Νόμος 1969 ΦΕΚ Α΄205/29.12.1986
Κύρωση του Καταστατικού του “Διεθνούς Κέντρου για τη Μελέτη της Διατήρησης και αποκατάστασης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο πρώτο
Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συνάγματος το Καταστατικό του “Διεθνούς Κέντρου για τη Μελέτη της Διατήρησης και Αποκατάστασης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς που υπογράφηκε στη Ρώμη στις 24 Απριλίου 1963, το κείμενο του οποίου σε πρωτότυπο στην αγγλική και σε μετάφραση στην ελληνική γλώσσα έχει ως εξής:
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ
ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ.
Το παρόν καταστατικό υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ICCROM στη δεύτερη συνεδρίαση της στις 24 Απριλίου 1963. Τα άρθρα 7 β) και 14 τροποποιήθηκαν στην εβδόμη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης που συνήλθε στις 12 Απριλίου 1973. Η απόδοση του τίτλου ICCROM με τα αρχικά του υιοθετήθηκε από τη δέκατη Γενική Συνέλευση τον Απρίλη 1979.
Άρθρο 1.
Αρμοδιότητες.
Το Διεθνές Κέντρο για τη Μελέτη της Διατήρησης και Αποκατάστασης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”, εφεξής ονομαζόμενο “ICCROM”, θα έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α) Να συγκεντρώνει, μελετά και να καθιστά ενήμερα τα μέλη του στην επιστημονική τεκμηρίωση σχετικά με τα επιστημονικά και τεχνικά προβλήματα της διατήρησης και της αποκατάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς
β) Να συντονίζει, ενισχύει ή να διεξάγει έρευνα σ` αυτόν τον τομέα κυρίως με ανάθεση ερευνών σε οργανισμούς ή σε ειδικούς, με διεθνείς συναντήσεις, εκδόσεις και ανταλλαγές ειδικών.
γ) Να παρέχει συμβουλές και συστάσεις για γενικά ή ειδικά θέματα που συνδέονται με τη διατήρηση και αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
δ) Να παρέχει βοήθεια στην εκπαίδευση ερευνητών και τεχνικών και στην ανύψωση του επιπέδου των εργασιών αποκατάστασης.
Άρθρο 2.
Μέλη.
Το σύνολο των μελών του ICCROM θα αποτελείται από τα Κράτη Μέλη της UNESCO, τα οποία στέλνουν επίσημη δήλωση προσχώρησης στο Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού.
Άρθρο 3.
Πρόσεδρα (ASSOCIATE) μέλη.
Θεωρούνται ότι έχουν τις προϋποθέσεις να γίνουν πρόσεδρα μέλη του ICCROM:
α) Δημόσια ή ιδιωτικά ινστιτούτα με επιστημονικό ή πολιτιστικό χαρακτήρα που ανήκουν σε χώρες μη μέλη της UNESCO. Η αποδοχή των πρόσεδρων μελών θα γίνεται ύστερα από σύσταση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UNESCO και με απόφαση του Συμβουλίου του ICCROM που θα λαμβάνεται με πλειοψηφία δύο τρίτων.
β) Δημόσια ή ιδιωτικά ινστιτούτα επιστημονικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα που ανήκουν σε Κράτη – Μέλη ή σε πρόσεδρα μέλη της UNESCO. Η αποδοχή των πρόσεδρων μελών θα γίνεται ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου του ICCROM που θα λαμβάνεται με πλειοψηφία δύο τρίτων.
Άρθρο 4.
Όργανα.
Το ICCROM θα συνίσταται από τη Γενική Συνέλευση, το Συμβούλιο και τη Γραμματεία.
Άρθρο 5.
Η Γενική Συνέλευση.
Η Γενική Συνέλευση θα αποτελείται από τους αντιπροσώπους των Κρατών – Μελών του ICCROM κάθε κράτος θα στέλνει μόνο έναν εκπρόσωπο. Οι αντιπρόσωποι πρέπει να επιλέγονται από τους καλύτερα ειδικευμένους επιστήμονες, οι οποίοι κατά το δυνατό θα αντιπροσωπεύουν οργανισμούς εξειδικευμένους σε θέματα διατήρησης και αποκατάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών και τα πρόσεδρα μέλη μπορεί να εκπροσωπούνται στις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης με παρατηρητές, οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν προτάσεις. Οι παρατηρητές δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Η Γενική Συνέλευση θα πρέπει να συνέρχεται σε τακτική συνεδρίαση κάθε δύο χρόνια. Επίσης είναι δυνατό να συγκαλείται από το Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση. Η Γενική Συνέλευση θα συνέρχεται στη Ρώμη, εκτός εάν η Γενική Συνέλευση ή το Συμβούλιο αποφασίσει διαφορετικά. Η Γενική Συνέλευση θα εκλέγει τον πρόεδρό της στην αρχή κάθε τακτικής συνεδρίασης και θα υιοθετεί τους δικούς της διαδικαστικούς κανόνες. Η Γενική Συνέλευση.
Άρθρο 6.
Αρμοδιότητες.
Η Γενική Συνέλευση θα έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α) Να αποφασίζει για την πολιτική του ICCROM.
β) Να εκλέγει τα μέλη του Συμβουλίου.
γ) Να διορίζει το Διευθυντή ύστερα από πρόταση του Συμβουλίου.
δ) Να μελετά και να εγκρίνει τις αναφορές και τις δραστηριότητες του Συμβουλίου.
ε) Να ελέγχει τις οικονομικές δραστηριότητες του ICCROM να εξετάζει και να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του.
στ) Να καθορίζει τις συνεισφορές των μελών με βάση την αναλογία των συνεισφορών για τα Κράτη – Μέλη της UNESCO.
ζ) Να αποφασίζει για την εφαρμογή των κυρώσεων όπως καθορίζονται στο άρθρο 13.
Άρθρο 7.
Το Συμβούλιο.
α) Το Συμβούλιο θα αποτελείται από μέλη εκλεγόμενα από τη Γενική Συνέλευση και ειδικά μέλη.
β) Ο αριθμός των μελών που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση δε θα πρέπει να είναι λιγότερος από δώδεκα μέλη. Ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί κατά ένα πρόσωπο για κάθε μια ομάδα από πέντε χώρες ύστερα από τα πρώτα τριάντα.
γ) Ειδικά μέλη θα είναι: ένας εκπρόσωπος του Γενικού Διευθυντή της UNESCO ένας εκπρόσωπος της Ιταλικής κυβέρνησης, ένας εκπρόσωπος του “Βασιλικού Ινστιτούτου της καλλιτεχνικής κληρονομιάς” των Βρυξελλών, ο Διευθυντής του “Κεντρικού Ινστιτούτου Αποκατάστασης” της Ρώμης, ένας εκπρόσωπος του “Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων” και ένας εκπρόσωπος του “Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών”.
δ) Ο Διευθυντής του ICCROM εκπρόσωποι άλλων Ινστιτούτων και εμπειρογνώμονες διορισμένοι από το συμβούλιο μπορούν να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου με συμβουλευτική ιδιότητα. Αυτοί θα συμμετέχουν, όπως ακριβώς τα κανονικά μέλη, στις εργασίες και στις συζητήσεις του Συμβουλίου, αλλά δε θα έχουν το δικαίωμα ψήφου.
ε) Τα εκλεγμένα από τη Γενική Συνέλευση μέλη θα επιλέγονται από τους καλύτερα ειδικευμένους επιστήμονες σε θέματα διατήρησης και αποκατάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατά την εκλογή θα πρέπει να επιδιώκεται μια δίκαιη αντιπροσώπευση από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές περιοχές του κόσμου. Τα μέλη αυτά επιβάλλεται να είναι διαφορετικών εθνικοτήτων.
στ) Τα εκλεγμένα από τη Γενική Συνέλευση μέλη θα εκλέγονται για δύο χρόνια με δυνατότητα επανεκλογής.
ζ) Το Συμβούλιο θα συνέρχεται τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια.
η) Το Συμβούλιο μπορεί να εμπιστευθεί οποιοδήποτε καθορισμένο καθήκον ή καθήκοντα σε μια ειδική επιτροπή. Το Συμβούλιο αποφασίζει για τη σύνθεση της επιτροπής αυτής.
θ) Το Συμβούλιο θα υιοθετεί τους δικούς του διαδικαστικούς κανόνες.
Άρθρο 8.
Το Συμβούλιο. Αρμοδιότητες.
Το Συμβούλιο θα έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α) Να εφαρμόζει τις αποφάσεις και τις οδηγίες της Γενικής Συνέλευσης.
β) Να ασκεί όποιες άλλες αρμοδιότητες του ανατεθούν από τη Γενική Συνέλευση.
γ) Να καταρτίζει το σχέδιο του προϋπολογισμού και να το υποβάλλει στη Γενική Συνέλευση ύστερα από πρόταση του Διευθυντή.
δ) Να εξετάζει και να εγκρίνει το πρόγραμμα εργασιών που υποβάλλει ο Διευθυντής.
ε) Να καθορίζει τις συνεισφορές των πρόσεδρων μελών.
Άρθρο 9.
Ανταποκριτές.
Το Συμβούλιο μπορεί, σύμφωνα με τους διαδικαστικούς του κανόνες, να διορίζει εμπειρογνώμονες ανταποκριτές, τους οποίους μπορεί να συμβουλεύεται σε θέματα των ειδικοτήτων τους.
Άρθρο 10.
Γραμματεία.
Η Γραμματεία θα αποτελείται από το Διευθυντή και το προσωπικό που απαιτείται για τη λειτουργία του ICCROM. Ο Διευθυντής θα διορίζεται από τη Γενική Συνέλευση ύστερα από πρόταση του Συμβουλίου. Ο διορισμός σε θέση που κενώνεται στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των δύο συνόδων της Γενικής Συνέλευσης θα γίνεται από το Συμβούλιο, με την αίρεση της επικύρωσης από τη Γενική Συνέλευση. Η Γενική Συνέλευση θα καθορίζει επίσης και τη διάρκεια της θητείας του. Οι βοηθοί του Διευθυντή θα διορίζονται από το Συμβούλιο ύστερα από πρόταση του Διευθυντή. Διορισμοί σε θέσεις που κενώνονται στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των δύο συνόδων του Συμβουλίου θα γίνεται από το Διευθυντή με την αίρεση επικύρωσης από το Συμβούλιο. Το Συμβούλιο θα καθορίζει επίσης και τη διάρκεια της θητείας τους. Ο Διευθυντής και οι βοηθοί του πρέπει να είναι ειδικοί διαφορετικών εθνικοτήτων. Αυτοί δε θα πρέπει να είναι της αυτής ειδικότητας. Τα άλλα μέλη της Γραμματείας θα διορίζονται από το Διευθυντή. Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ο Διευθυντής και το προσωπικό δε θα ζητά ούτε θα δέχεται οδηγίες από καμιά κυβέρνηση ή από καμιά άλλη αρχή εκτός του ICCROM.
Άρθρο 11.
Νομικό καθεστώς.
Το ICCROM θα απολαμβάνει στην επικράτεια καθενός από τα μέλη του την αναγκαία νομική ικανότητα για την επίτευξη των σκοπών του και την άσκηση των αρμοδιοτήτων του. Το ICCROM μπορεί να δέχεται δωρεές ή κληροδοτήματα.
Άρθρο 12.
Μεταβατικές διατάξεις.
Για τα πρώτα δυο χρόνια η ετήσια συνεισφορά των μελών θα είναι το 1% από τη συνεισφορά τους στην UNESCO για το έτος 1957. Για κάθε ένα από τα πρώτα τέσσερα έτη η συνεισφορά της UNESCP δε θα είναι λιγότερη από $ 12.000. Μέχρι την πρώτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης που θα γίνει το αργότερο μέσα σε δεκαοκτώ μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος Καταστατικού, οι αρμοδιότητες της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου θα ασκούνται από ένα μεταβατικό συμβούλιο αποτελούμενο από: έναν εκπρόσωπο του Γενικού Διευθυντή της UNESCO έναν εκπρόσωπο της Ιταλικής Κυβέρνησης, το Διευθυντή του “Κεντρικού Εργαστηρίου Μουσείων” του Βελγίου, το Διευθυντή του “Κεντρικού Ινστιτούτου Αποκατάστασης” της Ρώμης και ένα πέμπτο μέλος διορισμένο από το Γενικό Διευθυντή της UNESCO. Το μεταβατικό συμβούλιο θα συγκαλέσει την πρώτη Γενική Συνέλευση.
Άρθρο 13.
Κυρώσεις.
Τα Μέλη και τα Πρόσεδρα Μέλη, τα οποία δεν έχουν πληρώσει τη συνεισφορά τους για δύο ή τέσσερα συνεχή χρόνια, υπόκεινται αντίστοιχα σε ποινή αναστολής συμμετοχής η διαγραφής.
Άρθρο 14.
Αναθεώρηση.
Τροποποίηση του παρόντος καταστατικού θα υιοθετεί από τη Γενική Συνέλευση με πλειοψηφία των δύο τρίτων των παρόντων μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου. Προτάσεις για τροποποιήσεις θα πρέπει να ανακοινώνονται σε όλα τα μέλη και στην UNESCO έξι μήνες από τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης στην ημερήσια διάταξη της οποίας πρόκειται να περιληφθούν. Προτεινόμενες τροποποιήσεις σ` αυτές τις τροποποιήσεις θα πρέπει να ανακοινώνονται τρεις μήνες πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης.
Άρθρο 15.
Αποχώρηση Κρατών Μελών.
Κάθε μέλος μπορεί να δηλώσει την αποχώρηση του από το ICCROM οποτεδήποτε μετά την εκπνοή περιόδου των από την ημερομηνία της προσχώρησής του. Η δήλωση αυτή επιφέρει αποτελέσματα ένα έτος μετά την ημερομηνία κατά την οποία γνωστοποιήθηκε στο Γενικό Διευθυντή της UNESCO υπό τον όρο ότι το συγκεκριμένο μέλος της θα καταβάλει όλες τις συνεισφορές του για όλα τα έτη της στο ICCROM συμπεριλαμβανομένου και του οικον. έτους που ακολουθεί την ημερομηνία υποβολής της αποχώρησης. Ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO θα γνωστοποιεί τις αποχωρήσεις Κρατών – Μελών σε όλα τα μέλη του ICCROM και στο Διευθυντή.
Άρθρο 16.
Έναρξη ισχύος.
Το Καταστατικό αυτό θα αρχίσει να ισχύει όταν πέντε κράτη έχουν γίνει μέλη του ICCROM.
Άρθρο δεύτερο
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 1986
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ