Νόμος 1389 ΦΕΚ Α΄116/7.9.1983
Περί του επί συμβάσει εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικού της “359 Μονάδος Αεροπορικής Εξυπηρετήσεως Δημοσίων Υπηρεσιών (ΜΑΕΔΥ)”.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Κυρούμεν και εκδίδομεν τον κατωτέρω υπό της Βουλής ψηφισθέντα νόμον
Άρθρο 1
Περιπτώσεις προσλήψεων Επιτρέπεται η πρόσληψη από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσωπικού, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, για κάλυψη εποχιακών, πρόσκαιρων ή άλλων αναγκών της 359 Μονάδος Αεροπορικη ή Εξυπηρετήσεως Δημοσίων Υπηρεσιών (359 Μ.Α.Ε.Δ.Τ.) σε θέσεις Ιπτάμενου, Τεχνικού και Βοηθητικού Προσωπικού.
Άρθρο 2
Κατηγορίες προσωπικού
1. Το προσωπικό της 359 ΜΑΕΔΥ είναι μικτό και αποτελείται από στρατιωτικό (μόνιμο, έφεδρο και στρατεύσιμο) και πολιτικό προσωπικό.
2. Το πολιτικό προσωπικό της 359 ΜΑΕΔΥ είναι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου ή αορίστου χρόνου και διακρίνεται:
α. Σε χειριστές αεροσκαφών ή ελικοπτέρων, για το χειρισμό των πτητικών μέσων, διαθέσιμους και εκπαιδευόμενους.
β. Σε τεχνικό γενικά προσωπικό εδάφους αναγκαίο για τη συντήρηση, εξυπηρέτηση και υποστήριξη των μέσων και υλικών.
γ. Σε βοηθητικό προσωπικό.
Άρθρο 3
Διαδικασία προσλήψεως
1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από πρόταση του Αρχηγού ΓΕΑ, καθορίζονται οι ειδικότητες εξειδικεύσεις κάθε κατηγορίας, τα προσόντα, ο τρόπος, η διαδικασία και ο αριθμός του υπό πρόσληψη προσωπικού.
2. Στον καθορισμό των προσόντων του τρόπου και διαδικασίας πρόσληψης πέραν από τις λοιπές λεπτομέρειες της υπουργικής απόφασης της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, θα περιλαμβάνονται:
α. Η ηλικία β. Η ύπαρξη επαγγελματικών πτυχίων γ. Προϋπηρεσία δ. Υγειονομική εξέταση στο Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής Αεροπορίας ε. Γραπτές εξετάσεις επί επαγγελματικών θεμάτων στ. Πρακτική εξέταση του Τεχνικού Προσωπικού ζ. Εξέταση της πτητικής ικανότητας των ιπτάμενων σε αεροσκάφη – ελικόπτερα διπλού χειρισμού.
Οι παραπάνω αναφερόμενες εξετάσεις θα διενεργούνται από επιτροπές Στρατιωτικού Προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας.
3. Η πρόσληψη ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ή του υπό αυτού εξουδιοδοτουμένου οργάνου. Στην απόφαση καθορίζονται η ειδικότητα, η ειδίκευση και το ονοματεπώνυμο του προσλαμβανομένου, το είδος της εργασίας, η διάρκεια της σύμβασης εργασίας και το όργανο που θα υπογράψει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας με τις οποίες θα καθορίζονται οι λοιπές λεπτομέρειες απασχόλησης για κάθε προσλαμβανόμενο.
Άρθρο 4
Αποδοχές
1. Οι πάσης φύσεως αποδοχές και επιδόματα του προσωπικού καθορίζονται κατά τις διατάξεις του Ν.Δ 1198/1972 “περί του τρόπου ρυθμίσεως των όρων αμοιβής και εργασίας κ.λ.π “.
Το ύψος πάσης φύσεως καθαρών αποδοχών και επιδομάτων του προσωπικού κατηγορίας αυτής περιλαμβανόμενου και του λαμβάνοντος συγχρόνως σύνταξη εκ του Δημοσίου Ταμείου, δεν μπορεί να υπερβεί το ύψος των ακαθάριστων αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πάγου που έχει σύζυγο και 2 τέκνα και συνολική δημόσια υπηρεσία 29 ετών.
2. Η αξίωση προς λήψη αποδοχών γεννάται από την ανάληψη υπηρεσίας παύει δε από τη λύση της σύμβασης.
3. Οι αποδοχές καταβάλλονται δεδουλευμένες και υπόκεινται στις νόμιμες κρατήσεις υπέρ του Δημοσίου και Ασφαλιστικών Ταμείων πλην της υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας προβλεπόμενης κράτησης 1%.
Άρθρο 5
Πτητική καταλληλότητα ιπτάμενου προσωπικού
1. Για το ιπτάμενο προσωπικό συντάσσονται δελτία αποδόσεως ιπτάμενου. Με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΑ καθορίζεται ο τύπος, ο τρόπος και ο χρόνος συντάξεως, ως και το αρμόδιο προσωπικό που θα συντάσσει τα δελτία αυτά.
2. Το ιπτάμενο προσωπικό τίθεται υπό κρίση πτητικής καταλληλότητας λόγω μειωμένης πτητικής ικανότητας ή μειωμένης πτητικής έφεσης και πειθαρχικότητας κατά τις πτήσεις, στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α. Όταν χειρίζεται το Α/φος ή εκτελεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες, είτε στο έδαφος, είτε στον αέρα, με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο την ασφαλή και επιτυχή εκτέλεση της εκάστοτε αποστολής.
β. Όταν κατά τη διάρκεια της προβλεπόμενης για κάθε είδος αποστολής εκπαίδευσης, ανεξάρτητα από το στάδιο, η σημειούμενη εξέλιξή του σαν χειριστού και η απόδοση του γενικά στις πτήσεις δεν είναι ανάλογη της εκπαίδευσής του, που συντελέστηκε και των ωρών πτήσεως που συμπληρώθηκαν από αυτόν.
γ. Όταν χαρακτηρισθεί πως έχει μειωμένη πτητική έφεση αποδεικνυόμενη σε δυο συνεχή ή τρία, συνολικά καθ` όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης, δελτία αποδόσεων ιπτάμενου που απέχουν το λιγότερο δυο μήνες το ένα από το άλλο. Κατά την κρίση της πτητικής έφεσης λαμβάνονται υπόψη οι ώρες πτήσεως που συμπληρώνονται καθώς και η προθυμία του για κάθε είδος πτήσης.
δ. Όταν παρουσιάζει απειθαρχία κατά τις πτήσεις, από την οποία δύναται να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια προσωπικού ή υλικού ή να παρακωλυθεί η ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων και η εκπαίδευση ή κατ` επανάληψη κατέληξε μάταιη η εκτέλεση της αποστολής, όπως π.χ. παράβαση των κανόνων και διαταγών πτήσης, κατ` εξακολούθηση σκόπιμη και χωρίς λόγο παρέκκλιση από τις ειδικές διαταγές κατά την εκτέλεση συγκεκριμένης πτήσης ή κατ` εξακολούθηση άρνηση εκτέλεσης τέτοιας πτήσης χωρίς επαρκώς αιτιολογημένο λόγο ή απαρέσκεια για συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους ή γενικά απαρέσκεια για πτήσεις.
ε. Όταν προσέλθει για πτήση μετά από χρήση οινοπνευματωδών ποτών. Η χρήση αυτή διαπιστώνεται από τον Προϊστάμενό του και βεβαιώνεται εργαστηριακά.
3. Στους χειριστές, που κατά την κρίση της πτητικής καταλληλότητας εμπίπτουν σε μια των περιπτώσεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, γίνεται καταγγελία της σύμβασης εργασίας από το αρμόδιο για την πρόσληψη όργανο, μετά δε σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη επιτροπής επέρχεται λύση της σύμβασης χωρίς καμιά αποζημίωση.
4. Η παραπάνω επιτροπή ορίζεται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και είναι τριμελής, αποτελούμενη από ιπτάμενους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας μέχρι του βαθμού του Ταξιάρχου.
Άρθρο 6
Αποζημιώσεις λόγω αεροπορικού ατυχήματος
1. Στο ιπτάμενο προσωπικό χορηγείται εφάπαξ αποζημίωση λόγω αεροπορικού ατυχήματος στις ακόλουθες περιπτώσεις: α. Θανάτου. β. Αναπηρία , η οποία οδηγεί στη λύση της συμβάσεως , λόγω ακαταλληλότητας για πτήσεις.
2. Η ανωτέρω αποζημίωση, όπως καθορίζεται στο άρθρο 7 του παρόντος νόμου, χορηγείται πέραν από την προβλεπόμενη, από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις , αποζημίωση , σε περιπτώσεις λύσης της σχέσης εργασίας του προσωπικού που απασχολείται στο Δημόσιο.
Άρθρο 7
Δικαιούχοι αποζημίωσης
1. Δικαιούχοι της ανωτέρω αποζημίωσης είναι:
α. Λόγω αναπηρίας ο ίδιος.
β. Λόγω θανάτου οι κάτωθι:
1) Η χήρα σύζυγος και τα νόμιμα ή νομιμοποιηθέντα ή θετά ή αναγνωρισθέντα τέκνα. Τα τέκνα τυγχάνουν δικαιούχα εφόσον είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους ή είναι ανίκανα για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος.
2) Ελλείψει συζύγου ή τέκνων κατ` ισομοιρίαν οι γονείς ή ελλείψει τούτων κατ` ισομοιρίαν, οι ορφανοί αδελφοί και αδελφές εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους ή είναι ανίκανοι για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος.
3) Η ανικανότης των τέκνων και αδελφών βεβαιούται με γνωμάτευση του Κέντρου Αεροπορικής Ιατρικής (ΚΑΙ) και της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής Αεροπορίας (ΑΥΕΑ).
4) Σε περίπτωση εξαφάνισης του χειριστού σε αεροπορικό ατύχημα, η αποζημίωση καταβάλλεται μετά τη διενέργεια ένορκης προανάκρισης που αποφαίνεται για το θάνατό του.
2. Το ύψος της αποζημίωσης σε περίπτωση θανάτου ή ολικής αναπηρίας (100%) καθορίζεται σε ποσό ίσο, με αποδοχές 12 μηνών. Σε κάθε άλλη περίπτωση αναπηρίας καταβάλλεται ποσό ανάλογο της πλήρους αποζημίωσης που αντιστοιχεί στο ποσοστό της αναπηρίας. Για τον απολογισμό της αποζημίωσης σαν μηνιαίες αποδοχές θεωρούνται οι ακαθάριστες αποδοχές που δικαιούται ο μισθωτός κατά την ημέρα του επισυμβάντος ατυχήματος.
Άρθρο 8
Υγειονομική εξέταση ιπτάμενου προσωπικού
1. Η εξέταση της πτητικής καταληλότητας του ιπτάμενου προσωπικού ενεργείται από το Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής (ΚΑΙ).
2. Το ποσοστό της αναπηρίας σε περίπτωση αεροπορικού ατυχήματος καθορίζεται οριστικά και τελεσίδικα από το ΚΑΙ – ΑΥΕΑ.
3. Οι υγειονομικές εξετάσεις, που προβλέπονται στον παρόντα νόμο να διενεργούνται στο ΚΑΙ – ΑΥΕΑ, θα γίνονται σε βάρος του Δημοσίου.
Άρθρο 9
Καθορισμός θέσεων
1. Οι πάσης φύσεως θέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 1 του παρόντος, για κάλυψη αναγκών της 359 ΜΑΕΔΥ, καθορίζονται σε 350 και κατανέμονται ως ακολούθως: α. Ιπτάμενου Προσωπικού 100. δ. Τεχνικού Προσωπικού 200. γ. Βοηθητικού Προσωπικού 50.
2. Οι ανωτέρω θέσεις θα πληρωθούν σταδιακά ανάλογα με τον αριθμό των πτητικών μέσων και τις υπάρχουσες ανάγκες.
3. Σε περιπτώσεις πρόσκαιρων ή επειγουσών αναγκών, οι ανωτέρω θέσεις μπορούν να αυξάνονται μέχρι ποσοστού 25% με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Προεδρίας της Κυβέρνησης και Οικονομικών.
Άρθρο 10
Τελικές διατάξεις
1. Κάθε διάταξη νόμου γενική ή ειδική που είναι αντίθετη προς το περιεχόμενο του παρόντος νόμου ή ρυθμίζει θέματα σχετικά με αυτόν καταργείται από την έναρξη της ισχύος του.
2. Οι ισχύουσες διατάξεις, που αφορούν το επί συμβάσει εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικό του Δημοσίου , εφαρμόζονται και στο προσωπικό του παρόντος νόμου εφόσον δεν είναι αντίθετες προς αυτόν.
Άρθρο 11
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλλομεν να δημοσιευθή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το κείμενο του παρόντος και να εκτελεσθή ως νόμος του Κράτους.
Αθήνα, 03 Σεπτεμβρίου 1983
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ