Νόμος 1487 ΦΕΚ Α΄ 166/24.10.1984
Σύσταση Πρωτοδικείων και δικηγορικών συλλόγων, αύξηση του αριθμού των συμβολαιογράφων και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Κυρούμεν και εκδίδομεν τον κατωτέρω υπό της Βουλής ψηφισθέντα νόμον:
Άρθρο 1
Συνιστώνται:
α) Πρωτοδικείο Ορεστιάδας στην περιφέρεια του εφετείου Θράκης, με έδρα την Ορεστιάδα και με δικαιοδοσία τις περιφέρειες των ειρηνοδικείων Ορεστιάδας και Διδυμότειχου, που αποσπώνται από την περιφέρεια του πρωτοδικείου `Έβρου.
β) Πρωτοδικείο Γιαννιτσών στην περιφέρεια του εφετείου Θεσσαλονίκης, με έδρα τα Γιαννιτσά και με δικαιοδοσία την περιφέρεια του ειρηνοδικείου Γιαννιτσών, που αποσπάται από την περιφέρεια του πρωτοδικείου `Έδεσσας.
Άρθρο 2
Οι εκκρεμείς κατά την έναρξη λειτουργίας των νέων πρωτοδικείων πολιτικές και ποινικές υποθέσεις των περιφερειών τους, για τις οποίες έχει οριστεί δικάσιμη ενώπιον των πρωτοδικείων Έβρου και Έδεσσας, παραμένουν στα τελευταία.
Άρθρο 3
1. Συνιστώνται στην έδρα του πρωτοδικείου Ορεστιάδας και Γιαννιτσών δικηγορικοί σύλλογοι με την επωνυμία “Δικηγορικός Σύλλογος Ορεστιάδας” και “Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών”, μέλη των οποίων θα είναι οι διορισμένοι στα ομώνυμα πρωτοδικεία δικηγόροι.
2. Οι δικηγόροι που είναι διορισμένοι στο πρωτοδικείο `Έβρου ή Έδεσσας μπορούν να παρίστανται, να ενεργούν όλες τις διαδικαστικές πράξεις και να ασκούν δικηγορία στο πρωτοδικείο Ορεστιάδας ή Γιαννιτσών αντίστοιχα, σύμφωνα με το άρθρο 39 του Κώδικα Δικηγόρων, όπως ισχύει σήμερα, διατηρούντες σ` αυτό δικηγορικά γραφεία. Επίσης, οι δικηγόροι που διορίζονται στο πρωτοδικείο Ορεστιάδας ή Γιαννιτσών έχουν αντίστοιχα τα ίδια δικαιώματα στο πρωτοδικείο `Έβρου ή `Έδεσσας.
3.Σημ.: η παρ. 3 καταργήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 19 του Ν. 1738/1987 (Α 200).
4. Οι δικαστικοί επιμελητές των πρωτοδικείων `Έβρου και Έδεσσας επιτρέπεται να ασκούν τα καθήκοντά τους και στην περιφέρεια των Πρωτοδικείων Ορεστιάδας και Γιαννιτσών αντίστοιχα. Επίσης οι δικαστικοί επιμελητές των πρωτοδικείων Ορεστιάδας και Γιαννιτσών επιτρέπεται να ασκούν τα καθήκοντά τους και στην περιφέρεια των πρωτοδικείων `Έβρου και `Έδεσσας αντίστοιχα.
Άρθρο 4
1. Με προεδρικό διάταγμα, εκδιδόμενο με πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, θα ορισθεί: α) ο αριθμός των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών σε καθένα από τα πρωτοδικεία που ιδρύονται χωρίς αύξηση του συνολικού αριθμού τους, με αντίστοιχη μείωση του αριθμού των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών σε άλλα δικαστήρια και εισαγγελίες του Κράτους και β) ο αριθμός των οργανικών θέσεων των δικαστικών επιμελητών των πρωτοδικείων Ορεστιάδας και Γιαννιτσών.
2. Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης ορίζεται ο αριθμός των οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων στα πρωτοδικεία αυτά.
Άρθρο 5
1. Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης καθορίζεται η ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας καθενός από τα ιδρυόμενα πρωτοδικεία.
2. Με όμοια απόφαση καθορίζονται οι ημερομηνίες έναρξης και οι λεπτομέρειες λειτουργίας των δικηγορικών συλλόγων Ορεστιάδας και Γιαννιτσών.
Άρθρο 6
Το ειρηνοδικείο Πιερίας μετονομάζεται σε ειρηνοδικείο Κατερίνης.
Άρθρο 7
1. Ορίζονται μεταβατικές έδρες των παρακάτω πρωτοδικείων:
α) Ρόδου, στην έδρα του ειρηνοδικείου Καρπάθου,
β) Κω, στην έδρα του ειρηνοδικείου Καλύμνου και
γ) Σύρου, στην έδρα του ειρηνοδικείου χώρας Νάξου, για την εκδίκαση πολιτικών υποθέσεων αρμοδιότητας μονομελούς πρωτοδικείου και ποινικών υποθέσεων αρμοδιότητας τριμελούς πλημμελειοδικείου των περιφερειών των αντίστοιχων ειρηνοδικείων και στην περίπτωση της Νάξου και της περιφέρειας του ειρηνοδικείου Χαλκίου.
2. Οι ημερομηνίες των δικασίμων κάθε μεταβατικού δικαστηρίου ορίζονται με κοινή απόφαση των οικείων προέδρων και εισαγγελέων πρωτοδικών κατά την αρχή του δικαστικού έτους, δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις τέσσερις και πρέπει να είναι κοινές οι πολιτικές με τις ποινικές δικάσιμες. Ειδικά για το δικαστικό έτος 1984 – 1985 η παραπάνω απόφαση εκδίδεται μετά την έναρξη αυτού του νόμου, το αργότερο όμως μέχρι την 1η Ιανουαρίου 1985.
3. Αγωγές, αιτήσεις, προσφυγές, προτάσεις, ένδικα μέσα και κάθε άλλο διαδικαστικό έγγραφο, για υποθέσεις αρμοδιότητας της μεταβατικής έδρας, κατατίθενται στο γραμματέα του ειρηνοδικείου ή στον αναπληρωτή του. Με κοινή απόφαση του προέδρου και του εισαγγελέα πρωτοδικών ορίζονται οι γραμματείς των ειρηνοδικείων ή άλλοι δικαστικοί υπάλληλοι των ειρηνοδικείων ή των πρωτοδικείων και ως γραμματείς των μεταβατικών δικαστηρίων για τις αντίστοιχες συνεδριάσεις.
4. Ο πρόεδρος πρωτοδικών, προκειμένου για πολιτικές υποθέσεις και ο εισαγγελέας πρωτοδικών, προκειμένου για ποινικές υποθέσεις, έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίζουν την εκδίκαση ορισμένης υποθέσεως στη μόνιμη έδρα του δικαστηρίου, αν κρίνουν ότι για ειδικούς λόγους ή για το συμφέρον των διαδίκων δεν είναι σκόπιμο να εκδικαστούν στη μεταβατική έδρα.
Άρθρο 8
1. Ο αριθμός των οργανικών θέσεων των συμβολαιογράφων του Κράτους, όπως αυτές έχουν καθοριστεί με το Π. Δ. 642/1981 και τα άρθρα 15 του Ν. 1232/1982 και 11 του Ν. 1256/1982, αυξάνεται από 1 Φεβρουαρίου 1985 στις παρακάτω ειρηνοδικειακές περιφέρειες με τον ακόλουθο τρόπο:
Στην περιφέρεια των ειρηνοδικείων: Αθηνών κατά 74 από τις οποίες 3 στο Βύρωνα και 1 στου Ζωγράφου, Καλλιθέας Αττικής κατά 2, Περιστερίου κατά 2, Καλαμάτας κατά 2, Πλαταμώδους κατά 2, Χαλκίδας κατά 3, Πειραιώς κατά 2, Πατρών κατά 8, Βαρθολομιού κατά 2, Βόλου κατά 6, Τρικάλων κατά 3, Θεσσαλονίκης κατά 2, Σερρών κατά 3, Γιαννιτσών κατά 3, Ηγουμενίτσας κατά 3.
2. Αυξάνεται επίσης κατά μία ο αριθμός των θέσεων συμβολαιογράφων στις περιφέρειες των ειρηνοδικείων: Ν. Ιωνίας Αττικής, Αμφίκλειας, Δαύλειας, Ιστιαίας, Λαμίας, Μακρακώμης, Ταμινέων (Αλιβερίου), Νίκαιας, Αίγινας, Ναυπλίου, Σικυώνος, Αιγίου, Μεσολογγίου, Γαστούνης, Φαρσάλων, Τυρνάβου, Γρεβενών, Καβάλας, Παγγαίου (Ελευθερουπόλεως), Χρυσουπόλεως, Ιωαννίνων, Κερκύρας, Φιλιατών, Χανίων, Ιεράπετρας, Πύργου Ηρακλείου, Σητείας και Νεαπόλεως Λασιθίου.
3. Οι συνιστώμενες με τις προηγούμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου θέσεις των συμβολαιογράφων του Κράτους θα καλυφθούν από τον πίνακα επιτυχόντων του διαγωνισμού του έτους 1983, του οποίου η ισχύς παρατείνεται μέχρι να εξαντληθεί.
4. Το άρθρο 37 του Ν. 670/1977 “περί Κώδικος Συμβολαιογράφων” δεν έχει εφαρμογή για το έτος 1985 στις περιφέρειες των ειρηνοδικείων που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου.
Άρθρο 9
1. Στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του Ν. 264/1976 “περί τροποποιήσεως του Κώδικα των Δικηγόρων, του Κώδικα των Συμβολαιογράφων και άλλων τινών διατάξεων”, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 17 του Ν. 723/1977 “περί τροποποιήσεως διατάξεων του Ν.Δ. 3026/1951 “περί του κώδικα των Δικηγόρων και άλλων τινών διατάξεων”, υπάγονται και οι φοιτητές των Νομικών Τμημάτων των Νομικών Σχολών των ημεδαπών Πανεπιστημίων, που έγιναν πτυχιούχοι από 29 Νοεμβρίου 1980 μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού.
2.Οσοι εμπίπτουν στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου μπορούν να ζητήσουν, μέσα σε έξη μήνες από την έναρξη της ισχύος αυτού του νόμου, την εγγραφή τους στα σχετικά βιβλία ασκουμένων, εφόσον έχουν τη σύμφωνη γνώμη του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου. Οι παραπάνω μετά την επιτυχία τους στις εξετάσεις υποψήφιων δικηγόρων θα διοριστούν δικηγόροι στους ίδιους Δικηγορικούς Συλλόγους που έχουν κάνει την άσκησή τους.
Άρθρο 10
1. Συνιστώνται οι εξής νομοπαρασκευαστικές επιτροπές:
α) Για τη σύνταξη Σχεδίου Κώδικα του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων.
β) Για τη σύνταξη Σχεδίου νόμου που θα περιέχει την αναμόρφωση του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.
2. Τα μέλη των επιτροπών της προηγούμενης παραγράφου ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εθνικής Άμυνας από μέλη του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, δικαστικός λειτουργός, καθηγητές Πανεπιστημίου και δικηγόρους και είναι μέχρι επτά για κάθε επιτροπή. Καθήκοντα γραμματέα θα ανατεθούν με την ίδια κοινή απόφαση συγκρότησης καθεμιάς από τις επιτροπές σε δικαστικό σύμβουλο του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων.
3. Καθεμιά από τις επιτροπές πρέπει να τελειώσει το έργο της μέσα σε τέσσερις μήνες από την έναρξη των εργασιών της.
4. Τα κείμενα που θα συντάξουν οι επιτροπές που συνιστώνται με αυτόν τον τρόπο θα υποβληθούν στη Βουλή για να κυρωθούν με τη διαδικασία του άρθρου 76 παρ. 6 του Συντάγματος.
Άρθρο 11
Οι αιτήσεις αναίρεσης κατά αποφάσεων διοικητικών δικαστηρίων, που κατατέθηκαν από 6.8.1983 έως τη δημοσίευση του νόμου αυτού στη Γραμματεία του Συμβουλίου της Επικρατείας, θεωρούνται ότι ασκήθηκαν παραδεκτώς.
Άρθρο 12
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις.
Παραγγέλλομεν να δημοσιευθή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το κείμενο του παρόντος και να εκτελεσθή ως νόμος του Κράτους.
Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 1984
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ