Νόμος 1555 ΦΕΚ Α΄97/24.5.1985
Κύρωση Μακροχρόνιου προγράμματος ανάπτυξης της οικονομικής, βιομηχανικής και επιστημονικο – τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Άρθρο πρώτο
Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος το Μακροχρόνιο Πρόγραμμα ανάπτυξης της οικονομικής, βιομηχανικής και επιστημονικο – τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών που υπογράφτηκε στην Αθήνα στις 22 Φλεβάρη 1983 και του οποίου το κείμενο, σε πρωτότυπο στην ελληνική γλώσσα, έχει ως εξής:
ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ανάπτυξης της οικονομικής, βιομηχανικής και επιστημονικο – τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, Επιθυμώντας να διευρύνουν παραπέρα τη συνεργασία στον τομέα της οικονομίας, της βιομηχανίας, της επιστήμης και της τεχνολογίας και να προσδώσουν σ` αυτή τη συνεργασία σταθερό μακροχρόνιο και συγκεκριμένο χαρακτήρα, Καθοδηγούμενοι από τις αρχές και τις θέσεις των Συμφωνιών για την ανάπτυξη της οικονομικής και βιομηχανικής συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, της 23ης Δεκέμβρη 1980, της Συμφωνίας για οικονομική και τεχνική συνεργασία μεταξύ της ελληνικής Δημοκρατίας και της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών της 2ης Οκτώβρη 1979 και της Συμφωνίας για επιστημονικο – τεχνολογική συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών της 10ης Ιούνη 1977, Με σκοπό την πρακτική εφαρμογή των αρχών και σκοπών που διατυπώνονται σ` αυτές τις Συμφωνίες. Λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της τελικής Πράξης της Συνδιάσκεψης για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη που υπογράφτηκε στο Ελσίνκι την 1η Αυγούστου 1975,
Αποδέχονται το παρόν Μακροχρόνιο Πρόγραμμα ανάπτυξης της οικονομικής βιομηχανικής και επιστημονικο – τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.
1. Γενικές θέσεις
Η οικονομική, βιομηχανική και επιστημονικο – τεχνολογική συνεργασία που προβλέπεται στο παρόν Πρόγραμμα αποσκοπεί στην καλύτερη χρησιμοποίηση μακροχρόνια και στη βάση της αμοιβαίας ωφέλειας, των φυσικών πόρων, πρώτων υλών, της νεότερης τεχνολογίας, των επιτευγμάτων της βιομηχανίας, της αγροτικής οικονομίας και άλλων κλάδων της οικονομίας προς το συμφέρον της κάθε χώρας. Προς το σκοπό της πληρέστερης εκτέλεσης του παρόντος Προγράμματος τα δύο Μέρη στα όρια των δυνατοτήτων τους θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη μιας δυναμικής και αρμονικής οικονομικής, βιομηχανικής και επιστημονικοτεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών δημόσιων οργανισμών, οργανισμών κοινής ωφέλειας, συνεταιρισμών του οργανισμού προωθήσεως εξαγωγών, εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων και των αντίστοιχων σοβιετικών οργανισμών. Και τα δύο Μέρη σημειώνουν ότι στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και ΕΣΣΔ μαζί με τις παραδοσιακές μορφές εμπορίου όλο και πιο σπουδαία σημασία αποκτά η συνεργασία στην κατασκευή βιομηχανικών και άλλων έργων. Τα δύο Μέρη θεωρούν πως υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας σε τομείς όπως η ενεργειακή οικονομία, η ηλεκτροτεχνική, η σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μεταλλουργία, η βιομηχανία πετρελαίου, η χημική βιομηχανία, η μηχανουργία, η ελαφρά βιομηχανία, η αγροτική οικονομία, οι μεταφορές, τα πολεοδομικά έργα, ο τουρισμός και η προστασία του περιβάλλοντος. Τα συμβόλαια για συνεργασία σε συγκεκριμένα έργα θα συνάπτονται ανάμεσα στους αντίστοιχους ελληνικούς φορείς και σοβιετικούς οργανισμούς, που αναφέρονται παραπάνω. Τα δύο μέρη θεωρούν σκόπιμο να εξετάσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομικής και βιομηχανικής τους συνεργασίας και στις αγορές τρίτων χωρών και ειδικότερα με την αμοιβαία συμμετοχή των οργανισμών των δύο χωρών στο σχεδιασμό, στον εφοδιασμό με εξοπλισμό και στην εκτέλεση κατασκευαστικών εργασιών σε τρίτες χώρες, με βάση τις αρχές της αμοιβαίας ωφέλειας και ισότητας. Τα δύο Μέρη θα ενθαρρύνουν την παραπέρα ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς της επιστήμης και τεχνολογίας με σκοπό την πιο αποτελεσματική χρησιμοποίηση των επιστημονικο – τεχνολογικών δυνατοτήτων των δύο χωρών για τη λύση σε μακροχρόνια βάση των επίκαιρων επιστημονικών και τεχνολογικών προβλημάτων που παρουσιάζουν αμοιβαίο ενδιαφέρον. Τα δύο Μέρη θα ενθαρρύνουν τη διεξαγωγή σεμιναρίων και συμποσίων, εμπορικοβιομηχανικών εκθέσεων, αμοιβαίων επιχειρηματικών επισκέψεων και άλλων παρόμοιων εκδηλώσεων, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη για αμοιβαίο όφελος της οικονομικής, βιομηχανικής και επιστημονικο – τεχνολογικής συνεργασίας στα πλαίσια του παρόντος Προγράμματος.
2. Μορφές συνεργασίας Τα δύο Μέρη θεωρούν ότι οι πιο αποτελεσματικές μορφές οικονομικής, βιομηχανικής και επιστημονικο – τεχνολογικής συνεργασίας μπορούν να είναι οι ακόλουθες:
α) Η συμμετοχή των αρμόδιων ελληνικών και σοβιετικών φορέων, στο σχεδιασμό, την κατασκευή νέων, τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των επιχειρήσεων που υπάρχουν στη βιομηχανία, την αγροτική οικονομία, τις μεταφορές και σ` άλλους κλάδους οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια και προγράμματα οικονομικής και επιστημονικοτεχνολογικής ανάπτυξης της κάθε χώρας. Η συνεργασία στην κατασκευή έργων περιλαμβάνει την τεχνικοοικονομική προετοιμασία, το σχεδιασμό, την προμήθεια εξοπλισμού και υλικών, την εκτέλεση κατασκευαστικών εργασιών, την προετοιμασία εθνικών στελεχών στα έργα όπου γίνεται η συνεργασία.
β) Η ανάπτυξη της συνεργασίας στη βιομηχανία και την αγροτική οικονομία. Τα δύο Μέρη θεωρούν ότι για την ανάπτυξη σε βάθος της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σπουδαίο ρόλο θα παίξουν η ενίσχυση της συνεργασίας στη βιομηχανία και την αγροτική οικονομία και η κοινή παραγωγή βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων για την ικανοποίηση των αναγκών τόσο της Ελλάδας όσο και της ΕΣΣΔ. Τέτοια συνεργασία μπορεί συγκεκριμένα να πραγματοποιηθεί με τη μορφή προμήθειας πρώτων υλών, γεωργικών προϊόντων, ημιτελών προϊόντων και εξαρτημάτων. Τα δύο μέρη θα ενθαρρύνουν, εφόσον υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον και στα πλαίσια των οικονομικών τους δυνατοτήτων, πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ανάπτυξη των σχέσεων σ` αυτόν τον τομέα και θα πάρουν μέτρα, στα όρια των αρμοδιοτήτων τους, για τη διευκόλυνση της υλοποίησης των πιο πάνω μορφών συνεργασίας.
γ) Ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών. Τα δύο Μέρη θεωρούν ότι το παρόν Πρόγραμμα θα επηρεάσει ευνοϊκά την αμοιβαία ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών και θα προωθήσει τη βελτίωση της διάρθρωσης των ανταλλαγών. Θα πάρουν επίσης όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Τα Μέρη θα λάβουν υπόψη τους τις εξαγωγικές δυνατότητες και τις εισαγωγικές ανάγκες των δύο χωρών με σκοπό την επίτευξη της παραπέρα διεύρυνσης της ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών σε μακροχρόνια, σταθερή και πιο ισορροπημένη βάση.
δ) Συνεργασία στον τομέα της επιστήμης και τεχνολογίας. Τα δύο Μέρη συμφωνούν να επεκτείνουν και εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της επιστήμης και τεχνολογίας χρησιμοποιώντας γι` αυτόν το σκοπό συγκεκριμένες μορφές συνεργασίας, όπως η ανταλλαγή επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων, η εξειδίκευση επιστημόνων και μαθητευομένων, η κοινή έρευνα και ανάπτυξη, η ανταλλαγή αποτελεσμάτων κοινής εργασίας, η ανταλλαγή επιστημονικών και τεχνολογικών πληροφοριών και τεκμηρίωσης, η ανταλλαγή επιστημονικού εξοπλισμού και ΚΝΟW – ΗΟW και η προετοιμασία συμποσίων, σεμιναρίων και εκθέσεων. Τα Μέρη αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην εισαγωγή των αποτελεσμάτων της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας στις οικονομίες και των δύο χωρών με την προβλεπόμενη επέκταση της επιστημονικής και βιομηχανικής συνεργασίας και του εμπορίου.
3. Βασικές κατευθύνσεις και τομείς συνεργασίας. Λαμβάνοντας υπόψη τη σύγχρονη ανάπτυξη της οικονομικής, βιομηχανικής και επιστημονικο-τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΣΣΔ τα δύο Μέρη θεωρούν ότι μια τέτοια συνεργασία μπορεί να αναπτυχθεί πιο επιτυχημένα στους τομείς που αναφέρονται στο Παράρτημα αυτού του Προγράμματος.
Το παρόν Πρόγραμμα δεν αποκλείει τη δυνατότητα της οικονομικής, βιομηχανικής και επιστημονικο-τεχνολογικής συνεργασίας επίσης και σε άλλους τομείς και με άλλες μορφές.
4. Τελικές διατάξεις Η συνεργασία μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος αυτού θα εποπτεύεται αντίστοιχα από την Ελληνο-Σοβιετική Διακυβερνητική Επιτροπή Οικονομικής και Βιομηχανικής Συνεργασίας που συστάθηκε με βάση τη Συμφωνία για την Ανάπτυξη της Οικονομικής και Βιομηχανικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ΕΣΣΔ της 23ης Δεκέμβρη 1980 και τη Μικτή Ελληνο – Σοβιετική Επιτροπή Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας που συστάθηκε με βάση τη Συμφωνία Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ΕΣΣΔ της 10ης Ιούνη 1977. Η συνεργασία που προβλέπει το παρόν Πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο και σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία των δύο Χωρών. Το παρόν Πρόγραμμα δεν θίγει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες και συνθήκες των δύο Μερών. Τα Μέρη συμφωνούν να έχουν τακτικές διαβουλεύσεις σε θέματα εφαρμογής του παρόντος Προγράμματος και σε περίπτωση ανάγκης να εισηγούνται με κοινή συμφωνία αλλαγές και προσθήκες σ` αυτό. Το παρόν Πρόγραμμα θα τεθεί σε ισχύ προσωρινά από την μέρα της υπογραφής του και οριστικά από την ημερομηνία ανταλλαγής των διακοινώσεων που επιβεβαιώνουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την έγκριση του Προγράμματος, σύμφωνα με τη νομοθεσία της κάθε χώρας. Το Πρόγραμμα θα ισχύσει για χρονική περίοδο 10 ετών από την ημέρα της υπογραφής του. Έγινε στην Αθήνα στις 22 Φλεβάρη 1983 σε δύο πρωτότυπα στην ελληνική και ρωσική γλώσσα αντίστοιχα. Και τα δύο κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
στο Μακροχρόνιο Πρόγραμμα της 22ης Φλεβάρη 1983
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Χαρτόνι Τομείς Οικονομικής, Βιομηχανικής και Σελουλόζη Επιστημονικο-τεχνολογικής Συνεργασίας Οικοδομικά υλικά:
1. Εμπορεύματα και υπηρεσίες η ανταλλαγή των Τσιμέντο οποίων ενδιαφέρει τα δύο Μέρη Μάρμαρα Πλακίδια Μηχανουργικά προϊόντα: Οικιακός εξοπλισμός Μηχανήματα ενέργειας και ηλεκτροτεχνίας Είδη υγιεινής Κοπτήρες μεταλλικών υλικών και τόρνοι Μηχανήματα βιομηχανίας τροφίμων Γεωργικά προϊόντα και γεωργικές πρώτες ύλες: Μηχανήματα εκτύπωσης κειμένων και έργων τέχνης Εσπεριδοειδή Υφαντουργικά μηχανήματα Άλλα νωπά και αποξηραμένα φρούτα Μηχανήματα κατασκευής και συντήρησης δρόμων Χυμοί και κονσέρβες φρούτων Ιατρικά μηχανήματα Καπνός Τρακτέρ και λοιπά γεωργικά μηχανήματα Ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια Επιβατηγά και φορτηγά αυτοκίνητα Ελιές Μεταφορικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων πλοίων, Βαμβάκι εξοπλισμού πλοίων, τρόλλευ Σπόροι Επισκευές πλοίων Ακατέργαστα δέρματα Ενέργεια και βιομηχανικές πρώτες ύλες: Κρασιά Αργό πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα Σιτηρά και άλευρα Ορυκτά καύσιμα Μαζικά βιομηχανικά καταναλωτικά αγαθά και πρώτες Φυσικό αέριο ύλες για την παραγωγή τους: Προϊόντα σιδήρου, ελάσματα, μεταλλικές κατασκευές, Υφάσματα σωλήνες Νήματα Σκράπ Υφαντά και πλεκτά είδη Βωξίτης, αλουμίνα, προϊόντα αλουμινίου Ενδύματα και υποδήματα Ηλεκτρική ενέργεια Ρολόγια, ξυπνητήρια Χημικά προϊόντα: Κινηματογραφικές και φωτογραφικές μηχανές Βαφές Ψυγεία Εκρηκτικά Κουζίνες και άλλες ηλεκτρικές συσκευές οικιακής χρήσης Αμμωνία Λιπάσματα Έπιπλα Ξυλεία: Μουσικά όργανα Κατεργασμένη ξυλεία Είδη σπορ και κυνηγίου Κόντρα πλακέ Φαρμακευτικά είδη Είδη ατομικής περιποίησης και υγιεινής
2. Οικονομική και βιομηχανική συνεργασία
Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Συνεργασία για το σχεδιασμό και την κατασκευή στην Ελλάδα νέων σταθμών ενέργειας – υδροηλεκτρικών και θερμικών – και για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων ηλεκτρικών σταθμών (θερμικός σταθμός Κερατσινίου). Μη σιδηρούχα μεταλλουργεία Συνεργασία στην κατασκευή μονάδας αλουμίνας, ετήσιας δυναμικότητας 600.000 τόννων, με προοπτική διπλασιασμού της, καθώς και μονάδας καυστικής σόδας αναγκαίας για την παραγωγή της αλουμίνας.
Μηχανουργία Συνεργασία στην ίδρυση εργοστασίων για την παραγωγή ρουλεμάν, υάλινων μονωτήρων, μεταλλικών κατασκευών και μονάδας κατασκευής ειδών ακρίβειας από χυτό μέταλλο. Μεταφορές Συνεργασία για τον εκσυγχρονισμό και την ηλεκτροκίνηση των σιδηροδρόμων και την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου. Κατασκευή έργων.
Συνεργασία στην κατασκευή νοσοκομειακών μονάδων και παιδικών σταθμών στην Ελλάδα. Συνεργασία για την παραγωγή στην Ελλάδα οικοδομικών υλικών, δημιουργία εγκαταστάσεων καθαρισμού φυσικών και αποχετευτικών υδάτων και για την επεξεργασία οικιακών απορριμμάτων. Συνεργασία για κατασκευές στην ΕΣΣΔ βιομηχανικών και άλλων έργων.
Γεωργία Συνεργασία για την κατασκευή αρδευτικών συστημάτων, για την μετατροπή αγροτικών απορριμμάτων σε ζωοτροφές για την κατασκευή σιλό σιτηρών και για τη δημιουργία αγροτοβιομηχανικών συγκροτημάτων.
3. Επιστημονικο – τεχνολογική συνεργασία Ενέργεια και ενεργειακοί πόροι Έρευνες και επεξεργασία εναλλακτικών πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής. Έρευνες και επεξεργασία εναλλακτικών ενεργειακών συστημάτων.
Οικονομικές μέθοδοι χρήσης καυσίμων από πηγές οργανικής προέλευσης Νέοι τρόποι παραγωγής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ΜΓΔ (Μαγνητοϋδροδυναμική) Προβλήματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Εφαρμοσμένη Φυσική: LASERS και η πρακτική τους εφαρμογή Επιστήμη υλικών με έμφαση σε ημιαγωγούς και υπεραγωγούς (σύνδεσμοι JOSEPHSON, SQUIDS) Φυσική και Χημεία επιφανειών
Μικροηλεκτρονική: Ημιαγωγικές διατάξεις Τεχνολογία ολοκληρωμένων κυκλωμάτων μεγάλης κλίμακας
Πρακτικές εφαρμογές.
Πληροφορική: Αρχιτεκτονική ηλεκτρονικών υπολογιστών Τεχνολογία SOFTWARE Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, θεωρία αλγορίθμων και πολυπλοκότητας Επιχειρησιακές έρευνες, μοντέλα για τη λύση εφαρμοσμένων προβλημάτων με ηλεκτρονικό υπολογιστή
Βιοτεχνολογία Γενετική Μηχανική: Αναδομημένο DΝΑ Πρακτική εφαρμογή σε Ιατρική και Αγροτική Οικονομία
Σεισμολογία Έρευνες πάνω στο θέμα πρόγνωσης των σεισμών με τη χρησιμοποίηση σεισμικών, γεωδαιτικών, γεωφυσικών και γεωχημικών μεθόδων. Ερευνά πάνω σε σεισμοτεκτονικά και σεισμογενετικά προβλήματα Ερευνα πάνω σε προβλήματα σεισμικής επικινδυνότητας. Γεωλογία, Γεωφυσική και εντοπισμός ορυκτών:
Εντοπισμός και εκτίμηση αποθεμάτων των κοιτασμάτων ορυκτών (χρώμιο, μόλυβδος, ψευδάργυρος, χαλκός, μαγγάνιο, κλπ.). Σύνταξη χαρτών γεωλογικών δομών σε περιοχές που παρουσιάζουν οικονομικό ενδιαφέρον
Κατασκευές έργων: Σχεδιασμός και ανέγερση πόλεων και χωριών Ορθολογικές μέθοδοι σχεδιασμού μηχανικών εγκαταστάσεων στις πόλεις και σε άλλες κατοικήσιμες περιοχές Στέγαση, σχεδιασμός συνοικιών Ερευνα διαφόρων οικοδομικών υλικών και τεχνολογίας για την παραγωγή τους. Ανέγερση κατοικιών και βιομηχανικών κτιρίων, κάτω από διάφορες φυσικές συνθήκες. Σχεδιασμός και τεχνολογία αντισεισμικών οικοδομών Προστασία των μηνείων της αρχιτεκτονικής και χρήση του ιστορικού περιβάλλοντος των πόλεων.
Γεωργία:
Επιλογή, βελτίωση και ανταλλαγή γενετικού υλικού στα σιτηρά, όσπρια, βαμβάκι, καπνό, ζαχαρότευτλα, κτηνοτροφικά φυτά, οπωροφόρα δένδρα, ελιά (καλλιέργεια, τεχνολογία) και εσπεριδοειδή Επιλογή, βελτίωση και ανταλλαγή γενετικού υλικού επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου και μηχανική συλλογή σταφυλών. Μελέτη και συλλογή καλλιεργουμένων και αυτοφυών ειδών φυτών Δημιουργία διατήρηση και διαχείριση ορεινών βοσκοτόπων
Προβατοτροφία σε ορεινές περιοχές Ανταλλαγή επιστημονικών πληροφοριών γεωργικού χαρακτήρα
Κτηνιατρική:
Υγιεινή και τεχνολογία τροφίμων ζωικής προέλευσης Καταπολέμηση ζωοανθρωπονόσων Επιδημιολογία ιογόνων νοσημάτων που μεταφέρονται με έντομα
Υδατοοικονομία:
Αριστοποίηση διαφόρων μεθόδων χρήσης δεξαμενών
Τελειοποίηση μέτρων για την κατάργηση ή τη μείωση της αρνητικής επιρροής των δεξαμενών στο φυσικό περιβάλλον και στις εγκαταστάσεις οικονομικού χαρακτήρα Μαθηματικά πρότυπα για την ανάλυση της λειτουργίας δεξαμενών που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς με διαφορετική υδατοχωρητικότητα και υδατόχρηση με σκοπό την επεξεργασία των κανόνων ρύθμισης.
Επεξεργασία επιστημονικών βάσεων συμπλεγματικής υποδιαίρεσης, σχεδιασμού και μηχανικής τακτοποίησης με σκοπό τη βελτιωμένη χρήση μεμονωμένων τμημάτων της επιφάνειας υδάτων και παραλιακών ζωνών ανάλογα με τις φυσικές ιδιότητές τους, με τις σχεδιαζόμενες οικονομικές χρήσεις και το χαρακτήρα των επιδράσεων από τον άνθρωπο. Χρήση υδάτινων πόρων για διάφορους σκοπούς. Χρήση υδάτινων πόρων για τις ανάγκες βιομηχανικών κλάδων, της αγροτικής οικονομίας και τον εφοδιασμό με νερό κατοικημένων περιοχών. Οικονομικο – μαθηματικές μέθοδοι ρύθμισης υδατοοικονομικών συστημάτων.
Δάση και δασικό περιβάλλον: Μέθοδοι καταγραφής και καθορισμού της κατάστασης των δασών. Πρόληψη πυρκαϊών δάσους, καταπολέμηση παράσιτων και ασθενειών δάσους. Αναδάσωση με έμφαση στις μεθόδους αναδάσωσης σε ξηροθερμικό περιβάλλον. Δασοκομία ταχυαυξών δασοπονικών ειδών (λεύκη, ROBINIA, PSEUDOACACIA). Συγκομιδή και τεχνολογία επεξεργασίας δασικών προϊόντων.
Διαχείριση λεκανών απορροής.
Δημόσια Υγεία και Ιατρικές επιστήμες:
Ανταλλαγή πείρας και ιατρικής πληροφόρησης σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμμετοχή επιστημόνων και ειδικών των δύο Χωρών σε επιστημονικές διασκέψεις, συνέδρια, συμπόσια και σε άλλες εκδηλώσεις σχετικές με τα σημερινά προβλήματα της Δημόσιας Υγείας και της Ιατρικής Επιστήμης.
Συμβολή στην καθιέρωση και ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των επιστημονικο – ερευνητικών ιδρυμάτων στα θέματα:
α) Αιματολογία,
β) Ουρολογία,
γ) Καρδιολογία και νόσοι του καρδιο – αγγειακού συστήματος,
δ) Τραυματολογία και Ορθοπεδική,
ε) Μολυσματικές ασθένειες,
στ) Ανοσοβιολογία,
ζ) Ιολογία,
η) Οργάνωση συστήματος επείγουσας ιατρικής βοήθειας και
θ) Ιατρική Παιδεία.
Βιομηχανική ιδιοκτησία:
Δημιουργία βιβλιοθήκης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και οργάνωσης υπηρεσίας πληροφοριών στον τομέα της ευρεσιτεχνίας. Ανταλλαγή εκδόσεων σχετικών με νομικά ζητήματα ευρεσιτεχνίας. Συνεργασία στον τομέα αξιολόγησης των εφευρέσεων
Συμβολή στη συνεργασία οργανισμών κατά την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη βιομηχανική ιδιοκτησία (καταχώρηση κοινών εφευρέσεων και η από κοινού χρησιμοποίησή τους).
Άρθρο δεύτερο
Τα πρωτόκολλα – Πρακτικά τα οποία καταρτίζονται, σε εκτέλεση του άρθρου 4 του Προγράμματος αυτού, υπό την εποπτεία ή της Διακυβερνητικής Επιτροπής του άρθρου 8 της Συμφωνίας για την ανάπτυξη της οικονομικής και βιομηχανικής συνεργασίας Ελλάδας – Ε.Σ.Σ.Δ. (Αθήνα 23.12.1980) που κυρώθηκε με το νόμο 1230/1982 (Φ.Ε.Κ. Α` 17/17.12.1982) ή της Μικτής Επιτροπής του άρθρου 4 της Συμφωνίας επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας Ελλάδας – Ε.Σ.Σ.Δ. (Αθήνα 10.6.1977) που κυρώθηκε με το νόμο 842/1978 (ΦΕΚ Α` 228/21.12.1978) εγκρίνονται με κοινή Πράξη των αρμόδιων σε κάθε περίπτωση υπουργών.
Άρθρο τρίτο
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλλουμε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 21 Mαίου 1985
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤ. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟI