ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ 1682 ΦΕΚ Α΄14/16.2.1987
Μέσα και όργανα αναπτυξιακής Πολιτικής. Προγραμματικές συμφωνίες και αναπτυξιακές συμβάσεις, ένταξη επενδύσεων στα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα προγράμματα, τροποποίηση του ν. 1262/1982 και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Προγραμματικές συμφωνίες – αναπτυξιακές συμβάσεις. Ενταξη επενδύσεων στα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα.
Άρθρο 1
Προγραμματικές συμφωνίες και αναπτυξιακές συμβάσεις.
1. Στα πλαίσια της αναπτυξιακής και βιομηχανικής πολιτικής και για την οργανική ένταξη δραστηριοτήτων του μη δημόσιου τομέα της οικονομίας στη συνολική εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια και για την κάλυψη των αναγκών της ελληνικής οικονομίας σε προϊόντα, έργα ή υπηρεσίες, οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και οι κατά περίπτωση συναρμόδιοι υπουργοί μπορούν να συνάπτουν με φυσικά ή νομικά πρόσωπα προγραμματικές συμφωνίες (Π.Σ.) και αναπτυξιακές συμβάσεις (Α.Σ.) για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου ή συγκεκριμένων φορέων του δημοσίου τομέα (άρθρο 12 παρ. 6 του ν. 1256/1982 ΦΕΚ 65). Εκτός από την περίπτωση της παρ. 4 εδ. β` αυτού του άρθρου, για τη σύναψη των Π.Σ. και Α.Σ. απαιτείται γνωμοδότηση της Επιτροπής Προγραμματικών Συμφωνιών και Αναπτυξιακών Συμβάσεων (Ε.Π.Σ.Α.Σ.). Το περιεχόμενο των Π.Σ. και των Α.Σ. ανακοινώνεται δημόσια.
2. Οι προγραμματικές συμφωνίες (Π.Σ.) είναι συμφωνίες – πλαίσια μεταξύ του Δημοσίου και φυσικών ή νομικών προσώπων, ιδίως βιομηχανικών, βιοτεχνικών και λοιπών επιχειρήσεων ή κοινοπραξιών, συλλογικών φορέων, κλάδων, υποκλάδων ή δραστηριοτήτων του δημοσίου, κοινωνικού ή και ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Οι προγραμματικές συμφωνίες αποβλέπουν στον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων στις οποίες αναφέρονται με όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, ιδίως με επενδύσεις, κρατικές προμήθειες, τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, απασχόλησης και εργασιακές σχέσεις. Οι αναπτυξιακές συμβάσεις (Α.Σ.) είναι συμβάσεις μεταξύ του Δημοσίου και ενός ή περισσότερων φυσικών ή νομικών προσώπων για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου ή την παραγωγή προϊόντος, που απαιτεί νέα επένδυση ή την εφαρμογή νέας τεχνολογίας ή καινοτομίας ή την κατασκευή προτύπου ή την ανάπτυξη εξειδικευμένης τεχνολογίας ή ειδική γνώση.
3. Οι Π.Σ.και Α.Σ. που αφορούν προμήθειες ή αναθέσεις έργων κατασκευής εξοπλισμού και μηχανημάτων ή κατασκευές βιομηχανικών μονάδων με οικονομικό μέγεθος που δεν υπερβαίνει για κάθε Π.Σ. ή Α.Σ. το 10% του ετήσιου προγράμματος δημόσιων επενδύσεων της Χώρας μπορούν να συνάπτονται μόνο από τον Υπουργό Βιομηχαίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας. Η επιλογή των προμηθειών ή αναθέσεων έργων για τις οποίες θεωρείται σκόπιμη η σύναψη προγραμματικών συμφωνιών και αναπτυξιακών συμβάσεων γίνεται με απόφαση των αρμοδίων κατά την παρ. 1 υπουργών ή του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας στις περιπτώσεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου αυτής, ύστερα από γνωμοδοτήση της Ε.Π.Σ.Α.Σ. Η σύναψη των προγραμματικών συμφωνιών (Π.Σ.) και αναπτυξιακών συμβάσεων (Α.Σ.), που αφορούν προμήθειες ή αναθέσεις έργων, γίνεται ύστερα από διαγωνισμό ή με πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος και διαπραγματεύσεις ή με απευθείας ανάθεση μετά από διαπραγματεύσεις. Η επιλογή του τρόπου με τον οποίο θα συναφθεί η συγκεκριμένη Π.Σ. ή Α.Σ. γίνεται με απόφαση των αρμοδίων κατά την παρ. 1 Υπουργών ή του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας στις περιπτώσεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου αυτής, ύστερα από γνωμοδότηση της Ε.Π.Σ.Α.Σ.
4. α) Με απόφαση των αρμόδιων κατά τις διακρίσεις των παρ. 1 και 3 υπουργών, ύστερα από γνωμοδότηση της Ε.Π.Σ.Α.Σ., μπορεί να εξουσιοδοτούνται φορείς του δημόσιου τομέα να συνάπτουν οι ίδιοι για λογαριασμό τους ή για λογαριασμό άλλων φορέων αναπτυξιακές συμβάσεις. Στην περίπτωση αυτήν οι αναπτυξιακές συμβάσεις υπόκεινται στην έγκριση του εξουσιοδοτούντος υπουργού που παρέχεται ύστερα από γνωμοδότηση της Ε.Π.Σ.Α.Σ.
β) Οι αρμόδιοι κατά τις διακρίσεις των παρ. 1 και 3 υπουργοί μπορούν να εξουσιοδοτούν φορείς του δημόσιου τομέα για τη σύναψη και εκτέλεση αναπτυξιακών συμβάσεων για την εφαρμογή της προγραμματικής συμφωνίας.
5. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας, Ενεργείας και Τεχνολογίας, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες που αφορούν τη διαδικασία σύναψης προγραμματικών συμφωνιών και αναπτυξιακών συμβάσεων, τον τρόπο εκτέλεσης και παρακολούθησης της εκτέλεσής τους, τις διαδικασίες επιλογής και εκτέλεσης των προμηθειών και ανάθεσης έργου που διενεργείται με Π.Σ. και Α.Σ. και τον καθορισμό ειδικών διαδικασιών για την έγκριση και διάθεση των πιστώσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση των προγραμματικών συμφωνιών και αναπτυξιακών συμβάσεων.
6. Στο Υπουργείο Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας, συνιστάται Επιτροπή Προγραμματικών Συμφωνιών και Αναπτυξιακών Συμβάσεων (Ε.Π.Σ.Α.Σ.), που γνωμοδοτεί για όλα τα θέματα που αφορούν τις προγραμματικές συμφωνίες και αναπτυξιακές συμβάσεις και ιδίως, για την επιλογή των συγκεκριμένων προμηθειών ή αναθέσεων έργων και των συγκεκριμένων κλάδων, υποκλάδων και επί μέρους δραστηριοτήτων, για τις οποίες κρίνεται σκόπιμη η σύναψη προγραμματικών συμφωνιών και αναπτυξιακών συμβάσεων, για τον τρόπο εκτέλεσής τους (διαγωνισμός, εκδήλωση ενδιαφέροντος, απευθείας ανάθεση), για τη χορήγηση εξουσιοδότησης προς τους φορείς του δημόσιου τομέα για τη σύναψη αναπτυξιακών συμβάσεων και την εκτέλεσή τους και για κάθε άλλο θέμα που προκύπτει από την υλοποίηση των προγραμματικών συμφωνιών και αναπτυξιακών συμβάσεων. Επίσης γνωμοδοτεί, αντί της Επιτροπής Προγράμματος Προμηθειών, για κάθε θέμα που αφορά τις προγραμματικές συμφωνίες του ν. 1433/1984 (ΦΕΚ 151) και του άρθρου 4 του ν. 1554/1985 (ΦΕΚ 97) και για κάθε άλλη υφιστάμενη προγραμματική συμφωνία ή αναπτυξιακή σύμβαση, που υπάγεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας.
7. Η πιο πάνω Επιτροπή είναι 14μελής, συγκροτείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και από έναν εκπρόσωπο των εξής φορέων και υπηρεσιών:
α) Της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.).
β) Της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.).
γ) Του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.).
δ) Της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Β.Α.).
ε) Της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑ.Σ.Ε.Γ.Ε.Σ.).
στ) Του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (Ο.Α.Ε.).
ζ) Του Ελληνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Μεταποιητικών επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ.).
η) Του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.
θ) Του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας.
ι) Του Υπουργείου Εργασίας.
ια) Της Γενικής Γραμματείας Κρατικών Προμηθειών του Υπουργείου Εμπορίου.
ιβ) Του Υπουργείου Γεωργίας.
8. Ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Ε.Π.Σ.Α.Σ. ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας. Τα μέλη των περιπτώσεων η`, θ` ι`, ια` και ιβ` ορίζονται από τον αρμόδιο υπουργό. Τα υπόλοιπα μέλη προτείνονται από τα αρμόδια όργανα του οικείου φορέα κατά περίπτωση και αν δεν προταθούν μέσα σε ένα μήνα από τη σχετική πρόσκληση, ορίζονται με την υπουργική απόφαση της προηγούμενης παραγράφου. Ως εισηγητές στην Ε.Π.Σ.Α.Σ. ορίζονται, ανάλογα με το συζητούμενο θέμα, εκπρόσωποι των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας. Μπορούν επίσης να συμμετέχουν ως εισηγητές κάθε φορά εκπρόσωποι του φορέα ή της υπηρεσίας που αφορά το συζητούμενο θέμα. Ο πρόεδρος της Ε.Π.Σ.Α.Σ. μπορεί να ορίζει ειδικό εισηγητή, εφ` όσον αυτό απαιτείται από τη φύση του συζητούμενου θέματος. Για προμήθειες ή αναθέσεις έργων που εντάσσονται στο ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών απαιτείται και εισήγηση του προσώπου του Υπουργείου Εμπορίου. Οι εισηγητές συμμετέχουν στην Ε.Π.Σ.Α.Σ. χωρίς δικαίωμα ψήφου. Η Ε.Π.Σ.Α.Σ. συνεδριάζει έγκυρα όταν παρευρίσκονται τουλάχιστο οκτώ μέλη ή εφ` όσον συνεδριάζει κατά τμήματα όταν παρευρίσκεται το ήμισυ των μελών του τμήματος. Οι αποφάσεις της Επιτροπής λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.
9. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας καταρτίζεται ο κανονισμός εσωτερικής λειτουργίας της Ε.Π.Σ.Α.Σ. που ρυθμίζει κάθε θέμα σχετικό με τη λειτουργία της και επιπλέον περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ανάθεση ειδικών θεμάτων σε ειδικές επιτροπές και τον τρόπο σύστασής τους, τη χρησιμοποίηση εμπειρογνωμόνων και τη λειτουργία της Ε.Π.Σ.Α.Σ. κατά τμήματα με την προϋπόθεση να συμμετέχουν σε κάθε τμήμα οι εκπρόσωποι τουλάχιστον τεσσάρων από τους συλλογικούς φορείς που μετέχουν στην Ε.Π.Σ.Α.Σ. Επιτρέπεται η συμμετοχή των εκπροσώπων των ίδιων συλλογικών φορέων σε περισσότερα από ένα τμήματα. Τα τμήματα κατά τη λειτουργία τους έχουν όλες τις αρμοδιότητες της ολομέλειας της Ε.Π.Σ.Α.Σ.
Μέχρι να συγκροτηθεί η Ε.Π.Σ.Α.Σ., τις αρμοδιότητές της ασκεί η Επιτροπή Προγράμματος Προμηθειών.
10. Για την κάλυψη των αναγκών του που προκύπτουν από την εφαρμογή των διατάξεων αυτού του άρθρου συνιστώνται στη Διεύθυνση Βιομηχανικής Πολιτικής Προμηθειών του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, δέκα (10) θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Στις θέσεις αυτές διορίζονται, με απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, πτυχιούχοι ανώτατης σχολής της ημεδαπής ή ισότιμης της αλλοδαπής, είτε με αναγνωρισμένο διδακτορικό δίπλωμα, είτε με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, διάρκειας τουλάχιστον ενός ακαδημαϊκού έτους και εμπειρία τουλάχιστον τεσσάρων ετών σε θέματα βιομηχανίας ή βιομηχανικής πολιτικής ή κρατικών προμηθειών ή διεθνών οικονομικών σχέσεων ή μηχανογράφησης και πληροφορικής ή διοίκησης επιχειρήσεων, ηλικίας έως 45 ετών. Για τη διαδικασία πρόσληψης, την αμοιβή και τη δυνατότητα απόσπασης στις θέσεις αυτές εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 1360/1983 (ΦΕΚ 65).
Άρθρο 2
Διαδικασίες ένταξης επενδύσεων στα Μ.Ο.Π.
1. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και μπορεί να έχουν αναδρομική ισχύ, ρυθμίζονται οι όροι και η διαδικασία για την ένταξη των παραγωγικών επενδύσεων στα μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα, σύμφωνα με τον Κανονισμό ΕΟΚ 2088/1985 και το ν. 1262/1982 (ΦΕΚ 70). Με τις αποφάσεις αυτές καθορίζονται επίσης οι όροι και το αναγκαίο περιεχόμενο για την έκδοση των κατά την επόμενη παράγραφο εκγριτικών υπουργικών αποφάσεων.
2. Κατ` εφαρμογή των αποφάσεων αυτών ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και ο κατά περίπτωση αρμόδιος υπουργός εκδίδουν αποφάσεις δημοσιευόμενες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με τις οποίες εγκρίνουν τις επενδύσεις και καθορίζουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των επενδυτών. Στις αποφάσεις αυτές καθορίζονται ιδίως οι όροι εκτέλεσης της συγκεκριμένης επένδυσης, ο τρόπος χρηματοδότησης, οι αμοιβαίες υποχρεώσεις του Δημοσίου και του επενδυτή και οι κυρώσεις σε βάρος του επενδυτή σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεών του.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 1262/1982.
Άρθρο 3
1. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν. 1262/1982, όπως ισχύει, προστίθενται εδάφια ιγ` και ιδ`, που έχουν ως εξής:
“ιγ. Η αγορά βιοτεχνικών χώρων σε τυποποιημένα βιοτεχνικά κτίρια των βιομηχαnικών περιοχών ή σε πολυώροφα βιοτεχνικά κέντρα, που κατασκεύασε ή κατασκευάζει ή Ε.Τ.Β.Α. Α.Ε., μόνη της ή σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. καθώς και σε πολυώροφα βιοτεχνικά κτίρια που η κατασκευή τους έγινε με δανειοδότηση της Ε.Τ.Β.Α. Α.Ε., ανεξάρτητα από το χρόνο κατασκευής και χρησιμοποιήσεώς τους.
ιδ. Η ανέγερση, επέκταση και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων και η αγορά εξοπλισμού επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών στήριξης τουριστικών – ξενοδοχειακών μονάδων”.
2. α) Το εδάφιο ιβ` της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν. 1262/1982 αντικαθίσταται ως εξής:
“ιβ. Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και ξενώνες καθώς και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στήριξης τουριστικών – ξενοδοχειακών μονάδων και ειδικότερα για τη δημιουργία μονάδων εκμετάλλευσης κεντρικών πλυντηρίων και παρασκευαστηρίων έτοιμων ή ημιέτοιμων τροφίμων για τις ανάγκες των παραπάνω μονάδων”.
β) Στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 του ν. 1262/1982 προστίθεται περίπτωση ιη`, ως εξής:
“ιη. Επιχειρήσεις υπηρεσιών εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας”.
3. Ο νομός Μεσσηνίας εντάσσεται στην περιοχή Δ των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 3 του ν. 1262/1982.
4. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του ν. 1262/ 1982, όπως ισχύει, αντικαθίσταται αφότου ίσχυσε, ως εξής:
“Επιχειρήσεις των περιπτώσεων α`, γ` και ι` της παρ. 1 του άρθρου 2 που είναι εγκατεστημένες ή έχουν ημιτελείς εγκαταστάσεις μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην επαρχία Θεσσαλονίκης του νομού Θεσσαλονίκης, δικαιούνται τα κίνητρα της περιοχής Β για επενδύσεις πραγματοποιούμενες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1989, με τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς του νόμου.
Επιχειρήσεις των περιπτώσεων α`, γ` και ι` της παρ. 1 του άρθρου 2, που εγκαθίστανται και πραγματοποιούν επενδύσεις στη βιομηχανική περιοχή Θεσσαλονίκης, δικαιούνται τα κίνητρα της περιοχής Β.
5. Η παράγραφος 3 του άρθρου 4 του ν. 1262/1982, όπως ισχύει, καταργείται.
6. Η παράγραφος 2 του άρθρου 5 του ν. 1262/1982, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“2. Η ίδια συμμετοχή του επενδυτή αποτελεί ίδιο κεφάλαιο για τις ατομικές επιχειρήσεις με ύψος επένδυσης μέχρι 40 εκατομμύρια δρχ. και εταιρικό κεφάλαιο για τις λοιπές, πλην συνεταιρισμών, επενδύσεις. Προκειμένου περί συνεταιρισμών, ως ίδια συμμετοχή νοείται για τους νεοϊδρυόμενους το καταβεβλημένο κεφάλαιό τους και για τους υφιστάμενους το ποσό της αύξησης του συνεταιρικού τους κεφαλαίου ή ο σχηματισμός ειδικού αποθεματικού ή, κατά περίπτωση, η χρησιμοποίηση αποθεματικών εκτός του τακτικού. Για τις λοιπές περιπτώσεις ως ίδια συμμετοχή του επενδυτή νοείται για μεν νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις το καταβεβλημένο κεφάλαιό τους, για δε υφιστάμενες επιχειρήσεις, το ποσό της αύξησης των ίδιων κεφαλαίων τους ή κατά περίπτωση, της κεφαλαιοποίησης φορολογηθέντων αποθεματικών, όπως αυτά προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, εκτός του τακτικού. Οταν στην ίδια συμμετοχή εταιρίας περιορισμένης ευθύνης ή ανώνυμης εταιρίας περιορισμένης ευθύνης ή ανώνυμης εταιρίας ή συνεταιρισμού, συμπεριλαμβάνεται και η αξία του ιδιόκτητου οικοπέδου, δεν απαιτείται κεφαλαιοποίηση ή αναπροσαρμογή της αξίας του, αν η τρέχουσα αξία κατά το χρόνο της υπαγωγής είναι διαφορετική από την τιμή εισφοράς, κτήσης ή αναπροσαρμογής. Ατομικές επιχειρήσεις, που πραγματοποιούν επενδύσεις μέχρι 40 εκατ. δρχ. και έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου αυτού μπορεί να διατηρούν τη μορφή τους. Στην εγκριτική απόφαση υπαγωγής της επένδυσης στις διατάξεις του νόμου αυτού καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής. Αν διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ελέγχου του άρθρου 8 παρ. 2 του νόμου αυτού, ότι δεν πληρούνται οι πιο πάνω αναφερόμενοι όροι και προϋποθέσεις ανακαλείται η απόφαση υπαγωγής στο νόμο και επιστρέφονται οι τυχόν πραγματοποιηθείσες εκταμιεύσεις κατά τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων. Με αποφάσεις του Υπουργού ΕΘνικής Οικονομίας, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να αναπροσαρμόζεται το ποσό πέρα από το οποίο ο φορέας της επένδυσης πρέπει να έχει εταιρική μορφή”.
7. Η διάταξη του άρθρου 5 παρ. 5 του ν. 1262/1982, όπως ισχύει, αντικαθίσταται, αφότου ίσχυσε ως εξής:
“5.α. Η έναρξη των επενδύσεων του νόμου αυτού μπορεί να γίνεται μετά την υποβολή της σχετικής αίτησης και των αναγκαίων δικαιολογητικών στην αρμόδια υπηρεσία του άρθρου 6 παρ. 6. Στην περίπτωση αυτήν η έναρξη πραγματοποίησης της επένδυσης γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του επενδυτή και δε δεσμεύει την κρίση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, ούτε την απόφαση της διοίκησης, σχετικά με την υπαγωγή ή μη της επένδυσης στις διατάξεις του νόμου αυτού.
β. Συνεταιρισμοί που έχουν κάνει έναρξη παραγωγικών επενδύσεων μετά την 1.1.1981, είναι δυνατό να υπαχθούν στο νόμο αυτόν, εφ` όσον υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1987.
γ. Δεν αποτελούν έναρξη της επένδυσης και μπορούν να πραγματοποιηθούν και νωρίτερα η κτήση του οικοπέδου, οι προκαταρκτικές εδαφολογικές εργασίες (διαμόρφωση – περίφραξη), οι προκαταρκτικές εδαφολογικές έρευνες για μεταλλευτικές επιχειρήσεις, οι δαπάνες έκδοσης οικοδομικής άδειας και οικονομικοτεχνικής μελέτης, η συνομολόγηση δανείου, η ανάληψη δανείου, το άνοιγμα πίστωσης και η παραγγελία μηχανημάτων, μηχανολογικού εξοπλισμού και λοιπού εξοπλισμού. Επίσης δεν αποτελεί έναρξη της επένδυσης η πραγματοποίηση δαπανών που δεν υπερβαίνουν το 5% του ποσού της παραγωγικής επένδυσης που αναφέρεται στην αρχική εγκριτική πράξη υπαγωγής της στα κίνητρα του νόμου αυτού.
δ. Σε περίπτωση πραγματοποίησης δαπανών πέρα από τις αναφερόμενες στο εδάφιο γ` της παραγράφου αυτής, πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης και των αναγκαίων δικαιολογητικών στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, μπορεί να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου αυτού το τμήμα της επένδυσης που θα πραγματοποιηθεί μετά την υποβολή της παραπάνω αίτησης. Οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι την υποβολή της παραπάνω αίτησης και δεν υπάγονται στο νόμο αυτόν, καθώς και η αξία του οικοπέδου θεωρούνται ίδια συμμετοχή στην επένδυση, εφ` όσον έγιναν με κεφάλαια του επενδυτή κατά την έννοια της παραγράφου 2 του άρθρου 5”.
8. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν. 1262/1982,όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“Η επιχορήγηση και επιδότηση των επενδύσεων παρέχεται με απόφαση του Υπουργού ΕΘνικής Οικονομίας, που λαμβάνεται μετά από γνωμοδότηση της κατά τον παρόντα νόμο αρμόδιας γνωμοδοτικής επιτροπής, με την επιφύλαξη της διάταξης της παραγράφου 7 του παρόντος άρθρου, περίληψη της οποίας, θα περιέχει στοιχεία του φορέα της επένδυσης, το αντικείμενο, το συνολικό και παραγωγικό κόστος, το ποσοστό και το ποσό της επιχορήγησης και επιδότησης, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Δεν απαιτείται δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως περίληψης αποφάσεων που αφορούν σε παρατάσεις του χρόνου για την ολοκλήρωση των επενδύσεων ή σε τροποποιήσεις αποφάσεων που δεν μεταβάλλουν το ποσό της επιχορήγησης και επιδότησης. Μεταβολή, με οποιοδήποτε τρόπο, των όρων της απόφασης επιτρέπεται μόνο με τη συγκατάθεση του επενδυτή”.
9. Η παράγραφος 1 του άρθρου 8 του ν. 1262/1982, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Με απόφαση του Υπουργού ΕΘνικής Οικονομίας συνιστάται στο Υπουργείο ΕΘνικής Οικονομίας Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή, με έργο τον έλεγχο της ύπαρξης των προϋποθέσεων για την υπαγωγή στο νόμο αυτόν επενδύσεων πέραν ορισμένου ποσού, που καθορίζεται με την ίδια απόφαση, την αξιολόγηση των επενδύσεων αυτών, καθώς και την αξιολόγηση σε δεύτερο βαθμό επενδύσεων, ανεξαρτήτως ποσού, που έχουν απορριφθεί από τον Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. ή τους αρμόδιους νομάρχες, ύστερα από αρνητική ή θετική γνωμοδότηση της Περιφερειακής Γνωμοδοτικής Επιτροπής, καθώς και την ανάκληση αποφάσεων υπαγωγής στο νόμο αυτόν επενδύσεων ανεξαρτήτως ποσού. Με όμοια απόφαση συνιστώνται στις περιφερειακές υπηρεσίες περιφερειακές γνωμοδοτικές επιτροπές για τον έλεγχο της ύπαρξης των προϋποθέσεων υπαγωγής στο νόμο αυτόν επενδύσεων, που θα πραγματοποιηθούν στα διοικητικά όρια των υπηρεσιών αυτών, ύψους κατώτερου από το ποσό που καθορίζεται σύμφωνα με τη διάταξη του προηγούμενου εδαφίου”.
10. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 8 του ν. 1262/1982, όπως ισχύει, προστίθενται δύο εδάφια που έχουν ως εξής:
“Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας είναι δυνατό να ορίζεται ότι η πρόοδος των επενδυτικών έργων θα διαπιστώνεται από τη χρηματοδοτούσα την επένδυση τράπεζα και η εκταμίευση της επιχορήγησης από το Δημόσιο, πλην της τελευταίας δόσης, θα γίνεται με βάση σχετική βεβαίωση της παραπάνω τράπεζας, το περιεχόμενο της οποίας καθορίζεται με τις ίδιες αποφάσεις.
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας με απόφασή του μπορεί να εκχωρεί στους νομάρχες της Χώρας το δικαίωμα υπογραφής αποφάσεων που αφορούν τη σύσταση, συγκρότηση ή ορισμό γραμματέων των νομαρχιακών οργάνων ελέγχου της προόδου των επενδυτικών έργων και γενικά των επενδύσεων, ανεξάρτητα αν βρίσκεται σε εκτέλεση ή έχουν περατωθεί”.
11. Η παράγραφος 3 του άρθρου 8 του ν. 1262/1982, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“3. Πρόεδρος της Κεντρικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ή ο αναπληρωτής του, που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού ΕΘνικής Οικονομίας. Πρόεδρος των περιφερειακών γνωμοδοτικών επιτροπών είναι ο νομάρχης της έδρας της οικείας Υπηρεσίας Περιφερειακής Ανάπτυξης (Υ.Π.Α.), αναπληρούμενος, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος, από το νόμιμο αναπληρωτή του. Στις περιφερειακές γνωμοδοτικές επιτροπές μπορούν να μετέχουν χωρίς ψήφο και οι κατά τόπους αρμόδιοι νομάρχες ή έπαρχοι, εφ` όσον συζητούνται θέματα επενδύσεων, που πραγματοποιούνται στα διοικητικά όρια των νομαρχιών ή επαρχιών τους”.
12. Η παράγραφος 2 του άρθρου 9 του ν. 1262/1982, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“2. Στην περιοχή Α` παρέχεται επιχορήγηση 40 ποσοστιαίων μονάδων στο συνολικό ύψος της επίδοσης, για επενδύσεις των περιπτώσεων α`, β`, γ`, δ` και στ` της προηγούμενης παραγράφου. Σε επιχειρήσεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και συνεταιρισμών, που γίνονται στην περιοχή Α` κατ` εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού και έχουν ως αντικείμενο δραστηριότητα από τις αναφερόμενες στην παράγραφο 1 αυτού του άρθρου, παρέχεται επίπλέον επιχορήγηση μέχρι 15 μονάδες.
Σε επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που κάνουν επενδύσεις στην περιοχή Α` για δημοτικές αγορές, χώρους κοινωνικών και πολιτιστικών λειτουργιών και λοιπών υπηρεσιών (όπως για στάθμευση αυτοκινήτων, για παροχή μηχανογραφικών υπηρεσιών), παρέχεται επιχορήγηση 40 ποσοστιαίων μονάδων.
Επιχειρήσεις της περίπτωσης β` της παραγράφου 1 του άρθρου 2, που κάνουν επενδύσεις στην περιοχή Α`, υπάγονται στους όρους επιχορήγησης και επιδότησης, επιτοκίου που ισχύουν για τις επιχειρήσεις της περιοχής Β`”.
13. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 9 του ν. 1262/1982, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“Αλιευτικές και ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις για την προμήθεια καινούργιων σκαφών εγχώριας κατασκευής που αναφέρονται στην περίπτωση ι` της παρ. 1 του άρθρου 2 και είναι εγκατεστημένες ή έχουν την έδρα τους στην περιοχή Α`, υπάγονται στους όρους επιχορήγησης και επιδότησης επιτοκίου που ισχύουν για τις επιχειρήσεις της περιοχής Β`. Οι επενδύσεις του εδαφίου ιζ` της παρ. 1 του άρθρου 2 υπάγονται στους όρους επιχορήγησης και επιδότησης επιτοκίου που ισχύουν για τις επιχειρήσεις της περιοχής Γ`”.
14. Η παράγραφος 1 του άρθρου 11 του ν. 1262/1982, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Για επενδύσεις που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς των επιχορηγήσεων του νόμου αυτού, παρέχεται επιδότηση του εκάστοτε κατά περίπτωση εφαρμοζόμενου επιτοκίου τραπεζικών δανείων, ομολογιακών δανείων εκδιδόμενων σε δημόσια εγγραφή ή δανείων από άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς, εφόσον έχουν ληφθεί για την πραγματοποίησή τους. Το ποσοστό επιδότησης είναι ίσο προς το ποσοστό επιχορήγησης που εκγρίθηκε και παρέχεται για τα τρία πρώτα χρόνια εξυπηρέτησης των δανείων που έχουν συναφθεί, εκτός από τις επενδύσεις τις περιοχής Δ`, που πραγματοποιούνται στις ειδικές ζώνες του άρθρου 3 παράγραφος 3 και τις επενδύσεις της περίπτωσης α της παραγράφου 1 του άρθρου 9, που πραγματοποιούνται στις περιοχές Α`, Β`, Γ` και Δ`, για τις οποίες η επιδότηση επιτοκίου παρέχεται για τα έξι (6) πρώτα χρόνια. Για τον υπολογισμό του επιδοτούμενου τραπεζικού δανείου δε λαμβάνεται υπόψη η αξία του οικοπέδου. Η επιδότηση του επιτοκίου παρέχεται, εφ` όσον το επιτόκιο δεν επιδοτείται από άλλη πηγή”.
15. Στο άρθρο 12 του ν. 1262/1982, όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 4, που έχει ως εξής:
“4. Για επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη βιομηχανική περιοχή Ε.Τ.Β.Α. του νομού Θεσσαλονίκης ή στην περιοχή Α`, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 3 και την παράγραφο 2 του άρθρου 9, παρέχεται το ευεργέτημα των αφορολόγητων εκπτώσεων, που ισχύει για τις επενδύσεις της περιοχής Β`”.
16. Η παράγραφος 5 του άρθρου 13 του ν. 1262/1982, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“5. Το ευεργέτημα των αφορολόγητων εκπτώσεων εφαρμόζεται για το τμήμα της επένδυσης το μέχρι 1.200 εκατ. δραχ., το οποίο μπορεί να μεταβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως”.
17. Η παράγραφος 1 του άρθρου 17 του ν. 1262/1982, όπως ισχύει, αντικαθίσταται, αφότου ίσχυσε, ως εξής:
“1. Επενδύσεις από έλληνες εργαζόμενους του εξωτερικού ή ναυτικούς της μεσογειακής και ποντοπόρου ναυτιλίας, οι οποίες εμπίπτουν σε μια από τις προβλεπόμενες από το νόμο αυτόν κατηγορίες, απολαμβάνουν τα ευεργετήματα του νόμου αυτού, για τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης και οι αιτήσεις τους εξετάζονται με προτεραιότητα από τις Γνωμοδοτικές Επιτροπές, εφ` όσον συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:
α. Η πλειοψηφία των συμφερόντων της επιχείρησης που αναλαμβάνει την επένδυση, ανήκει σε Ελληνες, οι οποίοι θα έχουν συμπληρώσει τρία τουλάχιστο χρόνια απασχόλησης και συνεχούς εγκατάστασης στο εξωτερικό, μέχρι την υποβολή της αίτησης για την υπαγωγή τους στα ευεργετήματα αυτού του νόμου και των οποίων η ίδια συμμετοχή στην επιχείρηση προέρχεται αποδεδειγμένα από εισαχθέν συνάλλαγμα, μη υποχρεωτικώς εκχωρητέο στην Τράπεζα της Ελλάδος. Για τους έλληνες ναυτικούς απαιτείται να έχουν συμπληρώσει τριών ετών συνολική υπηρεσία σε πλοία.
β. Ολοι οι επενδυτές ενεργούν αποκλειστικά και μόνο για λογαριασμό τους”.
18. Η παράγραφος 2 του άρθρου 17 του ν. 1262/1982, όπως ισχύει, καταργείται.
19. Το άρθρο 30 του ν. 1563/1985 (ΦΕΚ 151) αντικαθίσταται, αφότου ίσχυσε, ως εξής:
“Αρθρο 30.
Παράταση προθεσμιών και τροποποίηση εγκριτικών πράξεων υπαγωγής επενδύσεως στις διατάξεις των ν.δ. 1312/ 1972 (ΦΕΚ 232), ν.δ. 1313/ 1972 (ΦΕΚ 232), ν. 289/1976 (ΦΕΚ 76) και ν. 849/1978 (ΦΕΚ 232) είναι δυνατή και μετά την παρέλευση της προθεσμίας που ορίζεται στην παρ. 5 του άρθρου 25 του ν. 1262/1982 και μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1985. Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1988 είναι δυνατή η τροποποίηση των εγκριτικών πράξεων που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, μόνο κατά την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας για την ολοκλήρωση της επένδυσης, μετά την τελική έκθεση της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου.
Η τροποποίηση των αποφάσεων υπαγωγής επενδύσεων στις διατάξεις των παραπάνω νόμων, για αλλαγή επωνυμίας ή αλλαγή φορέα της επένδυσης, είναι δυνατή οποτεδήποτε και μετά την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας για την ολοκλήρωση της επένδυσης”. “Μετά την 31η Δεκεμβρίου 1988 και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1991, είναι δυνατή η τροποποίηση εγκριτικών πράξεων κατά την έκδοση της απόφασης οριστικοποίησης επενδύσεων που έχουν υπαχθεί στους παραπάνω νόμους, μόνο στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα και μετά από σχετική γνωμοδότηση της γνωμοδοτικής επιτροπής υπαίτιος της καθυστέρησης της ολοκλήρωσης δεν είναι ο επενδυτής”.
20. Η ισχύς της διάταξης της παραγράφου 9 του άρθρου 24 του ν. 1116/1981 (ΦΕΚ 8) παρατείνεται, αφότου έληξε, μέχρι 31 Δεκεμβρίου
21. Η τροποποίηση εγκριτικών πράξεων υπαγωγής επενδύσεων στις διατάξεις του ν. 4171/1961 (ΦΕΚ 93), είναι δυνατή οποτεδήποτε και μετά την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, για την ολοκλήρωση της επένδυσης, εφ` όσον δεν αναφέρεται σε αύξηση του κόστους της επένδυσης ή παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσής της.
“Κατ` εξαίρεση επιτρέπεται η αναμόρφωση κόστους επενδύσεων στις περιπτώσεις που η αίτηση είχε υποβληθεί ή η εντολή διενέργειας ελέγχου είχε δοθεί προ της 31.12.1983 και οι επενδύσεις είχαν ολοκληρωθεί πριν από αυτόν το χρόνο.
22. Επιχορηγήσεις για παραγωγικές επενδύσεις που εντάσσονται σε ολοκληρωμένα προγράμματα ανάπτυξης της χώρας θα βαρύνουν το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.). Με αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας καθορίζονται οι διαδικασίες, τα κριτήρια επιλογής και λοιπές λεπτομέρειες για την εφαρμογή της προηγούμενης διάταξης της παραγράφου αυτής.
Άρθρο 4
Κυρώνεται και έχει ισχύ η σύμβαση από 31 Δεκεμβρίου 1985 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Εταιρίας “ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ – ΓΕΩΡΓΙΚΗ – ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ Α.Ε. ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ”, η οποία έχει ως εξής: “Τροποποίηση της από 4 Νοεμβρίου 1968 σύμβασης, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Εταιρίας”ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ – ΓΕΩΡΓΙΚΗ – ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ Α.Ε. ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ”, όπως τροποποιήθηκε.
ΣΥΜΒΑΣΗ
Στην Αθήνα σήμερα, στις 31 Δεκεμβρίου 1985 μεταξύ αφ` ενός του Ελληνικού Δημοσίου, που εκπροσωπείται στην προκείμενη περίπτωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 4171/1961, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 4 του ν.δ. 916/1971, της διάταξης του άρθρου 1 (παρ. 1) του ν. 159/1975 και της ΔΚ 20862/2.8.1985 απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, από τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Παν. Ρουμελιώτη, και αφ` ετέρου της εδρεύουσας στη Θεσσαλονίκη εταιρίας με την επωνυμία “ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ –
ΓΕΩΡΓΙΚΗ – ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ Α.Ε. ΠΟΡΤΟ – ΚΑΡΡΑΣ” που εκπροσωπείται στην προκείμενη περίπτωση από το Νικόλαο Λειβαθηνό, αντιπρόεδρο και εντεταλμένο σύμβουλό της, δυνάμει του 307/27.12.1985 πρακτικού του Διοικητικού Συμβουλίου της, του οποίου επικυρωμένο αντίγραφο επισυνάπτεται στην παρούσα, συμφωνήθηκαν, συνομολογήθηκαν και έγιναν αμοιβαία αποδεκτά τα οριζόμενα στα επόμενα άρθρα της παρούσας σύμβασης.
ΠΡΟΟΙΜΙΟ
Οι παραπάνω συμβαλλόμενοι λαβόντες υπόψη:
1. Το 714 από 21/24.10.1985 β.δ., που δημοσιεύθηκε στο 247/74 Οκτωβρίου 1968 Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (τεύχος Α`), σχετικά με την έγκριση εισαγωγής ξένων κεφαλαίων, δυνάμει των διατάξεων του ν.δ. 2687/1953, από την εδρεύουσα στη Θεσσαλονίκη Εταιρία, με την επωνυμία “ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ – ΓΕΩΡΓΙΚΗ – ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ Α.Ε. ΠΟΡΤΟ – ΚΑΡΡΑΣ”, για την τουριστική και βιομηχανική αξιοποίηση έκτασης περίπου δέκα επτά χιλιάδων (17.000) στρεμμάτων, στη Σιθωνία Χαλκιδικής, στο χωριό Νέος Μαρμαράς.
2. Τις διατάξεις του 69/1968 ν.δ. για την κύρωση της από 4 Νοεμβρίου 1968 σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Εταιρίας “ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ – ΓΕΩΡΓΙΙΚΗ – ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ Α.Ε. ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ”, για την αξιοποίηση έκτασης περίπου δέκα επτά χιλιάδων (17.000) στρεμμάτων στη Σιθωνία Χαλκιδικής, στο χωριό Νέος Μαρμαράς, με την πραγματοποίηση της παραπάνω περιγραφόμενης επένδυσης, ως και για την εφαρμογή στην επένδυση των διατάξεων του ν. 4171/1961, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις διατάξεις του ν.δ. 4256/1962, όσον αφορά τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, όλων των διατάξεων των άρθρων 1, 2, 3 και 4 του νόμου αυτού, και όσον αφορά τις τουριστικές επιχειρήσεις τόσον των παραπάνω διατάξεων όσον και των διατάξεων του άρθρου 5 του αυτού νόμου, συμπληρωμένων από τις διατάξεις του 69/1968 ν.δ.
3. Την από 27 Ιανουαρίου 1977 σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της παραπάνω Εταιρίας, που κυρώθηκε με το ν. 664/1977 και αφορά την τροποποίηση της από 4 Νοεμβρίου 1968 σύμβασης.
4. Τις από 2 Απριλίου 1985 και 11 Νοεμβρίου 1985 αιτήσεις της Εταιρίας “ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ – ΓΕΩΡΓΙΚΗ – ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ Α.Ε. ΠΟΡΤΟ – ΚΑΡΡΑΣ” για την τροποποίηση της από 4 Νοεμβρίου 1968 σύμβασης.
5. Τις διατάξεις των άρθρων 1-5 του ν. 4171/1961 “Λήψη γενικών μέτρων, για την υποβοήθηση της αναπτύξεως της Οικονομίας της χώρας”, όπως έχουν τροποποιηθεί από τις διατάξεις των άρθρων 1-5 του ν.δ. 916/71.
6. Τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 159/1975.
7. Το άρθρο 23 του ν. 1558/1985 “Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Οργανα”.
8. Το άρθρο 32 του ν. 1563/1985 “Διαρρυθμίσεις στην άμεση και έμμεση φορολογία και άλλες διατάξεις”.
9. Την από 12 Δεκεμβρίου 1985 σύμφωνη (ομόφωνη) γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 3 του ν.δ. 2687/1953 (παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 4171/1961, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.δ. 916/1971).
10. Τη ΔΚ 20862/2.8.1985 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας σχετικά με την ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Εθνικής Οικονομίας Παν. Ρουμελιώτη και Γιάννο Παπαντωνίου συμφωνούν για την τροποποίηση της από 4 Νοεμβρίου 1968 σύμβασης, όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα, ως εξής:
Αρθρο 1.
Παρατείνεται από τη λήξη της και μέχρι 24 Οκτωβρίου 1987 η προθεσμία αποπεράτωσης μόνο των τουριστικών έργων της επένδυσης, που περιγράφεται στο άρθρο 1 της από 27 Ιανουαρίου 1977 σύμβασης, όπως τροποποιήθηκε.
Αρθρο 2.
Οι λοιπές διατάξεις της από 4 Νοεμβρίου 1968 σύμβασης, όπως τροποποιήθηκε, παραμένουν όπως έχουν.
Αρθρο 3.
Η ισχύς της παρούσας συμβάσεως αρχίζει από την έναρξη της ισχύος του νόμου με τον οποίο θα κυρωθεί, οπότε και οι διατάξεις της παρούσας αποκτούν ισχύ διάταξης νόμου.
Συμβαλλόμενοι
Για το Ελληνικό Δημόσιο
ΠΑΝ. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ
Για την Εταιρία
Τουριστική – Γεωργική – Εξαγωγική Α.Ε.
Πόρτο – Καρράς
ΝΙΚ. ΛΕΙΒΑΘΗΝΟΣ”.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
Οργανωτικά – δικονομικά θέματα και άλλες διατάξεις
Άρθρο 5
Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 51 του ν. 4484/2017
1. Συνιστάται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας συλλογικό γνωμοδοτικό όργανο με την επωνυμία Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε.). Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας μπορεί να ζητά από το Σ.Ο.Ε.:
α) Να υποβάλλει προτάσεις,στο πλαίσιο των γενικών κατευθύνσεων της κυβερνητικής πολιτικής, όπως αυτές καθορίζονται στις προγραμματικές δηλώσεις, για τη διαμόρφωση οικονομικής στρατηγικής που θα αποβλέπει ταυτόχρονα στην εξασφάλιση και διατήρηση συνθηκών οικονομικής σταθερότητας, στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που είναι αναγκαίες για την αυτοδύναμη οικονομική ανάπτυξη της Χώρας και στη δίκαιη κατανομή του εισοδήματος και του πλούτου.
β) Να γνωμοδοτεί για τους ετήσιους και μεσοπρόθεσμους στόχους της οικονομικής πολιτικής, ώστε να εξασφαλίζεται η επίτευξη ικανοποιητικού ρυθμού ανόδου της οικονομίας, η αύξηση της απασχόλησης και η συγκράτηση του πληθωρισμού σε ανεκτά επίπεδα, η βελτίωση της κατανομής του εισοδήματος και η εξισορρόπηση του ισοζυγίου πληρωμών.
γ) Να διερευνά και να αναλύει τις εναλλακτικές δυνατότητες που υπάρχουν σχετικά με την επιλογή μέτρων οικονομικής πολιτικής και να υποβάλλει προτάσεις για την επεξεργασία μέτρων δημοσιονομικής, νομισματικής, συναλλαγματικής και εισοδηματικής πολιτικής για την επίτευξη των στόχων της κυβερνητικής πολιτικής.
δ) Να γνωμοδοτεί για τις γενικές κατευθύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού και του ετήσιου νομισματικού προγράμματος καθώς και για τη γενική πολιτική τιμών αι εισοδημάτων με βάση τις κατευθύνσεις που καθορίζει το Ανώτατο Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (Α.Σ.Ο.Π.).
ε) Να παρακολουθεί και να αναλύει την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής και διεθνούς οικονομίας, να επισημαίνει και να αξιολογεί τις αποκλίσεις των εξελίξεων από τους στόχους και να εισηγείται τη λήψη των μέτρων που ενδείκνυνται για την επίτευξη της κυβερνητικής πολιτικής.
στ) Να γνωμοδοτεί σε κάθε άλλο συναφές θέμα μικροοικονομικής πολιτικής που παραπέμπεται σ` αυτό από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας.
2. Το Σ.Ο.Ε. είναι επταμελές. Μέλη του διορίζονται, με απόφαση του Υπουργού ΕΘνικής Οικονομίας, πρόσωπα με αναγνωρισμένη επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία στα αντικείμενα της προηγούμενης παραγράφου. Με όμοια απόφαση μπορεί να παύονται τα μέλη πριν από τη λήξη της θητείας τους. Δεν επιτρέπεται ο διορισμός ως μελών προσώπων που 3 μήνες πριν από το διορισμό τους ήταν ή εξακολουθούν να είναι εκπρόσωποι ή ανώτερα στελέχη επαγγελματικών οργανώσεων ή οργανώσεων εργοδοτών ή εργαζομένων. Η θητεία των μελών του Σ.Ο.Ε. είναι τριετής. Σε περίπτωση παραίτησης, παύσης ή θανάτου μελών του Σ.Ο.Ε. αυτό θεωρείται νόμιμα συγκροτημένο με τα υπόλοιπα μέλη, εφ` όσον δεν είναι λιγότερα από τέσσερα. Η θητεία των μελών που διορίζονται σε αντικατάσταση όσων παραιτήθηκαν, παύθηκαν ή αποβίωσαν λήγει μαζί με τη θητεία των υπόλοιπων μελών. Στις γνωμοδοτήσεις του Σ.Ο.Ε. καταχωρίζεται η γνώμη των μελών που μειοψήφισαν, εφ` όσον το ζητήσουν. Στις συνεδριάσεις του μπορεί να μετέχουν ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του, οι ειδικοί ερευνητές και οι επιστήμονες συνεργάτες που αναφέρονται στο άρθρο αυτό καθώς και οποιοσδήποτε τρίτος, του οποίου η γνώμη κατά την κρίση του προέδρου θα υποβοηθούσε το έργο του Σ.Ο.Ε. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας ρυθμίζονται τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του Σ.Ο.Ε.
Με όμοια απόφαση τα καθήκοντα του Προέδρου του Σ.Ο.Ε. μπορεί να ανατίθενται, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, στον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 του άρθρου 53 του ν.4305/2014.
3. Οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα υποχρεούνται να παρέχουν στο Σ.Ο.Ε. ή στις επιτροπές ή ομάδες εργασίας που συνιστώνται για την υποβοήθηση του έργου του κάθε πληροφορία ή στοιχείο που τους ζητείται. Αν το θέμα καλύπτεται από κρατικό απόρρητο, απαιτείται για την υποβολή από το Σ.Ο.Ε. της αίτησης παροχής σχετικών πληροφοριών ή στοιχείων, προηγούμενη γραπτή έγκριση του Υπουργού ΕΘνικής Οικονομίας. Τα μέλη του Σ.Ο.Ε., της Μονάδας Οικονομικής Ερευνας και Ανάλυσης και της Γραμματείας, των οποίων η σύσταση προβλέπεται στο άρθρο αυτό, οφείλουν εχεμύθεια για όσα περιέρχονται σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή με αφορμή την άσκηση των καθηκόντων αυτών. Η υποχρέωση αυτή διατηρείται και μετά τη λήξη της θητείας τους. Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι τρίτοι που συμμετείχαν εκτάκτως σε εργασίες του Σ.Ο.Ε. Απαλλαγή από την υποχρέωση αυτή είναι δυνατή με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας.
4. Για την εκπλήρωση του έργου του, το Σ.Ο.Ε. εξυπηρετείται από:
α) Μονάδα Οικονομικής Ερευνας και Ανάλυσης, στην οποία συνιστώνται δέκα ενιαίες θέσεις ειδικών ερευνητών και επιστημόνων συνεργατών.
β) Γραμματεία, στην οποία προϊσταται οικονομολόγος που έχει την απαιτούμενη κατάρτιση και εμπειρία. Το έργο της Γραμματείας υποβοηθείται από διοικητικό προσωπικό κατηγορίας ΔΕ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ή με απόσπαση από το δημόσιο τομέα.
Η πλήρωση των θέσεων των ειδικών ερευνητών και επιστημόνων συνεργατών γίνεται, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, με επιλογή και με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου τριετούς διάρκειας ή με απόσπαση από θέση του δημόσιου τομέα ή με ανάθεση καθηκόντων και παράλληλα μειωμένη άσκηση των κύριων καθηκόντων του προσλαμβανομένου. Η πρόσληψη γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και η απόσπαση ή η ανάθεση καθηκόντων, με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού. Για την κατάληψη των θέσεων του ειδικού ερευνητή ή επιστήμονα συνεργάτη στη Μονάδα Οικονομικής Ερευνας και Ανάλυσης του Σ.Ο.Ε. απαιτούνται:
α) άριστη γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας και
β) είτε διδακτορικό δίπλωμα είτε πτυχίο ανώτατης σχολής οικονομικής κατεύθυνσης της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής και αξιόλογη πείρα, αποδεικνυόμενη από την άσκηση τουλάχιστο για τέσσερα έτη συναφούς επαγγέλματος ή την ισόχρονη ερευνητική απασχόληση σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
5. α) Στα μέλη του Σ.Ο.Ε. παρέχεται αποζημίωση ίση προς τις αποδοχές καθηγητή Α.Ε.Ι. με 25 έτη υπηρεσίας, εφ` όσον δεν αμείβονται από άλλη θέση στο δημόσιο τομέα σύμφωνα με τους περιορισμούς του ν. 1256/1982.
β) Οι αποδοχές των ειδικών ερευνητών και επιστημόνων συνεργατών ορίζονται, κατά περίπτωση, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας σε ποσοστό μέχρι 85% των αποδοχών του πρώτου βαθμού της κατηγορίας ειδικών θέσεων.
γ) Με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μπορεί να καθορίζονται, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, οι κάθε είδους αποζημιώσεις και αποδοχές του προέδρου και των μελών του Σ.Ο.Ε. καθώς και των ειδικών ερευνητών και επιστημόνων συνεργατών.
δ) Οι δαπάνες για τη λειτουργία του Σ.Ο.Ε. και οι διαφορές αποδοχών που θα προκύψουν από την εφαρμογή της περίπτωσης γ` βαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου ΕΘνικής Οικονομίας.
Άρθρο 6
Υπηρεσίες εξωτερικού.
1. Με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού μπορεί να καταργείται οποιαδήποτε θέση των ελληνικών αντιπροσωπειών στους διεθνείς οργανισμούς και οποιαδήποτε θέση των ελληνικών υπηρεσιών στο εξωτερικό, εκτός από εκείνες που είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών.
2. Από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της κατά την προηγούμενη παράγραφο απόφασης ο κάτοχος της θέσης που καταργείται απολύεται αυτοδικαίως στην υπηρεσία. Οι απολυόμενοι δικαιούνται, εκτός από τα έξοδα παλιννόστησης των ίδιων και της οικογένειάς τους, και αποζημίωση. Η αποζημίωση, εφ` όσον οι απολυόμενοι δεν υπάγονται στο κεφάλαιο Γ` του ν. 993/1979 (ΦΕΚ 281) είναι ίση με τις αποδοχές ενός μήνα για κάθε υπολειπόμενο έτος μέχρι τη λήξη της θητείας ή της σύμβασής τους ή ανάλογο κλάσμα των μηνιαίων αποδοχών, σε περίπτωση που ο χρόνος που υπολείπεται είναι μικρότερος από ένα έτος, και με τις αποδοχές τριών μηνών, αν πρόκειται για σύμβαση αορίστου χρόνου. Στον καθορισμό των αποδοχών υπολογίζεται και το επίδομα αλλοδαπής.
3. Από την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης της παραγράφου 1 παύει αυτοδικαίως η απόσπαση, αν η θέση που καταργείται έχει πληρωθεί με απόσπαση.
4. Σε περίπτωση που σύζυγοι, με οποιαδήποτε σχέση και αν αν συνδέονται με το Δημόσιο, συνηπηρετούν στο εξωτερικό στην ίδια πόλη, το προβλεπόμενο από τις κείμενες διατάξεις για τον καθένα επίδομα αλλοδαπής καταβάλλεται στο ένα μόνο.
5. Στις περιπτώσεις συζύγων, με οποιαδήποτε σχέση και αν συνδέονται με το Δημόσιο και αν ο ένας από τους δύο υπηρετεί στο εξωτερικό, ο άλλος έχει δικαίωμα να ζητήσει ειδική άδεια χωρίς αποδοχές, διάρκειας τριών (3) ετών κατ` ανώτατο όριο, με σκοπό τη συγκατοίκηση. Η άδεια παρέχεται με απόφαση του αρμόδιου υπουργού ύστερα από γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου. Για τον καθορισμό του χρόνου της άδειας λαμβάνονται υπόψη και οι υπηρεσιακές ανάγκες. Το παραπάνω δικαίωμα ειδικής άδειας αναγνωρίζεται επίσης και σε υπαλλήλους που συνδέονται με οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο και των οποίων οι σύζυγοι, συνδεόμενοι με οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο, υπηρετούν προσωρινά στο εξωτερικό, σε διεθνείς οργανισμούς.
6. Στις μόνιμες ελληνικές αντιπροσωπείες, στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (Ο.Ο.Σ.Α.) και στους διεθνείς οργανισμούς στην Ουάσιγκτων, επιτρέπεται να αποσπώνται, κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις, υπάλληλοι μόνιμοι ή με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, που υπηρετούν στο δημόσιο τομέα του άρθρου 1 παρ. του ν. 1256/1982 και έχουν τα απαιτούμενα προσόντα, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού.
7. Στην απόφαση απόσπασης καθορίζεται ο βαθμός που θα φέρουν οι παραπάνω υπάλληλοι κατά τη διάρκεια της απόσπασης. Γενικά οι αποσπώμενοι εξομοιώνονται ως προς όλα τα δικαιώματα και το επίδομα αλλοδαπής με τους ομοιόβαθμούς τους υπαλλήλους της Πρεσβείας της χώρας, στην οποία αποσπώνται, ο δε χρόνος της απόσπασής τους λογίζεται για κάθε συνέπεια ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στη θέση που οργανικά ανήκουν.
8. Από της ισχύος του παρόντος άρθρου καταργείται η διάταξη του άρθρου 6 του α.ν. 877/1949.
Άρθρο 7
Αντισταθμιστικά οφέλη.
1. Με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν την οργάνωση εργασιών για τη διαπραγμάτευση και παρακολούθηση της υλοποίησης συμφωνιών αντισταθμιστικών οφειλών που συνδέονται με συμβάσεις προμηθειών του δημόσιου τομέα. Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας δύναται να μεταφέρει μέρος ή το σύνολο των αρμοδιοτήτων του στον κατά περίπτωση αρμόδιο υπουργό.
2. Με αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μπορούν να συνιστώνται επιτροπές ή ομάδες εργασίας για τις ανάγκες του έργου της προηγούμενης παραγράφου. Σε αυτές μπορούν να συμμετέχουν, ανάλογα με το αντικείμενό τους, εκπρόσωποι υπηρεσιών ή φορέων του Δημοσίου ή ιδιώτες με ειδικευμένες γνώσεις ή εμπειρία, εφ` όσον αυτό κρίνεται αναγκαίο.
3. Με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού είναι δυνατή η ανάθεση έργου ή μέρους των εργασιών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 σε υπηρεσία του Δημοσίου ή σε φορείς του δημόσιου τομέα.
4. Η αμοιβή του προέδρου, των μελών και του γραμματέα των ομάδων εργασίας καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 1505/1984 (ΦΕΚ 194).
5. α) Για την εφαρμογή του άρθρου συνιστώνται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας 6 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού με σχέση εργασίας
ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίες κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, πληρούνται με επιλογή από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας.
β) Για την πλήρωση αυτών των θέσεων απαιτούνται τα εξής προσόντα:
Εκτός από πτυχίο ανώτατης σχολής ημεδαπής ή ισότιμο αλλοδαπής σχολής, ειδική επιστημονική εξειδίκευση που αποδεικνύεται με αναγνωρισμένο διδακτορικό δίπλωμα ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών διάρκειας τουλάχιστον ενός ακαδημαϊκού έτους και εμπειρία τουλάχιστο δύο ετών ή σημαντική εμπειρία τουλάχιστον τεσσάρων ετών στους τομείς της οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων ή της επιχειρησιακής έρευνας ή των νέων τεχνολογιών ή της βιομηχανικής παραγωγής. Επίσης απαιτείται καλή γνώση της αγγλικής ή της γαλλικής γλώσσας.
Άρθρο 8
Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Ανατολικής Μεσογείου για θέματα Μεταφορών.
1. Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων ειδικών χρηματοδοτήσεων και τεχνικής συνεργασίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και διεθνών μεταφορών του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, δημιουργείται αυτοτελές γραφείο με τίτλο “Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Ανατολικής Μεσογείου για Θέματα Μεταφορών” (ΔΕΚΑΜΜ). Το γραφείο αυτό αποτελεί οργανική μονάδα του Υπουργείου ΕΘνικής Οικονομίας και έχει έδρα το Βόλο και υπάγεται απευθείας στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
2. Αρμοδιότητες του γραφείου είναι:
α. Να προτείνει και εκπονεί μελέτες που ενδιαφέρουν την ανάπτυξη των μεταφορών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
β. Να δημιουργήσει Τράπεζα Πληροφοριών για τον τρόπο λειτουργίας των μέσων μεταφοράς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
γ. Να συγκεντρώνει και διανέμει πληροφορίες για θέματα μεταφορών.
δ. Να καθορίζει πρακτικές μεθόδους σχεδιασμού μεταφορών, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ενδιαφερόμενες χώρες.
ε. Να οργανώνει διεθνείς συναντήσεις ειδικών εμπειρογνωμόνων, διεθνή επιστημονικά σεμινάρια και να προωθεί τις υποδείξεις και τα συμπεράσματα των συναντήσεων αυτών για υλοποίηση και πρακτική εφαρμογή από ενδιαφερόμενες χώρες.
στ. Να συντάσσει προτάσεις με σκοπό την υποβολή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
3. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ρυθμίζονται όλα τα θέματα που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία του γραφείου, καθώς και τη σύσταση θέσεων, τη μεταφορά θέσεων ή τη μεταφορά θέσεων και προσωπικού από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
Με αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών και Επικοινωνιών ρυθμίζεται κάθε θέμα που αφορά τη συνεργασία αυτού του γραφείου με δημόσιες υπηρεσίες, φορείς του δημόσιου τομέα και διεθνείς οργανισμούς.
Άρθρο 9
Κωδικοποίηση νομοθεσίας αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.
1. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και των κατά περίπτωση συναρμοδίων υπουργών, επιτρέπεται να κωδικοποιηθούν σε ενιαία κείμενα κατά τομείς αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας οι διατάξεις που αφορούν την κάθε αρμοδιότητα, καθώς και εκείνες που τις συμπληρώνουν, τροποποιούν ή αυθεντικά τις ερμηνεύουν.
2. Κατά την κωδικοποίηση της προηγούμενης παραγράφου επιτρέπεται η μεταβολή της σειράς και η σύμπτυξη των άρθρων, των παραγράφων και εδαφίων και κάθε αναγκαία φραστική μεταβολή, χωρίς να αλλοιώνεται η έννοια των διατάξεων που ισχύουν, καθώς και η παράλειψη μεταβατικών διατάξεων, οι οποίες δεν έχουν πλέον πεδίο εφαρμογής. Η κωδικοποίηση μπορεί να γίνει με παράλληλη μεταγλώττιση στη δημοτική.
Άρθρο 10
Αποδοχές ειδικού γραμματέα.
Η διάταξη του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 33 του ν. 1360/1983 (ΦΕΚ 65), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 23 του ν. 1439/1984 (ΦΕΚ 65), αντικαταστάθηκε ως εξής:
“Στην περίπτωση αυτή λαμβάνουν, κατ` επιλογή τους, είτε τις κάθε φύσης αποδοχές της θέσης από την οποία αποσπάσθηκαν είτε τις κάθε φύσης αποδοχές της θέσης του ειδικού γραμματέα”.
Άρθρο 11
Διοίκηση και λειτουργία του Κ.Ε.Π.Ε.
1. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πριν ή και μετά την έκδοση του νέου Οργανισμού του Κέντρου προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕ.Π.Ε.), μπορούν να ρυθμίζονται και μεμονωμένα, κατά τροποποίηση των κειμένων διατάξεων, θέματα που αφορούν τη διοίκηση και λειτουργία του ΚΕ.Π.Ε. τη σύσταση, σύνθεση, οργάνωση και λειτουργία των συλλογικών οργάνων του, τη μετατροπή των υφισταμένων και των κατά την παρ. 2 συνιστώμενων θέσεων προσωπικού σε νέες θέσεις υφιστάμενων ή νέων κλάδων και ειδικοτήτων προσωπικού, την πλήρωση οποιωνδήποτε θέσεων με διορισμό, ένταξη ή μετάταξη, τα γενικά και ειδικά προσόντα διορισμού, την υπηρεσιακή εξέλιξη και γενικά την υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού που υπηρετεί με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου.
2. Συνιστώνται στο ΚΕ.Π.Ε. είκοσι (20) νέες οργανικές θέσεις με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, ως εξής:
α. Μία (1) θέση τεχνικού υπευθύνου του κέντρου ηλεκτρονικών υπολογιστών (Η/Y, ELECTRONIC DATA PROCESSING MANAGER). Ως προσόντα διορισμού ορίζονται
αα) πτυχίο πληροφορικής ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής ή συναφής με το αντικείμενο απασχόλησης, μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών,
ββ) διετής τουλάχιστον πραγματική εμπειρία στη λειτουργία και οργάνωση συστημάτων πληροφορικής και στη χρήση και διαχείριση βάσεων πληροφορικής και
γγ) καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας και της συναφούς τεχνικής ορολογίας.
β. Τέσσερις (4) θέσεις αναλυτών/προγραμματιστών Η/Υ για την ανάπτυξη πληροφορικών συστημάτων και βάσεων στατιστικών πληροφοριών, καθώς επίσης και για την κάλυψη των λοιπών μελετητικών αναγκών του ΚΕ.Π.Ε. Ως προσόντα διορισμού ορίζονται
αα) πτυχίο πληροφορικής ή συναφές πτυχίο Α.Ε.Ι. ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής,
ββ) διετής τουλάχιστον εμπειρία σε συναφείς με τις παραπάνω εφαρμογές και γνώση συστήματος FORTRAN και
γγ) καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας και της συναφούς τεχνικής ορολογίας.
γ. Δύο (2) θέσεις χειριστών μηχανών εισαγωγής στοιχείων Η/Υ. Ως προσόντα διορισμού ορίζονται απολυτήριο λυκείου μέσης εκπαίδευσης ή εξαταξίου γυμνασίου, σχετική εκπαίδευση ή εμπειρία και γνώση της αγγλικής γλώσσας.
δ. Δύο (2) θέσεις χειριστών Η/Υ. Ως προσόντα διορισμού ορίζονται απολυτήριο λυκείου μέσης εκπαίδευσης ή εξαταξίου γυμνασίου, διετής τουλάχιστον εμπειρία στο χειρισμό Η/Υ και γνώση της αγγλικής γλώσσας.
ε. Δύο (2) θέσεις ειδικών βιβλιοθηκονόμων και τρείς (3) θέσεις βιβλιοθηκονόμων για τις ανάγκες τις βιβλιοθήκης. Ως προσόντα διορισμού ορίζονται για τους πρώτους πτυχίο Α.Ε.Ι. ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής και μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών τουλάχιστον επιπέδου MASTER σε θέματα βιβλιοθηκονομίας της ημεδαπής ή ισότιμης συναφούς σχολής της αλλοδαπής. Επιπροσθέτως απαιτούνται, και για τις δύο κατηγορίες βιβλιοθηκονόμων, γνώση της αγγλικής γλώσσας και ικανή σχετική εμπειρία.
στ. Δύο (2) θέσεις επιμελητών εκδόσεων για τη γλωσσική επιμέλεια και διόρθωση δοκιμίων των ελληνικών και ξενόγλωσσων κειμένων του ΚΕ.Π.Ε. Ως προσόντα διορισμού ορίζονται πτυχίο Φιλοσοφικής Σχολής Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμης συναφούς σχολής της αλλοδαπής, πλήρης γνώση της αγλλικής και μιας δεύτερης ευρωπαϊκής γλώσσας.
ζ. Μία (1) θέση μεταφραστή για μεταφράσεις μελετών, σχεδίων προγραμμάτων και άλλων εκδόσεων, από την ελληνική και αγγλική σε μια δεύτερη ευρωπαϊκή γλώσσα και αντιστρόφως. Ως προσόντα διορισμού ορίζονται πτυχίο Α.Ε.Ι. ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής, άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας και ειδικότερα της οικονομικής ορολογίας και πλήρης γνώση μιας άλλης ευρωπαϊκής γλώσσας.
η. Μία (1) θέση συντηρητή κτιρίου. Ως προσόντα διορισμού ορίζονται πτυχίο μέσης τεχνικής σχολής ή τεχνικού λυκείου και σχετική εμπειρία.
θ. Δύο (2) θέσεις τηλεφωνητών για το χειρισμό τηλεφωνικού κέντρου. Ως προσόντα διορισμού ορίζονται
αα) απολυτήριο εξαταξίου δημοτικού σχολείου και πλήρης γνώση χειρισμού τηλεφωνικού κέντρου ή απολυτήριος τίτλος αναγνωρισμένης σχολής τυφλών τηλεφωνητών και
ββ) γνώση της αγγλικής γλώσσας.
Τα προσόντα διορισμού στις πιο πάνω θέσεις μπορούν να τροποποιούνται με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας.
3. Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕ.Π.Ε.) μπορεί να χορηγεί, κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις και με την επιφύλαξη των επόμενων εδαφίων, στο προσωπικό του εκπαιδευτικές ή ερευνητικές άδειες με ή χωρίς αποδοχές για την πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών ή ερευνών ή διδασκαλίας στο εσωτερικό ή εξωτερικό ή για τον εμπλουτισμό των γνώσεών του με τη συμμετοχή του σε ερευνητικό έργο άλλου επιστημονικού φορέα του εσωτερικού ή εξωτερικού, κατά τα οριζόμενα ειδικότερα από κανονισμό εκπαιδευτικών και ερευνητικών αδειών, που συντάσεται από το διοικητικό συμβούλιο, εγκρίνεται από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και μπορεί να τροποποιηθεί με την ίδια διαδικασία. Οι άδειες αυτές μπορούν να χορηγηθούν στους υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει στο ΚΕ.Π.Ε. τουλάχιστο δύο έτη πραγματικής υπηρεσίας. Η διάρκεια της άδειας χωρίς αποδοχές δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά την τριετία για κάθε υπάλληλο. Η διάρκεια της άδειας με αποδοχές ρυθμίζεται από τις κείμενες διατάξεις.
Άρθρο 12
Αχρεωστήτως καταβληθέντα επιδόματα.
Χρηματικά ποσά, που καταβλήθηκαν από 1.1.1981 μέχρι 30.6.1985 σε υπαλλήλους της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ως προσαύξηση του επιδόματος σπουδών, λόγω κατοχής διπλώματος της Σχολής Στατιστικής, που ελειτούργησε κατά το β.δ. 3/1955 (ΦΕΚ 251), δεν αναζητούνται.
Άρθρο 13
Συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛ.Ε.Β.Μ.Ε.
Το Δημόσιο μπορεί να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (ΕΛ.Ε.Β.Μ.Ε.) Α.Ε.”, με κεφάλαια του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων που προορίζονται για αναπτυξιακά έργα ή μελέτες που εκτελούνται από την ΕΛ.Ε.Β.Μ.Ε. Α.Ε. ή από εταιρείες στις οποίες αυτή συμμετέχει ή τις οποίες ιδρύει. Το Δημόσιο κατά την άσκηση των δικαιωμάτων του ως μετόχου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (ΕΛ.Ε.Β.Μ.Ε.) Α.Ε., εκπροσωπεί ο Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας.
Άρθρο 14
Στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ύστερα από το άρθρο 1001, προστίθεται άρθρο 1001 Α, που έχει ως εξής:
“Αρθρο 1001 Α.
Σε περίπτωση κατάσχεσης ακινήτων, στα οποία έχουν εγκατασταθεί βιομηχανικές, βιοτεχνικές, ξενοδοχειακές ή τουριστικές επιχειρήσεις ή άλλες παραγωγικές μονάδες, που διαθέτουν εξοπλισμό και αποτελούν οικονομικό σύνολο, εφαρμόζονται οι επόμενες διατάξεις.
α. Το ακίνητο εκτίθεται σε πλειστηριασμό με τα παραρτήματά του, εφ`όσον έχουν κατασχεθεί μαζί. Χωριστή πλειστηρίαση των παραρτημάτων μπορεί να διαταχθεί, σύμφωνα με το άρθρο 944, μόνον αν κατά τον πρώτο πλειστηριασμό δεν επιτεύχθηκε κατακύρωση.
β. Αν έχουν κατασχεθεί με την ίδια έκθεση περισσότερα ακίνητα, πλειστηριάζονται μαζί, εφ` όσον έχουν λειτουργική ενότητα για την εξυπηρέτηση της επιχείρησης ή της παραγωγικής μονάδας, που έχει εγκατασταθεί σε ένα από αυτά. Αν τα παραπάνω ακίνητα βρίσκονται σε διάφορες περιφέρειες, αρμόδια για την εκτέλεση είναι τα όργανα της περιφέρειας στην οποία βρίσκεται οποιοδήποτε από αυτά κατ` επιλογή του επισπεύδοντος. Η διάταξη του άρθρου 998 παράγραφος 3 εφαρμόζεται αναλόγως.
γ. Η αναστολή κατά το άρθρο 1000 δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά τους τέσσερις μήνες. Στο χρόνο αναστολής υπολογίζεται και ο χρόνος που μεσολαβεί από την ημερομηνία του προηγούμενου πλειστηριασμού, που ματαιώθηκε εξαιτίας τυχόν διόρθωσης του προγράμματος κατά τη διάταξη του άρθρου 961, έως την ημέρα που ορίστηκε για το νέο πλειστηριασμό.
Αίτηση για διόρθωση του προγράμματος του πλειστηριασμού είναι απαράδεκτη, αν έχει προηγηθεί αναστολή, σύμφωνα με το άρθρο 1000”.
Άρθρο 15
1. Στο άρθρο 1012 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προστίθεται παράγραφος 5, που έχει ως εξής:
“5. Σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης κατά ελληνικού πλοίου ή αεροσκάφους, αν αυτό βαρύνεται με υποθήκη σε ξένο νόμισμα, καθώς και κατά αλλοδαπού πλοίου ή αεροσκάφους, σε κάθε περίπτωση, η επιταγή πληρωμής, η εκτίμηση του κατασχεμένου, το πρόγραμμα, ο αναγκαστικός πλειστηριασμός και η κατάταξη των δανειστών γίνονται σε ξένο νόμισμα, που ορίζεται από τον επισπεύδοντα. Κάθε δανειστής που έχει έννομο συμφέρον δικαιούται να ζητήσει, με τη διαδικασία του άρθρου 961, τη διενέργεια του πλειστηριασμού σε άλλο ξένο νόμισμα ή, αν η κατακύρωση ματαιώθηκε τουλάχιστον μια φορά, επειδή δεν παρουσιάστηκαν πλειοδότες,και σε δραχμές, σε αυτήν την περίπτωση και από τον επισπεύδοντα. Στην περίπτωση πλειστηριασμού σε συνάλλαγμα, η δημόσια κατάθεση του πλειστηριάσματος γίνεται σε αυτούσιο συνάλλαγμα, μη υποχρεωτικά εκχωρητέο στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η διανομή στους δανειστές που έχουν απαιτήσεις σε συνάλλαγμα γίνεται σε αυτούσιο ελεύθερο συνάλλαγμα, ενώ στους υπόλοιπους η διανομή γίνεται σε δραχμές, με την ισοτιμία του χρόνου διανομής”.
2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται στις αναγκαστικές εκτελέσεις, που αρχίζουν ένα μήνα μετά τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Άρθρο 16
1. Στο ν. 1280/1982 (ΦΕΚ 108) μετά το άρθρο 3 προστίθεται άρθρο 3Α, που έχει ως εξής:
“Αρθρο 3Α.
1. Μετά την παραχώρηση στο Δημόσιο των εκτάσεων που αναφέρονται στα άρθρα 1 και 2, καθώς και σε περίπτωση παραχώρησης από τη Δ.Ε.Η., σύμφωνα με όρους που αποφασίζει η ίδια, της χρήσης για αξιοποίηση ή εκμετάλλευση τεχνητών λιμνών και παρόχθιων περιοχών των υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων της, η Δ.Ε.Η. και το προσωπικό της ευθύνονται για βαρειά αμέλεια, για ατυχήματα σε πρόσωπα ή για υλικές ζημίες λόγω ανόδου της στάθμης των υδάτων ή κατολισθίσεων μέσα στις παραπάνω εκτάσεις.
2. Για ατυχήματα και ζημίες της προηγούμενης παραγράφου το Δημόσιο και το προσωπικό που υπηρετεί σ` αυτό δεν ευθύνεται σε περίπτωση, που το Δημόσιο διέθεσε τις παραπάνω εκτάσεις των άρθρων 1 και 2 του παρόντος, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα”.
2. Αίρονται οι περιορισμοί που ορίζονται από την παρ. 3 του άρθρου 3 του ν.δ. 86/1969 “Δασικός Κώδιξ (ΦΕΚ 7 Α`), που αφορούν τη μεταβίβαση, υποθήκευση ή κατάσχεση ειδικά των δασικών εκτάσεων, που παραχωρήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 63 του ν. 4173/1929 “περί κυρώσεως και τροποποιήσεως του από 11 Μαϊου 1929ν. διατάγματος “περί δασικού κώδικος” (ΦΕΚ 205Α`) στις Κοινότητες Πεζούλας, Νεοχωρίου και Καστανιάς νομού Καρδίτσας.
Νομιμοποιούνται οι παραχωρήσεις που έγιναν από τις κοινότητες αυτές των προαναφερομένων εκτάσεων προς τις αντίστοιχες κοινοτικές επιχειρήσεις που προβλέπονται από τα άρθρα 35, 43, 44 και 45 του ν. 1416/1984 (ΦΕΚ 18 Α`), καθώς και γενόμενες επιβαρύνσεις των εκτάσεων αυτών για τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή άλλο πιστωτικό ίδρυμα.
Άρθρο 17
Στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας εγγράφεται κάθε χρόνο ειδική πίστωση για δαπάνες:
1) Εκδοσης ενημερωτικού οικονομικού περιορισμού πάνω στην οικονομική πολιτική, το οικονομικό πρόγραμμα και τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις.
2) Εκδοσης εισηγήσεων και αναλύσεων των υπηρεσιών σχετικά με τα προβλήματα της ελληνικής και της διεθνούς οικονομίας και των άλλων τομέων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.
3) Εκδοσης ενημερωτικών εντύπων σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.
Άρθρο 18
1. Διαγράφονται οι οφειλές από μεσομακροπρόθεσμα δάνεια σε δολλάρια ΗΠΑ, που χορηγήθηκαν σε αλιευτικούς και γεωργικούς συνεταιρισμούς και τις ενώσεις τους, σε λιμενικά ταμεία καθώς και σε φυσικά πρόσωπα για τη δημιουργία κυρίως μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αλιευτικών επιχειρήσεων ή και άλλων επιχειρήσεων, μέσω της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (Α.Τ.Ε.) από κεφάλαια ΑΜΑG – Ανασυγκρότησεως, τη διαχείριση των οποίων, από το έτος 1965, έχει αναλάβει η Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως (Ε.Τ.Β.Α.).
2. Τις υποχρεώσεις των οφειλετών, σε ό,τι αφορά την επιστροφή των κεφάλαιων των παραπάνω δανείων, αναδίδεται το Ελληνικό Δημόσιο. Το ποσό που αναλαμβάνει να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο ορίζεται σε 420.000.000 δρχ., το οποίο αντιπροσωπεύει το ισότιμο σε δραχμές, με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου έναντι της δραχμής έτους 1981, του υφιστάμενου κατά την 28 Ιουλίου 1965 λογιστικού υπολοίπου των δανείων αυτών σε δολλάρια Η.Π.Α., μετά την αφαίρεση των ποσών που έχουν καταβληθεί για εξόφληση οφειλών από την ημερομηνία αυτήν και μέχρι τη δημοσίευσή του παρόντος. Στο ποσό των 420.000.000 δραχμών, που αναλαμβάνει να πληρώσει το Δημόσιο, περιλαμβάνονται και οι οφειλόμενοι μέχρι την 28 Ιουλίου 1965 τόκοι, τα δικαστικά έξοδα, τα ασφάλιστρα καθώς και η προσπάθεια που αναλογεί στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (Α.Τ.Ε.).
3. Η εξόφληση του παραπάνω ποσού των 420.000.000 δραχμών από το Ελληνικό Δημόσιο πραγματοποιείται με τμηματικές καταβολές στην Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως (Ε.Τ.Β.Α.) και την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (Α.Τ.Ε.) από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων, ως εξής:
α) 400.000.000 δραχμές στην Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως (Ε.Τ.Β.Α.), μέσα σε 16 χρόνια από τη δημοσίευση του παρόντος εξοφλητέες σε 16 ετήσιες ισόποσες δόσεις.
β) 20.000.000 δραχμές στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (Α.Τ.Ε.), μέσα σε 4 χρόνια από τη δημοσίευση του παρόντος εξοφλητέες σε 4 ετήσιες ισόποσες δόσεις.
4. Τα ποσά που έχουν καταβληθεί από τους οφειλέτες για την εξόφληση των οφειλών τους δεν επιστρέφονται.
5. Σε περίπτωση που, κατά την εφαρμογή του παρόντος, προκύψει ανάγκη ρύθμισης ορισμένων λεπτομερειών ή διαδικασιών εφαρμογής, αυτές ρυθμίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Άρθρο 19
1. Με κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού, των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού μπορεί να εξαιρούνται, κατά παρέκκλιση διατάξεων νόμου, ορισμένα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου τομέα, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 παρ. 6 του ν. 1256/1982, ή ορισμένες υπηρεσίες ή κατηγορίες υπηρεσιών τους από την εφαρμογή ρητά καθοριζόμενων στην απόφαση νόμιμων περιορισμών. Οι περιορισμοί αυτοί, για τους οποίους παρέχεται η εξουσιοδότηση του προηγούμενου εδαφίου, πρέπει να έχουν θεσπισθεί κατά την έκδοση της απόφασης γενικά για ολόκληρο το δημόσιο τομέα και να αφορούν στην οργάνωση και στη λειτουργία των νομικών προσώπων που ανήκουν σ` αυτόν και ιδίως στις διαδικασίες λειτουργίας και άσκησης των αρμοδιοτήτων τους, στη στελέχωση των οργάνων τους, και στη διαδικασία πρόσληψης και στις αμοιβές προσωπικού. Με την ίδια απόφαση μπορεί για τη συγκεκριμένη περίπτωση να τροποποιείται ή να αντικαθίσταται με νέο ο περιορισμός, από την εφαρμογή του οποίου ορίζεται η εξαίρεση.
2. Με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού μπορεί να εγκρίνονται κανονισμοί εσωτερικής λειτουργίας των κατά την προηγούμενη παράγραφο νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου τομέα, οι οποίοι καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις ανάθεσης έργων κάθε μορφής, πωλήσεων “και” προμηθειών (και πρόσληψης προσωπικού).
Άρθρο 20
1. Για την κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών που εμφανίζονται κατά την εκτέλεση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η πρόσληψη στο Δημόσιο ή ν.π.δ.δ. προσωπικού οποιασδήποτε ειδικότητας με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 623/1977, σε συνδυασμό με εκείνες του Κεφ. Δ` του ν. 993/1979, όπως ισχύει κάθε φορά.
2. Οι προσλήψεις του κατά την προηγούμενη παράγραφο προσωπικού, που έχουν γίνει για τον ίδιο σκοπό, νομιμοποιούνται για κάθε συνέπεια.
Άρθρο 21
Θέματα βιομηχανίας και εμπορίου
1. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 1 του ν. 1385/1983 αντικαθίστανται ως εξής:
“1. Τα εποπτικά συμβούλια των κλάδων Μεταλλείων – Ορυχείων, της μεταλλουργικής βιομηχανίας που συνδέεται με τα μεταλλεία και ορυχεία, των κλάδων ναυπηγείων, Λιπασμάτων και Τσιμέντου, διέπονται από τις διατάξεις αυτού του νόμου και είναι συλλογικά όργανα που αποτελούνται από εκπροσώπους του κράτους, τους οποίους ορίζει ο Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας από εκπροσώπους των εργαζομένων, των εργοδοτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης ή και άλλων κοινωνικών φορέων που επηρεάζονται από τη δραστηριότητα των εποπτευόμενων επιχειρήσεων.
2. Τα εποπτικά συμβούλια συνιστώνται με προεδρικά διατάγματα των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και αφορούν τους παραπάνω κλάδους ή υποκλάδους. Με τα διατάγματα αυτά ορίζονται επίσης οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις που εποπτεύονται από κάθε Συμβούλιο, η έδρα, η σύνθεση και η θητεία του”.
2. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται μετά από πρόταση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, είναι δυνατή η επέκταση του πεδίου εφαρμογής του νόμου αυτού και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.
3.α. Τα εδ. α` μέχρι θ` της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 1385/1983 αντικαθίσταται ως εξής:
“α. Μεριμνούν για την εναρμόνιση της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων αυτών με το πρόγραμμα κοινωνικό – οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
β. Μεριμνούν σε συνεργασία με τις εποπτευόμενες επιχειρήσεις του κλάδου για το συντονισμό και την αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας των εποπτευόμενων επιχειρήσεων και εισηγούνται καλύτερους τρόπους αξιοποίησης των συντελεστών παραγωγής.
γ. Παρακολουθούν και ερευνούν τη διαμόρφωση των τιμών των εισαγόμενων και εξαγόμενων αγαθών, δικαιωμάτων και υπηρεσιών.
δ. Ερευνούν τη δυνατότητα διεύρυνσης των αγορών για τα προϊόντα των επιχειρήσεων αυτών.
ε. Εισηγούνται μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος από τις επιδράσεις της δραστηριότητας των εποπτευόμενων επιχειρήσεων.
στ. Μελετούν τις σχέσεις των εργαζομένων και εργοδοτών στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής καθώς και των σχέσεων της επιχείρησης με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και εισηγούνται μέτρα βελτίωσής τους.
ζ. Συμβάλλουν με κάθε πρόσφορο μέσο στην επίλυση προβλημάτων ανάπτυξης και λειτουργίας των εποπτευομένων επιχειρήσεων, τις συνδράμουν για την άρση αμφισβητήσεων ή διαφορών που προκύπτουν κατά την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μεταξύ αυτών και τρίτων και μεριμνούν για τη διενέργεια από τα εκάστοτε κατά νόμο αρμόδια όργανα της πολιτείας διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου των επιχειρήσεων. Στις περιπτώσεις αυτές οι επιχειρήσεις που επιθυμούν τη συνδρομή των εποπτικών συμβουλίων, θέτουν υπόψη τους τα απαραίτητα διαχειριστικά οικονομικά στοιχεία ή άλλα χρήσιμα στοιχεία τους”.
β. Το άρθρο 3 του ν. 1385/1983 αντικαθίσταται ως εξής:
“Αρθρο 3.
Το Συμβούλιο υποβάλλει τις γνωμοδοτήσεις, τις εισηγήσεις και τα πορίσματα ελέγχου στους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας. Στις γνωμοδοτήσεις, στις εισηγήσεις και στα πορίσματα του ελέγχου αναφέρονται όλες οι απόψεις. Σε ειδικές περιπτώσεις που ο έλεγχος αφορά στοιχεία έστω και τρίτων ιδιάζουσας σημασίας για τις εποπτευόμενες επιχειρήσεις, όπως θέματα τιμών, τεχνολογίας, εμπορικών σχέσεων, των οποίων η διαρροή θα είχε επιβλαβείς επιπτώσεις στις εποπτευόμενες επιχειρήσεις ή στην εθνική οικονομία ή κοινοποίηση ή διαβίβαση των στοιχείων αυτών, σε άλλους ενδιαφερόμενους φορείς γίνεται ύστερα από άδεια του Υπουργού Βιομηχανίας, Ερευνας και Τεχνολογίας.
γ. Οπου στις διατάξεις του ν. 1385/1983 αναφέρεται ο εργασιακός χώρος των εποπτευόμενων επιχειρήσεων, νοείται η ανεξάρτητη μονάδα παραγωγής.
4. Οπου στις διατάξεις του ν. 1385/1983 αναφέρεται ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας νοείται ο Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, όπου δε αναφέρονται οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Ενέργειας Φυσικών Πόρων από κοινού, νοούνται αντίστοιχα οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχολογίας από κοινού.
Άρθρο 22
1. Με αποφάσεις του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου υπουργού μπορεί:
α. Να καθορίζονται τα υλικά, τα μηχανήματα, οι συσκευές και τα κάθε μορφής βιομηχανικά προϊόντα, τα οποία κατά το στάδιο της παραγωγής ή της αποθήκευσης ή της διακίνησης ή της εμπορίας ή της συνηθισμένης χρήσης τους μπορεί να προκαλέσουν κινδύνους για τη ζωή, για την υγεία ή τη σωματική ακεραιότητα του ανθρώπου, καθώς και οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, των οποίων η λειτουργία θα μπορούσε να προκαλέσει τους παραπάνω κινδύνους.
β. Να τίθενται κανονισμοί ή προδιαγραφές για την παραγωγή, την ποιότητα, τη συσκευασία, τη σήμαση, την αποθήκευση, τη διακίνηση, την εμπορία, τη χρήση των πιο πάνω ειδών και τη λειτουργία των πιο πάνω εγκαταστάσεων, ώστε να αποτρέπονται ή να περιορίζονται οι κίνδυνοι και να καθορίζεται ο τρόπος ελέγχου της εφαρμογής τους.
γ. Να απαγορεύεται η παραγωγή, εμπορία, διακίνηση, κυκλοφορία, αποθήκευση, εισαγωγή, λειτουργία χρήσης των πιο πάνω ειδών και εγκαταστάσεων.
2. Με τις αποφάσεις της παραγράφου 1 καθορίζονται και οι διοικητικές ποινές που επιβάλλονται στους υπεύθυνους για τη μη συμμόρφωση προς τις διατάξεις αυτών των αποφάσεων.
3. Από την έκδοση των παραπάνω αποφάσεων παύει η ισχύς των διατάξεων των νόμων 2972/1922, 4341/1929, 5404/1932, των β.δ. 15/21 Οκτωβρίου 1922 “περί χορηγήσεων αδειών ιδρύσεως και λειτουργίας πάσης μηχανολογικής εγκαταστάσεων”, 277 της 30 Απριλίου (20 Μαϊου 1963) “περί ατμολεβήτων, εγκαταστάσεως και λειτουργίας αυτών” 37/23 Δεκεμβρίου 1965 και 890/1968 “περί κατασκευής και λειτουργίας ηλεκτρονικών ανελκυστήρων” και των π.δ. 30 Δεκεμβρίου 1933/9 Ιανουαρίου 1934 “περί ειδικών μέτρων ασφαλείας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας των εκ λατομείων προερχομένων πρώτων υλών”, π.δ. 460/30 Ιουνίου – 6 Ιουλίου 1976 “περί λήψεως μέτρων πυρασφαλείας υπό βιομηχανικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων και αποθηκών”, π.δ. 12/ 25.9.1935 “περί του τρόπου εγκρίσεως των δια τας εσωτερικάς ηλεκτρικάς εγκαταστάσεις προοριζομένων υλικών και συσκευών καταναλώσεως` και του ν.δ. 35/28 Νοεμβρίου – 13 Δεκεμβρίου – “περί των όρων ιδρύσεως και λειτουργίας εργαστηρίων – εργοστασίων και αποθηκών εκρηκτικών υλών”, που αντίκεινται στις διατάξεις των παραπάνω αποφάσεων της παραγράφου 1 του παρόντος.
4. Η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 16 του ν. 372/1976 (ΦΕΚ Α` 166) τροποποιείται ως εξής:
“Με αποφάσεις του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας ρυθμίζονται τα θέματα της εφαρμογής των υποχρεωτικών προτύπων, της διενέργειας ελέγχου ποιότητας, καθώς και των σχετικών διοικητικών κυρώσεων”.
5. Η παράγραφος 3 του άρθρου 33 του νόμου 1568/1985 (ΦΕΚ Α 177) τροποποιείται ως εξής:
“3. Οι ποινές της παραγράφου 1β στην περίπτωση των μεταποιητικών επιχειρήσεων επιβάλλονται από τον οικείο νομάρχη, ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας που χορήγησε την άδεια λειτουργίας και της αρμόδιας Επιθεώρησης Εργασίας. Οι ποινές της παραγράφου 2 στην περίπτωση των μεταποιητικών επιχειρήσεων επιβάλλονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας”.
6. Η παράγραφος 6 του άρθρου 33 του ν. 1568/1985 τροποποιείται ως εξής:
“6. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Εργασίας και για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις και του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, μπορεί να αυξάνεται το ανώτατο όριο του παραπάνω πρόστιμου”.
Άρθρο 23
1. Το άρθρο 2 του ν.δ. 136/1946, όπως ισχύει σήμερα μετά την αντικατάστασή του με τον α.ν. 782/1948 και την τροποποίησή του με τις διατάξεις των άρθρων 8 και 9 του ν. 802/1978, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
Αρθρο 2.
1. Με αγορανομικές διατάξεις, που εκδίδονται από τον Υπουργό Εμπορίου μετά από γνωμοδότηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Τιμών, ή αν πρόκειται για την περιφέρεια ενός νομού, με αγορανομική διάταξη του οικείου νομάρχη και μετά από γνωμοδότηση της οικείας νομαρχιακής αγορανομικής επιτροπής, τα αντικείμενα, οι παροχές και τα είδη βιοτικής ανάγκης κατατάσσονται στις παρακάτω αγορανομικές κατηγορίες:
α) “Ελεγχόμενα”.
β) “Μη ελεγχόμενα”.
Η κατά το προηγούμενο εδάφιο κατάταξη των αντικειμένων, παροχών και ειδών βιοτικής ανάγκης σε ελεγχόμενα και σε μη ελεγχόμενα μπορεί να είναι ολόκληρη ή μερική ίδια σε ολόκληρο το κράτος ή και διαφορετική ανάλογα με τις περιφέρειες. Εφ` όσον αντικείμενο, παροχή και κάποιο είδος δεν ήθελε χαρακτηρισθεί με αγορανομική διάταξη ως ελεγχόμενο, θεωρείται ως μη ελεγχόμενο.
Επί των αντικειμένων, παροχών και ειδών που δεν ελέγχονται κάθε φορά και για όσο χρόνο θα διαρκεί ο χαρακτηρισμός τους ως μη ελεγχομένων δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις:
α) Του άρθρου 1 παράγραφος 1, στοιχ. δ`, ε`, και ιστ`.
β) του άρθρου 5.
γ) του άρθρου 7 παρ. 1, 2.
δ) του άρθρου 30 παράγραφος 1 του παρόντος νόμου.
Με απόφαση της Επιτροπής Τιμών και Εισοδημάτων, που θα εκδοθεί εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, καθορίζονται οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια και οι λοιποί όροι για την κατάταξη αντικειμένων και παροχών στις παραπάνω κατηγορίες καθώς και για την μετάταξή τους από μία κατηγορία σε άλλη.
2. Με αγορανομκές διατάξεις που εκδίδονται κατά τον τρόπο που ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο τα ελεγχόμενα αντικείμενα, οι παροχές και τα είδη βιοτικής ανάγκης διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
α) Σε ελεγχόμενα για υπερβολικό κέρδος.
β) Σε διατιμημένα ή ελεγχόμενο κέρδους.
Εφ` όσον αντικείμενο, παροχή ή κάποιο είδος δεν χαρακτηρίζεται με αγορανομική διάταξη σαν διατιμημένο ή προκαθορισμένου ποσοστιαίου ή απόλυτου δραχμικού κέρδους, θεωρείται ως ελεγχόμενο για υπερβολικό κέρδος.
Επί των αντικειμένων, παροχών και ειδών βιοτικής ανάγκης που κάθε φορά χαρακτηρίζονται και είναι καταταγμένα στην αγορανομική κατηγορία των ελεγχόμενων για υπερβολικό κέρδος δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις:
α) του άρθρου 1 παράγραφος 1, στοιχ. δ`, ε` και στ`.
β) του άρθρου 5.
γ) του άρθρου 7 παρ. 1, 2 του παρόντος νόμου.
3. Η γνωμοδοτική Επιτροπή Τιμών, καθώς και οι αγορανομικές επιτροπές κατά περίπτωση, γνωματεύουν περί της κατάταξης των αντικειμένων, παροχών και ειδών βιοτικής ανάγκης, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο αυτό, μέσα σε προθεσμία που ορίζει ο υπουργός ή ο κατά περίπτωση νομάρχης.
Εάν οι ανωτέρω επιτροπές δεν υποβάλουν μέσα στην παραπάνω προθεσμία της γνωματεύσεις στις αρχές από τις οποίες τους ζητείται κατά νόμο η γνώμη τους ή κατά το άρθρο αυτό κατάταξη των αντικειμένων, παροχών και ειδών βιοτικής ανάγκης, ενεργείται και χωρίς τη γνώμη τους”.
2. Μετά το άρθρο 2 του ν.δ. 136/1946, όπως ισχύει σήμερα μετά τις τροποποιήσεις του, προστίθεται άρθρο με αύξοντα αριθμό 2α, ως ακολούθως:
Αρθρο 2α.
1. Οπου στις διατάξεις του νόμου αυτού, όπως αυτός τροποποιημένος ισχύει, ή σε διατάξεις άλλων νόμων, διαταγμάτων ή στις αγορανομικές διατάξεις ή αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ` εξουσιοδότησή τους αναφέρεται ο όρος “ουσιώδη” νοείται ο όρος “ελεγχόμενα”.
Επίσης αγορανομικές ρυθμίσεις, καθώς και κάθε άλλου είδους ρυθμίσεις που διαλαμβάνονται στους παραπάνω νόμους, διατάγματα, αγορανομικές διατάξεις και αποφάσεις που αναφέρονται στην κατάταξη αντικειμένων, παροχών και ειδών βιοτικής ανάγκης, στην αγορανομική κατηγορία των ουσιωδών και στην αγορανομική τους ή άλλης μορφής μεταχείριση, εξ αιτίας αυτής τους της κατάταξης, αυτές νοούνται ότι αναφέρονται στη με τον όρο “ελεγχόμενα” αγορανομική κατηγορία του προηγούμενου άρθρου.
2. Οπου στις διατάξεις του νόμου αυτού, όπως αυτός τροποποιημένος ισχύει, ή σε διατάξεις άλλων νόμων, διαταγμάτων ή στις αγορανομικές διατάξεις ή αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ` εξουσιοδότησή τους αναφέρεται ο όρος “ουσιώδη εν ανεπάρκεια” νοείται ο όρος “διατιμημένα ή ελεγχόμενου κέρδους”.
Επίσης ρυθμίσεις που διαλαμβάνονται στους παραπάνω νόμους, διατάγματα, αγορανομικές διατάξεις και αποφάσεις που αναφέρονται στην κατάταξη αντικειμένων, παροχών και ειδών βιοτικής ανάγκης στην αγορανομική κατηγορία των ουσιωδών σε ανεπάρκεια και στην αγορανομική τους μεταχείριση εξ αιτίας αυτής τους της κατάταξης, αυτές νοούνται ότι αναφέρονται στη με τον όρο “διατιμημένα ή ελεγχόμενου κέρδους” αγορανομική κατηγορία του προηγούμενου άρθρου (παράγραφος 2 στοιχ. β).
3. Οπου στις διατάξεις του νόμου αυτού, όπως αυτός τροποποιημένος ισχύει ή σε διατάξεις άλλων νόμων, διαταγμάτων ή στις αγορανομικές διατάξεις ή αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ` εξουσιοδότησή τους αναφέρεται ο όρος “ουσιώδη εν επαρκεία” νοείται ο όρος “ελεγχόμενα για υπερβολικό κέρδος”.
Επίσης ρυθμίσεις που διαλαμβάνονται στους παραπάνω νόμους, διατάγματα, αγορανομικές διατάξεις και αποφάσεις, που αναφέρονται στην κατάταξη αντικειμένων, παροχών και ειδών βιοτικής ανάγκης στην αγορανομική κατηγορία των ουσιωδών σε επάρκεια και στην αγορανομική τους μεταχείριση εξ αιτίας αυτής τους της κατάταξης, αυτές νοούνται ότι αναφέρονται στη με τον όρο “ελεγχόμενα για υπερβολικό κέρδος” αγορανομική κατηγορία του προηγούμενου άρθρου (παράγραφος 2, στοιχ. α).
4. Οπου στις διατάξεις του νόμου αυτού, όπως αυτός τροποποιημένος ισχύει, ή σε διατάξεις άλλων νόμων, διαταγμάτων ή στις αγορανομικές διατάξεις ή αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ` εξουσιοδότησή τους αναφέρεται ο όρος “επουσιώδη” νοείται ο όρος “μη ελεγχόμενα”.
Ομοια, ρυθμίσεις που διαλαμβάνονται στους παραπάνω νόμους, διατάγματα, αγορανομικές διατάξεις και αποφάσεις, που αναφέρονται στην κατάταξη αντικειμένων, παροχών και ειδών βιοτικής ανάγκης στην αγορανομική κατηγορία των επουσιωδών και στην αγορανομική τους μεταχείριση εξ αιτίας αυτής τους της κατάταξης, αυτές νοούνται ότι αναφέρονται στη με τον όρο “μη ελεγχόμενα” αγορανομική κατηγορία του προηγούμενου άρθρου”.
3. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 30 του ν.δ. 136/1946 “περί κυρώσεως, τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του από 10/11.5.1946 ν.δ. περί Αγορανομικού Κώδικα” μετά τις λέξεις “των ειδικών δαπανών του εμπορίου, βιομηχανίας ή βιοτεχνίας” και πριν από τις λέξεις “των αναλογιών εις τας γενικάς δαπάνας” προστίθενται οι λέξεις “της αποδόσεως των ιδίων, ως και των συνολικώς απασχολουμένων κεφαλαίων”.
4.1. Στο Υπουργείο Εμπορίου συνιστάται Επιτροπή με τον τίτλο “Γνωμοδοτική Επιτροπή Τιμών”.
Η Επιτροπή αποτελείται από:
α) Το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εμπορίου, ως πρόεδρο.
β) Εναν καθηγητή ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, που αναπληρώνει τον πρόεδρο.
γ) Εναν εκπρόσωπο της Ενωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Ελλάδας.
δ) Εναν εκπρόσωπο των βιοτεχνικών επιμελητηρίων της Χώρας.
ε) Εναν εκπρόσωπο των επαγγελματικών επιμελητηρίων της Χώρας.
στ) Εναν εκπρόσωπο της Ι.Σ.Ε.Ε.
ζ) Εναν εκπρόσωπο της Π.Α.Σ.Ε.Γ.Ε.Σ.
η) Εναν εκπρόσωπο της Ι.Σ.Ε.Β.Ε.
θ) Εναν εκπρόσωπο των εμπορικών συλλόγων της Χώρας.
ι) Εναν εκπρόσωπο του Σ.Ε.Β.
ια) Εναν εκπρόσωπο του Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.
ιβ) Εναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.
ιγ) Εναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας.
ιδ) Εναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Γεωργίας.
ιε) Εναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Εμπορίου.
Ο καθηγητής αναπληρωτής του προέδρου, ορίζεται από τον Υπουργό Εμπορίου.
Τα μέλη, που αναφέρονται στα στοιχεία ιβ`, ιγ`, ιδ`, προτείνονται από τους αρμόδιους φορείς που εκπροσωπούν.
Τα μέλη που αναφέρονται στα στοιχεία ιβ`, ιγ`, ιδ`, προτείνονται από τους κατά περίπτωση αρμόδιους υπουργούς.
Το μέλος που αναφέρεται στο στοιχείο ιε` ορίζεται από τον Υπουργό Εμπορίου.
2. Εργο της επιτροπής είναι:
α) Η γνωμοδότηση για την κατάταξη και μετάταξη στις αγορανομικές κατηγορίες των αντικειμένων, παροχών και ειδών βιοτικής ανάγκης.
β) Η εισήγηση για συμφωνίες τιμολογιακής πολιτικής με κλάδους ή επιχειρήσεις.
γ) Η μελέτη του υπάρχοντος συστήματος ελέγχου τιμών και εισήγηση για τρόπους βελτίωσής του.
δ) Η εξέταση θεμάτων που αφορούν τιμές συγκεκριμένων προϊόντων ή υπηρεσιών που παραπέμπονται στην επιτροπή από την Κυβέρνηση.
Η γνώμη της Επιτροπής είναι συμβουλευτική και γνωμοδοτική για τον Υπουργό Εμπορίου και την Επιτροπή Τιμών και Εισοδημάτων.
3. Οπου το έργο της επιτροπής αποτελεί και έργο άλλης επιτροπής του Υπουργείου Εμπορίου, το έργο αυτό θα εκτελείται από το χρόνο συγκρότησής της από την επιτροπή του άρθρου αυτού.
4. Η επιτροπή συνεδριάζει σε ώρες και ημέρες εργασίας για τις δημόσιες υπηρεσίες.
5. Η συγκρότηση και ανασυγκρότηση της επιτροπής γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εμπορίου.
6. Με την απόφαση συγκρότησης ρυθμίζονται και θέματα που αναφέρονται στον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής, στη διοικητική μέριμνα και στη γραμματειακή της εξυπηρέτηση με δυνατότητα να συσταθεί με την ίδια απόφαση ή άλλη απόφαση του Υπουργού Εμπορίου, στο Υπουργείο Εμπορίου Τεχνική Γραμματεία για την υποβοήθηση του έργου της, που θα στελεχώνεται από υπαλλήλους του Υπουργείου Εμπορίου.
7. Η θητεία της ορίζεται σε δύο χρόνια, η δε θητεία της πρώτης επιτροπής που θα συγκροτηθεί σύμφωνα με την παρούσα απόφαση, θα λήξει στις 31.12.1987.
Άρθρο 24
1. Μετά το άρθρο 1 του Καταστατικού της Αγροτικής Τράπεζας τη Ελλάδος, που κυρώθηκε με το ν. 4332/10/16.8.1929 “περί κυρώσεως της μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος συμβάσεως περί συστάσεως και λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας”, όπως ισχύει σήμερα, προστίθεται άρθρο 1α, που έχει ως εξής:
Αρθρο 1α.
Για την επίτευξη των σκοπών της παρ. 1 του άρθρου 1 είναι δυνατή:
α) η συμμετοχή της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος στην ίδρυση ή την αύξηση κεφαλαίου τραπεζικών εταιριών, με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, έπειτα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.
β) η έκδοση σε δημόσια εγγραφή ομολογιακού δανείου στο εσωτερικό ή και στο εξωτερικό σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν εκάστοτε για τα δάνεια αυτά”.
2. Κυρώνονται, αφ` ότου εκδόθηκαν, οι ακόλουθες πράξεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του προσωρινού Επιτρόπου της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος:
“α) ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ αριθ. 397 Της 13ης Σεπτεμβρίου 1984 (ΦΕΚ Α/133/ 13.9.84)
Διορισμός Προσωρινού Επιτρόπου στην Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αφού έλαβε υπόψη:
Το άρθρο 1 του ν. 1266/1982 για τα “όργανα ασκήσεως της νομισματικής, πιστωτικής και συναλλαγματικής πολιτικής και άλλες
διατάξεις”. Τις διατάξεις του αναγκαστικού νόμου 1665/1951 “περί λειτουργίας και ελέγχου τραπεζών”.
Οι διατάξεις του υπ` αριθ. 861/1975 Προεδρικού Διατάγματος “περί διορισμού προσωρινού επιτρόπου εις τραπέζας” που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 236/1975 “περί κυρώσεως του υπ` αριθ. 861/1975 π. δ/τος και περί άλλων τινών διατάξεων αφορωσών εις τον παρά Τραπέζαις προσωρινόν επίτροπον”.
Τις παραβάσεις διατάξεων νόμων, αποφάσεων της Νομισματικής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και των αρχών της τραπεζικής πρόνοιας στις οποίας υπέπεσε η Διοίκηση της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος, όπως οι παραβάσεις αυτές αναφέρονται στο από 17 Ιουλίου 1984 πόρισμα ειδικού ελέγχου, τα από 11.8.1983, 9.9.1983, 16.12.1983, 3.4.1984 και 29.5.1984 πορίσματα γενικού ελέγχου της γενικής Επιθεώρησης Τραπεζών της Τράπεζας της Ελλάδος, τα πορίσματα γενικού ελέγχου που συντάχθηκαν βάσει των από 31.10.1983 και 15.11.1983 εντολών ελέγχου του Υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης της Τράπεζας της Ελλάδος και τα υπ` αριθ.1418α/26.7.1984, 1418β/27.7.1984, 1418γ/27.7.1984, 1418δ/2.8.1984, 1418ε/10.8.1984, 1418στ/10.8.1984, 1418ζ/10.8.1984, 1418η/10.8.1984,1418θ/10.8.1984 και 1418ι/23.8.1984 πορίσματα του Τμήματος Ελέγχου Εφαρμογής Συναλλαγματικών Νόμων της Τράπεζας της Ελλάδος. Το γεγονός ότι παρεμβλήθηκαν εμπόδια από τη Διοίκηση και τις υπηρεσίες της πιο πάνω Τράπεζας στο έργο των ελεγκτικών οργάνων της Τράπεζας της Ελλάδος.
Εκρινε ότι λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του θέματος, του δημόσιου συμφέροντος, του συμφέροντος της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος, των μετόχων της καιτων συναλλασσόμενων με αυτή, επιβάλλεται ο διορισμός Προσωρινού Επιτρόπου στην Τράπεζα αυτήν και
Αποφασίζει:
1. Διορίζει Προσωρινό Επίτροπο στην Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος τον κ. Ιωάννη Νικολάου Οικονομόπουλο, Μέλος του Γενικού Συμβουλίου και τέως Διευθυντή της Τράπεζας της Ελλάδος.
2. Με τη δημοσίευση της παρούσας πράξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως παύει αυτοδίκαια κάθε εξουσία και αρμοδιότητα όλων των καταστατικών και λοιπών οργάνων της πιο πάνω Τράπεζας. Κάθε τέτοια εξουσία και αρμοδιότητα περιέρχεται μαζί με τη διοίκηση της Τράπεζας στον προσωρινό Επίτροπο.
3. Ο Προσωρινός Επίτροπος οφείλει, μέσα σε δύο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του, να υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος λεπτομερή έκθεση για την οικονομική, λογιστική και διοικητική κατάσταση της πιο πάνω τράπεζας. Η παρούσα Πράξη να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 2 του π.δ. 861/1975.
Ο Διοικητής
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ
β) ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ αριθ. 429
Της 18ης Δεκεμβρίου 1984 (ΦΕΚ Α/205/19.12.84).
Αντικατάσταση Προσωρινού Επιτρόπου στην Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε.
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αφού έλαβε υπόψη:
1. Την Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος 397/13.9.1984 “Διορισμός Προσωρινού Επιτρόπου στην Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε.” (ΦΕΚ/Α/133/13.9.1984).
2. Το άρθρο 1 του νόμου 1266/1982 για τα “όργανα ασκήσεως της νομισματικής, πιστωτικής και συναλλαγματικής πολιτικής και άλλες διατάξεις”.
3. Τη διάταξη του άρθρου 1 παρ. 6 του υπ` αριθ. 861/1975 προεδρικού διατάγματος “περί διορισμού προσωρινού επιτρόπου εις τράπεζας” που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του νόμου 236/1975 “περί κυρώσεως του υπ` αριθ. 861/1975 Προεδρικού Διατάγματος και περί άλλων τινών διατάξεων αφορωσών εις τον παρά τραπέζαις Προσωρινόν Επίτροπον”.
4. Το άρθρο 8 παρ. 7 του αναγκαστικού νόμου 1665/1951 “περί λειτουργίας και ελέγχου Τραπεζών”.
5. Την επιστολή παραιτήσεως του προσωρινού Επιτρόπου της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος Ιωάννη Νικολάου Οικονομόπουλου.
Αποφασίζει
Αποδέχεται την παραίτηση του Ιωάννη Νικολάου Οικονομόπουλου και διορίζει, σε αντικατάστασή του, Προσωρινό Επίτροπο στην Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος τον Ιωάννη Παπακωνσταντίνου του Κωνσταντίνου, Δικηγόρο. Η Πράξη αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 2 του υπ` αριθ. 861/1975 προεδρικού διατάγματος.
Ο Διοικητής ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ
γ) ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ 868 της 1.11.1986 (ΦΕΚ Α/171/1.11.86)
Αντικατάσταση προσωρινού Επιτρόπου στην Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε.
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αφού έλαβε υπόψη:
1. Την Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος 397/13.9.84 “Διορισμός Προσωρινού Επιτρόπου στην Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε.” (ΦΕΚ Α/133/13.9.84).
2. Την Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος 429/28.12.84 “Αντικατάσταση Προσωρινού Επιτρόπου στην Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε.” (ΦΕΚ Α/205/19.12.1984).
3. Το άρθρο 1 του νόμου 1266/1982 για τα “όργανα ασκήσεως τηςνομισματικής, πιστωτικής και συναλλαγματικής πολιτικής και άλλες διατάξεις”.
4. Τη διάταξη του άρθρου 1 παρ. 6 του υπ` αριθ. 861/1975 προεδρικού διατάγματος “περί διορισμού προσωρινού επιτρόπου εις Τράπεζας” που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του νόμου 236/1975 “περί κυρώσεως του υπ`αριθ. 861/1971 προεδρικού διατάγματος και περί άλλων τινών διατάξεων αφορωσών εις τον παρά Τραπέζαις Προσωρινόν Επίτροπον”.
5. Το άρθρο 8 παρ. 6 και 7 του αναγκαστικού νόμου 1655/1951 “περί λειτουργίας και ελέγχου Τραπεζών”.
6. Την Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος 826/28.7.86 “Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε.”. (ΦΕΚ Α/117/29.7.1986).
7. Το γεγονός ότι ο Προσωρινός Επίτροπος της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος Ιωάννης Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου αποφάσισε, κατά παράβαση του άρθρου 8 παρ. 6 αναγκαστικού νόμου 1665/1951, τη διάθεση των μετοχών που αντιστοιχούν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος, αποφασίζει:
Παύει τον Προσωρινό Επίτροπο Ιωάννη Παπακωνσταντίνου του Κωνσταντίνου και τον αντικαθιστά με τον Σωτήριο Καλαμίτση του Νικολάου, δικηγόρο της Τράπεζας της Ελλάδος. Η Πράξη αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 2 του υπ` αριθ. 861/1975 προεδρικού διατάγματος.
Ο Διοικητής
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ
δ) Πράξη Διοικητή 877 της 13.11.1986 (ΦΕΚ Α/114/14.11.86)
Διορισμός Επιτρόπου στην Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε.
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αφού έλαβε υπόψη:
1. Την πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος 397/13.9.84 “Διορισμός προσωρινού Επιτρόπου στην Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε.” (ΦΕΚ 133/Α/13.9.84).
2. Την πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος 868/1.11.86 “Αντικατάσταση προσωρινού Επιτρόπου στην Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε.” (ΦΕΚ 171/Α/1.11.1986).
3. Το άρθρο 1 του νόμου 1266/1982 “Οργανα ασκήσεως της νομισματικής, πιστωτικής και συναλλαγματικής πολιτικής και άλλες διατάξεις”.
4. Τη διάταξη του άρθρου 1 παρ. 6 του υπ` αριθ. 861/1975 προεδρικού διατάγματος “περί διορισμού προσωρινού επιτρόπου εις τραπέζας” που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του νόμου 236/1975 “περί κυρώσεως του υπ` αριθ. 861/1975 π.δ/τος και περί άλλων τινών διατάξεων αφορωσών εις τον παρά τραπέζαις προσωρινόν επίτροπον”.
5. Το άρθρο 8 παρ. 7 του αναγκαστικού νόμου 1655/1951 “περί λειτουργίας και ελέγχου τραπεζών”.
6. Το άρθρο δεύτερο του ν. 236/1975 “περί κυρώσεως του υπ` αριθ. 861/1975 π.δ/τος και περί άλλων τινών διατάξεων αφορωσών εις τον παρά τραπέζαις προσωρινόν επίτροπον”, αποφασίζει:
1. Τερματίζει το έργο του προσωρινού επιτρόπου στην Τράπεζα της Κεντρικής Ελλάδος.
2. Ορίζει επίτροπο στην Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος το Σωτήριο Καλαμίτση του Νικολάου, δικηγόρο της Τράπεζας της Ελλάδος, που αναλαμβάνει αμέσως τη Διοίκηση της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος, την οποία θα παραδώσει σε αιρετό Διοικητικό Συμβούλιο το συντομότερο δυνατό.
Η Πράξη αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 του α.ν. 1665/1951.
Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 1986
Ο Διοικητής ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ
ε) ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ αριθ. 826/28.7.86 (Αρθρο 1 του ν. 1266/1982) (ΦΕΚ Α/117/29.7.86)
Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε.
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αφού έλαβε υπόψη:
1. Την Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος 397/13.9.1984 “Διορισμός προσωρινού Επιτρόπου στην Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας Α.Ε.” (ΦΕΚ Α/133/13.9.1984).
και στα έγγραφα τα οποία αναφέρεται αυτή, καθώς και την Πράξη του 429/18.12.1984 “Αντικατάσταση Προσωρινού Επιτρόπου στην Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε.” (ΦΕΚ Α/205/19.12.1984).
2. Τό άρθρο 1 του νόμου 1266/1982 για τα “όργανα ασκήσεως της νομισματικής, πιστωτικής και συναλλαγματικής πολιτικής και άλλες
διατάξεις”.
3. Το άρθρο 6 του αναγκαστικού νόμου 1655/—- “περί λειτουργίας και ελέγχου Τραπεζών”.
4. Την από 13.11.1984 έκθεση του πρώτου προσωρινού Επιτρόπου Ιωάννη Οικονομόπουλου “για την οικονομική, λογιστική και διοικητική κατάσταση της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος”, καθώς και την από 28.1.1985 συμπληρωματική έκθεση του δεύτερου προσωρινού Επιτρόπου Ιωάννη Παπακωνσταντίνου “για την οικονομική κατάσταση της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος”.
5. Την ανεπάρκεια των κεφαλαίων της εν λόγω Τράπεζας που δεν της επιτρέπει να ανταποκριθεί, συνεχίζουσα την άσκηση τραπεζικών εργασιών, στις υποχρεώσεις ασφαλείας όσων συναλλάσσονται με αυτήν.
6. Την ανάγκη αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας στο ποσό του 1.500.000 δραχμών, ώστε να μπορεί αυτή να ενεργεί τραπεζικές εργασίες σε σταθερή βάση.
Αποφασίζει
ΚΑΛΕΙ την ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. να αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιό της στο ποσό του ενός δισεκατομμυρίου πεντακοσίων εκατομμυρίων δραχμών (1.500.000.000) μέσα σε ενενήντα (90) ημέρες από τη δημοσίευση της Πράξης αυτής. Η αύξηση θα γίνει με την έκδοση νέων μετοχών, ίσης ονομαστικής αξίας με τις ήδη εκδιδόμενες, πληρωτέων στο άρτιο σε μετρητά με ολική εφάπαξ καταβολή σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η Πράξη αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο Διοικητής ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ
στ) ΠΡΑΞΗ της 5 Νοεμβρίου 1986
Ο Προσωρινός Επίτροπος της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος.
Ο ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αφού έλαβα υπόψη:
1) Τις Πράξεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος:
α) 397/13.9.1984 “Διορισμός Προσωρινού Επιτρόπου στην Τράπεζα Κεντρική Ελλάδος Α.Ε.” (ΦΕΚ Α/133/13.9.1984).
β) 868/1.11.1986 “Αντικατάσταση Προσωρινού Επιτρόπου στην ΤράπεζαΚεντρικής Ελλάδος Α.Ε.” (ΦΕΚ Α/171/1.11.86), και
γ) 826/27.7.86 “Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε.” (ΦΕΚ Α/177/29.7.86).
2. Το άρθρο 1 παρ. 3 του Π.Δ. 861/1975 “περί διορισμού Προσωρινού Επιτρόπου εις Τραπέζας” που κυρώθηκε με το άρθρο του ν. 263/1975.
3. Το άρθρο 13 του Κ.Ν. 2190/1920 “περί ανωνύμων εταιρειών”.
4. Την από 31 Οκτωβρίου 1986 Πράξη του Προσωρινού Επιτρόπου με την οποία αποφασίσθηκε η διάθεση των μετοχών που αντιστοιχούν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας χωρίς να ενημερωθεί η Τράπεζα της Ελλάδος και χωρίς να ληφθεί όχι μόνο η συναίνεσή της, αλλ` ούτε καν η γνώμη της ως του μόνο οργάνου, στον έλεγχο και στην εποπτεία του οποίου υπόκειται ο προσωρινός Επίτροπος κατ` άρθρον 8 παρ. 6 του α.ν. 1665/1951 σε συνδυασμό με το άρθρο 1 του ν. 1266/1982.
Αποφασίζω
1. Ανακαλώ την από 31 Οκτωβρίου 1986 Πράξη – Πρακτικό του πρώην Προσωρινού Επιτρόπου Ιωάννη Κ. Παπακωνσταντίνου.
2. Διαθέτω τις μετοχές που αντιστοιχούν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος ως εξής:
2.1. Στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ένα εκατομμύριο είκοσι πέντε χιλιάδες πεντακόσιες εξήντα πέντε (1.025.565) μετοχές.
2.2. Στην Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία ΕΔΡΑΣΗ Χ. ΨΑΛΛΙΔΑΣ τρεις χιλιάδες (3.000) μετοχές.
2.3. Στο Ματθαίο Μαϊση πεντακόσιες τριάντα πέντε (535) μετοχές.
2.4. Στο Γεράσιμο Γαλανόπουλο επτακόσιες πενήντα (750) μετοχές.
2.5. Στο Δημήτριο Μητρόπουλο εκατόν πενήντα (150) μετοχές.
Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 1986
Ο Προσωρινός Επίτροπος ΣΩΤΗΡΙΟΣ Ν. ΚΑΛΑΜΙΤΣΗΣ
ζ) ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ αριθ. 905/15.12.86
(Αρθρο 1 του ν. 1266/82)
(ΦΕΚ Α/201/17.12.86)
Αντικατάσταση Επιτρόπου στην Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε.
Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αφού έλαβε υπόψη:
1. Το άρθρο 1 του νόμου 1266/1982 “Οργανα ασκήσεως της νομισματικής, πιστωτικής και συναλλαγματικής πολιτικής και άλλες διατάξεις”.
2. Το άρθρο 8 παρ. 7 του αναγκαστικού νόμου 1655/1951 “περί λειτουργίας και ελέγχου τραπεζών”.
3. Την Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος 877/13.11.1986 “Διορισμός Επιτρόπου στην Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε.” (ΦΕΚ/Α/174/
14.11.1986).
4. Την από 14.12.86 παραίτηση του Επιτρόπου της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος Σωτηρίου Καλαμίτση του Νικολάου.
Αποφασίζει
Αποδέχεται την παραίτηση του Επιτρόπου της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος Σωτηρίου Ν. Καλαμίτση και τον αντικαθιστά με το Δημήτριο Ν. Κανελλόπουλο, Διευθυντή της ΑΤΕ. Η Πράξη αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 του α.ν. 1655/1951.
Ο Διοικητής
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΛΙΚΙΑΣ
η) ΠΡΑΚΤΙΚΟ Νο 70/29.7.1986
Της Γενικής Συνέλευσης της “ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.” της 29ης Ιουλίου 1986.
Στην Αθήνα σήμερα την 29ην Ιουλίου 1986 ημέρα της εβδομάδας Τρίτη και ώρα 08.00 π.μ. στην έδρα της ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία “ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.” (Σταδίου 52 και Εμμ. Μπενάκη 2 – 2ος όροφος) συνήλθαν:
α) Ο Προσωρινός Επίτροπος Ιωάννης Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος διορίστηκε με την υπ` αριθ. 429 της 18.12.1984 Πράξη του κ. Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΦΕΚ 205/Τεύχος Α`/18.12.1984), σε εκτέλεση του άρθρου 1 του νόμου 1266/1982, των διατάξεων του αναγκαστικού νόμου 1665/1951 και των διατάξεων του υπ` αριθ. 861/1975 προεδρικού διατάγματος, κυρωθέντος με το άρθρο 1 του νόμου 236/1975, και στον οποίο, σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 3 του ανωτέρω υπ`αριθ. 861/1975 προεδρικού διατάγματος έχουν περιέλθει οι εξουσίες και η αρμοδιότητα πάντων των καταστατικών και λοιπόν οργάνων της “ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.”, επομένως και οι εξουσίες και η αρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, και
β) η συμβολαιογράφος Αθηνών και Μαρία σύζυγος Νικολάου Πουλαντζά, το γένος Φωκίωνα Αγρέβη, εδρεύουσα στην Αθήνα (Μαυροκορδάτου 9 – 1ος όροφος), κατ` ανάλογη εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 32 παράγραφος 2 του κωδικοποιημένου νόμου 2190/1920. Ο Προσωρινός Επίτροπος αντικαθιστών εν προκειμένω, όπως προελέχθη το σύνολο των μετόχων της Τράπεζας, εκήρυξε την έναρξη των εργασιών της Συνέλευσης και προήδρευσε αυτής, σαν προσωρινός και οριστικός Πρόεδρός της, αφού κανένας μέτοχος της Τράπεζας δεν παρίσταται υπό την ιδιότητά του αυτή, προσέλαβε δε σαν Γραμματείς και ψηφολέκτες, τους παριστάμενους κ.κ. Γεώργιο Κώτσο, Γενικό Νομικό Σύμβουλο της Τράπεζας και Μάριο Μπαχά, Διευθυντή των Νομικών Υπηρεσιών της Τράπεζας, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Καταστατικού της. Επειδή ο μόνος παριστάμενος και αντικαθιστών το σύνολο των μετόχων της Τράπεζας είναι ο Προσωρινός Επίτροπός της, των εξουσιών και αρμοδιοτήτων όλων των μετόχων της Τράπεζας παυθεισών αυτοδικαίως και περιελθουσών στον προσωρινό Επίτροπο, κατά τη διάταξη του άρθρου 1 παράγραφος 3 του υπ` αριθ. 861/1975 προεδρικού διατάγματος, σε συνδυασμό με τις υπ` αριθ. 397/13.9.1984 (ΦΕΚ 133/τεύχος Α/13.9.1984) και 429/18.12.1984 (ΦΕΚ 205/Τεύχος Α/18.12.1984) Πράξεις του κ. Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, παρέλκουν η δημοσίευση πρόσκλησης των μετόχων, η ανάρτηση πίνακα των μετόχων, ο έλεγχος της νομιμοποίησης των μετόχων και ο έλεγχος της απαρτίας.
Ακολούθως ο Προσωρινός Επίτροπος κ. Ι. Παπακωνσταντίνου, αφού έλαβε υπ` όψη του:
1) Την υπ` αριθ. 826/8.7.1986 Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 117/Τεύχος Α`/29.7.1986 , σήμερα δηλαδή, και με την οποία ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος καλεί την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε. να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο στο ποσό του ενός δισεκατομμυρίου πεντακοσίων εκατομμυρίων δραχμών (1.500.000) μέσα σε ενενήντα (90) ημέρες από τη δημοσίευση της πράξης αυτής, δηλαδή από σήμερα.
2) Το κείμενο του σκεπτικού της πιο πάνω αριθμ. 826/128.7.1986 Πράξης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος, για να καταλήξει στην απόφασή του, έλαβε υπόψη του ανάμεσα στα άλλα και τις προηγούμενες πράξεις του 397/13.9.1984 και 429/18.12.1984, με τις οποίες διώρισε προσωρινό Επίτροπο στην Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος, στον οποίο, σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 3 του υπ` αριθ. 861/1975 προεδρικού διατάγματος έχουν περιέλθει οι εξουσίες πάντων των καταστατικών και λοιπών οργάνων της “ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.”, επομένως και οι εξουσίες και η αρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της.
3) Το ότι με την πιο πάνω αριθ. 826/28.7.86 Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ορίστηκε προθεσμία καταβολής του ποσού της αύξησης του κεφαλαίου ενενήντα (90) ημερών από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, και συνεπώς οι νέες μετοχές θα εκδοθούν ως καταβεβλημένες εν μέρει, σύμφωνα με το άρθρο 12 του κωδικοποιημένου νόμου 2190/1920.
4) Το ότι το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας ανέρχεται σήμερα σε εξακόσια εβδομήντα εκατομμύρια δραχμές (670.000.000) ολοσχερώς καταβεβλημένο και είναι διηρημένο σε εξακόσιες εβδομήντα χιλιάδες ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας χιλίων δραχμών εκάστη, (ΑΦΕΚ 2937/5.8.1980, 3539/15.9.1981 και 190/29.1.1982 Τεύχος Α.Ε. και Ε.Π.Ε.).
Αποφασίζει: Τα εκ δραχμών εξακοσίων εβδομήντα εκατομμυρίων (670.000.000) μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας αυξάνεται σε ένα δισεκατομμύριο επτακόσια εκατομμύρια δραχμές (1.700.000.000), διηρημένο, σε ένα εκατομμύριο επτακόσιες χιλιάδες (1.700.000) ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας δραχμών χιλίων (1.000) εκάστη. Η αύξηση θα γίνει με την έκδοση ενός εκατομμυρίου τριάντα χιλιάδων (1.030.000) νέων ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας (1.000) δραχμών εκάστης, καταβλητέας σε μετρητά μέσα σε ενενήντα (90) ημέρες από σήμερα, δηλαδή μέχρι 27.10.1986, σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με την αριθ. 826/28.7.86 πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι νέες αυτές μετοχές θα εκδοθούν ως καταβεβλημένες εν μέρει, σύμφωνα με το άρθρο 12 του κωδικοποιημένου νόμου 2190/1920. Οι εκ των παλαιών μετόχων επιθυμούντες να ασκήσουν το εκ νόμου δικαίωμα προτιμήσεώς τους για την εγγραφή τους στην αύξηση αυτή του μετοχικού κεφαλαίου πρέπει να το ασκήσουν καταθέτοντες εις την Τράπεζα, με απόδειξη, σχετική αίτησή τους υπογραφόμενη από αυτούς το αργότερο μέχρι 27 Αυγούστου 1986, δηλαδή μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από σήμερα. Η πρόσκλησή τους θα γίνει σε δύο (2) τουλάχιστον πολιτικές εφημερίδες και μία (1) τουλάχιστον οικονομική εφημερίδα από εκείνες που κυκλοφορούν καθημερινά στην Αθήνα. Μέσα σε δύο μήνες από σήμερα πρέπει να έχει πιστοποιηθεί, σύμφωνα με το άρθρο 11 του κωδικοποιημένου νόμου 2190/1920, η μερική καταβολή της αξίας κάθε νέας μετοχής, από εκείνες που αντιστοιχούν στην αύξηση αυτή, κατά ποσοστό τουλάχιστον 1/4 της ονομαστικής της αξίας.
Για την υλοποίηση όλων των ανωτέρω, καθώς και για την περαιτέρω διάθεση όσων εκ των νέων μετοχών δεν αναληφθούν από τους παλαιούς μετόχους με την άσκηση του δικαιώματος προτιμήσεως που έχουν, αρμόδιος είναι ο Προσωρινός Επίτροπος της Τράπεζας.
Στη συνέχεια ο Προσωρινός Επίτροπος τροποποιεί το άρθρο 6 τουΚαταστατικού της Τράπεζας που αναφέρεται στο μετοχικό της Κεφάλαιο ως ακολούθως:
“Αρθρον 6.
1. Το Κεφάλαιο της Τραπέζης, ορισθέν αρχικώς εις δρχ. 5.000.000 ολοσχερώς καταβληθέν τοις μετρητοίς διηρημένον εις 10.000 μετοχάς ονομαστικής αξίας δρχ. 500 εκάστης και αυξηθέν μεταγενεστέρως δυνάμει του ν.δ. 2021/1942 και της από 15.3.1956 αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως των μετόχων, αναπροσαρμοσθέν δε δυνάμει των εκδοθέντων κατά καιρούς, β. διαταγμάτων και του Β.Δ. της 14.11.1956, εν συνδυασμώ προς τον νόμον 2824/1954, ανήλθεν την 1ην Ιανουαρίου 1957 εις δρχ. 1.180.000 μετ` έκπτωσιν δε του χρεωστικού υπολοίπου του λογαριασμού “Κερδοζημιών” εκ δρχ. 15.000, απέμεινον δρχ. 1.165.000, εις ο ποσόν ωρίσθη το καταβεβλημένον κεφάλαιον της Τραπέζης, δυνάμει του άρθρου 10 του από 14.11.1956 β. δ/τος διαιρούμενον εις 1.165 μετοχάς ονομαστικής αξίας δρχ. 1.000 εκάστης (ΦΕΚ/ΔΑΕ και ΕΠΕ 302/2.7.60). Κατόπιν της από 24.10.79 αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων και δυνάμει των αποφάσεων της Ν. Επιτροπής 203/24.5.78 και 242/26.7.79 ηυξήθη το μετοχικό Κεφάλαιο κατά δρχ. 498.835.000 δι`εκδόσεως 498.835 μετοχών ονομαστικής αξίας δρχ. 1.000 εκάστης. Ούτω το μετοχικό Κεφάλαιο της Τραπέζης ανήλθεν εις δρχ. 500.000.000,διηρημένον εις 500.000 μετοχάς ονομαστικής αξίας δρχ. 1.000 εκάστης, ολοσχερώς καταβεβλημένας τοις μετρητοίς και δι` εισφορών εις είδος, κατά τας αποφάσεις της Νομισματικής Επιτροπής, (ΦΕΚ/ΔΑΕ και ΕΠΕ 2937/ 5.8.1980, 3421/5.11.1979). Κατόπιν της από 24.3.1981 αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων ηυξήθη το μετοχικόν κεφάλαιον κατά δρχ. 100.000.000, δι` εκδόσεως 100.000 μετοχών ονομαστικής αξίας δρχ. 1.000 εκάστης. Ούτω το μετοχικόν Κεφάλαιον της Τράπεζας ανήλθεν εις δρχ. 600.000.000, διηρημένον εις 600.000 μετοχάς ονομαστικής αξίας δρχ. 1.000 εκάστη,ολοσχερώς καταβεβλημένας τοις μετρητοίς και δι` εισφορών εις είδος κατά τας αποφάσεις της Νομισματικής Επιτροπής (ΦΕΚ/ΔΑΕ και ΕΠΕ 3539/ 15.9.1981).
Κατόπιν της από 21.10.1981 αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων ηυξήθη το μετοχικό Κεφάλαιο κατά δρχ. 70.000.000, δι` εκδόσεως 70.000 μετοχών ονομαστικής αξίας δρχ. 1.000 εκάστη, και αξίας διαθέσεως υπέρ το άρτιον δρχ. 1.500 εκάστης. Το εκ δρχ. 35.000.000 ποσόν εκ της διαθέσεως των μετοχών υπέρ το άρτιον ήχθη εις έκτακτον αποθεματικόν. Ούτω το μετοχικόν κεφάλαιον της Τράπεζας ανήλθεν εις δρχ. 670.000.000 διηρημένον εις 670.000 μετοχάς ονομαστικής αξίας δρχ. 1.000 εκάστη, ολοσχερώς καταβεβλημένας τοις μετρητοίς και δι` εισφορών εις είδος κατά τας αποφάσεις της Νομισματικής Επιτροπής (ΦΕΚ/ΔΑΕ και ΕΠΕ 190/29.1.1982).
Κατόπιν της από 29.7.1986 αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων αυξάνεται το μετοχικό Κεφάλαιο κατά δρχ. 1.030.000.000, δι` εκδόσεως 1.030.000 μετοχών ονομαστικής αξίας δρχ. 1.000 εκάστης. Ούτω το σημερινόν μετοχικόν Κεφάλαιον της Τράπεζας ανέρχεται εις δρχ. 700.000.000, διηρημένον εις 1.700.000 μετοχάς ονομαστικής αξίας δρχ. 1.000 εκάστης. Εκ του συνολικού κεφαλαίου των δρχ. 1.700.000.000, αι μετοχαί που αντιστοιχούν εις μετοχικό Κεφάλαιο δρχ. 670.000.000 είναι ολοσχερώς καταβεβλημέναι τοις μετρητοίς και δι` εισφορών εις είδος κατά τας αποφάσεις της Νομισματικής Επιτροπής, αι δε λοιπαί θέλουν καταβληθεί μέχρι της 27.10.1986, κατά το άρθρο 12Α του κωδ. ν. 2190/ 1920 και την υπ` αριθ. 826/28.7.86 Πράξη του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, δημοσιευθείσαν εις ΦΕΚ 117/τεύχος Α/29.7.1986.
2. Το μετοχικό Κεφάλαιο της Τραπέζης, δύναται να αυξηθεί δι` εκδόσεων νέων μετοχών και εν γένει κατά τους όρους του άρθρου 13 του ν. 2190/1920:
α) Μέχρι του διπλασίου του ήδη καταβεβλημένου ως άνω εταιρικού κεφάλαιου και εντός πενταετίας από της εγκρίσεως της σχετικής τροποποιήσεως του καταστατικού η οποία απεφασίσθη δια της υπ` αριθ. 70/29.7.1986 αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως των μετόχων, δι` αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου λαμβανομένης δια πλειοψηφίας των 2/3 του συνόλου των μελών αυτού, και
β) Μέχρι του τετραπλασίου του ήδη καταβεβλημένου ως άνω μετοχικού κεφαλαίου, από της εγκρίσεως της σχετικής τροποποιήσεως του καταστατικού η οποία απεφασίσθη κατά τον προαναφερθέντα εις το ανωτέρω εδάφιον α` τρόπον, δι` αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως των μετόχων, λαμβανομένης κατά τας περί απαρτίας και πλειοψηφίας διατάξεις του άρθρ. 29 παρ. 1 και του άρθρ. 31 παρ. 1 του ν. 2190/1920, υπό την επιφύλαξιν της διατάξεως του άρθρου 13 παρ. 2α του ν. 2190/1920″. Μη υπάρχοντος άλλου θέματος, ο Προσωρινός Επίτροπος εκήρυξε την λήξη των εργασιών της παρούσας Γενικής Συνελεύσεως.
Ο ΠΡΟΣ. ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ Η ΣΥΜΒΟΥΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ
ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
θ) ΠΡΑΞΗ – ΠΡΑΚΤΙΚΟ Νο 71/24.9.1986 ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΣΑ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ Νο 70/29.7.1986 Στην Αθήνα σήμερα την 24η Σεπτεμβρίου 1986 ημέρα της εβδομάδας Τρίτη
και ώρα 14.00 μ.μ. στην έδρα της ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία “ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.” (Σταδίου 52 και Εμμ. Μπενάκη 2 -2ος όροφος) συνήλθαν:
α) Ο Προσωρινός Επίτροπος κ. Ιωάννης Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος διορίστηκε με την υπ` αριθ. 429 της 18.12.1984 Πράξη του κ. Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΦΕΚ 205/ Τεύχος Α/18.12.1984), σε εκτέλεση του άρθρου 1 του νόμου 1266/1982, των διατάξεων του αναγκαστικού νόμου 1665/1951 και των διατάξεων τουυπ` αριθ. 861/1975 προεδρικού διατάγματος, κυρωθέντος με το άρθρο 1 του νόμου 236/1975, και στον οποίο, σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 3 του ανωτέρω υπ` αριθ. 861/1975 προεδρικού διατάγματος έχουν περιέλθει οι εξουσίες και η αρμοδιότητα πάντων των καταστατικών και λοιπών οργάνων της “ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.”, επομένως και οι εξουσίες και η αρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, και
β) Η Συμβολαιογράφος Αθηνών Κα Μαρία σύζυγος Νικολάου Πουλατζά, το γένος Φωκίωνα Αγρέβη, εδρεύουσα στην Αθήνα (Μαυροκορδάτου 9 – 1ος όροφος), κατ` ανάλογη εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 32 παράγραφος 2 του κωδικοποιημένου νόμου 2190/1920. Ο Προσωρινός Επίτροπος αντικαθιστών εν προκειμένω, όπως προελέχθη το σύνολο των μετόχων της Τράπεζας, εκήρυξε την έναρξη των εργασιών της Συνέλευσης και προήδρευσε αυτής, σαν προσωρινός και οριστικός προέδρός της, αφού κανένας, μέτοχος της Τράπεζας δεν παρίσταται υπό την ιδιότητά του αυτή, προσέλαβε δε σαν γραμματείς τους παρισταμένους κ.κ. Γεώργιο Κώτσο, Γενικό Νομικό Σύμβουλο της Τράπεζας και Μάριο Μπαχά, Διευθυντή των Νομικών Υπηρεσιών της Τράπεζας, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Καταστατικού της.
Επειδή ο μόνος παριστάμενος και αντικαθιστών το σύνολο των μετόχων της Τράπεζας είναι ο Προσωρινός Επίτροπός της, των εξουσιών και αρμοδιοτήτων όλων των μετόχων της Τράπεζας παυθεισών αυτοδικαίως καιπεριελθουσών στον προσωρινό Επίτροπο, κατά τη διάταξη του άρθρου 1 παράγραφος 3 του υπ` αριθ. 861/1975 προεδρικού διατάγματος, σε συνδυασμό με τις υπ` αριθ. 397/13.9.84 (ΦΕΚ 133/Τεύχος Α/13.9.84) και 429/18.12.1984 (ΦΕΚ 205/Τεύχος Α/18.12.1984) Πράξεις του κ. Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, παρέλκουν η δημοσίευση πρόσκλησης των μετόχων, η ανάρτηση πίνακα των μετόχων, ο έλεγχος της νομιμοποίησης των μετόχων και ο έλεγχος της απαρτίας. Ακολούθως ο Προσωρινός Επίτροπος κ. Ι. Παπακωνσταντίνου, αφού έλαβε υπόψη του:
1) Την υπ` αριθ. 82/28.7.1986 Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 117/Τεύχος Α/29.7.86, και με την οποία ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος καλεί την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε. να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο στο ποσό του ενός δισεκατομμυρίου πεντακοσίων εκατομμυρίων δραχμών (1.500.000.000) μέσα σε ενενήντα (90) ημέρες από τη δημοσίευσή της Πράξης αυτής.
2) Το κείμενο του σκεπτικού της πιο πάνω αριθ. 826/28.7.86 Πράξης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος, για να καταλήξει στην απόφασή του, έλαβε υπόψη του ανάμεσα στα άλλα και τις προηγούμενες Πράξεις του 397/13.9.1984 και 429/18.12.1984, με τις οποίες διόρισε Προσωρινό Επίτροπο στην Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος, στον οποίο, σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 3 του υπ` αριθ. 861/1975 προεδρικού διατάγματος, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του νόμου 236/1975, έχουν περιέλθει οι εξουσίες πάντων των καταστατικών και λοιπών οργάνων της “ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.”, επομένως και οι εξουσίες και ηαρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της.
3) Το άρθρο 10 του Καταστατικού της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος.
4) Το ότι με την πιο πάνω υπ` αριθ. 826/28.7.1986 Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ορίστηκε προθεσμία καταβολής του ποσού της αύξησης του κεφαλαίου ενενήντα (90) ημερών από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
5) Το ότι το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας ανέρχεται σήμερα σε εξακόσια εβδομήντα εκατομμύρια δραχμές (670.000.000) και είναι διηρημένο σε εξακόσιες εβδομήντα χιλιάδες ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας χιλίων δραχμών εκάστη (ΦΕΚ 2937/5.8.1980, 3539/ 15.9.1981 και 190/29.1.1982/Τεύχος ΑΕ και ΕΠΕ).
6) Το Πρακτικό Νο 70/29.7.1986 που έχει καταχωρηθεί στο Βιβλίο Πρακτικών Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος ΑΕ και ισχύει έκτοτε όπως τροποποιήθηκε το παρόν.
Αποφασίζει:
Το εκ δραχμών εξακοσίων εβδομήντα εκατομμυρίων (670.000.000) μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας αυξάνεται σε ένα δισεκατομμύριο επτακόσια εκατομμύρια δραχμές (1.700.000.000), διηρημένο σε ένα εκατομμύριο επτακόσιες χιλιάδες (1.700.000) ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας δραχμών χιλίων (1.000) εκάστη. Η αύξηση θα γίνει με την έκδοση ενός εκατομμυρίου τριάντα χιλιάδων (1.030.000) νέων ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας χιλίων (1.000) δραχμών εκάστης, καταβλητέας σε μετρητά μέχρι 27.10.1986, σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με την υπ` αριθ. 826/28.7.86 Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι εκ των παλαιών μετόχων επιθυμούντες να ασκήσουν το εκ του νόμου δικαίωμα προτιμήσεώς τους για την εγγραφή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου πρέπει να το ασκήσουν καταθέτοντας εις την Τράπεζα, με απόδειξη, σχετική αίτησή τους υπογραφόμενη από αυτούς το αργότερο μέχρι την 27 Αυγούστου 1986. Η πρόσκλησή τους θα γίνει σε δύο (2) τουλάχιστον πολιτικές εφημερίδες και μία (1) τουλάχιστον οικονομική εφημερίδα από εκείνες που κυκλοφορούν καθημερινά στην Αθήνα.
Για την υλοποίηση όλων των ανωτέρω, καθώς και για την περαιτέρω ελεύθερη κατά το νόμο διάθεση όσων εκ των νέων μετοχών δεν αναληφθούν από τους παλαιούς μετόχους με την άσκηση του δικαιώματος προτιμήσεως που έχουν, αρμόδιος είναι ο Προσωρινός Επίτροπος της Τράπεζας. Η ισχύς των αποφάσεων της παρούσας Πράξης – Πρακτικού ανατρέχει στις 29.7.1986, γιατί αποτελεί απλή φραστική τροποποιήση των αποφάσεων που λήφθηκαν και ισχύουν έκτοτε με το Πρακτικό Νο 70/29.7.1986 που έχεικαταχωρηθεί στο παρόν βιβλίο πρακτικών γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε. Στη συνέχεια ο Προσωρινός Επίτροπος τροποποιεί το άρθρο 6 του Καταστατικού της Τράπεζας που αναφέρεται στο μετοχικό της κεφάλαιο, ως ακολούθως:
“Αρθρο 6.
Το κεφάλαιο της Τράπεζας ορίστηκε αρχικά στο ποσό των δραχμών5.000.000 και διαιρείτο σε 10.000 μετοχές ονομαστικής αξίας δραχμών 500 η κάθε μία. Σε εκτέλεση του ν.δ. 2021/1942 και με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 15.3.1956 το κεφάλαιο αυξήθηκε και στη συνέχεια αναπροσαρμόστηκε σε εκτέλεση διαφόρων β. δ/των και του β.δ. της 14.11.1956, σε συνδυασμό προς το νόμο 2824/1954, οπότε ανήλθε την 1η Ιανουαρίου 1957 στο ποσό των δραχμών 1.180.000, μετά δε την έκπτωση 15.000 δραχμών που αποτελούσε το υπόλοιπο του λογαριασμού “κερδοζημιών”, απέμεινε 1.165.000 δραχμών, στο ποσό των οποίωνορίστηκε το καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο σύμφωνα με το άρθρο 10 του β.δ. της 14.11.1956. Το κεφάλαιο αυτό, διαιρέθηκε σε 1.165 μετοχές ονομαστικής αξίας δραχμών 1.000 η κάθε μία (ΦΕΚ/ΔΑΕ και ΕΠΕ 302/ 2.7.1960).
Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων που ελήφθη στη συνεδρίασή της 49/24.10.1979, το κεφάλαιο αυξήθηκε κατά το ποσό των τετρακοσίων ενενήντα οκτώ εκατομμυρίων οκτακοσίων τριάντα πέντε χιλιάδων (498.835.000) με έκδοση νέων μετοχών, οπότε το μετοχικό κεφάλαιο ανήλθε στο συνολικό ποσό των πεντακοσίων εκατομμυρίων (500.000.000) δραχμών διαιρούμενο σε πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας χιλίων (1.000) δραχμών η κάθεμία (ΦΕΚ/ΤΑΕ και ΕΠΕ 2937/5.8.80). Στη συνέχεια, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 24.3.81, το μετοχικό κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 100.000.000 δραχμών με την έκδοση νέων μετοχών ονομαστικής αξίας δραχμών 1.000 η κάθε μία (ΦΕΚ/ ΤΑΕ και ΕΠΕ 3539/15.9.1981). Νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 70.000.000 δραχμές έλαβε χώρα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 21.10.81 με έκδοση νέων μετόχων ονομαστικής αξίας δραχμών 1.000 η κάθε μία (ΦΕΚ/ΤΑΕ και ΕΠΕ 190/29.11.1982).
Με την Πράξη – Πρακτικό 70/29.7.1986 του Προσωρινού Επιτρόπου Ιωάννη Παπακωνσταντίνου που εκδόθηκε ενόψει της Πράξης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος 826/28.7.1986, το μετοχικό κεφαλαίο αυξήθηκε κατά 1.030.000.000 δραχμών με έκδοση νέων μετοχών ονομαστικής αξίας 1.000 δραχμών η κάθε μία. Ετσι, το μετοχικό κεφάλαιο ανήλθε στο συνολικό ποσό του 1.700.000.000 δραχμών που διαιρείται σε ένα εκατομμύριο επτακόσιες χιλιάδες μετοχές ονομαστικής αξίας δραχμών 1.000 η κάθε μία”.
Ο ΠΡΟΣ. ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ Η ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ
ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
3. Οι διατάξεις της παραγρ. 6 του άρθρ. 1 του ν. 1256/1952, καθώς και οι συναφείς διατάξεις του παραπέμπουν στο νόμο αυτόν, εφαρμόζονται στην “Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος” Α.Ε. ένα χρόνο μετά τη θέση σε ισχύ του παρόνος άρθρου.
Άρθρο 25
1. Στο άρθρο 16 παρ. 2 το κωδ. ν. 2190/1920, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 20 του π.δ. 409/28.11.1986 “προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας (κωδ. ν. 2190/1920) “περί Ανωνύμων Εταιριών”, όπως κωδικοποιήθηκε με το β.δ. 174/1963), προς το Κοινοτικό Δίκαιο, και ειδικότερα προς τις διατάξεις της πρώτης Οδηγίας 68/151/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 1968, της Δεύτερης Οδηγίας 77/349/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 1983″, προστίθεται περίπτωση στ`, που έχει ως εξής:
“στ. Αποκτήσεις με σκοπό τη διανομή των μετοχών στο προσωπικό της εταιρίας ή στο προσωπικό εταιρίας που είναι συνδεδεμένη με αυτή. Η διανομή των μετοχών αυτών πρέπει να πραγματοποιείται μέσα σε προθεσμία δώδεκα μηνών από την απόκτησή τους, μετά την πάροδο της οποίας η διάταξη της παρ. 3 ως προς τις περιπτώσεις γ` και ε` έχει εφαρμογή. Οι αποκτήσεις μετοχών αυτής της περίπτωσης γίνονται υπό τις εξής προϋποθέσεις:
– εφ` όσον η ονομαστική αξία των μετοχών αυτών, μαζί με τηνονομαστική αξία τυχόν μετοχών των προηγουμένων περιπτώσεων α – ε, δεν υπερβαίνει το ένα δέκατο (1/10) του μετοχικού κεφαλαίου.
– εφ` όσον δε θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του συνόλου των ιδίων κεφαλαίων της Εταιρείας, όπως προσδιορίζονται στο υπόδειγμα ισολογισμού που προβλέπεται από το άρθρο 42γ, κάτω από το ποσό που προβλέπει η παρ. 1 του άρθρου 44α, και
– εφ` όσον πρόκειται για μετοχές πλήρως εξοφλημένες”.
2. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Βιομηχανίας, Ερευνας και Τεχνολογίας και Εμπορίου και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις διάθεσης μετοχών στους εργαζόμενους και ιδίως θέματα που αφορούν το είδος των μετοχών αυτών, τις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν στα πρόσωπα των δικαιούχων, τον τρόπο διάθεσης και κατανομής τους, το ειδικό καθεστώς που θα τις διέπει καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
Άρθρο 26
Τα εδάφια β` και γ` της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ν. 1598/86(ΦΕΚ 73) “Ρύθμιση μισθώσεων κατοικιών και άλλες διατάξεις” τροποποιούνται ως ακολούθως:
Αρθρο 3.
“β) Με την επιφύλαξη της ρύθμισης του προηγούμενου εδαφίου, όλες οι μισθώσεις κατοικιών παρατείνονται έως τις 31 Ιουλίου 1987.
γ) Αγωγές για απόδοση μισθίου λόγω λήξης μισθωτικού χρόνου ή λόγω καταγγελίας σύμβασης αορίστου χρόνου, οι οποίες ασκούνται πριν να λήξουν οι προθεσμίες που ορίζονται στα προηγούμενα εδάφια α` και β` είναι απαράδεκτες.
Η δε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, που διατάσσουν την απόδοση του μισθίου λόγω λήξης συμφωνημένου χρόνου ή λόγω καταγγελίας μίσθωσης ορίστου χρόνου, αναστέλλεται έως την 31 Ιουλίου 1987. Κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής λογίζεται ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών ότι η μισθωτική σύμβαση διατηρείται”.
Άρθρο 27
Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Εθν. Οικονομίας και Οικονομικών, θεσπίζονται συμπληρωματικά μέτρα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων κατά την έννοια του άρθρου 2 του ν. 1262/1982, που λειτουργούν στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου και έχουν πραγματοποιήσει ή πραγματοποιούν επενδύσεις στους παραπάνω νομούς, ανεξάρτητα αν οι επενδύσεις αυτές έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν σε αναπτυξιακούς νόμους.
Με τα ίδια προεδρικά διατάγματα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις εφαρμογής των μέτρων του προηγούμενου εδαφίου.
Άρθρο 28
Αντικαθίσταται η παράγραφος 1 του άρθρου 7 του ν. 1475/1984 ως εξής:
“1. Επιτρέπεται η συνέχιση της λειτουργίας των λατομείων βιομηχανικών ορυκτών, εκτός από αυτά της νήσου Θήρας, μέχρι 31.8.1988, χωρίς να υπόκεινται οι εκμεταλλευτές τους στις κυρώσεις του άρθρου 11 του ν. 669/1977, με την προϋπόθεση ότι τα λατομεία αυτά λειτουργούσαν κατά την έναρξη ισχύος του ν. 669/1977 και εξακολουθούσαν να λειτουργούν κατά την έναρξη ισχύος των νόμων 1280/1982 και 1475/1984 και για τα οποία οι εκμεταλλευτές τους έχουν υποβάλει αιτήσεις μέχρι 11.9.1984 για χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης και δεν έχουν εκδοθεί σχετικές απορριπτικές αποφάσεις του αρμόδιου οργάνου”.
Άρθρο 29
Η ισχύς του νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν διαφορετικά ορίζεται σ` αυτόν.