Νόμος 1816 ΦΕΚ Α΄251/15.11.1988

Τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για τη διαιτησία και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 1

1. Στο άρθρο 871 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προστίθενται οι ακόλουθες παράγραφοι:

“3. Ο ορισμός ως διαιτητή ή επιδιαιτητή δικαστικού λειτουργού ονομαστικώς, καθώς και η ανάθεση του ορισμού του σε τρίτον, είναι άκυρος, εκτός αν πρόκειται για διεθνή διαιτησία. Η ακυρότητα αυτή δεν επιδρά στο κύρος της συμφωνίας. Δε θεωρείται ονομαστικός ο ορισμός δικαστικού λειτουργού που κατέχει μόνος αυτός συγκεκριμένη θέση ή βαθμό. Σε περίπτωση κωλύματός του ορίζεται από το συμβούλιο της επόμενης παραγράφου ο νόμιμος αναπληρωτής του.

4. Ο ορισμός δικαστικού λειτουργού ως διαιτητή ή επιδιαιτητή γίνεται σε κάθε περίπτωση, μέσα στα πλαίσια της συμφωνίας, με πράξη πενταμελούς συμβουλίου που αποτελείται, από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου ή το νόμιμο αναπληρωτή του, ως πρόεδρο, έναν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ένα σύμβουλο του Συμβουλίου της Επικρατείας και ένα σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από τους προέδρους των οικείων δικαστηρίων και έναν αντεπίτροπο της Γενικής Επιτροπείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από το Γενικό Επίτροπο Επικρατείας των δικαστηρίων αυτών. Αν δεν υπάρχει αντεπίτροπος, στη θέση του ορίζεται, από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρόεδρος εφετών του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με τον αναπληρωτή του. Το συμβούλιο εδρεύει στον Άρειο Πάγο και καθήκοντα γραμματέα ασκεί ο γραμματέας του Αρείου Πάγου.

5. Δικαστικοί λειτουργοί δεν μπορούν να εκτελέσουν έργα διαιτητή ή επιδιαιτητή ενόσω διαρκεί η εκδίκαση άλλης διαφοράς που τους έχει ανατεθεί και πριν περάσουν τρία έτη από την κατάθεση της διαιτητικής απόφασης ή από την υπογραφή πρακτικού συμβιβασμού ή από τη ματαίωση της διαιτησίας, εκτός αν πρόκειται για συναφείς υποθέσεις ή για διεθνή διαιτησία. Αν δικαστικός λειτουργός κληθεί να εκτελέσει έργα διαιτητή ή επιδιαιτητή πριν παρέλθει το πιο πάνω χρονικό διάστημα, οφείλει να δηλώσει κώλυμα, διαφορετικά υπέχει πειθαρχική ευθύνη”.

Άρθρο 2
Το άρθρο 882 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρο 882.

1. Το μέρος που καλεί για συζήτηση προκαταβάλλει το μισό της αμοιβής του διαιτητή ή των διαιτητών και του επιδιαιτητή, το οποίο ορίζεται στην επόμενη παράγραφο. Υποχρέωση προκαταβολής του ίδιου ποσοστού της αμοιβής έχει και κάθε άλλο μέρος, εφ` όσον με αίτημά του διευρύνεται το αντικείμενο της διαιτησίας. Το ποσό της προκαταβολής σε κάθε περίπτωση προσδιορίζεται από το διαιτητικό δικαστήριο με πράξη που καταχωρίζεται στην αίτηση ή στα πρακτικά. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ή για λόγους επιείκειας η προκαταβολή μπορεί, με την ίδια πράξη, να περιοριστεί σε ποσό μικρότερο από αυτό που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο, όχι όμως κάτω από το ένα τρίτο του ποσού της αμοιβής.

2. Το ύψος της συνολικής αμοιβής διαιτητών και επιδιαιτητών υπολογίζεται σε ποσοστό της αξίας του αντικειμένου της διαφοράς με βάση τον ακόλουθο πίνακα: Για το τμήμα αξίας έως 500.000 δρχ. 6% Για το τμήμα αξίας 500.001 έως 2.000.000 δρχ. 5% Για το τμήμα αξίας 2.000.001 έως 5.000.000 δρχ. 4% Για το τμήμα αξίας 5.000.001 έως 10.000.000 δρχ. 3% Για το τμήμα αξίας 10.000.001 έως 50.000.000 δρχ. 2% Για το τμήμα αξίας 5Ο.000.001 και άνω 1%.

Αν το αντικείμενο της διαφοράς δεν είναι αποτιμητό σε χρήμα, η αμοιβή προσδιορίζεται από το διαιτητικό δικαστήριο κατά εύλογη κρίση. Σε κάθε περίπτωση το ποσό της αμοιβής κατά διαιτητή ή επιδιαιτητή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε εκατομμύρια.

3. Με τη διαιτητική απόφαση γίνεται ο τελικός καθορισμός της αμοιβής και των εξόδων της διαιτησίας, στα οποία περιλαμβάνεται και η αμοιβή του γραμματέα.

4. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ιδίως σε πολύ απλές υποθέσεις ή για λόγους επιείκειας, οι διαιτητές μπορούν να περιορίσουν την αμοιβή τους έως το μισό. Με τη διαιτητική απόφαση κατανέμεται η συνολική αμοιβή μεταξύ διαιτητών και επιδιαιτητή. Αν τα μέρη αποφασίζουν τη ματαίωση της διαιτησίας, οφείλουν να το γνωστοποιήσουν εγγράφως στους διαιτητές, οι οποίοι στην περίπτωση αυτήν καθορίζουν τα έξοδα και αμοιβή μειωμένη, ανάλογη με την εργασία που είχε γίνει έως την ημέρα της ματαίωσης της διαιτησίας.

5. Η διαιτητική απόφαση ορίζει και το μέρος που θα επιβαρυνθεί με την αμοιβή και τα έξοδα, κατ` ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 176 έως 180, 183 έως 185 και 188.

6. Κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να προσφύγει εναντίον της διάταξης της διαιτητικής απόφασης που καθορίζει το ύψος της αμοιβής των διαιτητών και τα έξοδα ή να ζητήσει τον καθορισμό τους, αν δεν έχουν οριστεί. Η προσφυγή ασκείται μέσα σε τρεις μήνες από την κατά το άρθρο 893 παρ. 2 κατάθεση της απόφασης και εκδικάζεται από το μονομελές πρωτοδικείο κατά τη διαδικασία των άρθρων 678 έως 681.

7. Αν διαιτητής ή επιδιαιτητής έχει ιδιότητα δικαστικού λειτουργού, καταβάλλεται σ` αυτόν ποσοστό της αμοιβής ίσο με το σαράντα τοις εκατό (40%). Το υπόλοιπο ποσό της αμοιβής καταβάλλεται σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.). Ο περιορισμός της αμοιβής των διαιτητών ή επιδιαιτητών, που έχουν ιδιότητα δικαστικού λειτουργού, δεν ισχύει στις διεθνείς διαιτησίες”.

Άρθρο 3

1. Το άρθρο 898 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:

“Άρθρο 898. Αρμόδιο για την εκδίκαση της αγωγής ακύρωσης είναι το εφετείο στην περιφέρεια του οποίου εκδόθηκε η διαιτητική απόφαση. Η αγωγή εκδικάζεται κατά τη διαδικασία των άρθρων 670 έως 673, 675 και 676. Αίτηση αναίρεσης προσδιορίζεται για συζήτηση μέσα σε τρεις μήνες από την επίσπευση του προσδιορισμού”.

2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 901 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:

“2. Η αγωγή της παρ. 1 υπάγεται στο εφετείο, στην περιφέρεια του οποίου εκδόθηκε η διαιτητική απόφαση. Η αγωγή εκδικάζεται κατά τη διαδικασία των άρθρων 670 έως 673, 675 και 676. Αίτηση αναίρεσης προσδιορίζεται για συζήτηση μέσα σε τρεις μήνες από την επίσπευση του προσδιορισμού”.

Άρθρο 4
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε ί από τους Ν.1968/1991 και 2145/1993, και από την παρ.5 άρθρ.18 Ν.2331/1995, ΦΕΚ Α 173/24-8-1995 (έναρξη ισχύος, κατά το άρθρ.25,δέκα μέρες μετά την δημοσίευσή του).

Σχετικό:  η Υ.Α. 115153 (ΔΙΚ) της 6/9.12.1989 (Β` 855).

1. Τα ποσά που καταβάλλονται στον κατά το άρθρο 882 Α παρ. 2 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ειδικό λογαριασμό του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. διατίθενται:

α) Μα την παροχή έκτακτης χρηματικής ενίσχυσης σε δικαστικούς λειτουργούς ή στις οικογένειές τους σε περίπτωση θανάτου του δικαστικού λειτουργού ή προστατευόμενου μέλους της οικογένειάς του και για την αντιμετώπιση ασθένειας ή ατυχήματος των ανωτέρω, κατά το μέρος που οι σχετικές δαπάνες δεν καλύπτονται από το Δημόσιο ή από φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης,

β) για την Ίδρυση και λειτουργία εντευκτηρίων δικαστικών λειτουργών,

γ) για την έκδοση και διάθεση στους δικαστικούς λειτουργούς κωδίκων ή κωδικοποιήσεων νομοθεσίας, καθώς και για την έκδοση δοκίμων επιστημονικών μελετών από δικαστικούς λειτουργούς που αφορούν σε νομικά θέματα ή την οργάνωση και λειτουργία της δικαιοσύνης,

δ) για την ενίσχυση των βιβλιοθηκών των δικαστηρίων με νομικά βοηθήματα και ε) για τους κυρίους σκοπούς του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.).

Σημ.: όπως τα εδάφια δ` και ε’ καταργήθηκαν με την παρ.20 άρθρ.3 Ν.2479/1997 (Α 67/6.5.1997).

2. Η διαχείριση του λογαριασμού γίνεται από επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον Πρόεδρο του ΤΑ.Χ.Δ.Ι.Κ. ως πρόεδρο και τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων και τον Πρόεδρο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών ως μέλη. Τα μέλη αναπληρώνονται από τους νόμιμους αναπληρωτές τους. Η επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης. Η επιτροπή αυτή συνεδριάζει με την παρουσία προέδρου και των δύο μελών και αποφασίζει κατ’ απόλυτη πλειοψηφία. Η επιτροπή αποφασίζει για τη χορήγηση των κατά την προηγούμενη παράγραφο παροχών. Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης δύναται να καθορίζονται η διαδικασία και οι ειδικότερες προϋποθέσεις για τις ανωτέρω παροχές”.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.20 άρθρ.3 Ν.2479/1997 (Α 67/6.5.1997).

Άρθρο 5

1. Το άρθρο 871 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπως συμπληρώνεται με το άρθρο 1, εφαρμόζεται και στις συμφωνίες διαιτησίας που συνομολογήθηκαν έως την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, εκτός αν έχει αρχίσει η διαιτητική διαδικασία.

2. Το άρθρο 882 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπως αντικαθίσταται με το άρθρο 2, εφαρμόζεται και στις συμφωνίες διαιτησίας που συνομολογήθηκαν έως την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, έστω και αν η διαιτητική διαδικασία έχει ήδη αρχίσει, εκτός αν η αμοιβή έχει καταβληθεί εν όλω ή εν μέρει.

3. Οι διατάξεις των άρθρων 898 και 901 παρ. 2 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 3 του νόμου αυτού, εφαρμόζονται και στις αγωγές ακύρωσης ή αναγνώρισης της ανυπαρξίας διαιτητικών αποφάσεων που δεν έχουν συζητηθεί έως την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού.

4. Ειδικές διατάξεις νόμων που ρυθμίζουν διαφορετικά τον ορισμό διαιτητή ή επιδιαιτητή δε θίγονται. Στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 871 παρ. 5 και 882 του Κ. Πολ. Δ., όπως τροποποιούνται με τα άρθρα 1 και 2 αυτού του νόμου.

Άρθρο 6

1. Αν μοναδικός διαιτητής – επιδιαιτητής είναι δικαστικός λειτουργός ως γραμματέας προσλαμβάνεται δικαστικός υπάλληλος. Σε περίπτωση διεθνούς διαιτησίας ως γραμματέας μπορεί να προσληφθεί άλλο πρόσωπο αν η σύνθεση της διαιτησίας επιβάλλει ειδικές γνώσεις. Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία για καθήκοντα γραμματέως προσλαμβάνεται δικαστικός υπάλληλος, εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 871 Α παρ. 3 έως 7 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η αμοιβή του δικαστικού υπαλλήλου που εκτελεί χρέη γραμματέα περιλαμβάνεται στα έξοδα διεξαγωγής της διαιτησίας και είναι το 15% της αμοιβής του μοναδικού διαιτητή ή του επιδιαιτητή”.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  από το εδάφ.α παρ.6 άρθρ.17 Ν.2331/1995 ΦΕΚ Α 173/24-8-1995 (έναρξη ισχύος, κατά το άρθρ.25, δέκα μέρες μετά την δημοσίευσή του).

Στον γραμματέα της διαιτησίας καταβάλλεται ποσοστό της παραπάνω αμοιβής ίσο με το σαράντα τοις εκατό (40% ) αυτής. Το υπόλοιπο ποσοστό της αμοιβής καταβάλλεται σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Αρωγής Υπαλλήλων αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης, που συνιστάται με τον παρόντα νόμο και στον οποίο περιέρχονται τα καταβαλλόμενα στο Ταμείο Αρωγής ποσοστά από τις αμοιβές των γραμματέων διαιτησιών. Τα κεφάλαια του ειδικού αυτού λογαριασμού διατίθενται για τους ακόλουθους σκοπούς:

α) Για την παροχή έκτακτης χρηματικής ενίσχυσης σε δικαστικούς υπαλλήλους ή στις οικογένειές τους, σε περίπτωση θανάτου ή για την αντιμετώπιση δαπανών ασθένειας ή ατυχήματος αυτών ή των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς τους, εφ` όσον οι δαπάνες αυτές δεν καλύπτονται από το Δημόσιο ή από οποιονδήποτε φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης.

β) Για την ίδρυση και λειτουργία εντευκτηρίων, κατασκηνώσεων και παιδικών σταθμών των δικαστικών υπαλλήλων.

Σημ.: όπως η περ. β` αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ. 1 του άρθρου 35 του Ν. 2145/1993 (ΦΕΚ Α 88)

Η διαχείριση του ειδικού αυτού λογαριασμού ασκείται από το εκάστοτε διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αρωγής Υπαλλήλων αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σχετικό 1: Η παρ. 2 του άρθρου 35 του Ν. 2145/1993 (ΦΕΚ Α 88) ορίζει ότι: «ΜΕ κοινή απόφαση των Υπ. Δικαιοσύνης και Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθορίζεται η διαδικασία και οι ειδικότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση των παροχών της παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 1816/1988 και ασκείται εν γένει η διαχείριση του αντίστοιχου ειδικού λογαριασμού.”

Σχετικό 2:  η 93128/5.12.1996-26.2.1997 απόφαση των Υπουργών Υγείας και Πρόνοιας και Δικαιοσύνης (ΦΕΚ Β`118), περί ρυθμίσεως διαδικασιών και προϋποθέσεων για τη χορήγηση των παροχών του άρ. 6 του Ν. 1816/1988.

2. Οι διατάξεις των άρθρων 871 Α και 882 Α του Κώδικα πολιτικής Δικονομίας, καθώς και οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται αναλόγως και στο κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Το Ελληνικό Δημόσιο όμως, τα νομικά πρόσωπά δημοσίου δικαίου και τα νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα μπορούν να ορίζουν τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και ως διαιτητές, σε κάθε περίπτωση, κατά παρέκκλιση από τη διάταξη του άρθρου 871 Α παρ. 2 εδάφιο α”.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  από το παρ.4 άρθρ.18 Ν.2331/1995, ΦΕΚ Α 173/24-8-1995 (έναρξη ισχύος, κατά το άρθρ.25, δέκα μέρες μετά την δημοσίευσή του). Σε ειδικό λογαριασμό, χωριστό από το λογαριασμό του άρθρου 4,που συνιστάται επίσης στο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ., καταχωρίζονται τα ποσοστά αμοιβών διαιτησίας τα προερχόμενα από τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Τα κεφάλαια αυτά διατίθενται για την παροχή έκτακτης χρηματικής ενίσχυσης σε μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ή στις οικογένειές τους σε περίπτωση θανάτου ή ασθενείας αυτών ή των προστατευομένων μελών της οικογένειάς τους για την αντιμετώπιση δαπανών που δεν καλύπτονται από το Δημόσιο ή από οποιονδήποτε φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης, καθώς και για την ίδρυση και λειτουργία εντευκτηρίων και την έκδοση επιστημονικών μελετών και νομικών περιοδικών. Η διαχείριση του ειδικού αυτού λογαριασμού ασκείται από επιτροπή στην οποία μετέχει ο πρόεδρος του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ., ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ένας σύμβουλος, ένας πάρεδρος και ένας δικαστικός αντιπρόσωπος Α` τάξης, που θα ορίζονται με θητεία δύο ετών από τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Τα κεφάλαια του ειδικού λογαριασμού της παραγράφου αυτής διατίθενται και για την προμήθεια νομικών βιβλίων, περιοδικών και ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 35 παρ. 8 του Ν. 1968/1991 (Α` 150) και με την παρ.17 άρθρ.19 Ν.2386/1996 (Α 43).

Άρθρο 7
Από 1.1.1989 οι οργανικές θέσεις των παρέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας αυξάνοντα, κατά τρεις (3) και ο συνολικός αριθμός τους ορίζεται σε σαράντα τρεις (43).

Άρθρο 8
Αναδιατύπωση περ.στ` παρ.1 άρθρ.18 ν.1805/1988 :

στ΄) των εισαγγελέων πρωτοδικών κατά εννέα (9) και ο συνολικός αριθμός τους ορίζεται σε εκατόν εβδομήντα (170).

Άρθρο 9

1. Η ιεραρχική βαθμίδα και οι θέσεις του Γραμματέα του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Γραμματέα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που προβλέπονται στα άρθρα 1 παρ. 2 περ. Αα, 2 περ.α, 3 περ.α, 4 περ.α και 6 περ. Αα του ν. 965/1979 (ΦΕΚ 210), καταργούνται.

2. Για τους υπαλλήλους που κατέχουν την παραπάνω βαθμίδα και υπηρετούν στις θέσεις αυτές εφαρμόζεται η παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 1232/1982 (ΦΕΚ 22).

3. Τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των υπαλλήλων που κατέχουν τις παραπάνω καταργούμενες θέσεις του Γραμματέα του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Γραμματέα της Εισαγγελίας του Αρείου πάγου ασκούν δικαστικοί υπάλληλοι με βαθμό Α`, διοριζόμενοι από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

4. Στους υπαλλήλους που υπάγονται στις παρ. 1 και 2 του παρόντος άρθρου και δεν έχουν συμπληρώσει τριακονταπενταετή συντάξιμη υπηρεσία κατά τις οικείες συνταξιοδοτικές διατάξεις, ειδικός νόμος, σύμφωνα με το άρθρο 73 του Συντάγματος, θα αναγνωρίσει πέντε πλασματικά συντάξιμα έτη κατ` ανώτατο όριο, χωρίς υπέρβαση σε καμία περίπτωση της τριακονταπενταετούς συντάξιμης υπηρεσίας.

Άρθρο 10

1. Από 1.1.1989 οι πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αντικαθίστανται στο ελεγκτικό τους έργο από τους προϊσταμένους διευθύνσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατηγορίας ΠΕ με βαθμό Α` που έχουν οριστεί επίτροποι σύμφωνα με το άρθρο 6 του π.δ. 208/1988 (ΦΕΚ 90 Α`). Κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται. Οι αποδοχές των επιτρόπων δεν ταυτίζονται σε καμιά περίπτωση με τις αποδοχές των δικαστών.

2. Οι επίτροποι της προηγούμενης παραγράφου και υπηρεσίες τους επιθεωρούνται από συμβούλους ή παρέδρους που έχουν διετή τουλάχιστον υπηρεσία. Προϊστάμενος επιθεώρησης των επιτρόπων είναι ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έχει οριστεί ως προϊστάμενος της επιθεώρησης των εισηγητών και των παρέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ορίζονται το μήνα Ιανουάριο κάθε έτους οι επιθεωρητές, σύμβουλοι και πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου και γίνεται η κατανομή των επιτρόπων και των υπηρεσιών τους που ο κάθε επιθεωρητής θα επιθεωρεί.

3. Συνιστάται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, επταμελής νομοπαρασκευαστική επιτροπή αποτελούμενη από έναν αντιπρόεδρο ή σύμβουλο, τρεις παρέδρους και τρεις υπαλλήλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου με βαθμό Α` που προτείνονται από το σύλλογο των υπαλλήλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για την κατάρτιση κώδικα οργανισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Γραμματέας της επιτροπής ορίζεται υπάλληλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Άρθρο 11

1. Η διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 29 του ν. 1505/1984 έχει εφαρμογή και για τους δικαστικούς αντιπροσώπους διοικήσεως Α` τάξεως.

2. Οι διατάξεις του άρθρου 29 παρ. 1 εδ. β`και γ` του παραπάνω νόμου έχουν εφαρμογή και για τους νομικούς συμβούλους διοικήσεως που έχουν τριετή υπηρεσία στο βαθμό, για τους οποίους μισθός ανώτερου βαθμού θεωρείται ο μισθός του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου.

Άρθρο 12
Το άρθρο 2 του ν. 1093/1980 “Περί τροποποιήσεως διατάξεων του Κώδικος Δικηγόρων και άλλων τινών διατάξεων” αντικαθίσταται ως εξής:

1. Σε περίπτωση που έχει συμφωνηθεί να αμείβεται ο δικηγόρος για τις παρεχόμενες από αυτόν υπηρεσίες μόνο με πάγια περιοδική αμοιβή, τα κατώτατα όρια αυτής καθορίζονται κατά μήνα ως ακολούθως:

α) Για δικηγόρο στο Πρωτοδικείο το 15ο μισθολογικό κλιμάκιο.

β) Για δικηγόρο στο Εφετείο το 8ο μισθολογικό κλιμάκιο.

γ) Για δικηγόρο στον Άρειο Πάγο το 1ο μισθολογικό κλιμάκιο.

2. Τα κατώτατα όρια αμοιβής της παραπάνω παραγράφου προσαυξάνονται και με τα επιδόματα που καταβάλλονται στους τακτικούς δημοσίους υπαλλήλους σύμφωνα με τις ισχύουσες γι` αυτούς διατάξεις. Για τον καθορισμό του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας υπολογίζεται ο συνολικός χρόνος ασκήσεως του δικηγορικού λειτουργήματος.

3. Δικηγόροι οι οποίοι ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου νομικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τις διατάξεις των καταστατικών, εσωτερικών κανονισμών ή με αποφάσεις αρμόδιων οργάνων, δικαιούνται προσαύξηση 10% στις αποδοχές του μισθολογικού κλιμακίου που ανήκουν.

4. Σε περίπτωση που ο δικηγόρος προσλαμβάνεται για την παροχή νομικών συμβουλών και γνωμοδοτήσεων είτε ατομικά είτε σε συμβούλιο με άλλους, οι συνολικές αποδοχές του κλιμακίου στο οποίο ανήκει μειώνονται κατά το 1/3.

Σχετικό 1: ΥΑ οικ 2/17132/0022/2012 (ΦΕΚ Β΄498/28/02/2012) “Καθορισμός αποδοχών δικηγόρων που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4024/2011 (Α` 226).”

Σχετικό 2:  υπ`αριθμ. 2022210/2776/002/3-8.4.1997 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β`277) περί κατάταξης δικηγόρων με έμμισθη εντολή σε μισθολογικά κλιμάκια, ορίσθηκαν τα εξής:

“1. Οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή των οποίων τα κατώτατα όρια αμοιβής καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 1093/80 όπως τροποποιήθηκαν με το άρθρο 12 του Ν. 1816/88 κατατάσσονται σε μισθολογικά κλιμάκια χωρίς περαιτέρω εξέλιξη ως εξής: α) Δικηγόροι στο Πρωτοδικείο: στο 15ο Μ.Κ. β) Δικηγόροι στο Εφετείο : στο 8 Μ.Κ. γ) Δικηγόροι στον `Άρειο Πάγο: στο 1ο Μ.Κ. 2. Στους ανωτέρω καταβάλλεται το κίνητρο απόδοσης του άρθρου 13 του Ν. 2470/97.”

Άρθρο 13
Στον Αρεοπαγίτη Προϊστάμενο του Εφετείου Θεσσαλονίκης χορηγείται, ειδικό επίδομα αυξημένης ευθύνης εξήντα χιλιάδων (60.000) δραχμών το μήνα.

Άρθρο 14
Κατά την αληθή έννοια του εδαφ. γ` της παρ. 3 του άρθρου 8 του Ζ` Ψηφίσματος της Ε` Αναθεωρητικής Βουλής της 13/17 Φεβρουαρίου 1975 (ΦΕΚ 23), η ποινή της φυλάκισης λογίζεται ότι εκτίθηκε, ανεξαρτήτως αν μετατράπηκε σε χρηματική ποινή και καταβλήθηκε το αντίστοιχο χρηματικό ποσό που καθορίστηκε από την απόφαση.

Άρθρο 15

1. Αίρεται για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, τους υπαλλήλους και τα όργανα διοικήσεως των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των υπαλλήλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης το απαράδεκτο που ίσχυε με οποιοδήποτε τρόπο ως προς την άσκηση αίτησης για ακύρωση πράξεων που εκδόθηκαν από τις 21 Απριλίου 1967 έως τις 23 Ιουλίου 1974, είτε είχε ασκηθεί τέτοια αίτηση είτε όχι. Η διάταξη αυτή ισχύει μόνο για τις περιπτώσεις για τις οποίες με διάταξη νόμου δεν είχε αρθεί μέχρι σήμερα το απαράδεκτο αυτό.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 12 του Ν. 1877/1990 (ΦΕΚ Α 28)

2. Οι ενδιαφερόμενοι δικαιούνται να ασκήσουν νέα αίτηση ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών μηνών από τη δημοσίευση του νόμου αυτού.

3. Αποκλείεται η αναδρομική χορήγηση αποδοχών σε όσους τυχόν δικαιωθούν με το ένδικο αυτό μέσο.

Άρθρο 16

1. Μέσα σε έξι (6) μήνες από την ισχύ του νόμου αυτού, οι ιδιοκτήτες ημερήσιων εφημερίδων ή όσων αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης ή άσκησης επαγγέλματος συνεπεία της αντίθεσής τους στο δικτατορικό καθεστώς ή οι ειδικοί και καθολικοί διάδοχοί τους και εφ` όσον η έκδοση των εφημερίδων διακόπηκε παρανόμως και βιαίως κατά τη διάρκεια από 21.4.1967 μέχρι 23.7.1974, δύνανται να επιδιώξουν δικαστικά την αποκατάσταση ατόκως κάθε θετικής ζημίας που υπέστησαν από την αιτία αυτή, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

2. Δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες απορρίφθηκαν σχετικές με την αιτία της προηγούμενης παραγράφου αγωγές αποζημιώσεως, λόγω παραγραφής της σχετικής αξιώσεως, δεν δημιουργούν δε δικασμένο.

Άρθρο 17

1. Με το νόμο αυτόν κυρώνεται από της υπογραφής της η συμπληρωματική σύμβαση μίσθωσης που υπογράφτηκε στις 2Ο Σεπτεμβρίου 1988 από τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης σαν εκπροσώπους του Ελληνικού Δημοσίου και από τον εκπρόσωπο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, για τη μίσθωση από το Ελληνικό Δημόσιο και άλλων χώρων του Αρσακείου Μεγάρου, που δεν είχαν περιληφθεί στην αρχική μίσθωση, που κυρώθηκε με το άρθρο 28 του ν. 1419/1984 για τη στέγαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το κείμενο της παραπάνω σύμβασης έχει ως εξής:

“ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΙΣΘΩΣΕΩΣ

Α. Με την από 13.2.1984 ιδιωτική σύμβαση μεταξύ της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και του Δημοσίου, που κυρώθηκε με το άρθρο 28 του ν. 1419/ 1984 και επαναλήφθηκε στο υπ` αριθ. 3656/7.5.1984 συμβόλαιο του Συμβολαιογράφου Αθηνών Πάνου Λούμου του Γεωργίου, συμφωνήθηκε η μίσθωση χώρων των κτιρίων του οικοδ. τετραγώνου Πανεπιστημίου – Πεσμαζόγλου – Σταδίου – Αρσάκη για τη στέγαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ή άλλης δικαστικής υπηρεσίας. `Ήδη τα μέρη συμφωνούν και συναποδέχονται, σε συμπλήρωση της αρχικής σύμβασης, τη μίσθωση και άλλων χώρων του προαναφερόμενου οικοδ. τετραγώνου για την εξυπηρέτηση των αναγκών της υπό στέγαση δικαστικής υπηρεσίας. Οι χώροι αυτοί που εκμισθώνονται από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, που θα αναφέρεται πιο κάτω για συντομία “Φ.Ε.”, στο Δημόσιο είναι οι ακόλουθοι:

α) ολόκληρος ο δεύτερος όροφος των γραφείων της Φ.Ε., στη γωνία των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου, ο οποίος είχε εξαιρεθεί από την προηγούμενη μίσθωση. Ο χώρος αυτός έχει μικτή επιφάνεια (ωφέλιμοι και νεκροί χώροι) 630 τ.μ. περίπου,

β) Τμήμα του πρώτου ορόφου των ίδιων γραφείων με μικτή επιφάνεια 337 τ.μ. περίπου, που επίσης δεν είχε μισθωθεί με την αρχική μίσθωση, όπως αυτό απεικονίζεται στο σχεδιάγραμμα της ΔΕΠΟΣ με ημερομηνία Οκτώβρης 1986 και αριθμό 2, που προσαρτάται στο συμβόλαιο αυτό και

γ) Οι χώροι των άλλοτε καταστημάτων εντός του Αρσακείου Μεγάρου προς την πλευρά της οδού Πεσμαζόγλου, με μικτή επιφάνεια 882τ.μ. περίπου, που δεν είχαν περιληφθεί στην αρχική μίσθωση. Τα ανοίγματα των χώρων τούτων προς την οδό Πεσμαζόγλου θα διαμορφωθούν σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 15 παρ. 2 του ν. 1649/1986. Οι παραπάνω χώροι υπό στοιχεία α) έως και γ) εκμισθώνονται με τους εξής όρους:

1. Η μίσθωση των χώρων των άλλοτε καταστημάτων (στοιχ. γ) τα οποία βρίσκονται ήδη υπό την κατοχή του Δημοσίου θα αρχίσει από την πρώτη Σεπτεμβρίου 1988 (1.9.1988).

2. Η καταβολή του μισθώματος των γραφείων του δεύτερου και πρώτου ορόφου (στοιχ. α και β) θα αρχίσει την πρώτη Μαρτίου 1989 (1.3.1989)

3. Η παράδοση των γραφείων του Β` ορόφου (στοιχ. α) για την οποία θα συνταχθεί σχετικό πρωτόκολλο, θα συντελεσθεί μέσα σε δέκα μέρες από την κατάλληλη διαμόρφωση από το Δημόσιο τμήματος των μισθωμένων χώρων του πρώτου ορόφου για να στεγασθούν προσωρινά οι υπηρεσίες της Φ.Ε. πριν από την οριστική μεταστέγαση στο ιδιόκτητο κτίριο του Ψυχικού, σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται πιο κάτω και προ της δεκάτης πέμπτης Φ/ρίου 1989, (15.2.1989.). Η ειδοποίηση της Φ.Ε. από το Δημόσιο για την προσωρινή μεταστέγαση γίνεται ένα μήνα πριν.

4. Η παράδοση των γραφείων του α` ορόφου (στοιχ. β) για την οποία θα συνταχθεί επίσης σχετικό πρωτόκολλο, θα συντελεσθεί ευθύς μετά την μεταφορά των υπηρεσιών της Φ.Ε. στο κτίριο του Ψυχικού.

5. Ως μίσθωμα των χώρων που εκμισθώνονται με το συμβόλαιο αυτό συμφωνείται να καταβάλλεται ποσό τριακοσίων χιλιάδων (300.000) δραχμών το μήνα για τα γραφεία και ποσό επτακοσίων χιλιάδων (700.000) δραχμών για τα άλλοτε καταστήματα, δηλαδή συνολικό μηνιαίο μίσθωμα ένα εκατομμύριο (1.000.000) δραχμές. Το μίσθωμα αυτό θα συνεισπράπεται με το μίσθωμα της προηγούμενης σύμβασης μισθώσεως και θα καταβάλλεται, όπως και εκείνο, κάθε δίμηνο, στην αρχή της διμηνίας, με σχετικό ένταλμα από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Τα μισθώματα αυτά δεν υπόκεινται σε κρατήσεις υπέρ οποιουδήποτε τρίτου και η Φ.Ε. απαλλάσσεται, ως προς αυτά, από την υποχρέωση καταβολής τέλους χαρτοσήμου ή άλλου φόρου ή τέλους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 28 του ν. 1419/1984.

6. Έναρξη καταβολής του μισθώματος ορίζεται η πρώτη Σ/ρίου 1988 (1.9.1988) για το ποσό των επτακοσίων χιλιάδων (700.00) δρχ. και η πρώτη Μαρτίου 1989 (1.3.1989) για το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) δρχ. Δεν ασκεί επιρροή στις ημερομηνίες έναρξης καταβολής του μισθώματος η πρόοδος των εργασιών ανακαίνισης των κτιρίων του Αρσακείου από το Δημόσιο και ο χρόνος εγκατάστασης της δικαστικής υπηρεσίας.

7. Το συμφωνούμενο μίσθωμα θα αναπροσαρμόζεται ανά τριετία, μαζί με το μίσθωμα της αρχικής σύμβασης. Η αναπροσαρμογή θα γίνεται με βάση τις αρχές της καλής πίστης είτε εξώδικα, με κοινή συμφωνία των μερών, είτε και δικαστικά, κατά την διαδικασία των άρθρων 648 έως 662 του Κ. Πολ. Δ., όπως ορίζεται στο υπ` αριθ. 3658/84 συμβόλαιο του συμβ/φου Αθήνας Πάνου Λιούμου. Η πρώτη αναπροσαρμογή του μισθώματος, που συμφωνείται με το συμβόλαιο αυτό, θα γίνει μαζί με την δεύτερη αναπροσαρμογή του μισθώματος της αρχικής σύμβασης, δηλαδή την 1 Ιανουαρίου 1992.

8. Για να διευκολυνθεί ταμειακά η Φ.Ε., στις δαπάνες επισκευής του κτιρίου του Ψυχικού, το Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να χορηγήσει σ` αυτή προκαταβολή μισθωμάτων ποσού είκοσι οκτώ εκατομμυρίων (28.000.000). Το ποσό αυτό θα καταβληθεί αμέσως μετά την κύρωση με νόμο της παρούσης σύμβασης και την υπογραφή του σχετικό συμβολαίου ή το πολύ μέσα σε 15 μέρες από την υπογραφή του με έκδοση εντάλματος πληρωμής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο όνομα της Φ.Ε. προς το Ταμείο Πληρωμών Αθήνας. Η απόδειξη καταβολής του πιο πάνω ποσού θα αποδεικνύεται από την εξοφλητική απόδειξη του σχετικό εντάλματος. Η φ.ε. υποχρεώνεται να εκκενώσει τους μισθωμένους χώρους των γραφείων και να μεταφέρει τις υπηρεσίες της στο κτίριο του Ψυχικού το αργότερο μέσα σε 14 μήνες από την είσπραξη του πιο πάνω ποσού της προκαταβολής των είκοσι οκτώ (28) εκατομμυρίων. Η αθέτηση της παραπάνω υποχρέωσης από την Φ.Ε. θα συνεπάγεται την κατάπτωση σε βάρος της ποινικής ρήτρας ποσού ενός εκατομμυρίου (1.000.000) δρχ. κατά μήνα που συνομολογείται και γίνεται δεκτό και από τα δύο μέρη για την πιστή τήρηση του πιο πάνω όρου. Το ποσό αυτό θα αφαιρείται από το μηνιαίο μίσθωμα που θα καταβάλλεται στη Φ.Ε. Η κατάπτωση της συμφωνημένης πιο πάνω ποινικής ρήτρας θα επέρχεται αυτοδίκαια μόλις περάσουν 15 μέρες από την ειδοποίηση προς την Φ.Ε. για να συμμορφωθεί και να εκκενώσει τους παραπάνω χώρους. Τα μισθώματα που θα προκαταβληθούν με αυτό τον τρόπο θα συμψηφίζονται με τα οφειλόμενα από το Δημόσιο στην Φ.Ε. με παρακράτηση ποσού ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων (1.500.000) δραχμών κάθε διμηνία. Η παρακράτηση θα αρχίσει την επόμενη πρώτη διμηνία μετά την καταβολή του ανωτέρω ποσού της προκαταβολής και θα διαρκέσει μέχρι να συμψηφισθεί ολόκληρο το ποσό της προκαταβολής αυτής.

9. Το τμήμα του πρώτου ορόφου προς την οδό Πεσμαζόγλου και το μεσοπάτωμα, που εξαιρείται από την παρούσα μίσθωση, θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τις υπηρεσίες της Φ.ε. με ανεξάρτητη είσοδο. Αν η Φ.Ε. αποφασίσει να απελευθερώσει το χώρο αυτό μέοα στο χρόνο ισχύος της παρούσας σύμβασης μισθώσεως, αναλαμβάνει την υποχρέωση να το μισθώσει αποκλειστικά στο Δημόσιο με το τρέχον μίσθωμα για τα υπόλοιπα κτίρια. Στην περίπτωση που θα επακολουθήσει κατεδάφιση του Ορφέα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 15 του ν. 1649/1986, οπότε και θα προκύψει ανάγκη διαπλάτυνσης της εισόδου της εμπορικής στοάς από την οδό Πεσματζόγλου, η Φ.Ε. συγκατατίθεται στην κατεδάφιση της σημερινής εισόδου των γραφείων που θα μείνουν στη χρήση της και τη μεταφορά της σε άλλη κατάλληλη θέση, καθώς και στην κατεδάφιση του πιο πάνω μεσοπατώματος συνολικής έκτασης 8Ομ περίπου. Η νέα δε είσοδος που αναλαμβάνει να κατασκευάσει το Δημόσιο με δική του επιβάρυνση πρέπει να είναι κατάλληλη για τη χρήση που προορίζεται.

10. Η Φ.Ε. δικαιούται να χρησιμοποιεί την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο δεύτερο όροφο του Αρσακείου Μεγάρου μέχρι δώδεκα φορές το χρόνο για τις συνεδριάσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου και της Γενικής της Συνέλευσης, μετά από προηγούμενη συνεννόηση με τον Προϊστάμενο της στεγαζόμενης στο Αρσάκειο δικαστικής υπηρεσίας.

11. Η Φ.Ε. αναλαμβάνει την υποχρέωση να παραδίδει στο Δημόσιο αντίγραφα των μισθωτηρίων συμβολαίων και κάθε άλλο χρήσιμο έγγραφο που αφορούν μισθωτές αποβαλλόμενους από το Αρσάκειο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 15 του ν. 1649/1986. Επίσης οφείλει να συνεργάζεται και να παρέχει κάθε δυνατή συνδρομή στον ανάδοχο του έργου της αποκατάστασης και ανακαίνισης των διατηρητέων κτιρίων του Αρσακείου.

12. Η σύμβαση αυτή λήγει κατά το χρόνο λήξης της αρχικής σύμβασης, και της ενδεχόμενης παράτασής της, σε τρόπο ώστε τόσο η αρχική σύμβαση, όσο και η παρούσα να παραταθούν και να λήξουν μαζί.

Β. Κατά του εμπόρου Αναστασιάδη, ο οποίος έχει μισθώσει παρά της Φ.Ε. το κατάστημα στη γωνία της στοάς Αρσακείου και Πανεπιστημίου, το Δημόσιο έχει την υπ` αριθ. 263/1985 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, περί αποβολής του εκ του μισθίου τούτου, σε εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 28 του ν. 1419/1984. Μετά την αποβολή αυτού από το μίσθιο, που έχει ήδη συντελεσθεί, η Φ.Ε. εκμισθώνει στο Δημόσιο, μόνο, όλο το χώρο που βρίσκεται κάτω από το Καυτατζόγλειο (κυρίως Αρσάκειο) μέγαρο. Ο χώρος αυτός έχει έκταση 560,57μ περίπου. Η μίσθωση των πιο πάνω ημιυπόγειων χώρων του Καυτατζογλείου από την Φ.Ε. στο Δημόσιο συμφωνείται με τους ακόλουθους όρους:

1) Η μίσθωση του χώρου αυτού που κατέχεται ήδη από το Δημόσιο αρχίζει από την 1η Σεπτεμβρίου 1988 ( 1.9.1988)

2) Ως μίσθωμα ορίζεται το ποσό των τετρακοσίων πενήντα χιλιάδων (450.000) δραχμών για κάθε μήνα. Το μίσθωμα αυτό θα καταβάλλεται στην αρχή κάθε διμηνίας μαζί με τα άλλα μισθώματα από 1.9.1988.

3) Το μίσθωμα θα αναπροσαρμόζεται και αυτό ανά τριετία κατά τον αυτό τρόπο και μαζί με τους άλλους μισθωμένους χώρους στο Δημόσιο, σύμφωνα με τον όρο Α7 της σύμβασης αυτής.

4) Σχετικά με τη διάρκεια της μίσθωσης, τις απαλλαγές από φόρους, τέλη, χαρτόσημα και κρατήσεις υπέρ τρίτων ισχύουν τα οριζόμενα για τη μίσθωση των λοιπών χώρων του Αρσακείου με την αρχική και την παρούσα σύμβαση.

Γ. Συμφωνείται ότι η Φ.Ε. δεν θα είναι υποχρεωμένη να ασφαλίζει κατά πυρός όλους γενικά τους μίσθιους χώρους. Η παρούσα σύμβαση μισθώσεως είναι συμπληρωματική εκείνης που έχει συναφθεί με το συμβόλαιο 3656/1984 του Συμβολαιογράφου Αθηνών Πάνου Γ. Λούμου. Οι διατάξεις του συμβολαίου εκείνου ισχύουν και για την παρούσα σύμβαση, εφ ` όσον δεν τροποποιούνται με αυτή. Οι συμβαλλόμενοι δηλώνουν ότι αποδέχονται όλους τους όρους της συμφωνίας χωρίς επιφύλαξη και τους θεωρούν ουσιώδεις, παραιτούνται δε από οποιονδήποτε λόγο προσβολής ή ακύρωσής της. Η σύμβαση αυτή θα κυρωθεί με νόμο και μετά θα υπογραφεί το σχετικό συμβόλαιο.

2. Οι ειδικότεροι όροι μίσθωσης, ο χρόνος που θα παραδοθούν οι χώροι που μισθώνονται, το μίσθωμα που θα καταβάλλεται, ο τρόπος που θα αναπροσαρμόζεται το μίσθωμα, η λήξη, καθώς και όλοι οι άλλοι όροι που συνομολογούνται κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις για τη στέγαση των δημόσιων υπηρεσιών και αναφέρονται αναλυτικά στην πιο πάνω σύμβαση, καθώς και οι απαλλαγές από φόρους, τέλη κ.λπ. κυρώνονται με αυτόν το νόμο. Αυτοί που αποβλήθηκαν ή θα αποβληθούν με βάση το άρθρο 28 του ν. 1419/1984 και τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις δε δικαιούνται να αξιώσουν καμιά άλλη αποζημίωση εκτός από την αποζημίωση που επιδικάστηκε δικαστικά στον καθένα από αυτούς.

3. Μετά τη δημοσίευση του νόμου αυτού θα υπογραφεί και συμβολαιογραφικό συμβόλαιο.

Άρθρο 18

1. Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού καταργείται το μισθωτικό δικαίωμα των μισθωτών στη στοά Αρσακείου και μόνο από τα πατάρια των μισθωμένων από αυτούς καταστημάτων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας προς την πλευρά του ΟΡΦΕΑ, καθώς και το μισθωτικό δικαίωμα των μισθωτών από το σύνολο ή τμήμα των καταστημάτων τους που βρίσκονται στην έξοδο της στοάς προς την οδό Πεσμαζόγλου, σύμφωνα με τα σχέδια, που αναφέρονται στην απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων “περί καθορισμού συμπληρωματικών όρων και περιορισμών δόμησης στο κτιριακό συγκρότημα του Αρσακείου κ.λπ.” (ΦΕΚ 574/4.8.1988 τ. Δ`) και αποδίδονται στο Δημόσιο σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του νόμου αυτού.

2. Στους μισθωτές που θα αποστερηθούν το μισθωτικό τους δικαίωμα, είτε συνολικά είτε κατά ένα μέρος, θα καταβληθεί αποζημίωση ίση προς το δωδεκαπλάσιο του μισθώματος ή το δωδεκαπλάσιο μέρους του μισθώματος που αναλογεί αντίστοιχα για το χώρο σε τ.μ. που θα καταληφθεί από το Δημόσιο.

3. Η δαπάνη της επισκευής των καταστημάτων εκ των οποίων αφαιρούνται τα πατάρια ή ένα τμήμα τους βαρύνει το Δημόσιο.

4. Το Δημόσιο μπορεί από τη δημοσίευση του νόμου αυτού να καταγγείλει στο όνομά του τις μισθώσεις τον καταστημάτων που είτε στο σύνολό τους είτε κατά ένα μέρος τους αποδίδονται σ` αυτό. Τα έννομα αποτελέσματα των καταγγελιών αυτών επέρχονται δύο μήνες μετά την επίδοσή τους. Για το κύρος τους αρκεί η επίκληση του νόμου αυτού. Με την απόδοση του μισθίου ή του μέρους αυτού που πρέπει να αποδοθεί καταβάλλεται στους μισθωτές και σε περίπτωση νόμιμης υπομίσθωσης στους υπομισθωτές η αποζημίωση που ορίζεται στην παράγραφο 2. Αν ο μισθωτής αρνείται να αποδώσει το μίσθιο, το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να ζητήσει την απόδοση του μισθίου και την αποβολή του μισθωτή από το αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο σύμφωνα με τη διαδικασία των άρθρων 648 και επ. του Κ.Πολ.Δικ. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι υποχρεωτικά προσωρινά εκτελεστή. Η προθεσμία και η άσκηση οποιουδήποτε ένδικου μέσου ακόμα και εκείνου της ανακοπής ερημοδικίας δεν αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης. Το δικαστήριο δεν μπορεί να τάξει προθεσμία εκτέλεσης της απόφασης. Δεν επιτρέπεται για οποιοδήποτε λόγο αναστολή εκτέλεσης της απόφασης.

5. Η αποζημίωση που θα καταβληθεί στους μισθωτές σύμφωνα με την πιο πάνω παρ. 2 βαρύνει εξ ολοκλήρου το Δημόσιο.

6. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 15 του ν. 1649/1986 (ΦΕΚ 149/Α`) αντικαθίσταται ως εξής:

“Η αποζημίωση αυτή σε είδος καλύπτει κάθε αξίωση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας για την αποστέρηση του προαναφερόμενου περιουσιακού στοιχείου (απώλεια μισθωμάτων κ.λπ.) από το χρόνο αποβολής και για μία διετία από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, αλλά επιφυλάσσονται οι αξιώσεις της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας λόγω ελλείψεων ή κακοτεχνιών από την εκτέλεση του έργου ή για την υπέρβαση του χρόνου της διετίας που αρχίζει όπως πιο πάνω ορίζεται”.

Άρθρο 19
Ο νόμος αυτός αρχίζει να ισχύει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 1988

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤ.ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ

Οι Υπουργοί