγκροτούνται Ειδικές Τεχνικές Επιτροπές για την υποστήριξη και επεξεργασία ειδικών τομέων διαπίστευσης. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται και το έργο τους.
Με όμοιες αποφάσεις καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αναθέσεως από το Ε.ΣΥ.Δ. συγκεκριμένου έργου αξιολόγησης και ελέγχου της συνδρομής των προϋποθέσεων και των κριτηρίων διαπίστευσης, σε αξιολογητές και εμπειρογνώμονες.
Σημ.: όπως η παρ.3 προστέθηκε με την παρ.6 άρθρ.8Ν.2642/1998 ΦΕΚ Α 216/17.9.1998.
Άρθρο 12
Προσφυγή
1. Κατά των αποφάσεων του Ε.ΣΥ.Δ. που προβλέπονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 10 μπορεί να ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή από τον ενδιαφερόμενο ενώπιον του Υπουργού Ανάπτυξης, μέσα σε ένα μήνα από την κοινοποίησή τους σε αυτόν. Η προσφυγή κατατίθεται στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρ.8 Ν.Ν.2642/1998 ΦΕΚ Α 216/17.9.1998.
2. Ο Υπουργός Ανάπτυξης αποφασίζει επί των προσφυγών μετά από γνώμη τριμελούς επιτροπής, η οποία συγκροτείται με απόφασή του. Μέλη της επιτροπής ορίζονται ένας ανώτερος υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, ένας εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και ένας εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και ένας εκπρόσωπος είτε της Ελληνικής Ένωσης Εργαστηρίων είτε της Ένωσης των Φορέων Πιστοποίησης.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρ.8 Ν.Ν.2642/1998 ΦΕΚ Α 216/17.9.1998.
3. Η απόφαση εκδίδεται το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία κατάθεσης της προσφυγής, η άσκηση της οποίας δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.
Άρθρο 13
Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομικών καθορίζονται, κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις, το ύψος και ο τρόπος αποζημίωσης των μελών του Ε.ΣΥ.Δ., των μελών των Γενικών και Ειδικών Τεχνικών Επιτροπών, των Αξιολογητών, των Εμπειρογνωμόνων και των μελών της επιτροπής εξέτασης προσφυγών του άρθρου 12 του παρόντος.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.8 άρθρ.8 Ν.Ν.2642/1998 ΦΕΚ Α 216/17.9.1998.
Άρθρο 13α
Σημ.: όπως το άρθρο 13α,που προστέθηκε με την παρ.1 άρθρ.8 Ν.Ν.2642/1998 ΦΕΚ Α 216/17.9.1998 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 19 Ν.3066/2002 (Α΄ 252/18-10-2002)
1. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομικών, μπορεί να συνιστάται ανώνυμη εταιρεία και να εγκρίνεται το καταστατικό της με σκοπό την υλοποίηση, εφαρμογή και διαχείριση του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης, η οποία θα λειτουργεί χάριν του δημόσιου συμφέροντος υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και θα διέπεται από τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920, πλην αν ορίζεται διαφορετικά στο προεδρικό διάταγμα συστάσεώς της.
2. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αναλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο για την άσκηση των μετοχικών του δικαιωμάτων εκπροσωπείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο προεδρικό διάταγμα της προηγούμενης παραγράφου.
3. Με το καταστατικό καθορίζονται μεταξύ άλλων :
α) Οι ειδικότεροι σκοποί της εταιρείας και οι καταστατικές αρμοδιότητες του Ε.ΣΥ.Δ..
β) Οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα νομικά πρόσωπα προς τα οποία είναι δυνατή η μεταβίβαση των μετοχών.
γ) Η συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας εκπροσώπων των νομικών προσώπων, οργανισμών και φορέων που δεν είναι μέτοχοι.
δ) Οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τους οποίους είναι δυνατή η απόσπαση ή η μετάταξη στην εταιρεία υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 14 του ν. 2190/1994.
ε) Οι πόροι της εταιρείας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ειδική επιχορήγηση υπέρ της εταιρείας που εγγράφεται ετησίως στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης, στο βαθμό που είναι αναγκαία για την υλοποίηση των σκοπών της. Για τον ίδιο λόγο η εταιρεία μπορεί να χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
4. Η οργάνωση, λειτουργία και διάρθρωση των υπηρεσιών της εταιρείας, ο αριθμός των θέσεων του προσωπικού και η κατανομή του στις διοικητικές μονάδες της εταιρείας και κάθε σχετική με τα ανωτέρω λεπτομέρεια ρυθμίζονται από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της εταιρείας που καταρτίζεται από το Δ.Σ. της εταιρείας, εγκρίνεται από τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών μετά από γνώμη του Ε.ΣΥ.Δ. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
5. Μέχρι τη σύσταση της εταιρείας της παρ. 1 η γραμματειακή και κάθε αναγκαία υποστήριξη του Ε.ΣΥ.Δ. και γενικότερα των διαδικασιών διαπίστευσης, παρέχεται από τον ΕΛ.Ο.Τ.. Ειδικότερα, ο ΕΛ.Ο.Τ. εισπράττει τις προβλεπόμενες οικονομικές υποχρεώσεις, ενεργεί τις πληρωμές κατ` εντολή του Ε.ΣΥ.Δ. και γενικά υποβοηθά το Ε.ΣΥ.Δ. στην πραγματοποίηση του έργου του. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας παραγράφου.
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
Ποινικές και μεταβατικές διατάξεις
Άρθρο 14
Ποινικές κυρώσεις
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.9 άρθρου 41 Ν.4155/2013,ΦΕΚ Α 120/29.5.2013.
1. Σε όποιον επιθέτει ή χρησιμοποιεί σε όργανα, προϊόντα ή στα περικαλύμματα τους ή στακάθε είδους εμπορικά έγγραφα που προορίζονται για το κοινό ή άλλα ανάλογα μέσαδημοσιότητας και διαφήμισης, αντικείμενα που δεν έχουν διακριβωθείή ελεγχθεί από το Ε.Ι.Μ.ή από διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας (Ε.ΣΥ.Δ.) εργαστήριο ή μεοποιονδήποτε τρόπο αντιποιείται αρμοδιότητες του Ε.Ι.Μ. ή αρμοδιότητες του Ε.ΣΥ.Δ., όπωςαυτές περιγράφονται στο άρθρο 1 παράγραφος 4 και στο άρθρο 10 του παρόντος αντίστοιχα,επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ποσού από 5.000,00 έως 30.000,00 ευρώ, ανάλογα με τηβαρύτητα της πράξης και το μέγεθος της ζημίας που προκαλείται. Σε περίπτωση υποτροπής,το πρόστιμο μπορεί να ανέλθει στο διπλάσιο του παραπάνω ποσού.
2. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας κατόπινεισήγησης του αρμόδιου προϊσταμένου οργάνου του Ε.Ι.Μ. ή του Ε.ΣΥ.Δ., αντίστοιχα, μετάαπό κλήση σε ακρόαση του υπόχρεου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.2690/1999 (Α` 45). Κάθε απόφαση που εκδίδεται σύμφωνα με το παρόν άρθρο πρέπει να είναιπλήρως αιτιολογημένη και να γνωστοποιείται άμεσα στον ενδιαφερόμενο με συστημένηεπιστολή ή /και τηλεομοιοτυπία (fax).
3. Κατά της ανωτέρω απόφασης ο ενδιαφερόμενος δύναται να ασκήσει προσφυγή ενώπιοντου Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, εντόςπροθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης.
Άρθρο 15
Καταργούμενες διατάξεις – Μεταβατικές διατάξεις Εξουσιοδοτήσεις
1. Πιστοποιητικά ή εγκρίσεις τύπου, που είχαν χορηγηθεί πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, συνεχίζουν να είναι σε ισχύ για όσο χρονικό διάστημα έχει οριστεί.
2. Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού καταργούνται:
α. Τα άρθρα 2 παράγραφοι 4, 5 και 6 παρ. 2 του π.δ/τος 524/1978 (ΦΕΚ 112 Α`).
`Όπου το π.δ. 524/1978 ή συναφείς προγενέστερες διατάξεις αναφέρονται στο Υπουργείο Εμπορίου ή σε απόφαση του Υπουργού Εμπορίου για θέματα που ρυθμίζονται από το νόμο αυτόν, νοείται αντίστοιχα το Ε.Ι.Μ. ή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Ι.Μ..
Παραπομπές του π.δ/τος 524/1978 σε σχετικές ρυθμίσεις αντικαθίστανται με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις του νόμου αυτού.
β. Το άρθρο 10 παρ. 2 (γ), υποεδάφια 1, 2, 3 και 9 μόνο ως προς την επιστημονική χρήση, και υποεδάφια 13 και 14 του π.δ/τος 397/1988 (ΦΕΚ 185 Α`), που αφορά τις αρμοδιότητες του τμήματος μετρολογίας του Υπουργείου Εμπορίου.
Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, οι παραπάνω αρμοδιότητες του τμήματος μετρολογίας μεταφέρονται στοΕ.Ι.Μ..
γ. Η υπουργική απόφαση 8499/280/ΔΒΑ 19.4.1988 (ΦΕΚ 269 Β`/ 4.5.1988) και η υπουργική απόφαση 25850/ 19.12.1988 (ΦΕΚ 934 Β`/30.12.1988), που αφορούν “σύστημα διαπίστευσης εργαστηρίων στον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης”.
δ. Κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που αντίκειται στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού.
3. Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού μεταβιβάζονται στο Ε.Ι.Μ. τα οποιαδήποτε διατηρούμενα εθνικά πρότυπα.
4. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται μετά από πρόταση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, παραχωρούνται στο Ε.Ι.Μ. και άλλες σχετικές με τη μετρολογία αρμοδιότητες, πλην εκείνων που αφορούν τη νόμιμη μετρολογία.
5. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται μετά από πρόταση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, μπορεί να διευρύνεται ο σκοπός και οι αρμοδιότητες του Ε.Ι.Μ. με βάση την τεχνολογική εξέλιξη.
6. Με απόφαση του υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, μπορεί να ρυθμίζονται θέματα λειτουργίας του Ε.Ι.Μ., όπως οι σχετικές με τη σύνθεση και τις αρμοδιότητες του διοικητικού συμβουλίου και του γενικού διευθυντή λεπτομέρειες, καθώς επίσης και τα σχετικά με την έκδοση και την ορθή εφαρμογή των κανονισμών του εθνικού συστήματος διαπίστευσης θέματα.
Σχετικό: υπ`αριθμ. 8290/87/14.2-17.3.1997 απόφαση τηςΥπουργού Ανάπτυξης (ΦΕΚ Β`196)
Άρθρο 16
Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία έχουν περιέλθει, καθώς και τυχόν δικαιώματα ή υποχρεώσεις έχουν δημιουργηθεί για τον ΕΛΟΤ στα πλαίσια υλοποίησης από αυτόν του Ε.Ι.Μ. δυνάμει του από 24.3.1994 “Μνημονίου ανάθεσης για τη δημιουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας”, μεταβιβάζονται αυτοδίκαια στο Ε.Ι.Μ. ευθύς μετά τη δημιουργία του, κατά τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 1 του παρόντος.
Άρθρο 17
1. Στο τέλος του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 4458/1965 “Περί βιομηχανικών περιοχών (ΦΕΚ 33 Α`), όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 1 του ν. 742/1977 “Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του ν. 4458/1965 “Περί βιομηχανικών περιοχών και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων (ΦΕΚ 319 Α`), προστίθεται:
“… και πάσης φύσεως αποθηκών πρώτων υλών και ετοίμων προϊόντων”.
2. Η παράγραφος 4 του άρθρου 1 του άνω νόμου αντικαθίσταται ως εξής:
“4. Επιτρέπεται η εγκατάσταση εντός των βιομηχανικών περιοχών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, οι οποίες θα εξυπηρετούν τις εγκατεστημένες σε αυτήν επιχειρήσεις, καθώς και την ευρύτερη περιοχή. Στη βιομηχανική περιοχή μπορούν να εγκαθίστανται, επίσης, δημόσιες αρχές και υπηρεσίες κοινής ωφελείας. Οι παραπάνω επιχειρήσεις, αρχές και υπηρεσίες επιτρέπεται να εγκαθίστανται στις βιομηχανικές περιοχές μόνο εφόσον υπάρχει επαρκής χώρος και ευχέρεια ικανοποίησης αιτήσεων για εγκατάσταση των επιχειρήσεων, που προβλέπονται στο άρθρο 1 παρ. 1, οι οποίες προτιμώνται”.
3. Η παράγραφος 1 του άρθρου 2 του άνω νόμου αντικαθίσταται ως εξής:
” 1. Η αποκτήσις υπό της Ε.Τ.Β.Α. ή των κατά την παρ. 3 του άρθρου 1 νομικών προσώπων, των εδαφικών εκτάσεων των περιλαμβανομένων εις την βιομηχανικήν περιοχήν ως και την τυχόν εκτός αυτής κειμένην και των αναγκαιουσών δια την οργάνωσιν των βιομηχανικών περιοχών και την εκτέλεσιν έργων οδοποιίας, υδρεύσεως, αποχετεύσεως, ηλεκτροδοτήσεως, τηλεπικοινωνιακής συνδέσεως και παντός εν γένει έργου χρησίμου δια την εγκατάστασιν των εν αυταίς επιχειρήσεων περιλαμβανομένων και των χώρων των αναγκαιούντων δια την δημιουργίαν οικιστικών συγκροτημάτων δια την στέγασιν είτε του προσωπικού των εγκατεστημένων εις την βιομηχανικήν περιοχήν επιχειρήσεων είτε δια την κάλυψιν στεγαστικών αναγκών ομάδων πληθυσμού προκυπτουσών εκ λόγων εκτάκτου ανάγκης ή δημοσίας ωφελείας και την κάλυψιν των αναγκών διαβιώσεώς του.
Προκειμένου περί ανεγέρσεως οικιστικών συγκροτημάτων για την κάλυψη αναγκών προκυπτουσών εκ λόγων εκτάκτου ανάγκης ή δημοσίας ωφελείας απαιτείται απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφερείας, στην οποία ανήκει η βιομηχανική περιοχή, η οποία λαμβάνεται μετά από εισήγηση του οικείου Νομάρχη”.
Άρθρο 18
1. Οι παράγραφοι 4 και 5 του άρθρου 75 του ν. 1969/1991, όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 32 του ν. 2076/1992 (ΦΕΚ 130 Α`), αντικαθίστανται ως εξής:
“4. Η εφαρμογή των προεδρικών διαταγμάτων των παραγράφων 2 και 3 του παρόντος άρθρου αρχίζει μετά από ένα (1) έτος από της δημοσιεύσεώς τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οπότε καταργείται κάθε αντίθετη διάταξη της ισχύουσας νομοθεσίας περί του Σώματος των Ορκωτών Λογιστών.
5. Το προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται βάσει της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, διέπεται από τις ακόλουθες βασικές αρχές:
α. Ο θεσμός και τα προσόντα του ορκωτού ελεγκτή θα διέπονται από τα προβλεπόμενα στην 8η Οδηγία Ε.Ο.Κ.
β. Εξασφαλίζεται η πλήρης ανεξαρτησία του ελεγκτή από τον ελεγχόμενο.
γ. Κατοχυρώνεται η μη διαπραγμάτευση της αμοιβής μεταξύ ελεγκτή και ελεγχομένου.
δ. Καθιερώνονται αυστηρά ασυμβίβαστα της ιδιότητας του ελεγκτή προς οποιαδήποτε άλλη άμισθη ή έμμισθη απασχόληση.
2.Οι διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 75 του ν.1969/1991, όπως αντικαθίστανται από την προηγούμενη παράγραφο 1, αρχίζουν να ισχύουν από 30ή Οκτωβρίου 1991.
3.Οι ήδη εγγεγραμμένοι στα προβλεπόμενα από το άρθρο 13 του π.δ/τος 226/1992 μητρώα του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών, εφόσον δεν προέρχονται από τα υπηρετούντα την 30ή Απριλίου 1993 μέλη του Σώματος Ορκωτών Λογιστών, υπόκεινται στις επαγγελματικές εξετάσεις που απαιτούνται από τα άρθρα 10 και 11 του π.δ/τος. 226/1992 μέχρι το διορισμό τους στη βαθμίδα την οποία κατέχουν. Οι εξετάσεις αυτές οργανώνονται από το Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο ορίζει και τις εξεταστικές επιτροπές. `Όσοι απέτυχαν ή δεν συμμετείχαν στις ανωτέρω εξετάσεις, διαγράφονται από τα οικεία μητρώα.
“3(α) Απαλλάσσονται από τις εξετάσεις που ορίζονται από την παράγραφο 3 του άρθρου 18 του ν. 2231/1994 και θεωρούνται νομίμως εγγεγραμμένοι στα προβλεπόμενα από το άρθρο 13 του π.δ/τος 226/1992 Μητρώα του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών οι κάτοχοι του απαιτούμενου από τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 10 του π.δ/τος 226/1992 πτυχίου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, εφόσον έχουν, μέχρι της δημοσιεύσεως του παρόντος, αποδεδειγμένη 18ετή προϋπηρεσία σε ελεγκτικές εργασίες στην Ελλάδα και ήσαν επιφορτισμένοι με το έργο της διενέργειας ελεγκτικών εργασιών στην Ελλάδα κατά την 1η Ιανουαρίου 1989, ή όσοι έχουν αποκτήσει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ορκωτού λογιστή ή ελεγκτή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής `Ένωσης ή σε μια των εξής χωρών: Η.Π.Α., Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Νότιο Αφρική και έχουν συμπληρώσει 10ετή προϋπηρεσία σε ελεγκτικές εργασίες εκ των οποίων τρία (3) έτη τουλάχιστον στην Ελλάδα κατά την 1η Ιανουαρίου 1989. Τη συνδρομή των πιο πάνω προϋποθέσεων κρίνει, εντός διμήνου, το Εποπτικά Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών.
`Όσοι από τους ορκωτούς ελεγκτές των προηγούμενων εδαφίων της παραγράφου αυτής κριθούν από το Εποπτικό Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών ότι δεν πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα, υποβάλλουν τα αποδεικτικά των προσόντων τους έγγραφα για επανάκριση σε τριμελή ειδική επιτροπή, η οποία ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και αποτελείται από έναν καθηγητή ελεγκτικής ή λογιστικής ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, έναν εκπρόσωπο του Οικονομικού Επιμελητηρίου και ένα μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών.
`Όσοι από αυτούς κριθούν οπό την ειδική επιτροπή ότι έχουν τα προσόντα πλην του χρόνου προϋπηρεσίας, εγγράφονται στη βαθμίδα του επίκουρου ορκωτού ελεγκτή και εξελίσσονται στο βαθμό του ορκωτού ελεγκτή με μόνη τη συμπλήρωση της προϋπηρεσίας της απαιτούμενης κατά το εδάφιο 3(α) της παραγράφου αυτής.
3(β) Οι εγγεγραμμένοι στο προβλεπόμενο από το άρθρο 13 του π.δ/τος 226/1992 μητρώο επίκουρων ορκωτών ελεγκτών, οι οποίοι δεν προέρχονται από τα υπηρετούντα την 30ή Απριλίου 1993 μέλη του Σώματος Ορκωτών Λογιστών, εξελίσσονται στο βαθμό του ορκωτού ελεγκτή, εφόσον έχουν επιτύχει ή θα επιτύχουν στις επαγγελματικές εξετάσεις των ενοτήτων Γ` και Δ` του άρθρου 11 του π.δ/τος 226/1992 και συμπληρώσουν δέκα (10) έτη προϋπηρεσία σε ελεγκτικές εργασίες. Οι έχοντες περατώσει τις επαγγελματικές εξετάσεις της ενότητας Δ` εξελίσσονται στο βαθμό του ορκωτού ελεγκτή με τη συμπλήρωση δέκα (10) ετών προϋπηρεσίας σε ελεγκτικές εργασίες εκ των οποίων τα τρία (3) στο βαθμό του Επίκουρου.
3(γ) `Όπου από τις κείμενες διατάξεις προβλέπεται τακτικός έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης και των οικονομικών καταστάσεων των νομικών προσώπων ή επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός οροθετείται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών, των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών,ένας τουλάχιστον ελεγκτής διορίζεται από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών”. “Η ισχύς της ανωτέρω διατάξεως λήγει την 1.7.1997”.
Σημ.: όπως οι παρ.3α,3β και 3γ προστέθηκαν από την παρ.2 του άρθρουΤΡΙΤΟΥ του Ν.2257/1994 (Α 197), που τροποποιήθηκε με το άρθρο12 του Ν.2330/1995 (Α 172)
4. Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα Επίκουρων και Δόκιμων Ορκωτών Ελεγκτών, οι οποίοι προέρχονται από τα υπηρετούντα την 30ή Απριλίου 1993 μέλη του Σώματος Ορκωτών Λογιστών, εξελίσσονται στην αμέσως επόμενη βαθμίδα νου Ορκωτού Ελεγκτή και του Επίκουρου με τη συμπλήρωση, αντίστοιχα, δέκα (10) και επτά (7) τουλάχιστον ετών συνολικής ευδόκιμης υπηρεσίας ως μέλη του Σώματος Ορκωτών Λογιστών και του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών, μετά από κρίση του Εποπτικού Συμβουλίου, η οποία βασίζεται, ιδίως, τόσο στα στοιχεία του ατομικού υπηρεσιακού τους φακέλου, που καταρτίστηκε από το Εποπτικό Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Λογιστών, όσο και σε τεκμηριωμένη γνώμη των ορκωτών ελεγκτών υπό την επίβλεψη των οποίων υπηρέτησαν οι κρινόμενοι ύστερα από την 30η Απριλίου 1993 και με την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες από το ν.δ. 3329/1955 επαγγελματικές εξετάσεις,
5. Όπου από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του π.δ/τος 226/1992 απαιτείται υποχρεωτική χρησιμοποίηση ορκωτών ελεγκτών, τα αρμόδια όργανα υποχρεούνται να εκλέγουν μία από τις εταιρίες ή κοινοπραξίες ορκωτών ελεγκτών, που είναι εγγεγραμμένες στην ιδιαίτερη μερίδα του μητρώου της παραγράφου 5 του άρθρου 13 του π.δ/τος 226/1992. Η εκλεγόμενη εταιρία ή κοινοπραξία οφείλει να αναθέτει την ευθύνη του συγκεκριμένου ελέγχου σε έναν τουλάχιστον ορκωτό ελεγκτή, το όνομα του οποίου, καθώς και οι προϋπολογιζόμενες ώρες πραγματοποίησης του ελέγχου αυτού, γνωστοποιούνται στην προς έλεγχο μονάδα και στο Εποπτικό Συμβούλιο μέσα σε ένα (1) μήνα από την ημέρα εκλογής της εταιρίας ή κοινοπραξίας ορκωτών ελεγκτών. Η προσωπική συμμετοχή του ορκωτού ελεγκτή στον κάθε ανατιθέμενο σε αυτόν υποχρεωτικό έλεγχο δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το 20% του συνολικού χρόνου της απαιτούμενης απασχόλησης στον έλεγχο αυτόν.
6. Με γενικές ή ειδικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕπιτροπήςΛογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (Ε.Λ.Τ.Ε.), μετά πρόταση του ΕποπτικούΣυμβουλίου του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (Σ.Ο.Ε.Λ.), καθορίζονται οιελάχιστες αναγκαίες ώρες για τη διενέργεια των υποχρεωτικών ελέγχων, τοανώτατο όριο ετήσιας απασχόλησης των νόμιμων ελεγκτών και του βοηθητικούπροσωπικού τους στους υποχρεωτικούς ελέγχους και τα υποβαλλόμενα στοΣ.Ο.Ε.Λ. στοιχεία της χρήσεως, στην οποία αφορά ο κάθε έλεγχος. Για τονκαθορισμό των ελάχιστων αναγκαίων ωρών υποχρεωτικών ελέγχων, λαμβάνονταιιδίως υπόψη αντικειμενικά δεδομένα αναγόμενα κατά περίπτωση στην κατηγορίαοντοτήτων ή στη συγκεκριμένη οντότητα, που αναφέρονται στα γενικάχαρακτηριστικά του κλάδου, στην πολυπλοκότητα του αντικειμένου του ελέγχου,στην οργανωτική δομή, στο μέγεθος και στην ιδιαίτερη σημασία της ασκούμενηςδραστηριότητας για το δημόσιο συμφέρον.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρου 8 (σε συνδυασμό με την παρ.2 άρθρου 10) Ν.3919/2011,ΦΕΚ Α 32/2.3.2011.
Σχετικό: παρ.1 του άρθρου 9 Ν.3919/2011,ΦΕΚ Α 32/2.3.2011.
7. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Εμπορίου, μετά από γνώμη του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την προσαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας περί του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών στις διατάξεις αυτού του άρθρου και προβλέπονται οι αναγκαίες ρυθμίσεις για την ομαλή μετάβαση και λειτουργία του Σώματος Ορκωτών Λογιστών, ως καθαυτό εθνικού ελεγκτικού φορέα, στο νέο θεσμικό πλαίσιο του άρθρου 75 του ν. 1969/1991.
8. Οι διατάξεις του άρθρου 32 του ν. 2076/1992 (ΦΕΚ 130 Α`) και των παραγράφων 1 μέχρι και 9 του άρθρου 24 του π.δ/τος 226/1992 (ΦΕΚ 120 Α`), όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 2 του π.δ/τος 121/1993 (ΦΕΚ 53 Α`), καταργούνται.
Άρθρο 19
`Έναρξη ισχύος
1. Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
2. Εξαιρούνται οι διατάξεις του κεφαλαίου Β` του πρώτου μέρους, καθώς και το άρθρο 15 παράγραφοι 2 και 3 του τρίτου μέρους του νόμου αυτού, οι οποίες τίθενται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 1995.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 29 Αυγούστου 1994
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΓ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥΑ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ,ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥΓ. ΚΟΥΒΕΛΑΚΗΣ
Ο ΑΝΑΠΛ.ΥΠΟΥΡΓΟΣΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣΕΜΠΟΡΙΟΥΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣΧ. ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΣΜ. ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 31 Αυγούστου 1994
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Γ. ΚΟΥΒΕΛΑΚΗΣ