Νόμος 1690 ΦΕΚ Α΄31/13.3.1987
Κύρωση της προσχώρησης της Ελλάδας στο καταστατικό του Ευρωπαϊκού Σχολείου.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο πρώτο
Άρθρο πρώτον
Κυρώνεται και έχει ισχύ νόμου η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας που έγινε με την από 28 Νοεμβρίου 1979 αίτηση προσχώρησης της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Σχολείο και την από 19 Αυγούστου 1980 ομόφωνη αποδοχή της από τα κράτη μέλη και αναφέρεται στη συμμετοχή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Σχολείο και την αποδοχή του καταστατικού του, του παραρτήματος για τον κανονισμό του ευρωπαϊκού απολυτηρίου μέσης εκπαίδευσης, του πρωτοκόλλου για την ίδρυση ευρωπαϊκών σχολείων και του προσθέτου σ` αυτό πρωτοκόλλου, ως και η από 11 Απριλίου 1984 συμφωνία τροποποίησης του παραρτήματος του κανονισμού του ευρωπαϊκού απολυτηρίου και το πρωτόκολλο προσωρινής εφαρμογής της, τα κείμενα των οποίων στη γαλλική γλώσσα και σε ελληνική μετάφραση είναι τα ακόλουθα:
Καταστατικό του Ευρωπαϊκού Σχολείου
Κανονισμό του ευρωπαϊκού απολυτηρίου Πρωτόκολλο για τη δημιουργία των ευρωπαϊκών σχολείων Πρόσθετο πρωτόκολλο του πρωτοκόλλου για την ίδρυση των ευρωπαϊκών σχολείων
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΠΡΩΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Άρθρο 1
Στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα ιδρύεται ένα διδακτικό και εκπαιδευτικό ίδρυμα υπό την ονομασία “Ευρωπαϊκό Σχολείο”, που στη συνέχεια αποκαλείται Σχολείο.
Άρθρο 2
Στο Σχολείο γίνονται δεκτά τα τέκνα των υπηκόων των συμβαλλομένων μερών. Τα τέκνα υπηκόων με άλλη ιθαγένεια είναι δυνατό να εγγραφούν στο Σχολείο, σύμφωνα με τους κανόνες που έχει καθορίσει το Ανώτατο Συμβούλιο, που προβλέπεται στο άρθρο 8.
Άρθρο 3
Η διδασκαλία που παρέχεται στο Σχολείο καλύπτει όλο το φάσμα των σπουδών μέχρι τη συμπλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η διδασκαλία περικλείει:
1) τον πενταετή κύκλο σπουδών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης,
2) τον επταετή κύκλο σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι μαθητές, που δεν έχουν ακόμη την απαιτούμενη ηλικία για να γίνουν δεκτοί στον κύκλο σπουδών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, εγγράφονται στο νηπιαγωγείο, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο γενικό κανονισμό λειτουργίας του Σχολείου.
Οι μαθητές, που έχουν φοιτήσει στο Σχολείο έως την ηλικία που απαιτείται από το νόμο υποχρεωτικής σχολικής εκπαίδευσης της χώρας του, θεωρείται ότι έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση αυτή.
Άρθρο 4
Η οργάνωση των σπουδών του Σχολείου βασίζεται στις εξής αρχές:
1) η βασική εκπαίδευση γίνεται στις επίσημες γλώσσες των συμβαλλομένων μερών, σύμφωνα με τους κανόνες που θεσπίζει το Ανώτατο Συμβούλιο,
2) η διδασκαλία γίνεται με ενοποιημένα προγράμματα σπουδών και ωράρια, για όλα τα γλωσσικά τμήματα,
3) για να ευνοηθεί η ενότητα του Σχολείου, η προσέγγιση, αλλά και οι πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των μαθητών που φοιτούν στα διάφορα γλωσσικά τμήματα, ορισμένα μαθήματα διδάσκονται από κοινού στις τάξεις του ιδίου επιπέδου,
4) για το σκοπό αυτό καταβάλλονται ιδιαίτερες προσπάθειες, για να αποκτήσουν οι μαθητές ευρύτατες γνώσεις των σύγχρονων γλωσσών, 5) τόσο η εκπαίδευση, όσο και η διδασκαλία διέπονται από το σεβασμό της ατομικής συνείδησης και των πεποιθήσεων κάθε ατόμου.
Άρθρο 5
1) Τα έτη σπουδών που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στο Σχολείο, καθώς και τα αντίστοιχα απολυτήρια και πιστοποιητικά σπουδών, που εκδίδονται έπειτα από την περάτωση των σπουδών, αναγνωρίζονται στην επικράτεια των συμβαλλομένων μερών, με βάση των πίνακα ισοτιμιών και υπό τους όρους που καθόρισε το Ανώτατο Συμβούλιο του άρθρου 8, με την επιφύλαξη ότι θα συμφωνήσουν οι αρμόδιες κρατικές αρχές.
2) Έπειτα από την περάτωση των σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι μαθητές που έχουν φοιτήσει στο Σχολείο μπορεί να λάβουν μέρος στις εξετάσεις του ευρωπαϊκού απολυτηρίου. Οι όροι των εξετάσεων διευκρινίζονται περαιτέρω στην ιδιαίτερη συμφωνία που επισυνάπτεται ως παράρτημα στο παρόν καταστατικό. Οι μαθητές, στους οποίους απονέμεται το ευρωπαϊκό απολυτήριο, έπειτα από επιτυχή συμμετοχή τους στις εξετάσεις του Σχολείου:
α) έχουν στη χώρα τους όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την κατοχή του διπλώματος του απολυτηρίου ή πιστοποιητικού, τα οποία χορηγούνται έπειτα από την περάτωση των σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα αυτή,
β) μπορεί να ζητήσουν να γίνουν δεκτοί σε οποιοδήποτε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην επικράτεια των συμβαλλομένων μερών, έχοντας τα αυτά δικαιώματα με τους υπηκόους του εν λόγω κράτους, που κατέχουν ισότιμους τίτλους.
Για τους σκοπούς της εφαρμογής της παρούσας συμφωνίας, ως “ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα” νοούνται:
α) τα πανεπιστήμια,
β) τα ιδρύματα, που στο συμβαλλόμενο μέρος, στου οποίου την επικράτεια έχουν την έδρα τους, θεωρούνται ισότιμα με τα πανεπιστήμια.
Άρθρο 6
Από την άποψη της νομοθεσίας των μεμονωμένων συμβαλλομένων μερών, το Σχολείο, υπάγεται στο νομικό καθεστώς του ιδρύματος δημοσίου δικαίου. Το Σχολείο έχει νομική προσωπικότητα, στο βαθμό που αυτό απαιτείται για την εκπλήρωση της αποστολής του. Το Σχολείο είναι εξάλλου οικονομικά ανεξάρτητο και έχει την ικανότητα του ενάγειν και ενάγεσθαι ενώπιον δικαστηρίων. Το Σχολείο μπορεί, τέλος, να αποκτά και να μεταβιβάζει κινητά και ακίνητα, στο βαθμό που αυτό απαιτείται για την εκπλήρωση του σκοπού του.
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΙΤΛΟΣ
ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Άρθρο 7
Τα όργανα του Σχολείου είναι:
1. το Ανώτατο Συμβούλιο,
2. τα Συμβούλια Επιθεωρητών,
3. το Διοικητικό Συμβούλιο,
4. ο Διευθυντής του Σχολείου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1
Το Ανώτατο Συμβούλιο
Άρθρο 8
Το Ανώτατο Συμβούλιο αποτελείται από τον υπουργό ή τους υπουργούς όλων των συμβαλλομένων μερών, που είναι αρμόδιοι για τα θέματα εθνικής παιδείας και/ ή τις πολιτιστικές σχέσεις με το εξωτερικό. (1) Το Ανώτατο Συμβούλιο συνέρχεται τουλάχιστο μία φορά το χρόνο. Οι υπουργοί μπορεί να παραστούν δι` αντιπροσώπου.
Πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου εκλέγεται ένας από τα μέλη του. Η θητεία του προέδρου είναι μονοετής.
(1) Στην περίπτωση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, συναρμόδιοι είναι ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Πρόεδρος της Μόνιμης Συνδιάσκεψης Υπουργών Παιδείας.
Άρθρο 9
Στα καθήκοντα του Ανωτάτου Συμβουλίου συγκαταλέγεται και η φροντίδα για την εφαρμογή της παρούσας συμφωνίας. Το Ανώτατο Συμβούλιο διαθέτει για το σκοπό αυτόν τις απαραίτητες εξουσίες στα εκπαιδευτικά και διοικητικά θέματα, καθώς και στα θέματα του προϋπολογισμού. Το Συμβούλιο θεσπίζει το γενικό κανονισμό λειτουργίας του Σχολείου, έπειτα από συμφωνία των μελών του.
Άρθρο 10
Τόσο στα εκπαιδευτικά θέματα, όσο και στα θέματα του προϋπολογισμού, οι αποφάσεις του Ανωτάτου Συμβουλίου λαμβάνονται ομόφωνα από τα εκπροσωπούμενα συμβαλλόμενα μέρη. Όσον αφορά τα διοικητικά θέματα, οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών. Τα συμβαλλόμενα μέρη διαθέτουν μία ψήφο σε κάθε ψηφοφορία.
Άρθρο 11
Το Ανώτατο Συμβούλιο καθορίζει στον εκπαιδευτικό τομέα, τόσο τις γενικές κατευθύνσεις, όσο και την οργάνωση των σπουδών. Στον τομέα αυτόν ισχύουν ίδιοι εξής αρχές:
1) Έπειτα από πρόταση του αρμοδίου Συμβουλίου Επιθεωρητών, το Ανώτατο Συμβούλιο καθορίζει εναρμονισμένα προγράμματα σπουδών και ωράρια για κάθε σχολικό έτος και για κάθε τμήμα που έχει ιδρύσει, θεσπίζοντας παράλληλα γενικές οδηγίες για την επιλογή των μεθόδων διδασκαλίας.
2) Το Ανώτατο Συμβούλιο μεριμνά επίσης για τον έλεγχο της διδασκαλίας από τα Συμβούλια Επιθεωρητών.
3) Το Ανώτατο Συμβούλιο καθορίζει την απαιτούμενη ηλικία για την εισαγωγή στις διάφορες βαθμίδες σχολικής εκπαίδευσης. Το Συμβούλιο καθορίζει εξάλλου τους κανόνες που διέπουν τον προβιβασμό των μαθητών στην επόμενη τάξη ή στη βαθμίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και θεσπίζει τα κριτήρια, βάσει των οποίων αξιολογούνται τα έτη σπουδών στο πλαίσιο του Σχολείου, για να δοθεί στους μαθητές η δυνατότητα να επανενταχθούν οποτεδήποτε στα εθνικά σχολεία.
4) Το Ανώτατο Συμβούλιο καθιερώνει τις εξετάσεις, με τις οποίες επισφραγίζεται το έργο που έχει επιτελεσθεί στο σχολείο. Το Συμβούλιο εκδίδει τον κανονισμό των εξετάσεων, συνιστά τις εξεταστικές επιτροπές και απονέμει τα σχετικά απολυτήρια.
Το Ανώτατο Συμβούλιο φροντίζει ώστε η δοκιμασία των απολυτηρίων εξετάσεων να διατηρείται σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να ανταποκρίνεται στις διατάξεις του άρθρου 5. Το Συμβούλιο καταρτίζει, τέλος, τον πίνακα ισοτιμιών, που προβλέπεται στο άρθρο αυτό.
Άρθρο 12
Όσον αφορά τα διοικητικά θέματα, το Ανώτατο Συμβούλιο:
1) διορίζει κάθε χρόνο τον εκπρόσωπο του στο Διοικητικό Συμβούλιο, που προβλέπεται στο άρθρο 20. Ο εκπρόσωπος αυτός:
α) είναι υπεύθυνος για τις σχέσεις μεταξύ των συμβαλλομένων μερών, στο χρονικό διάστημα που παρεμβάλλεται μεταξύ των συνόδων του Ανωτάτου Συμβουλίου,
β) ελέγχει την εφαρμογή των αποφάσεων του Ανωτάτου Συμβουλίου,
γ) εκπροσωπεί νομίμως το Σχολείο,
δ) προεδρεύει του Διοικητικού Συμβουλίου,
2) διορίζει το Διευθυντή του Σχολείο και καθορίζει το υπηρεσιακό του καθεστώς, 3) προσδιορίζει κάθε χρόνο τις ανάγκες σε προσωπικό, έπειτα από πρόταση των Συμβουλίων Επιθεωρητών και ρυθμίζει από κοινού με τις κυβερνήσεις τα θέματα που αφορούν την τοποθέτηση ή απόσπαση των καθηγητών, των δασκάλων και του εποπτικού προσωπικού του Σχολείου, κατά τρόπο, ώστε αυτοί να διατηρούν τα δικαιώματα προαγωγής και συνταξιοδότησης που κατοχυρώνονται από το εθνικό υπηρεσιακό καθεστώς τους, αλλά και να έχουν τα πλεονεκτήματα που χορηγούνται στους υπαλλήλους της κατηγορίας τους, που υπηρετούν στο εξωτερικό,
4) καθορίζει ομόφωνα το υπηρεσιακό καθεστώς του διδακτικού προσωπικού, έπειτα από πρόταση των Συμβουλίων Επιθεωρητών, με βάση εναρμονισμένα κριτήρια.
Άρθρο 13
Στα θέματα του προϋπολογισμού, το Ανώτατο Συμβούλιο:
1) καθορίζει τον προϋπολογισμό εσόδων και δαπανών του Σχολείου, που έχει καταρτίσει το Διοικητικό Συμβούλιο, 2) προβαίνει ομόφωνα στον ακριβοδίκαιο καταμερισμό των βαρών μεταξύ όλων των συμβαλλομένων μερών,
3) εγκρίνει τον ετήσιο ισολογισμό διαχείρισης που υποβάλλει το Διοικητικό Συμβούλιο.
Άρθρο 14
Το Ανώτατο Συμβούλιο εγκρίνει τον εσωτερικό κανονισμό εργασιών του.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2
Συμβούλια Επιθεωρητών
Άρθρο 15
Στο Σχολείο συνιστώνται δύο Συμβούλια Επιθεωρητών, το ένα για το νηπιαγωγείο και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το άλλο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Άρθρο 16
Κάθε συμβαλλόμενο μέρος εκπροσωπείται στα Συμβούλια από ένα μέλος. Το μέλος αυτό διορίζεται από το Ανώτατο Συμβούλιο, έπειτα από πρόταση της ενδιαφερόμενης πλευράς.
Άρθρο 17
Τα Συμβούλια Επιθεωρητών συνέρχονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα και
1) εκφράζουν τις απόψεις τους όσον αφορά το επίπεδο των σπουδών και την ποιότητα των μεθόδων διδασκαλίας,
2) παρέχουν ειδικές οδηγίες στο Διευθυντή και στο διδακτικό προσωπικό, με βάση τα συμπεράσματα των επιθεωρήσεών τους, 3) υποβάλλουν στο Ανώτατο Συμβούλιο τις προτάσεις που προβλέπονται βάσει των άρθρων 11 και 12 και, ενδεχομένως, προτάσεις για τη διαμόρφωση των προγραμμάτων διδασκαλίας και για την οργάνωση των σπουδών,
4) Αποφασίζουν στο τέλος του σχολικού έτους για τον προβιβασμό των μαθητών στην αμέσως επόμενη τάξη, έπειτα από σχετική πρόταση του Διευθυντή.
Άρθρο 18
Οι αρμόδιες εθνικές αρχές μπορεί ταυτόχρονα να αναθέτουν σε κάθε Επιθεωρητή την εποπτεία του έργου των καθηγητών που προέρχονται από την εθνική του διοίκηση, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής βαθμίδας για την οποία είναι αρμόδιος.
Ο Επιθεωρητής συνεπικουρεί κατά την εκπλήρωση της αποστολής τους τα πρόσωπα στα οποία έχει ανατεθεί η αποστολή να εποπτεύουν και να συμβουλεύουν το προσωπικό που έχουν υπό τις διαταγές τους, βάσει των διατάξεων της εθνικής τους νομοθεσίας.
Άρθρο 19
Το Ανώτατο Συμβούλιο θεσπίζει τους κανόνες λειτουργίας των Συμβουλίων Επιθεωρητών.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3
Διοικητικό Συμβούλιο
Άρθρο 20
Το Διοικητικό Συμβούλιο του άρθρου 7 έχει 6 μέλη, με την επιφύλαξη της παρέκκλισης που θεσπίζεται στο άρθρο 27:
1) τον εκπρόσωπο του Ανωτάτου Συμβουλίου ως πρόεδρο,
2) το Διευθυντή του Σχολείου,
3) δύο μέλη, που επιλέγει το Ανώτατο Συμβούλιο από δύο καταλόγους, που περιλαμβάνουν τουλάχιστο δύο ονόματα. Ο ένας κατάλογος καταρτίζεται από το καθηγητικό προσωπικό της δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ ο άλλος καταρτίζεται από κοινού από το διδακτικό προσωπικό της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και του νηπιαγωγείου.
4) δύο μέλη, που έχει εγκρίνει το Ανώτατο Συμβούλιο, τα οποία εκπροσωπούν το σύλλογο γονέων.
Ο πρόεδρος μπορεί να αναστείλει σε εξαιρετικές περιπτώσεις την εκτέλεση μίας απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου και να αναπέμψει την υπόθεση στο Ανώτατο Συμβούλιο, που λαμβάνει τις αναγκαίες αποφάσεις, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία για τις κατεπείγουσες περιπτώσεις.
Άρθρο 21
Το Διοικητικό Συμβούλιο:
1) Καταρτίζει τον προϋπολογισμό εσόδων ή δαπανών τον υποβάλλει στο Ανώτατο Συμβούλιο, ελέγχει την εκτέλεση του και συντάσσει τον ετήσιο ισολογισμό διαχείρισης, 2) διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία και τα στοιχεία του ενεργητικού του Σχολείου, 3) δημιουργεί τους ευνοϊκούς υλικούς όρους και ένα κλίμα πρόσφορο για την καλή λειτουργία του Σχολείου,
4) Εκπληρώνει όλα τα άλλα διοικητικά καθήκοντα, που του αναθέτει το Ανώτατο Συμβούλιο.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4
Διευθυντής του Σχολείου
Άρθρο 22
Ο Διευθυντής του Σχολείου ασκεί τα καθήκοντα τους στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού λειτουργίας του Σχολείου του άρθρου 9 και σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 23.
Στα καθήκοντα του συγκαταλέγονται ιδίως:
1) ο συντονισμός των σπουδών: για το σκοπό αυτόν κυρίως, ο Διευθυντής συγκαλεί τις συνελεύσεις των καθηγητών και προεδρεύει σε αυτές, με τους όρους που προσδιορίζονται στο γενικό κανονισμό λειτουργίας του Σχολείου.
2) η εκτέλεση των οδηγιών του Ανωτάτου Συμβουλίου και των Συμβουλίων Επιθεωρητών ως προς τα εκπαιδευτικά και διοικητικά θέματα,
3) ο χειρισμός των διοικητικών θεμάτων που αφορούν το προσωπικό του Σχολείου,
4) η εκτέλεση του προϋπολογισμού εσόδων και δαπανών, υπό τον έλεγχο του Διοικητικού Συμβουλίου.
Άρθρο 23
Ο Διευθυντής του Σχολείου πρέπει να κατέχει τα απαιτούμενα προσόντα για την διεύθυνση ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος, το τελικό απολυτήριο του οποίου παρέχει πρόσβαση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ο Διευθυντής λογοδοτεί για τις πράξεις του στο Ανώτατο Συμβούλιο.
ΤΡΙΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ
Άρθρο 24
Το Ανώτατο Συμβούλιο αναγνωρίζει το Σύλλογο, στον οποίο εκπροσωπούνται οι γονείς των μαθητών, στο βαθμό που σκοπός του Συλλόγου αυτού είναι:
1) να γνωστοποιεί στις αρχές του Σχολείου τις επιθυμίες των γονέων, αλλά και τις υποδείξεις τους στα θέματα της οργάνωσης του Σχολείου,
2) να οργανώνει τις συναφείς εξωσχολικές δραστηριότητες, σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο.
Ο Διευθυντής του Σχολείου ή οι εκπρόσωποι των γονέων στο Διοικητικό Συμβούλιο ενημερώνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τον αναγνωρισμένο σύλλογο για όσα διαδραματίζονται στο Σχολείο.
ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Άρθρο 25
Το εκάστοτε οικονομικό έτος του Σχολείου αρχίζει την 1η Ιουλίου κάθε έτους και λήγει την 20ή Ιουνίου του επόμενου έτους.
Άρθρο 26
Ο προϋπολογισμός εσόδων και δαπανών του Σχολείου συγχρηματοδοτείται από:
1) τις συνεισφορές, που καταβάλλουν τα συμβαλλόμενα μέρη, με βάση την κλίμακα κατανομής των βαρών, που εφαρμόζει το Ανώτατο Συμβούλιο,
2) τις επιδοτήσεις των οργάνων της Κοινότητας, με τα οποία το Σχολείο έχει συνάψει συμφωνίες, 3) τις δωρεές και κληροδοτήματα που έχει αποδεχθεί το Ανώτατο Συμβούλιο, 4) τα δίδακτρα, με τα οποία επιβαρύνονται οι γονείς των μαθητών, σύμφωνα με απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου.
ΠΕΜΠΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 27
Το Ανώτατο Συμβούλιο μπορεί να διαπραγματευθεί τη σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, όσον αφορά το Σχολείο, στην ΕΚΑΧ παραχωρείται στην περίπτωση αυτή μία θέση, τόσο στο Ανώτατο Συμβούλιο, όσο και στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ο αριθμός των μελών του Ανωτάτου Συμβουλίου που έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά και ο αριθμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, αυξάνεται στην περίπτωση αυτή σε 7.
Άρθρο 28
Το Ανώτατο Συμβούλιο μπορεί να διαπραγματευθεί τη σύναψη οποιασδήποτε συμπληρωματικής συμφωνίας με την κυβέρνηση της χώρας στην οποία το Σχολείο έχει την έδρα του, με σκοπό να εξασφαλισθούν οι καλύτερες υλικές και πνευματικές βάσεις για τη λειτουργία του Σχολείου.
Άρθρο 29
Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου μπορεί να διατυπώσει κατά την υπογραφή του παρόντος καταστατικού οποιεσδήποτε επιφυλάξεις, που αφορούν τόσο την ιδιότητα της, ως κυβέρνησης της χώρας όπου το Σχολείο έχει την έδρα του, όσο και τις διατάξεις της εθνικής της νομοθεσίας.
Άρθρο 30
1) Κάθε συμβαλλόμενο μέρος έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει το παρόν καταστατικό, απευθύνοντας τη σχετική έγγραφη κοινοποίηση στην κυβέρνηση του Λουξεμβούργου. Η τελευταία ενημερώνει όλα τα συμβαλλόμενα μέρη, σχετικά με την παραλαβή της εν λόγω κοινοποίησης. Η καταγγελία αρχίζει να ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου έπειτα από την κοινοποίηση, υπό τον όρο ότι η εν λόγω κοινοποίηση έχει γίνει τουλάχιστο 12 μήνες νωρίτερα.
2) Το συμβαλλόμενο μέρος που καταγγέλλει το παρόν καταστατικό παραιτείται από κάθε μερίδιο στα στοιχεία ενεργητικού του Σχολείου. Το Ανώτατο Συμβούλιο αποφασίζει σχετικά με τα οργανωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, έπειτα από την καταγγελία ενός των συμβαλλομένων μερών, με πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών του.
3) Αν το Σχολείο πρέπει να τεθεί υπό το καθεστώς της εκκαθάρισης, έπειτα από ομόφωνη απόφαση των συμβαλλομένων μερών, το Ανώτατο Συμβούλιο λαμβάνει όλα τα μέτρα που κρίνει απαραίτητα, ιδίως σε ότι αφορά τη διανομή των στοιχείων του ενεργητικού του Σχολείου.
Άρθρο 31
1) Οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν έχει συνυπογράψει το παρόν καταστατικό μπορεί να ζητήσει να προσχωρήσει σε αυτό. Η αίτηση προσχώρησης απευθύνεται εγγράφως στην κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, που απευθύνει σχετική ειδοποίηση σε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη.
2) Για να γίνει αποδεκτή η σχετική αίτηση, απαιτείται ομοφωνία των συμβαλλομένων μερών.
3) Εφ` όσον υπάρξει ομοφωνία η προσχώρηση αρχίζει να ισχύει την 1η Σεπτεμβρίου, έπειτα από την ημερομηνία κατάθεσης των κυρωτικών εγγράφων στην κυβέρνηση του Λουξεμβούργου.
4) Συνεπεία των προαναφερομένων μεταβάλλονται τόσο η σύνθεση του Ανωτάτου Συμβουλίου, όσο και η σύνθεση των Συμβουλίων Επιθεωρητών.
Άρθρο 32
1) Το παρόν καταστατικό υπόκειται σε επικύρωση. Τα έγγραφα επικύρωσης θα κατατεθούν στην κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, η οποία θα ειδοποιήσει σχετικά όλες τις άλλες συνυπογράφουσες κυβερνήσεις.
2) Το καταστατικό θα τεθεί σε ισχύ την ημερομηνία κατάθεσης του τέταρτου εγγράφου επικύρωσης.
Παράρτημα του Καταστατικού του Ευρωπαϊκού Σχολείου Κανονισμός εξετάσεων του ευρωπαϊκού απολυτηρίου
Άρθρο 1
Το δίπλωμα του ευρωπαϊκού απολυτηρίου απονέμεται εξ ονόματος του Ανωτάτου Συμβουλίου στο τέλος του έβδομου έτους σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Σχολείου στους μαθητές εκείνους που συμμετέχουν με επιτυχία στις τελικές απολυτήριες εξετάσεις, η διαδικασία των οποίων καθορίζεται στη συνέχεια. Το δίπλωμα πιστοποιεί την ολοκλήρωση των σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Ευρωπαϊκό Σχολείο, υπό τους όρους που έχει καθορίσει το Ανώτατο Συμβούλιο.
Άρθρο 2
Οι εγγεγραμμένοι μαθητές σε κάθε γλωσσικό τμήμα του σχολείου συμμετέχουν στις ίδιες εξετάσεις ή σε ισότιμες εξετάσεις ενώπιον εξεταστικής επιτροπής, η σύνθεση και ο τρόπος λειτουργίας της οποίας καθορίζονται στη συνέχεια.
Άρθρο 3
Εξεταστική περίοδος
Η τακτική εξεταστική περίοδος διοργανώνεται κάθε χρόνο στη συγκεκριμένη ημερομηνία που προσδιορίζει το Ανώτατο Συμβούλιο με απόφαση του.
Σε περίπτωση που ένας ή περισσότεροι μαθητές δεν έχουν κατορθώσει για λόγους ανωτέρας βίας να λάβουν μέρος στις εξετάσεις της τακτικής περιόδου, η εξεταστική επιτροπή μπορεί να αποφασίσει τη διοργάνωση μιας έκτακτης εξεταστικής περιόδου, σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει θεσπίσει το Ανώτατο Συμβούλιο.
Άρθρο 4
Εγγραφή στις εξετάσεις
Στις εξετάσεις του ευρωπαϊκού απολυτηρίου μπορεί να ζητήσουν να εγγραφούν οι μαθητές που έχουν παρακολουθήσει τακτικά τουλάχιστον τα δύο τελευταία έτη σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Ευρωπαϊκό Σχολείο.
Η διαδικασία των εξετάσεων καθώς και τα τέλη εγγραφής καθορίζονται από το Ανώτατο Συμβούλιο.
Άρθρο 5
Αντικείμενο των εξετάσεων
1) Οι εξετάσεις του ευρωπαϊκού απολυτηρίου καλύπτουν την ύλη που έχει διδαχθεί στο 7ο έτος σπουδών, σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτού του συγκεκριμένου έτους.
2) Για να αξιοποιήσει την επίδοση των υποψηφίων η εξεταστική επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τα εξής:
– τον προκαταρκτικό βαθμό
– τις τελικές εξετάσεις.
3) Οι τελικές εξετάσεις αποτελούνται από ένα γραπτό και ένα προφορικό σκέλος. Οι εξετάσεις αυτές βαθμολογούνται με κλίμακα 1 έως 10, όπου 10 είναι το άριστα. Κάθε σκέλος της εξέτασης πολλαπλασιάζεται με τον εφαρμοζόμενο συντελεστή.
4) για να πάρει το απολυτήριο μαθητής πρέπει να έχει πετύχει:
– μέσον όρο 60/100 στο σύνολο των μαθημάτων
– και έναν ελάχιστο βαθμό, που προσδιορίζεται από το Ανώτατο Συμβούλιο, στην έκθεση στην μητρική του γλώσσα.
Άρθρο 6
Οι γραπτές εξετάσεις περιλαμβάνουν:
1) για όλα τα τμήματα, με συντελεστή 2,5:
– έκθεση στη μητρική γλώσσα του μαθητή, πάνω σε θέμα που επιλέγεται από το μαθητή μεταξύ τριών θεμάτων που του προτείνονται.
2) επίσης:
α) για το τμήμα λατινικών – ελληνικών:
– με συντελεστή 3: ένα λατινικό θέμα
– με συντελεστή 2: ένα ελληνικό θέμα
– με συντελεστή 1,5: κατεπιλογή μία από τις τρεις εξετάσεις που ακολουθούν:
i) ανάπτυξη φιλοσοφικού περιεχομένου πάνω σε θέμα που επιλέγει ο μαθητής από τα τρία που του προτείνονται,
ii) έκθεση στη δεύτερη του γλώσσα,
iii) εξέταση μαθηματικών.
β) για το τμήμα λατινικών – σύγχρονων γλωσσών:
– με συντελεστή 3: ένα λατινικό θέμα
– με συντελεστή 2: έκθεση στη δεύτερη γλώσσα
– με συντελεστή 1,5: κατεπιλογή μία από τις τρεις ακόλουθες εξετάσεις:
i) ανάπτυξη φιλοσοφικού περιεχομένου πάνω σε θέμα που επιλέγει ο μαθητής από τα τρία που του προτείνονται,
ii) έκθεση σε τρίτη γλώσσα,
iii) εξέταση μαθηματικών.
γ) για το τμήμα λατινικών – μαθηματικών – επιστημών:
– με συντελεστή 3: εξέταση μαθηματικών
– με συντελεστή 2: εξέταση φυσικών επιστημών
– με συντελεστή 1,5: κατεπιλογή μία από τις τρεις ακόλουθες εξετάσεις:
i) λατινικό θέμα,
ii) ανάπτυξη φιλοσοφικού περιεχομένου πάνω σε θέμα που επιλέγει ο μαθητής από τα τρία που προτείνονται,
iii) έκθεση στη δεύτερη γλώσσα.
δ) για το τμήμα σύγχρονων γλωσσών – μαθηματικών – επιστημών:
– με συντελεστή 3: εξέταση μαθηματικών
– με συντελεστή 2: εξέταση φυσικών επιστημών
– με συντελεστή 1,5: κατεπιλογή μία από τις τρεις ακόλουθες εξετάσεις:
i) έκθεση στη δεύτερη γλώσσα,
ii) εξέταση βιολογίας,
iii) ανάπτυξη φιλοσοφικού περιεχομένου πάνω σε θέμα που επιλέγει ο μαθητής από τα τρία που του προτείνονται.
ε) για το τμήμα οικονομικών και κοινωνικών επιστημών:
– με συντελεστή 3: μια εξέταση οικονομικών
– με συντελεστή 2: εξέταση στατιστικής
– με συντελεστή 1,5: κατεπιλογή μία από τις τρεις ακόλουθες εξετάσεις:
i) ανάπτυξη φιλοσοφικού περιεχομένου πάνω σε θέμα που επιλέγει ο μαθητής από τα τρία που του προτείνονται,
ii) έκθεση στη δεύτερη γλώσσα,
iii) εξέταση κοινωνιολογίας.
Άρθρο 7
Οι προφορικές εξετάσεις περιλαμβάνουν:
– με συντελεστή 1,5: ερωτήσεις στην μητρική γλώσσα,
– με συντελεστή 1,5: ερωτήσεις στη δεύτερη γλώσσα,
– με συντελεστή 1,5: ερωτήσεις ιστορίας και γεωγραφίας. Η επιλογή μεταξύ αυτών των δύο μαθημάτων πραγματοποιείται με κλήρο στην αρχή των τελικών εξετάσεων,
– με συντελεστή 1,5: ερωτήσεις πάνω σε ύλη επιστημονικού περιεχομένου που δεν αποτελεί αντικείμενο γραπτής εξέτασης.
Άρθρο 8
α) Για τον κάθε μαθητή υποβάλλεται στην εξεταστική επιτροπή μία αναλυτική κατάσταση των βαθμών του κατά μάθημα για το τελευταίο έτος σπουδών. Τα αντίγραφα των τριμηνιαίων διαγωνισμών είναι επίσης στη διάθεση της επιτροπής.
β) Ο προκαταρκτικός βαθμός είναι το σύνολο δύο στοιχείων ίσης σπουδαιότητας:
1) των βαθμών στην τάξη,
2) των βαθμών στους τριμηνιαίους διαγωνισμούς, και αντιπροσωπεύει τα 2/5 στον τελικό μέσο όρο.
1. Ο βαθμός στην τάξη προσδιορίζεται για κάθε μάθημα με βάση:
α) την προφορική και γραπτή δραστηριότητα του μαθητή στην τάξη,
β) την εργασία και την πρόοδο του μαθητή.
Λαμβάνονται επίσης υπόψη οι εργασίες που πραγματοποιεί ο μαθητής στο σπίτι.
2. Ο βαθμός των τριμηνιαίων διαγωνισμών προσδιορίζεται με βάση τις γραπτές εκθέσεις και τα τμηματικά διαγωνίσματα, γραπτά ή προφορικά, που δεν ξεπερνούν την ύλη ενός ή δύο μαθημάτων.
Οι γραπτοί διαγωνισμοί, που, σε περιορισμένο αριθμό, πραγματοποιούνται στο δεύτερο τρίμηνο, εναρμονίζονται στο μέτρο του δυνατού μέσα στο εσωτερικό κάθε ιδρύματος.
Τα μαθήματα, που δεν αποτελούν αντικείμενο παραδοσιακών διαγωνισμών, εξετάζονται με τμηματικούς διαγωνισμούς κατά τη διάρκεια των τριών τριμήνων της τελευταίας τάξης.
Πίνακας των γραπτών διαγωνισμών του δευτέρου τριμήνου:
Σειρά Μαθήματα i (ΛΕ) Μητρική γλ.(1)-Φιλοσ.(2) ΣΓλ.1(3)-Μαθηματικά ii (ΛΣγλ) Μητρική γλ.-Φιλοσ. ΣΓΛ.2(4)-Μαθηματικά iii (ΛΜ) Μητρική γλ.-Φιλοσ. Λατ.-ΣΓλ 1(3) IV (ΣΓλ) Μητρική γλ.-Φιλοσ. ΣΓΛ. 1(3)-Χημεία V (Οικ.) Μητρική γλ.-Φιλοσ. ΣΓΛ. 1(3)-Κοινωνιολογία
Σύνθεση της εξεταστικής επιτροπής
Άρθρο 9
1) Μέλη της εξεταστικής επιτροπής είναι:
– ο πρόεδρος, οι αντιπρόεδροι,
– οι εξεταστές από τα κράτη μέλη που διορίζονται από το Ανώτατο Συμβούλιο,
– Ο Διευθυντής του Σχολείου,
– οι καθηγητές της τελευταίας τάξης, που διδάσκουν τα μαθήματα που αναφέρονται στα άρθρα 6 και 7 ανωτέρω.
2) Τα προαναφερόμενα μέλη συναποτελούν την ενιαία εξεταστική επιτροπή για τα διάφορα γλωσσικά τμήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
3) Από κάθε συμβαλλόμενο μέρος συμμετέχουν κατά βάση τουλάχιστο δύο μέλη στην εξεταστική επιτροπή.
(1) Μητρική γλώσσα
(2) Φιλοσοφία
(3) 1η σύγχρονη γλώσσα
(4) 2η σύγχρονη γλώσσα
4) Τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, που δεν ανήκουν στο διδακτικό προσωπικό των ευρωπαϊκών σχολών, επιλέγονται ακριβώς εξαιτίας των ιδιαίτερων τους προσόντων σε έναν ή περισσότερους από τους τομείς της ύλης που αποτελούν αντικείμενο των γραπτών ή προφορικών εξετάσεων. Τα μέλη αυτά οφείλουν να πληρούν τους όρους που ισχύουν στη χώρα καταγωγής τους για το διορισμό τους σε αντίστοιχες εξεταστικές επιτροπές. Τα εν λόγω μέλη πρέπει να κατέχουν τουλάχιστον δύο από τις γλώσσες διδασκαλίας των ευρωπαϊκών σχολείων.
5) Πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής είναι ένας καθηγητής ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, που διορίζεται από το Ανώτατο Συμβούλιο, με βάση την πρόταση των αρμοδίων αρχών της χώρας, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία.
6) Οι επιθεωρητές, που εκπροσωπούν κάθε χώρα στο Συμβούλιο Επιθεωρητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συνεπικουρούν τον πρόεδρο στο έργο του, ως αντιπρόεδροι. Σε περίπτωση που ο πρόεδρος κωλύεται, ασκεί ένας από τους αντιπρόεδρους την προεδρία.
Άρθρο 10
Η κάθε γραπτή εξέταση είναι αντικείμενο δύο διορθώσεων. Τα ανώνυμα αντίγραφα διορθώνονται αφ` ενός από τον καθηγητή της τάξεως και, αφ` ετέρου, απο έναν εξωτερικό διορθωτή. Η εναρμόνιση της βαθμολογίας εξασφαλίζεται από τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής ή από τους αντιπροέδρους.
Η προφορική εξέταση των υποψηφίων πραγματοποιείται ενώπιον δύο εξεταστών: έναν εξωτερικό εξεταστή και τον καθηγητή του υποψηφίου.
Μετά την επιλογή της ερωτήσεως, δίνεται στον υποψήφιο λογικός χρόνος για να προετοιμασθεί.
Άρθρο 11
Το Ανώτατο Συμβούλιο προσδιορίζει εκτός από το ποσό για τα έξοδα ταξιδιού και διαμονής, που αποδίδονται στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, και το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης που τους καταβάλλεται για κάθε ημέρα παρουσίας στον τόπο της έδρας του σχολείου, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.
Άρθρο 12
Διεξαγωγή των εξετάσεων
Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής επιλέγει τα θέματα της γραπτής εξέτασης από τις προτάσεις που του έχουν υποβάλει τα μέλη του Συμβουλίου Επιθεωρητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Τα θέματα που επελέγησαν για τις εξετάσεις τοποθετούνται σε σφραγισμένο φάκελο, ξεχωριστό για το κάθε μάθημα. Οι φάκελλοι αυτοί δεν αποσφραγίζονται παρά μόνο μέσα στην αίθουσα των εξετάσεων στην αρχή της κάθε εξέτασης.
Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διαφυλαχθεί το απόρρητο των εξετάσεων.
Άρθρο 13
Η εξεταστική επιτροπή μπορεί να επιτρέψει, σε ένα μαθητή να εξετασθεί, κατ` εξαίρεση προφορικώς, αντί γραπτώς και αντιστρόφως, για δεόντως βεβαιωμένους σωματικούς λόγους, μετά από ειδική απόφαση της.
Άρθρο 14
Το Ανώτατο Συμβούλιο καθορίζει τη χρονική διάρκεια των γραπτών και προφορικών εξετάσεων που προβλέπεται στα άρθρα 6 και 7.
Άρθρο 15
Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, ο οποίος συνεπικουρείται στο έργο αυτό από το Διευθυντή του Σχολείου, φροντίζει ώστε οι γραπτές εξετάσεις να διεξάγονται κάτω από συνεχή εποπτεία.
Άρθρο 16
Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής μπορεί να παρευρίσκεται σε όλες τις εξετάσεις. Μπορεί, ανά πάσα στιγμή, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, να συγκαλέσει την εξεταστική επιτροπή για οποιοδήποτε θέμα σχετικό με τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Έχει την εξουσία να αποφανθεί για επεισόδια που ενδεχομένως να προκύψουν.
Άρθρο 17
Οι συσκέψεις της εξεταστικής επιτροπής
Τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, τα επιφορτισμένα με τη διόρθωση των γραπτών εξετάσεων ή με τη διεξαγωγή των προφορικών εξετάσεων, βαθμολογούν ατομικά την κάθε εξέταση επιδόσεως. Μετά από σύσκεψη, ο τελικός βαθμός για την κάθε εξέταση προκύπτει από τον αριθμητικό μέσο όρο των διαφόρων βαθμών που δόθηκαν. Οι βαθμοί που υπολογίζονται με αυτήν τη βάση δίνονται στον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής.
Άρθρο 18
1) Όταν περατωθούν οι γραπτές ή οι προφορικές εξετάσεις, ο πρόεδρος συγκαλεί την εξεταστική επιτροπή για να συσκεφθεί πάνω στο σύνολο των αποτελεσμάτων.
2) Οι βαθμοί που επιτυγχάνει ο κάθε μαθητής για τα διάφορα μέρη των εξετάσεων αντιπαρατίθενται και συγκρίνονται, λαμβάνοντας υπόψη τους συντελεστές που προβλέπονται για το κάθε μάθημα.
3) Τα διάφορα μέρη των εξετάσεων συμμετέχουν στο τελικό αποτέλεσμα με την εξής αναλογία: α) ένα ανώτατο όριο 100 βαθμών για τον προκαταρκτικό βαθμό, όπως ορίζεται στο άρθρο 8,
β) ένα ανώτατο όριο 90 βαθμών για το σύνολο των γραπτών εξετάσεων, όπως ορίζονται στο άρθρο 6,
γ) ένα ανώτατο όριο 60 βαθμών για το σύνολο των προφορικών εξετάσεων, όπως ορίζονται στο άρθρο 7.
Στην περίπτωση που ένας μαθητής δεν επιτύχει το ελάχιστο απαιτούμενο όριο στη μητρική του γλώσσα, θα αποκλεισθεί ο μαθητής αυτός μόνο μετά από προηγούμενη σύσκεψη της εξεταστικής επιτροπής.
Αφού εκφράσει τη γνώμη του ο καθηγητής που δίδασκε αυτό το μάθημα, η εξεταστική επιτροπή θα αποφασίσει αν θα υποβάλει το μαθητή ή όχι σε νέα εξέταση αμέσως. Η εξέταση αυτή θα πραγματοποιηθεί ενώπιον ειδικής υποεπιτροπής, της οποίας θα προεδρεύσει ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής ή ο εκπρόσωπος του.
Άρθρο 19
Η εξεταστική επιτροπή διαβουλεύεται με βάση τα διάφορα στοιχεία αξιολογήσεως που αντιπροσωπεύουν ο προκαταρκτικός βαθμός και τα αποτελέσματα των γραπτών και προφορικών εξετάσεων.
Οι υποψήφιοι που συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις μέσου όρου που διατυπώνονται στο άρθρο 5 παρ. 4 κηρύσσονται επιτυχόντες.
Η περίπτωση των μαθητών που επέτυχαν τουλάχιστον τα 9/10 του απαιτούμενου μέσου όρου αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης ανασκόπησης. Για το λόγο αυτόν, η εξεταστική επιτροπή συμβουλεύεται το βιβλιάριο σπουδών του μαθητή και, ειδικότερα, την επίδοση του τα δύο τελευταία χρόνια.
Μετά από διαβουλεύσεις για την κάθε ξεχωριστή περίπτωση, η επιτροπή αποφαίνεται οριστικά. Οι αποφάσεις της εξεταστικής επιτροπής είναι κυρίαρχες, και η μόνη δυνατή προσφυγή πρέπει να βασίζεται σε τυπικό ελάττωμα.
Άρθρο 20
Όταν σε μία συγκεκριμένη περίπτωση οι απόψεις είναι διχασμένες σχετικά με έναν υποψήφιο, πραγματοποιείται ψηφοφορία στην οποία συμμετέχουν, εκτός του προέδρου και των αντιπροέδρων, οι εξωτερικοί εξεταστές, ο Διευθυντής του Σχολείου και οι καθηγητές (1) του υποψηφίου που δίδασκαν στην τελευταία τάξη τα μαθήματα που απετέλεσαν αντικείμενο γραπτής ή προφορικής εξετάσεως. Σε περίπτωση ισοψηφίας, η ψήφος του προέδρου είναι καθοριστική.
Άρθρο 21
Συντάσσεται πρακτικό της διεξαγωγής των εξετάσεων και των διαβουλεύσεων. Αναφέρει το βαθμό που δίδεται για το κάθε μάθημα και το ποσοστό των βαθμών για το σύνολο των εξετάσεων. Υπογράφεται από τον πρόεδρο ή τον αντιπρόεδρο.
Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής θα απευθύνει στις εθνικές αρχές, που έχουν ορισθεί γι` αυτόν τον σκοπό, ένα επικυρωμένο αντίγραφο των πρακτικών.
Άρθρο 22
Τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής υποχρεούνται να τηρούν εχεμύθεια για όσα διαδραματίζονται κατά τις εξετάσεις και διαβουλεύσεις.
Άρθρο 23
Δίπλωμα Ευρωπαϊκού Απολυτηρίου
1) Απονέμεται στους μαθητές που πέτυχαν στις εξετάσεις του Ευρωπαϊκού Απολυτηρίου ένα δίπλωμα που αναφέρει το ποσοστό των βαθμών που πέτυχαν στις εξετάσεις. Ένας κατάλογος των ποσοστών των βαθμών που πέτυχε ο μαθητής σε κάθε μάθημα θα του παρασχεθεί κατόπιν αιτήσεως του.
2) Το δίπλωμα αυτό υπογράφεται από τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής και από ένα μέλος τουλάχιστον από την κάθε εθνικότητα, καθώς και από το Διευθυντή του Σχολείου. Φέρει επίσης τη σφραγίδα του Σχολείου.
3) Ο συμπληρωματικός κατάλογος υπογράφεται από τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής.
4) Ο διευθυντής του Σχολείου μπορεί, στη συνέχεια, να εκδίδει ακριβή αντίγραφα.
Ισοτιμία με την εθνική ανώτερη εκπαίδευση Άρθρο 24
1) Σε εφαρμογή του άρθρου 5 παρ. 2α) και β) του Καταστατικού του Σχολείου, το ευρωπαϊκό απολυτήριο εξασφαλίζει, ανάλογα με τα τμήματα, ισοτιμία με τα εθνικά διπλώματα ή πιστοποιητικά. Οι αρμόδιες αρχές των συμβαλλομένων μερών θα παράσχουν τις σχετικές πληροφορίες στο Ανώτερο Συμβούλιο.
2) Σε περίπτωση τροποποίησης του τίτλου των διπλωμάτων των πιστοποιητικών ή της κλίμακας βαθμολόγησης σε μία χώρα, τα συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση, το καθένα για τον εαυτό του, να εξασφαλίσουν την ισοτιμία του Ευρωπαϊκού Απολυτηρίου με τα διπλώματα, τα πιστοποιητικά και τη βαθμολόγηση που προκύπτουν από τις νέες εθνικές διατάξεις.
Άρθρο 25
Γενικές διατάξεις
Το Ανώτατο Συμβούλιο θεσπίζει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή και, όπου εμφανίζεται αναγκαίο, για τη συμπλήρωση του παρόντος κειμένου.
Πρωτόκολλο για την ίδρυση των Ευρωπαϊκών Σχολείων που καταρτίστηκε σε συνδυασμό με το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Σχολείου, που υπογράφηκε στο Λουξεμβούργο, στις 12 Απριλίου 1957
Άρθρο 1
Για να εξασφαλισθεί η κοινή εκπαίδευση και διδασκαλία των τέκνων του προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, μπορεί να ιδρυθούν στην επικράτεια των συμβαλλομένων μερών εκπαιδευτικά ιδρύματα, με την ονομασία “Ευρωπαϊκό Σχολείο”.
Στα Σχολεία μπορεί να γίνουν δεκτά και άλλα τέκνα, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια τους.
Τα ιδρύματα αυτά διέπονται από τις διατάξεις του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Σχολείου, που υπογράφηκε στο Λουξεμβούργο στις 12 Απριλίου 1957 και από τις διατάξεις του κανονισμού εξετάσεων του ευρωπαϊκού απολυτηρίου, που υπογράφηκε στο Λουξεμβούργο, στις 15 Ιουλίου 1957, με την επιφύλαξη των ρυθμίσεων που θεσπίζονται στα παρακάτω άρθρα.
Άρθρο 2
Το Ανώτατο Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα την ίδρυση νέων Ευρωπαϊκών Σχολείων και καθορίζει τον τόπο της έδρας τους.
Άρθρο 3
Οι εξουσίες που παρέχονται από το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Σχολείου στο Ανώτατο Συμβούλιο, στα Συμβούλια Επιθεωρητών και στον εκπρόσωπο του Ανώτατου Συμβουλίου – ως πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου – επεκτείνονται και ισχύουν για κάθε Σχολείο, που ιδρύεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1.
Κάθε Σχολείο έχει χωριστή νομική προσωπικότητα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 6 του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Σχολείου.
Κάθε Σχολείο έχει το δικό του Διοικητικό Συμβούλιο και Διευθυντή.
Άρθρο 4
Το Ανώτατο Συμβούλιο μπορεί να διαπραγματευθεί τη σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με την προαναφερόμενη διαδικασία, τόσο με τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, όσο και με τους υπόλοιπους διακρατικούς οργανισμούς ή φορείς που ενδιαφέρονται για τη λειτουργία των εν λόγω εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, λόγω του τόπου της έδρας τους. Στην περίπτωση αυτή τους παραχωρείται μία έδρας και μια ψήφος στο Ανώτατο Συμβούλιο για όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με το εν λόγω εκπαιδευτικό ίδρυμα, ενώ τους παραχωρείται επίσης και μία έδρα στο Διοικητικό Συμβούλιο του εν λόγω ιδρύματος.
Για να είναι έγκυρη μια απόφαση, που λαμβάνεται με την ειδική πλειοψηφία, του άρθρου 10 του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Σχολείου, πρέπει να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των ψήφων των εκπροσωπουμένων συμβαλλομένων μερών.
Κάθε απόφαση, για τη χρηματοδότηση ενός ιδρύματος λαμβάνεται ομόφωνα από τα συμβαλλόμενα μέρη, που εκπροσωπούνται στο Ανώτατο Συμβούλιο.
Άρθρο 5
Το Ανώτατο Συμβούλιο μπορεί επίσης να διαπραγματευθεί τη σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας με οργανισμούς ή ιδρύματα ιδιωτικού δικαίου, που ενδιαφέρονται για τη λειτουργία ενός Ευρωπαϊκού Σχολείου, το οποίο ιδρύθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος πρωτοκόλλου, λόγω της θέσης του.
Το Ανώτατο Συμβούλιο μπορεί επίσης να τους παραχωρήσει μία έδρα στο Διοικητικό Συμβούλιο του εν λόγω εκπαιδευτικού ιδρύματος, κατά την κρίση του.
Άρθρο 6
Το οικονομικό έτος κάθε σχολείου συμπίπτει με το ημερολογιακό έτος.
Άρθρο 7
Κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του άρθρου 13 του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Σχολείου, το Ανώτατο Συμβούλιο εγκρίνει στα θέματα του προϋπολογισμού το σχέδιο προϋπολογισμού, καθώς και τον ισολογισμό οικονομικής διαχείρισης, στο βαθμό που αυτά το αφορούν, και τα διαβιβάζει κατόπιν στις αρμόδιες αρχές των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Άρθρο 8
Η Κυβέρνηση κάθε χώρας στην οποία ένα Σχολείο έχει την έδρα του, βάσει των διατάξεων του προαναφερόμενου άρθρου 2, έχει το δικαίωμα να διατυπώσει τις επιφυλάξεις της, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 29 του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Σχολείου.
Άρθρο 9
Το παρόν πρωτόκολλο υπόκειται σε επικύρωση. Τα κυρωτικά έγγραφα θα κατατεθούν στην κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, που είναι ο θεματοφύλακας του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Σχολείου. Η κυβέρνηση αυτή ειδοποιεί όλες τις άλλες συνυπογράφουσες κυβερνήσεις σχετικά με την κατάθεση.
Το παρόν πρωτόκολλο θα τεθεί σε ισχύ την ημερομηνία κατάθεσης του τέταρτου εγγράφου επικύρωσης.
Το παρόν πρωτόκολλο, που έχει συνταχθεί σε ένα μόνο αντίτυπο, στη γαλλική, γερμανική, ιταλική και ολλανδική γλώσσα, θα κατατεθεί στα αρχεία της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, που διαβιβάζει κυρωμένο αντίγραφο στην κυβέρνηση κάθε συμβαλλομένου μέρους. Τα κείμενα σε όλες τις γλώσσες είναι εξίσου αυθεντικά.
Πρόσθετο πρωτόκολλο του πρωτοκόλλου για την ίδρυση των Ευρωπαϊκών Σχολείων που καταρτίσθηκε σε συνδυασμό με το πρωτόκολλο που υπογράφηκε στο Λουξεμβούργο, στις 13 Απριλίου 1962
Άρθρο 1
Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 1, παράγραφος 1 πρωτοκόλλου της 13ης Απριλίου 1962 για την ίδρυση των Ευρωπαϊκών Σχολείων, μπορεί να ιδρυθεί ένα Ευρωπαϊκό Σχολείο στο Μόναχο, με σκοπό την κοινή εκπαίδευση και διδασκαλία των τέκνων του προσωπικού του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.
Στο Σχολείο γίνονται επίσης δεκτά και άλλα τέκνα, που είναι υπήκοοι ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας ή ενός άλλου κράτους, που έχει συνυπογράψει τη σύμβαση για τα ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίας, με βάση τους κανόνες που καθορίζει ομόφωνα το Ανώτατο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Σχολείων.
Άρθρο 2
Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, διαθέτει μία έδρα και μια ψήφο στο Ανώτατο Συμβούλιο, για όλα τα ζητήματα που αφορούν το εκπαιδευτικό ίδρυμα, που έχει ιδρυθεί σε εφαρμογή του άρθρου 1, ενώ διαθέτει επίσης και μια έδρα στο Διοικητικό Συμβούλιο του εν λόγω ιδρύματος.
Άρθρο 3
Ο προϋπολογισμός του ιδρύματος, που ιδρύεται σε εφαρμογή του άρθρου 1 του παρόντος πρόσθετου πρωτοκόλλου χρηματοδοτείται σύμφωνα με τη διαδικασία που θα καθορισθεί σε συμφωνία, η οποία συνάπτεται βάσει του άρθρου 4 του πρωτοκόλλου για την ίδρυση των Ευρωπαϊκών Σχολείων, κατά παρέκκλιση από τη διάταξη του άρθρου 26 του καταστατικού. Το Ανώτατο Συμβούλιο φροντίζει να συμπεριληφθούν στη συμφωνία αυτή και οι σχετικές διατάξεις για τη χρηματοδότηση του ιδρύματος, βάσει των οποίων προβλέπεται ιδίως η επιβάρυνση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.
Άρθρο 4
Το σχέδιο προϋπολογισμού, καθώς και ο ισολογισμός οικονομικής διαχείρισης του ιδρύματος, που ιδρύεται σε εφαρμογή του άρθρου 1 του παρόντος προσθέτου πρωτοκόλλου, διαβιβάζονται στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του άρθρου 7 του πρωτοκόλλου για την ίδρυση των Ευρωπαϊκών Σχολείων.
Άρθρο 5
Το παρόν πρόσθετο πρωτόκολλο, υπόκειται σε επικύρωση.
Τα κυρωτικά έγγραφα θα κατατεθούν στην Κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, που είναι θεματοφύλακας του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Σχολείου. Η κυβέρνηση αυτή θα ειδοποιήσει τις υπόλοιπες συνυπογράφουσες κυβερνήσεις σχετικά με την κατάθεση των εγγράφων.
Το παρόν πρόσθετο πρωτόκολλο θα αρχίσει να ισχύει την ημερομηνία κατάθεσης του πέμπτου εγγράφου επικύρωσης.
Το παρόν πρόσθετο πρωτόκολλο, που έχει συνταχθεί σε ένα μόνο αντίτυπο, στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, δανική, ιταλική και ολλανδική γλώσσα, θα κατατεθεί στα αρχεία της Κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, που διαβιβάζει κυρωμένο αντίγραφο σε κάθε συνυπογράφουσα κυβέρνηση. Τα κείμενα σε όλες τις γλώσσες είναι εξίσου αυθεντικά.
Συμφωνία περί της τροποποιήσεως του παραρτήματος του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Σχολείου, που αποτελεί τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού απολυτηρίου
Τα συμβαλλόμενα μέρη στο Καταστατικό του Ευρωπαϊκού Σχολείου, που υπογράφηκε στο Λουξεμβούργο στις 12 Απριλίου 1957.
Δεόντως εκπροσωπούμενα από τους:
– Κύριο Claude Ruelle, Πρέσβη του Βασιλείου του Βελγίου στο Λουξεμβούργο.
– Κύριο Ib Bodenhagen, Επιτετραμμένο του βασιλείου της Δανίας στο Λουξεμβούργο.
– Κύριο Karlheinz H. G. Krug, Επιτετραμμένο της Ομοσπόνδου Δημοκρατίας της Γερμανίας στο Λουξεμβούργο.
– Κύριο Αλέξανδρο Ραφαήλ, Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Λουξεμβούργο.
– Δίδα Carmel Foley, Επιτετραμμένη της Ιρλανδίας στο Λουξεμβούργο
– Κύριο Maurizio Battglini, Πρέσβη της Ιταλικής Δημοκρατίας στο Λουξεμβούργο
– Κυρία Colette Flesche, Υπουργό Εξωτερικών, Εξωτερικού Εμπορίου και Συνεργασίας του Μεγάλλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου
– Κύριο Ferand Boden, Υπουργό Εθνικής Παιδείας του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου
– Κύριο August H. Croin, Πρέσβη του Βασιλείου της Ολλανδίας στο Λουξεμβούργο
– Κύριο Humphrey Maud C.M.G., Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρεταννίας και της Βορείου Ιρλανδίας στο Λουξεμβούργο.
Επιθυμώντας να τροποποιήσουν τις προϋποθέσεις απονομής του ευρωπαϊκού απολυτηρίου που καθορίζονται στο παράρτημα του Καταστατικού του Ευρωπαϊκού Σχολείου, που αποτελεί τον Κανονισμό του ευρωπαϊκού απολυτηρίου, που θεσπίσθηκε στις 14 Ιουλίου 1957 στο Λουξεμβούργο και στη Συμφωνία περί τροποποιήσεως του εν λόγω Παραρτήματος που θεσπίσθηκε στις 19 Ιουνίου 1978 στο Λουξεμβούργο, συμφώνησαν τα ακόλουθα:
Άρθρο 1
Οι προϋποθέσεις απονομής του ευρωπαϊκού απολυτηρίου, που καθορίζονται στο Παράρτημα του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Σχολείου που θεσπίσθηκε στις 15 Ιουλίου 1957 στο Λουξεμβούργο και στη Συμφωνία περί τροποποιήσεως του Παραρτήματος αυτού, που θεσπίσθηκε στις 19 Ιουνίου 1978 στο Λουξεμβούργο, τροποποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις που αναφέρονται στο Παράρτημα της παρούσας Συμφωνίας.
Άρθρο 2
Η παρούσα Συμφωνία θα κυρωθεί. Τα έγγραφα κυρώσεως θα κατατεθούν στην Κυβέρνηση του Λουξεμβούργου.
Άρθρο 3
Η παρούσα Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από την ημερομηνία καταθέσεως του πέμπτου κυρωτικού εγγράφου.
Άρθρο 4
Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου κοινοποιεί στα συμβαλλόμενα μέρη το Καταστατικό του Ευρωπαϊκού Σχολείου κάθε προσυπογραφή και κάθε κατάθεση κυρωτικού εγγράφου καθώς και την ημερομηνία, που η παρούσα συμφωνία τίθεται σε ισχύ.
Η παρούσα Συμφωνία συντάσσεται σε ένα μόνο αντίτυπο, στη δανική, γερμανική, ελληνική, αγγλική, γαλλική, ιταλική και ολλανδική γλώσσα, των οποίων τα κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά, και θα κατατεθεί στα αρχεία της κυβερνήσεως του Λουξεμβούργου που θα χορηγήσει ένα ακριβές και επικυρωμένο αντίγραφο σε κάθε συμβαλλόμενο μέρος.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Σύμφωνα με το άρθρο 1 της Συμφωνίας, ο Κανονισμός του ευρωπαϊκού απολυτηρίου τροποποιείται. Οι διατάξεις που έχουν εγκριθεί με τις Συμφωνίες της 15ης Ιουλίου 1957 και 19ης Ιουνίου 1978 αντικαθίστανται από τις ακόλουθες διατάξεις:
Άρθρο 1
Το δίπλωμα του ευρωπαϊκού απολυτηρίου απονέμεται εν ονόματι του Ανωτέρου Συμβουλίου, στο τέλος του 7ου έτους της μέσης εκπαιδεύσεως του Ευρωπαϊκού Σχολείου, στους μαθητές που πέρασαν επιτυχώς τις εξετάσεις των οποίων οι λεπτομέρειες ορίζονται κατωτέρω. Επισφραγίζει τη συμπλήρωση των σπουδών μέσης εκπαιδεύσεως στο Ευρωπαϊκό Σχολείο, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έχει προσδιορίσει το Ανώτερο Συμβούλιο.
Άρθρο 2
Oι μαθητές που είναι εγγεγραμμένοι στα διάφορα γλωσσικά τμήματα του Σχολείου υποβάλλονται στις ίδιες ή σε ισότιμες εξετάσεις ενώπιον εξεταστικής επιτροπής, η σύνθεση και η λειτουργία της οποίας προσδιορίζονται κατωτέρω.
Άρθρο 3
Εξεταστική περίοδος
Μια τακτική εξεταστική περίοδος οργανώνεται κάθε χρόνο σε ημερομηνία που αποφασίζει το Ανώτερο Συμβούλιο. Η οργάνωση έκτακτης εξεταστικής περιόδου μπορεί να αποφασισθεί από την εξεταστική επιτροπή των εξετάσεων, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έχει αποφασίσει το Ανώτερο Συμβούλιο, στην περίπτωση που ένας ή περισσότεροι μαθητές δεν μπόρεσαν, για λόγους ανωτέρας βίας, να παρουσιασθούν στην τακτική εξεταστική περίοδο.
Άρθρο 4
Εγγραφή στις εξετάσεις
Μπορούν να εγγραφούν στις εξετάσεις για το ευρωπαϊκό απολυτήριο οι μαθητές που παρακολούθησαν τακτικά τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια των σπουδών μέσης εκπαιδεύσεως στο Ευρωπαϊκό Σχολείο.
Οι διατυπώσεις και τα τέλη εγγραφής προσδιορίζονται από το Ανώτερο Συμβούλιο.
Άρθρο 5
Αντικείμενο των εξετάσεων
1) Οι εξετάσεις για το ευρωπαϊκό απολυτήριο αφορούν την ύλη που διδάχθηκε στο 6ο και 7ο έτος σπουδών, και ιδίως:
– την κύρια γλώσσα,
– την πρώτη ξένη γλώσσα,
– μια τουλάχιστον από τις επιλογές του μαθητή,
– ιστορία ή γεωγραφία,
– θέμα επιστημονικού χαρακτήρα.
Οι γραπτές εξετάσεις είναι τουλάχιστον τέσσερις και όχι περισσότερες από έξι και οι προφορικές τουλάχιστον τρεις και όχι περισσότερες από πέντε.
2) Για να κρίνει τα αποτελέσματα των υποψηφίων, η εξεταστική επιτροπή λαμβάνει υπόψη της, σύμφωνα με τον τρόπο που αποφασίζει το Ανώτερο Συμβούλιο:
– τις τελικές εξετάσεις,
– έναν προκαταρκτικό βαθμό που βασίζεται σε προηγούμενα αποτελέσματα.
3) Οι τελικές εξετάσεις είναι εν μέρει γραπτές και εν μέρει προφορικές. Βαθμολογούνται από 0 μέχρι 10, και το 10 είναι άριστα. Κάθε εξέταση επηρεάζεται από έναν συντελεστή.
4) Για να πάρει το απολυτήριο, ο μαθητής πρέπει να έχει επιτύχει μέσο όρο 60% στο σύνολο των μαθημάτων.
Το Ανώτερο Συμβούλιο μπορεί επίσης να ορίσει κατώτατα όρια σε ορισμένα μαθήματα.
Σύνθεση της εξεταστικής Επιτροπής Άρθρο 6
1) Μέλη της εξεταστικής επιτροπής είναι:
– ο πρόεδρος, οι αντιπρόεδροι,
– οι εξεταστές, από τα κράτη μέλη που διορίζονται από το ανώτερο Συμβούλιο,
– ο Διευθυντής του Σχολείου,
– οι καθηγητές της τελευταίας τάξεως που διορίζονται σύμφωνα με τον τρόπο που ορίζει το Ανώτερο Συμβούλιο.
2) Συναποτελούν την ενιαία εξεταστική επιτροπή και τα διάφορα γλωσσικά τμήματα του ανωτέρου εκπαιδευτικού κύκλου.
3) Κάθε συμβαλλόμενο μέρος έχει, κατ` αρχήν, τουλάχιστον δύο μέλη στην εξεταστική επιτροπή.
4) Τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, που δεν είναι μέλη του διδακτικού προσωπικού του Ευρωπαϊκού Σχολείου, επιλέγονται για την ιδιαίτερη ειδίκευσή τους σε ένα ή περισσότερα από τα μαθήματα που αποτελούν αντικείμενο γραπτών και προφορικών εξετάσεων. Πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτεί η χώρα προελεύσεως τους για να διορισθούν ισότιμα μέλη της εξεταστικής επιτροπής. Πρέπει, επίσης, να γνωρίζουν τουλάχιστον δύο από τις γλώσσες που διδάσκονται στα Ευρωπαϊκά Σχολεία.
5) Την προεδρία της εξεταστικής επιτροπής εξασφαλίζει ένας καθηγητής της ανωτάτης εκπαιδεύσεως που διορίζει το Ανώτερο Συμβούλιο κατόπιν προτάσεως των αρμοδίων αρχών του κράτους που κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία.
Οι επιθεωρητές που εκπροσωπούν την κάθε χώρα στο Συμβούλιο Επιθεωρήσεως της μέσης εκπαιδεύσεως συμπαρίστανται στον πρόεδρο με την ιδιότητα των αντιπροέδρων. Σε περίπτωση κωλύματος του προέδρου την προεδρία την αναλαμβάνει ένας από τους αντιπροέδρους.
Άρθρο 7
Το ανώτερο Συμβούλιο ορίζει τις αρμοδιότητες των μελών της εξεταστικής Επιτροπής.
Άρθρο 8
Το Ανώτερο Συμβούλιο προσδιορίζει, εκτός των δαπανών μετακινήσεως και διαμονής που καταβάλλονται στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής και το ύψος της αποζημιώσεως που τους χορηγείται για κάθε μέρα παρουσίας στην έδρα του Σχολείου κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου.
Άρθρο 9
Διεξαγωγή των εξετάσεων
Τα θέματα των γραπτών εξετάσεων επιλέγονται από τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής μεταξύ των θεμάτων που προτείνονται από τα μέλη του Συμβουλίου Επιθεωρήσεως μέσης εκπαιδεύσεως.
Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει το απόρρητο των εξετάσεων.
Άρθρο 10
Κατόπιν ειδικής αποφάσεως της εξεταστικής επιτροπής, κατ` εξαίρεση ένας μαθητής μπορεί, για φυσικές αιτίες επαρκώς στοιχειοθετημένες, να τύχει αδείας να αντικαταστήσει την προφορική εξέταση με γραπτή εξέταση και αντίστροφα.
Άρθρο 11
Η διάρκεια των γραπτών και των προφορικών εξετάσεων που προβλέπονται στο άρθρο 5 θα προσδιορισθεί από το Ανώτερο Συμβούλιο.
Άρθρο 12
Η γραπτή εξέταση πραγματοποιείται κάτω από τη συνεχή εποπτεία που καθορίζει ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, με τη συνεργασία του Διευθυντή του Σχολείου.
Άρθρο 13
Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής έχει την εξουσία να αποφανθεί για τα επίμαχα ζητήματα που ενδεχομένως να προκύψουν.
Άρθρο 14
Οι συσκέψεις της εξεταστικής Επιτροπής
Η εξεταστική επιτροπή συνεδριάζει σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει το Ανώτερο Συμβούλιο.
Άρθρο 15
Συντάσσεται πρακτικό της διεξαγωγής των εξετάσεων και των συσκέψεων. Αναφέρει το βαθμό που δίδεται για το κάθε μάθημα και το ποσοστό των βαθμών για το σύνολο των εξετάσεων. Υπογράφεται από τον πρόεδρο ή τον αντιπρόεδρο.
Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής θα απευθύνει στις εθνικές αρχές που έχουν ορισθεί γιαυτόν το σκοπό, ένα επικυρωμένο αντίγραφο των πρακτικών.
Άρθρο 16
Τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής δεσμεύονται από το απόρρητο των εξετάσεων και των συσκέψεων.
Άρθρο 17
Δίπλωμα ευρωπαϊκού απολυτηρίου
1) Το ευρωπαϊκό απολυτήριο απονέμεται στους μαθητές που πέτυχαν στις εξετάσεις.
2) Το δίπλωμα αυτό υπογράφεται από τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής και από το Διευθυντή του Σχολείου. Φέρει επίσης τη σφραγίδα του Σχολείου.
3) Ο Διευθυντής του Σχολείου μπορεί, στη συνέχεια, να εκδίδει ακριβή αντίγραφα.
Άρθρο 18
Ισοτιμία με την εθνική ανώτερη εκπαίδευση
Οι κάτοχοι του ευρωπαϊκού απολυτηρίου:
α) Απολαύουν στη χώρα τους όλων των πλεονεκτημάτων που συνεπάγεται η απόκτηση διπλώματος ή πτυχίου που πιστοποιεί σπουδές πλήρους κύκλου μέσης εκπαιδεύσεως στη χώρα αυτήν,
β) έχοντας τα ίδια δικαιώματα με τους κατόχους ισότιμων τίτλων σπουδών στις συμβαλλόμενες χώρες, μπορούν να ζητήσουν να γίνουν αποδεκτοί σε οποιοδήποτε πανεπιστημιακό ίδρυμα των χωρών αυτών.
Άρθρο 19
Γενικές διατάξεις
Το Ανώτερο Συμβούλιο λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή και, στον αναγκαίο βαθμό, τη συμπλήρωση του παρόντος εγγράφου.
Άρθρο δεύτερο
1. Στο ελληνικό τμήμα του ευρωπαϊκού Σχολείου για τα μαθήματα που συνιστούν την ελληνόγλωσση διδασκαλία εφαρμόζονται τα ισχύοντα ελληνικά ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα προσαρμοζόμενα στις σχετικές διατάξεις του καταστατικού του ευρωπαϊκού σχολείου.
2. Η υπηρεσιακή γενικά κατάσταση του ελληνικού εκπαιδευτικού προσωπικού του ελληνικού τμήματος του ευρωπαϊκού σχολείου διέπεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας που ισχύουν για την εκπαίδευση των ελληνοπαίδων εξωτερικού.
3. Ειδικότερα θέματα που θα προκύψουν κατά την εφαρμογή αυτή του άρθρου ρυθμίζονται με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Άρθρο τρίτο
Η ισχύς της συμφωνίας προσχώρησης, που κυρώνεται με το νόμο αυτόν, αρχίζει έπειτα από την κατάθεση των εγγράφων προσχώρησης στην κυβέρνηση του Λουξεμβούργου αναδρομικά από 1.9.1980.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 11 Μαρτίου 1987
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ