Νόμος 1486 ΦΕΚ Α΄161/18.10.1984
Τροποποίηση των διατάξεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Κυρούμεν και εκδίδομεν τον κατωτέρω υπό της Βουλής ψηφισθέντα νόμον:
Άρθρο 1
Το άρθρο 1 του Π.Δ. της 27.11/14.12.1926 “περί κωδικοποιήσεως των περί συστάσεως του Τ.Ε.Ε. κειμένων διατάξεων” (ΦΕΚ Α 430) αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 1.
Σύσταση.
Συνιστάται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία “Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας” (ΤΕΕ), το οποίο εδρεύει στην Αθήνα και έχει περιφερειακή διάρθρωση. Το Τ.Ε.Ε. υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργείου Δημοσίων Έργων”.
Άρθρο 2
Το άρθρο 2 του ίδιου Π.Δ. της 27.11/14.12.1926, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 2.
Μέλη του ΤΕΕ – Ειδικότητες.
1. Τακτικά μέλη του Τ.Ε.Ε. είναι υποχρεωτικά όλοι οι ελληνικής ιθαγένειας διπλωματούχοι του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, των πολυτεχνικών σχολών της Χώρας και των ισότιμων σχολών του εξωτερικού μετά τη λήψη της άδειας άσκησης του επαγγέλματος. Ειδικές διατάξεις που προβλέπουν την εγγραφή στο Τ.Ε.Ε. και χωρίς την ελληνική ιθαγένεια διατηρούνται σε ισχύ.
2. Επίτιμα μέλη του Τ.Ε.Ε. μπορούν να ανακηρυχθούν με απόφαση της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε., που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της, Έλληνες και ξένοι υπήκοοι που έχουν προσφέρει εξαιρετικές ή ειδικές υπηρεσίες για την ευόδωση των σκοπών του Τ.Ε.Ε.
3. Ομότιμα μέλη του Τ.Ε.Ε. γίνονται τα τακτικά μέλη του μετά την συνταξιοδότηση τους από το Ταμείο Συντάξεως Μηχανικών, Εργοληπτών Δ.Ε.
4. Δεν μπορεί να είναι κανείς μέλος του Τ.Ε.Ε.:
α) όταν βρίσκεται σε δικαστική απαγόρευση ή αντίληψη
β) όταν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα και για το χρόνο που εκτίει την ποινή του.
5. Τα μέλη του ΤΕΕ εντάσσονται στις βασικές ειδικότητες:
α) πολιτικών μηχανικών, β) αρχιτεκτόνων μηχανικών, γ) μηχανολόγων μηχανικών, δ) ηλεκτρολόγων μηχανικών, ε) αγρονόμων τοπογράφων μηχανικών, στ) χημικών μηχανικών, ζ) μηχανικών μεταλλείων – μεταλλουργών, η) ναυπηγών μηχανικών, θ) ηλεκτρονικών μηχανικών.
Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Δημοσίων Έργων μετά από σύμφωνη γνώμη της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, μπορεί να ανακαθορίζονται οι ειδικότητες αυτές.
6. Ειδικότητες που δεν συμπεριλαμβάνονται σ` αυτές που ορίζει η προηγούμενη παράγραφος εντάσσονται στη συγγενέστερη ειδικότητα με απόφαση της Αντιπροσωπείας. Ανεξάρτητα από αυτό, το μέλος του ΤΕΕ που έχει έτσι ενταχθεί έχει τα επαγγελματικά δικαιώματα της ειδικότητας ή μόνο της εξειδίκευσης, που αναφέρεται στην άδεια άσκησης επαγγέλματος, όπως καθορίζονται από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία”.
Άρθρο 3
Το άρθρο 3 του ίδιου Π.Δ. της 27.11/14.12.1926, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 3.
Δικαιώματα και υποχρεώσεις μελών.
1. Τα τακτικά μέλη του ΤΕΕ έχουν τα δικαιώματα:
α) να εκλέγουν και να εκλέγονται για όλα τα όργανα του ΤΕΕ, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά από ειδικές διατάξεις
β) να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες του ΤΕΕ για την εκπλήρωση του σκοπού του
γ) να παρίστανται στις συνεδριάσεις της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και των Αντιπροσωπειών των περιφερειακών τμημάτων χωρίς όμως δικαίωμα λόγου ή ψήφου αν δεν είναι μέλη τους
δ) να ζητούν από το αρμόδιο όργανο του ΤΕΕ ενημέρωση για κάθε θέμα που αφορά τις δραστηριότητες του, και να λαμβάνουν τις περιοδικές εκδόσεις του.
2. Τα ομότιμα μέλη του ΤΕΕ έχουν τα δικαιώματα των περιπτώσεων β, γ και δ της προηγούμενης παραγράφου και μπορούν να εκλέγονται ως μέλη των πειθαρχικών συμβουλίων.
3. Τα επίτιμα μέλη του ΤΕΕ έχουν τα δικαιώματα των περιπτώσεων γ και δ της παραγράφου 1.
4. Όλα τα μέλη του Τ.Ε.Ε. έχουν την υποχρέωση να συμβάλλουν στην εκπλήρωση των σκοπών του.
5. Τα τακτικά μέλη του Τ.Ε.Ε. έχουν την υποχρέωση να συμμετέχουν στις διάφορες κατά περίπτωση δραστηριότητες του Τ.Ε.Ε., να τηρούν τις υποχρεώσεις που ορίζονται με τις αποφάσεις που προβλέπονται από την περίπτωση δ της παραγρ. 1 του άρθρου 30 (κώδικας δεοντολογίας των μηχανικών) και τους σχετικούς με την άσκηση του επαγγέλματος νόμους και κανονισμούς, να συμμορφώνονται με τις νόμιμες αποφάσεις των εκλεγμένων οργάνων του Τ.Ε.Ε., να εκτελούν τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντα που τους ανατίθενται να παρουσιάζονται όταν καλούνται νόμιμα στις πειθαρχικές αρχές και καταβάλλουν τη νομοθετημένη εισφορά τους.
Άρθρο 4
Το άρθρο 4 του ίδιου Π.Δ. της 27.11/14.12.1926, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 4.
Σκοπός του ΤΕΕ.
1. Το ΤΕΕ έχει σκοπό την προαγωγή της επιστήμης στους τομείς που σχετίζονται με την ειδικότητα των μελών του, της τεχνικής και της τεχνολογίας γενικά και την αξιοποίησή τους για την αυτοδύναμη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.
2. Το ΤΕΕ στα πλαίσια του σκοπού του είναι τεχνικός σύμβουλος της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα:
α. μελετά με δική του πρωτοβουλία ή έπειτα από ανάθεση ή αίτηση, αυτοτελώς ή σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς ή επιστημονικούς φορείς ή επιμελητήρια, οποιοδήποτε σχετικό επιστημονικό τεχνικό, τεχνικοοικονομικό ή αναπτυξιακό θέμα που ενδιαφέρει το κοινωνικό σύνολο και διατυπώνει απόψεις με πρωτοβουλία δική του ή έπειτα από πρόσκληση για τη σχετική με τα θέματα αυτά νομοθεσία.
β. γνωμοδοτεί έπειτα από πρόσκληση των αρμόδιων αρχών ή άλλων φορέων του δημόσιου τομέα ή συνδικαλιστικών φορέων, και μέσα σε οριζόμενο εύλογο χρονικό διάστημα, για οποιοδήποτε θέμα της αρμοδιότητάς του.
γ. συλλέγει στατιστικά στοιχεία σε σχέση με το τεχνικό δυναμικό, την τεχνική, επιστημονική, κατασκευαστική και σχετική βιομηχανική δραστηριότητα, τα τεχνικά υλικά, τον εξοπλισμό και τεχνολογία, καταρτίζει στατιστικές και παρέχει σχετικές πληροφορίες προς τις αρμόδιες αρχές ή άλλους φορείς.
δ. παρέχει τη συνδρομή του για την άρτια κατάρτιση και εφαρμογή των αναπτυξιακών προγραμμάτων, την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, τη βελτίωση ποιότητας ζωής, την προστασία του περιβάλλοντος, εκπονεί μόνο ή σε συνεργασία με άλλους φορείς σχετικές μελέτες και έρευνες, σχέδια προδιαγραφών, κανονισμών, συμβάσεων έργων και μελετών
ε. συμβάλλει στην εκπόνηση προγραμμάτων τεχνικής παιδείας, στην ανάπτυξη της εγχώριας έρευνας και τεχνολογίας, στην αξιοποίηση, ανάπτυξη, προγραμματισμό και διάρθρωση του τεχνικού δυναμικού σύμφωνα με τις αναπτυξιακές ανάγκες της Χώρας.
στ. ενημερώνει την κοινή γνώμη με ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις, εκδόσεις ή με άλλο πρόσφορο τρόπο για οποιοδήποτε θέμα της αρμοδιότητάς του εκλαϊκεύοντας και βοηθώντας στην ευρύτερη κατανόηση των σχετικών θεμάτων και προβλημάτων ζ. μετέχει σε διεθνείς οργανισμούς, σε ενώσεις επιμελητηρίων, σε διεθνείς ενώσεις τεχνικών, αναπτύσσει σχέσεις με αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών, οργανώνει συνέδρια, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις για την προώθηση των σκοπών του.
3. Το Τ.Ε.Ε., σε σχέση με τα μέλη του, διενεργεί τις εξετάσεις και χορηγεί τις άδειες άσκησης επαγγέλματος των μηχανικών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, τηρεί τα μητρώα των μηχανικών και επωνυμιών τεχνικών γραφείων και επιχειρήσεων, μεριμνά για την είσπραξη των νόμιμων αμοιβών τους όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις, φροντίζει για την απασχόληση, την κοινωνική ασφάλιση, την προαγωγή και προστασία του κύρους των μελών του, την επιστημονική πρόοδο, ενημέρωση, επιμόρφωση και συνεχιζόμενη εκπαίδευσής τους, εκδίδει ενημερωτικό και επιστημονικό Τύπο και άλλες ειδικές εκδόσεις, ενισχύει τους φορείς συλλογικής εκπροσώπησης των μηχανικών σε δραστηριότητες σχετικές με τους σκοπούς του, μελετά νέες μορφές επαγγελματικής οργάνωσης και εργασίας των μελών του και ασκεί σύ αυτά πειθαρχική εξουσία, όπως ειδικότερα ορίζεται στις σχετικές διατάξεις του νόμου.
4. Οι διατάξεις του άρθρου 46 του Ν. 1089/1980 “περί εμπορικών και βιομηχανικών Επιμελητηρίων” (ΦΕΚ Α 261) εφαρμόζονται ανάλογα και στο ΤΤΕ. Όπου στις διατάξεις αυτές αναφέρεται ο Υπουργός Εμπορίου, νοείται ο Υπουργός Δημοσίων Έργων”.
Άρθρο 5
Το άρθρο 5 του ίδιου Π.Δ. της 27.11/14.12.1926, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 5.
Περιφερειακή διάρθρωση του ΤΕΕ.
1. Η περιφερειακή διάρθρωση του ΤΕΕ στηρίζεται στα περιφερειακά τμήματα που ιδρύονται, καταργούνται ή αναδιαρθρώνονται έτσι ώστε η κατά τόπο αρμοδιότητά τους να ανταποκρίνεται στις γεωγραφικές συνθήκες, τη διοικητική διαίρεση και την κατανομή του τεχνικού δυναμικού της Χώρας.
2. Η ίδρυση, κατάργηση ή αναδιάρθρωση των περιφερειακών τμημάτων γίνεται με π.δ/γμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Δημοσίων Έργων, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Με το σχετικό π.δ/γμα ρυθμίζονται όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη σύσταση, περιφερειακού τμήματος, την έδρα, την κατά τόπο αρμοδιότητα, την αναδιάρθρωση υπαρχόντων περιφερειακών τμημάτων τα προσωρινά όργανα μέχρι τις πρώτες εκλογές και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
3. Τα περιφερειακά τμήματα του ΤΕΕ αποτελούν την έκφραση του ΤΕΕ στην περιοχή τους, ασκούν τις αρμοδιότητες που απορρέουν από τους σκοπούς του ΤΕΕ για κάθε θέμα που έχει σχέση με την περιφέρειά τους και ιδίως:
α. προωθούν την πολιτική του ΤΕΕ στην περιφέρειά τους.
β. συμβάλλουν στη διαμόρφωση της γενικής πολιτικής του ΤΕΕ σε γενικά θέματα και μεταφέρουν γι` αυτά τον προβληματισμό και τις απόψεις της περιφέρειας στα κεντρικά όργανα.
γ. ασκούν την πειθαρχική διαδικασία σε πρώτο βαθμό, όπως ειδικότερα ορίζεται στις σχετικές διατάξεις.
δ. αντιμετωπίζουν επί τόπου τα προβλήματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία του Ταμείου Συντάξεως Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) και του Κλάδου Υγείας Τεχνικών (ΚΥΤ).
ε. ασχολούνται με τα ειδικά προβλήματα της περιφέρειας.
4. Μέλη των περιφερειακών τμημάτων του ΤΕΕ γίνονται υποχρεωτικά μέλη του ΤΕΕ που έχουν είτε μόνιμη κατοικία είτε επαγγελματική έδρα στην περιοχή των τμημάτων. Η εγγραφή σε περισσότερα από ένα τμήματα απαγορεύεται.
5. Η περιφερειακή διάρθρωση του ΤΕΕ συμπληρώνεται, για τους νομούς που δεν εδρεύει το ΤΕΕ ή περιφερειακό του τμήμα, με τη λειτουργία των Νομαρχιακών Επιτροπών του άρθρου 14”.
Άρθρο 6
Το άρθρο 6 του ίδιου Π.Δ. της 27.11/14.12.1926, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 6.
Όργανα του ΤΕΕ.
1. Κεντρικά όργανα του ΤΕΕ είναι:
α) η Αντιπροσωπεία,
β) η Διοικούσα Επιτροπή,
γ) ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής,
δ) οι Επιστημονικές Επιτροπές Ειδικοτήτων.
2. Περιφερειακά όργανα του ΤΕΕ είναι:
α) η Αντιπροσωπεία περιφερειακού Τμήματος,
β) η Διοικούσα Επιτροπή Περιφερειακού Τμήματος,
γ) οι Νομαρχιακές Επιτροπές.
3. Όργανα για την άσκηση του πειθαρχικού ελέγχου στα μέλη του ΤΕΕ είναι τα πρωτοβάθμια και το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο που προβλέπονται από τα άρθρα 28 και 29.
4. Στο ΤΕΕ λειτουργούν επίσης μόνιμες και έκτακτες επιτροπές επεξεργασίας θεμάτων στην έδρα ή στα περιφερειακά τμήματα, όπως ειδικότερα ορίζεται στο άρθρο 15.
5. Για τους υπαλλήλους του ΤΕΕ λειτουργούν υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια που προβλέπονται από τις γενικές διατάξεις που ισχύουν για το προσωπικό των ν.π.δ.δ”.
6. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας δύναται να ιδρύει επιστημονικά ή επαγγελματικά Τμήματα, με σκοπούς σχετιζόμενους με το τεχνικό δυναμικό της χώρας, την τεχνική, επιστημονική, κατασκευαστική και σχετική βιομηχανική δραστηριότητα, τη μελέτη και αδειοδότηση των τεχνικών έργων και τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. Στα επιστημονικά και επαγγελματικά Τμήματα δύναται να συμμετέχουν μέλη του Τ.Ε.Ε. και αντεπιστέλλοντα μέλη, μη μέλη του TEE, που έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο και το σκοπό του Τμήματος. Τα Τμήματα διατηρούν μητρώα μελών. Οι αποφάσεις των Τμημάτων δεσμεύονται από το πρόγραμμα δράσης και τον προϋπολογισμό τους που εγκρίνεται από τη Δ.Ε. του TEE, το αργότερο ένα μήνα μετά την υποβολή του. Τα Τμήματα λειτουργούν σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας τους. που έχει εγκριθεί από τη Δ.Ε. του TEE. Με απόφαση της Δ.Ε. του TEE δύναται να διεξάγονται ταυτόχρονα με τις εκλογές του TEE και οι εκλογές των επιστημονικών του τμημάτων, με βάση τον κανονισμό εκλογών του επιστημονικού τμήματος.
Σημ.: όπως η παράγραφος 6 προστέθηκε με το άρθρο 24 Ν.4233/2014,ΦΕΚ Α 22/29.1.2014.
Άρθρο 7
Το άρθρο 7 του ίδιου Π.Δ. της 27.11/14.12.1926, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 7.
Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ.
1. Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ είναι το ανώτερο όργανο του ΤΕΕ, αντιπροσωπευτικό όλων των μελών του και έχει αρμοδιότητα:
α) την εκλογή των μελών της Διοικούσης Επιτροπής και την άρση της εμπιστοσύνης της
β) τη χάραξη των γενικών κατευθύνσεων στα πλαίσια των οποίων κινούνται όλα τα όργανά του.
γ) την έγκριση του ετήσιου προγραμματισμού και απολογισμού της επιστημονικής και λοιπής δραστηριότητας του ΤΕΕ.
δ) τον έλεγχο και προέγκριση του ετήσιου προϋπολογισμού και οικονομικού απολογισμού του ΤΕΕ.
ε) την έγκριση του αριθμού και του αντικειμένου των μόνιμων επιτροπών της έδρας του ΤΕΕ που προβλέπονται από το άρθρο 15 μετά από εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ.
στ) την ανακήρυξη επίτιμων μελών.
2. Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ αποτελείται:
α) από 150 αιρετά μέλη,
β) από τα μέλη Επιστημονικών Επιτροπών Ειδικοτήτων του άρθρου 10.
γ) από τα πρόσωπα που έχουν διατελέσει εκλεγμένοι πρόεδροι ή Αντιπρόεδροι ή Γενικοί Γραμματείς της Διοικούσας Επιτροπής στην προηγούμενη θητεία και
δ) από τα πρόσωπα που έχουν διατελέσει εκλεγμένοι Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι και Γενικοί Γραμματείς της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στην προηγούμενη θητεία.
3. Τα αιρετά μέλη της Αντιπροσωπείας εκλέγονται με άμεση, καθολική, μυστική ψηφοφορία των τακτικών μελών και με απλή αναλογική κατά συνδυασμό υποψηφίων ή μεμονωμένο υποψήφιο. Ο αριθμός μελών της Αντιπροσωπείας κατά περιφερειακό τμήμα είναι ανάλογος προς τα μέλη του τμήματος σε σχέση προς τον ολικό αριθμό των μελών του ΤΕΕ και όχι όμως μικρότερος από δύο για περιφέρειες με ένα νομό, τρία για περιφέρειες με δύο ή τρεις νομούς και τέσσερα για περιφέρειες με περισσότερους νομούς. Ο περιορισμός που απορρέει από την εφαρμογή της διάταξης αυτής γίνεται αναλογικά από τα τμήματα στα οποία αντιστοιχούν δέκα και άνω μέλη. Ο αριθμός των μελών κατά περιφέρεια προσδιορίζεται και ανακοινώνεται με την προκήρυξη των εκλογών, όπως ειδικότερα ορίζεται με τα προεδρικά διατάγματα της παραγρ. 6 του άρθρου 16. Για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής θεωρούνται ως ξεχωριστά περιφερειακά τμήματα:
α) οι Νομοί Αργολίδος, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας,
β) οι Νομοί Λέσβου, Χίου, Σάμου και Κυκλάδων,
γ) οι Νομοί Βοιωτίας, Εύβοιας και Κορινθίας και
δ) ο Νομός Αττικής.
4. Για την εφαρμογή των περιπτώσεων γ και δ της παραγράφου 2 εκλεγέντες θεωρούνται αυτοί που έχουν μείνει στο αξίωμα τουλάχιστον τα δύο τρίτα του χρόνου της θητείας. Αν δεν υπάρχουν πρόσωπα για την κατάληψη ορισμένων ή όλων των θέσεων των περιπτώσεων αυτών, η Αντιπροσωπεία νόμιμα λειτουργεί με κενές τις θέσεις αυτές.
5. Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ συγκαλείται σε πρώτη συνεδρίαση μέσα σε δεκαπέντε (15) μέρες από την ανακήρυξη των μελών της, από τον Πρόεδρο της προηγούμενης Αντιπροσωπείας, ο οποίος και προεδρεύει στη συνεδρίαση ως την εκλογή του προεδρείου της. Σε περίπτωση ελλείψεως, κωλύματος ή απουσίας του προέδρου τα καθήκοντά του ασκούν κατά σειρά ο Αντιπρόεδρος ή ο Πρόεδρος της προηγούμενης Διοικούσας Επιτροπής ή το αρχαιότερο στην Επετηρίδα του ΤΕΕ μέλος της νέας Αντιπροσωπείας.
Κατά την πρώτη αυτή συνεδρίαση η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ:
α) εκλέγει από τα μέλη της για όλη τη θητεία της με μυστική ψηφοφορία τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και το Γεν. Γραμματέα της Αντιπροσωπείας, που αποτελούν το Προεδρείο της και
β) εκλέγει στη συνέχεια τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, όπως ειδικότερα ορίζεται στο άρθρο 8.
Στην πρώτη αυτή ειδική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγρ. 9 και 10 για την απαρτία και πλειοψηφία, αλλά οι διατάξεις του άρθρου 8 παράγρ. 2. Στις αμέσως προσεχείς συνεδριάσεις της η Αντιπροσωπεία εκλέγει τα μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών ΤΕΕ για όσους νομούς δεν υπάγονται σε περιφερειακά τμήματα εκτός από το Νομό Αττικής, όπως ειδικότερα ορίζεται στο άρθρο 14.
6. Ο Πρόεδρος και σε περίπτωση που αυτός κωλύεται ή απουσιάζει ο Αντιπρόεδρος συγκαλεί σε κάθε περίπτωση την Αντιπροσωπεία και διευθύνει τις συνεδριάσεις. Το ίδιο γίνεται και σε περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν υπάρχει, μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου. Ο Γενικός Γραμματέας με την βοήθεια υπαλλήλων του ΤΕΕ φροντίζει για την τήρηση συνοπτικών πρακτικών που υπογράφονται από τον Πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα. Ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ μπορεί να παρίσταται στις συνεδριάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, όπως ορίζεται στο άρθρο 8 παρ. 9.
7. Η Αντιπροσωπεία συνέρχεται τουλάχιστο μια φορά το 2μηνο ή έκτακτα όταν κληθεί από τον Πρόεδρο. Ο Πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να συγκαλέσει την Αντιπροσωπεία μέσα σε δέκα (10) μέρες αν αυτό το ζητήσει α) το 1/5 των μελών της ή β) η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ.
8. Η ημερήσια διάταξη των θεμάτων που θα συζητήσει η Αντιπροσωπεία και η σειρά συζήτησης τους γίνεται από τον Πρόεδρο. Στην ημερήσια διάταξη συμπεριλαμβάνονται υποχρεωτικά θέματα που έχει ζητήσει η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ ή το ένα δέκατο των μελών της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ.
9. Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ βρίσκεται σε απαρτία όταν τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα. Αν δεν επιτευχθεί η απαρτία αυτή, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται μέσα σε χρονικό διάστημα 5-10 ημερών με τα ίδια ακριβώς θέματα, οπότε αρκεί για την απαρτία η παρουσία του 1/4 των μελών της. Ο χρόνος της δεύτερης αυτής σύγκλησης της προσδιορίζεται μαζί με την πρόσκληση για την αρχική σύγκληση της Αντιπροσωπείας. Αν και στη δεύτερη αυτή σύγκληση δεν επιτευχθεί απαρτία, τότε για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης επιλαμβάνεται υποχρεωτικά η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, που στην περίπτωση αυτή ασκεί την αρμοδιότητα της Αντιπροσωπείας, πλην των περιπτώσεων α, γ. δ και στ της παραγρ. 1 του παρόντος άρθρου. Για την περίπτωση δ της παρ. 1 αποφασίζει ο Υπουργός Δημοσίων Έργων.
10. Οι αποφάσεις της Αντιπροσωπείας λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων μελών της, εκτός από τις περιπτώσεις που ο νόμος απαιτεί ισχυρότερη πλειοψηφία.
11. Οι συνεδριάσεις της Αντιπροσωπείας γίνονται δημόσια, δεν επιτρέπεται όμως η ανάμιξη στις συζητήσεις των μη μελών της. Στις συνεδριάσεις της Αντιπροσωπείας μπορούν να παρίστανται και να λαμβάνουν το λόγο και οι Πρόεδροι των Διοικουσών Επιτροπών των περιφερειακών τμημάτων χωρίς δικαίωμα ψήφου, εκτός αν είναι μέλη της.
Ο Πρόεδρος ή η Αντιπροσωπεία μπορούν να καλέσουν στις συνεδριάσεις της υπαλλήλους του ΤΕΕ για να δώσουν πληροφορίες, καθώς επίσης και άλλα πρόσωπα για να ακούσουν τη γνώμη τους.
12. Αιρετά μέλη της Αντιπροσωπείας που απουσιάζουν αδικαιολόγητα από 3 συνεχόμενες συνεδριάσεις αντικαθίστανται υποχρεωτικά από τους επιλαχόντες του ψηφοδελτίου, με το οποίο εκλέχτηκαν. Η αντικατάσταση γίνεται με απόφαση της Αντιπροσωπείας”.
Άρθρο 8
Το άρθρο 8 του ίδιου Π.Δ. της 27.11/14.12.1926, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 8.
Διοικούσα Επιτροπή.
1. Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ είναι το ανώτερο εκτελεστικό και συντονιστικό όργανο του ΤΕΕ για την υλοποίηση της πολιτικής του, όπως αυτή διαμορφώνεται από την Αντιπροσωπεία. Ειδικότερα η Διοικούσα Επιτροπή:
α) καταρτίζει και προτείνει στην Αντιπροσωπεία για έγκριση τα ετήσια προγράμματα επιστημονικής δραστηριότητας και τον προϋπολογισμό.
β) καταρτίζει και υποβάλλει για έγκριση στην Αντιπροσωπεία τον οικονομικό απολογισμό και απολογισμό δράσης του ΤΕΕ για κάθε χρόνο που πέρασε
γ) εκτελεί το πρόγραμμα και προϋπολογισμό και ενημερώνει την Αντιπροσωπεία σε κάθε τακτική συνεδρίασή της για τη δραστηριότητα της Διοικούσας Επιτροπής πάνω σε σοβαρά θέματα
δ) διαχειρίζεται την περιουσία του ΤΕΕ
ε) συνιστά και συγκροτεί τις μόνιμες επιτροπές της έδρας του ΤΕΕ που έχουν εγκριθεί από την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ σύμφωνα με την περίπτωση ε’ της παρ. 1 του άρθρου 7 καθώς και τις έκτακτες επιτροπές ή ομάδες εργασίας που προβλέπονται από το άρθρο 15
στ) αποφασίζει σε όλα τα ζητήματα της αρμοδιότητας του ΤΕΕ που δεν χρειάζεται παραπομπή στην Αντιπροσωπεία και σε εκείνα που της παραπέμπει η Αντιπροσωπεία, με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων των άλλων οργάνων του ΤΕΕ.
ζ) καθορίζει τα τρέχοντα ζητήματα λειτουργίας του ΤΕΕ για τα οποία μεταβιβάζει στον Πρόεδρό της την αρμοδιότητα για τη λήψη αποφάσεως. Επίσης η Διοικούσα Επιτροπή μπορεί να μεταβιβάσει και άλλες αρμοδιότητές της στον Πρόεδρό της ή σε μέλη της ή και σε υπαλλήλους του ΤΕΕ. Οι σχετικές πράξεις της Διοικούσας Επιτροπής δημοσιεύονται στο Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ.
η) συντονίζει το επιστημονικό έργο των Επιστημονικών Επιτροπών Ειδικοτήτων και των Επιτροπών και ομάδων του άρθρου 15.
θ) εκφράζει τις απόψεις του ΤΕΕ δημόσια μέσω του Προέδρου της ή άλλου μέλους της, ειδικά εξουσιοδοτημένου απ` αυτήν
ι) εισηγείται στην Αντιπροσωπεία για τα σχετικά θέματα
ια) ορίζει τους εκπροσώπους του ΤΕΕ σε συμβούλια, επιτροπές ή ομάδες εργασίας των δημόσιων υπηρεσιών ή οποιωνδήποτε άλλων φορέων, εκτός αν την αρμοδιότητα αυτή ασκούν οι Διοικούσες Επιτροπές Περιφερειακών Τμημάτων ή οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΤΕΕ.
2. Η Διοικούσα Επιτροπή αποτελείται από τον Πρόεδρο, δύο Αντιπρόεδρους (Α και Β Αντιπρόεδροι), το Γενικό Γραμματέα, τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, που αποτελούν το Προεδρείο, και δέκα μέλη που εκλέγονται όλοι από την Αντιπροσωπεία μεταξύ των μελών της στην ειδική συνεδρίαση που προβλέπεται από την παράγρ. 5 του άρθρου 7.
Στην πρώτη σύγκληση της ειδικής αυτής συνεδρίασης απαιτείται απαρτία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των μελών της Αντιπροσωπείας. Αν δεν συγκεντρωθεί η απαρτία αυτή, η Αντιπροσωπεία συνέρχεται αυτοδίκαια μετά από τρεις μέρες, οπότε αρκεί για το σχηματισμό απαρτίας πάνω απ` το μισό του όλου αριθμού των μελών της. Στην πρόσκληση για την ειδική αυτή συνεδρίαση αναγράφονται οι παραπάνω δύο ημερομηνίες διαδοχικών συγκλήσεων και καθορίζονται η ώρα και ο τόπος σύγκλησης της Αντιπροσωπείας.
Η εκλογή γίνεται με μυστική ψηφοφορία αφού εκλεγούν από την Αντιπροσωπεία ως ψηφολέκτες δύο μέλη της. Στην όλη εκλογή προηγείται η εκλογή των θέσεων του Προεδρείου και ακολουθεί η εκλογή των μελών. Για την εκλογή του Προεδρείου κατατίθενται στον Πρόεδρο ύστερα από πρόσκλησή του τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων που πρέπει να περιλαμβάνουν πέντε πρόσωπα και να προτείνονται από δέκα τουλάχιστον παρόντα μέλη της Αντιπροσωπείας. Αφού λήξει η παράδοση των ψηφοδελτίων των υποψηφίων, ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες και ακολουθεί η ψηφοφορία. Τις θέσεις του Προεδρείου καταλαμβάνουν οι υποψήφιοι του ψηφοδελτίου που συγκεντρώνει ψήφους περισσότερους από το μισό του όλου αριθμού των μελών της Αντιπροσωπείας και συγκεκριμένα Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος αναγραφόμενος στο ψηφοδέλτιο, Α` Αντιπρόεδρος ο δεύτερος, Β` Αντιπρόεδρος ο τρίτος, Γεν. Γραμματέας ο τέταρτος και Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας ο πέμπτος. Αν κανένα ψηφοδέλτιο δε συγκεντρώσει την πλειοψηφία αυτή, υποβάλλονται κατά όμοιο τρόπο νέα ψηφοδέλτια με τα αυτά ή άλλα πρόσωπα, πέντε επίσης κατά ψηφοδέλτιο προτεινόμενα από πέντε τουλάχιστον παρόντα μέλη της Αντιπροσωπείας και ακολουθεί ψηφοφορία, εκλέγονται δε για τις θέσεις του Προεδρείου όλοι ο υποψήφιοι του ψηφοδελτίου που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων με εφαρμογή κατά τα λοιπά των ανωτέρω. Μετά την εκλογή του Προεδρείου ακολουθεί η εκλογή των μελών της Διοικούσας Επιτροπής, αφού κατατεθούν τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων, στα οποία μπορεί να περιλαμβάνονται και πρόσωπα που απέτυχαν για τις θέσεις του Προεδρείου. Τα ψηφοδέλτια προτείνονται από 5 μέλη και η εκλογή γίνεται με απλή αναλογική κατά ψηφοδέλτιο υποψηφίων.
3. Οι επιτυχόντες ανακηρύσσονται αμέσως με πράξη του Προεδρείου της Αντιπροσωπείας που υποβάλλεται στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων και ανακοινώνεται με τοιχοκόλληση στο Κεντρικό Κατάστημα του ΤΕΕ. Η πράξη δημοσιεύεται επίσης στο Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ.
4. Ανάκληση της Διοικούσας Επιτροπής κατά τη διάρκεια της θητείας της μπορεί να αποφασιστεί από την Αντιπροσωπεία, αν συντρέχει σπουδαίος λόγος, με αίτηση η οποία υποβάλλεται στον Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας και υπογράφεται τουλάχιστον από το 1/3 των μελών της. Αίτηση για ανάκληση μπορεί να υποβληθεί μετά από ένα χρόνο από την εκλογή ή από την τυχόν απόρριψη της προηγούμενης αίτησης. Η ανάκληση γίνεται δεκτή με πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της Αντιπροσωπείας. Στην περίπτωση που γίνεται δεκτή η ανάκληση, γίνεται νέα εκλογή από την Αντιπροσωπεία με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων με τις οποίες έγινε και η αρχική εκλογή. Ανάκληση γίνεται επίσης και για μέλη που απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τις συνεδριάσεις περισσότερο από τρεις μήνες. Στην περίπτωση αυτή η αίτηση για ανάκληση γίνεται είτε από τη Διοικούσα Επιτροπή είτε από το 1/3 των μελών της Αντιπροσωπείας και εφαρμόζονται οι διατάξεις της επόμενης παραγράφου για την αναπλήρωσή τους.
5. Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής που παραιτείται ή οπωσδήποτε εκλείπει αντικαθίσταται από τον αμέσως επόμενο σε σειρά προτίμησης υποψήφιο του ίδιου ψηφοδελτίου. Αν παραιτηθεί ή οπωσδήποτε εκλείψει ο Πρόεδρος ή άλλο μέλος του Προεδρείου, εκλέγεται από την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ ο αντικαταστάτης του με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων της παραγρ. 2. Μέχρι την αντικατάσταση η Διοικούσα Επιτροπή έχει νόμιμη σύνθεση με τα υπόλοιπα μέλη της. Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ καλείται για την εκλογή σε δέκα μέρες.
6. Η Διοικούσα Επιτροπή συνέρχεται με πρόσκληση του Προέδρου της τουλάχιστον μια φορά το 15ήμερο ή όταν το ζητήσει το ένα πέμπτο των μελών της.
7. Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα εννέα τουλάχιστον από τα μέλη της μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος ή ο Πρεδρεύων Αντιπρόεδρος. Οι αποφάσεις παίρνονται με πλειοψηφία των παρόντων. Αν έχουν παραιτηθεί ή εκλείψει ο Πρόεδρος και οι δύο Αντιπρόεδροι, μέχρι την εκλογή αντικαταστατών καθήκοντα Προέδρου Διοικούσας Επιτροπής ασκεί ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ.
8. Ο Γενικός Γραμματέας έχει την ευθύνη τήρησης των πρακτικών των συνεδριάσεων της Διοικούσας Επιτροπής.
9. Ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας μπορεί να παρίσταται και να λαμβάνει το λόγο στις συνεδριάσεις της Διοικούσας Επιτροπής χωρίς δικαίωμα ψήφου εκτός αν είναι και μέλος της”.
Άρθρο 9
Το άρθρο 9 του ίδιου Π.Δ. της 27.11/14.12.1926, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 9.
Πρόεδρος του ΤΕΕ.
1. Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ (πρόεδρος του ΤΕΕ) εκτός από τα καθήκοντά του ως Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής:
α. εκπροσωπεί γενικά το ΤΕΕ.
β. διοικεί τις υπηρεσίες του ΤΕΕ και κατευθύνει τις ενέργειες των οργάνων του ΤΕΕ για την προώθηση της πολιτικής του, πάντοτε μέσα στα πλαίσια τα καθορισμένα από τη Διοικούσα Επιτροπή και την Αντιπροσωπεία
γ. επιμελείται την εκτέλεση των αποφάσεων της Διοικούσας Επιτροπής
δ. εντέλλεται τις πληρωμές του ΤΕΕ και υπογράφει τα εντάλματα ή άλλους σχετικούς τίτλους
ε. εκδίδει πιστοποιητικά ή άλλα βεβαιωτικά έγγραφα
στ. υπογράφει τα άλλα έγγραφα του ΤΕΕ
ζ. ασκεί τις αρμοδιότητες που του μεταβιβάζει η Διοικούσα Επιτροπή.
2. Ο Πρόεδρος μπορεί να εξουσιοδοτήσει για ορισμένες από τις αρμοδιότητές του υπάλληλο του ΤΕΕ.
3. Ο Πρόεδρος σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας αναπληρώνεται σε όλα τα παραπάνω καθήκοντά του από τον Α` ή Β` Αντιπρόεδρο κατά σειρά”.
Άρθρο 10
Στη θέση του άρθρου 10 του ίδιου Π.Δ. της 27.11/14.12.1926, που έχει καταργηθεί με το άρθρο 5 παρ. 1 του Ν. 36/1975 (ΦΕΚ Α` 79), τίθεται το ακόλουθο νέο άρθρο 10:
“Άρθρο 10.
Επιστημονικές Επιτροπές Ειδικοτήτων.
1. Στην έδρα του ΤΕΕ λειτουργούν Επιστημονικές Επιτροπές Ειδικοτήτων, μία για καθεμιά από τις βασικές ειδικότητες των μελών του, όπως ορίζεται στην παρ. 5 του άρθρου 2.
2. Κάθε Επιστημονική Επιτροπή Ειδικότητας αποτελείται από πέντε μέλη που εκλέγονται με άμεση, μυστική, καθολική ψηφοφορία των μελών του ΤΕΕ της αντίστοιχης επιστημονικής ειδικότητας. Η εκλογή γίνεται με απλή αναλογική κατά συνδυασμό υποψηφίων ή μεμονωμένο υποψήφιο, όπως ειδικότερα ορίζεται με τα π.δ/τα του άρθρου 16.
3. Οι Επιστημονικές Επιτροπές Ειδικοτήτων είναι συμβουλευτικά όργανα, μελετούν με δική τους πρωτοβουλία ή ύστερα από παραπομπή από τη Διοικούσα Επιτροπή τα επιστημονικά ζητήματα που αναφέρονται στα ενδιαφέροντα της ειδικότητας, εισηγούνται για την κατάρτιση του προγράμματος επιστημονικής δραστηριότητας του ΤΕΕ και γνωμοδοτούν βοηθούμενα από επιτροπές μόνιμες ή έκτακτες του άρθρου 15”.
Άρθρο 11
Στη θέση του άρθρου 12 του ίδιου Π.Δ. της 27.11/14.12.1926, που έχει καταργηθεί με το άρθρο 5 παράγρ. 1 του Ν. 36/1975 (ΦΕΚ Α` 79), τίθεται το ακόλουθο νέο άρθρο 12:
“Άρθρο 12.
Αντιπροσωπεία Περιφερειακού Τμήματος.
1. Η Αντιπροσωπεία του κάθε Περιφερειακού Τμήματος είναι το ανώτατο όργανο του Περιφερειακού Τμήματος αντιπροσωπευτικό όλων των μελών του και για τα θέματα της περιφέρειας μέσα στη γενική πολιτική του ΤΕΕ, όπως χαράζεται από την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, έχει αρμοδιότητα:
α) την εκλογή των μελών της Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Τμήματος και των μελών των Νομαρχιακών Επιτροπών
β) την προέγκριση του προϋπολογισμού του τμήματος μέσα στα πλαίσια του προϋπολογισμού του ΤΕΕ, του προγραμματισμού και απολογισμού δραστηριότητας καθώς και του οικονομικού απολογισμού του Περιφερειακού Τμήματος για κάθε χρόνο
γ) εισηγήσεις στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ για τη χάραξη της γενικής πολιτικής του ΤΕΕ και των βασικών αρχών και θέσεών του
δ) την έγκριση του αριθμού και του αντικειμένου των Μόνιμων Επιτροπών του Τμήματος που προβλέπονται από το άρθρο 14 μετά από εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος.
2. Η Αντιπροσωπεία Περιφερειακού Τμήματος αποτελείται από:
α) αιρετά μέλη,
β) τον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της προηγούμενης Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Τμήματος. Αν αυτοί δεν υπάρχουν η Αντιπροσωπεία λειτουργεί νόμιμα χωρίς τα μέλη αυτά.
3. Ο αριθμός των αιρετών μελών της Αντιπροσωπείας για κάθε περιφερειακό τμήμα ορίζεται με την προκήρυξη των εκλογών με βάση τον αριθμό των μελών του Τμήματος. Για Τμήματα με αριθμό μελών μέχρι 500, ο αριθμός μελών της Αντιπροσωπείας ορίζεται σε 25. Για κάθε πλήρη εκατοντάδα μελών πέρα από τα 500 και μέχρι δέκα εκατοντάδες προσθέτονται από τα δύο μέλη κατά εκατοντάδα. Για κάθε πλήρη εκατοντάδα πέρα από τα 1500 μέλη και μέχρι δεκαπέντε εκατοντάδες προστίθεται από 1 μέλος κατά εκατοντάδα. Ο αριθμός 60 αποτελεί το ανώτατο όριο αιρετών μελών Αντιπροσωπείας Τμήματος. Τα αιρετά μέλη εκλέγονται με άμεση, καθολική, μυστική ψηφοφορία των μελών κάθε Περιφερειακού Τμήματος με το σύστημα της απλής αναλογικής κατά συνδυασμό ή μεμονωμένο υποψήφιο. Στα αιρετά μέλη της Αντιπροσωπείας του Τμήματος πρέπει να περιλαμβάνεται αριθμός μελών κατά νομό ανάλογος προς τα μέλη που κατοικούν ή έχουν επαγγελματική εγκατάσταση στο νομό σε σχέση προς τον ολικό αριθμό των μελών του Περιφερειακού Τμήματος και όχι μικρότερος από τον αριθμό 3 κατά νομό, όπως ειδικότερα ορίζεται με το προεδρικό διάταγμα του άρθρου 16 παράγρ. 6.
4. Καθήκοντα Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γεν. Γραμματέα της Αντιπροσωπείας του Περιφερειακού Τμήματος ασκούν αντίστοιχα ο Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Γεν. Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Τμήματος, που εκλέγονται όπως ορίζεται στο άρθρο 13.
5. Στις συνεδριάσεις της Αντιπροσωπείας Τμήματος συμμετέχουν χωρίς ψήφο αλλά με δικαίωμα λόγου τα μέλη της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ που είναι μέλη του Περιφερειακού Τμήματος. Επίσης μπορεί να συμμετέχουν με δικαίωμα λόγου χωρίς ψήφο τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ. Οι διατάξεις των παραγράφων 5 έως 12 του άρθρου 7 εφαρμόζονται ανάλογα και για την Αντιπροσωπεία Περιφερειακών Τμημάτων”.
Άρθρο 12
Στη θέση του άρθρου 13 του ίδιου Π.Δ. της 27.11/14.12.1926, που έχει καταργηθεί με το άρθρο 6 του Ν. 36/1975 (ΦΕΚ Α` 79), τίθεται το ακόλουθο νέο άρθρο 13:
“Άρθρο 13.
Διοικούσα Επιτροπή Περιφερειακού Τμήματος.
1. Η Διοικούσα Επιτροπή είναι το εκτελεστικό και συντονιστικό όργανο του Περιφερειακού Τμήματος για την υλοποίηση της πολιτικής του ΤΕΕ, όπως αυτή για τα περιφερειακά θέματα εξειδικεύεται, διαμορφώνεται και αποφασίζεται από την Αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος. Η Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού Τμήματος ασκεί για την περιφέρειά της ανάλογα καθήκοντα με αυτά που προβλέπονται στο άρθρο 8 παράγρ. 1 για τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ. Ο διορισμός εκπροσώπων του ΤΕΕ σε συμβούλια και επιτροπές γίνεται από τη Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού Τμήματος μόνο για τις περιπτώσεις του νομού που το τμήμα έχει την έδρα του.
2. Η Διοικούσα Επιτροπή Περιφερειακού Τμήματος αποτελείται από τον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γενικό Γραμματέα που αποτελούν το Προεδρείο και από έξι μέλη. Ειδικά για Περιφερειακά Τμήματα με περισσότερα από 4.000 μέλη ο αριθμός των μελών της Διοικούσας Επιτροπής ορίζεται σε οκτώ. Η εκλογή γίνεται χωριστά για τις θέσεις του Προεδρείου και χωριστά για τα μέλη με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων της παραγρ. 2 του άρθρου 8. Η εκλογή γίνεται στην πρώτη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας που γίνεται 5 μέρες μετά την εκλογή της με φροντίδα του προηγούμενου Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Τμήματος.
Οι Διοικούσες Επιτροπές βρίσκονται σε απαρτία αν ευρίσκονται στις συνεδριάσεις 7 μέλη για τις ενδεκαμελείς και 6 μέλη για τις εννεαμελείς. Μέλος που παραιτείται ή εκλείπει αντικαθίσταται από τους επιλαχόντες των ψηφοδελτίων κατά σειρά προτίμησης.
3. Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής τη συγκαλεί σε συνεδρίαση, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη και προεδρεύει στις συνεδριάσεις. Ο Πρόεδρος επίσης φροντίζει για την εκτέλεση των αποφάσεων, εκπροσωπεί το Περιφερειακό Τμήμα και διευθύνει την υπηρεσία του, εντέλλεται τις πληρωμές, εκδίδει τα σχετικά πιστοποιητικά ή άλλα βεβαιωτικά έγγραφα, υπογράφει την αλληλογραφία του Τμήματος και μπορεί να εξουσιοδοτήσει άλλο μέλος της Διοικούσας Επιτροπής ή υπάλληλο για οποιεσδήποτε από τις αρμοδιότητες του εδαφίου αυτού. Ο Πρόεδρος αναπληρώνεται σε όλα τα καθήκοντά του από τον Αντιπρόεδρο.
4. Οι παράγρ. 3, 4, 6 και 8 του άρθρου 8 έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τη Διοικούσα Επιτροπή Περιφερειακού Τμήματος”.
Άρθρο 13
Το άρθρο 14 του ίδιου Π.Δ. της 27.11/4.12.1926, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: ”
Άρθρο 14.
Νομαρχιακές Επιτροπές Τ.Ε.Ε.
1. Σε κάθε νομό, εκτός από τους νομούς που εδρεύει το ΤΕΕ ή Περιφερειακό του Τμήμα, λειτουργεί Νομαρχιακή Επιτροπή Τ.Ε.Ε.
2. Η Νομαρχιακή Επιτροπή αποτελείται από τρία μέλη. Στους νομούς που υπάγονται σε Περιφερειακό Τμήμα η εκλογή γίνεται από την Αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος και από μέλη Τμήματος που έχουν είτε κατοικία είτε επαγγελματική εγκατάσταση στο νομό. Στους άλλους νομούς η εκλογή γίνεται από την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ από μέλη του Τ.Ε.Ε. που έχουν είτε κατοικία είτε επαγγελματική εγκατάσταση στο νομό.
3. Οι Νομαρχιακές Επιτροπές Τ.Ε.Ε.:
α) επεξεργάζονται τα θέματα αποκλειστικά νομαρχιακού ενδιαφέροντος και εισηγούνται σχετικά στην Αντιπροσωπεία που τις έχει ορίσει ή την αντίστοιχη Διοικούσα Επιτροπή. Μπορούν επίσης να κάνουν προτάσεις και για γενικότερα θέματα
β) ορίζουν τους εκπροσώπους του ΤΕΕ σε Επιτροπές ή άλλα όργανα νομαρχιακού επιπέδου
γ) εκφράζουν τις απόψεις του ΤΕΕ σε νομαρχιακό επίπεδο πάντα μέσα στα πλαίσια των γενικών κατευθύνσεων της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ ή του αντίστοιχου οργάνου του Περιφερειακού Τμήματος.
4. Σε περίπτωση αδυναμίας της Νομαρχιακής Επιτροπής για την άσκηση οποιασδήποτε αρμοδιότητάς της μπορεί να ζητήσει την άσκηση αυτής από τα αρμόδια όργανα του κέντρου ή του Περιφερειακού Τμήματος αντίστοιχα.
5. Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ ή του Περιφερειακού Τμήματος κατά περίπτωση μπορεί να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από Νομαρχιακή Επιτροπή. Στην περίπτωση αυτή, όπως και αν παραιτηθεί ή εκλείπει μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής, γίνεται εκλογή νέων μελών από την αρμόδια Αντιπροσωπεία. Για την ανάκληση κατά τα λοιπά εφαρμόζεται ανάλογα η διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 8″.
Άρθρο 14
1. Το άρθρο 15 του ίδιου Π.Δ. της 27.11/14.12.1926, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 15.
Επιτροπές και ομάδες εργασίας του ΤΕΕ.
1. Οι Μόνιμες Επιτροπές του ΤΕΕ είναι όργανα με εισηγητικό και γνωμοδοτικό χαρακτήρα για τα θέματα που παραπέμπονται σύ αυτές. Στις Μόνιμες Επιτροπές συμμετέχουν μέλη των Επιστημονικών Επιτροπών Ειδικοτήτων και λοιπά μέλη της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ καθώς και άλλα μέλη του ΤΕΕ. Όταν παρίσταται ανάγκη συγκροτούνται έκτακτες Επιτροπές για εξέταση ειδικών θεμάτων ή ομάδες εργασίας για την εκτέλεση συγκεκριμένου κάθε φορά επιστημονικού έργου, στις οποίες εκτός από τα παραπάνω μέλη μπορεί να συμμετέχουν και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων που δεν είναι μέλη του ΤΕΕ. Το έργο των έκτακτων επιτροπών ή ομάδων εργασίας κατευθύνεται από τις συγγενέστερες ως προς το αντικείμενό τους μόνιμες επιτροπές ή Επιστημονικές Επιτροπές Ειδικοτήτων ή και απευθείας από τη Διοικούσα Επιτροπή.
2. Στα περισσότερα τμήματα του ΤΕΕ μπορούν να συγκροτούνται μόνιμες και έκτακτες επιτροπές και ομάδες εργασίας για την εξέταση τοπικής σημασίας θεμάτων. Για τη συμμετοχή σύ αυτές εφαρμόζεται ανάλογα η παράγρ. 1.
3. Ο αριθμός και το αντικείμενο των μόνιμων επιτροπών καθορίζεται από την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ ή του Περιφ. τμήματος, κατά περίπτωση, όπως ορίζεται στις περιπτώσεις στ και ε των παράγρ. 1 των άρθρων 7 και 12. Η σύσταση και συγκρότηση των επιτροπών αυτών γίνεται με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε. ή του Περιφερειακού Τμήματος κατά περίπτωση, που δημοσιεύεται στο Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ, χωρίς να απαιτείται δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
4. Η σύσταση των έκτακτων επιτροπών ή ομάδων εργασίας γίνεται με αιτιολογημένες αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ ή του Περιφερειακού Τμήματος κατά περίπτωση. Για τη δημοσίευση των αποφάσεων αυτών εφαρμόζεται το τελευταίο εδάφιο της προηγούμενης παραγράφου.
5. Οι εισηγήσεις και γνωμοδοτήσεις των μόνιμων και έκτακτων επιτροπών και των ομάδων εργασίας υποβάλλονται στα αρμόδια όργανα του ΤΕΕ, που αποφασίζουν για τη δημόσια ανακοίνωση των συμπερασμάτων, όταν συντρέχει τέτοια περίπτωση. Οι λοιπές λεπτομέρειες λειτουργίας των επιτροπών και ομάδων ρυθμίζονται με κανονισμό που εγκρίνεται σύμφωνα με το άρθρο 17.
6. Στον προϋπολογισμό του ΤΕΕ και των Περιφερειακών του Τμημάτων προβλέπεται κάθε χρόνο ειδικό κονδύλιο για την κάλυψη των αποζημιώσεων και αμοιβών των μελών των επιτροπών και ομάδων εργασίας”.
2. Για τις αμοιβές των μελών των επιτροπών και ομάδων εφαρμόζεται η περίπτωση δ του άρθρου 1 του από 10.5.1946 Ν.Δ. που κυρώθηκε με το Ν. 28/1946 (ΦΕΚ Α` 224) το οποίο εξακολουθεί επίσης να ισχύει κατά τα λοιπά.
Άρθρο 15
Το άρθρο 16 του ίδιου Π.Δ. της 27.11/14.12.1926, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 16.
Εκλογές ΤΕΕ.
1. Η εκλογή για την ανάδειξη των αιρετών μελών των οργάνων του ΤΕΕ διενεργείται την 1η Κυριακή του μηνός Νοεμβρίου κάθε τρίτου έτους ταυτόχρονα στις έδρες όλων των νομαρχιών και των επαρχιών του Κράτους, κάθε δε μέλος μπορεί να ψηφίζει στον τόπο που βρίσκεται την ημέρα της εκλογής.
2. Οι εκλογές διενεργούνται με μυστική ψηφοφορία και με ψηφοδέλτια συνδυασμών υποψηφίων ή μεμονωμένων υποψηφίων.
3. Για να είναι εκλόγιμο μέλος του ΤΕΕ πρέπει:
α) να μην έχει στερηθεί της ελεύθερης διαχείρισης της περιουσίας του και
β) να μην έχει καταδικαστεί ούτε να είναι υπόδικος για αδικήματα, όπως ορίζεται στο άρθρο 22 του Π.Δ. 611/1977 (ΦΕΚ Α` 198), που έχει ανάλογη εφαρμογή και στην περίπτωση των αιρετών μελών των οργάνων του ΤΕΕ.
4. Ο Πρόεδρος, οι Αντιπρόεδροι, ο Γενικός Γραμματέας και οι Σύμβουλοι της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ και των Διοικουσών Επιτροπών των Περιφερειακών Τμημάτων δεν μπορούν, κατά το χρόνο της θητείας τους, να είναι μέλη Διοικητικών Συμβουλίων συλλόγων ειδικοτήτων ανάλογων με εκείνες των μελών του ΤΕΕ ή άλλων παρεμφερών συνδικαλιστικών οργανώσεων. Μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των παραπάνω συλλόγων ή οργανώσεων σε περίπτωση που εκλέγονται οφείλουν να παραιτηθούν από τα ανωτέρω Διοικητικά Συμβούλια μέσα σε 8 μέρες από την ανακήρυξή τους ως επιτυχόντων στις εκλογές, αλλιώς θεωρούνται ότι αποποιήθηκαν την εκλογή τους.
5. Στις εκλογές της παρ. 1 αυτού του άρθρου η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος αποτελεί υποχρέωση για όλα τα μέλη του ΤΕΕ και η αδικαιολόγητη παράλειψή της συνεπάγεται την επιβολή της χρηματικής ποινής της παρ. 2 του άρθρου 30 αυτού του Π.Δ., εκτός αν συντρέχουν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες παραμένει ατιμώρητος όποιος δεν ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα σύμφωνα με τις διατάξεις για την εκλογή βουλευτών.
6. Με Π. Δ/γμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Δημοσίων Έργων, ρυθμίζεται κάθε θέμα που αναφέρεται στη διεξαγωγή των εκλογών και κυρίως τα θέματα που αναφέρονται στη δημοσίευση της προκήρυξης των εκλογών, στον καθορισμό εκλογικών περιφερειών, στην υποβολή των υποψηφιοτήτων, στα ψηφοδέλτια, στην αναγραφή των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια και στον τρόπο που εκδηλώνεται η προτίμηση προς κάποιους απ` αυτούς, στην κατανομή των υπολοίπων σε όσες περιπτώσεις δεν αρκούν για την κατάληψη έδρας, στον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται η κατά νομούς ή περιφέρειες αντιπροσώπευση μέσα στον ολικό αριθμό εδρών που αντιστοιχεί σε κάθε συνδυασμό υποψηφίων ή μεμονωμένο υποψήφιο, στην επιλογή θέσεως από πρόσωπα που εκλέγονται και ταυτόχρονα συμμετέχουν στα όργανα ένεκα άλλης ιδιότητάς τους, στη μη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος για την εκλογή οργάνων των Περιφερειακών Τμημάτων από εκλογείς που ψηφίζουν εκτός της περιφέρειας του τμήματος, στον αριθμό των εκλογικών τμημάτων σε κάθε έδρα νομού και στη σύνθεση των εφορευτικών επιτροπών, στη σύσταση Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, στη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων και την ανακήρυξη των επιτυχόντων, στον τρόπο ανακήρυξης αυτών και γενικά στις δαπάνες, στην οργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών και στην εξαγωγή του αποτελέσματός τους. Με όμοιο Π. Δ/γμα ρυθμίζεται και κάθε θέμα που αναφέρεται στην εποπτεία πάνω στη διενέργεια των εκλογών και στην αντικατάσταση ή αναπλήρωση μελών στις περιπτώσεις που δεν ορίζεται η αντικατάσταση ή αναπλήρωση με το νόμο αυτόν.
7. Ο χρόνος διενέργειας των εκλογών που ορίζεται στην παρ. 1 αυτού του άρθρου μπορεί να μετατίθεται μέχρι πέντε μήνες κατ` ανώτατο όριο σε περιπτώσεις που ο χρόνος αυτός ή το προηγούμενο απ’ αυτόν δίμηνο συμπίπτει με το χρόνο διενέργειας βουλευτικών εκλογών ή συντρέχουν άλλοι σοβαροί λόγοι που καθιστούν αδύνατη ή δυσχερή τη διενέργεια των εκλογών των οργάνων του ΤΕΕ κατά το χρόνο που ορίζεται στην παράγρ. 1 αυτού του άρθρου. Η μετάθεση του χρόνου των εκλογών, σύμφωνα με τα παραπάνω γίνεται με απόφαση του Υπουργού Δημοσίων Έργων, με την οποία μετατίθενται ανάλογα και όλες οι προθεσμίες οι σχετικές με τις εκλογές και ρυθμίζονται όλες οι υπόλοιπες αναγκαίες σχετικές λεπτομέρειες.
Άρθρο 16
Το άρθρο 17 του ίδιου Π.Δ. της 27.11/14.12.1926, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 17.
Λειτουργία συλλογικών οργάνων.
1. Με απόφαση του Υπουργού Δημοσίων Έργων, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Αντιπροσωπείας, κανονίζεται ο τρόπος λειτουργίας της Αντιπροσωπείας, των Αντιπροσωπειών Περιφερειακών Τμημάτων, της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, των Διοικουσών Επιτροπών των Περιφερειακών Τμημάτων και των επιτροπών επιστημονικών ειδικοτήτων, ειδικότερα δε οι προθεσμίες προσκλήσεως για τις συνεδριάσεις, τα της ψηφοφορίας και ο τρόπος σύνταξης και επικύρωσης των πρακτικών σε κάθε περίπτωση.
2. Με απόφαση της Αντιπροσωπείας, που δημοσιεύεται στο ενημερωτικό δελτίο του Τ.Ε.Ε., ρυθμίζονται όλα τα λοιπά θέματα λειτουργίας των οργάνων της προηγούμενης παραγράφου”.
Άρθρο 17
Το άρθρο 18 του ίδιου Π.Δ. της 27.11/14.12.1926, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 18.
Αποζημίωση μελών Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ κ.λ.π.
1. Στον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ καταβάλλονται κατά μήνα έξοδα παραστάσεως που το ποσό τους ορίζεται με απόφαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ μέσα στα όρια των εγκρίσεων προϋπολογισμού.
2. Στον Πρόεδρο της Αντιπροσωπείας, στο Γενικό Γραμματέα της Διοικούσας Επιτροπής και τους Παρέδρους των Περιφερειακών Τμημάτων καταβάλλονται έξοδα παραστάσεως, σε ποσοστό μέχρι 50% των καταβαλλομένων στον Πρόεδρο του ΤΕΕ, που ορίζονται όπως στην παράγραφο 1.
3. Στα Μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, των Διοικουσών Επιτροπών των Περιφερειακών Τμημάτων και των Επιτροπών Τμημάτων ειδικοτήτων Μελών, καταβάλλεται αποζημίωση κατά συνεδρίαση, που ορίζεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
4. Στα Μέλη του ΤΕΕ που μετακινούνται από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις των συλλογικών του οργάνων ή για εκτέλεση ανατεθείσας εργασίας, ανεξάρτητα από άλλη τυχόν αμοιβή τους, καταβάλλεται αποζημίωση εκτός έδρας για αντιμετώπιση των σχετικών δαπανών”.
Άρθρο 18
1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 28 του ίδιου Π.Δ. της 27.11/14.12.1926, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Τα πειθαρχικά παραπτώματα των μελών του ΤΕΕ εκδικάζονται από τα Πειθαρχικά Συμβούλια και ύστερα από έφεση από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο σύμφωνα με τις διατάξεις των επόμενων άρθρων. Από τη δικαιοδοσία των Συμβουλίων αυτών εξαιρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. και οι υπάλληλοι άλλων φορέων του δημόσιου τομέα, που υπάγονται στις πειθαρχικές διαδικασίες που ισχύουν για το φορέα. Πειθαρχικά Συμβούλια συνιστώνται από ένα στην έδρα του ΤΕΕ και στις έδρες των Περιφερειακών Τμημάτων. Τα Πειθαρχικά Συμβούλια στην έδρα του Περιφερειακού Τμήματος είναι αρμόδια για τα πειθαρχικά παραπτώματα των μελών του Τμήματος ανεξάρτητα από τον τόπο που έχει διαπραχθεί το παράπτωμα. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο στην έδρα του ΤΕΕ είναι αρμόδιο για τις παραβάσεις όλων των άλλων μελών του ΤΕΕ όπως και για τις περιπτώσεις της επόμενης παραγράφου. Το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο εδρεύει στην έδρα του ΤΕΕ και είναι αρμόδιο για τις εφέσεις κατά αποφάσεων όλων των Πειθαρχικών Συμβουλίων”.
2. Όπου στις διατάξεις των άρθρων 28 μέχρι και 33 του ίδιου Π.Δ. της 27.11/14.12.1926, όπως τροποποιούνται με το νόμο αυτόν, αναφέρεται Πειθαρχικό Συμβούλιο νοούνται τα Πειθαρχικά Συμβούλια της προηγούμενης παραγράφου και όπου ο Πρόεδρος του ΤΕΕ νοείται ο Πρόεδρος τη Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ όταν πρόκειται για το Πειθαρχικό Συμβούλιο της έδρας του ΤΕΕ ή ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του αντίστοιχου Περιφερειακού Τμήματος στις άλλες περιπτώσεις. Η έφεση, όπου προβλέπεται, ασκείται με κατάθεση στη Γραμματεία του Πειθαρχικού Συμβουλίου που έχει εκδώσει την προσβαλλόμενη απόφαση.
Άρθρο 19
1. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 29 του ίδιου Π.Δ. της 27.11/14.12.1926, όπως ισχύει, αντικαθίστανται ως εξής:
“1.Τα Πειθαρχικά Συμβούλια είναι επταμελή. Πέντε από τα μέλη κάθε Πειθαρχικού Συμβουλίου εκλέγονται μεταξύ των τακτικών μελών του Τ.Ε.Ε. που έχουν συμπληρώσει δεκαπέντε έτη άσκησης του επαγγέλματος και των ομότιμων μελών κατά τις αρχαιρεσίες των οργάνων του ΤΕΕ με ισάριθμους αναπληρωτές ανεξάρτητα από ειδικότητα και τα υπόλοιπα δύο ορίζονται από τον Υπουργό Δημοσίων Έργων και είναι μέλη του ΤΕΕ, δημόσιοι υπάλληλοι. Το κάθε πειθαρχικό συμβούλιο στην πρώτη του συνεδρίαση εκλέγει τον πρόεδρο του και τον αναπληρωτή του. Η θητεία του Προέδρου συμπίπτει με τη θητεία του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Στις συνεδριάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου μπορεί να μετέχουν συμβουλευτικά, χωρίς ψήφο, ο νομικός σύμβουλος του ΤΕΕ ή άλλοι δικηγόροι τουλάχιστον παρ. εφέταις, οριζόμενοι από τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ ή από τις Διοικούσες Επιτροπές των Περιφερειακών Τμημάτων, που στην έδρα τους εδρεύει Πειθαρχικό Συμβούλιο.
Ειδικά το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Αθήνας έχει 21 μέλη, από τα οποία δεκαπέντε εκλέγονται όπως παραπάνω και έξι ορίζονται από τον Υπουργό Δημοσίων Έργων ανά δύο μέλη του ΤΕΕ, δημόσιοι υπάλληλοι για καθένα από τα παρακάτω τμήματα. Το Συμβούλιο αυτό στην πρώτη του συνεδρίαση εκλέγει τον Πρόεδρο και δυο Αντιπροέδρους του και ισάριθμους αναπληρωτές. Το Συμβούλιο Αθήνας με απόφαση της Ολομέλειάς του χωρίζεται σε τρία επταμελή τμήματα που εργάζονται αυτοτελώς. Κάθε τμήμα προεδρεύεται από τον Πρόεδρο ή έναν από τους Αντιπρόεδρους και περιλαμβάνει 5 αιρετά και δυο διοριζόμενα μέλη. Ο Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου της Αθήνας και σε περίπτωση κωλύματος του ο ένας από τους Αντιπροέδρους κατανέμει τις υποθέσεις στα τμήματά του.
Όπου στις λοιπές ισχύουσες διατάξεις αναφέρεται Πειθαρχικό Συμβούλιο νοείται και καθένα από τα Τμήματα του Πειθαρχικού Συμβουλίου της Αθήνας και όπου ο πρόεδρος νοούνται και οι προεδρεύοντες Αντιπρόεδροι Τμημάτων.
2. Τα αιρετά μέλη των Πειθαρχικών Συμβουλίων εκλέγονται με άμεση, μυστική ψηφοφορία και με απλή αναλογική κατά συνδυασμό υποψηφίων ή μεμονωμένο υποψήφιο, όπως ειδικότερα καθορίζονται με το Π.Δ. της παραγρ. 6 του άρθρου 16. Για τα πειθαρχικά συμβούλια στις έδρες των Περιφερειακών Τμημάτων ψηφίζουν μόνο τα μέλη του Τμήματος και για το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Αθήνας τα υπόλοιπα μέλη του ΤΕΕ, εφόσον έχουν δικαίωμα ψήφου.
Η εκλογή των αιρετών μελών του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου γίνεται με καθολική ψηφοφορία των μελών του ΤΕΕ”.
2. Η παράγραφος 3 του άρθρου 29 εφαρμόζεται και για τα Πειθαρχικά Συμβούλια στις έδρες των Περιφερειακών Τμημάτων, όπου τον πίνακα εισηγητών καταρτίζει η Αντιπροσωπεία του Τμήματος. Ο ελάχιστος αριθμός εισηγητών στους πίνακες των Περιφερειακών Τμημάτων ορίζεται σε 20 για το Περιφ. Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και σε 10 για τα άλλα Περιφερειακά Τμήματα”.
Άρθρο 20
1.Στην παράγραφο 3 του άρθρου 31 του ίδιου Π.Δ. της 27.11/14.12.1926, όπως ισχύει, όπου αναφέρεται η έδρα του ΤΕΕ νοείται η έδρα του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου.
2. Στο τέλος του ίδιου άρθρου 31 προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 10:
“10. Αν η προβλεπόμενη από την παράγραφο 5 έκθεση του εισηγητή περιλαμβάνει απαλλακτική πρόταση, μπορεί ο Πρόεδρος να την εισαγάγει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο που μπορεί να αποφασίσει για την απαλλαγή του διωκομένου. Αν από το Πειθαρχικό Συμβούλιο δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση αυτή, συνεχίζεται η διαδικασία των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου αυτού”.
Άρθρο 21
Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Δημοσίων Έργων, μπορεί να κωδικοποιηθούν σε ενιαίο κείμενο μεταγλωττιζόμενες οι διατάξεις που ισχύουν για το Τ.Ε.Ε. Αν είναι αναγκαίο για την πληρότητα της κωδικοποίησης, μπορεί να μεταβληθεί η σειρά, η αρίθμηση και η φραστική διατύπωση των άρθρων και παραγράφων, να παραλειφθούν οι σιωπηρά καταργημένες διατάξεις και να γίνει προσαρμογή των διατάξεων προς άλλες τυχόν ισχύουσες διατάξεις.
Άρθρο 22
1. Οι πρώτες εκλογές μετά την ισχύ του νόμου αυτού θα διενεργηθούν κατεξαίρεση στο χρόνο που ορίζεται με το άρθρο 28 του Ν. 1474/1984 (ΦΕΚ Α` 128) και για τις εκλογές αυτές θα ρυθμισθούν με απόφαση του Υπουργού Δημοσίων Έργων όλα τα θέματα που προβλέπονται στην παρ.6 του άρθρου 16 του Π.Δ. της 27.11/14.12.1926, όπως αντικαθίσταται με το άρθρο 15 του παρόντος.
2. Μέχρι την αναδιάρθρωση των Περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ, αυτά εξακολουθούν να λειτουργούν με βάση τις διατάξεις που τα διέπουν, κατά το μέρος που αυτές δεν τροποποιούνται με τις διατάξεις του νόμου αυτού.
3. Όπου στον παρόντα νόμο ή σε άλλες διατάξεις προβλέπεται γνώμη του ΤΕΕ ή των οργάνων του, η γνώμη αυτή παρέχεται μέσα σε τασσόμενη προθεσμία. Αν αυτή περάσει άπρακτη, το αρμόδιο κρατικό όργανο ενεργεί και χωρίς τη γνώμη του ΤΕΕ.
Άρθρο 23
Από την ισχύ του νόμου καταργούνται:
α) Τα άρθρα 19 μέχρι και 26 και 42 του Π.Δ. της 27.11/14.12.1926, όπως ισχύουν (ΦΕΚ Α` 430),
β) το πρώτο εδάφιο του άρθρου 6 του από 10.5.1946 Ν.Δ. (ΦΕΚ Α’ 158), που κυρώθηκε με το Ν. 28/1946 (ΦΕΚ Α’ 224) κα
γ) το άρθρο 4 του Ν.Δ. 306/19.4.1947 (ΦΕΚ Α’ 77).
Άρθρο 24
Η ισχύς αυτού του νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλλομεν να δημοσιευθή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το κείμενο του παρόντος και να εκτελεσθή ως νόμος του Κράτους.
Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 1984
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ