Νόμος 1767 ΦΕΚ Α΄63/6.4.1988

Συμβούλια εργαζομένων και άλλες εργατικές διατάξεις – Κύρωση της 135  διεθνούς σύμβασης εργασίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Συμβούλια εργαζομένων

Άρθρο 1
Σκοπός και πεδίο εφαρμογής

1. Οι εργαζόμενοι κάθε επιχείρησης, που απασχολεί τουλάχιστον πενήντα (50) άτομα, έχουν δικαίωμα να εκλεγούν και να συγκροτούν συμβούλια εργαζομένων, για την εκπροσώπησή τους στην επιχείρηση.

2. Στις περιπτώσεις που στην επιχείρηση δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση, αρκεί να απασχολούνται είκοσι (20) εργαζόμενοι.

3. Με τον όρο “επιχείρηση”, για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού, νοούνται οι κάθε μορφής και κλάδου επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού καθώς και του δημόσιου τομέα, όπως καθορίστηκε με τις διατάξεις του άρθρου 1 παράγραφος 6 εδάφια γ` έως ζ` του ν. 1256/1982 (ΦΕΚ 65). Παραρτήματα, υποκαταστήματα ή εγκαταστάσεις της ίδιας επιχείρησης, που βρίσκονται σε διαφορετικό τόπο, από την κύρια εγκατάσταση, θεωρούνται αυτοτελείς επιχειρήσεις για την εφαρμογή του νόμου αυτού, εφ` όσον απασχολούν τουλάχιστον πενήντα (50) εργαζόμενους. Αν οι εργαζόμενοι είναι λιγότεροι από πενήντα (50), εκπροσωπούνται ενιαία με τους εργαζόμενους της πλησιέστερης μονάδας της επιχείρησης.

4. Με τον όρο “εργαζόμενοι”, για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού, νοούνται οι απασχολούμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ανεξάρτητα από το χρόνο διάρκειας της σχέσης εργασίας, καθώς και αυτοί που συνδέονται με τον εργοδότη με σχέση μαθητείας, εφ όσον έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία για τη συγκεκριμένη απασχόληση.

5. Οι διατάξεις του νόμου αυτού δεν εφαρμόζονται στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις για το ναυτεργατικό προσωπικό, καθώς και στις κοινωνικοποιημένες επιχειρήσεις του άρθρου 2 του ν. 1365/1983 (ΦΕΚ 80).

Άρθρο 2
Όργανα εκπροσώπησης εργαζομένων

1. Τα συμβούλια των εργαζομένων αποτελούνται από:

α) Τρία (3) μέλη σε επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 300 εργαζομένους.

β) Πέντε (5) μέλη σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 301 έως 1000 εργαζόμενους.

γ) Επτά (7) μέλη σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 1001 και άνω εργαζομένους.

2. Για τον υπολογισμό του αριθμού των μελών των συμβουλίων των εργαζομένων λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των εργαζομένων στην επιχείρηση κατά το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

3. Τα συμβούλια εργαζομένων θεωρούνται αντιπρόσωποι των εργαζομένων, κατά την έννοια του άρθρου 3 της 135 Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας.

Άρθρο 3
Γενική συνέλευση εργαζομένων

1. Η γενική συνέλευση αποτελείται από το σύνολο των εργαζομένων στην επιχείρηση.

2. Οι τακτικές γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων συγκαλούνται κάθε έξι μήνες από τα συμβούλια εργαζομένων και εκλέγουν το προεδρείο τους που αποτελείται από τρία (3) τουλάχιστο μέλη. Η πρόσκληση για τη γενική συνέλευση περιέχει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και γνωστοποιείται στον εργοδότη, στο διοικητικό συμβούλιο των αρμόδιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και στους εργαζόμενους δέκα (10) τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες νωρίτερα. Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης οι αντιπρόσωποι και τα συμβούλια εργαζομένων κάνουν τον απολογισμό του έργου τους. Αν ο τρόπος λειτουργίας της επιχείρησης δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης όλου του προσωπικού την ίδια ημέρα και ώρα, διενεργούνται τμηματικές γενικές συνελεύσεις.

Η πρώτη γενική συνέλευση θα προσδιορίσει το χαρακτήρα και τις αρμοδιότητες των τμηματικών γενικών συνελεύσεων.

3. Για την απαρτία της γενικής συνέλευσης και τη λήψη αποφάσεων εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 1264/1982 (ΦΕΚ 79). Η γενική συνέλευση για τις Εκλογές βρίσκεται σε απαρτία όταν παρίσταται το ήμισυ του αριθμού των εργαζομένων στην επιχείρηση. Οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις συγκαλούνται εφ` όσον το ζητήσει εγγράφως το ένα τέταρτο (1/4) τουλάχιστον των εργαζομένων.

4. Αίτηση για αναγνώριση ακυρότητας απόφασης γενικής συνέλευσης ασκείται στο ειρηνοδικείο της περιφέρειας που βρίσκεται η επιχείρηση, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) εργάσιμων ημερών από τη λήξη της συνέλευσης. Η απόφαση του ειρηνοδικείου είναι δυνατό να εκκληθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο μέσα σε 10 ημέρες από την επίδοσή της. Αίτηση μπορεί να ασκήσει το ένα πέμπτο (1/5) του αριθμού των εργαζομένων καθώς και όποιος έχει έννομο συμφέρον.

5. Η πρώτη γενική συνέλευση συγκαλείται, το λιγότερο μέσα σε τρείς (3) και το ανώτερο σε εννέα (9) μήνες μετά την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού από το Δ.Σ. του σωματείου της επιχείρησης ή το 1/10 τουλάχιστον των εργαζομένων. Στις επιχειρήσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του νόμου αυτού, οι πρώτες γενικές συνελεύσεις συγκαλούνται ένα χρόνο μετά την ισχύ του νόμου. Εάν στην επιχείρηση υπάρχουν περισσότερα από ένα επιχειρησιακά σωματεία, η πρώτη γενική συνέλευση των εργαζομένων συγκαλείται από το σωματείο, που έχει τα περισσότερα μέλη στην επιχείρηση. Στη συνέλευση αυτή προεδρεύει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του σωματείου ή οι τρείς πρώτοι που υπέγραψαν για τη σύγκλιση της συνέλευσης.

Άρθρο 4
Εκλογές

1. Οι Εκλογές για την ανάδειξη των μελών των συμβουλίων εργαζομένων γίνονται κάθε δύο (2) έτη με άμεση και μυστική ψηφοφορία, με το εκλογικό σύστημα που προβλέπεται στο άρθρο 12 του ν. 1264/1982. Εκλογές γίνονται και στην περίπτωση που ο συνολικός αριθμός των μελών του συμβουλίου μειώθηκε για οποιοδήποτε λόγο και δεν υπάρχουν αναπληρωματικά μέλη.

Με απόφαση της γενικής συνέλευσης που λαμβάνεται με πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων μπορεί να καθορισθεί οποιοδήποτε άλλο εκλογικό σύστημα.

2. Κάθε εργαζόμενος, που έχει συμπληρώσει ένα δίμηνο στην επιχείρηση έως την προηγούμενη των εκλογών, έχει δικαίωμα να ψηφίσει για μέλη των συμβουλίων εργαζομένων και να εκλέγει στα αξιώματα αυτά. Δεν έχουν δικαίωμα να εκλέγουν όσοι έχουν τοποθετηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Άρθρο 5
Εφορευτικές επιτροπές

1. Οι Εκλογές διεξάγονται από Εφορευτικές επιτροπές που εκλέγονται από τη γενική συνέλευση των εργαζομένων και αποτελούνται από τρία (3) μέλη.

Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής εκλέγεται από τα μέλη της.

2. Οι Εφορευτικές επιτροπές μεριμνούν για τη διεξαγωγή των εκλογών, καταμετρούν τις ψήφους και ανακηρύσσουν τους επιτυχόντες. Οι εφορευτικές επιτροπές τηρούν πρακτικά για τις Εκλογές, που καταγράφονται σε ειδικό βιβλίο και γνωστοποιούν το αποτέλεσμα των εκλογών στο σωματείο ή στα σωματεία της επιχείρησης, στους εργαζόμενους στον εργοδότη και στην αντίστοιχη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.

Άρθρο 6
Συγκρότηση και λειτουργία των συμβουλίων εργαζομένων

1. Τα συμβούλια εργαζομένων συγκροτούνται σε σώμα τη επομένη από την εκλογή τους εβδομάδα και εκλέγουν μεταξύ των μελών τους τον πρόεδρο με τον αναπληρωτή τους και το γραμματέα.

2. Ο πρόεδρος του συμβουλίου εκπροσωπεί το συμβούλιο.

3. Οι συνεδριάσεις των συμβουλίων εργαζομένων συγκαλούνται από τον πρόεδρο κάθε μήνα ή και έκτακτα εφ` όσον ζητηθεί από το ένα τρίτο (1/ 3) των μελών τους. Ο πρόεδρος καθορίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης στην οποία περιλαμβάνει και εκείνα που προτείνει το ένα τρίτο (1/3) των μελών του συμβουλίου ή ο εργοδότης, δέκα (10) τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση. Η ημερήσια διάταξη κοινοποιείται στον εργοδότη και στα μέλη του συμβουλίου πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση.

4. Το συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία, όταν παρίστανται περισσότερα από τα μισά μέλη του και αποφασίζει με πλειοψηφία των παρόντων. Το συμβούλιο σε κάθε περίπτωση αποφασίζει για τον τρόπο λειτουργίας του.

Άρθρο 7

1. Τα μέλη των συμβουλίων είναι δυνατό ν` ανακληθούν με απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων που συγκαλείται για το σκοπό αυτό, με αίτηση από το ένα πέμπτο (1/5) των μελών της.

Η απαρτία της γενικής συνέλευσης για την ανάκληση μέλους είναι εκείνη που απαιτείται για την εκλογή των μελών συμβουλίων εργαζομένων, όπως περιγράφεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 3.

2. Η αντικατάσταση μέλους συμβουλίου που πέθανε η έχασε την ιδιότητά του ή ανακλήθηκε μετά από ακύρωση της εκλογής του από το δικαστήριο ή παραιτήθηκε ή λύθηκε η έληξε η σχέση εργασίας του γίνεται από τα αναπληρωματικά μέλη. Η αντικατάσταση γνωστοποιείται στα ενδιαφερόμενα μέρη.

Άρθρο 8
Χώρος συνελεύσεων και γραφείων

1. Οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων γίνονται στο χώρο εργασίας ή σε άλλο χώρο που θα συμφωνηθεί με τον εργοδότη, εκτός χρόνου απασχόλησης, όπως καθορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 6 του ν. 1264/1982.

2. Ο εργοδότης υποχρεούται να παραχωρήσει στο συμβούλιο εργαζομένων κατάλληλο κατά το δυνατό χώρο για γραφείο στον τόπο εργασίας, καθώς και κατάλληλο χώρο για ανακοινώσεις. Οι παράγραφοι 2 και 5 του άρθρου 16 του ν. 1264/1982 εφαρμόζονται αναλόγως.

3. Οι δαπάνες της διαδικασίας εκλογής των μελών των συμβουλίων εργαζομένων βαρύνουν τους εργοδότες.

Άρθρο 9
Προστασία

1. Τα μέλη των συμβουλίων εργαζομένων απολαμβάνουν την Προστασία που παρέχεται στις διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων από τις διατάξεις των παρ. 5 και 9 του άρθρου 14 του ν. 1264/1982, εξαιρουμένων των παραιτουμένων για οποιαδήποτε αιτία προ της λήξεως της θητείας τους.

Οι διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 10 και του άρθρου 15 του ν. 1264/ 1982 εφαρμόζονται και για τα μέλη των συμβουλίων εργαζομένων.

2. Απαγορεύεται στους εργοδότες, σε πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό τους ή σε οποιοδήποτε τρίτο να προβαίνουν σε πράξεις ή παραλείψεις με σκοπό να παρακωλύουν την άσκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που απορρέουν από το νόμο αυτόν και ιδίως:

α) να ασκούν επιρροή στους εργαζομένους με απειλές απολύσεων ή άλλα μέσα για την παρεμπόδιση της άσκησης των δικαιωμάτων που παρέχει ο νόμος αυτός,

β) να υποστηρίζουν την υποψηφιότητα εργαζομένων με οικονομικά ή άλλα μέσα και

γ) να επεμβαίνουν με κάθε τρόπο στο έργο των γενικών συνελεύσεων των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Άρθρο 10
Διευκολύνσεις

1. Ο πρόεδρος του συμβουλίου εργαζομένων ή ο αναπληρωτής του απαλλάσσονται από την υποχρέωση να παρέχουν εργασία για δύο (2) ώρες την εβδομάδα, εφ` όσον αυτό είναι απαραίτητο για την άσκηση των καθηκόντων τους, μετά από προειδοποίηση του εργοδότη για την απουσία από τη θέση εργασίας τους.

2. Τα μέλη των συμβουλίων εργαζομένων έχουν δικαίωμα να πάρουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους έως δώδεκα (12) συνολικά ημέρες άδεια με αποδοχές, προκειμένου να λάβουν μέρος σε εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνει για την επιμόρφωσή τους η πιο αντιπροσωπευτική τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση ή οργανισμός που ασκεί αναγνωρισμένα το έργο αυτό.

3. Για να πάρουν την άδεια της προηγούμενης παραγράφου τα μέλη των συμβουλίων εργαζομένων οφείλουν να προσκομίσουν στον εργοδότη αποδεικτικά της συμμετοχής τους στα προγράμματα αυτά.

4. Για κάθε διαφωνία σχετική με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού αποφασίζει η επιτροπή του άρθρου 15 του ν. 126/1982, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 25 του ν. 1545/1985 (ΦΕΚ 91).

5. Τα μέλη των συμβουλίων οφείλουν να ασκούν τα καθήκοντά τους με τρόπο που να μην παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.

6. Τα μέλη των συμβουλίων των εργαζομένων μπορούν να εισέρχονται σε όλους τους χώρους εργασίας, κάθε φορά που το συμβούλιο κρίνει απαραίτητο, προκειμένου να ασκούν τα καθήκοντά τους.

Άρθρο 11
Κοινές συσκέψεις

1. Ο εργοδότης και το συμβούλιο εργαζομένων συσκέπτονται μέσα στο πρώτο 10ήμερο κάθε δεύτερου μήνα, σε ημέρα και ώρα που καθορίζουν από κοινού. Κοινές συσκέψεις πραγματοποιούνται εκτάκτως, εφ` όσον το ζητήσει μια από τις δύο πλευρές.

2. Κάθε πλευρά γνωστοποιεί στην άλλη τα θέματα που επιθυμεί να συζητηθούν στην κοινή σύσκεψη πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα πραγματοποίησής της.

Άρθρο 12
Αρμοδιότητες των συμβουλίων των εργαζομένων Σχέσεις με το συνδικαλιστικό κίνημα

1. Η λειτουργία των συμβουλίων των εργαζομένων είναι συμμετοχική και γνωμοδοτική και σκοπεύει στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε συνάρτηση με την ανάπτυξη της επιχείρησης. Η λειτουργία των συμβουλίων αυτών δεν αναιρεί σε κανένα σημείο το σκοπό, τα μέσα και τα δικαιώματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που με τη δράση τους σύμφωνα με τα άρθρα 22 και 23 του Συντάγματος και του ν. 1264/1982 διαφυλάσσουν και προάγουν τα εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά, κοινωνικά και συνδικαλιστικά συμφέροντα των εργαζομένων.

2. Οι συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών και συμβουλίων εργαζομένων δε δεσμεύουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να επιδιώξουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους με συλλογικές συμβάσεις.

3. Τα συμβούλια των εργαζομένων συνεργάζονται με τη συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης και την ενημερώνουν για τα θέματα της αρμοδιότητάς τους.

Η συνεργασία αυτή ορίζεται από τη γενική συνέλευση σε τακτά χρονικά διαστήματα. Με την ίδια διαδικασία μπορεί να καθορίζεται συνεργασία με τις ανάλογες δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Το Δ.Σ. της συνδικαλιστικής οργάνωσης της επιχείρησης μπορεί να καλέσει σε ενημερωτική συνάντηση το συμβούλιο των εργαζομένων για σοβαρά θέματα.

4. Αποφασίζουν από κοινού με τον εργοδότη για τα κατωτέρω θέματα: α) Την κατάρτιση του εσωτερικού κανονισμού της επιχείρησης. β) Τον κανονισμό υγιεινής και ασφάλειας της επιχείρησης. γ) Την κατάρτιση ενημερωτικών προγραμμάτων για τις νέες μεθόδους οργάνωσης της επιχείρησης και τη χρήση νέων τεχνολογιών. δ) Τον προγραμματισμό της επιμόρφωσης της διαρκούς εκπαίδευσης και της μετεκπαίδευσης του προσωπικού, ιδιαίτερα μετά από κάθε μετατροπή της τεχνολογίας. ε) Τον τρόπο ελέγχου της παρουσίας και της συμπεριφοράς του προσωπικού στα πλαίσια της Προστασίας της προσωπικότητας των εργαζομένων ιδίως απέναντι στα οπτικοακουστικά μέσα. στ) Τον προγραμματισμό των κανονικών αδειών. ζ) Την επανένταξη των αναπήρων από εργατικό ατύχημα που έγινε στην επιχείρηση σε κατάλληλες γι’ αυτούς θέσεις απασχόλησης. η) Τον προγραμματισμό και τον έλεγχο πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και κοινωνικών εκδηλώσεων. Για όλα τα παραπάνω θέματα καταρτίζεται γραπτή συμφωνία, η οποία ισχύει από την κατάθεσή της στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας και έχει κανονιστική ισχύ. Η συμφωνία αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων του Συμβουλίου Εργαζομένων. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ εργοδότη και Συμβουλίου Εργαζομένων για τη ρύθμιση των ανωτέρω θεμάτων, η διαφορά επιλύεται με τη διαδικασία της μεσολάβησης και παραπομπή στη διαιτησία, σύμφωνα με τα άρθρα 15 και 16 του ν. 1876/1990 (ΦΕΚ 27 Α`). Οι ανωτέρω αρμοδιότητες ασκούνται από το Συμβούλιο εργαζομένων, εφόσον στην επιχείρηση δεν λειτουργεί συνδικαλιστική οργάνωση, και τα θέματα αυτά δεν ρυθμίζονται με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  από την παρ.2 του άρθρου 8 του Ν.2224/1994 (Α 112)

5. Μελετούν και προτείνουν τρόπους βελτίωσης της παραγωγικότητας όλων των συντελεστών της παραγωγής. Για τον σκοπό αυτόν δύνανται να χρησιμοποιούν εμπειρογνώμονες του οργανισμού που προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 10 του νόμου αυτού.

6. Προτείνουν μέτρα για τη βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας.

7. Υποδεικνύουν τα μέλη της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας από τα μέλη τους.

Άρθρο 13
Πληροφόρηση

1. Ο εργοδότης οφείλει να πληροφορεί τα συμβούλια εργαζομένων για τα παρακάτω θέματα, πριν από την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεών του:

α) Αλλαγή νομικού καθεστώτος της επιχείρησης,

β) ολική ή μερική μεταφορά, επέκταση ή περιορισμό των εγκαταστάσεών της,

γ) εισαγωγή νέας τεχνολογίας,

δ) αλλαγή στη διάρθρωση προσωπικού, μείωση ή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων και θέση σε διαθεσιμότητα ή εκ περιτροπής εργασία,

ε) τον ετήσιο προγραμματισμό των επενδύσεων για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της επιχείρησης,

στ) παρέχει στα συμβούλια εργαζομένων κάθε στοιχείο που θα ζητηθεί από αυτά και αναφέρεται στα θέματα του άρθρου 12 του νόμου αυτού.

ζ) τον προγραμματισμό τυχόν υπερωριακής απασχόλησης.

2. Τα συμβούλια εργαζομένων έχουν επίσης δικαίωμα να πληροφορούνται για:

α) τις γενικές τάσεις της επιχείρησης στον οικονομικό τομέα και στον προγραμματισμό της παραγωγής,

β) τον ισολογισμό και απολογισμό της επιχείρησης,

γ) το λογαριασμό εκμετάλλευσης της επιχείρησης.

3. Η Πληροφόρηση παρέχεται εγκαίρως και με σαφήνεια τουλάχιστο μια φορά το χρόνο σε ημερομηνία που ορίζει η διεύθυνση της επιχείρησης, καθώς και εκτάκτως όταν το ζητήσει το συμβούλιο εργαζομένων, μέσα σε προθεσμία είκοσι (20) εργάσιμων ημερών.

4. Ο εργοδότης δεν έχει υποχρέωση να πληροφορεί τα συμβούλια των εργαζομένων για θέματα που χαρακτηρίζονται απόρρητα από την ισχύουσα νομοθεσία, όπως το τραπεζικό, το δικηγορικό απόρρητο, θέματα εθνικής σημασίας, ευρεσιτεχνίες.

5. Τα μέλη των εργασιακών συμβουλίων έχουν υποχρέωση να μην ανακοινώνουν σε τρίτους, χωρίς τη συγκατάθεση του εργοδότη, πληροφορίες που αναφέρονται σε θέματα της προηγούμενης παραγράφου ή έχουν ιδιάζουσα σημασία για την επιχείρηση και των οποίων η διαρροή θα είχε επιβλαβείς συνέπειες για την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης.

6. Τα μέλη των συμβουλίων των εργαζομένων και ο εργοδότης αποφασίζουν από κοινού κάθε φορά για τα θέματα των κοινών συσκέψεων και τα στοιχεία της Πληροφόρησης που μπορούν να ανακοινωθούν σε τρίτους.

Άρθρο 14
Διαβουλεύσεις
Τα συμβούλια εργαζομένων διαβουλεύονται με τον εργοδότη αν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση:

α) στις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία που ισχύει κάθε φορά για τον έλεγχο των ομαδικών απολύσεων,

β) στις περιπτώσεις κατά τις οποίες προβλέπονται Διαβουλεύσεις με τους εργαζόμενους από γενικούς ή ειδικούς νόμους.

Άρθρο 15
Λοιπές αρμοδιότητες

1. Αν δεν υπάρχει σωματείο της επιχείρησης, τα συμβούλια εργαζομένων, εκτός από τις αρμοδιότητες του άρθρου 12 του νόμου αυτού, έχουν επίσης αρμοδιότητα να προβάλλουν στον εργοδότη κάθε θέμα που είναι σχετικό με την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, την υλοποίηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και με άλλες συμφωνίες που διαμορφώνουν υπέρ των εργαζομένων ειδικό καθεστώς στον εργασιακό χώρο.

2. Τα συμβούλια εργαζομένων, αν δε διευθετηθεί ή δεν επιλυθεί οποιοδήποτε από τα παραπάνω θέματα, μπορούν να προσφύγουν στην επιθεώρηση εργασίας και να αναλάβουν την υποστήριξή τους κατά τη μεσολαβητική προσπάθεια του επιθεωρητή.

Άρθρο 16
Γενικές διατάξεις

1. Εφ όσον μεταξύ περισσότερων αυτοτελών επιχειρήσεων μια από αυτές ασκεί ενιαία διοίκηση της οικονομικής πολιτικής τους, τα επί μέρους συμβούλια εργαζομένων μπορούν να ορίσουν μεταξύ των μελών τους κοινούς εκπροσώπους για το συντονισμό των κοινών ζητημάτων.

Αν σε μια (1) από τις παραπάνω επιχειρήσεις υπάρχει συμβούλιο εργαζομένων, τούτο μπορεί να εκπροσωπεί και τους εργαζόμενους των άλλων επιχειρήσεων απέναντι στην ενιαία διοίκηση.

2. Με συλλογικές συμβάσεις εργασίας που συνάπτονται μεταξύ του εργοδότη και της συνδικαλιστικής οργάνωσης της επιχείρησης ή της αντιπροσωπευτικότερης συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων του χώρου, όταν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση, μπορεί να ρυθμίζονται και τα εξής θέματα:

α) Να μειώνεται το όριο του αριθμού των εργαζομένων που προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του νόμου αυτού.

β) Να προβλέπονται ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους χώρους συνελεύσεων και γραφείων, για θέματα Πληροφόρησης και κοινών συσκέψεων των συμβουλίων με τους εργοδότες και τις Διευκολύνσεις που παρέχονται στα συμβούλια εργαζομένων.

3. Σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από πενήντα (50) εργαζόμενους και που δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο, είναι δυνατό με συλλογική σύμβαση εργασίας να επεκτείνεται η Προστασία του άρθρου 9 του νόμου αυτού και σε έναν εργαζόμενο της επιχείρησης που ορίζεται από την αντιπροσωπευτικότερη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων του χώρου.

Άρθρο 17
Κυρώσεις

1. `Όποιος παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου 9 παρ. 1 και 2 τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 458 του ποινικού κώδικα.

2. Αν ο εργοδότης δεν συμμορφώνεται προς τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τις διατάξεις των άρθρων 8, 12 και 13, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 8 και 9 του ν. 1264/1982.

3. Η διάταξη του άρθρου 16 του ν. 146/1914 εφαρμόζεται και για τα μέλη των συμβουλίων των εργαζομένων και για μια πενταετία μετά τη λήξη της εργασιακής τους σχέσης, σε περίπτωση που δεν τηρούν το καθήκον εχεμύθειας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 13 παρ. 5 του νόμου αυτού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Κύρωση της 135 Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας

Άρθρο 18
Κυρώνεται και έχει ισχύ νόμου η 135 Διεθνής Σύμβαση Εργασίας “για την Προστασία των αντιπροσώπων των εργαζομένων στην επιχείρηση και τις Διευκολύνσεις που πρέπει να τους παρασχεθούν”, η οποία ψηφίστηκε από τη Γενική Συνδιάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στην 56η σύνοδό της το έτος 1971.

Το κείμενο της σύμβασης στην ελληνική του μετάφραση είναι το ακόλουθο:

ΣΥΜΒΑΣΗ 135

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ

Η Γενική Συνδιάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που συγκλήθηκε στη Γενεύη από το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και συνήλθε εκεί στις 2 Ιουνίου 1971 στην πεντηκοστή έκτη σύνοδό της.

Αφού έλαβε υπόψη τις διατάξεις της σύμβασης για το δικαίωμα οργάνωσης και συλλογικής διαπραγμάτευσης του 1949 που προστατεύει τους εργαζομένους από κάθε πράξη διάκρισης που μπορεί να προσβάλλει τη συνδικαλιστική ελευθερία σε θέματα απασχόλησης.

Αφού έκρινε ότι είναι επιθυμητή η αποδοχή συμπληρωματικών διατάξεων σχετικά με τους αντιπροσώπους των εργαζομένων.

Αφού αποφάσισε να αποδεχθεί διάφορες προτάσεις σχετικές με την Προστασία των αντιπροσώπων των εργαζομένων μέσα στην επιχείρηση και τις Διευκολύνσεις που πρέπει να τους παρέχονται, ζήτημα που αποτελεί το πέμπτο θέμα της ημερησίας διάταξης της συνόδου.

Αφού αποφάσισε ότι αυτές οι προτάσεις θα πάρουν τη μορφή διεθνούς σύμβασης, αποδέχεται σήμερα 23 Ιουνίου 1971, την παρακάτω σύμβαση που θα καλείται ως “σύμβαση για τους αντιπροσώπους των εργαζομένων, 1971”.

Άρθρο 1

Οι αντιπρόσωποι των εργαζομένων στην επιχείρηση πρέπει να προστατεύονται αποτελεσματικά έναντι κάθε μέτρου, που θα μπορούσε να τους θίξει, συμπεριλαμβανομένης και της απόλυσης, και θα βασιζόταν στην ιδιότητα ή στις δραστηριότητές τους ως αντιπρόσωποι των εργαζομένων, στη συνδικαλιστική τους υπαγωγή ή στη συμμετοχή τους σε συνδικαλιστικές δραστηριότητες εφ` όσον ενεργούν σύμφωνα με τους νόμους, τις συλλογικές συμβάσεις ή άλλες συμβατικές ρυθμίσεις που ισχύουν.

Άρθρο 2

1. Θα πρέπει να παρέχονται Διευκολύνσεις μέσα στην επιχείρηση στους αντιπροσώπους των εργαζομένων, έτσι ώστε να τους επιτρέπεται να εκπληρώνουν γρήγορα και αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους.

2. Για το σκοπό αυτόν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του συστήματος επαγγελματικών σχέσεων που ισχύει στη χώρα, καθώς και οι ανάγκες, η σπουδαιότητα και οι δυνατότητες της ενδιαφερόμενης επιχείρησης.

3. Η παροχή τέτοιων διευκολύνσεων δεν πρέπει να παρεμποδίζει την αποτελεσματική λειτουργία της ενδιαφερόμενης επιχείρησης.

Άρθρο 3

Για τους σκοπούς αυτής της σύμβασης ο όρος “αντιπρόσωποι των εργαζομένων” σημαίνει τα πρόσωπα που αναγνωρίζονται ότι έχουν αυτήν την ιδιότητα από την εθνική νομοθεσία ή πρακτική, είτε είναι:

α) συνδικαλιστικοί αντιπρόσωποι, δηλαδή αντιπρόσωποι που ορίζονται ή εκλέγονται από τα σωματεία ή τα μέλη των σωματείων, ή

β) εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, δηλαδή αντιπρόσωποι που εκλέγονται ελεύθερα από τους εργαζομένους της επιχείρησης, σύμφωνα με τις διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας ή των συλλογικών συμβάσεων και των οποίων τα καθήκοντα δεν εκτείνονται σε δραστηριότητες, που αναγνωρίζονται από τις ενδιαφερόμενες χώρες ότι ανήκουν στις αποκλειστικές αρμοδιότητες των σωματείων.

Άρθρο 4

Η εθνική νομοθεσία, οι συλλογικές συμβάσεις, οι διαιτητικές αποφάσεις ή οι δικαστικές αποφάσεις μπορούν να καθορίζουν τον τύπο ή τους τύπους των αντιπροσώπων των εργαζομένων, που πρέπει να έχουν δικαίωμα στην Προστασία και τις Διευκολύνσεις στις οποίες στοχεύει αυτή η σύμβαση.

Άρθρο 5

`Όταν στην ίδια επιχείρηση υπάρχουν ταυτόχρονα συνδικαλιστικοί και εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, όποτε κρίνεται αναγκαίο, για να εξασφαλίζεται ότι η παρουσία των εκλεγμένων αντιπροσώπων δε θα χρησιμοποιηθεί για να αποδυναμώσει τη θέση των ενδιαφερομένων σωματείων ή των αντιπροσώπων τους και για να ενθαρρύνεται η συνεργασία πάνω σ` όλα τα σχετικά θέματα ανάμεσα στους εκλεγμένους αντιπροσώπους αφενός και στα ενδιαφερόμενα σωματεία και τους αντιπροσώπους τους αφετέρου.

Άρθρο 6

Η εφαρμογή των διατάξεων αυτής της σύμβασης θα μπορεί να διασφαλίζεται με εθνική νομοθεσία, με συλλογικές συμβάσεις ή με κάθε άλλο τρόπο σύμφωνα με την εθνική πρακτική.

Άρθρο 7

Οι επίσημες επικυρώσεις αυτής της σύμβασης θα ανακοινώνονται στο Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, από τον οποίο και θα καταχωρίζονται.

Άρθρο 8

1. Αυτή η σύμβαση θα δεσμεύει μόνο τα μέλη εκείνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, των οποίων τις επικυρώσεις έχει καταχωρίσει ο Γενικός Διευθυντής.

2. Θα αρχίσει να ισχύει δώδεκα μήνες μετά την καταχώριση των επικυρώσεων δύο Μελών από το Γενικό Διευθυντή.

3. Στη συνέχεια αυτή η σύμβαση θα τεθεί σε ισχύ για κάθε Μέλος δώδεκα μήνες μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα έχει καταχωρισθεί η επικύρωσή του.

Άρθρο 9

1. Κάθε Μέλος, που έχει επικυρώσει αυτήν τη σύμβαση, μπορεί να την καταγγείλει, μετά την πάροδο δεκαετίας από την ημερομηνία της αρχικής έναρξης ισχύος της σύμβασης με δήλωση, που κοινοποιείται στο Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας από τον οποίο και καταχωρίζεται.

Η καταγγελία θα αρχίσει να ισχύει ένα χρόνο μετά την ημερομηνία καταχώρισής της.

2. Κάθε Μέλος, που έχει επικυρώσει αυτή τη σύμβαση και που μέσα σε ένα χρόνο από τη λήξη της δεκαετίας, που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο, δε θα κάνει χρήση της δυνατότητας καταγγελίας που προβλέπεται σ` αυτό το άρθρο, δεσμεύεται για μια νέα δεκαετία και στη συνέχεια θα μπορεί να καταγγέλλει αυτή τη σύμβαση στο τέλος κάθε δεκαετίας και με τους όρους που προβλέπει αυτό το άρθρο.

Άρθρο 10

1. Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας γνωστοποιεί σε όλα τα Μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας την καταχώριση όλων των επικυρώσεων και καταγγελιών, που θα του κοινοποιούνται από τα Μέλη της Οργάνωσης. 2. Γνωστοποιώντας στα Μέλη της Οργάνωσης την καταχώριση της δεύτερης επικύρωσης που θα του έχει κοινοποιηθεί, ο Γενικός Διευθυντής, θα πρέπει να επιστήσει την προσοχή των Μελών της Οργάνωσης στην ημερομηνία, από την οποία αυτή η σύμβαση θα αρχίσει να ισχύει.

Άρθρο 11

Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας θα κοινοποιεί στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για καταχώριση, σύμφωνα με το άρθρο 102 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, πλήρεις πληροφορίες για κάθε επικύρωση και πράξη καταγγελίας, που θα έχει καταχωρισθεί σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων άρθρων.

Άρθρο 12

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, όποτε το κρίνει αναγκαίο, θα υποβάλλει στη Γενική Συνδιάσκεψη έκθεση πάνω στην εφαρμογή αυτής της σύμβασης και θα εξετάζει αν συντρέχει λόγος να εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της Συνδιάσκεψης το θέμα της ολικής ή μερικής αναθεώρησής της.

Άρθρο 13

1. Σε περίπτωση που η Συνδιάσκεψη ψηφίσει μια νέα σύμβαση, που αναθεωρεί ολικά ή μερικά αυτήν τη σύμβαση και εφ` όσον η νέα σύμβαση δεν ορίζει διαφορετικά, τότε

α) η επικύρωση από ένα Μέλος της νέας αναθεωρητικής σύμβασης θα επιφέρει αυτοδίκαια, παρά τις διατάξεις του παραπάνω άρθρου 9, την άμεση καταγγελία αυτής της σύμβασης με την επιφύλαξη ότι η νέα αναθεωρητική σύμβαση θα έχει αρχίσει να ισχύει,

β) από την ημερομηνία που θα αρχίσει να ισχύει η νέα αναθεωρητική σύμβαση, η παρούσα σύμβαση θα πάψει να είναι ανοικτή για επικύρωση από τα Μέλη.

2. Εν πάση περιπτώσει αυτή η Σύμβαση θα παραμείνει σε ισχύ με τη μορφή και το περιεχόμενο που έχει για τα Μέλη εκείνα που θα την έχουν επικυρώσει, αλλά δε θα έχουν επικυρώσει την αναθεωρητική της σύμβαση.

Άρθρο 14

Το γαλλικό και αγγλικό κείμενο αυτής της σύμβασης είναι εξίσου αυθεντικά.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

Άρθρο 19
Συμπλήρωση διατάξεων του ν. 1568/1985 “Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων”

1. Συνιστώνται σε κάθε νομό ή πόλη, με βάση τις περιφερειακές Υπηρεσίες Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, μικτές επιτροπές ελέγχου των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, για τις οικοδομές και τα εργοταξιακά έργα. . Οι επιτροπές αυτές καλύπτουν τοπικά ομοειδείς επιχειρήσεις που, λόγω αριθμού εργαζομένων, δεν εμπίπτουν ούτε εν μέρει στις διατάξεις του Κεφαλαίου Α` του ν. 1568/1985.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 22 Ν.3144/2003, ΦΕΚ Α 111/8.5.2003.

2. Η σύνθεση των μικτών επιτροπών ελέγχου, υπό τον επιθεωρητή εργασίας, περιλαμβάνει εκπροσώπους των εργαζομένων και έναν εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπως και μέλος υποδεικνυόμενο από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, εφ` όσον πρόκειται για τις επιτροπές ελέγχου ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Πειραιά – Δραπετσώνας – Κερατσινίου – Περάματος – Σαλαμίνας.

3. Με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας μπορεί να καθορίζεται ειδικότερα το έργο των επιτροπών, η θητεία των μελών τους, ο τρόπος υπόδειξης των εκπροσώπων των εργαζομένων, η περιοδικότητα των ελέγχων και κάθε άλλη, για τη λειτουργία τους, λεπτομέρεια.

4. Η συγκρότηση των μικτών επιτροπών γίνεται με αποφάσεις του οικείου νομάρχη, όπου οι τοπικές ανάγκες το απαιτούν, ο οποίος μπορεί να αναθέτει στην ίδια επιτροπή και αρμοδιότητα σε περιοχή άλλης ή άλλων Επιθεωρήσεων Εργασίας του ίδιου νόμου.

5. Ο έλεγχος εφαρμογής της νομοθεσίας, η επιβολή διοικητικών κυρώσεων, καθώς και η υποβολή μηνύσεων για παράβαση των διατάξεων για υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων γίνεται μόνο από τον επιθεωρητή εργασίας.

6. α) Η επιτροπή λειτουργεί κατά τις ώρες λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών και ευρίσκεται σε απαρτία όταν τα παρόντα μέλη, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος, είναι περισσότερα από τα απόντα, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών της.

β) Στους εκπροσώπους των εργαζομένων και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που μετέχουν στην Επιτροπή, καταβάλλεται αμοιβή για κάθε ώρα απασχόλησής τους, η οποία βαρύνει τον προϋπολογισμό του Οργανισμού της Εργατικής Εστίας.

γ) Το ύψος της ανωτέρω αμοιβής, ο τρόπος καταβολής αυτής και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας. Η πρώτη απόφαση που θα εκδοθεί έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 1991.

δ) Ο χρόνος συμμετοχής των εκπροσώπων των εργαζομένων στην επιτροπή, για τον οποίο λαμβάνουν αμοιβή, θεωρείται ως χρόνος ασφάλισης στους φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης και για όλους του κλάδους ασφάλισης που υπάγονται λόγω του επαγγέλματός τους.

Οι εισφορές που υπολογίζονται στις ως άνω καταβαλλόμενες αμοιβές αποδίδονται στους παραπάνω φορείς από τον Οργανισμό της Εργατικής Εστίας. Η εργοδοτική εισφορά βαρύνει τον προϋπολογισμό του Οργανισμού αυτού η δε εργατική, τους ίδιους.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 91 του Ν.2084/1992 (ΦΕΚ Α 165).

7. Κυρώνονται από τότε που εκδόθηκαν οι κατωτέρω υπουργικές αποφάσεις:

α) Η απόφαση του Υπουργού Εργασίας αριθ. 131325/7.8.1987 “Σύσταση ———————————————————————- μικτών επιτροπών ελέγχου σε οικοδομές και εργοταξιακά έργα” (ΦΕΚ 467/ ——————————————————————— Β`/ 28.8.1987), που έχει ως εξής: ————-

“Αριθ. 131325 Σύσταση μικτών επιτροπών ελέγχου σε οικοδομές και εργοταξιακά έργα.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

`Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του ν. 1558/1985 “Κυβέρνηση και Κυβερνητικά `Όργανα”.

2. Τις διατάξεις του ν. 1568/1985 “Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων”. Αποφασίζουμε:

1. Συστήνουμε σε κάθε νομό ή πόλη, με βάση τις περιφερειακές υπηρεσίες Επιθεώρησης Εργασίας μικτές επιτροπές ελέγχου των συνθηκών Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας για τις οικοδομές και εργοταξιακά έργα που λόγω αριθμού εργαζόμενων, δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του Κεφ. Α` του ν. 1568/1985 “Υγιεινή και Ασφάλεια των Εργαζομένων” ανάλογα των τοπικών αναγκών.

2. Οι μικτές επιτροπές συγκροτούνται από τον αρμόδιο Νομάρχη και αποτελούνται από:

α) Τον Επιθεωρητή Εργασίας ως Πρόεδρο,

β) τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στον κλάδο που ορίζεται από την αντιπροσωπευτική πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση με τον αναπληρωτή του,

γ) τον εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε) που ορίζεται από τη διοίκησή του με αναπληρωτή του.

3. Ο έλεγχος εφαρμογής της νομοθεσίας, η τυχόν επιβολή κυρώσεων και γενικά οι σχετικές υποδείξεις και παρατηρήσεις προς τους εργοδότες διενεργούνται πάντοτε από τον Επιθεωρητή Εργασίας.

4. Η επιτροπή εκτελεί ελέγχους τουλάχιστον ανά 15 ημέρες, με πρόσκληση του προέδρου και ύστερα από πρόταση ενός εκ των μελών της. Δεν υπάρχει απαρτία εφ` όσον δεν παρίσταται ο πρόεδρός της.

5. Η θητεία των μελών των εν λόγω επιτροπών λήγει την 31.12.88″.

[ β) Η κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας  ————————————————————— αριθ. 131782/26.10.1987 “Σύσταση μικτών επιτροπών ελέγχου στη ———————————————————————- ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Πειραιά – Δραπετσώνας – Κερατσινίου – ———————————————————————- Περάματος – Σαλαμίνας” (ΦΕΚ 601/Β`/ 10.11.1987), που έχει ως εξής: ———————————————–

“Αριθ. 131782 Σύσταση μικτών επιτροπών ελέγχου στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Πειραιά – Δραπετσώνας – Κερατσινίου – Περάματος – Σαλαμίνας.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

`Έχοντας υπόψη:  1. Τις διατάξεις του ν. 1558/26.7.1985 “Κυβέρνηση και Κυβερνητικά `Όργανα”.

2. Τις διατάξεις του π.δ/τος 1156/1977 “περί Οργανισμού του Υπουργείου Εργασίας”.

3. Τις διατάξεις του ν.δ/τος 187/1973 με το οποίο κυρώθηκε ο Κώδικας Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου.

4. Τις διατάξεις του π.δ. 95/1977 “περί Οργανισμού του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας”.

5. Τις διατάξεις του ν. 1568/1985 “Υγιεινή και Ασφάλεια των Εργαζομένων”. Αποφασίζουμε:

1. Συστήνουμε στον Πειραιά με βάση τις Επιθεωρήσεις Εργασίας Κερατσινίου και Περάματος και κατ’ αντιστοιχία με την παροχή ευθύνης τους, δύο μικτές επιτροπές ελέγχου των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, για τις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις της ζώνης Πειραιά – Δραπετσώνας – Κερατσινίου – Περάματος – Σαλαμίνας, που λόγω αριθμού εργαζομένων δεν εμπίπτουν ούτε εν μέρει στις διατάξεις του Κεφ. Α` του ν. 1568/1985 “Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων”.

2. Οι μικτές επιτροπές συγκροτούνται από το Νομάρχη Πειραιά και αποτελούνται από τους:

α) Τεχνικό Επιθεωρητή εργασίας ως πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του,

β) εκπρόσωπο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με τον αναπληρωτή του,

γ) εκπρόσωπο του ΤΕΕ με την ειδικότητα του ναυπηγού μηχανικού, που ορίζεται από τη διοίκησή του με τον αναπληρωτή του,

δ) δύο (2) εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων που ορίζονται από τις πιο αντιπροσωπευτικές πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις με τους αναπληρωτές τους.

3. Η κάθε επιτροπή διενεργεί τακτικούς ελέγχους δύο (2) φορές την εβδομάδα και έκτακτους όποτε το ζητήσουν τουλάχιστον δύο από τα μέλη της.

4. Ο έλεγχος εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας γίνεται από την επιτροπή συλλογικά. Οι σχετικές υποδείξεις και παρατηρήσεις και η τυχόν επιβολή ποινικών κυρώσεων καθώς και των διοικητικών κυρώσεων του ν 1568/1985 “Υγιεινή και Ασφάλεια των Εργαζομένων” διενεργούνται πάντοτε από τον Επιθεωρητή Εργασίας.

Η επιτροπή τηρεί βιβλίο της δραστηριότητάς της.

5. Η θητεία των μελών των εν λόγω επιτροπών είναι διετής.

Η απόφαση αυτή, που θα κυρωθεί με νόμο, να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως”. ]

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το το άρθρο 2 , παρ. 1 της ΥΑ οικ.23280/603/14.12.2011 (ΦΕΚ Β΄3115/30.12.2011),

8. Η περίπτωση α της παρ. 2 του άρθρου 15 του ν 1568/1985 (ΦΕΚ 177 Α/ 18.10. 1985) “Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων” αντικαθίσταται ως εξής:

“α. Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας ως πρόεδρος με αναπληρωτή τον ειδικό γραμματέα του τομέα συνθηκών εργασίας υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων ή ανώτερο υπάλληλο του Υπουργείου Εργασίας, προϊστάμενο διευθύνσεως, που ορίζεται με την υπουργική απόφαση διορισμού των μελών”.

9. Η παράγραφος 2 του άρθρου 34 του ν. 1568/1985 “Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων” αντικαθίσταται ως ακολούθως:

“Η πράξη επιβολής προστίμου της παρ. 1 του άρθρου 33 κοινοποιείται με απόδειξη στον παραβάτη ο οποίος καταβάλλει το πρόστιμο που επιβλήθηκε με κατάθεση του ποσού στο λογαριασμό του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), που τηρείται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Ο παραβάτης μπορεί μέσα σε προθεσμία 20 ημερών από την κοινοποίηση να προσφύγει στα τακτικά δικαστήρια, κοινοποιώντας ο προσφεύγων, επί ποινή απαραδέκτου, το δικόγραφο μέσα σε 10 ημέρες από την κατάθεσή του, στον επιθεωρητή εργασίας που επέβαλε το πρόστιμο.

Μετά την πάροδο της προθεσμίας για την άσκηση και κοινοποίηση της προσφυγής τα σχετικά έγγραφα διαβιβάζονται στο δημόσιο ταμείο της έδρας της επιχείρησης, το ποσό του προστίμου βεβαιώνεται σαν δημόσιο έσοδο, με την επιφύλαξη της επόμενης παραγράφου και αποδίδεται κατά μήνα υπέρ του λογαριασμού του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) του Υπουργείου Εργασίας.

Αν ασκηθεί δικαστική προσφυγή κατά της απόφασης επιβολής προστίμου, αναστέλλεται η βεβαίωση του προστίμου στο δημόσιο ταμείο μέχρι την κοινοποίηση της οριστικής απόφασης επί της προσφυγής, η οποία πλέον συνιστά και τον τίτλο βεβαιώσεως του δημόσιου ταμείου. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού”

Άρθρο 20
Κύρωση απόφασης
Κυρώνεται από τότε που εκδόθηκε η απόφαση του Υπουργού Εργασίας, αριθ. 53820/17.12.1987 “Παράταση προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών ——————————————————————— του π.δ 901/76”, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 724/Β/22.12.1987 και της ————————————————————– οποίας το κείμενο έχει ως εξής:

“ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

`Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις του π.δ. 1156/1977 “περί Οργανισμού του Υπουργείου Εργασίας”.

2. Τις διατάξεις του ν. 1558/1985 “Κυβέρνηση και Κυβερνητικά όργανα”.

3. Τις διατάξεις του π.δ. 901/1976 “περί αντικαταστάσεως των διατάξεων του π.δ. 189/1975 και περί οικονομικής ενισχύσεως των επί τη βάσει του νόμου 89/1975 ανασυσταθέντων Εργατοϋπαλληλικών Επαγγελματικών Σωματείων και Ενώσεων.

4. Το άρθρο 27 του ν. 1264/1982 “Για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος”. Αποφασίζουμε:

Παρατείνουμε τις προθεσμίες υποβολής αίτησης και δικαιολογητικών για οικονομική ενίσχυση των συνδικαλιστικών οργανώσεων έτους 1987, που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 1, περίπτωση δ` του άρθρου 1 του π.δ. 901/1976, από τη λήξη τους μέχρι 31 Ιανουαρίου 1988.

Η παραπάνω απόφαση που θα κυρωθεί με νόμο να κοινοποιηθεί και να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Άρθρο 21
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 32 του Ν. 1836/ 1989 (ΦΕΚ Α 89).

1. Στις βιομηχανικές, βιοτεχνικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται εγκατεστημένες στην περιοχή Δ` του αναπτυξιακού ν. 1262/1982, δηλαδή στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, `Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου και σ` ορισμένους νομούς της περιοχής Γ` του ίδιου νόμου, δηλαδή στους νομούς Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλης, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Καβάλας, καθώς και στις περιοχές επαρχίες Καλαμάτας και Μεσσήνης του νομού Μεσσηνίας, δίδεται οικονομική ενίσχυση από τον Ο.Α.Ε.Δ.

2. Για το σκοπό αυτόν ο Ο.Α.Ε.Δ. επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, στον οποίο και εγγράφονται οι σχετικές πιστώσεις.

3. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας, μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ., ρυθμίζονται το ύψος της ενίσχυσης, τα κριτήρια εκτίμησης του ύψους της ενίσχυσης, ο τρόπος παροχής της, το όργανο του Ο.Α.Ε.Δ. που αποφασίζει για την καταβολή της παροχής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την υλοποίηση των διατάξεων αυτών.

Άρθρο 22
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από την ημέρα της δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 06  Απριλίου 1988

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ