Νόμος 170 ΦΕΚ Α΄200/20.9.1975
Περί κυρώσεως της από 28 Φεβρουαρίου 1975 Συμφωνίας μεταξύ της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβερνήσεως της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας περί των συναφών θεμάτων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμε
Άρθρον πρώτον
Κυρούται και κτάται ισχύν Νόμου η υπογραφείσα εν Σόφια, την 28ην Φεβρουαρίου 1975, μεταξύ της Ελληνικής Δημορκατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Συμφωνία “περί των αμοιβαίων τελωνειακών διευκολύνσεων” ης το κείμενον, εν πρωτοτύπω εις την γαλλικήν και εν μεταφράσει εις την ελληνικήν γλώσσαν, έχει ως ακολούθως: ΣΥΜΦΩΝΙΑ Μεταξύ της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβερνήσεως της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας “περί των αμοιβαίων τελωνειακών διευκολύνσεων”.
Η Κυβέρνησις της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνησις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, εν τη επιθυμία αυτών, όπως διευκολύνουν και ενθαρρύνουν, προς το αμοιβαίον αυτών συμφέρον και εν πνεύματι σχέσεων καλής γειτονίας, την διακίνησιν εμπορευμάτων και προσώπων μεταξύ των δύο χωρών, διά της συνεργασίας των τελωνειακών των Διοικήσεων, συνεφώνησαν επί των κάτωθι:
Άρθρον 1
Οι ταξειδιώται ενός των συμβαλλομένων μερών, κατά την διέλευσιν εκ των συνόρων του ετέρου συμαλλομένου μέρους, δεν υποχρεούνται εις συμπλήρωσιν γραπτής τελωνειακής δηλώσεως, αλλά διατυπώνουν μόνον προφορικήν τοιαύτην. Ούτοι απολαμβάνουν των πλεονεκτημάτων και διευκολύνσεων της Συμβάσεως “περί των τελωνειακών διευκολύνσεων διά τον τουρισμόν”, της συναφθείσης εν Νέα Υόρκη την 4ην Ιουνίου 1954, μη αποκλειομένης πάντως της υφ` εκάστου των συμβαλλομένων μερών επ` αμοιβαιότητι παροχής μεγαλυτέρων τελωνειακών διευκολύνσεων.
Άρθρον 2
Διά τα είδη οικιακής χρήσεως και οικονομίας προσώπων μετοικούντων εκ του ενός συμβαλλομένου μέρους εις το έτερον, παρέχονται τα υπό των διατάξεων της εσωτερικής νομοθεσίας εκατέρου των συμβαλλομένων μερών, προβλεπόμενα πλεονεκτήματα.
Άρθρον 3
Είδη αποστελλόμενα εξ εκατέρου των συμαλλομένων μερών υπό ιδιωτών προς ιδιώτας, υπό μορφήν δώρων, εις μικράς αποστολάς, αξίας εκάστη μέχρι δέκα (10) δολλαρίων και προοριζόμενα, ως εκ της φύσεως, της ποιότητος και της ποικιλίας αυτών, δι` αποκλειστικήνχρήσιν των παραληπτών ή των μελών της οικογενείας αυτών και ουχί δι` εμπορίαν, απαλλάσσονται των δασμών και λοιπών κατά την εισαγωγήνεισπραττομένωνφόρον, εισφορών, δικαιωμάτων και τελών εν γένει. Το οινόπνευμα, τα οινοπνευματώδη ποτά και τα καπνικά προϊόντα εξαιρούνται του ως άνω προνομίου.
Άρθρον 4
1. Τα διερχόμενα την κοινήνμεθόριον εμπορικά οδικά οχήματα των συμβαλλομένων μερών, γίνονται δεκτά υπό τους όρους της εν Γενεύη συναφθείσης την 18ην Μαϊου 1956 “Τελωνειακής Συμβάσεως περί προσωρινής εισαγωγής εμπορικών οδικών οχημάτων”. Εν περιπτώσει μη υπάρξεως του υπό της Συμβάσεως ταύτης προβλεπομένου δελτίου Carnet de PassageenDouane, εφαρμόζονται αι διατάξεις της εσωτερικής νομοθεσίας.
2. Τα ιδιωτικά αυτοκίνητα θα γίνωνται ωσαύτως δεκτά υπό τους όρους της Τελωνειακής Συμβάσεως “περί προσωρινής εισαγωγής ιδιωτικών αυτοκινήτων”, της συναφθείσης εν Νέα Υόρκη την 4ην Ιουνίου 1954 ή επί τη βάσει των διατάξεων της εσωτερικής νομοθεσίας εκατέρου των συμβαλλομένων μερών εφ` όσον αύται καθιερούνευνοϊκωτέρανμεταχείρισιν.
Άρθρον 5
Τα εμπορευματοκιβώτια, εισαγόμενα προσωρινώς κενά ή πλήρη εμπορευμάτων, γίνονται δεκτά από τα παραμεθόρια Τελωνεία και εν τω εσωτερικώ υπό τους όρους και την διαδικασίαν, ήτις προβλέπεται υπό της εν Γενεύη συναφθείσης την 18ην Μαϊου 1956 Τελωνειακής Συμβάσεως “περί εμπορευματοκιβωτίων”.
Άρθρον 6
Τα δι` εμπορικών οδικών οχημάτων ή εμπορευματοκιβωτίων μεταφερόμενα εμπορεύματα, θα γίνωνται δεκτά εις τα παραμεθόρια Τελωνεία και θα διακινούνται εις το έδαφος εκατέρου των συμβαλλομένων μερών, συμφώνως προς τους όρους και την διαδικασίαν την προβλεπομένην υπό της εν Γενεύη συναφθείσης την 15ην Ιανουαρίου 1959 Τελωνειακής Συμβάσεως “περί διεθνών μεταφορών εμπορευμάτων διά δελτίων TIR”. Εν περιπτώσει μη υπάρξεως δελτίου TIR εφαρμόζονται αι διατάξεις της εσωτερικής νομοθεσίας.
Άρθρον 7
Τα δείγματα εμπορευμάτων τα εισαγόμενα υπό των εμπορικών Υπηρεσιών παρά ταις διπλωματικαίςΑντιπροσωπείαις, υπό των εμπορικών αντιπροσωπειών, των εμπόρων ή ανεγνωρισμένων εμπορικών αντιπροσώπων, εισάγονται ελεύθερα τελωνειακών δασμών και φόρων διά μίαν περίοδον δώδεκα (12) μηνών υπό τους όρους τους προβλεπομένους υπό των εις εκάστην χώραν ισχυουσών διατάξεων. Προς της εκπνοής της ανωτέρω προθεσμίας τα δείγματα δέον όπως επανεξάγωνται, τελωνίζωνται ή καταστρέφωνται υπό τελωνειακήνεποπτείαν, δαπάναις των ενδιαφερομένων.
Άρθρον 8
Επί τω σκοπώ όπως ενθαρρύνουν το αμοιβαίονεμπόριον και την βιομηχανικήν και τεχνικήνσυνεργασίαν μεταξύ των δύο χωρών, τα συμβαλλόμενα μέρη θα παρέχουν αλλήλοις το καθεστώς της προσωρινής εισδοχής ή της επιστροφής δασμών (DRAWBACK) επί τη βάσει της εσωτερικής νομοθεσίας της ισχυούσης εις τας δύο χώρας.
Άρθρον 9
Τα συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωσιν να διευκολύνουν, επί τη βάσει της αμοιβαιότητος, την υπό διαμετακόμισινδιακίνησιν διά του εδάφους των τωνταξειδιωτών, των εμπορευμάτων και των αυτοκινήτων οδικών οχημάτων, διά της υποβολής τούτων εις το ελάχιστον δυνατόν όριον των τελωνειακών διατυπώσεων, συμφώνως προς τας ισχυούσας διατάξεις εις εκάτερον των συμβαλλομένων μερών.
Άρθρον 10
Τα συμβαλλόμενα μέρη, παρέχουν αμοιβαίως διευκολύνσεις αφορώσας εις την εναποθήκευσιν των εμπορευμάτων υπό τελωνειακόνέλεγχον εις τας αποθήκας του Πειραιώς, της Θεσσαλονίκης, ως και παντός ετέρου Ελληνικού λιμένος καταλλήλου και διαθεσίμου δι` εμπορεύματα προερχόμενα εκ Βουλγαρίας, ως επίσης και εις τας αποθήκας της Βάρνας, του ROUSSEE και παντός ετέρου Βουλγαρικού λιμένος κατάλληλου και διαθεσίμου δι` εμπορεύματα προερχόμενα εξ Ελλάδος, επί τη τηρήσει των υπό της εσωτερικής νομοθεσίας εκάστου των συμβαλλομένων μερών προβλεπομένων όρων και διατυπώσεων.
Άρθρον 11
Ως σημείον εισόδου ταξειδιωτών, εμπορευμάτων και οδικών οχημάτων ορίζεται το σημείον εις το οποίον η οδός η άγουσα από Σιδηροκάστρου προς Κουλάταν διασχίζει την μεταξύ των δύο χωρών μεθόριονγραμμήν. Αι εις το σημείον τούτο λειτουργούσαι εκατέρωθεν Τελωνειακαί Αρχαί-Προμαχώνος και Κουλάτας- διενεργούν τον έλεγχον των ταξειδιωτών, εμπορευμάτων και μεταφορικών μέσων συνεχώς τουτ` αυτό ήθελεν ισχύει καθ`όσον αφορά παν έτερον σημείον εισόδου, όπερήθελενανοιγή κατόπιν συμφωνίας των Κυβερνήσεων των δύο χωρών.
Άρθρον 12
Αι Τελωνειακαί Διοικήσεις των δύο συμβαλλομένων μερών θα συνεργάζωνται διά την ανταλλαγήν:
α) πληροφοριών, επί των αναγκαίων διατάξεων διά την εφαρμογήν της παρούσης Συμφωνίας.
β) πληροφοριών επί των προσώπων εν γένει, άτινα κατέστησαν ύποπτα διενεργείας τελωνειακών παραβάσεων ή διέπραξαν τελωνειακάς παραβάσεις εντός του εδάφους του ετέρους μέρους και γ) εν γένει πληροφοριών χρησίμων εις το έτερον συμβαλλόμενον μέρος διά την πρόληψιν και καταστολήν της παρανόμου διακινήσεως ναρκωτικών και ψυχοτροπικών ουσιών.
Άρθρον 13
1. Τα συμβαλλόμενα μέρη θα παρέχουν αμοιβαίως, εν σχέσει προς τα θέματα τα ρυθμιζόμενα διά της παρούσης Συμφωνίας, την μεταχείρισιν του μάλλον ευνοουμένου Κράτους, διά τους ταξειδιώτας, τα εμπορεύματα, τα μεταφορικά οχήματα εντός του εδάφους και των λιμένων αυτών, συμπεριλαμβανομένων και των εθνικών ελευθέρων ζωνών εκάστου.
2. Η διάταξις της προηγουμένης παραγράφου δεν εφαρμόζεται προκειμένου περί: α) καθεστώτος προερχομένου εκ Τελωνειακής Ενώσεως οιασδήποτε φύσεως, συναφθείσης ή μελλούσης να συναφθή υπό ενός των συμβαλλομένων μερών, ως και πλεονεκτημάτων καθιερουμένων συνεπεία συστάσεως ζώνης ελευθέρων ανταλλαγών,
β) πλεονεκτημάτων παραχωρηθέντων ή παραχωρηθησομένων παρ` ενός των συμβαλλομένων μερών εις γειτονικήντιναχώραν.
Άρθρον 14
Προς ρύθμισιν θεμάτων ανακυπτόντων κατά την εφαρμογήν της παρούσης Συμφωνίας, συνιστάται διά της παρούσης Συμφωνίας Μικτή Τελωνειακή Επιτροπή, ης τα καθήκοντα και τα μέλη θα καθορισθούν υπό των αρμοδίων Τελωνειακών Διοικήσεων των συμβαλλομένων μερών.
Άρθρον 15
1. Η παρούσα Συμφωνία συνομολογείται διά περίοδον τριών (3) ετών και θα τυγχάνη αυτομάτου ανανεώσεως ανά τριετίαν, εφ` όσον εκάτερον των συμβαλλομένων μερών δεν προβαίνει εις γνωστοποίησιν προς το έτερον συμβαλλόμενον μέρος περί της προθέσεώς του, όπως καταγγείλη ταύτην, εξ μήνας τουλάχιτον προ της εκπνοής της αντιστοίχου τριετούς περιόδου.
2. Η παρούσα Συμφωνία τίθεται εν ισχύϊ κατά την ημερομηνίαν υπογραφής της. Εγένετο εν Σόφια την 28ην Φεβρουαρίου 1975 εις δύο πρωτότυπα εις την γαλλικήν γλώσσαν, αμφοτέρων των κειμένων όντων εξ ίσου αυθεντικών.
Άρθρον δεύτερον
Το εδάφιον δεύτερον της παραγράφου 1 του άρθρου 14 του Ν.Δ/τος 3839/1958 ως ετροποποιήθη διά του άρθρου 5 του Νομοθετικού Δ/τος 1238/1972 “περί της διαδικασίας κηρύξεως, ως αζητήτων, εγκαταλειπομένων αυτοκινήτων” κ.λ.π., αντικαθίσταται ως ακολούθως: “Ειδικώς, οχήματα του άρθρου 1 του Ν.Δ/τος 2637/1953, “περί εισαγωγής και κυκλοφορίας οχημάτων δυνάμει πολυπτύχων ή τριπτύχων”, κομιζόμενα παρ` αλλοδαπών ή ημεδαπών, απάντων μονίμων κατοίκων εξωτερικού, παραδίδονται υπό το καθεστώς της ελευθέρας χρήσεως διά χρονικόν διάστημα τεσσάρων μηνών, άνευ εκδόσεως Δελτίου Ελευθέρας Χρήσεως, καταχωριζομένης σχετικής εγγραφής επί του διαβατηρίου ή ελλείψει τούτου, επί του σημειώματος εισόδου, όπερ η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως συρράπτει εις την ταυτότητα του περιηγητού. Μετά την εκπνοήν του τετραμήνου, οι περί ων πρόκειται περιηγηταί, εφ` όσον προτίθενται να παρατείνουν την ενταύθα διαμονήν των εφοδιάζονται διά Δελτίου Ελευθέρας Χρήσεως, υπό της πλησιεστέρας Τελωνειακής Αρχής.
Άρθρον τρίτον
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της 28ης Φεβρουαρίου 1975.
Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.
Εν Αθήναις τη 16 Σεπτεμβρίου 1975
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ