Νόμος 1846 ΦΕΚ Α΄108/2.5.1989
Ρυθμίσεις για την υπεράσπιση της Ελλάδας έναντι των ασκούμενων κατ` αυτής ατομικών προσφυγών, σύμφωνα με το άρθρο 25 της Σύμβασης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδουμε τον ακόλουθο Νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο 1
Κυρώνονται οι από 20.11.85 (ΦΕΚ 231) και 1.11.88 (ΦΕΚ 9/9.1.89) δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, με τις οποίες έγινε αποδεκτή από την Ελλάδα, σύμφωνα με το άρθρο 25 της Σύμβασης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων η αρμοδιότητα της Επιτροπής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων να εξετάζει ατομικές προσφυγές. Ο υπουργός που είναι αρμόδιος για θέματα του Συμβουλίου της Ευρώπης εξουσιοδοτείται να ανανεώνει τη δήλωση.
Άρθρο 2
1. Η σύνδεση των ελληνικών υπηρεσιών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Επιτροπή και το Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Δικαστήριο) ο συντονισμός των ενεργειών για την υπεράσπιση του Ελληνικού Κράτους και η κίνηση της διαδικασίας διερεύνησης των υποθέσεων ανήκουν στην Ειδική Νομική Υπηρεσία (Ε.Ν.Υ.) του Υπουργείου Εξωτερικών.
2. Η Ε.Ν.Υ. μπορεί να αναθέτει τη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών στις Νομικές Υπηρεσίες Διοίκησης ή το Ελεγκτικό Συνέδριο και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να ζητά τη συνδρομή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εφ`όσον τα σχετικά για απάντηση ερωτήματα ανήκουν στην αρμοδιότητά του και δεν μπορούν να ερευνηθούν από τις παραπάνω υπηρεσίες.
3. Αντιπρόσωπος (AGENT) της Ελληνικής Κυβέρνησης ενώπιον της Επιτροπής ή του Δικαστηρίου είναι ο Προϊστάμενος της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου των Εξωτερικών η ο νόμιμος αναπληρωτής του και, αν αυτοί κωλύονται ο υποδεικνυόμενος από τον υπουργό που είναι αρμόδιος για θέματα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Άρθρο 3
Συνιστάται Επιτροπή αποτελούμενη από:
α) τον προϊστάμενο της Ε.Ν.Υ., ως πρόεδρο,
β) δύο δικαστικούς λειτουργούς,
γ) ένα νομικό σύμβουλο της Διοίκησης οριζόμενο από το νομικό σύμβουλο – συντονιστή των Νομικών Υπηρεσιών της Διοίκησης,
δ) το νομικό σύμβουλο της Διοίκησης του Υπουργείου Εξωτερικών,
ε) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης,
στ) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών και
ζ) τρείς καθηγητές Πανεπιστημίου εν ενεργεία ή μη, οριζόμενους από τον Υπουργό που είναι αρμόδιος για θέματα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αν ο προϊστάμενος της Ε.Ν.Υ. δεν υπάρχει, κωλύεται ή απουσιάζει, καθήκοντα προέδρου ασκεί ο κατά νόμο αναπληρωτής του.
Άρθρο 4
Η Επιτροπή έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α) Να γνωμοδοτεί σχετικά με την τακτική που πρέπει να ακολουθείται σε υποθέσεις προσφυγών κατά της Ελλάδας οι οποίες παραπέμπονται σ` αυτήν από τον Υπουργό που είναι αρμόδιος για θέματα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
β) Να αποφασίζει ότι την ανάθεση γνωμοδοτήσεων με μέλη του Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι., σε δικηγόρους ή άλλους ειδικούς.
γ) Να αποφασίζει ότι η έρευνα ειδικών περιπτώσεων και η διατύπωση προτάσεων πρέπει να ανατεθεί σε δικαστικό λειτουργό, εφ`όσον οι περιπτώσεις αυτές δεν μπορούν να ερευνηθούν αποτελεσματικά με άλλο τρόπο.
δ) Να γνωμοδοτεί για την πρόσληψη δικηγόρων, μελών Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. ή άλλων ειδικών για να υποστηρίξουν ορισμένη υπόθεση ενώπιον της Επιτροπής ή του Δικαστηρίου.
ε) Να γνωμοδοτεί στον Υπουργό που είναι αρμόδιος για το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Υπουργό Οικονομικών και, αν συντρέχει περίπτωση, στον αρμόδιο καθ` ύλην υπουργό, για το αν η Ελλάδα έχει συμφέρον αποδεχθεί, κατά το άρθρο 28 της Σύμβασης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, προτεινόμενο φιλικό διακανονισμό, καθώς και για τους όρους του. Για το φιλικό διακανονισμό, αποφασίζουν ο Υπουργός που είναι αρμόδιος για θέματα του Συμβουλίου της Ευρώπης και ο Υπουργός Οικονομικών.
στ). Να γνωμοδοτεί στον Υπουργό που είναι αρμόδιος για θέματα του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με το ύψος της αμοιβής όσων αναλαμβάνουν την εξέταση θεμάτων που αφορούν ατομικές προσφυγές κατά της Ελλάδας, τη σύνταξη γνωμοδοτήσεων ή προτάσεων και την προάσπιση εν γένει των ελληνικών απόψεων ενώπιον της Επιτροπής ή του Δικαστηρίου.
Άρθρο 5
Η εξέταση θεμάτων που συνδέονται με ατομικές προσφυγές κατά της Ελλάδας επιτρέπεται να ανατίθεται σε μέλη του ΔΕΠ ΑΕΙ, σε δικηγόρους ή σε άλλους ειδικούς, στους οποίους μπορεί να παρέχεται η εξουσιοδότηση να εμφανίζονται ενώπιον της Επιτροπής και του Δικαστηρίου με την ιδιότητα του συμβούλου για την παροχή πληροφοριών με το ελληνικό δίκαιο.
Άρθρο 6
1. Εγγράφεται ειδικό κονδύλιο στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών για την κάλυψη αμοιβών (δικαστών, καθηγητών, δικηγόρων και άλλων ειδικών) εξόδων ταξιδίων, μεταφράσεων και κάθε δαπάνης με την υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων.
2. Εγγράφεται ειδικό κονδύλιο στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών για την κάλυψη των απαιτούμενων ποσών σε περίπτωση φιλικών διακανονισμών ή καταδίκης.
Άρθρο 7
1. Η ημερήσια αποζημίωση όσων μετέχουν σε αποστολές για την υπεράσπιση της Ελλάδας έναντι ατομικών προσφυγών καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού που είναι αρμόδιος για το Συμβούλιο Ευρώπης, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τον ειδικό χαρακτήρα των αποστολών αυτών και όσα ισχύουν για τις κρατικές αποστολές στο εξωτερικό.
2. Στο επιστημονικό προσωπικό της Ε.Ν.Υ. χορηγείται μηνιαίο επίδομα ξενίας και παράστασης σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 131 του ν. 419/1976 (ΦΕΚ 221 ) και βάσει της μισθολογικής αντιστοιχίας του προσωπικού αυτού με τους διπλωματικούς υπαλλήλους και εμπειρογνώμονες.
Άρθρο 8
1. “Από τις δέκα (10) θέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ν.1846/ 1989, μία θέση πληρώνεται με την πρόσληψη ενός δικηγόρου – νομικού συμβούλου και δύο θέσεις με την πρόσληψη δύο δικηγόρων, που είναι κάτοχοι αγγλικής ή γαλλικής γλώσσας”.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 του Ν. 1877/1990 (ΦΕΚ Α 28)
2. Στις θέσεις επιστημονικού προσωπικού της Ε.Ν.Υ. προστίθεται:
α). Μία θέση ειδικού νομικού συμβούλου Β`, η οποία πληρούται με προαγωγή υπαλλήλου που ήδη υπηρετεί στην Ε.Ν.Υ., σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 419/ 1978 και
β) μία θέση διευθυντή γενικών καθηκόντων στο Τμήμα Συμβάσεων της Ε. Ν.Υ.. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Εξωτερικών και Οικονομικών, καθορίζονται ο τρόπος πρόσληψης και τα απαιτούμενα προσόντα για την πλήρωση της θέσης αυτής.
Άρθρο 9
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 25 Απριλίου 1989
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤ.ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ
Οι Υπουργοί