ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ.2196 ΦΕΚ 41/ 22.03.1994
Κύρωση της 93/81/ΕΥΡΑΤΟΜ,Ε.Κ.Α.Χ.,Ε.Ο.Κ. απόφασης του Συμβουλίου της 1ης Φεβρουαρίου 1993 για την τροποποίηση της πράξης που αφορά την εκλογή των αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με άμεση καθολική ψηφοφορία, η οποία προσαρτάται στην απόφαση 76/787/Ε.Κ.Α.Χ., Ε.Ο.Κ.,ΕΥΡΑΤΟΜ του Συμβουλίου της 20ής Σεπτεμβρίου 1976,εκλογή αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους πολίτες της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης που κατοικούν στην Ελλάδα και δεν είναι ‘Έλληνες πολίτες, σε συμμόρφωση προς την 93/109/ΕΚ Οδηγία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, τροποποίηση του Π.Δ.353/1993 και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

Άρθρο πρώτο
Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζεται στο άρθρο 28 τουΣυντάγματος, η Απόφαση 93/81/ΕΥΡΑΤΟΜ, Ε.Κ.Α.Χ., Ε.Ο.Κ. του Συμβουλίουτης 1ης Φεβρουαρίου 1993 για την τροποποίηση της Πράξης εκλογής αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με άμεση καθολική ψηφοφορία, πουπροσαρτάται στην Απόφαση 76/787/Ε.Κ.Α.Χ., Ε.Ο.Κ., ΕΥΡΑΤΟΜ τουΣυμβουλίου, της 20ής Σεπτεμβρίου 1976″ (Α. 170/1979), της οποίας τοκείμενο σε πρωτότυπο στην ελληνική γλώσσα έχει ως εξής:
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΑΠΟΦΑΣΗ(93/81/Ε.Κ.Α.Χ., Ε.Ο.Κ., ΕΥΡΑΤΟΜ)
για την τροποποίηση της Πράξης που αφορά την εκλογή των αντιπροσώπωνστο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με άμεση καθολική ψηφοφορία, η οποίαπροσαρτάται στην Απόφαση (76/787/Ε.Κ.Α.Χ., Ε.Ο.Κ., ΕΥΡΑΤΟΜ) τουΣυμβουλίου, της 20ής Σεπτεμβρίου 1976
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ,ΕΧΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ:
το άρθρο 21, παράγραφος 3, της Συνθήκης για την ίδρυση της ΕυρωπαϊκήςΚοινότητας `Άνθρακα και Χάλυβα,
το άρθρο 138, παράγραφος 3, της Συνθήκης για την ίδρυση τηςΕυρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας,
το άρθρο 108, παράγραφος 3, της Συνθήκης για την ίδρυση τηςΕυρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας,
το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της 10ης Ιουνίου 1992 καιιδίως το σημείο 4
ΕΧΟΝΤΑΣ ΩΣ ΣΚΟΠΟ να θέσει σε εφαρμογή τα συμπεράσματα του ΕυρωπαϊκούΣυμβουλίου του Εδιμβούργου, της 11ης και 12ης Δεκεμβρίου 1992, όσοναφορά την κατανομή των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από το 1994,προκειμένου να ληφθεί υπόψη η ενοποίηση της Γερμανίας και με τηνπροοπτική της διεύρυνσης.
ΘΕΣΠΙΖΕΙ τις ακόλουθες τροποποιήσεις της Πράξης που προσαρτάται στηνΑπόφαση 76/787/Ε.Κ.Α.Χ., Ε.Ο.Κ., ΕΥΡΑΤΟΜ της 20ής Σεπτεμβρίου 1976 τουΣυμβουλίου (2), όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 10 της ΠράξηςΠροσχώρησης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στις ΕυρωπαϊκέςΚοινότητες, των οποίων συνιστά την αποδοχή από τα κράτη μέλη σύμφωνα μετους συνταγματικούς τους κανόνες.
Άρθρο 1
Το άρθρο 2 της Πράξης για την εκλογή αντιπροσώπων στο ΕυρωπαϊκόΚοινοβούλιο με άμεση καθολική ψηφοφορία, η οποία προσαρτάται στηνΑπόφαση (76/787/Ε.Κ.Α.Χ., Ε.Ο.Κ., ΕΥΡΑΤΟΜ) του Συμβουλίου της 20ήςΣεπτεμβρίου 1976, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 10 της ΠράξηςΠροσχώρησης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στις ΕυρωπαϊκέςΚοινότητες, αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
“Άρθρο 2
Ο αριθμός των εκλεγομένων σε κάθε κράτος μέλος αντιπροσώπωνκαθορίζεται ως εξής:
Βέλγιο25Δανία16Γερμανία99Ελλάδα25Ισπανία64Γαλλία87Ιρλανδία15Ιταλία87Λουξεμβούργο6Κάτω Χώρες31Πορτογαλία25Ηνωμένο Βασίλειο87”
Άρθρο 2
Τα κράτη μέλη κοινοποιούν αμελλητί στο Γενικό Γραμματέα τουΣυμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων την ολοκλήρωση των απαιτούμενωνδιαδικασιών, σύμφωνα με τους συνταγματικούς τους κανόνες, για τηναποδοχή των διατάξεων του άρθρου 1.
Οι εν λόγω διατάξεις θα τεθούν σε ισχύ την πρώτη ημέρα του μήνα πουακολουθεί τη λήψη της τελευταίας από αυτές τις κοινοποιήσεις. Θα τεθούνσε εφαρμογή για πρώτη φορά κατά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουτο 1994.
Άρθρο 3
Η παρούσα απόφαση δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα των ΕυρωπαϊκώνΚοινοτήτων.
Τίθεται σε ισχύ την ημέρα της δημοσίευσής της.
`Έγινε στις Βρυξέλλες, την 1.ΙΙ.1993
Για το ΣυμβούλιοΟ ΠρόεδροςΝ. ΗΕLVEGΡΕΤΕRSEN

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
`Άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι κατά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους πολίτες της Ευρωπαϊκής`Ένωσης που κατοικούν στην Ελλάδα και δεν είναι `Έλληνες πολίτες, σε συμμόρφωση προς την 93/109/ΕΚ Οδηγία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής`Ένωσης (ΕL. 329 της 30. 12. 1993, σελ. 34).

Άρθρο δεύτερο
Κατά τις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου νοούνται ως:
α. “`Εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, οι εκλογές για τηνανάδειξη αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με άμεση καθολικήψηφοφορία, σύμφωνα με την Πράξη της 20ής Σεπτεμβρίου 1976 και τηνισχύουσα ελληνική νομοθεσία.
β. “Εκλογική επικράτεια”, ολόκληρη η ελληνική επικράτεια, σύμφωνα μετη νομοθεσία για την εκλογή των αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
γ. “Κράτος μέλος καταγωγής”, το κράτος μέλος του οποίου ο πολίτης τηςΈνωσης είναι υπήκοος.
δ. “Κοινοτικός εκλογέας”, κάθε πολίτης της `Ένωσης που κατοικεί εντόςτης ελληνικής επικράτειας και έχει το δικαίωμα του εκλέγειν στιςεκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τιςδιατάξεις του παρόντος νόμου.
ε. “Κοινοτικός εκλόγιμος”, κάθε πολίτης της `Ένωσης που είναιεκλόγιμος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τιςδιατάξεις του νόμου αυτού.
στ. “Εκλογικός κατάλογος”, ο επίσημος κατάλογος των εκλογέων πουέχουν το δικαίωμα του εκλέγειν σε ορισμένο δήμο ή κοινότητα ή ενορία,όπου συντρέχει περίπτωση, ο οποίος ενημερώνεται από τις αρμόδιεςυπηρεσίες, σύμφωνα με τα οριζόμενα από τη νομοθεσία για την εκλογήβουλευτών.
ζ. “Ημέρα αναφοράς”, η ημέρα ή οι ημέρες κατά τις οποίες οι πολίτεςτης `Ένωσης υποχρεούνται να πληρούν, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσίαγια την εκλογή αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις προϋποθέσειςπου απαιτούνται για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν ή τουεκλέγεσθαι.
η. “Υπεύθυνη δήλωση”, η πράξη που προέρχεται από τον ενδιαφερόμενοκαι το ανακριβές περιεχόμενο της οποίας συνεπάγεται κυρώσεις, σύμφωναμε τον ισχύοντα νόμο.

Άρθρο τρίτο
Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι πολιτώντης Ευρωπαϊκής `Ένωσης

1. Οι κοινοτικοί εκλογείς μπορούν να ασκούν στην Ελλάδα το δικαίωματου εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατά τις εκλογές του ΕυρωπαϊκούΚοινοβουλίου, σύμφωνα με όσα ισχύουν για τους `Έλληνες πολίτες και μετην επιφύλαξη των οριζομένων στα επόμενα άρθρα.

2. Οι κοινοτικοί εκλογείς ασκούν το δικαίωμα του εκλέγειν είτε στηνΕλλάδα είτε στο κράτος μέλος καταγωγής τους. Κανένας δεν μπορεί ναψηφίσει περισσότερο από μία φορά κατά τις ίδιες εκλογές. Κανένας δενμπορεί να είναι υποψήφιος σε περισσότερα από ένα κράτη μέλη τηςΕυρωπαϊκής `Ένωσης κατά τις ίδιες εκλογές. `Όποιος παραβαίνει τιςδιατάξεις της παραγράφου αυτής υπόκειται στις ποινικές και λοιπές κυρώσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία για την εκλογή αντιπροσώπωνστο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Άρθρο τέταρτο
Προϋποθέσεις για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν

1. Οι κοινοτικοί εκλογείς πρέπει:
α. Να είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου ή κοινότητας τουελληνικού κράτους και να είναι εφοδιασμένοι με εκλογικό βιβλιάριο. Ηεγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους ενεργείται κατά τα οριζόμενα σταάρθρα 10 έως και 19 της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών (π.δ.353/1993), με την επιφύλαξη της παραγράφου 6 του παρόντος άρθρου.
β. Να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και να μην έχουν στερηθεί απόαυτό, σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 5 της νομοθεσίας για την εκλογήβουλευτών (π.δ. 353/1993) και σύμφωνα με το δίκαιο του κράτους μέλουςκαταγωγής τους.

2. Οι κοινοτικοί εκλογείς που επιθυμούν να ασκήσουν το δικαίωμα τουεκλέγειν στην Ελλάδα, οφείλουν να υποβάλουν αίτηση με τα απαραίτηταδικαιολογητικά κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 10 και 11 της νομοθεσίας γιατην εκλογή βουλευτών (π.δ. 353/1993), προκειμένου να εγγραφούν σεεκλογικό κατάλογο δήμου ή κοινότητας της ελληνικής επικράτειας. Οιεκλογείς αυτοί δεν υποβάλουν το πιστοποιητικό του εδαφίου α` της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του ανωτέρω προεδρικού διατάγματος.

3. Ο κοινοτικός εκλογέας πρέπει επίσης:
α. Να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση όπου θα προσδιορίζεται:
Η ιθαγένειά του και ότι δεν έχει κηρυχθεί έκπτωτος του δικαιώματοςτου εκλέγειν στο κράτος μέλος καταγωγής. Στην ίδια δήλωση θαπροσδιορίζεται ο νομός, ο δήμος ή η κοινότητα και η ενορία, όπουσυντρέχει περίπτωση, στον εκλογικό κατάλογο των οποίων είναι γραμμένος,τελευταία, στο κράτος μέλος καταγωγής, καθώς επίσης και η διεύθυνση τηςκατοικίας του στην Ελλάδα.
β. Κατά την υποβολή των δικαιολογητικών για την εγγραφή του στουςεκλογικούς καταλόγους δήμου ή κοινότητας του ελληνικού κράτους ναπροσκομίσει ισχύον αποδεικτικό ταυτότητας (αστυνομική ταυτότητα,διαβατήριο κ.λπ.).
γ. Να δηλώσει την ημερομηνία από την οποία κατοικεί στην Ελλάδα καιότι θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα μόνο σε αυτή.

4. Κάθε κοινοτικός εκλογέας μπορεί με αίτησή του να ζητήσει τηδιαγραφή του από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Η διαγραφήενεργείται κατά τη διαδικασία που ορίζεται από τις διατάξεις τηςνομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών.

5. Για τους κοινοτικούς εκλογείς συντάσσονται ειδικοί εκλογικοίκατάλογοι κατά δήμο, κοινότητα και ενορία, στους οποίους αναγράφονταιτα στοιχεία της τρίτης περίπτωσης του εδαφίου στ` της παραγράφου 1 τουάρθρου 16 του π.δ. 353/1993, πλην του αριθμού δημοτολογίου ή μητρώωναρρένων, τα στοιχεία της δεύτερης περίπτωσης του εδαφίου α` τηςπαραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, καθώς και το κράτος μέλος καταγωγήςτους. Τα στοιχεία αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

6. Προκειμένου μόνο για το έτος 1994, το περιεχόμενο, η προθεσμία καιο τρόπος υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης κ.λπ. των κοινοτικών εκλογέων,τα στοιχεία των ειδικών εκλογικών καταλόγων αυτών, ο τρόπος σύνταξήςτούς, η δημοσίευσή τους, η θεώρησή τους, ως και οι προθεσμίες υποβολήςτων ενστάσεων και η εκδίκασή τους, ορίζονται με προεδρικό διάταγμα. Μετο ίδιο διάταγμα ρυθμίζεται και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογήτης παραγράφου αυτής. Δηλώσεις που έχουν υποβληθεί πριν από τηδημοσίευση του παρόντος νόμου θεωρούνται εμπρόθεσμες.

7. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου δέκατου τουπαρόντος νόμου έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τους πολίτες τηςΕυρωπαϊκής `Ένωσης.

Άρθρο πέμπτο
Προϋποθέσεις για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 2 Ν.4244/2014,ΦΕΚ Α 60/11.3.201 (ενσωμάτωση Οδηγίας 2013/1/ΕΕγια την τροποποίηση της Οδηγίας 93/109/ΕΚ).

1. Οι πολίτες των λοιπών κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν στην ΕλληνικήΕπικράτεια, μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σύμφωνα με όσα ορίζονται γιατους Έλληνες πολίτες από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία για την εκλογή των μελών τουΕυρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

2. Κατά την κατάθεση της δήλωσης υποψηφιότητας κάθε εκλόγιμος πολίτης κράτους – μέλουςτης Ένωσης οφείλει να υποβάλει, πέρα από τα οριζόμενα από την κείμενη νομοθεσία και ταακόλουθα δικαιολογητικά:
α. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 5 του ν. 1599/1986 (Α` 75) στην οποία θα δηλώνει ότι δεν έχειστερηθεί ή εκπέσει του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στο κράτος -μέλος καταγωγής του, μετά απόδικαστική απόφαση ή απόφαση (πράξη) διοικητικής αρχής, υπό την προϋπόθεση ότι για τηντελευταία προβλέπεται η προσβολή της με ένδικο βοήθημα το οποίο είτε ασκηθέν απερίφθη είτεπαρήλθε η εκ του νόμου τασσόμενη προς τούτο προθεσμία. Στη δήλωση αυτή περιλαμβάνονταικαι τα εξής στοιχεία:
(1) η ιθαγένεια, η ημερομηνία και ο τόπος γέννησης, η τελευταία διεύθυνση στο κράτος – μέλοςκαταγωγής και η διεύθυνση στην εκλογική περιφέρεια του κράτους – μέλους κατοικίας,
(2) ο εκλογικός κατάλογος του δήμου, κοινότητας ή περιφέρειας στον οποίο είναι εγγεγραμμένοςτελευταία στο κράτος μέλος καταγωγής του,
(3) δήλωση ότι δεν είναι υποψήφιος για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε άλλοκράτος – μέλος αλλά ούτε και στην Ελλάδα σε συνδυασμό άλλου κόμματος ή συνασπισμούσυνεργαζόμενων κομμάτων,
(4) η ημερομηνία από την οποία είναι υπήκοος ενός κράτους – μέλους.
β. Φωτοαντίγραφο ισχύοντος αποδεικτικού ταυτότητας, όπως αστυνομικής ταυτότητας ήδιαβατηρίου.

Άρθρο έκτο
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 3 Ν.4244/2014,ΦΕΚ Α 60/11.3.2014.(ενσωμάτωση Οδηγίας 2013/1/ΕΕγια την τροποποίηση της Οδηγίας 93/109/ΕΚ).

1. Τα πολιτικά κόμματα ή οι συνασπισμοί συνεργαζόμενων κομμάτων που προτίθενται νασυμπεριλάβουν ως υποψήφιο στο συνδυασμό τους για την εκλογή των μελών του ΕυρωπαϊκούΚοινοβουλίου, πολίτη άλλου κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικεί στηνΕλληνική Επικράτεια, είναι υποχρεωμένα να αποστείλουν στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥπουργείουΕσωτερικών μέσα σε έξι (6) ημέρες από την προκήρυξη των εν λόγω εκλογών, αντίγραφο τηςυπεύθυνης δήλωσης του άρθρου πέμπτου. Η Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικώνδιαβιβάζει αμέσως την ανωτέρω δήλωση του υποψήφιου πολίτη κράτους – μέλους της Ένωσης στοκράτος – μέλος καταγωγής του. Αν, μετά την εμπρόθεσμη παραλαβή της πληροφορίας από τοκράτος – μέλος καταγωγής προκύψει ότι ο δηλών έχει στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγεσθαισε αυτό, τη διαβιβάζει αμέσως στο Α` Τμήμα του Αρείου Πάγου, αρμόδιο για την ανακήρυξη τωνυποψηφίων.

2. Αν η πληροφορία περί στερήσεως του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στο κράτος – μέλοςκαταγωγής του υποψηφίου, περιέλθει στο Υπουργείο Εσωτερικών μετά την ανακήρυξη του απότον Άρειο Πάγο, το Υπουργείο Εσωτερικών διαβιβάζει άμεσα την πληροφορία αυτή στοΠρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο κατά τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 1180/1981 (Α`188) είναι αρμόδιο για την ανακήρυξη των εκλεγόμενων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,προκειμένου να μην τον ανακηρύξει ως επιτυχόντα.

3. Όταν η πληροφορία περί στερήσεως του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στο κράτος – μέλοςκαταγωγής του υποψηφίου, περιέλθει στο Υπουργείο Εσωτερικών μετά την κατά τα ανωτέρωανακήρυξη αυτού ως εκλεγμένου μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το μέλος αυτό εκπίπτειαυτοδικαίως του αξιώματος του, κατά το άρθρο 2 παρ. 4 του ν. 1180/1981.

4. Αρμόδια υπηρεσία για την ανταλλαγή των αναγκαίων πληροφοριών με τα λοιπά κράτη-μέλητης Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για την παραλαβή και τη διαβίβαση των πληροφοριών πουαπαιτούνται για την εφαρμογή των ανωτέρω, είναι η Διεύθυνση Εκλογών του ΥπουργείουΕσωτερικών.

5. Η Διεύθυνση Εκλογών ανακοινώνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το όνομα και τα στοιχεία τουσημείου επαφής και τυχόν επικαιροποιημένες πληροφορίες ή σχετικές αλλαγές.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΕΚΛΟΓΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Άρθρο έβδομο
Κατανομή εδρών
Στο άρθρο 6 του ν. 1180/1981 (ΦΕΚ 188 Α`) προστίθεται παράγραφος 5,που έχει ως εξής:
5. Κόμμα ή συνασπισμός συνεργαζόμενων κομμάτων που δεν συγκέντρωσεποσοστό εγκύρων ψηφοδελτίων τουλάχιστον ίσο με το τρία τοις εκατό (3 %)του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων, που έλαβαν σε ολόκληρη τηνεπικράτεια τα κόμματα και οι συνασπισμοί συνεργαζόμενων κομμάτων, δενδικαιούται έδρα αντιπροσώπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο`.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!: :Ο Ν. 1180/1981 (Α΄188)ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ. 3 του άρθρου 18 τουΝ.4255/2014(ΦΕΚ Α` 11.04.2014)

Άρθρο όγδοο
Ψηφοφορία ετεροδημοτών
Οι εκλογείς που διαμένουν μόνιμα ή προσωρινά σε δήμο ή κοινότηταάλλης εκλογικής περιφέρειας από εκείνη στους εκλογικούς καταλόγους τηςοποίας είναι εγγεγραμμένοι, αποκαλούμενοι εφεξής ετεροδημότες, μπορούννα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εκλογές αντιπροσώπων στοΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον τόπο διαμονής τους, κατά τα οριζόμενα σταεπόμενα άρθρα του νόμου αυτού.

Ειδικώς για τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης ως εκλογικήπεριφέρεια νοείται ολόκληρος ο αντίστοιχος νομάς.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με τη παρ.13άρθρου 29 Ν.3731/2008,ΦΕΚ Α 263/23.12.2008.

Άρθρο ένατο
Προϋποθέσεις για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με τη παρ.13άρθρου 29 Ν.3731/2008,ΦΕΚ Α 263/23.12.2008.

1. Οι ετεροδημότες πρέπει:
α. Να είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου ή κοινότητας τηςχώρας.
β. Να είναι εφοδιασμένοι με εκλογικό βιβλιάριο.
γ. Να μην έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν, σύμφωνα μετις διατάξεις του άρθρου 5 του π.δ. 353/1993 (ΦΕΚ 152 Α`).

2. Οι ετεροδημότες, που πρόκειται να ψηφίσουν στον τόπο διαμονήςτους, οφείλουν να υποβάλουν δια του δημάρχου ή προέδρου της κοινότηταςτης περιφέρειας διαμονής τους στον οικείο νομάρχη φωτοαντίγραφο τουεκλογικού τους βιβλιαρίου, μαζί με υπεύθυνη δήλωση, που θαπεριλαμβάνει:
α. Το νομό, το δήμο ή την κοινότητα και την ενορία στους εκλογικούςκαταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.
β. Το νομό, το δήμο ή την κοινότητα, την ενορία και τη διεύθυνσηδιαμονής τους.
γ. Εάν διαμένουν μόνιμα ή προσωρινά στον τόπο, στον οποίο επιθυμούννα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

3. Οι δηλώσεις που υποβάλλονται θεωρούνται και σφραγίζονται από τονοικείο δήμαρχο ή πρόεδρο της κοινότητας και στη συνέχεια μαζί με ταφωτοαντίγραφα των εκλογικών βιβλιαρίων παραδίδονται, με απόδειξη, στονομάρχη στην περιφέρεια του οποίου υπάγεται ο δήμος ή η κοινότητα τουτόπου διαμονής των ετεροδημοτών.
Οι δηλώσεις των ετεροδημοτών που διαμένουν στην έδρα της οικείαςνομαρχίαςμας υποβάλλονται στο νομαρχιακό γραφείο εκλογικών καταλόγωναυτής, θεωρούνται δε και σφραγίζονται από αυτά.

4. Ο νομάρχης διαβιβάζει τις δηλώσεις και τα φωτοαντίγραφα τωνεκλογικών βιβλιαρίων που παραδόθηκαν σε αυτόν στο Υπουργείο Εσωτερικώνγια την κατάρτιση ειδικών εκλογικών καταλόγων ετεροδημοτών. Οι ειδικοίεκλογικοί κατάλογοι θεωρούνται από το Διευθυντή Εκλογών του ΥπουργείουΕσωτερικών και οι κατ` αυτών ενστάσεις εκδικάζονται από το ΕφετείοΑθηνών. Το περιεχόμενο, οι προθεσμίες και ο τρόπος υποβολής τηςυπεύθυνης δήλωσης, τα στοιχεία των ειδικών εκλογικών καταλόγωνετεροδημοτών, η δημοσίευσή τους, ως και οι προθεσμίες υποβολής τωνενστάσεων και η εκδίκασή τους ορίζονται με προεδρικό διάταγμα.
Με το ίδιο διάταγμα ρυθμίζεται και κάθε άλλη λεπτομέρεια για τηνεφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δηλώσεις που έχουν υποβληθεί πριν από τηδημοσίευση του παρόντος νόμου θεωρούνται εμπρόθεσμες.

Άρθρο δέκατο
Τρόπος ψηφοφορίας ετεροδημοτών

1. Οι ετεροδημότες ψηφίζουν μαζί με τους λοιπούς εκλογείς σταεκλογικά τμήματα που ορίζει ο νομάρχης σύμφωνα με τις διατάξεις τουάρθρου 48 του π.δ. 353/1993.

2. Σε κανένα δεν μπορεί να επιτρέψει η εφορευτική επιτροπή ναψηφίσει, εάν δεν προσκομίσει το εκλογικό του βιβλιάριο.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με τη παρ.13άρθρου 29 Ν.3731/2008,ΦΕΚ Α 263/23.12.2008.

3. Οι εκλογείς, που θα συμπεριληφθούν στους ειδικούς εκλογικούςκαταλόγους ετεροδημοτών, δεν μπορούν να ψηφίσουν στο δήμο ή τηνκοινότητα στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.Για την αποφυγή διπλοψηφιών το Υπουργείο Εσωτερικών υποχρεούται ναλάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου οι εκλογικοί κατάλογοι τωνοικείων δήμων ή κοινοτήτων να φέρουν ειδική προς τούτο εγγραφή`ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΗΣ`.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με τη παρ.13άρθρου 29 Ν.3731/2008,ΦΕΚ Α 263/23.12.2008.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο ενδέκατο

1. Η τρίτη περίπτωση του εδαφίου στ` της παραγράφου 1 του άρθρου 16του π.δ. 353/1993 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“Σε όλες τις παραπάνω καταστάσεις αναγράφεται για κάθε εκλογέα: τοεπώνυμο, το κύριο όνομα, το όνομα του πατέρα, το όνομα της μητέρας, τοόνομα του συζύγου και το γένος αν πρόκειται για έγγαμη γυναίκα πουφέρει το επώνυμο του συζύγου, η ακριβής ημερομηνία γέννησης (ημέρα,μήνας, έτος) και εφόσον δεν υπάρχει, η 1η Ιανουαρίου του έτους γέννησης(ενδεικτικά), το επάγγελμα, ο αριθμός δημοτολογίου ή μητρώου αρρένων,αν πρόκειται για άνδρες εκλογείς γραμμένους στους εκλογικούς καταλόγουςμε βάση την εγγραφή τους στο μητρώο αυτό και η διεύθυνση κατοικίας(δήμος ή κοινότητα ή συνοικισμός, οδός και αριθμός)”.

2. Στην παρ. 1 του άρθρου 20 του π.δ. 353/1993, προστίθεται δεύτεροεδάφιο, ως ακολούθως:
“Στα τηρούμενα από το Υπουργείο Εσωτερικών μαγνητικά αρχεία τωνεκλογικών καταλόγων είναι δυνατή η καταχώριση συμπληρωματικώνστοιχείων, πληροφοριών από τις οποίες να προκύπτει: α) η χρονολογίαεγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους (έτους αναθεώρησης), β) ηαιτιολογία εγγραφής (εγγραφή για πρώτη φορά, μεταγραφή, διόρθωση,κ.λπ.), γ) η εγγραφή του εκλογέα σε ειδικούς καταλόγους ψηφοφορίας (μετανάστες, ετεροδημότες, δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί γενικά,κ.λπ.), δ) η συμμετοχή ή όχι του εκλογέα σε διενεργηθείσες εκλογές, ε)ο ταχυδρομικός κωδικός της διεύθυνσης διαμονής, τηλέφωνο, κ.λπ.”.

3. Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 20 της νομοθεσίας για την εκλογήβουλευτών (π.δ. 353/1993) προστίθεται εδάφιο, το οποίο έχει ως εξής:
“Σε περίπτωση που είναι αδύνατο να διαπιστωθεί ποια από τις πολλαπλέςεγγραφές είναι η χρονολογικά τελευταία, θεωρείται ως ισχυρή η εγγραφήστους εκλογικούς καταλόγους του δήμου ή της κοινότητας ή ενορίας μεβάση την οποία ο εκλογέας ψήφισε τις τρεις συνεχείς τελευταίεςεκλογές”.

4. Οι εκλογικοί κατάλογοι δήμων, που προέρχονται από συνενώσειςκοινοτήτων, εξακολουθούν να καταρτίζονται ανά πρώην κοινότητα.

5. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 108 του π.δ. 353/1993, προστίθεταιεδάφιο που έχει ως εξής:
“Επίσης δεν εφαρμόζεται στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπωνστο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόνο για τον εκλογέα που έχει περάσει το 70όέτος της ηλικίας του, καθώς και για τον εκλογέα που θα βρίσκεται στοεξωτερικό”.

6. Η περίπτωση δ` του δεύτερου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 121 τουπ.δ. 353/1993 αντικαθίσταται ως εξής:
“δ. η διενέργεια κάθε εργασίας ή δαπάνης που εξυπηρετεί τους σκοπούς,που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφουπεριλαμβανομένης και της διαφώτισης και ενημέρωσης των Ελλήνων καικοινοτικών εκλογέων μόνο για τη διαδικασία άσκησης του εκλογικού τουςδικαιώματος, με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο,εφημερίδες κ.λπ.)”. Η διάταξη αυτή ισχύει από 21ης Φεβρουαρίου 1994.

Άρθρο δωδέκατο

1. Προκειμένου μόνο για την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων του1994 και ειδικά για την οριστικοποίηση των μεταβολών που προβλέπονταιστο άρθρο 14 του π.δ. 353/1993 “Κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο τωνδιατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών” (ΦΕΚ 152 Α`), δηλαδήτων αιτήσεων για μεταγραφή, διόρθωση ή αντικατάσταση στοιχείων εγγραφήςεκλογέων, η προθεσμία που προβλέπεται στο τελευταίο εδάφιο τηςπαραγράφου 2 του άρθρου 18 του ίδιου π.δ. 353/1993 για την έκδοση τωναποφάσεων των πρωτοδικείων, ορίζεται από την 13η Ιουνίου μέχρι την 1ηΙουλίου 1994.

2. Η προθεσμία που προβλέπεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 19 τουίδιου ανωτέρω π.δ. 353/1993 για την υποβολή στο Υπουργείο Εσωτερικώνκυρωθέντων παραρτημάτων εκλογικών καταλόγων, που αφορούν τις μεταβολέςτης προηγούμενης παραγράφου, ορίζεται μέχρι την 15η Ιουλίου 1994.

3. Οι εκλογείς της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, οι οποίοι θαπαραλάβουν από τα νομαρχιακά γραφεία εκλογικών καταλόγων τα κατατεθένταεκλογικά βιβλιάρια της υφιστάμενης εγγραφής τους στους εκλογικούςκαταλόγους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εκλογές τουΕυρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Ιουνίου 1994, είναι υποχρεωμένοι να ταεπιστρέψουν στα ίδια νομαρχιακά γραφεία το αργότερο μέχρι και την 17ηΙουνίου 1994. Η παράλειψη επιστροφής εκλογικού βιβλιαρίου μέσα στηνπροηγούμενη προθεσμία, η οποία ορίζεται ως αποκλειστική, καθιστάαυτοδικαίως άκυρη την εγγραφή του εκλογέα στην κατά το εδάφιο στ` τουάρθρου 16 του π.δ. 353/1993 αντίστοιχη κατάσταση μεταγραφής,διόρθωσης, ή αντικατάστασης στοιχείων του εκλογέα αυτού και παραμένειισχύουσα η υφιστάμενη εγγραφή του πριν από την υποβολή της αίτησηςμεταγραφής, διόρθωσης ή αντικατάστασης στοιχείων αυτής. Τα νομαρχιακάγραφεία εκλογικών καταλόγων οφείλουν μέχρι την 22η Ιουνίου 1994 ναπαραδώσουν στον πρόεδρο του αρμόδιου πρωτοδικείου τα εκλογικά βιβλιάριαπου θα επιστραφούν σε αυτά, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφουαυτής.

Άρθρο δέκατο τρίτο

1. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών μπορεί να καθορίζεται κάθε άλληαναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού.

2. Για όποιο θέμα δεν προβλέπεται ειδική ρύθμιση στα προηγούμεναάρθρα του νόμου αυτού, εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις των νόμων1180/1981, 1427/1984 και 1907/1990, καθώς και του π.δ. 353/1993, όπωςκάθε φορά τροποποιούνται, συμπληρώνονται ή αντικαθίστανται.

Άρθρο δέκατο τέταρτο
Εξουσιοδότηση

1. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του ΥπουργούΕσωτερικών, επιτρέπεται η κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο όλων τωνδιατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών, που ισχύουν, όπωςτροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν με τον παρόντα νόμο. Κατά τηνκωδικοποίηση αυτή είναι δυνατή η μεταβολή της σειράς και της αρίθμησηςτων κεφαλαίων, άρθρων, παραγράφων και εδαφίων και η εναρμόνιση τωνδιατάξεων μεταξύ τους, με τις αναγκαίες φραστικές τυπικές προσαρμογές.

2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του ΥπουργούΕσωτερικών, επιτρέπεται η κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο και ηδιατύπωση στη δημοτική γλώσσα των διατάξεων του ν. 1180/ 1981 “Περίεκλογής αντιπροσώπων εις την Συνέλευσιν των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων(Ευρωπαϊκόν Κοινοβούλιον) και άλλων τινών διατάξεων” (ΦΕΚ 188 Α`), όπωςαυτές τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν μεταγενέστερα, συμπληρώνονταικαι τροποποιούνται με τον παρόντα νόμο. Κατά την κωδικοποίηση αυτήείναι δυνατή η μεταβολή της σειράς και αρίθμησης των άρθρων, παραγράφωνκαι εδαφίων και η εναρμόνιση των διατάξεων μεταξύ τους, με τιςαναγκαίες φραστικές τυπικές προσαρμογές.

Άρθρο δέκατο πέμπτο

1. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν.1180/1981αντικαθίσταται ως εξής:
1. “Το κώλυμα της εκλογιμότητας ισχύει για τους βουλευτάς τουΕλληνικού Κοινοβουλίου”.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!: :Ο Ν.1180/1981 (Α΄188)ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ. 3 του άρθρου 18 τουΝ.4255/2014(ΦΕΚ Α` 11.04.2014)

2. Η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 1443/1984 εξακολουθεί ναισχύει.

Άρθρο δέκατο έκτο
Στο άρθρο 75 της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών όπως αυτήκωδικοποιήθηκε με το άρθρο μόνο του π.δ. 353/1993 προστίθεταιπαράγραφος 10 ως ακολούθως:

“10. Οι `Έλληνες ναυτικοί γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δήμουή κοινότητας του ελληνικού κράτους, οι οποίοι υπηρετούν σε πλοία μεελληνική ή ξένη σημαία, τα οποία εκτελούν διεθνείς πλόες και κατά τηνημέρα των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ευρίσκονται ή καταπλέουνσε ελληνικό λιμάνι δήμου ή κοινότητας διάφορου αυτού στους εκλογικούςκαταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι, ψηφίζουν κατά τις πιο πάνωεκλογές χωρίς να απαιτείται η τήρηση της διαδικασίας του άρθρου 27,αλλά με βάση το εκλογικό τους βιβλιάριο και το ναυτικό τους φυλλάδιο. Οιπιο πάνω εκλογείς ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα του δήμου ή τηςκοινότητας του λιμένος που βρίσκεται το πλοίο, τα οποία καθορίζονταιαπό τον οικείο νομάρχη. Για τους εκλογείς αυτούς γίνεται ειδική μνείαστο βιβλίο πρακτικών της εφορευτικής επιτροπής και στο πρωτόκολλοψηφοφορίας. Οι σχετικές με το θέμα λεπτομέρειες και οδηγίες ρυθμίζονταιμε κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας.”

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με τη παρ.13άρθρου 29 Ν.3731/2008,ΦΕΚ Α 263/23.12.2008.

Άρθρο δέκατο έβδομο
Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του ν. 1180/1981αντικαθίσταται ως εξής:”Οι έδρες που παραμένουν αδιάθετες, μετά την κατά την προηγούμενηπαράγραφο κατανομή, παραχωρούνται ανά μία και μέχρις εξαντλήσεώς τουςστους συνδυασμούς που έχουν το μεγαλύτερο κατά σειρά, μετά την πρώτηφάση, αχρησιμοποίητο υπόλοιπο εκλογικής δύναμης και αρχή γίνεται απότους συνδυασμούς οι οποίοι δεν χρησιμοποίησαν το υπόλοιπο αυτό γιακατάληψη έδρας από τη δεύτερη φάση.Οι τυχόν αδιάθετες έδρες από την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίουπαραχωρούνται ανά μια στους συνδυασμούς με το μεγαλύτερο κατά σειράμετά την πρώτη φάση αχρησιμοποίητο υπόλοιπο εκλογικής δύναμης”.

Άρθρο δέκατο όγδοο
Η παρ. 11 του άρθρου 9 του ν. 2130/1993 (ΦΕΚ 62 Α`) καταργείται.

Άρθρο XX

1. Οι προθεσμίες των τριάντα (30) και είκοσι (20) ημερών τωνπαραγράφων 14 και 15 αντιστοίχως του άρθρου 28 του ν. 2190/1994υπολογίζονται από την έναρξη ισχύος του ανωτέρω νόμου.

2. Στην κατά την παρ. 2α του άρθρου 11 του ν. 1388/1983 έννοια τωνδημόσιων λειτουργών περιλαμβάνονται και οι δικαστικοί λειτουργοί.

Άρθρο εκοστό

1. Μετά το α` εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 75 του ν. 2121/1993″Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα”(ΦΕΚ 25 Α`) προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:”Ο Οργανισμός μπορεί να αναφέρεται για λόγους συντομίας Οργανισμός”Θεσσαλονίκη 97″.

2. Στο τέλος της παραγράφου 1 του ίδιου άρθρου προστίθεται τοακόλουθο εδάφιο:”Ο Οργανισμός δεν υπάγεται στις διατάξεις που ισχύουν για το δημόσιοτομέα και ιδίως εκείνες που αναφέρονται στις προσλήψεις προσωπικούοποιασδήποτε φύσης, αμοιβές, υπηρεσιακή κατάσταση, στις διατάξεις πουαφορούν τις προμήθειες και εκτέλεση έργων, καθώς και στην τήρηση τουδημόσιου λογιστικού.”

3. Η παράγραφος 2 του ίδιου άρθρου αντικαθίσταται ως εξής:”2. Το μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού διαιρείται σε ονομαστικέςμετοχές ίσης αξίας, που αντιστοιχούν σε ισάριθμες ψήφους. Οι μετοχέςαυτές ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο που εκπροσωπείται από τον εποπτεύοντα Υπουργό. Το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να μεταβιβάζει έως το 40%των μετοχών σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου καιδεύτερου βαθμού του νομού Θεσσαλονίκης κατά προτεραιότητα και ακολούθωςσε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης των λοιπών περιοχών τηςΜακεδονίας”.

4. Στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου προστίθενται στο τέλος ταακόλουθα εδάφια:
“Ο Οργανισμός συνεχίζει τη δραστηριότητά του και μετά την λήξη τωνπολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων του 1997.
Τα έργα υποδομής εντάσσονται σε μακροπρόθεσμο προγραμματισμόπολεοδομικής ανάπλασης και πολιτιστικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης καιτης ευρύτερης περιοχής”.

5. Η παράγραφος 5 του ίδιου άρθρου αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“5. `Όργανα διοίκησης του Οργανισμού είναι το Διοικητικό Συμβούλιο, οΠρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο ορίζεται με απόφαση του Υπουργού, πουεποπτεύει τον Οργανισμό. Η απόφαση αυτή δημοσιεύεται στην Εφημερίδα τηςΚυβερνήσεως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από:
α. Τον εκάστοτε δήμαρχο της Θεσσαλονίκης ως Πρόεδρο.
β. Τέσσερις δημοτικούς συμβούλους που προτείνονται ανά δύο από τηνπλειοψηφία και τη μείζονα μειοψηφία του Δημοτικού ΣυμβουλίουΘεσσαλονίκης.
γ. `Ένα δήμαρχο από τη μείζονα περιοχή της Θεσσαλονίκης, πουπροτείνεται από τους δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματοςΘεσσαλονίκης, οι οποίοι καλούνται για το σκοπό αυτόν από την Τοπική`Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης.
δ. Τρεις αναγνωρισμένες προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό,πνευματικό και επιστημονικό χώρο της Θεσσαλονίκης.
ε. `Εναν εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
στ. `Εναν εκπρόσωπο του Υπουργείου που εποπτεύει τον Οργανισμό.
ζ. `Εναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού.
η. `Εναν εκπρόσωπο των παραγωγικών τάξεων και έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων της πόλης μέσω των θεσμικών οργάνων εκπροσώπησής τους.
θ. Εναν εκπρόσωπο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Σημ.: όπως η περ. θ` προστέθηκε με την παρ.5 άρθρ.15 Ν.2469/1997
Σε περίπτωση που οι πιο πάνω φορείς δεν αποστείλουν τους εκπροσώπουςτους μέσα σε δέκα (10)ημέρες από τη σχετική επιστολή-πρόσκληση του υπουργού που εποπτεύει τον Οργανισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεταισε νόμιμη σύνθεση με όσα μέλη έχουν ήδη προταθεί ή επιλεγεί.
Το Διοικητικό Συμβούλιο μετά από πρόσκληση του Προέδρου τουσυνέρχεται μέσα σε μία (1) εβδομάδα από τον ορισμό του και εκλέγει τοΔιευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού, ο οποίος συμμετέχει από τηςεκλογής του στο Διοικητικό Συμβούλιο με δικαίωμα ψήφου.
Σε περίπτωση αδυναμίας ή κωλύματος ή αποχής του Προέδρου τοΔιοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει μετά από πρόσκληση του πρώτου και κατόπιν των υπόλοιπων κατά σειρά σε αριθμούς ψήφων δημοτικούς συμβούλους του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος πρέπει να είναι πτυχιούχος ανώτατης σχολής καινα έχει εμπειρία σε οικονομικά,τεχνικά,εμπορικά θέματα, καθώς και στηνοργάνωση ή μελέτη ή εκτέλεση μεγάλων έργων ή στη Διοίκηση μεγάλων Οργανισμών του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα.

6. Η παράγραφος 6 του ίδιου άρθρου αντικαθίσταται ως εξής:
“6. Με απόφαση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, που εκδίδεται μέσα σε δύο(2) μήνες από τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην Εφημερίδα τηςΚυβερνήσεως, μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου τουΟργανισμού, καταρτίζεται το καταστατικό του Οργανισμού, με το οποίοκαθορίζονται η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, οιαρμοδιότητες των οργάνων της διοίκησης και του Διευθύνοντος Συμβούλου,ο τρόπος και η διαδικασία αναπλήρωσής τους, η νόμιμη εκπροσώπηση, οτρόπος λειτουργίας και διαχείρισης του Οργανισμού, τα όργανα πουγνωμοδοτούν ή αποφασίζουν σε θέματα έργων, προμηθειών, διαφημίσεων,οργανώσεων κ.λπ., οι πόροι του, εκτός των αναγραφόμενων στην παρ. 7 τουίδιου άρθρου, η διάθεση των καθαρών κερδών, καθώς και κάθε άλληαναγκαία λεπτομέρεια για την οργάνωση και λειτουργία του. Τοκαταστατικό του Οργανισμού δημοσιεύεται στην Εφημερίδα τηςΚυβερνήσεως”.

7. Στην παράγραφο 6 του ίδιου άρθρου προστίθενται τα ακόλουθα εδάφια:
“α. Για τον πιο αποτελεσματικό συντονισμό των φορέων της πόλης στοκαταστατικό του Οργανισμού προβλέπεται επίσης η σύσταση συμβουλευτικούγια το Διοικητικό Συμβούλιο οργάνου με την επωνυμία “ΣυντονιστικόΣυμβούλιο Θεσσαλονίκη 97″, στο οποίο συμμετέχουν εκτός από τα μέλη τουΔιοικητικού Συμβουλίου και οι εκπρόσωποι, πρόεδροι ή διοικητές φορέωντης μείζονος περιοχής Θεσσαλονίκης, που να εκπροσωπούν με τον πιοαντιπροσωπευτικό τρόπο την τοπική αυτοδιοίκηση, τα πνευματικά ιδρύματα,τον καλλιτεχνικό και πνευματικό κόσμο, τα οικονομικά, τεχνικά και επαγγελματικά επιμελητήρια, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τηνΕκκλησία, καθώς και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν ή συμμετέχουνενεργά στη ζωή της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα.
Το Συντονιστικό Συμβούλιο χωρίζεται σε πέντε τμήματα:
Ανάπτυξης, Τουρισμού, Πολιτισμού, Πολεοδομικής και ΑρχιτεκτονικήςΠαρέμβασης και Νεολαίας.
Το Συντονιστικό Συμβούλιο συνέρχεται σε ολομέλεια ή σε τμήματα,ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού καιπρόσκληση του Προέδρου στην οποία αναγράφονται τα θέματα της ημερήσιαςδιάταξης και οι εισηγητές.
β. Συνιστάται θέση Καλλιτεχνικού Διευθυντή, ο οποίος εκλέγεται μεαπόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντήςεισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο, στις συνεδριάσεις του οποίου μετέχει χωρίς ψήφο, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, των δραστηριοτήτων καιτων πρωτοβουλιών που έχουν σχέση με τα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά θέματα, τις διεθνείς καλλιτεχνικές συμμετοχές και αντιπροσωπεύσεις,καθώς και το σύνολο των δραστηριοτήτων της προετοιμασίας τηςΘεσσαλονίκης στην περίοδο 1994-1997”.

8. Η παράγραφος 9 του ίδιου άρθρου αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“9. Ο Οργανισμός διαλύεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μεπρόταση του Υπουργού, που εποπτεύει τον Οργανισμό, με την τήρηση τωνκαταστατικών διαδικασιών και των διατάξεων που ισχύουν για τις ανώνυμες εταιρίες. Η περάτωση των αναγκαίων έργων υποδομής και η οργάνωσητων πολιτιστικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο του ορισμού της Θεσσαλονίκης ωςΠολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 1997, δεν συνιστούνλόγο για τη διάλυση του Οργανισμού”.

9. Στο άρθρο 75 του ίδιου νόμου προστίθενται παράγραφοι με αριθμούς10 και 11 που έχουν ως εξής:
“10. Απαλλάσσονται από κάθε άμεσο ή έμμεσο φόρο, τέλος, εισφορά υπέρτου Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου και από το τέλος χαρτοσήμου όλες οιπράξεις του Οργανισμού, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και όλες οιαναγκαίες πράξεις ίδρυσής του.
11. Στον τακτικό προϋπολογισμό του αρμόδιου για τον οργανισμόυπουργείου εγγράφεται σχετικός κωδικός για την απαιτούμενηχρηματοδότηση του εγκεκριμένου προγράμματος έργων και πολιτιστικώνεκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 1997”.

Άρθρο εικοστό πρώτο
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στηνΕφημερίδα της Κυβερνήσεως εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις αυτού, της δε κυρούμενης πράξεως από την ολοκλήρωση των προϋποθέσεων που προβλέπονται στο άρθρο 2 αυτής.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 21 Μαρτίου 1994

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΑΝΑΣΤ.ΠΕΠΟΝΗΣΘΕΟΔ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΑΠ.- ΑΘ, ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΑΛΕΞ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΑΘΑΝ. ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Βρυξέλλες 22 Μαρτίου 1994

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗΣ