Νόμος 1488 ΦΕΚ Α΄168/1.11.1984
Αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιωτικών δασών και δασικών εκτάσεων υπέρ του Δημοσίου για την κατασκευή έργων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Κυρούμεν και εκδίδομεν τον κατωτέρω υπό της Βουλής ψηφισθέντα νόμον:

Άρθρο 1

1. Στο άρθρο 4 του Ν. 1468/1950 “περί ιδρύσεως δημοσίας επιχειρήσεως ηλεκτρισμού” προστίθεται η εξής παράγραφος:
“3. Για την κατασκευή τεχνικών έργων και την εξόρυξη ορυκτών υλών με σκοπό την παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση υπέρ του Δημοσίου δασών και δασικών εκτάσεων που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημόσιου δικαίου και είναι απολύτως αναγκαία για το σκοπό αυτόν, ο οποίος αναγνωρίζεται ως σκοπός δημόσιας ωφέλειας. Η απαλλοτρίωση κηρύσσεται με κοινή απόφαση των υπουργών οικονομικών, Γεωργίας, Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος και Ενεργείας και Φυσικών Πόρων ύστερα από πρόταση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού που συνοδεύεται από μελέτη αναγκαιότητας και επιπτώσεων των έργων στο περιβάλλον, φυσικό, δημιουργημένο και ανθρώπινο. Η απαλλοτρίωση συντελείται με την επιμέλεια της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, η οποία έχει την υποχρέωση να καταβάλει τις αποζημιώσεις και τις άλλες δαπάνες. Μετά τη συντέλεση της απαλλοτρίωσης η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έχει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης των εκτάσεων που απαλλοτριώνονται, χωρίς άλλη διαδικασία. Η κατάληψη, εκχέρσωση ή κάλυψη των εκτάσεων αυτών από την Επιχείρηση γίνονται ύστερα από άδεια του Υπουργού Γεωργίας και περιορίζονται στην απόλυτα απαραίτητη έκταση για την εκτέλεση των έργων. Όταν οι εκτάσεις πάψουν να είναι αναγκαίες για την εκπλήρωση του σκοπού της απαλλοτρίωσης, η χρήση τους επιστρέφει στο Δημόσιο, η δε Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού είναι υποχρεωμένη να εκπονήσει μελέτη αποκατάστασης του περιβάλλοντος που θα προβλέπει την κατά προτεραιότητα δημιουργία δασικών εκτάσεων ή δασών. Η μελέτη αυτή υπόκειται στην έγκριση των Υπουργών Γεωργίας και Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος, οι οποίοι μπορούν να την τροποποιήσουν και συμπληρώσουν ή να διατάξουν τη συμπλήρωσή της από τη ΔΕΗ. Μετά την έγκριση της μελέτης η ΔΕΗ έχει υποχρέωση να εκτελέσει αμέσως τα έργα αποκατάστασης”.

2. Κάθε διάταξη αντίθετη προς την παραπάνω παράγραφο καταργείται.

Άρθρο 2

1. Το Ελληνικό Δημόσιο επιτρέπεται να χρηματοδοτεί τα Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου Α.Ε., την Α.Ε. Διυλιστηρίου Θεσ/νίκης και κάθε άλλη επιχείρηση του δημόσιου τομέα για την προμήθεια, για λογαριασμό του αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών προϊόντων και την πληρωμή συναφών με αυτά δαπανών ως και την πληρωμή των σχετικών διυλίστρων.

2. Η πραγματοποίηση των δαπανών των ανωτέρω διυλιστηρίων και επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα γίνεται κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Δημόσιου Λογιστικού και του Λογιστικού των ΝΠΔΔ, καθώς και κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης.

3. Επί των ανωτέρω δαπανών και των εσόδων των διυλιστηρίων και επιχειρήσεων διενεργείται έλεγχος από πενταμελές για κάθε διυλιστήριο και επιχείρηση του δημόσιου τομέα εποπτικό συμβούλιο. Το συμβούλιο διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και αποτελείται από ένα σύμβουλο ή πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως πρόεδρο, τρεις ανώτερους υπαλλήλους των Υπουργείων Εμπορίου, Οικονομικών (Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους), Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και ένα πρόσωπο που υποδεικνύεται από το Οικονομικό Επιμελητήριο.
Το εποπτικό συμβούλιο επικουρείται στο έργο του από ελεγκτικό προσωπικό αποτελούμενο από δημόσιους υπαλλήλους που διαθέτουν ειδικές γνώσεις και πείρα στον έλεγχο των δαπανών και εσόδων ως και των θεμάτων πετρελαίου.
Το ελεγκτικό προσωπικό καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας ανάλογα με τις ανάγκες του ελέγχου. Το εποπτικό συμβούλιο εκδίδει αιτιολογημένη πράξη με την οποία κηρύσσει ως ορθή τη διαχείριση ή την απορρίπτει ολικά ή μερικά. Η πράξη αυτή κοινοποιείται:
α) στο ελεγχόμενο νομικό πρόσωπο και εκτελείται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) μηνών από την κοινοποίηση και
β) στην ΥΕΕ του οικείου υπουργείου και αποτελεί δικαιολογητικό των χρηματικών ενταλμάτων που εκδίδονται για την εμφάνιση των σχετικών δαπανών στη δημόσια δοσοληψία.
Τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου και το ελεγκτικό προσωπικό παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο χώρο των επιχειρήσεων που ελέγχονται και η δαπάνη αποζημίωσής τους βαρύνει τις ανωτέρω επιχειρήσεις.
Ο τρόπος λειτουργίας και ο καθορισμός της αμοιβής των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου και του ελεγκτικού προσωπικού καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας κατά παρέκκλιση του άρθρου 18 του ν. 1505/1984, όπως αυτό ισχύει σήμερα.”
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 13 του Ν.2289/1995 (Α 27)

4. Με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Ενεργείας και Φυσικών Πόρων καθορίζεται κάθε λεπτομέρεια σχετική με τον έλεγχο των δαπανών και εσόδων των διυλιστηρίων και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

5. Η ισχύς των διατάξεων αυτών αρχίζει από 1.1.1981.

Άρθρο 3
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευση του στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις.

Παραγγέλλομεν να δημοσιευθή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το κείμενο του παρόντος και να εκτελεσθή ως νόμος του Κράτους.

Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 1984

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ