Νόμος 1400 ΦΕΚ Α΄156/24.10.1983
Τροποποίηση και συμπλήρωση υπαλληλικών διατάξεων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Κυρούμεν και εκδίδομεν τον κατωτέρω υπό της Βουλής ψηφισθέντα νόμον
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
Πρόσληψη στο δημόσιο τομέα.
Άρθρο 1
1. Παύουν να ισχύουν από 1 Ιανουαρίου 1984 διατάξεις, οι οποίες προβλέπουν ως προσόν διορισμού ή πρόσληψη σε θέσεις που εμπίπτουν στη ρύθμιση του Ν. 1320/1983 τη γνώση ξένης γλώσσας (ή ξένων γλωσσών) σε επίπεδο κατώτερο του αρίστου ή ορισμένη εμπειρία ή γνώση ελληνικής δακτυλογραφίας.
2. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού, που εκδίδεται έως τις 31.12.1983, επιτρέπεται να διατηρηθούν διατάξεις οι οποίες προβλέπουν ως προσόν ορισμένη εμπειρία ή γνώση ελληνικής δακτυλογραφίας. Στην απόφαση αυτή πρέπει να βεβαιώνεται ότι συντρέχουν λόγοι υπηρεσιακού συμφέροντος για τη διατήρηση των προσόντων αυτών. Με την ίδια απόφαση μπορεί να τροποποιούνται ή διευρύνονται τα παραπάνω προσόντα της ορισμένης εμπειρίας και γνώσης ελληνικής δακτυλογραφίας. Η προθεσμία για την έκδοση της κοινής αυτής υπουργικής απόφασης είναι αποκλειστική.
Άρθρο 2
1. Η παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 1320/1983 αντικαθίσταται, από τότε που ίσχυσε, ως εξής:
“2. Από την 1 η Ιουλίου 1983, για τους διορισμούς ή προσλήψεις προσωπικού που εμπίπτουν στην προηγούμενη παράγραφο, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις που προβλέπουν διαγωνισμό ή επιλογή ή πρόσληψη χωρίς διαγωνισμό ή επιλογή”.
2. Η παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν. 1320/1983 αντικαθίσταται ως εξής:
“3. Οι διορισμοί ή προσλήψεις προσωπικού που δεν εμπίπτουν στο σύστημα που καθιερώνεται από τον παρόντα νόμο εξακολουθούν να διέπονται από τις ισχύουσες μέχρι 30.6.1983 οικείες διατάξεις. Στους σχετικούς διαγωνισμούς και επιλογές θεωρούνται επιτυχόντες οι πρώτοι κατά σειρά επιτυχίας μέχρις ότου συμπληρωθεί ο αριθμός θέσεων ή των προσλήψεων για τις οποίες έχει γίνει προκήρυξη.
Κατεξαίρεση εάν επιτυχόντες δεν αποδεχθούν το διορισμό τους, προκειμένου να πληρωθούν όλες οι θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, επιτρέπεται η πρόσληψη ισάριθμων υποψηφίων του ίδιου διαγωνισμού που έχουν ισοβαθμίσει με τον τελευταίο του πίνακα επιτυχόντων ή είναι οι αμέσως επόμενοι στη βαθμολογία και εφόσον έχουν λάβει τη βάση βαθμολογίας που προβλέπεται από την οικεία προκήρυξη. Η σειρά των ισοβαθμισάντων καθορίζεται με δημόσια κλήρωση. Στις περιπτώσεις αυτές, καταρτίζονται συμπληρωματικοί πίνακες επιτυχόντων από την οικεία εξεταστική επιτροπή έως ότου καλυφθούν όλες οι θέσεις που έχουν προκηρυχθεί. Οι συμπληρωματικοί αυτοί πίνακες καταρτίζονται από την οικεία εξεταστική επιτροπή του διαγωνισμού, που ανασυνιστάται γι’ αυτόν το σκοπό, με απόφαση του αρμοδίου Υπουργού. Με την ίδια απόφαση, επιτρέπεται να αντικαθίστανται τα μέλη και ο γραμματέας της επιτροπής, εάν υπάρχει αδυναμία συγκρότησής της με τα ίδια πρόσωπα.
Οι διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων εφαρμόζονται αναλόγως και σε περιπτώσεις πρόσληψης με επιλογή.
Οι διατάξεις των εδαφίων δεύτερο και επόμενα δεν έχουν εφαρμογή για το προσωπικό των περιπτώσεων α-γ και ζ της παρ. 4 του παρόντος άρθρου, καθώς και για τους διπλωματικούς υπαλλήλους, τους εμπορικούς ακολούθους και το προσωπικό της Βουλής”.
Άρθρο 3
1. Οι προτιμήσεις που δηλώνει ο υποψήφιος κατά την παρ. 2 του άρθρου 4 του Ν. 1320/1983 δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τον αριθμό των είκοσι κατά αίτηση.
2. Μόνιμοι ή δόκιμοι υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και τακτικοί υπάλληλοι των λοιπών φορέων του δημόσιου τομέα δεν επιτρέπεται να υποβάλλουν αίτηση, κατά τις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν. 1320/1983, για το διορισμό ή την πρόσληψή τους στο δημόσιο τομέα. Διορισμός ή πρόσληψη που γίνονται κατά παράβαση της παραγράφου αυτής ανακαλούνται υποχρεωτικά. Η ανάκληση αυτή δεν υπόκειται σε χρονικό περιορισμό.
3. Υποψήφιοι, κάτοχοι απολυτηρίου σχολείου μέσης εκπαίδευσης και πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής, επιτρέπεται να υποβάλουν αίτηση, κατά τις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν. 1320/1983, για διορισμό ή πρόσληψη στο δημόσιο τομέα, με βάση τον ένα μόνο από τους παραπάνω τίτλους σπουδών. Η υποβολή από τον υποψήφιο αιτήσεων, κατά παράβαση της παραγράφου αυτής, πέρα από τις ποινικές κυρώσεις που τυχόν επισύρει, συνεπάγεται την ανάκληση του διορισμού ή της πρόσληψης που έγινε με βάση τις αιτήσεις αυτές. Η ανάκληση αυτή είναι υποχρεωτική και δεν υπόκειται σε χρονικό περιορισμό.
4. Υποψήφιοι, κάτοχοι περισσότερων του ενός πτυχίου ανωτάτων ή περισσότερων του ενός πτυχίου ανώτερων σχολών, διαφορετικών ειδικοτήτων, μπορούν να υποβάλουν, με βάση καθένα από τα πτυχία της ίδιας μόνο εκπαιδευτικής στάθμης, αντίστοιχες χωριστές αιτήσεις στον ίδιο ή σε διαφορετικούς νομούς, πάντοτε όμως μόνο μία για κάθε ειδικότητα πτυχίου. Σ ` αυτή την περίπτωση, ο υποψήφιος εγγράφεται σύ ένα μόνο πίνακα. Για την εγγραφή του αυτή οι αιτήσεις ιεραρχούνται με βάση το μεγαλύτερο αριθμό των μορίων που συγκεντρώνει καθεμία αίτηση χωριστά, προκειμένου για πίνακες του ίδιου νόμου. Η διάταξη των προηγουμένων εδαφίων εφαρμόζεται και για υποψηφίους των νησιών του νομού Αττικής. Προκειμένου για εγγραφή σε πίνακες διαφορετικών νομών, οι αιτήσεις ιεραρχούνται με βάση την αλφαβητική σειρά των νομών.
5. Όσοι ενδιαφέρονται για θέσεις για τις οποίες απαιτείται μόνο ο τίτλος σπουδών και για άλλες θέσεις για τις οποίες επιπλέον απαιτείται και επαγγελματική άδεια, μπορούν να υποβάλουν αντίστοιχες χωριστές αιτήσεις στον ίδιο ή σε διαφορετικούς νομούς. Οι αιτήσεις για την επιλογή των υποψηφίων ιεραρχούνται κατά ανάλογη εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου.
6. Όσοι διορίζονται σε δημόσια υπηρεσία ή ν.π.δ.δ. με βάση τους καταλόγους διοριστέων του άρθρου 8 του Ν. 1320/1983 δεν μπορεί να μεταταγούν σε θέση άλλου ανώτερου κλάδου πριν από τη συμπλήρωση δεκαετίας από την ημέρα διορισμού τους, εφόσον κατείχαν το απαιτούμενο για το διορισμό στον ανώτερο κλάδο τυπικό προσόν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης του άρθρου 4 του ίδιου νόμου. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου έχει ανάλογη εφαρμογή και στους λοιπούς φορείς του δημόσιου τομέα.
7. Η αναγραφή στους πίνακες του άρθρου 5 του Ν. 1320/1983 και δεύτερου πτυχίου αφορά πτυχίο διαφορετικής ειδικότητας (κατεύθυνσης), κατά την έννοια της παρ. 7 του άρθρου 4 του ίδιου νόμου.
Άρθρο 4
1. Τα μόρια της περίπτωσης β’ της παρ. 2 του άρθρου 6 του Ν. 1320/1983 παίρνουν και οι υποψήφιοι που βρίσκονται σε χηρεία.
2. Τα μόρια της περίπτωσης γ της παρ. 2 του άρθρου 6 του Ν. 1320/ 1983 παίρνουν και οι διαζευγμένοι γονείς, για κάθε τέκνο, για το οποίο ασκούν τη γονική μέριμνα.
3. Τα εδάφια τέταρτο και πέμπτο της παρ. 3 του άρθρου 6 του Ν. 1320/ 1983 αντικαθίστανται ως εξής:
“Για τον καθορισμό και μόνο του συντελεστή εντοπιότητας σε μόρια, οι κεντρικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες διανομαρχιακού επιπέδου λογίζονται ως υπηρεσίες νομαρχιακού επιπέδου του νόμου στον οποίο βρίσκεται η έδρα τους”.
4. Δικαίωμα υποβολής αίτησης, κατά την παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν. 1320/1983, έχουν οι υποψήφιοι, που έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους. Το όριο ηλικίας του προηγούμενου εδαφίου καθώς και αυτό της παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν. 1320/1983 θεωρούνται ότι συμπληρώνονται στις 31 Δεκεμβρίου του αντίστοιχου έτους. Για τον υπολογισμό των ορίων αυτών ως ημερομηνία γέννησης θεωρείται η 1η Ιανουαρίου του επόμενου από τη γέννηση του υποψηφίου έτους.
5. Ο διορισμός των εγγεγραμμένων στους καταλόγους διοριστέων του άρθρου 8 του Ν. 1320/1983 γίνεται ανεξάρτητα αν κατά τη χρονολογία διορισμού ο υποψήφιος έχει υπερβεί τα κατά την παρ. 1 του άρθρου 4 και την παρ. 2 του άρθρου 28 του ίδιου νόμου όρια ηλικίας.
6. Ως ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την εφαρμογή των παρ. 4 και 7 του άρθρου 6 του Ν. 1320/1983 λογίζεται η ημέρα κατά την οποία λήγει η προθεσμία που έχει ταχθεί για την υποβολή των αιτήσεων.
7. Με τις αποφάσεις του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης, που προβλέπονται στα άρθρα 4 παρ. 9 και 28 παρ. 6 του Ν. 1320/1983, καθορίζονται οι Αρχές οι οποίες θα εκδίδουν τα σχετικά δικαιολογητικά. Οι Αρχές αυτές έχουν υποχρέωση να εκδίδουν τα δικαιολογητικά σε πέντε (5) ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης.
8. Με απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης καθορίζονται οι συνεχόμενοι νομοί, για την εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 6 του Ν. 1320/1983.
Άρθρο 5
Με απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης, ρυθμίζονται με βάση ενιαίες αρχές και κριτήρια τα των διαγωνισμών και επιλογών για το διορισμό ή πρόσληψη του προσωπικού το οποίο αφορά η παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν. 1320/1983, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 2 του άρθρου 2 του παρόντος νόμου. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρείται το προσωπικό των περιπτώσεων α-γ και ζ της παρ. 4 του άρθρου 1 του ίδιου νόμου, καθώς και οι διπλωματικοί υπάλληλοι, οι εμπορικοί ακόλουθοι και το προσωπικό της Βουλής. Με την απόφαση αυτή, με την οποία είναι δυνατό και να τροποποιούνται οι σχετικές διατάξεις που ισχύουν, καθορίζονται ιδίως τα ζητήματα που αφορούν:
α) Την έκταση εφαρμογής των διαγωνισμών και των επιλογών στους φορείς του δημόσιου τομέα, με δυνατότητα καθιέρωσης ειδικών ρυθμίσεων στους επί μέρους φορείς, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιομορφίες τους.
β) Το αρμόδιο όργανο για την έκδοση της προκήρυξης διαγωνισμού ή επιλογής, το περιεχόμενο και τη δημοσίευση της.
γ) Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και το χρόνο υποβολής τους.
δ) Τη συγκρότηση τριμελών εξεταστικών επιτροπών διαγωνισμών και επιτροπών επιλογών, από μόνιμους υπαλλήλους ή μισθωτούς με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ή ιδιώτες, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, το διορισμό γραμματέα, τη λειτουργία και τη λήψη των αποφάσεων των επιτροπών.
ε) Τη διενέργεια των διαγωνισμών και των διαδικασιών επιλογής, με δυνατότητα καθιέρωσης πρακτικής δοκιμασίας και προφορικής συνέντευξης.
στ) Την κατάρτιση πινάκων, την άσκηση ελέγχου νομιμότητας αυτών, τη δημοσίευση και το χρόνο ισχύος τους, και
ζ) Κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση ή λεπτομέρεια σχετική με τους διαγωνισμούς και τις επιλογές.
Άρθρο 6
Η παρ. 2 του άρθρου 15 του Ν. 1232/1982 αντικαθίσταται ως εξής:
“2. Η προκήρυξη διαγωνισμών ή επιλογών για το διορισμό ή πρόσληψη προσωπικού στο δημόσιο και στα ν.π.δ.δ. γίνεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού. Η προκήρυξη διαγωνισμού ή επιλογής για το διορισμό ή πρόσληψη προσωπικού σε κρατικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, κρατικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις που έχουν παραχωρηθεί και τράπεζες του δημόσιου τομέα (περιπτώσεις γ-ζ της παρ. 6 του άρθρου 1 του Ν. 1256/1982), γίνεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού.
Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι οικείες διατάξεις των παραπάνω φορέων. Ο Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης μπορεί να παρέχει την έγκρισή του για την έκδοση της προκήρυξης μόνο από τον αρμόδιο Υπουργό.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
Υπαλληλικά θέματα
Άρθρο 7
Καταργούνται οι διατάξεις:
α) του τρίτου εδαφίου της περιπτώσεως α’ της παρ. 11 του άρθρου 1 της Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου της 29.12.1980, όπως κυρώθηκε από το άρθρο πρώτο του Ν. 1157/1981,
β) της παρ. 5 του άρθρου 1 του Ν. 1288/1982 και
γ) του άρθρου 4 του Ν. 1346/1983.
Άρθρο 8
Σημ.: όπως το άρθρο 8 Καταργήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 59 του Ν. 1943/ 1991 (ΦΕΚ Α 50).
Άρθρο 9
Σημ.: όπως το άρθρο 8 Καταργήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 59 του Ν. 1943/ 1991 (ΦΕΚ Α 50).
Άρθρο 10
1. Στο άρθρο 135 του Υπαλληλικού Κώδικα (Π.Δ. 611/1977, άρθρο 22 του Ν. 22/1975) προστίθεται η εξής παράγραφος 5:
“5. Οι μεταθέσεις γίνονται με τη σειρά εγγραφής των υπαλλήλων στους πίνακες μεταθετέων και κατά τη μεταξύ των πινάκων τούτων σειρά (α’, β’, γ’, δ` ) της παραγράφου 3. Σε όσες περιπτώσεις είναι, κατά τις οικείες οργανικές διατάξεις, δυνατή η πλήρωση θέσης με μετάθεση υπαλλήλων περισσότερων βαθμών, μεταξύ των διαφορετικού βαθμού υπαλλήλων της ίδιας σειράς προτεραιότητας πινάκων μεταθετέων (α’, β`, γ’, δ’), προηγούνται στις μεταθέσεις οι κατά βαθμό κατώτεροι, πλην των υπαλλήλων των πινάκων μεταθετέων δ’, μεταξύ των οποίων προηγούνται όσοι έχουν το μικρότερο από τον αναγραφόμενο στους πίνακες αυτούς χρόνο υπηρεσίας, ανεξάρτητα από το βαθμό τους”.
2. Το τελευταίο εδάφιο του άρθρου 136 παρ. 1 του Υπαλληλικού Κώδικα (Π.Δ. 611/1977 – άρθρο 23 του Ν. 22/1975) αντικαθίσταται ως εξής: “Η εξαίρεση όμως από τις κατά περίπτωση μεταθέσεις υπαλλήλου που έχει σειρά να μετατεθεί πρέπει να αιτιολογείται ειδικώς. Αιτιολογία δεν απαιτείται εφόσον η μετάθεση του υπαλλήλου γίνεται κατά τη σειρά που ορίζεται στην παρ. 5 του προηγούμενου άρθρου 135”.
Άρθρο 11
1. Ο μετατιθεμένος υπάλληλος έχει δικαίωμα να ζητήσει με αίτησή του να ανακληθεί η πράξη μετάθεσης του κατά τη διαδικασία των επόμενων παραγράφων για σοβαρούς λόγους υγείας του ίδιου, του συζύγου, των παιδιών του και των γονέων, εφόσον οι τελευταίοι είναι ασφαλισμένοι από τον υπάλληλο ως προστατευόμενα μέλη.
2. Η αίτηση υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία διοικητικού ή προσωπικού σε πέντε ημέρες από την ανακοίνωση της μετάθεσης, μαζί με ιατρική βεβαίωση στην οποία επεξηγούνται λεπτομερώς οι λόγοι υγείας που επικαλείται ο ενδιαφερόμενος καθώς και η αιτιώδης συνάφεια των λόγων αυτών με τη συγκεκριμένη μετάθεση.
3. Η πάθηση, της οποίας γίνεται επίκληση, πρέπει να προκύπτει και από προηγούμενες εγγραφές στο βιβλιάριο νοσηλείας του υπαλλήλου ή του προστατευόμενου μέλους της οικογένειάς του ή τουλάχιστον από στοιχεία προηγούμενης θεραπευτικής αγωγής.
4. Η υποβολή της αίτησης αναστέλλει την εκτέλεση της μετάθεσης.
5. Η αίτηση, με τα σχετικά δικαιολογητικά διαβιβάζεται την επομένη της υποβολής της στην οικεία πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή, ανεξάρτητα από το είδος της πάθησης. Η επιτροπή σε τρεις ημέρες καλεί τον μετατιθέμενο σε ακρόαση και αποφαίνεται το αργότερο την επομένη της ακρόασης αν συντρέχει ή όχι λόγος ανάκλησης της μετάθεσης. Η γνωμάτευση, θετική ή αρνητική, της επιτροπής πρέπει να είναι αιτιολογημένη. Η μη προσέλευση για οποιοδήποτε λόγο του ενδιαφερομένου που κλήθηκε σε ακρόαση δεν εμποδίζει την πρόοδο της διαδικασίας.
6. Η γνωμάτευση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής παραλαμβάνεται από την οικεία υπηρεσία αυθημερόν μετά από ειδοποίηση της επιτροπής. Αντίγραφό της παραλαμβάνει και ο μετατιθέμενος ή εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο την επομένη της ημέρας που είχε οριστεί για την ακρόαση του, χωρίς άλλη ειδοποίηση.
7. Αν η γνωμάτευση είναι αρνητική, δικαιούται ο υπάλληλος να την προσβάλει με ένστασή του σε τρεις ημέρες από την οριζόμενη από την προηγούμενη παράγραφο ημέρα παραλαβής στην οικεία δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή, ανεξάρτητα από το είδος της πάθησης που επικαλείται. Αν η γνωμάτευση είναι θετική δικαιούται να ασκήσει ένσταση μέσα στην ίδια προθεσμία η υπηρεσία του υπαλλήλου. Η δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή αποφαίνεται σε τρεις ημέρες από την υποβολή της ένστασης. Η γνωμάτευση της δευτεροβάθμιας επιτροπής παραλαμβάνεται από την οικεία υπηρεσία κατά τα οριζόμενα στην προηγούμενη παράγραφο και κοινοποιείται στον μετατιθέμενο υπάλληλο.
8. Οι υγειονομικές επιτροπές δικαιούνται κατά την κρίση τους να εξετάζουν οι ίδιες το πρόσωπο, στο οποίο αναφέρονται οι λόγοι υγείας ή να ορίζουν ένα μέλος τους για την εξέταση του κατ’ οίκον ή στο νοσοκομείο, κλινική κλπ. όπου τυχόν νοσηλεύεται.
9. Αν η γνωμάτευση της δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής είναι αρνητική ή δεν ασκηθεί εμπρόθεσμα ένσταση κατά αρνητικής γνωμάτευσης της πρωτοβάθμιας επιτροπής, ο υπάλληλος οφείλει να μεταβεί στη θέση που έχει μετατεθεί. Το ίδιο ισχύει και αν δεν ασκηθεί εμπρόθεσμα η αίτηση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου. Αντιθέτως, αν η γνωμάτευση της δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής είναι θετική ή δεν ασκηθεί εμπρόθεσμα ένσταση κατά θετικής γνωμάτευσης της πρωτοβάθμιας επιτροπής, ανακαλείται υποχρεωτικά η πράξη της μετάθεσης.
10. Αν οι λόγοι που γίνονται δεκτοί από την υγειονομική επιτροπή συνδέονται με τη μετάθεση του υπαλλήλου σε συγκεκριμένο τόπο, δεν εμποδίζεται η μετάθεση του υπαλλήλου σε άλλο τόπο με νέα απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου.
11. Οι προθεσμίες του άρθρου αυτού υπολογίζονται σε εργάσιμες ημέρες.
Άρθρο 12
1.Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 57 του ν. 1943/1991, καταργήθηκε με το άρθρο 16 παρ. 4 του Ν. 2026/1992 (ΦΕΚ Α 43).
2.Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 57 του ν. 1943/1991, καταργήθηκε με το άρθρο 16 παρ. 4 του Ν. 2026/1992 (ΦΕΚ Α 43).
3.Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 57 του ν. 1943/1991, καταργήθηκε με το άρθρο 16 παρ. 4 του Ν. 2026/1992 (ΦΕΚ Α 43).
4.Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 57 του ν. 1943/1991, καταργήθηκε με το άρθρο 16 παρ. 4 του Ν. 2026/1992 (ΦΕΚ Α 43).
5.Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 57 του ν. 1943/1991, καταργήθηκε με το άρθρο 16 παρ. 4 του Ν. 2026/1992 (ΦΕΚ Α 43).
6.Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 57 του ν. 1943/1991, καταργήθηκε με το άρθρο 16 παρ. 4 του Ν. 2026/1992 (ΦΕΚ Α 43).
7.Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 57 του ν. 1943/1991, καταργήθηκε με το άρθρο 16 παρ. 4 του Ν. 2026/1992 (ΦΕΚ Α 43).
8. Με επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 136 του Υπαλληλικού Κώδικα (π.δ. 611/1977) και του παρόντος άρθρου, αποφάσεις μεταθέσεων ή αποσπάσεων ή μετατάξεων ή μεταφοράς υπαλλήλων, καθώς και τοποθετήσεων προϊσταμένων οργανικών μονάδων, δεν υπόκεινται, για οποιονδήποτε λόγο, σε αναστολή εκτελέσεως.
9. Το άρθρο 11 του ν. 1400/1983 καταργείται.
10. Δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι των φορέων του δημόσιου τομέα, όπως αυτός προσδιορίζεται στο άρθρο 51 του ν. 1892/1990, με οποιαδήποτε σχέση και αν υπηρετούν, εκλεγόμενοι δήμαρχοι, πρόεδροι κοινοτήτων, δημοτικοί, κοινοτικοί ή νομαρχιακοί σύμβουλοι, διαρκούσης της θητείας τους δεν μετατίθενται ούτε αποσπώνται εκτός του δήμου ή της κοινότητας στην οποία έχουν εκλεγεί.
Οι υπάλληλοι αυτοί, εφ` όσον υπηρετούν σε άλλο δήμο, ή κοινότητα, μετά από αίτησή τους μετατίθενται ή αποσπώνται στην πόλη ή το χωριό όπου έχουν εκλεγεί. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία ή θέση, μετατίθενται ή αποσπώνται σε υπηρεσία της πλησιέστερης πόλης ή χωριού του δήμου ή της κοινότητας όπου εκλέχθηκαν.
Άρθρο 13
1. Για την ενίσχυση της διοικητικής αποκέντρωσης, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που μεταβιβάζονται στις περιφερειακές υπηρεσίες των Υπουργείων καθώς και για την ενίσχυση σε προσωπικό των ν.π.δ.δ. που εδρεύουν ή έχουν υπηρεσίες εκτός του νομού Αττικής, επιτρέπεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης, του Υπουργού Εσωτερικών και των αρμοδίων Υπουργών η μετάταξη υπαλλήλων από οποιαδήποτε υπηρεσία Υπουργείου σε περιφερειακή υπηρεσία άλλου Υπουργείου, η οποία εδρεύει εκτός του νομού Αττικής και από ν.π.δ.δ. που εδρεύουν στο νομό Αττικής σε άλλο ν.π.δ.δ. που εδρεύει ή έχει υπηρεσίες εκτός του νομού αυτού, με ταυτόχρονη μεταφορά της θέσεως που κατέχουν.
2. Οι μετατάξεις της προηγούμενης παραγράφου γίνονται ύστερα από σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων υπηρεσιακών συμβουλίων, χωρίς αίτηση των υπαλλήλων. Οι θέσεις τους που μεταφέρονται εντάσσονται σε αντίστοιχο των προσόντων τους κλάδο της οικείας υπηρεσίας. Αναδιαβάθμιση των θέσεων αυτών επιτρέπεται με απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης και του οικείου Υπουργού όταν κενωθούν.
3. Οι μετατασσόμενοι κατά την προηγούμενη παράγραφο υπάλληλοι του δημοσίου επιλέγουν αν θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και προνοίας της υπηρεσίας, από την οποία μετατάσσονται, ή θα υπαχθούν στα αντίστοιχα ταμεία της νέας υπηρεσίας τους. Θέματα μεταφοράς των ασφαλιστικών εισφορών ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το ασφαλιστικό καθεστώς και ο ασφαλιστικός φορέας των μετατασσόμενων υπαλλήλων ν.π.δ.δ. δεν μεταβάλλεται.
4. Στους μετατασσόμενους κατά την παρ. 2 υπαλλήλους καταβάλλονται όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία σε περιπτώσεις μετάθεσης έξοδα, αποζημιώσεις κλπ. καθώς και εφάπαξ οικονομική ενίσχυση που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Οικονομικών. ***ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Κατά το άρθρο 20 παρ. 8 του Ν. 1735/1987 (Α 195): “Όταν η μετάταξη γίνεται από υπηρεσία σε υπηρεσία του ίδιου νομού ή με αίτηση του υπαλλήλου, δεν καταβάλλονται τα προβλεπόμενα από την παρ. 4 του άρθρου 13 του ν. 1400/1983 έξοδα ούτε η εφ` άπαξ οικονομική ενίσχυση.
5. Οι μετατασσόμενοι κατά την παρ. 2 υπάλληλοι έχουν υποχρέωση να υπηρετήσουν τουλάχιστο μία πενταετία σε περιφερειακές υπηρεσίες εκτός του νομού Αττικής.
6.Σημ.: όπως η παράγραφος 6 Καταργήθηκε διά του άρθρου 29 του Ν. 1586/1986 (Α 37).
Άρθρο 14
1. Επιτρέπεται να αποσπώνται υπάλληλοι των κεντρικών υπηρεσιών των Υπουργείων σε περιφερειακές υπηρεσίες του ίδιου ή άλλου Υπουργείου που εδρεύουν εκτός του νομού Αττικής ή σε ν.π.δ.δ. που εδρεύουν ή έχουν υπηρεσίες εκτός του νομού αυτού. Η διάρκεια των αποσπάσεων αυτών ορίζεται σε ένα χρόνο που μπορεί να παραταθεί για έναν ακόμη χρόνο.
2. Η προηγούμενη παράγραφος εφαρμόζεται και για αποσπάσεις υπαλλήλων ν.π.δ.δ. που εδρεύουν στο νομό Αττικής σε ν.π.δ.δ που εδρεύουν ή έχουν υπηρεσίες εκτός του νομού αυτού ή σε περιφερειακές υπηρεσίες των Υπουργείων εκτός του νομού Αττικής.
3. Για τις αποσπάσεις κατά τις προηγούμενες παραγράφους δεν απαιτείται γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου.
Σημ.: όπως η παράγραφος 3 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 54 Ν. 4223/2013,ΦΕΚ Α 287/31.12.2013.
4. Στους αποσπώμενους κατά το άρθρο αυτό καταβάλλονται όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία σε περιπτώσεις μετάθεσης έξοδα, αποζημιώσεις κλπ.
5. Ισχύουσες διατάξεις που προβλέπουν αποσπάσεις υπαλλήλων δεν θίγονται από τις διατάξεις του άρθρου αυτού.
6. Η κατά την παρ. 1 περίπτ. ε’ του άρθρου 3 του Ν. 1288/1982 γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου απαιτείται μόνο για την παράταση της απόσπασης.
Άρθρο 15
1. Οι προαγωγές υπαλλήλων ν.π.δ.δ που υπάγονται στις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα και του από 23/31.12.1955 προσαρμοστικού διατάγματος, όπως τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν μεταγενέστερα, ενεργούνται από 1 Νοεμβρίου και εφεξής, με βάση πίνακες προακτέων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις οικείες διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (Π.Δ. 611/1977). Ο έλεγχος νομιμότητας των πινάκων προακτέων (Π.Δ. 611/1977, άρθρο 1973 ) ενεργείται από το αρμόδιο για την έκδοση της πράξης προαγωγής όργανο του νομικού προσώπου Διατάξεις που προβλέπουν την προαγωγή υπαλλήλων ν.π.δ.δ. με βάση πίνακες προακτέων δεν θίγονται από το άρθρο αυτό.
2. Κατά την πρώτη εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου οι πίνακες προακτέων θα καταρτισθούν τον Οκτώβριο και θα ισχύσουν από 1 Νοεμβρίου 1983 έως και 30 Απριλίου 1984. Διαδικασίες προαγωγών που άρχισαν πριν από τη δημοσίευση του νόμου αυτού συνεχίζονται και ολοκληρώνονται και μετά την 1η Νοεμβρίου 1983 εφόσον το υπηρεσιακό συμβούλιο έχει αποφανθεί μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 1983.
Άρθρο 16
1.Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 28 εδ. γ` (2). του Ν. 1505/1984 (Α 194).
2.Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 28 εδ. γ` (2). του Ν. 1505/1984 (Α 194).
3. Με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης, του Υπουργού Εσωτερικών και του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργού, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επιτρέπεται η μεταφορά θέσεων του πάσης φύσεως προσωπικού των κεντρικών υπηρεσιών στις περιφερειακές υπηρεσίες των ίδιων Υπουργείων, αυτοτελών ή αποκεντρωμένων δημοσίων υπηρεσιών και ν.π.δ.δ.
4. Με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, επιτρέπεται η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών των Υπουργείων ή αυτοτελών δημόσιων υπηρεσιών και ν.π.δ.δ. και ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους, χωρίς αύξηση του συνολικού αριθμού των υφιστάμενων Διευθύνσεων. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται και μετά την έκδοση των οργανισμών με τις διατάξεις του Ν. 51/1975.
Η προθεσμία που προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 51/1975, που επαναφέρθηκε σε ισχύ με την παρ. 1 του άρθρου 12 του Ν. 1256/1982, επιτρέπεται να παρατείνεται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης.
5. Οι διατάξεις της παραγράφου 1 του δεύτερου άρθρου του Ν. 1157/1981 “περί κυρώσεως της από 29.12.1980 Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου του Προέδρου της Δημοκρατίας “περί καθιερώσεως πενθημέρου εβδομάδος εργασίας κλπ.” έχουν εφαρμογή και στο προσωπικό της παραγράφου 5β του άρθρου 1 του Ν. 1157/1981.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.5 περ.ε΄ άρθρου 1 της ΠΝΠ της 29/30.12.1980,ΦΕΚ Α 299,(η οποία κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο Ν.1157/1981 (ΦΕΚ Α 126)),όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 57 παρ.5 Ν.3979/2011,ΦΕΚ Α 138/16.6.2011.
6. Στο άρθρο 14 παρ. 1 του Ν. 1320/1983 η φράση στον τρίτο στίχο “… του άρθρου 5 παρ. 1 περιπτ. γ’ ” αντικαθίσταται, από τότε που ίσχυσε, με τη φράση “του άρθρου 5 παρ. 1 περίπτ. δ’ “.
Σύ εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής η παρ. 3 του άρθρου 14 του Ν. 1320/1983 αντικαθίσταται ως εξής:
“3. Ο αποσπώμενος κατά το άρθρο 6 παρ. 1 αυτού του νομού σε θέση του Πολιτικού Γραφείου Πρωθυπουργού επιλέγει το σύνολο των κάθε είδους αποδοχών της θέσης στην οποία αποσπάται είτε της θέσης από την οποία αποσπάται. Οσοι έχουν στο μεταξύ αποσπασθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 1 του Ν. 1299/1982 έχουν και αυτοί το δικαίωμα, μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία 30 ημερών από την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού, να προβούν στην επιλογή που αναγνωρίζουν οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου της παραγράφου αυτής. Η ισχύς της επιλογής αυτής ανατρέχει για όλα τα έννομα αποτελέσματά της στο χρόνο που είχε πραγματοποιηθεί η κατά την παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 1299/1982 απόσπαση εκείνου που προβαίνει στην επιλογή αυτή”.
Συνιστώνται δύο (2) θέσεις καθαριστριών, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, στο “Πολιτικό Γραφείο Πρωθυπουργού”.
7. Η κατά την παρ. 1 του άρθρου 117 του Π.Δ. 611/1977 απαιτούμενη για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας πενταετής πραγματική δημόσια πολιτική υπηρεσία ορίζεται στο εξής τριετής. Οι λέξεις “πενταετούς” και “τριετής” στην παρ. 4 του ίδιου άρθρου 117 αντικαθίστανται με τις λέξεις “τριετούς” και “διετής” αντίστοιχα.
Άρθρο 17
1. Δεν κωλύεται η συμμετοχή σε κάθε είδους συμβούλια και επιτροπές του δημόσιου τομέα υπαλλήλου ή μισθωτού με βαθμό κατώτερο του κρινομένου, ή ομοιόβαθμου αλλά νεώτερου από αυτόν, εφόσον η συμμετοχή του αυτή γίνεται με την ιδιότητα του εκπροσώπου των εργαζομένων. Η διάταξη αυτή ισχύει από τη δημοσίευση του Ν. 1232/1982.
2. Το Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο για το Διοικητικό Προσωπικό των Νομικών Υπηρεσιών της Διοίκησης συντίθεται από τον προϊστάμενο συντονιστή των Νομικών Υπηρεσιών της Διοίκησης ή το νόμιμο αναπληρωτή του ή ένα νομικό σύμβουλο σαν πρόεδρο και δύο παρέδρους μέλη. Οι παραπάνω ορίζονται για δύο χρόνια με ισάριθμους αναπληρωτές τους με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Η αντικατάσταση αυτών που αποχωρούν για οποιοδήποτε λόγο γίνεται με όμοια απόφαση και ισχύει για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα. Χρέη εισηγητή ασκεί πάρεδρος Διοίκησης της Δ/νσης Δικαστικού του Γ.Λ.Κ. και χρέη γραμματέα ένας δικαστικός αντιπρόσωπος, που ορίζονται με τον ίδιο τρόπο.
Άρθρο 18
1. Καταργείται το Ν.Δ. 64/1974 (ΦΕΚ 264) “περί στοιχείων της ατομικής και οικογενειακής καταστάσεως των δημοσίων λειτουργών, ως και ελέγχου της πίστεως προς το δημοκρατικόν πολίτευμα της Χώρας κατηγοριών τινων εξ αυτών” καθώς και τα σε εκτέλεση αυτού εκδοθέντα διατάγματα.
2. Καταργείται ο “ατομικός φάκελλος” ή άλλο ισχύον σύστημα στοιχείων προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και καθιερώνεται με το άρθρο αυτό το “προσωπικό μητρώο” που περιλαμβάνει:
α) τα στοιχεία της ταυτότητος του υπαλλήλου, τα στοιχεία συζύγου και των παιδιών του, τα περιουσιακά στοιχεία του ίδιου, συζύγου και παιδιών του. Όλα τα στοιχεία αυτά υποβάλλονται από τον υπάλληλο με υπεύθυνη δήλωση στην υπηρεσία του. Με τον ίδιο τρόπο δηλώνεται υποχρεωτικά κάθε μεταβολή των στοιχείων αυτών.
β) τους τίτλους σπουδών ή άλλα τυπικά προσόντα,
γ) αποφάσεις, έγγραφα ή άλλα στοιχεία που αναφέρονται στην υπηρεσιακή γενικά κατάσταση του υπαλλήλου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι αξιολογήσεις που γίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου,
δ) κάθε άλλο στοιχείο που ο υπάλληλος καταθέτει ο ίδιος στην υπηρεσία του ζητώντας να περιληφθεί στο “προσωπικό μητρώο” του.
Στοιχεία που αναφέρονται στις πολιτικές πεποιθήσεις του υπαλλήλου απαγορεύεται να τεθούν στο “προσωπικό μητρώο” του.
Κάθε υπάλληλος μπορεί να ζητήσει να λάβει γνώση του “προσωπικού μητρώου” του.
3. Οι υπηρεσιακές μονάδες, που τηρούν τους ατομικούς φακέλλους, με ευθύνη των προϊσταμένων τους, μέσα σε προθεσμία που ορίζεται με την κατά την παράγραφο 4 του άρθρου αυτού απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης, καταστρέφουν τους ατομικούς φακέλλους, εκτός από τα στοιχεία εκείνα που κατά το άρθρο αυτό περιλαμβάνονται και στο “προσωπικό μητρώο” και σχηματίζουν τα “προσωπικά μητρώα” των υπαλλήλων. Η κατά το προηγούμενο εδάφιο προθεσμία δεν μπορεί να αρχίσει πριν παρέλθουν εξήντα (60) ημέρες από τη δημοσίευση του νόμου αυτού. Κατεξαίρεση δεν καταστρέφονται εκθέσεις ουσιαστικών προσόντων και αξιολογήσεις των τελευταίων, κάθε φορά, πέντε (5) ετών, καθώς και εκθέσεις ουσιαστικών προσόντων και αξιολογήσεις προηγούμενων ετών που έχουν σχέση με εκκρεμείς δίκες σε οποιοδήποτε βαθμό. Η παράλειψη των υπόχρεων για εφαρμογή του πρώτου εδαφίου της παραγράφου αυτής συνιστά το αδίκημα του εδαφίου ιθ` της παραγράφου 1 του άρθρου 206 του Υπαλληλικού Κώδικα.
4. Με απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης καθορίζονται η διαδικασία καταστροφής των ατομικών φακέλλων, ο τρόπος τήρησης και ενημέρωσης του “προσωπικού μητρώου” που μπορεί να είναι και μηχανογραφικός, ο χρόνος της περιοδικής καταστροφής των εκθέσεων ουσιαστικών προσόντων και αξιολογήσεων, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
5. Τα αναγκαία στοιχεία των “προσωπικών μητρώων” τίθενται, με μέριμνα που προϊσταμένου των υπηρεσιακών μονάδων που τα τηρούν, υπόψη των υπηρεσιακών συμβουλίων, καθώς και κάθε άλλου αρμοδίου οργάνου, για τη διενέργεια των προαγωγών και κάθε άλλης πράξης μεταβολής της υπηρεσιακής κατάστασης του υπαλλήλου.
6.Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ. 2 του άρθρου 54 του Ν. 1943/1991 (ΦΕΚ Α 50).
7. Από την έναρξη της ισχύος του Π.Δ/τος της προηγούμενης παραγράφου η αξιολόγηση που γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού θα αποτελεί το βασικό στοιχείο της κρίσης των προακτέων και μη υπαλλήλων κατά τα άρθρα 161 και 162 του Υπαλληλικού Κώδικα, καθώς και σε κάθε άλλη περίπτωση υπηρεσιακής κρίσης των υπαλλήλων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 54 του Ν. 1943/1991 (ΦΕΚ Α 50)
8. Καταργούνται τα άρθρα 75 παρ. 3, 127 παρ. 1 και 2, 129 πλην των περιπτ. γ’ και δ` της παρ. 3, 130 και 131 του Υπαλληλικού Κώδικα (Π Δ. 611/1977), καθώς και τα σε εκτέλεση αυτών εκδοθέντα διατάγματα ή άλλες πράξεις, σε όσο μέρος ρυθμίζουν θέματα σχετικά με το άρθρο αυτό. Από την έναρξη ισχύος του π.δ/τος της παρ. 6 του άρθρου αυτού καταργείται το άρθρο 128 του Υπαλληλικού Κώδικα.
Άρθρο 19
1. Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημόσιας Διοίκησης του άρθρου 15 του Υπαλληλικού Κώδικα είναι αρμόδιο να γνωμοδοτεί για τα αναφερόμενα στο ίδιο άρθρο θέματα ολόκληρου του δημόσιου τομέα της παρ. 6 του άρθρου 1 του Ν. 1256/1982.
2. Η κατά το άρθρο 9 του Ν.Δ. 101/1973 έγκριση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης για την αγορά ή μίσθωση εξοπλισμού αυτόματης επεξεργασίας στοιχείων (Η/Υ) ή για την ανάθεση σε τρίτους κάθε συναφούς έργου απαιτείται για όλους τους φορείς του κατά το άρθρο 1 παρ. 6 του Ν. 1256/1982 δημόσιου τομέα, εκτός από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης.
3. Οι κατά το άρθρο 4 παρ. 2.του Π.Δ. 1166/1982 αρμοδιότητες του Γνωμοδοτικού Τεχνικού Συμβουλίου επεκτείνονται σε όλους τους φορείς του κατά το άρθρο 1 παρ. 6 του Ν. 1256/1982 δημόσιου τομέα, εκτός από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης.
Άρθρο 20
1. Το άρθρο 21 του Ν. 1288/1982 αντικαθίσταται ως εξής:
” Άρθρο 21.
Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 13 του Ν. 1256/1982 και μετά τη λέξη “διατάξεις” διαγράφεται η τελεία και προστίθεται η φράση “και να ρυθμίζονται διαφορετικά με εκχώρηση των παραπάνω αρμοδιοτήτων στους αρμόδιους κατά περίπτωση Υπουργούς, οι οποίοι με απόφασή τους μπορούν να τις εκχωρούν στους Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων ή στους επικεφαλής των κρατικών φορέων του κατά το άρθρο 1 παρ. 6 του Ν. 1256/1982 δημόσιου τομέα”.
Αποφάσεις Υφυπουργών ή Γενικών Γραμματέων Υπουργείων με τις οποίες εγκρίθηκε η αποστολή στο εξωτερικό οποιουδήποτε προσώπου για εκτέλεση υπηρεσίας ή εκπαίδευση θεωρούνται νόμιμες.
2.Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 5 παρ. 2 εδ. ζ` του Ν. 2026/1992 (Α 43).
3. Οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 5 του 1288/1982, όπως αντικαταστάθηκαν με την παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 1320/1983, εφαρμόζονται και για τους υπάλληλους ή λειτουργούς του δημόσιου τομέα και τους προσληφθέντες στο δημόσιο, σύμφωνα με το Ν. 682/1977, που διορίστηκαν ή τοποθετήθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο σε θέση μετακλητού ή με θητεία ή με σύμβαση ανώτατου υπαλλήλου ή λειτουργού μετά την 21.10.1981. Η εργασιακή σχέση των υπαλλήλων ή λειτουργών αυτών θεωρείται ότι δεν διακόπηκε ποτέ μέχρι την ανάληψη των παραπάνω καθηκόντων εξαιτίας αυτής, μη ισχυούσης για την περίπτωση αυτή οποιασδήποτε αντίθετης διάταξης ή συμβατικής ρύθμισης. Εάν η οργανική θέση που οι παραπάνω υπάλληλοι κατείχαν στην υπηρεσία από την οποία προέρχονται δεν είναι κενή κατά την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού, θεωρούνται ότι κατέχουν ομοιόβαθμη προσωρινή θέση του κλάδου τους που συνιστάται αυτοδικαίως με το νόμο αυτόν και που καταργείται επίσης αυτοδικαίως όταν με οποιοδήποτε τρόπο κενωθεί.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
Συμπλήρωση διατάξεων του Ν. 1256/1982.
Άρθρο 21
1. Στην παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 1256/1982 προστίθενται ως εξής εδάφια:
“Επίσης ως δεύτερη απασχόληση δεν νοείται η απασχόληση που δεν είναι κατά πλήρες ωράριο εργασίας, εφόσον η καταβαλλόμενη γι’ αυτή ακαθάριστη αμοιβή δεν υπερβαίνει το βασικό μισθό του 6ου βαθμού και το σύνολο των καθαρών τακτικών απολαβών και από τις δύο απασχολήσεις ή τη θέση και τη μερική απασχόληση δεν υπερβαίνει το διπλάσιο του βασικού μισθού του 2ου βαθμού. Η πολλαπλή απασχόληση επιτρέπεται με τον περιορισμό ότι το σύνολο των καθαρών τακτικών απολαβών δεν μπορεί να υπερβαίνει το βασικό μισθό του 3ου βαθμού. Σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου αυτού περικόπτεται το επιπλέον απ’ τις απολαβές της θέσης στο Δημόσιο και, αν και οι δύο θέσεις ή απασχολήσεις ανήκουν στο Δημόσιο, απ’ τη χρονικά δεύτερη θέση ή απασχόληση”.
2. Τα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών δεν υπάγονται στις διατάξεις των παρ. 1 και 3 του άρθρου 1 του Ν. 1256/1982 από της ισχύος τους μόνο για την ιδιότητά τους αυτή, χωρίς εξαίρεσή τους από τις διατάξεις του άρθρου 6 του ίδιου νόμου, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 33 του Ν. 1326/1983.
3. Στο τέλος της περιπτ. δ` της παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν. 1256/1982 προστίθεται το εξής εδάφιο: “Προκειμένου για τους πολύτεκνους που υπερβαίνουν το παραπάνω όριο, επιτρέπεται η κατοχή δεύτερης θέσης ή απασχόλησης με περιορισμό των ακαθάριστων αποδοχών τους μέχρι του ορίου αυτού. Για όσους έχουν από τρία μέχρι τέσσερα ανήλικα παιδιά το όριο του προηγούμενου εδαφίου αυξάνεται στα 3/5 και για όσους έχουν από πέντε ανήλικα παιδιά και πάνω αυξάνεται στα 4/5”.
4. Συμβάσεις έργου μεταξύ του δημόσιου ή ασφαλιστικών οργανισμών και γιατρών για την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη των ασφαλισμένων τους στα ιδιωτικά τους ιατρεία δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν. 1256/1982.
Η ισχύς της διάταξης αυτής παύει μετά την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων που προβλέπονται από το άρθρο 16 του Ν. 1397/1983 για το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά περίπτωση.
5. Ο διορισμός ή η πρόσληψη σε δεύτερη θέση ή απασχόληση, σε εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 1 του Ν. 1256/1982, λειτουργών, υπαλλήλων, μισθωτών και συνταξιούχων γίνεται με απόφαση του αρμόδιου κατά περίπτωση οργάνου χωρίς άλλη διαδικασία.
6. Η φράση “κατά το ακαδημαϊκό έτος 1981-1982” στις περιπτώσεις α’ και β’ της παρ. 5 του άρθρου 16 του Ν. 1256/1982, όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 24 του Ν. 1320/1983, αντικαθίσταται με τη φράση “έως και το ακαδημαϊκό έτος 1981-1982”.
7. Στις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 11 του Ν. 1232/1982 υπάγονται οι δικηγόροι εκείνοι που υπηρετούν ως νομικοί ή δικαστικοί σύμβουλοι ή διευθυντές δικαστικού ή προϊστάμενοι δικαστικού, ανεξαρτήτως του αν παρέχουν νομικές συμβουλές ή γνωμοδοτήσεις ή κατευθύνουν στο χειρισμό των υποθέσεων από άλλους δικηγόρους ή προΐστανται (οι διευθυντές δικαστικού) ειδικής υπηρεσίας ή τμήματος που απασχολεί περισσότερους από ένα δικηγόρους, ανεξάρτητα από το αν χειρίζονται ή όχι οι ίδιοι προσωπικά δικαστικές υποθέσεις ή αν προβλέπεται ή όχι αντίστοιχη οργανική θέση ή αν τους έχει δοθεί ή όχι ο τίτλος ή η ονομασία του νομικού ή δικαστικού συμβούλου ή διευθυντή δικαστικού. Η ιδιότητα του νομικού ή δικαστικού συμβούλου ή του διευθυντή δικαστικού αποκλείει την εφαρμογή σύ αυτούς των εξαιρέσεων του πρώτου εδαφίου τη παραγράφου 3 του άρθρου 11 του Ν. 1232/1982 (ΦΕΚ 22Αύ/182), έστω και αν στο παρελθόν συνέτρεχε στο πρόσωπό τους μία ή περισσότερες από τις προβλεπόμενες από τη διάταξη αυτή εξαιρέσεις.
Στις εξαιρέσεις της περιπτώσεως δ’ της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του Ν. 1232/1982 δεν περιλαμβάνονται και οι δικηγόροι του δημόσιου τομέα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αποδεδειγμένα με πλήρη απασχόληση ή υπηρετούν σε οργανικές θέσεις που δεν είναι διαβαθμισμένες.
8. Για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου 7 του άρθρου αυτού ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 1232/1982, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 11 παρ. 2 του Ν. 1256/1982 (ΦΕΚ 65Α’ /82), με διάφορες ημερομηνίες από τις προβλεπόμενες στην παράγραφο 2 του άρθρου 11 του Ν. 1232/1982 και συγκεκριμένα με ημερομηνία λήξης της σχέσης τη χρονολογία δημοσίευσης του παρόντος και απόλυσης την επόμενη αυτής μέρα, από την οποία και απομακρύνονται οριστικά της υπηρεσίας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
Μεταβατικές και άλλες διατάξεις.
Άρθρο 22
1. Οι προβλεπόμενες στην παράγραφο 5 του άρθρου 22 του Ν. 1320/1983 και στην παρ. 8 του άρθρου 3 του Ν. 1288/1982 προθεσμίες παρατείνονται από τότε που έληξαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 1984.
Με απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η προβλεπόμενη στην παράγραφο 1 του άρθρου 22 του Ν. 1320/1983 προθεσμία μπορεί να παραταθεί για ένα το πολύ εξάμηνο, από τότε που λήγει.
2. Στη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 12 του Ν. 1232/1982 και μετά τις λέξεις “αποτελούμενης και ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς” προστίθενται οι λέξεις “εν ενεργεία ή μη “.
3. Οι διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου ενδέκατου του Ν. 1305/1982 και των παρ. 1 και 2 του άρθρου 5 του Ν. 1351/1983 εφαρμόζονται αναλόγως και για όλες τις σχολές, κέντρα, ινστιτούτα και λοιπά ιδρύματα του δημόσιου τομέα που παρέχουν επαγγελματική εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, ενημέρωση ή οποιουδήποτε είδους επιμόρφωση σε φορείς του δημόσιου τομέα, όταν εκτελούν αντίστοιχα προγράμματα, καθώς και για κάθε είδους διαγωνισμούς ή επιλογές πρόσληψης προσωπικού σε φορείς, του δημόσιου τομέα.
Η ισχύς της παραγράφου αυτής αρχίζει από την έναρξη του εκπαιδευτικού έτους 1983-1984 και εφαρμόζεται για όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.
Με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν θίγονται οι διατάξεις του Ν. 1388/1983 για την ” Ίδρυση Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης που ρυθμίζουν αντίστοιχα θέματα.
4. Οι διατάξεις του άρθρου 4 του Ν. 665/1977 όπως τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 1070/1980. “Περί λήψεως μέτρων κ.λ.π.” εφαρμόζονται στους κατά τη δημοσίευση του παρόντος υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, που υπηρετούν με απόσπαση στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης από τα εποπτευόμενο από αυτή Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.). Οι ενδιαφερόμενοι για διορισμό πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του νόμου αυτού και να μην έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους κατά το χρόνο του διορισμού τους. Ο διορισμός δύναται να γίνει σε κενές θέσεις και κλάδους που υπάρχουν ή σύ αυτές τις θέσεις και τους κλάδους που θα συσταθούν με τον υπό έκδοση Οργανισμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Όσοι από τους παραπάνω υπαλλήλους των εποπτευόμενων από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ν.π.ι.δ δεν υπαχθούν για οποιοδήποτε λόγο στις παραπάνω ρυθμίσεις παραμένουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και εντάσσονται, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού και μετά από γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου, σε κενές οργανικές θέσεις ειδικού επιστημονικού, τεχνικού ή βοηθητικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, εφόσον έχουν τα προβλεπόμενα τυπικά προσόντα των θέσεων που θα ενταχθούν και δεν έχουν υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας τους.
5. Για τους υπαγόμενους στο άρθρο 30 του Ν. 1264/1982 υπαλλήλους, οι από το άρθρο 17 του ίδιου νόμου προβλεπόμενες συνδικαλιστικές άδειες είναι με αποδοχές.
Άρθρο 23
1. Οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν. 1320/1983, όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 2 παρ. 2 του παρόντος νόμου, για σύνταξη συμπληρωματικών πινάκων σε περίπτωση μη αποδοχής του διορισμού από τους επιτυχόντες δύναται να εφαρμόζονται αναδρομικά και σε περιπτώσεις διαγωνισμών ή επιλογών που έχουν ήδη γίνει ή των οποίων η σχετική προκήρυξη δημοσιεύτηκε έως τις 10.8.1983, εφόσον οι σχετικοί αρχικοί πίνακες καταρτίσθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 28 του Ν. 1320/1983.
2. Συνεχίζονται μέχρι την ολοκλήρωσή τους οι διαδικασίες διαγωνισμών και επιλογών για πλήρωση θέσεων ή πρόσληψη προσωπικού στο δημόσιο τομέα, εφόσον η σχετική προκήρυξη είχε δημοσιευθεί έως και την 10.8.1983. Συνεχίζονται επίσης μέχρι την ολοκλήρωσή τους και οι διαδικασίες διάθεσης προσωπικού από πίνακες επιτυχίας διαγωνισμών, εφόσον έως την παραπάνω ημερομηνία οι ενδιαφερόμενοι είχαν κληθεί να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις επιθυμίας διορισμού. Για τη συνέχιση και ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών εφαρμόζονται οι ισχύουσες έως τις 30.6.1983 διατάξεις.
3. Πίνακες υποψηφίων κριθέντων καταλλήλων για διορισμό, που καταρτίσθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 47 του Υπαλληλικού Κώδικα (Π.Δ. 611/1977 – άρθρ. 9 παρ. 2 του Ν. 22/1975, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 7 παρ. 2 του Ν. 434/1976), ισχύουν έστω και αν δεν κυρώθηκαν από τον αρμόδιο Υπουργό ή κυρώθηκαν αλλά δεν δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
4. Έως την έκδοση των κατά το άρθρο 5 του παρόντος νόμου αποφάσεων, οι κατά την προηγούμενη παράγραφο πίνακες για τους οποίους ισχύει και η παράγραφος 2 του άρθρου 2 του παρόντος νόμου υπόκεινται σε έλεγχο νομιμότητας από τον αρμόδιο κατά περίπτωση Υπουργό, ο οποίος μπορεί να μην τους κυρώσει, αν διαπιστωθεί παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας. Οι διατάξεις του άρθρου 23 παρ. 3 του Ν. 1811/1954 όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 22/1975 (άρθρο 32 παρ. 3 του Υπαλληλικού Κώδικα Π.Δ. 611/1977 – άρθρο 23 παρ. 3 του Ν. 1811/1954 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 22/1975) εφαρμόζονται ανάλογα στην περίπτωση αυτή. Οι πίνακες αυτοί τοιχοκολλούνται στο κατάστημα της ενδιαφερόμενης υπηρεσίας. Για το σκοπό αυτόν, συντάσσεται σχετική βεβαιωτική πράξη της Υπηρεσίας, η οποία και πρωτοκολλείται την ίδια ημέρα της τοιχοκόλλησης.
5. Συνεχίζονται μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διορισμού κατόχων διδακτορικού διπλώματος που άρχισαν σύμφωνα με τις καταργούμενες διατάξεις του άρθρου 30 του Ν. 232/1975, εφόσον έως και τις 30.6.1983 οι ενδιαφερόμενοι είχαν κληθεί να υποβάλουν σχετικές δηλώσεις επιθυμίας διορισμού.
6. Έως την έκδοση των κατά το άρθρο 5 του παρόντος νόμου αποφάσεων που αναφέρονται στο νέο σύστημα με το Ν. 1320/1983, με κοινή απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού, μπορεί να ανατίθεται στο αρμόδιο για το διορισμό ή την πρόσληψη όργανο η αρμοδιότητα για την έκδοση της προκήρυξης και συγκρότηση των επιτροπών διαγωνισμών ή επιλογών.
7. Ανώτατο όριο ηλικίας διορισμού ή πρόσληψης στο δημόσιο τομέα ατόμων μειωμένων ικανοτήτων, πού υπάγονται στις διατάξεις του Ν. 963/1979 και αναπήρων πολεμικής ή ειρηνικής περιόδου, με ποσοστό ανικανότητας ή αναπηρίας 67% και άνω, ορίζεται το 40ό έτος της ηλικίας τους, εφόσον από ειδικές διατάξεις δεν προβλέπεται μεγαλύτερο.
Το ίδιο όριο ηλικίας ισχύει, για μια πενταετία από τη δημοσίευση του παρόντος, για όσους φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν ή κρατήθηκαν για λόγους αποδεδειγμένης αντίθεσης με το διδακτορικό καθεστώς επί ένα τουλάχιστον έτος κατά τη διάρκεια των σπουδών τους από το καθεστώς της δικτατορίας 1967-1974.
8. Υποψήφιοι που έχουν ισοβαθμήσει με τον τελευταίο του πίνακα επιτυχόντων σε διαγωνισμούς του Δημοσίου Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. για τους οποίους η τελευταία προκήρυξη δημοσιεύτηκε μέχρι 30.6.1983, εφόσον οι σχετικοί πίνακες επιτυχίας καταρτίστηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 28 του Ν. 1320/1983, διορίζονται σε κενές κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού θέσεις των κλάδων Υπηρεσιών για τις οποίες διαγωνίσθηκαν. Η σειρά των ισοβαθμισάντων για την εγγραφή τους στους συμπληρωματικούς πίνακες καθορίζεται με δημόσια κλήρωση. Οι διατάξεις των εδαφίων πέμπτου, έκτου και έβδομου της παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν. 1320/1983, όπως αντικαθίστανται με την παρ. 2 του άρθρου 2 του νόμου αυτού, εφαρμόζονται ανάλογα και στις περιπτώσεις του παρόντος άρθρου.
9. Επιτρέπεται η πλήρωση κενών θέσεων Κλάδων ΑΤ του Υπουργείου Οικονομικών, μέχρι να καλυφθούν όλες οι θέσεις που προκηρύχτηκαν με την κοινή απόφαση – προκήρυξη των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Οικονομικών, αριθ. Δ127/46/13.1.1983, με διορισμό υποψηφίων που έλαβαν μέρος στο σχετικό διαγωνισμό της 26ης Φεβρουαρίου 1983 και δεν συγκέντρωναν την οριζόμενη στην προκήρυξη βάση βαθμολογίας.
Για το διορισμό των υποψηφίων αυτών καταρτίζεται συμπληρωματικός πίνακας επιτυχίας στον οποίο εγγράφονται οι υποψήφιοι κατά σειρά βαθμολογίας. Η σειρά των ισοβαθμισάντων για την εγγραφή τους στο συμπληρωματικό πίνακα καθορίζεται με δημόσια κλήρωση. Οι διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 8 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και στην περίπτωση αυτή.
Άρθρο 24
1. Κληρικοί που κατέχουν ή κατείχαν πριν από την εφαρμογή του Ν. 1256/1982 θέσεις εφημερίων και εκπαιδευτικών, που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις αυτού, μπορούν να τις διατηρήσουν με την προϋπόθεση ότι το σύνολο των ακαθάριστων τακτικών αποδοχών τους και από τις δύο θέσεις θα περιορισθεί στο 3/5 των ακαθάριστων αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Όσοι έκαμαν επιλογή της μιας από τις δύο θέσεις, σε εφαρμογή του παραπάνω νόμου, επανέρχονται και στις δύο θέσεις με τους περιορισμούς της παραγράφου αυτής και εφόσον οι αντίστοιχες θέσεις εξακολουθούν να είναι κενές, άλλως τοποθετούνται σε άλλες κενές θέσεις.
2. Εάν οι συνολικές αποδοχές από τις δύο θέσεις υπερβαίνουν το ανώτατο όριο της παραγράφου 1, οι ενδιαφερόμενοι έχουν υποχρέωση να δηλώσουν στον αρμόδιο εκκαθαριστή σε ποια από τις παραπάνω δύο θέσεις θα γίνει ο περιορισμός αποδοχών.
3. Επιτρέπεται σε κληρικούς που κατέχουν εφημεριακές ή διακονικές θέσεις και θέσεις ιεροκηρύκων να προσφέρουν υπηρεσίες στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου και των Μητροπόλεων. Σε όσους απασχολούνται κατά το προηγούμενο εδάφιο καταβάλλεται επιμίσθιο μέχρι ποσοστό 30% των ακαθάριστων τακτικών αποδοχών της κύριας θέσης τους.
Άρθρο 25
1. Η παρ. 5 του άρθρου 12 του Ν. 1320/1983 αντικαθίσταται, από τότε που ίσχυσε, ως εξής: “5. Όσοι υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος σε υφιστάμενες κατά την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού θέσεις διατηρούνται στην υπηρεσία και στις θέσεις που κατέχουν. Οι ανωτέρω διέπονται από το νομικό καθεστώς του νόμου αυτού, εφόσον ασκούν πράγματι καθήκοντα Ειδικού Συμβούλου ή Επιστημονικού Συνεργάτη κατά την έννοια των παραγρ. 4, 5 και 6 του άρθρου 11 του παρόντος νόμου, πράγμα που διαπιστώνεται κατά περίπτωση με απόφαση του οικείου Υπουργού, άλλως εξακολουθούν να διέπονται από το προηγούμενο ειδικό νομικό καθεστώς που προβλέπεται από τις θέσεις αυτές. Αποδοχές που έχουν τυχόν καταβληθεί σε όσους από τους ανωτέρω δεν υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος νόμου, σύμφωνα με την παράγρ. 7 του άρθρου 11 του νόμου αυτού, δεν αναζητούνται.
Όσοι υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος σε υφιστάμενες κατά το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού θέσεις Ειδικών Συνεργατών διατηρούνται στην υπηρεσία και στις θέσεις που κατέχουν και διέπονται από το νομικό καθεστώς του νόμου αυτού”.
2. Στον τέταρτο στίχο της παραγράφου 7 του άρθρου 11 του Ν. 1320/1983 και μετά τις λέξεις “ανάθεσης καθηκόντων” προστίθενται οι λέξεις “ή απόσπασης”.
Άρθρο 26
1. Συνιστάται επιτροπή για την επεξεργασία και εκπόνηση νέου καταστατικού Κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων ν.π.δ.δ.
2. Η επιτροπή αποτελείται από:
α) έναν επίτιμο ή σε ενέργεια πρόεδρο ή αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως πρόεδρο, β) έναν επίτιμο ή σε ενέργεια σύμβουλο της Επικράτειας,
γ) Τον Πρόεδρο του ΕΚΔΔ,
δ) έναν καθηγητή διοικητικού δικαίου ΑΕΙ,
ε) δύο ανώτερους υπαλλήλους του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης,
στ) δύο εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ,
ζ) έναν εκπρόσωπο από κάθε αναγνωρισμένο από τον Κανονισμό της Βουλής κόμμα.
3. Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και των κομμάτων υποδεικνύονται από αυτά σε εξήντα το πολύ ημέρες από τη σχετική πρόσκληση. Αν μέσα στην προθεσμία αυτή δεν απαντήσουν καθορίζοντας τον εκπρόσωπό τους, η επιτροπή συντίθεται νομίμως από τα υπόλοιπα μέλη της.
4. Ο ορισμός ως μέλους δικαστικού λειτουργού σε ενέργεια γίνεται μεταξύ εγνωσμένης εμπειρίας σε υπαλληλικά θέματα δικαστικών λειτουργών.
5. Η συγκρότηση και ανασυγκρότηση της Επιτροπής, καθώς και η ρύθμιση θεμάτων αναφερόμενων στον τρόπο λειτουργίας, διοικητικής μέριμνας και γραμματειακής εξυπηρέτησής της καθορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Οικονομικών καθορίζεται το είδος και το ύψος της αποζημίωσης των μελών της.
Άρθρο 27
1. Οι θέσεις των κλάδων 1 μέχρι και 11 του εκπαιδευτικού προσωπικού της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του άρθρου 14 του Ν. 576/1977, όπως ισχύουν σήμερα, αυξάνονται από 6.667 σε 7.952 και κατανέμονται κατά κλάδους και μισθολογικά κλιμάκια ως εξής:
1. Κλάδος 1 : …………………………………………………Θέσεις Διευθυντής Λυκείου με μισθολογικό κλιμάκιο 9 92 Καθηγητής με μισθολογικό κλιμάκιο 8 94 Καθηγητής με μισθολογικό κλιμάκιο 7 95 Καθηγητής με μισθολογικό κλιμάκιο 4-6 ενιαίες 219 _____ Σύνολο 500
2. Κλάδος 2: Θέσεις Διευθυντής Λυκείου με μισθολογικό κλιμάκιο 9 64 Καθηγητής με μισθολογικό κλιμάκιο 8 67 Καθηγητής με μισθολογικό κλιμάκιο 7 166 Καθηγητής με μισθολογικό κλιμάκιο 3-6 ενιαίες 496 ______ Σύνολο 793
3. Κλάδος 3: Θέσεις Διευθυντής Λυκείου με μισθολογικό κλιμάκιο 9 40 Καθηγητής με μισθολογικό κλιμάκιο 8 55 Καθηγητής με μισθολογικό κλιμάκιο 7 200 Καθηγητής με μισθολογικό κλιμάκιο 3-6 ενιαίες 852 ______ Σύνολο 1147
4. Κλάδος 4: Θέσεις Καθηγητής με μισθολογικό κλιμάκιο 9 45 Καθηγητής με μισθολογικό κλιμάκιο 8 44 Καθηγητής με μισθολογικό κλιμάκιο 7 227 Καθηγητής με μισθολογικό κλιμάκιο 3-6 ενιαίες 1.052 _______ Σύνολο 1.368
5. Κλάδος 5: Θέσεις Διευθυντής Λυκείου με μισθολογικό κλιμάκιο 9 13 Καθηγητής με μισθολογικό κλιμάκιο 8 24 Καθηγητής με μισθολογικό κλιμάκιο 7 55 Καθηγητής με μισθολογικό κλιμάκιο 3-6 ενιαίες 212 _____ Σύνολο 304
6. Κλάδος 6: Θέσεις Καθηγητής με μισθολογικό κλιμάκιο 9 4 Καθηγητής με μισθολογικό κλιμάκιο 8 7 Καθηγητής με μισθολογικό κλιμάκιο 7 33 Καθηγητής με μισθολογικό κλιμάκιο 3-6 ενιαίες 171 _____ Σύνολο 215
7. Κλάδος 7: Θέσεις Διευθυντής Σχολής με μισθολογικό κλιμάκιο 9 35 Διευθυντής Σχολής με μισθολογικό κλιμάκιο 8 130 Καθηγητής με μισθολογικό κλιμάκιο 7 220 Καθηγητής με μισθολογικό κλιμάκιο 3-6 ενιαίες 895 _____ Σύνολο 1.280
8. Κλάδος 8: Θέσεις Καθηγητής Σχολής με μισθολογικό κλιμάκιο 9 1 Καθηγητής με μισθολογικό κλιμάκιο 8 6 Καθηγητής με μισθολογικό κλιμάκιο 7 62 Καθηγητής με μισθολογικό κλιμάκιο 2-6 ενιαίες 186 _____ Σύνολο 255
9. Κλάδος 9: Θέσεις Προϊστάμενος εργαστηρίου με μισθολογικό κλιμάκιο 760 Καθηγητής εργαστηρίου με μισθολογικό κλιμάκιο 5-6 600 Εκπαιδευτικός εργαστηρίου με μισθολογικό κλιμάκιο 1-4 ενιαίες 780 ______ Σύνολο 1.440
10. Κλάδος 10: Θέσεις Προϊστάμενος εργαστηρίου με μισθολογικό κλιμάκιο 5-6 150 Εκπαιδευτικός εργαστηρίου με μισθολογικό κλιμάκιο 1-4 ενιαίες 200 ______ Σύνολο 350
11. Κλάδος 11 : Θέσεις Αρχιτέκτονες με μισθολογικό κλιμάκιο 6 20 Τεχνίτες Α` με μισθολογικό κλιμάκιο 5 40 Τεχνίτες Β` με μισθολογικό κλιμάκιο 1-4 ενιαίες 240 _____ Σύνολο 300
2. Οι δάσκαλοι ξένων γλωσσών και ελληνικών που προσέφεραν με οποιαδήποτε σχέση εργασίας τις υπηρεσίες τους στην Πανεπιστημιακή Λέσχη του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά την έναρξη ισχύος του Ν. 1268/1982 εντάσσονται σε αυτοδίκαια ιδρυόμενες ισάριθμες θέσεις Ε.Ε.Π. και ακολουθούν τη μισθολογική και βαθμολογική επανένταξη των άλλων μελών της κατηγορίας αυτής των ίδιων προσόντων.
Άρθρο 28
1. Στην παράγραφο 6 του άρθρου 25 του Ν. 400/1976 “Περί Υπουργικού Συμβουλίου και Υπουργείων”, όπως αυτή προστέθηκε στο παραπάνω άρθρο 18 του Ν. 1320/1983 “Πρόσληψη στο Δημόσιο Τομέα και άλλες διατάξεις”, προστίθενται τρίτο και τέταρτο εδάφιο ως εξής:
“γ) Με τα παραπάνω Προεδρικά Διατάγματα μπορεί να ανατεθούν, λόγω της φύσεως του έργου της Λαϊκής Επιμόρφωσης, καθήκοντα προϊσταμένου οργανικών μονάδων της Γενικής Γραμματείας σε προσωπικό που ήδη υπηρετεί με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ή που έχει αποσπασθεί από άλλες υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα.
δ) Με απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, επιτρέπεται η σύσταση, ανασύσταση, συγκρότηση και ανασυγκρότηση συλλογικών οργάνων στη ΓΓΛΞ καθώς και ο καθορισμός και ανακαθορισμός των αρμοδιοτήτων αυτών”.
2. Στο τέλος της παραγράφου 6 του άρθρου 10 του Ν. 1351/1983 “Εισαγωγή σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις” προστίθεται το εξής: “Με απόφαση του νομάρχη οι παραπάνω θέσεις μπορεί να πληρωθούν και με απόσπαση από το δημόσιο τομέα”.
3. Στο άρθρο 21 του Ν. 400/1976 προστίθεται τέταρτη παράγραφος η οποία έχει ως εξής:
“4. Οι Υφυπουργοί, στο πλαίσιο των ανατιθέμενων σε αυτούς αρμοδιοτήτων, μπορούν, με αποφάσεις δημοσιευόμενες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να μεταβιβάζουν στο Γενικό Γραμματέα, στους Διευθυντές και στους Τμηματάρχες την εξουσία να υπογράφουν “με εντολή Υφυπουργού” αποφάσεις, έγγραφα, εντάλματα, εντολές ή άλλες πράξεις. Οι παράγραφοι 3 και 4 του άρθρου 26 εφαρμόζονται ανάλογα. Αποφάσεις Υφυπουργών που έχουν ήδη εκδοθεί με αυτό το περιεχόμενο είναι έγκυρες”.
Άρθρο 29
Στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού συνιστώνται θέσεις υπαλλήλων ως ακολούθως:
1. Κλάδου ΑΤ Διοικητικού:
Έξι (6) θέσεις με βαθμούς 5ο-4ο. Δεκαοχτώ (18) θέσεις με βαθμούς 7ο-6ο. Προσόντα διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό 7ο ορίζονται: (1) πτυχίο τμήματος ή σχολής νομικών, πολιτικών ή οικονομικών επιστημών Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής και (2) άριστη γνώση μιας από τις γλώσσες αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής ή ιταλικής ή άλλης του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών.
Κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού, επιτρέπεται ο διορισμός σε βαθμό ανώτερο του εισαγωγικού. Προσόντα διορισμού για την περίπτωση αυτή ορίζονται, πέραν των ανωτέρω προσόντων του εισαγωγικού βαθμού και (α) για το διορισμό στον 6ο βαθμό, τριετής υπηρεσία σε δημόσια υπηρεσία, (β) για το διορισμό στον 5ο βαθμό, εξαετής υπηρεσία σε δημόσια υπηρεσία και (γ) για το διορισμό στον 4ο βαθμό, εννεατής υπηρεσία σε δημόσια υπηρεσία που να έχει διανυθεί, σε όλες τις περιπτώσεις, με το τυπικό προσόν της περίπτωσης (1) του προηγούμενου εδαφίου. Ανώτατο όριο ηλικίας διορισμού στους παραπάνω βαθμούς και κατά την ίδια περίοδο εφαρμογής ορίζεται το τεσσαρακοστό πέμπτο έτος.
2. Κλάδου ΜΕ Διοικητικού:
Δέκα (10) θέσεις με βαθμούς 9ο-6ο.
Προσόντα διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό 9ο ορίζονται: (1) απολυτήριο Λυκείου ή εξατάξιου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου σχολείου και (2) άριστη γνώση μιας από τις γλώσσες αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής ή ιταλικής ή άλλης του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών.
3. Με την προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων των κλάδων ΑΤ Διοικητικού και ΜΕ Διοικητικού, μπορεί να ορίζεται κάθε φορά συγκεκριμένη ξένη γλώσσα από τις ανωτέρω, για την πλήρωση συγκεκριμένου αριθμού θέσεων.
4. Κλάδου ΜΕ Τηλεφωνητών:
Δύο (2) θέσεις με βαθμούς 10ο-6ο. Προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό 10ο ορίζεται πτυχίο τηλεφωνητή Σχολής Τυφλών της ημεδαπής ή αλλοδαπής και σε περίπτωση μη προσέλευσης υποψήφιων τυφλών απολυτήριο Λυκείου ή εξατάξιου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου σχολείου.
5. Κλάδου ΣΕ Κλητήρων:
Δύο (2) Θέσεις με βαθμούς 12ο-7ο.
Προσόν διορισμού στον εισαγωγικό βαθμό 12ο ορίζεται απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου.
6. Δέκα (10) θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού:
Προσόντα για την πρόσληψη στις θέσεις αυτές ορίζονται (1) αξιόλογη εμπειρία σε θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, που να διαπιστώνεται κατάλληλα είτε από σχετικές μελέτες και δημοσιεύματα είτε από μακροχρόνια απασχόληση σε κοινότητες εξωτερικού, μεταναστευτικά ιδρύματα, οργανώσεις και συλλόγους, διεθνείς οργανισμούς κλπ. και (2) άριστη γνώση μιας από τις ξένες γλώσσες αγγλικής και γαλλικής ή γερμανικής ή ιταλικής ή άλλης του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών.
Για την πρόσληψη στις θέσεις αυτές, ως ανώτατο όριο ηλικίας ορίζεται το πεντηκοστό έτος.
7. Δύο (2) θέσεις καθαριστριών με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
8. Υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών που διορίζονται στις θέσεις του Κλάδου ΑΤ Διοικητικού, που συνιστώνται με την παράγραφο 1, μπορούν με επιλογή τους είτε να εξακολουθήσουν να υπάγονται στα Ταμεία πρόσθετης ασφάλισης των υπαλλήλων της υπηρεσίας στην οποία υπηρετούσαν κατά το διορισμό τους στις ανωτέρω θέσεις είτε να υπαχθούν στα παρόμοια Ταμεία των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.
Άρθρο 30
1. Συστήνεται Ειδική πενταμελής Επιτροπή για τη σύνταξη σχεδίου Κώδικα Αεροπορικού Δικαίου, που αποτελείται από τους παρακάτω:
α) Από ένα δικαστικό λειτουργό, που υποδεικνύεται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης.
β) Από ένα μέλος Δ.Ε.Π. νομικής σχολής ελληνικού πανεπιστημίου, που υποδεικνύεται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
γ) Από έναν ανώτερο υπάλληλο του Υπουργείου Συγκοινωνιών του τομέα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που υποδεικνύεται από τον Υπουργό του Υπουργείου αυτού και
δ) Από δύο (2) δικηγόρους που έχουν ειδικές σπουδές ή δημοσιεύσεις στο αεροπορικό δίκαιο ή που έχουν ασχοληθεί με το δίκαιο αυτό.
2. Η κατά την προηγούμενη παράγραφο Ειδική Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Συγκοινωνιών. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο χρόνος περάτωσης των εργασιών της Επιτροπής και ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη λειτουργία της. Καθήκοντα γραμματέα της Επιτροπής ανατίθενται, με την ίδια παραπάνω απόφαση, σε υπάλληλο της ΥΠΑ του Υπουργείου Συγκοινωνιών.
3. Η Επιτροπή θα εξετάσει κατά την εκτέλεση του έργου της και το σχέδιο που κατάρτισε η προηγούμενη Επιτροπή που συγκροτήθηκε με την απόφαση του Υπουργού Συγκοινωνιών 6718/3.11.1978 “περί συγκροτήσεως της δια του άρθρου 1 του Ν. 798/1978″ συσταθείσης Επιτροπής προς σύνταξιν Κώδικος Αεροπορικού Δικαίου”.
4. Το κείμενο του Σχεδίου του Κώδικα, που θα συντάξει η Επιτροπή του άρθρου αυτού, θα υποβληθεί στη Βουλή για να κυρωθεί κατά τη διαδικασία του άρθρου 76 παρ. 6 του Συντάγματος.
5. Στον Πρόεδρο, τα μέλη και το γραμματέα της Επιτροπής θα καταβληθεί εφάπαξ αποζημίωση που θα ορίσει κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Συγκοινωνιών.
Άρθρο 31
Καταργούνται οι διατάξεις:
α) των παραγράφων 1, 2, 3 και 4 του άρθρου 30 του Ν. 232/1975,
β) των περιπτώσεων ιβ` και ιγ’ της παρ. 2 του άρθρου 5 του Ν. 1320/ 1983,
γ) της περίπτωσης γ’ της παρ. 2 του άρθρου 28 του Ν. 1320/1983,
δ) του άρθρου 25 του Ν. 1320/1983 από της ισχύος του και
ε) της παρ. 7 του άρθρου 180 του Π.Δ. 611/1977.
Άρθρο 32
Η ισχύς του νομού αυτού, εκτός των περιπτώσεων που ορίζεται διαφορετικά σύ αυτόν, αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλλομεν να δημοσιευθή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το κείμενο του παρόντος και να εκτελεσθή ως νόμος του Κράτους.
Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 1983
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ