Νόμος 1819 ΦΕΚ Α΄256/17.11.1988

Σύσταση οργάνων εφαρμογής της λογιστικής τυποποίησης και άλλες  διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 1
Εθνικό Συμβούλιο Λογιστικής
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!: με την παρ.6 του άρθρου 4 Ν. 3148/2003, ΦΕΚ Α΄ 136/5.6.2003 καταργείται το Εθνικό Συμβούλιο Λογιστικής (Ε.ΣΥ.Λ.) που έχει συσταθεί με το ν. 1819/1988 (ΦΕΚ 256 Α`) και μεταφέρονται στο Σ.ΛΟ.Τ. θέματα που εκκρεμούν στο Ε.ΣΥ.Λ.

1. Συνιστάται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας Συμβούλιο με την  ονομασία “Εθνικό Συμβούλιο Λογιστικής” (Ε.ΣΥ.Λ.).

2. Το Ε.ΣΥ.Λ. συγκροτείται από:

α. τον πρόεδρό του, ο οποίος είναι: Καθηγητής ή αναπληρωτής  καθηγητής ή επίκουρος καθηγητής ή ομότιμος καθηγητής της Λογιστικής  ανώτατης οικονομικής σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή διδάκτορας  σε θέμα Λογιστικής που έχει δεκαετή τουλάχιστον πείρα σε θέματα  εφαρμογής της Λογιστικής ή πτυχιούχος ανώτατης οικονομικής σχολής της  ημεδαπής ή της αλλοδαπής, στην οποία έχει διδαχθεί Γενική και  Αναλυτική Λογιστική, με θεωρητική κατάρτιση και με δεκαπενταετή  τουλάχιστον πείρα σε θέματα εφαρμογής της Λογιστικής, ιδίως δε στην  εφαρμογή λογιστικών σχεδίων επιχειρήσεων ή οργανισμών,

β. έναν υπάλληλο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, προϊστάμενο  διεύθυνσης ή τμήματος,

γ. έναν υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομικών των τομέων φορολογίας  εισοδήματος ή βιβλίων και στοιχείων, προϊστάμενο διεύθυνσης ή  τμήματος,

δ. έναν υπάλληλο του Υπουργείου Εμπορίου, προϊστάμενο διεύθυνσης ή  τμήματος,

ε. έναν υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας Εθνικής Στατιστικής  Υπηρεσίας της Ελλάδος, προϊστάμενο διεύθυνσης ή τμήματος, στ. τρεις εκπροσώπους του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος,

ζ. έναν εκπρόσωπο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος  (Γ.Σ.Ε.Ε.),

η. έναν εκπρόσωπο της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων  (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.),

θ. έναν εκπρόσωπο της Ένωσης εμπορικών και Βιομηχανικών  Επιμελητηρίων της Ελλάδος,

ι. έναν εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.),

ια. έναν εκπρόσωπο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών και  Βιοτεχνών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.),

ιβ. έναν εκπρόσωπο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ιγ. έναν εκπρόσωπο του Συντονιστικού Συμβουλίου Εμπορικών Συλλόγων  Ελλάδος,

ιδ. έναν εκπρόσωπο της πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών  Συνεταιρισμών (ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ.),

ιε. έναν εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ανώνυμων Εταιρειών και Εταιρειών  περιορισμένης Ευθύνης,

ιστ. έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Π.Ο.Λ.),

ιζ. έναν ορκωτό λογιστή ως εκπρόσωπο του Σώματος Ορκωτών Λογιστών  (Σ.Ο.Λ.), ιη. τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Λογιστικής Τυποποίησης της  Γενικής Γραμματείας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος του  Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και αν αυτός ελλείπει, απουσιάζει ή  κωλύεται το νόμιμο αναπληρωτή του,

ιθ. έξι ειδικούς επιστήμονες, με θεωρητική κατάρτιση και μακροχρόνια  πείρα σε θέματα της λογιστικής επιστήμης.

3. Ο πρόεδρος και τα μέλη του Ε.ΣΥ.Λ. διορίζονται με απόφαση του  Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της  Κυβερνήσεως. Με όμοια απόφαση ορίζονται και τρεις αντιπρόεδροι, από  τους οποίους ο ένας επιλέγεται μεταξύ των μελών των περιπτώσεων β`  μέχρι και ε` της προηγούμενης παραγράφου, ο δεύτερος μεταξύ των τριών  εκπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και ο τρίτος  μεταξύ των ειδικών επιστημόνων της περίπτωσης ιθ` της ίδιας  παραγράφου. Επίσης με όμοια απόφαση ορίζονται οι αναπληρωτές των μελών  των περιπτώσεων β` μέχρι και ιζ` της προηγούμενης παραγράφου. Τα μέλη  του Ε.ΣΥ.Λ., τακτικά και αναπληρωματικά, πρέπει να είναι πτυχιούχοι  οικονομικής σχολής, ημεδαπού ή ισότιμου αλλοδαπού ανώτατου  εκπαιδευτικού ιδρύματος, στην οποία έχουν διδαχθεί τη Γενική και την  Αναλυτική Λογιστική, ή κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος στον κλάδο της  Λογιστικής ή διδάκτορες σε θέμα Λογιστικής. Επίσης, τα μέλη του  Ε.ΣΥ.Λ.Λ. κατά το διορισμό τους πρέπει να είναι μέλη του Οικονομικού  Επιμελητηρίου της Ελλάδος, με εξαίρεση εκείνα για τα οποία η εγγραφή  τους στο Επιμελητήριο αυτό δεν επιτρέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.  Από τους ειδικούς επιστήμονες της περ. ιθ` της παραγράφου 2 πρέπει  ένας τουλάχιστο να είναι και πτυχιούχος νομικής σχολής, ημεδαπού ή  ισότιμου αλλοδαπού ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος και ένας ακόμη να  είναι και καθηγητής της Λογιστικής Τεχνολογικών εκπαιδευτικών  Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.), εφ` όσον υπάρξουν υποψήφιοι καθηγητές Τ.Ε.Ι.

4. Τα μέλη του Ε.ΣΥ.Λ. προτείνονται με τους αναπληρωτές τους στις  περιπτώσεις β, γ, δ, ε και ιη της παραγράφου 2 από τον οικείο υπουργό,  στις περιπτώσεις στ έως ιστ από τις διοικήσεις των οικείων  επιστημονικών, επαγγελματικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων και στην  περίπτωση ιζ από το εποπτικό συμβούλιο του Σ.Ο.Λ., μέσα σε προθεσμία  δύο μηνών από την πρόσκληση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας.

5. Αν κάποιες από τις διοικήσεις των οργανώσεων της προηγούμενης  παραγράφου ή το εποπτικό συμβούλιο του Σ.Ο.Λ. δεν προτείνουν  εκπροσώπους μέσα στην οριζόμενη προθεσμία, το Ε.ΣΥ.Λ. συγκροτείται  νομίμως και χωρίς εκπρόσωπο των οργανώσεων αυτών. Στην περίπτωση αυτήν  η ολομέλεια του Ε.ΣΥ.Λ. έχει απαρτία όταν, κατά τη συνεδρίαση,  παρευρίσκονται τουλάχιστον τα μισά από τα μέλη που συγκρότησαν το  Ε.ΣΥ.Λ.

6. Η αξιολόγηση και Επιλογή των υποψηφίων μελών της περίπτωσης ιθ  της παραγράφου 1 γίνεται ως εξής:

α. Ο πρόεδρος του Ε.ΣΥ.Λ., έξι τουλάχιστο μήνες πριν από τη λήξη  της θητείας των μελών αυτού ή μέσα σε ένα μήνα αφού κενωθεί θέση  μέλους ειδικού επιστήμονα, με πρόσκληση του που δημοσιεύεται σε μια  τουλάχιστον οικονομική εφημερίδα και σε δύο ημερήσιες πολιτικές  εφημερίδες της Αθήνας καθώς και σε μια ημερήσια πολιτική εφημερίδα της  Θεσσαλονίκης, καλεί τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν υποψηφιότητα με  τα σχετικά δικαιολογητικά μέσα σε ένα μήνα από την τελευταία  δημοσίευση της πρόσκλησης.

β. Αν δεν υποβληθούν υποψηφιότητες τουλάχιστον ισάριθμες με τις  θέσεις που πρόκειται να πληρωθούν, επαναλαμβάνεται η πρόσκληση με τη  διαδικασία που αναφέρεται στην περίπτωση α.

γ. Η αξιολόγηση γίνεται μεταξύ εκείνων που υπέβαλαν υποψηφιότητα με  βάση την πρώτη και τη δεύτερη πρόσκληση από την Ολομέλεια του Ε.ΣΥ.Λ.,  η οποία με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων  καταρτίζει πίνακα κατ` αξιολογική σειρά, τον οποίο υποβάλλει στον  Υπουργό Εθνικής Οικονομίας μέσα σε τρεις μήνες από την τελευταία  δημοσίευση της πρώτης πρόσκλησης.

δ. Ο διορισμός των υποψηφίων γίνεται πριν από τη λήξη της θητείας  των μελών ειδικών επιστημόνων και, αν πρόκειται για την πλήρωση θέσης  που έχει κενωθεί, μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή του πίνακα της  προηγούμενης περίπτωσης και με βάση τον πίνακα αυτόν. Ο υπουργός  μπορεί να αποκλίνει από τη σειρά του πίνακα, αιτιολογώντας ειδικά την  απόκλιση αυτή.

7. Κατά την πρώτη συγκρότηση του Ε.ΣΥ.Λ. τρία τουλάχιστο μέλη της  περίπτωσης ιθ της παραγράφου 2 θα προέρχονται από τα μέλη της Ομάδας  Εργασίας Γενικού Λογιστικού Σχεδίου(Ο.Ε.Γ.Λ.Σ.) που έχει συσταθεί με  την απόφαση ΔΚ 8559/1982 (ΦΕΚ 462) του Υπουργού Συντονισμού, εφ` όσον  υπάρξουν υποψήφια μέλη της ομάδας αυτής. Η αξιολόγηση και επιλογή των  μελών αυτών γίνεται απευθείας από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Για  την εκλογή των άλλων τριών μελών ειδικών επιστημόνων κατά την πρώτη  συγκρότηση του Ε.ΣΥ.Λ. ακολουθείται η εξής διαδικασία: Ο πρόεδρος της  Ομάδας Εργασίας του Γ.Λ.Σ. καλεί τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν  υποψηφιότητα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην προηγούμενη παράγραφο. Οι  υποψήφιοι αξιολογούνται από την Ομάδα Εργασίας Γ.Λ.Σ., η οποία με βάση  τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα καταρτίζει πίνακα κατ`  αξιολογική σειρά, τον οποίο υποβάλλει στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας.  Ο Υπουργός μπορεί να αποκλίνει από τη σειρά του πίνακα αιτιολογώντας  ειδικά την απόκλιση αυτή.

8. Η θητεία του προέδρου και των άλλων μελών του Ε.ΣΥ.Λ., εκτός από  τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Λογιστικής Τυποποίησης, είναι  τετραετής. Οι υπάλληλοι των περιπτώσεων β,γ,δ και ε της παραγράφου 1  μπορεί να αντικαθίστανται ελεύθερα από τον αρμόδιο υπουργό και πριν  από τη λήξη της θητείας τους. Κατ` εξαίρεση κατά την πρώτη σύνθεση του  Ε.ΣΥ.Λ. η θητεία τριών – ειδικών επιστημόνων της περίπτωσης ιθ της  παραγράφου 2 θα είναι πενταετής.

9. Αδικαιολόγητη αποχή οποιουδήποτε μέλους του Ε.ΣΥ.Λ. από τα  καθήκοντά του για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών αποτελεί  λόγο ανάκλησης του διορισμού του. Η ανάκληση γίνεται με απόφαση του  Υπουργού Εθνικής Οικονομίας.

10. Αν κενωθεί η θέση του προέδρου ή αντιπροέδρου ή άλλου μέλους του  Ε.ΣΥ.Λ., η πλήρωση της θέσης αυτής γίνεται για το υπόλοιπο της θητείας  του μέλους που αντικαταστάθηκε. Αν κενωθεί θέση μέλους της περίπτωσης  ιθ της παραγράφου 2, του οποίου η υπόλοιπη θητεία είναι μικρότερη από  ένα έτος, επιτρέπεται να μη συμπληρωθεί η θέση.

11. Γραμματέας του Ε.ΣΥ.Λ. καθώς και ο αναπληρωτής του διορίζονται  με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας υπάλληλοι της Διεύθυνσης  Λογιστικής Τυποποίησης της Γενικής Γραμματείας της Εθνικής Στατιστικής  Υπηρεσίας της Ελλάδος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

12. Ο πρόεδρος του Ε.Σ.Υ.Λ. και οι ειδικοί επιστήμονες της περίπτωσης ιθύ της παραγράφου 2, εκτός από τα καθήκοντά τους ως μελών του Ε.Σ.Υ.Λ., παρέχουν έργο στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας που συνίσταται στη μελέτη και ανάλυση θεμάτων αρμοδιότητας του Ε.Σ.Υ.Λ. και στην εποπτεία του έργου των Επιτροπών ή Ομάδων Εργασίας της παραγράφου 5 του άρθρου 3, συνεπικουρούμενοι στο έργο αυτό από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τομέων Παραγωγής και υπαλλήλους της ίδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

Με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζεται κάθε σχετική λεπτομέρεια, καθώς και η αποζημίωση για την πρόσθετη αυτήν απασχόληση των ανωτέρω προσώπων που δεν υπόκειται στους περιορισμούς του ν. 1256/1982 (ΦΕΚ 65 Αύ) και του άρθρου 18 του ν. 1505/1984.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 5 Ν.2515/1997 Α 154.

13. Με προεδρικό διάταγμα με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ύστερα από γνώμη του Ε.ΣΥ.Λ., εκδίδεται ο Κανονισμός λειτουργίας του Ε.ΣΥ.Λ. Με τον Κανονισμό αυτόν καθορίζονται ιδίως η οργανωτική διάρθρωση του Ε.ΣΥ.Λ. σε ολομέλεια, προεδρείο και τμήματα και κατανέμονται οι αρμοδιότητες σε αυτά, ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τη  διαδικασία των συνεδριάσεων και τη λήψη των αποφάσεων, καθώς επίσης και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του νόμου αυτού. Με τον ίδιο κανονισμό καθορίζονται και τα καθήκοντα των μελών του Ε.ΣΥ.Λ.

Άρθρο 2
Αρμοδιότητες του Ε.ΣΥ.Λ.

1. Το Ε.ΣΥ.Λ. γνωμοδοτεί:

α. Προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορίου  για την κατάρτιση κλαδικών λογιστικών σχεδίων, στα πλαίσια του Γενικού  Λογιστικού Σχεδίου, και για την ανάγκη αναθεώρησης ή τροποποίησης του  Γενικού Λογιστικού Σχεδίου και των κλαδικών λογιστικών σχεδίων που  ισχύουν κάθε φορά, με σκοπό την προσαρμογή τους στις εξελίξεις της  επιστήμης και της πρακτικής.

β. Προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας για τον προσδιορισμό του  περιεχομένου και του τίτλου πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων  λογαριασμών, οι οποίοι στο Σχέδιο Λογαριασμών του Γενικού Λογιστικού  Σχεδίου και των κλαδικών λογιστικών σχεδίων που ισχύουν κάθε φορά,  απεικονίζονται μόνο με κωδικό αριθμό και για τους οποίους δεν  προβλέπεται δυνατότητα ελεύθερης χρησιμοποίησης τους από τις  οικονομικές μονάδες.

γ. Προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορίου  για την καθιέρωση συστημάτων συλλειτουργίας της Γενικής και της  αναλυτικής Λογιστικής, με τα οποία δεν θα αλλοιώνονται οι κανόνες και  οι αρχές της Γενικής Λογιστικής.

δ. Προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας για την έκδοση ερμηνευτικών  και άλλων οδηγιών σχετικά με την ορθή εφαρμογή του Γενικού Λογιστικού  Σχεδίου και των κλαδικών λογιστικών σχεδίων.

ε. Προς τους αρμόδιους υπουργούς για τη λήψη μέτρων δημιουργίας των  προϋποθέσεων εφαρμογής του θεσμού του Γενικού Λογιστικού Σχεδίου,  ιδίως για την οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων προβολής και  κατανόησης αυτού του θεσμού και για την ενημέρωση των επαγγελματικών  οργανώσεων των παραγωγικών τάξεων σχετικά με τη διαδικασία εφαρμογής  του Γενικού Λογιστικού Σχεδίου και με τα πλεονεκτήματα από την  εφαρμογή του.

στ. Προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας για το περιεχόμενο  ερωτηματολογίων που απευθύνονται στις οικονομικές μονάδες του δημόσιου  και ιδιωτικού τομέα σχετικά με τη συλλογή πρωτογενών στατιστικών  στοιχείων και πληροφοριών που απεικονίζονται σε λογαριασμούς του  Γενικού Λογιστικού Σχεδίου, των κλαδικών λογιστικών σχεδίων και των  λογιστικών οδηγών.

ζ. Προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας για το περιεχόμενο των  επαγγελματικών λογιστικών οδηγών. η. Προς τους αρμόδιους υπουργούς για τις ενδεικνυόμενες  τροποποιήσεις ή συμπληρώσεις διατάξεων της νομοθεσίας με σκοπό την  εναρμόνισή της με τις διατάξεις του Γενικού Λογιστικού Σχεδίου και των  κλαδικών λογιστικών σχεδίων.

θ. Προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορίου  για ευεργετήματα οικονομικής και διοικητικής φύσης, που παρέχονται  στις οικονομικές μονάδες, οι οποίες θα εφαρμόσουν το Γενικό Λογιστικό  Σχέδιο.

ι. προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορίου  για τον τρόπο, το χρόνο και τη διαδικασία της γενικής ή κατά τμήματα  υποχρεωτικής εφαρμογής του Γενικού Λογιστικού Σχεδίου και των κλαδικών  λογιστικών σχεδίων από τις οικονομικές μονάδες ή από κατηγορίες σ`  ολόκληρη τη χώρα ή σε περιφέρειές της, για τις προϋποθέσεις της  υποχρεωτικής εφαρμογής των σχεδίων αυτών και για κάθε λεπτομέρεια που  αναφέρεται στην εφαρμογή τους, καθώς και για τις διοικητικές κυρώσεις  οι οποίες επιβάλλονται για τη μη εφαρμογή ή την πλημμελή εφαρμογή του  Γενικού Λογιστικού Σχεδίου και των κλαδικών λογιστικών σχεδίων από  τους υπόχρεους.

ια. Προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για το  περιεχόμενο της διδασκαλίας των Αρχών, του Σχεδίου Λογαριασμών και των  Οικονομικών Καταστάσεων του Γενικού Λογιστικού Σχεδίου, από τις  οικονομικές σχολές όλων των βαθμίδων, στις οποίες διδάσκεται η  Λογιστική. Η γνωμοδότηση αυτή μπορεί να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου  Ανώτατης παιδείας ή του Συμβουλίου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, κατά  περίπτωση, από τον Υπουργό.

2. Το Ε.ΣΥ.Λ. γνωμοδοτεί:

α. Για τα θέματα των περιπτώσεων α,β,γ,ε,ζ και ια της προηγούμενης  παραγράφου, ύστερα από μελέτη και εισήγηση του Οικονομικού  Επιμελητηρίου της Ελλάδος.

β. Για τα θέματα των περιπτώσεων δ, η και θ της προηγούμενης  παραγράφου, ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Λογιστικής Τυποποίησης.

γ. Για τα θέματα των περιπτώσεων στ και της προηγούμενης  παραγράφου, είτε με πρωτοβουλία του οργάνου αυτού είτε ύστερα από  εισήγηση της Διεύθυνσης λογιστικής Τυποποίησης.

3. Η μελέτη και η εισήγηση των θεμάτων της περίπτωσης α` της προηγούμενης παραγράφου ανατίθεται στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και υποβάλλεται σ` αυτόν μέσα στην προθεσμία που ορίζεται με την ίδια απόφαση. Η προθεσμία αυτή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρεις (3) μήνες ούτε μεγαλύτερη από ένα (1) έτος. Σε ειδικές επαρκώς αιτιολογημένες περιπτώσεις η εν λόγω προθεσμία μπορεί να ορίζεται σε δύο (2) έτη. Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας διαβιβάζει την εισήγηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος στο Ε.ΣΥ.Λ.. Η προθεσμία γνωμοδότησης του Ε.ΣΥ.Λ.. που ορίζεται με το σχετικό έγγραφο του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από ένα (1) μήνα ούτε μεγαλύτερο από ένα (1) έτος. Αν το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος δεν υποβάλει την εισήγησή του για τα παραπάνω θέματα μέσα στην προθεσμία που ορίζεται, το Ε.ΣΥ.Λ. γνωμοδοτεί ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Λογιστικής Τυποποίησης ή ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συνιστάται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ύστερα από γνώμη του Ε.ΣΥ.Λ. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας καθορίζεται κάθε λεπτομέρεια και κάθε διαδικαστικό θέμα για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής..

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1 άρθρ.16 Ν.2414/96 (Α 135).

4. Στις συνεδριάσεις του Ε.ΣΥ.Λ. καλείται να παραστεί εκπρόσωπος του  Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος ή της Διεύθυνσης Λογιστικής  Τυποποίησης κατά περίπτωση για την παροχή διευκρινίσεων σχετικών με  την εισήγηση χωρίς δικαίωμα ψήφου. Ο εκπρόσωπος ορίζεται με την  υποβολή της εισήγησης και αν δεν προσέλθει οι διαδικασίες  ολοκληρώνονται χωρίς την παρουσία του.

5. Το Ε.ΣΥ.Λ. γνωμοδοτεί επίσης:

α. Για σχέδια νόμων ή προεδρικών διαταγμάτων ή υπουργικών αποφάσεων  ή για εγκύκλιες οδηγίες της δημόσιας διοίκησης που ρυθμίζουν θέματα  Λογιστικής Τυποποίησης, Γενικού Λογιστικού Σχεδίου και κλαδικών  λογιστικών σχεδίων. Τα προεδρικά διατάγματα και οι υπουργικές  αποφάσεις εκδίδονται ύστερα από τη γνωμοδότηση αυτήν, η οποία  υποβάλλεται μέσα στην προθεσμία που ορίζει ο αρμόδιος υπουργός. Η  προθεσμία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από ένα μήνα ούτε μεγαλύτερη  από ένα έτος.

β. Για κάθε θέμα λογιστικού περιεχομένου, το οποίο, με την  επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 3, παραπέμπεται στο όργανο αυτό  από τον αρμόδιο υπουργό και αφορά δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς,  τα τραπεζικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα.

γ. Για κάθε θέμα, το οποίο, με την επιφύλαξη των διατάξεων της  παραγράφου 3, παραπέμπεται στο όργανο αυτό από τον αρμόδιο υπουργό και  έχει σχέση με το θεσμό της λογιστικής τυποποίησης και γενικότερα με  την επιστήμη και πρακτική της λογιστικής.

6. Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος διατηρεί όλες τις  εισηγητικές και γνωμοδοτικές αρμοδιότητες που προβλέπονται στο ν.  1100/1980 (ΦΕΚ 295).

Άρθρο 3
Διεύθυνση λογιστικής Τυποποίησης – Αρμοδιότητες

1. Για την εξυπηρέτηση του θεσμού της λογιστικής τυποποίησης και  γενικότερα της εφαρμογής της Λογιστικής συνιστάται στη Γενική  Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος του Υπουργείου  Εθνικής Οικονομίας, Διεύθυνση Λογιστικής Τυποποίησης.

Στην αρμοδιότητα της διεύθυνσης αυτής υπάγονται ιδίως:

α. Η εποπτεία της εφαρμογής του Γενικού Λογιστικού Σχεδίου και των  κλαδικών λογιστικών σχεδίων και γενικά η παροχή των αναγκαίων για το  σκοπό αυτόν οδηγιών, καθώς και η παρακολούθηση της εφαρμογής της  Λογιστικής σε εθνική κλίμακα.

β. Η παρακολούθηση του έργου της κατάρτισης και της αναθεώρησης ή  τροποποίησης του Γενικού Λογιστικού Σχεδίου, των κλαδικών λογιστικών  σχεδίων και των λογιστικών οδηγιών, καθώς επίσης και του έργου της  μελέτης συστημάτων συλλειτουργίας της Γενικής και της Αναλυτικής  Λογιστικής.

γ. Η προετοιμασία και δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων, σε  συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιων Επιχειρήσεων και  Οργανισμών (Δ.Ε. Κ.Ο.) και με τις διοικήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων  και οργανισμών για την εφαρμογή του Γενικού Λογιστικού Σχεδίου από τις  επιχειρήσεις και τους οργανισμούς αυτούς.

δ. Η παρακολούθηση της επιστημονικής εξέλιξης της λογιστικής  επιστήμης και τεχνικής, η συλλογή στοιχείων και πληροφοριών σχετικών  με την εξέλιξη αυτή στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη, ιδίως σε κράτη μέλη  της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, η συγκριτική επεξεργασία και  μελέτη τους, καθώς και η διατύπωση σχετικών πορισμάτων.

ε. Η οργάνωση εθνικών ή διεθνών λογιστικών συνεδρίων, η συμμετοχή  σε αυτά, η συνεργασία με ανάλογους οργανισμούς και υπηρεσίες άλλων  κρατών, που έχουν την ευθύνη της λογιστικής τυποποίησης, καθώς και η  συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς λογιστικής.

στ. Η εκπροσώπηση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σε επιτροπές ή  ομάδες εργασίας, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, οι οποίες ασχολούνται  με θέματα που έχουν σχέση με το Γενικό ή τα κλαδικά λογιστικά σχέδια  και γενικά με τη λογιστική τυποποίηση.

ζ. Η επαφή και επικοινωνία με υπηρεσίες και ιδρύματα τριτοβάθμιας  εκπαίδευσης, μέσω του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

η. Η διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη του έργου του Ε.ΣΥ.Λ.,  της Επιτροπής Επίλυσης Λογιστικών Αμφισβητήσεων (Ε.Ε.Λ.Α.) και των  επιτροπών και ομάδων εργασίας που συνιστώνται στο Υπουργείο Εθνικής  Οικονομίας με αντικείμενο σχετικό με τη λογιστική τυποποίηση και την  εφαρμογή της λογιστικής γενικότερα, καθώς και η οργάνωση και τήρηση  αρχείου και βιβλιοθήκης.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Εθνικής  Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζεται κάθε άλλη αρμοδιότητα της  Διεύθυνσης Λογιστικής Τυποποίησης που κρίνεται αναγκαία για την  καλύτερη εξυπηρέτηση του θεσμού. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής  Οικονομίας μπορεί να ρυθμίζονται θέματα που έχουν σχέση με τη  λειτουργία της διεύθυνσης αυτής καθώς και κάθε άλλη αναγκαία  λεπτομέρεια για τον τρόπο άσκησης των αρμοδιοτήτων της.

3. Κατά τα πέντε πρώτα έτη από την ημερομηνία ισχύος του νόμου αυτού  οι θέσεις της Διεύθυνσης Λογιστικής Τυποποίησης μπορεί να πληρούνται  είτε με τοποθέτηση υπαλλήλων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, που  υπηρετούν στις κεντρικές υπηρεσίες του ή στη Γενική Γραμματεία Εθνικής  Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος ή στη Γενική Γραμματεία Δημόσιων  Επιχειρήσεων και Οργανισμών, είτε με απόσπαση υπαλλήλων από  οποιαδήποτε υπηρεσία ή νομικό πρόσωπο του δημόσιου τομέα. Η απόσπαση  ενεργείται κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη με απόφαση  του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και του αρμόδιου κατά περίπτωση  υπουργού, και είναι υποχρεωτική για τους πιο πάνω φορείς. ο χρόνος της  απόσπασης του υπαλλήλου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε έτη και  λογίζεται, για κάθε συνέπεια, ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στη θέση  από την οποία αποσπάστηκε.

4. Επίσης κατά τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία ισχύος του  νόμου αυτού οι θέσεις του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Λογιστικής  Τυποποίησης και των προϊσταμένων των τμημάτων της μπορεί να πληρούνται  κατά προτίμηση με τοποθέτηση υπαλλήλων του Υπουργείου Εθνικής  Οικονομίας με βαθμό Α` και με προϋπηρεσία στη διεύθυνση που ιδρύεται ή  σε ομάδα εργασίας Γενικού Λογιστικού Σχεδίου τουλάχιστον τριών ετών  για τη θέση του προϊσταμένου της και τουλάχιστο δύο ετών για τις  θέσεις των προϊσταμένων τμημάτων, είτε από υπαλλήλους της παρ. 3, οι  οποίοι, εφ` όσον υπάγονται στις διατάξεις του ν. 1586/1986 (ΦΕΚ 37),  πρέπει να έχουν βαθμό Α`. Επίδομα θέσης δεν καταβάλλεται σε υπαλλήλους  που δεν υπάγονται στο ν. 1505/1984 (ΦΕΚ 194).

Κατά τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία ισχύος του νόμου αυτού η  θέση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Λογιστικής Τυποποίησης μπορεί να  πληρούται είτε με απόσπαση υπαλλήλου κατά την παρ. 3 είτε με  τοποθέτηση ορκωτού λογιστή – μέλους του Σώματος Ορκωτών Λογιστών που  γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, υποχρεωτική για το  Σώμα Ορκωτών Λογιστών. Στο διάστημα που ορκωτός λογιστής κατέχει τη  θέση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Λογιστικής Τυποποίησης τελεί σε  αναστολή του λειτουργήματος του ως ορκωτού λογιστή. Ο χρόνος της  υπηρεσίας αυτής λογίζεται για κάθε συνέπεια, ως χρόνος πραγματικής  υπηρεσίας στη θέση που ο ορκωτός λογιστής οργανικά κατέχει. Η  μισθοδοσία του, όπως υπολογίζεται στο Σώμα Ορκωτών Λογιστών, καθώς και  οι εισφορές εργοδότη στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία, βαρύνουν τον  προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας της Εθνικής Στατιστικής  Υπηρεσίας της Ελλάδος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

5. Με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που  εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Ε.ΣΥ.Λ., μπορεί να ανατίθεται, με  αμοιβή, σε συνιστώμενες επιτροπές ή ομάδες εργασίας, η μελέτη και  επεξεργασία θεμάτων αρμοδιότητας του Ε.ΣΥ.Λ. Η αμοιβή των επιτροπών ή  ομάδων εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του ν. 1256/1982 (ΦΕΚ  65).

6. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών μπορεί να  συγκροτούνται ομάδες εργασίας με αντικείμενο την εφαρμογή των Διεθνών  Λογιστικών Προτύπων στην Ελλάδα και σχετικών Οδηγιών της Ευρωπαϊκής  `Ένωσης στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς, με βάση την  απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Λισαβώνας. Για τα μέλη των ομάδων αυτών μπορεί να καθορίζεται αποζημίωση η οποία θα βαρύνει το Π.Δ.Ε..

Σημ.: όπως προστέθηκε  από το άρθρο 17 του Ν.3049/2002 (Α΄ 212).

Άρθρο 4
Εκπροσώπηση και συμμετοχή ενδιαφερομένων

1. Στις συνεδριάσεις του Ε.ΣΥ.Λ., στις οποίες συζητείται θέμα που  αφορά οποιαδήποτε επαγγελματική οργάνωση που δεν εκπροσωπείται όπως  προβλέπεται στο άρθρο 1, ύστερα από αίτηση της, προσκαλείται και  συμμετέχει, χωρίς ψήφο, εκπρόσωπός της. Το ίδιο ισχύει και για κάθε  δημόσια υπηρεσία ή κρατική επιχείρηση ή κρατικό οργανισμό που δεν  εκπροσωπείται στο Ε.ΣΥ.Λ., όπως προβλέπεται στο άρθρο 1. Αν δεν  προσέλθει ο εκπρόσωπος που προσκλήθηκε, το Ε.ΣΥ.Λ. συνεδριάζει και  λαμβάνει αποφάσεις νόμιμα.

2. Με πρόσκληση του προέδρου του Ε.ΣΥ.Λ. επιτρέπεται να συμμετέχει  στις συνεδριάσεις του, χωρίς ψήφο, κάθε επαγγελματική οργάνωση με  εκπρόσωπό της ή κάθε τρίτος, ιδιώτης ή μη, η γνώμη των οποίων κρίνεται  χρήσιμη λόγω της ειδικότητάς τους αναφορικά με το θέμα που συζητείται.

3. Στις διαδικασίες κατάρτισης μελέτης για θέμα σχετικό με τη  Λογιστική Τυποποίησης που αφορά συγκεκριμένη επαγγελματική οργάνωση,  είτε η μελέτη αυτή γίνεται από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος  σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2 είτε γίνεται στα πλαίσια της  Διεύθυνσης Λογιστικής Τυποποίησης, σύμφωνα με το άρθρο 3, προσκαλείται  και συμμετέχει εκπρόσωπος της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης. Το  ίδιο ισχύει και για κάθε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία ή κρατική  επιχείρηση ή κρατικό οργανισμό. Αν δεν προσέλθει ο εκπρόσωπος που  προσλήφθηκε, οι διαδικασίες κατάρτισης της σχετικής μελέτης προχωρούν  και η μελέτη ολοκληρώνεται χωρίς τη συμμετοχή του.

Άρθρο 5
Όργανα ελέγχου εφαρμογής του Γενικού Λογιστικού Σχεδίου

1. Αρμόδια όργανα για τον έλεγχο της ορθής εφαρμογής από τις  οικονομικές μονάδες των διατάξεων του Γενικού Λογιστικού Σχεδίου, των  κλαδικών λογιστικών σχεδίων, των λογιστικών οδηγιών και των  ερμηνευτικών οδηγιών είναι:

α. Για τις οικονομικές μονάδες που υπάγονται υποχρεωτικά στον  έλεγχο ορκωτού ή ορκωτών λογιστών του Σ.Ο.Λ., οι ορκωτοί λογιστές.

β. Για τις λοιπές οικονομικές μονάδες: – ή ορκωτός λογιστής, ο  οποίος ορίζεται από το εποπτικό συμβούλιο του Σ.Ο.Λ., ύστερα από  σχετική αίτηση της οικονομικής μονάδας, που υποβάλλεται μέσα σε  ανατρεπτική προθεσμία τριών μηνών από την έναρξη της διαχειριστικής  χρήσης και κοινοποιείται στον αρμόδιο οικονομικό έφορο μέσα στην ίδια  προθεσμία, οπότε η αμοιβή του Σ.Ο.Λ. βαρύνει την οικονομική μονάδα, –  ή ορκωτός λογιστής, ο οποίος ορίζεται από το εποπτικό συμβούλιο του  Σ.Ο.Λ., ύστερα από σχετική αίτηση του αρμόδιου οικονομικού εφόρου, που  υποβάλλεται μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία έξι μηνών από την έναρξη της  διαχειριστικής χρήσης, οπότε η αμοιβή του Σ.Ο.Λ. βαρύνει το Δημόσιο. –  ή ελεγκτής του Υπουργείου Οικονομικών ειδικευμένος στην εφαρμογή του  Γ.Λ.Σ., ο οποίος ορίζεται από το υπουργείο αυτό, ύστερα από σχετική  αίτηση του αρμόδιου οικονομικού εφόρου.

Ως ελεγκτές ορίζονται υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών,  πτυχιούχοι οικονομικής σχολής, ημεδαπού ή αλλοδαπού ανώτατου  εκπαιδευτικού ιδρύματος, που έχουν διδαχθεί την ύλη της Γενικής και  της Αναλυτικής Λογιστικής, ή κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος στον  κλάδο της Λογιστικής ή διδάκτορες σε θέμα Λογιστικής, που έχουν ειδική  επιμόρφωση στο αντικείμενο του ελέγχου.

Οι ελεγκτές της παραγράφου αυτής κατά τον ορισμό τους πρέπει να  είναι μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.

2. Για τις περιπτώσεις που ο έλεγχος διενεργείται από ορκωτό ή  ορκωτούς λογιστές η αμοιβή του Σ.Ο.Λ καθορίζεται από το εποπτικό  συμβούλιο του Σ.Ο.Λ. σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις. Αν οι  οικονομικές μονάδες ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές σύμφωνα με την  ισχύουσα νομοθεσία, ο έλεγχος της ορθής εφαρμογής του Γενικού  Λογιστικού Σχεδίου, των κλαδικών λογιστικών σχεδίων και των  ερμηνευτικών οδηγιών διενεργείται από τους ελεγκτές αυτούς χωρίς να  καταβάλλεται ιδιαίτερη αμοιβή στο Σ.Ο.Λ. Στην περίπτωση αυτήν το  περιεχόμενο του πιστοποιητικού της παραγράφου 3 μπορεί να  ενσωματώνεται στο πιστοποιητικό ελέγχου.

3. Οι ορκωτοί λογιστές ή οι ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών που  ορίζονται για τη διενέργεια του ελέγχου χορηγούν αιτιολογημένο  πιστοποιητικό αναφορικά με την ορθή ή μη εφαρμογή των διατάξεων για το  Γενικό Λογιστικό Σχέδιο και τα κλαδικά λογιστικά σχέδια. Το  πιστοποιητικό αυτό χορηγείται στην ελεγχόμενη οικονομική μονάδα και  κοινοποιείται στον αρμόδιο για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων  υπουργό και στον αρμόδιο οικονομικό έφορο:

α. το αργότερο μέχρι το τέλος της επόμενης διαχειριστικής χρήσης  από εκείνη που αφορά ο ισολογισμός, όταν ο έλεγχος διενεργείται από  ορκωτό ή ορκωτούς λογιστές του Σ.Ο.Λ.,

β. το αργότερο μέχρι το τέλος της μεθεπόμενης διαχειριστικής χρήσης  από εκείνη που αφορά ο ισολογισμός, όταν ο έλεγχος διενεργείται, από  ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών.

Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας ορίζονται οι δημόσιες  αρχές ή τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή οι τράπεζες, στις οποίες  κοινοποιείται, συγχρόνως το παραπάνω πιστοποιητικό μέσα στις  προθεσμίες των προηγούμενων περιπτώσεων 3α και 3β.

4. Αν το πιστοποιητικό της προηγουμένης παραγράφου δεν κοινοποιηθεί  στον οικονομικό έφορο μέχρι το τέλος της επομένης διαχειριστικής  χρήσης από εκείνη που αφορά ο ισολογισμός, όταν ο έλεγχος προβλέπεται  να διενεργηθεί από ορκωτό ή ορκωτούς λογιστές του Σ.Ο.Λ., ο έλεγχος  αυτός διενεργείται από ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών, οπότε έχει  εφαρμογή η διάταξη της παραγράφου 3β.

5. Το πιστοποιητικό του αρμοδίου οργάνου για τον έλεγχο της ορθής ή  μη εφαρμογής του Γενικού Λογιστικού Σχεδίου και των κλαδικών  λογιστικών σχεδίων με την επιφύλαξη των διατάξεων του πιο κάτω τρίτου  εδάφιου της παραγράφου αυτής, είναι δεσμευτικό για τον αρμόδιο  υπουργό, τον αρμόδιο οικονομικό έφορο, για κάθε άλλη δημόσια αρχή και  νομικό πρόσωπο δημόσιου δικαίου, καθώς και για τις τράπεζες. Η  ενδιαφερόμενη οικονομική μονάδα δικαιούται να αμφισβητεί την ορθότητα  και βασιμότητα του πιστοποιητικού του αρμοδίου ελεγκτικού οργάνου και  να προσφεύγει μέσα σε είκοσι ημέρες από την ημέρα της κοινοποίησης του  πιστοποιητικού, στην Επιτροπή Επίλυσης Λογιστικών Αμφισβητήσεων του  άρθρου 6, μόνο σε περίπτωση που μέχρι την λήξη της τρίμηνης προθεσμίας  περιέλθουν σε γνώση τους στοιχεία με βάση τα οποία αμφισβητείται η  ακρίβεια του περιεχομένου του πιστοποιητικού. Ο αρμόδιος οικονομικός  έφορος και μετά την κοινοποίηση του πιστοποιητικού της παραγράφου 3  δεν στερείται το δικαίωμα της διενέργειας ελέγχου εφαρμογής των  διατάξεων της φορολογικής νομοθεσίας οι οποίες αφορούν αμέσως ή  εμμέσως τον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης ή του φόρου και γενικά  ρυθμίζουν φορολογικής φύσης θέματα.

6. Αν μέχρι το τέλος της μεθεπόμενης διαχειριστικής χρήσης από  εκείνην που αφορά ο ισολογισμός δεν χορηγηθεί στην ενδιαφερόμενη  οικονομική μονάδα το πιστοποιητικό της παραγράφου 3, για κάθε νόμιμη  συνέπεια σχετικά με τη διαχειριστική χρήση του ισολογισμού, κατά  τεκμήριο θεωρείται ότι η οικονομική μονάδα έχει κάνει ορθή εφαρμογή  του Γενικού Λογιστικού Σχεδίου και των κλαδικών λογιστικών σχεδίων.

7. Σε περίπτωση παροχής κινήτρων για την εφαρμογή του Γενικού  Λογιστικού Σχεδίου και των κλαδικών λογιστικών σχεδίων από τις  οικονομικές μονάδες, η επιλογή του αρμοδίου για τον έλεγχο οργάνου της  παραγράφου 1 γίνεται κατά την πρώτη διαχειριστική χρήση κατά την οποία  αρχίζει η εφαρμογή των κινήτρων αυτών και δεν μπορεί να μεταβληθεί για  όλο το χρονικό διάστημα που θα ισχύουν τα κίνητρα, με εξαίρεση την  περίπτωση α της ίδιας παραγράφου.

8. Οι διοικητικές κυρώσεις της παρ. 4β του άρθρου 49 του ν. 1041/ 1980, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τη μη εφαρμογή ή την πλημμελή  εφαρμογή του Γενικού Λογιστικού Σχεδίου και των κλαδικών λογιστικών  σχεδίων, επιβάλλονται με απόφαση του αρμοδίου υπουργού ή του αρμοδίου  οικονομικού εφόρου, κατά περίπτωση, η οποία εκδίδεται μέσα σε τρεις  μήνες από την ημέρα της κοινοποίησης της απόφασης της Επιτροπής  Επίλυσης Λογιστικών Αμφισβητήσεων του άρθρου 6.

Για τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης των προστίμων, την εξώδικη  λύση της διαφοράς, καθώς και για την προθεσμία, τις προϋποθέσεις και  γενικά τη διαδικασία άσκησης προσφυγής και ένδικων μέσων στα  διοικητικά δικαστήρια εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του ν.δ.  3323/1955 και του Κώδικα Φορολογικής Δικονομίας.

Σε περίπτωση εξώδικης λύσης της διαφοράς, τα πρόστιμα που  επιβάλλονται μπορεί να περιορίζονται μέχρι το ήμισυ.

Άρθρο 6
Επιτροπή Επίλυσης Λογιστικών Αμφισβητήσεων

1. Κάθε αμφισβήτηση σχετικά με την ορθή ερμηνεία ή εφαρμογή των  διατάξεων περί Γενικού Λογιστικού Σχεδίου και κλαδικών λογιστικών  σχεδίων, καθώς και για θέμα που έχει σχέση με την εφαρμογή της  λογιστικής τυποποίησης, επιλύεται από την Επιτροπή Επίλυσης Λογιστικών  Αμφισβητήσεων (Ε.Ε.Λ.Α.).

2. Η Ε.Ε.Λ.Α. εδρεύει στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και  αποτελείται από:

α. τον πρόεδρό της ή το νόμιμο αναπληρωτή του, οι οποίοι είναι  δικαστικοί λειτουργοί, κατά προτίμηση και πτυχιούχοι οικονομικής  σχολής ημεδαπού ή ισοτίμου αλλοδαπού ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος,  στην οποία διδάσκεται η ύλη της Γενικής και της Αναλυτικής Λογιστικής,  ή κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος στο κλάδο της Λογιστικής ή  διδάκτορες σε θέμα Λογιστικής,

“β. έναν υπάλληλο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, της Διεύθυνσης Τομέων Παραγωγής ή Διεύθυνσης Δ.Ε. Κ.Ο., Προϊστάμενο Διεύθυνσης ή τμήματος”.

γ. έναν υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομικών, των τομέων Φορολογίας  Εισοδήματος ή Βιβλίων και Στοιχείων, προϊστάμενο διεύθυνσης ή  τμήματος,

δ. έναν εκπρόσωπο του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος,

ε. δύο μέλη – ειδικούς επιστήμονες της παραγράφου 2 περίπτωση ιθ  του άρθρου 1,

στ. έναν ορκωτό λογιστή του Σ.Ο.Λ.,

ζ. έναν εκπρόσωπο της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης στην οποία  ανήκει η οικονομική μονάδα ή, σε περίπτωση που η οικονομική μονάδα  ανήκει στο δημόσιο τομέα, έναν εκπρόσωπο του υπουργού που την  εποπτεύει.

η. το γραμματέα, υπάλληλο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, της Διεύθυνσης Τομέων παραγωγής.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με τις παρ.2 και 3 άρθρ.16 Ν.2414/1996 (Α 135).

3. Τα μέλη της Ε.Ε.Λ.Α., με τους αναπληρωτές τους, προτείνονται:

α. από το δικαστή που διευθύνει το δικαστήριο, σύμφωνα με όσα  ορίζονται στο άρθρο 15 του ν. 1756/1988 (ΦΕΚ 35), ο πρόεδρός της,

β. από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ο υπάλληλος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και ο γραμματέας”.

γ. από τον Υπουργό Οικονομικών, ο υπάλληλος του Υπουργείου  Οικονομικών,

δ. από την κεντρική διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της  Ελλάδος, ο εκπρόσωπός του,

ε. από το Ε.ΣΥ.Λ, τα δύο μέλη – ειδικοί επιστήμονες,

στ. από το Εποπτικό Συμβούλιο του Σ.Ο.Λ., ο ορκωτός λογιστής,

ζ. από την οικεία επαγγελματική οργάνωση ή από τον εποπτεύοντα  υπουργό κατά περίπτωση, ο εκπρόσωπός τους. Η γνωστοποίηση του  εκπροσώπου γίνεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός μήνα από την  ημερομηνία κατάθεσης της προσφυγής.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με τις παρ.4 και 5 άρθρ.16 Ν.2414/96 (Α 135).

4. Τα μέλη της Ε.Ε.Λ.Α., εκτός από τον εκπρόσωπο της περιπτ.στ της  προηγούμενης παραγράφου, διορίζονται μαζί με τους αναπληρωτές τους, με  απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, που δημοσιεύεται στην  Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τα μέλη της Ε.Ε.Λ.Α. των περιπτώσεων  ” β μέχρι και ζ`” και οι αναπληρωτές τους πρέπει να είναι πτυχιούχοι  οικονομικής σχολής, ημεδαπού ή ισότιμου αλλοδαπού ανώτατου  εκπαιδευτικού ιδρύματος, στην οποία διδάσκεται η ύλη της γενικής και  της αναλυτικής λογιστικής ή κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος στον  κλάδο της Λογιστικής ή διδάκτορες σε θέμα Λογιστικής. Τα μέλη αυτά  κατά το διορισμό τους πρέπει να είναι μέλη του Οικονομικού  Επιμελητηρίου της Ελλάδος, με εξαίρεση εκείνα για τα οποία δεν  επιτρέπεται η εγγραφή τους στο επιμελητήριο αυτό από την ισχύουσα  νομοθεσία.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.6 άρθρ.16  Ν.2414/96 (Α 135).

5. Η πραγματογνωμοσύνη, που διατάσσεται με απόφαση της Ε.Ε.Λ.Α. για  θέμα λογιστικής αμφισβήτησης, διέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις της  φορολογικής δικονομίας και διενεργείται από πραγματογνώμονες, οι  οποίοι επιλέγονται από πίνακα που ισχύει για πέντε έτη και  καταρτίζεται από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος. Ο πίνακας  αυτός διαβιβάζεται στον πρόεδρο της Ε.Ε.Λ.Α. τρεις μήνες πριν από τη  λήξη της πενταετίας. Ειδικά ο πρώτος πίνακας διαβιβάζεται μέσα σε  τρεις μήνες από τη λήψη της σχετικής αίτησης του προέδρου της Ε.Ε.Λ.Α.  Για την κατάρτιση του πίνακα αυτού η κεντρική διοίκηση του Οικονομικού  Επιμελητηρίου της Ελλάδος προβαίνει σε δημόσια πρόσκληση των  ενδιαφερομένων, οι οποίοι υποβάλλουν, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες τις  αιτήσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Αν η κεντρική διοίκηση του  Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος δεν υποβάλει εμπρόθεσμα πίνακα  πραγματογνωμόνων, αυτοί ορίζονται σύμφωνα με τις ισχύουσες δικονομικές  διατάξεις.

6. Μέχρι να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα για τα οικονομολογικά  επαγγέλματα, που προβλέπονται από την παρ. 6 του Άρθρου 3 του ν.  1100/1980, τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των πραγματογνωμόνων και  η αμοιβή τους για τη διενέργεια κάθε πραγματογνωμοσύνης καθορίζονται  με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ύστερα από γνώμη της  Κεντρικής διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος. Οι  πραγματογνώμονες δεν επιτρέπεται να έχουν οποιαδήποτε εργασιακή,  διοικητική, εταιρική ή μετοχική σχέση με την προσφεύγουσα οικονομική  μονάδα ή να έχουν διενεργήσει, έλεγχο των οικονομικών καταστάσεών της  κατά τα τελευταία πέντε έτη πριν από την ανάθεση της εντολής  διενέργειας της πραγματογνωμοσύνης. Στις περιπτώσεις αυτές ο  πραγματογνώμονας υποχρεούται να προβεί αμέσως σε έγγραφη σχετική  ενημέρωση του προέδρου της Ε.Ε.Λ.Α., ο οποίος τον αντικαθιστά με άλλο  πραγματογνώμονα.

7. Αν ο εκπρόσωπος της περίπτ. στ της παραγράφου 3 δεν γνωστοποιηθεί  μέσα στην οριζόμενη προθεσμία, η Ε.Ε.Λ.Α. λαμβάνει αποφάσεις νομίμως  χωρίς την παρουσία του. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας,  που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται ο τρόπος  λειτουργίας της Ε.Ε.Λ.Α. κάθε διαδικαστικό θέμα σχετικά με την  εφαρμογή των άρθρων 5 και 6, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

8.Η παρ.8 καταργήθηκε με την παρ.7 άρθρ.16 Ν.2414/96 (Α 135).

Άρθρο 7
Αποζημιώσεις – Έξοδα

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ορίζονται:

β. Η αποζημίωση του προέδρου και των λοιπών μελών της Επιτροπής Επίλυσης Λογιστικών Αμφισβητήσεων και του Εθνικού Συμβουλίου Λογιστικής, που δεν υπόκειται στους περιορισμούς του ν. 1256/1982 και του άρθρου 18 του ν 1505/1984`

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ. 8 άρθρ.16 Ν.2414/1996 (Α 135).

2. Όλα τα έξοδα λειτουργίας του Ε.ΣΥ.Λ. και της Ε.Ε.Λ.Α. βαρύνουν  τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

3. Η δαπάνη για τη μελέτη των θεμάτων της παραγράφου 3 του άρθρου 2  βαρύνει τον προϋπολογισμό του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, ο  οποίος επιχορηγείται για το σκοπό αυτόν από το Υπουργείο Εθνικής  Οικονομίας.

Άρθρο 8
Εθνικό Συμβούλιο Στατιστικής
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 22 του ν.3832/2010

1. Στη Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος  (Γ.Γ.Ε.Σ.Υ.Ε.) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας συνιστάται συλλογικό  όργανο γνωμοδοτικής – συμβουλευτικής αρμοδιότητας με την ονομασία  Εθνικό Συμβούλιο Στατιστικής (Ε.ΣΥ.Σ.).

2. Αρμοδιότητες του Ε.ΣΥ.Σ. είναι:

α. Η επεξεργασία και ο καθορισμός βασικών αρχών μεσοπρόθεσμης και  μακροπρόθεσμης στατιστικής πολιτικής της χώρας και η διατύπωση  προτάσεων για τη σύνταξη προγράμματος στατιστικών εργασιών.

β. Η ορθολογική ιεράρχηση των στατιστικών αναγκών κατά τομέα, η  αξιολόγηση του τρόπου κάλυψής τους και η διατύπωση προτάσεων για τη  βελτίωσή τους.

γ. Η σύνδεση και η συνεργασία του κρατικού φορέα στατιστικής  πληροφόρησης με τους χρήστες στατιστικών στοιχείων, τις επαγγελματικές  οργανώσεις, τις κοινωνικές ομάδες και τους άλλους φορείς του δημόσιου  και ιδιωτικού τομέα, καθώς και η εξασφάλιση ευρύτερης κοινωνικής  συναίνεσης στα στατιστικά θέματα.

δ. Η γνωμοδότηση για την αποδοχή ή την απόρριψη προτάσεων  διενέργειας από τη Γ.Γ.Ε.Σ.Υ.Ε. στατιστικών ερευνών για λογαριασμό  άλλων φορέων.

ε. Η εισήγηση για την έγκυρη και έγκαιρη παροχή των στατιστικών  προϊόντων και υπηρεσιών και η διάχυσή τους στο ευρύτερο κοινό και

στ. Η διατύπωση προτάσεων για κάθε άλλο σχετικό θέμα που εισάγεται  για συζήτηση στο Ε.ΣΥ.Σ.

3. Το Ε.ΣΥ.Σ. αποτελείται από.

α) τo Γενικό Γραμματέα. Προϊστάμενο της ΓΓ. Ε.Σ.Υ.Ε, ως Πρόεδρο

β) το Γενικό Διευθυντή, Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Στατιστικής της Γ.Γ. Ε.Σ.Υ.Ε.

γ) τρεις (3) Καθηγητές ή Αναπληρωτές Καθηγητές ημεδαπών Α.Ε.Ι., από τους οποίους δύο (2) Στατιστικής και ένας Οικονομικών

δ) τον Επιστημονικό Διευθυντή του Κέντρου Προγραμματισμού και Ερευνών

ε) τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος,

στ) δύο (2) Προϊσταμένους Διευθύνσεων της Γ.Γ Ε.Σ.Γ.Ε.,

ξ) δύο (2) εκπροσώπους υπουργείων σε επίπεδο Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης

η) τον Πρόεδρο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος

θ) ανά έναν εκπρόσωπο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.), του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.), του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.), του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.), της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.), της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.), της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ.) και της Κεντρικής `Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.) που ορίζονται από τις διοικήσεις των οικείων φορέων, ως μέλη`.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1 του άρθρου 11 του Ν.2392/1996 (Α 60)

4. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας διορίζονται τα μέλη  και ο γραμματέας του Ε.ΣΥ.Σ. με τους αναπληρωτές τους.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.3 του άρθρου 11 του Ν.2392/1996 (Α 60)

5. Για την υποβοήθηση του έργου και την αποτελεσματική λειτουργία του Ε.ΣΥ.Σ. και της Γ.Γ.Ε.Σ.Υ.Ε. γενικότερα, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας ή με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και του αρμόδιου κατά περίπτωση υπουργού, μπορεί να ορίζονται:

α. Μόνιμες επιτροπές για τη μελέτη και επεξεργασία επί μέρους θεμάτων, όπως οικονομικές και κοινωνικές στατιστικές και

β. Ομάδες εργασίας για τη μελέτη και επεξεργασία εξειδικευμένων θεμάτων, όπως στατιστικές περιβάλλοντος, διαβίωσης και ρύπανσης.

6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται η αποζημίωση του προέδρου, των μελών και του γραμματέα του Ε.ΣΥ.Σ., η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο των απολαβών που ορίζεται στο άρθρο 6 του ν. 1256/1982, καθώς και κάθε άλλη δαπάνη σχετική με τη λειτουργία του. Με όμοια απόφαση καθορίζεται και η αμοιβή των επιτροπών και των ομάδων εργασίας.

7. Τα έξοδα λειτουργίας του Ε.ΣΥ.Σ., των επιτροπών και των ομάδων εργασίας βαρύνουν τον προϋπολογισμό εξόδων της Γ.Γ.Ε.Σ.Υ.Ε.

Άρθρο 9
Διάθεση στατιστικών προϊόντων – Παροχή στατιστικών υπηρεσιών – Σύσταση ειδικού λογαριασμού

1. Τα παραγόμενα από τη Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής  Υπηρεσίας της Ελλάδος στατιστικά προϊόντα και οι παρεχόμενες από αυτή  στατιστικές υπηρεσίες διανέμονται ή πωλούνται από τον ταξινόμο,  σύμφωνα με αυτά που ορίζονται ειδικότερα σε προεδρικό διάταγμα, το  οποίο εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Με απόφαση  του ίδιου υπουργού ρυθμίζονται τα θέματα που έχουν σχέση με τις τιμές  των στατιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίες δεν μπορούν να  υπερβαίνουν το κόστος παραγωγής και διάθεσής τους. Επιτρέπεται η  ανταλλαγή στατιστικών προϊόντων και στατιστικών υπηρεσιών με  αντίστοιχα άλλων υπηρεσιών ή ιδρυμάτων, ημεδαπών ή αλλοδαπών.

2. Κατά την έννοια του άρθρου αυτού:

α. Ως στατιστικά προϊόντα νοούνται ιδίως οι στατιστικοί πίνακες, τα  στατιστικά διαγράμματα, οι στατιστικές εκδόσεις, οι επετηρίδες, οι  χάρτες και τα έντυπα γενικά, σε αντίτυπα ή φωτοαντίγραφα, καθώς και τα  τεχνικά μέσα αποτύπωσης και καταχώρισης στατιστικών στοιχείων, όπως  είναι οι μαγνητικοί δίσκοι, οι μαγνητικές ταινίες, οι δισκέτες, τα  φιλμς και τα μικροφίλμς, που περιέχουν στατιστικές πληροφορίες.

β. Ως στατιστικές υπηρεσίες νοούνται ιδίως οι στατιστικές τεχνικές,  οι συμβουλές και οι μέθοδοι, που εφαρμόζονται κατά την επεξεργασία και  ανάλυση των στατιστικών πληροφοριών.

3. Τα έσοδα από τη διάθεση των στατιστικών προϊόντων και των  στατιστικών υπηρεσιών κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό της Γενικής  Γραμματείας Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (Γ.Γ.Ε.Σ.Υ.Ε.),  ο οποίος τηρείται στο κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

4. Σκοπός του Ειδικού Λογαριασμού είναι:

α. Η διαχείριση των πόρων που προέρχονται από τη διάθεση των  στατιστικών προϊόντων και των στατιστικών υπηρεσιών, για να  καλύπτονται έκτακτες και επείγουσες ανάγκες της Γ.Γ.Ε.Σ.Υ.Ε., πέραν  από αυτές που καλύπτονται από τις πιστώσεις του κρατικού  προϋπολογισμού.

β. Η κάλυψη δαπανών για τον προγραμματισμό και την οργάνωση  συνεντεύξεων και άλλων εκδηλώσεων προβολής και δημοσιότητας του έργου  της Γ.Γ.Ε.Σ.Υ.Ε. σε όλους τους τομείς αρμοδιότητάς της, καθώς και για  τη συμμετοχή της σε ειδικού ή γενικού ενδιαφέροντος εκθέσεις.

5. Σε πίστωση του ειδικού λογαριασμού εγγράφονται όλα τα χρηματικά  ποσά που προέρχονται:

α. Από πωλήσεις στατιστικών προϊόντων.

β. Από παροχή στατιστικών υπηρεσιών σε τρίτους.

6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως:

α. Ρυθμίζονται τα θέματα διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού.

β. Ορίζονται τα όργανα διοίκησης και διαχείρισης του Ειδικού  Λογαριασμού, καθώς και ο οικονομικός έλεγχος των οργάνων αυτών.

γ. Ρυθμίζεται οποιαδήποτε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

7. Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού καταργούνται οι διατάξεις  της παρ. 3 του άρθρου 14 του ν.δ. 3627/1956 (ΦΕΚ 278).

8. Μέχρι να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα που προβλέπεται από τις  διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου αυτού ισχύουν οι διατάξεις του από  18/7-12.8.1957 β.δ. “περί του τρόπου της διαχειρίσεως των υπό της  Ε.Σ.Υ.Ε. εκδιδομένων στατιστικών εκδόσεων”, όπως αυτό έχει  τροποποιηθεί με τις διατάξεις του β.δ. 575/1970 (ΦΕΚ 189).

Άρθρο 10
Τροποποίηση και συμπλήρωση διατάξεων του άρθρου 49 του ν. 1040/1980

1. Οι διατάξεις των παρ. 2, 3 και 4 του Άρθρου 49 του ν. 1041 /1980  αντικαθίστανται ως εξής:

“2. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών  Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορίου, ύστερα από γνώμη του  εθνικού Συμβουλίου Λογιστικής, ορίζονται:

α. Το περιεχόμενο των κλαδικών λογιστικών σχεδίων.

β. Το περιεχόμενο της αναθεώρησης ή τροποποίησης του Γενικού  Λογιστικού Σχεδίου και των κλαδικών λογιστικών σχεδίων που ισχύουν  κάθε φορά.

γ. Το σύστημα ή τα συστήματα με τα οποία συγχωνεύονται και  λειτουργούν σε ένα ενιαίο κύκλωμα λογιστικών εγγραφών η γενική  λογιστική και αναλυτική λογιστική εκμετάλλευσης, χωρίς να αλλοιώνονται  οι κανόνες και οι αρχές της γενικής λογιστικής, σύμφωνα με τη διάταξη  της προηγούμενης παραγράφου 1β.

3. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών  Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και εμπορίου, ύστερα από γνώμη του  εθνικού Συμβουλίου Λογιστικής, ορίζονται ο τρόπος, ο χρόνος και η  διαδικασία της προαιρετικής εφαρμογής του Γενικού Λογιστικού Σχεδίου  και των κλαδικών λογιστικών σχεδίων από τις οικονομικές μονάδες.

Επίσης, μπορεί να ορίζονται ευεργετήματα οικονομικής και διοικητικής  φύσης, ιδίως απλουστεύσεις διοικητικών διαδικασιών, προτίμηση σε  δημόσιους διαγωνισμούς, χρηματοδοτικές διευκολύνσεις, απαλλαγή από  ελέγχους, που παρέχονται στις οικονομικές μονάδες οι οποίες θα  εφαρμόσουν το Γενικό Λογιστικό Σχέδιο και τα κλαδικά λογιστικά σχέδια.

4. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών  εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορίου, ύστερα από γνώμη του  εθνικού Συμβουλίου Λογιστικής, μπορεί να ορίζονται:

α. Ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία της υποχρεωτικής, γενικής ή  τμηματικής, εφαρμογής του Γενικού Λογιστικού Σχεδίου και των κλαδικών  λογιστικών σχεδίων από τις οικονομικές μονάδες ή από κατηγορίες  οικονομικών μονάδων, σε ολόκληρη τη χώρα ή σε περιφέρειές της, καθώς  και οι προϋποθέσεις υποχρεωτικής εφαρμογής των σχεδίων αυτών και κάθε  άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

β. Οι διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση  υποχρεωτικής εφαρμογής του Γενικού Λογιστικού Σχεδίου και των κλαδικών  λογιστικών σχεδίων, ιδίως πρόστιμο ή αφαιρέσεις αδειών λειτουργίας,  για τη μη εφαρμογή των σχεδίων αυτών από τις οικονομικές μονάδες, είτε  ολικά είτε μερικά, ή για την πλημμελή εφαρμογή τους”.

2. Η παρ. 5 του Άρθρου 49 του ν. 1041/1980, όπως τροποποιήθηκε με τη  διάταξη της παρ. 18 του άρθρου 10 του ν. 1160/1981 (ΦΕΚ 147),  αριθμείται ως 7 και στο άρθρο αυτό προστίθενται νέες παράγραφοι 5 και  6 ως εξής: “5. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, που  δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εκδίδεται ύστερα από  γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Λογιστικής, ορίζονται:

α. Το περιεχόμενο και ο τίτλος πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων  λογαριασμών του σχεδίου λογαριασμών του Γενικού Λογιστικού Σχεδίου και  των κλαδικών λογιστικών σχεδίων που ισχύουν κάθε φορά, οι οποίοι  απεικονίζονται μόνο με κωδικό αριθμό και για τους οποίους τα σχέδια  αυτά δεν προβλέπουν δυνατότητα ελεύθερης χρησιμοποίησής τους από τις  οικονομικές μονάδες.

β. Οι διατάξεις και οι οδηγίες ερμηνευτικού περιεχομένου για την  ορθή εφαρμογή του Γενικού Λογιστικού Σχεδίου και των κλαδικών  λογιστικών σχεδίων.

γ. Το περιεχόμενο των επαγγελματικών λογιστικών οδηγιών, που  καταρτίζονται για τη διευκόλυνση της ορθής εφαρμογής του Γενικού  Λογιστικού Σχεδίου και των κλαδικών λογιστικών σχεδίων.

6. Η προβλεπόμενη από την ισχύουσα νομοθεσία γνώμη ή γνωμοδότηση της  ομάδας εργασίας γενικού λογιστικού σχεδίου της παρ. 1 του Άρθρου 49  του ν. 1041/1980 αντικαθίσταται από τη γνωμοδότηση του Εθνικού  Συμβουλίου Λογιστικής”.

Άρθρο 11
Ενιαίος ειδικός φόρος κατανάλωσης πετρελαιοειδών προϊόντων

1. Ο ενιαίος ειδικός φόρος κατανάλωσης που προβλέπεται από τις  διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 1038/1980, όπως αυτές τροποποιήθηκαν και  συμπληρώθηκαν μεταγενέστερα, για τα παρακάτω πετρελαιοειδή προϊόντα  ορίζεται από 11.10.1988 ως εξής:

2. Ο ενιαίος ειδικός φόρος κατανάλωσης για τα είδη των παραγράφων  1β, 1γ, και 1δ εισπράττεται για τα τελωνιζόμενα στην περιοχή  Δωδεκανήσου μειωμένος κατά 1.200 δρχ. το χιλιόλιτρο.

3. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από 11 Οκτωβρίου 1988.

Άρθρο 12
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν διαφορετικά ορίζεται στις επί μέρους διατάξεις.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 1988

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤ.ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ

Οι Υπουργοί