Νόμος 1490 ΦΕΚ Α΄172/13.11.1984
Κύρωση πρακτικού μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τις βακουφικές ιδιοκτησίες Καβάλας και Θάσου.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Κυρούμεν και εκδίδομεν τον κατωτέρω υπό της Βουλής ψηφισθέντα νόμον:
Άρθρο πρώτο
1. Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 του Συντάγματος το Πρακτικό μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, μαζί με τους συνημμένους πίνακες, για τις βακουφικές ιδιοκτησίες Καβάλας και Θάσου, που υπογράφηκε στην Αθήνα την 1η Αυγούστου 1984, του οποίου το πρωτότυπο στα αγγλικά και μετάφραση στα ελληνικά έχει ως εξής:
ΠΡΑΚΤΙΚΟ
1. Από 26 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου 1984 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα Συνοδός μιας Μικτής Επιτροπής από Αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Αιγύπτου (Παράρτημα ΙΙΙ). Κατά τη διάρκεια της Συνόδου αυτής οριστικοποιήθηκε ο πίνακας των βακουφικών ιδιοκτησιών Καβάλας και Θάσου που έγιναν αμοιβαία αποδεκτές (Παράρτημα Ι) και ανταλλάχθηκαν και συζητήθηκαν εκτιμήσεις των ιδιοκτησιών αυτών από τις δυο πλευρές. Στην Αιγυπτιακή Αντιπροσωπεία παραδόθηκαν τοπογραφικά διαγράμματα για όλες τις ιδιοκτησίες του πίνακα, εκτός των ιδιοκτησιών του πίνακα υπό στοιχεία Α4,Α5 και Δ1.
2. Η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία ανακοίνωσε την απόφασή της να παραμείνουν υπό αιγυπτιακή ιδιοκτησία η οικία του Μωχάμετ `Αλυ και το Ιμαρέτ, λόγω της μεγάλης ιστορικής σπουδαιότητας τους για την Αίγυπτο και διατύπωσε πρόταση για συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών και για συνεννοήσεις μεταξύ των αρμόδιων αρχών, με σκοπό τη διατήρηση και συντήρηση των παραπάνω δύο ακινήτων. Η ελληνική πλευρά θεώρησε την αιγυπτιακή πρόταση ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική και πρότεινε την προετοιμασία μιας συναντήσεως αντιπροσώπων των Υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών, με σκοπό τον καθορισμό τρόπων και μεθόδων, που θα επιτρέψουν την υλοποίηση της προτάσεως επ`ωφελεία μορφωτικών σκοπών των δύο πλευρών.
3. Σχετικά με τις βακουφικές ιδιοκτησίες που βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή (Παράρτημα ΙΙ) συμφωνήθηκε ότι η ελληνική πλευρά θα καταβάλλει στην αιγυπτιακή πλευρά το ποσό των 72.220.000 δραχμών ως αποζημίωση για τη μεταβίβαση από την αιγυπτιακή πλευρά προς το Ελληνικό Κράτος όλων των δικαιωμάτων της επί των ιδιοκτησιών που αναφέρονται παραπάνω, καθώς και την παραίτηση της από οποιεσδήποτε σχετικές αξιώσεις.
4. Σχετικά με τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες του παραρτήματος Ι τα δύο μέρη συμφώνησαν η αιγυπτιακή πλευρά να προβεί, εάν το επιθυμεί, στην πώλησή τους σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους. Η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία κατέστησε σαφές ότι οι προετοιμασίες και η έκβαση τέτοιων πωλήσεων θα ανακοινώνονται στην Ελληνική Κυβέρνηση μέσω της Αιγυπτιακής Πρεσβείας, η οποία στην πράξη θα μετέχει τέτοιων προετοιμασιών, δίνοντας το δικαίωμα προτιμήσεως στην Ελληνική Κυβέρνηση για την αγορά, εάν το επιθυμεί, οποιουδήποτε ακινήτου του εν λόγω πίνακα, έναντι τιμήματος που θα προέκυπτε από προσφορές ισχυρές και αποδεκτές από την αιγυπτιακή πλευρά κατά τη σχετική διαδικασία. Η ελληνική πλευρά εξετίμησε και έλαβε υπό σημείωση τα παραπάνω.
Μετά από αίτημα της αιγυπτιακής πλευράς η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε ότι θα παράσχει κάθε δυνατή διοικητική βοήθεια για να διευκολύνει την ομαλή σύναψη των συμβολαίων πωλήσεων των αιγυπτιακών βακουφικών ιδιοκτησιών (Παράρτημα Ι).
5. Η ελληνική πλευρά διατύπωσε την άποψη ότι οι ρυθμίσεις που περιέχονται στο παρόν Πρακτικό αντικαθιστούν τη συμφωνία που καταρτίσθηκε με την ανταλλαγή των επιστολών στο Κάϊρο στις 26 Σεπτεμβρίου 1966.
6. Η ελληνική πλευρά δήλωσε ότι το Ελληνικό Κράτος δεν διεκδικεί δικαιώματα ή οποιεσδήποτε αξιώσεις επί των βακουφικών ιδιοκτησιών. Η αιγυπτιακή πλευρά δήλωσε εκ μέρους του Γενικού Οργανισμού Βακουφίων ότι δεν διεκδικεί δικαιώματα ή οποιεσδήποτε αξιώσεις πάνω σε οποιοδήποτε άλλο ακίνητο, εκτός από αυτά που περιλαμβάνονται στον οριστικοποιηθέντα πίνακα του παραρτήματος Ι. Αμφότερες οι δηλώσεις έγιναν αμοιβαία αποδεκτές.
7. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι ο τρόπος της μεταφοράς της αποζημιώσεως που συμφωνήθηκε με την παράγραφο 3 του παρόντος Πρακτικού και του προϊόντος της πωλήσεως των αιγυπτιακών βακουφικών ιδιοκτησιών που αναφέρονται στο Παράρτημα Ι θα καθορισθεί δια της διπλωματικής οδού το συντομότερο δυνατό. Η αιγυπτιακή πλευρά υπογράμμισε τη μεγάλη σπουδαιότητα της γρήγορης και ανεμπόδιστης μεταφοράς των παραπάνω αναφερθέντων ποσών στον Οργανισμό Βακουφίων.
8. Το παρόν Πρακτικό υπόκειται σε έγκριση σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις των δύο χωρών. Θα τεθεί σε ισχύ κατά την ημερομηνία της ανταλλαγής ανακοινώσεων με τις οποίες οι δύο πλευρές θα επιβεβαιώσουν την εκπλήρωση των αντίστοιχων συνταγματικών απαιτήσεων για την έγκρισή του. Εάν οι ανακοινώσεις αυτές δοθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες, το Πρακτικό αυτό θα τεθεί σε ισχύ κατά την ημερομηνία της τελευταίας ανακοινώσεως.
9. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη βαθειά ικανοποίησή τους για τη φιλική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα που επεκράτησε στη διάρκεια των συνομιλιών και η οποία αντανακλά και υπογραμμίζει τις θερμές και εγκάρδιες σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. `Έγινε στην Αθήνα σε δύο πρωτότυπα κείμενα, αμφότερα στην αγγλική γλώσσα, την 1η Αυγούστου 1984.
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αντιπροσωπείας
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Πληρεξούσιος Υπουργός Α`
Διευθυντής οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών Ο Αρχηγός της Αιγυπτιακής Αντιπροσωπείας ΑΧΜΕΝΤ ΖΑΚΙ ΕΛ ΝΑΣΡ Πρόεδρος του Αιγυπτιακού Οργανισμού Βακουφίων
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΙΝΑΚΑΣ
Βακουφικές Ιδιοκτησίες.
Α. Ιδιοκτησίες ευρισκόμενες στο Δήμο Καβάλας:
1. Η οικία του Μωχάμετ `Αλυ στην συνοικία Παναγία: `Έκταση 2.079 τ.μ. (τοπογρ. διάγραμμα υπ αριθμ. 1 ).
2. Το ΙΜΑΡΕΤ, ευρισκόμενο επίσης στη συνοικία Παναγία (οδός Θεοδώρου Πουλίδου): `Έκταση 4.167 τ.μ. (τοπ. διάγραμμα υπ αριθ. 2).
3. οικόπεδο 400 τ.μ. με ένα παλιό σπίτι, ευρισκόμενο επίσης στη συνοικία Παναγία κοντά στην οδό Ιουστινιανού (τοπ. διάγραμμα υπ αριθμ. 11).
4. Οικοπεδική έκταση 655 τ.μ. από τον κήπο της οικίας του Μωχάμετ `Αλυ.
5. Το Μαυσωλείο του πατέρα του Μωχάμετ `Αλυ στην οδό Βενιζέλου, έκταση οικοπέδου 920 τ.μ.
Β. Ιδιοκτησίες ευρισκόμενες στο νησί της Θάσου:
α) Ιδιοκτησίες ευρισκόμενες στο Δήμο της Θάσου ( Λιμένας ).
1. Οικόπεδο 1129 τ.μ. μ ένα διώροφο παλιό σπίτι ευρισκόμενο στον παλιό λιμένα της Θάσου, όπου στεγαζόταν πριν το σχολειό (Γυμνάσιο) (τοπ. διάγραμμα υπ ` αριθμ. 3).
2. Οικόπεδο 3.078 τ.μ. μ` ένα παλιό σπίτι κοντά στον παλιό λιμένα της Θάσου, πίσω απ το υπ` αριθμ. 1 σπίτι (τοπ. διάγραμμα υπ` αριθμ. 13).
3. οικόπεδο 3.280 τ.μ. ευρισκόμενο πίσω από το αριθ. 2 σπίτι (τοπ. διάγραμμα υπ` αριθμ. 3).
4. Δύο οικόπεδα ευρισκόμενα κοντά στα παραπάνω ακίνητα – Συνολική έκταση 578 τ.μ. (τοπ. διάγραμμα υπ` αριθμ. 3).
5. Οικόπεδο 2.579 τ.μ., ευρισκόμενο επίσης κοντά στα παραπάνω ακίνητα (τοπογραφικό διάγραμμα υπ` αριθμ. 3).
6. Οικόπεδο 596 τ.μ. μ ένα παλιό σπίτι, ευρισκόμενο στον παλιό λιμένα της Θάσου μπροστά από το παλιό σπίτι όπου στεγαζόταν το Γυμνάσιο.
7. Οικόπεδο 1.903 τ.μ. μ ένα παλιό σπίτι ευρισκόμενο πολύ μακριά από τη θάλασσα, κοντά στο δρόμο που οδηγεί στην Ακρόπολη (τοπογραφικό διάγραμμα υπ` αριθμ. 4).
8. Οικόπεδο 464 τ.μ., με δύο παλιά κτίσματα, χρησιμοποιούμενα σήμερα σαν καταστήματα (τοπογραφικό διάγραμμα υπ` αριθμ. 3).
9. Οικόπεδο 11.713 τ.μ., με τρία παλιά κτίσματα, ευρισκόμενα κοντά στη θάλασσα και το Ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ (τοπογρ. διάγραμμα υπ αριθμ. 12).
10. Δύο οικόπεδα συνολικής εκτάσεως 1.743 τ.μ. (τοπ. διάγραμμα υπ` αριθμ. 12).
β) Ιδιοκτησίες ευρισκόμενες στην κοινότητα “ΣΚΑΛΑ ΜΑΡΙΕΣ”:
1. Τέσσερις αγροτικές εκτάσεις, σύνολο 45.080 τ.μ. (τοπ. διάγραμμα υπ` αριθμ. 7).
Γ. Ιδιοκτησίες ευρισκόμενες στην περιοχή της κοινότητας “ΚΑΛΛΙΡΑΧΗ”:
1. Αγροτική έκταση 2.273 τ.μ., μακριά από τη θάλασσα και την εθνική οδό (τοπ. διάγραμμα υπ`αριθμ. 8).
Δ. Ιδιοκτησίες ευρισκόμενες στην περιοχή της μικρής κοινότητας “Σκάλα Σωτηρος”. 1. Αγροτική έκταση 1.000 τ.μ.
Ε. Ιδιοκτησίες ευρισκόμενες στην κοινότητα ” `Ανω Μεγάλος Πρίνος”: 1. Οικόπεδο 762 τ.μ. (τοπογραφικό διάγραμμα υπ` αριθμ. 14).
2. Οικόπεδο 494 τ.μ. (τοπογραφικό διάγραμμα υπ` αριθμ. 15).
Αθήνα, 1 Αυγούστου 1984
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ
ΠΙΝΑΚΑΣ
Βακουφικές Ιδιοκτησίες υπό ελληνική κατοχή.
ΚΑΒΑΛΑ αξία σε δρχ.
1. Μαυσωλείο του πατέρα του κατά τ.μ. σύνολο Μωχάμετ `Αλυ, οδός Βενιζέλου – έκταση 920 τ.μ. 60.000 55.200.000
2. Οικοπεδική έκταση 655 τ.μ. από τον κήπο της οικίας του Μωχάμετ `Αλυ. 8.000 5.240.000
ΘΑΣΟΣ
1. Οικόπεδο εκτάσεως 3.280 τ.μ. (αρχαιολογικός χώρος ) στο Δήμο Θάσου (Λιμένας) (τοπ. διάγραμμα υπ αριθ. 3/3). 3.500 11.480.000
2. Αγροτική έκταση 1.000 τ.μ. στην Κοινότητα “Σκάλα Σωτηρος”. 300 300.000 Σύνολ. 72.220.000
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ
ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ
1. ΑΗΜΕD ZAKI ΑΒOU EL ΝΑSR, Πρόεδρος του Αιγυπτιακού Οργανισμού Βακουφίων, Αρχηγός της Αντιπροσωπείας.
2. Πρέσβυς ΜVΗΑΜΕΟ ΝΕΗΑΒ ΑSΚΑLΑΝΙ, Δ/ντης Δ/νσεως Δυτικής Ευρώπης – Υπουργείο Εξωτερικών.
3. ΑΗΜΕΒ ΑΜΙΝ ΗΑSSΑΝ, Νομικός Σύμβουλος του Κράτους.
4. ΑΗΜΕΒ ΖΑΚΙ SΑFΑR, Βοηθός Γραμματέα του Αιγυπτιακού Οργανισμού Βακουφίων.
5. ΑΒΟU SΕRΕΙ SΟLΙΜΑΝ, Πληρεξούσιος Υπουργός – Αιγυπτιακή πρεσβεία.
6. ΗΟSΝΙ ΕL ΑGΙΖΥ, Πληρεξούσιος Υπουργός – Αιγυπτιακή Πρεσβεία.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ
1. Νικόλαος ΑΘΑΝΑΣIOY, Πληρεξούσιος Υπουργός, Δ/ντης οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Υπουργείο εξωτερικών, Αρχηγός της Αντιπροσωπείας.
2. Γεώργιος ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Σύμβουλος Πρεσβείας.
3. Νικόλαος ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, Νομικός Σύμβουλος Διοικήσεως.
4. Θεόδωρος ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ, Ειδικός Νομικός Σύμβουλος.
5. Δημήτριος ΤΡΑΝΟΣ, Γραμματέας πρεσβείας.
6. Αντώνιος ΓΚΟΤΑΣ, Διευθυντής Υπουργείου Εξωτερικών.
7. Αθανάσιος ΔΑΦΝΗΣ, Διευθυντής Υπουργείου Οικονομικών.
Άρθρο δεύτερο
Κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εκτέλεση του Πρακτικού αυτού ρυθμίζεται με αποφάσεις των αρμόδιων κατά περίπτωση Υπουργών.
Άρθρο τρίτο
Η ισχύς του νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλλομεν να δημοσιευθή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το κείμενο του παρόντος και να εκτελεσθή ως νόμος του Κράτους.
Αθήνα, 05 Νοεμβρίου 1984
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ