Νόμος 1671 ΦΕΚ Α΄206/29.12.1986

Κύρωση Καταστατικού της Συντονιστικής Επιτροπής για τη μείωση του σεισμικού κινδύνου στα Βαλκάνια.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο πρώτο
Κυρώνεται και έχει την ισχύ που προβλέπει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος το Καταστατικό της Συντονιστικής Επιτροπής για τη μείωση του σεισμικού κινδύνου στα Βαλκάνια που υπογράφτηκε στο Παρίσι στις 20 Φεβρουαρίου 1985, του οποίου το κείμενο σε πρωτότυπο στην αγγλική γλώσσα και σε μετάφραση στην ελληνική έχει ως εξής:

ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΒΓΛΚΑΝΙΚΗΣ

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

Προοίμιο.

Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για συνεχή συνεργασία ανάμεσα στις Βαλκανικές χώρες στον τομέα της μείωσης των κινδύνων από τους σεισμούς και σημειώνοντας την πρόοδο που έχει γίνει αναφορικά με την επίτευξη των αντικειμενικών αυτών στόχων μέσω των διαφόρων περιφερειακών και ειδικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν στην περιοχή με την υποστήριξη του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών UNDP (1), καθώς και την ανάγκη και επιθυμία για συνέχιση αυτών των προσπαθειών, οι χώρες της Βαλκανικής αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα μόνιμο όργανο προκειμένου να διασφαλίσουν τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας. Η συνεργασία αυτή θα ενσωματώνει τους κλάδους της εκτίμησης των κινδύνων από τους σεισμούς, τον αντισεισμικό σχεδιασμό, καθώς και τις κατασκευές και το σχεδιασμό αντισεισμικής προστασίας, συμβάλλοντας κατ` αυτό τον τρόπο στη συνολική μείωση της σεισμικής επικινδυνότητας. Η απεριόριστη ανταλλαγή πληροφοριών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής της συνεργασίας.

Άρθρο Ι

Επωνυμία.

1. Η Επιτροπή θα είναι γνωστή ως “Μόνιμη Συντονιστική Επιτροπή για τη μείωση της σεισμικής επικινδυνότητας στην περιοχή της Βαλκανικής”.

2. Η επιτροπή είναι μια περιφερειακή διακυβερνητική επιτροπή. Η συμμετοχή ως μέλους στην επιτροπή καθορίζεται στο άρθρο III παρακάτω.

Άρθρο II

Σκοποί.

Σκοποί της Επιτροπής είναι:

1. Να προαγάγει και ενθαρρύνει την επιστημονική και τεχνική συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της Βαλκανικής σε δραστηριότητες που αποσκοπούν στη μείωση των κινδύνων κατά της ζωής και της περιουσίας που προκαλούνται από τους σεισμούς στην περιοχή.

2. Να προγραμματίζει, συντονίζει και αξιολογεί την εφαρμογή ενός Περιφερειακού Προγράμματος έρευνας και εκπαίδευσης στους επιστημονικούς και τεχνικούς κλάδους που αφορούν τη μείωση της σεισμικής επικινδυνότητας.

3. Να παρέχει συμβουλές στις κυβερνήσεις των χωρών της Βαλκανικής αναφορικά με τα πρακτικά μέτρα που μπορούν να παρθούν σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι ανθρώπινων και υλικών απωλειών από τους σεισμούς.

4. Να προωθεί τη διάδοση επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων που απορρέουν από το παραπάνω πρόγραμμα, ειδικά ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες χώρες των σεισμικών περιοχών.

Άρθρο III

Ιδιότητα μέλους.

1. Η συμμετοχή ως μέλους στην Επιτροπή θα είναι ανοιχτή στις ακόλουθες χώρες: Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Αλβανίας. Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας. Ελληνική Δημοκρατία. Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας. Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ρουμανίας. Τουρκική Δημοκρατία. Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

2. Κάθε χώρα – μέλος θα αντιπροσωπεύεται στις συνόδους της Επιτροπής από έναν ανώτατο εκπρόσωπο της κυβέρνησης, ο οποίος θα συνεπικουρείται από συμβούλους των συναφών επιστημονικών και τεχνικών κλάδων, οσάκις τούτο απαιτείται. Οι σύμβουλοι αυτοί θα επιλέγονται κατά προτίμηση ανάμεσα σε πρόσωπα που έχουν ενεργό συμμετοχή στο σχεδιασμό ή την εφαρμογή του Περιφερειακού Προγράμματος που αναφέρεται στο παραπάνω άρθρο II-2.

3. Οι ακόλουθοι διεθνείς οργανισμοί θα γίνονται δεκτοί στις συνόδους της Επιτροπής ως παρατηρητές χωρίς δικαίωμα ψήφου: Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδεία, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (ΟΥΝΕΣΚΟ). Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για την Βιομηχανική Ανάπτυξη. Συντονιστικό Γραφείο αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στους πληττόμενους από τις θεομηνίες. Κέντρο Ανθρωπίνων Οικισμών των Ηνωμένων Εθνών. Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη. Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον.

4. Η Επιτροπή θα μπορεί να προσκαλεί ομόφωνα τις αρμόδιες διεθνείς περιφερειακές ή εθνικές οργανώσεις να στέλνουν παρατηρητές στις συνόδους της Επιτροπής.

5. Κάθε Χώρα – Μέλος θα διαθέτει μια και μόνη ψήφο.

Άρθρο IV.

Σύνοδοι.

1. Η Επιτροπή θα συνέρχεται τουλάχιστον μία φορά κάθε ημερολογιακό έτος σε κάθε χώρα μέλος εκ περιτροπής στις ημερομηνίες που θα αποφασίζει.

2. Ο εκπρόσωπος της χώρας στην οποία συνέρχεται η σύνοδος θα είναι ο Πρόεδρος αυτής της συνόδου και θα συνεχίζει να παραμένει Πρόεδρος της Επιτροπής μέχρι την έναρξη της επόμενης συνόδου.

3. Το σχέδιο ημερήσιας διάταξης για κάθε σύνοδο της επιτροπής θα προετοιμάζεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο και θα αποστέλλεται από αυτόν σε όλα τα άλλα Μέλη και τους Παρατηρητές της Επιτροπής τουλάχιστον έξι εβδομάδες πριν από την ημερομηνία που έχει καθορισθεί για τη σύνοδο. Το σχέδιο ημερήσιας διάταξης για την πρώτη σύνοδο της Επιτροπής θα προετοιμάζεται από τον εκπρόσωπο της χώρας στην οποία συνέρχεται η σύνοδος.

4. Η Κυβέρνηση της χώρας συγκλήσεως της συνόδου θα παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις και υπηρεσίες Γραμματείας κάθε συνόδου.

5. Σε κάθε σύνοδο, η Επιτροπή θα αποφασίζει για την ημερομηνία και τον τόπο της επόμενης συνόδου, λαμβανομένων υπόψη των διατάξεων του άρθρου IV 21 παραπάνω.

6. Η Επιτροπή θα εγκρίνει τον Εσωτερικό της Κανονισμό.

Άρθρο V.

Καθήκοντα.

1. Η Επιτροπή θα ασκεί τα ακόλουθα καθήκοντα:

α) Θα καταρτίζει και περιοδικά θα αναθεωρεί ένα μακροπρόθεσμο περιφερειακό Πρόγραμμα έρευνας, εκπαίδευσης και πρακτικών μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση της σεισμικής επικινδυνότητας στην περιοχή της Βαλκανικής.

β) Θα προετοιμάζει και θα εγκρίνει ετήσια σχέδια εργασίας αναφορικά με τις δραστηριότητες που θα αναλαμβάνονται, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται κάθε χρόνο μέσα στα πλαίσια του εγκεκριμένου Περιφερειακού Προγράμματος.

γ) Θα συστήνει τοπικές ομάδες εργασίας εμπειρογνωμόνων για την εφαρμογή του Προγράμματος και θα διορίζει τα μέλη τους μετά από διαβουλεύσεις με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους.

δ) Θα αναθεωρεί τις ετήσιες εκθέσεις που υποβάλλουν στην Επιτροπή οι διορισμένες ομάδες εργασίας και θα αξιολογεί τα αποτελέσματα των εργασιών τους.

ε) Θα συντονίζει τη χρησιμοποίηση οποιασδήποτε οικονομικής ή άλλης βοήθειας που θα παρέχουν διεθνείς οργανισμοί ή εθνικές οργανώσεις ξένες προς την περιοχή για την εφαρμογή του περιφερειακού Προγράμματος.

στ) Θα αναφέρει ετησίως στις Κυβερνήσεις των Κρατών – Μελών.

2. Η γλώσσα εργασίας της Επιτροπής θα είναι τα αγγλικά.

3. Η Επιτροπή θα ορίζει υπο-επιτροπές για την εξέταση των ειδικών πτυχών του προγραμματικού σχεδιασμού ή της εφαρμογής του προγράμματος. Η Επιτροπή θα καθορίζει τα όρια δικαιοδοσίας της κάθε υποεπιτροπής.

Άρθρο VI.

Αρχεία και Γραμματεία.

1. Σε κάθε χώρα – μέλος θα συσταθούν γραφεία του Προγράμματος και θα τεθούν κάτω από την εποπτεία των εθνικών αντιπροσώπων. Τα γραφεία αυτά θα είναι εφοδιασμένα με μία πλήρη σειρά σχετικών αρχείων.

2. Κάθε Κράτος – μέλος θα παρέχει εκ περιτροπής κατά τη διάρκεια της προεδρίας του τις αναγκαίες υπηρεσίες Γραμματείας.

Άρθρο VII.

Οικονομικά.

1. Τα οδοιπορικά έξοδα των εθνικών αντιπροσώπων και των συμβούλων τους στις συνόδους της Επιτροπής, καθώς και εκείνα των εμπειρογνωμόνων που συμμετέχουν στις συναντήσεις των τοπικών ομάδων εργασίας, θα καταβάλλονται από τις οικείες κυβερνήσεις.

2. Η κυβέρνηση της χώρας στην οποία συνέρχεται η συνοδός της επιτροπής θα καλύπτει τα έξοδα διατροφής και διαμονής κατά τη διάρκεια της συνόδου των εθνικών αντιπροσώπων καθώς και μέχρι δυο συμβούλων κάθε χώρας – μέλους που παρίσταται στη σύνοδο. Οι ίδιες υποχρεώσεις θα αναλαμβάνονται από τις φιλοξενούσες χώρες αναφορικά με τους διορισμένους εμπειρογνώμονες άλλων κρατών – μελών που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των τοπικών ομάδων εργασίας που προαναφέρθηκαν, εκτός εάν τα έξοδα καλύπτονται από πόρους προερχόμενους από διεθνείς πηγές.

3. Τα οδοιπορικά και τα έξοδα διατροφής των παρατηρητών διεθνών οργανισμών που παρίστανται στις συνόδους της Συντονιστικής Επιτροπής ή των τοπικών ομάδων εργασίας ή σε οποιαδήποτε σύνοδο συγκαλείται σύμφωνα με το Περιφερειακό Πρόγραμμα, θα καλύπτονται από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους.

4. Η χρησιμοποίηση οποιασδήποτε οικονομικής ή άλλης βοήθειας πρόκειται να παρασχεθεί από διεθνείς ή άλλους εθνικούς οργανισμούς ξένους προς την περιοχή για την εφαρμογή ειδικών πτυχών του Περιφερειακού Προγράμματος θα υπόκειται στις προσήκουσες συμφωνίες και διακανονισμούς των ενδιαφερομένων Μερών.

Άρθρο VIII

Τροποποιήσεις.

Οι τροποποιήσεις του παρόντος Καταστατικού θα εγκρίνονται, από την επιτροπή με ομοφωνία των μελών της.

Άρθρο ΙΧ

Παύση.

Η Επιτροπή δύναται να παυθεί δι` απλής πλειοψηφίας των μελών της, αφού παρασχεθεί όμως σ` αυτήν ικανός χρόνος για την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων που έχουν ήδη αναληφθεί.

Άρθρο X.

Θέση σε ισχύ.

Το παρόν καταστατικό θα τεθεί ισχύ μετα τη γνωστοποίηση προς την UNESCO πέντε κρατών – μελών, που αναφέρονται στην παραγρ. 1 του άρθρου 2. της επιθυμίας τους να δεσμευθούν από το παρόν καταστατικό. Σε πίστωση των παραπάνω, οι υπογεγραμμένοι, δεόντως εξουσιοδοτημένοι από τις οικείες κυβερνήσεις τους, υπέγραψαν το παρόν καταστατικό. Έγινε στο Παρίσι στις 20 Φεβρουαρίου 1985 στην αγγλική γλώσσα. Το πρωτότυπο θα κατατεθεί στα αρχεία της UNESCO.

Υπογραφές των Εκπροσώπων:

Για την Κυβέρνηση της Λαϊκής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Αλβανίας (υπογραφή) 20/2/85. Για την Κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας (υπογραφή) 20/2/85. Για την Κυβέρνηση της ελληνικής Δημοκρατίας (υπογραφή) 20/2/85. Για την Κυβέρνηση της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας (υπογραφή) 20/2/85. Για την Κυβέρνηση της Τούρκικης Δημοκρατίας (υπογραφή) 20/2/85. Για την Κυβέρνηση της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (υπογραφή) 23/4/85.

Άρθρο δεύτερο
Τα Πρωτόκολλα – Πρακτικά, που καταρτίζονται από τις Επιτροπές του άρθρου IV σε εκτέλεση του Καταστατικού, εγκρίνονται με κοινή πράξη των αρμόδιων κατά περίπτωση υπουργών.

Άρθρο τρίτο
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και του Καταστατικού σύμφωνα με το άρθρο 10.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 1986

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ