Νόμος 1623 ΦΕΚ Α΄115/18.7.1986

Κύρωση του Καταστατικού του Μεσογειακού Προγράμματος Καταπολέμησης Ζωονόσων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο πρώτο
Κυρώνεται και έχει την ισχύ που προβλέπει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος το Καταστατικό του Μεσογειακού Προγράμματος Καταπολέμησης Ζωονόσων που καταρτίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και υπογράφηκε από την Ελλάδα την 17 Μαΐου 1984 του οποίου το κείμενο σε πρωτότυπο στην αγγλική γλώσσα και σε μετάφραση στην Ελληνική έχει ως εξής:

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΩΣ ΖΩΟΝΟΣΩΝ

Εισαγωγή

Το παραπάνω Πρόγραμμα ξεκίνησε το 1978 με πρωτοβουλία μερικών χωρών και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ.) με την υποστήριξη του Ανταπτυξιακού Προγράμματος των Ενωμένων Εθνών. Ηταν το αποτέλεσμα της Απόφασης WHA 31.48 για την πρόληψη και τον έλεγχο των ζωονόσων και των τροφοασθενειών που προέρχονται από ζωικά προϊόντα και που υιοθετήθηκε από την 31η Συνέλευση της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας το Μάη του 1978. Το Πρόγραμμα προώθησε με επιτυχία τη διακρατική συνεργασία των υπηρεσιών και ανέπτυξε εθνικά προγράμματα σχετικά με τον έλεγχο της λύσσας, της εχινοκοκκίασης, του πυρετού της Κοιλάδας του Ρίφτ, της βρουκέλλωσης και τον τροφοασθενειών. Το παρόν καταστατικό συμφωνήθηκε με σκοπό να προωθήσει το Πρόγραμμα με την πλήρη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων κρατών.

Άρθρο 1.

Αντικειμενικός σκοπός του Προγράμματος.

1. Ο αντικειμενικός σκοπός του Προγράμματος είναι: α) Να ενθαρρύνει ολοκληρωμένα προγράμματα για τον έλεγχο των ζωονόσων και των σχετικών τροφοασθενειών σαν μέρος των εθνικών προγραμμάτων υγείας. β) Να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών κτηνιατρικών και των υπηρεσιών υγείας βελτιώνοντας την επαγρύπνηση, πρόληψη και έλεγχο αυτών των ασθενειών. γ) Να συνεχίσει και να εξυψώσει τη συνεργασία μεταξύ των κατάλληλων συνεργαζόμενων κέντρων του Π.Ο.Υ. μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων που καλύπτονται από το Πρόγραμμα.

2. Το Πρόγραμμα θα καλύπτει όλες τις ζωονόσους και τις σχετικές τροφοασθένειες ειδικότερα της λύσσας, της εχινοκοκκίασης, της βρουκέλλωσης, της σαλμονέλλωσης και άλλων τροφοασθενειών.

Άρθρο 2.

Συμμετοχή στο Πρόγραμμα.

1. Κάθε κράτος της Ευρώπης, ή αραβικό κράτος θα προσκληθεί από το Γενικό Διευθυντή της Π.Ο.Υ. να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα δηλώνοντας σύ αυτόν τον αποδοχή του παρόντος Καταστατικού.

2. Η συμμετοχή ενός κράτους μέλους στο Πρόγραμμα διακόπτεται έξι (6) μήνες μετά που θα προειδοποιήσει το Γενικό Διευθυντή του Π.Ο.Υ. για την απόφαση διακοπής της συμμετοχής.

3. Αναστέλλεται η συμμετοχή ενός κράτους αν αυτό δεν εκπληρώσει ή εγγυηθεί την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων σύμφωνα με το άρθρο 3.1 (γ) για δύο συνεχή χρόνια. Αυτά δεν ισχύουν αν η Κοινή Συντονιστική αποφασίσει διαφορετικά σύμφωνα με το άρθρο 7.

4. Πολύπλευρες οργανώσεις ή φορείς μπορεί να προσκληθούν από την Κοινή Συντονιστική Επιτροπή να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα.

Άρθρο 3.

Υποχρεώσεις των Κρατών μελών.

1. Τα κράτη που αποδέχονται το Καταστατικό αυτό αναλαμβάνουν την υποχρέωση: α) Να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν κατάλληλα και αποτελεσματικά εθνικά προγράμματα σχετικά με την καταπολέμηση των ζωονόσων και των τροφοασθενειών. β) Να ασκήσουν κάθε επιρροή για την καλύτερη εξασφάλιση τεχνικής συνεργασίας με άλλα κράτη μέλη, με συνεργαζόμενα κέντρα της Π.Ο.Υ. με εθνικά ινστιτούτα και να διευκολύνουν συνεργασίες για έρευνες και εκπαιδεύσεις, πληροφόρηση κλπ. γ) Να δεσμεύονται ως τι 30 Ιουνίου κάθε έτους με την κατάθεση μιας ετήσιας οικονομικής συμμετοχής $ 15.000 (δεκαπέντε χιλιάδων δολαρίων), να πληροφορούν την Π.Ο.Υ. για τη δέσμευση αυτή και να καταθέτουν το ποσό αυτό στην Π.Ο.Υ. πριν από το τέλος του έτους. Ποσό που υπερβαίνει την ελάχιστη καταβολή των 15.000 δολλ. μπορεί ύστερα από συμφωνία με την Κοινή Συντονιστική Επιτροπή (Κ.Σ.Ε.) να καταβληθεί και σε είδος.

2. Αμέσως μετά την αποδοχή του παρόντος Καταστατικού κάθε κράτος μέλος θα ορίσει έναν εθνικό συντονιστή που θα διαπραγματεύεται τις σχέσεις του κράτους αυτού με το Πρόγραμμα.

Άρθρο 4.

Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

1. Η Π.Ο.Υ., θα είναι υπεύθυνη για τη διεύθυνση και το συντονισμό του Προγράμματος σε συνεργασία με τα κράτη μέλη. Η Π.Ο.Υ. θα στηρίζεται στα περιφερειακά και κεντρικά της γραφεία για το σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση των δραστηριοτήτων του Προγράμματος.

2. Η Π.Ο.Υ. σύμφωνα με τους οικονομικούς κανονισμούς της θα διαχειρίζεται τα ποσά που λαμβάνει σύμφωνα με το άρθρο 3.1. (γ) αποκλειστικά για σκοπούς που αφορούν το Πρόγραμμα. Θα πρέπει να υποβάλει έναν ετήσιο απολογισμό στην Κοινή Συντονιστική Επιτροπή.

3. Θα κάνει ότι είναι δυνατό για την πρόσθετη οικονομική υποστήριξη του Προγράμματος με ποσά από άλλες χρηματοδοτικές πηγές.

Άρθρο 5.

Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του Ο.Η.Ε. και Διεθνές Επιζωοτολογικό Γραφείο (Ο.Ι.Ε.) Το F.A.O. και το Ο.Ι.Ε. θα ενημερώνονται για την πρόοδο του προγράμματος και θα κληθούν να συντονίζουν τις δραστηριότητες τους ανάλογα στον τομέα του ελέγχου των ζωονόσων και να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικές με το Πρόγραμμα.

Άρθρο 6.

Συμβούλιο Υπουργών Υγείας των Αραβικών Κρατών.

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και το Αραβικό Ταμείο για Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη.

Το Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας των Αραβικών Κρατών, η Ε.Ο.Κ. και το Αραβικό Ταμείο θα ενημερώνονται σχετικά με την πρόοδο του Προγράμματος και θα κληθούν να συνεργαστούν με το Πρόγραμμα και να συμμετάσχουν στις εργασίες του.

Άρθρο 7. Η Κοινή Συντονιστική Επιτροπή.

1. Συνιστάται μια Κοινή Συντονιστική Επιτροπή που θα αποτελείται από όλα τα κράτη μέλη και την Π.Ο.Υ. Θα αναστέλλεται η συμμετοχή του κράτους μέλους εκείνου που θα καθυστερεί την οικονομική συνεισφορά σύμφωνα με το άρθρο 3.1. (γ).

2. Η Κοινή Συντονιστική Επιτροπή: α) Θα κρίνει τις δραστηριότητες του Προγράμματος. β) Θα εξετάζει με σκοπό να εγκρίνει τις δραστηριότητες και τα οικονομικά που προτείνονται από την Π.Ο.Υ. για την επόμενη διετία. γ) Θα εξετάζει με σκοπό να υιοθετεί προτάσεις, διορθωτικές, τροποποιήσεις του παρόντος Καταστατικού σύμφωνα με το άρθρο 10.

3. Η Κ.Σ.Ε. θα συνέρχεται με εισήγηση της Π.Ο.Υ. τουλάχιστον κάθε 2 χρόνια. Σύμφωνα με την παρ. 4 μπορεί να υιοθετήσει δικούς της κανονισμούς διαδικασίας και να εγκρίνει τη δημιουργία υπό – επιτροπών κατάλληλων να την απαλλάσσουν από τις ευθύνες της.

4. Αποφάσεις μπορούν να λαμβάνονται από την Κ.Σ.Ε. όταν υπάρχει απλή πλειοψηφία των παρόντων κρατών μελών και της Π.Ο.Υ. Όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται ομόφωνα. Αν η ομοφωνία δεν είναι δυνατή τότε οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία και ψηφοφορία των παρόντων μελών. Τα παραπάνω δεν ισχύουν όταν το καταστατικό σαφώς καθορίζει διαφορετική διαδικασία.

5. Εκπρόσωποι των οργανισμών που αναφέρονται στα άρθρα 5 και 6 και κάθε άλλου οργανισμού ή φορέα που θα προσκληθούν από την Κ.Σ.Ε. μπορούν να παρίστανται στις συνεδριάσεις της σαν παρατηρητές.

Άρθρο 8.

Μεσογειακό Κέντρο Καταπολεμήσεως Ζωονόσων.

1. Το Πρόγραμμα θα έχει ένα Μ.Κ.Κ.Ζ. που θα ασκεί με την καθοδήγηση της Κ.Σ.Ε. και της Π.Ο.Υ. μία συντονιστική και συνδετική λειτουργία. Ύστερα από συμφωνία με την Ελληνική Κυβέρνηση και της Π.Ο.Υ. το Κέντρο θα έχει έδρα την Αθήνα.

2. Ο Διευθυντής του Κέντρου θα διορίζεται από την Π.Ο.Υ. και θα εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των αναγκαίων πόρων. Ο Διευθυντής θα έχει την εξουσία να ενεργεί για λογαριασμό του Κέντρου. Άλλο απαραίτητο προσωπικό που θα υπάγεται στην αρμοδιότητα του Διευθυντή θα τοποθετείται σύμφωνα με αυτά που θα καθορίζει η Κ.Σ.Ε. σε συνεργασία με την Π.Ο.Υ. και την Κυβέρνηση που φιλοξενεί το Κέντρο.

3. Το Κέντρο θα πρέπει: α) Να αποτελεί στοιχείο ή μέρος του Προγράμματος, να ενεργεί σαν συντονιστής εθνικών δραστηριοτήτων στον τομέα των ζωονόσων και τροφοασθενειών, διευκολύνοντας τις διακρατικές σχέσεις με τις αρμόδιες εθνικές υπηρεσίες και τα σχετικά εθνικά ιδρύματα. β) Να διατηρεί δεσμούς με τα περιφερειακά και τα κεντρικά γραφεία της Π.Ο.Υ. και άλλους σχετικούς οργανισμούς. γ) Να συμβουλεύει τα κράτη μέλη ύστερα από αίτησή τους για το σχεδιασμό και διαχείριση εθνικών δραστηριοτήτων σχετικών με το Πρόγραμμα. δ) Να ασκεί καθήκοντα πληροφοριακών γραφείων για ζωονόσους και τροφοασθένειες. ε) Να κρατά αρχείο για πηγές που έχουν σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό, τις εκπαιδευτικές διευκολύνσεις και την εκπαίδευση σε θέματα υγείας και βιολογικών προϊόντων. στ) Να συμβουλεύει και να προωθεί σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα. ζ) Να εντοπίζει κέντρα που μπορούν να είναι ικανά να αναλάβουν μέρος των δραστηριοτήτων του Προγράμματος και να φροντίζει για την ενσωμάτωση των κέντρων αυτών στο Πρόγραμμα. η) Να εκτελεί κάθε άλλη λειτουργία που μπορεί να ζητηθεί από την Κ.Σ.Ε.

4. Το Κέντρο θα υποβάλλει στην Π.Ο.Υ. για διανομή στα κράτη μέλη και στα συνεργαζόμενα ιδρύματα μία ετήσια αναφορά της προόδου των εθνικών και διακρατικών δραστηριοτήτων. Το Κέντρο θα παρέχει στην Π.Ο.Υ. κάθε δυνατή πληροφορία και υλικό αναγκαίο για την προετοιμασία του απολογισμού σύμφωνα με το άρθρο 4.2.

5. Όλα τα έγγραφα του Κέντρου θα πρέπει να είναι στο μέτρο του δυνατού στα αραβικά – αγγλικά – γαλλικά.

Άρθρο 9.

Το Καταστατικό αυτό θα αρχίζει να ισχύει όταν η χώρα που φιλοξενεί το Μ.Κ.Κ.Ζ. και οι κυβερνήσεις 9 τουλάχιστο χωρών που αναφέρονται στο άρθρο 2.1 γνωστοποιήσουν την αποδοχή του παρόντος Καταστατικού.

Άρθρο 10.

1. Το παρόν Καταστατικό μπορεί να τροποποιηθεί από την Κ.Σ.Ε. σύμφωνα με τις παρακάτω παραγράφους.

2. Προτάσεις για τροποποίηση γίνονται από όποια χώρα μέλος ή την Π.Ο.Υ. Θα πρέπει να αποστέλλονται από την Π.Ο.Υ. σε κάθε χώρα μέλος τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν από την ημέρα της συγκλήσεως της Κ.Σ.Ε. για θεώρηση ή απόρριψη.

3. Η υιοθέτηση κάθε τροποποίησης χρειάζεται την ταυτόχρονη ψήφο μιας απλής πλειοψηφίας των κρατών μελών και της Π.Ο.Υ.

Άρθρο 11.

1. Αυτό το Καταστατικό θα λήξει αν τα κράτη μέλη γίνουν λιγότερα από δέκα, εκτός αν αποφασίσει διαφορετικά η Κ.Σ.Ε. ή αν η Π.Ο.Υ. θεωρήσει ότι ο αντικειμενικός σκοπός του Καταστατικού δεν μπορεί πια να εξυπηρετηθεί από το Πρόγραμμα.

2. Με τη λήξη, τα προσφερθέντα ποσά στο Πρόγραμμα που απομένουν μετά την αφαίρεση όλων των δαπανών και την επιστροφή αχρησιμοποίητων δωρεών, από πηγές άλλες από τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις οδηγίες της Κ.Σ.Ε., θα χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς του ελέγχου των ζωονόσων και των τροφοασθενειών. Ο Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας καλεί με το παρόν της Κυβέρνηση της Ελλάδας να δεχτεί το Καταστατικό που αναφέρεται παραπάνω. Η Κυβέρνηση της Ελλάδας δέχεται με το παρόν το καταστατικό που αναφέρεται παραπάνω.

Άρθρο δεύτερο
Οι δαπάνες που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου αυτού αντιμετωπίζονται από το Υπουργείο Γεωργίας, στον προϋπολογισμό του οποίου εγγράφεται κάθε έτος σχετική πίστωση.

Άρθρο τρίτο
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 09 Ιουλίου 1986

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤ. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.