ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 2230 ΦΕΚ 138/31.08.1994
Κύρωση Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρουμανίας για τη συνεργασία στην επιστήμη και την και την τεχνολογία.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρουμανίας, για τη συνεργασία στην επιστήμη και την τεχνολογία, που υπογράφηκε στο Βουκουρέστι στις 14 Δεκεμβρίου 1993, της οποίας το κείμενο σε πρωτότυπο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα έχει ως εξής:
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΗΚυβέρνηση της Ρουμανίας (εις το εξής αποκαλούμενα ως Συμβαλλόμενα Μέρη), αναγνωρίζοντας τη σημασία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας στην ανάπτυξη των Εθνικών Οικονομιών και επιθυμώντας να ενισχύσουν και να αναπτύξουν την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία στη βάση της ισότητας και του κοινού οφέλους, συμφώνησαν τα κάτωθι:
Άρθρο 1
Τα Μέρη θα υποστηρίξουν και θα αναπτύξουν τη συνεργασία στοντομέα της Επιστήμης και Τεχνολογίας μεταξύ των ερευνητικών οργανισμών, πανεπιστημίων και τεχνολογικών φορέων των δύο (2) Μερών στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις της Συμφωνίας και τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς του κάθε Μέρους.
Άρθρο 2
Η συνεργασία θα καλύπτει γενικά τους εξής τομείς:
α) Κοινά ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα, συμπεριλαμβανομένων και των ανταλλαγών των αποτελεσμάτων καθώς και ανταλλαγές επιστημόνων, ειδικών και ερευνητών.
β) Οργάνωση και συμμετοχή σε επιστημονικές διασκέψεις, συνέδρια, σεμινάρια, εργαστήρια και εκθέσεις.
γ) Ανταλλαγές επιστημονικών και τεχνολογικών πληροφοριών, εντύπου υλικού, εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών.
δ) Κοινή χρήση των ΕΙΤ εγκαταστάσεων και του τεχνολογικού εξοπλισμού σε καθένα από τα δύο Μέρη.
ε) Οργάνωση κοινών ερευνητικών συναντήσεων, αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
στ) `Άλλες μορφές της Επιστημονικής και Τεχνολογικής συνεργασίας για τις οποίες θα αποφασίσουν από κοινού.
Άρθρο 3
1. Με σκοπό την εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας δημιουργείται Μικτή Επιτροπή Επιστημονικής και Τεχνολογικής συνεργασίας.
2. Οι αρμοδιότητες της Μικτής Επιτροπής θα είναι οι ακόλουθες:
α) Η συμφωνία των τομέων της συνεργασίας.
β) Η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την εφαρμογή της Συμφωνίας αυτής.
γ) Η διευκόλυνση και η υποστήριξη της εφαρμογής των κοινών προγραμμάτων και έργων.
δ) Η ανταλλαγή απόψεων για τις προοπτικές της διμερούς επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας και η εξέταση νέων προτάσεων για την ανάπτυξη της συνεργασίας.
3, Η Μικτή Επιτροπή θα συνέρχεται κατ` αρχήν κάθε δύο (2) έτη εναλλάξ στην Ελλάδα και τη Ρουμανία και θα συμφωνεί Πρωτόκολλα που θα περιέχουν τα συμπεράσματα και τις προτάσεις των μικτών συνεδριάσεων. Επίσης, η Μικτή Επιτροπή θα συνεδριάζει κάθε φορά, που θα κρίνεται σκόπιμο.
4. Η Μικτή Επιτροπή δύναται να αποφασίζει τους κανόνες και τη διαδικασία λειτουργίας της.
Άρθρο 4
Οι τομείς της συνεργασίας θα συμφωνούνται από τη Μικτή Επιτροπή και οι συνεργαζόμενοι φορείς των αντιστοίχων θεμάτων θα εκπονούν κοινά προγράμματα για την εκπλήρωση των σκοπών τους. Τα Μέρη θα συμφωνούν τους όρους και τις οικονομικές προϋποθέσεις που στοχεύουν στην εγκαθίδρυση σταθερής συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων, Επιστημονικών Ινστιτούτων, Επιστημονικών Ενώσεων, Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλων Επιστημονικών και Τεχνολογικών Κέντρων (εις το εξής αποκαλούμενοι ως Συνεργαζόμενοι Φορείς).
Άρθρο 5
Οι δαπάνες για την ανταλλαγή των εμπειρογνωμόνων, επιστημόνων και άλλων ειδικών που προκύπτουν από την εφαρμογή της Συμφωνίας αυτής θα καλύπτονται ως εξής:
Η αποστέλλουσα πλευρά θα πληρώνει τη μεταφορά μεταξύ των δύο (2) Κρατών και η φιλοξενούσα πλευρά θα καλύπτει τη διαμονή, τις εσωτερικές μετακινήσεις στη φιλοξενούσα Χώρα και την ημερήσια αποζημίωση, σύμφωνα με τους κανονισμούς κάθε κράτους.
Άρθρο 6
Επιστημονικές και Τεχνολογικές πληροφορίες, καθώς και άλλα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις δραστηριότητες συνεργασίας στα πλαίσια της Συμφωνίας αυτής μπορούν να ανακοινωθούν, να δημοσιευθούν ή να αποτελέσουν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του Συνεργαζόμενου Φορέα.
Άρθρο 7
Προβλήματα ως προς την ερμηνεία και την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας θα επιλύονται από τη Μικτή Επιτροπή μέσα από διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο Μερών.
Άρθρο 8
Σχετικά με τις παραπάνω δραστηριότητες της παρούσας Συμφωνίας, κάθε Μέρος θα καταβάλει, σύμφωνα με τη νομοθεσία του, όλες τις απαιτούμενες προσπάθειες για να διασφαλίσει την ομαλή υλοποίησή τους.
Άρθρο 9
`Άτομα που συμμετέχουν στην υλοποίηση της Συμφωνίαςαυτής και βρίσκονται στην επικράτεια του εταίρου Μέρους τυγχάνουν δωρεάν ιατρικής περίθαλψης σε περίπτωση ανάγκης.
Άρθρο 10
1. Η παρούσα Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από την ημερομηνία της ανταλλαγής των εγγράφων επικύρωσης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία σε κάθε χώρα.2. Την ημερομηνία της έναρξης ισχύος της Συμφωνίας αυτής τερματίζεται η ισχύς του Διακανονισμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας, που υπογράφηκε στην Αθήνα την 1η Μαρτίου 1975.3. Η παρούσα Συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ για χρονική περίοδο πέντε (5) ετών και θα ανανεώνεται για άλλα πέντε (5) χρόνια, εκτός αν το ένα από τα Μέρη την καταγγείλει εγγράφως, τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν τη λήξη της.4. Η λήξη της παρούσας Συμφωνίας δεν θα επηρεάσει την εφαρμογή των έργων και προγραμμάτων, που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας και δεν έχουν πλήρως εκτελεσθεί κατά το χρόνο λήξης της.
Άρθρο 11
Υπεύθυνοι για την υλοποίηση των όρων της παρούσας Συμφωνίας είναι η Γενική Γραμματεία `Έρευνας και Τεχνολογίας για την Ελληνική Δημοκρατία και το Υπουργείο `Έρευνας και Τεχνολογίας για τη Ρουμανία.Υπογράφηκε σε τρία πρωτότυπα κείμενα στο Βουκουρέστι την 14η Δεκεμβρίου 1993 στην ελληνική, τη ρουμανική και αγγλική γλώσσα και τα τρία κείμενα ισχύουν ισοδύναμα. Σε περίπτωση που θα προκύψουν διαφορές ως προς την ερμηνεία, θα υπερισχύσει το αγγλικό κείμενο.
Για την ΕλληνικήΓια τη ΡουμανικήΚυβέρνησηΚυβέρνησηΔρ. Δ. ΔΕΝΙΟΖΟΣProf. FLORIN TEODORΕιδικός ΓραμματέαςTANASESCU`Έρευνας και ΤεχνολογίαςΥφυπουργός, Υπουργείο`Έρευναςκαι Τεχνολογίας

Τα Πρωτόκολλα – Πρακτικά, που συντάσσονται από τη Μικτή Επιτροπή σ` εφαρμογή του άρθρου 3 της Συμφωνίας, εγκρίνονται με κοινή απόφαση των αρμόδιων κατά περίπτωση υπουργών.

Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται από την ολοκλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 10 αυτής.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 29 Αυγούστου 1994

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α. ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Αθήνα, 31 Αυγούστου 1994

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Γ. ΚΟΥΒΕΛΑΚΗΣ