Νόμος 1745 ΦΕΚ Α΄234/31.12.1987

Σύσταση κλάδου Πρόσθετης Ασφάλισης Αγροτών και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 1
Σύσταση – Σκοπός

1. Συνιστάται, στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α) ειδικός και αυτοτελής κλάδος πρόσθετης ασφάλισης αγροτών, αποκαλούμενος εφεξής για συντομία “Κλάδος”.

2. Σκοπός του Κλάδου είναι η χορήγηση πρόσθετης σύνταξης στα πρόσωπα του επόμενου Άρθρου σε περίπτωση, γήρατος και αναπηρίας καθώς και στα μέλη της οικογένειας τους, που ορίζονται, στην παρ. 2 του Άρθρου 6, σε περίπτωση θανάτου του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου

3. Ο Κλάδος έχει οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια και διοικείται, από το διοικητικό συμβούλιο του Ο.Γ.Α. Ο προϋπολογισμός, απολογισμός και ισολογισμός του Κλάδου περιλαμβάνεται, αυτοτελώς στο γενικό προϋπολογισμό απολογισμό και ισολογισμό του Ο.Γ.Α. Το ποσοστό συμμετοχής του Κλάδου στις δαπάνες διοίκησης του Ο.Γ.Α καθορίζεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ύστερα από γνώμη του διοικητικού συμβουλίου του Ο.Γ.Α.

Άρθρο 2
Ασφαλισμένοι – Έναρξη – Λήξη ασφάλισης

1. Στην ασφάλιση του Κλάδου υπάγονται υποχρεωτικώς και, αυτοδικαίως όλα τα πρόσωπα τα οποία ασφαλίζονται, για σύνταξη στον Ο.Γ.Α.

2. Η υπαγωγή στην ασφάλιση αρχίζει, την 1η Ιανουαρίου του επομένου έτους από τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας και, λήγει, στο τέλος του έτους συμπλήρωσης του 64ου έτους της ηλικίας η την τελευταία ημέρα του μήνα πριν από το θάνατο ή την έναρξη συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας και, για όσο χρόνο διαρκεί η αναπηρία.

3. Ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Κλάδου ορίζεται, η 1η Ιανουαρίου 1988.

Άρθρο 3
Πόροι
Πόροι του Κλάδου είναι:

α. Μηνιαία ατομική εισφορά των ασφαλισμένων, όπως ορίζεται, ειδικότερα στα άρθρα 4 και 5.

β. Τόκοι, των κεφαλαίων και κάθε πρόσοδος από οποιαδήποτε αιτία

γ. Μέρος από την προβλεπόμενη κατ` έτος στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κρατική επιχορήγηση στον Ο.Γ.Α. που θα ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ύστερα από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του Ο.Γ.Α.

δ. Κάθε παροχή προς τον Κλάδο από χαριστική αιτία.

Άρθρο 4
Ασφαλιστικές κλάσεις – Υπολογισμός και είσπραξη ατομικής εισφοράς.

1. Για τον υπολογισμό των εισφορών και παροχών ορίζονται, τρεις ασφαλιστικές κλάσεις. Η υπαγωγή στη δεύτερη και τρίτη ασφαλιστική κλάση είναι προαιρετική, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Άρθρο 5 και επιτρέπεται εφ` όσον κατά την 1η Ιανουαρίου 1988 ο ασφαλισμένος δεν έχει συμπληρώσει, το 60ο ή το 55ο έτος της ηλικίας αντίστοιχα.

2. Από 1η Ιανουαρίου 1988 η μηνιαία, ατομική εισφορά για την πρώτη ασφαλιστική κλάση ορίζεται, σε ποσοστό 35% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη (η.α.ε.) που, ισχύει, την 1η Ιανουαρίου εκάστου έτους.

3. Από 1η Ιανουαρίου 1989 και για κάθε επόμενο έτος, το ποσοστό της παραγράφου 2 αυξάνεται, κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες μέχρι να συμπληρωθεί συνολικό ποσοστό 60% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη (η.α ε).

4. Η είσπραξη της ατομικής εισφοράς ενεργείται, υποχρεωτικά, από την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος (Α.Τ.Ε.) και, με εντολή της Τράπεζας αυτής από τις Γεωργικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις, οι οποίες ασκούν για λογαριασμό της Τράπεζας αυτής την αγροτική πίστη η καταβάλλουν οποιασδήποτε μορφής επιδοτήσεις ή αποζημιώσεις για λογαριασμό του Δημοσίου ή οποιουδήποτε άλλου φορέα, καθώς και, τα κατά τη διαδικασία του Άρθρου 9 οριζόμενα όργανα και, αποδίδεται, στον Ο.Γ.Α.

5. Οι διατάξεις της παρ.5 του Άρθρου 17 και της παρ.2 του Άρθρου 18 του ν.4169/1961 (ΦΕΚ 81), όπως τροποποιήθηκαν και, ισχύουν, εφαρμόζονται, αναλόγως και, για τη διαχειριστική εξυπηρέτηση του Κλάδου από την Α.Τ.Ε.

Άρθρο 5
Προαιρετική υπαγωγή σε ανώτερη ασφαλιστική κλάση

1. Με αίτηση του ασφαλισμένου είναι, δυνατή η υπαγωγή του, αντί, στην πρώτη ασφαλιστική κλάση της παρ. 2 του Άρθρου 4 σε μια από τις επόμενες ασφαλιστικές κλάσεις:

α. Δεύτερη ασφαλιστική κλάση με μηνιαία εισφορά από την 1η Ιανουαρίου 1988, ποσοστό 52,5% του ημερομισθίου της παρ.2 του Άρθρου 4.

β. Τρίτη ασφαλιστική κλάση με μηνιαία εισφορά από την 1η Ιανουαρίου 1988, ποσοστό 70% του παραπάνω ημερομισθίου.

2. Από την 1η Ιανουαρίου 1989 και για κάθε επόμενο έτος, τα παραπάνω ποσοστά αυξάνοντα, ως εξής:

α. Της δεύτερης ασφαλιστικής κλάσης κατά 7.5 εκατοστιαίες μονάδες, μέχρι να συμπληρωθεί συνολικό ποσοστό 90% του παραπάνω ημερομίσθιου.

β. Της τρίτης ασφαλιστικής κλάσης κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες, μέχρι να συμπληρωθεί, συνολικό ποσοστό 120% του παραπάνω ημερομίσθιου.

3. Μεταβολή της ασφαλιστικής κλάσης μπορεί να ζητηθεί οποτεδήποτε και ισχύει, από την 1η Ιανουαρίου του επομένου έτους από την υποβολή της σχετικής αίτησης με επιφύλαξη εφαρμογής της παρ. 1 του Άρθρου 4.

4. Το ποσό της μηνιαίας εισφοράς που αναφέρεται, στα άρθρα 4 και, 5 στρογγυλοποιείται, στην αμέσως επόμενη δεκάδα δραχμών.

Άρθρο 6
Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης

1. Οι ασφαλισμένοι, στον Κλάδο δικαιούνται, πρόσθετη σύνταξη αν μετρά την έναρξη της λειτουργίας του, συνταξιοδοτηθούν από τον Ο.Γ.Α λόγω γήρατος ή αναπηρίας και έχουν καταβάλει, στον Κλάδο την ατομική εισφορά που ορίζεται, στα άρθρα 4 και, 5 τουλάχιστο για πέντε έτη. Ο χρόνος ασφάλισης του προηγουμένου εδαφίου, για τη θεμελίωση δικαιώματος πρόσθετης σύνταξης γήρατος αυξάνεται, προοδευτικά κατά εάν έτος από την 1η Ιανουαρίου 1994 και για κάθε επόμενο έτος, μέχρι να συμπληρωθεί, ο προβλεπόμενος από τη νομοθεσία του Ο.Γ.Α., όπως ισχύει κάθε φορά χρόνος ασφάλισης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος. Ο χρόνος συνταξιοδότησης από τον Ο.Γ.Α. λόγω αναπηρίας συνυπολογίζεται στο χρόνο ασφάλισης του Κλάδου μόνο για θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Για να θεμελιωθεί δικαίωμα πρόσθετης σύνταξης λόγω αναπηρίας από ατύχημα εργατικό ή εκτός εργασίας, αρκεί η συμπλήρωση στον Κλάδο των χρονικών προϋποθέσεων, που προβλέπει η νομοθεσία κάθε φορά, για να θεμελιωθεί αντίστοιχο δικαίωμα σύνταξης από τον Ο.Γ.Α.

2. Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου του Κλάδου ή ασφαλισμένου ο οποίος κατά το χρόνο του θανάτου του έχει συμπληρώσει, τις ισχύουσες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης δικαιούνται, πρόσθετη σύνταξη τα ορφανά ή ανάπηρα τέκνα, εφ` όσον και για όσο χρόνο δικαιούνται, σύνταξη από τον Ο.Γ.Α.

3. Τα πρόσωπα των προηγουμένων παραγράφων δικαιούνται πρόσθετη σύνταξη ακόμα και αν δε δικαιούνται, σύνταξη από τον Ο.Γ.Α. για το λόγο ότι, λαμβάνουν σύνταξη από άλλο ασφαλιστικό φορέα, ως δικαιοδόχα μέλη οικογενείας.

Σχετικό:  με τη διάταξη της παρ.2 του άρθρου 35 του Ν.2972/2001 (Α` 291) ορίσθηκε ότι: “Τα ποσά πρόσθετης σύνταξης που έχουν χορηγηθεί ή πρόκειται να χορηγηθούν μέχρι 31.12.2001 από τον Ο.Γ.Α., σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 6 και 7 του ν.1745/1987, επανυπολογίζονται σε ευρώ την 1.1.2002 ως εξής: Τα ποσό του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη που ίσχυαν από 1.1.1988 μετατρέπονται από δραχμές σε ευρώ, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν. 2842/2000. Ο υπολογισμός των ποσών των συντάξεων που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν.1745/1987 θα γίνει με βάση τα ποσά που θα προκύψουν από την παραπάνω μετατροπή. Τα τελικά ποσά των συντάξεων θα στρογγυλοποιούνται στην αμέσως επόμενη πεντάδα εκατοστών του ευρώ

Άρθρο 7
Ποσό – Έναρξη – Λήξη πρόσθετης σύνταξης

1. Το ποσό της μηνιαίας σύνταξης που χορηγείται από τον Κλάδο ορίζεται από το γινόμενο των ετών ασφάλισης επιώ το ποσό του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη, που ισχύει την 1η Ιανουαρίου εκάστου έτους, επιώ το συντελεστή της ασφαλιστικής κλάσης της παραγρ. 3. Σε περίπτωση αλλαγής ασφαλιστικής κλάσης, το συνολικό ποσό της πρόσθετης σύνταξης αποτελείται από το άθροισμα των επιώ, μέρους ποσών σύνταξης για το χρόνο ασφάλισης σε κάθε ασφαλιστική κλάση. Χρόνος ασφάλισης μικρότερος των 12 μηνών λογίζεται πλήρες έτος εάν είναι τουλάχιστον ίσος με 6 μήνες.

2. Αν δικαιούνται σύνταξη περισσότερα από εάν τέκνα σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του Άρθρου 6. το ποσό της σύνταξης της παρ. 1 κατανέμεται, σε ίσα μερίδια και το κάθε μερίδιο δεν μπορεί να είναι κατώτερο του 50% του κατώτατου ορίου της παραγράφου 4. Σε περίπτωση θανάτου και, των δυο γονέων το ποσό της σύνταξης του κάθε τέκνου δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το κατώτερο οροί της παραγράφου 4.

3. Ο συντελεστής της πρώτης ασφαλιστικής κλάσης ορίζεται 0,3,της δεύτερης ασφαλιστικής κλάσης 0,425 και της τρίτης ασφαλιστικής κλάσης 0,55.

4. Το ποσό της πρόσθετης σύνταξης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 3.000 δρχ. για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος ή αναπηρίας. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εκδίδεται μετρά από γνώμη του διοικητικού συμβουλίου του Ο.Γ.Α. το κατώτατο οροί σύνταξης του προηγούμενου εδαφίου αυξάνεται ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του Κλάδου.

5. Οι συνταξιούχοι του Κλάδου δικαιούνται δώρο εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και, επίδομα θέρους, με τις ιδίες προϋποθέσεις και στο ίδιο ποσοστό που υπολογίζονται οι παραπάνω παροχές για τη σύνταξη του Ο.Γ.Α.

6. Οι διατάξεις της νομοθεσίας του Ο.Γ.Α., που αφορούν την έναρξη και λήξη της σύνταξης του Ο.Γ.Α., όπως ισχύουν κάθε φορά, εφαρμόζονται, ανάλογα και για την πρόσθετη σύνταξη του Κλάδου.

7. Το ποσό της μηνιαίας πρόσθετης σύνταξης και των δώρων και επιδομάτων της παραγράφου 5, στρογγυλοποιείται, στην αμέσως επόμενη δεκάδα δραχμών.

Σημ.: όπως η παρ.7 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από της ισχύος της, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 35 παρ.4 του Ν.2972/2001 (Α` 291). Κατά την ίδια διάταξη: “Από 1.1.2002 και εφεξής τα ποσά της Κύριας και της Πρόσθετης Σύνταξης του Ο.Γ.Α. θα στρογγυλοποιούνται στην αμέσως επόμενη πεντάδα εκατοστών του ευρώ”.

Άρθρο 8
Μεταβατικές διατάξεις

1. Τα πρόσωπα,τα οποία θα συνταξιοδοτηθούν απο τον Ο.Γ.Α. μετά την 1η Ιανουαρίου 1989 και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1992, δικαιούνται να αναγνωρίσουν το χρόνο που υπολείπεται, για τη συμπλήρωση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του Άρθρου 6. Η αναγνώριση γίνεται με καταβολή της ατομικής εισφοράς του Άρθρου 4, που ισχύει κατά το χρόνο εναρξης της συνταξιοδότησης, προσαυξημένης κατά 25% Το ποσό της εισφοράς εξαγοράς εξοφλείται είτε εφάπαξ με έκπτωση 10% είτε με παρακράτηση του συνόλου της πρόσθετης σύνταξης.

2. Στα πρόσωπα, τα οποία θα έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον Ο.Γ.Α. μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 1988, χορηγείται, από τον Κλάδο, από την 1η Ιανουαρίου 1989, πρόσθετη μηνιαία σύνταξη ίση με το 1/2 της κατώτατης σύνταξης της παρ. 4 του Άρθρου 7, που καταβάλλεται κάθε φορά. Το ποσό του προηγούμενου Άρθρου 7, που καταβάλλεται, κάθε φορά. Το ποσό του προηγουμένου εδαφίου χορηγείται, από την έναρξη της συνταξιοδότησης και στα πρόσωπα που θα συνταξιοδοτηθούν από τον Ο.Γ.Α. από 1 Ιανουαρίου 1989 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992, εφ` όσον δε θα αναγνωρίσουν τον υπολειπόμενο χρόνο, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο.

Στα πρόσωπα των προηγούμενων εδαφίων δεν περιλαμβάνονται, τα πρόσωπα του Άρθρου 1 του ν. 1296/1982 (ΦΕΚ 128).

Σχετικό: το άρθρο 40 του Ν. 2093/1992 (ΦΕΚ Α 181): ” 2. Το ποσό της σύνταξης που προβλέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 8 παρ. 2 και 11 παρ. 2 του ν. 1745/1987 (ΦΕΚ 234 Α`) λογίζεται ως βασική σύνταξη και επαυξάνει από 1 Ιανουαρίου 1993 και εφεξής τα ποσά των συντάξεων που χορηγούνται από τον Ο.Γ.Α., σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 4169/1961, όπως ισχύουν σήμερα.”

3. Για την κάλυψη των απαιτούμενων δαπανών του κλάδου για τη χορήγηση της προβλεπόμενης από την προηγούμενη παράγραφο πρόσθετης σύνταξης εγγράφεται κάθε έτος πίστωση στον προϋπολογισμό εξόδων του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Άρθρο 9
Εξουσιοδοτήσεις
Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ύστερα από γνώμη του διοικητικού συμβουλίου του Ο.Γ.Α., εγκρίνεται ή τροποποιείται το Καταστατικό του Κλάδου, με το οποίο καθορίζονται:

α. Ο τρόπος βεβαίωσης και είσπραξης των εισφορών, η διαδικασία τήρησης και ενημέρωσης των ατομικών μερίδων των ασφαλισμένων, τα αρμόδια για είσπραξη των ατομικών εισφορών όργανα, εκτός από τα αναφερόμενα στην παράγραφο 4 του Άρθρου 4, καθώς και η αμοιβή τους.

β. Τα αρμόδια για την απονομή των συντάξεων όργανα και η διαδικασία απονομής των συντάξεων.

γ. Οι συνέπειες από τη μη καταβολή ή μη εμπρόθεσμη καταβολή των ατομικών εισφορών.

δ. Ο τρόπος διαχείρισης των πόρων και, της εξασφάλισης των κεφαλαίων του Κλάδου.

ε. Κάθε άλλη λεπτομέρεια αναγκαία για τη λειτουργία και εκπλήρωση του σκοπού του Κλάδου.

Άρθρο 10
Από την 1η Ιανουαρίου 1988, τα ποσά των συντάξεων που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ, όπως διαμορφώθηκαν μετρά την αύξηση που αναφέρεται, στο Άρθρο 78 του ν.1541/1985 (ΦΕΚ 68/1985), αυξάνονται, κατά χίλιες πεντακόσιες (1.500) δραχμές το μήνα.

Άρθρο 11
1. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του Άρθρου 1 του ν.1296/1982 (ΦΕΚ 128), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του Άρθρου 17 του ν.1422/ 1984 (ΦΕΚ 27), αντικαθίσταται ως εξής:

” 2. Από το λογαριασμό αυτό χορηγείται, κάθε μήνα σύνταξη και, υγειονομική περίθαλψη σε Έλληνες υπηκόους και, ομογενείς, που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα, με τις πιο κάτω προϋποθέσεις:

α. Να έχουν συμπληρώσει το 68ο έτος της ηλικίας τους.

β. Να μη παίρνουν αυτοί και οι σύζυγοί τους, στις περιπτώσεις ανδρόγυνων, σύνταξη ή άλλο περιοδικό βοήθημα από οποιαδήποτε πηγή. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής η χορήγηση σύνταξης από τον Ο.Γ.Α. στον εάν των συζύγων, στις περιπτώσεις ανδρόγυνων, δεν αποτελεί εμπόδιο για τη συνταξιοδότηση του αλλού συζύγου ως υπερήλικα και

γ. Το ετήσιο ατομικό εισόδημα ή το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, στις περιπτώσεις ανδρόγυνων, από εργασία τους ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή δεν ξεπερνά το ύψος των ετήσιων παροχών (συντάξεων, δώρων Χριστουγέννων και, Πάσχα και επιδόματος αδείας) που χορηγεί ο Ο.Γ.Α. στον αγρότη ή το αγροτικό ζευγάρι.

Όταν ο ένας από τους συζύγους παίρνει σύνταξη από τον Ο.Γ.Α. οι, ετήσιες συντάξεις του, όπως αυτές ορίζονται, πιο πάνω, συμπεριλαμβάνονται στο οικογενειακό εισόδημα που θα συγκριθεί, με τις ετήσιες συντάξεις που χορηγεί ο Ο.Γ.Α. σε αγροτικό ζευγάρι, προκειμένου να κριθεί, αν θα συνταξιοδοτηθεί ο άλλος των συζύγων, ως ανασφάλιστος υπερήλικας”.

Άρθρο 12
Οι απασχολούμενοι, στον Ο.Γ.Α. κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού ως εργάτες με σύμβαση μίσθωσης έργου κατατάσσονται με απόφαση του αρμόδιου για την πρόσληψη οργάνου σε προσωρινές θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Για την κατάταξη σε προσωρινές θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου απαιτείται η υποβολή αίτησης μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δυο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου αυτού.

Άρθρο 13
Κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου από τότε που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Α6/4094/14.5.86 (Φ.Ε.Κ. 351/26.5.86 τ.Β`) απόφαση του Υφυπουργού Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και, έχει, ως εξής:

“Αριθ. Α6/4094

ΘΕΜΑ: Επιστροφή εισφοράς Άρθρου 11 παρ.1 εδαφ. στ` του Ν.1316/1983 για τα εξαγόμενα φαρμακευτικά προϊόντα.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ.2 περ.β` , 3 παρ.2 περ.γ`, 11 παρ.1 εδαφ. στ` στην περίπτωση τελευταία και,14 παρ. 4 του ν.1316/1983 “ίδρυση, οργάνωση και αρμοδιότητες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.)…”(ΦΕΚ 3/11.1.83 τ.Α`).

2. Την κοινή απόφαση Οικ.748/7.8.85 “Ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς”.

3. Τη σχετική εισήγηση – πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Ο.Φ.(αριθ. αποφ. 0-359/9/16.4.1986, θέμα Θ – 33.40 Ε.Η.Δ.).

4. Την ανάγκη άρσης της ανισότητας των όρων ανταγωνισμού εξαγωγής φαρμάκων μεταξύ παραγωγών φαρμακευτικών προϊόντων και εμπόρων των αντίστοιχων ειδών, αποφασίζουμε:

1. Η εισφορά του άρθρου 11 παρ.1 εδαφ. στ` του ν.1316/1983, που καταβάλλεται, για τα προϊόντα που αναφέρονται, στην παράγραφο αυτή και παρασκευάζονται στην Ελλάδα, θα επιστρέφονται στον εξαγωγέα μετά την πραγματοποίηση της εξαγωγής.

2. Η παραπάνω εισφορά επιστρέφεται εφ`οσον η καταβολή της προκύπτει από παραστατικά στοιχεία (τιμολόγια κ.λ.π.). που έχουν εκδοθεί απευθείας από τον παραγωγό ή αντιπρόσωπο στον εξαγωγέα και προκύπτει απ’ αυτά η ταυτότητα (αριθ. παρτίδας κ.λ.π.) των εξαχθέντων προϊόντων με εκείνα για τα οποία πληρώθηκε η εισφορά.

3. Η αίτηση για επιστροφή υποβάλλεται σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) μηνών από την ημερομηνία εξαγωγής μαζί με αντίγραφο διασάφησης εξαγωγής και αντίγραφο κάθε άλλου τελωνειακού παραστατικού εξαγωγής.

4. Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 14
Για την σύνταξη των μελετών αποκατάστασης των ζημιών στα κτίρια της πόλης της Καλαμάτας που υπέστησαν ζημιές από τους σεισμούς της 13ης Σεπτεμβρίου 1986 και που χαρακτηρίζονται, ως έργα τέχνης ή διατηρητέα, με αποφάσεις των Υπουργών Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων αντίστοιχα, χορηγείται δωρεάν οικονομική ενίσχυση στους ιδιοκτήτες των κτιρίων αυτών από πιστώσεις των δημοσίων επενδύσεων. Η οικονομική αυτή ενίσχυση σε καμιά περίπτωση συγκεκριμένου κτιρίου δεν μπορεί να υπερβεί τα δυο εκατομμύρια (2.000.000) δρχ. Ο τρόπος και η διαδικασία χορήγησης και καταβολής της δωρεάν οικονομικής ενίσχυσης, το ύψος της, οι τυχόν πρόσθετοι όροι και, προϋποθέσεις χορήγησής της και κάθε σχετική λεπτομέρεια καθορίζονται με αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και, Δημόσιων Έργων.

Άρθρο 15
Καταργούμενες διατάξεις
Από της ισχύος του νόμου αυτού, καταργούνται:

α. Το Άρθρο 2 του α.ν 29/1967 (ΦΕΚ 97).

β. Το Άρθρο 3 του ν.δ 1390/1973 (ΦΕΚ 103).

γ. Η παρ.3α του άρθρου 17 του ν.4169/1961 (ΦΕΚ 81), που προστέθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 14 του ν.δ.1390/1973 (ΦΕΚ 103).

Άρθρο 16
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του νόμου αυτού, όπου δεν ορίζεται διαφορετικά, αρχίζει, από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 1987

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ