Νόμος 1425 ΦΕΚ Α΄30/19.3.1984
Κύρωση της Σύμβασης για την εκπόνηση Ευρωπαϊκής Φαρμακοποιίας και άλλες διατάξεις .
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Κυρούμεν και εκδίδομεν τον κατωτέρω υπό της Βουλής ψηφισθέντα νόμον:
Άρθρο πρώτο
Κυρώνεται και έχει την ισχύ που προβλέπει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος η Σύμβαση για την εκπόνηση Ευρωπαϊκής Φαρμακοποιίας, στην οποία προσχωρεί και η Ελλάδα, που υπογράφτηκε στο Στρασβούργο την 22 Ιουλίου 1964 από οκτώ (8) ευρωπαϊκά κράτη, της οποίας το κείμενο σε πρωτότυπο στην αγγλική και γαλλική γλώσσα και σε μετάφραση στην ελληνική έχει ως εξής:
“Σύμβαση για την εκπόνηση ευρωπαϊκής Φαρμακοποιίας. ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Οι Κυβερνήσεις του Βασιλείου του Βελγίου, της Γαλλικής Δημοκρατίας, της ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της Ιταλικής Δημοκρατίας, του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, του Βασιλείου της Ολλανδίας, της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μ. Βρετανίας και της Β. Ιρλανδίας.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μέρη της Συνθήκης των Βρυξελλών της 17 Μαρτίου 1948, όπως αυτή τροποποιήθηκε την 23 Οκτωβρίου 1954, αποφάσισαν να ενισχύσουν τους κοινωνικούς δεσμούς που τους ενώνουν και να καταβάλουν από κοινού κάθε προσπάθεια, και με απευθείας διαβουλεύσεις και μέσω ειδικών αντιπροσωπειών, για την ανύψωση του βιοτικού επιπέδου των λαών τους και την προώθηση της αρμονικής ανάπτυξης των κοινωνικών υπηρεσιών στις χώρες τους,
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κοινωνικές δραστηριότητες που προκύπτουν από τη Συνθήκη των Βρυξελλών και που ασκήθηκαν μέχρι το 1959, με την κάλυψη του Οργανισμού της Συνθήκης των Βρυξελλών και της Δυτικοευρωπαϊκής `Ένωσης, ασκούνται τώρα μέσα στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Δυτικοευρωπαϊκής `Ένωσης που πάρθηκε την 21 Οκτωβρίου 1959 και την απόφαση (59) 23 που υιοθετήθηκε την 16 Νοεμβρίου 1959, από την επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης,
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελβετική Συνομοσπονδία συμμετέχει από 6 Μαΐου 1964 στις δραστηριότητες του τομέα της δημόσιας υγείας, που ασκούνται μέσα στα πλαίσια της απόφασης που προαναφέρθηκε,
Λαμβάνοντας υπόψη ότι σκοπός του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι η επίτευξη μεγαλύτερης ενότητας μεταξύ των Μελών, ώστε να προωθηθεί μεταξύ άλλων η οικονομική και κοινωνική πρόοδος με τη σύναψη συμφωνιών και με την υιοθέτηση κοινής δράσης στα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, επιστημονικά, νομικά και διοικητικά θέματα,
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα Μέλη προσπάθησαν, όσο ήταν δυνατό, να σημειωθεί πρόοδος στον κοινωνικό τομέα και στον τομέα που σχετίζεται με αυτόν της δημόσιας υγείας και ότι πραγματοποίησαν την εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών, σύμφωνα με τις διατάξεις που προαναφέρθηκαν,
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τέτοια μέτρα είναι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά αναγκαία για την καταγωγή, την κυκλοφορία και τη διανομή των φαρμάκων στην Ευρώπη.
Αφού πείσθηκαν ότι είναι επιθυμητό και απαραίτητο να εναρμονισθούν οι προδιαγραφές για τις φαρμακευτικές ουσίες, οι οποίες τόσο στην αρχική μορφή τους, όσο και στη μορφή φαρμακευτικών παρασκευασμάτων, παρουσιάζουν γενικό ενδιαφέρον και σπουδαιότητα για τους λαούς της Ευρώπης.
Αφού πείσθηκαν για την ανάγκη της επίσπευσης του καθορισμού προδιαγραφών για τον αυξανόμενο αριθμό νέων φαρμακευτικών ουσιών που εμφανίζονται στην αγορά, θεωρώντας ότι ο σκοπός αυτός μπορεί να πετύχει καλύτερα με την προοδευτική δημιουργία μιας κοινής φαρμακοποιίας, για τα ενδιαφερόμενα ευρωπαϊκά κράτη, συμφώνησαν τ` ακόλουθα:
Άρθρο 1
Εκπόνηση Ευρωπαϊκής Φαρμακοποιίας.
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη υποχρεώνονται:
α) Να εκπονήσουν προοδευτικά μια Φαρμακοποιία, η οποία θα είναι κοινή στις ενδιαφερόμενες χώρες και η οποία θα ονομάζεται “Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία”.
β) Να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να εξασφαλίσουν ότι οι μονογραφίες, οι οποίες θα υιοθετηθούν σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 της Σύμβασης αυτής και οι οποίες θα συνιστούν την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία, θα αποτελέσουν τις επίσημες προδιαγραφές που θα εφαρμόζονται στις χώρες τους.
Άρθρο 2.
Όργανα που ασχολούνται με την εκπόνηση της Ευρωπαϊκής Φαρμακοποιίας.
Η εκπόνηση της Ευρωπαϊκής Φαρμακοποιίας θα αναληφθεί από:
α) Την Επιτροπή Δημόσιας Υγείας, της οποίας οι δραστηριότητες ασκούνται μέσα στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με την απόφαση 59(23), η οποία αναφέρθηκε στον πρόλογο της Σύμβασης αυτής, που από τώρα θα αναφέρεται ως “Επιτροπή Δημόσιας Υγείας”.
β) Μία Επιτροπή Ευρωπαϊκής Φαρμακοποιίας που έχει συσταθεί από την επιτροπή Δημόσιας Υγείας για το σκοπό αυτόν και που από τώρα θα αναφέρεται ως “η Επιτροπή”.
Άρθρο 3.
Σύνθεση της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας.
Για τους σκοπούς της Σύμβασης αυτής, η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας θα αποτελείται από εθνικές αντιπροσωπείες, οι οποίες διορίζονται από τα Συμβαλλόμενα Μέρη.
Άρθρο 4.
Αρμοδιότητες της επιτροπής Δημόσιας Υγείας.
1. Η επιτροπή Δημόσιας Υγείας θα ασκεί γενικό έλεγχο στις δραστηριότητες της επιτροπής και για το σκοπό αυτόν η Επιτροπή θα υποβάλλει έκθεση ύστερα από κάθε σύνοδό της στην επιτροπή Δημόσιας Υγείας.
2. `Όλες οι αποφάσεις, που δεν είναι τεχνικής ή διαδικαστικής φύσης, οι οποίες παίρνονται από την Επιτροπή θα πρέπει να εγκριθούν από την Επιτροπή Δημόσιας Υγείας. Εάν η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας δεν εγκρίνει μία απόφαση ή εγκρίνει μόνο μέρος της, η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας την ξαναστέλνει στην Επιτροπή για νέα εξέταση.
3. Η επιτροπή Δημόσιας Υγείας, αφού λάβει υπόψη τις συστάσεις της Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 6 (δ), θα καθορίσει τα χρονικά όρια μέσα στα οποία πρέπει να εφαρμοσθούν στις επικράτειες των Συμβαλλόμενων Μερών οι αποφάσεις τεχνικού χαρακτήρα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία.
Άρθρο 5.
Σύνθεση της Επιτροπής
1 . Η Επιτροπή θα αποτελείται από εθνικές αντιπροσωπείες, οι οποίες διορίζονται από τα Συμβαλλόμενα Μέρη. Κάθε αντιπροσωπεία θα περιλαμβάνει όχι περισσότερα από τρία μέλη, επιλεγμένα για την εξειδίκευσή τους σε θέματα αρμοδιότητας της επιτροπής, κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος μπορεί να διορίσει τον ίδιο αριθμό αναπληρωματικών μελών όμοιας εξειδίκευσης.
2. Η Επιτροπή θα καταρτίσει τον εσωτερικό κανονισμό της.
3. Η Επιτροπή θα εκλέξει Πρόεδρο από τα μέλη της με μυστική ψηφοφορία. Η διάρκεια θητείας του Προέδρου και οι προϋποθέσεις επανεκλογής του θα καθορισθούν από τον εσωτερικό κανονισμό της Επιτροπής, με την προϋπόθεση, ότι η διάρκεια θητείας του πρώτου προέδρου θα είναι τρία χρόνια, ο πρόεδρος δεν μπορεί να είναι μέλος οποιασδήποτε εθνικής αντιπροσωπείας στη διάρκεια της θητείας του.
Άρθρο 6.
Αρμοδιότητες της Επιτροπής.
Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 4 της Σύμβασης αυτής, οι αρμοδιότητες της Επιτροπής θα είναι:
α) Ο καθορισμός των γενικών αρχών που θα εφαρμόζονται για την εκπόνηση της Ευρωπαϊκής Φαρμακοποιίας.
β) Η λήψη αποφάσεων για τις κατάλληλες μεθόδους ανάλυσης.
γ) Η μέριμνα για την προετοιμασία και την υιοθέτηση των μονογραφιών, που θα περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία και
δ) Η σύσταση για τον καθορισμό προθεσμιών, μέσα στις οποίες πρέπει να εφαρμοσθούν στις επικράτειες των Συμβαλλομένων Μερών οι αποφάσεις τεχνικού χαρακτήρα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία.
Άρθρο 7.
Αποφάσεις της Επιτροπής.
1. Κάθε εθνική αντιπροσωπεία, που αναφέρεται στο άρθρο 5 παρ. 1 της Σύμβασης αυτής, έχει δικαίωμα μιας ψήφου.
2. Η Επιτροπή θα παίρνει τις αποφάσεις της σε τεχνικά θέματα, περιλαμβανόμενης και της σειράς με την οποία θα ετοιμαστούν οι μονογραφίες που αναφέρονται στο άρθρο 6, με ομοφωνία των αντιπροσωπειών που ψηφίζουν και με πλειοψηφία των αντιπροσωπειών οι οποίες έχουν δικαίωμα να παρακάθονται στην Επιτροπή.
3. `Όλες οι άλλες αποφάσεις της Επιτροπής θα παίρνονται με πλειοψηφία των δύο τρίτων των ψήφων και με πλειοψηφία των αντιπροσωπειών, οι οποίες έχουν δικαίωμα να παρακάθονται στην επιτροπή.
Άρθρο 8.
`Έδρα και συνεδριάσεις της Επιτροπής.
1. Η Επιτροπή θα συνεδριάζει στο Στρασβούργο, έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
2. Θα συγκαλείται από τον Πρόεδρό της και θα συνεδριάζει τόσες φορές, όσες είναι απαραίτητο, αλλά τουλάχιστο δύο φορές το χρόνο.
3. Θα συνεδριάζει ιδιαιτέρως και οι γλώσσες που θα χρησιμοποιούνται θα είναι οι επίσημες γλώσσες του Συμβουλίου της Ευρώπης.
4. Η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας μπορεί να διορίσει παρατηρητή ο οποίος θα παρακολουθεί τις συνεδριάσεις της Επιτροπής.
Άρθρο 9.
Γραμματεία της Επιτροπής
Η Επιτροπή θα έχει στη διάθεσή της Γραμματεία, της οποίας ο επικεφαλής και το τεχνικό προσωπικό διορίζονται από το Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής και σύμφωνα με τους Διοικητικούς Κανονισμούς του προσωπικού του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τα άλλα μέλη της Γραμματείας διορίζονται από το Γενικό Γραμματέα, κατόπιν ανταλλαγής γνώμης με τον επικεφαλής της Γραμματείας της Επιτροπής.
Άρθρο 10
Οικονομικά.
1. Οι δαπάνες της Γραμματείας της Επιτροπής και όλες οι λοιπές κοινές δαπάνες, οι οποίες θα προκύψουν κατά την εφαρμογή της Σύμβασης αυτής, βαρύνουν τα Συμβαλλόμενα Μέρη, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού.
2. Μέχρι τη σύναψη μιας ειδικής συμφωνίας αποδεκτής από όλα τα Συμβαλλόμενα Μέρη, η οικονομική διαχείριση των λειτουργιών, οι οποίες ασκούνται στο πλαίσια της Σύμβασης αυτής, ρυθμίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του προϋπολογισμού της Μερικής Συμφωνίας στον Κοινωνικό Τομέα, που σχετίζεται με τις δραστηριότητες οι οποίες προβλέπονται από την απόφαση (59) 23, που αναφέρεται στον πρόλογο της Σύμβασης αυτής.
Άρθρο 11.
Θέση σε ισχύ
1. Η Σύμβαση αυτή επικυρώνεται ή γίνεται αποδεκτή, από τις Κυβερνήσεις που θα την υπογράψουν. Τα έγγραφα της επικύρωσης ή αποδοχής καταθέτονται στο Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
2. Η Σύμβαση αυτή θα ισχύσει τρεις μήνες μετά την ημερομηνία κατάθεσης του όγδοου εγγράφου επικύρωσης ή αποδοχής.
Άρθρο 12.
Προσχωρήσεις
1. `Ύστερα από την ημερομηνία θέσης σε ισχύ της Σύμβασης αυτής, η Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συνεδριάζει με σύνθεση περιορισμένη στους αντιπροσώπους των Συμβαλλομένων Μερών, μπορεί να προσκαλέσει, με όρους που θεωρεί κατάλληλους, να προσχωρήσει στη Σύμβαση αυτή οποιοδήποτε άλλο Κράτος – Μέλος του Συμβουλίου.
2. Μπορεί επίσης να προσκαλέσει, ύστερα από την εκπνοή προθεσμίας έξι ετών από την ημερομηνία που αναφέρθηκε και με όρους που τους θεωρεί κατάλληλους, ευρωπαϊκά κράτη, που δεν είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να προσχωρήσουν στη Σύμβαση αυτή.
3. Η προσχώρηση θα πραγματοποιηθεί με την κατάθεση στο Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης εγγράφου προσχώρησης, το οποίο θα ισχύσει τρεις μήνες μετά την ημερομηνία κατάθεσής του.
Άρθρο 13.
`Έκταση εδαφικής εφαρμογής.
1 . Κάθε Κυβέρνηση μπορεί, κατά το χρόνο της υπογραφής ή όταν καταθέτει το έγγραφο της επικύρωσης αποδοχής ή προσχώρησης, να ορίζει την επικράτεια ή τις επικράτειες που θα ισχύει η Σύμβαση αυτή.
2. Κάθε Κυβέρνηση μπορεί, κατά την κατάθεση του εγγράφου επικύρωσης, αποδοχής ή προσχώρησής της ή σε οποιαδήποτε μεταγενέστερη ημερομηνία, με διακήρυξη που θα απευθύνεται σtο Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, να επεκτείνει τη Σύμβαση αυτή σε οποιαδήποτε άλλη επικράτεια ή επικράτειες που καθορίζονται στη διακήρυξη και για των οποίων τις διεθνείς σχέσεις είναι υπεύθυνη ή για λογαριασμό των οποίων έχει την εξουσιοδότηση να κάνει συμφωνίες.
3. Κάθε διακήρυξη που έγινε σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο μπορεί ν` αποσυρθεί, για οποιαδήποτε επικράτεια που αναφέρθηκε σ` αυτή, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 14 της Σύμβασης αυτής.
Άρθρο 14.
Διάρκεια.
1. Η Σύμβαση αυτή έχει ισχύ απεριόριστης διάρκειας.
2. Κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος μπορεί σε ό,τι το αφορά, να καταγγείλει τη Σύμβαση αυτή, αφού στείλει μία γνωστοποίηση (νότα) στο Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
3. Η καταγγελία θα ισχύσει έξι μήνες μετά την παραλαβή της γνωστοποίησης από το Γενικό Γραμματέα.
Άρθρο 15.
Γνωστοποιήσεις.
Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης γνωστοποιεί στο Συμβαλλόμενα Μέρη:
α) Κάθε υπογραφή.
β) Την κατάθεση κάθε νέου εγγράφου επικύρωσης, αποδοχής ή προσχώρησης.
γ) Την ημερομηνία που αρχίζει να ισχύει η Σύμβαση αυτή, σύμφωνα με το άρθρο 11 .
δ) Την παραλαβή κάθε διακήρυξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13.
ε) Την παραλαβή κάθε γνωστοποίησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 και την ημερομηνία κατά την οποία θα ισχύσει η καταγγελία.
Άρθρο 16.
Συμπληρωματικές Συμφωνίες.
Με συμπληρωματικές συμφωνίες θα μπορούν να καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων της Σύμβασης αυτής.
Άρθρο 17.
Προσωρινή εφαρμογή.
Μέχρι να ισχύσει η Σύμβαση αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11, τα Κράτη που υπόγραψαν συμφωνούν, για την αποφυγή κάθε καθυστέρησης στην εφαρμογή της Σύμβασης αυτής, να τη θέσουν σε προσωρινή ισχύ, από την ημερομηνία της υπογραφής της, σύμφωνα με τους αντίστοιχους συνταγματικούς κανόνες τους. Σε περίπτωση των ανωτέρω, αυτοί που αναφέρονται παρακάτω, αρμόδια εξουσιοδοτημένοι υπόγραψαν τη Σύμβαση αυτή.
`Έγινε στο Στρασβούργο την 22 Ιουλίου 1964, στην αγγλική και γαλλική γλώσσα, τα δύο κείμενα έχοντα την ίδια εγκυρότητα, σε ένα μόνο αντίτυπο, το οποίο θα παραμένει κατατεθειμένο στα αρχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Γενικός Γραμματέας θα στείλει επικυρωμένο αντίγραφο σε κάθε κράτος που έχει υπογράψει και που έχει προσχωρήσει”.
Άρθρο δεύτερο
1. Μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών ένταξης των σπουδαστών των Ανωτέρων Σχολών του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, Αδελφών Νοσοκόμων, Επισκεπτριών Αδελφών Νοσοκόμων και Μαιών, στα Τ.Ε.Ι. οι σπουδαστές τους γίνονται πτυχιούχοι όταν:
α) έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία όλα τα μαθήματα σύμφωνα με τις διατάξεις των κανονισμών σπουδών και προγραμμάτων εκπαίδευσης που ισχύουν σήμερα,
β) έχουν περατώσει την πρακτική τους άσκηση και
γ) έχει εγκριθεί η πτυχιακή τους εργασία την οποία εκπονούν. Οι εξεταστικές επιτροπές, που λειτουργούν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, καθορίζουν τα θέματα των πτυχιακών εργασιών των σπουδαστών από τον κύκλο των βασικών μαθημάτων των προγραμμάτων εκπαίδευσης και τις αξιολογούν.
2. Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού καταργείται ο βαθμός διαγωγής των σπουδαστών και ο βαθμός επίδοσής τους για κάθε έτος είναι ο μέσος όρος:
α) του γενικού βαθμού της θεωρητικής εκπαίδευσης και
β) του μέσου όρου της βαθμολογίας της πρακτικής τους άσκησης.
3. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης διαμορφώνεται έτσι, ώστε κατά την περίοδο των εξετάσεων να μη συμπίπτει παράλληλα η υποχρέωση για πρακτική ή θεωρητική εκπαίδευση.
Άρθρο τρίτο
1. Τα άρθρα 4, 21, 23 παρ. 1 και 25 παρ. 2 και 7 του Β.Δ/γματος της 11/10-7.11.1957 αντικαθίστανται ως εξής:
Άρθρο 4.
Αλλοδαποί που δικαιούνται, κατά τις κείμενες διατάξεις, σε άσκηση της ιατρικής στην Ελλάδα, αποτελούν υποχρεωτικά μέλη των οικείων Ιατρικών Συλλόγων και έχουν τις ίδιες με τα λοιπά μέλη υποχρεώσεις, δεν έχουν όμως το δικαίωμα ούτε του εκλέγειν ούτε του εκλέγεσθαι. Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν οι ομογενείς, μέλη των Ιατρικών Συλλόγων”.
Άρθρο 21.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου αποτελείται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, τον γραμματέα, τον ταμία και ένα σύμβουλο όταν ο αριθμός των μελών του Συλλόγου δεν υπερβαίνει τους 50, τρεις συμβούλους όταν ο αριθμός των μελών δεν υπερβαίνει τους 150, πέντε συμβούλους όταν ο αριθμός των μελών δεν υπερβαίνει τους 250, επτά συμβούλους όταν ο αριθμός των μελών είναι μέχρι 1.000, εννιά συμβούλους όταν ο αριθμός των μελών δεν υπερβαίνει τις 3.000, έντεκα συμβούλους όταν ο αριθμός των μελών είναι μέχρι 10.000 και δεκατρείς συμβούλους όταν ο αριθμός των μελών είναι πάνω από 10.001″.
Άρθρο 23.
1. Δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται στα όργανα των Ιατρικών Συλλόγων έχουν τα μέλη που ανανέωσαν το δελτίο ταυτότητας και δεν τιμωρήθηκαν τελεσίδικα με την ποινή της προσωρινής παύσεως άσκησης του επαγγέλματος. Τελεσίδικη ποινή που επιβάλλει την προσωρινή παύση άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος συνεπάγεται την έκπτωση του τιμωρηθέντα από όλα τα αξιώματα τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου όσο και του Πειθαρχικού Συμβουλίου και του εκπροσώπου στον Π.Ι.Σ.”.
Άρθρο 25.
2. Η εκλογή των μελών Διοικητικού Συμβουλίου, του Πειθαρχικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής γίνεται με μυστική ψηφοφορία με ψηφοδέλτια, με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ο κάθε συνδυασμός παίρνει τόσες έδρες όσες αναλογούν στον αριθμό των ψήφων που έλαβε. Για το σκοπό αυτόν ο συνολικός αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων διαιρείται με τον αριθμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, του Πειθαρχικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Το πηλίκο που προκύπτει από την κάθε διαίρεση είναι το εκλογικό μέτρο και όσες φορές χωράει αυτό στον αριθμό των ψηφοδελτίων που έλαβε ο κάθε συνδυασμός για κάθε όργανο, τόσους και εκλέγει αυτός. Μεμονωμένος υποψήφιος, που έλαβε αριθμό ψήφων ίσο με το εκλογικό μέτρο ή μεγαλύτερο από αυτόν εκλέγεται μόνος. Αν από την πρώτη κατανομή παραμείνουν αδιάθετες έδρες (θέσεις για το Δ.Σ., το Π.Σ. και την Ε.Ε.), τότε για την πλήρωση των εδρών αυτών ακολουθεί δεύτερη κατανομή, που γίνεται με τη χρησιμοποίηση των υπολοίπων που έχουν οι συνδυασμοί που μετείχαν στην πρώτη κατανομή και των ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν οι συνδυασμοί και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι που δεν πήραν έδρα από την α` κατανομή. Για το λόγο αυτόν αθροίζονται όλα αυτά και το άθροισμά τους διαιρείται με τον αριθμό των αδιάθετων εδρών. Το πηλίκο δίνει το νέο εκλογικό μέτρο και όσες φορές χωράει αυτό στο σύνολο των υπολοίπων κάθε συνδυασμού που πήρε θέση από την πρώτη κατανομή ή στο σύνολο των ψηφοδελτίων που πήραν οι συνδυασμοί ή μεμονωμένοι υποψήφιοι που δεν πήραν έδρα από την α` κατανομή τόσες έδρες δίνονται σ` αυτόν.
Στη δεύτερη κατανομή συμμετέχουν όλοι οι συνδυασμοί και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι που δεν έχουν εκλεγεί από την πρώτη κατανομή. Αν και μετά τη δεύτερη κατανομή παραμείνουν αδιάθετες έδρες ή κανείς συνδυασμός ή μεμονωμένος υποψήφιος δεν πάρει έδρα γίνεται τρίτη κατανομή. Σ` αυτή παίρνουν μέρος όλοι οι συνδυασμοί και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι που πήραν μέρος στις εκλογές. Την αδιάθετη ή αδιάθετες έδρες παίρνουν οι συνδυασμοί ή μεμονωμένοι υποψήφιοι, των οποίων ο αριθμός των υπόλοιπων ψηφοδελτίων για τους συνδυασμούς και το σύνολο των ψηφοδελτίων για τους συνδυασμούς που δεν πήραν έδρα στην Α ` και Β ` κατανομή και για τους μεμονωμένους, είναι πιο κοντά στο μέτρο της πρώτης κατανομής, με τη σειρά, μέχρι να διατεθεί και η τελευταία έδρα. `Όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου εκφράζουν την προτίμησής τους με σταυρό που μπαίνει πλάι στο όνομα του υποψηφίου για το Διοικητικό Συμβούλιο, την Εξελεγκτική Επιτροπή ή το Πειθαρχικό Συμβούλιο. Ο κάθε εκλογέας μπορεί να προτιμήσει κατ’ ` ανώτατο όριο τόσους υποψήφιους όσος και ο αριθμός των εκλεγόμενων μελών στο καθένα από τα παραπάνω όργανα. Περισσότεροι σταυροί δεν λαμβάνονται υπόψη. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου δεν χρειάζονται σταυρό προτίμησης. Θεωρείται ότι έλαβαν το σύνολο των ψηφοδελτίων της παράταξης που ανήκουν. 7. Κατά το χρόνο της ψηφοφορίας στα εκλογικά τμήματα απαγορεύεται η παραμονή άλλων προσώπων εκτός από τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, των αντιπροσώπων των συνδυασμών ή των μεμονωμένων υποψηφίων και φυσικά αυτών που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα σύμφωνα με τις εντολές της εφορευτικής επιτροπής. Οι συνδυασμοί ορίζουν σε κάθε εκλογικό τμήμα έναν αντιπρόσωπο με έναν αναπληρωτή από τους γιατρούς που έχουν δικαίωμα ψήφου”.
2. Το άρθρο 33 του Β.Δ/γματος της 11/10-7/11/1957 καταργείται.
Άρθρο τέταρτο
Το εδάφιο 5 του Άρθρου 1 του Ν.Δ. 4111/1960 καταργείται.
Άρθρο πέμπτο
1. Τα άρθρα 3, 6 και 8 παρ. 1 του Ν. 727/1977 αντικαθίστανται ως εξής :
Άρθρο 3.
Η Γενική Συνέλευση του Π.Ι.Σ. αποτελείται από εκπροσώπους που εκλέγονται από τις Γενικές Συνελεύσεις των Ιατρικών Συλλόγων, με βάση τον αριθμό των μελών τους κατά την ακόλουθη αναλογία:
α) Σύλλογοι που αριθμούν μέχρι 50 μέλη εκλέγουν έναν εκπρόσωπο.
β) Σύλλογοι που αριθμούν 51 – 200 μέλη εκλέγουν δύο εκπροσώπους.
γ) Σύλλογοι που αριθμούν 201 – 500 μέλη εκλέγουν τέσσερις εκπροσώπους.
δ) Σύλλογοι που αριθμούν 501- 1000 μέλη εκλέγουν έξι εκπροσώπους.
ε) Σύλλογοι που αριθμούν 1001 – 2000 μέλη εκλέγουν δέκα εκπροσώπους,
στ) Σύλλογοι που αριθμούν 2001 – 3000 μέλη εκλέγουν δώδεκα εκπροσώπους.
ζ) Σύλλογοι που αριθμούν 3001 – 5000 μέλη εκλέγουν δεκαπέντε εκπροσώπους.
η) Σύλλογοι που αριθμούν 5001 – 10.000 μέλη εκλέγουν είκοσι εκπροσώπους.
θ) Σύλλογοι που αριθμούν πάνω από 10.001 μέλη εκλέγουν τριάντα εκπροσώπους”.
Άρθρο 6.
Η εκλογή των εκπροσώπων των Ιατρικών Συλλόγων στη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ γίνεται ανά τριετία συγχρόνως με την εκλογή των μελών των Διοικητικών και Πειθαρχικών τους Συμβουλίων. Επιτρέπεται το ίδιο πρόσωπο να εκλεγεί σαν μέλος του Διοικητικού ή του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου και ως εκπρόσωπός του στη Γενική Συνέλευση του Π.Ι.Σ. `Όσοι επιθυμούν να ανακηρυχθούν για τις θέσεις εκπροσώπων υποβάλλουν σχετική αίτηση στον Ιατρικό Σύλλογο του οποίου είναι μέλη. Οι υποψήφιοι εκπρόσωποι πρέπει να έχουν γραφεί μέλη του Ιατρικού Συλλόγου πριν έναν τουλάχιστο χρόνο και να έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους στο Σύλλογο.
Για την προθεσμία υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας, την ανακήρυξη υποψηφίων, την κρίση των ενστάσεων και κάθε άλλο σχετικό θέμα, που δεν ρυθμίζεται από τον παρόντα νόμο, εφαρμόζονται ανάλογα και οι διατάξεις για την εκλογή των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων και Ιατρικών Συλλόγων.
Η εκλογή των εκπροσώπων στη Γενική Συνέλευση του Π.Ι.Σ. γίνεται με μυστική ψηφοφορία με ψηφοδέλτια με το σύστημα της απλής αναλογικής σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται για την εκλογή των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ιατρικών Συλλόγων.
Οι ψηφίζοντες εκφράζουν την προτίμησή τους με σταυρό προτίμησης που μπαίνει πλάι στο όνομα του υποψηφίου.
Οι εκπρόσωποι υποχρεώνονται να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου όταν καλούνται για ενημέρωσή τους”.
Άρθρο 8.
1. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. απαρτίζεται από 15 μέλη που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση μεταξύ των μελών της, με το σύστημα της απλής αναλογικής, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται για την εκλογή των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ιατρικών Συλλόγων”.
2. Οι παράγραφοι 3, 5, 6 και 7 του άρθρου 9 και το άρθρο 17 του Ν. 727/1977 καταργούνται.
3. Η εκλογή του Α.Π.Σ.Ι. γίνεται από τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης και κατά τον τρόπο που εκλέγονται τα Πειθαρχικά Συμβούλια του Ιατρικού Συλλόγου.
Άρθρο έκτο
1. Στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου 4 του Ν. 1026/1980 προστίθεται: “εκτός εάν πρόκειται περί ομογενών”.
2. Τα άρθρα 17, 24 παρ. 2, 3 και 4, 38, 42 και 51 παρ. 1 του Ν. 026/1980 τροποποιούνται ως εξής:
Άρθρο 17.
Σύνθεση.
Το Διοικητικό Συμβούλιο κάθε Οδοντιατρικού Συλλόγου απαρτίζεται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, το γραμματέα, τον ταμία και ένα μεν σύμβουλο, εφόσον ο αριθμός των μελών δεν υπερβαίνει τα 50, τρεις συμβούλους εφόσον ο αριθμός των μελών δεν υπερβαίνει τα 300, επτά συμβούλους εφόσον ο αριθμός των μελών δεν υπερβαίνει τα 1000 και εννέα συμβούλους εφόσον ο αριθμός των μελών είναι πάνω από 1000″.
Άρθρο 24.
2. Η εκλογή των οργάνων των Συλλόγων γίνεται κατά το σύστημα της απλής αναλογικής. Οι έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου, της Εξελεγκτικής επιτροπής και ο αριθμός των αντιπροσώπων για την Ε.Ο.Ο. κατανέμονται μεταξύ των υποψηφιοτήτων σε πλήρες παραταξιακό ψηφοδέλτιο και των ανεξαρτήτων ατομικών υποψηφιοτήτων σε παραταξιακό ψηφοδέλτιο, ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη. Προς τούτο το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων διαιρείται δια του αριθμού των εδρών του Διοικητικού Συμβουλίου ή της Εξελεγκτικής Επιτροπής ή δια του αριθμού των εκλεγόμενων αντιπροσώπων. Το πηλίκο της διαιρέσεως, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο, κάθε δε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες και εκλέγει τόσους υποψηφίους, όσες φορές το εκλογικό μέτρο χωρεί στον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων, τα οποία έλαβε. Εάν από την πρώτη κατανομή παρέμειναν αδιάθετες έδρες, τότε για την πλήρωσή τους ακολουθεί δεύτερη κατανομή που γίνεται με τη χρησιμοποίηση των υπολοίπων που έχουν οι συνδυασμοί που μετείχαν στην πρώτη κατανομή και των ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν οι συνδυασμοί και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι που δεν πήραν έδρα από την πρώτη κατανομή. Για το λόγο αυτόν αθροίζονται όλα αυτά και το άθροισμά τους διαιρείται με τον αριθμό των αδιάθετων εδρών. Το πηλίκο δίνει το νέο εκλογικό μέτρο και όσες φορές χωράει τούτο στο σύνολο των υπολοίπων κάθε συνδυασμού, τόσες έδρες δίνονται σ` αυτόν. Στη δεύτερη κατανομή συμμετέχουν όλοι οι συνδυασμοί και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι που δεν έχουν εκλεγεί από την πρώτη κατανομή. Αν και μετά τη δεύτερη κατανομή παρέμειναν αδιάθετες έδρες ή κανείς συνδυασμός ή μεμονωμένος υποψήφιος δεν πάρει έδρα, γίνεται τρίτη κατανομή. Σ` αυτή παίρνουν μέρος όλοι οι συνδυασμοί ανεξάρτητα από το αν πήραν ή όχι έδρα και μεμονωμένοι υποψήφιοι που δεν έχουν εκλεγεί. Την αδιάθετη ή αδιάθετες έδρες παίρνουν οι συνδυασμοί ή μεμονωμένοι υποψήφιοι, των οποίων ο αριθμός των υπολοίπων ψηφοδελτίων για τους συνδυασμούς από το σύνολο ψηφοδελτίων για μεμονωμένους είναι πιο κοντά στο μέτρο της πρώτης κατανομής με τη σειρά, μέχρι να διατεθεί και η τελευταία έδρα.
Σε περίπτωση ισοδυναμίας διενεργείται κλήρωση.
3. Μεμονωμένος υποψήφιος που έλαβε αριθμό ψήφων ίσο με το εκλογικό μέτρο ή μεγαλύτερο από αυτό εκλέγεται μόνος αυτός. 4. Συνδυασμός, ο οποίος περιλαμβάνει λιγότερους υποψήφιους από τις έδρες που ανήκουν, λαμβάνει τόσες έδρες όσοι και οι υποψήφιοί του. Τα τυχόν υπόλοιπα των α και β περιπτώσεων δεν λαμβάνουν μέρος στην παραπέρα κατανομή των εδρών.
Άρθρο 38.
Σύνθεση.
Η Γενική Συνέλευση της Ε.Ο.Ο. αποτελείται:
α) Από τους προέδρους των Οδοντιατρικών Συλλόγων της χώρας ή τους νόμιμους αναπληρωτές τους,
β) από τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο. και
γ) από εκπροσώπους που εκλέγονται από τις Γενικές Συνελεύσεις των Οδοντιατρικών Συλλόγων,
με βάση τον αριθμό των μελών καθενός κατά την ακόλουθη αναλογία:
α) Σύλλογοι αριθμούντες έως 30 μέλη ουδένα εκπρόσωπο εκλέγουν.
β) Σύλλογοι αριθμούντες από 31- 100 μέλη εκλέγουν έναν (1) εκπρόσωπο.
γ) Σύλλογοι αριθμούντες 101- 200 μέλη εκλέγουν δύο (2) εκπροσώπους.
δ) Σύλλογοι αριθμούντες από 201 μέλη και άνω εκλέγουν έναν (1) εκπρόσωπο ανά 150 μέλη”.
Άρθρο 42.
Σύνθεση, εκλογή
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ο.Ο. αποτελείται από δεκαπέντε μέλη. Σ` αυτά περιλαμβάνονται οι πρόεδροι των Οδοντιατρικών Συλλόγων Αττικής, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης. Από τα υπόλοιπα δώδεκα, τα οκτώ προέρχονται υποχρεωτικά και κατ` αναλογία των ψήφων τις οποίες έλαβε κάθε συνδυασμός από τους Συλλόγους της τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης, τα δε υπόλοιπα τέσσερα από τους επαρχιακούς Συλλόγους εφ` όσον υπάρχουν υποψήφιοι, άλλως συμπληρώνεται ο αριθμός υποψηφίων με υποψηφίους της τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης. Για την εκλογή των δώδεκα μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ο.Ο. εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 24 παρ. 1- 4 του παρόντος”.
Άρθρο 51.
1. Δικαίωμα εκλογής ως Προέδρων των Πειθαρχικών Συμβουλίων έχουν τα μέλη των Οδοντιατρικών Συλλόγων που ασκούν δέκα τουλάχιστον χρόνια το επάγγελμα. Δικαίωμα εκλογής ως μελών αυτών έχουν τα μέλη των Συλλόγων τούτων που ασκούν πέντε τουλάχιστον χρόνια το επάγγελμα”.
Άρθρο έβδομο
Μεταβατικές διατάξεις
1. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος οι εκλογές που προβλέπονται από την παράγραφο 1 του άρθρου 20 του Ν. 1026/1980 για την εκλογή των προβλεπόμενων απ` αυτή οργάνων ενεργούνται κατ’ εξαίρεση την πρώτη Κυριακή του μηνός Μαΐου 1984 και επαναπροκηρύσονται κατά τις διατάξεις του παρόντος τυχόν προκηρυχθείσες εκλογές.
2. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος η προβλεπόμενη από το άρθρο 24 παρ. 1 του Β.Δ. της 11.10-7.11.1957 προθεσμία 40 ημερών για τη λήψη απόφασης προκήρυξης των εκλογών ορίζει σε 20 τουλάχιστον ημέρες.
Άρθρο όγδοο
Η ισχύς αυτού του νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλλομεν να δημοσιευθή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το κείμενο του παρόντος και να εκτελεσθή ως νόμος του Κράτους.
Αθήνα, 19 Μαρτίου 1984
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ