ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 1865 ΦΕΚ Α΄210/28.09.1989
Μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών εσωτερικού – εξωτερικού και κατατάξεις πτυχιούχων στα Ανώτατα και στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδουμε τον ακόλουθο Νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο 1
1. Κυρώνονται και έχουν ισχύ νόμου από την έκδοσή τους οι αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων:
α) Β3/2274/87 (ΦΕΚ 346 Β`)
β) Β3/3282/87 (ΦΕΚ 578 Β`)
γ) Β3/1344/88 (ΦΕΚ 340 Β`)
δ)Φ.152.25/Β3/2511/89 (ΦΕΚ 309 Β` )
ε) Φ. 152.25/Β3/2757/89 (ΦΕΚ 492 Β`)
στ) Ε5/5555/1987 (ΦΕΚ 457 Β`)
ζ) Ε5/537/1988 (ΦΕΚ 56 Β`)
Οι ανωτέρω κυρούμενες αποφάσεις έχουν ως εξής:
Σχετικό: άρθρο 5 παρ. 6 του Ν. 1966/1991 (Α` 147) ορίζεται ότι: “Κάθε διάταξη που αναφέρεται σε μετεγγραφές φοιτητών του εξωτερικού χωρίς εξετάσεις, καταργείται”.
Σχετικό: Υ.Α. Ε5/1849 (ΠΑΙΔ) της 2.7/1.8.91, περί κατατάξεων πτυχιούχων τμημάτων τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Ανωτέρων Σχολών στα Τ.Ε.Ι. και της ΑΣΕΤΕΝ της ΣΕΛΕΤΕ (Β` 600).
α) Αριθ. Β3/2274/87 (ΦΕΚ 346 Β`). “Μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών εσωτερικού – εξωτερικού και κατατάξεις πτυχιούχων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 1674/86 (ΦΕΚ 203 τ.Α` ).
2. Τις γνώμες του Συμβουλίου Ανωτάτης Παιδείας (συνεδρία 10η της 26ης και 27ης) και του Συμβουλίου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (συνεδρία της 12ης και 13ης Φεβρουαρίου 1987), αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
“Μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών εξωτερικού με εξετάσεις”.
1. Μετεγγραφές Φοιτητών εξωτερικού με εξετάσεις – διαγωνισμό σε ποσοστό 10% το 5ο εξάμηνο σπουδών (Άρθρο 5 παρ. Ν. 1674/86)
1. α) Οι προβλεπόμενες από τις διατάξεις του Ν.1286/1982 μεταγραφές φοιτητών εξωτερικού σε ΑΕΙ της χώρας κατόπιν εξετάσεων επιτρέπονται σε ποσοστό 10% επί του αριθμού των εισακτέων κατά Τμήμα.
β) Οι μετεγγραφές αυτές διενεργούνται μία φορά το χρόνο και επιτρέπονται μόνο στο 5ο εξάμηνο σπουδών και με την προϋπόθεση της επιτυχίας στο σύνολο των μαθημάτων των τεσσάρων πρώτων εξαμήνων ή των δύο πρώτων ετών σπουδών ενδεικτικού προγράμματος σπουδών του ΑΕΙ προέλευσης ή σε ίσο τουλάχιστον αριθμό μαθημάτων του ατομικού προγράμματος σπουδών του φοιτητή στο ΑΕΙ προέλευσης. Οι μετεγγραφές διενεργούνται από το Παν/μιο Θεσ/κης, η Σύγκλητος του οποίου επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων για την υλοποίηση της απόφασης αυτής.
γ) Τα απαιτούμενα για τη μετεγγραφή δικαιολογητικά υποβάλλονται στο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης από 1 Νοεμβρίου έως 20 Νοεμβρίου κάθε χρόνου, οι δε εξετάσεις διενεργούνται από 15 Δεκεμβρίου έως 23 Δεκεμβρίου.
δ). Η Σύγκλητος του Παν/μίου Θεσ/νίκης αποφασίζει και ανακοινώνει τα εξεταζόμενα μαθήματα ο αριθμός των οποίων ορίζεται σε τρία (3), όπως επίσης και την ύλη των μαθημάτων αυτών, τουλάχιστον δέκα (10) μέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων. Κατ` εξαίρεση για το ακαδ. έτος 1987 -88 η ύλη θα είναι αυτή που αποφασίστηκε στην αριθμ. 2497/ 21.5.86 συνεδρίαση της Συγκλήτου του Παν/μίου Θεσ/νίκης για το ακαδ. έτος 1986 – 87.
Σημ.: όπως οι παράγραφοι 1α` και 1β` του παρόντος άρθρου είχαν καταργηθεί και οι παρ.1γ, 1δ και 1ε είχαν αναριθμηθεί σε 1α έως και 1γ` με το το άρθρο 5 παρ. 2 του Ν. 1966/1991 (Α` 147). Στην συνέχεια όμως η παρ.2 του άρθρου 5 του Ν.1966/1991 καταργήθηκε με την παρ.7 περ.γ`του άρθρου 1 του Ν.2233/1994 (Α 141)
ε).Ειδικά για την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και τα Τμήματα της Σχολής Καλών Τεχνών του Παν/μίου Θεσ/νίκης, οι προβλεπόμενες από την παρ. 1α του άρθρου 1 της ίδιας απόφασης μετεγγραφές φοιτητών θα διενεργούνται από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και τη Σχολή Καλών Τεχνών του Παν/ μίου Θεσ/νίκης αντίστοιχα. Ο τρόπος επιλογής καθορίζεται από το Δ.Σ. του τμήματος υποδοχής. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο χρόνος υποβολής αυτών καθώς και ο χρόνος διενέργειας των μετεγγραφών καθορίζονται από το Δ.Σ. του Τμήματος Υποδοχής επίσης.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε διά της παρ. 1 της Υ.Α. Φ.141.4/Β3/1344 (ΠΑΙΔ) της 2.6.1988 (Β` 340/1988).
2). Τα απαιτούμενα για τη μετεγγραφή δικαιολογητικά είναι τα εξής:
ι) Αναλυτικό πιστοποιητικό σπουδών (μαθήματα και βαθμοί από ΑΕΙ του εξωτερικού).
ιι) Βεβαίωση του ΔΙΚΑΤΣΑ για το ομοταγές του Ιδρύματος. Η βεβαίωση αυτή απαιτείται εφ` όσον το ΑΕΙ προέλευσης δεν αναφέρεται στο κατάλογο των αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού που έχει εκδοθεί από το ΔΙΚΑΤΣΑ.
ιιι) Προκειμένου για φοιτητές ΑΕΙ Γαλλίας, Μ. Βρετανίας και Η.Π.Α. των κλάδων Φιλολογίας – Ιστορίας – Αρχαιολογίας – Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικών – Ψυχολογίας – Κοινωνιολογίας – Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας – Οικονομικών Επιστημών – Διοίκησης Επιχειρήσεων – Νομικής – Πολυτεχνικών, απαιτείται για να έχουν δικαίωμα μετεγγραφής οι φοιτητές και βεβαίωση από το ΔΙΚΑΤΣΑ ότι όλες οι σπουδές που απαιτούνται για μετεγγραφή πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό. Η σχετική αίτηση στο ΔΙΚΑΤΣΑ πρέπει να έχει υποβληθεί ένα τουλάχιστον μήνα πριν από την έναρξη της προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για μετεγγραφή.
ιν) Δύο φωτογραφίες.
ν) Δήλωση προτίμησης του Τμήματος, η οποία συμπληρώνεται σε ειδικό μηχανογραφικό δελτίο που χορηγείται από το Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης.
Σχετικό: άρθρο 27, παρ.10 του Ν.2009/1992 (Α 18): “10. α. Επιτρέπεται η συμμετοχή στις εξετάσεις μετεγγραφών που διενεργούνται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ελλήνων το γένος, που δεν έχουν ελληνική υπηκοότητα, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του άρθρου 1 του ν. 1966/91 (ΦΕΚ 147/Α`). Κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται. β. Η διάταξη αυτή έχει εφαρμογή από το ακαδημαϊκό έτος 1992 – 93. γ. Εκτός από τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 της Υπουργικής απόφασης υπ` αριθ. Β3/2274/87, ΦΕΚ 346 Β` απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι υποψήφιοι της κατηγορίας αυτής πρέπει να υποβάλουν και πιστοποιητικό δημόσιας αρχής για την ελληνική καταγωγή τους.”
3. Βαθμολογία – Σειρά επιτυχίας.
α) Από τις 20 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου κάθε έτους διενεργείται η επιλογή τριών εξεταστών ανά μάθημα. Από αυτούς δύο είναι βαθμολογητές και ο τρίτος αναβαθμολογητής . `Όλοι ορίζονται με ισάριθμους αναπληρωτές. Κανείς δεν επιτρέπεται να είναι εξεταστής για δύο συνεχόμενα ακαδημαϊκά έτη. Οι βαθμολογητές επιλέγονται με κλήρωση από το σύνολο των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που διδάσκουν το μάθημα αυτό και σε περίπτωση που δεν υπάρχει επαρκής αριθμός από άλλο Α.Ε.Ι.. Η επιλογή του αναβαθμολογητή γίνεται με κλήρωση από το σύνολο των μελών Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. της χώρας που διδάσκουν το ίδιο μάθημα.”
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 του άρθρου 1 του Ν.2233/1994 (Α 141)
β) Η κλίμακα βαθμολογίας ορίζεται από το μηδέν μέχρι το δέκα (0 – 10) για κάθε εξεταστή. Βαθμός του μαθήματος είναι το άθροισμα της βαθμολογίας των δύο εξεταστών.
γ) Η σειρά επιτυχίας των υποψηφίων καθορίζεται από άθροισμα βαθμών όλων των εξεταζόμενων μαθημάτων. Στη σειρά αυτή περιλαμβάνονται όσοι έχουν συγκεντρώσει συνολική βαθμολογία τουλάχιστον τριάντα (30) μονάδες και με την προϋπόθεση, ότι δεν έχουν κάτω από δέκα (10) μονάδες σε δύο από τα τρία μαθήματα και κάτω από πέντε (5) μονάδες στο τρίτο μάθημα.
δ) Γραπτό δοκίμιο στο οποίο σημειώνεται διαφορά μεταξύ των βαθμών των δύο βαθμολογητών ίση ή μεγαλύτερη από τρεις (3) βαθμολογικές μονάδες αξιολογείται από τον αναβαθμολογητή. Ο βαθμός του αναβαθμολογητή που είναι πλέον και ο τελικός δεν μπορεί να διαμορφωθεί έξω από τα όρια που ορίζουν οι βαθμοί των δύο βαθμολογητών, διπλασιαζόμενος δε δίνει το τελικό βαθμό του μαθήματος.
ε) Η μετεγγραφή γίνεται κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας μέχρι να καλυφθεί το προβλεπόμενο ποσοστό σύμφωνα με τη δήλωση προτίμησης που έχει κάνει ο υποψήφιος. Οι υποψήφιοι, οι οποίοι ισοβαθμούν με τον τελευταίο μετεγγραφόμενο στο τμήμα υποδοχής μετεγγράφονται ως υπεράριθμοι.
4. Επιλογή θεμάτων στα οποία θα εξεταστούν υποψήφιοι.
α) “Η Κ.Ε.Ε.Μ.Ε ορίζει: α) το ή τα διδακτικά εγχειρίδια στα οποία θα εξετασθούν οι υποψήφιοι και β) την εξεταστέα ύλη ανά μάθημα, την οποία ανακοινώνει οκτώ (8) μήνες πριν από την έναρξη των εξετάσεων. Η επιλογή των εξεταστέων μαθημάτων γίνεται από την Κ Ε.Ε.Μ.Ε. ως ακολούθως: Μια εβδομάδα πριν από τις εξετάσεις η Κ.Ε.Ε.Μ.Ε. επιλέγει με κλήρωση τρία μέλη Δ.Ε.Π. με τους αναπληρωτές τους ανά εξεταστέο μάθημα από αυτά που διδάσκουν το μάθημα αυτό, ή συγγενικό του σε ελληνικό Α.Ε.Ι.. Τα μέλη αυτά του Δ.Ε.Π προσέρχονται την ημέρα των εξετάσεων στην έδρα της Κ.Ε.Ε.Μ.Ε. και προτείνουν σε αυτήν πολλαπλάσιο αριθμό θεμάτων από τα εξεταζόμενα ανά εξεταστέο μάθημα. Η Κ.Ε.Ε.Μ.Ε. διενεργεί κλήρωση παρουσία των προτεινόντων και επιλέγει τα θέματα των εξετάσεων”.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.5 του άρθρου 1 του Ν.2233/1994 (Α 141)
β) Σε κάθε μάθημα δίνονται τέσσερα θέματα που πρέπει και τα τέσσερα να απαντηθούν από τον υποψήφιο. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για τα θέματα της Ζωγραφικής (Ελεύθερο Σχέδιο), της Εισαγωγικής στην Αρχιτεκτονική Σύνθεση, της Κτιριολογίας και της Ειδικής Κτιριολογίας. Τα θέματα δεν εκφωνούνται αλλά δίνονται στους υποψηφίους γραμμένα.
γ) Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και οι εξεταστές υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν τους συνδέει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας έως και τρίτου βαθμού με κανένα υποψήφιο για μετεγγραφή από ΑΕΙ του εξωτερικού στα αντίστοιχα ελληνικά για το συγκεκριμένο Ακαδημαϊκό έτος.
5.Τρόπος διεξαγωγής εξετάσεων.
α) Την ευθύνη και τον προγραμματισμό των εξετάσεων έχει η Κεντρική Επιτροπή με τη βοήθεια των ομάδων εποπτείας των χώρων όπου διενεργούνται οι εξετάσεις. β) Στους χώρους όπου θα διενεργηθούν οι εξετάσεις παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα για την αδιάβλητη διεξαγωγή τους.
Στο ισόγειο του κτιρίου διοίκησης θα υπάρχουν οδηγίες σχετικές με τους χώρους των εξετάσεων και τον τρόπο κατανομής των υποψηφίων σ` αυτή.
Στην είσοδο της κάθε αίθουσας θα υπάρχει ονομαστικός κατάλογος των υποψηφίων.
Σε κάθε αίθουσα θα γίνεται ο έλεγχος της ταυτότητας όσων προσέρχονται στις εξετάσεις και θα σημειώνεται η παρουσία ή απουσία κάθε υποψηφίου κατά την εξέταση σε κάθε μάθημα.
γ) Για την εξακρίβωση της ταυτότητας του υποψηφίου προσκομίζεται από αυτόν:
ι) Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή άλλο επίσημο έγγραφο πιστοποιητικό της ταυτότητάς του με κυρωμένη φωτογραφία του.
ιι) Το δελτίο ταυτότητας υποψηφίου, το οποίο έχει ήδη χορηγηθεί στον κάθε εξεταζόμενο από την αρμόδια υπηρεσία μετεγραφών και το οποίο τοποθετείται σε θέση εμφανή, σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης.
δ) Κατά την πρώτη εξεταστική ημέρα κάθε ομάδας οι υποψήφιοι υποχρεώνονται να βρίσκονται στο χώρο των εξετάσεων μία (1 ) ώρα νωρίτερα. Κατά τις υπόλοιπες ημέρες υποχρεώνονται να προσέλθουν μισή ώρα (30` λεπτά) νωρίτερα.
Η διάρκεια των εξετάσεων ορίζεται σε 3 ώρες. Εξαιρούνται τα μαθήματα της Ζωγραφικής (Ελεύθερο Σχέδιο), της Εισαγωγής στην Αρχιτεκτονική Σύνθεση, της Κτιριολογίας και της Ειδικής Κτιριολογίας, για τα οποία η διάρκεια της εξέτασης είναι πέντε (5) ώρες για το πρώτο μάθημα και οκτώ (8) ώρες για τα υπόλοιπα.
ε) Οι επιτηρητές παραδίδουν στους υποψηφίους ειδικό τετράδιο για κάθε μάθημα. Το τετράδιο αποτελεί γραπτό δοκίμιο του υποψηφίου από τη στιγμή που θα τεθούν σ` αυτό και στο οικείο του πλαίσιο οι κανονισμένες ακριβείς ενδείξεις των ατομικών στοιχείων του. Οι ενδείξεις αυτές ελέγχονται από τους επιτηρητές και καλύπτονται από τον υποψήφιο με την ευθύνη των επιτηρητών κατά τρόπο απόλυτο και αδιαφανώς, την ώρα που παραδίδεται το γραπτό δοκίμιο κάθε υποψηφίου.
Χορήγηση δεύτερου Τετραδίου επιτρέπεται μόνο, εφ` όσον το πρώτο που χορηγήθηκε και χρησιμοποιήθηκε κρίνεται ακατάλληλο.
στ) Κάθε υποψήφιος που εγκαταλείπει την αίθουσα για οποιονδήποτε λόγο, παραδίδει το γραπτό του και δεν έχει δικαίωμα να επανέλθει για τη συνέχιση της εξέτασης.
ζ) Σχετικά με το μάθημα της Ζωγραφικής (Ελεύθερο Σχέδιο), οι εξεταζόμενοι επιτρέπεται να έχουν μαζί τους μόνο σκληρή πινακίδα 50Χ70 εκ., μολύβια σβηστήρα και κολλητική ταινία. Χαρτί σχεδιάσεως (στρατσάχαρτο 50Χ70 εκ.) θα δοθεί από την Επιτροπή.
η) Σχετικά με το μάθημα της Εισαγωγής στην Αρχιτεκτονική Σύνθεση της Κτιριολογίας και της Ειδικής Κτιριολογίας, οι εξεταζόμενοι πρέπει να έχουν μαζί τους όλα τα απαραίτητα όργανα σχεδιάσεως. Φύλλα ριζόχαρτου 70 Χ 100 εκ. για πρόχειρη και οριστική σχεδίαση, θα δοθούν από την Επιτροπή. Οι εξεταζόμενοι στα μαθήματα αυτά μπορούν φέρουν μαζί τους οποιαδήποτε βιβλία ή άλλα βοηθήματα και να τα χρησιμοποιήσουν ελεύθερα κατά την διάρκεια της εξέτασης.
θ) Δεν επιτρέπεται να μπει ο υποψήφιος στο εξεταστικό χώρο έχοντας μαζί του βιβλία, τετράδια, σημειώματα ή άλλα αντικείμενα εκτός από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες.
Σ` αυτόν που αρνείται να παραδώσει τα απαγορευμένα αντικείμενα, ο επιτηρητής που ελέγχει την προσέλευση των υποψηφίων, απαγορεύει την είσοδο.
Ο επιτηρητής αποκλείει από την εξέταση όποιον επιχειρήσει να αντιγράψει ή να διευκολύνει άλλους στην αντιγραφή.
Όποιος υποψήφιος δε συμμορφώνεται με τις οδηγίες των επιτηρητών που αναφέρονται στη σωστή και αδιάβλητη διενέργεια των εξετάσεων, αποκλείεται συνολικά των εξετάσεων.
Συνοπτική παρατήρηση για τον αποκλεισμό και η ένδειξη “μηδέν” (0) αντί βαθμού, αναγράφεται στα γραπτά δοκίμια όσον αποκλείστηκαν σε ένα ή περισσότερα μαθήματα.
6. Βαθμολόγηση γραπτών δοκιμίων υποψηφίων.
α) Συγκροτείται βαθμολογικό Κέντρο που στεγάζεται στην Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη. Αρμόδιο όργανο για την οργάνωση, το συντονισμό και την εποπτεία των εργασιών του Βαθμολογικού Κέντρου είναι η Κεντρική Επιτροπή. Το βαθμολογικό Κέντρο λειτουργεί στις ώρες 8 π.μ. έως 9 μ.μ.
β) Οι επιτηρητές μεταφέρουν τα γραπτά δοκίμια των υποψηφίων και τα παραδίδουν στους υπαλλήλους, που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλειά τους. Σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του το βαθμολογικό Κέντρο φρουρείται και δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανένα που δεν έχει εντεταλμένη υπηρεσία. Δεν επιτρέπεται να παραδοθούν τα δοκίμια στους δύο εξεταστές ταυτόχρονα ή στο δεύτερο εξεταστή πριν να έχει καλυφθεί ο βαθμός του πρώτου εξεταστή.
γ) Η κάλυψη του βαθμού γίνεται από τον υπάλληλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εντεταλμένο γι` αυτό το σκοπό. Η βαθμολόγηση εκφράζεται με ακέραιους πάντοτε αριθμούς. Απαγορεύεται στους βαθμολογητές να διορθώνουν την βαθμολογία τους στο γραπτό δοκίμιο.
δ) Επανεξέταση ή αναθεώρηση ή επίδειξη σε οποιονδήποτε των γραπτών δοκιμίων των υποψηφίων δεν επιτρέπεται.
ε) Τα γραπτά δοκίμια των υποψηφίων φυλάσσονται στο αρχείο της Πρυτανείας μετά τη διεξαγωγή των εξετάσεων, οπότε με ευθύνη της Πρυτανείας καταστρέφονται κατόπιν σχετικού πρακτικού.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε διά του άρθρου 5 παρ. 1 του Ν. 1966/1991 (Α` 147).
Σχετικό: Κατά το άρθρο 1 παρ. 3 εδ. γ` του Ν. 1966/1991 (Α` 147): “Για τη διαδικασία διενέργειας των εξετάσεων μετεγγραφών στο τρίτο εξάμηνο σπουδών, την κλίμακα βαθμολογίας, τη σειρά επιτυχίας, την επιλογή των θεμάτων και κάθε συναφές θέμα ισχύουν τα οριζόμενα στο άρθρο 1 της αρ. Β3/2274/1987 (ΦΕΚ 346 Β`) υπουργικής απόφασης, που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 1865/1989 (ΦΕΚ 210 Α`)”.
Σχετικό: Με τις παρ.14-15 άρθρ.1 Ν.3282/2004,ΦΕΚ Α 208/1.11.2004,ορίζεται ότι: “14. Οι διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 1674/1986 (ΦΕΚ 203 Α΄), του άρθρου 2 της υπ αριθμ. Β3/2274/1987 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 346 Β΄), του άρθρου 1 του Ν. 1865/1989 (ΦΕΚ 210 Α΄), του άρθρου 2 του Ν. 1966/1991 (ΦΕΚ 147 Α΄), του άρθρου 5 της υπ΄ αριθμ. Φ252.25/Β6/200 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 473 Β΄) και κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου ή διάταξη που εκδόθηκε κατ΄ εξουσιοδότηση νόμου σχετική με θέματα που ρυθμίζονται από το παρόν άρθρο καταργούνται.
15. Οι μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών εσωτερικού του ακαδημαϊκού έτους 2003 2004, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, κατά το χρόνο δημοσίευσης του παρόντος νόμου, ολοκληρώνονται με τις έως τώρα ισχύουσες διατάξεις”.
Άρθρο 2
“Μετεγγραφές φοιτητών Α.Ε.Ι. και σπουδαστών Τ.Ε.Ι. εσωτερικού”.
1. Κατηγορίες δικαιούχων – προτεραιότητες – κριτήρια.
α) Πρώτη προτεραιότητα για μετεγγραφή έχουν οι φοιτητές και σπουδαστές για τους οποίους συντρέχουν λόγοι υγείας και αναπηρίας και δεύτερη προτεραιότητα αυτοί για τους οποίους συντρέχουν λόγοι οικονομικοί, κοινωνικοί, οικογενειακοί.
Οι ανωτέρω προτεραιότητες δεν έχουν απόλυτη έννοια, δηλαδή τα Τμήματα έχουν ευχέρεια αντιμετώπισης ειδικών περιπτώσεων λαμβάνοντας πρόνοια ώστε να μην αποκλείεται εκ των προτέρων καμία από τις παραπάνω δύο κατηγορίες δικαιουμένων.
β) Στους έχοντες λόγους υγείας και αναπηρίας περιλαμβάνονται ιδίως οι εξής περιπτώσεις: Οι τυφλοί – κωφάλαλοι, οι πάσχοντες από κακοήθεις νεοπλατικές νόσους (όπως καρκινώματα, λευχαιμίες, κακοήθη λεμφώματα), όπως επίσης και οι πάσχοντες από τη νόσο μεσογειακής αναιμίας (όχι στίγμα), νεανικό διαβήτη, αιμορροφιλία, σκλήρυνση κατά πλάκας, πρώιμη μυϊκή δυστροφία κερατοειδόκωνος, αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω και ακόμα οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
γ) Στους έχοντες λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς, οικογενειακούς περιλαμβάνονται ιδίως οι εξής περιπτώσεις:
Τα τέκνα πολυτέκνων, αδελφοί φοιτητές ή σπουδαστές, φοιτητές ή σπουδαστές – γονείς ανήλικου παιδιού, σύζυγοι φοιτητές ή σπουδαστές, φοιτητές ή σπουδαστές με ανάπηρους αδελφούς (αναπηρία 67% και πάνω), φοιτητές ή σπουδαστές που οι ίδιοι ή ένας τουλάχιστον από τους γονείς τους, ως ανάπηρος αξιωματικός ή οπλίτης ή προς αυτούς εξομοιούμενος, συνταξιοδοτούνται από το δημόσιο ταμείο για την αιτία αυτή, εφ` όσον η αναπηρία του προήλθε από πολεμική αιτία ή σε ειρηνική περίοδο και διαταγμένη υπηρεσία, φοιτητές ή σπουδαστές που οι ίδιοι ή ένας τουλάχιστον από τους γονείς τους τελούν ως αξιωματικοί σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείο λόγω πολεμικού τραύματος ή νοσήματος ή σε πολεμική διαθεσιμότητα, φοιτητές ή σπουδαστές των οποίων ο ένας από τους γονείς τους είναι ανάπηρος ή θύμα εθνικής αντίστασης και παίρνει σύνταξη από το δημόσιο ταμείο για την αιτία αυτή.
(δ)Σημ.: όπως η παρ. 1δ` του άρθρου 2 της παρούσας υπ.απόφασης καταργήθηκε διά του άρθρου 5 παρ. 4 του Ν. 1966/1991 (Α` 147). 2. Δικαιολογητικά μετεγγραφών:
Οι μετεγγραφές του άρθρου αυτού διενεργούνται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου φοιτητή ή σπουδαστή που υποβάλλεται από τον ίδιο ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο στο Τμήμα υποδοχής και η οποία συνοδεύεται οπωσδήποτε από τα παρακάτω δικαιολογητικά:
ι) Αναλυτικό πιστοποιητικό σπουδών ή βεβαίωση εγγραφής προκειμένου για νεοεισαχθέντα.
ιι) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
ΙΙ) Εκκαθαριστικό σημείωμα της οικείας εφορίας ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο ή βεβαίωση δημόσιας αρχής – εάν δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση – για το ετήσιο εισόδημα της οικογένειας του ενδιαφερόμενου.
ιν) Έγγραφο δημόσιας αρχής ή υπηρεσιών ή λογαριασμών οργανισμών κοινής ωφέλειας από το οποίο να προκύπτει ο τόπος μόνιμης κατοικίας των γονέων.
ν) Έγγραφο δημόσιας αρχής ή Ο.Τ.Α. ή οτιδήποτε άλλο στοιχείο από το οποίο να αποδεικνύεται πασίδηλα η συνδρομή των λόγων που επικαλείται για τη μετεγγραφή ο ενδιαφερόμενος όπως π.χ. προκειμένου για λόγους υγείας, πιστοποιητικό νοσηλείας σε κρατικά, στρατιωτικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία, όπως επίσης κλινικές αιματολογικές και λοιπές εξετάσεις σχετικά με τον επικαλούμενο λόγο υγείας από νοσηλευτικά ιδρύματα του δημόσιου τομέα.
Προκειμένου για περιπτώσεις τέκνων πολυτέκνων, βεβαίωση της Γενικής Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος.
Προκειμένου για περίπτωση αδελφών φοιτητών ή σπουδαστών, βεβαίωση οικείου Τμήματος από την οποία να προκύπτει η φοιτητική ιδιότητα του αδελφού. (νι)***Η παρ. 2νι` του άρθρου 2 της παρούσας υπ. απόφασης καταργήθηκε διά του άρθρου 5 παρ. 4 του Ν. 1966/1991 (Α` 147).
“3α) Οι μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών εσωτερικού δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 8% του προβλεπόμενου αριθμού των εισακτέων του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους στο Τμήμα υποδοχής.
β) Υπέρβαση του προβλεπόμενου ποσοστού μετεγγραφής δεν επιτρέπεται έστω και αν υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι με τις ίδιες προϋποθέσεις. Στην περίπτωση αυτή για την αποφυγή της υπέρβασης λαμβάνεται υπόψη η συνολική βαθμολογία που έχουν λάβει οι υποψήφιοι κατά το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο σπουδών. Για την εφαρμογή των διατάξεων αυτής της περίπτωσης απαιτείται επιτυχής εξέταση όλων των μαθημάτων των προηγούμενων εξαμήνων στο Τμήμα προέλευσης. Εφ` όσον υπάρχουν μεταξύ, των υποψηφίων για μετεγγραφή και υποψήφιοι που φοιτούν στο πρώτο εξάμηνο σπουδών τότε λαμβάνεται υπόψη για όλους η συνολική βαθμολογία που συγκέντρωσαν στις γενικές εξετάσεις.
γ) Οι μετεγγραφές φοιτητών Α.Ε.Ι. πραγματοποιούνται με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου του Α.Ε.Ι. υποδοχής μετά από “εισήγηση” του διοικητικού συμβουλίου του Τμήματος υποδοχής. Οι μετεγγραφές σπουδαστών Τ.Ε.Ι. πραγματοποιούνται από το συμβούλιο του Τ.Ε.Ι. υποδοχής ύστερα από πρόταση του συμβουλίου του Τμήματος υποδοχής.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.8 του άρθρου 47 του Ν.2109/1992 (ΦΕΚ Α 205)
δ) Οι υποψήφιοι για μετεγγραφή για λόγους υγείας υποχρεούνται να υποβάλουν ιατρική γνωμάτευση από πανεπιστημιακό ή κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα ύστερα από εισαγωγή τους σ` αυτό. Η γνωμάτευση αυτή εξετάζεται από τριμελή υγειονομική επιτροπή, που συγκροτείται σε κάθε Α.Ε.Ι. υποδοχής με απόφαση του οικείου πρύτανη για κάθε ακαδημαϊκό έτος και η οποία αποτελείται από:
– `Ένα μέλος Δ.Ε.Π. του ιατρικού τμήματος του Α.Ε.Ι. υποδοχής ή του πλησιέστερου προς αυτό Α.Ε.Ι., που ορίζεται με τον αναπληρωτή του με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου του Α.Ε.Ι. υποδοχής.
– `Εναν εκπρόσωπο του ιατρικού συλλόγου της περιφέρειας του Α.Ε.Ι. υποδοχής, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον οικείο σύλλογο.
– `Ένα μέλος της δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής της νομαρχίας της έδρας του Α.Ε.Ι. υποδοχής, πού ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον οικείο νομάρχη.
Το όλο έργο της ανωτέρω επιτροπής συντονίζει ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων του Α.Ε.Ι. υποδοχής ή ο αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Α.Ε.Ι. υποδοχής.
Η επιτροπή της παραγράφου αυτής μπορεί, εφ ` όσον το κρίνει αναγκαίο, να παραπέμπει υποψήφιους για περαιτέρω εξέταση και γνωμάτευση εκ μέρους του ιδρύματος σε πανεπιστημιακό ή κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα. Εφ όσον το σχετικό αίτημα για περαιτέρω εξέταση σε πανεπιστημιακό ή κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα υποβληθεί έστω και από ένα μέλος της επιτροπής, η παραπομπή είναι υποχρεωτική.
Επιτροπή, που συγκροτείται και λειτουργεί κατ` ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων αυτής της περίπτωσης, επιλαμβάνεται των μετεγγραφών για λόγους υγείας των σπουδαστών Τ.Ε.Ι. Η επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του προέδρου του Τ.Ε.Ι. υποδοχής και το έργο της επιτροπής αυτής συντονίζει ένας από τους αντιπροέδρους του οικείου Τ.Ε.Ι. υποδοχής. Στη θέση του μέλους Δ.Ε.Π., που προβλέπει η παράγραφος 3 δ του παρόντος άρθρου, προτείνεται ιατρός, μέλος Ε.Π από το Τμήμα Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Τ.Ε.Ι. υποδοχής.
4. α) Στο ποσοστό που προβλέπουν οι διατάξεις της παραγράφου 3 α του παρόντος άρθρου δεν περιλαμβάνονται οι μετεγγραφές πολυτέκνων γονέων και τέκνων πολυτέκνων. Οι μετεγγραφές αυτές διενεργούνται σύμφωνα με την παράγραφο 3 γ του παρόντος άρθρου και με το άρθρο 3 της παρούσας απόφασης.
β) Ως πολύτεκνοι θεωρούνται οι έχοντες τουλάχιστον τέσσερα παιδιά, σύμφωνα με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου τής παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 1910/1944, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν. 860/1979 (ΦΕΚ 2 τ. Α` ).
5. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται κάθε σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 3 και 4 αυτού του άρθρου “.
Σημ.: όπως παράγραφοι 3, 4 και 5 προστέθηκαν στο άρθρο 2 της παρούσας υπουργ. απόφασης, διά του άρθρου 2 του Ν. 1966/1991 (Α` 147).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε διά του άρθρου 5 παρ. 3 του Ν. 1966/ 1991 (Α` 147).
Σχετικό: ΄Όσον αφορά τις προθεσμίες υποβολής δικαιολογητικών και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τις μετεγγραφές σπουδαστών ΤΕΙ εσωτερικού βλέπε ΥΑ 61339/Ε5/30.6-7.7.2004 (ΦΕΚ Β΄1019).
Άρθρο 3
Γενικά θέματα μετεγγραφών
1. Ο υποψήφιος που μετεγγράφεται απαλλάσσεται από την εξέταση σε μαθήματα ή ασκήσεις που εξετάστηκε με επιτυχία στο Τμήμα ή στη Σχολή προέλευσης με απόφαση του Δ.Σ. του Τμήματος υποδοχής. Με την ίδια απόφαση ο μετεγγραφόμενος υποχρεώνεται να εξεταστεί σε μαθήματα ή ασκήσεις τα οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα των σπουδών κρίνεται ότι δεν διδάχθηκε πλήρως ή επαρκώς στο Τμήμα ή στη Σχολή προέλευσης.
2. α) Αμέσως μετά τη μετεγγραφή, το Τμήμα υποδοχής ενημερώνει το Τμήμα ή τη Σχολή προέλευσης.
β) Το κλάσμα που προκύπτει κατά τον υπολογισμό του ποσοστού επί του οριζόμενου με υπουργική απόφαση αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ στρογγυλοποιείται στην αμέσως μεγαλύτερη ακέραια μονάδα.
γ) Όλα τα δικαιολογητικά που αφορούν μετεγγραφές υποψηφίων από το εξωτερικό πρέπει να είναι επικυρωμένα σύμφωνα με τις κατά περίπτωση ισχύουσες διακρατικές συμφωνίες (π.χ. Συμφωνία της Χάγης) και μεταφρασμένα από τις κατά νόμο αρμόδιες αρχές.
3. Για τους φοιτητές που προέρχονται από εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού και από τα οποία σύμφωνα με τον κανονισμό σπουδών τους δεν είναι δυνατή η χορήγηση αναλυτικού πιστοποιητικού σπουδών, γιατί η έκδοση του πιστοποιητικού αυτού επιφέρει τη διαγραφή τους από τα ανωτέρω εκπαιδευτικά ιδρύματα ή γιατί αυτό δεν χορηγήθηκε εγκαίρως στους υποψηφίους, γίνεται δεκτή υπεύθυνη δήλωση του ν.δ. 105/69 στην οποία να αναφέρεται:
ι) ότι ο υποψήφιος επεράτωσε με επιτυχία τα μαθήματα του προηγούμενου έτους σπουδών μέχρι και την τελευταία ημέρα υποβολής δικαιολογητικών
ιι) ότι, στην περίπτωση που δεν χορηγήθηκε από το ξένο σπουδαστικό ίδρυμα στον υποψήφιο το αναλυτικό πιστοποιητικό σπουδών εγκαίρως, θα το προσκομίζει πριν από την έκδοση των αποτελεσμάτων και ότι δεν έχει απαίτηση να συμμετάσχει στην διαδικασία έκδοσης αποτελεσμάτων, αν δεν προσκομίσει εγκαίρως το πιστοποιητικό σπουδών
ιιι) ότι, στην περίπτωση που η έκδοση του πιστοποιητικού συνεπάγεται και διαγραφή από το ξένο εκπαιδευτικό ίδρυμα, θα προσκομίσει το αναλυτικό πιστοποιητικό σπουδών σε εύλογο χρόνο μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων που θα καθορισθεί από το Τμήμα υποδοχής και ότι δεν θα έχει απαίτηση εγγραφής στο ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, εφ` όσον δεν προσκομίζει το πιστοποιητικό αυτό. Μετά την παρέλευση του χρόνου αυτού τη θέση τους καταλαμβάνουν οι επόμενοι επιτυχόντες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση αυτή.
Επίσης γίνεται δεκτή φωτοτυπία του βιβλιαρίου σπουδών εφ` όσον υπάρχει. Η αυτή δήλωση του ν. 105/69 γίνεται δεκτή και στην περίπτωση που έχει δοθεί πιστοποιητικό, αλλά δεν αναφέρει ότι τα μαθήματα στα οποία επέτυχε ο φοιτητής ή ο σπουδαστής είναι όλα όσα απαιτούνται για την πραγματοποίηση της εγγραφής.
Άρθρο 4
Κατατάξεις πτυχιούχων ΑΕΙ στα ΑΕΙ
1. Η αίτηση και τα δικαιολογητικά των πτυχιούχων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του εσωτερικού και ισοτίμων ιδρυμάτων του εξωτερικού, ως και αποφοίτων των παραγωγικών σχολών αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που θέλουν να καταταγούν στα Τμήματα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων υποβάλλονται στο Τμήμα υποδοχής.
2. Τα δικαιολογητικά αυτά είναι:
α) Αίτηση του ενδιαφερομένου
β) Αντίγραφο πτυχίου.
Προκειμένου για πτυχιούχους ΑΕΙ του εξωτερικού συνυποβάλλεται και βεβαίωση ισοτιμίας του τίτλου σπουδών τους από το ΔΙΚΑΤΣΑ.
Σε περίπτωση που ο τίτλος σπουδών χαρακτηρίζεται χωρίς αντίστοιχη ειδικότητα, για την αντιστοιχία και τη συνάφεια της ειδικότητας θα αποφανθεί το Τμήμα υποδοχής.
3. Η κατάταξη πτυχιούχων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εσωτερικού ή ισοτίμων ιδρυμάτων του εξωτερικού γίνεται σ` όλα τα Τμήματα όλων το ΑΕΙ.
4. Η κατάταξη γίνεται ή με βάση το βαθμό του πτυχίου ή με κατατακτήριες εξετάσεις – διαγωνισμό σε τρία (3) μαθήματα κατά την κρίση του Γ.Σ. του Τμήματος υποδοχής.
5. Οι απόφοιτοι των παραγωγικών σχολών αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας κατατάσσονται σε Τμήμα ΑΕΙ, ύστερα από απόφαση του Γ.Σ. του Τμήματος υποδοχής.
Σχετικό: Σύμφωνα με την ΥΑ Φ.331.11/2/150865/5.1-29.1.2004 (ΦΕΚ Β΄ 131), καθορίζεται ο συγκεκριμένος αριθμός των κατ΄έτος εισακτέων Αξιωματικών του Στρατού σε τμήματα των ΑΕΙ για την τριετία 2004-2007. Βλέπε κείμενο απόφασης.
Άρθρο 5
Κατατάξεις πτυχιούχων ΤΕΙ, ΚΑΤΕΕ και λοιπών Ανωτάτων Σχολών στα ΑΕΙ
1. Η αίτηση και τα δικαιολογητικά των πτυχιούχων ΤΕΙ, ΚΑΤΕΕ και λοιπών Ανωτάτων Σχολών του εσωτερικού και των πτυχιούχων ισοτίμων Σχολών του Εξωτερικού, που θέλουν να καταταγούν στα αντίστοιχα Τμήματα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων υποβάλλονται στο Τμήμα υποδοχής.
2. Τα δικαιολογητικά αυτά είναι:
α) Αίτηση του ενδιαφερόμενου
β) Αντίγραφο Πτυχίου.
Προκειμένου για πτυχιούχους ισοτίμων Ανωτέρων Σχολών του εξωτερικού, συνυποβάλλεται και βεβαίωση ισοτιμίας του τίτλου σπουδών του από το ΙΤΕ ή το Συμβούλιο Ισοτιμιών ΚΑΤΕΕ.
Σε περίπτωση που ο τίτλος σπουδών χαρακτηρίζεται χωρίς αντίστοιχη ειδικότητα, για την αντιστοιχία και τη συνάφεια της ειδικότητας θα αποφανθεί το Τμήμα υποδοχής.
Άρθρο 6
Αντιστοιχία και συνάφεια σπουδών
Η αντιστοιχία και η συνάφεια των σπουδών προκειμένου για κατατάξεις πτυχιούχων ΤΕΙ, ΚΑΤΕΕ και λοιπών Ανωτέρων Σχολών σε ΑΕΙ ορίζεται ως ακολούθως:
Α. Πτυχιούχοι διετούς κύκλου σπουδών.
1. Στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Παν/μίου Πάτρας κατατάσσονται οι πτυχιούχοι Ανωτέρων Δημοσίων Σχολών Δοκίμων Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού/ Ραδιοτηλεγραφητών και της Σχολής Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων της Πολεμικής Αεροπορίας.
2. Στα Τμήματα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, στα Τμήματα Οικονομικών Επιστημών και στα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων των Πανεπιστημίων καθώς και σε άλλα Τμήματα της ΠΑΣΠΕ, της ΑΣΟΕΕ (εκτός από το Τμήμα Στατιστικής και Πληροφορικής Οικονομικών Επιστημών), της ΑΒΣΠ και της ΑΒΣΘ, κατατάσσονται οι πτυχιούχοι Ανωτέρων Σχολών (ΚΑΤΕΕ) Στελεχών Επιχειρήσεων και Διοίκησης Νοσοκομείων και Ανώτερης Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου και Ανωτέρων Δημοσίων Σχολών Δοκίμων Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού.
3. Στα Τμήματα Ιατρικής κατατάσσονται οι πτυχιούχοι ΚΑΤΕΕ Τεχνολόγοι: α) Ιατρικών Εργαστηρίων, β) Ραδιολογίας Ακτινολογίας, γ) Εποπτών Δημοσίας Υγείας.
4. Στα Τμήματα Οδοντιατρικής κατατάσσονται οι πτυχιούχοι ΚΑΤΕΕ, τμήματος οδοντοτεχνικής.
5. Στα Τμήματα Ναυπηγών Μηχανικών κατατάσσονται οι πτυχιούχοι Ανωτέρων Σχολών Δοκίμων Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού.
6. Στα Τμήματα των Φιλοσοφικών Σχολών, των Θεολογικών Σχολών, των Σχολών Θετικών Επιστημών, της ΠΑΣΠΕ, και στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών κατατάσσονται οι πτυχιούχοι Παιδαγωγικών Ακαδημιών, Σχολών Νηπιαγωγών, Εκκλησιαστικών Παιδαγωγικών Ακαδημιών, Ανωτέρων Εκκλησιαστικών Σχολών και Σχολών Νηπιοβρεφοκόμων.
7. Στα Τμήματα Βιολογίας κατατάσσονται οι πτυχιούχοι ΚΑΤΕΕ Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων.
Β. Πτυχιούχοι υπερδιετούς κύκλου σπουδών.
1. Στα Τμήματα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, στα Τμήματα Οικονομικών Επιστημών και στα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων των πανεπιστημίων καθώς και σ` όλα τα Τμήματα της ΠΑΣΠΕ, της ΑΣΟΕΕ (εκτός από το Τμήμα Στατιστικής και Πληροφορικής Οικονομικών Επιστημών), της ΑΒΣΠ, της ΑΒΣΘ, κατάσσονται πτυχιούχοι των Τμημάτων: α) Των ΤΕΙ:
ι) Εμπορίας και Διαφήμισης (Μάρκετιγκ)
ιι) Λογιστικής
ιιι) Διοίκησης Επιχειρήσεων
ιν) Τουριστικών Επιχειρήσεων
ν) Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας
νι) Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Εκμεταλλεύσεων
νιι) Κοινωνικής Εργασίας
νιιι) Βιβλιοθηκονομίας
ιχ) Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων.
β) Των Σχολών:
ι) Ανώτερης Σχολής κοινωνικής Εργασίας (Κοινωνικών Λειτουργών)
ιι) Ανώτερης Σχολής Κοινωνικής Εργασίας Διακονισσών της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
ιιι) Ανώτερης Σχολής Κοινωνικής Εργασίας της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών.
γ) Των ΚΑΤΕΕ
ι) Κοινωνικών Λειτουργών
ιι) Τμήματα Βιβλιοθηκονομίας
ιιι) Τμήματος Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων.
Στο Τμήμα Στατιστικής και Πληροφορικής Οικονομικών Επιστημών της ΑΣΟΕΕ κατατάσσονται οι πτυχιούχοι των Τμημάτων ΤΕΙ Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Συστημάτων.
2. Στα Τμήματα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας των Φιλοσοφικών Σχολών και στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπ/σης και Νηπιαγωγών κατατάσσονται οι πτυχιούχοι των Τμημάτων:
α) Των ΚΑΤΕΕ:
ι) Κοινωνικών Λειτουργών
ιι) Βιβλιοθηκονομίας.
β) Των Σχολών:
ι) Ανώτερης Σχολής Κοινωνικής Εργασίας (Κοινωνικών Λειτουργών)
ιι) Ανώτερης Σχολής Κοινωνικής Εργασίας Διακονισσών της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
ιιι) Ανώτερης Σχολής Κοινωνικής Εργασίας της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών
ιν) Ανωτέρων Σχολών Βρεφονηπιοκόμων
γ) Των ΤΕΙ:
ι) Των Τμημάτων Βρεφονηπιοκομίας
ιι) Κοινωνικής Εργασίας
ιιι ) Βιβλιοθηκονομίας.
3 . Στα Τμήματα των Φιλοσοφικών Σχολών, Θεολογικών Σχολών, Σχολών Θετικών Επιστημών και στα Παιδαγ. Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών κατατάσσονται οι πτυχιούχοι Γυμναστικών Ακαδημιών τριετούς φοίτησης.
4. Στα Τμήματα Ιατρικής κατατάσσονται οι πτυχιούχοι:
α) Των Τμημάτων ΚΑΤΕΕ:
ι) Οπτικών
ιι) Φυσιοθεραπείας
ιιι) Εργοθεραπείας
ιν) Αδελφών Νοσοκόμων
ν) Μαιών
β) Των Σχολών:
ι) Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων και Επισκεπτριών Ε.Ε.Σ.
ιι) Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων και Επισκεπτριών ΠΙΚΠΑ
ιιι) Κρατικής Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων Θεσσαλονίκης
ιν) Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων του Θεραπευτηρίου “Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ”
ν) Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων του Νοσοκομείου Παίδων “ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”
νι) Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων “ΑΓ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ”
νιι) Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων “Π. ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ”
νιιι) Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων του Γενικού Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών
ιχ) Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων “Η ΟΛΥΜΠΙΑΣ” του Νοσηλ. Ιδρύματος Εκκλησίας της Ελλάδος
χ) Σχολής Μαιών Μαιευτηρίου “ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ”
χι) Σχολής Μαιών “ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΣΚΥΛΙΤΣΗ” Μαιευτηρίου “ΜΑΡΙΚΑ ΗΛΙΑΔΗ”
χιι) Σχολής Μαιών Γενικού Νοσοκομείου “ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ” Θεσσαλονίκης
χιιι) Ανώτερης Σχολής Φυσιοθεραπείας του Γενικού Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών
χιν ) Σχολής Αξιωματικών Αδελφών Νοσοκόμων (ΣΑΑΝ)
γ) Των Τμημάτων ΤΕΙ: ι) Νοσηλευτικής
ιι) Μαιευτικής
ιιι) Φυσικοθεραπείας
ιν) Εργοθεραπείας
ν) Ραδιολογίας – Ακτινολογίας
νι) Ιατρικών Επιστημών
νιι) Δημόσιας Υγιεινής
νιιι) Οπτικής
ιχ) Επισκεπτών και Επισκεπτριών Υγείας
5. Στο Τμήμα Κτηνιατρικής κατατάσσονται οι πτυχιούχοι των Τμημάτων:
α) Των ΚΑΤΕΕ:
ι) Τεχνολόγων Τροφίμων Ζωικών Προϊόντων
ιι) Τεχνολόγων Τροφίμων Φυτικών Προϊόντων
ιιι) Ζωικής Παραγωγής
ιν) Θηραματοπονίας
β) Των Τμημάτων ΤΕΙ:
ι) Φυτικής Παραγωγής
ιι) Ζωϊκής Παραγωγής
ιιι) Ιχθυοκομίας -Αλιείας
ιν) Θηραματοπονίας
γ) Των Τμημάτων ΤΕΙ:
ι) Φυτικής Παραγωγής
ιι) Ζωικής Παραγωγής
ιιι) Ιχθυοκομίας – Αλιείας
ιν) Τεχνολογίας Τροφίμων.
6. Στα Τμήματα Χημείας κατατάσσονται οι πτυχιούχοι των Τμημάτων:
α) Των ΚΑΤΕΕ:
ι) Ζωϊκής Παραγωγής
ιι) Εκτυπώσεων και Φωτομηχανικής
ιιι) Τεχνολόγοι Φυτικών Προϊόντων
ιν) Τεχνολογίας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης
β) Των Τμημάτων ΤΕΙ:
ι) Τεχνολογίας Τροφίμων
ιι) Κλωστοϋφαντουργίας
ιιι) Οικολογίας και Τεχνολογίας ποτών
ιν) Διατροφής
ν) Τεχνολογίας Πετρελαίου
νι) Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών
νιι) Φωτογραφίας.
7. Στα Τμήματα Φυσικής κατατάσσονται οι πτυχιούχοι Τμημάτων ΚΑΤΕΕ Ηλεκτρονικοί Μηχ. Ηλεκτρολόγοι Μηχ. οι πτυχ/χοι Τμημάτων (ΤΕΙ) Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Ενεργειακής Τεχνικής, Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί. Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί Πληροφορικής, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Συστημάτων, Αυτοματισμού, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί της ΣΕΛΕΤΕ.
8. Στα τμήματα Βιολογίας κατατάσσονται οι πτυχιούχοι ΤΕΙ και ΚΑΤΕΕ, Τμήματος Ιχθυοκομίας – Αλιείας, Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής και οι πτυχιούχοι Ιατρικών Εργαστηρίων ΤΕΙ.
9. Στα Τμήματα Οδοντιατρικής κατατάσσονται οι πτυχιούχοι των Τμημάτων ΤΕΙ Οδοντοτεχνικής.
10. Στα Τμήματα Φαρμακευτικής κατάσσονται οι πτυχιούχοι Αισθητικών ΚΑΤΕΕ και Αισθητικής ΤΕΙ.
11. Στα Τμήματα Γεωπονίας κατατάσσονται οι πτυχιούχοι:
α) ΚΑΤΕΕ Τεχνολόγοι Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεως, Τεχνολόγοι Φυτικής Παραγωγής, Τεχνολόγοι Κτηνοτροφικής Παραγωγής, Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων – Τεχνολόγοι Ζωικών Προϊόντων, Τεχνολόγοι Φυτικών Προϊόντων, Ιχθυοκομίας – Αλιείας και
β) οι πτυχιούχοι ΤΕΙ Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών Ανθοκομίας – Φυτικής Παραγωγής – Ζωϊκής Παραγωγής, Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων – Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων, Τεχνολογίας Τροφίμων, Ιχθυοκομίας – Αλιείας, Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Εκμεταλλεύσεων, Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, Διατροφής, Τεχνολογίας Τροφίμων, Ζωϊκών Προϊόντων, Τεχνολογίας Τροφίμων Φυτικών Προϊόντων.
12. Στο Τμήμα Γεωλογίας κατατάσσονται οι πτυχιούχοι των τμημάτων ΚΑΤΕΕ, Τεχνολόγοι Πολιτικοί, οι πτυχιούχοι των Τμημάτων ΤΕΙ Πολιτικών Εργων Υποδομής και Πολιτικών Δοικιμών Έργων και οι πτυχιούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί της ΣΕΛΕΤΕ.
13. Στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατατάσσονται οι πτυχιούχοι Τμημάτων Δασοπονίας Φυτικής παραγωγής (ΤΕΙ, ΚΑΤΕΕ).
14. Στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών κατατάσσονται πτυχιούχοι των Τμημάτων ΚΑΤΕΕ Διακοσμητών, Γραφιστών, Τεχνολόγοι Εκτυπώσεως και Φωτομηχανικής, Τεχνολόγοι πολιτικοί οι πτυχιούχοι Τμημάτων ΤΕΙ Διακοσμητικής Γραφιστικής, Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Πολιτικών Έργων Υποδομής και Πολιτικών Δοκιμών Έργων και οι πτυχιούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί της ΣΕΛΕΤΕ. 15. Στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής κατάσσονται οι πτυχιούχοι ΚΑΤΕΕ Τεχνολόγοι Ηλεκτρολόγοι και Ηλεκτρονικοί και οι πτυχιούχοι Τμημάτων ΤΕΙ, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής, Πληροφορικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων, Ενεργειακής Τεχνικής, Αυτοματισμού και οι πτυχιούχοι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί ΣΕΛΕΤΕ και Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί της ΣΕΛΕΤΕ. 16. Στα Τμήματα Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών κατατάσσονται οι πτυχιούχοι ΚΑΤΕΕ Τεχνολόγοι Ηλεκτρολόγοι, Ηλεκτρονικοί και οι πτυχιούχοι των Τμημάτων ΤΕΙ Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής, Πληροφορικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων Τεχνολογίας, Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων, Ενεργειακής Τεχνικής, Αυτοματισμού, οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί ΣΕΛΕΤΕ και οι Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί της ΣΕΛΕΤΕ.
17. Στα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών κατατάσσονται οι πτυχιούχοι των Τμημάτων ΚΑΤΕΕ, Τεχνολόγων Μηχανολόγων, Τεχνολόγων Γεωργικών Μηχανημάτων και Τεχνολόγων Μηχανικών Αυτοκινήτων, οι πτυχιούχοι Ανωτέρων Δημοσίων Σχολών Δοκίμων Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών, Κλωστοϋφαντουργίας, πτυχιούχοι Τμημάτων ΤΕΙ Μηχανολογίας, Οχημάτων, Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων Κλωστοϋφαντουργίας, Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων και οι πτυχιούχοι του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της ΣΕΛΕΤΕ. 18. Στα Τμήματα Αγρονόμων και Τοπογράφων – Μηχανικών κατατάσσονται οι πτυχιούχοι ΚΑΤΕΕ Τεχνολόγοι, Τοπογράφοι Πολιτικοί και του Τμήματος Έργων Υποδομής, Τοπογραφίας των ΤΕΙ και οι Πολιτικοί Μηχανικοί της ΣΕΛΕΤΕ.
19. Στα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών κατατάσσονται οι πτυχιούχοι όλων των κατευθύνσεων των Τμημάτων Τεχνολόγων Πολιτικών ΚΑΤΕΕ, πτυχιούχοι Τμημάτων ΤΕΙ Πολιτικών Έργων Υποδομής, Πολιτικών Δοκιμών Έργων και οι Πολιτικοί Μηχανικοί της ΣΕΛΕΤΕ.
20. Στα Τμήματα Χημικών – Μηχανικών κατατάσσονται οι πτυχιούχοι Τεχνολόγοι, Χημικοί Πετρελαίου, Τεχνολόγοι Τροφίμων των ΚΑΤΕΕ και Τεχνολογίας Πετρελαίου, Τεχνολογίας Τροφίμων Διατροφής των ΤΕΙ.
21. Στο Τμήμα Ναυπηγών Ε.Μ.Π. κατατάσσονται πτυχιούχοι Ναυπηγοί, Τεχνολόγοι ΚΑΤΕΕ και Ναυπηγικής των Τμημάτων ΤΕΙ.
22. Στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού κατατάσσονται οι πτυχιούχοι όλων των κατευθύνσεων όλων των Τμημάτων ΚΑΤΕΕ Φυσικοθεραπείας της Ανώτερης Σχολής Φυσικοθεραπείας του Γενικού Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών και οι πτυχιούχοι των Τμημάτων ΤΕΙ Φυσιοθεραπείας και Εργοθεραπείας.
23. Στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών κατατάσσονται οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Γραφιστών, Τεχνολόγων Εκτυπώσεων και Φωτομηχανικής των ΚΑΤΕΕ, και όλων των Τμημάτων της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών των ΤΕΙ (Γραφιστικής, Διακοσμητικής, Γραφικών Τεχνών, Φωτογραφίας, συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων). Στα Τμήματα Νοσηλευτικής κατατάσσονται οι πτυχιούχοι των Σχολών πρώην αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.
1. Αδελφών Νοσοκόμων και επισκεπτριών
2. Αδελφών Νοσοκόμων
Των ΚΑΤΕΕ
Αδελφών Νοσοκόμων των ΤΕΙ
Νοσηλευτικής
Επισκεπτών και Επισκεπτριών Υγείας
Το Δ.Σ. του κάθε Τμήματος υποδοχής έχει τη δυνατότητα να διευρύνει τις ως άνω αντιστοιχίες.
Άρθρο 7
Διαδικασία εξετάσεων για κατάταξη πτυχιούχων σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε. Ι.
1. Βαθμολογία – Σειρά επιτυχίας.
α) Σημ.: όπως το στοιχείο α` καταργήθηκε με την παρ.9 εδάφιο 2 του άρθρου 1 του Ν.2233/1994 (Α 141)
β) Η κλίμακα βαθμολογίας ορίζεται από το μηδέν μέχρι το δέκα (0 – 10) για κάθε εξεταστή. Βαθμός του μαθήματος είναι το άθροισμα της βαθμολογίας των δύο εξεταστών.
γ) Γραπτό δοκίμιο στο οποίο σημειώνεται διαφορά μεταξύ των βαθμών των δύο βαθμολογητών ίση ή μεγαλύτερη από τρεις (3) βαθμολογικές μονάδες αξιολογείται από τον αναβαθμολογητή που είναι πλέον και ο τελικός δε μπορεί να διαμορφωθεί έξω από τα όρια που ορίζει ο βαθμός των δύο βαθμολογητών και διπλασιαζόμενο δίνει τον τελικό βαθμό του μαθήματος.
δ) Η σειρά επιτυχίας των υποψηφίων καθορίζεται από το άθροισμα των βαθμών όλων των εξεταζόμενων μαθημάτων. Στη σειρά αυτή περιλαμβάνονται όσοι έχουν συγκεντρώσει συνολική βαθμολογία τουλάχιστον τριάντα (30) μονάδες και με την προϋπόθεση ότι έχουν συγκεντρώσει δέκα (10) μονάδες τουλάχιστον σε καθένα από τα τρία μαθήματα.
ε) Η κατάταξη γίνεται κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας μέχρι να καλυφθεί το οριζόμενο ποσοστό. Οι υποψήφιοι, οι οποίοι ισοβαθμούν με τον τελευταίο κατατασσόμενο στο τμήμα υποδοχής κατάσσονται ως υπεράριθμοι.
2. Σημ.: όπως η παρ.2 καταργήθηκε με την παρ.9 εδάφιο 2 του άρθρου 1 του Ν.2233/1994 (Α 141)
3. Τρόπος διεξαγωγής εξετάσεων.
α) Στους χώρους όπου θα διενεργηθούν οι εξετάσεις παίρνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα για την αδιάβλητη διεξαγωγή τους.
Στην είσοδο της κάθε αίθουσας υπάρχει ονομαστικός κατάλογος των υποψηφίων.
Σε κάθε αίθουσα γίνεται ο έλεγχος της ταυτότητας όσων προσέρχονται στις εξετάσεις και σημειώνεται η παρουσία ή απουσία κάθε υποψηφίου κατά την εξέταση σε κάθε μάθημα.
β) Για την εξακρίβωση της ταυτότητας του υποψηφίου προσκομίζεται από αυτόν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή άλλο επίσημο έγγραφο πιστοποιητικό της ταυτότητάς του.
γ) Κατά την πρώτη εξεταστική ημέρα οι υποψήφιοι υποχρεώνονται να βρίσκονται στο χώρο των εξετάσεων μία (1) ώρα νωρίτερα. Κατά τις υπόλοιπες ημέρες υποχρεώνονται να προσέλθουν μισή ώρα (30 λεπτά) νωρίτερα.
δ) Στο γραπτό δοκίμιο οι ενδείξεις με τα ατομικά στοιχεία του υποψηφίου ελέγχονται από τους επιτηρητές και καλύπτονται από τον υποψήφιο με την ευθύνη των επιτηρητών κατά τρόπο απόλυτο και αδιαφανώς, την ώρα που παραδίδεται το κάθε γραπτό δοκίμιο κάθε υποψηφίου και παρουσία του υποψηφίου.
ε) Κάθε υποψήφιος που εγκαταλείπει την αίθουσα για οποιοδήποτε λόγο παραδίδει το γραπτό του και δεν έχει δικαίωμα να επανέλθει για τη συνέχιση της εξέτασης.
στ) Δεν επιτρέπεται να μπει ο υποψήφιος στον εξεταστικό χώρο έχοντας μαζί του βιβλία, τετράδια, σημειώματα ή άλλα αντικείμενα εκτός από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες.
Σε αυτόν που αρνείται να παραδώσει τα απαγορευμένα αντικείμενα, ο επιτηρητής που ελέγχει την προσέλευση των υποψηφίων, απαγορεύει την είσοδο.
Ο επιτηρητής αποκλείει από την εξέταση όποιον επιχειρήσει να αντιγράψει ή να διευκολύνει άλλους στην αντιγραφή.
Όποιος υποψήφιος δεν συμμορφώνεται με τις οδηγίες των επιτηρητών που αναφέρονται στη σωστή και αδιάβλητη διενέργεια των εξετάσεων αποκλείεται συνολικά των εξετάσεων.
4. Βαθμολόγηση γραπτών δοκιμίων υποψηφίων.
Οι επιτηρητές μεταφέρουν τα γραπτά δοκίμια των υποψηφίων και τα παραδίδουν στην Επιτροπή Εξετάσεων που είναι υπεύθυνη για την ασφάλειά τους. Δεν επιτρέπεται να παραδοθούν τα δοκίμια στους δύο εξεταστές ταυτόχρονα ή στο δεύτερο εξεταστή πριν να έχει καλυφθεί ο βαθμός του πρώτου εξεταστή.
Η κάλυψη του βαθμού γίνεται από υπάλληλο που θα οριστεί από την Επιτροπή Εξετάσεων.
Επανεξέταση ή αναθεώρηση των γραπτών δοκιμίων των υποψηφίων δεν επιτρέπεται.
Άρθρο 8
Κατατάξεις πτυχιούχων Τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπ/σης και Ανωτέρων Σχολών στα ΤΕΙ και την ΑΣΕΤΕΜ της ΣΕΛΕΤΕ
1. Κατηγορίες δικαιούχων – ποσοστό κατατασσομένων.
α) Δικαίωμα κατάταξης σε Τμήμα Σχολής Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και στην ΑΣΕΤΕΜ της ΣΕΛΕΤΕ έχουν οι πτυχιούχοι:
ι) Τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του εσωτερικού ή ισοτίμων του εξωτερικού.
ιι) ΚΑΤΕΕ και ισοτίμων προς αυτά Ανωτέρων Σχολών του εσωτερικού ή εξωτερικού με την επιφύλαξη του εδαφίου α` της παραγράφου 4 του άρθρου αυτού.
β) Η κατάταξη πτυχιούχων Τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Ανωτέρων Σχολών γίνεται σε όλα τα Τμήματα όλων των ΤΕΙ και της ΑΣΕΤΕΜ.
2. Δικαιολογητικά – χρόνος υποβολής.
Ο ενδιαφερόμενος δικαιούχος πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στο τμήμα του ΤΕΙ ή της ΑΣΕΤΕΜ που επιθυμεί την κατάταξη συνοδευόμενη απαραίτητα από τα εξής δικαιολογητικά:
α) Αντίγραφο πτυχίου.
β) Αναλυτικό πιστοποιητικό σπουδών στο οποίο αναφέρονται όλα τα μαθήματα, με την αντίστοιχη βαθμολογία που διδάχθηκε και εξετάστηκε με επιτυχία στη σχολή προέλευσης.
γ) Βεβαίωση του ΔΙΚΑΤΣΑ ή του ΙΤΕ ή του Συμβουλίου Ισοτιμιών του άρθρου 74 Ν. 576/1977, κατά περίπτωση, για την ισοτιμία του τίτλου σπουδών. Η βεβαίωση αυτή δεν απαιτείται όταν η σχολή προέλευσης περιλαμβάνεται στους καταλόγους αναγνωρισμένων σχολών που εκδίδονται από το ΔΙΚΑΤΣΑ, το ΙΤΕ ή το Συμβούλιο Ισοτιμιών κατά περίπτωση.
Σχετικό: Σύμφωνα με το άρθρο 1 της Υ.Α. Ε5/1849(Εθν. Παιδείας) της 2.7/1.8.91, ΦΕΚ Β 600: “Καθορίζεται για τις προβλεπόμενες από τις διατάξεις του Ν. 1865/89 κατατάξεις πτυχιούχων τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και Ανωτέρων Σχολών στα ΤΕΙ και την ΑΣΕΤΕΜ της ΣΕΛΕΤΕ ως χρόνος υποβολής των δικαιολογητικών το χρονικό διάστημα από 2-16 Σεπτεμβρίου 1991. β. Οι κατατάξεις διενεργούνται το χρονικό διάστημα από 20-30 Σεπτεμβρίου 1991”.
3. Διαδικασία και τρόπος επιλογής.
α) Η επιλογή γίνεται με βάση:
ι) Το βαθμό του πτυχίου ή
ιι) ειδικές κατατακτήριες εξετάσεις σε τρία μαθήματα.
β) Με απόφαση του Συμβουλίου του Τμήματος καθορίζονται και τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών τα οποία κατά την κρίση του διδάχθηκε και στα οποία ασκήθηκε πλήρως ή επαρκώς στο Τμήμα ή στη Σχολή προέλευσης ο κατατασσόμενος, από τα οποία και τον απαλλάσσει. Ο κατατασσόμενος υποχρεούται να παρακολουθήσει με επιτυχία όλα τα μαθήματα προηγουμένων και επομένων εξαμήνων σπουδών του τυπικού προγράμματος από τα οποία δεν απαλλάχθηκε.
γ) Η κατάταξη γίνεται στο αντίστοιχο χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο σπουδών με απόφαση του Συμβουλίου του Τμήματος αφού ληφθεί υπόψη και ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας επιλογής και ο χρόνος εγγραφής των κατατασσομένων. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται και η προθεσμία εγγραφής των Επιλεγέντων, η οποία δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι μικρότερη των δέκα (10) ημερών.
δ) Τυχόν ισοβαθμούντες με τον τελευταίο επιλεγόμενο, επιλέγονται και κατατάσσονται και αυτοί.
4. α) Οι διατάξεις του άρθρου αυτού δεν ισχύουν προκειμένου για πτυχιούχους ΚΑΤΕΕ ή ισοτίμων προς αυτά άλλων ανωτέρων σχολών εσωτερικού και εξωτερικού που ζητούν κατάταξη σε τμήμα ΤΕΙ αντίστοιχο με αυτό του οποίου είναι πτυχιούχοι.
β) Όπου στο άρθρο αυτό αναφέρεται συμβούλιο τμήματος προκειμένου για την ΑΣΕΤΕΜ νοείται ο σύλλογος καθηγητών της ΑΣΤΕΜ.
Άρθρο 9 Γενικά θέματα μετεγγραφών και κατατάξεων
Σημ.: όπως το άρθρο 9 της παρούσας υπουργικής απόφασης καταργήθηκε διά του άρθρου 5 παρ. 5 του Ν. 1966/1991 (Α` 147).
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σχετικό: Κατά το άρθρο 5 παρ. 6 του Ν. 1966/1991 (Α` 147) ορίζεται ότι: “Κάθε διάταξη που αναφέρεται σε μετεγγραφές φοιτητών του εξωτερικού χωρίς εξετάσεις, καταργείται”.
β) Αριθ. Β3/3282/87 (ΦΕΚ 578 Β`) “Αριθμ. Φ. 141 4/Β3/3282(7) Συμπλήρωση της Φ. 141.4/Β3/2274/30.6.87 απόφαση του Υπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 1674/86 (ΦΕΚ 203 τ.Α`).
2. Τις γνώμ/σεις του ΣΑΠ (συνεδρία 10η της 26ης Ιανουαρίου 1987) και του Σ.Τ.Ε. (συνεδρία της 12ης και 13ης Φεβρουαρίου 1987).
3. Την αρ. Φ. 141.4/Β3/2274/30.6.87 (ΦΕΚ 346/τ.Β`/87) Υπουργική απόφαση, αποφασίζουμε:
Συμπληρώνουμε την αριθμ. Φ. 141.4/Β3/2274/30.6.87 υπουργική απόφαση ως εξής:
1. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 1 της απόφασης αυτής προστίθεται:
“ε. Ειδικά για την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και τα τμήματα της Σχολής Καλών Τεχνών του Παν/μίου Θεσ/νίκης, κατ` εξαίρεση των διατάξεων των περιπτώσεων β,γ,δ της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, και μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 1987-88 οι προβλεπόμενες μετεγγραφές φοιτητών από την παράγραφο 1α της ίδιας απόφασης διενεργούνται από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.
Ο τρόπος επιλογής καθορίζεται από το Δ.Σ. του τμήματος υποδοχής.
Τα δικαιολογητικά μετεγγραφών καθορίζονται από το Δ.Σ. του τμήματος υποδοχής και υποβάλλονται σ` αυτό από 1 -15 Νοεμβρίου”.
2. Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 4 της ίδιας απόφασης προστίθεται:
“Οι πτυχιούχοι ΑΕΙ, οι οποίοι έχουν συγκεκριμένη ειδικότητα ή κατεύθυνση στο πτυχίο τους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, έχουν την δυνατότητα να κατατάσσονται στο τμήμα αποφοίτησης για την απόκτηση και των άλλων κατευθύνσεων ή ειδικοτήτων, που χορηγούνται από το τμήμα αποφοίτησης”.
3. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 9 της ίδιας απόφασης προστίθενται υποπαράγραφοι γ και δ ως εξής:
γ) Κατ` εξαίρεση και μόνο για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος ως χρόνος υποβολής των δικαιολογητικών για κατατάξεις στα ΑΕΙ ορίζεται το διάστημα 1-15 Δεκεμβρίου. δ) Οι κατατάξεις για το έτος αυτό θα διενεργηθούν μέσα στο διάστημα 15-30 Δεκεμβρίου. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 1987
Σχετικό: Κατά το άρθρο 5 παρ. 6 του Ν. 1966/1991 (Α` 147) ορίζεται ότι: “Κάθε διάταξη που αναφέρεται σε μετεγγραφές φοιτητών του εξωτερικού χωρίς εξετάσεις, καταργείται”.
γ) ΑριΘμ. Β3/1344/88 (ΦΕΚ 340 Β`) “ΑΡΙΘ. Φ. 141.4/Β3/1344
Συμπλήρωση της αριθ. 141.4/Β3/2274/30.6.87 (ΦΕΚ 346 τ.Β`) υπουργικής απόφασης.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣ/ΤΩΝ Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 5 ν. 1674/86 (ΦΕΚ 203).
2. Την πρόταση της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
3. Την Η. 5822/24.9.87 (ΦΕΚ 528/Β/87) κοινή απόφαση του πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς αποφασίζουμε:
Συμπληρώνουμε την αρ. 141.4/Β3./2274/30.6.87 (ΦΕΚ 346 τ.Β`) υπουργική απόφαση ως εξής:
1. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 1 της απόφασης αυτής προστίθεται:
“ε. Ειδικά για την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και τα Τμήματα της Σχολής Καλών Τεχνών του Παν/μιου θεσ/νίκης, οι προβλεπόμενες από την παρ. 1α του άρθρου 1 της ίδιας απόφασης μετεγγραφές φοιτητών θα διενεργούνται από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και τη Σχολή Καλών Τεχνών του Παν/μίου Θεσ/νίκης αντίστοιχα.
Ο τρόπος επιλογής καθορίζεται από το Δ.Σ. του τμήματος υποδοχής.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο χρόνος υποβολής αυτών καθώς και ο χρόνος διενέργειας των μετεγγραφών καθορίζονται από το Δ.Σ του τμήματος υποδοχής επίσης.
2. Αντικαθιστούμε την παρ. 3 του άρθρου 9 της ίδιας απόφασης όπως τροποποιήθηκε με την αρ. Φ. 141.4/Β3/4151/13.11.87 Υπ. απόφαση ως εξής:
“3. α) Ως χρόνος υποβολής των δικαιολογητικών για μετεγγραφές χωρίς εξετάσεις ή για κατατάξεις στα ΑΕΙ ορίζεται το διάστημα 1-15 Νοεμβρίου. β) Οι μετεγγραφές χωρίς εξετάσεις και οι κατατάξεις στα ΑΕΙ διενεργούνται μέσα στο διάστημα 15-30 Νοεμβρίου.
γ) Ως χρόνος υποβολής των δικαιολογητικών για μετεγγραφή στα ΤΕΙ ορίζεται το διάστημα 21 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου.
δ) Οι μετεγγραφές στα ΤΕΙ διενεργούνται μέσα στο διάστημα 2 Οκτωβρίου – 19 Οκτωβρίου.
ε) Ως χρόνος υποβολής των δικαιολογητικών για κατατάξεις στα ΤΕΙ ορίζεται το διάστημα 1 -15 Σεπτεμβρίου.
στ) Οι κατατάξεις στα ΤΕΙ διενεργούνται μέσα στο διάστημα 21 -30 Σεπτεμβρίου”.
Αθήνα, 2 Ιουνίου 1988
Σχετικό: Κατά το άρθρο 5 παρ. 6 του Ν. 1966/1991 (Α` 147) ορίζεται ότι: “Κάθε διάταξη που αναφέρεται σε μετεγγραφές φοιτητών του εξωτερικού χωρίς εξετάσεις, καταργείται”.
Σχετικό: Η παρ.8 του άρθρου 1 του Ν.2233/1994 (Α 141) ορίζει ότι “Οι μετεγγραφές για την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και τα τμήματα της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξακολουθούν να διέπονται από τις διατάξεις της απόφασης του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Φ. 141.4/Β3/1344/1988, που κυρώθηκε με το άρθρο 1, παρ. 1, στοιχ. γ` του ν. 1865/1989. ”
δ) Αριθμ. Φ. 152.25/Β3/25/11/89 (ΦΕΚ 409 Β` ) Εισαγωγή αθλητών και αποφοίτων του σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Εχοντας υπόψη την επείγουσα ανάγκη ρύθμισης των προϋποθέσεων εισαγωγής αθλητών στο ΤΕΦΑΑ, καθώς και αποφοίτων του Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Παν/μίου Θεσσαλονίκης, αποφασίζουμε:
1. Στις ρυθμίσεις της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του Ν. 1771/1988 (ΦΕΚ 71 ) υπάγονται και οι αθλητές που κατέκτησαν τις προβλεπόμενες νίκες από την παράγραφο 3 του άρθρου 3 του Ν. 1351/1983 (ΦΕΚ 56) μέχρι 4.10.1988, ανεξάρτητα από τις συμμετοχές τους.
2. Οι οριζόμενες στο άρθρο 5 του Ν. 1771/1988 προϋποθέσεις εισαγωγής αποφοίτων του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου επαναπροσδιορίζονται ως εξής:
“Οι δύο πρώτοι, κατά σειρά βαθμολογίας, που αποφοιτούν από το σχολείο αυτό, κατά το προηγούμενο της εισαγωγής σχολικό έτος, εισάγονται χωρίς εξετάσεις στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ή στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης”.
3. Οι διατάξεις των παραγράφων 5, 6, 7, 9 , 10 και 11 του άρθρου 2 του Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167) εφαρμόζονται και για το σχολείο της προηγούμενης παραγράφου.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να κυρωθεί με νόμο.
Αθήνα, 26, Μαϊου 1989
Σχετικό: Κατά το άρθρο 5 παρ. 6 του Ν. 1966/1991 (Α` 147) ορίζεται ότι: “Κάθε διάταξη που αναφέρεται σε μετεγγραφές φοιτητών του εξωτερικού χωρίς εξετάσεις, καταργείται”.
ε) Αριθ. Φ. 152.25/Β3/2757/89 (ΦΕΚ 492 Β` ). “Εισαγωγή αθλητών παγκοσμίων ή πανευρωπαϊκών σχολικών αγώνων στα Τ.Ε.Φ.Α.Α.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Έχοντας υπόψη την ανάγκη ρύθμισης των προϋποθέσεων εισαγωγής αθλητών σχολικών αγώνων στα τμήματα επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού, αποφασίζουμε:
Στις διατάξεις του εδαφίου β της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του Ν. 1771/88 υπάγονται και οι αθλητές που κατέκτησαν πρώτη μέχρι και τέταρτη νίκη, σε ατομικό ή ομαδικό άθλημα παγκόσμιων σχολικών αγώνων ή πρώτη μέχρι και τρίτη νίκη, σε ατομικό ή ομαδικό άθλημα πανευρωπαϊκών σχολικών αγώνων.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να κυρωθεί με νόμο.
Αθήνα, 7 Ιουνίου 1989
Σχετικό: Κατά το άρθρο 5 παρ. 6 του Ν. 1966/1991 (Α` 147) ορίζεται ότι: “Κάθε διάταξη που αναφέρεται σε μετεγγραφές φοιτητών του εξωτερικού χωρίς εξετάσεις, καταργείται”.
στ) Αριθ. Ε5/5555/1987 (ΦΕΚ 457 Β`). “Προσόντα που απαιτούνται για την πλήρωση θέσεων της βαθμίδας του καθηγητή Εφαρμογών των ΤΕΙ. Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις του εδαφίου (ιι) της περίπτ. Γ` της παραγρ. 4 του άρθρου 15 του Ν. 1404/83 “Δομή και λειτουργία των τεχνολογικών εκπ/ κών ιδρυμάτων” (ΦΕΚ 173 Τ.Α` /83) όπως αντικαταστάθηκαν με την περίπτ. Α `της Ε5/ 4509/9.8.85 πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 492/τ.Β`/ 85) που κυρώθηκε με το άρθρο 76 του Ν. 1566/85 (ΦΕΚ 167/τ.Α`/85).
2. Το γεγονός ότι πρέπει να ρυθμιστεί θέμα σχετικό με τα προσόντα για την πλήρωση θέσεων της βαθμίδας του καθηγητή εφαρμογών των ΤΕΙ αποφασίζουμε:
Η αληθινή έννοια της εξαετούς επαγγελματικής δραστηριότητας σε θέματα εφαρμογών προκειμένου για διορισμό στη βαθμίδα του καθηγητή εφαρμογών των τεχνολογικών εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που προβλέπεται από την παράγραφο 4 του άρθρου 15 του Ν. 1404/83 όπως αντικαταστάθηκε με την περίπτωση α` της Ε5/4509/ 9.8.1985 πράξης νομοθετικού περιεχομένου που κυρώθηκε με το άρθρο 76 του Ν. 1566/85 είναι ότι η εξαετία υπολογίζεται από τη λήψη του βασικού πτυχίου.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να κυρωθεί με νόμο.
Αθήνα, 22 Ιουλίου 1987
Σχετικό: Κατά το άρθρο 5 παρ. 6 του Ν. 1966/1991 (Α` 147) ορίζεται ότι: “Κάθε διάταξη που αναφέρεται σε μετεγγραφές φοιτητών του εξωτερικού χωρίς εξετάσεις, καταργείται”.
ζ) Αριθ. Ε5/537/1988 (ΦΕΚ 56 Β` ). “Τροποποίηση της Ε5/5555/87 απόφασης του Υπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 457/Β/87).
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Εχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του εδαφίου ιι της περίπτ. Γ` της παραγράφου 4 του άρθρου 15 του Ν. 1404/83 “Δομή και λειτουργία των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων” (ΦΕΚ 173 Α`) όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 2 της Ε5/4509/ 9.8.1985 απόφασης του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 492/Β`), που κυρώθηκε με το άρθρο 76 του Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α` ).
2. Την Ε5/5555/22.7.87 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων “προσόντα που απαιτούνται για την πλήρωση θέσεων της βαθμίδας του καθηγητή εφαρμογών των ΤΕΙ” (ΦΕΚ 457/Β` ) αποφασίζουμε:
Η τελευταία φράση της αριθμ. Ε5/5555/22.7.1987 απόφασής μας (ΦΕΚ 457/ τ.Β`/87 από τη λήψη του βασικού πτυχίου” αντικαθίσταται με τη φράση από τη λήψη πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικού με το αντικείμενο της θέσης που προκηρύσσεται”.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να κυρωθεί με νόμο.
Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 1988
2. Με ισχύ από 15.3.1989 αντικαθίστανται οι υποπεριπτώσεις αα) και ββ) της περίπτωσης α) της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 1517/1985 (ΦΕΚ 25Α`) ως ακολούθως:
” Σε όσους υπηρετούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για κάθε πλήρη διετία συνολικής υπηρεσίας”.
3. Κυρώνονται και έχουν ισχύ νόμου από 15.3.89 οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 2 της απόφασης 2023080/2538/0022/ΣΧΕΤ. 2057/ (ΦΕΚ 197/ Τ.β`/ 15.3.1989) των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Το κείμενο των κυρούμενων διατάξεων έχει ως εξής:
“Αριθ.Οικ 2023080/2538/0022/ΣΧΕΤ. 2057 Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού ΑΕΙ,ΤΕΙ.
Άρθρο 2 Ερευνητική χορηγία
1. Ένα από τα βασικά καθήκοντα των διδασκόντων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ είναι η έρευνα όπως προκύπτει από τους νόμους 1268/82 (άρθρ. 13 παρ. 2, 3 και άρθρ. 8 παρ. 4ε (ιιι) και 1404/83 (άρθρ. 1. παρ. 3ζ).
2. για την υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο των διδασκόντων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ καταβάλλεται κατ` έτος ερευνητική χορηγία ως εξής:
Προσωπικό των ΑΕΙ
Καθηγητές 240.000 δρχ.
Αναπλ. καθηγητές 230.000 δρχ.
Επίκουροι καθηγητές 220.000 δρχ.
Λέκτορες 210.000 δρχ.
Μη διδάσκοντες Επιμελητές, Βοηθοί, Επιστημονικοί Συνεργάτες 140.000 δρχ.
Ε.Ε.Π. 110.000 δρχ.
Προσωπικό των ΤΕΙ
Καθηγητές 200.000 δρχ.
Επίκουροι καθηγητές 190.000 δρχ.
Καθηγητές εφαρμογών 150.000 δρχ.
Ε.Ε.Π. 110.000 δρχ.”
Σχετικό: Κατά το άρθρο 27, παρ.3 του Ν.2009/1992 (Α 18): “3. Το μόνο εκπαιδευτικό προσωπικό της Χαροκοπείου Ανωτάτης Σχολής Οικιακής Οικονομίας εξομοιώνεται μισθολογικά, με τα μέλη Δ.Ε.Π. της βαθμίδας του επίκουρου καθηγητή Α.Ε.Ι. περιοχής Αττικής και λαμβάνει τις αποδοχές και τα επιδόματα, όπως αυτά διαμορφώνονται κάθε φορά, εκτός από το ποσό της ερευνητικής χορηγίας, που προβλέπεται από την απόφαση 2023080/2538/022/ΣΧΕΤ. 2057/1989, (ΦΕΚ 197 Β`), που κυρώθηκε με το ν. 1865/1989.”
Σχετικό: Σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 2 του Ν.2233/1994 (Α 141) ορίζεται ότι: «Η αληθινή έννοια των διατάξεων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 2 της απόφασης 2023080/2538/0022/ΣΧΕΤ.2057 (ΦΕΚ 197 Β`) των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που κυρώθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 1865/1989, είναι ότι η ερευνητική χορηγία, που προβλέπουν οι διατάξεις αυτές, καταβάλλεται μόνο στις κατηγορίες του τακτικού προσωπικού των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που αναφέρονται σε αυτές. β) Τυχόν αξιώσεις κατά του Δημοσίου και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που αφορούν την καταβολή της ερευνητικής χορηγίας και στο έκτακτο ή ωρομίσθιο προσωπικό των ανωτέρω κατηγοριών, παραγράφονται εφόσον, μέχρι την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου, δεν έχουν εκδοθεί αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Όλες οι σχετικώς υπάρχουσες εκκρεμείς δίκες, σε οποιονδήποτε βαθμό, καταργούνται. Τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί θεωρείται ότι καλώς καταβλήθηκαν και δεν αναζητούνται.”
4. Από την 15.3.1989 η χορηγία του άρθρου 2 παρ. 2 της παραπάνω αριθμ. 2023080/2538/0022/ΣΧΕΤ. 2057/1989 αποφάσεως καταβάλλεται ανά εξάμηνο την 1η Απριλίου και την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους, εκκαθαρίζεται με τις λοιπές τακτικές αποδοχές του αντίστοιχου προσωπικού και βαρύνει τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού. Η ίδια χορηγία καταβάλλεται και στο προσωπικό του άρθρου 5 του π.δ. 407/1980 (ΦΕΚ 112 τ.Α `) κατά την αναλογία του ύψους της μηνιαίας αποζημιώσεώς του.
5. Η ισχύς των διατάξεων του άρθρου 9 του ν. 641 /1977 (ΦΕΚ 200 τ.Α` ), όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 37 του ν. 1304/1982 και το άρθρο 70 παράγραφος 16 του ν. 1566/1985, παρατείνεται μέχρι 31.12.1994 για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα τμήματα Ιατρικό, Παιδαγωγικό Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
6. Κυρώνεται και έχει ισχύ νόμου από 12.5.89 η υπ` αριθμ. Ε5/2220/ 12.5.1989 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 351/ 12.5.1989 τευχ. Β`) κατά το παρατιθέμενο παρακάτω τμήμα της:
“Αριθ. Ε5/2220 Ρύθμιση Θεμάτων ΤΕΙ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του Ν. 1404/83 “δομή και λειτουργία των τεχνολογικών εκπ/κών ιδρυμάτων (ΤΕΙ) και του Ν. 1824/88 (παρ. 1 άρθρο 25).
2. την ανάγκη για ρύθμιση θεμάτων ΤΕΙ, αποφασίζουμε:
1. Η παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 1404/83 όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 25 του Ν. 1824/88 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
α) Για την εκλογή μελών Ε.Π. ενός τμήματος δικαίωμα συμμετοχής με ψήφο στο σώμα εκλεκτόρων έχουν όλα τα μέλη Ε.Π. του τμήματος, τα οποία ανήκουν στην ίδια ή σε ανώτερη βαθμίδα από αυτήν στην οποία ανήκει η προς πλήρωση θέση.
Για τη συγκρότηση του σώματος των εκλεκτόρων απαιτούνται τουλάχιστον επτά μέλη Ε.Π. από τα οποία τα πέντε οφείλουν να έχουν ακαδημαϊκούς τίτλους αντίστοιχους προς τους απαιτούμενους για τους υποψηφίους της υπό πλήρωση θέσης.
Μέλη Ε.Π. που το καλλιτεχνικό ή επαγγελματικό τους έργο έχει αντικατασταθεί σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 5 του άρθρου 15 του νόμου αυτού, θεωρείται ότι κατέχουν τους αντίστοιχους ακαδημαϊκούς τίτλους για την εφαρμογή της περίπτωσης αυτής.
β) Εφ` όσον τα μέλη Ε.Π. ενός τμήματος δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της προηγούμενης περίπτωσης, το σώμα εκλεκτόρων συγκροτείται από μέλη Ε.Π. και άλλων τμημάτων του ίδιου ή συγγενέστερου γνωστικού πεδίου του ίδιου ή άλλου ΤΕΙ και, αν δεν υπάρχουν, από άλλους επιστήμονες αντίστοιχων προσόντων και αντίστοιχης ειδικότητας προς την υπό πλήρωση θέση.
Η συγκρότηση του σώματος εκλεκτόρων γίνεται με απόφαση του συμβουλίου του ΤΕΙ μετά από γνώμη του συμβουλίου του οικείου τμήματος, εφ` όσον πρόκειται για μέλη Ε.Π. του ίδιου ΤΕΙ, ή με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από γνώμη του οικείου τμήματος και του Ι.Τ.Ε., όταν πρόκειται για μέλη Ε.Π. άλλων ΤΕΙ ή άλλους επιστήμονες.
Σε περίπτωση που ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων προκηρύσσει την πλήρωση θέσεων μελών εκπαιδευτικού προσωπικού, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 εδάφιο β` του άρθρου 13 του νόμου αυτού, η εκλογή διενεργείται από ειδικά 5μελή εκλεκτορικά σώματα, τα οποία συγκροτούνται με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη των συμβουλίων των οικείων Τ.Ε.Ι. και του Ι.Τ.Ε. και λειτουργούν κατά παρέκκλιση των διατάξεων του παρόντος άρθρου. Στην περίπτωση αυτή εκλέγεται ο συγκεντρώσας την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των εκλεκτόρων. Επίσης με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μπορεί να ανατεθεί στα ίδια αυτά εκλεκτορικά σώματα η εκλογή των μελών εκπαιδευτικού προσωπικού, εάν παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του 6μήνου από την προκήρυξη της θέσης και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκλογής.
Για τις προκηρύξεις θέσεων Ε.Π. που έχουν γίνει μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης αυτής, εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι μέχρι τη δημοσίευση ισχύουσες διατάξεις για τα εκλεκτορικά σώματα.
Η παράγραφος 3 του άρθρου 18 του Ν. 1771/88 καταργείται.
2. Καθηγητές εφαρμογών, που υπηρετούν κατά τη δημοσίευση της απόφασης αυτής ή θα διορισθούν μετά από προκήρυξη που έχει γίνει πριν από τη δημοσίευση της απόφασης, μπορούν να εξελιχθούν στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή με τη διαδικασία που προβλέπεται στην παρ. 6 του άρθρου 16 του ν. 1404/1983 ύστερα από παρέλευση διετίας σε θέση που κατέχουν. Για την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή μεταφέρουν αυτοδίκαια τη θέση τους αυτή.
Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα κυρωθεί με νόμο.
Αθήνα, 12 Μαΐου 1989
7. Κυρώνονται και έχουν ισχύ νόμου από τότε που εκδόθηκαν οι αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων:
α. Β1/824/21.12.1988 (ΦΕΚ Β` 920) και
β. Β1/96/2.2.1989 (ΦΕΚ Β ` 83).
Τα κείμενα των αποφάσεων αυτών έχουν ως εξής:
“ΑΡΙΘ. Β1 /824 Ρύθμιση θεμάτων εγγραφής και φοίτησης των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του Ν. 1268/1982 όπως ισχύει σήμερα.
2. Του άρθρου 16 παρ. 3α του Π.Δ. 238/1988 “Διενέργεια γενικών εξετάσεων, ορισμός βασικών μαθημάτων και διαδικασία επιλογής σπουδαστών για τις σχολές και τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΦΕΚ 103 Α` )”.
3. Την επείγουσα ανάγκη ρύθμισης ορισμένων θεμάτων που αφορούν στην εγγραφή, φοίτηση και γενικότερα στις σπουδές των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Εγγραφή-Φοίτηση
1. Οι εισαχθέντες κατά το ακαδημαϊκό έτος 1988- 1989 στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης εγγράφονται στο τμήμα αυτό μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης αυτής. 2. Οι εν λόγω φοιτητές φοιτούν κατεξαίρεση κατά το πρώτο εξάμηνο του ακαδημαϊκού τούτου έτους στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ακολουθούν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος ιατρικής του ιδρύματος αυτού.
Με την έναρξη του δεύτερου εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 1988-1989 συνεχίζουν πλέον κανονικά τις σπουδές τους στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Αλεξανδρούπολη.
3. Οι οποιεσδήποτε εκκρεμότητες αναφορικά με τις σπουδές των φοιτητών του παρόντος άρθρου στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μεταφέρονται με την έναρξη του δεύτερου εξαμήνου σπουδών του ακαδημαϊκού έτους 1988-1989 στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης, όλες δε οι σχετικές λεπτομέρειες ρυθμίζονται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος αυτού.
Άρθρο 2
Ρύθμιση θεμάτων σπουδών φοιτητών ακαδημαϊκού έτους 1987-1988
1. Οι φοιτητές οι οποίοι είχαν εισαχθεί κατά το ακαδημαϊκό έτος 1987-1988 στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και οι οποίοι πραγματοποίησαν τα δύο (2) πρώτα εξάμηνα των σπουδών τους στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά τα προβλεπόμενα στην απόφαση Β1/ 587/1987 (ΦΕΚ 486 Β), που κυρώθηκε με το άρθρο 7 του Ν. 1771 /1988 (ΦΕΚ 71 Α) συνεχίζουν και κατά το ακαδημαϊκό έτος 1988-89 κατά παρέκκλιση των ανωτέρω διατάξεων στο τμήμα αυτό τη φοίτησή τους. Από το ακαδημαϊκό έτος 1989-90 συνεχίζουν πλέον κανονικά τις σπουδές τους στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
2. Οι διατάξεις της παρ. 3 του προηγούμενου άρθρου αυτής της απόφασης ισχύουν και για τους φοιτητές του παρόντος άρθρου.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να κυρωθεί με νόμο.
Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 1988
“ΑΡΙΘ. Β1 /96 Ρύθμιση θεμάτων φοίτησης πρωτοετών φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις του Ν. 1268/1982 όπως ισχύει.
2. Την ανάγκη να ρυθμιστεί το θέμα φοίτησης των πρωτοετών φοιτητών ακαδημαϊκού έτους 1988-1989, του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αποφασίζουμε:
1. Οι πρωτοετείς φοιτητές, ακαδημαϊκού έτους 1988-1989, του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, οι οποίοι είχαν υποχρέωση να φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα του Α` εξαμήνου σπουδών του Τμήματος Ιατρικής του ιδρύματος αυτού, σύμφωνα με το άρθρο 1 της απόφασης Β1/ 824/1988 (ΦΕΚ 920 τ.Β`) συνεχίζουν κατεξαίρεση των διατάξεων της απόφασης αυτής τη φοίτησή τους στο Τμήμα αυτό και κατά το Β` εξάμηνο σπουδών, του ακαδημαϊκού έτους 1988-1989.
Οι εν λόγω φοιτητές επειδή δεν κατέστη δυνατόν να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν στα μαθήματα του Α ` εξαμήνου σπουδών, υποχρεούνται να τα παρακολουθήσουν και να τα εξεταστούν στα επόμενα εξάμηνα σπουδών, ως εξής:
α) Τα μαθήματα που δεν έχουν εργαστήρια θα τα διδαχθούν και θα εξεταστούν στο Β` εξάμηνο σπουδών στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μαζί με τα μαθήματα του εξαμήνου αυτού.
β) τα υπόλοιπα μαθήματα θα τα διδαχθούν και θα τα εξεταστούν στο Γ` και Δ` εξάμηνο σπουδών στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μαζί με τα μαθήματα των εξαμήνων αυτών.
Η κατανομή των μαθημάτων στα εξάμηνα αυτά και κάθε άλλη λεπτομέρεια ρυθμίζονται με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων Ιατρικής των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Θράκης αντίστοιχα.
3. με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 1989-90 οι φοιτητές της προηγούμενης παραγράφου συνεχίζουν τη φοίτησή τους στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη.
Οι οποιεσδήποτε εκκρεμότητες σχετικά με τις σπουδές τους στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μεταφέρονται με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 1989-90 στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και ρυθμίζονται με αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος αυτού.
4. Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 1 της απόφασης Β1/824/1988 (ΦΕΚ 920, τ.Β`) παύουν να ισχύουν.
Η απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να κυρωθεί με νόμο.
Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 1989 8. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδονται μετά από γνώμη της Γενικής Συνέλευσης των Τμημάτων Ιατρικής των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Θράκης, ρυθμίζονται τα προβλήματα που αφορούν τη φοίτηση και εγγραφή των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θράκης στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Άρθρο 2
Επανεξέταση δικαιολογητικών και ρύθμιση θεμάτων ισοβαθμίας
1. Εκείνοι που εδικαιούντο μετεγγραφής ή κατάταξης σε τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 1988- 89 και έχουν υποβάλει αιτήσεις θεραπείας ή επανεξέτασης, στο οικείο τμήμα ή αιτήσεις ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, μπορούν έπειτα από σχετική αίτησή τους να μετεγγραφούν ή να καταταγούν για το ακαδημαϊκό έτος 1989 – 90 πέραν του προβλεπόμενου από το άρθρο 5 παρ. 2 του ν. 1674/1986 ποσοστού κατά την κρίση της Γενικής Συνέλευσης του τμήματος υποδοχής και μετά από ουσιαστική επανεκτίμηση των σχετικών δικαιολογητικών. Η απόφαση του Τμήματος εγκρίνεται από τη Σύγκλητο ή το Συμβούλιο του οικείου ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
2. Οι εισαχθέντες φοιτητές ΑΕΙ ή ΤΕΙ το ακαδημαϊκό έτος 1988-89 και εκείνοι που θα εισαχθούν το ακαδημαϊκό έτος 1989-90 σε τμήμα επόμενης προτίμησής τους λόγω διαφοράς βαθμού στο βασικό μάθημα ή λόγω σειράς προτίμησης, μετεγγράφονται έπειτα από αίτησή τους καθ` υπέρβαση του ποσοστού του άρθρου 5 παρ. 2 του ν. 1674/1986 σε αντίστοιχο της εισαγωγής τους τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ στην πόλη όπου εδρεύει το τμήμα, στο οποίο ισοβάθμησαν με βάση το γενικό βαθμό επιτυχίας.
Σχετικό: Κατά την παρ. V της ΥΑ Φ.151/Β3/1124 (Εθν.Παιδείας- Θρησκευμάτων) της 12.3.1991 (Β` 147) και το άρθρο 46 παρ.V του Ν. 1946/1991 (Α 69): “Οι ρυθμίσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 1865/89 (ΦΕΚ 210 Α`) για τη μετεγγραφή ισοβαθμούντων ισχύουν και για το ακαδημαϊκό έτος 1990-1991. Τα δικαιολογητικά των φοιτητών της κατηγορίας αυτής είναι αυτά που ορίζονται από την παράγραφο 4 της αριθμ. Φ. 141.4/Β3/ 4595/29-9-1989 (ΦΕΚ 729 Β`) υπουργικής απόφασης.”
3. Οι μετεγγραφόμενοι κατά το παρόν άρθρο εγγράφονται στο επόμενο έτος ή εξάμηνο σπουδών, από αυτό που φοιτούσαν το ακαδημαϊκό έτος 1988-89, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που καθορίζει το τμήμα υποδοχής.
4.Σημ.: όπως η παρ. 4 του παρόντος άρθρου καταργήθηκε διά του άρθρου 5 παρ. 5 του Ν. 1966/1991 (Α` 147).
Σχετικό: Κατά το άρθρο 5 παρ. 6 του Ν. 1966/1991 (Α` 147) ορίζεται ότι: “Κάθε διάταξη που αναφέρεται σε μετεγγραφές φοιτητών του εξωτερικού χωρίς εξετάσεις, καταργείται”.
Άρθρο 3
Κατατάξεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
1. Πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ-ΚΑΤΕΕ και λοιπών Ανωτέρων Σχολών μπορούν να καταταγούν σε τμήματα ΑΕΙ κατά τα ποσοστά και με τις προϋποθέσεις που περιγράφονται παρακάτω: α. Οι πτυχιούχοι τμημάτων ΑΕΙ εσωτερικού και ισότιμων ιδρυμάτων του εξωτερικού, καθώς και των παραγωγικών Σχολών Αξιωματικών και Σωμάτων Ασφαλείας, κατατάσσονται σε τμήματα ΑΕΙ για απόκτηση και άλλου πτυχίου σε ποσοστό 5% επί του αριθμού εισακτέων στο τμήμα κατάταξης.
β. Οι πτυχιούχοι διετούς κύκλου σπουδών κατατάσσονται στο α` εξάμηνο σπουδών αντίστοιχων τμημάτων ΑΕΙ σε ποσοστό 2% επί του αριθμού των εισακτέων. Η κατάταξη γίνεται ή με βάση το βαθμό του πτυχίου ή με κατατακτήριες εξετάσεις – διαγωνισμό σε τρία (3) μαθήματα κατά την κρίση της Γενικής Συνέλευσης του τμήματος υποδοχής.
γ. Οι πτυχιούχοι των τμημάτων ΤΕΙ και ΚΑΤΕΕ υπερδιετούς κύκλου σπουδών, των τμημάτων της ΣΕΛΕΤΕ και λοιπών ανώτερων σχολών υπερδιετούς κύκλου σπουδών αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλων υπουργείων κατατάσσονται στο γ` εξάμηνο σπουδών αντίστοιχων τμημάτων ΑΕΙ σε ποσοστό 10% επί του αριθμού εισακτέων στο τμήμα κατάταξης.
Η κατάταξη των πτυχιούχων της παραγράφου αυτής γίνεται κατόπιν επιτυχούς συμμετοχής σε κατατακτήριες εξετάσεις που διενεργούνται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μια φορά το χρόνο.
Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί να οριστεί και άλλος φορέας για τη διενέργεια των κατατακτήριων εξετάσεων.
Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τρία μαθήματα των α` και β` εξαμήνων σπουδών του τμήματος κατάταξης.
Ο φορέας που διενεργεί τις κατατάξεις ανακοινώνει την ύλη των εξετάσεων των τμημάτων κατάταξης τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τις εξετάσεις.
Κατ` εξαίρεση: α) Για το ακαδημαϊκό έτος 1989-90 οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα μαθήματα και στην ύλη των μαθημάτων που ορίζονται στην υπ` αριθμ. 3032/86 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 566 τ.Β`).
β) Για τα τμήματα που δεν περιλαμβάνονται στην απόφαση αυτήν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μετά γνώμη των οικείων τμημάτων, καθορίζει την αντιστοιχία και συνάφεια σπουδών για κατάταξη, τα εξεταζόμενα μαθήματα και την ύλη των μαθημάτων, τουλάχιστον ένα μήνα προ των εξετάσεων.
γ) Οι πτυχιούχοι των τμημάτων της ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ κατατάσσονται και στα τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών των ΑΕΙ. Η εξεταστέα ύλη και τα μαθήματα είναι αυτά που ορίζονται στην ως άνω υπ` αριθμ. Β3/3032/1986 υπουργική απόφαση για τους πτυχιούχους της Β2 περίπτωσης.
2. Οι κατατάξεις σε τμήμα ΤΕΙ των πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Ανώτερων Σχολών και της ΑΣΕΤΕΜ της ΣΕΛΕΤΕ επιτρέπονται σε ποσοστό 10% επί του αριθμού εισακτέων στο τμήμα.
Άρθρο 4
Γενικά θέματα μετεγγραφών – κατατάξεων
1. Για τα θέματα των κατατάξεων με εξετάσεις στα ΑΕΙ που αφορούν τη βαθμολογία, τη σειρά επιτυχίας, τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων και τη βαθμολόγηση γραπτών δοκιμίων υποψηφίων, ισχύουν ανάλογα οι αντίστοιχες διατάξεις περί μετεγγραφών με εξετάσεις του άρθρου 1 του παρόντος.
2. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται:
α) η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών, η προθεσμία διενέργειας των κατατακτήριων εξετάσεων και της επιλογής καθώς και κάθε διαδικαστικό ή άλλο λεπτομερειακό θέμα που αφορά τις κατατάξεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
β) Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων μετεγγραφής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, η περίοδος διεξαγωγής τους, το είδος των απαιτούμενων δικαιολογητικών και κάθε άλλο διαδικαστικό θέμα που αφορά τις διατάξεις περί μετεγγραφών στα ΑΕΙ, ΤΕΙ του παρόντος.
3. Εξαιρετικά κατά το ακαδημαϊκό έτος 1989-90:
α) Οι γενικές συνελεύσεις των τμημάτων των ΤΕΙ αποφασίζουν και ανακοινώνουν τον τρόπο κατάταξης των πτυχιούχων (επιλογή με εξετάσεις ή με βάση το βαθμό πτυχίου), το κατά κατηγορία πτυχιούχων εξάμηνο κατάταξης και, σε περίπτωση επιλογής με εξετάσεις, τα εξεταζόμενα μαθήματα και την ύλη τους τουλάχιστον 1 μήνα προ των εξετάσεων.
β) Για τους πτυχιούχους ΑΕΙ και πτυχιούχους διετούς κύκλου σπουδών που κατατάσσονται σε τμήματα των ΑΕΙ, ο τρόπος κατάταξής τους (επιλογή με εξετάσεις ή με βάση το βαθμό πτυχίου), τα εξεταζόμενα μαθήματα και η ύλη τους, αποφασίζονται και ανακοινώνονται από τις γενικές συνελεύσεις των τμημάτων τουλάχιστον 1 μήνα προ των εξετάσεων.
4. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από γνώμη του Δ.Σ. των τμημάτων υποδοχής μπορούν να τροποποιούνται και διευρύνονται οι αντιστοιχίες και συνάφειες ειδικοτήτων και να ορίζονται τα εξεταζόμενα μαθήματα και η ύλη αυτών, προκειμένου για κατατάξεις στα ΑΕΙ πτυχιούχων υπερδιετούς κύκλου σπουδών.
5. Για τα λοιπά θέματα των μετεγγραφών κα κατατάξεων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ που δεν ρυθμίζονται ειδικά ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 1 του παρόντος.
Σχετικό: Κατά το άρθρο 5 παρ. 6 του Ν. 1966/1991 (Α` 147) ορίζεται ότι: “Κάθε διάταξη που αναφέρεται σε μετεγγραφές φοιτητών του εξωτερικού χωρίς εξετάσεις, καταργείται”.
Άρθρο 5
Ισοτιμία πτυχίων ΚΑΤΕΕ-ΤΕΙ
1. Τα πτυχία ΚΑΤΕ, ΚΑΤΕΕ και τα ισότιμα προς αυτά, που αποκτήθηκαν μετά από σπουδές 3 ετών (6 εξαμήνων), είναι ισότιμα προς τα πτυχία των ΤΕΙ αντίστοιχων ειδικοτήτων.
2. Τα πτυχία ΚΑΤΕ και ΚΑΤΕΕ και τα ισότιμα προς αυτά που αποκτήθηκαν μετά από σπουδές διάρκειας μικρότερης των τριών ετών (6 εξαμήνων) αναγνωρίζονται ως ισότιμα με τα πτυχία των ΤΕΙ, αντίστοιχης ειδικότητας, εφ` όσον οι κάτοχοί τους έχουν τουλάχιστον πενταετή επαγγελματική ή και διδακτική πείρα, μετά τη λήψη τους ή την απόκτηση της ισοτιμίας.
Η επαγγελματική ή και διδακτική πείρα διαπιστώνεται από το Συμβούλιο του αντίστοιχου ΤΕΙ έπειτα από εισήγηση του τμήματος και γνώμη του Συμβουλίου της οικείας σχολής. Το Συμβούλιο του ΤΕΙ εκδίδει το αντίστοιχο πιστοποιητικό ισοτιμίας.
Σχετικό: Κατά το άρθρο 12 παρ. 7 του Ν. 2327/1995 (Α` 156): “Η ισοτιμία πτυχίων ιδρυμάτων εσωτερικού προπτυχία Κ.Α.Τ.Ε. ή Κ.Α.Τ.Ε.Ε. θεωρείται ότι υπάρχει και προς πτυχία Τ.Ε.Ι., κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 1 και 2 του ν. 1865/1989 (ΦΕΚ 210 Α`), όταν οι σπουδές των δύο ή τριών ετών, που προβλέπονται ως προϋπόθεση από τις διατάξεις αυτές έχουν πραγματοποιηθεί σε ιδρύματα ομοταγή προς τα Τ.Ε.Ι.”.
3. Η παράγραφος 3 του άρθρου 37 του ν. 1404/1983 και το προεδρικό διάταγμα 387/1989 (ΦΕΚ 169/16.6.89 τ.Α`) που εκδόθηκε κατ` εξουσιοδότηση του άρθρου αυτού, καταργούνται.
4. Τα πτυχία των σχολών 3τους φοίτησης αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας οι οποίες καταργήθηκαν με το άρθρο 41 του ν. 1404/1983 είναι ισότιμα με τα πτυχία των ΤΕΙ, αντίστοιχων ειδικοτήτων.
Τα πτυχία των σχολών αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας 2ετούς φοίτησης, οι οποίες καταργήθηκαν με το άρθρο 41 του ν. 1404/ 1983, αναγνωρίζονται ως ισότιμα με τα πτυχία των ΤΕΙ, αντίστοιχης ειδικότητας εφ` όσον οι κάτοχοί τους έχουν τουλάχιστον διετή επαγγελματική ή διδακτική πείρα μετά τη λήψη τους στην ειδικότητα.
Άρθρο 6
Αντιστοιχία και συνάφεια σπουδών
Μέχρι την 31η Αυγούστου 1991 το πιστοποιητικό εξειδίκευσης που προβλέπεται από το άρθρο 15 εδάφ. 4Γ (ι) του ν. 1404/1983 μπορεί να αντικαθίσταται, ως προσόν διορισμού, από τριετή εκπαιδευτική προϋπηρεσία στην ειδικότητα, που αποδεικνύεται από αντίστοιχο πιστοποιητικό.
Σχετικό: Το άρθρο 22 του Ν.1966/1991 (ΦΕΚ Α 147) ορίζει ότι: “Η προβλεπόμενη στο άρθρο 6 του ν. 1865/1989 (ΦΕΚ 22 Α`/28-9-1989) προθεσμία παρατείνεται μέχρι την 31 Αυγούστου 1993.”
Άρθρο 7
Διοικητικές διατάξεις για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
1. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, ιδρύονται και λειτουργούν στην Ελλάδα Σχολεία παλιννοστούντων (πρώην Αποδήμων) Ελληνοπαίδων και καθορίζονται οι οργανικές θέσεις του εκπαιδευτικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού, τα προσόντα και ο τρόπος τοποθέτησης – μετάθεσης – απόσπασης του προσωπικού αυτού. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ρυθμίζονται θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των αντίστοιχων σχολείων, τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα, τα χρησιμοποιούμενα βιβλία, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετική με τη λειτουργία των σχολείων αυτών.
Η παράγραφος 9 του άρθρου 31 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 τ.Α`) εφαρμόζεται και για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων αυτών.
2. Κυρώνεται και έχει ισχύ νόμου από την έκδοσή της η απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων αριθ. 2036064/ 4519/0022/ 5.6.1989 (ΦΕΚ 483 τ.Β ` /16.6.89 ), η οποία έχει ως εξής:
“Αριθμ. 2036064/4519/0022
Ανακαθορισμός του ποσού που διατίθεται για την προμήθεια βιβλίων από τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και επαναπροσδιορισμός του ωραρίου διδασκαλίας των εκπαιδευτικών αυτών.
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Έχοντας υπόψη:
Την επείγουσα ανάγκη ανακαθορισμού του ποσού που διατίθεται για την προμήθεια βιβλίων από τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και επαναπροσδιορισμού του εβδομαδιαίου υποχρεωτικού ωραρίου διδασκαλίας στα δημοτικά σχολεία αποφασίζουμε:
1. Το ύψος του ποσού που διατίθεται για την προμήθεια από τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης βιβλίων αναγκαίων για το παιδαγωγικό και διδακτικό έργο τους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 1824/1988 (ΦΕΚ 296) ορίζεται από 1.1.1989 σε 20.000 δραχμές για κάθε οικονομικό έτος.
2. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 13 του ν. 1566/ 1985 (ΦΕΚ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
” Οι προϊστάμενοι των άλλων δημοτικών σχολείων καθώς και οι δάσκαλοι διδάσκουν από 1.9.1989 είκοσι πέντε (25) έως είκοσι επτά (27) ώρες και από 1.4.1990 είκοσι πέντε (25) ώρες την εβδομάδα”
3. Οι διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 16 και 19 του ν. 1566/1985 και της παρ. 1 της αριθμ. 62712/74/2479/5.7.1988 κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Εργασίας (ΦΕΚ 504/Β/19.7.1988) που κυρώθηκε με το άρθρο 7 του ν. 1810/1988 (ΦΕΚ 223) εφαρμόζονται ανάλογα και για τους δασκάλους που διδάσκουν υπερωριακά στα δημοτικά σχολεία.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα κυρωθεί νομοθετικά.
Αθήνα, 5 Ιουνίου 1989
3. Για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρατείνεται και κατά το ακαδημαϊκό έτος 1989-90 η λειτουργία των ΣΕΛΜΕ-ΣΕΛΔΕ, οι οποίες εξακολουθούν να διέπονται από τις κείμενες γι’ αυτές διατάξεις.
4. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων οι αρμοδιότητες που προβλέπονται από τα άρθρα 3 παρ. 2,5 και 7 παρ. 2 του α.ν. 627/1968 μπορεί να ανακατανέμονται μεταξύ του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου, του διευθυντή-συντονιστή και του αναπληρωτή διευθυντή-συντονιστή του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.)., οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους κατά πλήρη απασχόληση.
Οι μηνιαίες αποδοχές των προσώπων αυτών καθορίζονται με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών.
5. Στο άρθρο 3 του ν. 1351/1983 προστίθεται παράγραφος 5, η οποία έχει ως εξής:
“5. Τα δικαιώματα του εδαφίου β` της παρ. 1 έχουν και όσοι φοίτησαν στο εξωτερικό τις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου, εφ` όσον ο ένας από τους γονείς τους ήταν πολιτικός ή στρατιωτικός υπάλληλος και τελούσε σε εκπαιδευτική άδεια στο εξωτερικό.”
6. Το επίδομα που προβλέπεται από το άρθρο 12 του ν. 1586/1986 καταβάλλεται και στους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, για το οποίο δεν έχει ακόμη εκδοθεί νέος οργανισμός σύμφωνα με τα άρθρα 12 παρ. 1 του ν. 1256/1982 και 24 παρ. 5 του ν. 1558/1985.
7. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθορίζονται τα όργανα, η διάρκεια και κάθε λεπτομέρεια που αφορούν τις επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, οι οποίες προβλέπονται από τα άρθρα 28 παρ. 1 και 2 και 29 του ν. 1566/1985, όπως τροποποιήθηκαν από το άρθρο 12 του ν. 1824/1988. Στις περιπτώσεις της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 1824/1988 στην έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων συμπράττει και ο Υπουργός Οικονομικών.
8.Σημ.: όπως η παρ.8 καταργήθηκε με το άρθρο 1 του Ν.2909/2001 (Α 90/2-5-2001)
9. Η παρ. 5 της αριθμ. Δ2/20690/6.8.1987 (ΦΕΚ 425 τ.Β`) υπουργικής απόφασης, περί ρυθμίσεως θεμάτων διορισμού και παραιτήσεων εκπαιδευτικών, που κυρώθηκε με το άρθρο 7 του ν. 1771/1988 (ΦΕΚ 71 τ.Α`), καταργείται.
10. α) Κυρώνεται και έχει ισχύ νόμου από τη δημοσίευσή της η αριθμ. Φ. 361.1 /196/Δ1 /5313/5.6.1989 (ΦΕΚ 471 /1989 τ.Β` ) απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που έχει ως ακολούθως:
“Αριθμ. Φ.361.1 /196/Δ1 /5313
Προϋποθέσεις για την αποκατάσταση εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που απολύθηκαν για εγκατάλειψη θέσης.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Εχοντας υπόψη το γεγονός ότι ελάχιστοι εκπαιδευτικοί απολύθηκαν στο παρελθόν για εγκατάλειψη θέσης και εξαιτίας πλημμελούς πληροφόρησης δεν μπόρεσαν να αποκατασταθούν με συνέπεια και την απώλεια του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος, αποφασίζουμε:
1. Εκπαιδευτικοί της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που απολύθηκαν για εγκατάλειψη θέσης, μπορούν να υποβάλουν αίτηση διορισμού στη δημόσια εκπαίδευση εντός ενός μηνός από την έναρξη ισχύος της απόφασης αυτής και να διοριστούν εφ` όσον συμπληρώθηκε πενταετία από την απόλυσή τους και δεν έχουν υπερβεί το πεντηκοστό έτος της ηλικίας τους.
2. Οι εκπαιδευτικοί της προηγούμενης περίπτωσης εγγράφονται στις επετηρίδες διοριστέων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την ημερομηνία της συμπλήρωσης πενταετίας από την απόλυσή τους.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να κυρωθεί νομοθετικά.
Αθήνα, 5 Ιουνίου 1989
β) Η μηνιαία προθεσμία της παρ. 1 της απόφασης που αναφέρεται στο προηγούμενο εδάφιο παρατείνεται και λήγει ένα μήνα από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.
11. Ο χρόνος παραμονής έξω από την υπηρεσία ιδιωτικών εκπαιδευτικών, οι οποίοι υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος σε ιδιωτικά ή δημόσια σχολεία με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή έχουν μονιμοποιηθεί κατά τις διατάξεις του ν. 1600/1986 και είχαν απολυθεί ή εξαναγκασθεί σε παραίτηση από ιδιωτικά σχολεία κάθε βαθμίδας μετά την 21η Απριλίου 1967 λόγω της αντίθεσής τους προς το τότε καθεστώς, αναγνωρίζεται ως χρόνος υπηρεσίας για κάθε συνέπεια εκτός συνταξιοδοτικών συνεπειών, με απόφαση του αρμόδιου Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, που λαμβάνεται μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων, η οποία υποβάλλεται προς την Υπηρεσία όπου υπηρετούν μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Οι κάθε είδους εισφορές προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης για την εξαγορά του αναγνωριζόμενου χρόνου υπηρεσίας βαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό Ιδιωτικής Εκπαίδευσης.
12. Οι συμβάσεις έργου για τον καθαρισμό των δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έχουν συναφθεί από τις οικείες σχολικές επιτροπές, ανανεώνονται για το χρονικό διάστημα από 1.9.1989 μέχρι τη σύσταση σχολικών επιτροπών ως δημοτικών ή κοινοτικών νομικών προσώπων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 2 της κανονιστικής απόφασης Δ4/162/28/3/ 1989 (ΦΕΚ 238/5.4.1989 τ.Β` ).
13. Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, οι οποίοι υπηρετούσαν κατά τη δημοσίευση της αριθμ. Δ5/3285/5.6.1989 απόφασης των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εργασίας (ΦΕΚ 448/89 τ.Β`) και απολύθηκαν από κάθε είδους ιδιωτικά σχολεία έκτοτε και μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 1989-1990, προσλαμβάνονται στη δημόσια εκπαίδευση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και με το βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιο που κατέχουν. Η πρόσληψη γίνεται μετά από αίτησή τους σε οργανικές θέσεις που συνιστώνται προς τούτο, χωρίς να απαιτείται να συντρέχει οποιαδήποτε άλλη από τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 62 του ν. 1566/1985. Η παρ. 2 του άρθρου 62 του ν. 1566/1985 εφαρμόζεται και για τους εκπαιδευτικούς της παρούσας παραγράφου.
Άρθρο 8
Η ισχύς της διατάξεως του εδαφ. β` της παραγράφου 3 του άρθρου 38 του ν. 1404/1983, που παρατάθηκε με την παράγραφο 16 του στοιχ. δ` του άρθρ. 71 του ν. 1566/1985, παρατείνεται για ένα ακόμη έτος, δηλ. έως την 23η Νοεμβρίου 1990.
Επίσης η ισχύς των διατάξεων του εδαφ. γ` της παραγράφου 3 του άρθρου 38 του ν. 1404/1983 παρατείνεται μέχρι την 23η Νοεμβρίου 1990.
Άρθρο 9
1. Το Ε.Ε.Π. του ν. 1404/1983, ως προς την εξέλιξη και τις αποδοχές, διέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 1517/1985 και του άρθρου 38 του ν. 1404/1983. Το άρθρο 38 παρ. 2 περ. Γ` στοιχείο β` επαναφέρεται σε ισχύ.
2. Το εκπαιδευτικό προσωπικό των κλάδων 27 και 28 του π.δ. 620/1978 της ΣΕΛΕΤΕ εξομοιώνεται μισθολογικά με τους καθηγητές Εφαρμογών των ΤΕΙ του ν. 1404/1983. Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί ακολουθούν το ωράριο, την ωριαία αντιμισθία, καθώς και το ερευνητικό επίδομα των καθηγητών εφαρμογών των ΤΕΙ. Οι δαπάνες που προκύπτουν από την εφαρμογή της διάταξης αυτής βαρύνουν τον προϋπολογισμό της ΣΕΛΕΤΕ.
Άρθρο 10
1. Στο εδ. β` της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 1771/1988 και μετά τη φράση “… στην κατηγορία των ανδρών ή γυναικών και εφήβων ή νεανίδων…” προστίθεται η φράση “και παίδων ή κορασίδων”.
2. Στον τρίτο στίχο της περίπτωσης ββ` του εδ. γ` της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 1771/1988 και μετά τις λέξεις “…εφήβων ή νεανίδων…” προστίθεται η φράση “καθώς επίσης και πανελλήνιων αγώνων ανδρών ή γυναικών της ανώτατης κατηγορίας του αθλήματος”
3. Η περίπτωση αα` του παραπάνω εδαφίου καταργείται.
4. Η τελευταία περίοδος του εδ. ε` της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 1771 /1988, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 1824/1988, αντικαθίσταται ως εξής:
“προκειμένου για τους δεύτερους και τρίτους νικητές πανελλήνιων αγώνων ανδρών ή γυναικών, εφήβων ή νεανίδων, παίδων ή κορασίδων και πανελλήνιων σχολικών αγώνων, το παραπάνω ποσοστό προσαύξησης ορίζεται σε 5%”.
5. Στο εδ. θ` της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 1771/1988 η φράση του τρίτου στίχου “…ή το αμέσως προηγούμενο…” αντικαθίσταται με τη φράση ” ή τα αμέσως δύο προηγούμενα…”.
6. Οι ρυθμίσεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 1771/1988, ισχύουν και για τα ακαδημαϊκά έτη 1989- 1990 και 1990-1991, για τους αθλητές που συμμετείχαν ή θα συμμετάσχουν στις γενικές εξετάσεις του έτους 1989 ή του έτους 1990 και κατέκτησαν την προβλεπόμενη νίκη ή κατέρριψαν την προβλεπόμενη επίδοση μέχρι και 4.10.1989.
Άρθρο 11
Το Ε.Π., που εντάχθηκε σε θέσεις καθηγητών εφαρμογών του ν. 1404/ 1983 και είχε κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού πτυχίο ανώτατης σχολής, ως προς την εξέλιξη και τις αποδοχές διέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 1517/ 1985 και του άρθρου 38 περ. Β παραγρ. β` εδ. ιν` του ν. 1404/1983 μεταφερόμενων αντίστοιχων θέσεων.
Άρθρο 12
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 1989
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤ.ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ
Οι Υπουργοί