Νόμος 1476 ΦΕΚ Α΄136/18.9.1984
Διορισμός σε μόνιμες θέσεις του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Κυρούμεν και εκδίδομεν τον κατωτέρω υπό της Βουλής ψηφισθέντα νόμον:

Άρθρο 1

1 . Το προσωπικό, που υπηρετεί κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού στο δημόσιο, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου, μπορεί να διοριστεί σε οργανικές θέσεις μόνιμων υπαλλήλων σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του νόμου αυτού.

2. Δεν υπάγεται στις διατάξεις του νόμου αυτού το παρακάτω προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου:
α) οι ειδικοί σύμβουλοι, οι επιστημονικοί συνεργάτες και οι ειδικοί συνεργάτες που προβλέπονται από τα άρθρα 10, 11 και 12 του Ν. 1320/1983 (ΦΕΚ 6 Α), το άρθρο 8 του Ν. 1232/1982 (ΦΕΚ 22 Α`), το άρθρο 5 του Ν. 1299/1982 (ΦΕΚ 129 Α`), καθώς και από το άρθρο 2 του Ν. 1415/1984 (ΦΕΚ 11 Α`) και το άρθρο 67 παρ. 4 και επόμενα του Ν. 1416/1984 (ΦΕΚ 18 Α`),
β) το αλλοδαπό προσωπικό με εξαίρεση τους Κυπρίους και Βορειοηπειρώτες ομογενείς και τους ομογενείς αλλοδαπούς, που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος ( Ν.Δ. 3832/1958 ΦΕΚ 128 Α`),
γ) το εκπαιδευτικό ή διδακτικό προσωπικό,
δ) οι νομικοί σύμβουλοι, οι δικαστικοί σύμβουλοι, οι διευθυντές δικαστικού, οι προϊστάμενοι δικαστικού και οι δικηγόροι,
ε) το καλλιτεχνικό προσωπικό,
στ) το ιατρικό προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, καθώς και το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων των ΑΕΙ με την επιφύλαξη του άρθρου 43 του Ν. 1397/1983,
ζ) όσοι έχουν προσληφθεί στα γραφεία τύπου και δημοσίων σχέσεων του άρθρου 8 παρ. 4 του Ν. 1288/1982 (ΦΕΚ 120 Α`),
η) το προσωπικό που έχει προσληφθεί με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την κατασκευή έργων με αυτεπιστασία, εκτός από το προσωπικό του Υπουργείου Δημοσίων Έργων και του Ειδικού Ταμείου Μονίμων Οδοστρωμάτων Αθηνών (ΕΤΜΟΑ), που απασχολείται σε εργασίας συντήρησης μόνιμου χαρακτήρα.
θ) το προσωπικό που αναφέρεται στο άρθρο 10 του Ν. 1351/1983 (ΦΕΚ 56 Α`),
ι) οι χειριστές αεροπλάνων και ελικοπτέρων, οι διερευνητές ατυχημάτων και οι επιθεωρητές πτήσης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Υπουργείου Συγκοινωνιών,
ια) το προσωπικό του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ),
ιβ) το εργατικό προσωπικό του ΟΛΠ, ΟΛΘ και των άλλων λιμένων της χώρας, καθώς και οι φύλακες φορτηγίδων του ΟΛΠ,
ιγ) το προσωπικό που επανδρώνει τις Υπηρεσίες Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (άρθρο 17 ΝΔ 17/1974).
ιδ. Το προσωπικό των Υπηρεσιών Αυτεπιστασίας του ΕΟΤ πλην της υπηρεσίας Τουριστικών Εκδηλώσεων (Υ.Τ.Ε.) και Ελεγκτών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 7 του Ν. 1583/1985 (Δ 222).
ιδ. Το προσωπικό που εργάζεται στα σκάφη και στα πλωτά μηχανήματα του Ειδικού Ταμείου Μηχανημάτων Λιμενικών Έργων (ΕΤΜΛΕ)”.
Σημ.: όπως προστέθηκε με το  άρθρου 27 του Ν. 1599/1986 (Α` 75).
(ιε) το προσωπικό της ΕΡΤ-2 και οι δημοσιογράφοι της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών. Δικαιώματα για διορισμό σε μόνιμες θέσεις ή μετατροπή συμβάσεων, που κτήθηκαν με τις διατάξεις του ν. 1476/1984, δεν θίγονται.
Σημ.: όπως η περίπτωση ιε` προστέθηκε στην παράγρ. 2, διά του άρθρου 11 παρ. 1 του Ν. 1583/1985 (Δ 222).

3. Το προσωπικό της προηγούμενης παραγράφου εξακολουθεί να διέπεται από τις οικείες για αυτό διατάξεις, που ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού. Το άρθρο 12 του νόμου αυτού έχει εφαρμογή και στην περίπτωση του πιο πάνω προσωπικού.

Άρθρο 2

1. Όσοι επιθυμούν να διοριστούν πρέπει:
α) Να υποβάλλουν αίτηση μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του νόμου αυτού.
β) Να έχουν τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία γενικά προσόντα διορισμού, εκτός από το ανώτατο όριο ηλικίας.

γ) Να έχουν τα ειδικά τυπικά προσόντα του κλάδου στον οποίο διορίζονται και

δ) να έχουν συμπληρώσει συνεχή υπηρεσία τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον υπηρετούν με σύμβαση ορισμένου χρόνου και δεν κατέχουν οργανική θέση ή “η απόφαση πρόσληψής τους να έχει εκδοθεί μέχρι και τις 17.4.1984, ανεξάρτητα από το χρόνο ανάληψης υπηρεσίας”, εφόσον υπηρετούν με σύμβαση αορίστου χρόνου ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου, αλλά σε οργανικές θέσεις.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 11 παρ. 2 του ν. 1583/1985 (Δ 222).
Οι προϋποθέσεις (β) και (δ) πρέπει να συντρέχουν κατά το χρόνο που υποβάλλεται η αίτηση και κατά το χρόνο του διορισμού.

2. Ο διορισμός γίνεται σε οργανικές θέσεις μονίμων υπαλλήλων που συνιστώνται σε υφιστάμενους ή συνιστώμενους κλάδους.

3. Η σύσταση των οργανικών θέσεων γίνεται με αυτοδίκαιη μετατροπή των οργανικών θέσεων ιδιωτικού δικαίου, που κατέχονται από το διοριζόμενο προσωπικό, σε θέσεις μονίμων υπαλλήλων κλάδων αντίστοιχης ειδικότητας ή με την αυτοδίκαιη σύσταση των θέσεων μονίμων υπαλλήλων σε κλάδους αντίστοιχης ειδικότητας, σε περίπτωση που οι διοριζόμενοι δεν κατέχουν οργανικές θέσεις ιδιωτικού δικαίου. Αν δεν υπάρχει κλάδος αντίστοιχης ειδικότητας, τότε οι μετατρεπόμενες ή συνιστώμενες θέσεις της ίδιας ειδικότητας αποτελούν αυτοδίκαια κλάδο αντίστοιχης ειδικότητας. Η αντιστοιχία του κλάδου εξευρίσκεται κατά τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 3.
Η μετατροπή ή σύσταση οργανικών θέσεων γίνεται στον εισαγωγικό βαθμό του κλάδου και οι θέσεις διαβαθμίζονται αυτοδίκαια μέχρι τον τελευταίο ενιαίο με αυτόν βαθμό.

4. Η αυτοδίκαιη μετατροπή ή σύσταση οργανικών θέσεων και κλάδων μονίμων υπαλλήλων γίνεται με την πράξη διορισμού, που θα είναι ενιαία για όλο το διοριζόμενο προσωπικό κάθε υπηρεσίας και πρέπει να έχει εκδοθεί το αργότερο μέσα σε πέντε μήνες από την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή της αίτησης της παραγράφου 1 του άρθρου 2.
Όλες οι θέσεις που συνιστώνται με το άρθρο αυτό και δεν προέρχονται από μετατροπή, καθώς και οι θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού, έστω και αν προέρχονται από μετατροπή, καταργούνται μόλις κενωθούν.

Άρθρο 3

1. Ο διορισμός γίνεται σε θέσεις κλάδου αντίστοιχου με την ειδικότητα και τους όρους με τους οποίους κάθε διοριζόμενος είχε προσληφθεί ή με τα καθήκοντα που ασκεί, ανάλογα με τα τυπικά ή ουσιαστικά του προσόντα. Όσοι από τους διοριζόμενους έχουν αυξημένα τυπικά προσόντα (πτυχίο ανώτατης ή ανώτερης σχολή) σε σχέση με τα προσόντα της ειδικότητας με την οποία είχαν προσληφθεί, διορίζονται σε θέσεις κλάδου αντίστοιχου με τα προσόντα αυτά.

2. Ο διορισμός γίνεται στον εισαγωγικό βαθμό του κλάδου, ή σε ανώτερο βαθμό μετά από γνώση του υπηρεσιακού συμβουλίου, εφόσον ο διοριζόμενος έχει χρόνο υπηρεσίας, συνεχούς ή διακεκομμένης, ίσο με αυτόν που απαιτείται από τις οικείες διατάξεις για την προαγωγή του έως τον ανώτερο βαθμό. Ο χρόνος αυτός πρέπει να έχει διανυθεί με τα τυπικά προσόντα του κλάδου στον οποίο διορίζεται ο υπάλληλος. Κατεξαίρεση, προκειμένου για προσωπικό που τμήμα της υπηρεσίας του έχει διανυθεί πριν από την απόκτηση των τυπικών προσόντων που προβλέπονται για το γενικότερο κλάδο που διορίζεται (ΑΤ, ΑΡ, ΜΕ, ΣΕ), ο διορισμός μπορεί να γίνει, με αίτηση του ενδιαφερόμενου, στο βαθμό που θα διοριζόταν στον κατώτερο κλάδο με βάση το χρόνο της συνολικής υπηρεσίας του.
Ο διορισμός δεν μπορεί να γίνει σε βαθμό ανώτερο από τον 6ο στους κλάδους ΑΤ, ΑΡ και ΜΕ και τον 8ο στους κλάδους ΣΕ. Κατεξαίρεση οι πτυχιούχοι ΑΕΙ μπορεί να διορίζονται μέχρι και τον 4ο βαθμό στους κλάδους ΑΤ, εφόσον οι θέσεις του οικείου κλάδου διαβαθμίζονται ενιαίες έως το βαθμό αυτόν.
Αν ο εισαγωγικός βαθμός του κλάδου είναι ανώτερος από αυτόν που προβλέπεται, στα δύο προηγούμενα εδάφια, ο διορισμός γίνεται στον εισαγωγικό βαθμό του κλάδου.

3. Ο χρόνος που πλεονάζει στο βαθμό διορισμού λογίζεται ότι έχει διανυθεί στο βαθμό αυτόν για όλες τις συνέπειες εκτός από το δικαίωμα λήψης διαφοράς αποδοχών. Κατεξαίρεση ο χρόνος που πλεονάζει στον 6ο βαθμό των κλάδων ΑΤ και ΑΡ υπολογίζεται και για τη μισθολογική προαγωγή μέχρι τον 4ο βαθμό.

4. Οι διοριζόμενοι τοποθετούνται στο αριστερό των ομοιοβάθμων που υπηρετούν κατά το χρόνο του διορισμού τους και δεν μπορούν να κριθούν για τον επόμενο βαθμό πριν αποκτήσουν δικαίωμα κρίσης γι` αυτόν το βαθμό οι αρχαιότεροί τους.

5. Μεταξύ αυτών που διορίζονται με τον ίδιο βαθμό και έχουν τον ίδιο χρόνο υπηρεσίας, προτάσσονται στη σειρά αρχαιότητας αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ηλικία.

6. Οι διοριζόμενοι παίρνουν τις αποδοχές του βαθμού της νέας θέσης από την ημερομηνία που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η πράξη διορισμού τους. Αν οι αποδοχές αυτές είναι κατώτερες από εκείνες που τους καταβάλλονταν, οι διοριζόμενοι διατηρούν τις αποδοχές που έπαιρναν κατά το διορισμό τους μέχρις ότου να εξισωθούν με αυτές οι αποδοχές του βαθμού τους. Στις αποδοχές που διατηρούν προστίθεται κάθε φορά και η ΑΤΑ που αντιστοιχεί στο μισθό του βαθμού τους.

7. Οι διοριζόμενοι, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει διετή συνεχή υπηρεσία, διανύουν δοκιμαστική υπηρεσία την κατά το άρθρο 87 του Υπαλληλικού Κώδικα. Για τη συμπλήρωση του χρόνου δοκιμαστικής υπηρεσίας στη μόνιμη θέση υπολογίζεται και ο χρόνος υπηρεσίας τους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

8. Ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ των διοριζόμενων σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού αναγνωρίζεται ως συντάξιμος στα οικεία Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στα οποία ασφαλίζονται οι μόνιμοι υπάλληλοι. Για την αναγνώριση και εξαγορά του χρόνου αυτού υπηρεσίας εφαρμόζονται οι οικείς διατάξεις του κάθε ταμείου. Ειδικά όμως για την αναγνώριση όλου ή μέρους του προσμετρηθέντος κατά τη μονιμοποίηση χρόνου δημόσιας προϋπηρεσίας στο Τ.Π.Δ.Υ. για τον οποίο δεν έχουν καταβληθεί εισφορές υπέρ του Ταμείου, η σχετική αίτηση υποβάλλεται οποτεδήποτε στην υπηρεσία που υπηρετεί ο υπάλληλος. Ο εκκαθαριστής των αποδοχών του υπαλλήλου υποχρεούται να παρακρατεί κάθε μήνα ποσό ίσο με την τακτική εισφορά υπέρ του Τ.Π.Δ.Υ. που αντιστοιχεί στο μήνα υποβολής της αίτησης και επί τόσους μήνες όσοι οι μήνες του αναγνωριζόμενου χρόνου. Η παραπάνω κράτηση ενεργείται και στα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας. Οι παρακρατούμενες από τον εκκαθαριστή εισφορές για την εξαγορά του αναγνωριζόμενου χρόνου αποδίδονται στο Τ.Π.Δ.Υ. μαζί με τις τακτικές εισφορές. Η αίτηση αναγνώρισης καθώς και η βεβαίωση για την ολική ή μερική εξόφληση θα καταχωρείται στον υπηρεσιακό φάκελλο του υπαλλήλου για να την χρησιμοποιήσει κατά την έξοδό του από την υπηρεσία. Οι μονιμοποιούμενοι στα Ν.Π.Δ.Δ. των οποίων το προσωπικό ασφαλίζεται για εφάπαξ βοήθημα στο καθεστώς του Ν. 103/1975 ή του Α.Ν. 513/1968 ή άλλων ειδικών διατάξεων για την παροχή εφάπαξ βοηθήματος ή αποζημίωσης, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τις εισφορές που προβλέπονται κάθε φορά από τους νόμους αυτούς από το χρόνο του αρχικού διορισμού τους μέχρι το χρόνο της μονιμοποίησής τους και πάντως όχι πριν από την ημερομηνία που άρχισε η καταβολή εισφορών για τους μόνιμους υπαλλήλους, εφόσον δεν κατέβαλαν ανάλογες εισφορές κατά το χρόνο της έκτακτης υπηρεσίας τους. Οι παραπάνω εισφορές υπολογίζονται στις πλήρεις τακτικές αποδοχές του μήνα της μονιμοποίησής τους και εξοφλούνται σε μηνιαίες δόσεις που καθορίζονται από το Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των αναγνωριζόμενων μηνών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 18 του Ν. 1539/1985 (Α 64).

Άρθρο 4

1. Για μια διετία από το χρόνο του διορισμού σε μόνιμες θέσεις επιτρέπεται η μετάταξη των διοριζόμενων από υπουργείο ή άλλη δημόσια υπηρεσία σε υπηρεσίες του ίδιου ή άλλου υπουργείου ή άλλης δημόσιας υπηρεσίας, καθώς και από ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ σε άλλο ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ αντίστοιχα, ανάλογα με τις οργανωτικές και λειτουργικές ανάγκες τους, με ταυτόχρονη μεταφορά της οργανικής θέσης που κατέχουν σε κλάδο της νέας υπηρεσίας τους με αντίστοιχα προσόντα.

2. Η μετάταξη ενεργείται με ή χωρίς αίτηση των υπαλλήλων με κοινή απόφαση των οικείων υπουργών ή των αρμόδιων για την πρόσληψη οργάνων προκειμένου για προσωπικό των ΟΤΑ μετά από σύμφωνα γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιακών συμβουλίων.

3. Οι μετατασσόμενοι επιλέγουν, μέσα σε τρείς (3) μήνες από τη μετάταξή τους, αν θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα ταμεία σύνταξης, επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας της υπηρεσίας από την οποία μετατάσσονται ή θα υπαχθούν στα αντίστοιχα ταμεία της νέας υπηρεσίας τους.

Άρθρο 5

1. Το προσωπικό του άρθρου 1 παρ. 1, που κατέχει οργανικές θέσεις και για οποιοδήποτε λόγο δε διορίζεται, παραμένει στις θέσεις αυτές, οι οποίες μετατρέπονται αυτοδικαίως με το νόμο αυτόν σε προσωρινές θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

2. Το προσωπικό του άρθρου 1 παρ. 1, που δεν κατέχει οργανικές θέσεις και για οποιοδήποτε λόγο δε διορίζεται εφόσον έχει συμπληρώσει το χρόνο υπηρεσίας που προβλέπεται στο άρθρο 2 παρ. 1 περίπτ. δ` ή έχει σύμβαση αορίστου χρόνου, κατατάσσεται με απόφαση του αρμοδίου για την πρόσληψη οργάνου σε προσωρινές θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, αντίστοιχες με την ειδικότητα που έχει προσληφθεί. Όσοι από αυτό το προσωπικό κατέχουν αυξημένα τυπικά προσόντα (πτυχίο ανώτατης ή ανώτερης σχολής) σε σχέση με τα προσόντα της ειδικότητας που είχαν προσληφθεί κατατάσσονται σε αντίστοιχες με αυτό προσωρινές θέσεις.

4. Οι προσωρινές θέσεις των προηγούμενων παραγράφων καταργούνται αυτοδικαίως μόλις κενωθούν με οποιοδήποτε τρόπο.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 34 παρ.15 του Ν. 1759/1988 (Α` 50).

Άρθρο 6

1. Οι διατάξεις των παραγρ. 2, 3, 4 και 5 του άρθρου 5 του νόμου αυτού εφαρμόζονται αναλογικά και για αυτούς που παρόλο που έχουν συνάψει συμβάσεις μίσθωσης έργου με το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ, παρέχουν στην πραγματικότητα εξαρτημένη εργασία. Για τη συνδρομή της προϋπόθεσης αυτής γνωμοδοτεί το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο. Σε περίπτωση αμφιβολίας ως προς το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο, αυτό ορίζεται με απόφαση του οικείου Υπουργού.
Για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής οι πιο πάνω συμβάσεις πρέπει να ισχύουν κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού.

2. Για την κατάταξη σε προσωρινές θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, σύμφωνα με το άρθρο 5, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του νόμου αυτού.

3. Ο χρόνος των συμβάσεων μίσθωσης έργου της παρ. 1 λογίζεται για όλες τις συνέπειες ότι έχει διανυθεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

4. Οι διατάξεις του άρθρου 4 εφαρμόζονται αναλογικά και για το προσωπικό του άρθρου αυτού.

5. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 έως 4 του άρθρου αυτού ισχύουν και για όσους είχαν συνάψει αρχικά συμβάσεις μίσθωσης έργου και στη συνέχεια προσλήφθηκαν με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου από τον ίδιο το φορέα χωρίς διακοπή. Για τον υπολογισμό του χρόνου της περ. δ` της παρ. 1 του άρθρου 2 του νόμου αυτού προσμετράται και ο χρόνος που έχει διανυθεί με σύμβαση έργου.

6. Οι συμβάσεις μίσθωσης έργου όσων δεν θα ενταχθούν σε προσωρινές θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού εξακολουθούν να ισχύουν έως τη λήξη τους με οποιοδήποτε τρόπο.

Άρθρο 7

1. Οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου του προσωπικού του άρθρου 12 παρ. 1, που λήγουν πριν από το διορισμό σε μόνιμες θέσεις ή την κατάταξη σε προσωρινές θέσεις ιδιωτικού δικαίου, σύμφωνα με το νόμο αυτόν, παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες.

2. Οι συμβάσεις μίσθωσης έργου του άρθρου 6, που λήγουν πριν από την εκπνοή της προθεσμίας της παρ. 2 του ιδίου άρθρου, παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι να λήξει η προθεσμία αυτή. Αν οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν αίτηση, οι συμβάσεις παρατείνονται αυτοδικαίως έως ότου ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες για την κατάταξη σε προσωρινές θέσεις ιδιωτικού δικαίου.

Άρθρο 8
Το άρθρο 1 του Ν. 993/1979, καθώς και το άρθρο 250 του Ν. 1188/1981. αντικαθίστανται ως εξής:
“Η πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου από το δημόσιο, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου επιτρέπεται μόνο: α) Για την κάλυψη απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών. β) Για την κάλυψη οργανικών θέσεων ειδικού επιστημονικού προσωπικού. γ) Για την κάλυψη παροδικών αναγκών, που δεν είναι απρόβλεπτες και επείγουσες”.

Άρθρο 9

1. Το άρθρο 3 του Ν. 993/1979, καθώς και το άρθρο 252 του Ν. 1188/1981, αντικαθίστανται ως εξής:
“Απρόβλεπτες και επείγουσες είναι οι ανάγκες που προκαλούνται από γεγονότα όπως οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι παγετοί, οι πυρκαγιές, τα λοιμώδη ή μεταδοτικά νοσήματα ή από άλλα γεγονότα από τα οποία προκύπτει άμεσος κίνδυνος ζωής ή περιουσίας.

2. Το άρθρο 4 του Ν. 993/1979, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 12 του Ν. 1256/1982 και το άρθρο 253 του Ν. 1188/1981 αντικαθίστανται ως εξής:
“Η διάρκεια απασχόλησης του προσωπικού που προσλαμβάνεται για την κάλυψη απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υπερβεί τους οκτώ (8) μήνες από το χρόνο εμφάνισης της ανάγκης, οπότε οι εργαζόμενοι αποχωρούν αυτοδίκαια από την εργασία τους. Ο χρόνος εμφάνισης της ανάγκης καθορίζεται με την κατά το άρθρο 5 του Ν. 993/1979 και το άρθρο 254 του Ν. 1188/1981 απόφαση”.

3. Προϊστάμενοι των υπηρεσιών διοικητικού ή άλλα αρμόδια όργανα που ενεργούν κατά παράβαση της προηγούμενης παραγράφου διαπράττουν πειθαρχικό αδίκημα για παράβαση καθήκοντος και παραπέμπονται υποχρεωτικά στην αρμόδια πειθαρχική δικαιοδοσία, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.

4. Η πρόσληψη του πιο πάνω προσωπικού επιτρέπεται εφόσον η συγκεκριμένη ανάγκη δεν μπορεί να καλυφθεί από το υφιστάμενο μόνιμο ή με σχέση ιδιωτικού δικαίου προσωπικό της υπηρεσίας ή με απόσπαση προσωπικού από άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Η πλήρωση αυτής της προϋπόθεσης πιστοποιείται αιτιολογημένα στην κατά το άρθρο 5 του Ν. 993/1979 και το άρθρο 254 του Ν. 1188/1981 απόφαση του οικείου Υπουργού ή Νομάρχη, κατά περίπτωση.

Άρθρο 10

1. Το άρθρο 9 του Ν. 993/1979, καθώς και η παράγραφος 1 του άρθρου 258 του Ν. 1188/1981, αντικαθίστανται ως εξής:
Η πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου που μπορεί να ανανεώνεται, από το Δημόσιο, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου επιτρέπεται σε αντίστοιχες οργανικές θέσεις, που ειδικά προβλέπονται από τις οικείες διατάξεις κάθε υπηρεσίας. Η σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου του πιο πάνω προσωπικού, μετά από συνεχείς ανανεώσεις συνολικής διάρκειας τουλάχιστο δύο ετών, μετατρέπεται αυτοδικαίως σε σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 25,παρ.10 του Ν.1735/1987 (Α 195).
Στην κατηγορία των θέσεων ειδικού επιστημονικού προσωπικού υπάγονται οι θέσεις ιδιάζουσας φύσης και αποστολής, για την πλήρωση των οποίων απαιτείται, πέρα από το πτυχίο Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ημεδαπής ή ισότιμο αλλοδαπής, ειδική επιστημονική εξειδίκευση που αποδεικνύεται με αναγνωρισμένο διδακτορικό δίπλωμα ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών διάρκειας τουλάχιστον ενός ακαδημαϊκού έτους και εμπειρία τουλάχιστον δύο ετών ή σημαντική εμπειρία τουλάχιστον τεσσάρων ετών, σε συγκεκριμένο και ειδικό τομέα που ανταποκρίνεται στην ιδιάζουσα φύση και αποστολή των θέσεων αυτών”.

2. Οι οργανικές θέσεις προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο δημόσιο, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, που είναι κενές κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, καταργούνται, με εξαίρεση όσες έχουν προκηρυχθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή, οι οποίες μετατρέπονται αυτοδίκαια με το νόμο αυτόν σε προσωρινές θέσεις και καταργούνται μόλις ενωθούν με οποιοδήποτε τρόπο.
Εξαιρούνται από τη ρύθμιση αυτή και δεν καταργούνται οι θέσεις του ειδικού επιστημονικού προσωπικού του άρθρου 9 παρ. 2 περ. (α) του Ν. 1388/29.8.1983 ” ίδρυσηΕθνικού κέντρου Δημόσιας Διοίκησης”.
Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του υπουργού προεδρίας της Κυβέρνησης και του οικείου υπουργού, επιτρέπεται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η σύσταση στο δημόσιο, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου οργανικών θέσεων ειδικού επιστημονικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, κατά την έννοια της προηγούμενης παραγράφου, μεταβατικά και μέχρι την κατάρτιση των κατά το άρθρο 12 του Ν. 1256/1982 νέων οργανισμών των πιο πάνω φορέων.
Μέχρι την έκδοση των νέων οργανισμών, είναι δυνατή σε εξαιρετικές περιπτώσεις και η σύσταση, με όμοια προεδρικά διατάγματα, κλάδων τεχνικού ή βοηθητικού προσωπικού και μόνιμων θέσεων στους κλάδους αυτούς που δεν θα υπερβαίνουν, κατά ειδικότητα, τον αριθμό των κενών θέσεων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που καταργούνται με το νόμο αυτόν.

Άρθρο 11

1. Η πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου για την κάλυψη εποχιακών ή άλλων περιοδικών αναγκών, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, επιτρέπεται, εφόσον οι συγκεκριμένες ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν από το υφιστάμενο προσωπικό της Υπηρεσίας ή με απόσπαση προσωπικού από άλλες δημόσιες υπηρεσίες, γεγονός που πιστοποιείται αιτιολογημένα στην πράξη πρόσληψης από το αρμόδιο, κατά περίπτωση όργανο.

2. Οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 9 του νόμου αυτού εφαρμόζονται και στην περίπτωση διατήρησης προσωπικού, που προσλαμβάνεται για την κάλυψη εποχιακών ή άλλων περιοδικών αναγκών πέρα από το ανώτατο όριο των πέντε (5) μηνών, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Άρθρο 12
Οι διατάξεις, που ισχύουν για τη διάρκεια του χρόνου εργασίας των δημοσίων πολιτικών υπαλλήλων, εφαρμόζονται και για το προσωπικό του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Τυχόν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις δε θίγονται.

Άρθρο 13
Οι διατάξεις του παρόντος νόμου περί μονιμοποιήσεως έχουν εφαρμογή και για τους υπηρετούντες με οποιαδήποτε σχέση υπαλλήλου της Βουλής σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου, που προβλέπεται στο άρθρο 65 του Κανονισμού αυτής, σύμφωνα με την παράγραφο 10 του ίδιου άρθρου.
Οι λεπτομέρειες εφαρμογής ρυθμίζονται με απόφαση του Προέδρου της Βουλής.

Άρθρο 14
Οι διατάξεις των άρθρων 1 έως 3 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται και για το προσωπικό της Προεδρίας της Δημοκρατίας με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, εκτός από τους επιστημονικούς συνεργάτες και τους δημοσιογράφους, με τις ακόλουθες αποκλίσεις: `Όσοι υποβάλλουν αίτηση για διορισμό μπορεί να μετατάσσονται, ώσπου να διορισθούν, σε οποιαδήποτε άλλη δημόσια διαδικασία και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 6 παρ. 2 του π.δ. 759/1976 (ΦΕΚ 274 τ. Α` ), όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του ν. 1187/1981 (ΦΕΚ 201 τ. Α`).
Ο διορισμός των μετατασσόμενων σε οργανικές θέσεις μόνιμων υπαλλήλων, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2 και 3 του παρόντος νόμου, γίνεται στις υπηρεσίες στις οποίες μετατάσσονται. Ειδικά για το προσωπικό του παρόντος άρθρου η προθεσμία, που προβλέπεται στο άρθρο 2 παρ. 4 για την έκδοση της πράξεως διορισμού, παρατείνεται έως τις 31.12.1985.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 47 του Ν. 1563/1985 (Α 151).

Άρθρο 15

1. Θέσεις υπηρεσιών και φορέων του κατά το άρθρο 1 παρ. 6 του Ν. 1256/1983 δημόσιου τομέα, που προκηρύχθηκαν με την πράξη αριθ. 950/4.11.1983 τ. Β`) και δεν είχαν συσταθεί μέχρι 31.12.1983 ή δεν ήταν κενές, για οποιοδήποτε λόγο, κατά την δημοσίευση των κατά το άρθρο 7 του Ν. 1320/1983 πινάκων προσληπτέων, συνιστώνται αυτοδικαίως με το νόμο αυτόν ως προσωρινές. Η διαβάθμιση αυτών των θέσεων είναι ενιαία, από τον εισαγωγικό βαθμό μέχρι και τον τελευταίο από τους ενιαίους με αυτόν βαθμούς. Στις περιπτώσεις αυτές εκδίδεται από το αρμόδιο για το διορισμό υπαλλήλων στις θέσεις αυτές όργανο σχετική διαπιστωτική πράξη. Η πράξη αυτή δεν δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Οι θέσεις της παραγράφου αυτής καταργούνται αυτοδίκαια με την κατά οποιονδήποτε τρόπο κένωση τους.

2. Πιστοποιητικά υποψηφίων για το ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα προσλήψεων προσωπικού σύμφωνα με το Ν. 1320/1983, που πιστοποιούν την ιδιότητά τους ως αγάμων τέκνων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης (του Ν. 1285/1982) για τον υπολογισμό μορίων σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν. 1320/1983, λαμβάνονται υπόψη κατά την πρώτη εφαρμογή του Ν. 1320/1983, εφόσον εκδόθηκε και υποβλήθηκαν στις Νομαρχίες ή το Υπουργείο Προεδρίας της Κυβέρνησης μέχρι και την 28η Μαΐου 1984.

Άρθρο 16
Στο τέλος του άρθρου 7 του Ν. 161/1975 “περί συστάσεως, οργανώσεως και λειτουργίας των υπηρεσιών της Προεδρίας της Δημοκρατίας”, όπως ισχύει ήδη, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος υπ’ αριθ. 5:
“5. Προς εξυπηρέτηση των από της δημοσιεύσεως του ισχύοντος Συντάγματος εκλεχθέντων Προέδρων Δημοκρατίας, για τον από της λήξεως της θητείας των και εφεξής χρόνο, διατίθενται δύο υπάλληλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας εκ των αναφερομένων στην παρ. 1 περίπτ. στ’ του παρόντος άρθρου και ένας του βοηθητικού προσωπικού εκ των αναφερομένων στην περίπτ. ζ` της ίδιας παραγράφου. Σε κάθε περίπτωση εφαρμογής της διατάξεως αυτής, και για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκεί αυτή, αυξάνονται προσωρινά οι θέσεις της Προεδρίας της Δημοκρατίας σε αριθμό και κατά βαθμό αντίστοιχο προς εκείνες που κατέχουν οι υπάλληλοι που εκάστοτε διατίθενται. Η διάθεση των ανωτέρων υπαλλήλων, καθώς και όλων των οποιανδήποτέ ιδιότητα υπηρετούντων εις τους αποχωρούντας Προέδρους, γίνεται κατ’ απόλυτον επιλογήν αυτών”.

Άρθρο 17

1. Κυρώνεται και έχει ισχύ νόμου από τότε που εκδόθηκε η παρακάτω απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης.
Αριθ. Πρωτ. ΔΙΠΙΔ/Φ/42/35/8350/30.5.84 ΦΕΚ 345/Β/30.5.84
ΘΕΜΑ: Παράταση συμβάσεων.
ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Έχοντας υπόψη:
1) Τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 1400/1983, καθώς και την απόφασή μας αριθ. ΔΙΠΙΔ/Φ.42/129/Α. 17928/6.12.1983 (ΦΕΚ 701/Β` ), με τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου προσωπικού ιδιωτικού δικαίου, πλην εποχιακού, μέχρι 30 Ιουνίου 1984.
2. Τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 11 του Ν. 1400/1983, καθώς και την απόφασή μας αριθ. ΔΙΠΙΔ/Φ.42/31/Α.19286/30.12.1983 (ΦΕΚ 765/Β`), με τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων μίσθωσης έργου μέχρι 30 Ιουνίου 1984.
3. Το σχέδιο νόμου “διορισμός σε μόνιμες θέσεις του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ”, που έχει κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων.
4. Το γεγονός ότι η Βουλή των Ελλήνων, ενόψει διεξαγωγής των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διέκοψε τις εργασίες της, με συνέπεια την καθυστέρηση επιψήφισης του σχεδίου νόμου “Διορισμός σε μόνιμες θέσεις κλπ.”
Αποφασίζουμε:
1. Συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του προσωπικού που υπηρετεί στο δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, παρατείνονται αυτοδίκαια μέχρι 31ης Αυγούστου 1884. Συμβάσεις, που προβλέπουν χρόνο λήξης μεταγενέστερο της 31ης Αυγούστου 1984, διατηρούνται σε ισχύ.
2. Η προηγούμενη παράγραφος έχει ανάλογη εφαρμογή και στο προσωπικό της παραγρ. 2 του άρθρου 22 του Ν. 1320/1983.
3. Οι προηγούμενες παράγραφοι δεν ισχύουν για τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου του προσωπικού που έχει προσληφθεί για την κάλυψη εποχιακών αναγκών.
4. Συμβάσεις μίσθωσης έργου στο δημόσιο, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, που ισχύουν κατά την 30η Ιουνίου 1984, μπορεί να παρατείνονται, κατά περίπτωση, μέχρι της 31ης Αυγούστου 1984, με απόφαση του αρμόδιου για την πρόσληψη οργάνου, εφόσον η παράταση αυτή δικαιολογείται από τη συνέχιση του έργου. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να κυρωθεί με νόμο.
Ο Υπουργός
Α. ΛΑΖΑΡΗΣ”

2. Οι συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου και οι συμβάσεις μίσθωσης έργου που με την ανωτέρω απόφαση παρατάθηκαν αυτοδίκαια μέχρι την 31η Αυγούστου 1984, παρατείνονται περαιτέρω μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

Άρθρο 18
Κυρώνεται και έχει ισχύ νόμου από τότε που εκδόθηκε η παρακάτω απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης:
“Αθήνα 22 Ιουνίου 1984
Αριθ. Πρωτ. ΔΙΔΚ/Φ.6 47/1/10218.
ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 1232/1982 “επαναφορά σε ισχύ, τροποποίηση και συμπλήρωση των διατάξεων του Ν.Δ. 4352/1964 και άλλες διατάξεις”.
2. Την άμεση ανάγκη για ταχεία δευτεροβάθμια κρίση αιτήσεων υπαλλήλων που είχαν απολυθεί ή εξαναγκασθεί σε παραίτηση κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ενόψει του γεγονότος ότι εκκρεμεί μεγάλος αριθμός αιτήσεων ενώπιον της ειδικής τριμελούς επιτροπής, που έχει συσταθεί με το Ν. 1232/1982 και λειτουργεί από τότε.
3. Το γεγονός ότι έχουν διακοπεί οι εργασίες της Τ` Τακτικής Συνόδου της Γ` Περιόδου της Βουλής των Ελλήνων (Π.Δ. 191/18.5.1984) και δεν έχει προσδιορισθεί ακόμα η έναρξη λειτουργίας του Α` Τμήματος Διακοπών της Βουλής.
Αποφασίζουμε:
1. Για την κατά το άρθρο 12 παρ. 2 του Ν. 1232/1982 δευτεροβάθμια κρίση συνιστώνται στο Υπουργείο Προεδρίας της Κυβέρνησης τρείς (3) ακόμα Ειδικές Τριμελείς Επιτροπές, αποτελούμενες από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, εν ενεργεία και μη.
2. Οι κανονιστικές αποφάσεις που αναφέρονται στη σύνθεση, συγκρότηση, λειτουργία και αποζημίωση της επιτροπής του άρθρου 12 παρ. 2 του Ν. 1232/1982 εφαρμόζονται και για τις επιτροπές της απόφασης αυτής.
3. Η κατανομή των αιτήσεων μεταξύ της υφιστάμενης επιτροπής και των επιτροπών που συνιστώνται με την απόφαση αυτή θα καθοριστεί με κανονιστική απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο Υπουργός
Α. ΛΑΖΑΡΗΣ”

Άρθρο 19

1. Οι προθεσμίες της παραγρ. 1 του άρθρου 12 του Ν. 1232/1982 “επαναφορά σε ισχύ, τροποποίηση και συμπλήρωση των διατάξεων του Ν.Δ. 4352/1964 και άλλες διατάξεις” και του άρθρου 2 του Ν.Δ. 124/1974 “κατανομή των οργανικών θέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στην κεντρική και εξωτερική υπηρεσία αυτών” παρατείνονται από τη δημοσίευση του νόμου αυτού για τέσσερις μήνες.

2. Η προθεσμία για την υποβολή της έγγραφης δήλωσης αποδοχής διορισμού που προβλέπεται από την παράγρ. 1 του άρθρου 8 του Ν. 1320/1983 “πρόσληψη στο δημόσιο τομέα και άλλες διατάξεις” παρατείνεται μέχρι και την 17η Σεπτεμβρίου 1984, για τους εγγεγραμμένους στους πίνακες διοριστέων της πρώτης εφαρμογής του ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος του παραπάνω νόμου.

3.Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με  το άρθρο 76 παρ. 5 του Ν. 1566/1985 (Α 167), καταργήθηκε με  το άρθρο 5 παρ. 2 εδ. η` του Ν. 2026/1992 (Α 43).

Άρθρο 20
Θέματα εκκλησιαστικών υπαλλήλων

1. Από τις υφιστάμενες θέσεις διακόνων, που έχουν συσταθεί με το ΝΔ 1398/1973 για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδας, μετατρέπονται εκατόν εξήντα (160) σε θέσεις λαϊκών υπαλλήλων, κοινωνικών λειτουργών και κλητήρων – οδηγών αυτοκινήτων. Η κατανομή των θέσεων αυτών στους παραπάνω κλάδους και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής παιδείας και Θρησκευμάτων που εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, τις θέσεις της προηγούμενης παραγράφου καταλαμβάνει το προσωπικό που υπηρετεί, κατά τη δημοσίευση αυτού του νόμου, με οποιαδήποτε σχέση στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τη Χριστιανική Αλληλεγγύη και το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της και στις Ιερές Μητροπόλεις.

3. Στις παραπάνω θέσεις:
α) κατατάσσονται οι διαβαθμισμένοι υπάλληλοι με το βαθμό και το μισθό που κατέχουν και με τη σειρά αρχαιότητάς τους. Για την κατάταξη αυτή εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του υπηρεσιακού συμβουλίου του άρθρου 2 του αριθ. 23/1982 Κανονισμού της Ιεράς Συνόδου,
β) εντάσσονται και διαβαθμίζονται οι λοιποί υπάλληλοι σύμφωνα με το συνολικό χρόνο υπηρεσίας τους με απόφαση του οικείου Μητροπολίτη που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του προηγούμενου υπηρεσιακού συμβουλίου και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

4. Τα θέματα που αφορούν στην ένταξη στις παραπάνω θέσεις και την υπηρεσιακή κατάσταση των κοινωνικών λειτουργών κα του λοιπού προσωπικού που υπηρετεί στη Χριστιανική Αλληλεγγύη και το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών καθώς και στις Ιερές Μητροπόλεις, ρυθμίζονται με κανονισμούς της ΔΙΣ.

5. Το προσωπικό της παραγράφου 2 έχει την ιδιότητα του τακτικού εκκλησιαστικού υπαλλήλου και μισθοδοτείται από το δημόσιο σε βάρος του χρηματικού λογαριασμού “Κεφάλαια προς πληρωμήν μισθών του εφημεριακού κλήρου”. Τα θέματα διορισμών και της υπηρεσιακής καταστάσεώς τους ρυθμίζονται με κανονισμούς της ΔΙΣ που έχουν εκδοθεί ή εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 42 του Ν. 590/1977.

6. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από γνώμη της Επαρχιακής Συνόδου της εκκλησίας της Κρήτης και των Ιερών Μητροπόλεων Δωδεκανήσου, εφαρμόζονται ανάλογα οι παραπάνω διατάξεις και στο λαϊκό προσωπικό των υπηρεσιών αυτών με αντίστοιχη μείωση του αριθμού των θέσεων διακόνων που συστήθηκαν με το Ν.Δ. 1399/1973.

7. Η προθεσμία της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Ν. 346/1976 (ΦΕΚ 142 Α`) για τον τρόπο πλήρωσης εφημεριακών θέσεων, που παρατάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του Ν. 1155/1981 (ΦΕΚ 122 Α` ), παρατείνεται για μια ακόμα τριετία από τη λήξη της, δηλαδή μέχρι 31.8.1986.

Άρθρο 21

1. Η περίπτωση (γ) της παρ. 2 του άρθρου 88 του προεδρικού διατάγματος 147/1976, περί του Οργανισμού της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Φεκ 56 Α`) τροποποιείται αφ` ότου ίσχυσε ως εξής:
“γ) Καταρτίζει ή τροποποιεί κανονισμούς λειτουργίας λαϊκής επιμόρφωσης οι οποίοι κυρώνονται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Προεδρίας και Θρησκευμάτων. Οι κανονισμοί αυτοί δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και είναι δυνατό να αλλάζουν τη σύνθεση συλλογικών οργάνων, να ορίζουν αρμοδιότητες, να ρυθμίζουν θέματα διαχείρισης των οικονομικών που απαιτούνται για την προώθηση των σκοπών της λαϊκής επιμόρφωσης. Με τους ίδιους κανονισμούς ρυθμίζονται τα θέματα λειτουργίας του Συμβουλίου Λαϊκής Επιμόρφωσης και των Κέντρων Επιμόρφωσης, καθώς και της πρόσληψης και των αμοιβών των υπευθύνων κέντρων και επιμορφωτών”.

2. Οι ειδικοί συνεργάτες που προβλέπονται από το άρθρο 10 του Ν. 1351/1983 (ΦΕΚ 56 Α’) προσλαμβάνονται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ενός έτους, που μετά τη λήξη της μπορεί να μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας τριετούς διαρκείας και ανά τριετία να ανανεώνεται. Η σύμβαση όσων υπηρετούν παρατείνεται από τη λήξη της μέχρι 31.12.1984 και μπορεί να μετατρέπεται και ανανεώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγουμένου εδαφίου.

3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι δυνατό να συγκροτούνται τα Συμβούλια Λαϊκής Επιμόρφωσης και με λιγότερα των κατά περίπτωση προβλεπόμενων μελών όταν δεν κρίνεται αναγκαία η πλήρωση όλων των θέσεων.

Άρθρο 22
Αποζημίωση εκπαιδευτικών και κύρωση αποφάσεων

1. Η παράγραφος 2 του άρθρου 5 του Ν. 1351/1983 (ΦΕΚ 56 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:
“2. Το σύνολο των αποζημιώσεων της προηγούμενης παραγράφου δεν μπορεί να υπερβαίνει για κάθε μήνα το ποσοστό 3% του ενός ογδόου των ετήσιων τακτικών αποδοχών του υπαλλήλου. Σε κάθε περίπτωση το σύνολο των ετήσιων πρόσθετων αποδοχών δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό 3% των ετήσιων τακτικών αποδοχών του. Ειδικά για τους βαθμολογητές, εκφωνητές και επιτηρητές των γενικών εξετάσεων προς επιλογή σπουδαστών για τα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. και για όσους παρέχουν υπηρεσίες στις εξετάσεις αυτές ως μέλη ομάδων και επιτροπών η αποζημίωση που προβλέπεται από την παρ. 1 του άρθρου 5 του Ν. 1351/1983 επιμερίζεται στους μήνες Μάϊο, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο”. Στο σύνολο των ετήσιων τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται και τα δώρα των εορτών καθώς και το επίδομα κανονικής άδειας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6, παρ. 1 του Ν. 1894/1990 (Α 110).

2.α) Κυρώνονται και αποκτούν ισχύ νόμου από τότε του εκδόθηκαν ή με αριθμό Γ/4578/27.5.1981 (ΦΕΚ 326/5.6.1981 τ. Β`), γ) Γ2/754/16.3.1984 (ΦΕΚ 22.3.1984 τ. Β `) και δ) Ε1 /544/19.3.1984 (ΦΕΚ 164/22.3.1984 τ.Β`) κανονιστικές αποφάσεις του Υπουργού και του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων που εκδόθηκαν κατ`εξουσιοδότηση του άρθρου 2 παρ. 11 και 138 του Ν. 1351/1983.

β) Σημ.: όπως η περ.β της παρ.2 του άρθρου 22 καταργήθηκε με το άρθρο 76 παρ. 3 του Ν. 1566/1985 (Α` 167).

Άρθρο 23
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, εκτός αν άλλως ορίζεται στα επιμέρους άρθρα.

Παραγγέλλομεν να δημοσιευθή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το κείμενο του παρόντος και να εκτελεσθή ως νόμος του Κράτους.

Αθήνα, 05 Σεπτεμβρίου 1984

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ