Νόμος 1794 ΦΕΚ Α΄145/30.6.1988
Κύρωση Συμφωνίας Ελλάδας Κύπρου για τη συνεργασία στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο πρώτο
Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος η Συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη συνεργασία στον τομέα της δημόσιας υγείας, που υπογράφτηκε στη Λευκωσία στις 27 Ιουνίου 1987, της οποίας το κείμενο στην ελληνική γλώσσα έχει ως εξής:
ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη συνεργασία στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδίδοντας μεγάλη σπουδαιότητα στη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και στον τομέα της υγείας, συμφώνησαν τα ακόλουθα:
Άρθρο 1.
Ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών
1. Τα δύο συμβαλλόμενα μέρη θα αναπτύξουν, προωθήσουν και ενθαρρύνουν συνεργασία στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών σχετικών με ιατρικά θέματα, θέματα άσκησης ιατρικών και παραϊατρικών επαγγελμάτων και γενικά θέματα δημόσιας υγείας.
2. Μέσα στα πλαίσια της ανταλλαγής εμπειριών, και με βάση τη σύμβαση αυτή τα συμβαλλόμενα μέρη:
α) Θα ενθαρρύνουν την ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων, την αλληλοενημέρωση σε θέματα ιατρικής βιβλιογραφίας, ταινιών και άλλου ενημερωτικού υλικού, σχετικά με την προστασία της υγείας και άλλων πληροφοριών και εμπειριών στον τομέα της υγειονομικής διαφώτισης.
3. Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν όπως, σε περίπτωση ανταλλαγής εμπειρογνωμόνων για επιστημονική συνεργασία καλύπτουν: το μεν αποστέλλον μέρος τα έξοδα μεταβάσεως και επιστροφής, το δε υποδεχόμενο μέρος τα έξοδα διαμονής – διατροφής κα διακίνησης εντός της επικρατείας τους.
Για την υλοποίηση της διάταξης αυτής θα υπογράφονται πρωτόκολλα διετούς ισχύος από τα καθ` ύλην αρμόδια Υπουργεία που θα περιλαμβάνουν τους οικονομικούς και λοιπούς όρους και τη διαδικασία ανάπτυξης προγραμμάτων ανταλλαγής εμπειρογνωμόνων.
Άρθρο 2.
Αναγνώριση του χρόνου ειδίκευσης
1. Κύπριοι κάτοχοι πτυχίων ιατρικής που αναγνωρίζονται από τις ελληνικές αρχές και που επιθυμούν να αποκτήσουν τίτλο ιατρικής ειδικότητας στην Ελλάδα, θα μπορούν να καλύψουν μέρος ή και ολόκληρη την ειδίκευση που απαιτείται για απόκτηση της ειδικότητας αυτής σε ένα από τα νοσοκομεία ή ιατρικά ιδρύματα της Κύπρου, που αναγνωρίζονται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από τις ελληνικές και κυπριακές αρχές.
2. Η ειδίκευση θα λαμβάνει χώρα σε νοσοκομεία ή άλλα ιατρικά ιδρύματα της Κύπρου και για τομείς της Ιατρικής που αναγνωρίζονται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, κατόπιν συμβουλευτικής γνωμοδότησης του Ιατρικού Συμβουλίου της Κύπρου.
3. Η αναγνώριση μπορεί να καλύπτει ολόκληρο ή μέρος μόνο του χρόνου που απαιτείται για μια ειδικότητα και θα γίνεται με βάση τα ελληνικά πρότυπα, τα δε νοσοκομεία ή ιατρικά ιδρύματα της Κύπρου που αναγνωρίζονται για σκοπούς ειδίκευσης σε ορισμένους τομείς της Ιατρικής θα ακολουθούν εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάλογο προς το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στα αναγνωρισμένα ως εκπαιδευτικά κέντρα νοσηλευτικά ιδρύματα ή άλλους φορείς του δημόσιου τομέα της Ελλάδας.
4. Τα νοσοκομεία ή άλλα ιατρικά ιδρύματα τα οποία θα αναγνωρίζονται ως εκπαιδευτικά κέντρα για ειδίκευση σε συγκεκριμένες ειδικότητες με βάση την πιο πάνω διαδικασία, θα κοινοποιούνται από το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου στο Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ελλάδας, το οποίο με σχετικό έγγραφό του θα γνωστοποιεί προς το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου την τελική απόφασή του για αναγνώριση ή μη των προτεινόμενων για σκοπούς παροχής ειδίκευσης νοσοκομείων ή ιατρικών ιδρυμάτων της Κύπρου.
5. Κύπριοι πτυχιούχοι ιατρικής που συμπληρώνουν το χρόνο ειδίκευσης που απαιτείται για μια ειδικότητα σε ένα από τα νοσοκομεία η ιατρικά ιδρύματα της Κύπρου που αναγνωρίζονται για το σκοπό αυτό, με βάση την πιο πάνω διαδικασία, θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε εξετάσεις για απόκτηση ειδικότητας ενώπιον των αρμοδίων για τούτο εξεταστικών επιτροπών ιατρικών ειδικοτήτων, ο δε χρόνος ειδίκευσής τους σε Νοσοκομείο ή άλλο δεόντως αναγνωρισμένο ιατρικό ίδρυμα στην Κύπρο θα αναγνωρίζεται από τις ελληνικές αρχές, με την προϋπόθεση ότι προσκομίζουν τα σχετικά πιστοποιητικά από το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου.
6. Κύπριοι, που εκάλυψαν μέρος μόνο της ειδίκευσης που απαιτείται για μια ειδικότητα σ` ένα από τα αναγνωρισμένα νοσοκομεία ή ιατρικά ιδρύματα της Κύπρου, θα μπορούν να συμπληρώνουν το χρόνο ειδίκευσης που απαιτείται για την ειδικότητα αυτή στην Ελλάδα σε αναγνωρισμένο ως εκπαιδευτικό κέντρο νοσηλευτικό ίδρυμα, εφ` όσον εξασφαλίζουν θέση, ο δε χρόνος ειδίκευσής τους στην Κύπρο θα αναγνωρίζεται για τον υπολογισμό του όλου χρόνου που απαιτείται για μια ειδικότητα με βάση την προσκόμιση σχετικών πιστοποιητικών του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου.
7. `Έλληνες υπήκοοι, κάτοχοι πτυχίων ιατρικής που αναγνωρίζονται από τις κυπριακές αρχές, θα δύνανται να αποταθούν για ειδίκευση σ` ένα από τα αναγνωρισμένα νοσοκομεία ή ιατρικά ιδρύματα της Κύπρου, ο δε χρόνος ειδίκευσής τους στα ιδρύματα αυτά θα αναγνωρίζεται για σκοπούς απόκτησης ειδικότητας, από αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, με την προϋπόθεση ότι θα προσκομίζουν τα σχετικά πιστοποιητικά από το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου.
8. Η επιλογή των υποψηφίων για ειδίκευση σε αναγνωρισμένα νοσοκομεία ή ιατρικά ιδρύματα της Κύπρου, θα γίνεται από το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, με βάση κριτήρια που θα καθορισθούν ειδικά για τον σκοπό αυτό. Συναφώς αναφέρεται πως απαραίτητη προϋπόθεση για εισδοχή σε ειδίκευση θα είναι, εις μεν την περίπτωση των Κυπρίων υπηκόων η συμπλήρωση του χρόνου ασκήσεως και η εγγραφή του υποψηφίου για ειδίκευση στο μητρώο ιατρών Κύπρου, εις δε την περίπτωση Ελλήνων υπηκόων, η συμπλήρωση υπηρεσίας σε αγροτικό ιατρείο ή νόμιμη απαλλαγή ή αναστολή της υπηρεσίας αυτής.
9. Ειδικευόμενοι ιατροί από την Ελλάδα ή την Κύπρο, που εξασφαλίζουν θέση για ειδίκευση σ` ένα από τα αναγνωρισμένα ιατρικά ιδρύματα της Ελλάδας ή Κύπρου, θα υπόκεινται σε όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που ισχύουν στη χώρα και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ή ιατρικό ίδρυμα στο οποίο γίνεται η ειδίκευση.
Άρθρο 3.
Παροχή υποτροφιών
1. Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος υποτροφιών που παρέχονται στην Κυπριακή Κυβέρνηση από την Ελληνική Κυβέρνηση θα παρέχονται και υποτροφίες σε τομείς υγείας, για διάστημα που δε θα υπερβαίνει τους 30 μήνες για κάθε ετήσιο πρόγραμμα υποτροφιών.
2. Η επιλογή των υποτρόφων θα γίνεται από την Κυπριακή Κυβέρνηση και στη συνέχεια θα αποστέλλονται για εκπαίδευση ή ειδίκευση σε κατάλληλα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή Νοσοκομεία, κατόπιν συνεννοήσεως του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Κυβέρνησης με το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ελλάδας.
3. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας θα καθορίζεται το ύψος της παρεχόμενης υποτροφίας, οι συγκεκριμένοι φορείς εκπαίδευσης και υλοποίησης του προγράμματος υποτροφιών, ως και οι λοιποί όροι και η διαδικασία εφαρμογής του.
4. Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα αποδέχεται υποτρόφους που θα επιλέγονται από τις ελληνικές αρχές για εκπαίδευση στη Νοσηλευτική Σχολή ή άλλα εκπαιδευτικά η επαγγελματικά ιδρύματα. Στους υποτρόφους αυτούς θα παρέχονται από την Κυπριακή Κυβέρνηση τα επιδόματα που παρέχονται σε υποτρόφους της Κυπριακής Κυβέρνησης.
Άρθρο 4.
Ιατρική περίθαλψη
1. Κύπριοι, που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας, μπορεί να έχουν δωρεάν περίθαλψη σε νοσοκομεία ή άλλα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, μετά από ειδική, κατά περίπτωση, συνεννόηση του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου με το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ελλάδας.
2. Σε `Έλληνες και Κύπριους υπηκόους που βρίσκονται ως προσωρινοί επισκέπτες, οι `Έλληνες στην Κύπρο και οι Κύπριοι στην Ελλάδα, παρέχεται, σε περίπτωση έκτακτων περιστατικών, δωρεάν ιατρική περίθαλψη από τα νοσοκομεία ή τα άλλα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της αντίστοιχης χώρας.
Άρθρο 5.
Ισχύς και λήξη της συμφωνίας
1. Η συμφωνία αυτή είναι πενταετούς διάρκειας και θα παρατείνεται εκάστοτε αυτόματα για μια πενταετία, εκτός εάν ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη υποβάλει γραπτή ειδοποίηση έξη μήνες πριν από την ημερομηνία λήξεώς της.
2. Η συμφωνία αυτή τίθεται σε ισχύ προσωρινά από της υπογραφής της, οριστικά δε από της ανταλλαγής των σχετικών διακοινώσεων με τις οποίες θα γνωστοποιείται και από τις δύο πλευρές η ολοκλήρωση των συνταγματικών διατυπώσεων που απαιτούνται για τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας.
`Έγινε στη Λευκωσία την 27η Ιουνίου 1987
Για την Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας Γ. – ΑΛ. ΜΑΓΚΑΚΗΣ
Για την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ΧΡΗΣΤ. ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
Άρθρο δεύτερο
Τα πρωτόκολλα που αναφέρονται στο άρθρο 1 της παρούσας Συμφωνίας για την ανάπτυξη προγραμμάτων ανταλλαγής εμπειρογνωμόνων, θα εγκρίνονται με κοινή πράξη των αρμοδίων κατά περίπτωση Υπουργών, που θα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Άρθρο τρίτο
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, της δε κυρουμένης Συμφωνίας αρχίζει προσωρινά από την υπογραφή της (27 Ιουνίου 1987) και οριστικά μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών που προβλέπονται στο άρθρο 5 αυτής.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 24 Ιουνίου 1988
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΑΓΑΜ. ΚΟΥΤΣΟΓΙΩΡΓΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ