Νόμος 1640 ΦΕΚ Α΄122/11.8.1986
Περιαφή εκτελεστηρίου τύπου στις αποφάσεις οργάνων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σύσταση ειδικής νομικής υπηρεσίας για θέματα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο 1
1. Οι αποφάσεις των κοινοτικών οργάνων που προβλέπονται στα άρθρα 44 και 92 της συνθήκης “περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητος Άνθρακος και Χάλυβος”, 187 και 192 της συνθήκης “περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος” και 159 και 164 της συνθήκης “περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητος Ατομικής Ενεργείας” αποτελούν τίτλους εκτελεστούς στην Ελλάδα και εκτελούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 904 και επόμενα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
2. Ύστερα από έλεγχο της γνησιότητας εγγράφου της απόφασης, που διενεργείται από τον Υπουργό των Εξωτερικών, ο κατά το άρθρο 918 Κ. Πολ. Δ. εκτελεστήριος τύπος δίνεται από το δικαστή του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών, στο οποίο και τηρείται ειδικό αρχείο.
3. Η επίσπευση της αναγκαστικής εκτέλεσης μπορεί να ανατίθεται στην ειδική νομική υπηρεσία για θέματα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Ε.Ν.Υ.Ε.Κ.) του Υπουργείου Εξωτερικών.
Άρθρο 2
1. Στο άρθρο 47 του ν. 419/1976 (ΦΕΚ 221) μετά την παράγραφο 2 προστίθεται παράγραφος 2α ως εξής: “2α. Στο Υπουργείο Εξωτερικών συνιστάται Ειδική Νομική Υπηρεσία για θέματα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Ε.Ν.Υ.Ε.Κ.), το προσωπικό της οποίας διέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 419/1976. Η Ειδική Νομική Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων είναι αρμόδια για:
α. την αντιμετώπιση των νομικών ζητημάτων τα οποία ανακύπτουν από την εν γένει εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου στην Ελλάδα,
β. τη γνωμοδότηση επί θεμάτων ερμηνείας και εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου,
γ. το χειρισμό των ζητημάτων εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου, τα οποία ανακύπτουν κατά τις διαδικασίες συνδιαλλαγής μεταξύ των αρμόδιων οργάνων της Ελληνικής Δημοκρατίας και των οργάνων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων,
δ. το χειρισμό των αναφυόμενων διαφορών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ενώπιον των αρμόδιων οργάνων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων,
ε. την υπεράσπιση των υποθέσεων και την εκπροσώπηση της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώπιον των δικαστηρίων ή άλλων δικαστικών ή διοικητικών αρχών των κρατών-μελών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, επί υποθέσεων που αφορούν στην ερμηνεία και εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου ή σε θέματα που σχετίζονται με αυτό,
στ. την εν γένει νομική υποστήριξη της μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες,
ζ. τη συμμετοχή σε ομάδες εργασίας του Συμβουλίου και της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, κατά την επεξεργασία προτάσεων οδηγιών και κανονισμών που αναφέρονται σε κοινοτικά νομικά θέματα.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από την παρ. Α του άρθρου 6 του Ν.2197/1994 (Α 42).
2. Στο άρθρο 53 του ίδιου νόμου προστίθενται παράγραφοι 3α, 3β, 3γ και 3δ ως εξής:
“3α. Οι θέσεις του επιστημονικού προσωπικού της Ε.Ν.Υ.Ε.Κ. ορίζονται ως ακολούθως:
α. Μία Θέση ειδικού νομικού συμβούλου Α` τάξης.
β. Μία θέση ειδικού νομικού συμβούλου Β` τάξης.
γ. δύο θέσεις βοηθών ειδικών νομικών συμβούλων δ. τέσσερις θέσεις νομικών συνεργατών Α` τάξης
ε. έξι θέσεις νομικών συνεργατών Β` τάξης.
στ. έξι θέσεις γραμματέων της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας για θέματα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων”.
“3β. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Εξωτερικών και Οικονομικών, οι θέσεις του Επιστημονικού προσωπικού της Ε.Ν.Υ.Ε.Κ. μπορεί να αυξάνονται κατά δέκα ως εξής:
α. Μία θέση ειδικού νομικού συμβούλου Β` τάξης.
β. μία θέση βοηθού ειδικού νομικού συμβούλου.
γ. δύο Θέσεις νομικών συνεργατών Α` τάξης. δ. τρεις θέσεις νομικών συνεργατών Β` τάξης. ε. τρεις θέσεις γραμματέων της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας για θέματα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων”.
“3γ. Του προσωπικού της Ε.Ν.Υ.Ε.Κ. προΐσταται ο ειδικός νομικός σύμβουλος Α` τάξης”.
“3δ. Οι διατάξεις των παραγράφων 4, εδ. α` και 5 εφαρμόζονται αναλόγως και για το επιστημονικό προσωπικό της Ε.Ν.Υ.Ε.Κ.”.
3. Μετά το άρθρο 76 του ίδιου νόμου προστίθεται άρθρο 76α ως εξής:
“Άρθρο 76α
Ειδικά τυπικά προσόντα του προσωπικού της Ε.Ν.Υ.Ε.Κ.
1. Για το διορισμό σε θέση γραμματέα της Ε.Ν.Υ.Ε.Κ. απαιτούνται εκτός από τα γενικά και τα εξής ειδικά προσόντα: α. Πτυχίο νομικού τμήματος ημεδαπού πανεπιστημίου ή ισότιμο πτυχίο ομοταγούς αλλοδαπού πανεπιστημίου. β. διετής τουλάχιστον άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος ή μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα ευρωπαϊκού κοινοτικού, ιδιωτικού ή δημόσιου δικαίου που αποδεικνύονται από σχετικό δίπλωμα ημεδαπού ή ομοταγούς αλλοδαπού πανεπιστημίου και γ. καλή γνώση της γαλλικής και αγγλικής γλώσσας ή πλήρης γνώση της μιας από αυτές και επαρκής γνώση της άλλης.
2. Ο διορισμός γίνεται ύστερα από σχετικό διαγωνισμό. Τα εξεταζόμενα θέματα, ο τρόπος διεξαγωγής του διαγωνισμού, η σύνθεση της εξεταστικής επιτροπής, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια ρυθμίζονται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Εξωτερικών.
3. Για την προαγωγή και τον καθορισμό του βασικού μισθού του επιστημονικού προσωπικού της Ε.Ν.Υ.Ε.Κ. εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 101 και 131, παρ. 4”.
Άρθρο 3
1. Κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού, στις θέσεις των νομικών συνεργατών Α` τάξης, των νομικών συνεργατών Β`, τάξης και των γραμματέων της Ε.Ν.Υ.Ε.Κ. μπορούν να διοριστούν δημόσιοι υπάλληλοι ή δημόσιοι λειτουργοί, υπάλληλοι ν.π.δ.δ. ή υπηρετούντες στο δημόσιο, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, εφόσον έχουν τα προσόντα που προβλέπονται από την παράγραφο 1 του άρθρου 76α του ν. 419/1976, που προστίθενται με την παρ. 3 του άρθρου 2 του παρόντος.
2. Στις θέσεις των γραμματέων της Ε.Ν.Υ.Ε.Κ., μπορούν να διοριστούν, εφόσον έχουν τα προσόντα που προβλέπονται από την παράγραφο 1 του άρθρου 76α του ν. 419/1976, που προστίθεται με την παράγραφο 3 του προηγούμενου άρθρου, και όσοι έχουν σύμβαση για μελέτη νομικών θεμάτων κοινοτικού δικαίου στο Υπουργείο Εξωτερικών.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Εξωτερικών, που εκδίδεται μέσα σε έξι μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος, συνιστάται τριμελής επιτροπή επιλογής, που εξετάζει τα προσόντα και επιλέγει τους διοριστέους στις θέσεις των προηγούμενων παραγράφων. Η τριμελής επιτροπή επιλογής αποτελείται από έναν υπάλληλο του διπλωματικού κλάδου με βαθμό τουλάχιστον πληρεξούσιου υπουργού Β` τάξης ως πρόεδρο και ως μέλη: τον προϊστάμενο της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, και ένα μέλος του διδακτικού -ερευνητικού προσωπικού των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, ειδικευμένο σε θέματα δικαίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Με την ίδια απόφαση ορίζονται οι αναπληρωτές τους, καθώς και ο γραμματέας της Επιτροπής. Ύστερα από αιτιολογημένη γνώμη της Επιτροπής, ο Υπουργός Εξωτερικών διορίζει το ειδικό επιστημονικό προσωπικό της Ε.Ν.Υ.Ε.Κ.
4.Σημ.: όπως είχε προστεθεί με το άρθρο 6 παρ. 4 του Ν. 1791/1988, ΦΕΚ Α 141),καταργήθηκε από την περ.3 της παρ.Γ του άρθρ.6 του Ν.2197/1994 (Α 42).
5.Σημ.: όπως είχε προστεθεί με το άρθρο 6 παρ. 4 του Ν. 1791/1988, ΦΕΚ Α 141),καταργήθηκε από την περ.3 της παρ.Γ του άρθρ.6 του Ν.2197/1994 (Α 42).
Άρθρο 4
Σημ.: όπως το άρθρο 4 καταργήθηκε από την περ.3 της παρ.Γ του άρθρ.6 του Ν.2197/1994 (Α 42).
Άρθρο 5
1. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών είναι δυνατή, ανάλογα με τις εκάστοτε υπηρεσιακές ανάγκες, η διάρθρωση της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες στις Βρυξέλλες σε οργανικές μονάδες. Με όμοια απόφαση καθορίζονται οι αρμοδιότητες των οργανικών μονάδων, η κατανομή και η σύνθεση του προσωπικού, οι προϊστάμενοι των μονάδων, το δικαίωμα υπογραφής υπηρεσιακών εγγράφων από αυτούς και ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα, σχετικό με την οργάνωση και λειτουργία των μονάδων αυτών. Οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων μπορεί να μην είναι υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου. Η διάρθρωση της μόνιμης αντιπροσωπείας σε οργανικές μονάδες δε συνεπάγεται την αύξηση των οργανικών θέσεων των κλάδων προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών.
2. Οι αποσπάσεις υπαλλήλων του δημόσιου τομέα της μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στις Ευρωπαϊκής Κοινότητες στις Βρυξέλλες, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων, διενεργούνται χωρίς χρονικό περιορισμό, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες της μόνιμης αντιπροσωπείας.
3. Για την κάλυψη έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες συνιστώται δέκα θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού διάφορων ειδικοτήτων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, διετούς διάρκειας, που μπορεί να παραταθεί για ένα έτος ακόμη. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Εξωτερικών ορίζονται τα τυπικά προσόντα του προσωπικού αυτού και η βαθμολογική αντιστοιχία των προσλαμβανομένων προς τους υπαλλήλους του διπλωματικού κλάδου. Οι αποδοχές των υπαλλήλων αυτών καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών.
Άρθρο 6
1. Κάθε άλλη διάταξη που είναι αντίθετη με τις διατάξεις αυτού του νόμου καταργείται.
2. Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 04 Αυγούστου 1986
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤ. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.