ΝΟΜΟΣ ΥΠ΄ ΑΡΙΘ. 1402 ΦΕΚ Α΄167/18.11.1983

Προσαρμογή της Τελωνειακής και Δασμολογικής Νομοθεσίας στο Δίκαιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Ε.Ο.Κ.)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Κυρούμεν και εκδίδομεν τον κατωτέρω υπό της Βουλής ψηφισθέντα νόμον

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Εισαγωγή εμπορευμάτων για τελειοποίηση και επανεξαγωγή

Άρθρο 1
Για την εφαρμογή των διατάξεων του κεφαλαίου αυτού νοούνται:

α) Ως «καθεστώς τελειοποίησης για επανεξαγωγή» το τελωνειακό καθεστώς με την εφαρμογή του οποίου επιτρέπεται να εισάγονται προσωρινά, χωρίς καταβολή δασμών, φορολογικών επιβαρύνσεων ισοδύναμου αποτελέσματος, γεωργικών εισφορών, φόρων και των άλλων επιβαρύνσεων, εμπορεύματα που προορίζονται να επανεξαχθούν από το τελωνειακό έδαφος της ΕΟΚ, στο σύνολό τους ή μέρος αυτών, ως παράγωγα προϊόντα.

β) Ως «εμπορεύματα τα οποιασδήποτε φύσης και προέλευσης είδη που δεν εκπληρώνουν τους όρους των άρθρων 9 και 10 της Συνθήκης της Ρώμης από 25 Μαρτίου 1957 «περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας», που κυρώθηκε με το Ν. 945/1979 (ΦΕΚ 170), τα οποία προορίζονται να υποβληθούν σε μία ή περισσότερες εργασίες που περιγράφονται στο στοιχείο γ΄ του άρθρου αυτού. Στην έννοια των εμπορευμάτων περιλαμβάνονται και τα είδη που ενεργούν ως καταλύτες, επιταχυντές ή επιβραδυντές χημικών αντιδράσεων, τα οποία καθορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού των Οικονομικών.

γ) Ως «παράγωγα προϊόντα» τα προϊόντα που προκύπτουν από τα εμπορεύματα, ύστερα από πραγματοποίηση μίας ή περισσοτέρων από τις παρακάτω εργασίες, οι οποίες λέγονται «εργασίες τελειοποίησης»:

αα) Μεταποίησης.

ββ) Επεξεργασίας, στην οποία περιλαμβάνεται η συναρμολόγηση, η συνένωση και η προσαρμογή σε άλλα εμπορεύματα.

γγ) Επιδιόρθωσης, στην οποία περιλαμβάνεται η επαναφορά στην αρχική κατάσταση και η θέση σε λειτουργία.

Στις εργασίες τελειοποίησης περιλαμβάνεται και η χρησιμοποίηση των εμπορευμάτων που ενεργούν ως καταλύτες, επιταχυντές ή επιβραδυντές χημικών αντιδράσεων.

δ) Ως «ενδιάμεσα προϊόντα» τα εμπορεύματα που δεν έχουν υποβληθεί σε πλήρεις εργασίες τελειοποίησης και τα οποία, για το λόγο αυτόν, δεν παρουσιάζονται στη μορφή των παράγωγων προϊόντων.

ε) Αν δεν ορίζεται διαφορετικά στις διατάξεις του νόμου αυτού, ως «αρμόδια αρχή» η τελωνειακή αρχή του τόπου των εγκαταστάσεων όπου γίνονται οι εργασίες τελειοποίησης.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

Άρθρο 2
Οι πηγές ενέργειας, οι καύσιμες ύλες, τα εφόδια που χρησιμοποιούνται και δεν ενσωματώνονται στα παράγωγα προϊόντα και τα εργαλεία δεν θεωρούνται εμπορεύματα.

Κατ΄ εξαίρεση, θεωρούνται εμπορεύματα οι καύσιμες ύλες, οι οποίες προορίζονται για τη διενέργεια των απαραίτητων δοκιμών κινητήρων που κατασκευάστηκαν από εμπορεύματα που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του κεφαλαίου αυτού ή επιδιορθώθηκαν, ύστερα από προηγούμενη υπαγωγή τους στο καθεστώς της τελειοποίησης για επανεξαγωγή.

Οι ποσότητες καυσίμων, που παραδίνονται στο δικαιούχο, καθορίζονται από την αρμόδια αρχή πριν από την έναρξη των παραπάνω εργασιών, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού των Οικονομικών.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

Άρθρο 3
Για την εισαγωγή εμπορευμάτων με το καθεστώς της τελειοποίησης για επανεξαγωγή χρειάζεται προηγούμενη έγκριση της τελωνειακής αρχής, που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού των Οικονομικών. Η έγκριση κοινοποιείται στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

Άρθρο 4
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

1. Δικαιούχος εισαγωγής εμπορευμάτων για τελειοποίηση και επανεξαγωγή είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο που είναι εγκαταστημένο μέσα στο χώρο της ΕΟΚ και διαθέτει κατάλληλες εγκαταστάσεις πραγματοποίησης των εργασιών τελειοποίησης.

2. Με απόφαση του Υπουργού των Οικονομικών και με όρους και προϋπηρεσίες που θα καθορίζονται από αυτή, μπορεί, κατ΄ εξαίρεση, να παρέχεται το δικαίωμα εισαγωγής εμπορευμάτων για τελειοποίηση και επανεξαγωγή και σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο εγκαταστημένο μέσα στο χώρο της ΕΟΚ που δε διαθέτει κατάλληλες εγκαταστάσεις, για ποσότητες όμως εμπορευμάτων που χρειάζονται για την εκτέλεση συμβολαίου με πρόσωπο εγκαταστημένο σε τρίτη προς την ΕΟΚ χώρα, καθώς και σε νομικό πρόσωπο που ασκεί αποκλειστικά εξαγωγική δραστηριότητα.

Με την παραπάνω απόφαση θα ορίζεται και η αρμόδια αρχή για την παράδοση των εμπορευμάτων και για την παρακολούθηση της πραγματοποίησης της εργασιών τελειοποίησης.

Άρθρο 5
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

1. Η έγκριση που προβλέπεται από το άρθρο 3 χορηγείται ύστερα από:

α) Υποβολή σχετικής αίτησης από τον ενδιαφερόμενο και

β) Συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων από επιτροπής έρευνας, των οποίων η σύνθεση, η συγκρότηση και ο τρόπος λειτουργίας καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού των Οικονομικών.

2. Η έγκριση αναφέρει το όνομα, το επώνυμο και τη διεύθυνση του δικαιούχου και καθορίζει κυρίως:

α) Το είδος και τις ποσότητες των εμπορευμάτων που πρέπει να παραδοθούν.

β) Τα είδη των παράγωγων προϊόντων.

γ) Τους συντελεστές απόδοσης, δηλαδή τα είδη και τις ποσότητες των παράγωγων προϊόντων που παράγονται ή τα είδη και τις ποσότητες των εμπορευμάτων που χρειάζονται για την παραγωγή μιας μονάδας για κάθε είδος παράγωγου προϊόντος ή για κάθε κατηγορία ομοειδών παράγωγων προϊόντων ή τον τρόπο εξεύρεσης του είδους και των ποσοτήτων αυτών σε ειδικές περιπτώσεις.

Κατ΄ εξαίρεση, σε ειδικές περιπτώσεις, εφόσον οι συντελεστές απόδοσης δεν μπορεί να καθοριστούν κατά το χρόνο που χορηγείται η έγκριση γιατί λείπουν τα στοιχεία έρευνας των επιτροπών που προβλέπονται από την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού, τότε οι συντελεστές αυτοί καθορίζονται με νεώτερη έγκριση, συμπληρωματική της πρώτης, που εκδίδεται με την ίδια διαδικασία.

δ) Την προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να ασκηθεί το δικαίωμα της παραλαβής των εμπορευμάτων, η οποία, εκτός από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 6, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των εννιά μηνών από τη χορήγηση της έγκρισης.

Παράταση αυτής της προθεσμίας μπορεί να δίνεται από την Τελωνειακή αρχή, που χορήγησε την έγκριση εφόσον δεν της γνωστοποιήθηκε μεταβολή των συνθηκών, στις οποίες στηρίχθηκε η χορήγησή της.

ε) Την προθεσμία μέσα στην οποία τα παράγωγα προϊόντα πρέπει να λάβουν έναν από τους προορισμούς τερματισμού του καθεστώτος της τελειοποίησης για επανεξαγωγή που αναφέρονται στο άρθρο 15.

Παράταση της προθεσμίας αυτής επιτρέπεται να χορηγείται από την ίδια παραπάνω αρχή, τμηματικά, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι και μέχρι να συμπληρωθούν δεκαοκτώ (18) μήνες από την εισαγωγή των εμπορευμάτων.

Σε εντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον οι περιστάσεις το δικαιολογούν, η παραπάνω δεκαοκτάμηνη προθεσμία μπορεί να παρατείνεται τμηματικά από τον προϊστάμενο της τελωνειακής αρχής του άρθρου 3 για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από δώδεκα (12) μήνες.

Εξαγωγές που πραγματοποιούνται μέσα σ΄ ένα χρόνο από τη λήξη των παραπάνω προθεσμιών θεωρούνται εμπρόθεσμες.

3. Ο τύπος και τα άλλα απαραίτητα στοιχεία της έγκρισης της καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού των Οικονομικών.

4. Οι υπουργικές αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί και ισχύουν για την εφαρμογή του καθεστώτος της τελειοποίησης για επανεξαγωγή, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι τροποποίησης ή κατάργησής τους με νεώτερες όμοιες.

5. Με απόφασή του ο Υπουργός Οικονομικών μπορεί να τροποποιεί τους συντελεστές απόδοσης εμπορευμάτων που έχουν καθορισθεί με τις εγκρίσεις του άρθρου 3. Επίσης αυτός ο Υπουργός με απόφασή του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να γενικεύει και ομαδοποιεί τους παραπάνω συντελεστές ή και να τους προσαρμόζει σε εκείνους που καθορίζονται με πράξεις των οργάνων της ΕΟΚ.

Άρθρο 6
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

1. Η έγκριση εισαγωγής εμπορευμάτων για τελειοποίηση παρέχεται όταν:

α) Είναι αδύνατο να διαπιστωθεί η ενσωμάτωση των εμπορευμάτων στα παράγωγα προϊόντα.

β) Βλάπτονται ουσιώδη συμφέροντα των κοινοτικών παραγωγών όμοιων εμπορευμάτων.

2. Θεωρείται ότι δεν βλάπτει ουσιώδη συμφέροντα των κοινοτικών παραγωγών η εισαγωγή για τελειοποίηση που αναφέρεται σε εμπορεύματα τα οποία:

α) Εισάγονται για την εκτέλεση συμβολαίου κατ΄ αποκοπή εργασίας, που έχει συναφθεί με πρόσωπο εγκαταστημένο σε τρίτη προς την ΕΟΚ χώρα.

β) Δεν είναι διαθέσιμα στην ΕΟΚ είτε γιατί παράγονται σε ποσότητες που δεν επαρκούν είτε γιατί οι κοινοτικοί παραγωγοί αδυνατούν να τα διαθέσουν μέσα σε κατάλληλες προθεσμίες.

γ) Είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθούν για την τήρηση διατάξεων που αναφέρονται στην προστασία βιομηχανικής ή εμπορικής ιδιοκτησίας.

δ) Είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθούν για το λόγο ότι εκείνα που διατίθενται στην ΕΟΚ δεν ανταποκρίνονται κυρίως στις απαιτήσεις που έχουν διατυπωθεί από αγοραστές των παράγωγων προϊόντων.

ε) Αν χρησιμοποιηθούν, λόγω του κόστους τους, κάνουν αδύνατη την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εμπορικής πράξης.

στ) Εισάγονται για επισκευή, στην οποία περιλαμβάνεται η επαναφορά στην αρχική κατάσταση και η θέση σε λειτουργία.

3. Ο Υπουργός Οικονομικών με απόφασή του καθορίζει τους όρους και τις λεπτομέρειες εφαρμογής της προηγούμενης παραγράφου.

Άρθρο 7
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

1. Οι ποσότητες εμπορευμάτων, που παραδίνονται κάθε χρόνο σε κάθε δικαιούχο με το καθεστώς της τελειοποίησης για επανεξαγωγή, δεν μπορεί να είναι ανώτερες από την ετήσια εξαγωγική δυναμικότητά του.

2. Η ετήσια εξαγωγική δυναμικότητα κάθε δικαιούχου καθορίζεται από επιτροπή που αποτελείται από:
α) Έναν τελωνειακό ελεγκτή,
β) ένα χημικό του Γενικού Χημείου του Κράτους ή των αρμόδιων, ανάλογα με τη περίπτωση, διευθύνσεων και τμημάτων χημικών υπηρεσιών και
γ) έναν εφοριακό υπάλληλο της αρμόδιας Οικονομικής Εφορίας ή και έναν υπάλληλο κάθε άλλου αρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργείου.
Τα μέλη της επιτροπής ορίζονται από τις υπηρεσίες τους.

3. Η επιτροπή που συγκροτείται, ύστερα από αίτηση του δικαιούχου, με απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας αρχής, προβαίνει στον έλεγχο των στοιχείων της αίτησης, στη διαπίστωση της παραγωγικής ικανότητας των εγκαταστάσεων του δικαιούχου και προσδιορίζει, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες εξαγωγικές του υποχρεώσεις, τις ποσότητες των εμπορευμάτων που είναι αναγκαίες κάθε χρόνο για την κάλυψη των εξαγωγικών του υποχρεώσεων, συντάσσει δε σχετικό πρωτόκολλο, το οποίο υποβάλλει στην αρμόδια αρχή.

Η επιτροπή μπορεί να αποφασίζει, μετά από αίτηση του δικαιούχου, την αύξηση της ετήσιας εξαγωγικής δυναμικότητας που έχει καθοριστεί ή, ύστερα από πρόσκληση της αρμόδιας αρχής, τη μείωση αυτής, αν έχουν μεταβληθεί οι παρακάτω συνθήκες.

Άρθρο 8
Η έγκριση παραλαβής εμπορευμάτων με το καθεστώς της τελειοποίησης για επανεξαγωγή ανακαλείται ολικά ή μερικά για το μέρος που δεν εκτελέσθηκε από την τελωνειακή αρχή, που τη χορήγησε, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο δικαιούχος:

α) Κηρυχθεί σε πτώχευση,

β) Καταδικαστεί για δόλια χρεοκοπία,

γ) Καταδικαστεί για λαθρεμπορία, πλαστογραφία, απάτη σε βάρος του Δημοσίου, φοροδιαφυγή και παράβαση της νομοθεσίας «περί προστασίας του εθνικού νομίσματος», για πράξεις ή παραλείψεις που έχουν σχέση με την εφαρμογή των διατάξεων του κεφαλαίου αυτού.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

Άρθρο 9
Υλικά συσκευασίας γενικά, που έχουν παραχθεί ύστερα από την πραγματοποίηση εργασιών τελειοποίησης εμπορευμάτων, τα οποία έχουν εισαχθεί με το καθεστώς της τελειοποίησης για επανεξαγωγή, μπορεί να εξάγονται από το τελωνειακό έδαφος της ΕΟΚ και συμπληρωμένα με εγχώρια ή παράγωγα προϊόντα από το δικαιούχο ή από άλλον εξαγωγέα, σύμφωνα όμως με τους όρους και τη διαδικασία που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

Άρθρο 10
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

1. Με απόφαση του Υπουργού των Οικονομικών και κατά ανάλογη εφαρμογή των όρων και διατυπώσεων των διατάξεων του κεφαλαίου αυτού, μπορεί να παραδίνονται στο δικαιούχο προσωρινά με τον όρο της επανεξαγωγής:

α) Έτοιμα υλικά συσκευασίας, προέλευσης τρίτων προς την ΕΟΚ χωρών, που δεν εκπληρώνουν τους όρους των άρθρων 9 και 10 της Συνθήκης «περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος», για την πλήρωσή τους με παράγωγα ή εγχώρια προϊόντα και συνεξαγωγή τους από το τελωνειακό έδαφος της ΕΟΚ.

β) Έτοιμα υλικά συσκευασίας μέσα στα οποία περιέρχονται εμπορεύματα, που παραδίνονται με το καθεστώς της τελειοποίησης για επανεξαγωγή, εφόσον πρόκειται να επανεξαχθούν από τους δικαιούχους, κενά ή συμπληρωμένα με εγχώρια ή παράγωγα προϊόντα.

2. Η προθεσμία επανεξαγωγής των υλικών συσκευασίας του παρόντος άρθρου καθορίζεται από την αρμόδια αρχή. Παράταση της προθεσμίας αυτής επιτρέπεται να χορηγείται από την ίδια αρχή, τμηματικά, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι και για χρονική διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί τους εικοσιτέσσερις (24) μήνες από την εισαγωγή των υλικών αυτών.

Εξαγωγές που πραγματοποιούνται μέσα σ΄ ένα χρόνο από τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας θεωρούνται εμπρόθεσμες.

Άρθρο 11
Ο δικαιούχος χρεώνεται με το καθαρό βάρος των εμπορευμάτων, το οποίο προκύπτει αν αφαιρεθεί από το μικτό βάρος το βάρος κάθε συσκευασίας.

Ο υπολογισμός του καθαρού βάρους μπορεί να γίνει με δοκιμαστική ζύγιση, εφόσον τα εμπορεύματα είναι συσκευασμένα σε συσκευασία ομοιόμορφη και του ίδιου βάρους.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

Άρθρο 12
Τα εμπορεύματα που παραδίνονται με το καθεστώς της τελειοποίησης για επανεξαγωγή, τελούν για όλο το χρονικό διάστημα παραμονής τους κάτω από το καθεστώς αυτό σε αναστολή καταβολής των δασμών, φορολογικών επιβαρύνσεων ισοδύναμου αποτελέσματος, γεωργικών εισφορών, φόρων και των άλλων επιβαρύνσεων.

Για την εξασφάλιση της είσπραξης του συνόλου των παραπάνω επιβαρύνσεων, οι οποίες χρεώνονται στο σχετικό παραστατικό, δίνεται στην αρμόδια αρχή, κατά την παράδοση των εμπορευμάτων, τραπεζική ή αξιόχρεη προσωπική εγγύηση τρίτου.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

Άρθρο 13
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

1. Τα εμπορεύματα που εισάγονται με το καθεστώς της τελειοποίησης για επανεξαγωγή, τα παραγόμενα ενδιάμεσα προϊόντα και τα παράγωγα προϊόντα υπόκεινται σε τελωνειακό έλεγχο από την αρμόδια ή από άλλη τελωνειακή αρχή, για όλο το χρονικό διάστημα της παραμονής τους κάτω από το καθεστώς αυτό.

2. Ο παραλήπτης εμπορευμάτων με το καθεστώς της τελειοποίησης για επανεξαγωγή είναι υποχρεωμένος:

α) Να ορίζει τους χώρους αποθήκευσης ή εναπόθεσης των εμπορευμάτων, των ενδιάμεσων προϊόντων και των παράγωγων προϊόντων και να μην τα μεταφέρει σε άλλους αποθηκευτικούς χώρους, χωρίς προηγούμενη άδεια της αρμόδιας αρχής.

β) Να τηρεί ιδιαίτερα βιβλία διαχείρισης των εμπορευμάτων, των ενδιάμεσων προϊόντων και παράγωγων προϊόντων, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού των Οικονομικών.

γ) Να παρέχει τα στοιχεία διαχείρισης που ζητούνται από τις αρχές ελέγχου και να δέχεται και διευκολύνει τον έλεγχο που κάνουν αυτές.

Άρθρο 14
Με όρους και διατυπώσεις που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού των Οικονομικών επιτρέπεται, εφόσον δικαιολογείται από τις περιστάσεις, η μεταβίβαση εμπορευμάτων, ενδιάμεσων προϊόντων ή παράγωγων προϊόντων σε άλλο δικαιούχο πρόσωπο, που του έχει χορηγηθεί έγκριση, με τον όρο ότι ο νέος δικαιούχος θα αναλάβει τις υποχρεώσεις του αρχικού.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

Άρθρο 15
Το καθεστώς της τελειοποίησης για επανεξαγωγή τερματίζεται, εφόσον, ύστερα από την τήρηση των νόμιμων όρων και διατυπώσεων, τα παράγωγα προϊόντα:

α) Εξαχθούν από το τελωνειακό έδαφος της Ε.Ο.Κ.

β) Τεθούν σε αποταμίευση ή σε ελεύθερη ζώνη της χώρας στην οποία πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες τελειοποίησης, με σκοπό τη μεταγενέστερη εξαγωγή.

γ) Τεθούν κάτω από το καθεστώς της κοινοτικής διαμετακόμισης (εξωτερική διαδικασία) με σκοπό τη μεταγενέστερη εξαγωγή.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

Άρθρο 16
Οι ποσότητες των καύσιμων υλών, οι οποίες καταναλώνονται για να γίνουν οι δοκιμές κινητήρων που αναφέρονται στο άρθρο 2, οι ποσότητες των καταλυτών, επιταχυντών ή επιβραδυντών χημικών αντιδράσεων, καθώς και οι ποσότητες των εμπορευμάτων που καταναλώνονται στην παραγωγική διαδικασία και δε βρίσκονται στη σύνθεση των παράγωγων ή ενδιάμεσων προϊόντων, θεωρούνται ότι έχουν εξαχθεί ταυτόχρονα με τα παραχθέντα προϊόντα ή έχουν λάβει έναν από τους προορισμούς των εδαφίων β΄ και γ΄ του προηγούμενου άρθρου.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

Άρθρο 17
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

1. Όταν λήξει η προθεσμία της έγκρισης, μέσα στην οποία τα παράγωγα προϊόντα, τα ενδιάμεσα προϊόντα ή τα εμπορεύματα δεν έχουν λάβει κανέναν από τους προορισμούς τερματισμού του καθεστώτος της τελειοποίησης για επανεξαγωγή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 ή δεν έχουν τεθεί σε ανάλωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του κεφαλαίου αυτού, η αρμόδια αρχή προβαίνει:

α) Στην είσπραξη των δασμών, φορολογικών επιβαρύνσεων ισοδύναμου αποτελέσματος, γεωργικών εισφορών, φόρων και των άλλων επιβαρύνσεων που αναλογούν στα εμπορεύματα.

β) Στον ανάλογο ποσοτικό περιορισμό του δικαιώματος εισαγωγής εμπορευμάτων με το καθεστώς της τελειοποίησης για επανεξαγωγή, που παρασχέθηκε με την ίδια ή άλλη έγκριση.

2. Σε περιπτώσεις υποτροπής, η Τελωνειακή αρχή του άρθρου 3 προβαίνει με απόφασή της και στη στέρηση του δικαιώματος εισαγωγής εμπορευμάτων για τελειοποίηση και επανεξαγωγή, για χρονικό διάστημα που δε μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι μικρότερο από ένα χρόνο.

Κατά της απόφασης αυτής επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής από το δικαιούχο στον Υπουργό Οικονομικών μέσα σε προθεσμία σαράντα πέντε 45 ημερών από την κοινοποίησή της.

Άρθρο 18
Όταν οι περιστάσεις το δικαιολογούν και κυρίως όταν πρόκειται για επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν συνεχές ρεύμα παραγωγής προϊόντων, που προορίζονται ταυτόχρονα για την αγορά της Ε.Ο.Κ. και τις αγορές των τρίτων προς την Ε.Ο.Κ. χωρών, η αρμόδια αρχή μπορεί να επιτρέπει όπως:

α) Παράγωγα προϊόντα, ενδιάμεσα προϊόντα και εμπορεύματα τίθενται σε ανάλωση ή καταστρέφονται, σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται από τις διατάξεις του κεφαλαίου αυτού.

β) Εμπορεύματα ή ενδιάμεσα προϊόντα παίρνουν ένα από τους προορισμούς που προβλέπονται από το άρθρο 15 και τίθενται σε ανάλωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

Άρθρο 19
Σε περίπτωση θέσης σε ανάλωση εμπορευμάτων, ενδιάμεσων προϊόντων ή παράγωγων προϊόντων, καταβάλλονται οι δασμοί, φορολογικές επιβαρύνσεις ισοδύναμου αποτελέσματος, γεωργικές εισφορές, φόροι και οι άλλες επιβαρύνσεις που αναλογούν στα εμπορεύματα και που ισχύουν την ημερομηνία της αποδοχής του παραστατικού εγγράφου της εισαγωγής τους.

Με το καθεστώς της τελειοποίησης για επανεξαγωγή, με βάση τη δασμολογητέα αξία και τα άλλα στοιχεία φορολόγησης που έχουν αναγνωρισθεί ή έχουν γίνει δεκτά την ίδια ημερομηνία.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

Άρθρο 20
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

1. Εφόσον δικαιολογείται από τις περιστάσεις, η αρμόδια αρχή μπορεί να επιτρέπει:

α) Παράγωγα προϊόντα που έχουν τεθεί σε αποταμίευση, σε ελεύθερη ζώνη της χώρας που πραγματοποιήθηκαν οι πράξεις τελειοποίησης ή κάτω από το καθεστώς της κοινοτικής διαμετακόμισης (εξωτερική διαδικασία), να τίθενται σε ανάλωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 αφού καταβληθούν οι δασμοί, φορολογικές επιβαρύνσεις ισοδύναμου αποτελέσματος, γεωργικές εισφορές, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις των εμπορευμάτων που απαιτούνται για την παραγωγή τους, εφόσον η χρέωσή τους έχει μεταφερθεί στο τελωνειακό παραστατικό θέσης σε αποταμίευση, σε ελεύθερη ζώνη ή σε διαμετακόμιση.

β) Παράγωγα προϊόντα, που έχουν τεθεί σε αποταμίευση ή σε ελεύθερη ζώνη ή σε διαμετακόμιση, να τίθενται, κατεξαίρεση, σε ανάλωση με την καταβολή των δασμών, φορολογικών επιβαρύνσεων ισοδύναμου αποτελέσματος, γεωργικών εισφορών, φόρων και άλλων επιβαρύνσεων που ισχύουν την ημερομηνία θέσης σε ανάλωση των παράγωγων προϊόντων, εφόσον το ύψος αυτών είναι τουλάχιστον ίσο με εκείνο που θα καταβαλλόταν σύμφωνα με το άρθρο 19.

2. Εμπορεύματα, που έχουν παραλειφθεί με το καθεστώς της τελειοποίησης για επανεξαγωγή, είναι δυνατό να τεθούν κάτω από ευνοϊκό δασμολογικό καθεστώς, λόγω ειδικού προορισμού, που προβλέπεται από σχετικές πράξεις των οργάνων της Ε.Ο.Κ., ύστερα από άδεια της αρμόδιας αρχής και με την τήρηση των όρων και διατυπώσεων που καθορίζονται από τις παραπάνω πράξεις και να υποβάλλονται στην προβλεπόμενη ευνοϊκή μεταχείριση ως προς τους δασμούς, φορολογικές επιβαρύνσεις ισοδύναμου αποτελέσματος, γεωργικές εισφορές, φόρους και άλλες επιβαρύνσεις, έστω και αν κατά την αρχική εισαγωγή τους δεν ζητήθηκε η υπαγωγή τους κάτω από το ειδικό καθεστώς στο οποίο τελικά έχουν υπαχθεί.

Η προθεσμία που προβλέπεται από τις σχετικές πράξεις των οργάνων της Ε.Ο.Κ. για τη χρησιμοποίηση των εμπορευμάτων σύμφωνα με το ειδικό καθεστώς υπολογίζεται από την αρχική χρονολογία παραλαβής τους.

Άρθρο 21
Κατ΄ εξαίρεση των διατάξεων των άρθρων 19 και 20, παράγωγα προϊόντα και ενδιάμεσα προϊόντα, τα οποία αναφέρονται σε πίνακα που καταρτίζει το Συμβούλιο των Υπουργών της Ε.Ο.Κ., είναι δυνατό να τίθενται σε ανάλωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του κεφαλαίου αυτού, αφού καταβληθούν οι δασμοί, φορολογικές επιβαρύνσεις ισοδύναμου αποτελέσματος, γεωργικές εισφορές, φόροι και άλλες επιβαρύνσεις που αναλογούν σ΄ αυτά και όχι εκείνες που αναλογούν στα εμπορεύματα.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

Άρθρο 22
Σε περιπτώσεις που παράγωγα προϊόντα, ενδιάμεσα προϊόντα και εμπορεύματα τίθενται σε ανάλωση σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 19 και 20 καθώς και σε περιπτώσεις εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 17, οι δασμοί, φορολογικές επιβαρύνσεις ισοδύναμου αποτελέσματος, γεωργικές εισφορές, φόροι και οι άλλες επιβαρύνσεις, που οφείλονται, επαυξάνονται με τις προσαυξήσεις του Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων, όπως ισχύει κάθε φορά, χωρίς περιορισμό στο ανώτατο όριο αυτών.

Οι παραπάνω προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής υπολογίζονται από τη χρονολογία αποδοχής του παραστατικού εγγράφου της εισαγωγής των εμπορευμάτων μέχρι της καταβολής.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

Άρθρο 23
Σε περίπτωση που τίθεται σε ανάλωση μέρος από τα παράγωγα προϊόντα ή ενδιάμεσα προϊόντα, οι ποσότητες των εμπορευμάτων, για τις οποίες υπολογίζονται οι δασμοί, φορολογικές επιβαρύνσεις ισοδύναμου αποτελέσματος, γεωργικές εισφορές, φόροι και άλλες επιβαρύνσεις, που οφείλονται, καθορίζονται, αφού ληφθούν υπόψη οι συντελεστές απόδοσης οι οποίοι ορίζονται άμεσα ή έμμεσα με την έγκριση του άρθρου 3, ως εξής:

α) Αν από την πραγματοποίηση των εργασιών τελειοποίησης παράγεται ένα μόνο είδος παράγωγου προϊόντος, που θα τεθεί σε ανάλωση σε σχέση με τη συνολική ποσότητα αυτού που έπρεπε να παραχθεί και εξαχθεί.

β) Αν από την πραγματοποίηση των εργασιών τελειοποίησης προκύπτουν περισσότερα από ένα παράγωγα προϊόντα:

βα) Εφόσον μπορεί να προσδιορισθεί η ποσότητα των εμπορευμάτων, που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή κάθε είδους, από τα διάφορα προϊόντα, με βάση την ποσότητα αυτή, σε σχέση με τη συνολική ποσότητα των εμπορευμάτων.

ββ) Διαφορετικά, με βάση την αξία κάθε παράγωγου προϊόντος, που έχει κατά τη χρονολογία της ανάλωσης, σε σχέση με τη συνολική αξία όλων των παράγωγων προϊόντων, που έπρεπε να παραχθούν και εξαχθούν, την ίδια χρονολογία.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

Άρθρο 24
Οι περιστάσεις που δικαιολογούν τη θέση σε ανάλωση παράγωγων προϊόντων, ενδιάμεσων προϊόντων και εμπορευμάτων, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού των Οικονομικών. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται και τα στοιχεία που προσκομίζονται στην αρμόδια αρχή για την απόδειξη της συνδρομής των περιστάσεων αυτών.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

Άρθρο 25
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

1. Τα απορρίμματα και υπολείμματα των εμπορευμάτων, που απομένουν μετά από την πραγματοποίηση των εργασιών τελειοποίησης, είναι δυνατό:

α) Να καταστρέφονται ύστερα από άδεια της αρμόδιας αρχής ή να εξάγονται.

β) Να τίθενται σε ανάλωση αφού τελωνισθούν, στη μορφή που παρουσιάζονται, με την καταβολή των δασμών, φορολογικών επιβαρύνσεων ισοδύναμου αποτελέσματος, γεωργικών εισφορών, φόρων και των άλλων επιβαρύνσεων, στις οποίες υπόκεινται τη χρονολογία που τίθενται σε ανάλωση, εκτός αν ο παραλήπτης ζητήσει τον τελωνισμό τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19.

2. Η καταστροφή ή η θέση σε ανάλωση των απορριμμάτων και υπολειμμάτων των εμπορευμάτων θα πραγματοποιείται κατά την τμηματική ή ολική πίστωση, των παραστατικών εγγράφων, λόγω εξαγωγής ή θέσης σε αποταμίευση, ελεύθερη ζώνη ή κοινοτική διαμετακόμιση μέρους ή συνόλου των παράγωγων προϊόντων.

3. Οι ποσότητες των απορριμμάτων και υπολειμμάτων, που καταστρέφονται, εξάγονται ή τίθενται σε ανάλωση, καθορίζονται με βάση τους συντελεστές απόδοσης, που ορίζονται από την έγκριση του άρθρου 3 και, σύμφωνα με τις ποσότητες των παράγωγων προϊόντων που εξάγονται, τίθενται σε αποταμίευση, σε ελεύθερη ζώνη ή κοινοτική διαμετακόμιση.

Άρθρο 26
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

1. Εμπορεύματα που παραλείφθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του κεφαλαίου αυτού, ενδιάμεσα και παράγωγα προϊόντα που προέρχονται από την τελειοποίηση των εμπορευμάτων τούτων είναι δυνατό να καταστρέφονται ύστερα από αίτηση του δικαιούχου στην αρμόδια αρχή και με δαπάνες αυτού. Η καταστροφή γίνεται ενώπιον της επιτροπής της επόμενης παραγράφου και εφόσον διαπιστωθεί από αυτή ότι συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Έχουν υποστεί, χωρίς υπαιτιότητα του δικαιούχου βλάβη ή φθορά σε βαθμό που να μη μπορεί να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό που προορίζονται και

β) Είναι δυνατή η διαπίστωση της ταυτότητας των εμπορευμάτων αυτών ή της ενσωμάτωσής τους στα ενδιάμεσα ή παράγωγα προϊόντα.

2. Η Επιτροπή αποτελείται από έναν τελωνειακό ελεγκτή, ένα χημικό του Γενικού Χημείου του Κράτους ή των αρμόδιων, ανάλογα με την περίπτωση, διευθύνσεων και τμημάτων χημικών υπηρεσιών και έναν εφοριακό υπάλληλο της αρμόδιας Οικονομικής Εφορίας και συγκροτείται με απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας αρχής.

Τα μέλη της επιτροπής ορίζονται από τις υπηρεσίες τους.

3. Μετά την πραγματοποίηση της καταστροφής η επιτροπή συντάσσει σχετικό πρωτόκολλο που υποβάλλεται στην αρμόδια αρχή και στο οποίο αναφέρονται:

α) Η διαπίστωση της ταυτότητας των εμπορευμάτων, που καταστράφηκαν.

β) Η ενσωμάτωση των εμπορευμάτων στα ενδιάμεσα ή παράγωγα προϊόντα που καταστράφηκαν.

γ) Το είδος και η ποσότητα των εμπορευμάτων, ενδιάμεσων ή παράγωγων προϊόντων που καταστράφηκαν.

δ) Ο τρόπος καταστροφής και

ε) Τα προϊόντα που προκύψανε ή απομείνανε από την καταστροφή.

4. Τα προϊόντα που προέκυψαν ή απόμειναν από την καταστροφή εφόσον τεθούν σε ανάλωση, υπόκεινται στην καταβολή των δασμών φορολογικών επιβαρύνσεων ισοδύναμου αποτελέσματος γεωργικών εισφορών, φόρων και τω άλλων επιβαρύνσεων της κλάσης στην οποία κατατάσσονται, που ισχύουν τη χρονολογία θέσης τους σε ανάλωση με βάση τη δασμολογητέα αξία και τα άλλα στοιχεία φορολόγησης όπως ισχύουν την ίδια χρονολογία.

5. Δεν εισπράττονται δασμοί, φορολογικές επιβαρύνσεις ισοδύναμου αποτελέσματος, γεωργικές εισφορές, φόροι και άλλες επιβαρύνσεις, εφόσον η καταστροφή έχει σαν αποτέλεσμα την αφαίρεση από τα εμπορεύματα, ενδιάμεσα προϊόντα και παράγωγα προϊόντα κάθε αξίας.

Άρθρο 27
Οι διατάξεις του προηγούμενου άρθρου εφαρμόζονται ανάλογα και για καταστροφές εμπορευμάτων ενδιάμεσων και παράγωγων προϊόντων που τελούν υπό το καθεστώς της τελειοποίησης για επανεξαγωγή, οι οποίες οφείλονται σε ανώτερη βία ή τυχαίο γεγονός εφόσον ο παραλήπτης δεν έχει παραβεί τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του κεφαλαίου αυτού και από τις αποφάσεις ή εγκρίσεις που εκδίδονται για την εφαρμογή τους και εφόσον δηλώσει στην αρμόδια αρχή την καταστροφή μέσα στην επόμενη εργάσιμη ημέρα, από την ημέρα του επόμενη εργάσιμη ημέρα, από την ημέρα που επήλθε το ζημιογόνο γεγονός.

Η διαπίστωση της καταστροφής γίνεται από την επιτροπή της παραγράφου 2 του προηγούμενου άρθρου με πρωτόκολλο που περιέχει τα στοιχεία της παρ. 3 του αυτού άρθρου και υποβάλλεται στην αρμόδια αρχή.

Άρθρο 28
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

1. Η Τελωνειακή αρχή του άρθρου 3 είναι δυνατό, κατ΄ εξαίρεση των διατάξεων του άρθρου 1 στοιχείο γ΄, και εφόσον οι περιστάσεις το δικαιολογούν, να θεωρεί παράγωγα προϊόντα και να εγκρίνει την εξαγωγή τους:

α) Τα προϊόντα που προέρχονται από την πραγματοποίηση εργασιών τελειοποίησης:

αα) Σε εμπορεύματα που εκπληρώνουν τους όρους των άρθρων 9 και 10 της Συνθήκης «περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας» μέσα στο κράτος μέλος πραγματοποίησης των εργασιών τελειοποίησης, αντί εμπορευμάτων που έχουν τεθεί υπό το καθεστώς της τελειοποίησης για επανεξαγωγή.

ββ) Σε εμπορεύματα που έχουν τεθεί υπό το καθεστώς της τελειοποίησης για επανεξαγωγή με άλλη έγκριση.

β) Τα προϊόντα που προέρχονται από την πραγματοποίηση εργασιών τελειοποίησης σε εμπορεύματα που εκπληρώνουν τους όρους των άρθρων 9 και 10 της Συνθήκης «περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας» και να εγκρίνει σύμφωνα με τους όρους που θα καθορίζονται απ΄ την ίδια παραπάνω αρχή την εξαγωγή τους πριν από την εισαγωγή αντίστοιχων εμπορευμάτων. Η πιο πάνω προκαταβολική εξαγωγή εξομοιώνεται με την επανεξαγωγή που προβλέπεται στο άρθρο 1 εδάφιο α΄.

2. Το σύστημα που καθιερώνεται με το εδάφιο α΄ της προηγούμενης παραγράφου ονομάζεται «σύστημα συμψηφισμού στο ισοδύναμο», το δε σύστημα που καθιερώνεται με το εδάφιο β΄ της ίδιας παραγράφου «σύστημα προκαταβολικής εξαγωγής».

3. Τα εμπορεύματα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των προϊόντων, τα οποία σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους χαρακτηρίζονται σαν παράγωγα προϊόντα, ονομάζονται «συμψηφιστικά εμπορεύματα», τα δε εμπορεύματα που υποκαθίστανται από αυτά ονομάζονται «εισαγόμενα εμπορεύματα».

4. Ως χρόνος, κατά τον οποίο πραγματοποιείται η υποκατάσταση, θεωρείται ανάλογα με την περίπτωση η χρονολογία που εγκρίνεται το αίτημα του συμψηφισμού στο ισοδύναμο ή η χρονολογία που εγκρίνεται το αίτημα της προκαταβολικής εξαγωγής.

Άρθρο 29
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

1. Στο σύστημα του συμψηφισμού στο ισοδύναμο, τα συμψηφιστικά εμπορεύματα πρέπει να υπάγονται στην ίδια δασμολογική διάκριση, να είναι της ίδιας εμπορικής ποιότητας και των ίδιων τεχνικών χαρακτηριστικών με τα εισαγόμενα εμπορεύματα. Η Τελωνειακή αρχή του άρθρου 3 μπορεί να επιτρέπει τα συμψηφιστικά εμπορεύματα να βρίσκονται σε σχέση με τα εισαγόμενα εμπορεύματα στο επίπεδο των ενδιάμεσων προϊόντων, εφόσον τα συμψηφιστικά εμπορεύματα έχουν υποστεί στην επιχείρηση του δικαιούχου του καθεστώτος το ουσιώδες μέρος των εργασιών τελειοποίησης, για τις οποίες παραχωρήθηκε το καθεστώς.

Τα εισαγόμενα εμπορεύματα, με την υποκατάστασή τους από τα συμψηφιστικά εμπορεύματα, περιέρχονται στην τελωνειακή κατάσταση που βρίσκονταν τα τελευταία κατά την έγκριση εφαρμογής του συστήματος του συμψηφισμού στο ισοδύναμο.

2. Στο σύστημα της προκαταβολικής εξαγωγής, τα εισαγόμενα εμπορεύματα πρέπει να υπάγονται στην ίδια δασμολογική διάκριση, να είναι της ίδιας εμπορικής ποιότητας και να έχουν τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά με τα συμψηφιστικά εμπορεύματα. Τα εισαγόμενα εμπορεύματα από την υποκατάστασή τους θεωρούνται ότι βρίσκονται στην τελωνειακή κατάσταση των συμψηφιστικών εμπορευμάτων.

3. Η επεξεργασία των συμψηφιστικών εμπορευμάτων, στο σύστημα του συμψηφισμού στο ισοδύναμο, πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του κεφαλαίου αυτού.

Άρθρο 30
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

1. Για την εφαρμογή του συστήματος της προκαταβολικής εξαγωγής, η προθεσμία παραλαβής των εισαγόμενων εμπορευμάτων, που υπολογίζεται από τη χρονολογία αποδοχής του παραστατικού εγγράφου εξαγωγής των παράγωγων προϊόντων, καθορίζεται σε κάθε περίπτωση από την τελωνειακή αρχή που εγκρίνει το αίτημα της προκαταβολικής εξαγωγής και δε μπορεί να είναι μεγαλύτερη από έξη (6) μήνες.

Η προθεσμία αυτή, ύστερα από αίτηση του δικαιούχου και εφόσον υπάρχουν σπουδαίοι λόγοι, μπορεί να παραταθεί για έξι (6) μήνες ακόμα.

2. Κατ΄ εξαίρεση των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου και με επιφύλαξη της εφαρμογής ειδικών διατάξεων, οι οποίες έχουν θεσπισθεί μέσα στα πλαίσια της κοινής γεωργικής πολιτικής, η προθεσμία εισαγωγής των εισαγόμενων εμπορευμάτων, τα οποία υπάγονται σε ρυθμιστικό σύστημα τιμών, σύμφωνα με τις διατάξεις που έχουν θεσπισθεί στα πλαίσια της κοινής γεωργικής πολιτικής, καθώς και εμπορευμάτων από εκείνα που αναφέρονται στο άρθρο 33 εδαφ. ε΄ του κεφαλαίου αυτού και υπάγονται στο παραπάνω ρυθμιστικό σύστημα τιμών, δεν είναι δυνατό να είναι μεγαλύτερη από τρεις (3) μήνες και δεν επιτρέπεται παράτασή της.

Άρθρο 31
Στις περιπτώσεις που τα παράγωγα προϊόντα, τα οποία αποτελούν αντικείμενο της προκαταβολικής εξαγωγής, θα έπρεπε να υποβληθούν σε καταβολή γεωργικής εισφοράς ή σε άλλες επιβαρύνσεις που θα επιβάλλονταν στα πλαίσια της κοινής γεωργικής πολιτικής ή στα πλαίσια του ειδικού καθεστώτος που εφαρμόζεται με βάση το άρθρο 235 της Συνθήκης «περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος» σε ορισμένα εμπορεύματα που προκύπτουν από μεταποίηση γεωργικών προϊόντων και αν αυτά δεν είχαν εξαχθεί κατά την εκκαθάριση μιας εργασίας τελειοποίησης για επανεξαγωγή, οι αρμόδιες αρχές λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλισθεί η κάλυψη αυτής της είσπραξης για το ενδεχόμενο που η εισαγωγή των εισαγόμενων εμπορευμάτων δεν θα είχε πραγματοποιηθεί μέσα στην προθεσμίαν που είχε παρασχεθεί.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

Άρθρο 32
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

Άρθρο 33
Οι περιστάσεις που δικαιολογούν την προσφυγή στο σύστημα της προκαταβολικής εξαγωγής θεωρείται ότι συντρέχουν, ιδιαίτερα όταν:

α) Οι όροι που καθορίστηκαν για την παράδοση των παράγωγων προϊόντων, οδηγούν στον κίνδυνο να μη γίνει δυνατή η τήρησή τους, λόγω του χρόνου ο οποίος θα χρειαζόταν για την εισαγωγή των εμπορευμάτων και την πραγματοποίηση των εργασιών τελειοποίησης.

β) Αντιμετωπίζεται από τις χώρες προορισμού η λήψη περιοριστικών μέτρων εισαγωγής για τα παράγωγα προϊόντα.

γ) Υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστούν σοβαρές δυσχέρειες μεταφοράς των παράγωγων προϊόντων, λόγω απεργίας του προσωπικού των μεταφορικών μέσων ή άλλων παρόμοιων περιστατικών.

δ) Τα εμπορεύματα προορίζονται για επιχείρηση που έχει περιορισμένο όγκο εξαγωγών, σε αναλογία με την ολική παραγωγή της.

ε) Η προμήθεια των εμπορευμάτων είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί μόνο κατά τη διάρκεια ορισμένης εποχής.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

Άρθρο 34
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

1. Η τελωνειακή αρχή του άρθρου 3 εγκρίνει το συμψηφισμό στο ισοδύναμο ή την προκαταβολική εξαγωγή, ύστερα από υποβολή σ΄ αυτή, από το δικαιούχο, σχετικής αίτησης, η οποία, αν αφορά το συμψηφισμό στο ισοδύναμο, δε γίνεται δεκτή, εφόσον προηγουμένως δεν έχουν τελειώσει οι διατυπώσεις που προβλέπονται για την έκδοση της έγκρισης εισαγωγής εμπορευμάτων με το καθεστώς της τελειοποίησης για επανεξαγωγή.

2. Όταν ζητείται η προσφυγή στο σύστημα της προκαταβολικής εξαγωγής, στη σχετική αίτηση πρέπει να αναφέρονται:

α) Οι περιστάσεις οι οποίες δικαιολογούν την προσφυγή στο σύστημα της προκαταβολικής εξαγωγής και,

β) Το είδος, η ποιότητα, η δασμολογική διάκριση και τα τεχνικά χαρακτηριστικά:

αα) Των εξαγόμενων προϊόντων,

ββ) Των εμπορευμάτων από τα οποία, μετά την πραγματοποίηση των εργασιών της τελειοποίησης, προήλθαν τα προϊόντα που θα εξαχθούν, και

γγ) Των εμπορευμάτων που θα εισαχθούν.

3. Οι λοιποί όροι και οι διατυπώσεις για την εφαρμογή των συστημάτων του συμψηφισμού στο ισοδύναμο και της προκαταβολικής εξαγωγής καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού των Οικονομικών.

Άρθρο 35
Στις περιπτώσεις που η εφαρμογή του συστήματος του συμψηφισμού στο ισοδύναμο ή της προκαταβολικής εξαγωγής έχει ως αποτέλεσμα αδικαιολόγητη ωφέλεια, για το δικαιούχο, από δασμούς, φορολογικές επιβαρύνσεις ισοδύναμου αποτελέσματος, γεωργικές εισφορές, φόρους και άλλες επιβαρύνσεις, οι οποίες προβλέπονται στα πλαίσια της κοινής γεωργικής πολιτικής ή στα πλαίσια του ειδικού καθεστώτος που εφαρμόζεται σύμφωνα με το άρθρο 235 της Συνθήκης «περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος» για ορισμένα εμπορεύματα, που προκύπτουν από τελειοποίηση γεωργικών προϊόντων, η τελωνειακή αρχή του άρθρου 3 αρνείται την παροχή του παραπάνω προνομίου.

Σε περίπτωση που οι δασμοί, οι φορολογικές επιβαρύνσεις ισοδύναμου αποτελέσματος, οι γεωργικές εισφορές, οι φόροι και οι άλλες επιβαρύνσεις των εισαγόμενων εμπορευμάτων είναι ανώτερες από εκείνες που αναλογούν στα συμψηφιστικά εμπορεύματα, η παραπάνω αρχή δέχεται το συμψηφισμό στο ισοδύναμο, εφόσον, ύστερα από επιλογή του παραλήπτη, περιοριστούν ανάλογα οι ποσότητες των εισαγόμενων εμπορευμάτων ή καταβληθεί η επιπλέον διαφορά.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

Άρθρο 36
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

1. Επιτρέπεται, ύστερα από άδεια της αρμόδιας αρχής του άρθρου 40 εδάφιο δ του νόμου αυτού, κατεφαρμογή των διατάξεων του καθεστώτος της τελειοποίησης για επανεισαγωγή, παράγωγα προϊόντα, ενδιάμεσα προϊόντα ή εμπορεύματα να εξάγονται προσωρινά σε τρίτες προς την Ε.Ο.Κ. χώρες για την πραγματοποίηση συμπληρωματικών πράξεων τελειοποίησης.

2. Τα ενδιάμεσα ή παράγωγα προϊόντα, τα οποία παράγονται από τις συμπληρωματικές πράξεις τελειοποίησης που εκτελούνται σε τρίτες προς την Ε.Ο.Κ. χώρες και επανεισάγονται, είναι δυνατό να ξανατεθούν κάτω από το καθεστώς της τελειοποίησης για επανεξαγωγή.

Τα προϊόντα αυτά, εφόσον τίθενται σε ανάλωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του κεφαλαίου αυτού, υπόκεινται στην καταβολή των δασμών, φορολογικών επιβαρύνσεων ισοδύναμου αποτελέσματος γεωργικών εισφορών, φόρων και άλλων επιβαρύνσεων που προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 19 και 20, αφού προσαυξηθούν με τους δασμούς και με όλες τις άλλες επιβαρύνσεις που οφείλονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του καθεστώτος της τελειοποίησης για επανεισαγωγή.

Άρθρο 37
“Ι. Η διάθεση στην εσωτερική κατανάλωση, χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια της αρμόδιας τελωνειακής αρχής, εμπορευμάτων (πρώτων και βοηθητικών υλών) που παραλαμβάνονται με το καθεστώς της τελειοποίησης για επανεξαγωγή καθώς και έτοιμων υλικών συσκευασίας που παραλαμβάνονται με το καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής, θεωρείται απλή τελωνειακή παράβαση που, εκτός της καταβολής των προβλεπόμενων δασμών, φορολογικών επιβαρύνσεων ισοδύναμου αποτελέσματος, γεωργικών εισφορών, φόρων και άλλων επιβαρύνσεων καθώς και των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής επισύρει πρόστιμο που επιβάλλεται με πράξη του προϊσταμένου της πιο πάνω τελωνειακής αρχής και το οποίο ισούται με το σύνολο της κύριας οφειλής, ήτοι των δασμών, φορολογικών επιβαρύνσεων ισοδύναμου αποτελέσματος, γεωργικών εισφορών, φόρων και άλλων επιβαρύνσεων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  από την παρ.Ι άρθρ.13 Ν 1567/1985 (ΦΕΚ Α`171) στις παρ.2 έως 6 δε του αυτού άρθρ.13 Ν 1567/1985 και  ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
Δασμολογική και φορολογική μεταχείριση εμπορευμάτων που περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές των ταξιδιωτών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Εξαγωγή εμπορευμάτων για τελειοποίηση και επανεισαγωγή

Άρθρο 38
Με απόφαση του Υπουργού των Οικονομικών, καθορίζονται τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εκκαθάρισης του καθεστώτος της τελειοποίησης για επανεξαγωγή, όπως και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του κεφαλαίου αυτού.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

Άρθρο 39
Με Προεδρικά Διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού των Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας επιτρέπεται να κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο με τον τίτλο του κεφαλαίου αυτού οι διατάξεις του καθεστώτος τελειοποίησης, που ισχύουν κάθε φορά και οι διατάξεις σχετικών πράξεων που εκδίδονται από τα όργανα της Ε.Ο.Κ. και επιτρέπεται η μεταβολή της σειράς των άρθρων, των παραγράφων και εδαφίων, η διαγραφή, σύμπτυξη και κάθε αναγκαία φραστική μεταβολή των κείμενων διατάξεων, χωρίς όμως να αλλοιώνεται η έννοια αυτών.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 39 του Ν.1676/1986 ΦΕΚ Α 204.

Άρθρο 40
Για την εφαρμογή των διατάξεων του κεφαλαίου αυτού νοούνται ως:

α) «Καθεστώς τελειοποίησης για επανεισαγωγή» το τελωνειακό καθεστώς, με την εφαρμογή του οποίου επιτρέπεται η εξαγωγή εμπορευμάτων σε τρίτες προς την Ε.Ο.Κ. χώρες, με σκοπό να υποστούν μία ή περισσότερες εργασίες τελειοποίησης και να επανεισαχθούν με τη μορφή παράγωγων προϊόντων με μερική ή ολική απαλλαγή τους από εισαγωγικούς δασμούς.

β) «Εμπορεύματα προσωρινής εξαγωγής» τα εμπορεύματα που βρίσκονται υπό καθεστώς τελειοποίησης για επανεισαγωγή.

γ) «Παράγωγα προϊόντα» τα προϊόντα που προκύπτουν από τα εμπορεύματα προσωρινής εξαγωγής, ύστερα από την πραγματοποίηση μιας ή περισσότερων από τις παρακάτω εργασίες, οι οποίες λέγονται «εργασίες τελειοποίησης»:

αα) Μεταποίησης.

ββ) Επεξεργασίας, στην οποία περιλαμβάνεται η συναρμολόγηση, η συνένωση και η προσαρμογή σε άλλα εμπορεύματα.

γγ) Επιδιόρθωσης, στην οποία περιλαμβάνεται η επαναφορά στην αρχική κατάσταση και η θέση σε λειτουργία.

δ) «Ενδιάμεσα προϊόντα» τα προϊόντα που προέκυψαν από μία μη ολοκληρωμένη τελειοποίηση σε σχέση με εκείνη που προβλέπεται στη σχετική άδεια της τελειοποίησης για επανεισαγωγή.

ε) «Στην ίδια κατάσταση» τα εμπορεύματα που δεν υπέστησαν καμιά εργασία τελειοποίησης.

στ) «Εισαγωγικοί δασμοί» οι δασμοί, οι φορολογικές επιβαρύνσεις ισοδύναμου αποτελέσματος, οι γεωργικές εισφορές και οι λοιπές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται μέσα στα πλαίσια της κοινής γεωργικής πολιτικής της Ε.Ο.Κ. ή εκείνης των ειδικών καθεστώτων που εφαρμόζονται σύμφωνα με το άρθρο 235 της συνθήκης ίδρυσης της Ε.Ο.Κ., για ορισμένα εμπορεύματα που προέρχονται από τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων.

ζ) «Αρμόδια αρχή» η αρχή που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού των Οικονομικών για τη διαπίστωση, σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, της συνδρομής ή όχι των όρων και προϋποθέσεων για την εφαρμογή του καθεστώτος της τελειοποίησης για επανεισαγωγή.

Άρθρο 41

1. Στο καθεστώς της τελειοποίησης για επανεισαγωγή υπάγονται:

α. Όλα τα εγχώρια εμπορεύματα.

β. Τα εμπορεύματα που προέρχονται από το εξωτερικό και βρίσκονται σε ελεύθερη κυκλοφορία.

γ. Τα εμπορεύματα που έχουν εισαχθεί με το καθεστώς της τελειοποίησης για επανεξαγωγή.

2. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 45 παρ. 2, η προσωρινή εξαγωγή εμπορευμάτων με το καθεστώς της τελειοποίησης για επανεισαγωγή δε δημιουργεί δικαίωμα απαλλαγής τους από τυχόν οφειλόμενους φόρους ή επιστροφή αυτών που έχουν καταβληθεί ή και επιδότησης από το κοινοτικό πρόγραμμα.

Άρθρο 42
Το δικαίωμα του καθεστώτος της τελειοποίησης για επανεισαγωγή δίνεται με άδεια της αρμόδιας αρχής που χορηγείται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου, η οποία υποβάλλεται πριν από την προσωρινή εξαγωγή των εμπορευμάτων.

Η άδεια προσωρινής εξαγωγής δε χορηγείται, εφόσον:

α. Το ενδιαφέρον για την προσωρινή εξαγωγή φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν είναι εγκαταστημένο σε χώρα της Ε.Ο.Κ.

β. Είναι αδύνατη η διαπίστωση της ταυτότητας των εμπορευμάτων που εξάγονται προσωρινά μέσα στα παράγωγα προϊόντα που επανεισάγονται.

γ. Από την εφαρμογή του καθεστώτος της τελειοποίησης για επανεισαγωγή στο συγκεκριμένο είδος είναι δυνατό να προκληθεί σοβαρή βλάβη σε ουσιώδη συμφέροντα των εγκαταστημένων στην κοινότητα μεταποιητών.

δ. Πρόκειται για εμπορεύματα που εξαιρούνται από το καθεστώς της τελειοποίησης για επανεισαγωγή με άλλες κοινοτικές διατάξεις.

Άρθρο 43

1. Η άδεια με την οποία δίνεται το δικαίωμα του καθεστώτος της τελειοποίησης για επανεισαγωγή, μπορεί να είναι ειδική ή γενική και να αφορά αντίστοιχα μέρος ή το σύνολο των εργασιών τελειοποίησης. Η άδεια αναφέρει το όνομα, το επώνυμο και τη διεύθυνση του δικαιούχου και καθορίζει κυρίως:

α. Την προθεσμία μέσα στην οποία θα πρέπει να εξαχθούν τα εμπορεύματα που προορίζονται για τελειοποίηση.

β. Τις εργασίες τελειοποίησης που θα πραγματοποιηθούν στο εξωτερικό.

γ. Το συντελεστή απόδοσής τους.

δ. Τον τρόπο της διαπίστωσης της ταυτότητας των εμπορευμάτων εξαγωγής μέσα στα παράγωγα προϊόντα.

ε. Την προθεσμία μέσα στην οποία θα πρέπει να εισαχθούν τα παράγωγα προϊόντα, όπως και τη δυνατότητα της τμηματικής ή συνολικής εισαγωγής τους.

2. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται τα χρονικά όρια πραγματοποίησης της προσωρινής εξαγωγής των εμπορευμάτων, της επανεισαγωγής των παράγωγων προϊόντων ο τρόπος προσδιορισμού του συντελεστή απόδοσης, η διαπίστωση της ταυτότητας, καθώς και τα αναγκαία για το σκοπόν αυτόν, ανάλογα με την περίπτωση, δικαιολογητικά.

Άρθρο 44

1. Η άδεια που χορηγήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 43 ανακαλείται ολικά ή μερικά από την αρμόδια αρχή, αν διαπιστωθεί:

α. Η μη τήρηση από το δικαιούχο των όρων που καθορίζονται με τις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου ή με τις υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν με εξουσιοδότηση αυτών.

β. Η χρησιμοποίηση της άδειας από το δικαιούχο κατά παράβαση διατάξεων της εθνικής ή κοινοτικής νομοθεσίας.

γ. Η παρεμβολή από το δικαιούχο προσκομμάτων στο σχετικό έλεγχο που κάνουν οι αρμόδιες αρχές.

δ. Η υποβολή από το δικαιούχο ανακριβών στοιχείων ή η παροχή ανακριβών πληροφοριών με αποτέλεσμα τη χορήγηση της άδειας χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις ή την έκδοσή της με ευνοϊκότερους όρους.

2. Η άδεια τροποποιείται ή ακυρώνεται, ανάλογα, από την αρμόδια αρχή, αν διαπιστωθεί:

α. Μη εκπλήρωση ενός από τους όρους που αποτέλεσε προϋπόθεση για τη χορήγηση της άδειας.

β. Έκδοση νεώτερης κοινοτικής πράξης, που απαγορεύει τη θέση στο καθεστώς της τελειοποίησης για επανεισαγωγή των εμπορευμάτων που αναφέρονται στην άδεια.

γ. Καταδίκη του δικαιούχου για λαθρεμπορία ή φοροδιαφυγή για τα εμπορεύματα της άδειας.

Άρθρο 45

1. Σε περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας των εμπορευμάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό με το καθεστώς της τελειοποίησης για επανεισαγωγή, το δικαίωμα που χορηγήθηκε με την άδεια διατηρείται, εφόσον τα παράγωγα προϊόντα εισάγονται από το δικαιούχο της άδειας.

Επίσης το δικαίωμα διατηρείται και στην περίπτωση που τα παράγωγα προϊόντα εισάγονται από άλλο πρόσωπο που έχει τη γραπτή συγκατάθεση του πρώτου δικαιούχου και συντρέχουν γι΄ αυτό όλοι οι όροι της άδειας.

2. Τα εμπορεύματα που βρίσκονται στο εξωτερικό με το καθεστώς της τελειοποίησης για επανεισαγωγή μπορούν, με την επιφύλαξη των συναλλαγματικών, δασμολογικών και άλλων διατάξεων που εφαρμόζονται κατά την εξαγωγή, να αποτελέσουν αντικείμενο αγοραπωλησίας και η προσωρινή εξαγωγή να μετατραπεί σε οριστική.

Άρθρο 46

1. Τα εμπορεύματα που έχουν εξαχθεί απ΄ τη χώρα με το καθεστώς της τελειοποίησης για επανεισαγωγή, μπορούν να εισάγονται σε άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ο.Κ., ως παράγωγα προϊόντα.

2. Επίσης εμπορεύματα που έχουν εξαχθεί από άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ο.Κ., με το καθεστώς της τελειοποίησης για επανεισαγωγή, μπορούν να εισάγονται στην Ελλάδα με τη μορφή παράγωγων προϊόντων.

3. Το τριγωνικό σύστημα, που καθιερώνεται από τις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2, επιτρέπεται με άδεια της αρμόδιας αρχής που χορηγείται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου, είτε κατά το στάδιο της αρχικής έγκρισης είτε μεταγενέστερα, οπωσδήποτε όμως πριν από την εισαγωγή των παράγωγων προϊόντων.

4. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη χορήγηση της παραπάνω άδειας, τα μέσα και ο τρόπος διαπίστωσης της ταυτότητας των εμπορευμάτων, που έχουν εξαχθεί προσωρινά μέσα στα παράγωγα προϊόντα και γενικά οι διατυπώσεις για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 47

1. Η μερική ή ολική απαλλαγή των παράγωγων προϊόντων, που προβλέπεται από το άρθρο 40 περιπτ. α, παρέχεται με έκπτωση από το ποσό των εισαγωγικών δασμών που αναλογούν σ΄ αυτά, κατά το χρόνο της επανεισαγωγής, του ποσού των δασμών που θα πλήρωναν τα εμπορεύματα που έχουν εξαχθεί προσωρινά, αν αυτά εισάγονται από τη χώρα τελειοποίησης στην κατάσταση που είχαν εξαχθεί.

2. Αν για τα προς τελειοποίηση εμπ/τα προβλέπεται κατά την εισαγωγή τους στα κράτη – μέλη της ΕΟΚ ειδικός συντελεστής δασμού, λόγω του ιδιαίτερου προορισμού που θα μπορούσαν να λάβουν αυτά, το ποσό που αφαιρείται από τους εισαγωγικούς δασμούς των παράγωγων προϊόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου, υπολογίζεται με βάση τον ειδικό αυτό συντελεστή, εφόσον τα εμπορεύματα που έχουν εξαχθεί προσωρινά έλαβαν τέτοιο προορισμό με την τελειοποίηση η οποία έγινε στη χώρα εξαγωγής.

3. Αν για τη χώρα στην οποία έγιναν οι εργασίες τελειοποίησης προβλέπεται η εφαρμογή προτιμησιακού δασμολογικού καθεστώτος και τα επαναεισαγόμενα παράγωγα προϊόντα πληρούν τους όρους για την υπαγωγή τους στο καθεστώς αυτό, το ποσό που αφαιρείται από τους εισαγωγικούς δασμούς των παράγωγων προϊόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, υπολογίζεται βάσει των δασμών που θα οφείλονταν αν τα προς τελειοποίηση εμπορεύματα θα πληρούσαν τους όρους για την υπαγωγή τους στο προτιμησιακό δασμολογικό καθεστώς.

4. Αν τα παράγωγα προϊόντα προέρχονται από τελειοποίηση εμπορευμάτων που βρίσκονταν πριν στη χώρα με το καθεστώς της τελειοποίησης για επανεξαγωγή, το ποσό που αφαιρείται από τους εισαγωγικούς δασμούς των παράγωγων προϊόντων, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, μειώνεται κατά το ποσό των δασμών που θα οφείλονταν για τα εμπορεύματα, που εισήχθησαν με το καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής αν αυτά κατά την αρχική εισαγωγή τους είχαν τεθεί σε ανάλωση.

5. Σε περίπτωση εφαρμογής της παρ. 2 του άρθρου 46 του παρόντος και εφόσον στις ανταλλαγές μεταξύ του κράτους – μέλους της προσωρινής εξαγωγής και της Ελλάδας εισπράττονται εισαγωγικοί δασμοί, το ποσό που αφαιρείται από τους εισαγωγικούς δασμούς των παράγωγων προϊόντων σύμφωνα με τις παραπάνω παραγράφους μειώνεται κατά το ποσό των δασμών που θα οφείλονταν για τα προς τελειοποίηση εμπορεύματα αν αυτά εισάγονταν στην Ελλάδα απευθείας από το κράτος – μέλος της προσωρινής εξαγωγής.

Άρθρο 48

1. Για τον υπολογισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγούμενου άρθρου, της μερικής ή ολικής απαλλαγής των παράγωγων προϊόντων, λαμβάνονται υπόψη οι τυχόν συμβατικοί δασμοί που υπάρχουν και εφόσον αυτοί είναι μικρότεροι των γενικών (αυτόνομων) δασμών.

2. Για την εφαρμογή των διατάξεων του προηγούμενου άρθρου το ποσό των δασμών που αναλογεί στα εμπορεύματα που έχουν εξαχθεί προσωρινά υπολογίζεται ανάλογα:

α. Με την αξία και το συντελεστή δασμού που ίσχυε κατά το χρόνο τελωνισμού σε ανάλωση των παράγωγων προϊόντων.

β. Με το είδος και την ποσότητα αυτών κατά το χρόνο της προσωρινής εξαγωγής των όπως παρακάτω:

αα) Αν χρησιμοποιείται ένα είδος προσωρινά εξαχθέντος εμπορεύματος για την παραγωγή ενός μόνο είδους παράγωγου προϊόντος, λαμβάνεται υπόψη η ποσότητα του προσωρινά εξαχθέντος εμπορεύματος που απαιτήθηκε για την κατασκευή του παράγωγου.

ββ) Αν χρησιμοποιούνται περισσότερα είδη προσωρινά εξαχθέντων εμπορευμάτων για την κατασκευή ενός μόνο είδους παράγωγου προϊόντος, λαμβάνονται υπόψη οι ποσότητες των προσωρινά εξαχθέντων εμπορευμάτων που απαιτήθηκαν για την κατασκευή του παραγώγου.

γγ) Αν χρησιμοποιείται ένα μόνο είδος προσωρινά εξαχθέντος εμπορεύματος για την κατασκευή περισσοτέρων ειδών παράγωγων προϊόντων, τότε:

Εφόσον είναι δυνατό να καθορισθεί η ποσότητα όλων των συστατικών στοιχείων των παράγωγων προϊόντων, λαμβάνεται υπόψη η ποσότητα όλων των συστατικών στοιχείων του προσωρινά εξαχθέντος εμπορεύματος που χρησιμοποιήθηκε για καθένα από αυτά.

Εφόσον δεν είναι δυνατή η εφαρμογή των διατάξεων της προηγούμενης περίπτωσης, για τον καθορισμό της ποσότητας του προσωρινά εξαχθέντος εμπορεύματος που ενσωματώθηκε σε καθένα από τα παράγωγα προϊόντα, λαμβάνεται υπόψη ο λόγος της αξίας κάθε παράγωγου προϊόντος προς τη συνολική αξία όλων των παράγωγων προϊόντων κατά την ίδια χρονολογία.

δδ) Αν χρησιμοποιούνται περισσότερα προσωρινά εξαχθέντα εμπορεύματα για την κατασκευή περισσότερων ειδών παράγωγων προϊόντων, για τον καθορισμό της ποσότητας των προσωρινά εξαχθέντων εμπορευμάτων που έχει ενσωματωθεί σε καθένα από τα παράγωγα προϊόντα εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις της προηγούμενης περίπτωσης γγ.

3. Για τον υπολογισμό σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο, της μερικής ή ολικής απαλλαγής των παράγωγων προϊόντων το ποσό των εισαγωγικών δασμών που αναλογούν σ΄ αυτά δεν μπορεί να τροποποιείται:

α) με νομισματικές συμψηφιστικές εισφορές

β) με συμπληρωματικούς δασμούς ή συμπληρωματικές εισφορές που προβλέπονται από:

– το άρθρο 14 παρ. 2 του Κανονισμού ΕΟΚ 2727/75 (Ε.Ε. αριθ. Ν. 281/1/75)

– το άρθρο 18 παρ. 1 του Κανονισμού ΕΟΚ 2759/75 (Ε.Ε. αριθ. Ν. 282/1/75)

– το άρθρο 8 παρ. 1 του Κανονισμού ΕΟΚ 2771/75 (Ε.Ε. αριθ. Ν. 282/49/75)

– το άρθρο 8 παρ. 1 του Κανονισμού ΕΟΚ 2777/75 (Ε.Ε. αριθ. Ν. 282/77/75)

και που θα καταβάλλονταν για τα εμπορεύματα τα οποία έχουν εξαχθεί προσωρινά, σε περίπτωση που αυτά θα εισάγονται στη χώρα από το κράτος που έγιναν οι εργασίες τελειοποίησης.

4. Για τον υπολογισμό, σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο, της δασμολογικής επιβάρυνσης των παράγωγων προϊόντων, οι εισαγωγικοί δασμοί, που εφαρμόζονται για τα παράγωγα προϊόντα που επανεισάγονται και για τα εμπορεύματα που εξάγονται προσωρινά, δεν μπορεί να τροποποιούνται με τις συμψηφιστικές εισφορές προένταξης που προβλέπεται από την Πράξη Προσχώρησης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

5. Εφόσον αποδεικνύεται ότι η επιδιόρθωση ενός εμπορεύματος έγινε στο εξωτερικό δωρεάν είτε από συμβατική δέσμευση ή από υποχρέωση που απορρέει από εγγύηση είτε γιατί το εμπόρευμα είναι ελαττωματικής κατασκευής, το παράγωγο προϊόν που επανεισάγεται δεν υπόκειται στην καταβολή συμψηφιστικών δασμών.

Η απαλλαγή που προβλέπεται από τη διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται, εφόσον κατά τον αρχικό τελωνισμό σε ανάλωση των εμπορευμάτων που είχαν εξαχθεί προσωρινά λήφθηκε υπόψη η ελαττωματικότητά τους κατά τον υπολογισμό της δασμολογητέας αξίας.

Άρθρο 49

1. Εφόσον δικαιολογείται από τις περιστάσεις, η αρμόδια αρχή μπορεί να εγκρίνει την επανεισαγωγή των εμπορευμάτων που είχαν εξαχθεί για τελειοποίηση στην ίδια κατάσταση που είχαν εξαχθεί ή με τη μορφή ενδιάμεσων προϊόντων.

2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται και στην περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 46 του παρόντος νόμου.

3. Κατά την εφαρμογή των παραπάνω παραγράφων 1 και 2 ισχύουν, ανάλογα με την περίπτωση, οι διατάξεις του παρόντος που προβλέπονται για τα παράγωγα προϊόντα.

Εξαιρετικά, για τη δασμολογική μεταχείριση των εμπορευμάτων που επανεισάγονται στην κατάσταση που έχουν εξαχθεί εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κανονισμού ΕΟΚ 754/1976 (Ε.Ε. αριθ. Ν. 89/1/76).

Άρθρο 50

1. Με την επιφύλαξη των ειδικότερων ρυθμίσεων που ορίζονται στα επόμενα άρθρα 51, 52, 53 και 54, οι διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου για τα παράγωγα προϊόντα εφαρμόζονται ανάλογα και για τα εισαγόμενα στη χώρα προϊόντα αντικατάστασης, σύμφωνα με το καθεστώς της σταθερής ανταλλαγής.

2. Ως καθεστώς σταθερής ανταλλαγής νοείται η εισαγωγή προϊόντων σε αντικατάσταση εμπορευμάτων που έχουν εξαχθεί σε τρίτες προς την Ε.Ο.Κ. χώρες για επισκευή ή επαναγορά στην αρχική τους κατάσταση ή για αποκατάσταση της λειτουργικότητάς τους. Τα εμπορεύματα που έχουν εξαχθεί καλούνται εφεξής «εμπορεύματα εξαγωγής», ενώ εκείνα που εισάγονται σε αντικατάστασή τους «προϊόντα αντικατάστασης».

Άρθρο 51

1. Το δικαίωμα του καθεστώτος της σταθερής ανταλλαγής χορηγείται με άδεια της αρμόδιας αρχής, που εκδίδεται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου, η οποία υποβάλλεται πριν από την εξαγωγή των εμπορευμάτων ή την προκαταβολική εισαγωγή των προϊόντων αντικατάστασης.

2. Η άδεια δεν χορηγείται:

α. Για εμπορεύματα που έχουν εισαχθεί προσωρινά για τελειοποίηση και επανεξαγωγή.

β. Για εμπορεύματα που υπάγονται στην κοινή αγροτική πολιτική των Κρατών – μελών της ΕΟΚ ή στο ειδικό καθεστώς που εφαρμόζεται σύμφωνα με το άρθρο 235 της Συνθήκης ίδρυσης της ΕΟΚ, για ορισμένα εμπορεύματα που προκύπτουν ύστερα από επεξεργασία γεωργικών προϊόντων.

γ. Εφόσον διαπιστώνεται ότι η εφαρμογή του καθεστώτος της σταθερής ανταλλαγής έχει αδικαιολόγητα πλεονεκτήματα, όσον αφορά την απαλλαγή από τους εισαγωγικούς δασμού.

Άρθρο 52

1. Τα προϊόντα αντικατάστασης πρέπει να ανήκουν στην ίδια δασμολογική κλάση με τα εμπορεύματα εξαγωγής, να έχουν την ίδια εμπορική ποιότητα και να φέρουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα έφεραν τα εμπορεύματα εξαγωγής αν είχαν υποστεί σχετική επισκευή.

2. Επίσης με την επιφύλαξη των διατάξεων της επόμενης παραγράφου, εφόσον τα εμπορεύματα εξαγωγής είχαν χρησιμοποιηθεί πριν από την εξαγωγή τους, πρέπει και τα προϊόντα αντικατάστασης να έχουν υποστεί ανάλογη χρήση κατά το χρόνο της εισαγωγής τους.

3. Κατεξαίρεση εκείνων που ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο, είναι δυνατό τα προϊόντα αντικατάστασης να μην έχουν χρησιμοποιηθεί, όπως τα εμπορεύματα εξαγωγής, εφόσον αυτά παρέχονται δωρεάν είτε από συμβατική υποχρέωση (εγγύηση) είτε από νομοθετική πράξη είτε από ελαττωματική κατασκευή, με την προϋπόθεση ότι εισάγονται μέσα σε 12 μήνες από την χρονολογία του τελωνισμού των εμπορευμάτων εξαγωγής. Η προθεσμία αυτή μπορεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εφόσον υπάρχει ανάγκη, να παραταθεί με άδεια της αρμόδιας αρχής.

Άρθρο 53

Άρθρο 54

1. Η εισαγωγή των προϊόντων αντικατάστασης πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από το δικαιούχο της άδειας ή από άλλο πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό του δικαιούχου.

2. Με την επιφύλαξη άλλων κοινοτικών ρυθμίσεων, στο καθεστώς της σταθερής ανταλλαγής δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 46 του παρόντος.

3. Για τον υπολογισμό, σύμφωνα με το άρθρο 47 του παρόντος, της μερικής ή ολικής απαλλαγής των προϊόντων αντικατάστασης από δασμούς λαμβάνονται υπόψη, στις περιπτώσεις εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 53, για τον υπολογισμό των δασμών που αναλογούν στα εμπορεύματα εξαγωγής, ο συντελεστής δασμού, η ποσότητα, ο τύπος και η αξία, την οποία είχαν τα εμπορεύματα αυτά κατά το χρόνο της κατάθεσης της διασάφησης εξαγωγής.

4. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν για τη χορήγηση του δικαιώματος του καθεστώτος της σταθερής ανταλλαγής, τα χρονικά όρια μέσα στα οποία πρέπει να πραγματοποιείται η εισαγωγή των προϊόντων αντικατάστασης και η εξαγωγή των εμπορευμάτων εξαγωγής και γενικά όλες οι αναγκαίες διατυπώσεις, για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 50 – 54 του παρόντος.

Άρθρο 55

1. Οι αμφισβητήσεις, που προκύπτουν κατά την εφαρμογή του παρόντος κεφαλαίου στο στάδιο τελωνισμού των παράγωγων και ενδιάμεσων προϊόντων ή των προϊόντων αντικατάστασης, λύνονται σε διοικητικό επίπεδο από τις αρμόδιες Επιτροπές Τελωνειακών Αμφισβητήσεων.

2. Με απόφαση του Υπουργού των Οικονομικών ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος κεφαλαίου.

Άρθρο 56

1. Με την επιφύλαξη άλλων κοινοτικών διατάξεων, το καθεστώς της προσωρινής εξαγωγής εμπορευμάτων για τελειοποίηση και επανεισαγωγή, εφαρμόζεται ανάλογα και για τα εγχώρια προϊόντα που αποστέλλονται για το σκοπό αυτόν στα λοιπά κράτη – μέλη της Ε.Ο.Κ.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 4 του Ν. 1798/1988 (ΦΕΚ Α 166).

2. Για όσο χρόνο στις ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και λοιπών κρατών – μελών της Ε.Ο.Κ. προβλέπεται είσπραξη εισαγωγικών δασμών, για τον υπολογισμό σύμφωνα με το άρθρο 47 του παρόντος κεφαλαίου της μερικής ή συνολικής απαλλαγής των παράγωγων ή ενδιάμεσων προϊόντων που εισάγονται στη χώρα από άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ο.Κ. λαμβάνονται υπόψη οι δασμοί που εφαρμόζονται κατά το χρόνο του τελωνισμού, τόσο στα παράγωγα προϊόντα, όσο και στα εμπορεύματα που έχουν εξαχθεί προσωρινά για τελειοποίηση.

Κατ΄ εξαίρεση τα σισυροδέρματα της παραγράφου 13 του άρθρου 4 του Ν. 231/1969 (ΦΕΚ 130) που επανεισάγονται από τα άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ο.Κ. απαλλάσσονται των δασμών που προβλέπονται γι΄ αυτά.

3. Για την εφαρμογή των λοιπών, πλην των δασμών, φορολογικών επιβαρύνσεων εισαγωγής στα επανεισαγόμενα παράγωγα ή ενδιάμεσα προϊόντα, λαμβάνεται υπόψη η αξία που προστέθηκε στη χώρα τελειοποίησης για τη λήψη των προϊόντων αυτών και οι συντελεστές που ισχύουν κατά το χρόνο του τελωνισμού τους.

4. Για τα παράγωγα ή ενδιάμεσα προϊόντα, που θα εισάγονται κατεφαρμογή του καθεστώτος του άρθρου 46, για τον υπολογισμό των λοιπών, πλην των δασμών, φορολογικών επιβαρύνσεων, τα προϊόντα αυτά θεωρείται ότι εισάγονται για πρώτη φορά, χωρίς καμιά μείωση της αναλογούσας φορολογικής επιβάρυνσης.

5. Οι διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του παρόντος άρθρου ισχύουν από τη δημοσίευση του παρόντος. Κατεξαίρεση, για τα επανεισαγόμενα σισυροδέρματα η διάταξη της παραγράφου 2 ισχύει από 1 Ιανουαρίου 1982.

6. Η εξαγωγή προσωρινά εμπορευμάτων στο εξωτερικό με το καθεστώς της παραγράφου 12 του άρθρου 3 του από 25.7.1920 Β.Δ/τος (ΦΕΚ 170) και άρθρου 7 του Α.Ν. 500/1968 (ΦΕΚ 179) πριν από την 1.1.1981 διέπεται, κατά την επανεισαγωγή του στη χώρα, από τις διατάξεις των νόμων αυτών.

Άρθρο 57

1. Η ατέλεια, που προβλέπεται από την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του κανονισμού ΕΟΚ 1544/69 (ΕΕ αριθ. Ν. 191/69), όπως αυτός τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τους κανονισμούς 1818/75 (ΕΕ αρ. Ν. 185/75), 3061/78 (Ε.Ε. Ν. 366/78) και 3313/81 (Ε.Ε. Ν. 334/81) προκειμένου για ταξιδιώτες ηλικίας κάτω των 15 χρονών, περιορίζεται σε είκοσι (20) Ευρωπαϊκές Νομισματικές Μονάδες (ECU).

To ποσό αυτό από 1-1-1982 αυξάνεται σε εικοσιτρείς (23) ECU)

2. Η ατέλεια, που προβλέπεται από την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του κανονισμού ΕΟΚ 1544/69, όπως αυτός τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τους κανονισμούς 1818/75, 3061/78 και 3313/81, για εμπορεύματα που εισάγονται από πρόσωπα στο πλαίσιο της παραμεθόριας κυκλοφορίας μεταξύ τρίτων προς την ΕΟΚ χωρών και Ελλάδας, καθώς και από το προσωπικό των μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιούνται για τη διακίνηση ταξιδιωτών και εμπορευμάτων μεταξύ τρίτων προς την ΕΟΚ χωρών και Ελλάδας, περιορίζεται σε δεκαπέντε (15) Ευρωπαϊκές Νομισματικές Μονάδες.

3. Για τα παρακάτω εμπορεύματα, που εισάγονται από τα πρόσωπα της προηγούμενης παραγράφου, χορηγείται ατέλεια μέχρι την ποσότητα που αναφέρεται σε καθένα ξεχωριστά:

α) Καπνιστά προϊόντα:

τσιγάρα 40 τεμ.

ή πουράκια δηλαδή πούρα βάρους όχι παραπάνω από 3 γραμμάρια το τεμάχιο 20 τεμ.

ή πούρα 10 τεμ.

ή καπνός για κάπνισμα 50 γραμ.

β) Οινοπνευματώδη ποτά:

ποτά αποσταγμένα και ποτά οινοπνευματώδη με βαθμό οινοπνεύματος πάνω από 22% VOL: ? λίτρου ή ποτά αποσταγμένα και ποτά οινοπνευματώδη, ποτά ορεκτικά με βάση το κρασί από σταφύλια ή το οινόπνευμα, με βαθμό οινοπνεύματος ίσο ή κάτω από 22% VOL:

κρασιά αφρώδη, κρασιά – λικέρ 1 λίτρο

κρασιά κοινά (όχι αφρώδη) 1 λίτρο

γ) Αρώματα 25 γραμ.

και νερό Κολωνίας 100 γραμ.

Άρθρο 58

1. Απαλλάσσονται από το φόρο κύκλου εργασιών, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και όλους γενικά τους φόρους που εισπράττονται κατά την εισαγωγή, τα εμπορεύματα που περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές των ταξιδιωτών, οι οποίοι προέρχονται από τρίτες προς την ΕΟΚ χώρες, εφόσον πρόκειται για εμπορεύματα που δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα και η συνολική αξία τους δεν είναι πάνω από σαράντα (40) Ευρωπαϊκές Νομισματικές Μονάδες (ECU) για κάθε πρόσωπο, προκειμένου δε για ταξιδιώτες ηλικίας κάτω των 15 χρονών, από είκοσι (20) ECU.

Τα παραπάνω ποσά των ECU από 1-1-1982 αυξάνονται σε 45 και 23 αντίστοιχα.

2. Απαλλάσσονται από το φόρο κύκλου εργασιών, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και όλους γενικά τους φόρους, που εισπράττονται κατά την εισαγωγή, τα εμπορεύματα που περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές των ταξιδιωτών της προηγούμενης παραγράφου, στα οποία σύμφωνα με τις προεισαγωγικές διατάξεις του Κοινού Τελωνειακού Δασμολογίου, εφαρμόζεται κατ΄ αποκοπή δασμός 10% επί της αξίας τους.

3. Απαλλάσσονται από το φόρο κύκλου εργασιών, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και όλους γενικά τους φόρους, που εισπράττονται κατά την εισαγωγή, τα εμπορεύματα, τα οποία βρίσκονται σε ελεύθερη κυκλοφορία στα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ο.Κ., που έχουν αποκτηθεί σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανόνες φορολογίας σ΄ ένα κράτος – μέλος και τα οποία περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές των ταξιδιωτών, που προέρχονται από τα άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ο.Κ., εφόσον πρόκειται για εισαγωγές, που δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα και η συνολική αξία αυτών δεν είναι πάνω από εκατόν ογδόντα (180) Ευρωπαϊκές Νομισματικές Μονάδες (ECU) για κάθε πρόσωπο, προκειμένου δε για ταξιδιώτες ηλικίας κάτω των 15 χρονών από πενήντα (50) ECU. Τα παραπάνω ποσά των ECU από 1.1.1983 αυξάνονται σε διακόσιες δέκα (210) και εξήντα (60) αντίστοιχα.

4. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις που η διακίνηση του ταξιδιώτη γίνεται:

α) Με τη διέλευση από το έδαφος μιας τρίτης προς την ΕΟΚ χώρας. Η πτήση πάνω από το έδαφος τρίτης προς την ΕΟΚ χώρας, χωρίς προσγείωση, δε θεωρείται διέλευση από το έδαφός της.

β) Με αρχική αναχώρηση του ταξιδιώτη από τμήμα εδάφους κράτους – μέλους, στο οποίο ο φόρος κύκλου εργασιών και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης δεν επιβάλλονται στα εμπορεύματα που καταναλώνονται σ΄ αυτό.

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις ο ταξιδιώτης πρέπει να είναι σε θέση ν΄ αποδείξει ότι τα εμπορεύματα, που μεταφέρει στις αποσκευές του, έχουν αποκτηθεί σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανόνες φορολογίας σ΄ ένα από τα κράτη – μέλη και δεν έχουν επιστραφεί ο Φ.Κ.Ε. και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, διαφορετικά εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού.

5. Σε καμιά περίπτωση ταξιδιώτες, που προέρχονται από τρίτες προς την ΕΟΚ χώρες και περνούν από ένα άλλο κράτος – μέλος ή προέρχονται από ένα κράτος – μέλος και περνούν από τρίτες προς την ΕΟΚ χώρες, δεν μπορούν να πάρουν ατελώς εμπορεύματα, πέρα από το όριο που προβλέπεται, κατά περίπτωση, από την παραπάνω παράγραφο 3.

6. Όταν η συνολική αξία περισσότερων εμπορευμάτων ξεπερνά κατά ταξιδιώτη τα όρια που αναφέρονται στις παραπάνω παραγράφους 1 και 3, η ατέλεια χορηγείται μέχρι να συμπληρωθούν τα όρια αυτά για εκείνα τα εμπορεύματα, τα οποία, αν εισάγονταν μεμονωμένα, θα μπορούσαν να παραδοθούν ατελώς, εφόσον είναι γνωστό ότι η αξία ενός εμπορεύματος δεν μπορεί να κατατμηθεί.

Άρθρο 59
Για την εφαρμογή των διατάξεων του κεφαλαίου αυτού:

α) Ως «προσωπικές αποσκευές» νοούνται το σύνολο των αποσκευών που μπορεί ο ταξιδιώτης να παρουσιάσει στην τελωνειακή υπηρεσία κατά την άφιξή του στην Ελλάδα καθώς επίσης και εκείνες, που παρουσιάζει αργότερα στην ίδια υπηρεσία, εφόσον αυτές είχαν καταχωρηθεί κατά το χρόνο της αναχώρησής του, ως συνοδευόμενες αποσκευές, από την εταιρεία που ανέλαβε την μεταφορά του ταξιδιώτη.

Δεν θεωρούνται προσωπικές αποσκευές τα φορητά δοχεία που περιέχουν καύσιμα.

Στην περίπτωση όμως που ταξιδιώτης μπαίνει στην Ελλάδα με μεταφορικό μέσο που κινείται με κινητήρα, χορηγείται φορολογική ατέλεια για ποσότητα καυσίμου, που περιέχεται σε τέτοια δοχεία, μέχρι δέκα (10) λίτρα.

β) Για τον καθορισμό της ατέλειας που προβλέπεται στο άρθρο 58 δεν λαμβάνεται υπόψη η αξία των προσωπικών ειδών που εισάγονται προσωρινά ή επανεισάγονται ύστερα από προσωρινή εξαγωγή τους.

γ) Θεωρούνται ότι δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα οι εισαγωγές εμπορευμάτων που:

αα) Παρουσιάζουν ευκαιριακό χαρακτήρα και

ββ) Περιλαμβάνουν αποκλειστικά και μόνο εμπορεύματα που προορίζονται για προσωπική ή οικογενειακή χρήση των ταξιδιωτών ή για να προσφερθούν σαν δώρα και για τα οποία δε γεννιέται καμιά αμφιβολία από τη φύση και την ποσότητά τους ότι δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα.

Άρθρο 60
Εκτός από τις ατέλειες που προβλέπονται στο άρθρο 58 απαλλάσσονται από το φόρο κύκλου εργασιών, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και όλους γενικά τους φόρους και τέλη, που εισπράττονται κατά την εισαγωγή, τα παρακάτω, κατά κατηγορία ταξιδιωτών, εμπορεύματα μέχρι τις ποσότητες που αναφέρονται σε καθένα ξεχωριστά:

Ταξιδιώτες προερχόμενοι από τρίτες προς την ΕΟΚ χώρες.

Ταξιδιώτες προερχόμενοι από τα λοιπά κράτη – μέλη της ΕΟΚ

1. α) Καπνικά προϊόντα:

Τσιγάρα ή πουράκια, δηλαδή πούρα βάρους όχι παραπάνω από 3 γραμμάρια το τεμάχιο ή πούρα ή καπνός για κάπνισμα

β) Οινοπνευματώδη ποτά:

ποτά αποσταγμένα και ποτά οινοπνευματώδη με βαθμό οινοπνεύματος πάνω από 22% VOL ή ποτά αποσταγμένα και ποτά οινοπνευματώδη, ποτά ορεκτικά με βάση το κρασί από σταφύλια ή το οινόπνευμα με βαθμό οινοπνεύματος ίσο ή κάτω από 22% VOL κρασιά αφρώδη, κρασιά «λικέρ» κρασιά κοινά (όχι αφρώδη)

γ) Αρώματα και νερό Κολωνίας

δ) Καφές ή εκχυλίσματα και αρώματα καφέ

ε) Τσάι ή εκχυλίσματα και αρώματα τσαγιού

200 τεμάχια

100 τεμάχια

50 τεμάχια

250 γραμμάρια

1 μπουκάλι περιεκτικότητας από 0,70 μέχρι 1 λίτρο

2 λίτρα συνολικά

2 λίτρα συνολικά

50 γραμμάρια

? λίτρου

500 γραμμάρια

200 γραμμάρια

100 γραμμάρια

40 γραμμάρια

300 τεμάχια

150 τεμάχια

75 τεμάχια

400 γραμμάρια

1,5 λίτρα συνολικά

4 λίτρα συνολικά

4 λίτρα συνολικά

75 γραμμάρια

3/8 λίτρου

750 γραμμάρια

300 γραμμάρια

150 γραμμάρια

60 γραμμάρια

2. Δεν δικαιούνται ατέλειες:

α) Οι ταξιδιώτες ηλικίας κάτω των 17 χρονών για τα εμπορεύματα που αναφέρονται στην παραπάνω παράγραφο 1 με στοιχεία α΄ και β΄ και

β) Οι ταξιδιώτες ηλικίας κάτω των 15 χρονών για τα εμπορεύματα που αναφέρονται στην ίδια παράγραφο, με στοιχεία α΄, β΄ και δ΄.

3. Η ατέλεια που προβλέπεται στην παραπάνω παράγραφο 1 στήλη ΙΙ χορηγείται επίσης και στις περιπτώσεις εκείνες που το ταξίδι γίνεται μεταξύ των άλλων κρατών – μελών και της Ελλάδας, με τις προϋποθέσεις της παραγράφου 4 του άρθρου 58 του νόμου αυτού. Αν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις αυτές, η ατέλεια χορηγείται για τις ποσότητες που αναφέρονται στη στήλη Ι της ίδιας παραγράφου 1.

4. Σε καμιά περίπτωση ταξιδιώτες που προέρχονται από τρίτες προς την ΕΟΚ χώρες και περνούν από ένα άλλο κράτος – μέλος ή προέρχονται από ένα άλλο κράτος – μέλος και περνούν από τρίτες προς την ΕΟΚ χώρες, δεν μπορούν να πάρουν ατελώς εμπορεύματα πέρα από το όριο που προβλέπεται, κατά περίπτωση, στην παραπάνω παράγραφο 1 στήλη ΙΙ.

Άρθρο 61

1. Απαλλάσσονται από το φόρο κύκλου εργασιών, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και όλους γενικά τους φόρους και τέλη που εισπράττονται κατά την εισαγωγή, τα εμπορεύματα που βρίσκονται σε ελεύθερη κυκλοφορία στα κράτη – μέλη της ΕΟΚ και εισάγονται από το προσωπικό των μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιούνται για τη διακίνηση ταξιδιωτών και εμπορευμάτων μεταξύ ενός κράτους – μέλους και της Ελλάδας, εφόσον πρόκειται για εισαγωγές που δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα και η συνολική αξία τους είναι μέχρι σαράντα (40) Ευρωπαϊκές Νομισματικές Μονάδες (ECU) για κάθε πρόσωπο.

2. Εκτός από την ατέλεια που προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο 1 απαλλάσσονται των ίδιων επιβαρύνσεων τα παρακάτω εμπορεύματα που εισάγονται από ένα άλλο κράτος – μέλος από τα παραπάνω πρόσωπα, μέχρι τις ποσότητες που αναφέρονται σε καθένα ξεχωριστά.

α) Καπνικά προϊόντα:

τσιγάρα 40 τεμάχια

ή πουράκια, δηλαδή πούρα βάρους όχι παραπάνω από 3 γραμμάρια το τεμάχιο 20 τεμάχια

ή πούρα 10 τεμάχια

ή καπνός για κάπνισμα 50 γραμ.

β) Οινοπνευματώδη ποτά:

ποτά αποσταγμένα και ποτά οινοπνευματώδη με βαθμό οινοπνεύματος πάνω από 22% VOL ? λίτρου

ή ποτά αποσταγμένα και ποτά οινοπνευματώδη, ποτά ορεκτικά με βάση το κρασί από σταφύλια ή το οινόπνευμα με βαθμό οινοπνεύματος ίσο ή κάτω από 22% VOL κρασιά αφρώδη, κρασιά «λικέρ» 1 λίτρο και κρασιά κοινά (όχι αφρώδη) 1 λίτρο

γ) Αρώματα 25 γραμ. και νερό Κολωνίας 100 γραμ.

3. Απαλλάσσονται από τις επιβαρύνσεις που αναφέρθηκαν στην παραπάνω παράγραφο 1 τα εμπορεύματα, που εισάγονται από τρίτες προς την ΕΟΚ χώρες, από πρόσωπα που διαμένουν σε παραμεθόρια ζώνη ή από εργάτες παραμεθόριων ζωνών ή από το προσωπικό των μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιούνται στη διακίνηση ταξιδιωτών και εμπορευμάτων μεταξύ τρίτων προς την ΕΟΚ χωρών και Ελλάδας, εφόσον πρόκειται για εισαγωγές που δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα και η συνολική αξία τους είναι μέχρι δεκαπέντε (15) Ευρωπαϊκές Νομισματικές Μονάδες (ECU) για κάθε πρόσωπο. Επίσης χορηγείται ατέλεια για τα εμπορεύματα και τις αντίστοιχες ποσότητες αυτών, που αναφέρονται στην παραπάνω παράγραφο 2.

4. Οι περιορισμοί που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο δεν εφαρμόζονται όταν τα πρόσωπα αυτά αποδεικνύουν ότι δεν επανέρχονται από παραμεθόρια ζώνη τρίτης προς την ΕΟΚ χώρας.

Παρόλα αυτά οι περιορισμοί που αναφέρονται στις παραπάνω παραγράφους 1, 2 και 3 εφαρμόζονται στους εργάτες των παραμεθόριων ζωνών και στο προσωπικό των μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιούνται στη διεθνή διακίνηση ταξιδιωτών και εμπορευμάτων, όταν εισάγουν εμπορεύματα με την ευκαιρία μετακίνησής τους, που γίνεται στα πλαίσια της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

5. Για την εφαρμογή των διατάξεων των προηγούμενων παραγράφων 3 και 4 νοούνται:

Ως «παραμεθόρια ζώνη» ζώνη, η οποία δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 15 χιλιόμετρα σε βάθος και ευθεία γραμμή, που υπολογίζεται από τη γραμμή των συνόρων.

Στη ζώνη αυτή περιλαμβάνονται οι δήμοι και κοινότητες το έδαφος των οποίων έστω και για ένα μέρος συμπεριλαμβάνεται σ΄ αυτή.

Ως «εργάτης παραμεθόριας ζώνης» κάθε πρόσωπο που εξαιτίας της επαγγελματικής του δραστηριότητας πηγαίνει για εργασία από την άλλη μεριά των συνόρων.

Άρθρο 62
Τα εμπορεύματα που ανήκουν στις δασμολογικές κλάσεις 71.07 και 71.08 του Κοινού Τελωνειακού Δασμολογίου εξαιρούνται από τις ατέλειες που προβλέπονται από τις διατάξεις του κεφαλαίου αυτού.

Άρθρο 63

1. Με την επιφύλαξη του συστήματος που εφαρμόζεται στις πωλήσεις των καταστημάτων, που βρίσκονται κάτω από τελωνειακό έλεγχο, τα οποία πωλούν αφορολόγητα αντικείμενα, κάθε ταξιδιώτης που έχει την κατοικία, τη συνήθη διαμονή ή το κέντρο της επαγγελματικής του δραστηριότητας εκτός Ελλάδας, ο οποίος αναχωρεί για το εξωτερικό και έχει στις προσωπικές του αποσκευές αντικείμενα που η αξία για το καθένα μαζί με τους φόρους είναι πάνω από το προβλεπόμενο εκάστοτε ανώτατο όριο ατελείας, δικαιούται επιστροφής του φόρου κύκλου εργασιών, που πλήρωσε για την αγορά των αντικειμένων αυτών.

Για την εφαρμογή των διατάξεων του προηγούμενου εδαφίου θεωρούνται:

α) Ως «κατοικία» ή «συνήθης διαμονή» ο τόπος που αναφέρεται ή προκύπτει από το διαβατήριο ή το δελτίο ταυτότητας ή, αν δεν υπάρχουν αυτά, από οποιοδήποτε άλλο έγκυρο έγγραφο ταυτότητας.

β) Ως «αντικείμενο» ένα εμπόρευμα ή ομάδα εμπορευμάτων που αποτελούν συνήθως ένα σύνολο.

2. Με αποφάσεις του Υπουργού των Οικονομικών καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καθώς και κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου.

3. Η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού αρχίζει από τη θέση σε ισχύ του νόμου «περί επιβολής φόρου επί της προστιθέμενης αξίας» (Φ.Π.Α.).

Άρθρο 64

1. Για την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων, η αντίστοιχη αξία σε δραχμές της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Μονάδας ECU καθορίζεται μια φορά το χρόνο με απόφαση του Υπουργού των Οικονομικών, σύμφωνα με τους ισχύοντες συντελεστές κατά την πρώτη εργάσιμη ημέρα του Οκτωβρίου και εφαρμόζεται από την 1 η Ιανουαρίου του επόμενου χρόνου.

2. Με αποφάσεις του Υπουργού των Οικονομικών μπορεί:

α) Να στρογγυλοποιούνται τα ποσά σε δραχμές, που ισχύουν για τις ατέλειες που προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού, τα οποία προκύπτουν από τη μετατροπή των Ευρωπαϊκών Νομισματικών Μονάδων (ECU). Η στρογγυλοποίηση αυτή δεν μπορεί να ξεπεράσει την αντίστοιχη αξία σε δραχμές των δύο (2) ECU.

β) Να διατηρούνται τα ποσά σε δραχμές, που ισχύουν για τις παραπάνω ατέλειες και μετά την ετήσια αναπροσαρμογή, που αναφέρεται στην παράγραφο 1, εφόσον τα ποσά αυτά χωρίς την παραπάνω στρογγυλοποίηση θα μεταβάλλονται λόγω οποιασδήποτε νέας μετατροπής της αξίας της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Μονάδας (ECU), σε ποσοστό μικρότερο του 5%.

3. Τα όρια των ατελειών, που προβλέπονται από τις διατάξεις του κεφαλαίου αυτού, μπορούν με απόφαση του Υπουργού των Οικονομικών να προσαρμόζονται σε εκείνα που θα καθορίζονται κάθε φορά από σχετικές κοινοτικές πράξεις.

Άρθρο 65
Όπου οι διατάξεις, που παραμένουν σε ισχύ του Ν.Δ./τος 2544/1953 (ΦΕΚ 227) και του Ν. 2778/1954 (ΦΕΚ 45) παραπέμπουν σε διατάξεις του Ν.Δ. 2544/1953, οι οποίες καταργούνται με το άρθρο 101 του παρόντος νόμου θα εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του Κανονισμού ΕΟΚ 1544/69, όπως αυτός τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τους κανονισμούς 1818/75, 3061/78 και 3313/81 καθώς επίσης και οι σχετικές διατάξεις των άρθρων 57 μέχρι 63 του παρόντος νόμου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
Φορολογική μεταχείριση εμπορευμάτων που αποτελούν αντικείμενο μικρών αποστολών.

Άρθρο 66

1. Είδη που αποτελούν αντικείμενο μικρών αποστολών, μη εμπορικού χαρακτήρα, σύμφωνα με την έννοια του άρθρου 67, που στέλνονται από ιδιώτες του εξωτερικού σε παραλαβή άλλων ιδιωτών στην Ελλάδα, απαλλάσσονται από τους φόρους, Φ.Π.Α. τέλη, εισφορές και δικαιώματα που εισπράττονται κατά την εισαγωγή”.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το  άρθρο 122, παρ.1 του Ν.1684/1987, ΦΕΚ Α 18, η ισχύς του οποίου αρχίζει από 1.1.1987.

2. Οι απαλλαγές που προβλέπονται από την προηγούμενη παράγραφο δεν ισχύουν για τα παρακάτω είδη.

α) Αλκοόλες και αλκοολούχα ποτά: – απεσταγμένα ποτά και άλλα οινοπνευματώδη ποτά, που έχουν αλκοολικό τίτλο πάνω από 22% VOL αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη 80% VOL και περισσότερο, πάνω από μία φιάλη συνήθους μεγέθους (1 λίτρο). – απεσταγμένα ποτά και οινοπνευματώδη ποτά, απεριτίφ με βάση το κρασί ή την αλκοόλη, τάφια σακέ η ομοειδή ποτά που έχουν αλκοολικό τίτλο 22% VOL ή λιγότερο κρασιά αφρώδη, κρασιά λικέρ, πάνω από μία φιάλη συνήθους μεγέθους (1 λίτρο). – μη αφρώδεις οίνοι, πάνω από 2 λίτρα.
β) Καπνικά προϊόντα και για ποσότητα πάνω από 50 τσιγάρα ή 10 πούρα ή 25 μικρά πούρα βάρους μέχρι 3 γραμμάρια κατά τεμάχιο ή 50 γραμμάρια καπνού για κάπνισμα.

γ) Αρώματα και για ποσότητα πάνω από 50 γραμμάρια ή 250 γραμμάρια νερού κολώνιας.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ. 1 του άρθρου 65 του Ν. 1642/1986 (Α 125),κατά την παρ. 2 δε του αυτού άρθρου 66 η ισχύς του αρχίζει από 1-7-1986.

3. Αν περιλαμβάνονται σε ένα δέμα, είδη των οποίων οι ποσότητες ξεπερνούν τις οριζόμενες στην προηγούμενη παράγραφο, τα είδη αυτά εξαιρούνται ολοκληρωτικά από την απαλλαγή της παραγράφου 1.

Άρθρο 67
Για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου ως «μικροαποστολές μη εμπορικού χαρακτήρα» νοούνται τα δέματα για τα οποία συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Παρουσιάζουν ευκαιριακό χαρακτήρα.

β) Προορίζονται για προσωπική ή οικογενειακή χρήση των παραληπτών και δεν μπορούν να προκαλέσουν από τη φύση ή την ποσότητά τους οποιαδήποτε αμφιβολία για το μη εμπορικό τους χαρακτήρα.

γ) Στέλνονται χωρίς καμιά πληρωμή από τους παραλήπτες, και

δ) Η συνολική αξία των ειδών τους δεν υπερβαίνει τις 60 Ευρωπαϊκές Νομισματικές Μονάδες (ECU) αν προέρχονται από χώρες – μέλη της ΕΟΚ και τις 30 όμοιες μονάδες αν προέρχονται από τρίτες προς την ΕΟΚ χώρες.

Τα παραπάνω ποσά των ECU από 1.1.1982 ορίζονται σε 70 και 35 αντίστοιχα.

Άρθρο 68
Δέματα που η συνολική αξία των ειδών τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 115 ECU, εάν συντρέχουν και οι λοιπές για το εμπορικό χαρακτήρα προϋποθέσεις, υποβάλλονται κατά την εισαγωγή τους μόνο σε Φ.Π.Α., ανάλογα με τη δασμολογική κατάταξη των ειδών που περιέχουν.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 122, παρ. 1 του Ν. 1684/1987, ΦΕΚ Α 18, η ισχύς του οποίου αρχίζει από 1.1.1987.

Άρθρο 69

1. Σε δύο ή περισσότερες ταυτόχρονες μικροαποστολές του ίδιου αποστολέα προς τον ίδιο παραλήπτη λαμβάνεται υπόψη, για την εφαρμογή των διατάξεων της περίπτωσης δ του άρθρου 67 και της παραγράφου 1 του άρθρου 68, η συνολική αξία των ειδών.

2. Τα ποσά των ECU που ορίζονται στις διατάξεις, περίπτ. δ του άρθρου 67 και της παρ. 1 του άρθρου 68, μπορεί με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών να αναπροσαρμόζονται στα επίπεδα που προβλέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες κοινοτικές πράξεις.

3. Για την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων, η αντίστοιχη αξία σε δραχμές της ECU καθορίζεται μια φορά το χρόνο με απόφαση του Υπουργού των Οικονομικών, σύμφωνα με τους ισχύοντες συντελεστές κατά την πρώτη εργάσιμη ημέρα του Οκτωβρίου και εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου χρόνου. Το ποσό που προκύπτει από την παραπάνω μετατροπή μπορεί με την ίδια απόφαση να στρογγυλοποιείται μέσα στα όρια της αξίας σε δραχμές δύο ECU.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
Φορολογική μεταχείριση αντικειμένων εκπαιδευτικού, επιστημονικού ή μορφωτικού χαρακτήρα.

Άρθρο 70

1. Η απαλλαγή που παρέχεται με το άρθρο 1 του Κανονισμού ΕΟΚ 1798, 1975 ΕΕ αριθ. Ν. 184/1975, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον Κανονισμό 1027/1979 ΕΕ αριθ. Ν. 134/1979, στα αντικείμενα που αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΑ, επεκτείνεται και σε όλους τους φόρους, τέλη, εισφορές και δικαιώματα, καθώς και στα πάγια τέλη χαρτοσήμου, που εισπράττονται κατά την εισαγωγή για το Δημόσιο ή τρίτους, εφόσον το καθένα από τα αντικείμενα αυτά, στα οποία περιλαμβάνονται και βιβλία, έντυπα, εφημερίδες και περιοδικά των Δ. Κλάσεων 4901 και 4902, είναι τυπωμένα σε ξένη γλώσσα ή σε ξένη γλώσσα και στην ελληνική, ανεξάρτητα από τη χώρα της προέλευσής τους.

2. Η απαλλαγή, που παρέχεται με το άρθρο 3 του παραπάνω Κανονισμού στα επιστημονικά όργανα και στις επιστημονικές συσκευές, επεκτείνεται και σε όλους τους φόρους, τέλη, εισφορές και δικαιώματα, καθώς και στα πάγια τέλη χαρτοσήμου, που εισπράττονται στα Τελωνεία κατά την εισαγωγή για το Δημόσιο ή τρίτους, εφόσον αυτά στέλνονται ή παραχωρούνται δωρεάν και χωρίς συναλλαγματικές διατυπώσεις, ανεξάρτητα από τη χώρα της προέλευσής τους.

Άρθρο 71
Με αποφάσεις του Υπουργού των Οικονομικών καθορίζονται τα Ιδρύματα και οι Οργανισμοί που αναφέρονται στα άρθρα 2 και 3 του Κανονισμού ΕΟΚ 1798/75 όπως αυτός ισχύει, οι οποίοι απαλλάσσονται κατά την εισαγωγή αντικειμένων εκπαιδευτικού, επιστημονικού ή μορφωτικού χαρακτήρα. Επίσης, με απόφαση του Υπουργού των Οικονομικών καθορίζονται οι αρχές που θα παρέχουν απαλλαγή κατά την εισαγωγή αντικειμένων εκπαιδευτικού, επιστημονικού ή μορφωτικού χαρακτήρα, θα παρακολουθούν και θα ελέγχουν τη νόμιμη χρησιμοποίησή τους, θα επιτρέπουν το δανεισμό, εκμίσθωση ή εκχώρηση αυτών, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παραπάνω (Κανονισμού ΕΟΚ).

Άρθρο 72
Με απόφαση του Υπουργού των Οικονομικών καθορίζονται οι αρμόδιες αρχές που σύμφωνα με τα άρθρα 7 και 10 του Κανονισμού ΕΟΚ 2784/79 (ΕΕ αριθ. Ν. 318/1979) θα αποφαίνονται αν τα όργανα και οι συσκευές που εισάγονται και για τα οποία χορηγείται απαλλαγή μπορεί να θεωρηθούν ως επιστημονικά και αν κατασκευάζονται μέσα στην Κοινότητα όργανα και συσκευές ισοδύναμης επιστημονικής αξίας με εκείνα που εισάγονται.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄
Φορολογική μεταχείριση εμπορευμάτων, που εισάγονται σε περίπτωση καταστροφών, επανεισάγονται, εισάγονται για δοκιμές και αντιδραστηρίων για καθορισμό των ομάδων ιστών.

Άρθρο 73

1. Οι απαλλαγές που παρέχονται με τους Κανονισμούς ΕΟΚ 1410/74 (ΕΕ αριθ. Ν. 150/1974), 1990/76 (ΕΕ αριθ. Ν. 219/1976) και την απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΟΚ αριθ. 77/715/28.10.1977, επεκτείνονται και σε όλους τους φόρους, τέλη, εισφορές και δικαιώματα που εισπράττονται κατά την εισαγωγή, για το Δημόσιο ή τρίτους, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους.

2. Οι απαλλαγές που παρέχονται με τον Κανονισμό ΕΟΚ 754/76 επεκτείνονται για τα εγχώρια και τα αλλοδαπά τελωνισμένα στη χώρα μας εμπορεύματα και σε όλους τους φόρους, τέλη, εισφορές και δικαιώματα που εισπράττονται κατά την εισαγωγή για το Δημόσιο ή τρίτους, ανεξάρτητα από τη χώρα από την οποία επανεισάγονται.

Άρθρο 74
Απαλλάσσονται από τους δασμούς, τους άλλους φόρους, τέλη, εισφορές και δικαιώματα, που εισπράττονται στα Τελωνεία κατά την εισαγωγή για το Δημόσιο ή τρίτους, τα είδη οικοσκευής των Ελλήνων διπλωματικών προξενικών, πολιτικών και στρατιωτικών υπαλλήλων ή ταξιδιωτών γενικά, που επανεισάγονται από το εξωτερικό.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄
Φορολογική μεταχείριση καυσίμων που περιέχονται στις δεξαμενές αυτοκινήτων δημοσίας χρήσης.

Άρθρο 75
Απαλλάσσονται από τους φόρους, τέλη, εισφορές και δικαιώματα, που εισπράττονται κατά την εισαγωγή για το Δημόσιο ή τρίτους, τα καύσιμα που περιέχονται στις συνήθεις δεξαμενές των αυτοκινήτων οχημάτων δημόσιας χρήσης.

Με απόφαση του Υπουργού των Οικονομικών μπορεί να καθοριστεί ανώτατο όριο καυσίμων, από τα περιεχόμενα στις συνήθεις δεξαμενές των παραπάνω οχημάτων, που εισάγονται ατελώς.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ  με το άρθρο 72 του Ν.2127/1993 (ΦΕΚ Α 48) με ισχύ από 1.1.1993

Άρθρο 76
Για την εφαρμογή του προηγούμενου άρθρου ως αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης νοείται κάθε μηχανοκίνητο οδικό όχημα το οποίο από τον τύπο κατασκευής και τον εξοπλισμό του είναι κατάλληλο και προορίζεται για μεταφορές εμπορευμάτων ή ατόμων, περισσότερων από εννέα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο οδηγός με ή χωρίς την πληρωμή κομίστρων.

Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ  με το άρθρο 72 του Ν.2127/1993 (ΦΕΚ Α 48) με ισχύ από 1.1.1993

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄
Φορολογική μεταχείριση αντικειμένων, που προορίζονται για τυφλούς και άλλους αναπήρους.

Άρθρο 77
Η απαλλαγή που παρέχεται με τον Κανονισμό ΕΟΚ 1028/79 (ΕΕ αριθ. Ν. 13/1979) για την εισαγωγή αντικειμένων που έχουν ειδικά επινοηθεί για την εκπαιδευτική, επιστημονική ή μορφωτική προαγωγή των τυφλών ως και αντικειμένων που έχουν ειδικά επινοηθεί για την εκπαίδευση, την απασχόληση και την κοινωνική προαγωγή των φυσικά και πνευματικά ανάπηρων προσώπων, επεκτείνεται και σε όλους τους φόρους, τέλη, εισφορές και δικαιώματα, που εισπράττονται στα Τελωνεία κατά την εισαγωγή για το Δημόσιο ή τρίτους, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους.

Άρθρο 78
Με αποφάσεις του Υπουργού των Οικονομικών καθορίζονται τα Ιδρύματα και οι Οργανισμοί, που σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 3 του Κανονισμού ΕΟΚ 1028/79 απαλλάσσονται κατά την εισαγωγή των αντικειμένων που αναφέρονται στο προηγούμενο άρθρο, οι αρχές που θα παρέχουν την απαλλαγή καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παραπάνω κανονισμού.

Άρθρο 79
Από την 1η Ιανουαρίου 1982 οι απαλλαγές από δασμούς που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν. 490/1976 (ΦΕΚ 331) καταργούνται για τα είδη που εισάγονται από τρίτες προς την ΕΟΚ χώρες.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ΄
Σταδιακή κατάργηση ορισμένων δασμολογικών απαλλαγών.

Άρθρο 80

1. Με την επιφύλαξη των σχετικών γενικών ή ειδικών διατάξεων, των πράξεων των οργάνων της ΕΟΚ, οι δασμολογικές απαλλαγές που προβλέπονται από τις διατάξεις που ισχύουν καταργούνται προοδευτικά μόνο ως προς το δασμό και μόνο για τα είδη που εισάγονται από τρίτες προς την ΕΟΚ χώρες σύμφωνα με τον παρακάτω ρυθμό:

Την 1η Ιανουαρίου 1982 20%

Την 1η Ιανουαρίου 1983 40%

Την 1η Ιανουαρίου 1984 60%

Την 1η Ιανουαρίου 1985 80%

Από την 1η Ιανουαρίου 1986 καταβάλλεται το σύνολο του δασμού που σε κάθε περίπτωση εφαρμόζεται.

2. Τα ποσοστά που αναγράφονται στην προηγούμενη παράγραφο υπολογίζονται από 1 Ιανουαρίου 1982 στο δασμό του Κοινού Εξωτερικού Δασμολογίου ή στο δασμό που προβλέπεται από ειδικές ή γενικές πράξεις των οργάνων της ΕΟΚ.

3. Σε περιπτώσεις μερικής δασμολογικής απαλλαγής τα ποσοστά αυτά καταβάλλονται εφόσον το μέρος του δασμού που εισπράττεται είναι μικρότερο από το σύνολο του δασμού του Κοινού Εξωτερικού Δασμολογίου ή των Πράξεων των οργάνων της ΕΟΚ που υπολογίζονται στη μεταξύ τους διαφορά.

Άρθρο 81
Δασμολογικές απαλλαγές που καταργούνται σύμφωνα με το ρυθμό του προηγούμενου άρθρου είναι:

1) Του Δημοσίου, με εξαίρεση τα είδη που προορίζονται για στρατιωτικούς σκοπούς.

2) Του Κρατικού Οργανισμού Μηχανημάτων Δημοσίων Έργων, της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας – Κτηνοτροφίας και Δασών, του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, των Σχολικών Ταμείων, του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας.

3) Των Δήμων και Κοινοτήτων, των Συνδέσμων αυτών, της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδας, των δημοτικών και κοινοτικών ιδρυμάτων, των λοιπών δημοτικών και κοινοτικών νομικών προσώπων, των δημοτικών ή κοινοτικών επιχειρήσεων.

4) Των Ιερών Ναών, της Εκκλησίας της Ελλάδας, Μητροπόλεων, Μονών και των άλλων προσώπων που δικαιούνται ατέλεια σύμφωνα με το Ν. 590/1977 (ΦΕΚ 146).

5) Της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, της Α.Ε. Αλουμίνιο της Ελλάδας, της Ανωνύμου Εταιρείας Διώρυγας της Κορίνθου, της Α.Ε. Στάγιερ Ελλάς, του Καζίνου ΜΟΝΤ – ΠΑΡΝΕΣ.

6) Των μεταφορικών επιχειρήσεων του Ν. 383/1976 (ΦΕΚ 182).

7) Των ημερήσιων Εφημερίδων, που παρέχονται με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 3686/1957 (ΦΕΚ 64), ως και των Πρακτορείων Ειδήσεων.

8) Των Εμποροβιομηχανικών Εταιρειών του Α.Ν. 89/1967 (ΦΕΚ 132) και των Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων του Α.Ν. 378/1968 (ΦΕΚ 82).

9) Των Τεχνικών Επιχειρήσεων του άρθρου 9 του Ν. 4171/1961 (ΦΕΚ 93).

10) Των μεταλλευτικών, των λατομικών και των επαρχιακών βιομηχανιών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων.

11) Των εταιρειών αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, των αναδόχων εργολάβων και υπεργολάβων αυτών.

12) Του πάγιου μηχανολογικού εξοπλισμού των διυλιστηρίων πετρελαίου, με εξαίρεση αυτές που χορηγούνται με το Ν.Δ. 2687/53 (ΦΕΚ 317/1953) ή το Ν. 4171/1961 κατεφαρμογή συμβάσεων ή άλλων διοικητικών πράξεων προγενέστερων της 1ης Ιανουαρίου 1979.

13) Του πάγιου μηχανολογικού εξοπλισμού και των υλικών που είναι αναγκαία για τη λειτουργία των ναυπηγείων, με εξαίρεση, αυτές που χορηγούνται με το Ν.Δ. 2687/1953 ή το Ν. 4171/1961, κατεφαρμογή συμβάσεων ή άλλων διοικητικών πράξεων προγενέστερων της 1 ης Ιανουαρίου 1979.

14) Των υλικών επισκευής και κατασκευής πλοίων.

15) Των Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.

16) Των Αθλητικών Σωματείων, των Ενώσεων αυτών, των εθνικών αθλητικών κέντρων και κάθε Νομικού Προσώπου Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

17) Των γεωργικών φαρμάκων και λιπασμάτων, των πρώτων υλών παραγωγής αυτών, των σπόρων για σπορά, των σάκκων και λοιπών υλικών συσκευασίας των παραπάνω ειδών, ως και των πρώτων υλών παραγωγής τους, των ζωοτροφών και των υλικών θερμοκηπίου.

18) Των καυσίμων και λιπαντικών που προορίζονται για τη λειτουργία εγκαταστάσεων αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού.

19) Οι παρεχόμενες με το Ν. 4458/1965 «περί βιομηχανικών περιοχών» (ΦΕΚ 33).

20) Της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

21) Οι παρεχόμενες με τον Α.Ν. 1092/1938 (ΦΕΚ 68/1938), στο χάρτη που εισάγεται για την εκτύπωση ιστορικών αρχείων και βιβλίων εθνικού ή θρησκευτικού περιεχομένου.

22) Οι παρεχόμενες με το Ν.Δ. 1313/1972 (ΦΕΚ 232) στις Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις.

23) Του πάγιου εξοπλισμού της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας και της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων.

24) Των πρώτων υλών, που χρησιμοποιούνται από τα διυλιστήρια πετρελαίου, ορυκτελαίου και βιομηχανιών που λειτουργούν με το καθεστώς του Ν.Δ. 4360/1964 (ΦΕΚ 147), για την παραγωγή προϊόντων που θα καταναλωθούν στο εσωτερικό της χώρας.

Άρθρο 82
Με τη ρύθμιση του άρθρου 80 δεν θίγονται οι απαλλαγές από τους λοιπούς φόρους και τέλη, στα οποία περιλαμβάνονται και τα τέλη χαρτοσήμου που παρέχονται στις περιπτώσεις που αναγράφονται στο προηγούμενο άρθρο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι΄
Κοινοτική Διαμετακόμιση

Άρθρο 83
Οι τελωνειακές παραβάσεις που χαρακτηρίζονται και τιμωρούνται ως λαθρεμπορία, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 1165/1918 (ΦΕΚ 59), όπως αυτές ισχύουν, διαπραττόμενες κατά τη διενέργεια πράξεων μεταφοράς εμπορευμάτων, με το καθεστώς της κοινοτικής διαμετακόμισης, αντιμετωπίζονται και τιμωρούνται με τις ίδιες διατάξεις του παραπάνω νόμου.

Κάθε άλλη τελωνειακή παράβαση που διαπράττεται κατά τη διενέργεια πράξεων μεταφοράς εμπορευμάτων που γίνονται με το καθεστώς της κοινοτικής διαμετακόμισης, τιμωρείται όπως προβλέπουν οι ειδικότερες διατάξεις του παραπάνω νόμου για την παράβαση αυτή. Αν η παράβαση αυτή δεν προβλέπεται από τις ειδικότερες αυτές διατάξεις εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 94 του ίδιου νόμου 1165/1918, όπως ισχύουν.

Άρθρο 84
Οι κοινοτικές πράξεις, που αφορούν στο καθεστώς της κοινοτικής διαμετακόμισης και της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, νοούνται ότι ισχύουν όπως κάθε φορά τροποποιούνται και συμπληρώνονται.

Άρθρο 85

1. Με Π. Διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται τα είδη των εμπορευμάτων, τα οποία αποστέλλονται με το καθεστώς της κοινοτικής διαμετακόμισης υπόκεινται από τη φύση τους σε απομείωση, το ποσοστό και ο τρόπος διαπίστωσης της απομείωσης αυτής, καθώς και κάθε άλλη απαραίτητη λεπτομέρεια.

Οι υπόχρεοι απαλλάσσονται της καταβολής των δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που αναλογούν στα διαπιστούμενα με βάση το παραπάνω Π.Δ/γμα ελλείμματα από την Τελωνειακή Αρχή του τόπου εκφόρτωσης των εμπορευμάτων.

2. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τους σχετικούς κανονισμούς και διοικητικές ρυθμίσεις των αρμόδιων οργάνων της ΕΟΚ, καθορίζονται το είδος, ο τύπος, οι διαστάσεις και λοιπά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των επίσημων σφραγίδων με τις οποίες σφραγίζονται τα έντυπα και έγγραφα της κοινοτικής διαμετακόμισης.

3. Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζονται οι απαραίτητες λεπτομέρειες για την εφαρμογή των κοινοτικών πράξεων που αφορούν στο καθεστώς της κοινοτικής διαμετακόμισης και της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ΄
ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.1 του άρθρου 295 του ν.4072/2012

Άρθρο 86
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.1 του άρθρου 295 του ν.4072/2012

1. Οι διατάξεις του κεφαλαίου αυτού αφορούν την είσπραξη απαιτήσεων από την Ελλάδα οι οποίες γεννήθηκαν σε άλλο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορούν σε οφειλέτη που διαμένει στην Ελλάδα, καθώς και την είσπραξη των απαιτήσεων από τα άλλα κράτη -μέλη της Ε.Ε. οι οποίες γεννήθηκαν στην Ελλάδα και αφορούν σε οφειλέτη που διαμένει σε άλλο κράτος – μέλος.

2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται για κάθε απαίτηση που αφορά:
α) τις επιστροφές, παρεμβάσεις και άλλα μέτρα που αποτελούν μέρος του συστήματος ολικής ή μερικής χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων και του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και στα εισπρακτέα ποσά στα πλαίσια αυτών των ενεργειών
β) τις εισφορές και άλλα τέλη που προβλέπονται στα πλαίσια της κοινής οργάνωσης των αγορών για τον τομέα της ζάχαρης,
γ) τους εισαγωγικούς δασμούς που οφείλονται, κατά τα οριζόμενα στο στοιχείο α` της παραγράφου 1 του άρθρου 87,
δ) τους εξαγωγικούς δασμούς που οφείλονται, κατά τα οριζόμενα στο στοιχείο β` της παραγράφου 1 του άρθρου 87,
ε) το φόρο προστιθέμενης αξίας.
στ) τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης επί:
αα) των βιομηχανοποιημένων καπνών
ββ) της αλκοόλης και των αλκοολούχων ποτών
γγ) των πετρελαιοειδών
ζ) τους φόρους επί του εισοδήματος και επί της περιουσίας, κατά τα οριζόμενα στο στοιχείο γ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 87.
η) τους φόρους επί των ασφαλίστρων, κατά τα οριζόμενα στο στοιχείο δ` της παραγράφου 1 του άρθρου 87.
θ) τους τόκους, διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα και τα έξοδα από απαιτήσεις που αναφέρονται στις περιπτώσεις α` έως η`, αποκλεισμένης κάθε είδους ποινικής κυρώσεως που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία του κράτους – μέλους, όπου έχει την έδρα της η αρμόδια αρχή.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 38 (άρθρα 1-27 της Οδηγ.2008/55/ΕΚ) Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011.

Άρθρο 87
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.1 του άρθρου 295 του ν.4072/2012

1. Για την εφαρμογή του κεφαλαίου αυτού νοούνται ως:
α) «εισαγωγικοί δασμοί», οι δασμοί και οι φόροι ισοδύναμου αποτελέσματος επί των εισαγωγών και οι επιβαρύνσεις επί των εισαγωγών, που έχουν θεσπισθεί στα πλαίσια της κοινής γεωργικής πολιτικής ή στα πλαίσια ειδικών καθεστώτων για ορισμένα εμπορεύματα προερχόμενα από τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων
β) «εξαγωγικοί δασμοί», οι δασμοί και οι φόροι ισοδύναμου αποτελέσματος επί των εξαγωγών και οι επιβαρύνσεις επί των εξαγωγών, που έχουν θεσπισθεί στα πλαίσια της κοινής γεωργικής πολιτικής ή στα πλαίσια ειδικών καθεστώτων για ορισμένα εμπορεύματα προερχόμενα από τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων
γ) «φόροι εισοδήματος και περιουσίας», αυτοί που ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις των νόμων 2238/1994 (ΦΕΚ 151 Α`), 1587/1950 (ΦΕΚ 294 Α`) και 2961/2001 (ΦΕΚ 266 Α`).
δ) «φόροι επί των ασφαλίστρων», ο φόρος κύκλου εργασιών (Φ.Κ.Ε.) και τα τέλη χαρτοσήμου, καθώς και παρόμοιοι ή ανάλογου χαρακτήρα φόροι, που ενδεχομένως προστίθενται ή αντικαθιστούν τους φόρους αυτούς.
ε) «αιτούσα αρχή», η αρμόδια αρχή της Ελλάδας ή άλλου κράτους – μέλους της Ε.Ε., η οποία απευθύνει αίτηση συνδρομής για την είσπραξη απαιτήσεων, όπως προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 του προηγούμενου άρθρου.
στ) «αρμόδια αρχή», η αρμόδια αρχή της Ελλάδας ή άλλου κράτους – μέλους της Ε.Ε., η οποία δέχεται αίτηση συνδρομής για την είσπραξη απαιτήσεων
ζ) «αίτηση συνδρομής για την είσπραξη απαιτήσεων» μπορεί να είναι:
(i) «Αίτηση παροχής πληροφοριών», με την οποία ζητούνται πληροφορίες χρήσιμες για την είσπραξη των απαιτήσεων
Η «αίτηση παροχής πληροφοριών» περιέχει το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του οφειλέτη και κάθε άλλο στοιχείο χρήσιμο για τον ακριβή προσδιορισμό της ταυτότητας του, στο οποίο έχει πρόσβαση η αιτούσα αρχή σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, καθώς και τη φύση και το ποσό της απαίτησης για την οποία υποβάλλεται η αίτηση.
(ii) «Αίτηση κοινοποίησης», που υποβάλλεται από την αιτούσα αρχή και με την οποία ζητείται η κοινοποίηση στον παραλήπτη όλων των πράξεων ή αποφάσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι δικαστικές που αναφέρονται σε μια απαίτηση ή την είσπραξη της, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της αρμόδιας αρχής.
Η αίτηση κοινοποίησης περιέχει: (α) το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του παραλήπτη και κάθε άλλο στοιχείο χρήσιμο για τον προσδιορισμό της ταυτότητας του. στο οποίο έχει πρόσβαση η αιτούσα αρχή, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις,
(β) τη φύση και το αντικείμενο της πράξεως ή της αποφάσεως προς κοινοποίηση, (γ) αν συντρέχει περίπτωση, το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του οφειλέτη και κάθε άλλο στοιχείο χρήσιμο για τον προσδιορισμό της ταυτότητας του, στο οποίο έχει πρόσβαση η αιτούσα αρχή, καθώς και (δ) την απαίτηση που αναφέρεται στην πράξη ή την απόφαση, καθώς και κάθε σχετική χρήσιμη πληροφορία.
Η αρμόδια αρχή πληροφορεί χωρίς καθυστέρηση την αιτούσα αρχή για τη συνέχεια που δόθηκε στην αίτηση κοινοποίησης και ειδικότερα για την ημερομηνία στην οποία η απόφαση ή η πράξη διαβιβάσθηκε στον παραλήπτη.
(iii) «Αίτηση είσπραξης ή λήψης συντηρητικών μέτρων», η αίτηση την οποία απευθύνει η αιτούσα αρχή προς την αρμόδια αρχή για την είσπραξη απαιτήσεων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, που εφαρμόζεται για την είσπραξη παρόμοιων απαιτήσεων, που γεννήθηκαν στο κράτος – μέλος, όπου έχει η αρμόδια αρχή την έδρα της και οι οποίες αποτελούν αντικείμενο τίτλου, ο οποίος επιτρέπει την εκτέλεση.
Η αίτηση είσπραξης μιας απαίτησης την οποία η αιτούσα αρχή απευθύνει στην αρμόδια αρχή πρέπει να συνοδεύεται: (α) από ένα επίσημο αντίτυπο ή ακριβές κυρωμένο αντίγραφο του τίτλου, ο οποίος επιτρέπει την εκτέλεση της, που εκδόθηκε στο κράτος – μέλος όπου η αιτούσα αρχή έχει την έδρα της και (β) αν συντρέχει περίπτωση, από το πρωτότυπο ή από ακριβές κυρωμένο αντίγραφο άλλων εγγράφων που είναι αναγκαία για την είσπραξη.
Η αίτηση είσπραξης περιέχει:
αα) το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και κάθε άλλο στοιχείο χρήσιμο για τον προσδιορισμό της ταυτότητας του προσώπου που αφορά ή/και του τρίτου κατόχου των περιουσιακών στοιχείων του.
ββ) το όνομα, τη διεύθυνση και κάθε άλλο στοιχείο χρήσιμο για τον προσδιορισμό της αιτούσας αρχής.
γγ) τον εκτελεστό τίτλο που έχει εκδοθεί στο κράτος -μέλος όπου έχει την έδρα της η αιτούσα αρχή.
δδ) τη φύση και το ποσό της απαίτησης, συμπεριλαμβανομένων του κεφαλαίου και των τόκων, καθώς και κάθε άλλων οφειλόμενων κυρώσεων, προστίμων και εξόδων, εκφρασμένο στο νόμισμα των κρατών – μελών όπου έχουν την έδρα τους οι δύο αρχές.
εε) την ημερομηνία κοινοποίησης του τίτλου στον αποδέκτη της από την αιτούσα αρχή ή/και από την αρμόδια αρχή.
στστ) την ημερομηνία από την οποία και την περίοδο κατά την οποία είναι δυνατή η εκτέλεση βάσει της νομοθεσίας που ισχύει στο κράτος – μέλος, όπου έχει την έδρα της η αιτούσα αρχή.
ζζ) κάθε άλλη χρήσιμη πληροφορία.
Η αίτηση είσπραξης περιέχει επίσης δήλωση της αιτούσας αρχής που βεβαιώνει ότι πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 3 του επόμενου άρθρου.
Η αρμόδια αρχή πληροφορεί χωρίς καθυστέρηση την αιτούσα αρχή για τη συνέχεια που δόθηκε στην αίτηση είσπραξης.
Η αιτούσα αρχή γνωστοποιεί στην αρμόδια αρχή, μόλις περιέλθει σε γνώση της, κάθε χρήσιμη πληροφορία για την υπόθεση που ήταν η βάση της αίτησης είσπραξης.

2. Οι αιτήσεις των υποπεριπτώσεων (i), (ii) και (iii) της περίπτωσης ζ` της προηγούμενης παραγράφου μπορεί να αφορούν οποιοδήποτε από τα πρόσωπα που ορίζονται στο άρθρο 4 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1179/2008 της Επιτροπής της 28ης Νοεμβρίου 2008 (L 319/29.11.2008) και είναι:
(α) ο οφειλέτης.
(β) οποιοδήποτε πρόσωπο υπόχρεο για την πληρωμή της απαίτησης σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις στο κράτος – μέλος της αιτούσας αρχής.
(γ) οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο που κατέχει περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στα πρόσωπα των προηγούμενων περιπτώσεων

3. Οι αιτήσεις συνδρομής, ο εκτελεστός τίτλος που επιτρέπει την είσπραξη και τα λοιπά έγγραφα που αναφέρονται στο κεφάλαιο αυτό συνοδεύονται από μετάφραση στην επίσημη γλώσσα ή σε μια από τις επίσημες γλώσσες του κράτους της αρμόδιας αρχής.

Άρθρο 88
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 38 (άρθρα 1-27 της Οδηγ.2008/55/ΕΚ) Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.1 του άρθρου 295 του ν.4072/2012

1. Η αρμόδια αρχή δεν υποχρεούται να διαβιβάζει πληροφορίες στην αιτούσα αρχή για τις απαιτήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 86, αν:
α) δεν είναι σε θέση να έχει για την είσπραξη παρόμοιας φύσεως εθνικών της απαιτήσεων, ή
β) θα αποκάλυπταν εμπορικό, βιομηχανικό ή επαγγελματικό απόρρητο, ή
γ) η γνωστοποίηση τους θα προκαλούσε κίνδυνο για τη δημόσια τάξη ή την ασφάλεια.

2. Η αρμόδια αρχή πληροφορεί την αιτούσα αρχή για τους λόγους για τους οποίους απορρίπτει την αίτηση παροχής πληροφοριών.

3. Η αιτούσα αρχή διατυπώνει αίτηση είσπραξης μόνο αν:
α) η απαίτηση ή ο τίτλος που επιτρέπει την εκτέλεση της δεν αμφισβητείται στο κράτος – μέλος όπου έχει την έδρα της η αιτούσα αρχή, εκτός από την περίπτωση που εφαρμόζεται το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 91 του παρόντος.
β) έχουν ενεργοποιηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες είσπραξης στο κράτος – μέλος όπου έχει την έδρα της, οι οποίες μπορούν να ασκηθούν με βάση τον τίτλο που αναφέρεται στο στοιχείο ζ` της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου, τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί δεν θα καταλήξουν στην ολική πληρωμή της απαίτησης.

Άρθρο 89
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 38 (άρθρα 1-27 της Οδηγ.2008/55/ΕΚ) Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011.ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.1 του άρθρου 295 του ν.4072/2012

1. Ο εκτελεστός τίτλος που επιτρέπει την είσπραξη της απαίτησης αναγνωρίζεται αμέσως και λογίζεται αυτομάτως ως τίτλος που επιτρέπει την εκτέλεση απαίτησης του κράτους – μέλους όπου έχει την έδρα της η αρμόδια αρχή.
Κατά παρέκκλιση του προηγούμενου εδαφίου, ο εκτελεστός τίτλος που επιτρέπει την είσπραξη της απαίτησης μπορεί, αν είναι αναγκαίο και προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις του κράτους – μέλους της αρμόδιας αρχής, να γίνει δεκτός ως εκτελεστός τίτλος, να αναγνωρισθεί ως εκτελεστός τίτλος, να συμπληρωθεί με εκτελεστό τίτλο ή να αντικατασταθεί με εκτελεστό τίτλο.

2. Μέσα σε τρεις μήνες από την ημερομηνία παραλαβής της αίτησης είσπραξης, η αρμόδια αρχή προσπαθεί να ολοκληρώσει την αποδοχή, αναγνώριση, τη συμπλήρωση ή αντικατάσταση αυτού, εκτός των περιπτώσεων κατά τις οποίες εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 4. Η αρμόδια αρχή ενημερώνει την αιτούσα αρχή για τους λόγους που δικαιολογούν την ενδεχόμενη υπέρβαση του τριμήνου. Η αναγνώριση, αποδοχή, συμπλήρωση ή αντικατάσταση του τίτλου είναι υποχρεωτική για την αρμόδια αρχή, εφόσον ο τίτλος είναι νομότυπος, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει στο κράτος – μέλος της αιτούσας αρχής.

3. Η είσπραξη της απαίτησης ενεργείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την είσπραξη των δημόσιων εσόδων του κράτους της αρμόδιας αρχής.

4. Αν για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού ανακύψουν θέματα αμφισβήτησης, η οποία αφορά την απαίτηση ή τον τίτλο που εκδόθηκε από την αιτούσα αρχή, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 91.

Άρθρο 90
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 38 (άρθρα 1-27 της Οδηγ.2008/55/ΕΚ) Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.1 του άρθρου 295 του ν.4072/2012

1. Η είσπραξη της απαίτησης ενεργείται στο εθνικό νόμισμα του κράτους – μέλους της αρμόδιας αρχής. Η αρμόδια αρχή μεταβιβάζει στην αιτούσα αρχή ολόκληρο το ποσό της εισπραχθείσας απαίτησης.

2. Η αρμόδια αρχή μπορεί, κατόπιν διαβούλευσης με την αιτούσα αρχή, να παρέχει στον οφειλέτη προθεσμία πληρωμής ή να επιτρέπει τμηματική καταβολή της οφειλόμενης απαίτησης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας του κράτους – μέλους, όπου αυτή εδρεύει.

3. Οι τόκοι που εισπράττονται από την αρμόδια αρχή. λόγω της εκπρόθεσμης καταβολής ή της παροχής προθεσμίας καταβολής ή της τμηματικής καταβολής, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας του κράτους όπου εδρεύει η αρμόδια αρχή, αποδίδονται στην αιτούσα αρχή

4. Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 3 του άρθρου 89. οι απαιτήσεις που πρόκειται να εισπραχθούν δεν απολαμβάνουν απαραίτητα των προνομίων, των οποίων τυγχάνουν ανάλογες απαιτήσεις, οι οποίες γεννώνται στο κράτος – μέλος όπου έχει την έδρα της η αρμόδια αρχή.

Άρθρο 91
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 38 (άρθρα 1-27 της Οδηγ.2008/55/ΕΚ) Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.1 του άρθρου 295 του ν.4072/2012

1. Αν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας είσπραξης, η απαίτηση ή ο τίτλος που εκδόθηκε στο κράτος της αιτούσας αρχής αμφισβητούνται από τον ενδιαφερόμενο, η πράξη με την οποία διατυπώνεται η αμφισβήτηση αυτή (προσφυγή) φέρεται από αυτόν ενώπιον του αρμόδιου οργάνου του κράτους – μέλους της αιτούσας αρχής, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει στο κράτος αυτό. Η πράξη του προηγούμενου εδαφίου κοινοποιείται από την αιτούσα αρχή στην αρμόδια αρχή. Μπορεί ακόμη να κοινοποιείται σε αυτήν από τον ενδιαφερόμενο.

2. Μόλις η αρμόδια αρχή παραλάβει την κοινοποίηση που προβλέπεται στην παράγραφο 1, είτε από την αιτούσα αρχή είτε από τον ενδιαφερόμενο, αναστέλλει τη διαδικασία εκτέλεσης μέχρι να εκδοθεί απόφαση από το αρμόδιο καθ` ύλην όργανο του κράτους της αιτούσας αρχής, εκτός αν η αιτούσα αρχή ζητήσει διαφορετικά σύμφωνα με το επόμενο εδάφιο. Η αρμόδια αρχή μπορεί, εάν το κρίνει αναγκαίο και με την επιφύλαξη του άρθρου 92, να λάβει συντηρητικά μέτρα, για να εγγυηθεί την είσπραξη, εφόσον προβλέπονται στην εσωτερική της νομοθεσία για παρόμοιες απαιτήσεις.
Η αιτούσα αρχή μπορεί, σύμφωνα με τη νομοθεσία της, να ζητεί από την αρμόδια αρχή να εισπράξει αμφισβητούμενη απαίτηση, εφόσον η νομοθεσία της χώρας όπου εδρεύει η αρμόδια αρχή, το επιτρέπει. Εάν το αποτέλεσμα της αμφισβήτησης είναι ευνοϊκό για τον οφειλέτη, η αιτούσα αρχή υποχρεούται να επιστρέψει κάθε εισπραχθέν ποσό, προσαυξημένο κατά την τυχόν οφειλόμενη αποζημίωση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία όπου έχει την έδρα της η αρμόδια αρχή.

3. Αν η αμφισβήτηση στρέφεται κατά των μέτρων εκτέλεσης που λαμβάνονται στο κράτος – μέλος της έδρας της αρμόδιας αρχής, η πράξη της παραγράφου 1 φέρεται ενώπιον του αρμοδίου οργάνου αυτού του κράτους – μέλους, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει στο κράτος αυτό.

4. Όταν το αρμόδιο όργανο, ενώπιον του οποίου φέρεται η πράξη της παραγράφου 1, είναι πολιτικό ή διοικητικό δικαστήριο, η απόφαση του δικαστηρίου αυτού, εφόσον είναι ευνοϊκή για την αιτούσα αρχή και επιτρέπει την είσπραξη της απαίτησης, αποτελεί τον «τίτλο που επιτρέπει την εκτέλεση», όπως αναφέρεται στα προηγούμενα άρθρα και η είσπραξη της απαίτησης διενεργείται με βάση την απόφαση αυτή.

Άρθρο 92
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 38 (άρθρα 1-27 της Οδηγ.2008/55/ΕΚ) Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.1 του άρθρου 295 του ν.4072/2012

1. Με αιτιολογημένη αίτηση της αιτούσας αρχής, η αρμόδια αρχή λαμβάνει συντηρητικά μέτρα για να εγγυηθεί την είσπραξη της απαίτησης εφόσον η ισχύουσα νομοθεσία στο κράτος – μέλος όπου έχει την έδρα της το επιτρέπει.

2. Για την εφαρμογή της πρώτης παραγράφου εφαρμόζονται ανάλογα τα άρθρα 87, 89, 90, 91 και 93.

Άρθρο 93
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 38 (άρθρα 1-27 της Οδηγ.2008/55/ΕΚ) Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011. ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.1 του άρθρου 295 του ν.4072/2012

1. Η αρμόδια αρχή δεν υποχρεούται:
α) Να παρέχει τη συνδρομή που προβλέπεται στα προηγούμενα άρθρα του κεφαλαίου αυτού, εάν η είσπραξη της απαίτησης, λόγω της κατάστασης του οφειλέτη, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές οικονομικές ή κοινωνικές δυσχέρειες στο κράτος όπου αυτή εδρεύει, εφόσον η νομοθεσία της επιτρέπει ένα τέτοιο μέτρο για παρόμοιες εθνικές απαιτήσεις.
β) Να παρέχει τη συνδρομή που προβλέπεται στα προηγούμενα άρθρα του κεφαλαίου αυτού, εάν η υποβαλλόμενη αρχική αίτηση αφορά απαιτήσεις παλαιότερες των πέντε ετών, από τη στιγμή της έκδοσης του εκτελεστού τίτλου που επιτρέπει την είσπραξη, σύμφωνα με τη νομοθεσία του κράτους όπου έχει την έδρα της η αιτούσα αρχή, μέχρι την ημερομηνία της αίτησης. Ωστόσο, όταν αμφισβητείται η απαίτηση ή ο τίτλος, η προθεσμία αρχίζει από τη στιγμή κατά την οποία το αιτούν κράτος αποφαίνεται ότι η παραπάνω απαίτηση ή ο εκτελεστός τίτλος που επιτρέπει την είσπραξη δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί.

2. Η αρμόδια αρχή ανακοινώνει στην αιτούσα αρχή τους λόγους για τους οποίους απορρίπτει την αίτηση συνδρομής. Η αιτιολογημένη αυτή απόρριψη ανακοινώνεται και στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 94
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 38 (άρθρα 1-27 της Οδηγ.2008/55/ΕΚ) Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.1 του άρθρου 295 του ν.4072/2012

1. Τα θέματα που αφορούν την παραγραφή της απαίτησης ρυθμίζονται από τη νομοθεσία του κράτους στο οποίο έχει την έδρα της η αιτούσα αρχή.

2. Για την αναστολή ή διακοπή της παραγραφής, οι διαδικαστικές ενέργειες είσπραξης της απαίτησης που έγιναν από την αρμόδια αρχή θεωρούνται ότι πραγματοποιήθηκαν από την αιτούσα αρχή, εφόσον κατά τη νομοθεσία του κράτους της αρχής αυτής θα είχαν ως αποτέλεσμα την αναστολή ή διακοπή της παραγραφής.

Άρθρο 95
Τα έγγραφα και οι πληροφορίες, που κοινοποιούνται στην αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του κεφαλαίου αυτού, μπορούν να γνωστοποιηθούν από αυτήν μόνο:
α) στο πρόσωπο που αναφέρεται στην αίτηση συνδρομής,
β) στα πρόσωπα και στις αρμόδιες αρχές για την είσπραξη των απαιτήσεων και
γ) στις δικαστικές αρχές, οι οποίες έχουν επιληφθεί των υποθέσεων που αφορούν στην είσπραξη των απαιτήσεων
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 38 (άρθρα 1-27 της Οδηγ.2008/55/ΕΚ) Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011. ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.1 του άρθρου 295 του ν.4072/2012

Άρθρο 96
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 38 (άρθρα 1-27 της Οδηγ.2008/55/ΕΚ) Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011. ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.1 του άρθρου 295 του ν.4072/2012

1. Η αρμόδια αρχή εισπράττει επίσης από τον οφειλέτη και παρακρατεί όλα τα έξοδα που συνδέονται με την είσπραξη, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του κράτους που έχει την έδρα της οι οποίες εφαρμόζονται σε παρόμοιες απαιτήσεις.

2. Η Ελλάδα παραιτείται με τον όρο της αμοιβαιότητας απέναντι στα λοιπά κράτη – μέλη από οποιαδήποτε απαίτηση για την απόδοση των εξόδων που προκύπτουν από την αμοιβαία συνδρομή, την οποία παρέχει κατ` εφαρμογή των διατάξεων του κεφαλαίου αυτού.

3. Όταν η είσπραξη παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία, που χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλο ποσό εξόδων ή συνδέεται με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, οι αιτούσες και οι αρμόδιες αρχές μπορούν να συμφωνούν ειδικούς διακανονισμούς απόδοσης εξόδων.

4. Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη έναντι του κράτους – μέλους όπου έχει την έδρα της η αρμόδια αρχή για όλα τα έξοδα και τις ζημίες που ενδεχομένως υπέστη κατόπιν προσφυγών ή αγωγών που κρίθηκαν αβάσιμες, είτε ως προς την ύπαρξη της απαίτησης είτε ως προς το κύρος του τίτλου που εκδόθηκε από την ελληνική αιτούσα αρχή

Άρθρο 97
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 38 (άρθρα 1-27 της Οδηγ.2008/55/ΕΚ) Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011. ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.1 του άρθρου 295 του ν.4072/2012

1. Η Ελλάδα υποχρεούται να κοινοποιεί κατάλογο των αρχών της όπως προβλέπονται στις περιπτώσεις ε` και στ` της παραγράφου 1 του άρθρου 87.

2. Οι διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου δεν εμποδίζουν την παροχή ευρύτερης αμοιβαίας συνδρομής, την οποία η Ελλάδα και άλλα κράτη – μέλη θα συμφωνούσαν μεταξύ τους, στην οποία περιλαμβάνεται και η συνδρομή για την κοινοποίηση των δικαστικών και εξώδικων πράξεων.

Άρθρο 98
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται:
α) η τελωνειακή ή φορολογική ή άλλη αρμόδια αρχή ή υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ανάλογα με το είδος της απαίτησης, που ενεργεί «ως αιτούσα αρχή» και «ως αρμόδια αρχή» για την εφαρμογή των διατάξεων του κεφαλαίου αυτού.
β) οι αρμόδιες αρχές για την είσπραξη, διαχείριση και απόδοση των απαιτήσεων αυτών
γ) ο τρόπος είσπραξης, διαχείρισης και απόδοσης στους δικαιούχους των απαιτήσεων που προβλέπονται από το κεφάλαιο αυτό, και κάθε άλλο θέμα για την εφαρμογή των διατάξεων του κεφαλαίου αυτού.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 38 (άρθρα 1-27 της Οδηγ.2008/55/ΕΚ) Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.1 του άρθρου 295 του ν.4072/2012

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΒ΄
Τροποποίηση και συμπλήρωση διατάξεων για τους εκτελωνιστές.

Άρθρο 99

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 8 του νόμου 718/1977 «περί εκτελωνιστών» αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Ο διαγωνισμός για την απόκτηση πτυχίου εκτελωνιστή διενεργείται μια φορά κάθε δύο χρόνια, σε κάθε Τελωνειακή Περιφέρεια. Η προκήρυξη του διαγωνισμού δημοσιεύεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην επόμενη παράγραφο, τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη διεξαγωγή του».

2. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από την 1 η Ιανουαρίου 1984.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΓ΄
Καταργούμενες διατάξεις

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΔ΄

Άρθρο 100
Με την επιφύλαξη της διάταξης της παραγράφου 4 του άρθρου 56, από την έναρξη της ισχύος του παρόντος καταργούνται:

α. η παράγραφος 12 του άρθρου 3 του από 25.7.1920 Β.Δ./τος (ΦΕΚ 1701),

β. το άρθρο 8 του Ν. 4055/1960 (ΦΕΚ 79).

γ. το άρθρο 7 του Α.Ν. 500/1968 (ΦΕΚ 179).

δ. τα άρθρα 2, 3, 4 η παρ. 1 ως και οι περιπτώσεις α΄ και β΄ της παρ. 2 του άρθρου 5, όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του Ν. 827/1978 (ΦΕΚ 194) και τα άρθρα 6, 7 και 19 του Ν.Δ. 2544/1953, όπως ισχύουν (ΦΕΚ 227).

ε. Ο Ν. ΒΡΝΗ/1893, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (ΦΕΚ 32).

στ. η παράγραφος 1 του άρθρου 2 του Ν. 4607/1930 (ΦΕΚ 136).

ζ. το άρθρο 6 του Ν. 6066/1934 (ΦΕΚ 74).

η. η παράγραφος 2 του άρθρου 3 του Α.Ν. 937/1937 (ΦΕΚ 460).

θ. το Ν.Δ. 922/1971 (ΦΕΚ 140).

ι. Κάθε άλλη διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος ή διέπει θέματα που ρυθμίζονται από αυτόν.

Άρθρο 101
Καταργείται το άρθρο 1 του Α.Ν. 205/1945 «περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως νόμων αρμοδιότητας του Γενικού Χημείου του Κράτους».

Άρθρο 102

1. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Α.Ν. 112/1967 (ΦΕΚ 147/67 τεύχος Α΄) αντικαθίσταται ως εξής: «Η εισφορά ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της αξίας του λαδιού που παράγεται, υπολογιζόμενης με τη μικρότερη τιμή συγκέντρωσης (παρέμβασης) μεταξύ εκείνων που καθορίζονται για τις ποιότητες των βρώσιμων λαδιών (τιμή παρέμβασης ποιοτικής κατηγορίας SEMI FINE ή CURANTE) κατά το χρόνο της παραγωγής και σε ποσοστό 2% επί της αξίας των ελιών που πωλούνται χονδρικά από τους παραγωγούς ή τους εντολοδόχους τους».

2. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει την 1η Οκτωβρίου 1983.

Άρθρο 103
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 1981 εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από τις επιμέρους διατάξεις αυτού.

Παραγγέλλουμε να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το κείμενο του παρόντος και να εκτελεσθεί ως νόμος του Κράτους.

Παραγγέλλομεν να δημοσιευθή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το κείμενο του παρόντος και να εκτελεσθή ως νόμος του Κράτους.

Αθήνα, 18 Noεμβρίου 1983

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ