Νόμος 1807 ΦΕΚ Α΄208/21.9.1988

Στεγαστικά θέματα του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 1

1. Κάτοχοι οικοπέδων του τομέα Α `, όπως ο τομέας αυτός προσδιορίζεται στο προεδρικό διάταγμα της 11.9.1975 (ΦΕΚ 228 Δ`).τουσυνοικισμού “Μελί”της περιοχής του δήμου Μεγάρων, που ανήκουν κατά κυριότητα στο δημόσιο και υπάγονται στη διαχείριση του Υπουργείου Υγείας, ΠρόνοιαςκαιΚοινωνικώνΑσφαλίσεων,αναγνωρίζονται ως νόμιμοι κάτοχοί τους. Στους κατόχους αυτούς χορηγείται παραχωρητήριο από την αρμόδια Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας, χωρίς την καταβολή τιμήματος.

2. Η αναγνώριση της κατοχής και η έκδοση των παραχωρητηρίων γίνεται ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, που υποβάλλεται στην πιο πάνω υπηρεσία μέσα σε τρείς (3) μήνες από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού, δυναμένης αυτής της προθεσμίας με υπουργική απόφαση να διπλασιασθεί. Η αίτηση συνοδεύεται από βεβαίωση δήμου ή κοινότητας, ότι ο αιτών έχει την ελληνική ιθαγένεια.Η αρμόδια Διεύθυνση ΚοινωνικήςΠρόνοιας, βάσει των αιτήσεων των κατόχων, συντάσσει πίνακα αυτών, ο οποίος αναρτάται στο κατάστημα της Νομαρχίας του Δήμου Μεγάρων.

Κατά του πίνακα αυτού επιτρέπεται η υποβολή ενστάσεωντων ενδιαφερομένων στο Ειρηνοδικείο Μεγάρων μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την ημερομηνία ανάρτησήςτου,οιοποίεςκοινοποιούνταιστην ανωτέρω υπηρεσία της Νομαρχίας.

Η εκδίκαση των ενστάσεων γίνεται από το Ειρηνοδικείο Μεγάρων κατά τη διαδικασίαπερί ασφαλιστικών μέτρων. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, χωρίς την υποβολή ένστασης, ο πίνακαςκαθίσταταιοριστικός. Σε περίπτωση υποβολής ενστάσεων και μέχρι έκδοσης απόφασης του Ειρηνοδικείου ο πίνακας καθίσταται οριστικός μόνο για τους υπόλοιπους μετόχους.

3.Η αναγνώριση της κατοχής και η έκδοση των παραχωρητηρίων γίνεται βάσει διαγράμματος που συντάσσεται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο απεικονίζει επακριβώς τα όρια, το εμβαδόν και τις πλευρικές διαστάσεις των παραπάνω οικοπέδων.

Γιατησύνταξητου διαγράμματος αυτού λαμβάνεται υπόψη το προεδρικό διάταγμα της 11 9.1975.

Άρθρο 2

1. Κάτοχοι οικοπέδων του οικισμού “Καζέρμα” Κω της περιοχής του δήμου  Κω, τα οποία σύμφωνα με το άρθρο 26 του ν. 973/1979, όπως έχει  αντικατασταθεί με την παράγραφο 37 του Άρθρου 7 του ν. 1160/1981 (ΦΕΚ  147), ανήκουν κατά κυριότητα στο δημόσιο και υπάγονται στη διαχείριση  του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων,  αναγνωρίζονται ως νόμιμοι κάτοχοι. Στους κατόχους αυτούς χορηγούνται  παραχωρητήρια – οριστικοί τίτλοι κυριότητας από το αρμόδιο τμήμα  Κοινωνικής Πρόνοιας. Σε όσους κατέχουν οικοπεδική έκταση που δεν  επιτρέπεται να οικοδομηθεί, μπορεί να παραχωρηθεί άρτιο οικόπεδο  στην περιοχή, που προσδιορίζεται από το ρυμοτομικό διάγραμμα του  δήμου Κω, το οποίο έχει εγκριθεί με το προεδρικό διάταγμα της  16.8.1986 (ΦΕΚ 912 Δ`), αφού προηγουμένως υποβάλλουν συμβολαιογραφική  πράξη παραίτησης από κάθε δικαίωμά τους στην κατεχόμενη οικοπεδική  έκταση.

2. Στους κατόχους στους οποίους χορηγήθηκε παραχωρητήριο σύμφωνα με  την προηγούμενη παράγραφο δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του Άρθρου  26 του ν. 973/1979, όπως έχει αντικατασταθεί με την παράγραφο 37 του  Άρθρου 7 του ν. 116Ο/1981, για στεγαστική αποκατάσταση με ανέγερση  κατοικιών.

3. Η αναγνώριση της κατοχής και η έκδοση των παραχωρητηρίων γίνεται  ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, που υποβάλλεται στην πιο πάνω  υπηρεσία μέσα σε ένα έτος από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού. Η  αίτηση συνοδεύεται από βεβαίωση του δήμου Κω ότι ο αιτών είναι κάτοχος  του οικοπέδου και ότι έχει την ελληνική ιθαγένεια.

4. Η αναγνώριση της κατοχής και η έκδοση των παραχωρητηρίων γίνεται  βάσει διαγράμματος του δήμου Κω, το οποίο απεικονίζει επακριβώς τα  όρια, το εμβαδό και τις πλευρικές διαστάσεις των οικοπέδων, όπως αυτό  εγκρίθηκε με το προεδρικό διάταγμα της 26.8.1986.

5. Οι κάτοχοι στους οποίους γίνεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες  παραγράφους παραχώρηση οικοπέδων, οφείλουν την τρέχουσα αξία τους κατά  το χρόνο της παραχώρησης.

Η αξία αυτή μειώνεται αν πρόκειται για κατόχους που συγκεντρώνουν τις  προϋποθέσεις παροχής στεγαστικής συνδρομής βάσει των διατάξεων του  β.δ. 775/1964 σε ποσοστό 75% και καταβάλλεται σε πενήντα ίσες  εξαμηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις με επιτόκιο 4%.

Για τους υπόλοιπους η αξία αυτή μειώνεται σε ποσοστό 25% έως 50%  ανάλογα με την ακίνητη περιουσία τους, με απόφαση του Νομάρχη μετά από  εισήγηση Επιτροπής που αποτελείται από το Δ/ντη Εφορίας, τον  Προϊστάμενο του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας και το Δήμαρχο Κω ή το  οριζόμενο από αυτόν όργανο του Δήμου και καταβάλλεται σε δέκα ίσες  εξαμηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις με επιτόκιο 4%.

Άρθρο 3

1. Αν το αντικείμενο της στεγαστικής συνδρομής που παρέχεται σε θεομηνιόπληκτους, οι οποίοι υπάγονται στα προγράμματα του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι η παραχώρηση έτοιμης κατοικίας και ο δικαιούχος, που εγκαταστάθηκε σ` αυτή με πρωτόκολλο εγκατάστασης ύστερα από κλήρωση, αποβιώσει πριν από την έκδοση του οριστικού παραχωρητηρίου χωρίς ν` αφήσει μέλη οικογένειας, όπως αυτή καθορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 6 του β.δ. 46Ο/1965(ΦΕΚ 101), το παραχωρητήριο – οριστικός τίτλος κυριότητας εκδίδεται στο όνομα του δικαιούχου που αποβίωσε.

2. Αν το αντικείμενο της στεγαστικής συνδρομής, που παρέχεται σε  δικαιούχους της προηγούμενης παραγράφου, είναι η παραχώρηση  οικοπέδου και η χορήγηση δανείου, και ο δικαιούχος, μετά την έναρξη  της δανειοδότησής του για την ανέγερση κατοικίας στο οικόπεδο, που  του διατέθηκε με κλήρωση, αποβιώσει χωρίς ν` αφήσει μέλη  οικογένειας, όπως αυτή καθορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 6 του  β.δ. 460/1965, το παραχωρητήριο εκδίδεται στο όνομα του δικαιούχου  που αποβίωσε.

3. Η έκδοση των παραχωρητηρίων, σύμφωνα με τις προηγούμενες  παραγράφους, ενεργείται ύστερα από αίτηση των κληρονόμων του  δικαιούχου, που υποβάλλεται μέσα σε ένα χρόνο από την ημέρα του  θανάτου του. Η αρμόδια υπηρεσία μπορεί να καλέσει εγγράφως με  απόδειξη τους κληρονόμους να προσκομίσουν τα απαραίτητα  δικαιολογητικά για την έκδοση του παραχωρητηρίου μέσα σε προθεσμία  που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρεις μήνες.

4. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 εφαρμόζονται και στις  εκκρεμείς υποθέσεις, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων  κληρονόμων, που υποβάλλεται μέσα σε ένα χρόνο από την έναρξη της  ισχύος του νόμου αυτού, εφ` όσον οι κατοικίες ή τα οικόπεδα έχουν  δοθεί χωρίς να έχει εκδοθεί παραχωρητήριο, εκτός αν τα ακίνητα έχουν  στο μεταξύ διατεθεί για τη στέγαση άλλων δικαιούχων οικογενειών.

Άρθρο 4
Οι διατάξεις της παραγράφου 5 του Άρθρου 64 του β.δ. 330/1960 αντικαθίστανται αφ` ότου ίσχυσαν ως εξής:

“5. Στην αληθή έννοια του όρου κατάληψη των εκτάσεων που απαλλοτριώθηκαν αναγκαστικά για την αποκατάσταση προσφύγων, στις οποίες εφαρμόζονται οι διατάξεις των α.ν. 1731/1939(ΦΕΚ 192) και 2003/1939 (ΦΕΚ 428), όπως ισχύουν, περιλαμβάνεται κάθε μορφή εξουσίασης καθώς και οι ενέργειες των οργάνων του δημοσίου με τις οποίες έγιναν οριοθετήσεις και τοποθέτηση χαρακτηριστικών σημείων στο έδαφος, κτηματογραφήσεις και αποτυπώσεις της υφιστάμενης κατάστασης, η εφαρμογή τίτλων των προσώπων που προβάλλουν δικαιώματα κυριότητας και αποζημίωσης έστω και αν δεν έγιναν εμφανείς ενέργειες στο έδαφος, η σύνταξη κτηματολογικού διαγράμματος, η μελέτη και η σύνταξη ρυμοτομικών διαγραμμάτων και διαγραμμάτων διανομής, η εφαρμογή τους στο έδαφος, η ανέγερση έτοιμων κατοικιών από το δημόσιο, η διανομή οικοπέδων και κατοικιών σε δικαιούχους καθώς και η παραχώρηση τμήματος των εκτάσεων αυτών για την εξυπηρέτηση γενικότερου κοινωνικού ή δημόσιου συμφέροντος.

Η κατάληψη με την παραπάνω έννοια ουσιώδους συνεχούς ή μη τμήματος  των παραπάνω εκτάσεων θεωρείται κατάληψη ολόκληρης της έκτασης που  απαλλοτριώθηκε”.

Άρθρο 5

1. Αγοραστές οικοπέδων, τα οποία περιήλθαν κατά οποιονδήποτε τρόπο  στη διαχείριση του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών  Ασφαλίσεων για τη στεγαστική αποκατάσταση των αστών προσφύγων και  εμπίπτουν στα ρυμοτομικά διαγράμματα του παραπάνω Υπουργείου, μπορούν  να αναγνωριστούν ως νόμιμοι κάτοχοί τους και να τους χορηγηθεί  παραχωρητήριο από τις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες εφ` όσον:

α. οι αγοραπωλησίες έχουν γίνει με συμβολαιογραφική πράξη, η οποία  έχει μεταγραφεί νόμιμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1980, μεταξύ του κατά το  χρόνο έκδοσης της πράξης με την οποία περιήλθε το ακίνητο στην  κυριότητα του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων  ιδιοκτήτη και του από αυτόν αγοραστή και σε περίπτωση μεταβίβασης  μέχρι και του σημερινού γενικού ή ειδικού διαδόχου, και

β. το οικόπεδο δεν έχει παραχωρηθεί για τη στεγαστική αποκατάσταση  δικαιούχου οικογένειας, δε βρίσκεται σε περιοχές ή εκτάσεις στις  οποίες υπάρχουν προσωρινοί συνοικισμοί από παραπήγματα ή προσωρινά  στέγαστρα ούτε έχει παραχωρηθεί ή χαρακτηρισθεί στα οικεία ρυμοτομικά  διαγράμματα για άλλο κοινωφελή σκοπό.

Η αναγνώριση της κατοχής και η έκδοση του παραχωρητηρίου – οριστικού  τίτλου κυριότητας γίνεται ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων η οποία  συνοδεύεται από παράβολο χιλίων δραχμών υπέρ του Ταμείου Ανταλλάξιμης  Περιουσίας Αστών Προσφύγων και από τα δικαιολογητικά που καθορίζονται  με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται και αν  έχουν αγοραστεί περισσότερα από ένα οικόπεδα από το ίδιο πρόσωπο, εφ  όσον συντρέχουν οι ίδιες παραπάνω προϋποθέσεις.

3. Ως τίμημα για την παραχώρηση ενός οικοπέδου ορίζεται το δέκα στα  εκατό της τρέχουσας αξίας του κατά το χρόνο της παραχώρησης.

Αν παραχωρείται και δεύτερο οικόπεδο, το παραπάνω ποσοστό  διπλασιάζεται για το οικόπεδο αυτό.

Για κάθε οικόπεδο πέραν των δύο οφείλεται ως τίμημα ολόκληρη η  τρέχουσα αξία του κατά το χρόνο της παραχώρησης.

Ο τρόπος και ο χρόνος εξόφλησης του τιμήματος των οικοπέδων καθώς  και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού  Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

4. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται και για  οικόπεδα που βρίσκονται σε εκτάσεις οι οποίες ρυμοτομούνται μετά την  έναρξη ισχύος του νόμου αυτού.

5. Αιτήσεις αγοραστών που είχαν υποβληθεί εμπρόθεσμα σύμφωνα με τις  διατάξεις της παραγράφου 11 του άρθρου τετάρτου του ν.δ. 4176/1961  (ΦΕΚ 128), όπως ισχύουν κρίνονται κατά τις διατάξεις αυτές εφ όσον  συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις του νομοθετικού διατάγματος.

Άρθρο 6

1. Τα παραχωρητήρια – οριστικοί τίτλοι κυριότητας των ακινήτων, για  τα οποία υπάρχει ο νόμιμος τίτλος που προβλέπεται από την παράγραφο 4  του άρθρου 23 του β.δ. 33Ο/1960, εκδίδονται από τις αρμόδιες  υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων  χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε ποσού, στο όνομα του φορέα του νόμιμου  τίτλου και σε περίπτωση θανάτου του στο όνομα των νόμιμων κληρονόμων  του. Οι διατάξεις του Άρθρου 10 του ν.δ. 266/1974, όπως έχει  αντικατασταθεί με το άρθρο 5 του ν. 543/1977 (ΦΕΚ 43), καταργούνται. Αν το ακίνητο έχει μεταβιβαστεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο από το  φορέα του νόμιμου τίτλου ή τους νόμιμους κληρονόμους του, το  παραχωρητήριο εκδίδεται στο όνομα εκείνου στον οποίο έγινε η τελευταία  μεταβίβαση, χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε ποσού. Αν το ακίνητο έχει μεταβιβαστεί από το φορέα του νόμιμου τίτλου με ιδιωτικό έγγραφο σε τρίτον ο οποίος και το κατέχει αποδεδειγμένα επί είκοσι (20) τουλάχιστον χρόνια, το παραχωρητήριο, εφόσον δεν έχει κατά το παρελθόν υποβληθεί εμπροθέσμως αίτηση του αρχικού δικαιούχου ή των νόμιμων κληρονόμων του, εκδίδεται στο όνομα του σημερινού κατόχου ή των νόμιμων κληρονόμων του κατόπιν σχετικής αιτήσεως υποβληθεισομένης εντός δύο (2) ετών από της ισχύος του παρόντος και με καταβολή του δέκα τοις εκατό (10%) της τρέχουσας αξίας του ακινήτου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.3 του άρθρου 4 του Ν. 2345/1995 (Α 213)

2. Συνδικαιούχοι ή συγκληρονόμοι ακινήτων της προηγούμενης  παραγράφου μπορούν να παραιτηθούν από το μερίδιο που τους αναλογεί με  μονομερή δήλωσή τους ενώπιον συμβολαιογράφο, που συντάσσεται ατελώς  και υποβάλλεται πριν από την έκδοση του παραχωρητηρίου.

3. Για την έκδοση του παραχωρητηρίου – οριστικού τίτλου κυριότητας  δεν εξετάζεται, αν υπάρχει δικαίωμα αστικής προσφυγικής αποκατάστασης  και δεν απαιτείται η υποβολή των δικαιολογητικών που προβλέπονται από  το άρθρο 7 του β.δ. 330/1960.

Οι δικαιούχοι υποβάλλουν στην αρμόδια υπηρεσία αίτηση και κάθε  στοιχείο ή δικαιολογητικό αναγκαίο για την εξακρίβωση της ύπαρξης του  δικαιώματος οριστικής παραχώρησης σύμφωνα με τις διατάξεις του  παρόντος άρθρου.

Η αίτηση αυτή με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και στοιχεία  υποβάλλεται μέσα σε προθεσμία δύο ετών από την έναρξη της ισχύος του  νόμου αυτού.

Η αρμόδια υπηρεσία μπορεί να καλέσει εγγράφως με απόδειξη τους  ενδιαφερομένους να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την  έκδοση του παραχωρητηρίου μέσα σε προθεσμία που δεν μπορεί να είναι  μικρότερη από τρεις μήνες.

4. Αν ο φορέας του νόμιμου τίτλου έχει αποβιώσει και δεν είναι  δυνατή η έκδοση του παραχωρητηρίου στο όνομα των νόμιμων κληρονόμων  του. η αρμόδια υπηρεσία μπορεί να εκδίδει το παραχωρητήριο στο όνομα  του δικαιούχου που αποβίωσε.

5. Ακίνητα στα οποία αναφέρεται το άρθρο αυτό, που δεν κατέχονται  από το φορέα του νόμιμου τίτλου ή από τους κληρονόμους του ή από  πρόσωπο στο οποίο έχουν μεταβιβαστεί σύμφωνα με την παράγραφο 1,  επανέρχονται στη διαχείριση του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και  Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αν μέσα σ` ένα έτος από την έναρξη της ισχύος  του νόμου αυτού δεν υποβληθεί αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία από τους  δικαιούχους. Η αρμόδια υπηρεσία μπορεί να καλέσει εγγράφως με  απόδειξη τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν αίτηση μέσα σε προθεσμία  που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρείς μήνες.

6. Αν υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί  σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν.δ. 266/1974, όπως έχει  τροποποιηθεί με το άρθρο 5 του ν. 543/1977, και αναγνωρίζουν ως κύριε  του ακινήτου ορισμένο πρόσωπο, η παραχώρηση γίνεται προς αυτό.

Εκκρεμείς δίκες για ακίνητα της ίδιας κατηγορίας καταργούνται και  για τις περιπτώσεις αυτές τα παραχωρητήρια εκδίδονται από την αρμόδια  υπηρεσία, σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις.

7. Μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν παραχωρηθεί οριστικά, οι οποίες  έγιναν κατά παράβαση των απαγορεύσεων, όρων και περιορισμών που  ίσχυαν, θεωρούνται νόμιμες.

Ανακλήσεις παραχωρητηρίων που έγιναν λόγω παράβασης των παραπάνω  διατάξεων, όρων και περιορισμών ανακαλούνται, αν το ακίνητο δεν έχει  παραχωρηθεί και εξακολουθεί να κατέχεται από τους αρχικούς δικαιούχους  ή μέλη των οικογενειών τους ή από πρόσωπο στο οποίο έχει μεταβιβαστεί  με συμβολαιογραφικό έγγραφο, όπως ορίζεται στη παρ. 1 του παρόντος.

Άρθρο 7

1. Οικήματα προσφυγικών συνοικισμών, για τα οποία υπάρχει  διακεκριμένος νόμιμος τίτλος σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 23  του β.δ. 330/1960, για δύο ή περισσότερες οικογένειες, παραχωρούνται  σ` αυτές εξ αδιαιρέτου και κατά ίσα ποσοστά συνιδιοκτησίας βάσει των  διατάξεων του άρθρου 6.

2. Μία ή περισσότερες από τις συνδικαιούχες οικογένειες που  διαμένουν στο ίδιο οίκημα μπορούν, πριν από την έκδοση του  παραχωρητηρίου – οριστικού τίτλου κυριότητας, να αποχωρήσουν από αυτό,  αφού δηλώσουν με συμβολαιογραφική πράξη, που δεν υπόκειται σε φόρο ή  τέλος, ότι αποδέχονται την ανάκληση του τίτλου τους. Οι οικογένειες  που αποχώρησαν μπορούν να τύχουν στεγαστικής αποκατάστασης χωρίς  επανάκριση του προσφυγικού δικαιώματός τους και εντάσσονται στο οικείο  στεγαστικό πρόγραμμα.

3. Αν όλες οι συνδικαιούχες οικογένειες επιθυμούν να αποχωρήσουν από  το οίκημα και να αποκατασταθούν στεγαστικά σύμφωνα με όσα ορίζονται  στην παράγραφο 2, η αρμόδια υπηρεσία αποφασίζει με Κλήρωση, ποια  οικογένεια παραμένει στο οίκημα και θα λάβει οριστικό παραχωρητήριο  κατά τις διατάξεις του Άρθρου 6. Η κλήρωση γίνεται ενώπιον επιτροπής,  η οποία αποτελείται από τρεις υπαλλήλους της οικείας νομαρχίας και  συγκροτείται από το νομάρχη.

Οι οικογένειες που απομακρύνονται από το οίκημα έχουν δικαίωμα  δωρεάν στεγαστικής αποκατάστασης σύμφωνα με τα προγράμματα του  Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

4. Στις περιπτώσεις που συνδικαιούχος οικογένεια έχει εγκαταλείψει  το οίκημα και έχει παρέλθει η προθεσμία της παρ. 5 του άρθρου 6 χωρίς  να υποβληθεί αίτηση, αυτό παραχωρείται ολόκληρο στην άλλη συνδικαιούχο  οικογένεια, που διαμένει σ ` αυτό, χωρίς επανάκριση δικαιώματος,  σύμφωνα με τα πιο πάνω, σε πλήρη στεγαστική αποκατάστασή της, χωρίς  χρέωση.

Άρθρο 8

1. Κοινόχρηστοι χώροι οικισμών, που δημιουργήθηκαν ή θα  δημιουργηθούν με τα προγράμματα στέγασης του Υπουργείου Υγείας,  Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι οποίοι χαρακτηρίσθηκαν ως  κοινόχρηστοι στα εγκεκριμένα ρυμοτομικά διαγράμματα του Υπουργείου  Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, περιέρχονται αυτοδικαίως  στην κυριότητα των οικείων δήμων ή κοινοτήτων ως κοινόχρηστοι.

Τροποποίηση του διαγράμματος των παραπάνω οικισμών για το  χαρακτηρισμό χώρου ως κοινόχρηστου ενεργείται ύστερα από γνώμη του  Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

2. Κοινόχρηστοι χώροι οικισμών, για τους οποίους εκτός από τα  διαγράμματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων  Έργων υπάρχουν και εγκεκριμένα διαγράμματα του Υπουργείου Υγείας,  Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, περιέρχονται αυτοδικαίως στην  κυριότητα των οικείων δήμων ή κοινοτήτων, μόνο αν εμφανίζονται ως  κοινόχρηστοι και με τα ίδια κτηματολογικά στοιχεία στα διαγράμματα και  των δύο Υπουργείων. Διαφορετικά περιέρχονται στην κυριότητα των  οικείων δήμων ή κοινοτήτων αφότου γίνει κατάλληλη προσαρμογή, ώστε να  ταυτιστούν τα διαγράμματα αυτά. Στις περιπτώσεις που δε θίγονται  κεκτημένα δικαιώματα σε ακίνητα οικισμών, θα προσαρμόζονται τα  διαγράμματα του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων  προς τα αντίστοιχα του Υπουργείου περιβάλλοντος, χωροταξίας και  Δημόσιων Έργων.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα προσαρμόζονται τα διαγράμματα του  Υπουργείου περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων προς τα  αντίστοιχα του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων,  εκτός αν η διασφάλιση των δικαιωμάτων σε ακίνητα των οικισμών μπορεί  να γίνει με άλλο τρόπο.

Άρθρο 9
Από τις εκτάσεις του προσφυγικού συνοικισμού Νίκαιας Πειραιώς, οι  οποίες περιήλθαν στην κυριότητα του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και  Κοινωνικών Ασφαλίσεων δυνάμει της αριθμ. 116677/31.1.1927 (Φεκ 89/  3.11.1927 τ. Β`) απόφασης απαλλοτριώσεως, παραχωρούνται δωρεάν και  κατά κυριότητα στο Υπουργείο περιβάλλοντος, χωροταξίας και Δημόσιων  Έργων αυτές που εμφανίζονται στο αριθμ. 6910/26.9.1986 κτηματολογικό  διάγραμμα της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας,  Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την ολοκλήρωση της εφαρμογής  προγράμματος στεγαστικής αποκατάστασης το δικαιούχων σεισμόπληκτων των  πολυκατοικιών της περιοχής αυτής που πλήγηκαν από τους σεισμούς του  έτους 1981.

Επίσης από τις εκτάσεις του προσφυγικού συνοικισμού του Δήμου Δραπετσώνας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πειραιά, που περιήλθαν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου δυνάμει των με αριθμό 38.664/1.4.1927 (ΦΕΚ 32 Β) και 48.923/28.5.32 (ΦΕΚ 52 Β) αποφάσεων απαλλοτριώσεων και κατά χρήση στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, παραχωρούνται οικόπεδα χωρίς αντάλλαγμα κατά χρήση και διαχείριση, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, για την εφαρμογή προγράμματος στεγαστικής αποκατάστασης των 150 οικογενειών της περιοχής Αγίου Διονυσίου Δραπετσώνας, των οποίων οι ιδιοκτησίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το σεισμό που έπληξε στις 9 Σεπτεμβρίου 1999 περιοχές και του πιο πάνω Δήμου και κρίθηκαν επικινδύνως ετοιμόρροπες, στα πλαίσια του, από τον Οκτώβριο 2002, πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και του Δήμου Δραπετσώνας.

Τα παραχωρούμενα οικόπεδα εμφαίνονται με αριθμούς 2, 3, 4 και 5 Ο.Τ.Α . και 1, 2, 3, 4, 5 και 6 Ο.Τ.Α. στα με αριθμούς 6.976/6.10.2000 και 2902/8.4.1947 αντίστοιχα διαγράμματα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Πρόνοιας και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων διενεργούνται οι παραχωρήσεις των εκτάσεων των προηγούμενων εδαφίων και καθορίζονται οι λεπτομέρειές τους.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1α) του άρθρου 35 του Ν.3164/2003(ΦΕΚ Α΄176/02.07.2003)

Άρθρο 10
Πίνακες παραπηγματούχων, οι οποίοι καταρτίστηκαν και κυρώθηκαν βάσει  του β.δ. 775/1964 κατά το παρελθόν, δεν αναθεωρούνται ως προς τα  εισοδήματά τους, αλλά μόνο ως προς την απόκτηση άλλης κατοικίας ή  περιουσιακών στοιχείων ικανών να εξασφαλίσουν στέγη στη δικαιούχο  οικογένεια.

Άρθρο 11

1. Οι διατάξεις του Άρθρου 3Ο του ν. 1644/1986 εφαρμόζονται και  στις περιπτώσεις κατόχων οικοπέδων που δεν τα χρησιμοποιούν για  κατοικία για σοβαρούς λόγους, μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής της  παρ. 5 του ανωτέρω άρθρου εφ` όσον συντρέχουν και οι λοιπές  προϋποθέσεις αυτού.

2. Η προθεσμία της παρ. 2 του Άρθρου 30 του ν. 1644/1986 για την  υποβολή αίτησης παρατείνεται για ένα χρόνο ακόμη από την ημερομηνία  δημοσίευσης του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

3. Η παρ. 4 του Άρθρου 1 του ν.δ. 4546/1966 (ΦΕΚ 190/1966 τ. Α`)  έχει εφαρμογή και για τους δικαιούχους του άρθρου 30 του ν. 1644/  1986, των οποίων τα κτίσματα μονίμου μορφής κρίνονται κατεδαφιστέα  λόγω εφαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου.

Άρθρο 12
Κυρώνεται και έχει ισχύ νόμου η αριθμ. Γ5δ/οικ. 2605/23.9.1987 κοινή  απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Υγείας,  Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΦΕΚ 577/4.11.87 τ.Β`), καθώς και η  αριθμ. Γ5δ/οικ. 894/.3.1988 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής  Οικονομίας, Οικονομικών και Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων  (ΦΕΚ 180/1.4.88 τ. Β`) από τότε που ίσχυσαν, οι οποίες έχουν ως εξής:

1. “ΘΕΜΑ: “Ρύθμιση εξόφλησης παλαιών δανείων των δικαιούχων  στεγαστικών προγραμμάτων Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών  Ασφαλίσεων”.

ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) Των Β.Δ. 330/60, 775/64 και 460/65

β) Του Ν.Δ. 1138/72 (άρθρο 8 παρ. 4)

γ) Του Π.Δ. 432/75

δ) Των Ν. 289/76 και 397/76

ε) του Π.Δ. 544/77.

2. το γεγονός ότι διαπιστώθηκε αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων  δόσεων παλαιών δανείων αυτοστέγασης, των στεγαστικών προγραμμάτων  Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων,

αποφασίζουμε:

1. Οι οφειλές των δικαιούχων του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας και  Κοινωνικών Ασφαλίσεων από δάνεια των διατάξεων του Ν.Δ. 1138/72 (ΦΕΚ  63) που είναι ληξιπρόθεσμα, κατά τους όρους των δανειστικών  συμβολαίων, μέχρι 31.12.1986 και έχουν βεβαιωθεί στα Δημόσια Ταμεία,  εξοφλούνται σε τριάντα έξι (36) μηνιαίες δόσεις. Η καταβολή της  πρώτης δόσης γίνεται στα Δημόσια Ταμεία μέσα σε τρεις μήνες από τη  δημοσίευση της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2. Για τους οφειλέτες της παραπάνω κατηγορίας για τους οποίους δεν  έχουν βεβαιωθεί στα Δημόσια Ταμεία και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της  31.12.1986, η ρύθμιση θα αρχίσει με τη βεβαίωση και των οφειλών αυτών  στα Δημόσια Ταμεία. Στην περίπτωση αυτή, η πρώτη δόση θα καταβληθεί  μέσα στον επόμενο μήνα από τη βεβαίωση των οφειλών αυτών.

3. Αν δεν καταβληθούν δύο συνεχείς μηνιαίες δόσεις, παύουν να  ισχύουν τα ευεργετήματα της ρύθμισης της παραγράφου 1 και το  οφειλόμενο υπόλοιπο καθίσταται εφάπαξ απαιτητό από τη λήξη της  προθεσμίας καταβολής της δεύτερης συνεχούς δόσης.

4. Οι δόσεις αυτές εισπράττονται κατά τις διατάξεις του Κώδικα για  την είσπραξη δημοσίων εσόδων και, αν δεν καταβάλλονται εμπρόθεσμα  επιβαρύνονται με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής.

Εάν το ύψος της ετήσιας, επιβάρυνσης των δόσεων των ρυθμιζόμενων ως  άνω οφειλών υπερβαίνει το 15 % του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος,  μπορεί ο οφειλέτης να προσφύγει στην ειδική τριμελή επιτροπή που  συγκροτείται με απόφαση του οικείου Νομάρχη, με την οποία καθορίζονται  και οι λεπτομέρειες λειτουργίας της και αποτελείται από τον  προϊστάμενο της Δ/νσης ή Τμήματος Κοιν. Πρόνοιας, τον προϊστάμενο της  Τεχνικής Υπηρεσίας και τον προϊστάμενο ενός Δημόσιου Ταμείου.

Η πιο πάνω επιτροπή ορίζει τον αριθμό των πάρα πέρα δόσεων και το  ποσό κάθε δόσης.

Κάθε οφειλέτης μπορεί να προσφύγει στην Επιτροπή αφού έχει πληρώσει  τουλάχιστον την πρώτη δόση από τις ρυθμιζόμενες οφειλές.

Για ποσό οφειλής μικρότερο των 50.000 δρχ. δεν χωρεί προσφυγή.

Η άσκηση της προσφυγής, αναστέλλει την πληρωμή των δόσεων οι οποίες  λήγουν μετά την υποβολή της στην παραπάνω Επιτροπή και μέχρι την  έκδοση της απόφασης αυτής.

Προς απόδειξη του εισοδήματος θα προσκομίζεται από τους  ενδιαφερόμενους το εκκαθαριστικό σημείωμα της οικονομικής εφορίας για  τα δηλωθέντα εισοδήματα που αφορούν το προηγούμενο έτος της υποβολής  της προσφυγής. Όσοι δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση, θα προσκομίζουν  σχετική υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 (άρθρα 8 και 25 παρ. 5) και  βεβαίωση της οικείας Εφορίας ότι δεν υποχρεούνται στην υποβολή  φορολογικής δήλωσης.

5. Οι οφειλές των δικαιούχων του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας και  Κοινωνικών Ασφαλίσεων από δάνεια των διατάξεων του Ν.Δ. 1138/1972 που  θα γίνουν ληξιπρόθεσμα, κατά τους όρους των δανειστικών συμβολαίων,  από την 1η Ιανουαρίου 1987 και μετά, θα εισπράττονται από τα Δημόσια  Ταμεία κατά τις διατάξεις του Κώδικα για την είσπραξη δημοσίων εσόδων.

Οι οφειλές αυτές καταβάλλονται τον επόμενο μήνα από τη βεβαίωση τους  στο Δημόσιο Ταμείο και σε περίπτωση καθυστερημένης καταβολής,  επιβαρύνονται με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής.

6. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και  να κυρωθεί με νόμο.

2. “ΑΠΟΦΑΣΗ

ΘΕΜΑ: Τροποποίηση κοινής απόφασης μόνο για την παράταση προθεσμίας  εξοφλήσεως ληξιπρόθεσμων δόσεων δανείων αυτοστεγάσεως των στεγαστικών  προγραμμάτων Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Υ.Α. Εθν. Οικονομίας, Οικονομικών και Κοιν. Ασφαλίσεων.

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) Των Β.Δ. 330/60, 775/64 και 460/65

β) Του Ν.Δ. 1138/72 (άρθρο 8 παρ. 4)

γ) Του Π.Δ. 432/75

δ) Των Ν. 289/76 και 397/76

ε) Του Π.Δ. 544/77.

στ) Την Γ5δ/οίκ. 2605 /23.9.87 Κοινή Υπουργική Απόφαση.

2. Το γεγονός ότι διαπιστώθηκε αδυναμία καταβολής της πρώτης δόσης  των ρυθμιζόμενων με τη (στ) σχετική οφειλών που προέρχονται από  ληξιπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια του Ν.Δ. 1138/72 μέσα σε τρεις μήνες.

Αποφασίζουμε

1. Παρατείνουμε σε έξι μήνες, δηλαδή μέχρι 4.5.1988 την τρίμηνη  προθεσμία που ορίζεται από την παρ. 1 της σχετικής (στ) Κοινής  Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 577/4.11.1987) για την καταβολή της πρώτης  δόσης των ρυθμιζόμενων ληξιπροθεσμών οφειλών των στεγαστικών δανείων  του Ν.Δ. 1138/1972.

2. Κατά τα λοιπά εξακολουθεί να ισχύει η πιο πάνω τροποποιούμενη  απόφαση.

Άρθρο 13
Ο νόμος αυτός ισχύει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της  Κυβερνήσεως.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 1988

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤ.ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ

Οι Υπουργοί