Νόμος 1808 ΦΕΚ Α΄218/29.9.1988
Τροποποίηση και συμπλήρωση του τελωνειακού κώδικα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο 1
1. Ο τίτλος του κεφαλαίου Γ` του τελωνειακού κώδικα (ν.1165/1918, ΦΕΚ 73) αντικαθίσταται ως εξής:
“Διασάφηση εισαγωγής και τελωνισμός εμπορευμάτων που τίθενται σε ανάλωση ή ελεύθερη κυκλοφορία”.
2. Τα άρθρα 25 έως και 28 του τελωνειακού κώδικα. όπως ισχύουν, αντικαθίστανται ως εξής:
“Άρθρο 25
1. Για να τεθούν σε ανάλωση ή ελεύθερη κυκλοφορία τα εμπορεύματα, που προσκομίστηκαν στην τελωνειακή αρχή ή βρίσκονται υπό άλλο τελωνειακό καθεστώς, ο κύριος των εμπορευμάτων ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός του οφείλει να καταθέσει στην αρμόδια τελωνειακή αρχή διασάφηση κατά τις διατάξεις του κώδικα αυτού.
2. Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που καταθέτει τη διασάφηση ονομάζεται “διασαφιστής”.
Κύριος των εμπορευμάτων τα οποία αποτελούν αντικείμενο της διασάφησης θεωρείται ο αναγραφόμενος ως παραλήπτης τους στο πρωτότυπο της φορτωτικής ή στη διατακτική το πλοιάρχου ή του πράκτορα ή άλλου μεταφορέα.
3. Η διασάφηση είναι γραπτή δήλωση του διασαφιστή και από την κατάθεση της στην τελωνειακή αρχή αποτελεί τίτλο υπέρ του δημοσίου.
4. Η διασάφηση, της οποίας ο τύπος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 133, διαλαμβάνει τις ακόλουθες ενδείξεις:
α) Το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διασαφιστη ή τον αριθμό ταυτότητας σε περίπτωση που νόμιμα στερείται τέτοιου αριθμού, τη διεύθυνση της κατοικίας ή έδρας του και, εφ` όσον η διασάφηση κατατίθεται από αντιπρόσωπο, τα απαραίτητα στοιχεία της ταυτότητας και κατοικίας του καθώς και τη νομική σχέση της μεσολάβησής του.
β) Τα στοιχεία του μεταφορικού μέσου με το οποίο κομίστηκαν τα εμπορεύματα και την εθνικότητά του.
γ) Τον αριθμό και την ημερομηνία καταχώρισης του δηλωτικού εισαγωγής των εμπορευμάτων.
δ) Τις απαραίτητες ενδείξεις που αφορούν το προηγούμενο τελωνειακό καθεστώς, εφ ` όσον τα εμπορεύματα είχαν προηγουμένως υπαχθεί σε κάποιο καθεστώς.
ε) Τον τόπο στον οποίο βρίσκονται τα εμπορεύματα.
στ) τον αριθμό και το είδος των δεμάτων, τα σημεία και τους αριθμούς που αναγράφονται σε αυτά ή, αν πρόκειται για εμπορεύματα που δεν είναι συσκευασμένα, τον αριθμό των ειδών που αποτελούν αντικείμενο της διασάφησης ή τη λέξη “χύμα”, κατά περίπτωση, καθώς και τις ενδείξεις που είναι αναγκαίες για την εξακρίβωση των μη συσκευασμένων εμπορευμάτων.
ζ) Την εμπορευματική περιγραφή κατά δέμα ως προς το είδος, την ποσότητα, την ποιότητα, το βάρος (μικτό και καθαρό) ανάλογα με τις ειδικότερες διακρίσεις της συνδυασμένης ονοματολογίας, καθώς και τον κωδικό αριθμό – διάκριση του Ολοκληρωμένου Τελωνειακού Δασμολογίου και της φορολογικής επιβάρυνσης.
η) Τη δασμολογητέα αξία των εμπορευμάτων, καθώς και τα στοιχεία που κατά περίπτωση προβλέπονται από το Ολοκληρωμένο Τελωνειακό Δασμολόγιο ή άλλους φορολογικούς νόμους, όπως δασμολογητέο βάρος, φορολογητέα αξία, μέτρα, τεμάχια, κεφαλές, και είναι απαραίτητα για τον υπολογισμό και τη βεβαίωση των δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων. ειδικότερα:
(1) Αν πρόκειται για εμπορεύματα που επιβαρύνονται με δασμούς κατ’ αξία, τη δασμολογητέα τους αξία καθώς και τα τυχόν ποσοτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό της αξίας αυτής.
(2) Αν πρόκειται για εμπορεύματα που επιβαρύνονται με δασμούς κατ` είδος, τα συμπληρωματικά ποσοτικά στοιχεία και χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για την επιβολή των δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων.
(3) Αν πρόκειται για εμπορεύματα που επιβαρύνονται με δασμούς κατ` αξία με ελάχιστο ή μέγιστο όριο είσπραξης, που βασίζεται σε ειδικά στοιχεία, το σύνολο των ενδείξεων που διαλαμβάνονται στις περιπτώσεις (1) και (2).
θ) Τη χώρα προέλευσης και τη χώρα καταγωγής των εμπορευμάτων, κατά την έννοια των κοινοτικών διατάξεων που ισχύουν. Αν πρόκειται για εμπορεύματα για τα οποία ζητείται το ευεργέτημα προτιμησιακής μεταχείρισης λόγω της καταγωγής τους, εφαρμόζονται οι κοινοτικές ή συμβατικές διατάξεις που προβλέπουν την προτιμησιακή αυτή μεταχείριση.
ι) Τον αριθμό που τίθεται πριν από τα γράμματα τα οποία προσδιορίζουν τη χώρα έκδοσης, καθώς και την ημερομηνία έκδοσης του πιστοποιητικού εισαγωγής ή προκαθορισμού που προσκομίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν στον τομέα της κοινής αγροτικής πολιτικής.
ια) Τα απαιτούμενα για τη στατιστική λοιπά στοιχεία.
ιβ) Οποιεσδήποτε άλλες αναγκαίες πληροφορίες για την εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν τη θέση σε ανάλωση ή ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, τα οποία αποτελούν αντικείμενο της διασάφησης.
ιγ) Τις πρόσθετες ενδείξεις που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργοί Οικονομικών και αφορούν τον αποστολέα των εμπορευμάτων, το ποσοστό των δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων, το ποσό των επιβαρύνσεων αυτών όπως υπολογίστηκε από το διασαφιστή, και γενικώς το εμπόρευμα που αποτελεί αντικείμενο της διασάφησης. Με όμοια απόφαση μπορεί να καθορίζεται απλουστευμένη μορφή απεικόνισης των ενδείξεων αυτών ή να περιορίζεται ο αριθμός τους.
5. Στη διασάφηση επισυνάπτονται:
α)το τιμολόγιο, με βάση το οποίο δηλώνεται και η δασμολογητέα αξία.
β) Η δήλωση στοιχείων, εφ` όσον απαιτείται, για τον καθορισμό της δασμολογητέας αξίας των εμπορευμάτων.
γ) Τα αναγκαία δικαιολογητικά για την εφαρμογή προτιμησιακού δασμολογιακού καθεστώτος ή φορολογικής απαλλαγής ή κάθε άλλου μέτρου που επιβάλλει παρέκκλιση από το καθεστώς του κοινού δικαίου που εφαρμόζεται για τα εμπορεύματα.
δ) Η φορτωτική ή η διατακτική του μεταφορέα ή πράκτορα. Η διατακτική είναι απαραίτητη όταν το εμπόρευμα κομίζεται με πλοίο που αντιπροσωπεύεται στο λιμάνι από πράκτορα.
ε) Το έγγραφο που αναφέρεται στο προηγούμενο τελωνειακό καθεστώς, αν τα εμπορεύματα έχουν τεθεί σε τέτοιο καθεστώς.
στ) Κατά την κρίση της τελωνειακής αρχής, κατάλογος των δεμάτων ή ισοδύναμο δικαιολογητικό (κιβωτωλόγιο κ.λ.π.) που αναφέρει αναλυτικά το περιεχόμενο κάθε δέματος.
ζ) Οποιαδήποτε άλλα αναγκαία έγγραφα για την εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν τη θέση σε ανάλωση ή σε ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων.
Η τελωνειακή αρχή μπορεί να αξιώνει για τα έγγραφα που προσκομίζονται και προσαρτώνται στη διασάφηση να συνοδεύονται και από μετάφρασή τους στην ελληνική γλώσσα.
Η τελωνειακή αρχή λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ώστε τα δικαιολογητικά του προσαρτώνται στη διασάφηση, να μη μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεταγενέστερα, παρά μόνο για την ποσότητα ή την αξία για την οποία εξακολουθούν να ισχύουν.
6. Η διασάφηση συμπληρώνεται με γραφομηχανή ή ιδιοχείρως με μελάνη, κατά τρόπο ευανάγνωστο, χωρίς ξέσματα διορθώσεις, απαλείψεις διαγραφές ή αλλοιώσεις.
7. Για την κατάθεση της διασάφησης, η τελωνειακή αρχή επιτρέπει την προηγούμενη εξέταση των εμπορευμάτων και τη λήψη δειγμάτων, ύστερα από γραπτή αίτηση του κυρίου των εμπορευμάτων ή του νόμιμου αντιπροσώπου του. Η αίτηση αυτή περιέχει:
α. Το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του κυρίου των εμπορευμάτων,
β. τον τόπο όπου βρίσκονται τα εμπορεύματα,
γ. τον αριθμό του δηλωτικού εισαγωγής ή το έγγραφο του προηγούμενου τελωνειακού καθεστώτος.
δ. Οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες ή στοιχεία είναι απαραίτητα για την εξακρίβωση των εμπορευμάτων. Οι ποσότητες των δειγμάτων που πρέπει να ληφθούν αναγράφονται στην άδεια της τελωνειακής αρχής. Αν τα δείγματα που έχουν ληφθεί δεν καλύπτονται μεταγενεστέρως από διασάφηση για θέση σε ανάλωση ή σε ελεύθερη κυκλοφορία, οι δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις, στους οποίους ενδεχομένως υπόκεινται, υπολογίζονται σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην πιο πάνω γραπτή αίτηση και με το ποσοστό που ισχύει κατά την ημερομηνία αποδοχής της αίτησης αυτής.
Η προκαταρκτική εξέταση των εμπορευμάτων και η λήψη δειγμάτων ενεργούνται με την επίβλεψη της τελωνειακής αρχής, η οποία καθορίζει κατά περίπτωση και τον τρόπο ενέργειας.
Η αποσυσκευασία, το ζύγισμα, η επανασυσκευασία και οποιεσδήποτε άλλες απαιτούμενες ενέργειες γίνονται με ευθύνη και δαπάνες του αιτούντος, ο οποίος βαρύνεται και με τα τυχόν έξοδα ανάλυσης.
8. Η κατάθεση της διασάφησης στην αρμόδια τελωνειακή αρχή γίνεται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες των υπηρεσιών της αρχής αυτής. Μπορεί όμως να επιτρέπεται από την τελωνειακή αρχή, ύστερα από αίτηση και με δαπάνες του διασαφιστή, η κατάθεση της διασάφησης και σε μη εργάσιμες ώρες και ημέρες.
Κατάθεση διασάφησης δεν επιτρέπεται πριν από την άφιξη των εμπορευμάτων στους χώρους της τελωνειακής αρχής ή σε άλλους χώρους που έχουν εγκριθεί από την αρχή αυτήν. Κατ` εξαίρεση μπορεί να επιτρέπεται από την τελωνειακή αρχή η κατάθεση της διασάφησης και πριν να προσκομιστούν τα εμπορεύματα. Στην περίπτωση αυτήν, η τελωνειακή αρχή μπορεί, ανάλογα με τις περιστάσεις, να καθορίζει προθεσμία να προσκομιστούν. Αν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, η διασάφηση είναι αυτοδικαίως άκυρη.
Άρθρο 26
1. Η διασάφηση που ανταποκρίνεται στους όρους και διατυπώσεις που καθορίζονται από το άρθρο 25, αφού γίνει δεκτή και θεωρηθεί για το σκοπό αυτόν από τον προϊστάμενο της τελωνειακής αρχής ή τον υπάλληλο που ορίζεται από αυτόν, καταχωρίζεται στο οικείο βιβλίο. Τα ίδια ισχύουν και για τη διασάφηση που γίνεται αποδεκτή σύμφωνα με την παράγραφο 2. Ο αριθμός και η ημερομηνία καταχώρισης και αποδοχής αναγράφονται στη διασάφηση.
Κατ’ εξαίρεση, στις περιπτώσεις της παραγράφου 8 του άρθρου 25, ως ημερομηνία αποδοχής της διασάφησης θεωρείται, για όλες τις συνέπειες, η ημερομηνία βεβαίωσης από την τελωνειακή αρχή ότι τα εμπορεύματα έχουν προσκομιστεί στους χώρους του τελωνείου ή στους χώρους που έχουν εγκριθεί από αυτή.
2. Αν δεν τηρηθούν τα οριζόμενα στο άρθρο 25, η διασάφηση είναι απαράδεκτη. Ύστερα από αίτηση του διασαφιστή και για λόγους που κρίνονται βάσιμοι, μπορεί η τελωνειακή αρχή, με την προϋπόθεση καθορισμού προθεσμίας για τη συμπλήρωση των ενδείξεων ή την προσκόμιση των δικαιολογητικών, να αποδέχεται διασάφηση
α. Στην οποία δεν αναγράφονται όλες οι ενδείξεις που προβλέπονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 25.
Ωστόσο σε κάθε περίπτωση οι ενδείξεις που είναι απαραίτητες δια τη διαπίστωση της ταυτότητας των εμπορευμάτων στα οποία αναφέρεται η διασάφηση πρέπει να αναγράφονται σ` αυτήν. Απαραίτητες ενδείξεις είναι τουλάχιστον:
(1) Οι διαλαμβανόμενες στα εδάφια α, β, γ, δ, στ και ζ.
(2) Προσωρινή ένδειξη της αξίας των εμπορευμάτων, η οποία γίνεται αποδεκτή από την τελωνειακή αρχή εφ όσον διαπιστώνεται ότι ο διασαφιστής, ενόψει των στοιχείων που διαθέτει, δεν είναι σε θέση να δηλώσει την οριστική αξία.
(3) Άλλα στοιχεία τα οποία θεωρούνται απαραίτητα από την τελωνειακή αρχή για την εξακρίβωση των εμπορευμάτων, για την εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν τη θέση σε ανάλωση ή ελεύθερη κυκλοφορία καθώς και για τον καθορισμό της εγγύησης, από την παροχή της οποίας εξαρτάται η έκδοση της άδειας παραλαβής των εμπορευμάτων.
β. Στην οποία δεν επισυνάπτονται όλα τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην παράγραφο 5 του άρθρου 25. Πάντως, από τα δικαιολογητικά αυτά, εκτός από τη φορτωτική ή τη διατακτική που επισυνάπτεται σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επισυνάπτονται τουλάχιστον εκείνα, από την κατάθεση των οποίων εξαρτάται η θέση των εμπορευμάτων σε ανάλωση ή ελεύθερη κυκλοφορία.
Κατ` εξαίρεση, η διασάφηση στην οποία δεν επισυνάπτονται ορισμένα από τα δικαιολογητικά αυτά μπορεί να γίνει αποδεκτή, εφ όσον διαπιστωθεί από την τελωνειακή αρχή ότι:
(1) Τα δικαιολογητικά που λείπουν υπάρχουν και εξακολουθούν να ισχύουν.
(2) Τα δικαιολογητικά αυτά δεν έγινε δυνατό να επισυναφθούν στη διασάφηση για λόγους ανεξάρτητους από τη θέληση του διασαφιστή.
(3) Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην αποδοχή της διασάφησης θα παρεμπόδιζε τη θέση των εμπορευμάτων σε ανάλωση ή ελεύθερη κυκλοφορία ή θα είχε ως συνέπεια την υπαγωγή τους σε μεγαλύτερο ποσοστό δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων.
Τα στοιχεία που αναφέρονται στα δικαιολογητικά που λείπουν πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφονται στη διασάφηση.
Στις πιο πάνω περιπτώσεις, η έκδοση της προβλεπόμενης από το άρθρο 28 άδειας παραλαβής των εμπορευμάτων για θέση σε ανάλωση ή σε ελεύθερη κυκλοφορία μπορεί να γίνεται έπειτα από παροχή εγγύησης με τον όρο όμως ότι για τα εμπορεύματα αυτά δεν ισχύουν απαγορευτικά ή περιοριστικά μέτρα.
3. Με την επιφύλαξη των κοινοτικών διατάξεων για τη δασμολογητέα αξία, η προθεσμία που παρέχει η τελωνειακή αρχή για τη συμπλήρωση των ενδείξεων ή την επισύναψη των δικαιολογητικών που λείπουν κατά την αποδοχή της διασάφησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα μήνα από την αποδοχή της διασάφησης. Είναι δυνατόν όμως να χορηγείται, ύστερα από αίτηση του διασαφιστή, συμπληρωματική προθεσμία, έως τρεις μήνες, όταν πρόκειται για δικαιολογητικό από την επισύναψη του οποίου εξαρτάται η εφαρμογή δασμού ή φόρου μειωμένου ή μηδενικού και με την προϋπόθεση ότι η τελωνειακή αρχή βεβαιώνει ότι τα εμπορεύματα στα οποία αναφέρεται η ελλιπής διασάφηση μπορούν πράγματι να υπαχθούν σε μειωμένο ή μηδενικό δασμό ή φόρο.
4. Όταν ένας δασμός, μειωμένος ή μηδενικός, εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση που τα εμπορεύματα τίθενται σε ανάλωση ή ελεύθερη κυκλοφορία μέσα σε ορισμένες δασμολογικές ποσοστώσεις και οροφές, ο καταλογισμός μέσα στα όρια που έχουν εγκριθεί γίνεται κατά τη στιγμή που πραγματικά προσκομίζεται το δικαιολογητικό από το οποίο εξαρτάται η υπαγωγή στο μειωμένο ή μηδενικό αυτόν δασμό. Το δικαιολογητικό όμως αυτό πρέπει να προσκομίζεται οπωσδήποτε:
α) πριν από την ημερομηνία κατά την οποία λαμβάνεται κοινοτικό μέτρο επαναφοράς των κανονικών δασμών, εφ όσον πρόκειται για δασμολογική οροφή,
β) πριν από την κάλυψη των περιθωρίων που προβλέφθηκαν, εφ όσον πρόκειται για δασμολογικές ποσοστώσεις.
5. Με την επιφύλαξη των παραπάνω παραγράφων 3 και 4, το δικαιολογητικό, από το οποίο εξαρτάται η υπαγωγή στο μειωμένο ή μηδενικό δασμό ή φόρο, μπορεί να προσκομίζεται μετά την ημερομηνία λήξης της περιόδου για την οποία έχει καθοριστεί ο μειωμένος ή μηδενικός δασμός ή φόρος, με την προϋπόθεση όμως ότι η διασάφηση είχε γίνει αποδεκτή πριν από την ημερομηνία αυτή.
6. Μετά την αποδοχή από την τελωνειακή αρχή ελλιπούς διασάφησης δεν μπορεί να παρεμποδιστεί ή να καθυστερήσει η έκδοση άδειας παράδοσης των εμπορευμάτων που αναφέρονται στη διασάφηση αυτήν, εκτός αν ισχύουν ρητές αντίθετες διατάξεις. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 28, η παράδοση των εμπορευμάτων γίνεται σύμφωνα με τους παρακάτω όρους:
α) Αν η μεταγενέστερη συμπλήρωση ένδειξης της διασάφησης ή η προσκόμιση δικαιολογητικού που λείπει κατά το χρόνο αποδοχής της διασάφησης δεν μπορεί να έχει καμία επίδραση στο ποσό των δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που ισχύουν για τα εμπορεύματα, η τελωνειακή αρχή προβαίνει αμέσως στη βεβαίωση και είσπραξη του πιο πάνω ποσού, όπως προσδιορίζεται υπό κανονικές συνθήκες.
β) Αν η διασάφηση φέρει, κατ` εφαρμογή της παραγράφου 2 εδάφιο α ` σε περίπτωση (2) προσωρινή ένδειξη αξίας, η τελωνειακή αρχή:
(1) προβαίνει στην άμεση βεβαίωση και είσπραξη του ποσού των δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που υπολογίζεται με βάση την ένδειξη αυτήν,
(2) αξιώνει την παροχή επαρκούς εγγύησης για την κάλυψη της διαφοράς μεταξύ του ποσού αυτού και εκείνου με το οποίο τα εμπορεύματα είναι δυνατό να επιβαρυνθούν τελικά
γ) Αν στις άλλες περιπτώσεις η μεταγενέστερη συμπλήρωση ένδειξης της διασάφησης ή η προσκόμιση δικαιολογητικού που λείπει κατά το χρόνο της αποδοχής της μπορεί να έχει επιδράσει στο ποσό των δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων, η τελωνειακή αρχή:
(1) προβαίνει στην άμεση βεβαίωση και είσπραξη του ποσού αυτού που υπολογίζεται σύμφωνα με το μειωμένο ποσοστό και απαιτεί την παροχή επαρκούς εγγύησης που να καλύπτει τη διαφορά μεταξύ μειωμένου και κανονικού ποσοστού, όταν η ένδειξη ή το δικαιολογητικό μπορεί να έχει ως συνέπεια την επιβολή μειωμένου Ποσοστού.
(2) απαιτεί την παροχή επαρκούς εγγύησης που να καλύπτει την ενδεχόμενη είσπραξη του ποσού αυτού, που υπολογίζεται σύμφωνα με το κανονικό ποσοστό, όταν η ένδειξη ή το δικαιολογητικό μπορεί να έχει ως συνέπεια την υπαγωγή των εμπορευμάτων στο ευεργέτημα πλήρους απαλλαγής από δασμούς, φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις.
7. Αν ως τη λήξη των προθεσμιών που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους ο διασαφιστής δεν προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία για τον οριστικό καθορισμό της αξίας των εμπορευμάτων ή δεν συμπληρώσει τις ενδείξεις ή δεν προσκομίσει τα δικαιολογητικά που λείπουν, η τελωνειακή αρχή προβαίνει αμέσως στην είσπραξη των δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων από το ποσό της εγγύησης που έλαβε για το σκοπό αυτόν.
8. Ελλιπής διασάφηση που γίνεται αποδεκτή, σύμφωνα με τους παραπάνω όρους, μπορεί, είτε να συμπληρώνεται από το διασαφιστή είτε να αντικαθίσταται, έπειτα από έγκριση της τελωνειακής αρχής, με άλλη διασάφηση που ανταποκρίνεται στους καθοριζόμενους στο άρθρο 25 όρους. Στην τελευταία αυτήν περίπτωση, ως ημερομηνία αποδοχής της νέας διασάφησης λαμβάνεται η ημερομηνία της αποδοχής της ελλιπούς διασάφησης
9. Επιτρέπεται στο διασαφιστή, ύστερα από αίτησή του, να διορθώνει μία ή περισσότερες από τις προβλεπόμενες στο άρθρο 25 παράγραφο 4 ενδείξεις της διασάφησης, η οποία έγινε αποδεκτή από την τελωνειακή αρχή, υπό τους εξής όρους:
α. Η διόρθωση πρέπει να ζητηθεί πριν από την έκδοση άδειας παραλαβής του εμπορεύματος για ανάλωση ή ελεύθερη κυκλοφορία.
β. Η διόρθωση πρέπει να αφορά μόνο τα εμπορεύματα εκείνα που αρχικά αποτέλεσαν αντικείμενο της διασάφησης.
γ. Η διόρθωση δεν επιτρέπεται να γίνει, αν η σχετική αίτηση για διόρθωση υποβάλλεται μετά την πληροφόρηση του διασαφιστή από την τελωνειακή αρχή, ότι προτίθεται να εξετάσει τα εμπορεύματα ή μετά τη διαπίστωση από την αρχή αυτή της ανακρίβειας των συγκεκριμένων ενδείξεων.
Η παραπάνω διόρθωση γίνεται, ύστερα από έγκριση της τελωνειακής αρχής, με κατάθεση νέας διασάφησης που ανταποκρίνεται στους καθοριζόμενους στην παράγραφο 4 του Άρθρου 25 όρους και που αντικαθιστά την αρχική διασάφηση. Στο σώμα και των δύο διασαφήσεων συντάσσεται σχετική πράξη.
Στην περίπτωση αυτήν ως ημερομηνία αποδοχής της νέας διασάφησης θεωρείται για όλες τις συνέπειες η ημερομηνία της αρχικής διασάφησης.
10. Με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 33 και 67, αν ο διασαφιστής προσκομίσει απόδειξη, που κρίνεται ικανοποιητική από την τελωνειακή αρχή, ότι εμπόρευμα διασαφίστηκε κατά λάθος για θέση σε ανάλωση ή ελεύθερη κυκλοφορία ή, λόγω των ειδικών συνθηκών, η θέση σε ανάλωση ή σε ελεύθερη κυκλοφορία του εμπορεύματος δε δικαιολογείται πλέον, η τελωνειακή αρχή, με την προϋπόθεση ότι δε χορήγησε την άδεια παραλαβής του εμπορεύματος, επιτρέπει, με απόφασή της, την αντικατάσταση της διασάφησης με άλλη και για άλλο τελωνειακό καθεστώς.
Επιτρέπεται ακύρωση της διασάφησης, αν δεν έχει αντικείμενο, είτε γιατί δεν υπάρχει το εμπόρευμα για το οποίο κατατέθηκε είτε γιατί παρήλθε άπρακτη η προθεσμία του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 8 του άρθρου 25. Η ακύρωση, για την οποία συντάσσεται σχετική πράξη στο σώμα της διασάφησης, γίνεται από την τελωνειακή αρχή είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από αίτηση του διασαφιστή.
Άρθρο 27
1. Η τελωνειακή αρχή προβαίνει, αν το κρίνει απαραίτητο, στην επαλήθευση της διασάφησης και των δικαιολογητικών που προσαρτώνται σε αυτή, για να βεβαιωθεί κυρίως ότι οι ενδείξεις που περιλαμβάνονται στα δικαιολογητικά αντιστοιχούν στις ενδείξεις που αναγράφονται στη διασάφηση.
2. Η εξέταση (τελωνισμός) των εμπορευμάτων γίνεται μέσα στις τελωνειακές αποθήκες ή χώρους από την τελωνειακή αρχή και κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ωρών και ημερών των υπηρεσιών της αρχής αυτής. Κατ` εξαίρεση, ο προϊστάμενος της τελωνειακής αρχής μπορεί, σε ειδικές περιπτώσεις, να επιτρέπει, με αιτιολογημένη πράξη του και ύστερα από αίτηση και δαπάνες του διασαφιστή, την εξέταση των εμπορευμάτων και σε μη εργάσιμες ώρες και ημέρες ή και έξω από τις τελωνειακές αποθήκες ή χώρους.
3. Η μεταφορά των εμπορευμάτων στους χώρους όπου πρέπει να γίνει η εξέταση, η αποσυσκευασία, η επανασυσκεασία και γενικά όλες οι απαραίτητες εργασίες για την εξέταση αυτήν πραγματοποιούνται από το διασαφιστή ή με την ευθύνη του.
Σε όλες τις περιπτώσεις οι δαπάνες που ανακύπτουν από τις εργασίες αυτές βαρύνουν το διασαφιστή.
4. Τα δέματα ανοίγονται ενώπιον του προϊσταμένου της τελωνειακής αρχής ή του τελωνειακού ελεγκτή, που οφείλει να προβαίνει στην επαλήθευση του περιεχομένου τους ύστερα από συνοπτικό ή λεπτομερή έλεγχο, ο οποίος ενεργείται σε καθολική ή κατ` επιλογή βάση.
Αν ενεργείται έλεγχος μέρους μόνο των διασαφιζόμενων εμπορευμάτων, η τελωνειακή υπηρεσία υποδεικνύει στο διασαφιστή ή στον αντιπρόσωπό του τα εμπορεύματα τα οποία θα εξεταστούν.
Τα αποτελέσματα της μερικής αυτής εξέτασης καλύπτουν το σύνολο των εμπορευμάτων που αποτελούν το αντικείμενο της διασάφησης.
Ο διασαφιστής όμως μπορεί να ζητήσει αμέσως συμπληρωματική εξέταση των εμπορευμάτων, αν έχει τη γνώμη, ότι τα αποτελέσματα της μερικής εξέτασης δεν ισχύουν για τα λοιπά διασαφιζόμενα εμπορεύματα.
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορούν να καθορίζονται και άλλοι τρόποι ελέγχου.
5. Η τελωνειακή αρχή μπορεί να απαιτεί από τον παριστάμενο κατά την εξέταση των εμπορευμάτων διασαφιστή ή το νόμιμο αντιπρόσωπό του να παρέχει την αναγκαία συνδρομή για τη διευκόλυνση της εξέτασης και του έργου της, ο οποίος οφείλει να προσφέρει τη βοήθεια αυτήν. Αν η συνδρομή που προσφέρεται δε θεωρείται από την τελωνειακή αρχή ικανοποιητική, η αρχή αυτή μπορεί να αξιώσει από το διασαφιστή να ορίσει το πρόσωπο που είναι κατάλληλο να την παράσχει. Αν ο διασαφιστής δεν παρίσταται κατά την εξέταση των εμπορευμάτων ή δεν ορίζει το κατάλληλο πρόσωπο να παράσχει τη συνδρομή που κρίνεται απαραίτητη από την τελωνειακή αρχή, η αρχή αυτή τάσσει προθεσμία για συμμόρφωση, εκτός αν κρίνει ότι μπορεί να παραιτηθεί από την εξέταση αυτήν. Αν έως τη λήξη της προθεσμίας ο διασαφιστής δεν έχει συμμορφωθεί με τις οδηγίες της τελωνειακής αρχής, εφαρμόζονται τα οριζόμενα στο άρθρο 31 και η εξέταση των εμπορευμάτων ενεργείται με ευθύνη και δαπάνες του διασαφιστη. Στην περίπτωση αυτήν η αρχή μπορεί να ζητήσει τις υπηρεσίες πραγματογνώμονα ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου, που ορίζεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και αυτή η εξέταση θεωρείται ότι έγινε παρουσία του διασαφιστή.
6. Η τελωνειακή αρχή μπορεί, κατά την εξέταση των εμπορευμάτων, να λαμβάνει δείγματα για την ανάλυσή τους ή τη διενέργεια λεπτομερέστερου ελέγχου.
Τα έξοδα που προκύπτουν δε βαρύνουν το διασαφιστή
Κατά τη λήψη των δειγμάτων παρίσταται ο διασαφιστής ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός του για να παρέχεται η απαραίτητη βοήθεια.
Οι λήψεις δειγμάτων γίνονται από την τελωνειακή υπηρεσία και σύμφωνα με τις μεθόδους που προβλέπουν οι ισχύουσες τελωνειακές διατάξεις.
Μπορεί όμως η υπηρεσία αυτή να αναθέτει τη λήψη δειγμάτων σε τρίτο πρόσωπο ή ακόμη και στο διασαφιστή ή το νόμιμο αντιπρόσωπό του, πάντοτε όμως υπό τον έλεγχό της.
Οι ποσότητες των δειγμάτων δεν πρέπει να υπερβαίνουν εκείνες που είναι αναγκαίες για την ανάλυση, την εξέταση και την ενδεχόμενη νέα ανάλυση. Οι διατάξεις της παραγράφου 5 εφαρμόζονται αναλόγως και στις περιπτώσεις που ο διασαφιστής αρνείται να παραστεί ή να προσφέρει την απαραίτητη συνδρομή κατά τη λήψη δειγμάτων.
Με την επιφύλαξη της παραγράφου 4 του Άρθρου 28 η αναμονή των αποτελεσμάτων της ανάλυσης ή του ελέγχου των δειγμάτων που έχουν ληφθεί δεν εμποδίζει την έκδοση της άδειας παραλαβής των εμπορευμάτων, εκτός αν η έκδοση αυτή αντιτίθεται σε απαγορευτικά ή περιοριστικά μέτρα.
Για τον προσδιορισμό του ποσού των δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που εφαρμόζονται στα τελωνιζόμενα εμπορεύματα δεν εκπίπτουν από τη διασαφιζόμενη ποσότητα τα δείγματα που έχουν ληφθεί από την τελωνειακή αρχή.
Τα δείγματα, αν δεν έχουν καταστραφεί κατά την ανάλυση ή τον έλεγχό τους, επιστρέφονται στο διασαφιστή, ύστερα από αίτησή του και με δαπάνες του, εφ` όσον η διατήρησή τους από την τελωνειακή αρχή δεν κρίνεται απαραίτητη, ιδίως αν δεν υπάρχει δυνατότητα προσφυγής του διασαφιστή κατά της απόφασης που έχει ληφθεί από την τελωνειακή αρχή με βάση τα αποτελέσματα της ανάλυσης ή του ελέγχου. Τα δείγματα των οποίων την επιστροφή δε ζήτησε ο διασαφιστής, μπορούν να διατηρούνται από την τελωνειακή αρχή, για να διευκολύνονται επαληθεύσεις μεταγενέστερων τελωνισμών. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η τελωνειακή αρχή μπορεί να αξιώσει από το διασαφιστή να παραλάβει τα δείγματα.
7. Αν για την εξέταση των εμπορευμάτων απαιτούνται ειδικές γνώσεις, μπορεί να ζητείται η γνώμη υπαλλήλων του δημοσίου νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου ή δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, οι οποίοι έχουν τις απαιτούμενες επιστημονικές γνώσεις. Τέτοιοι υπάλληλοι μπορεί να τίθενται στη διάθεση των τελωνείων που παρουσιάζουν μεγάλη εμπορευματική κίνηση σύμφωνα με όσα καθορίζονται με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.
8. Τα αποτελέσματα της επαλήθευσης της διασάφησης και των προσαρτημένων σ` αυτή δικαιολογητικών, της εξέτασης των εμπορευμάτων, καθώς και τα στοιχεία που αποτέλεσαν αντικείμενο της επαλήθευσης ή της εξέτασης αναγράφονται στη διασάφηοη. Σε περίπτωση εξέτασης μέρους των εμπορευμάτων, αναγράφεται επίσης η μερίδα του εμπορεύματος που εξετάστηκε. Η απουσία του διασαφιστή ή του αντιπροσώπου του, κατά την εξέταση των εμπορευμάτων, αναφέρεται επίσης στη διασάφηση.
Αν τα αποτελέσματα επαλήθευσης της διασάφησης και εξέτασης των εμπορευμάτων δεν συμφωνούν με τη διασάφηση, τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για την επιβολή των δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων και για την εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν τη θέση των εμπορευμάτων σε ανάλωση ή ελεύθερη κυκλοφορία είναι, με την επιφύλαξη της παραγράφου 9, εκείνα που προσδιορίζονται από την τελωνειακή αρχή.
Η πράξη που συντάσσεται για τα αποτελέσματα της επαλήθευσης και της εξέτασης φέρει ημερομηνία, υπογραφή και τα στοιχεία του αρμόδιου υπαλλήλου.
9. Ο αρμόδιος επόπτης ελεγκτηρίου μπορεί να ενεργεί νέα επαλήθευση της διασάφησης και των δικαιολογητικών εγγράφων που προσαρτώνται σ` αυτήν, καθώς και νέα εξέταση των εμπορευμάτων (ανατελωνισμό), σε ποσοστό που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από εκείνο που καθορίζει ο προϊστάμενος της τελωνειακής αρχής. Ο ανατελωνισμός γίνεται σε εμπορεύματα που δεν έχουν εξαχθεί από τις τελωνειακές αποθήκες ή δεν έχουν παραδοθεί, στις περιπτώσεις που είναι αποθηκευμένα σε άλλους χώρους.
Ο ανατελωνισμός μπορεί να ενεργηθεί και από τον προϊστάμενο της τελωνειακής αρχής, τους προϊστάμενο της τελωνειακής αρχής, τους προϊστάμενους και τους υποδιευθυντές των διευθύνσεων τελωνείων, τους προϊσταμένους των τελωνειακών περιφερειών και τους αρμόδιους επιθεωρητές τελωνείων.
Ο ανατελωνισμός, στον οποίο καλείται να παραστεί και ο διασαφιστής, ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός του, γίνεται παρουσία του ελεγκτή που έχει ενεργήσει τον τελωνισμό ή, αν αυτός απουσιάζει, παρουσία άλλου τελωνειακού υπαλλήλου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 5 και 6.
Για το αποτέλεσμα του ανατελωνισμού συντάσσεται σχετική πράξη στη διασάφηση, που υπογράφεται από τον υπάλληλο που τον πραγματοποίησε και από τον ελεγκτή.
Τα αποτελέσματα του ανατελωνισμού, αν δεν συμφωνούν με τα αποτελέσματα της πράξης του ελεγκτή που έχει ενεργήσει τον τελωνισμό, λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων και την εφαρμογή των λοιπών διατάξεων που διέπουν τη θέση σε ανάλωση ή ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων.
10. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Οικονομικών, επιτρέπεται:
α) Να ενεργείται η βεβαίωση και είσπραξη των δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων με βάση τις ενδείξεις της διασάφησης για όλα ή ορισμένα μόνο εμπορεύματα ή κατηγορίες τους και από όλες ή ορισμένες μόνο τελωνειακές αρχές.
β) Να μεταβάλλονται τα στοιχεία που πρέπει να δηλώνονται στη διασάφηση, η διαδικασία της εξέτασης των εμπορευμάτων, εφοδίων πλοίων, ταχυδρομικών δεμάτων και αποσκευών επιβατών που τίθενται σε ανάλωση, ελεύθερη κυκλοφορία, αποταμίευση, διαμετακόμιση ή εξαγωγή, η διαδικασία της βεβαίωσης στις περιπτώσεις αυτές των δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων, καθώς και ο τρόπος της είσπραξής τους.
γ) Να περιορίζεται η επαλήθευση της διασάφησης και των προσαρτημένων σ αυτή δικαιολογητικών, καθώς και η εξέταση ορισμένων εμπορευμάτων, σε ποσοστό όμως που δεν μπορεί να είναι κατώτερο από δέκα στα εκατό <10%> των διασαφήσεων που γίνονται αποδεκτές. Στις περιπτώσεις α` και γ` τα εμπορεύματα που δεν υποβάλλονται σε εξέταση ή για τα οποία δε γίνεται επαλήθευση της διασάφησης και των δικαιολογητικών θεωρούνται ότι έχουν εξεταστεί. Στην περίπτωση αυτήν, ο υπολογισμός των δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων, καθώς και η εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν τη θέση τους σε ανάλωση ή ελεύθερη κυκλοφορία ενεργείται με βάση τις ενδείξεις της διασάφησης. Αν κατά τη διενέργεια ελέγχου διαπιστωθούν διαφορές μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες στο άρθρο 33, επιβάλλεται στο διασαφιστή, με επιφύλαξη των διατάξεων για τη λαθρεμπορία, αντί για την ποινή του άρθρου 33, πρόστιμο ίσο με το σύνολο της βεβαιούμενης από τον έλεγχο οφειλής του από δασμούς, φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις. Σε περίπτωση υποτροπής του διασαφιστή μέσα σε τρία χρόνια, το πρόστιμο αυτό βεβαιώνεται και εισπράττεται στο πενταπλάσιο.
Με όμοια προεδρικά διατάγματα μπορεί να καθορίζονται πρόσθετα μέτρα για την εξασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου ή τρίτων, ειδικές διαδικασίες τελωνισμού στις ποιο πάνω περιπτώσεις, οι πρακτικοί τρόποι λειτουργίας των διαδικασιών αυτών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Άρθρο 28
1. Για το αποτέλεσμα της επαλήθευσης των ενδείξεων της διασάφησης και των προσαρτημένων σε αυτή δικαιολογητικών, της εξέτασης των εμπορευμάτων, καθώς και την εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν τη θέση των εμπορευμάτων σε ανάλωση ή σε ελεύθερη κυκλοφορία, συντάσσεται σχετική πράξη στο σώμα της διασάφησης που υπογράφεται από εκείνους που ενήργησαν τους ελέγχους αυτούς. Στη συνέχεια προσδιορίζονται και βεβαιώνονται οι οφειλόμενοι δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις με πράξη που συντάσσεται επίσης στο σώμα της διασάφησης και υπογράφεται από τον υπάλληλο που ανήργησε τη βεβαίωση αυτή. Αν ο υπολογισμός των δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων ενεργείται με ηλεκτρονικό υπολογιστή, η πιο πάνω πράξη βεβαίωσης αναπληρώνεται από το μηχανογραφικό έντυπο που εκδίδεται και υπογράφεται από τον αρμόδιο υπάλληλο. Ο τύπος και το περιεχόμενο του καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
2. Οι εισαγωγικοί δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις εισπράττονται με βάση τα ποσοστά ή τα ποσά που ισχύουν κατά την ημερομηνία αποδοχής της διασάφησης από την τελωνειακή αρχή, εκτός αν ρητώς ορίζεται αλλιώς από ειδική διάταξη νόμου. Η ημερομηνία αυτή λαμβάνεται υπόψη και για τον προσδιορισμό των λοιπών στοιχείων δασμοφορολόγησης εμπορευμάτων, καθώς και για την εφαρμογή των λοιπών διατάξεων που διέπουν τη θέση των εμπορευμάτων σε ανάλωση ή σε ελεύθερη κυκλοφορία.
Σε περίπτωση μείωσης του ποσοστού των τελωνειακών δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων, μετά την αποδοχή της διασάφησης και πριν από την έκδοση της άδειας παραλαβής του εμπορεύματος, ο διασαφηστής μπορεί να ζητήσει την εφαρμογή του ευνοϊκότερου γι` αυτόν ποσοστού. Το προηγούμενο εδάφιο δεν έχει εφαρμογή αν πρόκειται για εμπορεύματα που η άδεια παραλλαγής τους δεν μπόρεσε να εκδοθεί από την τελωνειακή αρχή, για λόγους που αποκλειστικά βαρύνουν το διασαφιστή.
3. Μετά τον έλεγχο για την τήρηση των τυχόν απαγορευτικών ή περιοριστικών μέτρων εισαγωγής που εμπορεύματα και τη βεβαίωση των οφειλόμενων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων, η διασάφηση ελέγχεται και θεωρείται από τον προϊστάμενο της τελωνειακής αρχής ή από τον οριζόμενο από αυτόν υπάλληλο και στη συνέχεια παραπέμπεται στον τελωνειακό ταμία για είσπραξη των ποσών που βεβαιώθηκαν και την έκδοση του αποδεικτικού είσπραξης. Ο τύπος και το περιεχόμενο του εντύπου αυτού καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
Η πιο πάνω βεβαίωση των δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων γνωστοποιείται στο διασαφιστή ή το νόμιμο αντιπρόσωπό του.
Εφ όσον έχουν καταβληθεί οι δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις ή έχει παρασχεθεί σχετική εγγύηση για το ποσό τους, η τελωνειακή αρχή εκδίδει την άδεια παραλαβής του εμπορεύματος, της οποίας ο τύπος και το περιεχόμενο καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Ωσότου εκδοθεί η άδεια παραλαβής τους τα εμπορεύματα δεν μπορεί να μετακινηθούν από το χώρο που βρίσκονται, ούτε μπορεί να έχουν οποιαδήποτε άλλη μεταχείριση, χωρίς την έγκριση της τελωνειακής αρχής. Η άδεια παραλαβής των εμπορευμάτων εκδίδεται μια φορά και για το σύνολο των εμπορευμάτων που αποτελούν το αντικείμενο της διασάφησης.
Ο αριθμός και η ημερομηνία της άδειας παραλαβής καθώς και του αποδεικτικού είσπραξης αναγράφονται στη διασάφηση.
4. Η τελωνειακή αρχή, αν καθυστερούν τα αποτελέσματα των ελέγχων που άρχισαν, είτε για την επαλήθευση των ενδείξεων της διασάφησης και των δικαιολογητικών που προσαρτώνται σε αυτήν είτε για την εξέταση των εμπορευμάτων, και, για το λόγο αυτόν, δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το ποσό των δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων, στο οποίο υποβάλλονται τα εμπορεύματα, μπορεί, ύστερα από αίτηση του διασαφιστή, να εκδώσει άδεια παραλαβής των εμπορευμάτων αυτών. Η τελωνειακή αρχή δεν μπορεί να αρνηθεί τη χορήγηση της άδειας αυτής για το λόγο ότι ο οριστικός καθορισμός της δασμολογητέας αξίας των εμπορευμάτων έχει αναβληθεί ή η καταγωγή των εμπορευμάτων, για τα οποία έχει ζητηθεί προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση λόγω της καταγωγής τους, δεν έχει οριστικά καθοριστεί. Η χορήγηση της άδειας παραλαβής των εμπορευμάτων συνεπάγεται την άμεση βεβαίωση και είσπραξη των πιο πάνω επιβαρύνσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της διασάφησης.
Αν η τελωνειακή αρχή κρίνει, ότι οι έλεγχοι που άρχισαν ενδέχεται να οδηγήσουν στον προσδιορισμό ποσό δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων μεγαλύτερου από εκείνο που προκύπτει σύμφωνα με τις ενδείξεις της διασάφησης, αξιώνει την παροχή επαρκούς εγγύησης για την κάλυψη της διαφοράς μεταξύ του ποσού που προκύπτει από τις ενδείξεις της διασάφησης και εκείνου στο οποίο τα εμπορεύματα είναι ενδεχόμενο να υποβληθούν τελικά.
Αν η τελωνειακή αρχή, με βάση τους ελέγχους που ενήργησε, προσδιορίσει ποσό δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων διαφορετικό από εκείνο που προκύπτει από τις ενδείξεις της διασάφησης, προβαίνει στην άμεση βεβαίωση και είσπραξη του ποσού αυτού.
5. Το πρωτότυπο της άδειας παραλαβής παραδίδεται από το διασαφιστή ή το νόμιμο αντιπρόσωπό του στον αρμόδιο τελωνειακό υπάλληλο της θύρας εξόδου, ο οποίος, αφού διαπιστώσει ότι τα στοιχεία της συμφωνούν προς τα εμπορεύματα, επιτρέπει την έξοδο και βεβαιώνει με πράξη του στην άδεια αυτήν την πραγματοποίηση της εξόδου και τη χρονολογία της. Αν η έξοδος των εμπορευμάτων γίνεται τμηματικά, βεβαιώνεται η ημερομηνία κάθε τμηματικής εξόδου.
Η άδεια παραλαβής επισυνάπτεται στη διασάφηση στην οποία αναφέρεται. Τα στοιχεία της άδειας παραλαβής και εξόδου των εμπορευμάτων που αποκομίζονται από τους τελωνειακούς χώρους καταχωρίζονται σε βιβλίο που τηρείται για το σκοπό αυτόν, στη θύρα εξόδου.
6. Τα εμπορεύματα, που αποτελούν αντικείμενο διασάφησης για να τεθούν σε ανάλωση, τελωνίζονται ταυτόχρονα και για να τεθούν σε ελεύθερη κυκλοφορία. Αν τα εμπορεύματα τελωνίζονται μόνο για να τεθούν σε ελεύθερη κυκλοφορία, σύμφωνα με τις διατάξεις του κεφαλαίου αυτού, οι τελωνειακές αρχές λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, για να εξασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία τους στο εσωτερικό της Κοινότητας και η είσπραξη των φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων.
Για το σκοπό αυτόν, τα εμπορεύματα που τελωνίζονται σε ελεύθερη κυκλοφορία τίθενται σε τελωνειακό καθεστώς, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να τεθούν σε ανάλωση στο εσωτερικό της ελληνικής επικράτειας. Αν τα εμπορεύματα προορίζονται να μεταφερθούν αμέσως σε άλλο κράτος μέλος, τίθενται σε τελωνειακό καθεστώς που διασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της Κοινότητας.
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.
7. Με τον όρο “εισαγωγικοί δασμοί” νοούνται οι τελωνειακοί δασμοί και οι φορολογικές επιβαρύνσεις ισοδύναμου αποτελέσματος, καθώς και οι γεωργικές εισφορές και λοιπές επιβαρύνσεις κατά την εισαγωγή, που προβλέπονται στα πλαίσια της κοινής αγροτικής πολιτικής ή των ειδικών καθεστώτων που εφαρμόζονται για ορισμένα εμπορεύματα, τα οποία προκύπτουν από τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων”.
3. Μετά το Άρθρο 28α του τελωνειακού κώδικα προστίθενται άρθρο 28β ως 28η ως εξής:
“Άρθρο 28β
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν από τον ενδιαφερόμενο για την απόκτηση της έγκρισης υπαγωγής σε μία από τις ιδιαίτερες διαδικασίες που καθορίζονται στα άρθρα 28γ έως 28ζ οι πρακτικοί τρόποι λειτουργίας των διαδικασιών αυτών, οι όροι και οι προϋποθέσεις εξασφάλισης των συμφερόντων του δημοσίου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η πιο πάνω έγκριση μπορεί να περιορίζεται σε ορισμένα εμπορεύματα, να εκδίδεται ανάλογα με τις περιστάσεις ή να έχει διαρκή χαρακτήρα και είναι πάντοτε ανακλητή.
Οι διατάξεις του κεφαλαίου αυτού, που αφορούν τη διασάφηση εισαγωγής και τελωνισμού εμπορευμάτων για να τεθούν σε ανάλωση ή σε ελεύθερη κυκλοφορία, εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις των άρθρων 28γ και 28δ εκτός αν ρητώς ορίζεται διαφορετικά.
Άρθρο 28γ
Με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων που ισχύουν για τις ταχυδρομικές αποστολές επιστολών και δεμάτων μπορεί:
α) να μην απαιτείται η κατάθεση της προβλεπόμενης από το άρθρο 25 διασάφησης, για να τεθούν σε ανάλωση ή σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορεύματα, τα οποία προηγουμένως είχαν τεθεί υπό το καθεστώς της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή.
β) Να μην αποτελούν αντικείμενο διασάφησης τα εμπορεύματα που εισάγονται για σκοπούς μη εμπορικούς, καθώς και τα εμπορεύματα μικρής αξίας, ιδίως εκείνα που περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές ταξιδιωτών.
Άρθρο 28δ
Με την επιφύλαξη του Άρθρου 28στ επιτρέπεται στο διασαφιστή να προσκομίζει ή να τροποποιεί μεταγενεστέρως ορισμένα στοιχεία της διασάφησης, καταθέτοντας συμπληρωματικές διασαφήσεις γενικού, περιοδικού ή ανακεφαλαιωτικού χαρακτήρα.
Οι ενδείξεις των συμπληρωματικών διασαφήσεων θεωρείται ότι συνιστούν, μαζί με τις ενδείξεις των διασαφήσεων στις οποίες αναφέρονται, μια ενιαία και αδιαίρετη πράξη που ισχύει από την ημερομηνία αποδοχής της αντίστοιχης αρχικής διασάφησης.
Η παροχή της έγκρισης των διευκολύνσεων που προβλέπονται στο άρθρο αυτό εξαρτάται από τη σύσταση εγγύησης, της οποίας το είδος και το ποσό προσδιορίζονται κατά τη διαδικασία που προβλέπονται στο άρθρο 28 β.
Οι αρχικές διασαφήσεις, που αναφέρονται σε κάθε σειρά εμπορευμάτων, πρέπει να περιέχουν τις απαραίτητες ενδείξεις για την αναγνώριση της ταυτότητας των συγκεκριμένων εμπορευμάτων.
Άρθρο 28ε
1. Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να προβαίνουν στην έκδοση άδειας παραλαβής εμπορευμάτων, μόλις αυτά προσκομίζονται στους χώρους της αρμόδιας τελωνειακής αρχής, χωρίς να έχει κατατεθεί ακόμη η προβλεπόμενη στο άρθρο 25 διασάφηση.
Η έκδοση της άδειας παραλαβής των εμπορευμάτων προϋποθέτει την κατάθεση στην αρχή αυτή, και κατ` επιλογή της, εμπορικού ή διοικητικού εγγράφου, το οποίο συνοδεύεται με αίτηση που υπογράφεται από τον ενδιαφερόμενο για τη θέση των εμπορευμάτων σε ανάλωση ή σε ελεύθερη κυκλοφορία. Στο έγγραφο αυτό πρέπει να προσαρτάται οποιοδήποτε άλλο έγγραφο από το οποίο εξαρτάται η θέση σε ανάλωση ή σε ελεύθερη κυκλοφορία του εμπορεύματος.
Η αποδοχή από την τελωνειακή αρχή του εμπορικού ή διοικητικού αυτού εγγράφου έχει τα ίδια έννομα αποτελέσματα με την αποδοχή της διασάφησης που προβλέπεται στο άρθρο 25.
Η έκδοση της άδειας παραλαβής των εμπορευμάτων μπορεί να γίνει ύστερα από προηγούμενη εξέταση των εμπορευμάτων αυτών και σύγκριση με τις ενδείξεις που περιλαμβάνονται στο πιο πάνω εμπορικό ή διοικητικό έγγραφο.
Η διασάφηση, που αναφέρεται στα εμπορεύματα για τα οποία εκδόθηκε προηγουμένως η άδεια παραλαβής, με βάση το πιο πάνω εμπορικό ή διοικητικό έγγραφο, πρέπει να κατατίθεται στην τελωνειακή αρχή μέσα στις καθοριζόμενες προθεσμίες.
Για την εφαρμογή του πρώτου και δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 2 του Άρθρου 28, τα αποτελέσματα της διασάφησης αυτής ανατρέχουν στην ημερομηνία της αποδοχής από την τελωνειακή αρχή του πιο πάνω εμπορικού ή διοικητικού εγγράφου.
Με την επιφύλαξη του Άρθρου 28στ, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να αποδέχονται γενικές, περιοδικές ή ανακεφαλαιωτικές διασαφήσεις. Οι διασαφήσεις αυτές παράγουν αποτελέσματα από την ημερομηνία αποδοχής του πιο πάνω εμπορικού ή διοικητικού εγγράφου. Οι διατάξεις του Άρθρου αυτού δεν εμποδίζουν τη διενέργεια οποιουδήποτε ελέγχου από τις τελωνειακές αρχές, αν αυτές τον κρίνουν απαραίτητο. Για να εγκριθούν οι προβλεπόμενες στο άρθρο αυτό διευκολύνσεις, απαιτείται η παροχή εγγύησης, το είδος και το ποσό της οποίας προσδιορίζεται κατά την προβλεπόμενη στο άρθρο 28β διαδικασία.
2. Σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που προβαίνουν συχνά στη θέση σε ανάλωση ή σε ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, μπορεί να επιτραπεί να παραλαμβάνουν τα εμπορεύματα αυτά αμέσως μετά την προσκομιδή τους στους χώρους της τελωνειακής αρχής ή άλλους χώρους που προσδιορίζονται και ελέγχονται από αυτή, χωρίς αυτά να έχουν αποτελέσει προηγουμένως αντικείμενο της προβλεπόμενης στο άρθρο 25 διασάφησης.
Με την άφιξη των εμπορευμάτων στους ειδικά επιλεγμένους για το σκοπό αυτόν χώρους, ο δικαιούχος της άδειας αυτής υποχρεούται:
α) να ειδοποιεί την αρμόδια τελωνειακή αρχή για την άφιξη των εμπορευμάτων, σύμφωνα με την προβλεπόμενη τυπική διαδικασία, για να χορηγηθεί η άδεια παραλαβής τους,
β) να καταχωρίζει τα εμπορεύματα σε ειδικό λογιστικό του βιβλίο. Η καταχώριση πρέπει να περιλαμβάνει και την ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε καθώς και τις απαραίτητες ενδείξεις για την αναγνώριση των εμπορευμάτων. Η καταχώριση αυτή μπορεί να αντικαθίσταται με οποιαδήποτε άλλη πρόσφορη διατύπωση,
γ) να θέτει στη διάθεση των αρμόδιων τελωνειακών αρχών οποιαδήποτε έγγραφα, από τα οποία εξαρτάται η εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν τη θέση των εμπορευμάτων σε ανάλωση ή σε ελεύθερη κυκλοφορία.
Η εκπλήρωση των διατυπώσεων α` και β` έχει τα ίδια έννομα αποτελέσματα με την αποδοχή της προβλεπόμενης στο άρθρο 25 διασάφησης.
3. Εφ όσον δεν επηρεάζεται ο έλεγχος, οι τελωνειακές αρχές μπορούν:
α) αντί να απαιτούν από το δικαιούχο της άδειας να αναμένει την πραγματική άφιξη των εμπορευμάτων, για να τις ειδοποιήσει, να του επιτρέψουν να γνωστοποιεί σε αυτές την άφιξη, μόλις αυτή παρουσιάζεται ως επικείμενη,
β) σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, όπου η φύση των εμπορευμάτων και ο ταχύς ρυθμός διεκπαιραίωσης των εργασιών εισαγωγής το δικαιολογεί, να απαλλάσσουν το δικαιούχο της άδειας από την υποχρέωση αναγγελίας στις αρχές αυτές κάθε άφιξης εμπορευμάτων, υπό τον όρο όμως ότι ο δικαιούχος παρέχει σε αυτές οποιαδήποτε πληροφορία κρίνουν απαραίτητη.
Στην περίπτωση αυτήν η καταχώριση των εμπορευμάτων στο ειδικό λογιστικό βιβλίο του ενδιαφερομένου επέχει θέση άδειας παραλαβής. Αν η τελωνειακή αρχή αποφασίσει να ενεργήσει εξέταση των εμπορευμάτων, η εξέταση αυτή γίνεται με βάση τις ενδείξεις που αναφέρονται και στο ειδικό λογιστικό βιβλίο του ενδιαφερομένου. Η διασάφηση, που αναφέρεται στα εμπορεύματα που έχει επιτραπεί η εισαγωγή τους κατά την παράγραφο 2, πρέπει να κατατίθεται στην αρμόδια τελωνειακή αρχή μέσα στις καθοριζόμενες προθεσμίες. Για την εφαρμογή του πρώτου και δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 2 του Άρθρου 28 τα αποτελέσματα της διασάφησης αυτής ανατρέχουν στην ημερομηνία που ο ενδιαφερόμενος καταχώρισε τα εμπορεύματα στο ειδικό λογιστικό βιβλίο.
Τα τέσσερα τελευταία εδάφια της παραγράφου 1 του Άρθρου 28ε εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις των παραγράφων 2 και 3 του Άρθρου αυτού.
Άρθρο 28 στ
Επιτρέπεται στο διασαφιστή να αντικαθιστά το σύνολο ή μέρος των ενδείξεων της διασάφησης που προβλέπεται στο άρθρο 25, με στοιχεία που έχουν κωδικοποιηθεί ή έχουν συνταχθεί με οποιοδήποτε άλλο τρόπο ο οποίος ανταποκρίνεται στις απαιτούμενες για τις γραπτές διασαφήσεις ενδείξεις. Τα στοιχεία αυτά διαβιβάζονται στην αρμόδια τελωνειακή αρχή για παραπέρα επεξεργασία από ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Το άρθρο αυτό δεν εμποδίζει την άσκηση από την τελωνειακή αρχή οποιουδήποτε ελέγχου που αυτή κρίνει απαραίτητο.
Άρθρο 28 ζ
Αν μια αποστολή αποτελείται από εμπορεύματα που υπάγονται σε περισσότερες δασμολογικές κλάσεις και η μεταχείριση για κάθε σειρά από τα εμπορεύματα αυτά, ανάλογα με το είδος της, απαιτεί εργασία και έξοδα δυσανάλογα σε σύγκριση με το ποσό των δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων, μπορεί να επιτρέπεται, ύστερα από αίτηση του διασαφιστή, ολόκληρη η αποστολή εμπορευμάτων να αποτελέσει αντικείμενο δασμοφορολόγησης με βάση το είδος του εμπορεύματος εκείνου που επιβαρύνεται με την υψηλότερη επιβάρυνση.
Η πιο πάνω ρύθμιση δεν επηρεάζει τις υποχρεώσεις του διασαφιστή για την παροχή στατιστικών στοιχείων, σύμφωνα και με τους όρους που προβλέπονται από τις κοινοτικές διατάξεις για το εξωτερικό εμπόριο της Κοινότητας και το εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών της, ούτε και την εφαρμογή άλλων διατάξεων που διέπουν τη θέση των εμπορευμάτων σε ανάλωση ή σε ελεύθερη κυκλοφορία.
Οι ενδείξεις, που πρέπει να αναφέρονται στη διασάφηση για τα εμπορεύματα αυτά, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
Άρθρο 28η
Στους παραβάτες των διατάξεων των άρθρων 28β έως 28ζ επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με επιφύλαξη των διατάξεων για τη λαθρεμπορία, το πρόστιμο που προβλέπεται στο τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 1Ο του Άρθρου 27”.
Άρθρο 2
Τα άρθρα 31 και 32 του τελωνειακού κώδικα αντικαθίστανται ως εξής:
“Άρθρο 31
1. Η τελωνειακή αρχή, πριν από την έκδοση της άδειας παραλαβής και ύστερα από γραπτή αίτηση του διασαφιστή, μπορεί να εγκρίνει:
α) Την εγκατάλειψη των εμπορευμάτων, υπέρ του Δημοσίου, ελεύθερων από όλα τα έξοδα και βάρη.
Η αίτηση αυτή μπορεί να διατυπώνεται και στο σώμα της διασάφησης.
Η αποδοχή της από την τελωνειακή αρχή σημειώνεται και στη διασάφηση. Μετά την αποδοχή δεν επιτρέπεται ανάκλησή της.
Στα εγκαταλειπόμενα εμπορεύματα εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 5 του Άρθρου 44.
β) Την καταστροφή των εμπορευμάτων, σύμφωνα με όσα καθορίζονται στην παράγραφο 3 του Άρθρου 36. Τα σχετικά έξοδα βαρύνουν το διασαφιστή. Η γραπτή αίτηση του διασαφιστή για την καταστροφή των εμπορευμάτων μπορεί να διατυπώνεται και στο σώμα της διασάφησης. Η αποδοχή της από την τελωνειακή αρχή σημειώνεται και στη διασάφηση. Για την καταστροφή συντάσσεται πρωτόκολλο και γίνεται μνεία στη διασάφηση. Στη διασάφηση και στο προσαρτώμενο σ αυτήν πρωτόκολλο καταστροφής αναφέρεται το είδος και η ποσότητα των υπολειμμάτων και απορριμμάτων που ενδεχομένως προκύπτουν από την καταστροφή, ώστε να είναι δυνατό να τεθούν σε ανάλωση ή σε ελεύθερη κυκλοφορία.
2. Η εγκατάλειψη υπέρ του Δημοσίου ή η καταστροφή των εμπορευμάτων υπό τον έλεγχο της τελωνειακής αρχής απαλλάσσει το διασαφιστή από την υποχρέωση να πληρώσει δασμούς, φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις εκτός από τα ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα.
3. Η θέση σε ανάλωση ή σε ελεύθερη κυκλοφορία των υπολειμμάτων και απορριμμάτων, που ενδεχομένως προκύπτουν από την καταστροφή εμπορευμάτων, ενεργείται με βάση τα στοιχεία δασμοφορολόγησης που αναφέρονται στα υπολείμματα και απορρίμματα, όπως αυτά αναγνωρίζονται και γίνονται δεκτά από την τελωνειακή αρχή κατά την ημερομηνία της καταστροφής
4. Ο διασαφιστής πρέπει να παρίσταται κατά τον τελωνισμό των εμπορευμάτων.
5. Αν μετά την καταχώριση και την αποδοχή της διασάφησης ο διασαφιστής αποχωρήσει ή δεν προσφέρει την απαραίτητη συνδρομή και δεν προσέλθει μέσα σε τέσσερις ημέρες από την αποδοχή της για την εξέταση των εμπορευμάτων, ο προϊστάμενος του τελωνείου ή ο επόπτης ελεγκτηρίων μαζί με τον τελωνειακό ελεγκτή ή αν δεν υπάρχει τελωνειακός ελεγκτής, με άλλο τελωνειακό υπάλληλο, εξετάζει, έστω και αν απουσιάζει ο διασαφιστής, τα εμπορεύματα ή συνεχίζει την εξέταση, αν αυτή είχε αρχίσει πριν από την εξέταση, αν αυτή είχε αρχίσει πριν από την αποχώρησή του, αφού γίνει μνεία στη διασάφηση για την παρουσία ή την απουσία του.
6. Αν μέσα σε πέντε ημέρες από την, κατά την προηγούμενη παράγραφο, εξέταση των εμπορευμάτων ο διασαφιστής δεν προσέλθει, για να ρυθμιστεί η κατάσταση των εμπορευμάτων και δεν είναι δυνατή η έκδοση άδειας παραλαβής τους, είτε γιατί δεν προσκομίστηκαν τα έγγραφα από τα οποία εξαρτάται η θέση των εμπορευμάτων σε ανάλωση ή σε ελεύθερη κυκλοφορία είτε γιατί δεν καταβλήθηκαν ή δεν αποτέλεσαν αντικείμενο εγγύησης εμπροθέσμως οι δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις είτε από οποιαδήποτε άλλη αιτία, η τελωνειακή αρχή επικολλά στην εξωτερική θύρα του τελωνειακού καταστήματος δηλοποίηση, η οποία διαλαμβάνει και τα στοιχεία της διασάφησης καθώς και της εξέτασης των εμπορευμάτων. Στη δηλοποίηση αυτήν ορίζεται επίσης και η ημέρα πώλησης των εμπορευμάτων με δημοπρασία, η οποία διενεργείται μετά την πάροδο πέντε ημερών από την τοιχοκόλληση της δηλοποίησης. Η τελωνειακή αρχή πληροφορεί επίσης σχετικά το διασαφιστή ή τον αντιπρόσωπό του με απλή επιστολή της, της οποίας δεν απαιτείται επίδοση.
7. Η τελωνειακή αρχή μπορεί, με ευθύνη και με δαπάνες του διασαφιστή, να μεταφέρει τα εμπορεύματα, αν βρίσκονται σε χώρους που εγκρίθηκαν από αυτήν και είναι έξω από τις τελωνειακές αποθήκες ή περιβόλους, σε ειδικούς υπό την εποπτεία της χώρους ή αποθήκες.
8. Αν τα εμπορεύματα υπόκεινται σε φθορά ή είναι δυσχερής η φύλαξή τους, η τελωνειακή αρχή μπορεί να συντέμνει τις προθεσμίες του άρθρου αυτού.
9. Σε περίπτωση που υφίσταται κίνδυνος από τη διατήρηση των εμπορευμάτων η τελωνειακή αρχή μπορεί να καταστρέψει τα εμπορεύματα. Η θέση σε ανάλωση ή σε ελεύθερη κυκλοφορία των υπολειμμάτων και απορριμμάτων, που ενδεχομένως προκύπτουν από την καταστροφή αυτήν, πραγματοποιείται βάσει των στοιχείων δασμοφορολόγησης που αναφέρονται στα υπολείμματα και απορρίμματα, όπως αυτά αναγνωρίζονται και γίνονται δεκτά από την τελωνειακή αρχή κατά την ημερομηνία καταστροφής. Οι σχετικές δαπάνες καταστροφής βαρύνουν το διασαφιστή.
10. Η κατά την παράγραφο 6 πώληση των εμπορευμάτων ενεργείται σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 11 του άρθρου 43 και στο άρθρο 44.
11. Για τον υπολογισμό των πιο πάνω προθεσμιών καθώς και εκείνων των άρθρων 32 και 67 δεν λαμβάνονται υπόψη, αν συμπίπτουν με τη λήξη των προθεσμιών, οι μη εργάσιμες ημέρες.
Άρθρο 32
1. Αν τα εμπορεύματα μετά την εξέτασή τους, παρουσία του διασαφιστή, δεν παραληφθούν ή αν δεν παρασχεθεί εγγύηση για τους δασμούς, φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις, ενεργούνται, μέσα σε οκτώ ημέρες από την εξέτασή τους, τα οριζόμενα στις παραγράφους 6 έως και 11 του άρθρου 31.
2. Η τελωνειακή αρχή μπορεί ύστερα από αίτηση του διασαφιστή να παρατείνει την προθεσμία της προηγούμενης παραγράφου κατά πέντε το πολύ ημέρες”.
Άρθρο 3
Το άρθρο 70 του τελωνειακού κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 70
1. Για την εξαγωγή από την ελληνική επικράτεια εμπορευμάτων που πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 9 της ιδρυτικής Συνθήκης της ΕΟΚ πρέπει να κατατεθεί από τον εξαγωγέα ή τον αντιπρόσωπό του στην αρμόδια τελωνειακή αρχή διασάφηση.
2. Θεωρούνται ότι συνιστούν ένα μόνο εμπόρευμα τα συστατικά στοιχεία βιομηχανικών συνόλων που είναι αντικείμενα μιας ενιαίας υποδιαίρεσης της ονοματολογίας εμπορευμάτων για τις στατιστικές του εξωτερικού εμπορίου της Κοινότητας σύμφωνα με τις σχετικές κοινοτικές πράξεις.
Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που καταθέτει τη διασάφηση εξαγωγής, καλείται διασαφιστής.
3. Η διασάφηση εξαγωγής, υπογράφεται από το διασαφιστή ή από τον αντιπρόσωπό του. Η διασάφηση είναι γραπτή δήλωση του διασαφιστή και, από την κατάθεσή της στην τελωνειακή αρχή, αποτελεί τίτλο υπέρ του Δημοσίου. Ο τύπος της διασάφησης αυτής καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 133 και περιλαμβάνει τις ακόλουθες απαραίτητες ενδείξεις:
α. Το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διασαφιστή ή τον αριθμό ταυτότητας, σε περίπτωση που νόμιμα στερείται τέτοιου αριθμού τη διεύθυνση της κατοικίας ή έδρας του και, εφ` όσον η διασάφηση κατατίθεται από αντιπρόσωπο, τα παραπάνω στοιχεία της ταυτότητας και κατοικίας του καθώς και τη νομική σχέση της μεσολάβησής του.
β. Τις απαραίτητες ενδείξεις που αφορούν το προηγούμενο τελωνειακό καθεστώς, εφ` όσον τα εμπορεύματα είχαν προηγουμένως υπαχθεί σε κάποιο καθεστώς.
γ. Τον αριθμό και το είδος των δεμάτων, τα σημεία και τους αριθμούς που αναγράφονται σε αυτά ή, αν πρόκειται για εμπορεύματα που δεν είναι συσκευασμέ2να, τον αριθμό των ειδών που αποτελούν αντικείμενο της διασάφησης ή τη λέξη “χύμα” κατά περίπτωση καθώς και τις ενδείξεις που είναι αναγκαίες για την εξακρίβωση των μη συσκευασμένων εμπορευμάτων.
δ. Τον τόπο στον οποίο βρίσκονται τα εμπορεύματα.
ε. Αν πρόκειται για εμπορεύματα που υπάγονται στην κοινή αγροτική πολιτική, τον κωδικό αριθμό – διάκριση της συνδυασμένης ονοματολογίας του Ολοκληρωμένου Τελωνειακού Δασμολογίου ή την ειδική γεωργική ονοματολογία. Πρέπει επίσης να περιέχει και την εμπορευματική περιγραφή των εμπορευμάτων αυτών σύμφωνα με τις ειδικότερες διακρίσεις της συνδυασμένης ονοματολογίας ή όρους αρκετά συγκεκριμένους που να επιτρέπουν στην τελωνειακή αρχή να καθορίζει αμέσως και χωρίς αμφιβολία ότι τα εμπορεύματα αντιστοιχούν ακριβώς στον κωδικό αριθμό – διάκριση που δηλώθηκαν.
στ. Αν πρόκειται για εμπορεύματα άλλα από εκείνα που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο, την ακριβή περιγραφή τους και τον κωδικό αριθμό – διάκριση, ώστε να είναι δυνατή η αναγνώριση και ο έλεγχός τους από την τελωνειακή αρχή.
ζ. Αν πρόκειται για εμπορεύματα που επιβαρύνονται με εξαγωγικούς δασμούς ή για εμπορεύματα για τα οποία πρόκειται να ζητηθεί η χορήγηση επιστροφών ή άλλων ποσών κατά την εξαγωγή, τις ποσοτικές ενδείξεις και τα συμπληρωματικά στοιχεία που ενδεχομένως απαιτούνται για την επιβολή των δασμών αυτών ή για τον υπολογισμό των επιστροφών ή των άλλων ποσών.
η. Την αξία κα, τα λοιπά αναγκαία ποσοτικά ή συμπληρωματικά στοιχεία των εξαγόμενων εμπορευμάτων.
θ. Τη χώρα προορισμού των εμπορευμάτων, κατά την έννοια των κοινοτικών διατάξεων που αφορούν τη στατιστική του εξωτερικού εμπορίου της Κοινότητας.
ι. Τον αριθμό και τα διακριτικά του κράτους – μέλους που εξέδωσε το πιστοποιητικό εξαγωγής ή προκαθορισμού, το οποίο υποβάλλεται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της κοινής αγροτικής πολιτικής.
ια. Οποιεσδήποτε άλλες αναγκαίες πληροφορίες για την εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν την εξαγωγή των εμπορευμάτων, οι οποίες καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
4. Στη διασάφηση πρέπει να επισυνάπτονται:
α. το τιμολόγιο
β. η φορτωτική
γ. τα έγγραφα που αφορούν το προηγούμενο τελωνειακό καθεστώς, αν τα εμπορεύματα είχαν τεθεί σε τέτοιο καθεστώς και
δ. κατά την κρίση της τελωνειακής αρχής, κατάλογο των δεμάτων ή ισοδύναμο δικαιολογητικά (κιβωτολόγιο κ.λπ.), που να αναφέρει αναλυτικά το περιεχόμενο κάθε δέματος.
Η τελωνειακή αρχή λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε τα δικαιολογητικά αυτά να μη μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλες περιπτώσεις εξαγωγών, παρά μόνο για την ποσότητα ή την αξία για την οποία εξακολουθούν να ισχύουν.
5. Με τον όρο “εξαγωγικοί δασμοί” νοούνται οι γεωργικές εισφορές και λοιπές επιβαρύνσεις κατά την εξαγωγή, που προβλέπονται στα πλαίσια της κοινής αγροτικής πολιτικής ή των ειδικών καθεστώτων που εφαρμόζονται για ορισμένα εμπορεύματα, τα οποία προκύπτουν από τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων.
6. Η διασάφηση εξαγωγής συμπληρώνεται με γραφομηχανή ή ιδιοχείρως με μελάνη, κατά τρόπο ευανάγνωστο χωρίς ξέσματα, διορθώσεις, απαλείψεις, διαγραφές ή αλλοιώσεις.
7. Για την κατάθεση της διασάφησης και εφ` όσον τα προς εξαγωγή εμπορεύματα βρίσκονται υπό ένα τελωνειακό καθεστώς, η τελωνειακή αρχή επιτρέπει την προηγούμενη εξέταση των εμπορευμάτων και τη λήψη δειγμάτων ύστερα από γραπτή αίτηση του κυρίου τους ή του νόμιμου αντιπροσώπου του.
Η αίτηση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει:
α) το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας του κυρίου των εμπορευμάτων,
β) τον τόπο όπου βρίσκονται τα εμπορεύματα,
γ) τις απαραίτητες ενδείξεις και πληροφορίες που αφορούν το προηγούμενο τελωνειακό καθεστώς,
δ) οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες ή στοιχεία είναι απαραίτητα για την εξακρίβωση των εμπορευμάτων.
Οι ποσότητες των δειγμάτων που πρέπει να ληφθούν αναγράφονται στην άδεια της τελωνειακής αρχής.
Όταν τα συγκεκριμένα δείγματα που έχουν ληφθεί δεν καλύπτονται μεταγενεστέρως από διασάφηση εξαγωγής των εμπορευμάτων στα οποία αναφέρονται, οι επιβαρύνσεις, στις οποίες ενδεχομένως υπόκεινται, υπολογίζονται σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην πιο πάνω γραπτή αίτηση και με το ποσοστό που ισχύει κατά την ημερομηνία αποδοχής της αίτησης αυτής.
Η προκαταρκτική εξέταση των εμπορευμάτων και η λήψη δειγμάτων ενεργείται με την επίβλεψη της τελωνειακής αρχής, η οποία καθορίζει κατά περίπτωση και τον τρόπο ενέργειας.
Η αποσυσκευασία, το ζύγισμα, η επανασυσκευασία και οποιεσδήποτε άλλες απαιτούμενες ενέργειες γίνονται με ευθύνη και δαπάνες του αιτούντος, ο οποίος βαρύνεται και με τα τυχόν έξοδα ανάλυσης”.
2. Μετά το άρθρο 70 του τελωνειακού κώδικα προστίθενται άρθρα 70α έως 70ιγ, ως εξής:.
“Άρθρο 70α
1. Η κατάθεση της διασάφησης στην αρμόδια τελωνειακή αρχή για τη συμπλήρωση των σχετικών διατυπώσεων εξαγωγής ενεργείται κατά τις εργάσιμες ημέρες κα ώρες των υπηρεσιών της αρχής αυτής. Μπορεί όμως να επιτραπεί από την τελωνειακή αρχή, ύστερα από αίτηση και με δαπάνες του διασαφιστή, η κατάθεση της διασάφησης και σε ημέρες και ώρες μη εργάσιμες.
2. Κατάθεση της διασάφησης δεν επιτρέπεται πριν από την προσκόμιση των εμπορευμάτων στους χώρους της τελωνειακής αρχής ή σε άλλους χώρους που έχουν εγκριθεί από αυτήν. Κατ` εξαίρεση μπορεί να επιτραπεί από την τελωνειακή αρχή η κατάθεση της διασάφησης και πριν να προσκομισθούν τα εμπορεύματα. Στην περίπτωση αυτήν η τελωνειακή αρχή μπορεί ανάλογα με τις περιστάσεις να καθορίζει προθεσμία, για να προσκομιστούν.
Αν η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, η διασάφηση είναι αυτοδικαίως άκυρη.
Άρθρο 70 β
Η διασάφηση που ανταποκρίνεται στους όρους και στις διατυπώσεις του άρθρου 70, αφού γίνει δεκτή και θεωρηθεί για το σκοπό αυτόν από τον προϊστάμενό της τελωνειακής αρχής ή από τον υπάλληλο, που ορίζεται από αυτόν, καταχωρίζεται αμέσως στο οικείο βιβλίο.
Ο αριθμός και η ημερομηνία καταχώρισης και αποδοχής αναγράφονται στη διασάφηση.
Κατ` εξαίρεση, στις περιπτώσεις του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 2 του Άρθρου 7Οα, ως ημερομηνία αποδοχής της διασάφησης θεωρείται η ημερομηνία κατά την οποία προσκομίστηκαν τα εμπορεύματα στους χώρους της τελωνειακής αρχής ή στους χώρους που έχουν εγκριθεί από αυτήν.
Άρθρο 70 γ
1. Επιτρέπεται στο διασαφιστή ύστερα από αίτηση του να διορθώνει μια ή περισσότερες από τις προβλεπόμενες στο άρθρο 70 ενδείξεις της διασάφησης, η οποία έγινε δεκτή από την τελωνειακή αρχή, εφ όσον:
α. η διόρθωση ζητηθεί πριν από την απομάκρυνση των εμπορευμάτων από τους χώρους της τελωνειακής αρχής ή τους χώρους που έχουν εγκριθεί από αυτήν, εκτός αν η αίτηση αναφέρεται σε στοιχεία, των οποίων η τελωνειακή αρχή είναι σε θέση να επαληθεύσει την ακρίβεια και χωρίς εξέταση των εμπορευμάτων,
β. η σχετική αίτηση υποβληθεί πριν από την πληροφόρηση του διασαφιστή από την τελωνειακή αρχή ότι προτίθεται να εξετάσει τα εμπορεύματα ή πριν από τη διαπίστωση της ανακρίβειας των συγκεκριμένων ενδείξεων,
γ. η διόρθωση αφορά μόνο τα εμπορεύματα που αρχικά αποτέλεσαν αντικείμενο της διασάφησης.
2. Η παραπάνω διόρθωση γίνεται ύστερα από έγκριση της τελωνειακής αρχής είτε στο σώμα της διασάφησης είτε με κατάθεση νέας διασάφησης, που ανταποκρίνεται στους όρους του άρθρου 70 και προορίζεται να αντικαταστήσει την αρχική διασάφηση, η οποία και ακυρώνεται. Στο σώμα και των δύο διασαφήσεων συντάσσεται σχετική πράξη. Στην τελευταία αυτήν περίπτωση ως ημερομηνία για τον προσδιορισμό των εξαγωγικών δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων και για την εφαρμογή των λοιπών διατάξεων που διέπουν την εξαγωγή θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής της αρχικής διασάφησης.
3. Κατά το χρονικό διάστημα που τα εμπορεύματα παραμένουν στον τελωνειακό χώρο ο διασαφιστής μπορεί να ζητήσει από την τελωνειακή αρχή την ακύρωση της διασάφησης.
Αν όμως η τελωνειακή αρχή πληροφορήσει το διασαφιστή για την πρόθεση της να εξετάσει τα εμπορεύματα, που αποτελούν αντικείμενο της διασάφησης, η αίτηση ακύρωσης δεν γίνεται δεκτή πριν από την εξέταση αυτήν.
4. Η τελωνειακή αρχή επιτρέπει την ακύρωση της διασάφησης, μόνο αν ο διασαφιστής:
α. αποδεικνύει ότι τα εμπορεύματα δεν απομακρύνθηκαν από τον τελωνειακό χώρο,
β. προσκομίζει πάλι στην τελωνειακή αρχή όλα τα αντίτυπα ή αντίγραφα της διασάφησης εξαγωγής, καθώς και όλα τα λοιπά έντυπα ή έγγραφα που χορηγήθηκαν μετά την αποδοχή της διασάφησης,
γ. προσκομίζει, κατά περίπτωση, στην τελωνειακή αρχή την απόδειξη ότι οι επιστροφές και τα λοιπά ποσά που παρέχονται συνέχεια της διασάφησης εξαγωγής έχουν εισπραχθεί ή ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην πληρωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες,
δ. εκπληρώνει άλλες υποχρεώσεις που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις.
5. Η ακύρωση της διασάφησης έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση των πράξεων που έγιναν στα πιστοποιητικά εξαγωγής ή προκαθορισμού ή σε άλλα έγγραφα που αφορούν τη διασάφηση.
6. Η ακύρωση της διασάφησης δεν εμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν σε περίπτωση παραβάσεων σχετικών με αυτή.
7. Αν η αναχώρηση από το τελωνειακό έδαφος της χώρας των εμπορευμάτων που διασαφίστηκαν για την εξαγωγή πρέπει να γίνει μέσα σε ορισμένη προθεσμία, η μη τήρηση της προθεσμίας αυτής συνεπάγεται την ακύρωση της σχετικής διασάφησης, εκτός αν δοθεί παράταση από τις αρμόδιες αρχές.
Στην περίπτωση αυτήν εφαρμόζονται οι διατάξεις των εδαφίων α, β, γ και δ της παραγράφου 4 και των παραγράφων 5 και 6.
Άρθρο 70 δ
1. Η τελωνειακή αρχή προβαίνει, αν το κρίνει αναγκαίο, στην επαλήθευση της διασάφησης και των εγγράφων που προσαρτώνται σε αυτή, για να βεβαιωθεί ότι οι ενδείξεις που περιλαμβάνονται στα έγγραφα αυτά αντιστοιχούν στις ενδείξεις που αναγράφονται στη διασάφηση.
2. Η τελωνειακή αρχή, με την επιφύλαξη των διατάξεων που προβλέπουν άλλους τρόπους ελέγχου, μπορεί να εξετάζει το σύνολο ή μέρος των εμπορευμάτων που αποτελούν αντικείμενο της διασάφησης εξαγωγής.
3. Η εξέταση (τελωνισμός) των εμπορευμάτων ενεργείται μέσα στους χώρους της τελωνειακής αρχής ή σε άλλους χώρους που έχουν εγκριθεί από αυτήν και κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ημερών και ωρών των υπηρεσιών της αρχής αυτής.
Κατ` εξαίρεση η τελωνειακή αρχή, ύστερα από αίτηση και με δαπάνες του διασαφιστή, μπορεί να εγκρίνει την εξέταση των εμπορευμάτων έξω από τους παραπάνω χώρους ή σε μη εργάσιμες ημέρες και ώρες.
4. Η μεταφορά των εμπορευμάτων στους χώρους όπου πρέπει να γίνει η εξέταση, η αποσυσκευασία, η επανασυσκευασία και όλες γενικά οι απαραίτητες εργασίες για την εξέταση αυτήν, πραγματοποιούνται από το διασαφιστη ή με την ευθύνη του.
Σε όλες τις περιπτώσεις οι δαπάνες που ανακύπτουν από τις εργασίες αυτές βαρύνουν το διασαφιστή.
5. Τα δέματα ανοίγονται ενώπιον του προϊσταμένου της τελωνειακής αρχής ή του τελωνειακού ελεγκτή, που οφείλει να προβαίνει στην επαλήθευση του περιεχομένου τους, ύστερα από συνοπτικό η λεπτομερή έλεγχο που ενεργείται σε καθολική ή κατ` επιλογή βάση, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Οικονομικών.
6. Όταν ενεργείται έλεγχος μέρους μόνο των διασφαλιζόμενων εμπορευμάτων, η τελωνειακή αρχή υποδεικνύει στο διασαφιστή ή στο νόμιμο αντιπρόσωπό του τα εμπορεύματα που θα εξεταστούν.
Τα αποτελέσματα της μερικής αυτης εξέτασης καλύπτουν το σύνολο των εμπορευμάτων που αναφέρονται στη διασάφηση. Ο διασαφιστής όμως μπορεί να ζητήσει αμέσως συμπληρωματική εξέταση των εμπορευμάτων, αν έχει γνώμη ότι τα αποτελέσματα της μερικής εξέτασης δεν ισχύουν για τα λοιπά διασαφιζόμενα εμπορεύματα.
7. Ο διασαφιστής ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός του παρίσταται κατά την εξέταση των εμπορευμάτων και υποχρεούται να παρέχει στην τελωνειακή αρχή κάθε αναγκαία συνδρομή.
8. Αν η συνδρομή που παρέχεται κατά την προηγούμενη παράγραφο δεν θεωρείται από την τελωνειακή αρχή ικανοποιητική, η αρχή αυτή μπορεί να απαιτήσει από το διασαφιστή να ορίσει το πρόσωπο που είναι κατάλληλο να την παράσχει.
9. Αν ο διασαφιστής δεν παρίσταται κατά την εξέταση των εμπορευμάτων ή δεν ορίζει το κατάλληλο πρόσωπο για να παράσχει τη συνδρομή που η τελωνειακή αρχή κρίνει αναγκαία, η αρχή αυτή τάσσει προθεσμία για συμμόρφωση, εκτός αν κρίνει ότι μπορεί να παραιτηθεί από την εξέταση αυτήν.
Αν ως τη λήξη της προθεσμίας ο διασαφιστής δε συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις της τελωνειακής αρχής, η αρχή αυτή προβαίνει αυτεπαγγέλτως στην εξέταση των εμπορευμάτων με ευθύνη και δαπάνες του διασαφιστή. Η τελωνειακή αρχή μπορεί να ζητήσει τις υπηρεσίες εμπειρογνώμονα ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου, που ορίζεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και η εξέταση θεωρείται ότι έγινε παρουσία του διασαφιστή.
10. Η τελωνειακή αρχή μπορεί επίσης να προβεί στην ακύρωση της διασάφησης, εφ όσον δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η άρνηση του διασαφιστή να παραστεί κατά την εξέταση των εμπορευμάτων ή να ορίσει πρόσωπο κατάλληλο να παράσχει την αναγκαία συνδρομή δεν έχει σκοπό να εμποδίσει τη διαπίστωση παράβασης των διατάξεων που διέπουν την εξαγωγή των εμπορευμάτων.
Οι διατάξεις των άρθρων 31 και 32 εφαρμόζονται μόνο για εμπορεύματα τα οποία έχουν αποτελέσει αντικείμενο δηλωτικού εισαγωγής ή άλλου τελωνειακού καθεστώτος.
“Άρθρο 70 ε
1. Η τελωνειακή αρχή μπορεί κατά την εξέταση των εμπορευμάτων να λαμβάνει δείγματα για την ανάλυσή τους ή τη διενέργεια λεπτομερέστερου ελέγχου.
Τα έξοδα που προκύπτουν βαρύνουν τη διοίκηση.
2. Η τελωνειακή αρχή, αν αποφασίσει να προβεί σε δειγματοληψία, πληροφορεί σχετικά το διασαφιστή ή το νόμιμο αντιπρόσωπό του. Κατά τη δειγματοληψία παρίσταται ο διασαφιστής ή ο αντιπρόσωπός του για να παρέχει την αναγκαία συνδρομή.
3. Η δειγματοληψία πραγματοποιείται από την τελωνειακή αρχή σύμφωνα με τις μεθόδους που προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις. Μπορεί όμως η αρχή αυτή να αναθέτει τη λήψη δειγμάτων σε τρίτο πρόσωπο ή ακόμη και στο διασαφιστή ή στο νόμιμο αντιπρόσωπό του, πάντοτε όμως υπό τον έλεγχό της.
4. Οι ποσότητες των δειγμάτων δεν πρέπει να υπερβαίνουν εκείνες που είναι αναγκαίες για την ανάλυση ή το λεπτομερή έλεγχο καθώς και για την ενδεχόμενη επαλήθευση.
5. Οι διατάξεις των παραγράφων 8, 9 και 10 του άρθρου 70δ εφαρμόζονται αναλόγως και στην περίπτωση του Άρθρου αυτού.
6. Με την επιφύλαξη των “οριζόμενων στην παράγραφο 4 του Άρθρου 70 ζ, η αναμονή των αποτελεσμάτων της ανάλυσης ή του λεπτομερούς ελέγχου των δειγμάτων δεν εμποδίζει την εξαγωγή των εμπορευμάτων, εκτός αν η εξαγωγή αυτή αντιτίθεται σε περιοριστικά ή απαγορευτικά μέτρα.
7. Για τον περιορισμό του ποσού των δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων δεν εκπίπτουν από τη διασαφιζόμενη ποσότητα οι ποσότητες που έχουν ληφθεί ως δείγματα από την τελωνειακή αρχή.
Ο διασαφιστής όμως μπορεί να αντικαθιστά τα δείγματα που έχουν ληφθεί με όμοια εμπορεύματα, για να συμπληρωθεί η αποστολή.
8. Τα δείγματα, αν δεν έχουν καταστραφεί κατά την ανάλυση ή το λεπτομερή έλεγχο τους, επιστρέφονται στο διασαφιστή ύστερα από αίτηση του, με δαπάνες του και καταβολή των επιβαρύνσεων που τυχόν οφείλονται για τα δείγματα αυτά εφ` όσον η διατήρησή τους από την τελωνειακή αρχή δεν κρίνεται απαραίτητη και ιδίως αν δεν υπάρχει δυνατότητα προσφυγής του διασαφιστή κατά της απόφασης που έχει ληφθεί από την τελωνειακή αρχή με βάση τα αποτελέσματα της ανάλυσης ή του λεπτομερούς ελέγχου.
Τα δείγματα, των οποίων την επιστροφή δε ζήτησε ο διασαφιστής, μπορεί να διατηρούνται από την τελωνειακή αρχή, για να διευκολύνεται η επαλήθευση μεταγενέστερων τελωνισμών. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η τελωνειακή αρχή μπορεί να αξιώσει από το διασαφιστή να παραλάβει τα δείγματα.
Άρθρο 70 στ
1. Τα αποτελέσματα της επαλήθευσης της διασάφησης και των προσαρτημένων σ` αυτή δικαιολογητικών, καθώς και της εξέτασης των εμπορευμάτων, λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των εξαγωγικών δασμών, φόρων και επιβαρύνσεων εξαγωγής και για την εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν την εξαγωγή των εμπορευμάτων.
Σε περιπτώσεις που δεν γίνεται επαλήθευση της διασάφησης και των προσαρτημένων σ αυτή δικαιολογητικών ούτε εξέταση των εμπορευμάτων, ο υπολογισμός των εξαγωγικών δασμών, φόρων και επιβαρύνσεων εξαγωγής και η εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν την εξαγωγή γίνεται με βάση τις ενδείξεις της διασάφησης.
2. Τα αποτελέσματα της επαλήθευσης της διασάφησης και των δικαιολογητικών ή της εξέτασης των εμπορευμάτων, καθώς και τα στοιχεία που αποτέλεσαν αντικείμενο της επαλήθευσης ή της εξέτασης αυτής, αναγράφονται στη διασάφηση εξαγωγής. Σε περίπτωση εξέτασης μέρους των εμπορευμάτων αναγράφονται επίσης στη διασάφηση τα στοιχεία της μερίδας (παρτίδας) των εμπορευμάτων που εξετάστηκε. Η απουσία του διασαφιστή ή του αντιπροσώπου του αναφέρεται επίσης στη διασάφηση.
3. Αν το αποτέλεσμα της επαλήθευσης της διασάφησης και των προσαρτημένων δικαιολογητικών ή της εξέτασης των εμπορευμάτων δε συμφωνεί με τη διασάφηση, τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των εξαγωγικών δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων ή των επιστροφών ή άλλων ποσών που χορηγούνται κατά την εξαγωγή, καθώς και για την εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν την εξαγωγή των εμπορευμάτων, είναι εκείνα που προσδιορίζονται στη διασάφηση από την τελωνειακή αρχή.
4. Η πράξη που συντάσσεται στο σώμα της διασάφησης για τα αποτελέσματα της επαλήθευσης και της εξέτασης των εμπορευμάτων φέρει ημερομηνία, υπογραφή και τα στοιχεία του αρμοδίου υπαλλήλου.
5. Οι διατάξεις που ισχύουν για τον ανατελωνισμό εισαγόμενων εμπορευμάτων εφαρμόζονται και για τα εξαγόμενα εμπορεύματα.
Άρθρο 70 ζ
1. Για το αποτέλεσμα της επαλήθευσης της διασάφησης και των προσαρτημένων σε αυτή δικαιολογητικών, της εξέτασης των εμπορευμάτων, καθώς και για την εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν την εξαγωγή, συντάσσεται σχετική πράξη στο σώμα της διασάφησης από εκείνους που ενήργησαν τους ελέγχους αυτούς.
Στη συνέχεια προσδιορίζονται και βεβαιώνονται οι εξαγωγικοί δασμοί φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις με πράξη που συντάσσεται επίσης στο σώμα της διασάφησης και υπογράφεται από τον υπάλληλο που ενήργησε τη βεβαίωση αυτή.
Αν ο υπολογισμός των εξαγωγικών δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων ενεργείται με ηλεκτρονικό υπολογιστή, η πιο πάνω πράξη βεβαίωσης αναπληρώνεται από το μηχανογραφικό έντυπο, που εκδίδεται και υπογράφεται από τον αρμόδιο υπάλληλο. Ο τύπος και το περιεχόμενό του καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
2. Οι εξαγωγικοί δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις εισπράττονται με βάση τα ποσοστά ή τα ποσά που ισχύουν κατά την ημερομηνία αποδοχής της διασάφησης εξαγωγής από την τελωνειακή αρχή. Η ημερομηνία αυτή λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό και των λοιπών στοιχείων, που είναι απαραίτητα για τον υπολογισμό των παραπάνω επιβαρύνσεων και για την εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν την εξαγωγή των εμπορευμάτων.
3. Μετά τον έλεγχο για την τήρηση των τυχόν απαγορευτικών ή περιοριστικών μέτρων που προβλέπονται για τα εμπορεύματα και τη βεβαίωση των τυχόν οφειλόμενων εξαγωγικών δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων, η διασάφηση ελέγχεται από τον προϊστάμενο της τελωνειακής αρχής ή από τον οριζόμενο από αυτόν υπάλληλο και στη συνέχεια παραπέμπεται στον τελωνειακό ταμία για την είσπραξη των ποσών που βεβαιώθηκαν και την έκδοση του αποδεικτικού είσπραξης και της άδειας εξαγωγής των εμπορευμάτων, ο τύπος και το περιεχόμενο των οποίων καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
Η άδεια εξαγωγής των εμπορευμάτων εκδίδεται μόνο εφ` όσον έχουν καταβληθεί οι εξαγωγικοί δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις ή έχει παρασχεθεί σχετική εγγύηση ή έχει χορηγηθεί αναστολή πληρωμής, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Τα εμπορεύματα που αποτελούν αντικείμενο άδειας εξαγωγής παραμένουν υπό τελωνειακό έλεγχο έως τη στιγμή της εξόδου τους από τη χώρα.
4. Η άδεια εξαγωγής εκδίδεται μια φορά και για το σύνολο των εμπορευμάτων που αποτελούν αντικείμενο της διασάφησης. Η ημερομηνία της άδειας εξαγωγής καθώς και ο αριθμός και η ημερομηνία του αποδεικτικού είσπραξης αναγράφονται στη διασάφηση.
5. Η τελωνειακή αρχή, αν καθυστερούν τα αποτελέσματα των ελέγχων που άρχισαν είτε για την επαλήθευση του περιεχομένου της διασάφησης και των προσαρτημένων σ` αυτήν εγγράφων είτε για την εξέταση των εμπορευμάτων και για το λόγο αυτόν κρίνει ότι δεν έχει στην κατοχή της τα απαραίτητα στοιχεία, για να προσδιορίσει το ποσό των εξαγωγικών δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων ή των επιστροφών ή άλλων ποσών που χορηγούνται κατά την εξαγωγή των εμπορευμάτων, μπορεί να χορηγήσει την άδεια εξαγωγής εμπορευμάτων. Η χορήγηση της άδειας εξαγωγής συνεπάγεται την άμεση βεβαίωση και είσπραξη των πιο πάνω επιβαρύνσεων, σύμφωνα με τις ενδείξεις της διασάφησης.
Αν η τελωνειακή αρχή κρίνει ότι οι έλεγχοι που άρχισαν ενδέχεται να οδηγήσουν στον προσδιορισμό ποσού εξαγωγικών δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων μεγαλύτερου από εκείνο που προκύπτει σύμφωνα με τις ενδείξεις της διασάφησης, αξιώνει την παροχή επαρκούς εγγύησης για την κάλυψη της διαφοράς μεταξύ του ποσού που προκύπτει από τις ενδείξεις της διασάφησης και εκείνου στο οποίο τα εμπορεύματα είναι ενδεχόμενο να υποβληθούν τελικά.
Αν η τελωνειακή αρχή, με βάση τους ελέγχους που ενήργησε, προσδιορίζει ποσό εξαγωγικών δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων διαφορετικό από εκείνο που προκύπτει από τις ενδείξεις της διασάφησης, προβαίνει στην άμεση βεβαίωση και είσπραξη του ποσού αυτού..
Άρθρο 70 η
1. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι όροι που πρέπει να τηρηθούν από τον ενδιαφερόμενο για την απόκτηση της έγκρισης υπαγωγής στη μια ή στην άλλη από τις καθοριζόμενες στα άρθρα 70 θ έως και 70 ιγ απλουστευμένες διαδικασίες, οι πρακτικοί τρόποι λειτουργίας των διαδικασιών αυτών, οι όροι και προϋποθέσεις για την εξασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Η πιο πάνω έγκριση μπορεί να περιορίζεται σε ορισμένα εμπορεύματα, να εκδίδεται ανάλογα με τις περιστάσεις ή να έχει διαρκή χαρακτήρα και είναι πάντοτε ανακλητή.
2. Η εφαρμογή των διαδικασιών που προβλέπονται στα άρθρα 70 θ έως και 70 ιγ δεν εμποδίζει την άσκηση από την τελωνειακή αρχή των ελέγχων που κρίνει απαραίτητους.
3. Οι διατάξεις των άρθρων 70 έως και 70 ζ εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις των άρθρων 70 θ έως και 70 ιγ, εκτός αν ρητώς ορίζεται διαφορετικά.
Άρθρο 70 θ
1. Με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων που ισχύουν για τις ταχυδρομικές αποστολές επιστολών και δεμάτων, τα εμπορεύματα που εξάγονται για σκοπούς μη εμπορικούς, καθώς και τα εμπορεύματα μικρής αξίας, ιδίως εκείνα που περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές των ταξιδιωτών, μπορεί να μην αποτελούν αντικείμενο διασάφησης.
2. Οι διατάξεις της παραγράφου 1 δεν εφαρμόζονται για τα εμπορεύματα για τα οποία επιβάλλονται απαγορεύσεις ή περιορισμοί κατά την εξαγωγή ή για τα οποία έχει ληφθεί ένα πιστοποιητικό εξαγωγής ή για τα οποία έχει ζητηθεί η παροχή επιστροφών ή άλλων ποσών που χορηγούνται κατά την εξαγωγή ή τα οποία πρόκειται να επανεισαχθούν.
Άρθρο 70 ι
1. Με την επιφύλαξη του άρθρου 70 ιγ επιτρέπεται στο διασαφιστή να συμπληρώνει ή να τροποποιεί μεταγενεστέρως ορισμένες ενδείξεις της διασάφησης, καταθέτοντας συμπληρωματικές διασαφήσεις γενικού, περιοδικού ή ανακεφαλαιωτικού χαρακτήρα.
2. Οι ενδείξεις των συμπληρωματικών διασαφήσεων θεωρείται ότι συνιστούν, μαζί με τις ενδείξεις των διασαφήσεων, στις οποίες αναφέρονται, μια ενιαία και αδιαίτερη πράξη, που ισχύει από την ημερομηνία αποδοχής της αντίστοιχης αρχικής διασάφησης.
3. Οι αρχικές διασαφήσεις, που αναφέρονται σε κάθε σειρά εμπορευμάτων, πρέπει να περιλαμβάνουν τις απαραίτητες ενδείξεις για τη διαπίστωση της ταυτότητας των συγκεκριμένων εμπορευμάτων.
Άρθρο 70 ια
1. Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να προβαίνουν στην έκδοση άδειας εξαγωγής εμπορευμάτων, μόλις αυτά προσκομίζονται στους χώρους της αρμόδιας τελωνειακής αρχής ή σε άλλους χώρους που έχουν εγκριθεί από την αρχή αυτή, χωρίς να έχει κατατεθεί ακόμη η προβλεπόμενη διασάφηση εξαγωγής.
2. Η έκδοση της άδειας εξαγωγής των εμπορευμάτων προϋποθέτει την κατάθεση στην τελωνειακή αρχή και κατ επιλογή της εμπορικού ή διοικητικού εγγράφου, που περιλαμβάνει τις απαραίτητες ενδείξεις για τη διαπίστωση της ταυτότητας των εμπορευμάτων και το οποίο συνοδεύεται από αίτηση εξαγωγής, που υπογράφεται από τον εξαγωγέα.
Στο εμπορικό ή διοικητικό αυτό έγγραφο πρέπει να προσαρτάται οποιοδήποτε άλλο έγγραφο, από το οποίο εξαρτάται η εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν την εξαγωγή των εμπορευμάτων.
Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να επιτρέπουν την αντικατάσταση της πιο πάνω αίτησης με μια γενική αίτηση, η οποία καλύπτει τις εξαγωγές που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια μιας ορισμένης περιόδου. Η άδεια που χορηγείται με βάση τη γενική αυτή αίτηση πρέπει να αναγράφεται στο εμπορικό ή διοικητικό έγγραφο που προσκομίζεται σε κάθε εξαγωγή σύμφωνα με τα οριζόμενα πιο πάνω.
3. Η έκδοση της άδειας εξαγωγής των εμπορευμάτων μπορεί να γίνεται ύστερα από εξέτασή τους και σύγκριση με τις ενδείξεις που διαλαμβάνονται στο παραπάνω εμπορικό ή διοικητικό έγγραφο.
4. Η διασάφηση που αναφέρεται στα εμπορεύματα για τα οποία εκδόθηκε προηγούμενως άδεια εξαγωγής με βάση το πιο πάνω εμπορικό ή διοικητικό έγγραφο πρέπει να κατατίθεται στην τελωνειακή αρχή μέσα στις καθοριζόμενες προθεσμίες.
Για την εφαρμογή της παραγράφου 2 του Άρθρου 70δ τα αποτελέσματα της διασάφησης αυτής ανατρέχουν στην ημερομηνία αποδοχής από την τελωνειακή αρχή του πιο πάνω εμπορικού ή διοικητικού εγγράφου.
5. Με την επιφύλαξη του Άρθρου 70 ιγ οι τελωνειακές αρχές μπορούν να αποδέχονται γενικές περιοδικές ή ανακεφαλαιωτικές διασαφήσεις. Οι διασαφήσεις αυτές παράγουν αποτέλεσμα από την ημερομηνία αποδοχής του πιο πάνω εμπορικού ή διοικητικού εγγράφου.
Άρθρο 70 ιβ
1. Σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που προβαίνουν συχνά σε εξαγωγή εμπορευμάτων μπορεί να επιτραπεί να εξάγουν τα εμπορεύματα από τη χώρα απευθείας από τους χώρους τους, χωρίς προηγούμενη κατάθεση στην αρμόδια τελωνειακή αρχή της προβλεπόμενης διασάφησης εξαγωγής.
2. Πριν από την αναχώρηση των εμπορευμάτων από τους πιο πάνω χώρους, ο δικαιούχος της αναφερόμενης στην παράγραφο 1 άδειας υποχρεούται:
α. Να ειδοποιεί την αρμόδια τελωνειακή αρχή για την αναχώρηση αυτή σύμφωνα με την προβλεπόμενη τυπική διαδικασία, για να χορηγηθεί η άδεια εξαγωγής τους.
β. Να καταχωρίζει τα εμπορεύματα αυτά σε ειδικό λογιστικό βιβλίο. Η καταχώριση πρέπει να περιλαμβάνει και την ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε, καθώς και τις ενδείξεις που είναι απαραίτητες για τη διαπίστωση της ταυτότητας των εμπορευμάτων. Η καταχώριση αυτή μπορεί να αντικαθίσταται με οποιαδήποτε άλλη πρόσφορη διατύπωση.
γ. Να θέτει στη διάθεση των τελωνειακών αρχών οποιαδήποτε έγγραφα, ιδίως τα πιστοποιητικά εξαγωγής ή προκαθορισμού, από τα οποία εξαρτάται η εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν την εξαγωγή των εμπορευμάτων.
δ. Να θέτει στη διάθεση των τελωνειακών αρχών τα λογιστικά του βιβλία για διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων.
Η εκπλήρωση των διατυπώσεων α και β έχει τα ίδια έννομα αποτελέσματα με την αποδοχή της διασάφησης εξαγωγής.
3. Εφ όσον δεν επηρεάζεται ο έλεγχος, οι τελωνειακές αρχές μπορούν σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, που η φύση των συγκεκριμένων εμπορευμάτων και ο ταχύς ρυθμός διεκπεραίωσης των εργασιών εξαγωγής το δικαιολογεί, να απαλλάσσουν το δικαιούχο της άδειας από την υποχρέωση αναγγελίας στην αρμόδια τελωνειακή αρχή κάθε εξαγωγής εμπορευμάτων, υπό τον όρο όμως ότι ο δικαιούχος της άδειας παρέχει στις τελωνειακές αρχές οποιαδήποτε πληροφορία κρίνουν απαραίτητη. Στην περίπτωση αυτήν η καταχώριση των εμπορευμάτων στο ειδικό λογιστικό βιβλίο του ενδιαφερόμενου εξαγωγέα επέχει θέση άδειας εξαγωγής.
4. Αν η τελωνειακή αρχή αποφασίσει να ενεργήσει εξέταση των εμπορευμάτων, η εξέταση αυτή ενεργείται με βάση τις ενδείξεις που αναφέρονται στο ειδικό λογιστικό βιβλίο του ενδιαφερόμενου εξαγωγέα.
5. Η διασάφηση, που αναφέρεται στα εμπορεύματα των οποίων έχει επιτραπεί η εξαγωγή κατά την παράγραφο 1, πρέπει να κατατίθεται στην αρμόδια τελωνειακή αρχή μέσα στις καθοριζόμενες προθεσμίες.
Για την εφαρμογή της παραγράφου 2 του Άρθρου 70 ζ, τα αποτελέσματα της διασάφησης ανατρέχουν στην ημερομηνία κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος εξαγωγέας καταχώρισε τα εμπορεύματα στο ειδικό, λογιστικό βιβλίο.
6. Οι διατάξεις της παραγράφου 5 του Άρθρου 70 ια εφαρμόζονται και στην περίπτωση του Άρθρου αυτού. Οι διασαφήσεις αποκτούν ισχύ από την ημερομηνία καταχώρισης των εμπορευμάτων στο ειδικό λογιστικό βιβλίο.
Άρθρο 70 ιγ
Μπορεί να επιτρέπεται στο διασαφιστή να αντικαθιστά το σύνολο ή μέρος των ενδείξεων της διασάφησης που προβλέπεται στο άρθρο 70 με στοιχεία που έχουν κωδικοποιηθεί ή έχουν συνταχθεί με οποιοδήποτε άλλο τρόπο που ανταποκρίνεται στις απαιτούμενες για τις διασαφήσεις ενδείξεις. Τα στοιχεία αυτά διαβιβάζονται στην αρμόδια τελωνειακή αρχή για περαιτέρω επεξεργασία από ηλεκτρονικό υπολογιστή”.
Άρθρο 4
Στο άρθρο 94 του τελωνειακού κώδικα, όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 5, ως εξής:
“5. Στους παραβάτες των διατάξεων της παραγράφου 2 του Άρθρου 70 ή και των άρθρων 70 θ έως και 70 ιγ, επιβάλλεται, για κάθε παράβαση και ανεξάρτητα από τις ποινές που προβλέπονται από τις διατάξεις για τη λαθρεμπορία, πρόστιμο μέχρι το διπλάσιο της αξίας FΟΒ των εμπορευμάτων που προσδιορίστηκε για τελωνειακούς σκοπούς σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Αν η παράβαση συνεπάγεται και την απώλεια εξαγωγικών δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων ή τη λήψη μεγαλύτερων επιστροφών ή άλλων ποσών που χορηγούνται κατά την εξαγωγή των εμπορευμάτων, το πρόστιμο αυτό είναι τουλάχιστον ισόποσο προς την απώλεια ή τη διαφορά αυτή..
Δεν επιβάλλεται πρόστιμο, αν η απώλεια ή η διαφορά δεν υπερβαίνει τα τρία στα εκατό (3%).
Σε περίπτωση επιβολής προστίμου ανακαλείται η έγκριση υπαγωγής στις απλουστευμένες διαδικασίες εξαγωγής και με πράξη του προϊσταμένου της οικείας τελωνειακής περιφέρειας επιβάλλεται στον παραβάτη εξαγωγέα στέρηση από ένα μέχρι τρία χρόνια της υπαγωγής στις απλουστευμένες διαδικασίες εξαγωγής σε όλες τις τελωνειακές αρχές της δικαιοδοσίας του”.
Άρθρο 5
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 1988
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤ.ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ
Οι Υπουργοί