Νόμος 1464 ΦΕΚ Α΄92/16.6.1984
Κύρωση Συμφωνίας οικονομικής, τεχνικής και επιστημονικής συνεργασίας Ελλάδας – Σενεγάλης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Κυρούμεν και εκδίδομεν τον κατωτέρω υπό της Βουλής ψηφισθέντα νόμον:
Άρθρο πρώτο
Κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος η Συμφωνία οικονομικής, τεχνικής και επιστημονικής συνεργασίας, που υπογράφηκε στο Ντακάρ στις 2 Μαΐου 1980 μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Σενεκίλης, της οποίας το κείμενο σε πρωτότυπο στη Γαλλική γλώσσα και σε μετάφραση στην Ελληνική έχει ως εξής:
ΣΥΜΦΩΝΙΑ
οικονομικής, τεχνικής και Επιστημονικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβερνήσεως της Δημοκρατίας της Σενεγάλης. Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Σενεκίλης, Επιθυμώντας να εδραιώσουν και να εμβαθύνουν τις φιλικές σχέσεις που ήδη υπάρχουν μεταξύ των δύο κρατών και των λαών τους, Θεωρώντας ότι έχουν κοινό συμφέρον να διατηρήσουν και να ενθαρρύνουν την οικονομική, τεχνική και επιστημονική ανάπτυξη των κρατών τους και, Αναγνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν από μία στενότερη συνεργασία στους τομείς αυτούς και για τα δύο κράτη, συμφώνησαν τα ακόλουθα:
ΤΙΤΛΟΣ Ι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Άρθρο 1
Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηοη της Δημοκρατίας της Σενεγάλης θα προσπαθήσουν από κοινού, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, να συνεργασθούν και να αλληλοβοηθηθούν ενόψει προωθήσεως της οικονομικής αναπτύξεως των δύο χωρών τους. Προς το σκοπό αυτόν, θα διατηρήσουν σχέσεις ως εταίροι ίσοι σε δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Άρθρο 2
Οι δύο Κυβερνήσεις θα διευκολύνουν τη συμμετοχή των Κρατικών οργανισμών και των ιδιωτών στην οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών.
ΤΙΤΛΟΣ ΙΙ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Άρθρο 3
Οι δύο Κυβερνήσεις θα παρέχουν αμοιβαία, τεχνική και επιστημονική αρωγή με ποικίλες μορφές. Οι στόχοι, το πρόγραμμα και οι όροι της συνεργασίας αυτής θα καθοριστούν με ειδικό πρωτόκολλο επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας που θα συνομολογηθεί μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων.
ΤΙΤΛΟΣ ΙΙΙ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Άρθρο 4
Οι δύο Κυβερνήσεις θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη του τουρισμού στις δύο χώρες. Θα ανταλλάσσουν πληροφορίες και μελέτες αναφερόμενες στις εμπειρίες τους στους διάφορους τομείς του τουρισμού, καθώς και αποστολές εμπειρογνωμόνων και επαγγελματιών του τουρισμού. Οι μελέτες και οι αποστολές αυτές θα καθοριστούν σε ειδικό Πρωτόκολλο που θα συνομολογηθεί μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων.
ΤΙΤΛΟΣ ΙV
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 5
Για να επιτευχθούν οι στόχοι της παρούσας Συμφωνίας, ειδικά πρωτόκολλα θα καθορίσουν τους στόχους, το πρόγραμμα και τους όρους για κάθε σχέδιο. Τα ειδικά αυτά πρωτόκολλα μπορούν ιδίως να προβλέψουν ότι η Ελληνική Δημοκρατία:
1. Θα παρέχει τη συνδρομή της στην πραγματοποίηση των μελετών σκοπιμότητας και στην εκτέλεση των σχεδίων που περιέχονται στο πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής αναπτύξεως της Δημοκρατίας της Σενεγάλης.
2. Θα διευκολύνει την επιλογή εκ μέρους της Δημοκρατίας της Σενεγάλης Ελλήνων συνεργατών, ενόψει της πραγματοποιήσεως σχεδίων οικονομικού χαρακτήρος και της εκπαιδεύσεως Σενεγαλέζων ομολόγων.
Άρθρο 6
Η Δημοκρατία της Σενεγάλης
1. Θα απαλλάσσει από κάθε δασμό εισαγωγής τα υλικά που θα της προσφερθούν δωρεάν από την Ελληνική Δημοκρατία για να πραγματοποιήσει τους στόχους που προβλέπονται μέσα στο πλαίσιο της παρούσας συμφωνίας.
2. Θα συμμετέχει εφόσον υπάρχει ανάγκη στην πραγματοποίηση των στόχων στους οποίους σκοπεύει η παρούσα Συμφωνία με την παροχή των αναγκαίων οικοπέδων και κτιρίων.
Άρθρο 7
Σχετικά με την αποστολή Ελλήνων εμπειρογνωμόνων στη Σενεγάλη, σύμφωνα με το άρθρο 5 της παρούσας συμφωνίας, η Δημοκρατία της Σενεγάλης θα παρέχει κυρίως τις ακόλουθες ευκολίες και προνόμια:
1. Απαλλαγή από φόρους και άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις επί των μισθών, αμοιβών και άλλων επιδομάτων που η Ελληνική Δημοκρατία θα πληρώνει καθ` όλη τη διάρκεια της αποστολής του εμπειρογνώμονα.
2. Κάθε εμπειρογνώμονας θα έχει δικαίωμα σε τελωνειακή ατέλεια για τα προσωπικά είδη και την οικοσκευή του ίδιου και των μελών της οικογένειάς του, που θα εισάγει στη Σενεγάλη εντός έξη μηνών από της αφίξεώς του.
3. Κάθε εμπειρογνώμονας που θα τεθεί στη διάθεση της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σενεγάλης θα έχει το δικαίωμα απαλλαγής από τα δικαιώματα και τα τέλη για τα προσωπικά του είδη και αντικείμενα που θα εισάγει κατά την πρώτη εγκατάστασή του και αυτό θα ισχύει για μία μέγιστη διάρκεια έξη μηνών.
4. Κάθε εμπειρογνώμονας που θα τεθεί στη διάθεση της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σενεγάλης μπορεί να εισάγει με προσωρινή ατέλεια ένα όχημα κατά οικογένεια για προσωπική χρήση, το όχημα αυτό δεν μπορεί να παραχωρηθεί αιτία δωρεάς ή εξ επαχθούς αιτίας χωρίς την άδεια της αρμόδιας σενεγαλικής διοίκησης.
5. Κάθε επαγγελματικό ή τεχνικό υλικό με το οποίο θα μπορούσε να εφοδιαστεί κάθε εμπειρογνώμονας θα εισάγεται προσωρινά ή εξαιρετικά με τελωνειακή ατέλεια, κατόπιν ειδικής αιτήσεως, που θα απευθύνει ο εμπειρογνώμων, μέσω του ενδιαφερόμενου σενεγαλικού Υπουργείου προς το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Σενεγάλης, και η οποία (αίτηση) θα συνοδεύεται από τα κατάλληλα έγγραφα.
6. Πρόνοια για ιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη καθώς και για νοσοκομειακή περίθαλψη με τους ίδιους όρους που προβλέπονται για τους σενεγαλέζους δημόσιους υπάλληλους.
7. `Έκδοση ταυτότητας ξένου κρατικού λειτουργού για τους Έλληνες εμπειρογνώμονες ώστε να τους επιτρέπεται η εύκολη άσκηση των αποστολών με τις οποίες είναι επιφορτισμένοι.
Άρθρο 8
Σε εφαρμογή των διατάξεων που αναφέρονται ανωτέρω, τα προνόμια που παρέχονται στους Έλληνες συνεργαζόμενους δεν θα ερμηνευθούν σε καμία περίπτωση κατά τρόπο πιο περιοριστικό σε σχέση με τα προνόμια που παρέχονται γενικά στους συνεργαζομένους υπό το ίδιο νομικό καθεστώς στη Σενεγάλη.
Άρθρο 9
Η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Σενεγάλης:
1. Θα παρέχει βοήθεια και προστασία προς τους εμπειρογνώμονες, που θα αποστέλλονται βάσει της παρούσας συμφωνίας, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
2. Θα παρέχει στους Έλληνες εμπειρογνώμονες καθώς και στα μέλη της οικογένειάς του, σε περίοδο διεθνούς κρίσεως, κάθε αναγκαία βοήθεια για τον επαναπατρισμό τους.
Άρθρο 10
Μικτή επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σενεγάλης θα συγκροτηθεί και θα συνέρχεται κάθε δύο χρόνια εναλλάξ στην Αθήνα και στο Ντακάρ, Θα εξετάζει κάτω από το φως των ήδη επιτευχθέντων αποτελεσμάτων το πρόγραμμα των προς ανάληψη ενεργειών κατά τη διάρκεια της επόμενης περιόδου και θα το υποβάλει στην έγκριση των δύο Κυβερνήσεων. Το πρόγραμμα αυτό θα μπορεί να τροποποιείται διά κοινής συμφωνίας.
ΤΙΤΛΟΣ V
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 11
Η παρούσα Συμφωνία συνομολογείται για μία διάρκεια πέντε (5) ετών, αρχομένη από την ημερομηνία της κοινοποιήσεως της κυρώσεώς της. Μπορεί να ανανεώνεται σιωπηρώς. Καθένα από τα Μέρη μπορεί να την καταγγείλει ανά πάσα στιγμή προειδοποιώντας την άλλη πλευρά για την πρόθεση της έξη μήνες πριν και εγγράφως. Σε περίπτωση καταγγελίας, οι διατάξεις της παρούσας Συμφωνίας θα παραμένουν εφαρμόσιμες για όλες τις αποστολές και όλα τα σχέδια που θα έχουν αρχίσει, μέχρι την περάτωσή τους.
Άρθρο 12
Κάθε διαφορά μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων που θα αφορά την ερμηνεία ή την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας, εφόσον δεν διευθετηθεί διά της οδού της διαπραγματεύσεως ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο διευθετήσεως που θα έχουν δεχθεί και οι δύο πλευρές, θα υποβάλλεται για τελική απόφαση σε ένα δικαστήριο αποτελούμενο από τρεις διαιτητές από τους οποίους οι δύο θα υποδεικνύονται από κάθε μία από τις πλευρές και ο τρίτος και από τις δύο πλευρές. Μία διορία τριών μηνών θα είναι αναγκαία για να υποδειχθούν οι διαιτητές. Πέραν της διορίας αυτής, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα εξουσιοδοτείται για να υποδείξει τον τρίτο διαιτητή αντί των Μερών. Η απόφαση του Δικαστηρίου θα είναι οριστική.
Άρθρο 13
Η παρούσα Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την ημερομηνία της τελευταίας κοινοποίησης της εκτελέσεως των συνταγματικών διατυπώσεων της κάθε χώρας. `Έγινε στο Ντακάρ στις 2 Μαΐου 1980, σε δύο πρωτότυπα αντίτυπα στη γαλλική γλώσσα.
Άρθρο δεύτερο
Τα Πρωτόκολλα, Πρακτικά που καταρτίζονται σύ εκτέλεση της Συμφωνίας, για τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων ή θεμάτων τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα, από τη Μικτή Επιτροπή του άρθρου 10 αυτής, εγκρίνονται με κοινή πράξη των αρμόδιων κατά περίπτωση Υπουργών.
Άρθρο τρίτο
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλλομεν να δημοσιευθή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το κείμενο του παρόντος και να εκτελεσθή ως νόμος του Κράτους.
Αθήνα, 14 Ιουνίου 1984
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ