Νόμος 1729 ΦΕκ Α΄144/7.8.1987

Καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, προστασία των  νέων και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΝΝΟΙΑ ΟΡΩΝ

Άρθρο 1
Σύσταση οργάνων

1.Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 26 του Ν.2161/1993 (ΦΕΚ Α 119)

2.Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 26 του Ν.2161/1993 (ΦΕΚ Α 119)

3.Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 26 του Ν.2161/1993 (ΦΕΚ Α 119)

4. Για την ενεργό συμμετοχή του κοινωνικού συνόλου στην καταπολέμηση  της διάδοσης των ναρκωτικών και την προστασία των νέων καθώς και την  υποβοήθηση του έργου του Κεντρικού Συμβουλίου, συνιστάται Γνωμοδοτικό  Συμβούλιο που αποτελείται από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.), των  συλλόγων γονέων τοξικομανών, των αποθεραπευμένων τοξικομανών,  εκπροσώπους του διδακτικού προσωπικού Πρωτοβάθμιας (Δ.Ο.Ε.) και  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Ο.Λ.Μ.Ε.- Ο.Τ.Ε.Ε.), των Τεχνολογικών  Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) και Ανώτατων Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων  (Α.Ε.Ι.), της Εθνικής Σπουδαστικής Ένωσης Ελλάδας (Ε.Σ.Ε.Ε.), του  Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), του Πανελληνίου Φαρμακευτικού  Συλλόγου (Π.Φ.Σ.), του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Δ.Σ.Α.) και της  Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α.).

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων  καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης  αυτής, η συγκρότηση, η λειτουργία, οι αρμοδιότητες καθώς και κάθε  συναφές θέμα για την εκπλήρωση της αποστολής του Γνωμοδοτικού  Συμβουλίου.

Η θητεία του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ορίζεται σε τρία χρόνια.

5. Ιδρύεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία “Κέντρο  Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων” (ΚΕ.Θ.Ε.Α.) και έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Σκοπός του ΚΕ.Θ.Ε.Α. είναι η θεραπεία, η επαγγελματική κατάρτιση και  κοινωνική ένταξη των εξαρτημένων από φαρμακευτικές ουσίες ατόμων και η  δημιουργία και συνεχής εκπαίδευση στελεχών στις αντίστοιχες σύγχρονες  θεραπευτικές τεχνικές.

Για την υλοποίηση του σκοπού του το ΚΕ.Θ.Ε.Α. ιδρύει συμβουλευτικούς  σταθμούς, κέντρα σωματικής αποτοξίνωσης, θεραπευτικές κοινότητες,  κέντρα κοινωνικής επανένταξης και άλλες ανάλογες μονάδες. Δημιουργεί  αυτοδιαχειριζόμενους συνεταιρισμούς και στηρίζει κάθε είδους  δραστηριότητα που ευοδώνει τους σκοπούς του ή που κρίνεται απαραίτητη  για τη βοήθεια των εξαρτημάτων από φαρμακευτικές ουσίες ατόμων.

Στο ΚΕ.Θ.Ε.Α. εντάσσονται οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί Αθήνας και  Θεσσαλονίκης του “Ειδικού Θεραπευτικού Προγράμματος για εξαρτημένα από  φαρμακευτικές ουσίες άτομα” του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και  Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Κέντρο Σωματικής Αποτοξίνωσης Νταού Πεντέλης  και η θεραπευτική Κοινότητα “ΙΘΑΚΗ” του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας  στην Σίνδο της Θεσσαλονίκης.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων  ρυθμίζεται η διαδικασία ένταξης των παραπάνω μονάδων και κάθε σχετική  λεπτομέρεια.

Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.) είναι αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Διοικείται από ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο έχει διετή θητεία. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και επτά τακτικά μέλη εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση του ΚΕ.Θ.Ε.Α. η οποία εκλέγει και τρία αναπληρωματικά μέλη. Στη Γενική Συνέλευση αυτή συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου οι εργαζόμενοι στο ΚΕ.Θ.Ε.Α. με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, τα μέλη των θεραπευτικών του προγραμμάτων που βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων γονέων και φίλων των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕ.Θ.Ε.Α. και τα επίτιμα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕ.Θ.Ε.Α.. Τα υπόλοιπα δύο μέλη είναι ο Πρόεδρος ή μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (Ε.ΣΥ.Δ.Υ.) που προτείνεται από το Ε.ΣΥ.Δ.Υ. και ο Πρόεδρος ή μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Πόροι του ΚΕ.Θ.Ε.Α. είναι η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας,  Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δωρεές, κληροδοσίες και  επιχορηγήσεις και δραστηριότητές του.

Το ΚΕ.Θ.Ε.Α. έχει τις ίδιες φορολογικές απαλλαγές που προβλέπονται  για τα νοσηλευτικά ιδρύματα του ν. 2592/1953. “Το ΚΕ.Θ.Ε.Α. συντάσσει και γνωστοποιεί στον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, μέχρι το μήνα Μάιο κάθε έτους, ετήσιο επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης και προϋπολογισμό για το επόμενο έτος. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα πρέπει να είναι εναρμονισμένο με τα εθνικά σχέδια και προγράμματα δράσης κατά των ναρκωτικών. Ο ισολογισμός απολογισμός κάθε έτους, η διαχείριση των πόρων του και η εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου ελέγχεται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1,2 του άρθρου 28  του Ν. 3204/2003 (ΦΕΚ Α 296)

6. Γιατροί του Ε.Σ.Υ. μπορεί να αποσπώνται στο ΚΕ.Θ.Ε.Α. από τα  νοσοκομεία που υπηρετούν.

Η απόσπαση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και  Κοινωνικών Ασφαλίσεων μετά από αίτησή τους και σύμφωνη γνώμη του  διευθυντή του ΚΕ.Θ.Ε.Α.

Η χρονική διάρκεια της απόσπαση είναι απεριόριστη. Η απόφαση  διακόπτεται με όμοια υπουργική απόφαση μετά από αίτηση του γιατρού ή  πρόταση του διευθυντή του ΚΕ.Θ.Ε.Α.

7. Με τη διαδικασία της παρ. 6 είναι δυνατή η απόσπαση στο ΚΕ.Θ.Ε.Α.  και άλλων υπαλλήλων του δημόσιου τομέα.

Άρθρο 2
Επιτροπή Ναρκωτικών

1. Στο Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων  συνιστάται Επιτροπή Ναρκωτικών, αποτελούμενη από:

Το διευθυντή της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του Υπουργείου  Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Εκπρόσωπο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού  Φαρμάκων.

Τέσσερα μέλη του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού των Α.Ε.Ι., ανά  ένα με ειδίκευση στα γνωστικά αντικείμενα Φαρμακευτικής Χημείας,  Φαρμακολογίας, Τοξικολογίας και Ψυχιατρικής αντίστοιχα και έναν  ανώτερο αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας με εμπειρία στα θέματα  ναρκωτικών. Για κάθε μέλος της Επιτροπής ορίζεται και ένας  αναπληρωτής.

Η θητεία της Επιτροπής ορίζεται σε δύο χρόνια.

Η αμοιβή των μελών και του γραμματέα της Επιτροπής Ναρκωτικών καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας. Η διάταξη του τέταρτου εδαφίου του άρθρου 3 του Ν. 5539/1932 (ΦΕΚ 198 Α`) καταργείται.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.2 του άρθρου 15 του Ν. 3204/2003 (ΦΕΚ Α 296)

2. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών  Ασφαλίσεων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως,  επιλέγονται και ορίζονται μετά από πρόταση των αρμοδίων οργάνων  διοίκησης των Α.Ε.Ι., τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της επιτροπής  καθώς και ο γραμματέας της. Η Επιτροπή εκλέγει τον πρόεδρό της. Με  απόφαση του ίδιου υπουργού ορίζονται και οι κανόνες λειτουργίας της  Επιτροπής.

3. Η Επιτροπή Ναρκωτικών έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες:

α) Γνωμοδοτεί για τα σχετικά με τα ναρκωτικά θέματα που προκύπτουν  από τις κυρωμένες από την Ελλάδα διεθνείς συμβάσεις ή από αίτηση των  αρμοδίων διεθνών οργανισμών (UNFDAC, Π.Ο.Υ., Ε.Ο.Κ. κλπ.).

β) Γνωμοδοτεί στον Ε.Ο.Φ. για τη χορήγηση άδειας παραγωγής ή  κατεργασίας και εισαγωγής έτοιμων προϊόντων που περιέχουν ουσίες του  άρθρου 4 του νόμου αυτού.

γ) Γνωμοδοτεί για την προσθήκη ή αφαίρεση ουσιών στους πίνακες του  άρθρου 4 του νόμου αυτού, για τη μεταφορά από τον ένα πίνακα στον άλλο  ή για τη μεταβολή των όρων και των προϋποθέσεων της διάθεσής τους  σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις.

δ) Γνωμοδοτεί για την τιμή των πωλουμένων από το Κρατικό Μονοπώλιο  Ναρκωτικών.

ε) Γνωμοδοτεί για κάθε σχετικό θέμα που θα ζητήσει ο αρμόδιος  υπουργός ή το Κεντρικό Συμβούλιο του άρθρου 10 του νόμου αυτού.

στ) Υπολογίζει τις ετήσιες ανάγκες της χώρας σε ναρκωτικές ουσίες  και εισηγείται σχετικά στον αρμόδιο υπουργό.

Άρθρο 3
Πρόγραμμα ανάπτυξης υπηρεσιών

1. Ο προγραμματισμός για την αντιμετώπιση της φαρμακευτικής  εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες κατά την έννοια του άρθρου 4 του νόμου  αυτού διακρίνεται σε τρεις βαθμίδες:

α) πρόληψη – ενημέρωση

β) θεραπευτική αποκατάσταση

γ) κοινωνική επανένταξη.

2- Εποπτεία και έλεγχος Θεραπευτικών Κέντρων

1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 2 του ν. 1894/ 1990 (ΦΕΚ 110 Α`) αρμόδιο για την ίδρυση και λειτουργία Συμβουλευτικών Σταθμών. Κέντρων και Θεραπευτηρίων σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης ή άλλων σχετικών μονάδων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα είναι το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Τα Ειδικά Θεραπευτικά Καταστήματα του άρθρου 14 του ν.1729/1987 υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με την επιφύλαξη των διατάξεων του ν. 1851/1989. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μετά γνώμη του Δ.Σ. του Ο.ΚΑ.ΝΑ. εγκρίνονται τα θεραπευτικά προγράμματα, που εφαρμόζονται στα ως άνω καταστήματα.

2. Μπορούν να ιδρύουν και να λειτουργούν μονάδες που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο εδ.α`, ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών και με δαπάνες τους ή και με συγχρηματοδότηση ή δανειοδότηση από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ.”:

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.3 του άρθρου 6 του Ν. 2256/1994 (Α 196)

α. Οι Δήμοι και οι Κοινότητες.

β. Φιλανθρωπικά σωματεία και κοινωφελή Ιδρύματα, εφόσον τούτο προβλέπεται από τις καταστατικές τους διατάξεις.

γ. Εκκλησιαστικοί φορείς.

δ. Ανώτατα Εκπαιδευτικά ή Τεχνολογικά Ιδρύματα.

ε. Φυσικά ή νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν συναφείς σκοπούς.

3. Για την ίδρυση και λειτουργία από τους ανωτέρω φορείς μονάδων, εξαιρουμένων των μονάδων που λειτουργούν βάσει της παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 1729/ 1987, απαιτείται άδεια, που χορηγείται από το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετά γνώμη του Δ.Σ. του Ο.ΚΑ.ΝΑ. Με την ίδια διαδικασία είναι δυνατή και η ανάκληση της άδειας λειτουργίας, εφόσον διαπιστωθεί αναποτελεσματικότητα του επιτελούμενου σ` αυτές έργου.

4. `Όλες οι μονάδες, που εφεξής ιδρύονται εξαιρουμένων των μονάδων που λειτουργούν βάσει της παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 1729/1987 και, με την επιφύλαξη του άρθρου 2 του ν. 1894/1990, ανεξάρτητα από το φορέα που τις λειτουργεί, υπάγονται στην εποπτεία και τον έλεγχο του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που ασκείται από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ..

5. Φορείς που επιχορηγούνται από το Κράτος υπόκεινται και στον έλεγχο της οικονομικής τους διαχείρισης.

6. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά πρόταση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ιδρύσεως και λειτουργίας των ως άνω μονάδων, ο τρόπος ασκήσεως της εποπτείας και του ελέγχου από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. καθώς και τα κριτήρια αξιολόγησης του επιτελουμένου σ’ αυτές έργου.

Άρθρο 4
Ορισμός ναρκωτικών

1. Ναρκωτικά κατά την έννοια του νόμου αυτού είναι ουσίες τεχνητές ή  φυσικές που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλούν εξάρτηση  του ατόμου από αυτές και που περιλαμβάνονται ιδίως στους τέσσερις (4)  πίνακες του άρθρου αυτού.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών  Ασφαλίσεων και Δικαιοσύνης, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της  Κυβερνήσεως, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών του άρθρου 2,  μπορούν να προσθέτονται ή να αφαιρούνται ουσίες στις κατηγορίες του  άρθρου αυτού ή να μεταφέρονται από τη μια κατηγορία στην άλλη ή να  μεταβάλλονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της διάθεσής τους ιδίως  σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις.

3. Οι ουσίες που υπάγονται στα ναρκωτικά καταχωρούνται σε τέσσερις  πίνακες.

ΠΙΝΑΚΑΣ Α`

1. ΔΕΣΟΜΟΡΦΙΝΗ: Διυδροδεσοξυμορφίνη DESOMORPHINE:  DIHYDRODESOXYMORPHINE  2. DET: Ν, Ν-Διαιθυλοτρυπταμίνη DET: N, N-DIETHYLTRYPTAMINE

3. DMHP: (Διμεθυλο-1, 2επτυλο) – 3τετραϋδρο-7, 8, 9, 10 τριμεθυλο-  6,6,9 διβενζο- 6Η (β, δ) πυρανόλη -1 DMHP: (DIMETHYL-1,2 HEPTYL) -3  TETRAHYDRO- 7,8,9,10 TRIMETHYL- 6,6,9, DIBENZO- 6H(B, D) PYRANOL- 1

4. DMT: N, N- Διμεθυλοτρυπταμίνη DMT: N, N- DIMETHYLTRYPTAMINE

5. ΗΡΩΙΝΗ: Διακετυλομορφίνη HEROINE: DIACETYLMORPHINE

6. ΚΑΝΝΑΒΙΣ ΚΑΙ ΡΗΤΙΝΗ ΚΑΝΝΑΒΕΩΣ CANNABIS ET RESINE DE CANNABIS

7. ΚΕΤΟΒΕΜΙΔΟΝΗ: (μ-υδροξυφαινυλο)-4 μεθυλο-1 προπιονυλο- 4  πιπεριδίνη CETOBEMIDONE: (M-HYDROXYPHENYL)- 4 METHYL- 1 PROPIONYL- 4  PIPERIDINE

8. (+)-ΛΥΣΕΡΓΙΔΙΟΝ, LSD, LSD-25: (+)-N, N-διαιθυλαμίδιον του  D-λυσεργινικού οξέος (+)-LYSERGIDE, LSD, LSD-25: (+)-N,  N-DIETHYL-LYSERGAMIDE

9. ΜΕΣΚΑΛΙΝΗ: Τριμεθοξυ-3,4,5 φαινυλαιθυλαμίνη MESCALINE:  TRIMETHOXY- 3,4,5 PHENETHYLAMINE

10. ΠΑΡΑΕΞΥΛΗ: Εξυλο-3 τετραϋδρο- 7,8, 9, 10 τριμεθυλο- 6,6,9  διβενζο -6Η (β,δ) πυρανόλη-1 PARAHEXYLE: HEXYL-3 TETRAHYDRO-7, 8, 9,  10 TRIMETHYL-6, 6, 9 DIBENZO-6H (B, D) PYRANOL-1

11. PCE: Ν-αιθυλο- 1- φαινυλκυκλοεξυλαμίνη PCE: N-ETHYL- 1-  PHENYLCYCLOHEXYLAMINE

12. PHP ή PCPY: 1-(1- PHENYLCYCLOEXYL)PYRROLIDINE

13. STP, DOM: Διμεθυξυ- 2,5 μεθυλο- 4 φαινυλαιθυλαμίνη STP, DOM:  DIMETHOXY-2,5 METHYL, -4 PHENETHYLAMINE

14. TPC: 1-(1-(2-θειενυλο)κυκλοεξυλο-)πιπεριδίνη TPC:  1(1-(2-THIENYL)CYCLOHEXYL-)PEPERIDINE

15. ΤΕΤΡΑΥΔΡΟΚΑΝΝΑΒΙΝΟΛΗ: Πεντυλο-3 τετραϋδρο- 6α, 7, 10 10α  τριμεθυλο-6, 6, 9 διβενζο-6Η (β, δ) πυρανόλη-1 TETRAHYDROCANNABINOL: PENTYL-3 TETRAHYDRO-6α, 7, 10, 10α TRIMETHYL-6,  6, 9 DIBENZO-6H (B, D) PYRANOL-1

Σημ.: όπως η ανωτέρω υπ` αριθ. 15 ουσία μεταφέρθηκε από τον Πίνακα Α` στον Πίνακα Β`, διά της παρ. 3 της Υ.Α. (ΥΓ-ΔΙΚ) Α6β/793/1992 (Β` 69).

16. ΨΙΛΟΚΥΒΙΝΗ: ο-Φωσφορυλο-υδροξυ-4 Ν, Ν-διμεθυλοτρυπταμίνη  PSILOCYBINE: o-PHOSRHORYL- HYDROXY- 4 N, N-DIMETHYLTRYPTAMINE

17. ΨΙΛΟΚΙΝΗ: (Διμεθυλαμινο- 2 αιθυλο)- 3 ινδολόλη-4 PSILOCINE:  (DIMETHYLAMINO-2 ETHYL)-3 INDOLOL-4

18. Τα άλατα των ανωτέρω ουσιών και τα ισομερή αυτών.

Η παραγωγή, κατοχή, εισαγωγή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια,  επεξεργασία, κυκλοφορία και με οποιονδήποτε τρόπο μεσολάβηση στη  διακίνηση των ουσιών του πίνακα Α` είναι αποκλειστικό δικαίωμα του  Κράτους που ασκείται από τον Ε.Ο.Φ.

Η διάθεση αυτών των ουσιών γίνεται μόνο σε εργαστήρια ή νοσοκομεία  για την εκτέλεση εγκεκριμένων προγραμμάτων μετά από γνωμοδότηση της  Επιτροπής Ναρκωτικών του άρθρου 2.

———————————————————————-

Σχετικό: Με την Υ.Α. (ΥΓ-ΔΙΚ) Α6Β/9568 οικ./25 Σεπτ.-23 Οκτ. 1987 (Β` 556) κατατάχθηκαν στον πίνακα Α` και οι παρακάτω ουσίες:

Κατατάσσουμε στους πίνακες του άρθρου 4 παρ.3 του Ν.1729/1987 και τις εξής ουσίες:

α) Στον Πίνακα Α`.

1) D M A 2,5 – ΔΙΜΕΘΟΞΥΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ D M A 2,5 – DIMETHOXYAMPHETAMINE 2) D O E T  2,5 – ΔΙΜΕΘΟΞΥ – 4 – ΑΙΘΥΛΟΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ D O E T  2,5 – DIMETHOXY – 4 ETHYLAMPHETAMINE 3) KΑΘΙΝΟΝΗ (-) – αλφα – αμινοπροπιοφαινόνη CATHINONE (-) – ALFA – AMINOPROPIOPHENONE 4) M M D A  5 – MΕΘΟΞΥ – 3,4 – ΜΕΘΥΛΕΝΟΔΙΟΞΥΑΜΦΕ-ΤΑΜΙΝΗ Μ Μ D A  5 – METHOXY – 3,4 – METHYLENEDIOXY – AMPHETAMINE 5) M D M A  3,4 – MEΘΥΛΕΝΟΔΙΟΞΥΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ  Μ D M A 3,4 – METHYLENEDIOXYMETHETAMINE 6) P Μ Α  ΠΑΡΑΜΕΘΟΞΥΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ P M A  PARAMETHOXYAMPHTAMINE 7) T M A  3,4,5, – TΡΙΜΕΘΟΞΥΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ Τ Μ Α  3,4,5 – TRIMETHOXYAMPHETAMINE” ——————————————————————-

Σχετικό: Με την Υ.Α. (ΥΓ-ΔΙΚ) Α6β/1187/17 Απρ. – 26 Μαίου 1989 (Β` 401), κατατάχθηκαν στον Πίνακα Α` και οι παρακάτω ουσίες: “ΝΑΜΠΙΛΟΝΗ: (*) trans -3- (1,1 διμεθυλοεπτιλο)-6, 6α, 7, 8, 10,  10α-εξαυδρο-1-υδροξυ-6, 6-διμε-θυλο-9Η-διβενζο [β,d] πιραν-9-όνη. ΝΑΒΙΛΟΝΕ: (*Φ)-trans-3-(1-1 dimethylheptyl)-6, 6a, 7, 8, 10a- hexahydro-1-hydroxy-6, 6-dimethyl-9H-dibenzo [b, d] πυραν-9-ονε.

Σχετικό:  το εδ. Α` της Υ.Α. Α6Β/12019 (ΥΓ) της 18.28/12/90 περί υπαγωγής ουσιών στις διατάξεις για τα ναρκωτικά (Β` 835): “Α. Κατατάσσουμε στον πίνακα Α` του άρθρου 4 παρ. 3 του Ν. 1729/87  και τις εξής ουσίες: 1. Ν. – ΥΔΡΟΞΥ MDA (+) – Ν [αλφα-μεθυλο-3,4- (μεθυλενοδιοξυ) φαιναιθυλο] υδροξυλαμίνη Ν – HYDROXY MDA (+) – Ν – [ΑLFA – ΜΕΤΗΥL -3,4 – (ΜΕΤΗΥLΕ- ΝEDIOΧΥ) ΡΗΕΝΕΤΗΥL]  ΗΥDRΟΧΥLΑΜΙΝΕ 2. Ν – ΑΙΘΥΛΟ ΜDA (+) – Ν – αιθυλο – αλφαμεθυλο – 3,4 (μεθυλενοδιοξυ) φαιναιθυλα –  ΝΕΤΗΥL ΜDA (+) – Ν – ΕΤΗΥL – ΑLΡΗΑ – ΜEΤΗΥL – 3,4 (ΜΕΤΗΥLΕΝEDΙΟΧΥ)  ΡΗΕΝΕΤΗΥLΑΜΙΝΕ 3.4. – ΜΕΘΥΛΑΜΙΝΟΡΕΞ (+) – CIS – 2 – αμινο – 4 μεθυλο – 5 φαινυλο – 2 οξαζολίνη ή (+) – CIS – 4,5 – διϋδρο – 4 μεθυλο – 4 μεθυλο – φαινυλο – 2 –  οξαζολαμίνη 4 – ΜΕΤΗΥLΑΜΙΝΟREX (+) – CIS – 2 – ΑΜΙΝΟ – 4 – ΜETHYL – 5 – ΡΗΕΝΥL – 2 – ΟΧΑΖΟLΙΝΕ ή (+) – CIS – 4,5 – DΙΗΥDRO – 4 ΜEΤΗΥL – 5 – ΠΗΕΝΥΛ – 2 – ΟΧΑΖΟLΑΜΙΝΕ”

Σχετικό:  Με την υπ`αριθμ. Υ6Β/οικ.6948/31.5-13.6.1995 απόφαση  του Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ Β`512), ορίσθηκαν τα εξής: “Κατατάσσουμε στον Πίνακα Α` του άρθρου 4 παρ. 3 του Ν. 1729/87 και τις εξής ουσίες: 1. ΒΡΩΛΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ή DΟΒ (+-) -4-βρωμο-2,5-διμεθοξυ-α-μεθυλφαινεθυλαμίνη ΒRΟLΑΜFΕΤΑΜΙΝΕ ή DOΒ (+- -4-ΒRΟΜΟ-2,5-DΙΜΕΤΗΟΧΥ-α-ΜΕΤΗΥLΡΗΕΝΕ- ΤΗΥLΑΜΙΝΕ 2. ΤΕΝΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ή Μ.D.Α. α-μεθυλο-3, 4 (μεθυλενοδιοξυ) φαινεθυλαμίνη ΤΕΝΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ή Μ.D.Α. α-ΜΕΤΗΥL -3,4 (ΜΕΤΗΥLΕΝΕDIOΧΥ) ΡΗΕΝΕΤΗΥLΑMINE.” ***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Με την παρ. Α` της υπ`αριθμ. Υ6β/οικ.11208/23.10- 5.11.1996 απόφασης των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης (ΦΕΚ Β` 1011), ορίσθηκαν τα εξής: “Κατατάσσουμε στον πίνακα Α` του άρθρου 4 παρ. 3 του Ν. 1729/87 και τις εξής ουσίες:

1. ΕΤΡΥΠΤΑΜΙΝΗ 3-(2-αμινοβουτυλ) ινδόλιο ETRYPTAMINE 3-(2-AMINOBUTYL) INDOLE

2. ΜΕΘΚΑΘΙΝΟΝΗ 2-(μεθυλαμινο)-1 φαινυλοπραν-1-ονη METHCATHINCNE 2-(METHYLAMINO)-1-PHENYLPROPAN-1-ONE

3.4. ΜΕΘΟΞΥΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ π-Μεθοξυ-Ν-, α-διμεθυλοφαιναιθυλαμίνη

4-METHOXYMETHAMPHETAMINE P-METHOXY, a-DIMETHYLPHENETHYLAMINE

4. ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΙΛ α-(α-Μεθυλοφαιναιθυλαμινο)-α-φαινυλακετονιτρίλιο AMPHETAMINIL α-(α-METHYLPHENETHYLAMIND) -α-PHENYLACETONITRILE

5. ΦΕΝΑΤΙΝΗ Ν-(α-Μεθυλοφαιναιθυλο) νικοτιναμίδιο PHENATINE Ν-(α-METHYLPHENETHYL) NICOTINAMIDE” ***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:Βλ.την απόφ.υπ΄Αριθ.ΔΥΓ3γ/οικ.52627 (ΦΕΚ Β` 877/14.6.2004) “Υπαγωγή ουσιών στις διατάξεις για τα ναρκωτικά”, σύμφωνα με την οποία: “Κατατάσσουμε στον Πίνακα Α΄ του άρθρου 4 παρ. 3 του Ν. 1729/1987 και τις ουσίες:

1) 2C-E 2,5-διμεθοξυ -4-αιθυλοφαιναιθυλαμίνη

2C-E 2,5-dimethoxy-4-ethylphenethylamine

2) 5-ΜeΟ-ΑΜΤ 5-μεθοξυ-αλφαμεθυλοτρυπταμίνη 5-ΜeΟ-ΑΜΤ

5 -methoxy-alphamethyltryptamine”

Σχετικό: Με την ΥΑ ΔΥΓ3γ/οικ.3866/2005 (ΦΕΚ  56 Β΄/2005)ο παραπάνω πίνακας Α συμπληρώνεται ως εξής: “1) CPP

1 (3 χλωροφαινυλο) πιπεραζίνη CPP

1 (3 Chlorophenyl) piperazine

2) 4 AcO DET

4 ακετοξυ Ν, Ν διαιθυλοτρυπταμίνη

4 AcO DET

4 acetoxy N, N diethyltryptamine”.

Σχετικό:  με την ΥΑ ΔΥΓ3γ/20395/2005 (ΦΕΚ  828 Β΄/2005)

———————–

ΠΙΝΑΚΑΣ Β`

1. ΑΙΘΥΛΟΜΟΡΦΙΝΗ: Αιθυλο- 3 μορφίνη ETHYLMORPHINE: ETHYL 3- MORPHINE

2.ΔΕΞΤΡΟΜΟΡΑΜΙΔΙΟΝ: (+) [Μεθυλο-2- οξο- 4 διφαινυλο- 3,  3(πυρολιδινυλο-1)-4 βουτυλο]- 4 μορφολίνη DEXTROMORAMIDE: (+)  [METHYL-2- OXO-4 DIPHENYL- 3, 3(RYRROLIDINYL -1) -4 BUTYL]-4  MORPHOLINE

3.ΚΟΚΑΙΝΗ: Μεθολεστήρ της βενζοϋλοεκγονίνης COCAINE: ESTER  METHYLIQUE DE LA BENZOYLECGONINE

4. ΚΩΔΕΙΝΗ: Μεθυλαιθήρ της μορφίνης CODEINE: ETHER METHYLIQUE DE LA  MORPHINE

Σχετικό:  υπ` αριθ. 4 ουσία μεταφέρθηκε από τον Πίνακα Β` στον Πίνακα Γ` από την Υ.Α. (ΥΓ-ΔΙΚ) Α6Β/3297/27 Μαρτ. – 6 Απρ. 1990 (Β` 239). “Μεταφερουμε από τον πίνακα Β` του άρθρου 4 παρ. 3 του Ν 1729/87 στον πίνακα Γ του ιδίου άρθρου την ουσία.

ΚΩΛΕΙΔΗ :Μεθυλαιθηρ της Μορφίνης. CODEINE :ETHER METHYLIQUE DE LA MORPHINE”. ————————————————————————

5. ΜΕΘΑΔΟΝΗ: Διφαινολυ-4, 4 διμεθυλαμινο- 6 επταμόνη-3 METHADONE:  DIPHENYL -4, 4 DIMETHYLAMINO- 6 HEPTANONE -3

6.ΜΟΡΦΙΝΗ MORPHINE

7. ΟΠΙΟ OPIUM

8. ΟΠΙΟ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΟ: Μείγμα υδροβρωμικών αλάτων των αλκαλοειδών του  οπίου OPIUM CONCENTRATUM: MELANGE DES BROMHYDRATES DES ALCALOIDES DE  L` OPIUM

9. ΠΕΘΙΔΙΝΗ: Μεθυλο- 1 φαινυλο- 4 πιπεριδινο- καρβοξυλικός- 4  αιθυλεστήρ PETHIDINE: ESTER ETHYLIQUE DE L` ACIDE METHYL -1 PHENYL- 4  PIPERIDINE- CARBOXYLIQUE- 4

10. Τα άλατα και τα ισομερή αυτών, εκτός εάν διαφορετικά αναφέρεται  σε άλλο άρθρο.

Η παραγωγή, κατοχή, εισαγωγή, μεταφορά, αποθήκευση, επεξεργασία  γενικά των πρώτων υλών και των έτοιμων προϊόντων που εισάγονται από το  εξωτερικό, καθώς και η διακίνηση των ουσιών των φαρμακοτεχνικών  προϊόντων και των ιδιοσκευασμάτων του πίνακα Β`, γίνεται μόνο από το  Κρατικό Μονοπώλιο Ναρκωτικών ύστερα από άδεια και με ευθύνη του Ε.Ο.Φ.  και γνωμοδότηση της Επιτροπής Ναρκωτικών.

Σχετικό:  με την παρ. 3 της Υ.Α. (ΥΓ-ΔΙΚ) Α6β/793/1992 (Β` 69) ορίζεται ότι:  “Μεταφέρουμε από τον πίνακα Α` του άρθρου 4 παρ.3 του Ν.1729/87 στον πίνακα Β` του ίδιου νόμου την ουσία: [ΤΕΤΡΑΥΔΡΟΚΑΝΝΑΒΙΝΟΛΗ: ΠΕΝΤΥΛΟ -3 ΤΕΤΡΑΥΔΡΟ – 6Α.7.10.10Α ΤΡΙΜΕΘΥΛΟ-6,6,9 ΔΙΒΕΝΖΟ-6Η ΠΥΡΑΝΟΛΗ-1 ΤETRAHYDROCANNABINOL PENTYL-3 TETRAHYDRO-6A, 7,10,10a TRIMETHYL-6,6,9 DIBENZO-6H (B,D) PYRANOL-1].

Σχετικό:  το εδ. Β` της Υ.Α. Α6Β/12019 (ΥΓ) της 18.28/12/90 περί υπαγωγής ουσιών στις διατάξεις για τα ναρκωτικά (Β` 835): “Β. Κατατάσσουμε στον πίνακα Β` του άρθρου 4 παρ. 3 του Ν. 1729/87  και την ουσία: ΝΑΛΒΟΥΦΙΝΗ 17 – κυκλοβουτυλομεθυλο – 7,8 – διυδρο – 14 – υδροξυ – 17 –  νορμοφίνη ΝΑLΒUΡΗΙΝΕ 17 – CYCLOBUΤΥLΜΕΤΗΥL – 7,8 – DIHΥDRO – 14 – ΗΥDRΟΧΥ – 17 –  ΝΟRΜΟRΡΗΙΝΕ.”

Σημ.: όπως υπ` αριθ. 17 ουσία μεταφέρθηκε από από τον Πίνακα Β` στον Πίνακα Γ` από την Υ.Α. (ΥΓ-ΔΙΚ) Α6β/2098/14-28 Φεβρ. 1991 (Β` 111): “Μεταφέρουμε από τον πίνακα Β` του άρθρου 4 παρ.3 του Ν.1729/87 στον πίνακα Γ` του ίδιου άρθρου την ουσία:

ΝΑΛΒΟΥΦΙΝΗ

17-κυκλοβουτυλομεθυλο 7,8 -διυδρο – 14 – υδροξυ – 17 νορμοφίνη

NALBUPHINE

17 – cyclobutylmetyl- 7, 8 – Dihydro – 14 – Hydroxy – 17 – Normophine” …………………………………………………………

Σημ.: όπως  στη συνέχεια μεταφέρθηκε από τον Πίνακα Γ` στον Πίνακα Δ` από  την παρ. 2 της Υ.Α. (ΥΓ-ΔΙΚ) Α6Β/793/18 Ιαν.-7 Φεβρ. 1992 (Β` 69) : “Μεταφέρουμε από τον πίνακα Γ` του άρθρου 4 παρ.3 του Ν.1729/87 στον πίνακα Δ` του ίδιου νόμου την ουσία:

NΑΛΒΟΥΦΙΝΗ

1-7 ΚΥΚΛΟΦΟΥΤΥΛΟΜΕΘΥΛΟ 7,8 – ΔΙΥΔΡΟ -14 ΥΔΡΟΞΥ -17 – ΝΟΡΜΟΦΙΝΗ NALBUPHINE

1-7 CYCLOBUTYLMETHYL – 7,8 – DIHYDRO – 14- HYDROXY – 17 – NORMOPHINE.

Σχετικό:  με την παρ. 2 της Α6Β/1138/25 Ιαν. – 12 Φεβρ. 1992 (Β` 84) αποφ. Υπ.Υγ. Πρόν. και Κοινων.Ασφαλίσ. ορίστηκε ότι: “2. Μεταφέρουμε το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα NUBAIN που περιέχει την ουσία ΝΑΛΒΟΥΦΙΝΗ από τον πίνακα Γ στον Δ του Ν.1729/87”.

Σχετικό:  παρ. 1 της υπ`αριθμ. Υ6Β/2373/14.2-14.3.1995 απόφαση του Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ Β`175), ορίσθηκαν τα εξής: “1. Το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα MONGOL που περιέχει την ουσία θειϊκή ΜΟΡΦΙΝΗ υπάγεται στον πίνακα Β του άρθρου 4 του Ν. 1729/87.”

——————————–

ΠΙΝΑΚΑΣ Γ` 1. ΑΙΘΥΛΟΜΕΘΥΛΟΘΕΙΑΜΒΟΥΤΕΝΙΟ: Αιθυλομεθυλαμενο- 3 δι-  (θειενυλο-2`)-1, 1 βουτένιο-1 ETHYLMETHYLTHIAMBUTENE:  ETHYLMETHYLAMINO- 3 DE- (THIENYL-2`)- 1, 1 BUTENE-1

2. ΑΚΕΤΟΡΦΙΝΗ: Ακετυλο-3-0 τετραϋδρο- (υδροξυ-1 μεθυλο-  βουτυλο-1)-7α ενδοαιθενο-6, 14 οριπαβίνη ACETORPHINE: ACETYL- 3-0  TETRAHYDRO-(HYDROXY 1 METHYL – BUTYL-1) -7α ENDOETHENO- 6, 14  ORIPAVINE

3. ΑΚΕΤΥΛΟΔΙΥΔΡΟΚΩΔΕΙΝΗ ACETYLDIHYDROCODEINE

4. ΑΚΕΤΥΛΟΜΕΘΑΛΟΛΗ: Ακετοξυ- 3 διμεθυλομινο- 6 διφαινυλο -4, 4  επτάνιο ACETYLMETHADOL: ACETΟXY -3 DIMETHYLAMINO -6 DIPHENYL- 4, 4  HEPTANE

5. ΑΛΦΑΚΕΤΥΛΟΜΕΘΑΔΟΛΗ ια-Ακετοξυ- 3 διμεθυλ-αμινο -6 διφαινυλο -4, 4  επτάνιο ALPHACETYLMETHADOL: ALPHA-ACETOXY-3 DIMETHYL- AMINO- 6  DIPHENYL-4, 4 HEPTANE

6. ΑΛΦΑΜΕΘΑΔΟΛΗ: α- Διμεθυλαμινο- 6 διφαινυλο- 4, 4 επτανόλη -3  ALPHAMETHADOL: ALPHA- DIMETHYLAMINO -6 DIPHENYL- 4,4 HEPTANOL- 3.

7. ΑΛΦΑΜΕΠΡΟΔΙΝΗ: α- Αιθυλο- 3 μεθυλο – 1 φαινυλο – 4 προπιονοξυ – 4  πιπεριδίνη ALPHAMEPRODINE: ALPHA- ETHYL- 3 METHYL- 1 PHENYL- 4  PROPIONOXY- 4 PIPERIDINE

8. ΑΛΦΑΠΡΟΔΙΝΗ: α- Διμεθυλο- 1, 3 φαινυλο -4 προπιονοξυ -4  πιπεριδίνη ALPHAPRODINE: ALPHA- DIMETHYL-1, 3 PHENYL- 4 PROPIONOXY- 4  PIPERIDINE

9. ΑΛΦΕΝΤΑΝΥΛΗ: Ν-[1-2(4-αιθυλο – 4, 5- διϋδρο-5- οξο-1 Η-  τετραζολ-1-υλο)αιθυλο] 4- (μεθοξυμεθυλο)- 4-πιπεριδινυλο)-Ν-  φαινυλπροπαναμίδη μονοϋδροχλωρίδιο ALFENTANYL: N-3 -1 -2(4-ETHYL-4,  5-DIHYDRO-5-OXO1H-TETPAZOL-1- YL)ETHYL]4- (METHOXYMETHYL- 4-  PIPERIDINYL]-N- PHENYL PROPANAMIDE MONOHYDROXHLORIDE

10. ΑΛΛΥΛΠΡΟΔΙΝΗ: Αλλυλο- 3 μεθυλο- 1 φαινυλο-4 προπιονοξυ- 4  πιπεριδίνη ALLYLPRODINE: ALLYL- 3 METHYL- 1 PHENYL-4 PROPIONOXY -4  PIPERIDINE

11. ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ: α- Μεθυλοφαινυλαιθυλαμίνη AMPHETAMINE: a-  METHYLPHENETHYLAMINE

12. ΑΝΙΛΕΡΙΔΙΝΗ: π- Αμινοφαινυλαιθυλο- 1 φαινυλο -4 πιπεριδινο –  καρβοξυλικός- 4 αιθυλεστήρ ANILERIDINE: ESTER ETHYLIQUE DE L` ACIDE P-  AMINOPHENETHYL- 1 PHENYL- 4PIPERIDINE- CARBOXYLIQUE-4

13. ΒΕΖΙΤΡΑΜΙΔΙΟ: (Κυανο-3 διφαινυλο- 3, 3 προπυλο)- 1 (οξο- 2  προπιονυλο- 3 βενζιδαζολινυλο-1) -4 πιπεριδίνη BEZITRAMIDE:(CYANO- 3  DIPHENYL- 3, 3 PROPYLO) – 1 (OXO – 2 PROPIONYL – 3 BENZIMIDAZOLINYL-1)  -4 PIPERIDINE

14. ΒΕΝΖΕΘΙΔΙΝΗ: (Βενζυλοξυ- 2 αιθυλο)- 1 φαινυλο- 4 πιπεριδινο-  καρβοξυλικός- 4 αιθυλεστήρ BENZETHIDINE: ESTER ETHYLIWUE DE L` ACIDE  (BENZYLOXY- 2 ETHYL) 1 PHENYL- 4 PIPERIDINE- CARBOXYLIQUE-4

15. ΒΕΝΖΥΛΟΜΟΡΦΙΝΗ: Βενζυλο- 3 μορφίνη BENZYL MORGHINE: BENZYL- 3  MORPHINE

16. ΒΗΤΑ ΑΚΕΤΥΛΟΜΕΤΑΔΟΛΗ: β- Ακετοξυ- 3 διμεθυλομινο- 6 διφαινυλο-  4, 4 επτάνιο BETACETYLMETHADOL: BETA- ACETOXY- 3 DIMETHYLAMINO- 6  DIPHENYL -4, 4 HEPTANE

17. ΒΗΤΑ ΜΕΘΑΔΟΛΗ – β- Διμεθυλαμινο- 6 διφαινυλο- 4, 4 επτανόλη- 3  BETAMETHADOL: BETA- DIMETHYLAMINO- 6 DIPHENYL -4, 4 HEPTANOL-3

18. ΒΗΤΑ ΜΕΠΡΟΔΙΝΗ: β- Αιθυλο- 3 μεθυλο- 1 φαινυλο- 4 προπιονυξυ- 4  πιπεριδίνη BETAMEPRODINE: BETA- ETHYL- 3 METHYL-1 PHENYL- 4  PROPIONOXY- 4 PIPERIDINE

19. ΒΗΤΑ ΠΡΟΔΙΝΗ: β- Διμεθυλο-1, 3 φαινυλο- 4 προπιονοξυ -4  πιπεριδίνη VETAPRODINE: BETA – DIMETHYL- 1,3 PHENYL- 4 PRORIONOXY- 4  PIPERIDINE

20. ΒΟΥΤΟΡΦΑΝΟΛΗ: (-) 17 – κυκλοβουτυλομεθυλο -3, 14  διϋδροξυμορφινάνιο BUTORPGANOL: (-) 17- CYCLOBUTYLOMETHYLO -3, 14  DIHYDROXY- MORPHINANE

21. ΒΟΥΤΥΡΙΚΟΣ ΕΣΤΗΡ ΤΗΣ ΔΙΟΞΑΦΑΙΤΥΛΗΣ Μορφολινο- 4 διφαινυλο – 2, 2  βουτυρικός αιθυλεστήρ BUTYRATE DE DIOXAPHETYL: MORPHOLINO – 4  DIPHENYL-2, 2 BUTYRATE D` ETHYLE

22. ΔΕΞΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ: (+) -α- μεθυλοφαινυλαιθυλαμίνη DEXAMPHETAMINE:  (x) -a- METHYLPHENETHYLAMINE

23. ΔΕΞΤΡΟΠΡΟΠΟΞΥΦΑΙΝΙΟ: α(+)- 4- διμεθυλαμινο-3- μεθυλο-1, 2  διφαινυλο- 2- βουτανόλη προπιονική DEXTROPROPOXYPHENE: a(D)- 4-  DIMETHYLAMINO-3- METHYL- 1, 2 DIPHENYL -2 BUTANOL PROPIONATE

24. ΔΙΑΘΥΛΟΘΕΙΑΜΒΟΥΤΕΝΙΟΝ: Διαιθυλαμινο -3 δι-(θειενυλο- 2`)-1 , 1  βουτένιο 1 DIETHYLTHIAMBUTENE: DIETHYLAMINO -3 DI-(THIENYL- 2`)- 1,1  BUTENE-1

25. ΔΙΑΜΠΡΟΜΙΔΙΟΝ: [(Ν- Μεθυλοφαινυλαιθυλαμινο) -2 προπυλο]  προπιονανιλίδιο DIAMPROMIDE: 3(N- METHYLPHENETHYLAMINO) -2 PROPYL]  PROPIONANILIDE

26. ΔΙΜΕΦΑΙΠΤΑΝΟΛΗ: Διμεθυλαμινο – 6 διφαινυλο- 4,4 επτανόλη-3  DIMEPHEPTANOL: DIMETHYLAMINO -6 DIPHENYL- 4, 4 HEPTANOL-3

27. ΔΙΜΕΘΥΛΟΘΕΙΑΜΒΟΥΤΕΝΙΟ: Διμεθυλαμινο- 3 δι-(θειενυλο-2`) 1,1  βουτένιο-1 DIMETHYLTHIAMBUTENE: DIMETHYLAMINO- 3 DI-(THIENYL-2`)-1, 1  BUTENE-1

28. ΔΙΜΕΝΟΞΑΔΟΛΗ: Διμεθυλαμινο- 2 αιθυλεστήρ του αιθοξυ- 1  διφαινυλο-1, 1 οξικού οξέος DIMENOXADOL: ETHOXY- 1 DIPHENYL- 1, 1  ACETATE DE DIMETHYLAMINO- 2 ETHYLE

29. ΔΙΠΙΠΑΝΟΝΗ: Διφαινυλο- 4, 4 πιπεριδινο- 6 επτανόνη -3  DIPIPANONE: DIPHENYL- 4, 4 PIPERIDINE- 6 HEPTANONE-3

30. ΔΙΥΔΡΟΚΩΔΕΙΝΗ: Υδροξυ- 6 μεθοξυ- 3Ν- μεθυλο- εποξυ- 4,5  μορφινάνιο DIHYDROCODEINE: HYDROXY-6 METHOXY- 3N- METHYL-EPOXY- 4,5  MORPHINANE

31. ΔΙΥΔΡΟΜΟΡΦΙΝΗ: Διϋδροξυ- 3, 6 Ν-μεθυλο- εποξυ- 4,5 μορφινάριο  DIHYDROMORPHINE: DIHYDROXY- 3, 6 N- METHYL- EPOXY- 4, 5 MORPHINANE

32. ΔΙΦΑΙΝΟΞΙΝΗ: 1-(3- κυανο-3, 3 διφαινυλοπρο-πυλο) – φαινυλο- 4-  πιπεριδινο- καρβοξυλικό οξύ DIPHENOXINE 9 ACIDE 1- (3- CYANO -3, 3  DIPHENYL-PROPYL)-4- PHENYL- 4- PIPERIDINE CARBOXYLIQUE

33. ΔΙΦΑΙΝΟΞΥΛΑΤΗ:(Κυανο- 3 διφαινυλο- 3, 3 προπυλο) -1 φαινυλο- 4  πιπεριδινο- καρβοξυλικός- 4 αιθυλεστήρ DIPHENOXYLATE: ESTER ETHYLIQUE  DEL` ACIDE (CYANO- 3 DIPHENYL- 3,3 PROPYL)-1 PHENYL- 4 PIPERIDINE-  CARBOXYLIQUE- 4

34. ΔΡΟΤΕΒΑΝΟΛΗ: (3, 4 διμεθοξυ -17- μεθυλομορφίνη- 6β, 14διόλη).  DROTEBANOL: (3,4 DIMETHOXY -17- METHYLMORPHINAN 6B, 14DIOL)

35. ΕΚΓΟΝΙΝΗ 9 Οι εστέρες της και τα παράγωγά της, τα οποία δύνανται  να μετασχηματισθούν προς εκγονίνη και κοκαϊνη. ECGONINE: LES ESTERES  ET DERIVES SUSCEPTIIBLES D` ETRE TRANSFORMES EN ECGONINE ET COCAINE

36. ΕΡΥΘΡΟΞΥΛΟΥ ΚΟΚΑ ΦΥΛΛΑ COCA (FEUILLES DE COCA)

37. ΕΤΟΝΙΤΑΖΕΝΙΟΝ: (διαιθυλαμινο- 2 αιθυλο) -1π- αιθοξυβενζυλο- 2  νιτροβενζιμιδαζόλιο-5. ETONITAZENE: (DIETHYLAMINO- 2 ETHYL) -1P-  ETHOXYBENZYL- 2 NITROBENZIMIDAZOLE-5.

38. ΕΤΟΞΕΡΙΛΙΝΗ: [(Υδροξυ- 2 αιθυξυ)- 2 αιθυλο]-1 φαινυλο- 4  πιπεριδινο- καρβοξυλικός- 4 αιθυλεστήρ. ETOXERIDINE: ESTER ETHYLIQUE  DE L` ACIDE [(HYDROXY- 2 ETHOXY)- 2 ETHYL]-1 PHENYL- 4 PIPERIDINE-  CARBOXYLIQUE-4.

39. ΕΤΟΡΦΙΝΗ, Μ-99: Τετραϋδρο-(υδροξυ-1 μεθυλο-βουτυλο-1) – 7α  ενδοαιθενο- 6, 14 οριπαβίνη ETORPHINE, M-99: TETRAHYDRO-(HYDROXY-1  METHYL-BUTYL-1)- 7A ENDOETHENO- 6, 14 ORIPAVINE.

40. ΘΗΒΑΙΝΗ: THEBAINE

41. ΒΗΒΑΚΟΝΗ: Ακετυλοδιυδροκωδεϊνόνη THEBACONE:  ACETYLDIHYDROCODEINONE

42. ΙΣΟΜΕΘΑΔΟΝΗ: Διμεθυλαμινο- 6 μεθυλο- 5 διφαινυλο- 4, 4 εξανόνη-  3 ISOMETHADONE: DIMETHYLAMINO- 6 METHYL- 5 DIPHENYL- 4, 4 HEXANONE-3

43. ΚΛΟΝΙΤΑΖΕΝΙΟ: (π- χλωροωενζυλο)-2 διαθυλαμινοαιθυλο-1 νιτρο- 5  βενζιμιδαζόλιο CLONITAZENE: (P-CHLOROBENZYL)- 2 DIETHYLAMINOETHYL- 1  NITRO -5 BENZIMIDAZOLE

44. ΚΩΔΟΞΙΜΗ: Καρβοξυμεθυλοξίμη- 6 της διυδροκωδεϊνόνης CODOXINE:  DIHYDROCODEINONE- CARBOXYMETHYLOXIME-6

45.ΛΕΒΟΜΕΘΟΡΦΑΝΗ: (-)- Μεθοξυ- 3 Ν- μεθυλο- μορφινάνιο  LENOMETHORHANE: (-)-METOXY- 3N-METHYLMORPHINANE

46. ΛΕΒΟΜΟΡΑΜΙΔΙΟ: (-)-[Μεθυλο- 2 οξο- 4 διφαινυλο- 3, 3  (Πυρολιδινυλο-1)- 4 βουτυλο]-4 μορφολίνη LEVOMORAMIDE:(-)-3 METHYL- 2  OXO- 4 DIPHENYL-3, 3 (PYRROLIDINYL-1)-4 BUTYL]-4 MORPHOLINE

47. ΛΕΒΟΡΦΑΝΟΛΗ: (-)-Υδροξυ- 3Ν- μεθυλομορφινάνιο LENORPHANOL:  (-)-HYDROXY- 3N- METHYLMORPHINE

48. ΛΕΒΟΦΑΙΝΑΚΥΛΟΜΟΡΦΑΝΙΟ: (-)- Υδροξυ- 3Ν- φαινακυλομορφινάνιο  LEVOPHENACYLMORPHANE: (-)- HYDROXY- 3N- PHENACYLMORPHINANE

49. ΜΕΘΑΔΟΝΗ ΔΙΑΜΕΣΟΣ: Κυανο- 4 διμεθυλαμινο- 2 διφαινυλο- 4,4  βουτάνιο METHADONE INTERMEDIAIRE: CYANO- 4, DIMETHYLAMINO- 2 DIPHENYL-  4, 4 BUTANE

50. ΜΕΘΑΚΟΥΑΛΟΝΗ: Μέθυλο- 2 (ο- τολουόλο)-3 κιναζολόνη -4  METHAQUALON: METHYL- 2(o-TOLYL)-3 QUYNAZOLONE-4

51. ΜΕΘΥΛΟΔΕΣΟΡΦΙΝΗ: Μέθυλο 6- Δ6- δεσοξυμορφίνη METHYLESORPHINE:  METHYL- 6-D6- DESOXYMORPHINE.

52. ΜΕΘΥΛΟΔΙΥΔΡΟΜΟΡΦΙΝΗ: Μέθυλο- 6 διυδρομορφίνη  METHYDIHYDROMORPHINE: METHYL- 6 DIHYDROMORPHINE.

53. ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ: (+)- Ν, α- Διμεθυλοφαινυλαιθυλαμίνη  METHAMPHETAMINE:(x)-N,a- DIMETHYLPHENETHYLAMINE

54. ΜΕΘΥΛΟΦΑΙΝΙΔΑΤΗ: α- Φαινυλοπιπεριδινο- 2 οξικός μεθυλεστήρ  METHYLPHENIDATE: ESTER METHYLIQUE DE L` ACIDE A- PHENYL- PIPERIDINE- 2  ACETIQUE

Σχετικό: ΥΑ ΔΥΓ3γ/οικ.7964/20-25.1.2006 (ΦΕΚ Β΄ 71/25.1.2006), όσον αφορά τα φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν ΜΕΘΥΛΟΦΑΙΝΙΔΑΤΗ τα οποία εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης Νομαρχιακής Απόφασης γιά την χορήγησή τους.Βλέπε κείμενο απόφασης.

55. ΜΕΚΛΟΚΟΥΑΛΟΝΗ: 3-(ο- χλωροφαίνυλο)-2- μέθυλο- 4(3Η) Κιναζολινόνη  M4CLOQUALONE: 3-(o-CHLOROPHENYL)- 2- METHYL-4 (3H) QUINAZOLINONE.

56. ΜΕΤΑΖΟΚΙΝΗ: Υδροξυ- 2` τριμεθυλο- 2, 5, 9 βενζομορφάνιο- 6,7  METAZOCINE: HYDROXY- 2` TRIMETHYL- 2, 5, 9 BENZOMORPHANE- 6,7

57. ΜΕΤΟΠΟΝ: Μέθυλο- 5 διυδρομορφινόνη METOPON: METHYL-5  DIHYDROMORPHINONE

58. ΜΟΡΑΜΙΔΗ ΔΙΑΜΕΣΟΣ: Μεθυλο-2 μορφολινο-3 διφαινυλο-1, 1  προπανοκαρβοξυλικό οξύ MORAMIDE INTERMEDIAIRE: ACIDE METHYL- 2  MORPHOLOLINO- 3 DIPHENYL-1, 1 PROPANECARBOXYLIQUE

59. ΜΟΡΦΕΡΙΔΙΝΗ: (Μορφολινο- 2 αιθυλο)-1 φαινυλο-4 πιπεριδινο-  καρβοξυλικός -4 αιθυλεστήρ. ΜΟΡΠΗΕΡΙΔΙΝΕ: ΕΣΤΕΡ ΕΤΗΥΛΙΩΘΕ ΔΕ ΛΙ ΑΨΙΔΕ  (ΜΟΡΠΗΟΛΙΝΟ-2 ΕΤΗYL- 1 ΠΗΕΝΥΛ- 4 PIPERIDINE CARBOXYLIQUE-4

60. ΜΟΡΦΙΝΗ ΜΕΘΥΛΟΒΡΩΜΙΟΥΧΟΣ και όλα τα μορφινικά παράγωγα μετά  τερτοταγούς αζώτου. BROMOMETHYLATE DE MORPHINE ET AUTRES DERIVES  MORPHINIQUES A AZOTE QUATERNAIRE

61. ΜΥΡΟΦΙΝΗ: Μυριστυλοβενζυλομορφίνη MYROPHINE:  MYRISTYLBENZYLMORPHINE

62. ΝΙΚΟΔΙΚΟΔΙΝΗ: Νικοτινυλο- 6 διυδροκωδεϊνη NICODICODINE:  NOCOTINYL- 6 DIHYDROCODEINE

63. ΝΙΚΟΚΟΔΙΝΗ: Νικοτινυλο- 6 Κωδεϊνη NICOCODINE: NICOTINYL- 6  CODEINE

64. ΝΙΚΟΜΟΡΦΙΝΗ: Δινικοτινυλο- 3, 6 μορφίνη NICOMORPHINE:  DINICOTINYL-3, 6 MORPHINE

65. ΝΟΡΑΚΥΜΕΘΑΔΟΛΗ: α-(+)- Ακετοξυ-3 μεθυλαμινο- 6 διφαινυλο- 4, 4  επτάνιο NORACYMETHADOL: ALPHA-(x)- Aketojy-3 meuylamino-6 difainylo-  4,4 eptanio NORACYMETHADOL: ALPHA-(+)-ACETOXY-3 METHYLAMINO- 6  DIPHENYL- 4,4 HEPTANE

66. ΝΟΡΚΩΔΕΙΝΗ NORCODEINE

67. NORLEBORFANOLH: (-)-ydrojy- 3 morfinario NORLEVORPHANOL: (-)-  HYDROXY- 3 MORPHINANE

68. ΝΟΡΜΕΘΑΔΟΝΗ: Διμεθυλάμινο- 6 διφαινυλο- 4,4 εξακόνη-3  NORMETHADONE: DIMETHYLAMINO- 6 DIPHENYL- 4,4 HEXANONE-3

69. ΝΟΡΜΟΡΦΙΝΗ: Δεμεθυλομορφίνη. NOMORPHINE: DEMETHYLMORPHINE

70. ΝΟΡΠΙΠΑΝΟΝΗ: Διφαινυλο- 4, 4 πιπερίδινο- 6 εξανόνη- 3  NORPIPANONE: DIPHENYL- 4,4 PIPERIDINO- 6, HEXANONE-3

71. ΟΞΥΚΩΔΟΝΗ: Υδροξυ- 14 διυδροκωδεϊνόνη OXYCODONE: HYDROXY- 14  DIHYDROCODEINONE

72. Ν-ΟΞΥΜΟΡΦΙΝΗ:Μορφινο-Ν-οξείδιο N-OXYMORPHINE: MORPHINE-N-OXIDE

73.ΟΞΥΜΟΡΦΟΝΗ: Υδροξυ- 14 διυδρομορφινόνη OXYMORPHONE: HYDROXY- 14  DIHYDROMORPHINONE  74. ΠΕΘΙΔΙΝΗ ΔΙΑΜΕΣΟΣ: Α: Κυανο- 4 μεθυλο- 1 φαινυλο- 4 πιπεριδίνη  PETHIDINE INTERMEDIAIRE A: CYANO- 4 METHYL- 1 PHENYL- 4 PIPERIDINE

75. ΠΕΘΙΔΙΝΗ ΔΙΑΜΕΣΟΣ Β: φαινυλο- 4 πιπεριδινο- καρβοξυλικός- 4  αιθυλεστήρ PETHYDINE INTERMEDIAIRE B: PHENYL- 4 PIPERIDINE-  CARBOXYLATE- 4 D` ETHYLE.

76. ΠΕΘΙΔΙΝΗ ΔΙΑΜΕΣΟΣ Γ: Μεθυλο- 1 φαινυλο- 4 πιπεριδινοκαρβοξυλικό-  4 οξύ. PETHIDINE INTERMEDIAIRE C: ACIDE METHYLPH-ENYL- 4 PIPERIDINE-  CARBOXYLIQUE-4

77. ΠΕΝΤΑΖΟΚΙΝΗ: Διμεθυλοαλλυλο- 2 διμεθυλο- 5,9 υδροξυ- 2`  βενζομορφάνιο PENTAZOCINE: DIMETHYLALLYL- 2 DIMETHYL- 5, 9 HYDROXY- 2`  BENZOMORPHANE

78. ΠΙΜΙΝΟΔΙΝΗ: Φαινυλο- 4 (φαινυλομινο- 3 προπυλο)- 1 πιπεριδινο-  καρβοξυλικός- 4 αιθυλεστήρ PIMINODINE: ESTER ETHYLIQUE DEL` ACIDE  PHENYL-4 (PHENYLAMINO- 3 PROPYL)- 1 PIPERIDINE- CARBOXYLIQUE-4

79. ΠΙΡΙΤΡΑΜΙΔΙΟ ή ΠΙΡΙΝΙΤΡΑΜΙΔΙΟ: (Κυανο- 3 διφαινυλο- 3,3  προπυλο)-1 (πιπεριδινο-1) -4 πιπεριδινο-4 – καρβοξαμίδιο PIRITRAMIDE  OU PIRINITRAMIDE: (CYANO- 3 DIPHENYL- 3,3 PROPYL)- 1(PIPERIDINE-1)-4  PIPERIDINE- 4- CARDBOXAMIDE

80. ΠΡΟΕΠΤΑΖΙΝΗ: Διμεθυλο-1, 3 φαινυλο- 4 προπιονοξυ- 4  αζακυκλοεπτάνιο PROHEPTAZINE: DIMETHYL-1, 3 PHENYL-4 PROPIONOXY- 4  AZACYCLOHEPTANE

81. ΠΡΟΠΕΡΙΔΙΝΗ: Μεθυλο- 1 φαινυλοπιπεριδινο- 4 καρβοξυλικός -4  ισοπροπυλεστήρ PROPERIDINE : ESTER ISOPROPYLIQUE DE L` ACIDE METHYL- 1  PHENYLPIPERIDINE- 4 CARBOXYLIQUE-4

82. ΠΡΟΠΙΡΑΝΗ: (Ν(1- μεθυλο- 2- πιπεριδινο- αιθυλο) -Ν- 2- πυριδυλο-  προπιοναμίνη PROPIRANE: (N(1- METHYL- 2 PIPERIDINOETHYL)-N- 2  PYRIDYLPROPIONAMIDE

83. ΡΑΚΕΜΕΘΟΡΦΑΝΗ: (+)-Μεθοξυ- 3Ν – μεθυλο- μορφινάνιο  RACEMETHORPHANE: (x)- METHOXY- 3 N- METHYLMORPHINANE

84. ΡΑΚΕΜΟΡΑΜΙΔΗ: (+)-[Μεθυλο- 2 οξο- 4 διφαινυλο- 3,3  (πυρολιδινυλο-1) -4 βουτυλο] μορφολίνη RACEMORAMIDE: (+)[METHYL -2  OXO- 4 DIPHENYL- 3,3(PYRROLIDINYL- 1) -4 BUTYL] MORPHOLINE

85. ΡΑΚΕΜΟΡΦΑΝΗ:(+)- Υδροξυ- 3Ν- μεθυλομορφινάνιο RACEMORPHANE:(+)-  HYDROXY- 3N- METHYL- MORPHINANE

86. ΣΟΥΛΦΑΙΝΤΑΝΥΛΗ: Ν-[ 4 -(μεθοξυμεθυλο)-1-[2 θειενυλο) αιθυλο[ 4-  πιπεριδυλο] προπιονανιλίδιο SULFENTANYL: N-[4-(METHOXYMETHYL)-1-[2-(2  THIENYL) ETHYL]-4 PIPERIDYL] ΠΡΟΠΙΟΝΑΝΙΛΙΔΕ

87. ΤΙΛΙΔΙΝΗ: (+)- αιθυλ- TRANS- 2-(διμεθυλαμινο)-1- φαινυλο -3  κυκλοεξενο- 1- καρβοξυλάτη TILIDINE: (+)- ETHYL- TRANS- 2-  (DIMETHYLAMINO)-1- PHENYL- 3 CYCLOHEXENE- 1- CARBOXYLATE

88. ΤΡΙΜΕΠΕΡΙΔΙΝΗ: Τριμεθυλο- 1, 2, 5 φαινυλο- 4προπιονοξυ- 4  πιπεριδίνη PROPIONOXY- 4 PIPERIDINE

89. ΥΔΡΟΚΩΔΟΝΗ: Διϋδροκωδεϊδόνη HYDROCODONE: DIHYDROXODEINONE

90. ΥΔΡΟΜΟΡΦΙΝΟΛΗ: Υδροξυ- 14 διϋδρομορφίνη HYDROMORPHINOL: HYDROXY-  14 DIHYDROMORPHINE

91. ΥΔΡΟΜΟΡΦΟΝΗ: Διϋδρομορφινόνη HYDROMORPHONE: DIHYDROMORPHINONE

92. ΥΔΡΟΞΥΠΕΘΙΔΙΝΗ: μ- Υδροξυφαινυλο- 4 μεθυλο- 1 πιπεριδινο-  καρβοξυλικός- 4 αιθυλεστήρ HYDROXYPETHIDINE: ESTER ETHYLIQUE DE L`  ACIDE M HYDROXYPHENYL- 4 METHYL- 1 PIPERIDINE- CARBOXYLIQUE-4

93. ΦΑΙΝΑΔΟΞΟΝΗ: Μορφολινο- 6 διφαινυλο- 4,4 επτανόνη- 3  PHENADOXONE: MORPHOLINO- 6 DIPHENYL- 4,4 HEPTANONE- 3

94. ΦΑΙΝΑΖΟΣΙΝΗ: Υδροξυ- 2` διμεθυλο- 5, 9 φαινυλαιθυλο- 2  βενζομορφάνιο- 6, 7 PHENAZOCINE: HYDROXY- 2` DIMETHYL- 5, 9 PHENETHYL,  -2 BENZOMORPHANE- 6,7

95. ΦΑΙΝΑΜΠΡΟΜΙΔΙΟ : Ν- (Μεθυλο- 1 πιπεριδινο- 2 αιθυλο)  προπιονανιλίδιο PNENAMPROMIDE: N-(METHYL- 1 ΠΙΠΕΡΙΔΙΝΟ- 2 ETHYL)  PROPIONANILIDE

96. ΦΑΙΝΚΥΚΛΙΔΙΝΗ: (Φαινυλο- 1 κυκλοεξυλο) -1 πιπεριδίνη  PHENCYCLIDINE: (PNENYL- 1 CYXLOHEXYL)-1 PIPERIDINE

97. ΦΑΙΝΜΕΤΡΑΖΙΝΗ: Μεθυλο- 3 φαινυλο- 2 μορφολίνη PHENMETRAZINE:  METHYL- 3 PHENYL- 2 MORPHOLINE

98. ΦΑΙΝΟΜΟΡΦΑΝΗ: Υδροξυ- 3Ν- φαινυλαιθυλο- μορφινάνιο  PHENOMORPHANE: HYDROXY- 3N- PHENETHYLMORPHINANE

99. ΦΑΙΝΟΠΕΡΙΔΙΝΗ: (Υδροξυ- 3 φαινυλο- 3 προπυλο) -1 φαινυλο -4  πιπεριδινο- καρβοξυλικός- 4 αιθυλεστήρ PHENOPERIDINE: ESTER ETHYLIQUE  DE L` ACIDE (HYDROXY- 3 PHENYL)- 1 PHENYL- 4 PIPERIDINE- CARBOXYLIQUE-  4

100. ΦΑΙΝΤΑΝΥΛΗ: Ν- (Φαινυλαιθυλο- 1 πιπεριδυλο- 4 προπιονανιλίδιο  PHENTANYL: N- (PHENETHYL -1 PIPERIDYL- 4) PROPIONANILIDE

101. ΦΟΛΚΩΔΙΝΗ ή ΦΟΛΚΩΔΕΙΝΗ: Μορφολινυλοαιθυλο- μορφίνη PHOLCODINE:  MORPHOLINYLETHYL MORPHINE

102. ΦΟΥΡΕΘΙΔΙΝΗ: (Τετραϋδροφουρφουρυλοξυαιθυλο- 2) -1 φαινυλο- 4  πιπεριδινο- καρβοξυλικός- 4 αιθυλεστήρ FURETHIDINE: ESTER ETHYLIQUE DE  L` AXIDE (TETRAHYDROFURFURYLO- OXYETHYL-2) -1 PHENYL- 4 PIPERIDINE-  CARBOXYLIQUE-4

103. Τα άλατα και τα ισομερή αυτών, εκτός εάν διαφορετικά αναφέρεται  σε άλλο άρθρο.  Η παραγωγή, εισαγωγή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των ουσιών του  πίνακα Γ`, καθώς και των έτοιμων φαρμακοτεχνικών προϊόντων και  ιδιοσκευασμάτων που περιέχουν τις ουσίες αυτές, γίνεται από νομικά  πρόσωπα μέσω του Κρατικού Μονοπωλίου Ναρκωτικών με ευθύνη του Ε.Ο.Φ.,  ο οποίος εκδίδει τη σχετική άδεια και ελέγχει τη διαδικασία.

————————————

Σχετικό: ν Α6Β/9568 οικ/25 Σεπτ.- 23 Οκτ. 1987 (Β` 556) απόφ. Υπ.Υγ.Πρόνοιας και Κοιν.Ασφαλ. και Δικαιοσύνης, κατατάχθηκαν στον ανωτέρω Πίνακα Γ` και οι παρακάτω ουσίες: “Κατατάσσουμε στους πίνακες του άρθρου 4 παρ.3 του Ν.1729/1987 και τις εξής ουσίες:

β) Στον πίνακα Γ`.

1) ΛΕΒΟΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ L – AΛΦΑ – ΜΕΘΥΛΟΦΑΙΝΑΙΘΥΛΑΜΙΝΗ LEVAMPHETAMINE L – ALPHA – METHYLPHENETHYLAMINE 2) ΛΕΒΟΜΕΘΑΛΜΦΕΤΑΜΙΝΗ L – N, AΛΦΑ – ΔΙΜΕΘΥΛΟΦΑΙΝΑΙΘΥΛΑΜΙΝΗ LEVOMETHAMPHETAMINE L – N, ALPHA – DIMΕTHYLPHENETHYLAMINE 3) ΦΕΝΕΤΥΛΙΝΗ DL – 3,7 – ΔΙΥΔΡΟ – 1,3 – ΔΙΜΕΘΥΛΟ – 7 – (2 – [(1 – ΜΕΘΥΛΟ – 2 – ΦΑΙΝΥΛΟΑΙΘΥΛΟ) ΑΜΙΝΟ] – ΑΙΘΥΛΟ) – ΙΗ – ΠΟΥΡΙΝΟ – 2,6 – ΔΙΟΝΗ FENETYLLINE DL – 3,7 – DIHYDRO – 1,3 – DIMETHYL – 7 – (2 – [(1 – METHYL – 2 PHENYLETHYL) AMINO] ETHYL) – IH – PURINE – 2,6 – DIONE”.

Σχετικό:  με τις παρ. Α` και Β` της Υ.Α. (ΥΓ-ΔΙΚ) (Β` 443) κατατάχθηκαν και μεταφέρθηκαν στον ανωτέρω Πίνακα Γ` και οι εξής ουσίες:: “Α) Κατατάσουμε στον πίνακα Γ` του άρθρου 4 παρ.3 του Ν.1729/1987 και τις εξής ουσίες:

1) AKETΥΛΟ-ΑΛΦΑ-ΜΕΘΥΛΟΦΑΙΝΤΑΝΥΛΗ Ν-[1 – (α-μεθυλοφαινυλαιθυλο)-4- πιπεριδυλο]ακετανιλίδιο  ACETYL-ALPHA-METHYLFENTANYL N-[1-α-methylphenethy1) -4-piperidy1]acetanilide 2) ΑΛΦΑ – ΜΕΘΥΛΟΦΑΙΝΤΑΝΥΛΗ [Ν[1-(α-μεθυλοφαινυλαιθυλο)-4- πιπεριδυλο]προπιονανιλίδιο  ALPHA – METHYLFENTANYL N-[1-(α-methylphenethy1) – 4- piperidyl)propionanilide. 3) 3-ΜΕΘΥΛΟΦΑΙΝΤΑΝΥΛΗ Ν-(3-μεθυλο-1-φαινυλαιθυλο-4-πιπεριδυλο)προπιονανιλίδιο  3-METHYLFENTANYL N-(3-methyl-1 phenethyl-4-piperidy1) propionanilide. 4) MPPP Μεθυλο-1-φαινυλο-4-4πιπεριδινόλη-4 προπιονικός εστέρας ΜΡΡΡ Propionate (ester) de methyl-1 pheny1-4 piperidinol-4 5) PEPAP Φαινυλαιθυλο-1 φαινυλο-4 πιπεριδινόλη-4 οξεικός εστέρας  PEPAP Acetate (ester) de phenethyl-l phenyl-4 piperidinol-4 6) PAKEMIKH METAMΦΕΤΑΜΙΝΗ (+_ – Ν, α-διμεθυλοφαινυλαιθυλαμίνη RACEMATE DE METAMPETAMINE +_N, α-DIMETHYLPHENETYLAMINE”

Β) Μεταφέρουμε από τον πίνακα Δ` στον πίνακα Γ` του άρθρου 4 παρ.3 του Ν.1729/1987 την ουσία: ΣΕΚΟΒΑΡΒΙΤΑΛΗ, Αλλυλο-5-(μεθυλο-l Βουτυλο) – 5 βαρβιτουρικό οξύ, SECOBARBITAL, Acide barbiturique-allyl-5-(l-methylbutyl)”.

Σχετικό:  το εδ. Γ` της Υ.Α. Α6Β/12019 (ΥΓ) της 18.28/12/90 περί υπαγωγής ουσιών στις διατάξεις για τα ναρκωτικά (Β` 835): “Γ. Κατατάσσουμε στον Πίνακα Γ` του άρθρου 4 παρ. 3 του Ν. 1729/87  και τις εξής ουσίες: 1. Α – ΜΕΘΥΛΟ – ΘΕΙΟΦΕΝΤΑΝΥΛΗ Ν – [1[1 – μεθυλο – 2 (2-θειενυλο) αιθυλο] – 4 – πιπεριδυλο]  προπιονανιλίδιο ΑLΡΗΑ – ΜEΤΗΥLΤΗΙΟFΕΝΤΑΝΥL Ν – [1-[1 – ΜEΤΗΥL – 2 – (2 – ΤΗIEΝΥL)E- ΤΗΥL] – 4 – ΡΙΡΕRΙDΥL]  PRΟΡΙΟΝΑΝΙLΙDΕ 2. ΠΑΡΑ – ΦΘΟΡΟΦΕΝΤΑΝΥΛΗ 4 – φθορο – Ν (1 – φαιναθυλο – 4 – πιπεριδυλο) – προπιοανιλίδιο ΡΑRΑ  – FLUOROFENTANYL 4.FLUORO – Ν – (1 – ΡΗΕΝΕΤΗΥL – 4 – ΠΙΠΕΡΙΔΥΛ) ΠΡΟΠΙΟΝΑΝΙΛΙΔΕ. 3. ΒΗΤΑ – ΥΔΡΟΞYΦΕΝΤΑΝΥΛΗ Ν [1 (βητα – υδροξυφαιναιθυλο) – 4 – πιπεριδυλο] προπιοανιλίδιο ΒΕΤΑ  ΗΥDRΟΧΥFEΝΤΑΝΥL Ν – [1 (ΒΕΤΑ-ΗΥDROΧΥΡΗΕΝEΤΗΥL) – 4 – ΡΙΡERIDYL) ΡRΟΡΙΟΝΑΝΙLΙDΕ 4. ΒΗΤΑ – ΥΔΡΟΞΥ – 3 ΜΕΘΥΛΟ – ΦΕΝΤΑ- ΝΥΛΗ Ν – [1 (βητα – υδροξυφαιναιθυλο – 3 – μεθυλο – 4 – πιπεριδυλο)  προπιοανιλίδιο ΒΕΤΑ – ΗΥDROΧΥ – 3 – ΜΕΤΗΥLFEΝΤΑΝΥL Ν – [1 – (ΒΕΤΑ –  ΗΥDRΟΧΥΡΗΕΝΕΤΗΥL) – 3 – ΜΕΤΗΥL – 4 – ΡΙΡΕRIDYL) ΡRΟΡΙΟΝΑΝΙLΙDΕ 5. ΘΕΙΟΦΕΝΤΑΝΥΛΗ Ν [1(2(2-θειενυλο) αιθυλο – 4 – πιπεριδυλο] προπιοανιλίδιο  ΤΗΙΟFEΝΤΑΝΥL Ν – [1-(2-(2 – ΤΗΙEΝΥL) ΕΤΗΥL – 4 – ΡΙPΕRΙDYL] ΡROPIOΝΑΝΙLΙDΕ 6.3 – ΜΕΘΥΛΟ – ΘΕΙΟΦΕΝΤΑΝΥΛΗ Ν – [3-μεθυλο – 1 – [2-θειενυλο)αιθυλο] – 4 – πιπεριδυλο]  προπιανιλίδιο 3 – ΜΕΤΗΥLΤΗΙΟFΕΝΤΑΝΥL Ν – [3 – ΜΕΤΗΥL- 1 – [2-ΤΗΙΕΝΥL) EΤΗΥL] – 4 – ΠΙΠΕΡΙΔΥΛ]  ΡRΟΡΙΟΝΑΝΙLΙDΕ”

Σημ.: όπως μεταφέρθηκε από τον Πίνακα Β` στον Πίνακα Γ` από την Υ.Α. (ΥΓ-ΔΙΚ) Α6Β/3297/27 Μαρτ. – 6 Απρ. 1990 (Β` 239): “Μεταφερουμε από τον πίνακα Β` του άρθρου 4 παρ. 3 του Ν 1729/87 στον πίνακα Γ του ιδίου άρθρου την ουσία: ΚΩΛΕΙΔΗ :Μεθυλαιθηρ της Μορφίνης. CODEINE :ETHER METHYLIQUE DE LA MORPHINE”.

Σημ.: όπως υπ` αριθ. 17 ουσία μεταφέρθηκε από από τον  Πίνακα Β` στον Πίνακα Γ` από την Υ.Α. (ΥΓ-ΔΙΚ) Α6β/2098/14-28 Φεβρ. 1991

(Β`111): “Μεταφέρουμε από τον πίνακα Β` του άρθρου 4 παρ.3 του Ν.1729/87 στον πίνακα Γ` του ίδιου άρθρου την ουσία:

ΝΑΛΒΟΥΦΙΝΗ

17-κυκλοβουτυλομεθυλο 7,8 -διυδρο – 14 – υδροξυ – 17 νορμοφίνη

NALBUPHINE

17 – cyclobutylmetyl- 7, 8 – Dihydro – 14 – Hydroxy – 17 – Normophine” ………………………………………………………… ***και στη συνέχεια μεταφέρθηκε από τον Πίνακα Γ` στον Πίνακα Δ` από  την παρ. 2 της Υ.Α. (ΥΓ-ΔΙΚ) Α6Β/793/18 Ιαν.-7 Φεβρ. 1992 (Β` 69) : “Μεταφέρουμε από τον πίνακα Γ` του άρθρου 4 παρ.3 του Ν.1729/87 στον πίνακα Δ` του ίδιου νόμου την ουσία:

NΑΛΒΟΥΦΙΝΗ

1-7 ΚΥΚΛΟΦΟΥΤΥΛΟΜΕΘΥΛΟ 7,8 – ΔΙΥΔΡΟ -14 ΥΔΡΟΞΥ -17 – ΝΟΡΜΟΦΙΝΗ NALBUPHINE

1-7 CYCLOBUTYLMETHYL – 7,8 – DIHYDRO – 14- HYDROXY – 17 – NORMOPHINE.

Σχετικό:  υπ`αριθμ. Α6β/10827/5.10-20.11.1991 απόφαση του Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ Β`953), ορίσθηκαν τα εξής: “Το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα FENTAMORF που περιέχει την ουσία SUFENTANYL, υπάγεται στο άρθρο 4 του Ν. 1729/87 και στον Πίνακα Γ.”

Σχετικό:  παρ. 2 της υπ`αριθμ. Υ6Β/2373/14.2-14.3.1995 απόφαση του Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ Β`175), ορίσθηκαν τα εξής: “2. Το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα DUROGESIC που περιέχει την ουσία ΦΑΙΝΤΑΝΥΛΗ υπάγεται στον πίνακα Γ` του άρθρου 4 του Ν.  1729/87.”

Σχετικό:  Με την παρ. Β` της υπ`αριθμ. Υ6β/οικ.11208/23.10- 5.11.1996 απόφασης των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης (ΦΕΚ Β` 1011), ορίσθηκαν τα εξής: “Β. Κατατάσσουμε στον πίνακα Γ` του άρθρου 4 παρ. 3 του Ν. 1729/87 και τις εξής ουσίες:

1. ΑΜΙΝΟΡΕΞ  2-Αμινο-5-φαινυλο-2-οξαζολίνη AMINOREX  2-AMINO-5-PHENYL-2-OXAZOLINE

2. ΧΛΩΡΦΕΝΤΕΡΜΙΝΗ  4-Χλωρο-α, α-διμεθυλοφαιναιθυλαμίνη  CHLORPHENTERMINE  4-CHLORO-a, a-DIMETHYLPHENETHYLAMINE

3. ΚΛΟΒΕΝΖΟΡΕΞ  Ν-(2-Χλωροβενζυλο)-α-μεθυλοφαιναιθυλαμίνη  CLOBENZOREX  N-(2-CHLOROBENZYL)-α-METHYLPHENETHYLAMINE

4. ΚΛΟΦΟΡΕΞ  Αιθυλο-(Π-χλωρο-α, α-διμεθυλοφαιναιθυλο) καρβαμάτη  GLOFOREX  ETHYL-(P-CHLORO-α, α-DIMETHYLPHENETHYL) CARBAMATE

5. ΚΛΟΡΤΕΡΜΙΝΗ  2-Χλωρο-α, α-διμεθυλοφαιναιθυλαμίνη  CLORTERMINE  2-CHLORO-α, α-DIMETHYLPHENETHYLAMINE

6. ΦΕΝΦΛΟΥΡΑΜΙΝΗ Ν-Αιθυλο-α-μεθυλο-3-(τριφθορομεθυλο) φαιναιθυλαμίνη  FENFLURAMINE  N-ETHYL-α-METHYL-3-(TRIFLUOROMETHYL) PHENETHYLAMINΕ

Σημ.: όπως η ουσία ΦΕΝΦΛΟΥΡΑΜΙΝΗ εξαιρέθηκε της κατάταξης στον πίνακα Γ` και κατατάχθηκε στον Πίνακα Δ`, δυνάμει της παρ. 1.Β. της υπ` αριθμ. Υ6β/12312/96/8-23.1.1997 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β`33). 7. ΦΕΝΒΟΥΤΡΑΖΑΤΗ  2-(3-Μεθυλο-2-φαινυλομορφολινο) αιθυλο 2-φαινυλοβουτυράτη  FENBUTRAZATE  2 -(3-METHYL-2-PHENYLMORPHOLINO) ETHYL 2- PHENYLBUTYRATE

8. ΠΡΟΠΥΛΕΞΕΔΡΙΝΗ  2-Κυκλοεξυλο-Ν, 1-διμεθυλαιθυλαμίνη  PROPYLHEXEDRINE  2-CYCLOHEXYL-N, 1-DIMETHYLETHYLAMINE

9. ΦΑΙΝΥΛΠΡΟΠΑΝΟΛΑΜΙΝΗ  α-(1-Αμινοαιθυλο) βενζυλική αλκοόλη  Dl-νορεφεδρίνη  PHENYLPROPANOLAMINE  α-(1-AMINOETHYL) BENZYL ALCOHOL  DL-NOREPHEDRINE

Σημ.: όπως Η ουσία ΦΑΙΝΥΛΠΡΟΠΑΝΟΛΑΜΙΝΗ εξαιρέθηκε της κατάταξης στον πίνακα Γ` και παραμένει εκτός πινάκων κατάταξης του Ν. 1729/87, δυνάμει της  παρ.1.Γ. της υπ`αριθμ. Υ6β/12312/96/8-23.1.1997 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β`33).

Σχετικό: Με την παρ. Δ` της υπ`αριθμ. Υ6β/οικ.11208/23.10- 5.11.1996 απόφασης των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης (ΦΕΚ Β` 1011), ορίσθηκαν τα εξής: “Μεταφέρουμε από τον πίνακα Δ` στον πίνακα Γ` του άρθρου 4 παρ. 3 του Ν. 1729/87 τις εξής ουσίες:  1. ΖΙΠΕΠΡΟΛΗ  1-Μεθυξυ-3-(4- (β-μεθοξυφαιναιθυλο) πιπεραζιν-1- υλο-1-φαινυλοπροπαν-2-όλη ZIPEPROL  1-METHOXY-3- (4-(β-METHOXYPHENETHYL)-PIPERAZIN  1-1YL-1-PHENYLPROPAN-2-OL [2. ΦΘΟΡΟΝΙΤΡΑΖΕΠΑΜΗ  5-(α-φθοροφαινυλο)-1, 3-διυδρο-1-μεθυλο-ζνιτρο-2Η- 1,4-βενζοδιαζεπιν-2-όνη  FLUNITRAZEPAM 5-(O-FLUOROPHENYL)-1, 3-DIHYDRO-1-METHYL-7- NITRO-2H-1, 4-BENZODIAZEPIN-2-ONE]”

Σχετικό: Η ουσία ΦΘΟΡΟΝΙΤΡΑΖΕΠΑΜΗ εξαιρέθηκε της κατάταξης εκ μεταφοράς από τον πίνακα Δ` στον πίνακα Γ` και παραμένει στον πίνακα Δ`, δυνάμει της παρ. 1.Δ. της υπ`αριθμ. Υ6β/12312/96/8-23.1.1997 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β`33).

Σχετικό: Με την υπ`αριθμ. Υ6β/13257/30.12.1996-23.1.1997 απόφαση του Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ Β`33), ορίσθηκαν τα εξής: “Τα κατωτέρω φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα υπάγονται στο άρθρο 4 του Ν. 1729/87 και στον αντίστοιχο πίνακα:

OΝΟΜΑΣΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΔΡΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΥ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΤOΝ Ν. 1729/87

CΑDΙΡRΟΝΤ Ν ΚΩΔΕΙΝΗ Γ ΝΕO-ΝΙFALΙUΜ ΦΘΟΡΟΝΙΤΡΑΖΕΠΑΜΗ Δ”

Σχετικό: :Σύμφωνα με την ΥΑ ΔΥΓ3γ/οικ.39691/26.4-7.5.2004  (ΦΕΚ Β΄663), ισχύουν τα ακόλουθα: “Κατατάσσουμε στον Πίνακα Γ του άρθρου 4 παρ. 3 του Ν. 1729/1987 και την ουσία: ΑΜΙΝΕΠΤΙΝΗ 7- [(10, 11- διυδρο -5H- διβενζο [α,δ] Kυκλοεπτεν -5- υλ) αμινο]   επτανοϊκό οξύ ΑΜΙΝΕΡΤΙΝΕ 7- [(10, 11- dihydrο -5H- dibenzο [a,d] cyclοhepten -5- yl) amino]

heptanoic acid.”

Σχετικό: Σύμφωνα με την ΥΑ ΔΥΓ3γ/36702/12.5-14.5.2004 (ΦΕΚ Β΄726), ισχύουν τα ακόλουθα: “1. Την υπαγωγή του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος ΜΕΤΗΥLΡΗΕΝΙDΑΤΕ/  RUΒΙΟ, που περιέχει την ουσία ΜΕΤΗΥLΡΗΕΝΙDΑΤΕ, στον Πίνακα Γ του

άρθρου 4 του Ν. 1729/1987. 2. Η συνταγογράφηση αυτού θα γίνεται αποκλειστικά από  παιδοψυχιάτρους, νευρολόγους και ψυχιάτρους.”

Σχετικό: :Σύμφωνα με την ΥΑ ΔΥΓ3γ/οικ.45881/12.5-14.5.2004  (ΦΕΚ Β΄726), ισχύουν τα ακόλουθα: “Την υπαγωγή του κτηνιατρικού ιδιοσκευάσματος DΕΧDΟΜΙΤΟR, που    περιέχει την ουσία DΕΧΜΕDΕΤΟΜΙDΙΝΕ, στον Πίνακα Γ του άρθρου  4 του Ν. 1729/1987.”

———————————————————————-

ΠΙΝΑΚΑΣ Δ.

1. ΑΙΘΥΝΑΜΑΤΗ: Εστήρ του καρβαμιδικού οξέος μετά της αιθυλο- 1  κυκλοεξανόλης ETHINAMATE: CARBAMATE D` ETHINYL- 1 CYCLOHEXYLE

2. ΑΙΘΥΛΟ ΛΟΦΛΑΖΕΠΑΤΗ: Αιθυλο 7 – χλωρο 5 -(ο- φλουροφαινυλο)- 2,3-  διυδρο- 2- οξο- 1Η- 1,4- βενζοδιαζεπίνη- 3- καρβοξυλάτη ETHYL  LOFLAZEPATE: ETHYL 7- CHLORO- 5- (O- FLUOROPHENYL) – 2,3 – DIHYDRO- 2-  OXO- 1H- 1,4-BENZODIAZEPINE- 3- CARBOXYLATE

3. ΑΙΘΧΛΩΡΒΥΝΟΛΗ: αιθυλο-β-χλωροβινυλο-αιθινυλοκαρβινόλη  ETHCHLORVYNOL: ETHYL-B-CHLOROVINYL-ETHINYL CARBINOL

4. ΑΛΑΖΕΠΑΝΗ: 7 – χλωρο -1, 3-διυδρο-5 – φαινυλο -1- (2,  2,2-τριφθορο-αιθυλο) – 2Η – 1,4-βενζοδιαζεπιν-2-όνη HALAZEPAN: 7 –  CHLORO-1, 3-DIHYDRO-5-PNENYL -1 (2, 2,2 TRIFLUORO-ETHYL)-2H –  1,4-BENZODIAZEPIN – 2 – ONE

5. ΑΛΟΞΑΖΟΛΑΜΗ: 10-βρωμο-1 1β-(ο-φθοροφαινυλο) 2, 3, 7 11β-  τετρα-υδροξάζολο [3, 2-δ][1,4]-βενζοδιαζεπιν-6 (5Η)-όνη HALOXAZOLAM:  10-BROMO-11B(O-FLUOROPHENYL) -2, 3, 7, 11B- TETRAHYDROOXAZOLO [3,2-D]  [1,4]-BENZODIAZEPIN-6(5H)-ONE

6. ΑΛΠΡΑΖΟΛΑΜΗ: 8 – χλωρο-1μεθυλο -6- φαινυλο – 4Η-S-τριαζολο –  [4,3-α] [1,4] βενζοδιαζεπίνη ALPRAZOLAM: 8 CHLORO -1- METHYL -6-  PHENYL -4- H- S-TRIAZOLO [4,3-A] [1,4] BENZODIAZEPINE.

7. ΑΜΟΒΑΡΒΙΤΑΛΗ: Αιθυλο -5(μεθυλο -3 βουτυλο)-5 βαρβιτουρικό οξύ  AMOBARBITAL: ACIDE ETHYL – (METHYL-3 BUTYL)-5 BARBITURIQUE

8. ΑΜΦΕΠΡΑΜΟΝΗ: Διαιθυλαμινο -2 προπιοφαινόνη AMPHEPRAMONE:  DIETYLAMINO-2 PROPIOPHENONE

9. ΒΑΡΒΙΤΑΛΗ: Διαιθυλο-5, 5 βαρβιτουρικό οξύ BAARBITAL: ACIDE  DIETHYL -5, 5 BARBITURIQUE

10. ΒΕΝΖΦΕΤΑΜΙΝΗ: Ν-βενζυλο-Ν,α-διμεθυλοφαιναιθυλαμίνη  BENZPHETAMINE: N-BENZYL-N, a-DIMETHYLPHENETHYLAMINE

11. ΒΟΥΠΡΕΝΟΡΦΙΝΗ: Ν – κυκλοπροπυλμεθυλ – 7α (L-(5)-υδροξυ 1,  2,2-τριμεθυλπροπυλ) -6, 14 – ενδοαιθανο – 6, 7, 8, 14  τετραϋδρονορροριπαβίνη BUPRENORPHINE: N – CYCLOPROPYL – METHYL-7a  (L-(5)-4HYDROXY – A, 2,2 – TRIMETHYLPROPYL)-6,14 ENDOETHANO -6, 7, 8,  14 TETRAHYDRO – NORORIPAVINE

12. ΒΡΩΜΟΖΕΠΑΜΗ: 7-βρωμο -1,3 – διυδρο -5-(2-πυριδιλο)2Η-1,  4-βενζοδιαζεπιν – 2 – όνη BROMAZEPAM: 7 – BROMO – 1,3 – DIHYDRO -5-  (2-PYRIDYL)-2H – 1,4 – BENZODIAZEPIN -2-ONE

13. ΓΛΟΥΤΕΘΥΜΙΔΙΟ: Αιθυλο -2 φαινυλο -2 γλουταριμίδιο GLUTETHIMIDE:  ETHYL -2 PHENYL -2 GLUTARIMIDE

14. ΔΕΞΤΡΟΜΕΘΟΡΦΑΝΗ:D* Μεθοδυ -3Ν – μεθυλομορφινάνιο  DEXTROMETHORHANE: D-METHOXY – 3 N-METHYLMORHINANE

15. ΔΕΛΟΡΑΖΕΠΑΜΗ: 7-χλωρο -5- (ο-χλωροφαινυλο) -1,3 διυδρο – 2Η -1,4  – βενζοδιαζεπιν -2-όνη DELORAZEPAM: 7 – CHLORO-5-  (O-CHLOROPHENYL)-1,3- DIHYDRO -2H – 1,4 – BENZODIAZEPIN -2-ONE

16. ΔΙΑΖΕΠΑΜΗ: 7-χλωρο-1,3-διυδρο-1-μεθυλο-5-φαινυλο -2Η –  1,4-βενζοδιαζεπιν -2- όνη DIAZEPAM: 7-CHLORO – 1,3 – DIHYDRO -1-  METHYL -5-PHENYL-2H – 1,4 -BENZODIAZEPIN -2- ONE

17. ΕΣΤΑΖΟΛΑΜΗ: 8-χλωρο -6- φαινυλο -4Η -5- τριαζολο [4,3- α][1,4]  βενζοδιαζεπίνη ESTAZOLAM: 8 – CHLORO -6- PHENYL -4H -5- TRIAZOLO  [4,3-A][1,4] BENZODIAZEPINE 18. ΚΑΜΑΖΕΠΑΜΗ: 7-χλωρο -1, Κ3-διυδρο-3-υδροξυ-1 μεθυλο -5- φαινυλο  -2Η -1,4 βενζοδιαζεπιν -2-όνη διμεθυλοκαρβαμάτη (εστέρας) CAMAZEPAM: 7  – CHLORO -1,3 – DIHYDRO -3- HYDROXY -1-METHYL -5 PHENYL -2H- 1,4  -BENZODIAZEPIN -2-ONE DIMETHYLCARBAMATE(ESTER)

19. ΚΕΤΑΖΟΛΑΜΗ: 11-χλωρο – 8,12β -διυδρο -2,8-διμεθυλο – 12β –  φαινυλο -4Η – [1,3]-οξαζινο – [3,2-δ] [1,4] βενζοδιαζεπίνη -4,7 (6Η) –  διόνη KETAZOLAM: 11-CHLORO-8,12β- DIYDRO-2,8 – DIMETHYL – 12β – PHENYL  – 4H – [1,3]-OXAZINO – [3,2-D][1,4]-BENZOΔΙΑZEΠΙΝΕ-4,7 (6Η) ΔΙΟΝΕ.

20. ΚΛΟΜΠΑΖΑΜΗ: 7-χλωρο-1-μεθυλο-5-φαινυλο-1Η-1,5- βενζοδιαζεπίνη  -2,4 (3Η,5Η) – διόνη CLOBAZAM: 7-CHLORO-1- METHYL -5- PHENYL 1H-1,5 –  BENZODIAZEPINE – 2,4 (3H,5H) DIONE

21.ΚΛΟΝΑΖΕΠΑΜΗ: 5- (Ο-χλωροφαινυλο)-1,3-διυδρο-7-νιτρο-2Η –  1,4-βενζοδιαζεπιν – 2- όνη CLONAZEPAM: 5-(O-CHLOROPHENYL)-1,3-DIHYDRO  -7- NITRO 2H – 1,4 -BENZODIAZEPIN -2- ONE

22. ΚΛΟΞΑΖΟΛΑΜΗ: 10-χλωρο 11β (ο-χλωροφαινυλο) -2, 3, 7, 11β-  τετραϋδρο – οξαζολο-[3,2-δ][1,4] βενζοδιαζεπίν -6- (5Η)- όνη  CLOXAZOLAM: 10CHLORO-11B – (O-CHLOROPHEENYL) -2, 3, 7, 11B TETRAHYDRO  – OXAZOLO – [3,2-D4] [1,4] BENZODIAZEPIN -6-(4H)- ONE

23. ΚΛΟΤΙΑΖΕΠΑΜΗ: 5-(ο-χλωροφαινυλο)-7-αιθυλο-1,3 – διυδρο –  1-μεθυλο-2Η- θειενο [2,3-ε][1,4]- διαζεπιν -2- όνη CHLOTIAZEPAM:  5-(O-CHLOROPHENYL) -7- ETHYL-1,3 – DIHYDRO – 1 – METHYL -2H – THIENO  [2,3-E][1,4] DIAZEPIN-2- ONE

24. ΚΥΚΛΟΒΑΡΒΙΤΑΛΗ: (Κυκλοεξεν-1υλο-1)-5 αιθυλο-5 βαρβιτουρικό οξύ  CYCLOBARBITAL: ACIDE (CYCLOEXENE-1 YL-1)- 5 ETHYL -5 BARBITURIQUE

25. ΜΑΖΙΝΔΟΛΗ: 5-(π-χλωροφαινυλο)-2, 5-διυδρο-3Η-ιμιδαζο  (2,1-α)-ισοϊνδολο-5-όλη MAZINDOL:  5-(P-CHLOROPHENYL)-2,5-DIHYDRO-3H-IMIDAZO (2,1-α)- ISOINDOL -5-OL

26. ΛΟΠΡΑΖΟΛΑΜΗ: 6-(ο-χλωροφαινυλο)-2,4-διυδρο-2 [(4-μεθυλο-  1-πιπεραζινυλο) μεθυλενο]-8 νιτρο-1 Η-ιδιδαζο [1,2-α][1,4]  βενζοδιαζεπιν-1-όνη LOPRAZOLAM:  6-(O-CHLOROPHENYL)-2,4-DIHYDRO-2-[(4-METHYL-1- PIPERAZINYL)  METHYLENE]-8-NITRO-1H-IMIDAZO [1,2-1] [1,4] BENZODIAZEPIN-1-ONE

27. ΛΟΡΑΖΕΠΑΜΗ: 7-χλωρο-5 (ο-χλωροφαινυλο)-13-διυδρο-3-  υδροξυ-2Η-1,4 – βενζοδιαζεπιν-2-όνη LORAZEPAM:  7-CHLORO-5-(O-CHLOROHENYL)-1,3-DIHYDRO-3-HYDROXY – 2H – 1,4  BENZODIAZEPIN-2-ONE

28. ΛΟΡΜΕΤΑΖΕΠΑΜΗ: 7-χλωρο-5- (ο-χλωροφαινυλο)-1,3-διυδρο-3-  υδροξυ-1-μεθυλο-2Η-1,4-βενζοδιαζεπιν -2-όνη LORMETAZEPAM: 7-CHLORO-5-  (O-CHLOROPHENYL), 1,3-DIHYDRO-3- HYDROXY-1- METHYL 2H-1,4 –  BENZODIAZEPIN-2-ONE

29. ΜΕΔΑΖΕΠΑΜΗ: 7-χλωρο-2,3-διυδρο-1-μεθυλο-5-φαινυλο-1 Η – 1,4 –  βενζοδιαζεπίνη MEDAZEPAMN: 7-CHLORO-2,3- DIHYDRO-1-METHYL-5-  PHENYL-1H-1,4 – BENZODIAZEPINE

30. ΜΕΘΥΛΟΦΑΙΝΟΒΑΡΒΙΤΑΛΗ: Μεθυλο-1 αιθυλο-5 φαινυλο-5 βαρβιτουρικό  οξύ METHYLPHENOBARBITAL: ACIDE METHYL-1 ETHYL-5 PENTHYL-5 BARBITURIQUE

31. ΜΕΘΥΠΡΥΛΟΝΗ: Διαθυλο -3,3 διοξο -2,4 μεθυλο-5 πεπεριδίνη  METHYPRYLON: DIETHYL -3,3 DIOXO-2,4 METHYL-5 PIPERIDINE

32. ΜΕΠΡΟΒΑΜΑΤΗ: Δικαρβαμιδική μεθυλο-2 προπυλο -2 προπαναδιόλη -1,3  MEPROBAMATE: BICARBAMATE DE METHYL -2 PROPYL -2 PROPANEDIOL – 1,3

33. ΝΙΜΕΤΑΖΕΠΑΜΗ: 1,3-διυδρο-1μεθυλο-7-νιτρο 5-φαινυλο-2Η-  1,4-βενζοδιαζεπιν-2-όνη NIMETAZEPAM: 1,3 DIHYDRO -1- METHYL-7- NITRO  -5- PHENYL -1H- 1,4 BENZODIAZEPIN -2- ONE

34. ΝΙΤΡΑΖΕΠΑΜΗ: 1,3-διυδρο 7-νιτρο-5-φαινυλο-2Η-1,4-  βενζοδιαζεπιν-2-όνη NITRAZEPAM: 1,3 – DIHYDRO -7- NITRO-5-PHENYL -2H –  1,4 BENZODIAZEPIN -2-ONE

35. ΝΟΡΔΑΖΕΠΑΜΗ: 7-χλωρο- 1,3-διυδρο-5-φαινυλο-2Η-1,4  βενζοδιαζεπιν-2-όνη NORDAZEPAM: 7-CHLORO-1,3-DIHYDRO-5-PHENYL-2H –  1,4- BENZODIAZEPIN-2-ONE

36. ΟΞΑΖΕΠΑΜΗ: 7-χλωρο – 1,3-διυδρο -3- υδροξυ-5-φαινυλο – 2Η-  1,4-βενζοδιαζεπιν-2-όνη OXAZEPAM: 7-CLORO -1,3-DIHYDRO -3- HYDROXY -5-  PHENYL -2H – 1,4- BENZODIAZEPIN -2- ONE

37. ΟΞΑΖΟΛΑΜΗ: 10-χλωρο-2, 3, 7, 11β-τετραϋδρο-2 μεθυλο – 11β-  φαινυλοξαζολο (3Μ2-δ) (1,4) βενζοδιαζεπιν-6(5Η)-όνη OXAZOLAM:  10-CHLORO -2, 3, 7, 11β – TETRAHYDRO-2 METHYL-11β- PHENYLOXAZOLO  (3,2-D) (1,4) BENZODIAZEPIN-6(5H)-ONE

38. ΠΕΝΤΟΒΑΡΒΙΤΑΛΗ: Αιθυλο-5 (μεθυλο-1 βουτυλο)-5 βαρβιτουρικό οξύ  PENTOBARBITAL: ACIDE ETHYL-5 (METHYL-1 BUTYL)-5 BARBITURIQUE

39. ΠΙΝΑΖΕΠΑΜΗ: 7 – χλωρο – 1,3 – διυδρο – 5 -φαινυλο-1-(2-  προπυνυλο)- 2Η – 1,4-βενζοδιαζεπιν-2-όνη PINAZEPAM: 7-CHLORO -1,3-  DIHYDRO-5-PHENYL- 1 -(2-PROPYNYL)- 2H- 1,4- BENZODIAZEPIN -2-ONE

40. ΠΙΠΡΑΔΡΟΛΗ ή ΠΙΠΡΑΔΟΛΗ: Διφαινυλο -1,1 (πιπεριδυλο-2)-1 μεθανόλη  PIPRADROL: DIPHENYL-1,1 (PIPEDIDYL -2) -1 METHANOL

41. ΠΡΑΖΕΠΑΜΗ: 7-χλωρο-1- (κυκλοπροπυλομεθυλο)-1,3-διυδρο-5-  φαινυλο-2Η-1,40-βενζοδιαζεπιν-2-όνη PRAZEPAM: 7-CHLORO-1-  (CYCLOPROPYLMETHYL)-1,3-DIHYDRO-5- PHENYL-2H-1,4-BENZODIAZEPIN-2-ONE

42. [ΣΕΚΟΒΑΡΒΙΤΑΛΗ: Αλλυλο-5 (μεθυλο-1 βουτυλο)-5 βαρβιτουρικό οξύ  SECOBARBITAL: ACIDE ALLYL-5 (METHYL-1 BUTYL)-5 BARBITURIQUE]

Σημ.: όπως ηυπ` αριθ. 42 ουσία μεταφέρθηκε στον Πίνακα Γ` από την Υ.Α. (ΥΓ-ΔΙΚ) Α6Β/5934/20-29 Ιουν. 1988 (Β` 443).

43. SPA: (-)-Διμεθυλαμινο-1 διαφαινυλο-1,2 αιθάνιο SPA: (-)  DIMETHYLAMINO-1 DIPHENYL-1,2 ETHANE

44. ΦΑΙΝΔΙΜΕΤΡΑΖΙΝΗ 9 (+)-3,4-διμεθυλο-2-φαινυλ-μορφολίνη  PHENDIMETRAZINE: (+-3,4-DIMETHYL-2- PHENYLMORHOLINE

45. ΤΕΜΑΖΕΠΑΜΗ: 7-χλωρο-1,3 διυδρο-3-υδροξυ-1-μεθυλο-5-  φαινυλο-2Η-1,4-βενζοδιαζεπιν-2-όνη ΤΕΜΑΖΕΡΑΜ: 7-CHLORO-  DIHYDRO-3-HYDROXY-1-METHYL-5-PHENYL-2H- 1,4- BENZODIAZEPIN-2-ONE

46. ΤΕΤΡΑΖΕΠΑΜΗ: 7 -χλωρο-5- (κυκλοεξεν-1-υλο)-1,3-διυδρο-1-  μεθυλο-2Η-1,4-βενζοδιαζεπιν-2-όνη TETRAZEPAM:  7-CHLORO-5-(CYCLOEXEN-1-YL) 1,3-DIHYDRO-1-METHYL-  2H-1,4-BENZODIAZELIN-2-ONE

47. ΤΡΙΑΖΟΛΑΜΗ: 8-χλωρο-6-(ο-χωροφαινυλο)-1-μεθυλο-4Η-Σ- τριαζολο  [4,3-α][1,4] βενζοδιαζεπίνη TRIAZOLAM:  8-CHLORO-6-(O-CHLOROPHENYL)-1-METHYL-4H-S-  TRIAZOLO[4,3-α][1,4]BENZODIAZEPINE

48. ΦΑΙΝΟΒΑΡΒΙΤΑΛΗ: Αιθυλο-5 φαινυλο-5 βαρβιτουρικό οξύ  PHENOBARBITAL: ACIDE ETHYL-5 PHENYL-5 BARBITURIQUE

49. ΦΑΙΝΤΕΡΜΙΝΗ: α,α-διμεθυλοφαιναιθυλαμίνη PHENTERMINE: a, a-DIMETHYLPHENETHYLAMINE

50. ΦΘΟΡΑΖΕΠΑΜΗ: 7-χλωρο-1-[2-(διαιθυλαμινο)αιθυλο]-5-(ο-  φθοροφασινυλο)-1,3-διυδρο-2Η-1,4-βενζοδιαζεπιν-2-όνη FLURAZEPAM:  7-CHLORO-1-[2-(DIETHYLAMINO)ETHYL] -5- (O- FLUOROPHENYL)-1,3  DIHYDRO-2H-1,4-BENZODIAZEPIN-2-ONE

51. ΦΘΟΡΟΔΙΑΖΕΠΑΜΗ: 7-χλωρο-5-(ο-φθοροφαινυλο)-1,3-διυδρο-1-  μεθυλο-2Η-1,4-βενζοδιαζεπιν-2-όνη FLUDIAZEPAM: 7-(CHLORO-5  (O-FLUOROPHENYL)-1,3-DIHYDRO-1- METHYL -2H-1,4-BENZODIAZEPIN-2-ONE

[52. ΦΘΟΡΟΝΙΤΡΑΖΕΠΑΜΗ: 5-(ο-φθοροφαινυλο)-1,3- διυδρο-1-  μεθυλο-7-νιτρο-2Η-1,4-βενζοδιαζεπιν-2-όνη FLUNITRAZEPAMN:  5-(O-FLUROPHENYL)-1,3 DIHYDRO-1-METHYL-7- NITRO-2H-1,4  -BENZODIAZEPIN-2-ONE]

Σχετικό: Με την παρ. Δ` της υπ`αριθμ. Υ6β/οικ. 11208/23.10- 5.11.1996 απόφασης των Υπουργών Υγείας και Πρόνοιας (ΦΕΚ Β`1011), ορίσθηκε ότι η ουσία: ΦΘΟΡΟΝΙΤΡΑΖΕΠΑΜΗ 5-(α-φθοροφαινυλο)-1, 3-διυδρο-1-μεθυλο-ζνιτρο-2Η- 1,4-βενζοδιαζεπιν-2-όνη FLUNITRAZEPAM 5-(O-FLUOROPHENYL)-1, 3-DIHYDRO-1-METHYL-7- NITRO-2H-1, 4-BENZODIAZEPIN-2-ONE, μεταφέρεται από από τον Πίνακα Δ` στον Πίνακα Γ` του άρθρου 4 παρ. 3 του Ν. 1729/87. 53. ΧΛΩΡΟΖΕΠΑΤΗ: 7-χλωρο-2,3-διυδρο-2-οξο-5-φαινυλο-1Η-1,4-  βενζοδιαζεπίνη-3-καρβοξυλικό οξύ CHLORAZEPATE:  7-CHLORO-2,3-DIHYDRO-2-OXO-5-PHENYL -1H-1,4-  BENZOΔΙΑΖΕΠΙΝΕ-3-CARBOXYLIQUE ACIDE

54. ΧΛΩΡΟΔΙΑΖΕΠΟΞΕΙΔΙΟ: 7-χλωρο-2-(μεθυλαμινο)-5-φαινυλο-3Η-  1,4-βενζοδιαζεπίνη-4-οξείδιο CHLORODIAZEPOXIDE:  7-CHLORO-2-(METHYLAPINO)-5-PHENYL-3H-1,4- BENZODIAZEPINE -4-OXIDE

55. Τα άλατα και τα ισομερή αυτών, εκτός εάν διαφορετικά αναφέρεται σε άλλη κατηγορία.

Η παραγωγή, εισαγωγή, μεταφορά αποθήκευση, προμήθεια των ουσιών του  πίνακα Δ` καθώς και των έτοιμων φαρμακοτεχνικών προϊόντων και  ιδιοσκευασμάτων που περιέχουν τις ουσίες αυτές, γίνεται από νομικά και  φυσικά πρόσωπα μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής ναρκωτικών με ευθύνη  του Ε. Ο. Φ., ο οποίος εκδίδει και τη σχετική άδεια. Η διάθεσή τους  στα φαρμακεία, στις φαρμακαποθήκες και στα θεραπευτήρια γίνεται με  ευθύνη και υπό τον έλεγχο του Ε. Ο. Φ.

——————————–

Σχετικό:  Με την Α6Β/9568 οικ./25 Σεπτ. – 23 Οκτ. 1987 (Β` 556) απόφ.Υπ.Υγ.Πρόν. και Κοιν.Ασφαλίσεων και Δικαιοσύνης, κατατάχθηκαν στον Πίνακα Δ` και οι παρακάτω ουσίες:

Κατατάσσουμε στους πίνακες του άρθρου 4 παρ.3 του Ν.1729/1987 και τις “εξής ουσίες:

γ) Στον Πίνακα Δ`.

1) ΑΛΛΟΒΑΡΒΙΤΑΛΗ ΔΙΑΛΛΥΛΟ – 5,5 βαρβιτουρικό οξύ ALLOBARBITAL ACIDE DIALLYL – 5,5 BARBITYRIQUE 2) BΙΝΥΛΟΒΙΤΑΛΗ (ΜΕΘΥΛΟ – 1 ΒΟΥΤΥΛΟ) – 5 ΒΙΝΥΛΟ – 5 ΒΑΡΒΙΤΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ VINYLBITAL ACIDE (METHYL – 1 ΒUTYL) -5 VINYL – 5 BARMITURIQUE 3) BOYΤΑΛΒΙΤΑΛΗ ΑΛΛΥΛΟ – 5 ΙΣΟΒΟΥΤΥΛΟ – 5 ΒΑΡΒΙΤΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ BUTALBITAL ACIDE ALLYL – 5 ISOBUTYL – 5 BARBITURIQUE 4) BΟΥΤΟΒΑΡΒΙΤΑΛΗ ΒΟΥΤΥΛΟ – 5 ΛΙΘΥΛΟ – 5 ΒΑΡΒΙΤΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ ΒUTOBARBITAL ACIDE BUTYL – 5 ETHYL – 5 BARBITURIQUE 5) KAΘΙΝΗ D – ΘΡΕΟ – 2 – ΑΜΙΝΟ – L – ΥΔΡΟΞΥ – L –  ΦΑΙΝΥΛΟΠΡΟΠΑΝΙΟ CATHINE  D – THREO – 2 – AMINO – L – HYDROXY – L – PHENYL PROPANE 6) MΕΦΕΝΟΡΕΞΗ DL – N – (3 – XΛΩΡΟΠΡΟΠΥΛΟ) – ΑΛΦΑ – ΜΕΘΥΛΟΦΑΙΝΑΙΘΥΛΑΜΙΝΗ MEFENOREX DL – N – (3 – CHLOROPROPYL) – ALPHA – METHYLPHENETHYLAMINE 7) N – ETHYLAMPHETAMINE N – AΙΘΥΛΟΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ [8) ΠΡΟΠΥΛΕΞΕΔΡΙΝΗ DL – L – ΚΥΚΛΟΕΞΥΛΟ – 2 – ΜΕΘΥΛΑΜΙΝΟΠΡΟΠΑΝΙΟ  PROPYLHEXEDRINE DL – L – CYCLOHEXYL – 2 – METHYLAMININOPROPANE]

Σημ.: όπως η ανωτέρω υπ` αριθ. 8 ουσία αφαιρέθηκε από τον Πίνακα Δ` από την παρ. 4 της Υ.Α. (ΥΓ-ΔΙΚ) Α6Β/793/18 Ιαν.- 7 Φεβρ. 1992 (Β` 69): “Αφαιρούμε από τον πίνακα Δ` του άρθρου 4 παρ.3 του Ν.1729/87 την ουσία: ΠΡΟΠΥΛΕΞΕΔΡΙΝΗ DL-L-KYΚΛΟΞΥΛΟ-2-ΜΕΘΥΛΑΜΙΝΟΠΡΟΠΑΝΙΟ PROPYLHEXEDRINE DL-L-CYCLOHEXYL-2- METHYLAMINOPROPANE” —————————————————————– 9) ΠΥΡΟΒΑΛΕΡΟΝΗ DL – L – (4 – MEΘΥΛΟΦΑΙΝΥΛΟ) – 2 – (1 – ΠΥΡΡΟΛΙΔΙΝΥΛΟ) – 1 – ΠΕΝΤΑΝΟΝΗ PYROVALERONE DL – L – (4 – METHYLPHENYL) – 2 – (1 – PYRROLIDΙNYL) – 1 – PENTANONE 10) ΣΕΚΒΟΥΤΑΒΑΡΒΙΤΑΛΗ ΣΕΚ – ΒΟΥΤΥΛΟ -5 – ΑΙΘΥΛΟ – 5 ΒΑΡΒΙΤΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ SECBUTABARBITAL ACIDE SEC – BUTYL – 5 ETHYL – 5 BARBITURIQYE 11) ΦΕΝΚΑΜΦΑΜΙΝΗ DL – N – AΙΘΥΛΟ – 3 – ΦΑΙΝΥΛΟΔΙΚΥΚΛΟ (2,2,1) – ΕΠΤΑΝ – 2 – ΑΜΙΝΗ FENCAMEAMIN DL – N – ETHYL – 3 – PHENYLBICYCLO (2,2,1) – HEΡΤΑΝ – 2 – AMINE 12) ΦΕΝΠΡΟΠΟΡΕΞΗ DL – 3 – [(AΛΦΑ – ΜΕΘΥΛΟΦΑΙΝΥΛΟ) ΑΜΙΝΟ] ΠΡΟΠΙΟΝΙΤΡΙΛΙΟ FENPROPOREX DL – 3 – [(ALPHA – METHYLPHENETHYL) AMINO] – PROPIONITRILE”

———————————————————-

Σχετικό: Με την Υ.Α. (ΥΓ-ΔΙΚ) Α6β/10282/31 Οκτ. – 2 Νοεμ. 1989 (Β` 838), κατατάχθηκε στον Πίνακα Δ` και η παρακάτω ουσία: ΠΕΜΟΛΙΝΗ:2 ΑΜΙΝΟ-5-ΦΑΙΝΥΛΟ-2-ΟΞΑΖΟ-ΛΙΝ-4-ΟΝΗ PEMOLINE:2-AMINO-5-PHENYL-2-OXAZO-LIN-4-ONE.

Σχετικό: :Με την Υ.Α. (ΥΓ-ΔΙΚ) Α6β/1187/17 Απρ. – 26 Μαίου 1989 (Β` 401), κατατάχθηκαν στον Πίνακα Δ` και οι παρακάτω ουσίες: ΒΡΩΤΙΖΟΛΑΜΗ: 2-βρωμο-4- (2-χλωροφαινυλο) -9μεθυλο-5Η- θιενο [3,2-f] [1,2,4] τριαζολο- [4,3-α] [1,4] διαζεπίνη. BROTIZOLAM: 2-Bromo-4-(2-chlorophenyl) -9-methyl- 6H- thieno [3,2-f] [1,2,4] triazolo-[4,3-a] [1,4] diazepine.

Σχετικό: Κατά το εδ. Δ` της Υ.Α. Α6Β/12019 (ΥΓ) της 18.28/12/90 περί υπαγωγής ουσιών στις διατάξεις για τα ναρκωτικά (Β` 835): “Δ.Κατατάσσουμε στον πίνακα Δ` του άρθρου 4 παρ. 3 του Ν. 1729/87 και  τις εξής ουσίες: 1. ΜΙΔΑΖΟΛΑΜΗ 8 – χλωρο – 6(Ω – φθοροφαινυλο)-1 – μεθυλο- 4 Η – μιδαζο [1,5 – α]  [1,4] βενζοδιαζεπίνη ΜΙDΑΖΟLΑΜ 8 – CLORO – 6 – (Ω – FLUORΟΡΗΕΝΥL) – 1 – ΜEΤΗΥL – 4 Η – ΙΜΙDΑΖΟ [1,5  – α] [1,4] ΒΕΝΖΟDΙΑΖΕΡΙΝΕ 2. ΖΙΠΕΠΡΟΛΗ 1 – μεθοξυ – 3 -(β – μεοξυφαινεθυλο) πιπεραζιν – 1 υλο) – 1 –  φαινυλοπροπαν – 2 – όλη ΖΙΡΕPROL 1 – ΜΕΤΗΟΧΥ – 3 – [4 – (β – ΜΕΤΗΟΧΥΡΗΕΝΕΤΗΥL) – ΡΙΡΕRΑΖΙΝ – 1 – ΥL]  – 1 – ΡΗΕΝΥL- ΡRΟΡΑΝ – 2 ΟL.” ———————————–

Σχετικό:  Με την παρ. Δ` της υπ`αριθμ. Υ6β/οικ. 11208/23.10- 5.11.1996 απόφασης των Υπουργών Υγείας και Πρόνοιας (ΦΕΚ Β`1011),  ορίσθηκε ότι η ουσία: ΖΙΠΕΠΡΟΛΗ  1-Μεθυξυ-3-(4- (β-μεθοξυφαιναιθυλο) πιπεραζιν-1- υλο-1-φαινυλοπροπαν-2-όλη ZIPEPROL  1-METHOXY-3- (4-(β-METHOXYPHENETHYL)-PIPERAZIN  1-1YL-1-PHENYLPROPAN-2-OL,  μεταφέρεται από τον Πίνακα Δ` στον Πίνακα Γ` του άρθρου 4 παρ. 3 του Ν. 1729/87. ***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Με την υπ`αριθμ. Α6β/1066/21.1-6.2.1991 απόφαση του Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ Β`49), ορίσθηκαν τα εξής: 1. Τα κατωτέρω φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που περιέχουν την ουσία  ΖΙΠΕΠΡΟΛΗ ή την ουσία N-DEMETHYL-DIAZERAM υπάγονται στο άρθρο 4 του Ν. 1729/87 και στον Πίνακα Δ.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΔΡΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΠΟΥ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΤΟΝ Ν. 1729/87 —————————————————————– 1. DELAVIRAX ΖΙΠΕΠΡΟΛΗ Δ 2. DEMETOVIX ΖΙΠΕΠΡΟΛΗ Δ 3. DEVIXIL ΖΙΠΕΠΡΟΛΗ Δ 4. DOVAVIXIN ΖΙΠΕΠΡΟΛΗ Δ 5. EXTOLEN ΖΙΠΕΠΡΟΛΗ Δ 6. JACTUSS ΖΙΠΕΠΡΟΛΗ Δ 7. SOUSIBIM ΖΙΠΕΠΡΟΛΗ Δ 8. LOMAX N-DEMETHYL-DIAZEPAM Δ 2. Το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα NUBAIN που περιέχει την ουσία Ναλβουφίνη υπάγεται στο άρθρο 4 του Ν. 1729/87 και στον πίνακα Β`.”

Σχετικό: Με την υπ`αριθμ. Α6Β/2502/27.2-6.3.1991 απόφαση του  Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ Β`130), ορίσθηκαν τα εξής: “1. Τα κατωτέρω φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα υπάγονται στο άρθρο 4 του  Ν. 1729/87 και στον Πίνακα Δ.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΔΡΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΠΟΥ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΤΟΝ Ν. 1729/87 —————————————————————– 1. DORMICUM ΜΙΔΑΖΟΛΑΜΗ Δ 2. DUO EXTOLEN ΖΙΠΕΠΡΟΛΗ Δ 2. Τροποποιούμε την αριθ. Α6Β/1066/91 Υπ.Απόφαση ως προς την παράγραφο 2 αυτής και μεταφέρουμε το ιδιοσκεύασμα NUBAIN που περιέχει την ουσία  ΜΑΛΒΟΥΦΙΝΗ, από τον πίνακα Β στον Γ.”

Σχετικό: Σύμφωνα με την παρ. 1 της Υ.Α. (ΥΓ-ΔΙΚ) Α6Β/793/18 Ιαν.-7 Φεβρ. 1992 (Β` 69) ορίζεται ότι: “1. Κατατάσσουμε στον πίνακα Δ του άρθρου 4 παρ.3 του Ν.1729/87 και την εξής ουσία: ΘΕΙΟΠΕΝΤΑΛΗ 5-ΑΙΘΥΛΟ-5- (1-ΜΕΘΥΛΟΒΟΥΓΓΥΛΟ) – 2- ΘΕΙΟΒΑΡΒΙΤΟΥ-ΡΙΚΟ ΟΞΥ THIOPENTAL 5-ETHYL-5- (1-METHYLBUTYL) – 2 – THIOBARBITURIC ACID.”

Σχετικό: Σύμφωνα με την παρ. 2 της αυτής ως άνω αποφάσεως ορίζεται: “2. Μεταφέρουμε από τον πίνακα Γ` του άρθρου 4 παρ.3 του Ν.1729/87 στον πίνακα Δ` του ίδιου νόμου την ουσία: NΑΛΒΟΥΦΙΝΗ 1-7 ΚΥΚΛΟΦΟΥΤΥΛΟΜΕΘΥΛΟ 7,8 – ΔΙΥΔΡΟ -14 ΥΔΡΟΞΥ -17 – ΝΟΡΜΟΦΙΝΗ NALBUPHINE 1-7 CYCLOBUTYLMETHYL – 7,8 – DIHYDRO – 14- HYDROXY – 17 – NORMOPHINE”. ***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:Με την Α6β/12300/18 Δεκ. 1991 – 17 Ιαν. 1992 (Β` 19) απόφ.Υπ.Υγ.Πρόν. και Κοιν.Ασφαλ. και Δικαιοσύνης, κατατάχθηκαν στον Πίνακα Δ` οι παρακάτω ουσίες: “Κατατάσσουμε στον Πίνακα Δ` του άρθρου 4 παρ.3 του Ν.1729/87 και τις εξής ουσίες:

1. ΚΕΤΑΜΙΝΗ 2-(2 – χλωροφαινυλο)- 2 – (μεθυλαμινο) – κυκλοεξανόνη ΚΕΤΑΜΙΝΕ

2-(2 – CHLOROPHENYL) – 2- (ΜΕΤΗΥΛΑΜΙΝΟ) – CYCLOHEX-ANONE

2. ΚΟΥΑΖΕΠΑΜΗ

7- χλωρο-5-(2-φθοροφαινυλο)- 1,3 – διυδρο – 1 – (2,2,2, – τριφθοροαιθυλο)- 2Η – 1,4 – βενζοδιαζεπινο – 2 – θειόνη

QUAZEPAM

7- chloro-5-(2- FLUOROPHENYL)-1,3- DIHYDRO -1- (2,2,2 TRIFLUOROETHYL)-2H – 1,4- BENZODIAZEPINE – 2- THIONE).

Σχετικό: Με την Α6Β/1138/25 Ιαν. – 12 Φεβρ. 1992 (Β` 84) απόφ. Υπ.Υγ. Πρόν. και Κοινων.Ασφαλ. ορίστηκαν τα εξής: “1. Τα κατωτέρω φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα υπάγονται στο άρθρο 4 του Ν.1729/98 και στον πίνακα Δ`:

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ  ΠΙΝΑΚΑΣ  ΠΟΥ ΥΠΑΓΕΤΑΙ  ΣΤΟ Ν.1729/87

DORMYL KOYAZEΠAMH Δ KETALAR KEΤΑΜΙΝΗ Δ PENTOTHAL ΘΕΙΟΠΕΝΤΑΛΗ Δ

2. Μεταφέρουμε το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα NUBAIN που περιέχει την ουσία ΝΑΛΒΟΥΦΙΝΗ από τον πίνακα Γ στον Δ του Ν.1729/87”.

Σχετικό:  Με την υπ`αριθμ. Α6Β/4339/13.7-6.8.1992 απόφαση του Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ Β`509), ορίσθηκαν τα εξής: “Κατατάσσουμε στον πίνακα του άρθρου 4 παρ. 3 και την εξής ουσία: ΠΡΟΞΙΒΑΡΒΑΛΗ 5 – (2 – υδροξυπροπυλο) – 5 – (2 – προπενυλο) 2, 4, 6 (1H, 3H, 5H) – πυριμιδινοτριόνη. 5 – αλλυλο – 5 – (2 – υδροξυπροπυλο) βαρβιτουρικό οξύ. RPOXIBARBAL 5 -)2 – HYDROXYPROPYL) – 5 – (2 – PROPENYL) – 2, 4, 6 (1H, 3H, 5H) – PYRIMIDITRIONE. 5 – ALLYL – 5 – (2 – HYDROXYPROPYL) BARBITURIC ACID.”

Σχετικό:  Με την υπ`αριθμ. Α6Β/8385/24.7-6.8.1992 απόφαση του Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ Β`510), ορίσθηκαν τα εξής: “Τα κατωτέρω φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα υπάγονται στο άρθρο 4 του Ν. 1729/87 και στον πίνακα Δ.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΔΡΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΤΟ ν. 1729/87

ΑΧΕΕΝ ΠΡΟΞΙΒΑΡΒΑΛΗ Δ ΒΑΡΒΙΤΑΝ ΦΑΙΝΟΒΑΡΒΙΤΑΛΗ Δ”

Σχετικό:  Με την υπ`αριθμ. Υ6Β/11/1993 απόφαση του Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ Β`20), ορίσθηκαν τα εξής: “Το φαρμακευτικό σκεύασμα REMOLINE που περιέχει την ουσία ΠΕΜΟΛΙΝΗ υπάγεται στο άρθρο 4 του Ν. 1729/87 και στον πίνακα Δ`.” ***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Με την υπ`αριθμ. Υ6β/14285/23.12.1993-19.1.1994 απόφαση του Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ Β`27), ορίσθηκαν τα εξής: “Τα κατωτέρω φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα υπάγονται στο άρθρο 4 του Ν. 1729/87 και στον πίνακα Δ.

Ονομασία φαρμάκου Δραστικό συστατικό που Πίνακας υπάγεται στο Ν. 1729/87 MYOLASTAN ΤΕΤΡΑΖΕΠΑΝΗ Δ SATURNIL ΑΛΠΡΑΖΟΛΑΜΗ Δ VICHOLINE ΔΕΞΤΡΟΜΕΘΟΡΦΑΝΗ Δ”

Σχετικό: Με την υπ`αριθμ. Υ6Β/850/21.1-7.2.1994 απόφαση του Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ Β`77), ορίσθηκαν τα εξής: “1. Το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα STEDONILL, που περιέχει την ουσία ΦΘΟΡΟΝΙΤΡΑΖΕΠΑΜΗ υπάγεται στο άρθρο 4 του Ν. 1729/87 και στον πίνακα Δ`. 2. Μεταφέρουμε το φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα NUBAIN που περιέχει την ουσία ΝΑΛΒΟΥΦΙΝΗ από τον πίνακα Δ` στον Γ` του άρθρου 4 του Ν. 1729/87.”

Σχετικό:  Με την υπ`αριθμ. Υ6Β/5105/27.4-11.5.1994 απόφαση του Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ Β`344), ορίσθηκαν τα εξής: “Τα κατωτέρω φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα υπάγονται στο άρθρο 4 του Ν. 1729/87 και στον αντίστοιχο πινακα: ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΔΡΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΤΟ Ν. 1729/87 ΠΙΝΑΚΑΣ

1. ALOXOFEN ΔΕΞΤΡΟΜΕΘΟΡΦΑΝΗ Δ 2. ALGORIL ΚΩΔΕΙΝΗ ΓΣ 3. ORAMORPH ΜΟΡΦΙΝΗ Β”

Σχετικό: Με την παρ. Γ` της υπ`αριθμ. Υ6β/οικ. 11208/23.10-5.11.1996  απόφασης των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης (ΦΕΚ Β`1011),  ορίσθηκαν τα εξής: “Κατατάσσουμε στον πίνακα Δ` του άρθρου 4 παρ. 3 του Ν. 1729/87 και τις εξής ουσίες:

1. MESOCRAPB  3-(α-METHYLPHENETHYL)-N-PHENYLCARBAMOYL) SYNDONE IMINE

2. ΦΛΟΥΟΞΕΤΙΝΗ  Ν-Μεθυλο-3-(π-τριφθορομεθυλοφαινοξυ)-3-φαινυλοπροπυλαμίνη  FLUOXETINE  N-METHYL-3-(P-TRIFLUOROMETHYLPHENOXY)-3- PHENYLPROPYLAMINE”

Σημ.: όπως η ανωτέρω ουσία ΦΛΟΥΟΞΕΤΙΝΗ εξαιρέθηκε της κατάταξης στον πίνακα Δ` του άρθρου 4 παρ. 3 του Ν. 1729/87 και παραμένει εκτός πινάκων κατάταξης του Ν. 1729/87, δυνάμει της παρ. 1.Α. της υπ`αριθμ. Υ6β/12312/96/8-23.1.1997 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β`33).

Σημ.: όπως η ουσία ΦΕΝΦΛΟΥΡΑΜΙΝΗ Ν-Αιθυλο-α-μεθυλο-3-(τριφθορομεθυλο) φαιναιθυλαμίνη FENFLURAMINE N-ETHYL-α-METHYL-3-(TRIFLUOROMETHYL) PHENETHYLAMINE εξαιρέθηκε της κατάταξης στον πίνακα Γ` και κατατάχθηκε στον Πίνακα Δ`, δυνάμει της παρ. 1.Β. της υπ` αριθμ. Υ6β/12312/96/ 8-23.1.1997 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β`33). ***Η ουσία ΦΕΝΦΛΟΥΡΑΜΙΝΗ Ν-Αιθυλο-α-μεθυλο-3-(τριφθορομεθυλο) φαιναιθυλαιμίνη FENFLURAMINE N-ETHYL-a-METHYL-3-(TRIFLUOROMETHYL) PHENETHYLAMINE αφαιρέθηκε από τον πίνακα Δ`του παρόντος άρθρου με την παράγραφο 1 της υπ`αριθμ.Υ6β/1275/17.9.97 απόφασης υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης (ΦΕΚ Β`833).

Σχετικό: Με την παρ. 2 της υπ`αριθμ. Υ6β/12312/96/8-23.1.1997 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β`33), κατατάχθηκε στον πίνακα Δ` και η εξής ουσία: ΔΕΞΦΕΝΦΛΟΥΡΑΜΙΝΗ (5)-Ν-αιθυλο-α-μεθυλο-3-(τριφθορομέθυλο)φαιναιθυλαμίνη DΕΧFΕΝFLURΑΜΙΝΕ (5)-Ν-ΕΤΗΥL-a-ΜΕΤΗΥL-3-(ΤRΙFLUΟRΟΜΕΤΗΥL)ΡΗΕΝΕTΗΥLΑΜΙΝΕ

Σχετικό: Η ουσία ΔΕΞΦΕΝΦΛΟΥΡΑΜΙΝΗ (5) Ν-αιθυλο-α-μεθυλο-3- (τριφθορομεθυλο) φαιναιθυλαιμίνη DEXFENFLURAMINE (5)-N-ETHYL-a-METHYL-3- (TRIFLUOROMETHYL) PHENETHYLAMINE αφαιρέθηκε από τον πίνακα Δ`παρόντος άρθρου με την παράγραφο 2 της υπ`αριθμ.Υ6β/1275/17.9.97 απόφασης υπουργών Υγείας καιΔικαιοσύνης (ΦΕΚ Β`833).

Σχετικό: :Με την απόφ. υπ΄αριθ. Υ6γ/οικ. 22196 ΦΕΚ Β΄284 8.3.2002, αποφασίστηκε η υπαγωγή των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων “ZOLPIDEM/BIOCHEMIE” και “ZOLPIDEM/GENTHON”, που περιέχουν την ουσία “ΖΟLΡΙΟΕΜ”, στον Πίνακα Δ` του άρθρου 4 του Ν. 1729/87.

Σχετικό: :Σύμφωνα με την ΥΑ ΔΥΓ3γ/οικ.74186/26.7-3.8.2004 (ΦΕΚ Β΄ 1191), ισχύουν τα ακόλουθα: “Την υπαγωγή του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος DORMIXAL, που περιέχει την ουσία MIDAZOLAM, στον Πίνακα Δ΄ του άρθρου 4 του Ν.1729/1987.”

Σχετικό: :Σύμφωνα με την ΥΑ ΔΥΓ3γ/οικ.131508/2-12-2005 (ΦΕΚ Β΄ 1806 β΄/2005), ισχύουν τα ακόλουθα: “Την υπαγωγή του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος ZOLPIDEM/SANDOZ,που περιέχει την ουσία ZOLPIDEM, στον Πίνακα Δ΄ του άρθρου 4 του Ν.1729/1987.”

4. (α) Οι ουσίες που περιλαμβάνονται στους κατωτέρω πίνακες αποτελούν πρόδρομες ουσίες παρασκευής ναρκωτικών:

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι

ΟΥΣΙΑ Ονομασία ΣΟ Κωδικός ΣΟ (εφόσον διαφέρει)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1

Εφεδρίνη 2939 40 10

Εργομετρίνη 2939 60 10

Εργοταμίνη 2939 60 30

Λυσεργικό οξύ 2939 60 50

1 -φαίνυλο-2-προπανόνη Φαινυλακετόνη 2914 30 10

Ψευδοεφεδρύνη 2939 40 30

Ακετυλανθρανυλικό οξύ 2- Ακεταμιδοβενζοικό οξύ 2924 29 50

3,4 Μεθυλενοδιοξυφαινυλο- προπαν-2-ονη 2932 90 77

Ισοσαφρόλη (CIS-TRANS) 2932 90 73

Πιπερονάλη 2932 90 75

Σαφρόλη 2932 90 71

Τα άλατα των ουσιών που περιλαμβάνονται στη παρούσα κατηγορί εφόσον υπάρχουν.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2

Οξικός ανυδρίτης 2915 24 00

Ανθρανιλικό οξύ 2922 49 50

Φαινυλοξικό οξύ 2916 33 00

Πιπεριδίνη 2933 39 30

Τα άλατα των ουσιών που περιλαμβάνονται στην παρούσα, εφόσον υπάρχουν.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙΙ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3

Ακετόνη 2914 11 00

Αιθυλαιθέρας Διαιθυλικός αιθέρας 2909 11 00

Μεθυλαιθυλκετόνη (ΜΕΚ)Βουτανόνη 2914 12 00

Τολουόλη 2902 30 10/90

Υπερμαγγανικό κάλιο 2841 60 10

Θειϊκό οξύ 2807 00 10

Υδροχλωρικό οξύ Χλωρίδιο  του υδρογόνου 2806 10 00

Τα άλατα των ουσιών που περιλαμβάνονται στην παρούσα κατηγορία, εκτός από το θειικό οξύ και το υδροχλωρικό οξύ, εφόσον υπάρχουν. Η εισαγωγή, εξαγωγή, διαμετακόμιση, παραγωγή, παρασκευή, προμήθεια, αποθήκευση, κατοχή, πώληση, διάθεση και διανομή των ανωτέρω ουσιών, καθώς και τα απασχολούμενα με αυτές πρόσωπα ή επιχειρήσεις, υπόκεινται στον έλεγχο του Κράτους

Ως αρμοδία Αρχή θεωρείται για το σκοπό αυτόν η τελωνειακή υπηρεσία με τη συνδρομή συναρμόδιων Αρχών κατά περίπτωση Για τον πίνακα Ι του Ε.Ο.Φ., για δε τους πίνακες ΙΙ και ΙΙΙ του Γενικού Χημείου του Κράτους όπου τούτο επιβάλλει η επιστήμη και η διοικητική πρακτική

Επί παραβάσεων επιβάλλονται οι ποινές οι προβλεπόμενες από τον Τελωνειακό Κώδικα.”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 9 του Ν. 2161/1993  (ΦΕΚ Α 119).

Σχετικό:  υπ`αριθμ. Α6β/6543/15.7-1.8.1988 απόφαση του Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ Β`535), “περί καθορισμού όρων και  προϋποθέσεων της διάθεσης των ουσιών του άρθρ. 4 του Ν. 1729/87  και ορισμός φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων ή σκευασμάτων που  υπάγονται στον ίδιο νόμο. Τύπος και σχήμα της συνταγής ναρκωτικών  του άρθρ. 7 του ίδιου νόμου.”

5. Στις επιχειρήσεις που εμπίπτουν στο άρθρο 1 της Ε. 2589/960/Β0034/10.8.2005 (ΦΕΚ 1157 Β`) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στα άρθρα 5 και 7 του Κανονισμού (ΕΚ) 273/2004 και στα άρθρα 3, 4 και 5 του Κανονισμού (ΕΚ) 111/2005, οι οποίες δεν τηρούν τις οριζόμενες στα άρθρα αυτά υποχρεώσεις, επιβάλλεται πρόστιμο από δύο χιλιάδες (2.000,00) έως τέσσερις χιλιάδες (4.000,00) ευρώ.

6.α. Στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην εισαγωγή, εξαγωγή, δραστηριότητες μεσαζόντων, κατοχή, αποθήκευση, παρασκευή, παραγωγή, επεξεργασία, εμπορία, διανομή, διάθεση στην αγορά προδρόμων ουσιών της κατηγορίας 1, των παραρτημάτων των Κανονισμών (ΕΚ) 273/2004 και 111/2005, οι οποίες δεν έχουν λάβει την έγκριση που προβλέπεται από το άρθρο 2 της κοινής υπουργικής απόφασης της προηγούμενης παραγράφου, επιβάλλεται πρόστιμο από έξι χιλιάδες (6.000,00) έως εννέα χιλιάδες (9.000,00) ευρώ.

β. Στις επιχειρήσεις, φορείς και Υπηρεσίες που αναφέρονται στη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 4 της κ.υ.α. Ε.2589/960/Β0034/10.8.2005 που δεν έχουν λάβει την προβλεπόμενη ειδική έγκριση, επιβάλλεται πρόστιμο από δύο χιλιάδες (2.000,00) έως τρεις χιλιάδες (3.000,00) ευρώ.

γ. Στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην εισαγωγή, εξαγωγή, δραστηριότητες μεσαζόντων, κατοχή, αποθήκευση, παρασκευή, παραγωγή, επεξεργασία, εμπορία, διανομή, διάθεση στην αγορά προδρόμων ουσιών της κατηγορίας 2 ή σε εξαγωγές της κατηγορίας 3, των παραρτημάτων των Κανονισμών (ΕΚ) 273/2004 και 111/2005, οι οποίες δεν έχουν καταθέσει τα απαιτούμενα από την παράγραφο 2 του άρθρου 3 της κ.υ.α. E. 2589/960/B0034/10.8.2005 δικαιολογητικά για την καταχώρηση τους, επιβάλλεται πρόστιμο από τέσσερις χιλιάδες (4.000,00) έως έξι χιλιάδες (6.000,00) ευρώ.

δ. Στις επιχειρήσεις, φορείς και Υπηρεσίες που αναφέρονται στη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 4 της κ.υ.α. Ε. 2589/960/Β0034/10.8.2005, που δεν έχουν λάβει την προβλεπόμενη ειδική καταχώρηση, επιβάλλεται πρόστιμο από χίλια πεντακόσια (1.500,00) έως τρεις χιλιάδες (3.000,00) ευρώ.

ε. Στις επιχειρήσεις, οι οποίες πωλούν ή διαθέτουν πρόδρομες ουσίες της κατηγορίας 1, του παραρτήματος του Κανονισμού (ΕΚ) 273/2004, σε άλλες επιχειρήσεις οι οποίες δεν κατέχουν την έγκριση του άρθρου 2 ή την ειδική έγκριση της παραγράφου 1 του άρθρου 4 της ΚΥΑ Ε. 2589/960/Β0034/10.8.2005, επιβάλλεται πρόστιμο από τέσσερις χιλιάδες (4.000,00) έως έξι χιλιάδες (6.000,00) ευρώ.

στ. Στις επιχειρήσεις, οι οποίες προμηθεύουν πελάτη με πρόδρομες ουσίες των κατηγοριών 1 ή 2 του παραρτήματος του Κανονισμού (ΕΚ) 273/2004 και δεν έχουν λάβει τη δήλωση πελάτη της παραγράφου 1 ή 2 του άρθρου 4 του Κανονισμού 273/2004, επιβάλλεται πρόστιμο από τρεις χιλιάδες (3.000,00) έως πέντε χιλιάδες (4.000,00) ευρώ.

ζ. Στις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν λάβει βεβαίωση καταχώρησης ή στους δικαιούχους που έχουν λάβει βεβαίωση ειδικής καταχώρησης και δεν επικαιροποιούν τα στοιχεία που έχουν δηλώσει για να λάβουν τις σχετικές βεβαιώσεις, επιβάλλεται πρόστιμο τρεις χιλιάδες (3.000,00) ευρώ.

7.α. Στις επιχειρήσεις οι οποίες δεν γνωστοποιούν αμέσως στις αρμόδιες αρχές

περιστατικά όπως ασυνήθεις παραγγελίες ή συναλλαγές προδρόμων ουσιών, από τα οποία διαφαίνεται ότι οι ουσίες αυτές, που προορίζονται να διατεθούν στην αγορά ή προορίζονται προς εισαγωγή, εξαγωγή ή δραστηριότητες μεσαζόντων, ενδέχεται να διοχετευθούν στην παράνομη παρασκευή ναρκωτικών ή ψυχοτρόπων ουσιών, όπως έχουν υποχρέωση, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 8 του Κανονισμού (ΕΚ) 273/2004 και την παράγραφο 1 του άρθρου 9 του Κανονισμού (ΕΚ) 111/2005, μπορεί να ανακληθεί η έγκριση και να επιβληθεί πρόστιμο από πενήντα χιλιάδες (50.000,00) έως εκατό χιλιάδες (100.000,00) ευρώ.

β. Στις επιχειρήσεις οι οποίες δεν αποστέλλουν εντός των τασσόμενων από τις αρμόδιες αρχές προθεσμιών, τις αιτούμενες πληροφορίες, ή που δεν παρέχουν στις αρμόδιες αρχές τις πληροφορίες και τα στοιχεία που ορίζονται στους Κανονισμούς (ΕΚ) 273/2004, 111/2005 και 1277/2005, επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων (500,00) ευρώ, για κάθε ημέρα καθυστέρησης υποβολής των στοιχείων μετά την εκπνοή της οριζόμενης προθεσμίας, εφόσον δεν καθοριστεί νέα προθεσμία από τις αρμόδιες αρχές.

8.α. Τα ποσά που προβλέπονται στις προηγούμενες παραγράφους του άρθρου αυτού μπορεί να αναπροσαρμόζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

β. Με το παρόν καταργούνται οι παράγραφοι 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 και 8 του άρθρου 46 του ν. 2214/1994 (ΦΕΚ 75 Α`).”

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 8 Ν.2443/1996 (Α 265) και αντικαταστάθηκαν  με το άρθρο 5 παρ.11 Ν.3583/2007, ΦΕΚ Α 142/28.6.2007.

9. Η άδεια για την εισαγωγή και εξαγωγή των ουσιών, καθώς και των έτοιμων φαρμακοτεχνικών προϊόντων και ιδιοσκευασμάτων που περιέχουν τις ουσίες που υπάγονται στους πίνακες της παρ. 3 αυτού του άρθρου χορηγείται με απόφαση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Ναρκωτικών. Κατά τα λοιπά ισχύουν αυτά που ορίζονται στην παράγραφο 3 αυτού του άρθρου.”

Σημ.: όπως η παρ.9 προστέθηκε με την παρ.1 του άρθρου 15 του Ν. 3204/2003 (ΦΕΚ Α 296)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Άρθρο 5
Βασικά εγκλήματα
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 10 του Ν.2161/1993 (ΦΕΚ Α 119)

1. Με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών και με χρηματική ποινή ενός εκατομμυρίου (1.000.000) μέχρι εκατό εκατομμυρίων (100.000.000) δραχμών τιμωρείται όποιος :

α) Εισάγει στην επικράτεια η εξάγει από αυτή η διαμετακομίζει ναρκωτικά.

β) Πωλεί, αγοράζει, προσφέρει, διαθέτει ή διανέμει σε τρίτους με οποιονδήποτε τρόπο, αποθηκεύει ή παρακαταθέτει ναρκωτικά ή μεσολαβεί σε κάποια από τις πράξεις αυτές.

γ) Εισάγει ναρκωτικά ή διευκολύνει την εισαγωγή τους σε στρατόπεδα αστυνομικά κρατητήρια ανηλίκων κάθε κατηγορίας ή τόπους ομαδικής εργασίας ή διαβίωσης ή σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή αναρρωτήρια.

δ) Αναμιγνύει με οποιονδήποτε τρόπο ναρκωτικά σε τρόφιμα, ποτά ή άλλα είδη προορισμένα ή πρόσφορα να εισαχθούν στον ανθρώπινο οργανισμό.

ε) Παρασκευάζει είδη του μονοπωλίου ναρκωτικών ή οποιοδήποτε ναρκωτική ουσία ή παράνομα εισάγει, προμηθεύεται, παράγει, παρασκευάζει, πωλεί, διαθέτει, μεταφέρει, κατέχει ή διανέμει πρόδρομες ουσίες που αναφέρονται στους πίνακες Ι, ΙΙ, ΙΙΙ του άρθρου 9 του παρόντος νόμου, ή όργανα ή σκεύη, γνωρίζοντας ότι χρησιμοποιούνται ή πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την παράνομη παραγωγή, καλλιέργεια ή παρασκευή ναρκωτικών ή εν γένει για σκοπούς διαφορετικούς από εκείνους για τους οποίους οι πρόδρομες αυτές ουσίες εισήχθησαν, εξήχθησαν, διακομίστηκαν ή μεταποιήθηκαν.

στ) Καλλιεργεί ή συγκομίζει οποιοδήποτε φυτό του γένους της κάνναβης, το φυτό της μήκωνος της υπνοφόρου, οποιοδήποτε είδος φυτού του γένους ερυθρόξυλο, καθώς και οποιοδήποτε άλλο φυτό από το οποίο παράγονται ναρκωτικές ουσίες.

ζ) Κατέχει ή μεταφέρει ναρκωτικά με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο είτε στο έδαφος της επικράτειας είτε παραπλέοντας ή διασχίζοντας την αιγιαλίτιδα ζώνη είτε ιπτάμενος στον ελληνικό εναέριο χώρο.

η) Αποστέλλει ή παραλαμβάνει εν γνώσει του δέματα, δείγματα χωρίς εμπορική αξία ή επιστολές που περιέχουν οποιοδήποτε ναρκωτικό ή δίνει εντολή σε άλλον για όμοια αποστολή ή παραλαβή.

θ) Διαθέτει σε άλλους οποιονδήποτε χώρο για χρήση ναρκωτικών ή διευθύνει κατάστημα στο οποίο γίνεται κατά σύστημα χρήση ναρκωτικών ή αποτελεί μέλος του προσωπικού τέτοιου καταστήματος και γνωρίζει τη χρήση αυτή.

ι) Συντελεί με οποιονδήποτε τρόπο στη διάδοση της χρήσης των ναρκωτικών.

ια) Νοθεύει ή πωλεί νοθευμένα είδη του μονοπωλίου ναρκωτικών.

ιβ) Καταρτίζει πλαστή, νοθεύει ή χρησιμοποιεί πλαστή ή νοθευμένη ιατρική συνταγή χορήγησης ναρκωτικών ουσιών με σκοπό τη διακίνηση τους.

ιγ) οργανώνει, χρηματοδοτεί, κατευθύνει ή εποπτεύει με οποιονδήποτε τρόπο την τέλεση κάποιας από τις ανωτέρω αναφερόμενες πράξεις ή δίνει σχετικές οδηγίες ή εντολές.

2. Αν η πράξη έχει τελεστεί με περισσότερους τρόπους από τους προβλεπόμενους στην προηγούμενη παράγραφο, αφορά όμως την ίδια ποσότητα ναρκωτικών, στον υπαίτιο επιβάλλεται μία μόνο ποινή, κατά την επιμέτρηση της οποίας λαμβάνεται υπόψη η συνολική εγκληματική δράση του.

Άρθρο 6
Διακεκριμένες περιπτώσεις
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 11 του Ν.2161/1993 (ΦΕΚ Α 119)

1.Με κάθειρξη τουλάχιστον δεκαπέντε ( 15) ετών και με χρηματική ποινή πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) δρχ. μέχρι εκατόν πενήντα εκατομμυρίων (150.000.000) δρχ. τιμωρείται ο παραβάτης του άρθρου 5:

α) Αν με τη διάπραξη του εγκλήματος τούτου διευκόλυνε ή απέρριψε τη διάπραξη άλλων εγκλημάτων και

β) Αν είναι υπάλληλος (άρθρο 13 στοιχ. α του Π.Κ.), ο οποίος λόγω της υπηρεσίας του ασχολείται με τα ναρκωτικά και ιδίως με τη φύλαξή τους ή τη δίωξη των παραβατών του νόμου αυτού ή το έγκλημα συνδέεται με την υπηρεσία του.

2. Με τις ποινές της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται ο υπαίτιος της πράξης του άρθρου 5 παρ. 1 στοιχ. γ του νόμου αυτού, εφόσον ανήκει στο προσωπικό των καταστημάτων ή των ιδρυμάτων στα οποία τέλεσε την πράξη.

3. Με τις ποινές της παραγράφου 1 τιμωρείται και όποιος:

α) Εισάγει ναρκωτικά ή διευκολύνει την εισαγωγή ή διακίνηση τους σε σχολικές μονάδες οποιασδήποτε βαθμίδας και εκπαιδευτικά ιδρύματα ή άλλες μονάδες κατάρτισης, επιμόρφωσης ή μετεκπαίδευσης, εκτός αν η εισαγωγή έγινε για την εκτέλεση εγκεκριμένου εκπαιδευτικού ή ερευνητικού προγράμματος.

β) Εισάγει ναρκωτικά, διευκολύνει την εισαγωγή ή διακίνηση τους σε χώρους άθλησης, κατασκηνώσεων, ορφανοτροφείων, φροντιστηρίων ή χώρους παροχής κοινωνικών υπηρεσιών ή διαμονής των ενόπλων δυνάμεων ή σε χώρους συγκέντρωσης μαθητών ή σπουδαστών για εκπαιδευτικούς ή αθλητικούς σκοπούς ή για κοινωνική δραστηριότητα.

γ) Πωλεί, προσφέρει, διαθέτει, διανέμει ναρκωτικά σε τρίτους με οποιονδήποτε τρόπο σε χώρους που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τους παραπάνω χώρους ή μεσολαβεί σε κάποια από τις πράξεις αυτές.

Άρθρο 7
Κατάχρηση ιδιότητας γιατρών και φαρμακοποιών

1. Με την ποινή του άρθρου 5 τιμωρείται:

α) Ο γιατρός που εκδίδει συνταγή για τη χορήγηση ναρκωτικών, αν και  γνωρίζει ότι δεν υπάρχει πραγματική και συγκεκριμένη ιατρική ένδειξη,  ή ο γιατρός του χορηγεί φάρμακα, τα οποία περιέχουν με οποιαδήποτε  μορφή ναρκωτικά, γνωρίζοντας ότι αυτά θα χρησιμοποιηθούν για παρασκευή  ναρκωτικών.

β) Ο φαρμακοποιός ή έμπορος φαρμάκων γενικά, διευθυντής ή υπάλληλος  φαρμακείου ή οποιοσδήποτε άλλος στο φαρμακείο, ο οποίος εν γνώσεις του  χορηγεί ναρκωτικά χωρίς την προσήκουσα κατά τους όρους του νόμου  ιατρική συνταγή ή με βάση μη προσήκουσα συνταγή ή πέρα απ` όσα  αναγράφονται σ` αυτή.

2. Η χορήγηση ουσιών για υποκατάσταση της εξάρτησης και των ανταγωνιστικών ουσιών που αδρανοποιούν τους υποδοχείς των οπιούχων, απαγορεύεται.

Κατ` εξαίρεση η χορήγηση των ουσιών αυτών επιτρέπεται από :

α. Ειδικές προς τούτο δημόσιες μονάδες στις οποίες χορηγείται η σχετική άδεια, με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας μετά από γνώμη του Ο.ΚΑ.ΝΑ.

β. Τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. μετά από σχετική άδεια που χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας.

Στις ανωτέρω αποφάσεις καθορίζονται ειδικώς οι ουσίες των οποίων επιτρέπεται η χορήγηση και οι όροι κάτω από τους οποίους θα χορηγούνται. Όποιος χορηγεί ουσίες για υποκατάσταση της εξάρτησης ή ανταγωνιστικές ουσίες κατά παράβαση αυτής της διάταξης τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 2161/1993. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας μπορεί να καθορίζονται γενικοί όροι, προϋποθέσεις και άλλες λεπτομέρειες εφαρμογής προγραμμάτων υποκατάστασης και χορήγησης ανταγωνιστικών ουσιών.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 12 του Ν.2161/1993 (ΦΕΚ Α 119) και  με το άρθρο 19 Ν.2716/1999 Α 96/17.5.1999,το οποίο όμως στη συνέχεια αντικαταστάθηκε με την παρ.Ε άρθρ.12 Ν.2955/2001,ΦΕΚ Α 256/2.11.2001 ως εξής “1. Η χορήγηση ουσιών για υποκατάσταση της εξάρτησης απαγορεύεται. Κατ` εξαίρεση η χορήγηση των ουσιών αυτών επιτρέπεται από: α) δημόσιες, ειδικές προς τούτο, μονάδες στις οποίες χορηγείται η σχετική άδεια, με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας μετά από γνώμη του Ο.ΚΑ.ΝΑ., β) τον Ο.ΚΑ.ΝΑ., μετά από σχετική άδεια που χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας. Στις ανωτέρω αποφάσεις καθορίζονται ειδικώς οι ουσίες, των οποίων επιτρέπεται η χορήγηση και οι όροι κάτω από τους οποίους θα χορηγούνται. 2. Η χορήγηση ανταγωνιστικών ουσιών που αδρανοποιούν τη λειτουργία των υποδοχέων των οπιούχων επιτρέπεται για τις ενδείξεις που αναφέρονται στην άδεια κυκλοφορίας τους. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας μετά από γνώμη του Ο.ΚΑ.ΝΑ. καθορίζονται ειδικώς οι ουσίες, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης, συνταγογράφησης και διάθεσης των ουσιών αυτών από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς και ιατρούς. 3. Όποιος χορηγεί ουσίες για υποκατάσταση της εξάρτησης, κατά παράβαση αυτής της διάταξης και των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 2161/1993. 4. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας μπορεί να καθορίζονται οι γενικοί όροι, οι προϋποθέσεις και άλλες λεπτομέρειες για την εκτέλεση και εφαρμογή προγραμμάτων υποκατάστασης από δημόσιους φορείς.”

3. Γιατρός, που χορηγεί ναρκωτικές ουσίες του άρθρου 4 για θεραπευτικούς σκοπούς, οφείλει:

α) Να χρησιμοποιεί διπλότυπες συνταγές, απλές μεν για τις ουσίες του πίνακα Δ, θεωρημένες δε από το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τις ουσίες των πινάκων Α έως Γ, και

β) Να φυλάσσει το στέλεχος επί τρία έτη, ο παραβάτης των εδ. α και β` τιμωρείται με φυλάκιση και με στέρηση της άδειας άσκησης του επαγγέλματος. Περίληψη της καταδικαστικής απόφασης δημοσιεύεται σε ημερήσια εφημερίδα του τόπου όπου ο καταδικασμένος ασκεί το επάγγελμά του.

4. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που εκδίδεται ύστερα από γνωμοδότηση της Επιτροπής Ναρκωτικών του άρθρου 2 του νόμου αυτού και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δύναται να καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις διάθεσης των ουσιών που αναφέρονται στο άρθρο 4 παρ. 3 και 4 του παρόντος νόμου, υπό μορφή σκευασμάτων ή ιδιοσκευασμάτων, οποιασδήποτε φαρμακευτικής μορφής, καθώς και οι λεπτομέρειες συνταγογράφησης αυτών, ο τύπος και το σχήμα της διπλότυπης συνταγής. Για τις ουσίες του πίνακα Δ του άρθρου 4 παρ. 3 η συνταγή μπορεί να είναι απλή επαναλαμβανόμενη. Με όμοια απόφαση ορίζονται τα σκευάσματα ή ιδιοσκευάσματα, που υπάγονται στους πίνακες του άρθρου 4, παρ. 4`.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 12 του Ν.2161/1993 (ΦΕΚ Α 119)

5.Σημ.: όπως η παρ.5 καταργήθηκε με το άρθρο 12 του Ν.2161/1993 (ΦΕΚ Α 119)

Άρθρο 8
Επιβαρυντικές περιστάσεις
Με ισόβια κάθειρξη και με χρηματική ποινή είκοσι εννέα χιλιάδων τετρακοσίων δώδεκα (29.412) ευρώ μέχρι πεντακοσίων ογδόντα οκτώ χιλιάδων διακοσίων τριάντα πέντε (588.235) ευρώ τιμωρείται ο παραβάτης των άρθρων 5, 6 και 7, αν είναι υπότροπος ή ενεργεί κατ` επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή ενεργεί με σκοπό να προκαλέσει τη χρήση ναρκωτικών ουσιών από ανηλίκους ή χρησιμοποιεί με οποιονδήποτε τρόπο ανήλικα πρόσωπα κατά την τέλεση των παραπάνω πράξεων ή μετέρχεται κατά την τέλεση των πράξεων αυτών ή προς το σκοπό διαφυγής του τη χρήση όπλων ή οι περιστάσεις μαρτυρούν ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος.

Ως υπότροπος θεωρείται όποιος έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών σε βαθμό κακουργήματος εντός της προηγουμένης δεκαετίας ή σε βαθμό πλημμελήματος εντός της προηγουμένης πενταετίας.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 13 του ν.2161/1993 και το εδ.αύτης παρ.2 του άρθρου 4 ν.2408/1996,  αντικαταστάθηκε πάλι με το εδάφ.β`της παρ.15 άρθρ.2 Ν.2479/1997 ΦΕΚ Α 67/6-5-1997 και με την παρ.1 άρθρ.5 Ν.3189/2003,ΦΕΚ Α 143/21.10.2003.

Άρθρο 9
Πρόκληση και διαφήμιση

1. Όποιος παρακινεί ή προκαλεί άλλον στην παράνομη χρήση ναρκωτικών  ή διαφημίζει τη χρήση τους ή παρέχει πληροφορίες για την κατασκευή ή  την προμήθειά τους με σκοπό την διάδοσή τους ή προσφέρεται στην τέλεση  των πράξεων της παρ. 1 του άρθρου 5 του νόμου αυτού τιμωρείται, αν δεν  προβλέπεται βαρύτερη ποινή από άλλη διάταξη, με φυλάκιση τουλάχιστον  ενός έτους και χρηματική ποινή εκατό χιλιάδες (100.000) μέχρι είκοσι  εκατομμύρια (20.000.000) δραχμές.

2. Αν ο δράστης τελεί τις πράξεις της παραγράφου 1 κατά σύστημα και  με σκοπό το κέρδος γι` αυτόν ή τρίτο, τιμωρείται με ποινή πρόσκαιρης  κάθειρξης.

3. Δε συνιστά άδικη πράξη ή διατύπωση γνώμης ή επιστημονικής κρίσης  σχετικά με τα ναρκωτικά, όταν γίνεται επί δικαιολογημένο κοινωνικό  ενδιαφέρον κατά την άσκηση δικαιώματος ή την εκπλήρωση καθήκοντος. Η  διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται, αν από τον τρόπο διατύπωσης ή τις  περιστάσεις υπό τις οποίες έγινε η πράξη προκύπτει σκοπός πρόκλησης ή  διαφήμισης.

Άρθρο 10
Οδήγηση μεταφορικών μέσων

1. Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή  δέκα χιλιάδες (10.000) μέχρι δέκα εκατομμύρια (10.000.000) δραχμές  καθώς και με στέρηση τουλάχιστο για δύο (2) έτη της άδειας χορήγησης ή  του οικείου διπλώματος ή του πτυχίου τιμωρείται όποιος οδηγεί ή  κυβερνά οποιοδήποτε πλωτό, χερσαίο ή εναέριο μεταφορικό μέσο υπό την  επίδραση ναρκωτικών. Αν από την πράξη αυτή προέκυψε κοινός κίνδυνος  ζωής ανθρώπων, επιβάλλεται ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης.

2. Μετά την πάροδο διετίας ο καταδικασμένος μπορεί να υποβάλει  αίτηση στις αρμόδιες αρχές για την επανάκτηση της άδειας με την  προϋπόθεση ότι έχει υποστεί επιτυχώς τη θεραπεία αποτοξίνωσης.

Άρθρο 11
Τέλεση από αμέλεια
Αν οι πράξεις των άρθρων 5 παρ. 1,6 και 7 παρ. 1 και 2 τελέστηκαν  από αμέλεια, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και  χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδες (50.000) μέχρι δέκα εκατομμύρια  (10.000.000) δραχμές.

Άρθρο 12
Χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Σημ.: όπως το άρθρο 12 αντικαταστάθηκε  με το άρθρο 14 του Ν.2161/1993 (ΦΕΚ Α 119) και στη συνέχεια ο τίτλος αντικαταστάθηκε με την παρ.2 άρθρ.5 Ν.3189/2003, ΦΕΚ Α 143/21.10.2003.

1.”`Οποιος για δική του αποκλειστικά χρήση προμηθεύεται ή κατέχει με οποιονδήποτε τρόπο ναρκωτικά σε ποσότητα, που αποδεδειγμένα εξυπηρετεί αποκλειστικά τις δικές του ανάγκες ή κάνει χρήση τους ή καλλιεργεί φυτά κάνναβης σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνο για δική του αποκλειστική χρήση, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρις ενός έτους.” “Με αποφάσεις του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας μπορεί να προσδιορίζονται τα όρια ποσότητας της κάθε επί μέρους ναρκωτικής ουσίας, που θεωρείται ότι καλύπτει τις ανάγκες ενός χρήστη, έστω και εξαρτημένου, για ορισμένο χρόνο.”

Η διαπίστωση της εξυπηρέτησης της αποκλειστικά δικής του ανάγκης για τη συγκεκριμένη ουσία, γίνεται με συνεκτίμηση του είδους, της ποσότητας και της καθαρότητας της ουσίας, καθώς και των διαγνωστικών στοιχείων των αναφερομένων στο άρθρο 13 του παρόντος νόμου.

Κατά την επιμέτρηση της ποινής λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός βλαπτικότητας της κάθε ναρκωτικής ουσίας και ιδιαίτερα η κατηγορία, στην οποία ανήκει.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με τις παρ.3 και 4  αντίστοιχα άρθρ.5 Ν.3189/2003,ΦΕΚ Α 143/21.10.2003.

2. Καταδικαστικές αποφάσεις της προηγούμενης παραγράφου δεν καταχωρίζονται στα αντίγραφα των δελτίων ποινικού μητρώου, εκτός αν μέσα σε πέντε χρόνια από τη δημοσίευση της αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης επακολουθήσει αμετάκλητη καταδίκη για την ίδια πράξη.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε   με την παρ.5 άρθρ.5 Ν.3189/2003,ΦΕΚ Α 143/21.10.2003.

3. Βούλευμα ή απόφαση, ότι ο υπαίτιος δεν πρέπει να τιμωρηθεί, μπορεί να εκδοθεί και ο δράστης της παρ. 1 του παρόντος να κριθεί ατιμώρητος χωρίς να διαταχθεί προηγουμένως η από μέρους του παρακολούθηση θεραπευτικού προγράμματος, όταν το δικαστικό συμβούλιο ή το δικαστήριο, εκτιμώντας τις περιστάσεις κάτω από τις οποίες τελέστηκε η πράξη και την προσωπικότητα του δράστη, κρίνει ότι η αξιόποινη πράξη ήταν τελείως συμπωματική και δεν είναι πιθανό να επαναληφθεί αυτή ή κάποια άλλη του παρόντος νόμου. Σε κάθε περίπτωση το συμβούλιο ή το δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει στον κρινόμενο ατιμώρητο δράστη έναν ή περισσότερους όρους του άρθρου 100 Α παρ. 2 του Π.Κ.. Το ως άνω βούλευμα ή η απόφαση υπόκεινται σε έφεση και σε αναίρεση`.

4. Ο υπαίτιος των πράξεων της παραγράφου 1 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών, αν από τη μικροποσότητα ναρκωτικών που έχει προμηθευτεί για τις προσωπικές του ανάγκες, διαθέτει σε άλλον μικρή ποσότητα για δική αποκλειστική χρήση. Η ποινή αυτή μπορεί να μετατρέπεται σε χρηματική και να αναστέλλεται σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα.

Αν συντρέχει διακεκριμένη περίπτωση από τις προβλεπόμενες στο άρθρο 6 ή επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 8, η διάταξη του πρώτου εδαφίου δεν εφαρμόζεται”

Το μέγεθος της μικρής ποσότητας ναρκωτικής ουσίας μπορεί να προσδιορίζεται με την απόφαση της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού.

Σημ.: όπως η παρ.4 προστέθηκε με την παρ.1 άρθρ.9 Ν.2721/1999 ΦΕΚ Α 112/3.6.1999 και αντικαταστάθηκε με την παρ.6 άρθρ.5  Ν.3189/2003,ΦΕΚ Α 143/21.10.2003.

Άρθρο 13
Χρήστες ναρκωτικών ουσιών που υποβάλλονται σε ειδική μεταχείριση
Σημ.: όπως το άρθρο 13 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 15 του Ν.2161/1993 (ΦΕΚ Α 119).

1. `Όσοι απέκτησαν την έξη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και δεν μπορούν να την αποβάλλουν με τις δικές τους δυνάμεις, υποβάλλονται σ ειδική μεταχείριση κατά τους όρους του νόμου αυτού.

2. Η συνδρομή ή μη των προϋποθέσεων της προηγούμενης παραγράφου στο πρόσωπο κατηγορούμενου ή καταδίκου διαπιστώνεται από το δικαστήριο. Για το σκοπό αυτόν το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ψυχιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και εργαστηριακή εξέταση, προκειμένου να καθοριστεί αν πράγματι υπάρχει εξάρτηση, καθώς και το είδος και η έκταση αυτής κατά τα αναφερόμενα ειδικότερα στην παρ. 3. Η πραγματοσύνη διεξάγεται από τα ειδικά δημόσια κέντρα απεξάρτησης, από τις ψυχιατρικές κλινικές και τα Εργαστήρια Ιατροδικαστικής Υπηρεσίες, εφόσον διαθέτουν ειδικά Εργαστήρια ή από τα Νομαρχιακά ή περιφερειακά νοσοκομεία, που έχουν τη δυνατότητα να διεξάγουν τέτοια πραγματογνωμοσύνη με αντίστοιχες κλινικές και εργαστήρια. Πίνακας με τις υπηρεσίες που πληρούν τις προϋποθέσεις για την πραγματογνωμοσύνη διαβιβάζεται ανά έτος στον αρμόδιο εισαγγελέα με ευθύνη των υπουργείων που τις εποπτεύουν. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπεται η ανάθεση πραγματογνωμοσύνης σε 3 πραγματογνώμονες γιατρούς, από τους οποίους ο ένας τουλάχιστον ψυχίατρος κατά προτίμησης κατά προτίμηση κρατικούς λειτουργούς ή διορισμένους πραγματογνώμονες στον Πίνακα Πραγματογνωμόνων κατ` άρθρο 185 του Κ.Π.Δ. Η πραγματογνωμοσύνη διεξάγεται σύμφωνα με τις διατυπώσεις που ορίζει κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Δικαιοσύνης.

3. Ο ενεργών την προανάκριση ή κυρία ανάκριση διατάσσει υποχρεωτικά τη διενέργεια πραγματογνωοσύνης, εάν υποβληθεί ισχυρισμός του κατηγορουμένου ότι είναι τοξικομανής εντός 24 ωρών από τη σύλληψή του ή κατά την αρχική απολογία του, ο οποίος καταχωρείται στην έκθεση σύλληψης, εξέτασης ή απολογίας. Η πραγματογνωμοσύνη διατάσσεται το αργότερο εντός 24 ωρών συντάσσουν δε και υποβάλλουν την έκθεσή τους όσο το δυνατόν ταχύτερα. Αν οι πραγματογνώμονες αποφανθούν ότι υπάρχει εξάρτηση, πρέπει να καθορίσουν και το είδος της (σωματική ή ψυχική) κι αν είναι δυνατόν το βαθμό της, το συνήθως χρησιμοποιούμενο ναρκωτικό (εξαρτησιογόνο), την ημερήσια δόση, την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και αν τους ζητείται ειδικώς με την παραγγελία, την επίδραση της εξάρτησης στον καταλογισμό.

4. Δράστης, στο πρόσωπο του οποίου συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 1, αν είναι υπαίτιος τελέσεως : α. της πράξεως του άρθρου 12 παρ. 1 παραμένει ατιμώρητος και εφαρμόζονται σ` αυτόν οι διατάξεις του άρθρου 14 του παρόντος νόμου,  β. των πράξεων του άρθρου 5 παρ. 1 περ. β`, στ`, ζ`, η`, ι` και ιβ` του παρόντος νόμου, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και με χρηματική ποινή διακοσίων χιλιάδων (200.000) δραχμών έως πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) δραχμών και “και αν συντρέχει διακεκριμένη περίπτωση του άρθρου 6 ή επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 8, τιμωρείται με πρόσκαιρη κάθειρξη μέχρι δέκα ετών και με χρηματική ποινή τριακοσίων χιλιάδων (300.000) δραχμών έως πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) δραχμών.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.15 άρθρ.2  Ν.2479/1997 (Α 67/6-5-1997).

γ. των πράξεων των άρθρων 5 παρ. 1 περ. α`, γ`, δ`, ε`, θ`, ια`, ιγ` ή 7 του παρόντος νόμου, τιμωρείται με πρόσκαιρη κάθειρξη μέχρι δέκα ετών και με χρηματική ποινή διακοσίων χιλιάδων (200.000) δραχμών έως δέκα εκατομμυρίων (10.000.000) δραχμών και, αν συντρέχει διακεκριμένη περίπτωση του άρθρου 6 ή επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 8, τιμωρείται με πρόσκαιρη κάθειρξη και χρηματική ποινή πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) δραχμών έως εκατό εκατομμυρίων (100.000) δραχμών”.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 εδαφ.β άρθρ.4 Ν.2408/1996 (Α 104) με το εδάφ.γ`δε αυτής ορίζεται ότι: “Κρατούμενοι που έχουν καταδικασθεί και εκτίουν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ποινές για πράξεις που εμπίπτουν στην περίπτωση β` της παρ. 4 του άρθρου 13 του ν. 1729/1987, όπως αυτή τροποποιείται με το προηγούμενο εδάφιο του παρόντος άρθρου, απολύονται, ανεξάρτητα από τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 και 106 του Ποινικού Κώδικα, μόλις εκτίσουν με οποιονδήποτε τρόπο πέντε έτη από την ποινή τους. Στον απολυόμενο επιβάλλεται η υποχρέωση να παρακολουθήσει συμβουλευτικό πρόγραμμα για αποτοξίνωση σε συμβουλευτικό σταθμό που λειτουργεί νόμιμα και να προσαγάγει βεβαίωση του διευθυντή του προγράμματος αυτού προς τον εισαγγελέα του τόπου έκτισης της ποινής. Αν η βεβαίωση δεν προσαχθεί στο χρόνο που ορίσθηκε ή είναι αρνητική ή αναφέρει πλημμελή παρακολούθηση, ο εισαγγελέας εισάγει την υπόθεση στο συμβούλιο πλημμελειοδικών του τόπου της έκτισης της ποινής για την ανάκληση της απόλυσης. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται τα άρθρα 107 επ. του Ποινικού Κώδικα”.

5. Των ευεργετικών διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου και των περιπτώσεων α`, ε`και ι` της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του ν.2331/1995 απολαμβάνουν, εκτός από εκείνους που θα ακολουθήσουν εγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα της ημεδαπής και όσοι απέκτησαν την εξη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών με την έννοια της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου αλλά αποδεδειγμένα την απέκτησαν και την απέβαλαν, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις”

α) Η απόκτηση της έξης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών σε χρόνο προγενέστερο της πράξης πρέπει να αποδεικνύεται κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο από εργαστηριακές εξετάσεις, εκθέσεις ή βεβαιώσεις προερχόμενες από επιστημονικό διευθυντή δημόσιου νοσοκομείου της ημεδαπής ή χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αναγνωρισμένων από τις αρμόδιες αρχές, θεραπευτικών προγραμμάτων της ημεδαπής ή χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και

β) Η εντελής απεξάρτηση να αποδεικνύεται με βεβαίωση αναγνωρισμένης κατά νόμο θεραπευτικής κοινότητας που λειτουργεί νομότυπα στα πλαίσια των θεραπευτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Η βεβαίωση θα δίδεται μετά από προηγούμενη παρακολούθηση εγκεκριμένου κατά νόμο θεραπευτικού προγράμματος σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης για διάστημα έξι (6) τουλάχιστον μηνών. Σε περίπτωση που δεν προσκομιστεί αυτή η βεβαίωση αλλά αποδέχεται ο κατηγορούμενος την εισαγωγή του, διατάσσεται υποχρεωτικά από το δικαστήριο η εισαγωγή του αιτουμένου την εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων, σε θεραπευτική κοινότητα του προηγούμενου εδαφίου. Απαιτείται επίσης να προσκομιστεί πιστοποιητικό ότι ο κατηγορούμενος δεν διώκεται για αξιόποινες πράξεις που τυχόν διέπραξε στο διάστημα της επικαλούμενης θεραπείας μέχρι την εκδίκαση του αδικήματος με αφορμή το οποίο ζητεί την εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων που έχουν σχέση με τα ναρκωτικά και την εξασφάλιση μέσων για την προμήθειά τους.

Σημ.: όπως η παρ.5 προστέθηκε με την παρ.1 άρθρ.9 Ν.2721/1999, ΦΕΚ Α 112/3.6.1999

Άρθρο 14
Ειδική μεταχείριση χρηστών
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 16 του Ν.2161/1993 (ΦΕΚ Α 119)

1. Αν καταδικαστεί για οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, δράστης, στο πρόσωπο του οποίου συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου.13 παρ. 1, το δικαστήριο μπορεί με την καταδικαστική απόφαση να διατάξει την εισαγωγή του προς σωματική απεξάρτηση, σε Ειδικό Θεραπευτικό Κατάστημα ή Ειδικό Τμήμα Καταστήματος κράτησης. Αν η ανάγκη για τη σωματική αυτή απεξάρτηση προκύψει κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, η εισαγωγή διατάσσεται από τον ανακριτή, μετά σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, σε κατάλληλο Θεραπευτικό `Ίδρυμα ή Κατάστημα. Εάν ο παραπάνω δράστης δηλώσει ότι επιθυμεί να παρακολουθήσει θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης, μπορεί το δικαστήριο με την καταδικαστική απόφαση να διατάξει την έκτιση μέρους της ποινής σε Ειδικό Θεραπευτικό Κατάστημα ή ειδικό τμήμα Καταστήματος Κράτησης, στο οποίο ο δράστης εισάγεται για ψυχική απεξάρτηση μέχρις αποθεραπείας του. “Την εισαγωγή του δράστη σε Ειδικό Θεραπευτικό Κατάστημα ή Ειδικό Τμήμα Καταστήματος Κράτησης, που λειτουργεί υπό την ευθύνη αναγνωρισμένου κατά νόμο φορέα, μπορεί να διατάξει και ο ανακριτής με σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 13 παράγραφος 1. Ο χρόνος παραμονής στο Ειδικό Θεραπευτικό Κατάστημα ή στο ειδικό τμήμα του Καταστήματος Κράτησης υπολογίζεται ως χρόνος προσωρινής κράτησης ή σε περίπτωση καταδίκης σε ποινή κατά της ελευθερίας, ως χρόνος έκτισης της ποινής.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.7 άρθρ.5 Ν.3189/2003,ΦΕΚ Α 143/21.10.2003.

2. `Όποιος καταδικάστηκε σε ποινή φυλακίσεως και υποβάλλεται σε θεραπευτικό πρόγραμμα κατά την προηγούμενη παράγραφο, μπορεί με βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών του τόπου της κράτησης, μετά από γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου του Ειδικού Θεραπευτικού Καταστήματος ή του υπευθύνου του Ειδικού Τμήματος του Καταστήματος Κράτησης, να απολυθεί υπό όρο και πριν από τη συμπλήρωση του απαιτούμενου κατά τα άρθρα 105 επ. Π. Κ. χρόνου, εφόσον έχει παρακολουθήσει με επιτυχία το πρόγραμμα απεξάρτησης.

Το Συμβούλιο στην απόφασή του για υφ` όρον απόλυση μπορεί να επιβάλλει στον απολυόμενο την υποχρέωση να εμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε Ειδικό Θεραπευτικό Κατάστημα Απεξάρτησης και να υποβάλλεται σε Βιοχημικές, τοξικολογικές ή άλλες εξετάσεις. Αν από αυτές αποδειχθεί ότι επανήρχισε τη χρήση ναρκωτικών ή αν αρνείται ή παραλείπει να εξετάζεται, το Ειδικό Θεραπευτικό Κατάστημα υποχρεούται να ειδοποιεί τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών, οπότε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών η υφ όρον απόλυση ανακαλείται.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.8 άρθρ.5 Ν.3189/2003,ΦΕΚ Α 143/21.10.2003.

3. Αν το δικαστήριο κρίνει μη τιμωρητέο, κατά το άρθρο 13 παρ. 4 εδ. α` ή αθωώσει για έλλειψη καταλογισμού δράστη, στο πρόσωπο του οποίου συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 13 παρ. 1, μπορεί εφόσον ο δράστης το επιθυμεί, να διατάξει την εισαγωγή του σε Ειδικό Θεραπευτικό Κατάστημα για σωματική απεξάρτηση. Αν μετά την σωματική απεξάρτηση ο δράστης δηλώσει ότι επιθυμεί να συνεχίσει τη θεραπεία για ψυχική απεξάρτηση. μπορεί να ακολουθήσει πρόγραμμα ψυχικής απεξάρτησης σε Ειδικό Θεραπευτικό Κατάστημα.

4. Αν ο δράστης πάσχει από ψυχική νόσο μπορεί μετά τη σωματική απεξάρτηση να μεταχθεί σε κρατικό ψυχιατρικό νοσοκομείο, εφαρμοζομένων αναλόγως των άρθρων 69 και 70 του Π.Κ.,

5.  Η καταδικαστική απόφαση αναγράφεται μόνο στα αντίγραφα που προορίζονται για δικαστική χρήση, στην περίπτωση κατά την οποία εκείνος που καταδικάστηκε έχει απολυθεί υπό όρους μετά από επιτυχή παρακολούθηση θεραπευτικού προγράμματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου και του άρθρου 26 του αυτού νόμου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 άρθρ.9 Ν.2721/1999,ΦΕΚ Α 112/3.6.1999

Άρθρο 15
Απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος

1. Σε περίπτωση καταδίκης για παράβαση των άρθρων 5, 6, 7, 8 και 9,  το δικαστήριο δύναται να διατάσσει την απαγόρευση άσκησης του  επαγγέλματος του δράστη για ένα (1) μέχρι πέντε (5) έτη, εφ` όσον  κρίνει ότι η παράβαση έχει σχέση με το επάγγελμά του.

Οι διατάξεις που προβλέπουν πειθαρχικές ή διοικητικές κυρώσεις δε  θίγονται.

2. Η απαγόρευση της άσκησης του επαγγέλματος αρχίζει από τη λήξη της  στερητικής της ελευθερίας ποινής. Αν εκτός από την ποινή έχει  επιβληθεί και μέτρο ασφαλείας, η απαγόρευση αρχίζει από τη λήξη του  μέτρου.

3. Η απαγόρευση της άσκησης επαγγέλματος συνεπάγεται και την παύση  της λειτουργίας του καταστήματος ή γραφείου, για ίσο χρονικό διάστημα,  αν η άσκηση του επαγγέλματος αυτού προϋποθέτει την ύπαρξη και  λειτουργία τους.

4. Για όσο χρόνο διαρκεί η απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος,  εκείνος στον οποίο έχει επιβληθεί δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα  αυτό ούτε προσωπικώς ούτε μέσω άλλου ή για λογαριασμό τρίτου. Σε  περίπτωση παράβασης της απαγόρευσης αυτής ο υπαίτιος τιμωρείται με  φυλάκιση μέχρι ένα (1) έτος και με χρηματική ποινή.

Άρθρο 16
Δημοσίευση καταδικαστικής απόφασης
Σε περίπτωση καταδίκης για παραβάσεις των άρθρων 5, 6, 7, 8 και 9,  το δικαστήριο μπορεί να διατάξει τη δημοσίευση ολόκληρης ή περίληψης  της καταδικαστικής απόφασης, με δαπάνες του καταδικασμένου, σε μια ή  περισσότερες εφημερίδες της πρωτεύουσας ή του τόπου εκτέλεσης της  πράξης ή της κατοικίας του. Μέσα σε δέκα (10) το πολύ ημέρες αφότου η  απόφαση καταστεί αμετάκλητη.

Άρθρο 17
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.9 άρθρ.5 Ν.3189/2003,ΦΕΚ Α 143/21.10.2003.

1. Σε κάθε περίπτωση καταδίκης σε ποινή κάθειρξης για παράβαση του νόμου αυτού, το δικαστήριο, αν κρίνει ότι η διαμονή του καταδικασμένου σε ορισμένους τόπους δημιουργεί κινδύνους για τον ίδιο ή για τρίτους, μπορεί να διατάξει την απαγόρευση της διαμονής του στους τόπους αυτούς για χρονικό διάστημα ενός (1) μέχρι πέντε (5) ετών.

2. Για αλλοδαπούς που καταδικάζονται για παράβαση του νόμου αυτού σε ποινή κάθειρξης το δικαστήριο διατάσσει την ισόβια απέλασή τους από τη χώρα, εκτός αν συντρέχουν σπουδαίοι λόγοι, ιδίως οικογενειακοί, που δικαιολογούν την παραμονή τους, οπότε ισχύουν και γι` αυτούς οι ρυθμίσεις της παραγράφου 1. Για την εκτέλεση της απέλασης εφαρμόζεται το άρθρο 74 του Π.Κ. με επιφύλαξη των σχετικών διατάξεων που περιλαμβάνονται σε διεθνείς συμβάσεις, οι οποίες έχουν κυρωθεί από την Ελλάδα.

Άρθρο 18
Ανήλικοι δράστες

1. Σε ανήλικους που δεν έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας  τους και τέλεσαν πράξεις προβλεπόμενες στο νόμο αυτόν, εφαρμόζονται οι  διατάξεις των άρθρων 121 έως 132 του Ποινικού Κώδικα, εφ` όσον είναι  ευμενέστερες γι` αυτούς.

2. Το άρθρο 123 του Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:

” Άρθρο 123

Θεραπευτικά μέτρα

1. Αν η κατάσταση του ανήλικου απαιτεί ιδιαίτερη μεταχείριση, ιδίως  αν πάσχει από ψυχική ασθένεια ή άλλη νοσηρή διατάραξη των πνευματικών  του λειτουργιών ή είναι τυφλός, κωφάλαλος, επιληπτικός ή του έχει  γίνει έξη η χρήση οινοπνευματωδών ποτών ή ναρκωτικών ουσιών και δεν  μπορεί να την αποβάλει με τις δικές του δυνάμεις ή εμφανίζει ανώμαλη  καθυστέρηση στην πνευματική και την ηθική του ανάπτυξη, το δικαστήριο  διατάσσει την παραπομπή του σε θεραπευτικό ή άλλο κατάλληλο κατάστημα.

2. Τα θεραπευτικά μέτρα διατάσσονται ύστερα από προηγούμενη  γνωμοδότηση ειδικού γιατρού”.

3. Αν ο ανήλικος είναι χρήστης ναρκωτικών και ιδίως αν του έχει  γίνει έξη η χρήση τους και δεν μπορεί να την αποβάλει με τις δικές του  δυνάμεις, τα θεραπευτικά μέτρα διατάσσονται ύστερα από γνωμοδότηση  σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 2.

4. Σε κάθε περίπτωση συμμετοχής ανηλίκου σε αξιόποινες πράξεις του  νόμου αυτού ή σε περίπτωση συνάφειας οιασδήποτε αξιόποινης πράξης  ανηλίκου σε αξιόποινες πράξεις του νόμου αυτού που τελέστηκαν από  ενηλίκους, η υπόθεση χωρίζεται πάντοτε ως προς τον ανήλικο.

Άρθρο 19
Δήμευση

1. Σε περίπτωση καταδίκης για παράβαση των άρθρων 5 έως και 9 του παρόντος νόμου το δικαστήριο, με την επιφύλαξη του τελευταίου εδαφίου, διατάσσει τη δήμευση όλων των πραγμάτων τα οποία προήλθαν από την πράξη, του τιμήματός τους, των κινητών και ακινήτων που αποκτήθηκαν με το τίμημα αυτό, καθώς και των μεταφορικών μέσων και όλων των αντικειμένων τα οποία χρησίμευσαν ή προορίζονταν για την τέλεση της πράξης, είτε αυτά ανήκουν στον αυτουργό είτε σε οποιονδήποτε από τους συμμετόχους ή ακόμα και σε τρίτους που δεν συμμετείχαν στο έγκλημα, εφόσον γνώριζαν ότι τα αντικείμενα αυτά προορίζονταν για την τέλεση του εγκλήματος. Δήμευση μπορεί να διαταχθεί από το Αρμόδιο Δικαστήριο κατ` άρθρο 76 Π.Κ. ακόμη και όταν για την πράξη που έχει τελεστεί δεν καταδικάσθηκε ορισμένο πρόσωπο.

Κατά τα λοιπά ισχύουν οι ρυθμίσεις της Σύμβασης Ην. Εθνών κατά της παράνομης διακίνησης γαρκέςτικών φαρμάκων και ψυχοτρόπων ουσιών (ν. 1990/1991) και ιδία εκείνες του άρθρου 5 αυτής αναφορικά με τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων.

`Όσα από τα τεχνικά μέσα που δημεύονται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση κρίνονται από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. ως άκρως απαραίτητα για την κάλυψη αναγκών των υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών αποδίδονται, κατά προτίμηση, στις υπηρεσίες που ενήργησαν την κατάσχεση ύστερα από αίτημά τους.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 17 του Ν.2161/1993  (ΦΕΚ Α 119)

2. Αν η πράξη της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος (άρθρο  394 Π.Κ.) συνδέεται με παραβάσεις των άρθρων 5, 6, 7, 8 και 9 του  νόμου αυτού, τιμωρείται με την ποινή της πρόσκαιρης κάθειρξης και τα  προϊόντα δημεύονται.

3. Στην περίπτωση του άρθρου 10 το δικαστήριο, εκτιμώντας τη  βαρύτητα της πράξης και ιδίως τη βλάβη ή τον κίνδυνο που προκλήθηκε  απ` αυτήν, μπορεί να επιβάλει τη δήμευση του μεταφορικού μέσου που  οδηγούσε ο δράστης, εκτός αν ο κύριος του μέσου δε γνώριζε ότι ο  δράστης τελούσε υπό τις συνθήκες του άρθρου 10.

Άρθρο 19α
Όσοι καταδικάσθηκαν για παράβαση του νόμου αυτού σε ποινή κάθειρξης μπορούν να απολυθούν υπό τον όρο της ανάκλησης, εφόσον έχουν εκτίσει, προκειμένου για πρόσκαιρη κάθειρξη, τα τέσσερα πέμπτα της ποινής τους και προκειμένου για ισόβια κάθειρξη, τουλάχιστον είκοσι πέντε έτη. Οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 105 του Ποινικού Κώδικα δεν εφαρμόζονται. Στον κατά το πρώτο εδάφιο κατάδικο δεν μπορεί να χορηγηθεί η υπό όρο απόλυση, αν δεν έχει παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα για χρονικό διάστημα, προκειμένου για πρόσκαιρη κάθειρξη, ίσο με τα δύο τρίτα της ποινής που του επιβλήθηκε και, σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης, είκοσι ετών.

Σημ.: όπως το άρθρο 19α προστέθηκε με το άρθρο 1 Ν.2943/2001, ΦΕΚ Α 203/12.9.2001.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 20
Προανάκριση

1. Η αστυνόμευση για τη διαπίστωση των παραβάσεων του νόμου αυτού, ο σχετικός έλεγχος και η προανάκριση κατά τις διατάξεις των άρθρων 34 και 243 του Κ.Π.Δ. ενεργούνται από υπαλλήλους της Ελληνικής Αστυνομίας, της Τελωνειακής Υπηρεσίας, του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και του Λιμενικού Σώματος κατά λόγο αρμοδιότητας.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1 άρθρ.33  Ν.2648/1998 Α 238/22.10.1998

2. Συνιστάται μικτό όργανο αποτελούμενο από υπαλλήλους των υπηρεσιών της παραγράφου 1 για την αξιοποίηση πληροφοριών και το συντονισμό της δράσης των αρμόδιων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, της Τελωνειακής Υπηρεσίας, του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και του Λιμενικού Σώματος.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1 άρθρ.33  Ν.2648/1998 Α 238/22.10.1998

3. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών  Δημόσιας Τάξης, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας, ρυθμίζονται οι  αρμοδιότητες και κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετικά με τη λειτουργία του  οργάνου της παραγράφου 2.

4. Οι προανακριτικοί υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Τελωνειακής Υπηρεσίας, του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και του Λιμενικού Σώματος μπορούν να καλούν για εξέταση μάρτυρες και να παίρνουν απολογίες κατηγορουμένων για πράξεις του νόμου αυτού, ανεξάρτητα αν οι μάρτυρες ή οι κατηγορούμενοι είναι κάτοικοι της περιφέρειάς τους. Επίσης μπορούν να μεταβαίνουν για τη διεξαγωγή των παραπάνω προανακριτικών πράξεων και έξω από την περιφέρειά τους, εφόσον πρόκειται για χώρο εδαφικής αρμοδιότητας του Σώματος στο οποίο ανήκουν, ειδοποιώντας ταυτόχρονα τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου στον οποίο διεξάγεται η προανακριτική πράξη.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 18 Ν.2161/1993 Ν.2161/1993 αντικαταστάθηκε πάλι  με την παρ.2 άρθρ.33 Ν.2648/1998 Α 238/22.10.1998

5. Για τον έλεγχο προς διαπίστωση της απόκρυψης, κατοχής ή μεταφοράς  ναρκωτικών ουσιών, σε περίπτωση που υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες, μπορεί  να χρησιμοποιείται κάθε κατάλληλο επιστημονικό μέσο.

Σχετικό: : Με το άρθρο 5α Ν.1567/1995 που προστέθηκε με το άρθρο  10 Ν.2443/1996 ορίζεται ότι:

” 1. Η κατά το άρθρο 5 του ν. 1729/1987 κατοχή και αποθήκευση ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών δεν απαγορεύεται, εφόσον προορίζονται για εκπαιδευτικούς σκοπούς και διαχειρίζονται από αρμόδιες, κατά το άρθρο 20 του ίδιου νόμου, διωκτικές αρχές.

2. Η διάταξη της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζεται και για ποσότητες ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών, οι οποίες, είχαν περιέλθει καθοιονδήποτε τρόπο, στις αρμόδιες κατά το άρθρο 20 του ν. 1729/1987, διωκτικές αρχές και διαχειρίζονταν από αυτές, για λόγους εκπαιδευτικούς των διωκτικών υπαλλήλων.

3. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, καθορίζεται το πλαίσιο της δικαιολογημένης ποσότητας ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών που απομειώνεται κατά την πρακτική εξάσκηση σε:

– τεστ χρωματικής αντιδράσεως για την αναγνώριση υπόπτων ουσιών.

– εγκεκριμένες εκπαιδεύσεις διωκτικών υπαλλήλων καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.”

Άρθρο 21
Προδικασία – Αρμοδιότητες

1. Για την εκδίκαση των πράξεων που αναφέρονται στα άρθρα 5, 6, 7  παρ. 1 και 2, 8, 9 παρ. 1 εδάφιο β`, 10 παρ. 1 εδάφιο β` και 19 παρ.  2, αρμόδιο είναι το Τριμελές Εφετείο. “Η εκδίκαση των υποθέσεων γίνεται σε ιδιαίτερες δικασίμους κατά τις οποίες προσδιορίζονται μόνο υποθέσεις που αφορούν εγκλήματα τα οποία προβλέπονται στον παρόντα νόμο. Για την εκδίκαση αυτών των υποθέσεων τα ποινικά εφετεία μπορεί να συνεδριάζουν και κατά τη διάρκεια των δικαστικών διακοπών”.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 20 παρ. 1 του Ν. 1941/1991, ΦΕΚ Α 41.

2. Στο άρθρο 106 του Κ.Π.Δ. προσθέτονται και οι περιπτώσεις των  εγκλημάτων που περιγράφονται στα άρθρα 5 μέχρι 12.

3. Για εγκλήματα προβλεπόμενα στον παρόντα νόμο:

α) Η ανάκριση στις πόλεις Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης  διεξάγεται από ανακριτές στους οποίους ανατίθεται αποκλειστικά η  ανάκριση μόνο αυτών των εγκλημάτων.

β) Κατά τη διάρκεια της προδικασίας, εφ`όσον διατάχθηκε η προσωρινή  κράτηση κατηγορουμένου για κακούργημα, δεν επιτρέπεται αίτηση του  κρατουμένου για την άρση ή αντικατάσταση της με περιοριστικούς όρους  πριν παρέλθει χρονικό διάστημα δύο μηνών από την έναρξη της προσωρινής  κράτησης. Σε περίπτωση απόρριψης αιτήσεως για άρση ή αντικατάσταση  της προσωρινής κράτησης, νέα αίτηση μπορεί να υποβληθεί μόνο ένα μήνα  μετά την απόρριψη της προηγουμένης.

γ) Μόλις περατωθεί η ανάκριση, η δικογραφία υποβάλλεται από τον  εισαγγελέα πλημμελειοδικών στον εισαγγελέα εφετών, ο οποίος αν κρίνει  ότι προκύπτουν ενδείξεις και ότι δεν πρέπει να την επιστρέψει για να  συμπληρωθεί εισάγει, εφ` όσον συμφωνεί και ο πρόεδρος εφετών, την  υπόθεση στο ακροατήριο με απευθείας κλήση, κατά της οποίας δεν  επιτρέπεται προσφυγή”.

δ) Σε περίπτωση αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο μπορεί, μεταξύ των όρων, να συμπεριλάβει και την παρακολούθηση θεραπευτικού προγράμματος συντήρησης και απεξάρτησης του αιτούντος, εφόσον έχει γίνει δεκτός από εγκεκριμένο προς τούτο φορέα.

Σημ.: όπως η περ. δ΄προστέθηκε με την παρ.10 άρθρ.5 Ν.3189/2003,ΦΕΚ Α 143/21.10.2003.

“Αν ο εισαγγελέας εφετών κρίνει ότι δεν συντρέχουν σοβαρές ενδείξεις για την παραπομπή του κατηγορούμενου στο ακροατήριο με απευθείας κλήση, εισάγει την υπόθεση με πρόταση του στο Συμβούλιο Εφετών που αποφασίζει σύμφωνα με όσα ορίζονται στα άρθρα 309- 315 του Κ.Π.Δ..

Αν κρίνει ότι οι πράξεις έχουν χαρακτήρα πλημμελήματος, αποφαίνεται σχετικώς με αιτιολογημένη διάταξη και με παραγγελία του προς τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών εισάγεται η υπόθεση από τον τελευταίο στο συμβούλιο πλημμελειοδικών.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 20 παρ.2 Ν.  1941/1991, και με το άρθρο 20 του Ν.2161/1993 (ΦΕΚ Α 119)

4. Σε περίπτωση εισαγωγής με απευθείας κλήση, για τη διάρκεια της  ισχύος του εντάλματος σύλληψης και για τη διάρκεια της προσωρινής  κράτησης του κατηγορουμένου αποφαίνεται με διάταξη του, κατά της  οποίας δε χωρεί προσφυγή, ο πρόεδρος εφετών. Για την άρση ή την  αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με άλλο όρο, αποφαίνεται το  συμβούλιο εφετών. Αν διατάχθηκε η διατήρηση της ισχύος εντάλματος  σύλληψης, ο εισαγγελέας εφετών με διάταξή του, της οποίας δεν  απαιτείται τοιχοκόλληση, διατάσσει την αναστολή της διαδικασίας που  διεξάγεται στο ακροατήριο ως προς τον κατηγορούμενο που φυγοδικεί,  μέχρι να προσέλθει ή να συλληφθεί.

5. Σε περίπτωση περισσότερων κατηγορουμένων το συμβούλιο είναι  αρμόδιο να αποφανθεί για ποιους δεν προκύπτουν ενδείξεις και για  ποιους πρέπει να κηρυχθεί απαράδεκτη ή να παύσει η ποινική δίωξη ή να  χωριστεί ως προς αυτούς η υπόθεση. Αν για μερικούς από τους  κατηγορουμένους δεν περατώθηκε η ανάκριση και προβλέπεται ότι η  περάτωσή της θα καθυστερήσει, ο ανακριτής, με διάταξή του που δεν  υπόκειται σε προσφυγή, μπορεί να διατάσσει το χωρισμό ως προς αυτούς  και συνεχίζει την ανάκριση για τους λοιπούς κατηγορουμένους.

6. Για τις παραβάσεις του νόμου αυτού ο ανακριτής μπορεί να  μεταβαίνει και να ενεργεί ανακριτικές πράξεις και έξω από την έδρα του  ή και σε άλλη δικαστική περιφέρεια μετά προηγούμενη ενημέρωση του  εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή εφετών αντίστοιχα.

Άρθρο 22
Κατάσχεση

1. Τα ναρκωτικά κατάσχονται και δημεύονται σε κάθε περίπτωση. Κατά  τη διάρκεια της προδικασίας, καθώς και στην περίπτωση μη άσκησης  ποινικής δίωξης ή σε περίπτωση αποχής για οποιονδήποτε λόγο απ` αυτήν,  τη δήμευση διατάσσει το συμβούλιο πλημμελειοδικών.

2. Η επιβληθείσα κατάσχεση καθώς και η ιδιότητα των κατασχεθέντων ως ναρκωτικών γνωστοποιείται αμέσως από τον αρμόδιο ανακριτή ή τους κατά το άρθρο τούτο ανακριτικούς υπαλλήλους στον κατηγορούμενο, στον κύριο και στον κάτοχο των κατασχεθέντων ναρκωτικών, στον κύριο και στον κάτοχο του μεταφορικού μέσου ή άλλου αντικειμένου στο οποίο βρέθηκαν, εκτός αν κάποιος από αυτούς είναι άγνωστος ή απουσιάζει ή δεν είναι για κάποιο άλλο λόγο εφικτή η γνωστοποίηση. Συγχρόνως καλούνται οι ανωτέρω να δηλώσουν στο γνωστοποιούνται αν αμφισβητούν την ιδιότητα των κατασχεθέντων ως ναρκωτικών. Για όλα αυτά γίνεται ρητή αναφορά στην έκθεση κατασχέσεως ή σε χωριστή έκθεση, την οποία υπογράφουν και εκείνοι στους οποίους γίνεται η γνωστοποίηση. Στην ίδια έκθεση γίνεται μνεία και της τυχόν αμφισβήτησης της ιδιότητας των κατασχεθέντων ως ναρκωτικών. Η αμφισβήτηση όμως αυτή μπορεί να γίνει και με έγγραφη δήλωση, που επιδίδεται στο γνωστοποιούντα το αργότερο τη μεθεπόμενη εργάσιμη ημέρα της γνωστοποίησης. Δείγμα των κατασχεθέντων ναρκωτικών αποστέλλεται στα Εργαστήρια της Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας των Α.Ε.Ι. της χώρας μας ή στο Γενικό Χημείο του Κράτους ή σε κάποιο από τα παραρτήματά του για εξέταση και έρευνα.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 19 του Ν. 2161/1993 (ΦΕΚ Α 119),

3. Αν δεν υπάρξει αμφισβήτηση ως προς την ιδιότητα των κατασχεθέντων ως ναρκωτικών, αυτά καταστρέφονται, αφού κρατηθεί ποσότητα επαρκής για δύο δείγματα προς διεξαγωγή πραγματογνωμοσύνης, καθώς και ο αριθμός συσκευασιών των ναρκωτικών που καταστρέφονται, απαραίτητων για τη διεξαγωγή ερευνών. Η καταστροφή πρέπει να γίνεται αμέσως μετά την πάροδο της προθεσμίας για επίδοση της δήλωσης αμφισβήτησης και πάντως το αργότερο εντός δέκα ημερών από την πάροδο της προθεσμίας αυτής.

Σημ.: όπως προστέθηκε με την παρ.1 του άρθρου 19 του Ν. 2161/1993 (ΦΕΚ Α 119),

4. Αν υπάρξει αμφισβήτηση, οι κατασχεθείσες ουσίες φυλάσσονται μέχρι της καταστροφής τους ή της απόδοσης τους στον κύριο ή τον κάτοχό τους από την Αρχή που ενήργησε την κατάσχεση. Αμέσως μόλις περιέλθει στον εισαγγελέα ή στον ανακριτή η έκθεση πραγματογνωμοσύνης, για το αν τα κατασχεθέντα είναι ναρκωτικά, ο εισαγγελέας εισάγει, αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από αίτηση του ανακριτή, την υπόθεση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, στο οποίο καλούνται πριν από τρεις τουλάχιστον ημέρες να παραστούν ο κατηγορούμενος και κάθε άλλος ενδιαφερόμενος, εκτός αν είναι άγνωστος ή απουσιάζει ή δεν είναι για κάποιο άλλο λόγο εφικτή η κλήτευση του. Το Συμβούλιο αποφαίνεται αμετάκλητα για την καταστροφή η απόδοση των ουσιών που κατασχέθηκαν μπορεί δε να διατάξει και νέα πραγματογνωμοσύνη. Αν διατάχθηκε καταστροφή, αυτή γίνεται αμέσως μετά την κοινοποίηση του βουλεύματος στον εισαγγελέα και πάντως το αργότερο εντός των επόμενων δέκα εργάσιμων ημερών. Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις και ιδίως εάν πρόκειται για κατάσχεση αυτοφυών φυτών ινδικής κάνναβης και υπνοφώρου μήκωνος, η καταστροφή τους μπορεί να διαταχθεί με κοινή διάταξη των αρμόδιων εισαγγελέα και ανακριτή και να πραγματοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό.

Σημ.: όπως προστέθηκε με την παρ.1 του άρθρου 19 του Ν. 2161/1993 (ΦΕΚ Α 119),

5. Το δικαστήριο διατάζει σε κάθε περίπτωση την καταστροφή των ναρκωτικών, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν έγινε ή δεν διατάχθηκε σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους. Η καταστροφή γίνεται ενώπιον επιτροπής, στην οποία προεδρεύει ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών και μετέχει ο προϊστάμενος της διωκτικής αρχής που ενήργησε την προανάκριση και ο νομίατρος ή αναπληρωτές τους. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών, καθορίζονται τα μέσα και ο τόπος όπου θα γίνεται η καταστροφή, καθώς και κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού. Οι δαπάνες βαρύνουν τον προϋπολογισμό των αρμόδιων υπουργείων`.

Σημ.: όπως προστέθηκε με την παρ.1 του άρθρου 19 του Ν. 2161/1993 (ΦΕΚ Α 119),

Άρθρο 23
Εκτέλεση θεραπευτικών διατάξεων
Σημ.: όπως το άρθρο 23 καταργήθηκε με το άρθρο 26 του Ν.2161/1993 (ΦΕΚ Α 119)

Άρθρο 24
Μεταμέλεια
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 21 του Ν.2161/1993  (ΦΕΚ Α 119)

1. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών μπορεί με βούλευμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, να διατάσσει την αναστολή της ασκηθείσας ποινικής δίωξης κατά του υπαίτιου κάποιας από τις πράξεις του άρθρου 5 του παρόντος νόμου, εφόσον :

α) ο υπαίτιος πιθανολογείται ότι συντέλεσε με δική του πρωτοβουλία στην ανακάλυψη ή εξάρθρωση συμμορίας διακινήσεως ναρκωτικών ή στην ανακάλυψη και σύλληψη μεγαλέμπορου ναρκωτικών,

β) δεν συντρέχει στο πρόσωπο του υπαιτίου διακεκριμένη περίπτωση ή επιβαρυντική περίσταση κατά τα άρθρα 6 και 8 του παρόντος νόμου και

γ) η επικινδυνότητα του υπαιτίου και η βαρύτητα της πράξης του είναι καταδήλως μικρότερες από την επικινδυνότητα των προσώπων στην ανακάλυψη και σύλληψη των οποίων συντέλεσε και τη βαρύτητα των πράξεων που αυτά τέλεσαν.

Την παραπάνω αναστολή μπορεί να διατάξει και το δικαστήριο.

2. Η αναστολή της ποινικής δίωξης διατάσσεται για ορισμένο χρονικά διάστημα, προκειμένου να ανακαλυφθεί ή εξαρθρωθεί συμμορία ή συλληφθεί μεγαλέμπορος ναρκωτικών.

3. Αν μετά την αναστολή της ποινικής δίωξης προκύψει ότι οι δοθείσες από τον υπαίτιο πληροφορίες δεν ήταν αληθινές ή ότι δεν επρόκειτο για συμμορία διακίνησης ναρκωτικών ή για μεγαλέμπορο ναρκωτικών, το σχετικό βούλευμα ή απόφαση ανακαλείται και συνεχίζεται κατά του υπαίτιου η ανασταλείσα ποινική δίωξη.

4. Οι όροι της παρ. 1, αν επιβεβαιωθούν, συνιστούν ελαφρυντική περίσταση, ενώ το δικαστήριο μπορεί να διατάξει και την αναστολή εκτέλεσης της ποινής για διάστημα 2-20 ετών, ανεξάρτητα αν συντρέχουν οι όροι των άρθρων 99 επ. του Π.Κ.. Αν οι παραπάνω όροι της παραγράφου 1 συντρέξουν μετά την αμετάκλητη καταδίκη του υπαιτίου, το δικαστικό συμβούλιο μπορεί να διατάξει την απόλυση του από τις φυλακές υπό όρους και χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 105 του Π.Κ., εφόσον κρίνει ότι η τυχόν βραδύτητα του υπαιτίου να αποκαλύψει στις αρμόδιες αρχές τα στοιχεία που γνώριζε, ήταν δικαιολογημένη.

5. Οι διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 1916/1990 για την προστασία του κατηγορούμενου εφαρμόζονται αναλόγως.

Άρθρο 25
Εκτέλεση μέτρου περιορισμού διαμονής

1. Ο περιορισμός διαμονής εκτελείται με την επιμέλεια του εισαγγελέα  πλημμελειοδικών του τόπου διαμονής του καταδικασμένου μέσω των  αστυνομικών αρχών. Ο εισαγγελέας μπορεί να επιτρέψει την άρση του  περιορισμού διαμονής για σύντομα χρονικά διαστήματα και για την  εκπλήρωση προσωπικών ή οικογενειακών αναγκών του καταδικασμένου.

2. Το δικαστήριο μετά τη συμπλήρωση έξι (6) μηνών, ύστερα από αίτηση  του καταδικασμένου η αιτιολογημένη έκθεση του εισαγγελέα του τόπου  διαμονής του, μπορεί να άρει τους περιορισμούς διαμονής ή να μειώσει  τη διάρκειά τους.

Άρθρο 25β
Πράξεις ελεγκτικών οργάνων
Σημ.: όπως το άρθρο 25Β που προστέθηκε με το άρθρο 22 Ν.2161/1993, αντικαταστάθηκε πάλι με την παρ.3 άρθρ.33 Ν.2648/1998 Α 238/22.10.1998

1. Δεν είναι άδικη η πράξη αστυνομικού, τελωνειακού υπαλλήλου, υπαλλήλου Σ.Δ.Ο.Ε. και λιμενικού υπαλλήλου που με εντολή του αρμόδιου για τη δίωξη ναρκωτικών προϊσταμένου του και με σκοπό την ανακάλυψη ή σύλληψη προσώπου, που διαπράττει έγκλημα από τα αναφερόμενα στα άρθρα 5 και 8 του παρόντος νόμου, εμφανίζεται ως υποψήφιος αγοραστής ή μεταφορέας ή εν γένει ενδιαφερόμενος για τη διακίνηση, φύλαξη ή διάθεση ναρκωτικών. Το ίδιο ισχύει και για τον ιδιώτη που με αυτό το σκοπό ενεργεί ύστερα από πρόταση των αρμοδίων, για τη δίωξη ναρκωτικών, υπηρεσιών. Οφείλει όμως στην περίπτωση αυτή, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αυτής να ειδοποιήσει προηγουμένως, έστω και τηλεφωνικά, τον αρμόδιο εισαγγελέα πλημμελειοδικών.

2. Επίσης δεν είναι άδικη η πράξη αστυνομικού, τελωνειακού υπαλλήλου, υπαλλήλου Σ.Δ.Ο.Ε. και λιμενικού υπαλλήλου, όταν ύστερα από βάσιμη καταγγελία ή ισχυρές υπόνοιες ενεργεί έρευνα σε μεταφορικό μέσο για την ανεύρεση ναρκωτικών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΚΕ.Θ.Ε.Α.

Άρθρο 26
ΚΕ.Θ.Ε.Α. – Ειδικές διατάξεις
Σημ.: όπως το άρθρο 26,είχε τροποποιηθεί από τους Ν.1868/89,1821/88 2161/1993 και 2298/1995, καταργήθηκε με την περ.ια` της παρ.1 του άρθρου 21 του Ν.2331/1995 (Α 173).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 27
Διάθεση εσόδων
Τα έσοδα από χρηματικές ποινές ή μετατροπές ποινών, που επιβάλλονται για παραβάσεις του νόμου αυτού ως και από δημεύσεις, εισάγονται στον προϋπολογισμό του Κράτους, υπό ίδιο κωδικό αριθμό εσόδου. Με βάση το έσοδο αυτό και ύστερα από πρόταση του Ο.ΚΑ.ΝΑ. εγγράφονται στους προϋπολογισμούς εξόδων των συναρμόδιων υπουργείων σχετικές πιστώσεις που διατίθενται για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος άρθρου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 24 του Ν.2161/1993 (ΦΕΚ Α 119)

Άρθρο 28
Κατάργηση διατάξεων
Από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού καταργούνται:

α) το ν.δ. 743/1970(ΦΕΚ 263), όπως τροποποιήθηκε με το ν.δ. 1176/ 1972(ΦΕΚ 110), το ν. 410/1976(ΦΕΚ 208), το ν. 495/1976(ΦΕΚ 337) και το  ν. 663/1977(ΦΕΚ 215),

β) το άρθρο 37 του ν. 1366/1983(ΦΕΚ 81) και

γ) κάθε άλλη διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά θέματα ρυθμιζόμενα  στο νόμο αυτόν.

Άρθρο 29
Δαπάνες
Σημ.: όπως το άρθρο 29 καταργήθηκε με το άρθρο 26 του Ν.2161/1993 (ΦΕΚ Α 119)

Άρθρο 30

1. Στο εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό τακτικό προσωπικό του  Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών και  Εμπορικών Επιστημών, της Ανώτατης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών, της  Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών  ιδρυμάτων καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους παρέχεται από το  Δημόσιο υγειονομική περίθαλψη με τους ίδιους όρους και τις ίδιες  προϋποθέσεις που παρέχεται στους υπαλλήλους του Δημοσίου και τα μέλη  των οικογενειών αυτών.

2. Οι σχετικές δαπάνες για την περίθαλψη των ανωτέρω προσώπων  βαρύνουν το Δημόσιο, στο οποίο περιέρχεται και η κατά το άρθρο 3 παρ.  1 του β.δ. 665/1962, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 3  του π.δ. 1223/1981, κράτηση.

3. Δαπάνες που τυχόν εκκρεμούν για την υγειονομική περίθαλψη των  ανωτέρω προσώπων εκκαθαρίζονται σε βάρος των πιστώσεων, που  προβλέπονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και  Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στους προϋπολογισμούς των νομαρχιών για την  υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων του Δημοσίου.

Άρθρο 31
Το μη ιατρικό προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου  ορισμένου ή αορίστου χρόνου, που έχει προσληφθεί μέχρι την έκδοση των  οικείων οργανισμών, με οποιοδήποτε τρόπο, στα νοσηλευτικά ιδρύματα που  αναφέρονται στις διατάξεις των άρθρων 13 και 14 του ν. 1540/1985 και  στις μονάδες αυτών, καθώς και στα νοσοκομεία των Α.Ε.Ι. και υπηρετεί  σ` αυτά κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, παραμένει στην υπηρεσία  και εξακολουθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του μέχρι να εφαρμοσθούν  πλήρως και γι` αυτό οι συνδυασμένες διατάξεις του ν. 1476/1984, των  άρθρων 13 και 14 του ν. 1540/1985 και των παραγράφων 5, 6 και 7 του  άρθρου 27 του ν. 1579/1985.

Άρθρο 32
Σημ.: όπως το άρθρο 32 καταργήθηκε με το άρθρο 132 του Ν.2071/1992 (ΦΕΚ Α 123)

Άρθρο 33

1. Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην  Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 7  που ισχύουν από την έκδοση των αποφάσεων που προβλέπονται στις  παραγράφους 2 και 5 του άρθρου 7.

2. Μέχρι τη συγκρότηση της Επιτροπής ναρκωτικών του άρθρου 2  εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά της η Επιτροπή ναρκωτικών που  λειτουργεί μέχρι σήμερα.

3. Μέχρι την έκδοση των αποφάσεων που προβλέπονται στις παραγράφους  4 και 5 του άρθρου 7 εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις και  αποφάσεις που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 03 Αυγούστου 1987

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ