Νόμος 1852 ΦΕΚ Α΄124/16.5.1989

Κύρωση συμφωνίας συνεργασίας στον τουριστικό τομέα μεταξύ των  Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της  Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδουμε τον ακόλουθο Νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο πρώτο
Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του  Συντάγματος η συμφωνία συνεργασίας στον τουριστικό τομέα μεταξύ των  Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας,  που υπογράφτηκε στην Λευκωσία στις 29 Απριλίου 1988 και της οποίας το  κείμενο σε πρωτότυπο στην ελληνική γλώσσα έχει ως εξής:

ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Συνεργασία στον Τουριστικό Τομέα μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Κυπριακής  Δημοκρατίας

Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Κυπριακής  Δημοκρατίας, στην επιθυμία τους να διευρύνουν περισσότερο τις  αδελφικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και αναγνωρίζοντας τη  σημασία του τουρισμού για την ανάπτυξη των οικονομικών, πολιτικών και  άλλων σχέσεων τους, έχουν συμφωνήσει τα ακόλουθα:

Άρθρο 1

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη επιθυμούν να ενισχύσουν και να διευρύνουν τις  τουριστικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, με σκοπό την περαιτέρω  ανάπτυξη των αδελφικών δεσμών και την αύξηση των οικονομικών  ανταλλαγών τους.

Η οριστική συνεργασία σύμφωνα με την παρούσα Συμφωνία  πραγματοποιείται μέσα στα πλαίσια της αντίστοιχης νομοθεσίας των  Μερών.

Άρθρο 2

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη, σύμφωνα με τους νόμους και κανονισμούς που  ισχύουν σ` αυτά, θα απλοποιήσουν τις ταξιδιωτικές διατυπώσεις με σκοπό  την ανάπτυξη της τουριστικής διακίνησης μεταξύ των δύο χωρών.

Άρθρο 3

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνούν να ενισχυθεί η προώθηση και επέκταση  των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού και γενικότερα η προώθηση  προγραμμάτων διακίνησης τουριστών μεταξύ των δύο χωρών, όπως και η  διευκόλυνση των μη οργανωμένα διακινούμενων τουριστών. Ιδιαίτερη  έμφαση θα δοθεί στην προώθηση τουριστικών προγραμμάτων για ειδικές  κατηγορίες τουριστών, όπως ο τουρισμός νέων και ο θεραπευτικός  τουρισμός. Παράλληλα θα καταβληθεί για ανάπτυξη του συνεδριακού και αθλητικού  τουρισμού, καθώς και για την διευκόλυνση της πραγματοποίησης μουσικών,  θεατρικών και άλλων συναφών εκδηλώσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Για τη  διεύρυνση της τουριστικής κίνησης μεταξύ των δύο χωρών σημαντικά θα  συμβάλουν η αύξηση των αεροπορικών δρομολογίων και η απευθείας  αεροπορική σύνδεση και άλλων, πλην της Αθήνας, ελληνικών πόλεων.

Άρθρο 4

Οι δύο Κυβερνήσεις θα ενισχύσουν μέσω των αρμοδίων φορέων την  κατάρτιση και προώθηση κοινών προγραμμάτων από τρίτες χώρες προς την  Ελλάδα και την Κύπρο.

Έμφαση θα δοθεί στην δημιουργία κοινών τουριστικών προγραμμάτων από  χώρες “πηγές” της τουριστικής κίνησης, όπως η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, ο  Καναδάς, η Αυστραλία, και από χώρες της Ευρώπης και άλλων περιοχών,  ιδιαίτερα κατά την εκτός τουριστικής αιχμής περίοδο.

Θα καταβληθεί προσπάθεια για την προώθηση προγραμμάτων χειμερινού  τουρισμού, μορφωτικού τουρισμού, ιστορικών διαδρομών και τουρισμού  νέων. Για την υλοποίηση των πιο πάνω προγραμμάτων οι δύο Κυβερνήσεις  θα καταβάλουν προσπάθεια καθιέρωσης ειδικών ναύλων που θα καθιστούν  εφικτή την πραγματοποίηση των προγραμμάτων αυτών.

Άρθρο 5

Τα δύο Συμβαλλόμενα Μέρη θα ενθαρρύνουν την ανταλλαγή τουριστικών  πληροφοριών με σκοπό την ανάπτυξη αμοιβαίας τουριστικής κίνησης, με  την βοήθεια των μέσων δημοσιότητας, πληροφόρησης και διαφήμισης και με  την ανταλλαγή έντυπου υλικού, ταινιών και εκθέσεων.

Άρθρο 6

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη στενής συνεργασίας  μεταξύ των τουριστικών οργανισμών τους και μεταξύ άλλων οργάνων,  οργανισμών και ιδρυμάτων, τα οποία μετέχουν στην ανάπτυξη και προώθηση  του τουρισμού.

Άρθρο 7

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα επιδιώξουν να αναπτύξουν περαιτέρω  συνεργασία, τόσο με τις υπηρεσίες που διαθέτουν στο εξωτερικό για την  καλύτερη προβολή των δύο χωρών, όσο και με τα αρμόδια όργανά τους  στους διεθνείς τουριστικούς οργανισμούς και θα ανταλλάσσουν σχετικές  πληροφορίες.

Άρθρο 8

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα εξετάσουν ευνοϊκά την υιοθέτηση μέτρων που  αποβλέπουν στην παροχή βοήθειας στον τομέα της εκπαίδευσης προσωπικού  στους ξενοδοχειακούς και τουριστικούς τομείς και θα ενθαρρύνουν τη  σύναψη συμφωνιών μεταξύ οργανισμών, δημοσίων ή ιδιωτικών, που  ασχολούνται με την προετοιμασία και υλοποίηση μελετών και σχεδίων  τουριστικής ανάπτυξης.

Άρθρο 9

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα μεριμνούν ώστε τα αρμόδια όργανα και  οργανισμοί των δυο χωρών να εγκαθιδρύσουν μια συστηματική και αμοιβαία  ανταλλαγή εμπειριών, πληροφοριών και άλλων στοιχείων, τα οποία αφορούν  τον τουρισμό.

Άρθρο 10

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη μπορούν με τα δικά τους όργανα και όπου είναι  απαραίτητο να συνομολογούν Πρωτόκολλα για ορισμένη περίοδο, στα οποία  να καθορίζονται 6οι αναγκαίες μορφές υλοποίησης της παρούσας  Συμφωνίας.

Άρθρο 11

Η παρούσα Συμφωνία θα αρχίσει να ισχύει από τη μέρα που τα  Συμβαλλόμενα Μέρη θα ανακοινώσουν αμοιβαία ότι συμπληρώθηκαν οι  διαδικασίες που απαιτούνται από τους Κανονισμούς της κάθε πλευράς.

Άρθρο 12

Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνούν να μελετηθεί η δυνατότητα χορήγησης  άδειας λειτουργίας Τουριστικού Γραφείου στην Ελλάδα και στην Κύπρο, σε  Έλληνες και Κυπρίους μόνιμα εγκατεστημένους στις δύο χώρες.

Άρθρο 13

Η παρούσα Συμφωνία συν ομολογείται για περίοδο πέντε ετών και θα  ανανεώνεται αυτόματα με σιωπηρή συγκατάθεση για περαιτέρω πενταετίες,  εκτός αν καταγγελθεί από το ένα από τα Συμβαλλόμενα Μέρη με έγγραφη  προειδοποίηση έξι μηνών.

Άρθρο δεύτερο
Η ισχύς του νόμου αυτού ,αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως , της δε συμφωνίας που κυρώνεται από την ολοκληρωση των διαδικασιών που προβλέπονται στο άρθρο 11 αυτής.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 05 ΜΑΙΟΥ 1989

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤ.ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ

Οι Υπουργοί