Νόμος 1622 ΦΕΚ Α΄92/14.7.1986

Τοπική αυτοδιοίκηση – περιφερειακή ανάπτυξη και δημοκρατικός προγραμματισμός.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
ΠΡΩΤΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙ

Άρθρο 1
Συνένωση δήμων και κοινοτήτων

1. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1987, με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, προσδιορίζονται σε κάθε νομό γεωγραφικές περιοχές (ενότητες) με βάση τις συγκοινωνιακές, πληθυσμιακές, γεωγραφικές, οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και δημογραφικές συνθήκες. Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών Εθνικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, που εκδίδεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1986, εξειδικεύονται τα κριτήρια του πρώτου εδαφίου.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  από την παρ. 26 του άρθρου 11 του Ν. 2503/1997 (ΦΕΚ Α`107).

2. Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης (δήμοι και κοινότητες) που περιλαμβάνονται στις περιοχές αυτές συνενώνονται και αποτελούν δήμο, ανεξάρτητα από το συνολικό πληθυσμό τους, με αποφάσεις των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων, που λαμβάνονται με πλειοψηφία των 3/5 του συνολικού αριθμού των μελών του κάθε συμβουλίου ή αν το ζητήσουν με αίτησή τους οι μισοί τουλάχιστον από τους εκλογείς κατοίκους του καθενός απ` αυτούς. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, τις υπογραφές, την ταυτότητα και την ιδιότητα του εκλογέα κατοίκου βεβαιώνει ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος της κοινότητας του δήμου ή κοινότητας της περιοχής, ο οποίος μπορεί να υπογράφει και για λογαριασμό των εκλογέων που δηλώνουν ότι είναι αγράμματοι, σε περίπτωση δε άρνησής τους, βεβαιώνει και υπογράφει τα παραπάνω ο αρμόδιος ειρηνοδίκης. Στην περίπτωση υποβολής αιτήσεως των εκλογέων κατοίκων ο νομάρχης βεβαιώνει αν οι αιτούντες είναι τουλάχιστον οι μισοί από τους εκλογείς κατοίκους.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 30 του Ν. 1832/1989 (Α 54).

3. Η συνένωση των Ο.Τ.Α. της γεωγραφικής ενότητας της παραγράφου 1 γίνεται επίσης, αν ζητήσουν τη συνένωση τα 3/5 τουλάχιστον των Ο.Τ.Α. της ενότητας, εφόσον αυτοί αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού της. Το κλάσμα που προκύπτει κατά τον υπολογισμό των 3/5 στρογγυλοποιείται στην αμέσως μεγαλύτερη ακέραιη μονάδα.

4. Για τη συνένωση εκδίδεται προεδρικό διάταγμα με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών. Το όνομα και η έδρα του νέου δήμου ορίζεται με το ίδιο διάταγμα, ύστερα από γνώμη των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων των Ο.Τ.Α. που ανήκουν στη γεωγραφική ενότητα της παρ. 1. Για την παροχή της γνώμης αυτής ορίζεται από το νομάρχη τρίμηνη προθεσμία. Αν η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, η έλλειψη της γνωμοδότησης δεν εμποδίζει την έκδοση του προεδρικού διατάγματος.

5. Οι εκλογές για την ανάδειξη αρχών στους δήμους των παραγράφων 2 και 3 γίνονται μέσα σε τρεις μήνες από την αναγνώρισή τους. Η ημερομηνία αυτή μπορεί να παραταθεί για ένα ακόμη τρίμηνο, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η εγκατάσταση των αρχών του νέου δήμου γίνεται μέσα σε τρεις μήνες από τη διενέργεια των εκλογών και σε μέρα που ορίζεται από το νομάρχη.

6. Από τις ρυθμίσεις του άρθρου αυτού εξαιρούνται οι δήμοι που περιλαμβάνονται στα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Άρθρο 2
Κίνητρα

1. Στους νέους δήμους που προκύπτουν από τη συνένωση του άρθρου 1 εφαρμόζονται οι διατάξεις που αφορούν τα κίνητρα που προβλέπονται από τις παραγράφους 8, 9 και 11 του άρθρου 4 του Δ.Κ.Κ. για μια τριετία από την έναρξη της λειτουργίας τους. Στους δήμους αυτούς εφαρμόζονται και οι διατάξεις της παραγράφου 12 του άρθρου 4 του Δ.Κ.Κ. Κατά την κατάρτιση του νομαρχιακού προγράμματος δημόσιων επενδύσεων προβλέπεται για μια τριετία ειδικό πρόγραμμα για τις αναπτυξιακές ανάγκες των δήμων που συνενώνονται κατά το άρθρο 1. Το πρόγραμμα αυτό καταρτίζεται ύστερα από εισηγήσεις των νομαρχιακών συμβουλίων.

2. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κατανέμεται στους Ο.Τ.Α. που συνενώνονται κατά το άρθρο 1 ποσό μέχρι το 1/2 του όλου εσόδου από το φόρο ακίνητης περιουσίας (Φ.Α.Π.) του ν. 1249/1982 (ΦΕΚ 43) και τουλάχιστον ισόποσο χρηματικό ποσό από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων. Τα έσοδα από τις πηγές αυτές διατίθενται αποκλειστικά για:

α. Κάλυψη αναγκών οργάνωσης και μηχανοργάνωσης.

β. Προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού.

γ. Κάλυψη της ίδιας συμμετοχής των Ο.Τ.Α. σε επιχειρήσεις που συνιστούν ή μετέχουν.

δ. Κάλυψη υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν με προγραμματικές συμβάσεις.

ε. Εκπόνηση μελετών και εκτέλεση έργων και προγραμμάτων ανάπτυξης.

στ. Κάλυψη δαπανών από συμμετοχή τους σε στεγαστικά προγράμματα. ζ. Κάλυψη δαπανών για πρόσληψη επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού.

3. Το υπόλοιπο ποσό του Φ.Α.Π. κατανέμεται στους δήμους σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1249/1982.

4. Τα κίνητρα των παραγράφων 1 και 2 εφαρμόζονται μόνο στους Ο.Τ.Α. που συνενώνονται μέχρι 31.12.1989.

5. Τα ακίνητα των παραγράφων 1 και 2 παρέχονται και στους δήμους που προέκυψαν από συνένωση οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης κατ` εφαρμογήν των άρθρων 4 του Δ.Κ.Κ. και 17 του ν. 1518/1985 (ΦΕΚ 30).

Σημ.: όπως η παρ. 5 προστέθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 30 του Ν. 1832/1989 (Α 54).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ

Άρθρο 3
Σύσταση δημοτικών νομικών προσώπων (τοπικών συμβουλίων). Πόροι. Λειτουργία.

1. Με απόφαση των δημοτικών συμβουλίων των νέων δήμων που προκύπτουν από την κατά το άρθρο 1 συνένωση συνιστώνται εντός ενός έτους στην έδρα του καθενός από τους συνενούμενους Ο.Τ.Α. που έχουν πληθυσμό πάνω από 200 κατοίκους, εκτός από την έδρα του νέου δήμου, δημοτικά νομικά πρόσωπα, που φέρουν την ονομασία τοπικό συμβούλιο και το όνομα του πρώην Ο.Τ.Α. και λειτουργούν στα πλαίσια του νέου δήμου.

2. Σκοπός των τοπικών συμβουλίων είναι η διαχείριση των παρακάτω υποθέσεων μέσα στα διοικητικά όρια του καταργούμενου Ο.Τ.Α.:

α) Η συντήρηση των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης.

β) Η συντήρηση και λειτουργία δικτύου άρδευσης.

γ) Η συντήρηση συστήματος αποχέτευσης.

δ) Η συντήρηση και λειτουργία παιδικών χαρών. ε) Η συντήρηση και λειτουργία νεκροταφείων.

στ) Η συντήρηση δημοτικών οδών και γεφυρών, πλατειών και άλλων κοινόχρηστων χώρων.

ζ) Η εφαρμογή πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και αθλητικών προγραμμάτων. Αν, για οποιοδήποτε λόγο, το τοπικό συμβούλιο, δεν ασκεί τις αρμοδιότητές του αυτές, τότε τις ασκεί ο οικείος δήμος.

3. Πόροι των τοπικών συμβουλίων είναι μόνο η ετήσια προς αυτά οικονομική ενίσχυση από το δήμο, το ύψος της οποίας ορίζεται κλιμακωτά με βάση τον πραγματικό πληθυσμό που έχει απογραφεί μέσα στη χωρική αρμοδιότητα του κάθε τοπικού συμβουλίου και το ύψος της κατ` άτομο ετήσιας τακτικής οικονομικής ενίσχυσης των Ο.Τ.Α. ως εξής: Σε καθέναν από τους πρώτους 200 κατοίκους αναλογεί ποσοστό 45% της κατ` άτομο ετήσιας τακτικής οικονομικής ενίσχυσης των Ο.Τ.Α., για καθέναν από τους επόμενους 201 έως 300 ποσοστό 40%, για καθέναν από τους επόμενους 301 έως 400 ποσοστό 35%, για καθέναν από τους επόμενους 401 έως 500 ποσοστό 30%, για καθέναν από τους επόμενους 501 έως 600 ποσοστό 25%, για καθέναν από τους επόμενους 601 έως 1.000 ποσοστό 20% και για καθέναν από 1.001 και πλέον κατοίκους ποσοστό 15%.

4. Οι πράξεις των τοπικών συμβουλίων εκδίδονται στα πλαίσια των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Για τις αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων που αφορούν τον προϋπολογισμό και τον απολογισμό του νομικού προσώπου εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 171 του Δ.Κ.Κ. Για τα θέματα τα σχετικά με τις εργασίες του τοπικού συμβουλίου, την πρόσκληση των μελών του σε συνεδρίαση, την κατάρτιση ημερήσιας διάταξης, την εισήγηση θεμάτων στο συμβούλιο, την εκπροσώπηση του νομικού προσώπου, την τήρηση πρακτικών των συνεδριάσεων και την απαιτούμενη για τη λήψη αποφάσεων πλειοψηφία, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις που αφορούν το κοινοτικό συμβούλιο.

5. Ο τόπος συνεδριάσεων και ο χώρος στέγασης των τοπικών συμβουλίων καθορίζεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Άρθρο 4
Όργανα

1. Τα όργανα του τοπικού συμβουλίου είναι: α. το διοικητικό συμβούλιο και β. ο πρόεδρός του.

2. Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από πέντε μέλη, μαζί με τον πρόεδρο.

3. Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου είναι ο πάρεδρος του συνοικισμού της έδρας του νομικού προσώπου.

4. Τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη του τοπικού συμβουλίου εκλέγονται κάθε τέσσερα χρόνια.

5. Η εκλογή γίνεται την ίδια μέρα που εκλέγονται τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και εφόρους δικαστικών αντιπροσώπων.

6. Η εγκατάσταση των οργάνων κάθε νομικού προσώπου γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται η εγκατάσταση των δημοτικών ή κοινοτικών αρχών. Σε κάθε περίπτωση η θητεία τους λήγει μαζί με τη θητεία του δημοτικού συμβουλίου.

7. Αντιπρόεδρος του τοπικού συμβουλίου είναι εκείνος που πήρε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης ως υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του επιτυχόντος συνδυασμού για το αξίωμα του μέλους του τοπικού συμβουλίου.

8. Το αξίωμα του προέδρου του τοπικού συμβουλίου είναι τιμητικό και άμισθο.

9. Στους προέδρους των τοπικών συμβουλίων καταβάλλεται από το δήμο πάγια ετήσια αποζημίωση για έξοδα κίνησης, η οποία καθορίζεται στην αρχή του έτους με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και αποδίδεται κάθε δίμηνο.

10. Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου εκτελεί τις αποφάσεις του συμβουλίου του νομικού προσώπου.

11. Αν ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται, τον αναπληρώνει ο αντιπρόεδρος σε όλα τα καθήκοντά του.

12. Οι πάρεδροι συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου στις οποίες καλούνται υποχρεωτικά και έχουν δικαίωμα να εκφράσουν γνώμη σε όλα τα θέματα που συζητούνται σ` αυτό. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όταν συζητούνται θέματα που αφορούν το συνοικισμό ή τους συνοικισμούς τους και αναφέρονται: α. Στο σχέδιο πόλης. β. Στην εφαρμογή προγράμματος αποκατάστασης αστέγων. γ. Στην κήρυξη απαλλοτρίωσης ακινήτου ή σύσταση δουλείας.

13. Οι διατάξεις για την αστική και πειθαρχική ευθύνη των προέδρων κοινοτήτων και των κοινοτικών συμβούλων εφαρμόζονται και στους προέδρους και τα μέλη των τοπικών συμβουλίων.

14. Σε καθένα από τους πρώην Ο.Τ.Α. που συνενώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 εκλέγεται ένας πάρεδρος από το σύνολο των εκλογέων του ανεξάρτητα από τον αριθμό των συνοικισμών του. Στους συνοικισμούς των σημερινών Ο.Τ.Α. καθώς και των Ο.Τ.Α. που δεν θα περιληφθούν στις γεωγραφικές ενότητες του άρθρου 1 εκλέγονται πάρεδροι, εφόσον έχουν πληθυσμό πάνω από 150 κατοίκους. Πάρεδρος δεν εκλέγεται στην έδρα κανενός δήμου ή κοινότητας.

Άρθρο 5
Οικονομική διοίκηση. Έργα.

1. Η ταμιακή διαχείριση των νομικών προσώπων του άρθρου 3 ασκείται από την ταμιακή υπηρεσία του δήμου και η γραμματειακή εξυπηρέτησή τους γίνεται από τη δημοτική υπηρεσία.

2. Οι διατάξεις που ισχύουν για τις κοινότητες και αφορούν το οικονομικό έτος, καθώς και τον προϋπολογισμό και τον απολογισμό, εφαρμόζονται και στα νομικά πρόσωπα του άρθρου 3.

3. Τα νομικά πρόσωπα του άρθρου 3 εκτελούν τα έργα και πραγματοποιούν τις προμήθειες, σύμφωνα με τις διατάξεις που αφορούν την εκτέλεση έργων και την προμήθεια πραγμάτων από τις κοινότητες.

4. Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου εκδίδει τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής σε βάρος των πιστώσεων που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό του νομικού προσώπου.

5. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή διατάξεων αυτού του άρθρου.

Άρθρο 6
Προσωπικό

1. Οι υπάλληλοι των δήμων ή κοινοτήτων, που ενώνονται κατά το άρθρο 1 είτε διέπονται από τις διατάξεις του πρώτου μέρους (βιβλίου) είτε του δευτέρου μέρους (βιβλίου) του ν. 1188/1981 (ΦΕΚ 204), καθίστανται υπάλληλοι του νέου δήμου που προκύπτει από την ένωση. Οι υπάλληλοι αυτοί καταλαμβάνουν αντίστοιχες κατά κλάδο θέσεις, οι οποίες συνιστώνται αυτοδικαίως στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του νέου δήμου, σύμφωνα με τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα και εξελίσσονται μισθολογικά και βαθμολογικά με τα συνολικά χρόνια υπηρεσίας τους, όπως οι υπάλληλοι του πρώτου μέρους του ν. 1188/1981.

2. Η παρ. 2 του άρθρου 317 του ν. 1188/1981 ισχύει αναλόγως και στην προκειμένη περίπτωση.

Άρθρο 7
Κατάργηση των τοπικών συμβουλίων

1. Αν σε ένα τοπικό συμβούλιο ματαιωθεί η εκλογή του προέδρου ή των μελών του συμβουλίου, λόγω μη υποβολής υποψηφιοτήτων, το νομικό πρόσωπο καταργείται. Για την κατάργηση εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2. Αν ένα δημοτικό συμβούλιο των δήμων του άρθρου 1 διαλυθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 162 του Δ.Κ.Κ., διαλύονται επίσης και τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών συμβουλίων του δήμου αυτού.

3. Το τοπικό συμβούλιο λειτουργεί νόμιμα και με λιγότερα από τη νόμιμη σύνθεσή του μέλη, όχι όμως με λιγότερα από τρία. Αν για οποιοδήποτε λόγο μείνουν κενές θέσεις του τοπικού συμβουλίου περισσότερες από δύο και δεν μπορούν να συμπληρωθούν, δεν προκηρύσσονται αναπληρωματικές εκλογές και το νομικό πρόσωπο καταργείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ-ΕΚΛΟΓΕΣ

Άρθρο 8
Κωλύματα – Ασυμβίβαστα
Οι διατάξεις του άρθρου 39 του Δ.Κ.Κ. που αφορούν τα κωλύματα και ασυμβίβαστα δημάρχων και δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, όπως αυθεντικά έχουν ερμηνευτεί με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 1491/1984 (ΦΕΚ 173), εφαρμόζονται αναλόγως και στα μέλη των τοπικών συμβουλίων.

Άρθρο 9
Εκλογή μελών του τοπικού συμβουλίου

1. Η εκλογή των μελών του τοπικού συμβουλίου γίνεται κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται.

2. Σε κάθε συνδυασμό υποψήφιου δημάρχου και δημοτικών συμβούλων περιλαμβάνονται και οι υποψήφιοι σύμβουλοι του τοπικού συμβουλίου. Ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων σε κάθε συνδυασμό είναι τουλάχιστον τέσσερις και μπορεί να αυξηθεί έως έξι. Υποψηφιότητα από το ίδιο πρόσωπο και για την εκλογή του ως δημάρχου ή ως μέλους δημοτικού συμβουλίου ή ως παρέδρου δεν επιτρέπεται. Κανένας δεν μπορεί να μετέχει σε περισσότερους από ένα συνδυασμούς.

3. Κατά το διάστημα που μεσολαβεί από τη σύσταση των τοπικών συμβουλίων μέχρι την εκλογή και εγκατάσταση των μελών τους, η οποία θα γίνει κατά τις αμέσως επόμενες γενικές δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, τις αρμοδιότητες τοπικών συμβουλίων ασκούν τα κοινοτικά συμβούλια που προήλθαν από τις τελευταίες γενικές δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Για το ίδιο διάστημα δεν εκλέγονται πάρεδροι στις κοινότητες που συνενώθηκαν και αποτέλεσαν τους νέους δήμους. Για τα αιρετά μέλη του πρώτου εδαφίου της παραγράφου αυτής δεν ισχύει το από την ιδιότητά τους αυτή κώλυμα ή ασυμβίβαστο για την εκλογή τους ως μελών του νομαρχιακού συμβουλίου ούτε το ασυμβίβαστο με το αξίωμα του δημάρχου ή δημοτικού συμβούλου του νέου δήμου.

Άρθρο 10
Εκλογείς
Δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία για την εκλογή των μελών του τοπικού συμβουλίου έχουν όλοι οι εκλογείς που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του καταργούμενου Ο.Τ.Α.

Άρθρο 11
Συνδυασμοί
Στη δήλωση του συνδυασμού, μετά τα επώνυμα και τα ονόματα του υποψηφίου δημάρχου, δημοτικών συμβούλων κα παρέδρων και κάτω από την ονομασία του νομικού προσώπου, αναγράφεται με αλφαβητική σειρά το επώνυμο και το όνομα των υποψήφιων μελών του συμβουλίου του κάθε νομικού προσώπου. Οι ονομασίες των νομικών προσώπων αναγράφονται επίσης με αλφαβητική σειρά.

Άρθρο 12
Ψηφοδέλτια

1. Το ψηφοδέλτιο για την εκλογή των μελών των τοπικών συμβουλίων των νομικών προσώπων είναι κοινό με το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του υποψήφιου δημάρχου, των δημοτικών συμβούλων και των παρέδρων, που καταρτίζεται για τις εκλογές των δημοτικών αρχών.

2. Σε κάθε ψηφοδέλτιο, μετά τις εγγραφές που προβλέπονται από τα άρθρα 56 και 137 του Δ.Κ.Κ., αναγράφονται κατά σειρά:

α) Η ονομασία του νομικού προσώπου.

β) Τα επώνυμα και τα ονόματα των υποψήφιων μελών του τοπικού συμβουλίου με τη σειρά που είναι γραμμένα στην απόφαση με την οποία έχει ανακηρυχθεί ο συνδυασμός ή με αλφαβητική σειρά.

3. Κάθε συνδυασμός εκτυπώνει ιδιαίτερο ψηφοδέλτιο για κάθε τοπικό συμβούλιο. Το ψηφοδέλτιο περιλαμβάνει το έμβλημα και το όνομα του συνδυασμού, εφόσον έχει δηλωθεί, τους υποψήφιους, δήμαρχο, δημοτικούς συμβούλους και παρέδρους, καθώς και τα υποψήφια μέλη του συμβουλίου του νομικού προσώπου.

4. Με την επιφύλαξη των ακυροτήτων που προβλέπονται στα άρθρα 56 και 57 του Δ.Κ.Κ., αν εκλογέας χρησιμοποιήσει ψηφοδέλτιο άλλου τοπικού συμβουλίου, το ψηφοδέλτιο αυτό δε λαμβάνεται υπόψη για την εκλογή των μελών του τοπικού συμβουλίου, είναι όμως έγκυρο για το συνδυασμό του υποψήφιου δημάρχου.

Άρθρο 13
Εκλογική διαδικασία

1. Για την εκλογή των μελών των τοπικών συμβουλίων εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 63 έως και 69 του Δ.Κ.Κ.

2. Ο συνδυασμός του επιτυχόντος δημάρχου λαμβάνει τις δύο έδρες των μελών του τοπικού συμβουλίου και τις υπόλοιπες δύο έδρες οι επιλαχόντες συνδυασμοί, σύμφωνα με όσα ορίζονται στα άρθρα 64, 66 και 68 του Δ.Κ.Κ.

3. Για την κατανομή των εδρών των μελών του συμβουλίου λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε κάθε συνδυασμός υποψήφιου δημάρχου σε όλα τα εκλογικά τμήματα του δήμου.

4. Η κατανομή των εδρών ανάμεσα στους επιλαχόντες συνδυασμούς γίνεται με τον τρόπο που ορίζεται στις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 64 και στις παραγράφους 2, 3, 4 και 5 του άρθρου 68 του Δ.Κ.Κ.

5. Για την ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 63 έως και 69 του Δ.Κ.Κ. τα τοπικά συμβούλια λογίζονται ότι έχουν πέντε έδρες, ώστε να απομένουν για κατανομή στους επιλαχόντες συνδυασμούς δύο έδρες.

6. Από κάθε συνδυασμό υποψήφιου δημάρχου εκλέγονται ως μέλη των τοπικών συμβουλίων, κατά σειρά, αυτοί που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους προτίμησης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Άρθρο 14
Λαϊκή συμμετοχή

1. Για την κατάρτιση του δημοτικού προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος καθώς και για σοβαρά θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να ζητήσει τη γνώμη των τοπικών συμβουλίων. Πριν από τη διατύπωση της γνώμης του τοπικού συμβουλίου, ο πρόεδρός του συγκαλεί λαϊκή συνέλευση στην οποία συζητούνται τα θέματα αυτά.

2. Για όσο χρονικό διάστημα ο νέος δήμος δεν έχει συστήσει τα νομικά πρόσωπα του άρθρου 3, λειτουργούν στους Ο.Τ.Α., από τους οποίους προήλθε ο δήμος αυτός, συνοικιακά συμβούλια κατά τις διατάξεις των άρθρων 145 έως και 148 και συνοικιακές συνελεύσεις, κατά το άρθρο 148 του Δ.Κ.Κ.

Άρθρο 15
Δημοκρατικός προγραμματισμός

1. Το δημοτικό συμβούλιο, στα πλαίσια των διαδικασιών του δημοκρατικού προγραμματισμού, έχει τις εξής αρμοδιότητες:

α) Διατυπώνει προτάσεις προς το νομαρχιακό συμβούλιο για έργα και μέτρα πολιτικής, νομαρχιακής ή περιφερειακής σημασίας, που αφορούν το δήμο και εντάσσονται στο μεσοχρόνιο νομαρχιακό ή περιφερειακό αναπτυξιακό πρόγραμμα.

β) Καταρτίζει στα πλαίσια του μεσοχρόνιου νομαρχιακού αναπτυξιακού προγράμματος, το αντίστοιχο τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, ύστερα από σχετική πρόταση των τοπικών συμβουλίων ή των συμβουλίων των δημοτικών διαμερισμάτων ή των συνοικιακών συμβουλίων.

γ) Καταρτίζει το ετήσιο τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 73.

δ) Χρηματοδοτεί έργα τοπικής σημασίας του ετήσιου τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος από ίδιους πόρους του δήμου, καθώς και από τις πιστώσεις του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων που κατανέμει στο δήμο το νομαρχιακό συμβούλιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 74.

ε) Χρηματοδοτεί από κοινού με φορείς του δημόσιου τομέα, έργα του ετήσιου τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος, στα πλαίσια προγραμματικών συμβάσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 4 του άρθρου 74.

στ) Διατυπώνει προτάσεις προς τους φορείς του δημόσιου τομέα για έργα και μέτρα πολιτικής που αφορούν το δήμο και χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, αλλά εντάσσονται στα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα των φορέων αυτών.

2. Στις διαδικασίες του δημοκρατικού προγραμματισμού συμμετέχουν και οι αναπτυξιακοί σύνδεσμοι του άρθρου 183 του Δ.Κ.Κ. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται αναλόγως και στην περίπτωση αυτή.

Άρθρο 16
Προγράμματα αποκατάστασης αστέγων

1. Αν εφαρμοστούν οποιαδήποτε προγράμματα αποκατάστασης αστέγων σε δήμο του άρθρου 1, δικαίωμα προτίμησης σ` αυτά έχουν οι δικαιούχοι αποκατάστασης κάτοικοι του οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει καταργηθεί, εφόσον το στεγαστικό πρόγραμμα εφαρμόζεται στην περιοχή του.

2. Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του άρθρου αυτού ρυθμίζονται με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 17
Ανάλογη εφαρμογή διατάξεων
Με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 8 έως 13 του νόμου αυτού, οι διατάξεις του Δ.Κ.Κ. που αναφέρονται στο εκλογικό δικαίωμα (άρθρο 35), στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (άρθρο 36), στους εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 37), στα προσόντα εκλογιμότητας (άρθρο 38), στο ασυμβίβαστο εξαιτίας οφειλών (άρθρο 40), στη διαπίστωση της εκπτώσεως για τις περιπτώσεις των πιο πάνω κωλυμάτων και ασυμβιβάστων (άρθρο 42), στις εφορευτικές επιτροπές (άρθρο 43), στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και στους εφόρους των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής (άρθρα 44 και 46), στον καταρτισμό των συνδυασμών (άρθρο 47), στην ανακήρυξη και κοινοποίηση των συνδυασμών (άρθρο 49), στην αντικατάσταση υποψηφίων που πέθαναν (άρθρο 50), στα δικαιώματα των συνδυασμών (άρθρο 51), στο πρόγραμμα της εκλογής (άρθρο 52), στον υπολογισμό των προθεσμιών (άρθρο 53), στη μορφή των ψηφοδελτίων (άρθρο 54), στην εκτύπωση και διανομή των ψηφοδελτίων (άρθρο 55), στο περιεχόμενο των ψηφοδελτίων (άρθρο 56), στα άκυρα ψηφοδέλτια (άρθρο 57), στους εκλογικούς φακέλους (άρθρο 58), στην έναρξη και λήξη της ψηφοφορίας (άρθρο 59), στη ματαίωση της ψηφοφορίας (άρθρο 61), στην εφαρμογή των διατάξεων της εκλογικής νομοθεσίας (άρθρο 62), στην έκθεση πρακτικών και άσκηση ενστάσεων (άρθρο 70), στην επικύρωση της εκλογής (άρθρο 71), στην κατάθεση και περιεχόμενο των ενστάσεων (άρθρο 72), στην εκδίκαση των ενστάσεων (άρθρο 73), στη διαδικασία για την εκδίκαση των ενστάσεων (άρθρο 74), στην απόφαση για τις ενστάσεις (άρθρο 75), στην έφεση και στη διόρθωση των αποφάσεων (άρθρο 76), στην κρίση για προϋφιστάμενες ανικανότητες και κωλύματα (άρθρο 77), στην επανάληψη της εκλογής σε περίπτωση ακύρωσης (άρθρο 78), στην ορκωμοσία των δημοτικών και κοινοτικών αρχών (άρθρο 79), στην αποποίηση της εκλογής (άρθρο 80), στην παραίτηση (άρθρο 81) και στην αναπλήρωση των συμβούλων (άρθρο 82 παρ. 1 ), όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά για τους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους εφαρμόζονται και για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων του νόμου αυτού.

Άρθρο 18
Ιδρύματα, νομικά πρόσωπα, επιχειρήσεις, σύνδεσμοι Ο.Τ.Α.

1. Οι νέοι δήμοι, που συνιστώνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του νόμου αυτού, υπεισέρχονται αυτοδικαίως από την έναρξη λειτουργίας τους σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δήμων ή κοινοτήτων που καταργούνται, ως προς:

α) Τα ιδρύματα του άρθρου 163 του Δ.Κ.Κ. και τα λοιπά δημοτικά και κοινοτικά νομικά πρόσωπα του άρθρου 175 του Δ.Κ.Κ. που έχουν συσταθεί από τους συνενούμενους Ο.Τ.Α..

β) τις αμιγείς δημοτικές ή κοινοτικές επιχειρήσεις, που έχουν συσταθεί από τους συνενούμενους Ο.Τ.Α.,

γ) τις διαδημοτικές ή διακοινοτικές επιχειρήσεις, στις οποίες συμμετέχουν οι καταργούμενοι Ο.Τ.Α., κατά το ποσοστό συμμετοχής κάθε καταργούμενου Ο.Τ.Α. που συνενώνεται σε νέο δήμο,

δ) τις λοιπές επιχειρήσεις, κατά το ποσοστό συμμετοχής των Ο.Τ.Α. που συνενώνονται σε δήμο.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ. 3 του άρθρου 30 του Ν. 1832/1989 (Α 54).

2. Τα ιδρύματα του άρθρου 163 του Δ.Κ.Κ., τα λοιπά δημοτικά και κοινοτικά νομικά πρόσωπα του άρθρου 175 του Δ.Κ.Κ. και οι αμιγείς δημοτικές ή κοινοτικές επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί από δήμο ή κοινότητα που καταργείται και ενώνεται σε νέο δήμο περιέρχονται αυτοδικαίως στο νέο δήμο.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ. 3 του άρθρου 30 του Ν. 1832/1989 (Α 54).

3. Οι διαδημοτικές ή διακοινοτικές επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α. που συνενώνονται σε νέους δήμους ανήκουν στους νέους αυτούς δήμους. Αν στις επιχειρήσεις αυτές συμμετέχουν και Ο.Τ.Α. που δεν καταργούνται, οι επιχειρήσεις αυτές ανήκουν και στους εν λόγω Ο.Τ.Α., κατά το ποσοστό συμμετοχής τους.

4. Οι νέοι δήμοι που συνιστώνται κατά το άρθρο 1 υπεισέρχονται αυτοδικαίως από την έναρξη της λειτουργίας τους σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δήμων ή κοινοτήτων που καταργούνται με συνένωση και συμμετέχουν στους συνδέσμους κάθε κατηγορίας που μετείχαν. Αν οι εισφορές προς το σύνδεσμο των δήμων και κοινοτήτων που καταργούνται έχουν καθοριστεί ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε δήμου ή κοινότητας μέλους του συνδέσμου, οι νέοι δήμοι, που συνιστώνται σύμφωνα με το άρθρο 1, εισφέρουν στο σύνδεσμο ποσό ανάλογο με τον πληθυσμό των δήμων ή κοινοτήτων που καταργούνται και οι οποίοι ήσαν μέλη του συνδέσμου. Οι δήμοι και οι κοινότητες, μέλη του συνδέσμου, που δεν ενώθηκαν, εξακολουθούν να εισφέρουν τα ποσά τα οποία εισέφεραν. Αν οι εισφορές προς το σύνδεσμο των δήμων και κοινοτήτων, που καταργούνται, έχουν καθοριστεί με εφάπαξ εισφορά, οι νέοι δήμοι που συνιστώνται σύμφωνα με το άρθρο 1 εισφέρουν στο σύνδεσμο τα ποσά που έχουν καθοριστεί για κάθε δήμο ή κοινότητα από τους οποίους συνιστάται ο νέος δήμος. Τα ίδια ποσά που εισέφεραν εξακολουθούν να εισφέρουν και οι δήμοι ή κοινότητες μέλη του συνδέσμου που δεν καταργήθηκαν. Αν οι εισφορές προς το σύνδεσμο των δήμων και κοινοτήτων που καταργούνται έχουν καθοριστεί σε ποσοστό επί των τακτικών ετήσιων εσόδων καθενός από τους δήμους και τις κοινότητες, η εισφορά των νέων δήμων προς το σύνδεσμο καθορίζεται με απόφαση των δημοτικών συμβουλίων των νέων δήμων καθώς και των Ο.Τ.Α. μελών του συνδέσμου που δεν ενώθηκαν. Με αποφάσεις του Υπουργού Εσωτερικών ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 19
Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση
Σημ.: όπως το άρθρο 19 καταργήθηκε με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

Άρθρο 20
Νομική μορφή. Όρια. Έδρα. Όνομα.
Σημ.: όπως το άρθρο 20 καταργήθηκε με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Άρθρο 21
Γενικές διατάξεις
Σημ.: όπως το άρθρο 21 καταργήθηκε με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

Άρθρο 22
Δημοκρατικός προγραμματισμός

1. Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, στα πλαίσια του δημοκρατικού προγραμματισμού, έχει τις εξής αρμοδιότητες:

α) Διατυπώνει στο περιφερειακό συμβούλιο προτάσεις για έργα και μέτρα πολιτικής, περιφερειακής ή εθνικής σημασίας, που αφορούν το νομό αλλά εντάσσονται στο μεσοχρόνιο περιφερειακό ή εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα.

β) Καταρτίζει, ύστερα από σχετικές προτάσεις των δημοτικών συμβουλίων και των αναπτυξιακών συνδέσμων, το μεσοχρόνιο νομαρχιακό αναπτυξιακό πρόγραμμα, στα πλαίσια του αντίστοιχου μεσοχρόνιου περιφερειακού αναπτυξιακού προγράμματος.

γ) Διαμορφώνει τα πλαίσια για την κατάρτιση των μεσοχρόνιων τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων του νομού, εξειδικεύοντας το μεσοχρόνιο νομαρχιακό αναπτυξιακό πρόγραμμα και εγκρίνει τα τοπικά μεσοχρόνια αναπτυξιακά προγράμματα.

δ) Καταρτίζει το ετήσιο νομαρχιακό αναπτυξιακό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 73.

ε) Αποφασίζει για τα ετήσια τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα, στις περιπτώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 73.

στ) Χρηματοδοτεί, από ίδιους πόρους της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης καθώς και από τις πιστώσεις του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων, που του κατανέμει το περιφερειακό συμβούλιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 74, έργα νομαρχιακής σημασίας του ετήσιου νομαρχιακού αναπτυξιακού προγράμματος.

ζ) Χρηματοδοτεί, από κοινού με φορείς του δημόσιου τομέα, έργα του ετήσιου νομαρχιακού αναπτυξιακού προγράμματος, στα πλαίσια προγραμματικών συμβάσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 74.

η) Κατανέμει τις πιστώσεις του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων για έργα τοπικής σημασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 74.

θ) Διατυπώνει προς τους φορείς του δημόσιου τομέα προτάσεις για έργα και μέτρα πολιτικής που αφορούν το νομό και χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αλλά εντάσσονται στα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα των φορέων αυτών.

2. Οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης του ν. 1561/1985 (ΦΕΚ 148), που αφορούν την έγκριση του ενιαίου προγράμματος, ασκούνται από το νομαρχιακό συμβούλιο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης στην οποία υπάγεται η ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 1561/1985. Το συμβούλιο του ρυθμιστικού σχεδίου και προστασίας περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης του άρθρου 6 του ίδιου ως άνω νόμου καταργείται.

Άρθρο 23
Αρμοδιότητες κατά τομείς
Σημ.: όπως το άρθρο 23 καταργήθηκε με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΚΛΟΓΗ

ΤΜΗΜΑ Α΄
Όργανα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης

Άρθρο 24
Όργανα και σύνθεση
Σημ.: όπως το άρθρο 24 καταργήθηκε με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

Άρθρο 25
Διάρκεια της νομαρχιακής περιόδου
Σημ.: όπως το άρθρο 25 καταργήθηκε με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

ΤΜΗΜΑ Β΄
Εκλογή νομαρχιακού συμβουλίου

Άρθρο 26
Εκλογικό Δικαίωμα
Σημ.: όπως το άρθρο 26 καταργήθηκε με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

Άρθρο 27
Κωλύματα και ασυμβίβαστα
Σημ.: όπως το άρθρο 26 καταργήθηκε με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

Άρθρο 28
Πρόταση υποψηφίων. Κατάρτιση και ανακήρυξη συνδυασμών.
Σημ.: όπως το άρθρο 26 καταργήθηκε με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

Άρθρο 29
Ψηφοδέλτια – Φάκελοι
Σημ.: όπως το άρθρο 26 καταργήθηκε με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

Άρθρο 30
Εφαρμογή διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών και του Δ.Κ.Κ.
Σημ.: όπως το άρθρο 26 καταργήθηκε με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

ΤΜΗΜΑ Γ΄
Εκλογικό σύστημα

Άρθρο 31
Κατανομή εδρών νομαρχιακών συμβούλων
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

ΤΜΗΜΑ Δ΄
Έλεγχος και εκδίκαση κύρους των εκλογών

Άρθρο 32
Υποβολή ενστάσεων
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Άρθρο 33
Αρμοδιότητες του νομαρχιακού συμβουλίου.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

Άρθρο 34
Λειτουργία του νομαρχιακού συμβουλίου
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

Άρθρο 35
Αρμοδιότητες και λειτουργία της νομαρχιακής επιτροπής
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

Άρθρο 36
Αρμοδιότητες του προέδρου του νομαρχιακού συμβουλίου
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

Άρθρο 37
Εκλογή προέδρου και νομαρχιακής επιτροπής. Αναπλήρωση προέδρου
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

Άρθρο 38
Καθορισμός αρμοδιοτήτων
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΕΞΟΔΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Άρθρο 39
Έξοδα παράστασης – κίνησης.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄
ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Άρθρο 40
Εκτελεστότητα πράξεων
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

Άρθρο 41
Ακυρότητα πράξεων
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

Άρθρο 42
Προσφυγή κατά των αποφάσεων του νομάρχη
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄
ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Άρθρο 43
Αστική ευθύνη
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

Άρθρο 44
κυρώσεις
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

Άρθρο 45
Διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

Άρθρο 46
Έκπτωση εξαιτίας καταδίκης
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄
ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΙΔΡΥΜΑΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Άρθρο 47
Νομικά πρόσωπα και ιδρύματα
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

Άρθρο 48
Επιχειρήσεις.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ΄
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Άρθρο 49
Πόροι
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

Άρθρο 50
Προϋπολογισμός – Απολογισμός
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

Άρθρο 51
Ταμιακή υπηρεσία
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

Άρθρο 52
Οικονομική διαχείριση
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

Άρθρο 53
Περιουσία – Δάνεια
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι΄
ΕΡΓΑ – ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ – ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ

Άρθρο 54
Έργα και προμήθειες
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

Άρθρο 55
Απαλλοτριώσεις
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ΄
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Άρθρο 56
Προσωπικό νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΒ΄
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

Άρθρο 57
Κατάργηση νομαρχιακών και άλλων Ταμείων
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΓ΄
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 58
Ειδικά καθήκοντα των προέδρων των νομαρχιακών συμβουλίων
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

Άρθρο 59
Ειδική άδεια για την άσκηση καθηκόντων των αιρετών οργάνων των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

Άρθρο 60
Μεταβατικές διατάξεις
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 61
Περιφέρεια

1. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, ύστερα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, καθορίζονται οι περιφέρειες στις οποίες διαιρείται η χώρα, για το σχεδιασμό, προγραμματισμό και συντονισμό της περιφερειακής ανάπτυξης.

2. Με το ίδιο διάταγμα ορίζονται η έδρα και η ονομασία κάθε περιφέρειας.

Άρθρο 62
Περιφερειακό συμβούλιο

1. Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90)

2.Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90)

3. Το περιφερειακό συμβούλιο της παραγράφου 2, εκτός από τις αρμοδιότητες του άρθρου 63, ασκεί και τις αρμοδιότητες που αφορούν την έγκριση του ενιαίου προγράμματος του Συμβουλίου Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας του άρθρου 6 του ν. 1515/1985, το οποίο και καταργείται.

4. Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90)

Άρθρο 63
Αρμοδιότητες περιφερειακού συμβουλίου

1. Το περιφερειακό συμβούλιο:

α) Διατυπώνει προς τους κεντρικούς φορείς του δημόσιου τομέα προτάσεις για έργα και μέτρα πολιτικής, εθνικής σημασίας, που αφορούν την περιφέρεια, αλλά εντάσσονται στο μεσοχρόνιο εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα.

β) Καταρτίζει, ύστερα από σχετικές προτάσεις των νομαρχιακών συμβουλίων, το μεσοχρόνιο περιφερειακό αναπτυξιακά πρόγραμμα, στα πλαίσια του μεσοχρόνιου εθνικού αναπτυξιακού προγράμματος.

γ) Διαμορφώνει τα πλαίσια για την κατάρτιση των μεσοχρόνιων νομαρχιακών αναπτυξιακών προγραμμάτων της περιφέρειας, εξειδικεύοντας το μεσοχρόνιο περιφερειακό αναπτυξιακό πρόγραμμα και εγκρίνει τα μεσοχρόνια νομαρχιακά αναπτυξιακά προγράμματα.

δ) Καταρτίζει το ετήσιο περιφερειακό αναπτυξιακό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 73.

ε) Αποφασίζει για τα ετήσια νομαρχιακά αναπτυξιακά προγράμματα, στις περιπτώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 73.

στ) Κατανέμει τις πιστώσεις του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων για έργα νομαρχιακής και τοπικής σημασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 74.

ζ) Διατυπώνει προς τους φορείς του δημόσιου τομέα προτάσεις για έργα και μέτρα πολιτικής που αφορούν την περιφέρεια και χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, αλλά εντάσσονται στα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα των φορέων αυτών. Επίσης, γνωμοδοτεί για τα προγράμματα αυτά, πριν από την έγκρισή τους.

2. Για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του το περιφερειακό συμβούλιο υποβοηθείται από την Υπηρεσία Περιφερειακής Ανάπτυξης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, καθώς και από τους οργανισμούς και τις υπηρεσίες περιφερειακού επιπέδου.

Άρθρο 64
Λειτουργία περιφερειακού συμβουλίου

1. Σημ.: όπως η παρ.1 καταργήθηκε με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90).

2. Το περιφερειακό συμβούλιο συνεδριάζει με πρόσκληση του προέδρου του, τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Το περιφερειακό συμβούλιο συγκαλείται υποχρεωτικά από τον πρόεδρό του ύστερα από έγγραφη αίτηση του ενός τρίτου των μελών του.

3. Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου αναπληρώνεται από το νομάρχη της έδρας του και σε περίπτωση που η θέση του εν λόγω νομάρχη είναι κενή ή όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται αναπληρωτής ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών άλλος νομάρχης της αυτής περιφέρειας.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 2 του Ν.2130/1933 (ΦΕΚ Α 62)

4. Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου μπορεί να καλεί στις συνεδριάσεις προϊσταμένους των περιφερειακών ή νομαρχιακών υπηρεσιών, καθώς και προϊσταμένους άλλων φορέων του δημόσιου τομέα ως εισηγητές χωρίς ψήφο σε θέματα της αρμοδιότητάς τους.

5. Όλα τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου καθορίζονται με κανονισμό που καταρτίζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.

Άρθρο 65
Σύσταση θέσεων – Διορισμός

1. Σε κάθε περιφέρεια συνιστάται θέση μετακλητού γενικού γραμματέα με βαθμό 1ο των ειδικών θέσεων.

2. Ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας διορίζεται και παύεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

3. Σε κάθε περιφέρεια συνιστώνται δύο ενιαίες θέσεις ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών, οι οποίοι διέπονται από τις σχετικές διατάξεις του ν. 1320/1983.

4. Για την εξυπηρέτηση του γενικού γραμματέα στην άσκηση των καθηκόντων του μπορεί να αποσπώνται στο γραφείο του με απόφαση του έως δέκα υπάλληλοι του Δημοσίου, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας ή τραπεζών οι οποίες ελέγχονται από το κράτος που λειτουργούν στην περιφέρεια, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη και χωρίς χρονικό περιορισμό της απόσπασης.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ. 3 του άρθρου 33 του Ν. 1832/1989 (Α 54).

Άρθρο 66
Αρμοδιότητες γενικού γραμματέα περιφέρειας

1. Ο γενικός γραμματέας περιφέρειας είναι άμεσος εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και υπεύθυνος για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής για τα θέματα που αφορούν την περιφέρεια.

2. Ο γενικός γραμματέας περιφέρειας είναι προϊστάμενος όλων των πολιτικών, αστυνομικών και λιμενικών υπηρεσιών περιφερειακού επιπέδου.

3. Οι αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί ή μεταβιβασθεί στις διανομαρχιακού επιπέδου υπηρεσίες ανήκουν αποκλειστικά στο γενικό γραμματέα της περιφέρειας. Ο γενικός γραμματέας με απόφασή του μπορεί να αναθέτει στα καθ` ύλην αρμόδια περιφερειακά όργανα των υπουργείων την εξουσία να υπογράφουν με εντολή του αποφάσεις, έγγραφα, εντάλματα ή άλλες πράξεις της αρμοδιότητάς του. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του αρμόδιου υπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών, μπορεί να μεταβιβάζονται σε γενικούς γραμματείς περιφερειών που περιλαμβάνουν παραμεθόριους νομούς συγκεκριμένες αρμοδιότητες που ανήκουν στους Υπουργούς για αντικείμενα που αφορούν σε περισσότερους νομούς της περιφέρειάς τους.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ. 5 του άρθρου 33 του Ν. 1832/1989 (Α 54) και με το άρθρο 84 του Ν. 1943/ 1991 (ΦΕΚ Α 50).

4. Οι διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 3200/1955 (ΦΕΚ 97) εφαρμόζονται αναλόγως και όταν πρόκειται για πράξεις του γενικού γραμματέα της περιφέρειας.

Άρθρο 67
Υπηρεσιακή κατάσταση γενικού γραμματέα

1. Η μετάθεση του γενικού γραμματέα της περιφέρειας γίνεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών.

2. Ο γενικός γραμματέας για τα θέματα που αναφέρονται στην υπηρεσιακή του κατάσταση υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ για τα επιμέρους θέματα που χειρίζεται, υπάγεται στο κατά περίπτωση αρμόδιο υπουργείο.

3. Οι γενικοί γραμματείς της περιφέρειας λαμβάνουν τις αποδοχές και τα έξοδα παράστασης των γενικών γραμματέων των υπουργείων, καθώς και κατ` αποκοπή έξοδα κίνησης για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους. Τα τελευταία καθορίζονται με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.

4. Για την αποζημίωση του προέδρου και των μελών του περιφερειακού συμβουλίου εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 1505/ 1984 (ΦΕΚ 194). “Στον πρόεδρο και στα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, των οποίων η κατοικία απέχει περισσότερο από είκοσι χιλιόμετρα από τον τόπο όπου συνεδριάζει το συμβούλιο, καταβάλλεται αποζημίωση πέντε χιλιάδων (5.000) δραχμών ημερησίως για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του συμβουλίου, καθώς και το αντίτιμο του εισιτηρίου για τη μεταβίβαση και επιστροφή τους. Αν πρόκειται για μετακίνηση από νησί, η αποζημίωση και το αντίτιμο του εισιτηρίου καταβάλλονται ανεξάρτητα από χιλιομετρική απόσταση.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.1 του άρθρου 34 του ΝΒ. 1832/1989 (Α 54).

5. Τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου που είναι υπάλληλοι νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου, δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας δικαιούνται ειδική άδεια έως 30 ημέρες κάθε έτος για την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Η άδεια αυτή χορηγείται από τις υπηρεσίες τους τμηματικά, ύστερα από αίτηση των δικαιούχων και ισχύει για εργάσιμες μέρες και ώρες. Ο χρόνος της παραπάνω άδειας θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για κάθε περίπτωση.

Σημ.: όπως η παρ. 5 προστέθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 34 του Ν. 1832/1989 (Α 54).

Άρθρο 68
Περιφερειακή διοικητική οργάνωση

1. Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90)

2.Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90)

3.Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90)

4.Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την περ.α` της παρ.2 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90)

5. Οι κάθε κατηγορίας δαπάνες λειτουργίας του γραφείου του γενικού γραμματέα της περιφέρειας, όπως οι αποδοχές και λοιπά λειτουργικά έξοδα, βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι απαιτούμενες πιστώσεις για την αντιμετώπιση των δαπανών του προηγούμενου εδαφίου γράφονται στον προϋπολογισμό εξόδων του Υπουργείου Εσωτερικών σε ξεχωριστό ειδικό φορέα. Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών μπορούν να ρυθμίζονται λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου αυτής.

Άρθρο 69
Μεταβατική διάταξη

1. Έως ότου να εκλεγούν τα όργανα των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, συμμετέχει στο περιφερειακό συμβούλιο, αντί του προέδρου της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, ένα από τα μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου που προσδιορίζεται στην παράγραφο 1 περίπτωση γ` του άρθρου 4 του ν. 1235/1982 οριζόμενο με απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου.

2. Ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας διορίζεται μετά τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος που προβλέπεται από το άρθρο 61.

3. Τα περιφερειακά συμβούλια συγκροτούνται μετά τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος που προβλέπεται από το άρθρο 61 και πάντως όχι πριν από την 1η Ιανουαρίου 1987.

4. Από την έναρξη της λειτουργίας των περιφερειακών συμβουλίων και ως την εγκατάσταση των οργάνων των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, οι αρμοδιότητες των νομαρχιακών συμβουλίων που αναφέρονται στο δημοκρατικό προγραμματισμό, ασκούνται από τα νομαρχιακά συμβούλια του ν. 1235/1982.

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Άρθρο 70
Όργανα προγραμματισμού
Όργανα προγραμματισμού είναι αυτά που συμμετέχουν στη διαδικασία κατάρτισης ή καταρτίζουν ή εγκρίνουν τα προγράμματα του άρθρου 71. Όργανα προγραμματισμού είναι:

α) Οι κεντρικοί φορείς του δημόσιου τομέα που έχουν την αρμοδιότητα αυτή,

β) τα περιφερειακά συμβούλια,

γ) τα νομαρχιακά συμβούλια,

δ) τα δημοτικά συμβούλια, καθώς και τα διοικητικά συμβούλια των αναπτυξιακών συνδέσμων του άρθρου 183 του Δ.Κ.Κ.

Άρθρο 71
Είδη αναπτυξιακών προγραμμάτων

1. Τα αναπτυξιακά προγράμματα διακρίνονται σε μεσοχρόνια και ετήσια.

2. Μεσοχρόνια αναπτυξιακά προγράμματα είναι τα προγράμματα ανάπτυξης που έχουν χρονική διάρκεια μεγαλύτερη από ένα έτος.

3. Τα αναπτυξιακά προγράμματα αφορούν:

α) τον εθνικό χώρο,

β) τις περιφέρειες,

γ) τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και

δ) τους δήμους ή γεωγραφικές ενότητες του άρθρου 183 του Δ.Κ.Κ. και ονομάζονται αντίστοιχα: εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, περιφερειακά αναπτυξιακά προγράμματα, νομαρχιακά αναπτυξιακά προγράμματα και τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα.

4. Προγράμματα, που δεν υπάγονται στις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων, ονομάζονται ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα.

Άρθρο 72
Διαδικασία κατάρτισης μεσοχρόνιων αναπτυξιακών προγραμμάτων

1. Το μεσοχρόνιο εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα καταρτίζεται από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, μετά από προτάσεις των κεντρικών φορέων του δημοσίου τομέα και των περιφερειακών συμβουλίων και γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Αναπτυξιακής Πολιτικής.

2. Κάθε μεσοχρόνιο περιφερειακό αναπτυξιακό πρόγραμμα καταρτίζεται, στα πλαίσια του αντίστοιχου μεσοχρόνιου εθνικού αναπτυξιακού προγράμματος, από το περιφερειακό συμβούλιο της αντίστοιχης περιφέρειας, ύστερα από σχετικές προτάσεις των νομαρχιακών συμβουλίων της περιφέρειας και εγκρίνεται από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ύστερα από σχετική γνώμη των αρμόδιων φορέων του δημόσιου τομέα.

3. Κάθε μεσοχρόνιο νομαρχιακό αναπτυξιακό πρόγραμμα καταρτίζεται στα πλαίσια του αντίστοιχου μεσοχρόνιου περιφερειακού αναπτυξιακού προγράμματος, από το νομαρχιακό συμβούλιο, ύστερα από σχετικές προτάσεις των δημοτικών συμβουλίων και των αναπτυξιακών συνδέσμων του άρθρου 183 του Δ.Κ..Κ. και εγκρίνεται από το αντίστοιχο περιφερειακό συμβούλιο.

4. Κάθε μεσοχρόνιο τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα καταρτίζεται, στα πλαίσια του αντίστοιχου μεσοχρόνιου νομαρχιακού αναπτυξιακού προγράμματος, από το δημοτικό συμβούλιο ή από τον αναπτυξιακό σύνδεσμο της γεωγραφικής ενότητας, την οποία αφορά, ύστερα από σχετικές προτάσεις των τοπικών συμβουλίων του αντίστοιχου δήμου ή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν συστήσει τον αναπτυξιακό σύνδεσμο και εγκρίνεται από το αντίστοιχο νομαρχιακό συμβούλιο.

5. Οι αναπτυξιακοί σύνδεσμοι καταρτίζουν μεσοχρόνια τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα και συμμετέχουν με προτάσεις στη διαδικασία κατάρτισης μεσοχρόνιων νομαρχιακών αναπτυξιακών προγραμμάτων, εφόσον δεν υπάρχουν δημοτικά συμβούλια στη γεωγραφική ενότητά τους ή τους έχει ανατεθεί η αρμοδιότητα αυτή από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης που τους έχουν συστήσει. Τα κοινοτικά συμβούλια δεν καταρτίζουν μεσοχρόνια τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα.

6. Για την αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής και την αναθεώρηση των μεσοχρόνιων αναπτυξιακών προγραμμάτων, ακολουθείται διαδικασία ανάλογη με τη διαδικασία κατάρτισής τους.

7. Το μεσοχρόνιο περιφερειακό αναπτυξιακό πρόγραμμα της περιφέρειας στην οποία υπάγεται η ευρύτερη περιοχή Αθήνας, εισηγείται στο περιφερειακό συμβούλιο περιοχής Αθήνας ο Οργανισμός Αθήνας. Ειδικά για τα μεσοχρόνια νομαρχιακά αναπτυξιακά προγράμματα των νομαρχιακών συμβουλίων, που περιλαμβάνονται στην ευρύτερη περιοχή Αθήνας, η έγκριση γίνεται από το περιφερειακό συμβούλιο μετά από γνώμη του Οργανισμού Αθήνας.

8. Το μεσοχρόνιο νομαρχιακό αναπτυξιακό πρόγραμμα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης στην οποία υπάγεται η ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης εισηγείται στο νομαρχιακό συμβούλιο ο Οργανισμός Θεσσαλονίκης. Ειδικά για τα μεσοχρόνια τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα των δήμων και των αναπτυξιακών συνδέσμων που περιλαμβάνονται στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης η έγκριση γίνεται από το νομαρχιακό συμβούλιο μετά από γνώμη του Οργανισμού Θεσσαλονίκης.

9. Τα μεσοχρόνια αναπτυξιακά προγράμματα, εξειδικεύονται από τα αρμόδια όργανα προγραμματισμού κάθε χωρικής ενότητας, σε ετήσια βάση με χωροταξικό προσδιορισμό, διαχρονική κλιμάκωση και προσδιορισμό των απαιτούμενων πόρων, των έργων και δραστηριοτήτων που περιλαμβάνονται σε αυτά.

10. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού και ιδίως το περιεχόμενο το μεσοχρόνιων αναπτυξιακών προγραμμάτων, ο τρόπος ενημέρωσης των οργάνων προγραμματισμού για τα προγραμματικά πλαίσια, μέσα στα οποία οφείλουν να καταρτίζουν τα μεσοχρόνια προγράμματά τους, η διαδικασία υποβολής των προτάσεων και υποβολής των προγραμμάτων για έγκριση, το περιεχόμενο της εξειδίκευσης των προγραμμάτων σε ετήσια βάση και οι υπηρεσίες προγραμματισμού.

Άρθρο 73
Διαδικασία κατάρτισης ετήσιων αναπτυξιακών προγραμμάτων

1. Κάθε ετήσιο εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα καταρτίζεται, στα πλαίσια των αντίστοιχων μεσοχρόνιων εθνικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, που συντονίζει τους αρμόδιους κεντρικούς φορείς, και εγκρίνεται σύμφωνα με το νόμο.

2. Κάθε ετήσιο περιφερειακό αναπτυξιακό πρόγραμμα καταρτίζεται, στα πλαίσια του ετήσιου εθνικού αναπτυξιακού προγράμματος και των αντίστοιχων μεσοχρόνιων περιφερειακών αναπτυξιακών προγραμμάτων, από το περιφερειακό συμβούλιο της αντίστοιχης περιφέρειας. Για την κατάρτιση του προγράμματος αυτού δεν απαιτείται έγκριση άλλης αρχής, εκτός αν υποστηριχθεί με γραπτή ένσταση του ενός τρίτου των μελών του περιφερειακού συμβουλίου, ότι αυτό εξέρχεται από τα παραπάνω πλαίσια. Στην περίπτωση αυτή, ύστερα από εισήγηση του γενικού γραμματέα της περιφέρειας, αποφασίζουν, κατά το μέρος αυτό, από κοινού οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών και ο κατά περίπτωση συναρμόδιος υπουργός.

3. Κάθε ετήσιο νομαρχιακό αναπτυξιακό πρόγραμμα καταρτίζεται, στα πλαίσια του ετήσιου περιφερειακού αναπτυξιακού προγράμματος και των αντίστοιχων μεσοχρόνιων νομαρχιακών αναπτυξιακών προγραμμάτων, από το νομαρχιακό συμβούλιο της αντίστοιχης νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Για την κατάρτιση του προγράμματος αυτού δεν απαιτείται έγκριση άλλης αρχής, εκτός αν υποστηριχθεί με γραπτή ένσταση είτε του νομάρχη είτε του ενός τρίτου των μελών του νομαρχιακού συμβουλίου, ότι αυτό εξέρχεται από τα παραπάνω πλαίσια. Στην περίπτωση αυτή, ύστερα από εισήγηση του γενικού γραμματέα της αντίστοιχης περιφέρειας, αποφασίζει, κατά το μέρος αυτό, το περιφερειακό συμβούλιο.

4. Κάθε ετήσιο τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα καταρτίζεται, στα πλαίσια του ετήσιου νομαρχιακού αναπτυξιακού προγράμματος και των αντίστοιχων μεσοχρόνιων τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, από το αντίστοιχο δημοτικό συμβούλιο ή αναπτυξιακό σύνδεσμο. Για την κατάρτιση του προγράμματος αυτού δεν απαιτείται έγκριση άλλης αρχής, εκτός αν υποστηριχθεί με γραπτή ένσταση του ενός τρίτου των μελών του, ότι αυτό εξέρχεται από τα παραπάνω πλαίσια. Στην περίπτωση αυτή, ύστερα από εισήγηση του προέδρου του αντίστοιχου νομαρχιακού συμβουλίου, αποφασίζει, κατά το μέρος αυτό, το νομαρχιακό συμβούλιο.

5. Το ετήσιο περιφερειακό αναπτυξιακό πρόγραμμα, καθώς και τα αναπτυξιακά προγράμματα της Ε.Ο.Κ., ετήσια ή πενταετή, της περιφέρειας στην οποία υπάγεται η ευρύτερη περιοχή της Αθήνας εισηγείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Οργανισμός Αθήνας”. Ειδικά τα ετήσια νομαρχιακά αναπτυξιακά προγράμματα των νομαρχιακών συμβουλίων που περιλαμβάνονται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας καταρτίζονται μετά από γνώμη του Οργανισμού Αθήνας.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 11, παρ.8 του Ν.2052/1992 (Α 94).

6. Το ετήσιο νομαρχιακό αναπτυξιακό πρόγραμμα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, στην οποία υπάγεται η ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης, εισηγείται στο νομαρχιακό συμβούλιο ο Οργανισμός Θεσσαλονίκης. Ειδικά τα ετήσια τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα των δήμων και των αναπτυξιακών συνδέσμων που περιλαμβάνονται στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης, καταρτίζονται μετά από γνώμη του Οργανισμού Θεσσαλονίκης.

7. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού και ιδίως το περιεχόμενο των ετήσιων αναπτυξιακών προγραμμάτων, οι διαδικασίες αξιολόγησης έργων για την ένταξή τους στα προγράμματα αυτά και ο τρόπος ενημέρωσης των οργάνων προγραμματισμού για τα προγραμματικά πλαίσια, μέσα στα οποία οφείλουν να καταρτίζουν τα ετήσια προγράμματά τους. Για τη σύνταξη των απολογισμών εκτέλεσης των ετήσιων αναπτυξιακών προγραμμάτων, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των αντίστοιχων προγραμμάτων του επόμενου έτους, ακολουθούνται διαδικασίες ανάλογες με τη διαδικασία κατάρτισης και έγκρισης των προγραμμάτων του άρθρου αυτού.

Άρθρο 74
Χρηματοδότηση ετήσιων αναπτυξιακών προγραμμάτων

1. Κάθε ετήσιο αναπτυξιακό πρόγραμμα συνοδεύεται από το αντίστοιχο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που εξασφαλίζει την πραγματοποίησή του.

2. Οι πόροι των χρηματοδοτικών προγραμμάτων προέρχονται από:

α) πιστώσεις του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων,

β) πιστώσεις φορέων του δημόσιου τομέα,

γ) ίδιους πόρους των φορέων αυτοδιοίκησης.

3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων κατανέμεται για τη χρηματοδότηση έργων:

α) Εθνικής σημασίας,

β) περιφερειακής σημασίας,

γ) νομαρχιακής σημασίας και

δ) τοπικής σημασίας, με βάση τα εξειδικευμένα μεσοχρόνια αναπτυξιακά προγράμματα των αντίστοιχων επιπέδων.

4. Με την απόφαση της προηγούμενης παραγράφου, μπορεί να κρατηθεί ποσοστό του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων για τη χρηματοδότηση, από κοινού με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, έργων των ετήσιων αναπτυξιακών προγραμμάτων τους, στα πλαίσια προγραμματικών συμβάσεων του άρθρου 27 του Δ.Κ.Κ. Για τη χρηματοδότηση των έργων αυτών, οι φορείς αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πιστώσεις του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων ή πιστώσεις φορέων του δημόσιου τομέα.

5. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, κατανέμονται οι πιστώσεις των περιπτώσεων β`, γ` και δ` της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού, κατά περιφέρεια, με βάση το εθνικό πρότυπο περιφερειακής κατανομής πιστώσεων.

6. Κάθε περιφερειακό συμβούλιο κατανέμει τις πιστώσεις των περιπτώσεων γ` και δ` της παραγράφου 3 αυτού του άρθρου που του έχουν δοθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου, κατά νομαρχιακή αυτοδιοίκηση της περιφέρειάς του, με βάση το εθνικό πρότυπο περιφερειακής κατανομής πιστώσεων. Η κατανομή των πιστώσεων των περιπτώσεων γ` και δ` της παραγράφου 3, για το μέρος τους, που αφορά την ευρύτερη περιοχή Αθήνας, γίνεται από το περιφερειακό συμβούλιο, κατά νομαρχιακή αυτοδιοίκηση της περιφέρειας, μετά από γνώμη του Οργανισμού Αθήνας. Η κατανομή των πιστώσεων της περίπτωσης δ` της παραγράφου 3, για το μέρος που αφορά την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, γίνεται από το νομαρχιακό συμβούλιο κατά δήμο ή κοινότητα, μετά από γνώμη του Οργανισμού Θεσσαλονίκης.

7. Κάθε νομαρχιακό συμβούλιο κατανέμει τις πιστώσεις της περίπτωσης δ` της παραγράφου 3, του άρθρου αυτού που του έχουν δοθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου, κατά δήμο ή κοινότητα, με βάση το εθνικό πρότυπο περιφερειακής κατανομής πιστώσεων.

8. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή αυτού του άρθρου και ιδίως η μέθοδος κατάρτισης του εθνικού προτύπου περιφερειακής κατανομής πιστώσεων του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων στις περιφέρειες, τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τα κριτήρια χαρακτηρισμού των έργων και δραστηριοτήτων εθνικής, περιφερειακής, νομαρχιακής ή τοπικής σημασίας, οι διαδικασίες σύναψης και το περιεχόμενο των προγραμματικών συμβάσεων, μεταξύ των διαφόρων οργάνων προγραμματισμού, καθώς και το περιεχόμενο των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που συνοδεύουν τα ετήσια αναπτυξιακά προγράμματα.

ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 75
Λειτουργία

1. Για την προετοιμασία, την παρακολούθηση και το συντονισμό λειτουργίας των νέων θεσμών που προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού, συνιστάται διυπουργική επιτροπή από τους Υπουργούς Προεδρίας της Κυβέρνησης, Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας, Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Οικονομικών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων.

2. Για την προετοιμασία των εργασιών της διυπουργικής επιτροπής, μπορεί να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας με κοινή απόφαση των υπουργών της προηγούμενης παραγράφου. Με όμοια απόφαση, μπορεί να συγκροτηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών γραμματεία για την υποβοήθηση της διυπουργικής επιτροπής και της ομάδας εργασίας, στην οποία αποσπώνται για όσο χρόνο χρειαστεί υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών και άλλων φορέων του δημόσιου τομέα.

Άρθρο 76

1. Το ζ` εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 44 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (π.δ. 76/1985, ΦΕΚ 27) αντικαθίσταται ως εξής: “ζ) Οι ασκούμενοι δικηγόροι και οι υπάλληλοι με βαθμό Α` ή Β` της γραμματείας όλων των πολιτικών, ποινικών δικαστηρίων και των εισαγγελιών αυτών, των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και της Γενικής Επιτροπείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, καθώς και των έμμισθων υποθηκοφυλακείων”.

2. Το ια` εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 61 του π.δ. 152/1985 “Κωδικοποίηση σ` ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών” (ΦΕΚ 55) αντικαθίσταται ως εξής: “ια) Οι υπάλληλοι με βαθμό Α` ή Β` της γραμματείας των δικαστηρίων, δηλαδή του Συμβουλίου της Επικρατείας, όλων των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, των εισαγγελιών, της Γενικής Επιτροπείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, καθώς και των έμμισθων υποθηκοφυλακείων”.

3. Η παράγραφος 4 του άρθρου 61 του π.δ. 152/1985 αντικαθίσταται ως εξής: “4. Αν τα πρόσωπα της προηγούμενης παραγράφου δεν επαρκούν, το Α` Τμήμα του Αρείου Πάγου, αφού διαπιστώσει την ανεπάρκεια, μπορεί να διορίσει, για συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού και μόνιμους δημόσιους πολιτικούς υπαλλήλους της κατηγορίας ΠΕ με βαθμό Α` που έχουν πτυχίο Νομικής Σχολής”.

4. Το εδάφιο με στοιχείο β` της παραγράφου 6 του άρθρου 61 του π.δ. 152/1985 αντικαθίσταται ως εξής: “β) Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ονομαστικούς καταλόγους όλων των προσώπων που αναφέρονται στην παράγραφο 3 στοιχεία α` έως και γ`, ε`, στ`, θ` έως και ια`”.

5. Το εδάφιο με στοιχείο δ` της παραγράφου 6 του άρθρου 61 του π.δ. 152/1985 αντικαθίσταται ως εξής: “δ) το Ελεγκτικό Συνέδριο, ονομαστικούς καταλόγους των παρέδρων και εισηγητών του, καθώς και των διοικητικών υπαλλήλων του, που έχουν τα προσόντα της παραγράφου 4”.

6. Η πρώτη περίοδος του εδαφίου με στοιχείο στ` της παραγράφου 6 του άρθρου 61 του π.δ. 152/1985 αντικαθίσταται ως εξής: “στ) Οι νομάρχες, δια του Υπουργείου Εσωτερικών, ονομαστικές καταστάσεις, που συντάσσονται απ` αυτούς, για τους μόνιμους δημόσιους πολιτικούς υπαλλήλους της περιφέρειάς τους, που μπορούν σύμφωνα με την παράγραφο 4 να διοριστούν εκπρόσωποι της δικαστικής αρχής”.

Άρθρο 77
Διατάξεις που καταργούνται
Κάθε διάταξη γενική ή ειδική, που είναι αντίθετη με τις διατάξεις αυτού του νόμου ή ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα που διέπει, καταργείται.

Άρθρο 78
Εξουσιοδότηση για κωδικοποίηση
Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, επιτρέπεται η κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο νόμου των διατάξεων του Δ.Κ.Κ., όπως τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν με μεταγενέστερους νόμους και με τον νόμο αυτόν, μεταβαλλομένης της σειράς των άρθρων και παραγράφων, με σκοπό την εναρμόνιση των διατάξεων μεταξύ τους, με φρασεολογική τυπική μεταβολή αυτών.

Άρθρο 79
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς αυτού του νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 07 Ιουλίου 1986

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤ. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.