Νόμος 1542 ΦΕΚ Α΄72/26.4.1985
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 1798/1951 “περί συστάσεως και οργανώσεως Ενώσεως Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
‘Αρθρο 1
Το άρθρο 2 του ν. 1798/1951 αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 2.
Σκοπός της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών είναι η προαγωγή με κάθε νόμιμο μέσο των επαγγελματικών και οικονομικών συμφερόντων των ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών και γενικά η ικανοποίηση των νόμιμων επιδιώξεων τους με τελικό στόχο τη συνεχή βελτίωση του ελληνικού τύπου. Τα μέλη της Ένωσης οφείλουν, ιδιαίτερα στη δημοσιογραφική παρουσία από τις στήλες των εφημερίδων τους, να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τα χρηστά δημοσιογραφικά ήθη, να αποφεύγουν τις προσωπικές επιθέσεις μεταξύ τους για θέματα σχετικά με τη δημοσιογραφία και να τηρούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία.
‘Αρθρο 2
Το άρθρο 3 του ν. 1798/1951 αντικαθίσταται ως εξής:
Άρθρο 3.
Μέλη της ένωσης είναι οι ιδιοκτήτες των ημερήσιων πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών αθηναϊκών εφημερίδων. Ημερήσιες εφημερίδες είναι εκείνες που κυκλοφορούν καθημερινά ή έξι (6) ημέρες την εβδομάδα, σε αντίθεση με τις εβδομαδιαίες που κυκλοφορούν μία φορά την εβδομάδα. Η έβδομη έκδοση Καθημερινής εφημερίδας δεν θεωρείται αυτοτελής εβδομαδιαία εφημερίδα, έστω και αν χρησιμοποιεί στην έκδοση της αυτή παραλλαγμένο τον τίτλο της καθημερινής της έκδοσης. Διατάξεις νόμων φορολογικής, ασφαλιστικής ή οποιασδήποτε άλλης φύσης με περιεχόμενο που αντίκειται προς τα ανωτέρω καταργούνται”, “εκτός από εκείνες που αναφέρονται στις εργασιακές σχέσεις.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρου 19 παρ. 1 του Ν. 1545/1985 (Α 91).
‘Αρθρο 3
Το άρθρο 4 του ν. 1798/1951 αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 4.
1. Τα μέλη διακρίνονται σε τακτικά, δόκιμα και πάρεδρα.
2. Για να καταστεί δόκιμο μέλος ιδιοκτήτης ημερήσιας εφημερίδας των Αθηνών χρειάζονται:
α) υποβολή αίτησης μετά την πάροδο τρίμηνου από την έκδοση της
β) απόφαση της γενικής συνέλευσης μετά από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου που εισηγείται αφού ερευνήσει και βεβαιωθεί ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 3. Η απόφαση της γενικής συνέλευσης λαμβάνεται με πλειοψηφία των τακτικών μελών της ένωσης. Αν απορριφθεί η αίτηση εγγραφής, νέα αίτηση υποβάλλεται ύστερα από τρείς μήνες.
3. Τα δόκιμα μέλη μετέχουν στις γενικές συνελεύσεις χωρίς ψήφο.
4. Για να καταστεί το δόκιμο μέλος τακτικό, χρειάζονται:
α) υποβολή αίτησης
β) συνεχής έκδοση της εφημερίδας του δόκιμου μέλους με τον ίδιο τίτλο επί έναν τουλάχιστο χρόνο από την έκδοση της γ) απόφαση της γενικής συνέλευσης μετά από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου που εισηγείται αφού ερευνήσει και βεβαιωθεί ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 3. Η απόφαση της γενικής συνέλευσης λαμβάνεται με πλειοψηφία των τακτικών μελών της ένωσης. Αν απορριφθεί η αίτηση, νέα αίτηση υποβάλλεται μετά την πάροδο εξάμηνου.
5. Τακτικό μέλος της Ένωσης μεθίσταται υποχρεωτικά στην τάξη των παρέδρων μελών αν η εφημερίδα του διακόψει την έκδοση της. Στην τάξη αυτή παραμένει ο ιδιοκτήτης μέχρις ότου επανεκδώσει την εφημερίδα του με τον ίδιο τίτλο και πάντως για διάστημα που δεν θα υπερβαίνει το έτος αφότου έγινε πάρεδρο. Το ετήσιο διάστημα μπορεί να παραταθεί για ένα ακόμη έτος εάν σχετική αίτηση του παρέδρου μέλους γίνει δεκτή από τη γενική συνέλευση. Εάν δεν επανεκδοθεί η εφημερίδα με τον αρχικό της τίτλο μέσα στο ανωτέρω χρονικό διάστημα, ο ιδιοκτήτης της παύει οριστικά να είναι μέλος της Ένωσης. Εάν επανεκδοθεί η εφημερίδα με τον αρχικό της τίτλο μέσα στο ανωτέρω χρονικό διάστημα, το πάρεδρο μέλος επανέρχεται στην τάξη των τακτικών μελών αν υποβάλει σχετική αίτηση για την αποδοχή της οποίας πρέπει να τηρηθεί η διαδικασία της παραγράφου 4.
6. Κάθε μέλος εκπροσωπείται στην Ένωση από έναν και μόνο εκπρόσωπο ως εξής:
α) αν η επιχείρηση είναι ατομική, το μέλος παρίσταται στην Ένωση αυτοπροσώπως
β) τη συνιδιοκτησία εκπροσωπεί ένας από τους συνιδιοκτήτες που ορίζεται με συμβολαιογραφική πράξη
γ) την προσωπική εταιρεία εκπροσωπεί ένας από τους ομόρρυθμους ή ετερόρρυθμους εταίρους που ορίζεται με συμβολαιογραφική πράξη
δ) την εταιρεία περιορισμένης ευθύνης εκπροσωπεί ο διαχειριστής της. Αν σύμφωνα με το καταστατικό της υπάρχουν περισσότεροι από έναν διαχειριστές, την εκπροσωπεί εκείνος που ορίζεται με απόφαση της Συνέλευσης των εταίρων της”
ε) την ανώνυμη εταιρεία εκπροσωπεί είτε ένα μέλος του διοικητικού της συμβουλίου είτε ο εκδότης της εφημερίδας του μέλους. Αν υπάρχουν περισσότεροι εκδότες (συνεκδότες ή έκδοση περισσότερων εφημερίδων από το ίδιο μέλος), ένας από αυτούς. Για το διορισμό του εκπροσώπου απαιτείται απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ανώνυμης εταιρείας
στ) το συνεταιρισμό εκπροσωπεί ο νόμιμος εκπρόσωπος του σύμφωνα με το καταστατικό του.
7. Ο εκπρόσωπος μπορεί να αναπληρωθεί σε όλες τις σχέσεις, παραστάσεις και συμμετοχές του στην Ένωση από άλλον που ορίζει με εξουσιοδοτική επιστολή. Η αναπλήρωση αυτή δεν επιτρέπεται προκειμένου για συμμετοχή του εκπροσώπου στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης ή για συμμετοχή στη γενική συνέλευση με θέμα την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, ή με οποιοδήποτε άλλο θέμα για τη συζήτηση του οποίου το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε την αυτοπρόσωπη παράσταση και γνωστοποίησε την απόφαση του αυτή στα μέλη της ένωσης. Αν συγκληθεί γενική συνέλευση με θέμα για το οποίο πρέπει να υπάρχει αυτοπρόσωπη παράσταση και δεν επιτυγχάνεται απαρτία, η συνέλευση συγκαλείται σε νέα συνεδρίαση στην οποία τα μέλη μπορούν να εκπροσωπηθούν από τον αναπληρωτή τους.
Αν ο αναπληρωτής είναι μέλος οποιασδήποτε τάξης ή οργάνωσης μισθωτών που απασχολούνται σε επιχειρήσεις τύπου γενικά ή σε άλλη επαγγελματική οργάνωση τύπου και υποβληθεί από οποιονδήποτε των παρισταμένων πρόταση μη αποδοχής του λόγω της ιδιότητας του αυτής, η γενική συνέλευση αποφασίζει ανέκκλητα για την αποδοχή του (του αναπληρωτή), ή μη, προτού αρχίσει η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης”.
‘Αρθρο 4
Το άρθρο 5 του ν. 1798/1951 αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 5.
1. Η Ένωση διοικείται από τη γενική συνέλευση των τακτικών της μελών και από το διοικητικό συμβούλιο που αυτή εκλέγει. Οι νόμιμες και σύμφωνες με το καταστατικό της Ένωσης αποφάσεις της γενικής συνέλευσης και του διοικητικού συμβουλίου είναι αμέσως εκτελεστές και υποχρεωτικές για τα μέλη της.
2. Μέλος της Ένωσης, τακτικό, δόκιμο ή πάρεδρο, που δεν συμμορφώνεται με τις νόμιμες και σύμφωνες προς το καταστατικό της αποφάσεις της γενικής συνέλευσης και του διοικητικού συμβουλίου, καλείται από τα τελευταία να συμμορφωθεί μέσα σε ορισμένη προθεσμία. Αν η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, το διοικητικό συμβούλιο δικαιούται με απόφαση του να διαγράψει το μέλος. Προσφυγή κατά της απόφασης αυτής του διοικητικού συμβουλίου επιτρέπεται στη γενική συνέλευση μέσα σε οκτώ ημέρες αφότου κοινοποιήθηκε η απόφαση στο μέλος που διαγράφηκε. Η γενική συνέλευση συγκαλείται έκτακτα και υποχρεωτικά μέσα σε οκτώ ημέρες από την υποβολή της προσφυγής και αποφασίζει ανέκκλητα γι’ αυτή με πλειοψηφία των 4/5 των τακτικών της μελών. Ειδικά για παράβαση των αρχών που διακηρύσσονται στο άρθρο 3, το διοικητικό συμβούλιο εκτός από τη διαγραφή ή και αντί γι’ αυτή δικαιούται να παραπέμψει την υπόθεση στο συμβούλιο τιμής του άρθρου 15. Μετά την έκδοση της απόφασης του συμβουλίου τιμής και ανάλογα προς το περιεχόμενο της, το διοικητικό συμβούλιο αποφασίζει για τη διαγραφή της ή όχι του μέλους. Εάν μετά τη διαγραφή το μέλος υποβάλει μεταγενέστερα αίτηση επανεγγραφής και γίνει αυτή δεκτή (σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο άρθρο 5), το νέο μέλος καθίσταται αμέσως τακτικό”.
‘Αρθρο 5
Το άρθρο 6 του ν. 1798/1951 αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 6.
1. Η γενική συνέλευση που απαρτίζεται από τα τακτικά μέλη της ένωσης είναι το κυρίαρχο της σώμα από το οποίο πηγάζει κάθε εξουσία.
2. Η γενική συνέλευση συνέρχεται μετά από πρόσκληση του διοικητικού συμβουλίου τακτικά μεν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του κάθε χρόνου, έκτακτα δε οποτεδήποτε αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο ή το ζητήσουν τα 2/5 των τακτικών μελών. Στην τελευταία αυτή περίπτωση το διοικητικό συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να συγκαλέσει τη γενική συνέλευση μέσα σε πέντε μέρες αφότου υποβληθεί η αίτηση. Στην πρόσκληση του διοικητικού συμβουλίου ή στην αίτηση των 2/5 των μελών πρέπει να περιλαμβάνονται τα θέματα που θα συζητηθούν.
3. Κάθε μέλος παρίσταται στη συνέλευση με μία μόνο ψήφο, ανεξάρτητα με τον αριθμό των εφημερίδων που εκδίδει.
4. Τα τακτικά μέλη δικαιούνται να συμμετέχουν στις γενικές συνελεύσεις και με τους αναπληρωτές τους σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 6.
5. Η γενική συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία, αν παρίστανται τα μισά τουλάχιστον τακτικά της μέλη.
6. Οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης, στην οποία παρίστανται και τα δόκιμα μέλη της Ένωσης χωρίς ψήφο, λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων τακτικών μελών. Εξαιρετικά απαιτείται πλειοψηφία των 4/5 των τακτικών μελών αν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για τροποποίηση του καταστατικού της Ένωσης ή προκειμένου να ληφθεί απόφαση σε προσφυγή κατά απόφασης του διοικητικού συμβουλίου με την οποία διαγράφηκε μέλος της Ένωσης.
7. Για τον υπολογισμό της απαρτίας και της πλειοψηφίας κλάσμα μονάδας στρογγυλοποιείται σε ολόκληρη μονάδα εφόσον είναι ανώτερο από το μισό της μονάδας.
8. Αν πρόκειται για προσωπικό θέμα, η ψηφοφορία είναι μυστική.
9. Η συμμετοχή των τακτικών και των δόκιμων μελών στη γενική συνέλευση προϋποθέτει ότι έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς την ένωση.
10. Μέχρις ότου εκλεγεί οριστικός πρόεδρος, η γενική συνέλευση προεδρεύεται προσωρινά από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου ή τον εκπρόσωπο της αρχαιότερης εφημερίδας σε περίπτωση που ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου κωλύεται ή απουσιάζει.
11. Ο προσωρινός πρόεδρος ελέγχει τα έγγραφα νομιμοποίησης των παρισταμένων. Αν αμφισβητηθεί η ικανότητα παριστάμενου να συμμετέχει στη γενική συνέλευση, η τελευταία αποφαίνεται αμέσως και ανέκκλητα.
12. Στη συνέχεια η γενική συνέλευση εκλέγει τον οριστικό της πρόεδρο ο οποίος ορίζει και το γραμματέα.
13. Αν πρόκειται να γίνει ψηφοφορία, η συνέλευση εκλέγει δύο ψηφολέκτες από τους παριστάμενους.
14. Η συνέλευση συζητεί και αποφασίζει μόνο για τα θέματα που αναφέρονται στην πρόσκληση.
15. Για τις συζητήσεις και αποφάσεις της γενικής συνέλευσης τηρούνται πρακτικά τα οποία υπογράφονται από τον πρόεδρο και το γραμματέα της συνέλευσης.
16. Έργα της γενικής συνέλευσης είναι:
α) η αποδοχή ή απόρριψη αίτησης εγγραφής μέλους, σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο άρθρο 5.
β) η εκλογή των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του διοικητικού συμβουλίου
γ) η ψήφιση του προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων και η έγκριση του απολογισμού
δ) ο έλεγχος των πεπραγμένων του διοικητικού συμβουλίου και η απαλλαγή των μελών του και των ελεγκτών από κάθε ευθύνη
ε) ο διορισμός δύο τακτικών και δύο αναπληρωματικών ελεγκτών για κάθε χρήση και ο καθορισμός της αμοιβής τους
στ) η τροποποίηση του καταστατικού της ένωσης και
ζ) η συζήτηση και απόφαση για κάθε θέμα που ειδικά υπάγεται στη δικαιοδοσία της γενικής συνέλευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του συστατικού νόμου της Ένωσης και του καταστατικού της, όπως επίσης και για κάθε άλλο θέμα που ενδιαφέρει την Ένωση”.
‘Αρθρο 6
Το άρθρο 7 του ν. 1798/1951 αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 7.
1. Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης αποτελείται από τέσσερα τακτικά μέλη και δύο αναπληρωματικά, τα οποία εκλέγονται από τα τακτικά μέλη της Ένωσης με μυστική ψηφοφορία. Σε κάθε περίπτωση μόνο το ένα από τα τακτικά και το ένα από τα αναπληρωματικά μέλη μπορούν να είναι εκπρόσωποι οικονομικής ή αθλητικής εφημερίδας.
2. Η θητεία των μελών του διοικητικού συμβουλίου είναι διετής και αρχίζει από την ημέρα της εκλογής. Η επανεκλογή επιτρέπεται. Η γενική συνέλευση μπορεί να παρατείνει τη θητεία των μελών του διοικητικού συμβουλίου για έξι μήνες κατ` ανώτατο όριο.
3. Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί μέλος του διοικητικού συμβουλίου δημόσιος υπάλληλος εν ενεργεία.
4. Αυτοί που εξελέγησαν τακτικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου συνέρχονται υποχρεωτικά μεν μέσα σε τρείς ημέρες από την εκλογή τους, δυνητικά δε οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της θητείας τους και εκλέγουν μεταξύ τους πρόεδρο, αντιπρόεδρο, γραμματέα και ταμία. Συγχρόνως ορίζουν και αυτούς που θα τους αναπληρώνουν σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος τους. Οι αναπληρωτές ορίζονται μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου.
5. Αν μέλος του διοικητικού συμβουλίου, τακτικό ή αναπληρωματικό, πάψει για οποιονδήποτε λόγο να ασκεί τα καθήκοντα του, το διοικητικό συμβούλιο δικαιούται να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την εκλογή νέου μέλους του διοικητικού συμβουλίου.
6. Το διοικητικό συμβούλιο διοικεί την Ένωση, εκτελεί τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης καθώς και τις αποφάσεις του τις σχετικές με τα θέματα που δεν υπάγονται ειδικά είτε από το νόμο είτε από το καταστατικό της ένωσης στη δικαιοδοσία της γενικής συνέλευσης. Επίσης διαχειρίζεται την περιουσία της Ένωσης. Γενικά προβαίνει στις ενέργειες που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι σκοποί και οι επιδιώξεις της Ένωσης.
7. Το διοικητικό συμβούλιο συγκαλείται από τον πρόεδρο του. Βρίσκεται σε απαρτία όταν παρίστανται τρία τουλάχιστον τακτικά μέλη του. Αν απουσιάζουν τόσα τακτικά μέλη ώστε να μην υπάρχει απαρτία, καλούνται και συμμετέχουν τόσα αναπληρωματικά μέλη όσα χρειάζονται για να γίνει απαρτία.
8. Οι αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου λαμβάνονται με πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου ή εκείνου που προεδρεύει.
9. Για τις συζητήσεις και αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου τηρούνται πρακτικά τα οποία επικυρώνονται με την υπογραφή των μελών που έλαβαν μέρος στο διοικητικό συμβούλιο. Η επικύρωση αυτή μπορεί να γίνει και κατά την επόμενη ή μεθεπόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.
10. Ενστάσεις κατά του κύρους απόφασης του διοικητικού συμβουλίου ή της γενικής συνέλευσης και ιδιαίτερα κατά της εκλογής των μελών του διοικητικού συμβουλίου πρέπει να υποβάλλονται μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία 48 ωρών αφότου έληξε η συνεδρίαση κατά την οποία ελήφθη η απόφαση, αν ο ενιστάμενος ήταν παρών, κατά τη συνεδρίαση αυτή. Σε κάθε άλλη περίπτωση μέσα σε 48 ώρες αφότου η απόφαση γνωστοποιήθηκε στον ενιστάμενο ή δημοσιεύθηκε από τις στήλες εφημερίδας.
Οι ενστάσεις απευθύνονται στη γενική συνέλευση και επιδίδονται στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου. Το διοικητικό συμβούλιο είναι υποχρεωμένο μέσα σε οκτώ ημέρες αφότου υπεβλήθη ένσταση να συγκαλέσει τη γενική συνέλευση, η οποία και αποφαίνεται ανέκκλητα για την ένσταση. Αν γίνει δεκτή ένσταση κατά της εκλογής μέλους του διοικητικού συμβουλίου, η γενική συνέλευση στην ίδια συνεδρίαση εκλέγει νέο μέλος σε αντικατάσταση εκείνου που εξέπεσε”.
‘Αρθρο 7
Στο ν. 1798/1951 προστίθεται άρθρο 7α, που έχει ως εξής:
“Άρθρο 7α.
1. Το συμβούλιο τιμής αποτελείται από τα εξής έξι (6) μέλη:
α) έναν από τους αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας που επιλέγεται από το διοικητικό συμβούλιο με κλήρωση
β) έναν από τους αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου, που επιλέγεται από το διοικητικό συμβούλιο με κλήρωση
γ) έναν από τους καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών
δ) έναν από τους καθηγητές του Αστικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και
ε) έναν από τους καθηγητές του Ποινικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι καθηγητές αυτοί επιλέγονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης.
στ) Τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης που συμμετέχει στις συνεδριάσεις χωρίς ψήφο. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του προέδρου, συμμετέχει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης. Το συμβούλιο ευρίσκεται σε απαρτία αν παρίστανται τα τέσσερα τουλάχιστον από τα μέλη του που έχουν δικαίωμα ψήφου. Το αρχαιότερο από τα μέλη του συμβουλίου προεδρεύει στις συνεδριάσεις του.
2. Σκοπός του συμβουλίου τιμής είναι να κρίνει περιπτώσεις στις οποίες οι ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών φέρονται ότι παρέβησαν τις αρχές που περιγράφονται στο άρθρο 2 του Ν. 1798/1951, όπως αντικαθίσταται με το άρθρο 1 του παρόντος. Αν διαπιστωθεί παράβαση των αρχών αυτών το συμβούλιο τιμής έχει την εξουσία να επιβάλλει τις εξής ποινές, κατά σειρά βαρύτητας: σύσταση και μομφή. Αν επιβληθεί η ποινή της μομφής, το διατακτικό της σχετικής απόφασης δημοσιεύεται υποχρεωτικά σ` όλες τις εφημερίδες – μέλη της Ένωσης.
3. Το συμβούλιο τιμής συγκαλείται μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης, το οποίο είναι υποχρεωμένο να παραπέμψει υπόθεση στο συμβούλιο τιμής αν το ζητήσει θιγόμενη εφημερίδα – τακτικό μέλος της Ένωσης. Αν η θιγόμενη εφημερίδα δεν είναι τακτικό μέλος της Ένωσης, η υποχρέωση του διοικητικού συμβουλίου για παραπομπή υπόθεσης στο συμβούλιο τιμής υφίσταται μόνον όταν η σχετική αίτηση προσυπογράφεται και από τρία (3) ακόμα τακτικά μέλη της Ένωσης. Η παραπομπή, εφόσον είναι υποχρεωτική, πρέπει να γίνεται σε δέκα (10) ημέρες αφότου υποβλήθηκε η σχετική αίτηση.
Με εξαίρεση την περίπτωση αυτεπάγγελτης παραπομπής υπόθεσης στο συμβούλιο τιμής από το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης, το αίτημα παραπομπής είναι απαράδεκτο αν δεν συνοδεύεται από προκαταβολή των δαπανών που θα απαιτηθούν για να συγκληθεί το συμβούλιο τιμής και να κρίνει την υπόθεση για την οποία υποβάλλεται.
4. Η διαδικασία που πρέπει να τηρείται, οι λεπτομέρειες λειτουργίας, η αποζημίωση των μελών του συμβουλίου τιμής και η κατά τα ανωτέρω προκαταβολή της καθορίζονται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης.
5. Για να διαμορφώσει την κρίση του το συμβούλιο τιμής δικαιούται να ερευνά κατ` ουσία την κρινόμενη υπόθεση και να ακροάται τους ενδιαφερόμενους και οποιονδήποτε άλλον κατά την απόλυτη κρίση του, χωρίς να δεσμεύεται από δικονομικούς τύπους.
6. Οι σχετικές δαπάνες βαρύνουν τελικά την ιδιοκτησία της εφημερίδας που κρίθηκε ένοχη για παράβαση των αρχών του άρθρου 3 ή, αν αθωωθεί, την ιδιοκτησία της εφημερίδα της οποίας η αίτηση απορρίφθηκε.
7. Οι λεπτομέρειες ρύθμισης του τρόπου είσπραξης των παραπάνω οφειλών καθορίζονται με απόφαση του Υφυπουργού Τύπου μετά από σύμφωνη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου της ένωσης”.
‘Αρθρο 8
Στο ν. 1798/1951 προστίθεται άρθρο 7β, που έχει ως εξής:
“Άρθρο 7β.
1. Η Ένωση εκπροσωπείται κατά νόμο σε κάθε περίπτωση είτε ενώπιον των δικαστηρίων είτε εξωδίκως από τον πρόεδρο και το γραμματέα του διοικητικού συμβουλίου.
2. Το διοικητικό συμβούλιο αναλαμβάνει έγκυρα υποχρεώσεις για λογαριασμό της ένωσης.
3. Το διοικητικό συμβούλιο δικαιούται να αναθέσει μέρος των δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας του είτε σε ένα μέλος του είτε στο νομικό σύμβουλο της Ένωσης είτε σε υπάλληλο της.
4. Ο πρόεδρος κατευθύνει τις εργασίες της Ένωσης προεδρεύει στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου και της γενικής συνέλευσης μέχρις ότου εκλεγεί ο οριστικός πρόεδρος της, επικυρώνει τα αντίγραφα ή τα αποσπάσματα των πρακτικών των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου και της γενικής συνέλευσης και εκπροσωπεί μαζί με το γραμματέα την ένωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού.
5. Ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου αντικαθιστά σε κάθε περίπτωση τον πρόεδρο ή και οποιοδήποτε άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου σε περίπτωση που απουσιάζουν ή κωλύονται.
6. Ο γραμματέας επιμελείται τα πρακτικά των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου, διεξάγει την αλληλογραφία, φυλάει τη σφραγίδα και το αρχείο της ένωσης και γενικά εποπτεύει τις εργασίες των υπηρεσιών της. Επίσης ο γραμματέας σε σύμπραξη με τον πρόεδρο, εκπροσωπεί την Ένωση.
7. Ο ταμίας διαχειρίζεται με προσωπική του ευθύνη το ταμείο της ένωσης και τηρεί τα απαιτούμενα ταμιακά βιβλία και διπλότυπα εισπράξεων και πληρωμών. Επιμελείται ώστε να εισπράττονται εμπρόθεσμα οι πόροι της ένωσης και ενεργεί κάθε είσπραξη και πληρωμή. Για κάθε συναλλαγή ύψους μεγαλύτερου από το ένα εκατομμύριο δραχμές είναι απαραίτητη και η συνυπογραφή του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου ή του γραμματέα του.
8. Ο έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης του διοικητικού συμβουλίου και ειδικότερα του ταμία ασκείται από τους ελεγκτές που ορίζει η γενική συνέλευση για κάθε χρήση. Οι ελεγκτές δεν χρειάζεται να είναι μέλη της Ένωσης. Οι ελεγκτές έχουν το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να ελέγχουν τη διαχείριση και να την παρακολουθούν σ` όλα της τα στάδια. Στο τέλος της χρήσης οι ελεγκτές συντάσσουν και υποβάλλουν στη γενική συνέλευση έκθεση σχετική με την ελεγχόμενη διαχείριση της χρήσης που έληξε. Η οικονομική χρήση αρχίζει την 1η Ιανουαρίου και λήγει την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους”.
‘Αρθρο 9
Το άρθρο 8 του ν. 1798/1951 αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 8.
1. Η ένωση έχει δική της περιουσία.
2. Οι πόροι του ταμείου της ένωσης είναι:
α) το έσοδο από την κράτηση που προβλέπει η παράγραφος 3 του άρθρου 1 του ν.δ. 406/1947
β) οι τακτικές ή έκτακτες εισφορές των τακτικών και δόκιμων μελών της Ένωσης τις οποίες τυχόν αποφασίζει το διοικητικό συμβούλιο
γ) τα έσοδα της περιουσίας της Ένωσης και
δ) οποιοδήποτε άλλο νόμιμο έσοδο.
3. Οι ημερήσιες εφημερίδες υποχρεούνται να δημοσιεύουν κάθε χρόνο και μέσα σε ένα τρίμηνο από τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου τους κατάσταση στην οποία θα περιλαμβάνεται ανάλυση των εσόδων τους (από πωλήσεις, πληρωμένες δημοσιεύσεις, διαφημίσεις, δωρεές κ.λπ.), των εξόδων τους συνολικά και των δανείων τους με διάκριση αν προέρχονται από τράπεζες η από ιδιώτες.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 19 παρ. 2 του Ν. 1545/ 1985 (Α 91) και συγχρόνως, η επομένη παράγραφος υπ` αριθμ. 4, αναριθμήθηκε σε “3”.
‘Αρθρο 10
Το άρθρο 12 του ν. 1798/1951 αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 12.
1. Η Ένωση εποπτεύεται από τον Υπουργό ή Υφυπουργό Προεδρίας της Κυβέρνησης, στον οποίο έχουν ανατεθεί τα θέματα του τύπου. Η κρατική αυτή εποπτεία αναφέρεται μόνο στην τήρηση των νόμων και του καταστατικού κατά τη λειτουργία της ένωσης.
2. Το καταστατικό της Ένωσης και οι τυχόν τροποποιήσεις του επικυρώνονται από τον Υπουργό ή Υφυπουργό Προεδρίας της Κυβέρνησης τον αρμόδιο για θέματα του τύπου και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
3. Η διάρθρωση και εσωτερική λειτουργία των γραφείων της ένωσης ρυθμίζεται από το διοικητικό της συμβούλιο.
4. Η Ένωση έχει σφραγίδα στην οποία αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα ο τίτλος “ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ”.
5. Η Ένωση διαλύεται μόνο με νόμο. Η τυχόν περιουσία της κατά το χρόνο της διάλυσης περιέρχεται στον ασφαλιστικό οργανισμό που συνταξιοδοτεί τους ιδιοκτήτες των εφημερίδων και για την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού.
6. Κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από το νόμο ή το καταστατικό της Ένωσης ρυθμίζεται από τη γενική συνέλευση και το διοικητικό της συμβούλιο”.
‘Αρθρο 11
Οι διατάξεις του ν. 703/1977 δεν εφαρμόζονται στις κάθε μορφής υπηρεσίες που παρέχουν με αμοιβή οι εκδοτικές επιχειρήσεις μέσω των εφημερίδων ή των περιοδικών που εκδίδουν.
‘Αρθρο 12
Οι διατάξεις που αφορούν την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών μπορεί να κωδικοποιηθούν σε ενιαίο κείμενο, διατυπωμένο στη δημοτική, ύστερα από τη μεταβολή της σειράς των διατάξεων και νέα αρίθμηση τους. Η κωδικοποίηση γίνεται με προεδρικό διάταγμα, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου για θέματα τύπου Υπουργού.
‘Αρθρο 13
Καταργείται κάθε διάταξη που είναι αντίθετη με το νόμο αυτόν.
‘Αρθρο 14
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από την δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλλουμε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.
Αθήνα, 24 Aπριλίου 1985
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤ. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟI