ΝΟΜΟΣ ΥΠ` ΑΡΙΘ. 2195 ΦΕΚ 40 /22.03.1994
Κύρωση Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για συνεργασία στους τομείς ευημερίας / πρόνοιας και σε θέματα που αφορούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 τουΣυντάγματος, η Συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για συνεργασία στους τομείς ευημερίας / πρόνοιας και σε θέματα που αφορούντα άτομα με ειδικές ανάγκες, που υπογράφηκε στη Λευκωσία στις 28 Ιουνίου 1993, της οποίας το κείμενο, σε πρωτότυπο στην ελληνική γλώσσα,έχει ως εξής:

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ,ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ / ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Άρθρο 1
Τα δύο Συμβαλλόμενα Μέρη θα συνεργάζονται στους τομείς πουαναφέρονται στο άρθρο 2, τηρώντας τους νόμους και τους κανονισμούς που ισχύουν σε κάθε χώρα αντίστοιχα.
Άρθρο 2
Χωρίς να αποκλείεται γενικότερη συνεργασία και σε άλλους συναφείςτομείς, η μεταξύ των δύο Συμβαλλόμενων Μερών συνεργασία περιλαμβάνειτους τομείς της κοινωνικής ευημερίας / πρόνοιας και θέματα που αφορούντα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Ειδικότερα, η συνεργασία περιλαμβάνει:
(α) την ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών ανάμεσα στις αντίστοιχεςαρμόδιες υπηρεσίες των Συμβαλλομένων Μερών πάνω σε μόνιμη βάση.
(β) την συνεργασία για το Διεθνές `Έτος Οικογένειας (1994) μεενημέρωση σχετικά με προγράμματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν κατά τοέτος αυτό, πραγματοποίηση εκατέρωθεν επισκέψεων και ανταλλαγή σχετικούεντύπου πληροφοριακού υλικού.
(γ) τη μελέτη της νομοθεσίας που αφορά την κοινωνική πρόνοια και ταάτομα με ειδικές ανάγκες των Συμβαλλομένων Μερών, με σκοπό τη βελτίωσηκαι εναρμόνισή της προς τα διεθνώς κρατούντα.
(δ) την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών τωνΣυμβαλλομένων Μερών, με εκατέρωθεν επισκέψεις πάνω σε θέματα ευημερίας/ πρόνοιας και θέματα σχετικά με τις αναπηρίες και τα άτομα με ειδικέςανάγκες.(ε) την ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων και ειδικών για τημελέτηεξειδικευμένων θεμάτων κοινωνικής ευημερίας / πρόνοιας, καθώς καισχετικό με τις αναπηρίες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
(στ) τη συμμετοχή λειτουργιών των αρμοδίων υπηρεσιών τωνΣυμβαλλομένων Μερών σε κοινά προγράμματα ενημέρωσης, εκπαιδευτικάπρογράμματα, σεμινάρια, συμπόσια, κ.α. και τη συνδιοργάνωση σεμιναρίωνσε εξειδικευμένα θέματα.
(ζ) τη συνεργασία εφαρμογής κοινών προγραμμάτων έρευνας, συλλογήςπληροφοριών και στατιστικών στοιχείων πάνω σε θέματα που θα επιλεγούναπό τις αρμόδιες υπηρεσίες των Συμβαλλομένων Μερών.
(η) τη συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων από την Ελλάδα ωςομιλητών / εκπαιδευτών σε σεμινάρια του Τμήματος Υπηρεσιών ΚοινωνικήςΕυημερίας.
(θ) την τεχνική βοήθεια και καθοδήγηση από ειδικούς από την Ελλάδαγια την οργάνωση και λειτουργία Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων(Κ.Α.Π.Η.) στην Κύπρο.
(ι) την τεχνική βοήθεια και την ενημέρωση από Κύπριους ειδικούς γιατην οργάνωση των εξής προγραμμάτων που ενδιαφέρουν το Υπουργείο τηςΕλλάδας.
(α) κατ` οίκον φροντίδα κ.λπ.
(β) θετές οικογένειες με αμοιβή,
(γ) ημερήσια φύλαξη παιδιών από μητέρες,
(ια) τη σύνταξη και ανταλλαγή μελετών πάνω στα διάφορα θέματα πουαφορούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες,
(ιβ) Τη μελέτη και σχεδιασμό προγραμμάτων πρόληψης και κοινωνικήςένταξης ατόμων με ειδικές ανάγκες.
(ιγ) τη διαμεσολάβηση για την οργάνωση πολιτιστικών, καλλιτεχνικών,αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων για άτομα με αναπηρίες και χρήση τωνειδικών εγκαταστάσεων, που ανήκουν στην αρμοδιότητα των ΣυμβαλλόμενωνΜερών,
(ιδ) τη φιλοξενία ομάδων ατόμων με ειδικές ανάγκες ανάμεσα σταιδρύματα του ενός συμβαλλόμενου Μέρους στο άλλο και τη διαμεσολάβησητων Συμβαλλόμενων Μερών σε άλλους φορείς για την εκατέρωθεν προώθησητου συναφούς τουρισμού,
(ιε) τη συμμετοχή, όπου κρίνεται σκόπιμο και εφικτό, ατόμων μεειδικές ανάγκες του ενός Συμβαλλόμενου Μέρους σε προγράμματα του άλλουΜέρους,
(ιζ) την ανταλλαγή πληροφοριών από τα Συμβαλλόμενα Μέρη πάνω στιςεφαρμοζόμενες νέες τεχνικές και τεχνολογία, τα τεχνικά βοηθήματα,όργανα και τεχνητά μέλη για την εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικέςανάγκες.
Άρθρο 3
Για την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας αυτής και ιδιαίτερα τηνυλοποίηση των διατάξεων του Άρθρου 2, θα συγκροτηθούν ομάδες εργασίαςαπό αντίστοιχες υπηρεσίες των Συμβαλλόμενων Μερών.
Άρθρο 4
4.1. Η ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων και ειδικών, μέσα στα πλαίσια τηςΣυμφωνίας αυτής, θα διενεργείται με βάση την ισότιμη φιλοξενία με τονακόλουθο τρόπο: Το Μέρος που δέχεται τη φιλοξενία θα καλύπτει τα έξοδαμετάβασης και επιστροφής και το Μέρος που παρέχει τη φιλοξενία θακαλύπτει τα έξοδα διαμονής, διατροφής και διακίνησης μέσα στηνεπικράτειά του.4.2. Για την υλοποίηση της πιο πάνω διάταξης θα υπογράφονται από τααντίστοιχα αρμόδια υπουργεία των Συμβαλλομένων Μερών ή τους υπαγόμενουςσε αυτά οργανισμούς, μετά από έγκριση των αρμόδιων υπουργών,προγράμματα συνεργασίας με διετή ισχύ. Τα προγράμματα αυτά θαπεριλαμβάνουν τους οικονομικούς και άλλους όρους, καθώς επίσης και τηδιαδικασία εφαρμογής τους.
Άρθρο 5
5.1. Η Συμφωνία αυτή υπόκειται σε έγκριση σύμφωνα με τις διατάξειςπου ισχύουν σε κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος. Η ισχύς της αρχίζει από τημεταξύ των Συμβαλλομένων Μερών ανταλλαγή των επικυρώσεων της Συμφωνίαςκατά τα ισχύοντα στις δύο χώρες.
5.2. Η Συμφωνία αυτή ισχύει για πέντε (5) χρόνια και ανανεώνεταιαυτόματα για διαδοχικές περιόδους ενός χρόνου, εκτός αν ένα από ταΣυμβαλλόμενα Μέρη την καταγγείλει γραπτώς έξι (6) μήνες από τη λήξητης.
`Έγινε και υπογράφηκε στη Λευκωσία στις 28 Ιουνίου 1993 σε δύοπρωτότυπα στην ελληνική γλώσσα.
ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩ-ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΤΗΣΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣΕΛΛΗΝΙΚΗΣΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Δημήτρης ΣιούφαςΑνδρέας Μουσιούττας
ΥπουργόςΥπουργός

Τα προγράμματα συνεργασίας του άρθρου 4 της Συμφωνίας, με τα οποία θαρυθμιστούν ειδικότερα θέματα λεπτομερειακού και τεχνικού χαρακτήρα, θακαταρτισθούν από τους αντιπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων τωνΣυμβαλλόμενων Μερών και θα υπογραφούν από τους αρμόδιους υπουργούς.

Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδατης Κυβερνήσεως, της δε Συμφωνίας που κυρώνεται μετά την ολοκλήρωση τωνπροϋποθέσεων του Άρθρου 5.1. αυτής.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα τηςΚυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 21 Μαρτίου 1994

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣΔΗΜ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους

Βρυξέλλες, 22 Μαρτίου 1994

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗΣ