Νόμος 1802 ΦΕΚ Α΄172/19.8.1988

Τροποποίηση διατάξεων του κώδικα νόμων “περί φορολογίας του οινοπνεύματος” και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 1
Η παράγραφος 3 του άρθρου 5 του κώδικα νόμων “περί φορολογίας του οινοπνεύματος” (Β.Δ. της 14.2.1939, ΦΕΚ 77) αντικαθίσταται ως εξής:

“3. α. Ποτοποιοί χαρακτηρίζονται όσοι παρασκευάζουν αλκοολούχα ποτά ή ηδύποτα με τη χρησιμοποίηση αιθυλικής αλκοόλης ποτοποιίας που έχει παραχθεί από τα οινοπνευματοποιεία Β` κατηγορίας, ή αποστάγματος οίνου και αποσταγμάτων που έχουν παραχθεί από τις παρακάτω πρώτες ύλες: στέμφυλα σταφυλών, σταφυλές, ξερή “μαύρη κορινθιακή” σταφίδα, δημητριακά καρπούς, οπώρες, στέμφυλο οπωρών και σιρόπι χυμού ή μελάσα ζαχαροκάλαμων.

β) Με απόφαση του Υπουργού των Οικονομικών που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ορίζονται:

αα) Οι όροι που πρέπει να πληρούν οι χώροι, οι εγκαταστάσεις και ο μηχανολογικός εξοπλισμός των εργοστασίων παρασκευής αλκοολούχων ποτών (ποτοποιεία).

ββ) Η κατηγορία και το είδος κάθε αλκοολούχου ποτού.

γγ) Οι όροι που πρέπει να πληρούν τα αλκοολούχα ποτά για τη διάθεσή τους στην κατανάλωση,

δδ) Οι όροι υγιεινής των ποτοποιείων και οι όροι υγιεινής κατά τη διαδικασία παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων τους. γ) Οι ποτοποιοί που δε συμμορφώνονται με την παραπάνω υπουργική απόφαση τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου ιζ` της παραγράφου 1 του άρθρου 25 του κώδικα αυτού, όπως αυτές ισχύουν”.

Άρθρο 2

1. Η παράγραφος 11 του άρθρου 10 του κώδικα νόμων “περί φορολογίας του οινοπνεύματος” αντικαθίσταται ως εξής:

“11. Απαγορεύεται στους ποτοποιούς να διατηρούν πρατήρια στα οποία πωλούνται στεμφυλόπνευμα διήμερω οινοπνευματοποιών Α` κατηγορίας ή ποτά από στεμφυλόπνευμα διήμερων οινοπνευματοποιών Α` κατηγορίας ή να τα εμπορεύονται, έστω και αν συμπράττουν ή συνεργάζονται με άλλους. Οι παραβάτες τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 του κώδικα αυτού. Πέρα από τις κυρώσεις αυτές μπορεί, με απόφαση των προϊσταμένων των αρμόδιων χημικών υπηρεσιών του Γενικού Χημείου του Κράτους, να απαγορευτεί η λειτουργεία του ποτοποιείου για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι τεσσάρων μηνών. Σε περίπτωση υποτροπής μπορεί, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας κεντρικής υπηρεσίας του Γενικού Χημείου του Κράτους, να επιβληθεί οριστική απαγόρευση της λειτουργίας του ποτοποιείου”.

2. Το εδάφιο ιζ` της παραγράφου 1 του άρθρου 26 του κώδικα νόμων “περί φορολογίας του οινοπνεύματος” αντικαθίσταται ως εξής:

“ιζ. Οι ποτοποιοί που διατηρούν πρατήρια, στα οποία πωλείται στεμφυλόπνευμα διήμερων οινοπνευματοποιών Α` κατηγορίας και εμπορεύονται στεμφυλόπνευμα ή ποτά από στεμφυλόπνευμα διήμερων οινοπνευματοποιών Α` κατηγορίας, έστω και αν συμπράττουν ή συνεργάζονται με άλλους, στους οποίους πέρα από τις προβλεπόμενες κυρώσεις μπορεί, με απόφαση των προϊσταμένων των αρμόδιων χημικών υπηρεσιών του Γενικού Χημείου του Κράτους, να απαγορευτεί η λειτουργία του ποτοποιείου τους για χρονικό διάστημα μέχρι τεσσάρων μηνών. Σε περίπτωση υποτροπής μπορεί, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας κεντρικής υπηρεσίας του Γενικού Χημείου του Κράτους, να επιβληθεί οριστική απαγόρευση της λειτουργίας του ποτοποιείου”.

Άρθρο 3
Μετά την παράγραφο 4 του άρθρου 5 του κώδικα νόμων “περί φορολογίας του οινοπνεύματος” προστίθεται παράγραφος 4Α ως εξής:

4Α. α) Ως ποτοποιοί επίσης χαρακτηρίζονται εκείνοι που παράγουν αποστάγματα από τις παρακάτω πρώτες ύλες, των οποίων η χρησιμοποίηση επιτρέπεται για το σκοπό αυτόν, στέμφυλα σταφυλών, σταφυλές, ξερή “μαύρη κορινθιακή” σταφίδα, δημητριακά, καρπούς, οπώρες, στέμφυλα οπωρών και σιρόπι χυμού ή μέλασσα ζαχαροκαλάμων.

Και για τους ποτοποιούς αυτούς εφαρμόζονται τα άρθρα 1Ο και 13 έως και 19 του κώδικα αυτού. Με απόφαση του Υπουργού των Οικονομικών, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Γενικού Χημείου του Κράτους και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι όροι, οι διατυπώσεις και οι περιορισμοί σχετικά με τις πρώτες ύλες παραγωγής των αποσταγμάτων αυτών, τους χώρους και τις εγκαταστάσεις. Με όμοια απόφαση καθορίζεται ο μηχανικός εξοπλισμός των εργοστασίων (αποσταγματοποιείων) που πρέπει να έχουν οι πιο πάνω αποσταγματοποιοί, καθώς και οι όροι υγιεινής, παραγωγής και διάθεσης των αποσταγμάτων αυτών και των ποτών που επιτρέπεται να παράγονται από τα πιο πάνω αποστάγματα.

β) Ειδικά η κατεργασία της ξερής “μαύρης κορινθιακής” σταφίδας για παρασκευή αποστάγματος επιτρέπεται:

αα) στους οινοπνευματοποιούς Β` κατηγορίας και

ββ) στους αποσταγματοποιούς που αναφέρονται στο εδάφιο α`, εφ` όσον οι εγκαταστάσεις τους (αποσταγματοποιεία) πληρούν και τις εξής προϋποθέσεις: το αποσταγματοποιείο τους βρίσκεται σε πόλη όπου εδρεύει διεύθυνση ή τμήμα χημικών υπηρεσιών του Γενικού Χημείου του Κράτους και διαθέτει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την εκσακχάρωση της σταφίδας και δεξαμενές ζύμωσης των υγρών εκσακχάρωσης της σταφίδας.

Για τα μηχανήματα και τους μηχανικούς μετρητές ή άλλα μέσα ελέγχου ή μέτρησης, που πρέπει να έχουν οι αποσταγματοποιοί αυτοί, εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 2, 4, 5 και 6 του άρθρου 14 του β.δ. της 25 Δεκεμβρίου 1917 “περί εκτελέσεως του νόμου 971 της 21 Οκτωβρίου 1917 περί φορολογίας του οινοπνεύματος” (ΦΕΚ 301 ). Όταν οι οινοπνευματοποιοί Β` κατηγορίας, που είναι και αποσταγματοποιοί οίνου, παράγουν, ύστερα από άδεια της αρμόδιας διεύθυνσης χημικών υπηρεσιών του Γενικού Χημείου του Κράτους στα αποσταγματοποιεία αυτά θεωρούνται, κατά τη διάρκεια της παραγωγής αυτής, και μόνο τότε, αναπόσπαστο τμήμα του οινοπνευματοποιείου. Οι οινοπνευματοποιοί Β` κατηγορίας και οι αποσταγματοποιοί πρέπει να παράγουν, στα πιο πάνω αναφερόμενα οινοπνευματοποιεία τους Β` κατηγορίας και στα αποσταγματοποιεία τους, από την κατεργασία της σταφίδας αυτής, απόσταγμα οινοπνευματικού βαθμού όχι 6ανώτερο από ενενήντα τέσσερα και πέντε δέκατα (94,5) του εκατοντάβαθμου οινοπνευματόμετρου στους 20 βαθμούς C. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Γενικού Χημείου του Κράτους και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι υπόλοιποι όροι παραγωγικής διαδικασίας και διάθεσης, οι διατυπώσεις και οι περιορισμοί σχετικά με τα αποστάγματα σταφίδας καθώς και τα ποτά που παρασκευάζονται από τα αποστάγματα αυτά.

γ) Τα αποσταγματοποιεία μπορούν να συστεγάζονται με οινοποιεία με τον περιορισμό ότι θα κατεργάζονται αποκλειστικά φυσικούς οίνους καλής ποιότητας και υποστάθμη τέτοιων οίνων, στέμφυλα σταφυλών και σταφυλές. Στην περίπτωση αυτήν το αποσταγματοποιείο απαγορεύεται να αποστάζει οποιαδήποτε άλλη ύλη παραγωγής αποστάγματος”.

Άρθρο 4
Στο άρθρο 5 του Κώδικα των νόμων “περί φορολογίας του οινοπνεύματος” προστίθεται παράγραφος 10 ως εξής:

“10. Όσοι παράγουν κάθε είδους απόσταγμα που αναφέρεται στις πιο πάνω παραγράφους 4 και 4Α, προκειμένου να παρασκευάσουν και να διαθέσουν από τα αποστάγματα αυτά ποτά ή άλλα αλκοολούχα ποτά, πρέπει να πληρούν τους όρους που προβλέπονται για τους ποτοποιούς στο εδάφιο β` της παρ. 3 του άρθρου αυτού”.

Άρθρο 5
Η περίπτωση κστ` της παραγράφου 1 του άρθρου 26 του Κώδικα των νόμων “περί φορολογίας του οινοπνεύματος” αντικαθίσταται ως εξής:

“κστ`. Οι παραβάτες των διατάξεων των παραγράφων 4 και 4Α του άρθρου 5 του κώδικα αυτού”.

Άρθρο 6
Μετά την παράγραφο 4Α του άρθρου 5 του Κώδικα των νόμων “περί φορολογίας του οινοπνεύματος”, όπως προστέθηκε με το άρθρο 3, προστίθεται παράγραφος 4Β ως εξής:

“4Β. Τα αποστάγματα και τα προϊόντα τους που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο υπόκεινται στην ίδια φορολογία που ισχύει και για το καθαρό οινόπνευμα ποτοποιίας. Οι εξαιρέσεις ή απαλλαγές από τους φόρους και τα λοιπά δικαιώματα του Δημοσίου, καθώς και οι προθεσμίες εξαγωγής των προϊόντων αυτών, αυτούσιων ή αναμεμειγμένων με άλλα προϊόντα, είναι εκείνες που ισχύουν για το οινόπνευμα ή το απόσταγμα οίνου, σύμφωνα με τις διατάξεις του κώδικα αυτού”.

Άρθρο 7
Στο τέλος της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του Κώδικα νόμων “περί φορολογίας του οινοπνεύματος” προστίθενται τα ακόλουθα εδάφια:

“Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης της κεντρικής υπηρεσίας του Γενικού Χημείου του Κράτους, μπορεί να χορηγηθεί στους πρωτοβάθμιους γεωργικούς συνεταιρισμούς δυσπρόσιτων ορεινών ή νησιωτικών κοινοτήτων της χώρας, άδεια κατασκευής και κατοχής ενός (1) άμβυκα χωρητικότητας μέχρι 130 χιλιογράμμων, εφ` όσον στην περιοχή αυτή δεν υπάρχει οργανωμένο οινοποιείο και οι αμπελοκτήμονες της κοινότητας δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τους άμβυκες που λειτουργούν μέσα στα όρια της κοινότητας. Ο άμβυκας αυτός θα χρησιμοποιείται μόνο για την απόσταξη των στεμφύλων των αμπελοκτημόνων της κοινότητας όπου εδρεύει ο πρωτοβάθμιος γεωργικός συναιτερισμός. Για τη χορήγηση άδειας κατασκευής και κατοχής αυτού του άμβυκα, ο γεωργικός συνεταιρισμός υποβάλλει αίτηση στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία της περιοχής (διεύθυνση ή τμήμα χημικών υπηρεσιών του Γενικού Χημείου του Κράτους ή οικονομική εφορία), που συνοδεύεται με πιστοποιητικό της διεύθυνσης γεωργίας της περιοχής, για τον αριθμό των αμπελοκτημόνων της κοινότητας και τον αριθμό των συνολικών στρεμμάτων αμπέλου της κοινότητας. Η οικονομική υπηρεσία της περιοχής (υπηρεσία του Γενικού Χημείου του Κράτους ή οικονομική εφορία) διαβιβάζει την αίτηση στην αρμόδια διεύθυνση της κεντρικής υπηρεσίας του Γενικού Χημείου του Κράτους, για την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης. Η αίτηση συνοδεύεται με κατάσταση που εμφανίζει τους άμβυκες μέχρι 130 χιλιόγραμμα, οι οποίοι χρησιμοποιούνται μέσα στα όρια της κοινότητας από διήμερους οινοπνευματοποιούς Α` κατηγορίας και την ιδιότητα των ιδιοκτητών τους. Κατά τα λοιπά για τους αμπελοκτήμονες που αποστάζουν στον παραπάνω αναφερόμενο άμβυκα, που ανήκει στο γεωργικό συνεταιρισμό της κοινότητας στην οποία κατοικεί ο αμπελοκτήμονας, εφαρμόζονται οι διατάξεις του κώδικα αυτού, που αναφέρονται στους διήμερους οινοπνευματοποιούς Α` κατηγορίας. Μεταβίβαση του παραπάνω άμβυκα απαγορεύεται”.

Άρθρο 8
Το εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 10 του Κώδικα νόμων “περί φορολογίας του οινοπνεύματος”, κατά το οποίο “απαγορεύεται η παρασκευή ή πώλησις ηδυπότων κάτω των 20 και λοιπών οινοπνευματωδών ποτών κάτω των 30 βαθμών του εκατονταβάθμιου οινοπνευματομέτρου”, αντικαθίσταται ως εξής:

“Ο οινοπνευματικός βαθμός των ηδύποτων, των λοιπών και ειδικών οινοπνευματωδών ποτών, που παρασκευάζονται ή πωλούνται, καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών”.

Άρθρο 9
Καταργείται το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 12 του άρθρου 10 του Κώδικα νόμων “περί φορολογίας του οινοπνεύματος” που αναφέρεται στην κατασκευή ούζου με οινόπνευμα που έχει παραληφθεί με προσωρινή ατέλεια.

Άρθρο 10

1. Ποτά που παρασκευάζονται με απόσταγμα στεμφύλων, με ή χωρίς την προσθήκη άλλων υλών, απαγορεύεται να διατίθενται στην κατανάλωση με την ονομασία “ούζο”.

2. Ο ενιαίος ειδικός φόρος κατανάλωσης για τα είδη των παραγράφων 1β, 1γ, και 1δ εισπράττεται για τα τελωνιζόμενα στην περιοχή Δωδεκανήσου μειωμένος κατά 1.200 δρχ. το χιλιόλιτρο.

3. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από 11 Ιουλίου 1988.

Άρθρο 11
Ενιαίος ειδικός φόρος κατανάλωσης πετρελαιοειδών προϊόντων

1. Ο ενιαίος ειδικός φόρος κατανάλωσης που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 1038/1980, όπως αυτές τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν μεταγενέστερα για τα παρακάτω πετρελαιοειδή προϊόντα ορίζεται από 11.7.1988 ως εξής:

2. Ο ενιαίος ειδικός φόρος κατανάλωσης για τα είδη των παραγράφων, 1β, 1γ, και 1δ εισπράττεται για τα τελωνιζόμενα στην περιοχή Δωδεκανήσου μειωμένος κατά 1.200 δρχ. το χιλιόλιτρο. 3. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από 11 Ιουλίου 1988.

Άρθρο 12

1. Σε κάθε είδους συσκευασίας προϊόντων καπνού που προορίζονται για τον καταναλωτή και τίθενται με οποιοδήποτε τρόπο σε κυκλοφορία στον ελλαδικό χώρο, καθώς επίσης και στις έντυπες διαφημίσεις των προϊόντων αυτών αναγράφονται υποχρεωτικά στα ελληνικά, σύμφωνα με όσα ορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ιατρικές προειδοποιήσεις σχετικές με τη βλαπτική επίδραση του καπνίσματος στην υγεία.

2. Η διαφήμιση με οποιοδήποτε τρόπο προϊόντων καπνού επιτρέπεται μόνο με όρους, προϋποθέσεις και διαδικασία που θα προβλέπει απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εφάπαξ εκδιδομένη.

3. Οι παραβαίνοντες τις πιο πάνω διατάξεις καθώς και τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες της προηγούμενης παραγράφου τιμωρούνται με φυλάκιση έως έξι (6) μήνες ή με χρηματική ποινή έως δέκα εκατομμύρια (10.000.000) δραχμές και σε κάθε περίπτωση, όχι κατώτερη του 100% (εκατό τοις εκατό) του συνολικού ποσού που διατίθεται για τη συγκεκριμένη διαφήμιση ή και με τις δύο (2) ποινές. Σε περίπτωση υποτροπής τα ανωτέρω όρια των ποινών διπλασιάζονται.

Τα έσοδα από τις χρηματικές ποινές που επιβάλλονται για παραβάσεις της διάταξης αυτής κατατίθενται σε ειδικό Λογ/σμό στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα διατίθενται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την ανάπτυξη προγραμμάτων αγωγής υγείας.

Άρθρο 13
Αύξηση των συντελεστών του φόρου κατανάλωσης καπνοβιομηχανικών προϊόντων

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ  με το άρθρο 72 του Ν.2127/1993 (ΦΕΚ Α 48)

Άρθρο 14
Η ισχύς των διατάξεων του άρθρου 12 αρχίζει μετά από έξι (6) μήνες από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, των δε διατάξεων του άρθρου 13 από 18 Ιουλίου 1988.

Άρθρο 15
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσης του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε επί μέρους διατάξεις.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 13 Αυγούστου 1988

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΑΓΑΜ. ΚΟΥΤΣΟΓΙΩΡΓΑΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ