Νόμος 1797 ΦΕΚ Α΄164/4.8.1988
Προμήθειες του δημόσιου τομέα και ρυθμίσεις συναφών θεμάτων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Πεδίο εφαρμογής του νόμου – Προγραμματισμός προμηθειών
Άρθρο 1
Έννοια προμηθειών – Πεδίο εφαρμογής του νόμου
1. Στις διατάξεις του νόμου αυτού υπάγονται οι προμήθειες των κάθε φύσης υλικών, αναλώσιμων ή μη, που ενεργούνται από τους φορείς του δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην παράγραφο 6 του άρθρου 1 του ν. 1256/1982 (ΦΕΚ 65).
2. Ως προμήθειες νοούνται κατά το νόμο αυτόν και οι αναθέσεις εκτέλεσης εργασιών εγκατάστασης, συντήρησης, μεταφοράς ή και άλλων εργασιών που σχετίζονται με την προμήθεια υλικών.
3. Όσοι από τους φορείς της παραγράφου 1 ασκούν μεταποιητική δραστηριότητα και δρουν ανταγωνιστικά με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα υπάγονται στις διατάξεις του νόμου αυτού μόνο για τον προγραμματισμό των προμηθειών τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εμπορίου, καθορίζονται οι φορείς που εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου αυτής.
4. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εμπορίου και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, μπορεί να επεκτείνεται ολικά ή μερικά η εφαρμογή του νόμου αυτού για τις προμήθειες:
α) άλλων φορέων, πέρα από εκείνους που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου αυτού,
β) των φορέων της παραγράφου 3, όσον αφορά και την εκτέλεση των προμηθειών τους,
γ) του μηχανολογικού – ηλεκτρολογικού, ηλεκτρονικού ή άλλης μορφής εξοπλισμού και υλικών που ενσωματώνονται σε δημόσια έργα, όπως αυτά προσδιορίζονται με τις διατάξεις του ν. 1418/1984 (ΦΕΚ 23) και τις διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν σε εκτέλεσή του.
Με όμοια προεδρικά διατάγματα, ύστερα από γνωμοδότηση της Ε.Π.Π.Π., μπορεί να εξαιρούνται από τις διατάξεις του νόμου αυτού ολικά ή μερικά φορείς της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού ή και προμήθειές τους.
Άρθρο 2
Προγραμματισμός προμηθειών
1. Όλες οι προμήθειες των φορέων που υπάγονται στις διατάξεις του νόμου αυτού, πριν αρχίσει η διαδικασία υλοποίησής τους, υπόκεινται σε έγκριση. Η έγκριση αυτή παρέχεται με την ένταξη των προμηθειών τους στο Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών (Ε.Π.Π.).
2. Δεν εντάσσονται στο Ε.Π.Π. οι προμήθειες υλικών των εδαφίων β και γ της παραγράφου 5 του άρθρου 3.
3. Στο Ε.Π.Π. καθορίζονται τουλάχιστον το είδος, η ποσότητα, η αξία, η πηγή χρηματοδότησης και ο φορέας εκτέλεσης. Με το Ε.Π.Π. μπορεί να καθορίζεται και ο τρόπος διενέργειας των προμηθειών σύμφωνα με την παράγραφο 12 του άρθρου 3.
4. Το Ε.Π.Π. καταρτίζεται ύστερα από γνωμοδότηση της Επιτροπής Πολιτικής και Προγραμματισμού Προμηθειών (Ε.Π.Π.Π.) που προβλέπεται στο άρθρο 12 από τα Υπουργεία Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εμπορίου, με βάση τα επί μέρους προγράμματα προμηθειών, που υποβάλλονται από τους υπόχρεους φορείς.
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εμπορίου καθορίζονται ο τρόπος κατάρτισης, το περιεχόμενο, ο χρόνος υποβολής των επί μέρους προγραμμάτων από τους φορείς, καθώς και άλλη διαδικασία που αφορά το Ε.Π.Π.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εμπορίου, που εκδίδεται ύστερα από γνωμοδότηση της Ε.Π.Π.Π., μπορούν να εξαιρούνται από την ένταξη στο Ε.Π.Π., φορείς, προμήθειες ή κατηγορίες προμηθειών. Με την απόφαση αυτή καθορίζονται και οι όροι σύμφωνα με τους οποίους επιτρέπεται η παραπάνω εξαίρεση.
7. Το Ε.Π.Π. εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και τίθεται σε εφαρμογή με απόφαση των Υπουργών Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εμπορίου, στην οποία και καθορίζονται οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του.
8. Με την εγκριτική απόφαση της προηγούμενης παραγράφου ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας μπορεί και εξουσιοδοτεί τους Υπουργούς Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εμπορίου να ρυθμίζουν, ύστερα από γνωμοδότηση της Ε.Π.Π.Π., όλα τα θέματα που αναφέρονται στη συμπλήρωση και τροποποίηση του Ε.Π.Π. που έχει εγκριθεί καθώς και να προβαίνουν σε προεγκρίσεις προμηθειών που πρόκειται να ενταχθούν στο Ε.Π.Π. του επόμενου έτους.
9. Οι φορείς εκτέλεσης των προμηθειών υποχρεούνται να παρέχουν στα Υπουργεία Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εμπορίου, απολογιστικά στοιχεία για την εκτέλεση του Ε.Π.Π.. Η διαδικασία, το περιεχόμενο και ο χρόνος υποβολής των απολογιστικών στοιχείων καθορίζονται με κοινή απόφαση των παραπάνω υπουργών.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Εκτέλεση προμηθειών
Άρθρο 3
Φορείς και διαδικασία εκτέλεσης των προμηθειών
1. Μετά την έγκριση του Ε.Π.Π., σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 2, αρχίζει η εκτέλεση κάθε προμήθειας, που περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες μέχρι την οριστική παραλαβή του υλικού και την αποπληρωμή του τιμήματος.
2. Η εκτέλεση των προμηθειών διενεργείται από τους ίδιους τους φορείς για τους οποίους προορίζονται τα προς προμήθεια είδη.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 34 του Ν. 2000/1991 (ΦΕΚ Α 206)
3 Από το Υπουργείο Εμπορίου εκτελούνται οι προμήθειες που η δαπάνη τους βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό, τους προσαρτημένους σ` αυτόν ειδικούς προϋπολογισμούς και λογαριασμούς, καθώς και τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ. 2 του άρθρου 34 του Ν. 2000/1991 (ΦΕΚ Α 206). Το δε άρθρο 34 του Ν. 2000/1991 καταργήθηκε διά του άρθρου 10 παρ. 2 περ. ια` του Ν. 2286/1995 (Α` 19), από 1.1.1995.
4.Αποκεντρωμένη είναι η εκτέλεση όλων των άλλων προμηθειών.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ. 2 του άρθρου 34 του Ν. 2000/1991 (ΦΕΚ Α 206). Το δε άρθρο 34 του Ν. 2000/1991 καταργήθηκε διά του άρθρου 10 παρ. 2 περ. ια` του Ν. 2286/1995 (Α` 19), από 1.1.1995.
5. Από την κεντρική εκτέλεση, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου αυτού, εξαιρούνται:
α) Προμήθειες για την εκτέλεση των οποίων προβλέπεται από διεθνείς συμβάσεις αρμοδιότητα άλλου οργάνου.
β) Προμήθειες ή επισκευές που προορίζονται για τις ανάγκες του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας και αφορούν πολεμικά είδη, όπως όπλα,τυποποιημένο οπλισμό, πλοία, λέμβους και γενικά ναυπηγήματα, αεροπλάνα, ελικόπτερα, άρματα μάχης, ειδικά οχήματα και τυποποιημένα τροχοφόρα, πυρομαχικά, εκρηκτικά, υλικά οχύρωσης, υλικά διαβιβάσεων, υλικά ναρκαλιείας, ειδικά υλικά κατασκευής μέσων άμυνας λιμανιών, οικοδομήσιμα υλικά ή κοινόχρηστα υλικά μηχανικού, τα κάθε είδους εξαρτήματα και ανταλλακτικά των παραπάνω, καθώς και εργαλεία συντήρησης, επισκευής και λειτουργίας τους.
γ) Προμήθειες που εκτελούνται από τους δευτερεύοντες διατάκτες του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, από μεταβιβαζόμενες σ` αυτούς πιστώσεις ή από τις υπηρεσίες και τα πλοία του πολεμικού ναυτικού.
δ) Κάθε προμήθεια για την οποία η κατ` είδος ετήσια συνολική δαπάνη δεν υπερβαίνει το ποσό που καθορίζει με απόφασή του ο Υπουργός Εμπορίου.
ε) Κάθε προμήθεια που αφορά δαπάνη για είδη γραφικής ύλης, εξοπλισμό θέρμανσης και φωτισμού, έπιπλα, είδη καθαριότητας και βαρύνει τις πιστώσεις που μεταβιβάζονται από τους κύριους διατάκτες στους νομάρχες ή είναι γραμμένες στους νομαρχιακούς προϋπολογισμούς.
στ) Προμήθειες επιστημονικών συγγραμμάτων και περιοδικών.
ζ. Προμήθειες ή επισκευές που προορίζονται για τις ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας και αφορούν οπλισμό, πυρομαχικά, ελικόπτερα, τεθωρακισμένα, επιβατικά και λοιπά οχήματα, δίκυκλα, εξοπλισμό Η/Υ,τηλεπικοινωνιακό υλικό, επιστημονικά και ιατρικά όργανα, εξοπλισμό εργαστηρίων υπηρεσιών εγκληματολογικών ερευνών, είδη ένδυσης, εξάρτυσης και υπόδησης και κάθε είδους εξαρτήματα και ανταλλακτικά των παραπάνω,καθώς και τα εργαλεία συντήρησης, επισκευής και λειτουργίας τους.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 38 του Ν.1975/1991 (ΦΕΚ Α 184)
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ. 2 του άρθρου 34 του Ν. 2000/1991 (ΦΕΚ Α 206). Το δε άρθρο 34 του Ν. 2000/1991 καταργήθηκε διά του άρθρου 10 παρ. 2 περ. ια` του Ν. 2286/1995 (Α` 19), από 1.1.1995.
6. Οι προμήθειες των περιπτώσεων β και γ της προηγούμενης παραγράφου, εκτελούνται σύμφωνα με τις διατάξεις για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι υπόλοιπες προμήθειες εκτελούνται σύμφωνα με τον Κανονισμό Προμηθειών Δημοσίου (Κ.Π.Δ.) του άρθρου 11.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ. 2 του άρθρου 34 του Ν. 2000/1991 (ΦΕΚ Α 206). Το δε άρθρο 34 του Ν. 2000/1991 καταργήθηκε διά του άρθρου 10 παρ. 2 περ. ια` του Ν. 2286/1995 (Α` 19), από 1.1.1995.
7.Με κοινή απόφαση των Υπουργών Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εμπορίου, που εκδίδεται ύστερα από γνωμοδότηση της Ε.Π.Π.Π., μπορεί:
α) Να παρέχεται κατά το στάδιο της ένταξης των προμηθειών στο
Ε.Π.Π., εξουσιοδότηση για αποκεντρωμένη εκτέλεση προμηθειών σε φορείς που η εκτέλεση των προμηθειών τους γίνεται από το Υπουργείο Εμπορίου,σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου αυτού.
Η παραπάνω εξουσιοδότηση μπορεί να παρασχεθεί και μετά την ένταξη των προμηθειών στο Ε.Π.Π., με απόφαση του Υπουργού Εμπορίου, που εκδίδεται ύστερα από γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής προμηθειών του Υπουργείου Εμπορίου.
β) Να υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εμπορίου προμήθειες της παραγράφου 4 του άρθρου αυτού.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ. 2 του άρθρου 34 του Ν. 2000/1991 (ΦΕΚ Α 206). Το δε άρθρο 34 του Ν. 2000/1991 καταργήθηκε διά του άρθρου 10 παρ. 2 περ. ια` του Ν. 2286/1995 (Α` 19), από 1.1.1995.
8. Με την απόφαση της προηγούμενης παραγράφου καθορίζονται η διαδικασία και ο τρόπος διενέργειας των προμηθειών αυτών και ρυθμίζεται κάθε σχετική λεπτομέρεια.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ. 2 του άρθρου 34 του Ν. 2000/1991 (ΦΕΚ Α 206). Το δε άρθρο 34 του Ν. 2000/1991 καταργήθηκε διά του άρθρου 10 παρ. 2 περ. ια` του Ν. 2286/1995 (Α` 19), από 1.1.1995.
9. Με απόφαση του Υπουργού Εμπορίου, που εκδίδεται ύστερα από γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής προμηθειών, μπορεί να εξουσιοδοτούνται φορείς να εκτελούν συμβάσεις προμηθειών, τις οποίες έχει συνάψει για λογαριασμό τους το Υπουργείο Εμπορίου.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ. 2 του άρθρου 34 του Ν. 2000/1991 (ΦΕΚ Α 206). Το δε άρθρο 34 του Ν. 2000/1991 καταργήθηκε διά του άρθρου 10 παρ. 2 περ. ια` του Ν. 2286/1995 (Α` 19), από 1.1.1995.
10. Δύναται να εκτελούνται ενοποιημένες προμήθειες, για την κάλυψη αναγκών περισσότερων φορέων, που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου.
Ενοποιημένη προμήθεια θεωρείται η με μία ενιαία διαδικασία συνολική προμήθεια ομοίων ή ομοειδών ειδών περισσότερων φορέων. Ως εκτέλεση ενοποιημένης προμήθειας νοείται τουλάχιστον η επιλογή του προμηθευτή και η υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
Η εκτέλεση ενοποιημένων προμηθειών ανατίθεται, με απόφαση του Υπουργού Εμπορίου, ύστερα από γνωμοδότηση της Ε.Π.Π.Π. σε οποιονδήποτε φορέα από τους υπαγομένους στις διατάξεις του νόμου αυτού, ο οποίος ενεργεί στην περίπτωση αυτήν είτε για λογαριασμό του και λογαριασμό άλλων, είτε μόνο για λογαριασμό άλλων φορέων. Επίσης, όταν ειδικοί λόγοι επιβάλλουν, δύναται με απόφαση του Υπουργού Εμπορίου, ύστερα από γνωμοδότηση της Ε.Π.Π.Π. να ανατίθεται σε οποιονδήποτε φορέα, από τους υπαγομένους στις διατάξεις του νόμου αυτού, η εκτέλεση προμηθειών άλλου φορέα.
Με την ίδια απόφαση καθορίζεται και ο τρόπος διενέργειας των προμηθειών αυτών, το κριτήριο αξιολόγησης των προσφορών, ο τρόπος πληρωμής και παραδόσεως, ρυθμίζονται οι σχετικές διαδικασίες και κάθε άλλη λεπτομέρεια, όπως επίσης δύναται να παρέχεται εξουσιοδότηση στους επί μέρους φορείς για την εκτέλεση, μετά τη σύναψη της συμβάσεως, του τμήματος εκείνου εκ των προμηθειών αυτών, που τους αφορά. `Όταν για την πραγματοποίηση μιας ενοποιημένης προμήθειας ανακύπτουν θέματα σχετικά με την έγκριση, διάθεση και μεταφορά πιστώσεων, αυτά ρυθμίζονται, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
11. Με ανάδειξη προμηθευτών – χορηγητών, πραγματοποιούνται προμήθειες:
α) τροφίμων, για τα ιδρύματα του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου.
β) Λοιπών αναλώσιμων ειδών παντοπωλείου, για τα ιδρύματα του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου, καθώς και παροχής υπηρεσιών προς τα ιδρύματα αυτά.
γ) πετρελαιοειδών, για το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου και για τα ιδρύματα αυτών.
δ) Φαρμάκων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού.
Για τις περιπτώσεις α`, β`, γ` η αρμοδιότητα ανήκει στους νομάρχες και ασκείται από τις υπηρεσίες εμπορίου των νομαρχιών, για δε την περίπτωση δ` στους ενδιαφερόμενους φορείς.
`Όταν ειδικοί λόγοι καθιστούν αδύνατη ή προδήλως δυσχερή την ανάδειξη χορηγητών ειδών των περιπτώσεων α`, β`, γ` από τις υπηρεσίες εμπορίου των νομαρχιών, δύναται να παρασχεθεί εξουσιοδότηση στον ενδιαφερόμενο φορέα, για την ανάδειξη από τον ίδιο προμηθευτών – χορηγητών, με απόφαση του οικείου νομάρχη, ύστερα από γνωμοδότηση της επιτροπής προμηθειών της νομαρχίας”.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 34 του Ν. 2000/1991 (ΦΕΚ Α 206).
12. Οι προμήθειες διενεργούνται είτε με διαγωνισμό είτε με απευθείας ανάθεση.
13. Οι διαγωνισμοί διακρίνονται σε ανοιχτούς κλειστούς και πρόχειρους.
14. Ανοιχτός είναι ο διαγωνισμός στον οποίο μπορεί να υποβάλει προσφορά κάθε ενδιαφερόμενος προμηθευτής, ύστερα από δημοσίευση περίληψης της διακήρυξης στον τύπο.
15. Κλειστός είναι ο διαγωνισμός στον οποίο μπορεί να υποβάλλουν προσφορά μόνο εκείνοι οι προμηθευτές που προσκαλούνται για το σκοπό αυτό από το φορέα που διενεργεί το διαγωνισμό και γίνεται με την παρακάτω διαδικασία: Δημοσιεύεται περίληψη της διακήρυξης στον τύπο με την οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής. Στη συνέχεια επιλέγονται, μεταξύ των υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 5, εκείνοι που θα κληθούν για την υποβολή προσφορών.
16. Πρόχειρος είναι ο διαγωνισμός που γίνεται με συνοπτική διαδικασία, κατά την οποία δεν ισχύουν οι όροι του ανοιχτού ή κλειστού διαγωνισμού, και διενεργείται από τριμελή επιτροπή υπαλλήλων του φορέα που ενεργεί την προμήθεια. Πρόχειρος διαγωνισμός διενεργείται για προμήθεια υλικών ετήσιας συνολικής δαπάνης από 300.001 δρχ. μέχρι 1.000.000 δρχ. Τα ποσά αυτά μπορεί να αναπροσαρμόζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εμπορίου.
17. Εφ` όσον ο διαγωνισμός απέτυχε ή κρίθηκε ασύμφορο το αποτέλεσμά του και η προμήθεια κρίνεται επείγουσα, επιτρέπεται η συνέχιση του διαγωνισμού με την υποβολή νέων εγγράφων προσφορών χωρίς τροποποίηση των όρων της διακήρυξης. Για τη συνέχιση απαιτείται απόφαση του οικείου υπουργού ή του αρμόδιου για τη διοίκηση του φορέα οργάνου, ύστερα από γνωμοδότηση του οργάνου του φορέα που έχει την αρμοδιότητα για την αξιολόγηση των προσφορών.
18. Για περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων προμηθειών, μπορεί να συνάπτονται συμβάσεις προμηθειών για την κάλυψη μακροχρόνιων αναγκών των φορέων, κατά τους ειδικότερους όρους των σχετικών διακηρύξεων, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 22 του ν.δ. 321/1969, όσον αφορά τις προμήθειες που βαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό.
19. Η δαπάνη για δημοσίευση διακηρύξεων και ανακοινώσεων σχετικών με τις προμήθειες που εκτελούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού βαρύνουν τους φορείς που εκτελούν τις προμήθειες.
20. Απευθείας ανάθεση προμήθειας επιτρέπεται στις παρακάτω περιπτώσεις:
α) Αν κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού δεν υποβλήθηκε προσφορά ή αν οι προσφορές που υποβλήθηκαν κρίθηκαν απαράδεκτες, εφ` όσον οι αρχικοί όροι της διακήρυξης δεν μεταβάλλονται ουσιωδώς.
β) Όταν για τεχνικούς ή καλλιτεχνικούς λόγους ή για λόγους που σχετίζονται με την προστασία δικαιωμάτων αποκλειστικότητας, τα προς προμήθεια υλικά κατασκευάζονται ή παραδίδονται μόνο από ορισμένο προμηθευτή.
γ) Όταν τα είδη κατασκευάζονται αποκλειστικά για σκοπούς έρευνας, πειραμάτων, μελετών και προτύπων εφαρμογής.
δ) Όταν, στα πλαίσια ερευνητικών κατασκευών, κριθεί σκόπιμο ότι υλικά που παράγονται σε πειραματικό στάδιο πρέπει να ανατεθούν στις συμμετέχουσες στην πειραματική κατασκευή επιχειρήσεις.
ε) Όταν για λόγους επείγουσας ανάγκης, που οφείλεται σε απρόβλεπτες καταστάσεις, δεν είναι δυνατό να τηρηθούν οι προθεσμίες που προβλέπονται από τους κανονισμούς προμηθειών του άρθρου 11 για τους διαγωνισμούς.
στ) Για συμπληρωματικές προμήθειες από τον αρχικό προμηθευτή, εφ` όσον η αλλαγή του θα υποχρεώνει τον ενδιαφερόμενο φορέα να αγοράσει υλικά με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά που θα ήταν ασυμβίβαστα ή θα προκαλούσαν δυσανάλογες τεχνικές δυσχέρειες ή οικονομικές επιβαρύνσεις στη λειτουργία ή συντήρησή τους.
ζ) Όταν η προμήθεια των υλικών κρίνεται σκόπιμο να ανατεθεί σε σωφρονιστικά ιδρύματα, ιδρύματα νεότητας, εκπαιδευτικά, ερευνητικά ή παρόμοια ιδρύματα. η) Όταν πρόκειται για υπόθεση που αφορά απόρρητα του Κράτους. Ο χαρακτηρισμός ως κρατικού απόρρητου δίνεται με προηγούμενη απόφαση του Πρωθυπουργού, ή όταν η εκτέλεση των προμηθειών πρέπει να συνοδεύεται από ειδικά μέτρα ασφάλειας με βάση νόμο, κανονισμό ή διοικητική πράξη, ή όταν έτσι απαιτούν βασικά συμφέροντα της ασφάλειας του Κράτους.
θ) Για την προμήθεια υλικών, η δαπάνη των οποίων δεν υπερβαίνει κατ` είδος σε ετήσια βάση το ποσό των 300.000 δρχ. Το ποσό αυτό μπορεί να αναπροσαρμόζεται με την απόφαση που προβλέπεται στην παράγραφο 16 του άρθρου αυτού.
21. Επίσης απευθείας ανάθεση γίνεται από τον Υπουργό Πολιτισμού όταν πρόκειται για καλλιτεχνικές – πολιτιστικές εργασίες ή για προμήθεια ή μεταφορά έργων τέχνης που απαιτούν ειδικές ικανότητες. Η ανάθεση γίνεται με αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού έπειτα από γνώμη τριμελούς επιτροπής αποτελούμενης από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού ως πρόεδρο, τον προϊστάμενο της οικείας διεύθυνσης και μία προσωπικότητα ανεγνωρισμένου κύρους υποδεικνυόμενη από τον υπουργό.
Σημ.: όπως η παρ. 21 του άρθρου 3 προστέθηκε με το άρθρο 92 παρ.1 του Ν. 1892/1990 (Α` 101).
Άρθρο 4
Προμήθειες σημαντικής οικονομικής ή τεχνολογικής αξίας
1. Για τις προμήθειες σημαντικής οικονομικής ή τεχνολογικής αξίας των φορέων του δημόσιου τομέα, αρμόδια είναι η επιτροπή που συνίσταται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το εδάφιο γ της παραγράφου 4 του άρθρου 8 του ν. 1558/1985 (ΦΕΚ 137).
2. Η επιλογή των προμηθειών που υπάγονται στην αρμοδιότητα της επιτροπής της προηγούμενης παραγράφου γίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εμπορίου, που εκδίδεται ύστερα από γνωμοδότηση της Ε.Π.Π.Π.
3. Η επιτροπή αποφασίζει:
α) Για τον τρόπο διενέργειας των προμηθειών της κατηγορίας αυτής, που μπορεί να γίνονται με ανοιχτό διαγωνισμό, κλειστό διαγωνισμό, ή με απευθείας ανάθεση της προμήθειας.
β) Για το φορέα διενέργειας των διαδικασιών της προμήθειας.
γ) Για την κατακύρωση, ανάθεση ή ματαίωση της προμήθειας.
4. Στην επιτροπή εισηγούνται, για όλα τα θέματα των αρμοδιοτήτων της, εκπρόσωποι των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εμπορίου. Μπορούν επίσης να συμμετέχουν ως εισηγητές κάθε φορά εκπρόσωποι του φορέα ή της υπηρεσίας για την οποία προορίζεται η συγκεκριμένη προμήθεια. Ο πρόεδρος της επιτροπής μπορεί να ορίζει ειδικό εισηγητή ή εισηγητές, εφ` όσον αυτό απαιτείται από τη φύση του συζητούμενου θέματος. Οι εισηγητές συμμετέχουν στην Επιτροπή χωρίς δικαίωμα ψήφου.
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εμπορίου, ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού.
Άρθρο 5
Δικαιούμενοι συμμετοχής – Κατακύρωση προμηθειών
1. Για τις προμήθειες που γίνονται με βάση τις διατάξεις του νόμου αυτού δικαίωμα συμμετοχής έχουν:
α) όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα,
β) συνεταιρισμοί,
γ) ενώσεις προμηθευτών που υποβάλλουν κοινή προσφορά. Οι ειδικότεροι όροι για τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς ενώσεων προμηθευτών που υποβάλλουν κοινή προσφορά καθορίζονται αναλυτικά στον Κανονισμό Προμηθειών Δημοσίου (Κ.Π.Δ.) και στους Κανονισμούς Προμηθειών Φορέων (Κ.Π.Φ.) που προβλέπονται στο άρθρο 11.
2. Όσοι συμμετέχουν οφείλουν να αποδεικνύουν στην υπηρεσία που διενεργεί την προμήθεια τη φερεγγυότητά τους, την επαγγελματική αξιοπιστία τους, τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κατάστασή τους, καθώς και τις τεχνικές δυνατότητές τους. Τα κριτήρια και τα αναγκαία δικαιολογητικά για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής καθορίζονται με τον Κ.Π.Δ. και τους Κ.Π.Φ., κατά περίπτωση.
3. Αν η προμήθεια κατακυρωθεί ή ανατεθεί σε ένωση προμηθευτών που υπέβαλαν κοινή προσφορά, καθένας από τους προμηθευτές αυτούς ευθύνεται εις ολόκληρον.
4. Κατά τον ανοιχτό και τον κλειστό διαγωνισμό τα κριτήρια για την κατακύρωση της προμήθειας και την τελική επιλογή του προμηθευτή μπορεί να είναι είτε μόνο η χαμηλότερη τιμή είτε συμφερότερη προσφορά.
5. Ανακοίνωση των τιμών κατά το άνοιγμα των προσφορών γίνεται μόνο όταν κριτήριο κατακύρωσης είναι μόνο η χαμηλότερη τιμή.
6. Στη διακήρυξη καθορίζεται αν η κατακύρωση θα γίνει με βάση μόνο τη χαμηλότερη τιμή ή τη συμφερότερη προσφορά. Στην περίπτωση της συμφερότερης προσφοράς, καθορίζονται και τα στοιχεία βάσει των οποίων γίνεται η αξιολόγησή της.
7. Για την αξιολόγηση μιας προσφοράς ως συμφερότερης λαμβάνονται υπόψη κυρίως τα παρακάτω στοιχεία:
α) η τιμή,
β) ο χρόνος παράδοσης των υλικών,
γ) η ποιότητά τους με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές της διακήρυξης,
δ) η τεχνική αξία και η αποδοτικότητά τους με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές της διακήρυξης,
ε) η απαιτούμενη ιδιαίτερη ικανότητα, πείρα, ειδικότητα και ο απαιτούμενος εξοπλισμός του προμηθευτή,
στ) οι όροι πληρωμής,
ζ) το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας,
η) η παρεχόμενη εγγύηση καλής λειτουργίας,
θ) η εξυπηρέτηση (SERVICE) μετά την πώληση και η τεχνική βοήθεια εκ μέρους του προμηθευτή,
ι) η τυχόν απαιτούμενη ομοιογένεια του υλικού προς άλλο που ήδη χρησιμοποιείται από τον ενδιαφερόμενο για την προμήθεια φορέα.
ια) τα λειτουργικά και αισθητικά χαρακτηριστικά του υλικού,
ιβ) η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας,
ιγ) η σχέση κόστους – αποδοτικότητας ή και άλλα στοιχεία ανάλογα με τη φύση των υπό προμήθεια υλικών ή και των ιδιαίτερων αναγκών του φορέα.
8. Στον προμηθευτή στον οποίο γίνεται κατακύρωση ή απευθείας ανάθεση προμήθειας ανακοινώνεται εγγράφως τούτο από το φορέα διενέργειας της προμήθειας.
Η ανακοίνωση περιλαμβάνει τα κύρια στοιχεία της κατακυρωτικής απόφασης ή της απόφασης ανάθεσης και με αυτή συντελείται η σύμβαση.
Για τη σύμβαση καταρτίζεται, έγγραφο που περιέχει τους ακριβείς όρους εκτέλεσης της προμήθειας όπως αναφέρονται στη διακήρυξη και τις τυχόν αποδεκτές τροποποιήσεις της προσφοράς. Το έγγραφο αυτό έχει αποδεικτικό μόνο χαρακτήρα.
9.Δεν επιτρέπεται η ανακοίνωση της κατακύρωσης ή της απευθείας ανάθεσης της προμήθειας πριν απο την τελική έγκριση , όπου αυτή απιτείται , σύμφωνα με το άρθρο 6.
Ανακοίνωση που δεν περιλαμβάνει τα στοιχεία της απόφασης για την τελική έγκριση , όταν αυτή απιτείται, είναι άκυρη
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ. 1 του άρθρου 35 του Ν. 2000/ 1991 (ΦΕΚ Α 206).
Άρθρο 6
Τελική έγκριση προμηθειών
Το άρθρο 6 καταργήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 35 του Ν. 2000/1991 (ΦΕΚ Α 206).
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
Τεχνικές προδιαγραφές – Μητρώα – Εγγυοδοσία Ενστάσεις – Κανονισμοί προμηθειών
Άρθρο 7
Σημ.: όπως το άρθρο 7 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 36 του Ν. 2000/1991 (ΦΕΚ Α` 206).
1. Οι τεχνικές προδιαγραφές των προς προμήθεια ειδών ορίζονται από τους φορείς για τους οποίους προσδιορίζονται τα είδη.
2. Οι τεχνικές προδιαγραφές δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά και περιγραφές, που είναι δυνατό να προσδιορίζουν προϊόντα ορισμένης κατασκευής ή προελεύσεως ή μεθόδους επεξεργασίας, εκτός αναπόφευκτων περιπτώσεων, που δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν σαφείς προδιαγραφές λόγω της φύσεως των προς προμήθεια ειδών, οπότε δύναται να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα εμπορικά σήματα κ.λπ. υπό τον όρο όμως, ότι θα συνοδεύεται η αναφορά αυτή με τις λέξεις “ή αντίστοιχο”.
Άρθρο 8
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 37 του Ν. 2000/1991 (ΦΕΚ Α 206).
1. Οι φορείς, που υπάγονται στις διατάξεις του νόμου αυτού για την εκτέλεση των προμηθειών τους, οφείλουν να τηρούν μητρώο προμηθευτών.
2. Τα στοιχεία του μητρώου προμηθευτών λαμβάνονται σοβαρά υπόψη κατά την αξιολόγηση των προσφορών και την κατακύρωση των αποτελεσμάτων ή την ανάθεση της προμήθειας.
3. Με απόφαση του αρμόδιου για τη διοίκηση κάθε φορέα οργάνου, δύναται να αποκλείονται, για ορισμένο χρόνο, από τις προμήθειες του συγκεκριμένου φορέα προμηθευτές, οι οποίοι σύμφωνα με την αξιολόγηση των στοιχείων του τηρούμενου από το φορέα μητρώου, δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς στις συμβατικές τους υποχρεώσεις.
4. Με απόφαση του Υπουργού Εμπορίου, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου φορέα και γνωμοδότηση της Ε.Π.Π.Π., δύναται να αποκλείονται από τις προμήθειες όλων των φορέων του δημόσιου τομέα, που υπάγονται στο νόμο αυτόν, για ορισμένο χρόνο ή επ αόριστον, προμηθευτές, οι οποίοι σύμφωνα με την αξιολόγηση των στοιχείων των μητρώων των επί μέρους φορέων, δεν ανταποκρίθηκαν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις, σε επίπεδο βλαπτικό για το συμφέρον των φορέων ή αντίθετοι προς τη χρηστότητα των συναλλακτικών ηθών, ώστε να καθίστανται εκ της συμπεριφοράς τους αυτής αφερέγγυοι.
5. Ο χρόνος εφαρμογής των διατάξεων περί Μητρώου Προμηθευτών, δεν δύναται να υπερβεί τους δώδεκα μήνες, από της ισχύος του παρόντος νόμου.
Άρθρο 9
Εγγυοδοσία
1. Για την εκτέλεση των προμηθειών απαιτούνται εγγύηση συμμετοχής, εγγύηση καλής εκτέλεσης και εγγύηση προκαταβολής.
Εγγύηση συμμετοχής και καλής εκτέλεσης δεν απαιτείται στον πρόχειρο διαγωνισμό.
2. Στον ανοιχτό και κλειστό διαγωνισμό απαιτείται πάντοτε εγγύηση συμμετοχής υπέρ του προμηθευτή για την αποδοχή της προσφοράς του.
3. Ο τύπος, τα ποσοστά των εγγυήσεων, το νόμισμα, ο χρόνος υποβολής τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με τον Κ.Π.Δ. και τους Κ.Π.Φ., που προβλέπονται στο άρθρο 11.
4. α) Για τις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις (Μ.Μ.Ε.) ή τις ενώσεις τους, για τους παραγωγικούς αστικούς συνεταιρισμούς ή τις ενώσεις τους, για τις ενώσεις Μ.Μ.Ε. και παραγωγικών αστικών συνεταιρισμών, καθώς επίσης και για τις ενώσεις προμηθευτών που αποτελούνται από Μ.Μ.Ε., τα ποσοστά της εγγύησης συμμετοχής είναι μειωμένα στο μισό των ποσοστών που προβλέπονται στη διακήρυξη.
β) Για τις ενώσεις προμηθευτών που αποτελούνται από Μ.Μ.Ε. ή παραγωγικούς αστικούς συνεταιρισμούς, στις οποίες μετέχουν και επιχειρήσεις του εσωτερικού ή του εξωτερικού, είτε μεγαλύτερου μεγέθους είτε με μη μεταποιητική δραστηριότητα, τα ποσοστά των εγγυήσεων συμμετοχής είναι επίσης μειωμένα στο μισό των ποσοστών που προβλέπονται στη διακήρυξη, εφ` όσον οι εργασίες που θα εκτελεστούν από τις Μ.Μ.Ε. ή τους παραγωγικούς αστικούς συνεταιρισμούς αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο από πενήντα στα εκατό της τιμής προσφοράς.
5. Για την εφαρμογή των διατάξεων της περίπτωσης δ της παραγράφου 4 του άρθρου αυτού απαιτείται η προσκόμιση από τις ενώσεις προμηθευτών, κατά την υποβολή της προσφοράς ή το αργότερο μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού, πιστοποιητικού σκοπιμότητας από τον Ελληνικό Οργανισμό Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ.).
6. Ως μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις, για την εφαρμογή του νόμου αυτού, νοούνται οι μεταποιητικές επιχειρήσεις οι οποίες ανταποκρίνονται στα κριτήρια που καθορίζονται για τη χρηματοδότησή τους από τις πράξεις που κάθε φορά εκδίδει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Για την εφαρμογή αυτού του νόμου ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υποχρεούται να εκδίδει τις αναγκαίες πράξεις, εκτός εάν έχει εκδοθεί σχετική κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Βιομηχανίας, Ενέργειας και τεχνολογίας.
Άρθρο 10
Ενστάσεις
1. Κατά της διακήρυξης του διαγωνισμού ή της νομιμότητας διενέργειάς του ή της συμμετοχής προμηθευτή σ` αυτόν επιτρέπεται ένσταση.
2. Η ένσταση υποβάλλεται εγγράφως στο αρμόδιο για τη διενέργεια του διαγωνισμού όργανο του φορέα ως εξής:
α) Κατά της διακήρυξης του διαγωνισμού, μέσα στο μισό του χρονικού διαστήματος από τη δημοσίευση της διακήρυξης μέχρι την ημερομηνία υποβολής των προσφορών. Για τον καθορισμό της προθεσμίας αυτής συνυπολογίζονται και οι ημερομηνίες της δημοσίευσης της διακήρυξης και της υποβολής των προσφορών. Αν προκύπτει κλάσμα θεωρείται ολόκληρη ημέρα.
β) Κατά της νομιμότητας διενέργειας του διαγωνισμού ή της
συμμετοχής προμηθευτή σ` αυτόν, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού μέχρι και την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την ημερομηνία διενέργειάς του.
Η ένσταση κατά της συμμετοχής προμηθευτή σε διαγωνισμό κοινοποιείται υποχρεωτικά σ` αυτόν κατά του οποίου στρέφεται.
3. Στην περίπτωση α της προηγούμενης παραγράφου η ένσταση εξετάζεται από το αρμόδιο όργανο του φορέα, το οποίο εκδίδει την απόφασή του το αργότερο πέντε εργάσιμες ημέρες πριν από τη διενέργεια του διαγωνισμού. Οι ενιστάμενοι λαμβάνουν γνώση της σχετικής απόφασης με φροντίδα τους. Στην περίπτωση β της ίδιας παραγράφου η ένσταση δεν επιφέρει αναβολή ή διακοπή του διαγωνισμού, αλλά εξετάζεται κατά την αξιολόγηση του διαγωνισμού από το αρμόδιο όργανο του φορέα. Το όργανο αυτό υποβάλλει την ένσταση με αιτιολογημένη γνωμοδότηση του στο αρμόδιο για την κατακύρωση της προμήθειας όργανο, το οποίο αποφασίζει τελικά.
Άρθρο 11
Κανονισμοί προμηθειών
1. Η εκτέλεση των προμηθειών του Δημοσίου και των ν.π.δ.δ. γίνεται σύμφωνα με τον Κανονισμό Προμηθειών Δημοσίου (Κ.Π.Δ.).
2. Κατ` εξαίρεση το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκτελεί τις προμήθειές του σύμφωνα με τις οικείες για τις προμήθειες του διατάξεις που ισχύουν κατά το χρόνο έκδοσης του νόμου αυτού και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) με βάση ενιαίο κανονισμό προμηθειών
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 377 παρ. 1 περ. 56 του Ν.4412 (ΦΕΚ Α 147/ 08.08.2016).
3. Ο Κ.Π.Δ. καταρτίζεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μέσα σε δύο (2) μήνες από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού με πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εμπορίου και ρυθμίζει κάθε θέμα που αναφέρεται ιδίως:
α) στον τύπο, το περιεχόμενο και τον τρόπο δημοσίευσης των διακηρύξεων
β) στις τεχνικές προδιαγραφές,
γ) στον τρόπο, τις προθεσμίες και γενικά τη διαδικασία της διεξαγωγής των διαγωνισμών,
δ) στον τύπο, το περιεχόμενο, τη χρονική ισχύ και τον τρόπο υποβολής των προσφορών,
ε) στην παραλαβή και αποσφράγιση των υποβαλλόμενων προσφορών,
στ) στα προσόντα και τα δικαιολογητικά συμμετοχής στους διαγωνισμούς των υποψήφιων προμηθευτών,
ζ) στους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής στους διαγωνισμούς ενώσεων προμηθευτών που υποβάλλουν κοινή προσφορά,
η) στα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων προμηθευτών για συμμετοχή τους σε κλειστούς διαγωνισμούς,
θ) στις ενστάσεις,
ι) στη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών και γενικά στα θέματα κρίσης και κατακύρωσης αποτελεσμάτων διαγωνισμών,
ια) στη συνέχιση των διαγωνισμών με έγγραφες προσφορές,
ιβ) στη διαδικασία απευθείας ανάθεσης προμηθειών,
ιγ) στην ανακοίνωση κατακύρωσης ή ανάθεσης των προμηθειών,
ιδ) στην κατάρτιση, εκτέλεση ή τροποποίηση των συμβάσεων,
ιε) στα όρια, τον τύπο, το νόμισμα και το περιεχόμενο των εγγυήσεων συμμετοχής, καλής εκτέλεσης της σύμβασης και προκαταβολής,
ιστ) στη σταδιακή αποδέσμευση των εγγυήσεων καλής εκτέλεσης και προκαταβολής,
ιζ) στον τρόπο παραλαβής των υπό προμήθεια υλικών,
ιη) στον ποσοτικό και ποιοτικό τους έλεγχο,
ιθ) στις συνέπειες της μη εμπρόθεσμης παράδοσης και παραλαβής των συμβατικών υλικών,
κ) στις συνέπειες της μη εμπρόθεσμης παραλαβής των συμβατικών ειδών από τις επιτροπές παραλαβής που προβλέπονται στο άρθρο 14 του νόμου αυτού,
κα) στην παράταση των συμβατικών προθεσμιών παράδοσης των υλικών,
κβ) στη μεταφορά και ασφάλιση των συμβατικών υλικών,
κγ) στην κατάθεση των δειγμάτων και στον τρόπο υποβολής, διαφύλαξης, διακίνησης και διαχείρισής τους,
κδ) στον τρόπο δειγματοληψίας και εξέτασης των δειγμάτων των συμβατικών υλικών,
κε) στον καθορισμό χρονικών ορίων για την παραλαβή ύστερα από μακροσκοπικό έλεγχο, την επιθεώρηση, τον εργαστηριακό έλεγχο και την οριστική παραλαβή των υλικών,
κστ) στον τρόπο πληρωμής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, στις προϋποθέσεις αναπροσαρμογής του συμβατικού τμήματος, καθώς και στη χορήγηση προκαταβολών,
κζ) στις κάθε μορφής διοικητικές κυρώσεις κατά των προμηθευτών που δεν συμμορφώνονται προς τις συμβατικές τους υποχρεώσεις,
κη) στη συγκρότηση συλλογικών οργάνων, αρμόδιων για θέματα εκτέλεσης των προμηθειών, στους επί μέρους φορείς του δημόσιου τομέα οι οποίοι εκτελούν τις προμήθειες τους σύμφωνα με τον Κ.Π.Δ.,
κθ) στον τρόπο επίλυσης των διαφορών που ανακύπτουν κατά την εκτέλεση συμβάσεων προμηθειών και
λ) γενικά σε κάθε λεπτομέρεια αναγκαία για την εφαρμογή του νόμου αυτού.
4. Η προθεσμία της προηγούμενης παραγράφου μπορεί να παραταθεί με απόφαση των ίδιων υπουργών που ορίζονται σ` αυτήν.
5. `Όλοι οι άλλοι φορείς, πέρα από εκείνους της παραγράφου 1, εκτελούν τις προμήθειές τους, σύμφωνα με τους οικείους κανονισμούς προμηθειών φορέων (Κ.Π.Φ.), που καταρτίζονται από τους ίδιους τους φορείς και εγκρίνονται με απόφαση του αρμόδιου κατά περίπτωση υπουργού, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 38 του Ν. 2000/1991 (ΦΕΚ Α 206), ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 377 παρ. 1 περ. 56 του Ν.4412 (ΦΕΚ Α 147/08.08.2016).
6. Οι Κ.Π.Φ. ρυθμίζουν θέματα όμοια με εκείνα που ρυθμίζει ο Κ.Π.Δ. και συντάσσονται σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εμπορίου.
7. Η απόφαση αυτή εκδίδεται μέσα σε δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού και οι κανονισμοί υποβάλλονται στα συναρμόδια υπουργεία για έγκριση μέσα σε δύο μήνες από την έκδοση της απόφασης και εγκρίνονται μέσα σε τέσσερις μήνες από την υποβολή τους.
8. Οι προθεσμίες της προηγούμενης παραγράφου μπορεί να παρατείνονται κατά περίπτωση, με απόφαση των υπουργών που αναφέρονται στην παράγραφο 5 του άρθρου αυτού.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
Επιτροπές
Άρθρο 12
Επιτροπή Πολιτικής και Προγραμματισμού Προμηθειών
1. Στο Υπουργείο Εμπορίου συνιστάται Επιτροπή Πολιτικής και Προγραμματισμού Προμηθειών (Ε.Π.Π.Π.) και γραμματεία προς εξυπηρέτησή της.
2. Η επιτροπή γνωμοδοτεί για τα παρακάτω θέματα:
α) την άσκηση οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής μέσω των κρατικών προμηθειών,
β) την κατάρτιση, κατ’ έτος, του Ενιαίου Προγράμματος Προμηθειών,
γ) τη συμπλήρωση ή τροποποίηση του εγκεκριμένου Ενιαίου Προγράμματος Προμηθειών, κατά το χρόνο της εφαρμογής του,
δ) τον αποκλεισμό συμμετοχής προμηθευτών, για ορισμένο χρονικό διάστημα ή επ` αόριστον από προμήθειες των φορέων, που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου.
ε) την ανάθεση εκτελέσεως ενοποιημένων ή μη προμηθειών σε άλλο εκτός του αρμόδιου φορέα, ο οποίος ενεργεί στην περίπτωση αυτήν είτε για λογαριασμό του και λογαριασμό άλλων, είτε μόνο για λογαριασμό άλλων φορέων, στ) κάθε άλλο θέμα που παραπέμπεται σε αυτήν, από τους Υπουργούς Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εμπορίου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 39 του Ν. 2000/ 1991 (ΦΕΚ Α` 206).
3. Η Επιτροπή Προγράμματος Προμηθειών (ΕΠ.Π.Π.) είναι 17μελής και αποτελείται από το γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εμπορίου, ως πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και εκπροσώπους των εξής υπηρεσιών και φορέων:”
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε διά του άρθρου 15 παρ. 4 του Ν. 2227/1994 (Α` 129).
α) δύο εκπροσώπους του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας,
β) δύο εκπροσώπους του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας,
γ) δύο εκπροσώπους του Υπουργείου Εμπορίου,
δ) έναν εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.),
ε) έναν εκπρόσωπο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.),
στ) έναν εκπρόσωπο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.),
ζ) έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (Π.Α.Σ.Ε.Γ.Ε.Σ.),
η) έναν εκπρόσωπο της Κεντρικής `Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.),
θ) έναν εκπρόσωπο του Ελληνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ.),
ι) έναν εκπρόσωπο της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Β.Α.),
ια) έναν εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (Κ.Ε.Ε.),
ιβ) έναν εκπρόσωπο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.),
ιγ) έναν εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.).
4. Ο αντιπρόεδρος εκ των μελών της επιτροπής, τα μέλη και ο γραμματέας της επιτροπής καθώς και οι αναπληρωτές τους ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εμπορίου. Όσα από τα μέλη της επιτροπής δεν προέρχονται από τα Υπουργεία Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εμπορίου ορίζονται ύστερα από πρόταση του αρμόδιου υπουργού ή των αρμόδιων οργάνων του οικείου φορέα κατά περίπτωση και, αν δεν προταθούν μέσα σε ένα μήνα από τη σχετική πρόσκληση, ορίζονται με την υπουργική απόφαση της παραγράφου αυτής. Ως εισηγητές στην Ε.Π.Π.Π. ορίζονται, ανάλογα με το συζητούμενο θέμα, εκπρόσωποι των Υπουργείων Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εμπορίου. Μπορούν επίσης να συμμετέχουν ως εισηγητές, κάθε φορά, εκπρόσωποι του φορέα ή της υπηρεσίας την οποία αφορά το συζητούμενο θέμα. Ο πρόεδρος της Ε.Π.Π.Π. μπορεί να ορίζει ειδικό εισηγητή, εφ` όσον απαιτείται από τη φύση του συζητούμενου θέματος. Οι εισηγητές συμμετέχουν στην Ε.Π.Π.Π. χωρίς δικαίωμα ψήφου. Η Ε.Π.Π.Π. συνεδριάζει έγκυρα όταν παρευρίσκονται τουλάχιστο δέκα μέλη ή, εφ` όσον συνεδριάζει κατά τμήματα, όταν είναι παρόντα τα μισά από τα μέλη του τμήματος. Οι αποφάσεις της επιτροπής και των τμημάτων της λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει ή ψήφος του προέδρου.
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εμπορίου καταρτίζεται ο κανονισμός της Ε.Π.Π.Π., ύστερα και από γνωμοδότηση της ίδιας, ο οποίος ρυθμίζει τη λειτουργία της, την οργάνωση της γραμματείας της, την ανάθεση ειδικών θεμάτων σε ειδικές επιτροπές και τον τρόπο σύστασης και λειτουργίας τους, τη χρησιμοποίηση εμπειρογνωμόνων και τη λειτουργία της σε τμήματα με την προϋπόθεση να συμμετέχουν σε κάθε τμήμα εκπρόσωποι τουλάχιστον πέντε από τους συλλογικούς φορείς που μετέχουν στην Ε.Π.Π.Π..
6. Επιτρέπεται η συμμετοχή εκπροσώπων των ίδιων συλλογικών φορέων σε περισσότερα από ένα τμήματα. Τα τμήματα κατά τη λειτουργία τους έχουν όλες τις αρμοδιότητες της ολομέλειας της Ε.Π.Π.Π. Μέχρι να συγκροτηθεί η Ε.Π.Π.Π. τις αρμοδιότητές της ασκεί η Επιτροπή Προγράμματος Προμηθειών.
7. Η γραμματεία της Ε.Π.Π.Π. αποτελείται από:
α) το γραμματέα και τον αναπληρωτή του, από τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εμπορίου,
β) έναν αναλυτή συστημάτων Η/Υ του Υπουργείου Εμπορίου,
γ) έναν αναλυτή προγραμματιστή Η/Υ του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας ή του Υπουργείου Εμπορίου,
δ) έναν υπάλληλο του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας κατηγορίας ΔΕ, ΤΕ ή ΠΕ και έναν υπάλληλο του Υπουργείου Εμπορίου, κατηγορίας ΔΕ, ΤΕ ή ΠΕ.
8. Με την επιφύλαξη των διατάξεων για τα ανώτατα όρια πρόσθετων αμοιβών του ν. 1256/1982, η αμοιβή του προέδρου, των μελών, των εισηγητών, των μελών της γραμματείας της επιτροπής και των ειδικών εμπειρογνωμόνων καθορίζεται, κατά παρέκκλιση από τις κείμενες διατάξεις, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Εμπορίου και βαρύνει τις πιστώσεις του Υπουργείου Εμπορίου.
Άρθρο 13
Έκτακτες επιτροπές – Ομάδες εργασίας
Με απόφαση του αρμόδιου για την εκτέλεση της προμήθειας υπουργού ή του αρμόδιου για τη διοίκηση του φορέα που εκτελεί την προμήθεια οργάνου, ύστερα από έγκριση του εποπτεύοντος υπουργού, μπορεί να συνιστώνται έκτακτες επιτροπές ή ομάδες εργασίας για την αντιμετώπιση ειδικών θεμάτων κρατικών προμηθειών. Με την απόφαση αυτήν καθορίζονται το έργο της έκτακτης επιτροπής ή ομάδας εργασίας, η συγκρότηση, ο χρόνος και ο τρόπος λειτουργίας τους. Η δαπάνη για τυχόν αμοιβή των μελών που βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό καθορίζεται με κοινή απόφαση του αρμόδιου υπουργού και του Υπουργού Οικονομικών.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
Ειδικές διατάξεις για την Κεντρική Εκτέλεση
Άρθρο 14
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 40 του Ν. 2000/ 1991 (ΦΕΚ Α 206).
1. Η παραλαβή των προς προμήθεια ειδών γίνεται από πρωτοβάθμιες επιτροπές παραλαβής, που συνιστώνται για συγκεκριμένη κάθε φορά προμήθεια, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού ή του αρμόδιου για τη διοίκηση του φορέα οργάνου, κατά περίπτωση.
2. Εκτός των ανωτέρω πρωτοβάθμιων επιτροπών, συνιστώνται, όταν τούτο απαιτηθεί, δευτεροβάθμιες επιτροπές παραλαβής με απόφαση επίσης των ανωτέρω οργάνων.
3. Τα μέλη των μεν πρωτοβάθμιων επιτροπών προέρχονται από υπαλλήλους του φορέα, για τον οποίο προορίζονται το προς προμήθεια είδη, των δε δευτεροβάθμιων από υπαλλήλους του ενδιαφερόμενου φορέα και άλλων φορέων.
Κατά την συγκρότηση πρωτοβαθμίων επιτροπών παραλαβής, όταν ο ενδιαφερόμενος φορέας δεν διαθέτει υπαλλήλους της αναγκαιούσας, για την περίπτωση, ειδικότητας, στην επιτροπή συμμετέχει υπάλληλος της ειδικότητας αυτής από άλλο φορέα του δημόσιου τομέα”.
Άρθρο 15
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 41 του Ν. 2000/ 1991 (ΦΕΚ Α` 206) .
1. Στο γενικό προϋπολογισμό του Κράτους εγγράφονται κατά φορέα εκτελέσεως και ειδικότερα στους προϋπολογισμούς εξόδων τω φορέων αυτών, οι απαραίτητες πιστώσεις για την εκτέλεση των προμηθειών, των οποίων η δαπάνη βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
2. Στις περιπτώσεις που ανατίθεται η πραγματοποίηση ενοποιημένων προμηθειών από ένα φορέα γίνεται μεταφορά των σχετικών πιστώσεων από τους προϋπολογισμούς εξόδων των ενδιαφερόμενων φορέων στον προϋπολογισμό του εκτελούντος την ενοποιημένη προμήθεια φορέα, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, ύστερα από αίτημα των οικείων υπουργείων.
3. Η χρησιμοποίηση πιστώσεων για προμήθεια διαφορετικών ειδών ή ειδών που προορίζονται για διάφορους υποφορείς του αυτού φορέα, γίνεται χωρίς καμία προηγούμενη έγκριση, εάν έχουν εγγραφεί στον ίδιο κωδικό αριθμό εξόδου (Κ.Α.Ε.).
4. Μεταφορά πιστώσεων από έναν Κ.Α.Ε. σε άλλο του αυτού φορέα, είτε λόγω ανεπάρκειας πιστώσεων, είτε λόγω εγγραφής νέου Κ.Α.Ε., γίνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Για την έκδοση της αποφάσεως αυτής απαιτείται αίτημα του φορέα προς το Υπουργείο Οικονομικών.
5. Οι δαπάνες από συμβάσεις προηγούμενων οικονομικών ετών βαρύνουν τις πιστώσεις του έτους, που πραγματοποιείται η πληρωμή, ανεξάρτητα από το έτος που δημιουργήθηκε η υποχρέωση πληρωμής.
6. Στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών εγγράφεται ειδική πίστωση για την κάλυψη των κατωτέρω δαπανών:
α) Για συμβάσεις προηγουμένων οικονομικών ετών.
β) Για προμήθειες για τις οποίες είτε οι σχετικές διακηρύξεις έχουν δημοσιευθεί, είτε έχει εκδοθεί απόφαση με την οποία εγκρίνεται η διενέργεια προμήθειας με απευθείας ανάθεση, μέχρι 10 Δεκεμβρίου του προηγούμενου οικονομικού έτους.
γ) Για προμήθειες που πραγματοποιούνται σε βάρος έκπτωτου προμηθευτή από σύμβαση είτε προηγούμενων οικονομικών ετών, είτε και του έτους στον προϋπολογισμό, του οποίου έχει εγγραφεί η σχετική ειδική πίστωση.
7. Η μεταφορά των απαιτούμενων πιστώσεων από την ειδική πίστωση, για την κάλυψη των παραπάνω δαπανών, γίνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση αυτή, οι φορείς εκτελέσεως προμηθειών, αποστέλλουν, μετά τη λήξη του οικονομικού έτους, στο Υπουργείο Οικονομικών καταστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τα κατωτέρω στοιχεία:
α) το φορέα για τον οποίο προορίζονται τα είδη,
β) τον κωδικό αριθμό του φορέα και υποφορέα, όπου υπάρχει, και τον Κ.Α.Ε. στον οποίο θα εγγραφεί η πίστωση που θα μεταφερθεί,
γ) το ποσό της πιστώσεως που θα μεταφερθεί,
δ) το είδος,
ε) τον αριθμό της συμβάσεως και τη χρονολογία υπογραφής της,
στ) τον αριθμό της διακηρύξεως και την ημερομηνία δημοσιεύσεώς της,
ζ) τον αριθμό και ημερομηνία της αποφάσεως για τη διενέργεια προμήθειας με απευθείας ανάθεση,
η) τον αριθμό της συμβάσεως και την ημερομηνία υπογραφής της, για προμήθεια είδους σε βάρος έκπτωτου προμηθευτή.
8.Η μεταφορά των πιστώσεων γίνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μέσα σε ένα μήνα από την ημερομνηνία λήψης των παραπάνω καταστάσεων.
9.Τα αιτήματα των φορέων, επαρκώς αιτιολογημένα, πρέπει να περιλαμβάνουν τα εξής στοιχεία:
α) το είδος,
β) την προϋπολογισθείσα δαπάνη,
γ) τον κωδικό αριθμό του φορέα και του υποφορέα, όπου υπάρχει, καθώς και του Κ.Α.Ε. και
δ) το φορέα εκτελέσεως της προμήθειας.
11. Επιτρέπεται η χορήγηση στον προμηθευτή προκαταβολής μέρους της αξίας του προς προμήθεια είδους, με εγγύηση τράπεζας ή άλλου νομικού προσώπου της ημεδαπής ή χωρών της Ε.Ο.Κ., που έχει κατά νόμο δυνατότητα προς τούτο.
11.Το ύψος της προκαταβολής δεν δύναται να υπερβαίνει το ήμισυ της συμβατικής αξίας. Υπέρβαση επιτρέπεται σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις, απολύτως αιτιολογημένες, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
12. Η προκαταβολή βαρύνει τις πιστώσεις, που έχουν εγκριθεί για την προμήθεια του συγκεκριμένου είδους.
13. Για την κάλυψη της δαπάνης, που απαιτείται για προμήθεια ειδών η αξία των οποίων πληρώνεται μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος με άνοιγμα πιστώσεως, εκδίδεται χρηματικό ένταλμα πληρωμής (Χ.Ε.Π.).
14. Η δαπάνη αυτή βαρύνει το οικονομικό έτος μέσα στο οποίο εκδόθηκε το Χ.Ε.Π., ανεξάρτητα από το έτος που θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή.
15. Το Χ.Ε.Π. εκδίδεται από την αρμόδια διεύθυνση εντελλομένων εξόδων, ύστερα από απόφαση του αρμόδιου υπουργού ή του αρμόδιου για τη διοίκηση του φορέα οργάνου, στο όνομα της Τράπεζας της Ελλάδος.
16. Με το Χ.Ε.Π. καθορίζεται και το χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο πρέπει να γίνει η απόδοση λογαριασμού.
Το χρονικό αυτό διάστημα ορίζεται μέχρι δύο έτη από την έκδοση του Χ.Ε.Π. και μπορεί να παραταθεί, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ειδικά αιτιολογημένες, με κοινή απόφαση του αρμόδιου υπουργού και του Υπουργού Οικονομικών.
17. Επιβάλλεται κράτηση 0,25% επί της συμβατικής αξίας, υπέρ του Δημοσίου, καθώς και κράτηση 0,30% επί της συμβατικής αξίας, υπέρ του Ταμείου Αρωγής Υπαλλήλων του Υπουργείου Εμπορίου, για τις προμήθειες, που εκτελούνται από τους φορείς, που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου, καθώς και από τις νομαρχιακού επιπέδου υπηρεσίες εμπορίου ή από τα ίδια τα ιδρύματα, κατόπιν εξουσιοδοτήσεως του νομάρχη.
18. Από την ανωτέρω κράτηση εξαιρούνται οι προμήθειες που γίνονται:
α) από το εξωτερικό, χωρίς διαγωνισμό,
β) σε βάρος των πιστώσεων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
19. Η ανωτέρω κράτηση παρακρατείται κατά την πληρωμή και αποδίδεται στο Δημόσιο.
20. Διατάξεις με τις οποίες επιβάλλονται κρατήσεις επί δαπανών προμηθειών, υπέρ ορισμένων ταμείων, διατηρούνται.
21. Χρηματικές κυρώσεις, όπως πρόστιμα, καταπτώσεις εγγυοδοσιών κ.λπ., οι οποίες επιβάλλονται κατά την εκτέλεση των προμηθειών, που διενεργούνται από τα αρμόδια υπουργεία, αποτελούν δημόσιο έσοδο.
22. Οι λογιστικές διατάξεις του παρόντος νόμου, κατισχύουν κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διατάξεως, που αναφέρεται στα θέματα αυτά”.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄
Μεταβατικές και τελικές διατάξεις
Άρθρο 16
Μεταβατικές διατάξεις
1. Προμήθειες ειδών ενταγμένες σε προγράμματα που έχουν εγκριθεί πριν από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού εκτελούνται μέχρι τις 31.12.1988. σύμφωνα με τα προγράμματα αυτά.
2. Μέχρι την έκδοση του προβλεπόμενου από το άρθρο 11 του νόμου αυτού Κ.Π.Δ. ή των προβλεπόμενων επίσης από το νόμο αυτόν άλλων, κατά περίπτωση, διοικητικών πράξεων, εξακολουθούν να ισχύουν οι παρακάτω διατάξεις.
α) της απόφασης 49381/1955 (ΦΕΚ Β 224) του Υπουργού Οικονομικών, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις αποφάσεις 319964/1961 (ΦΕΚ Β 436) και 288420/1963 (ΦΕΚ Β 182) του Υπουργού Εμπορίου.
β) της απόφασης 50705/1954 (ΦΕΚ Β 268) των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση Β3/53/1986 (ΦΕΚ Β 22) του Υπουργού Εμπορίου.
γ) της απόφασης 63000/1959 (ΦΕΚ Β 450) του Υπουργού Οικονομικών.
δ) του ν.δ. 224/1969 (ΦΕΚ 121),
ε) του β.δ. 648/1972 (ΦΕΚ 185),
στ) των αποφάσεων 399767/1971 (ΦΕΚ Β 604), Π6/4279/1981 (ΦΕΚ Β 351) του Υπουργού Εμπορίου.
3. Εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι να εκδοθούν οι προβλεπόμενοι από το άρθρο 11 του νόμου αυτού κανονισμοί προμηθειών φορέων:
α) οι διατάξεις του π.δ. 715/1979 (ΦΕΚ 212), κατά το μέρος που αφορά μόνο προμήθειες (Τμήμα Ι).
Οι λοιπές διατάξεις του προεδρικού αυτού διατάγματος και συγκεκριμένα οι διατάξεις των τμημάτων II, III, IV, V και εκείνες του τμήματος VI, που δεν αφορούν προμήθειες, δε θίγονται υπό του παρόντος νόμου.
β) διατάξεις νόμων ή διοικητικών πράξεων που ρυθμίζουν θέματα προμηθειών των φορέων που υπάγονται στις διατάξεις του νόμου αυτού.
γ) οι κανονισμοί προμηθειών των οικείων φορέων που ισχύουν κατά το χρόνο της δημοσίευσης του νόμου αυτού.
Άρθρο 17
Καταργούμενες και διατηρούμενες διατάξεις
1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του προηγούμενου άρθρου, καταργούνται, από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, οι διατάξεις:
α) του ν.δ. 3095/1954 (ΦΕΚ 252),
β) του άρθρου 86 του ν.δ. 321/1969 (ΦΕΚ 205),
γ) του άρθρου 43 του ν.δ. 496/1974 (ΦΕΚ 204),
δ) του άρθρου 6 του ν. 936/1979 (ΦΕΚ 144),
ε) κάθε γενική ή ειδική διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του νόμου αυτού ή αναφέρεται σε θέματα που ρυθμίζονται από το νόμο αυτόν.
2. Διατηρούνται και μετά την ισχύ του νόμου αυτού οι διατάξεις:
α) του ν. 1682/1987 (ΦΕΚ 14),
β) του ν. 1433/1984 (ΦΕΚ 51),
γ) του άρθρου 4 του ν. 1554/1985 (ΦΕΚ 97),
δ) του ν.δ. 2176/1952 (ΦΕΚ 207),
ε) του ν.δ. 3213/1955 (ΦΕΚ 108),
στ) του β.δ. 2/3.9.1952 (ΦΕΚ 246),
ζ) της απόφασης 372904/1972 του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας (ΦΕΚ Β 309),
η) του άρθρου 45 του ν.1563/1985 (ΦΕΚ 151),
θ) του άρθρου 53 του ν.1731/1987 (ΦΕΚ 161),
ι) του άρθρου 27 του ν.1733/1987 (ΦΕΚ 171),
ια) άλλες διατάξεις με τις οποίες επιβάλλονται κρατήσεις επί δαπανών προμηθειών υπέρ ορισμένων ταμείων.
Άρθρο 18
1. Στο άρθρο 3 του ν.δ. 3757/1957, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του ν.δ. 1044/1980, προστίθεται στην πρώτη παράγραφο δεύτερο εδάφιο, με το εξής περιεχόμενο:
Η συνδρομή της προϋποθέσεως της ελάχιστης κυκλοφορίας και του ελάχιστου αριθμού φύλλων που αποστέλλονται στην επαρχία δεν απαιτείται προκειμένου για εφημερίδα από τις ανωτέρω, που εκδίδεται ανελλιπώς επί επταετία τουλάχιστον.
#####
2. Η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 2 του ν. 1044/1980 “περί αντικαταστάσεως του άρθρου 3 του ν.δ. 3757/1957 “περί συμπληρώσεως και τροποποιήσεως του ν.δ. 3562/1956”, ως και τροποποιήσεως της παραγράφου 2 του άρθρου 26 του κ.ν. 2190/ 1920 “περί Ανωνύμων Εταιρειών” τροποποιείται ως εξής:
Για τις οικονομολογικές εφημερίδες οι οποίες θα μπορούν να δημοσιεύσουν προσκλήσεις, θα αποφασίζει κατά τρίμηνο ο Υπουργός Εμπορίου, μετά από κρίση για το οικονομολογικό περιεχόμενό τους και με βάση έγγραφο του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης, που να βεβαιώνει αρμόδια τη συνδρομή των κατά τα πιο πάνω εδάφια α` και β προϋποθέσεων.
#####
3. Η ισχύς του άρθρου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Άρθρο 19
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει την 1.1.1989, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις του.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 26 Ιουλίου 1988
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΑΓΑΜ. ΚΟΥΤΣΟΓΙΩΡΓΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ