Νόμος 1388 ΦΕΚ Α΄113/29.8.1983
Ίδρυση Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Κυρούμεν και εκδίδομεν τον κατωτέρω υπό της Βουλής ψηφισθέντα νόμον
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
Εθνικό Κέντρο Δημοσίας Διοίκησης
Άρθρο 1
Ίδρυση και αποστολή του Κέντρου, διάρθρωση υπηρεσιών.
1. Ιδρύεται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία “Εθνικό Κέντρο Δημοσίας Διοίκησης” (Ε.Κ.Δ.Δ) και έδρα την Αθήνα. Το Κέντρο έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και εποπτεύεται από τον Υπουργό Προεδρίας της Κυβέρνησης.
2. Εκπαιδευτικές Μονάδες του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. είναι η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.), η Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Τ.Α.) και το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 39 του Ν.1943/1991 (Α΄ 50), αντικαταστάθηκε πάλι από την παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν.3200/2003 (Α΄ 281).
3. Αποστολή του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. είναι:
α) Η επαγγελματική κατάρτιση, εκπαίδευση και επιμόρφωση του πάσης φύσεως προσωπικού της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης α` και β` βαθμού, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των Δ.Ε.Κ.Ο., των ανωνύμων εταιρειών του Δημοσίου, των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και των επιχειρήσεων των οποίων τη διοίκηση ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, και των επιχειρήσεων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και των δημοσίων λειτουργών.
Εφεξής, όπου στις διατάξεις του νόμου αυτού αναφέρεται ευρύτερος δημόσιος τομέας, ορίζονται οι φορείς που περιγράφονται στην παράγραφο αυτήν.
β) Η επιμόρφωση των αιρετών οργάνων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α` και β` βαθμού.
γ) Η δημιουργία στελεχών για τη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση.
δ) Η παροχή πορισμάτων ερευνών και συμπερασμάτων μελετών στον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για τη χάραξη στρατηγικής για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης και την εισαγωγή οργανωτικών αλλαγών σε αυτήν.
ε) Η συμβολή στο διαρκή εκσυγχρονισμό της οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης μέσω της έρευνας των διαδικασιών και της δομής των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, της εκπόνησης μελετών και μεταρρυθμιστικών σχεδίων και της συμβουλευτικής υποστήριξης της εφαρμογής τους.
στ) Η υποστήριξη, ύστερα από αίτημα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, των διαδικασιών για την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δράσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και των διαγωνισμών ποιότητας μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών που διεξάγει το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
ζ) η θέσπιση του ατομικού δελτίου κατάρτισης των υπαλλήλων για την παρακολούθηση του επιμορφωτικού ιστορικού τους σε ατομικό επίπεδο.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από τα άρθρα 39 του Ν.1943/1991 (Α΄ 50) και 8 του Ν.2527/1997 (Α΄ 206), αντικαταστάθηκε πάλι από την παρ.1 του άρθρου 2 του Ν. 3200/2003 (Α΄ 281).
4. Στο πλαίσιο της αποστολής του, το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. μπορεί να συμβάλλεται, ύστερα από εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ή και δική του πρωτοβουλία, με ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης (πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα) της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, με φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και με φορείς που παρέχουν εκπαίδευση, εκ πονούν μελέτες, διενεργούν έρευνες και ανήκουν στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή με άλλους φορείς εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή με κοινωνικούς ή συλλογικούς φορείς ή με διεθνείς και υπερεθνικούς οργανισμούς ή με πρόσωπα εγνωσμένου επιστημονικού κύρους.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από τα άρθρα 39 του Ν.1943/1991 (Α΄ 50) και 8 του Ν.2527/1997 (Α΄ 206), αντικαταστάθηκε πάλι από την παρ.1 του άρθρου 2 του Ν. 3200/2003 (Α΄ 281).
5. Το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. καταρτίζει και υποβάλλει ετησίως στον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης έκθεση για τα προβλήματα και τις εξελίξεις στα θέματα εκπαίδευσης του προσωπικού των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και ειδικές εκθέσεις, ύστερα από αίτημα του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, του Α.Σ.Ε.Π. ή άλλων ανεξάρτητων δημόσιων αρχών.
Σημ.: όπως προστέθηκε από την παρ.2 του άρθρου 2 του Ν.3200/2003 (Α΄ 281).
6. Κατ` εξαίρεση, το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. μπορεί να παρέχει υπηρεσίες, εκπαιδευτικού και ερευνητικού περιεχομένου, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα έναντι αμοιβής. Ο τρόπος καθορισμού των υπηρεσιών και της σχετικής αμοιβής προσδιορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Ανάπτυξης.
Σημ.: όπως προστέθηκε από την παρ.2 του άρθρου 2 του Ν.3200/2003 (Α΄ 281).
7 .Το Ε. Κ.Δ.Δ.Α. για την εκπλήρωση της αποστολής του μπορεί να:
α) εκπονεί μελέτες και διεξάγει έρευνες,
β) παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες,
γ) συμμετέχει σε διαγωνισμούς για την ανάληψη των δραστηριοτήτων που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους,
δ) πιστοποιεί το επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων των υπαλλήλων του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. α` και β` βαθμού. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., καθορίζονται οι ειδικότητες, η διαδικασία και ο τρόπος πιστοποίησης.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 παρ.2 του Ν. 3260/2004 (ΦΕΚ Α` 151/6.8.2004).
ε) πιστοποιεί τους χώρους εκπαίδευσης, τον εκπαιδευτικό εξοπλισμό, τη διοικητική και επιστημονική υποστήριξη της υλοποίησης των επιμορφωτικών προγραμμάτων των υπαλλήλων των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και εν γένει τις εκπαιδευτικές δομές,
στ) αναθέτει το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης δημοσίων υπαλλήλων σε φορείς των οποίων το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. έχει πιστοποιήσει τις εκ παιδευτικές δομές. Οι θεματικές ενότητες που ανατίθενται ανά ομάδα φορέων καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Δ.Α..
Σημ.: όπως προστέθηκε από την παρ.2 του άρθρου 2 του Ν.3200/2003 (Α΄ 281).
Άρθρο 2
Διοικητικό Συμβούλιο
1. Το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από:
α) τον Πρόεδρο,
β) τον Γενικό Γραμματέα του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.,
γ) τους Διευθυντές των εκπαιδευτικών μονάδων του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.,
δ) τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Κατάστασης Προσωπικού του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης,
ε) έναν εκπρόσωπο της Κεντρικής `Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.),
στ) έναν εκπρόσωπο της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδας (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.),
ζ) έναν επιστήμονα κλάδου Διοικητικής Επιστήμης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ή Πολιτικής Επιστήμης ή Κοινωνιολογίας ή Δημοσίου Δικαίου ή Οικονομικής Επιστήμης ή Περιφερειακής Ανάπτυξης ή Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών ή Πληροφορικής,
η) έναν εκπρόσωπο της `Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (Ε.Ν.Α.Ε.) και
θ) έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.)”.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από την παρ.1 του άρ.9 του Ν.2527/1997, αντικαταστάθηκε πάλι από την παρ.1 του άρθρου 3 του Ν.3200/2003 (Α΄ 281).
2. Ο Πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας, τα δύο μέλη που μνημονεύονται στο στοιχείο ζ` της προηγούμενης παραγράφου και οι αναπληρωτές των τελευταίων επιλέγονται μεταξύ επιστημόνων κύρους και ειδικής εμπειρίας από τους επιστημονικούς κλάδους που απαριθμούνται στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου ή και από άλλους επιστημονικούς κλάδους, εφόσον έχουν ασκήσει διοικητικά καθήκοντα υψηλής ευθύνης.
Στην περίπτωση ορισμού μέλους Δ.Ε.Π. πλήρους απασχόλησης, ως Προέδρου του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, διατηρείται η ένταξή του στην κατηγορία της πλήρους απασχόλησης και καταβάλλεται παράλληλα με τις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις αποδοχές της κύριας θέσης του και η προβλεπόμενη για τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Δ. μηνιαία αποζημίωση, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 15 του Ν. 2703/1999 (ΦΕΚ 72 Α).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.3 άρθρ.7 Ν.2880/2001,ΦΕΚ Α 9/30.1.2001 και με το άρθρο 8 Ν.2916/2001, ΦΕΚ Α`114 11.6.2001.
3. Ο Πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας, καθώς και τα μέλη που μνημονεύονται στα στοιχεία δ`, ε`, στ`, “ζ΄, η΄ και θ΄” της παρ. 1 με τους αναπληρωτές τους διορίζονται για τριετή θητεία, που μπορεί να ανανεωθεί, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών καθορίζεται η αποζημίωση του Προέδρου, των μελών και του γραμματέα του Δ.Σ. και οι αποδοχές του Γενικού Γραμματέα. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Δ. συνεχίζουν να ασκούν το καθήκοντά τους και μετά τη λήξη της θητείας τους μέχρι την ανανέωσή της ή το διορισμό νέων μελών, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.
Σημ.: όπως αναριθμήθηκε με την παρ.2 άρθρ.9 Ν.2527/1997 Α 206/8.10.1997 τροποποιήθηκε από την παρ.3 του άρθρου 3 του Ν. 3200/2003 (Α΄ 281).
4. Όταν ως Πρόεδρος, Γενικός Γραμματέας ή μέλη του Δ.Σ. διορίζονται δικαστικοί ή δημόσιοι λειτουργοί ή υπάλληλοι του δημοσίου τομέα ο διορισμός τους δεν γίνεται λόγω της συγκεκριμένης ιδιότητάς τους ώστε να χρειάζεται να ερωτηθεί σχετικά η προϊσταμένη τους αρχή, αλλά λόγω της εξειδικευμένης επιστημονικής και επαγγελματικής επίδοσής τους και της προσωπικής τους προσφοράς.
Σημ.: όπως αναριθμήθηκε με την παρ.2 άρθρ.9 Ν.2527/1997 Α 206/8.10.1997.
5. Στην απόφαση του “Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης” που προβλέπεται από την παράγραφο “4” του άρθρου αυτού καθορίζεται αν η ανάθεση καθηκόντων του Προέδρου, του Γενικού Γραμματέα και των μελών που αναφέρονται στα στοιχεία δ, ε, στ και ζ της παραγράφου 1 γίνεται παράλληλα με τα καθήκοντα της θέσης που τυχόν κατέχουν τα πρόσωπα αυτά στο δημόσιο τομέα ή αποκλειστικά, οπότε η απόφαση αυτή αποτελεί και πράξη απόσπασης από την κύρια θέση κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
Σημ.: όπως αναριθμήθηκε με την παρ.2 άρθρ.9 Ν.2527/1997 Α 206/8.10.1997.
6. Η θητεία του Προέδρου του Γενικού Γραμματέα και των μελών του Δ.Σ που αναφέρονται στα στοιχ. δ και ζ της παραγράφου 1 μπορεί να διακοπεί σε περίπτωση σοβαρής παράβασης ή σοβαρής αμέλειας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Η διακοπή γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
Σημ.: όπως αναριθμήθηκε με την παρ.2 άρθρ.9 Ν.2527/1997 Α 206/8.10.1997 τροποποιήθηκε από την παρ.4 του άρθρου 3 του Ν.3200/2003 (Α΄ 281).
7. Το Δ.Σ ύστερα από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα ορίζει, ως γραμματέα του Δ.Σ. υπάλληλο του Κέντρου καθώς και τον αναπληρωτή του.
Σημ.: όπως αναριθμήθηκε με την παρ.2 άρθρ.9 Ν.2527/1997 Α 206/8.10.1997.
Άρθρο 3
Αρμοδιότητες του Δ.Σ.
1. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει αρμοδιότητα για όλα τα θέματα που αφορούν το Ε.Κ.Δ.Δ., εκτός από εκείνα που έχουν ανατεθεί σε άλλο όργανο. Χαράσσει, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, τις γενικές κατευθύνσεις των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Ε.Κ.Δ.Δ., καταρτίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό, απολογισμό και ισολογισμό του Ε.Κ.Δ.Δ., εγκρίνει τα προγράμματα σπουδών των εκπαιδευτικών του μονάδων μετά από εισήγηση των αρμόδιων διευθυντών και γνώμη του επιστημονικού – εκπαιδευτικού συμβουλίου και αποφασίζει την ανάθεση διδακτικών καθηκόντων σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 2β ύστερα από εισήγηση του προϊσταμένου της οικείας εκπαιδευτικής μονάδας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τα οριζόμενα στο άρθρο 41 παρ. 2 του Ν. 1943/1991 (Α 50).
2. Το Νοέμβριο κάθε έτους το Δ.Σ. υποβάλλει στον Υπουργό Προεδρίας της Κυβέρνησης λεπτομερή έκθεση για τις δραστηριότητες και τις προοπτικές του Ε.Κ.Δ.Δ.. Αντίτυπο της έκθεσης καταθέτει ο Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και στη Βουλή.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τα οριζόμενα στο άρθρο 41 παρ. 2 του Ν. 1943/1991 (Α 50).
3. Το Δ.Σ., με απόφασή του, μπορεί να εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο, το γενικό γραμματέα του Ε.Κ.Δ.Δ. ή τους προϊσταμένους των εκπαιδευτικών και λοιπών υπηρεσιακών μονάδων του Ε.Κ.Δ,Δ. να ασκούν συγκεκριμένες αρμοδιότητές του ή να υπογράφουν με εντολή Δ.Σ. κάθε μορφής πράξη, έγγραφα, εντάλματα, συμβάσεις ή αποφάσεις που ανήκουν στην αρμοδιότητά του εκτός από τον προϋπολογισμό, απολογισμό και ισολογισμό του Ε.Κ.Δ.Δ.”.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με τα οριζόμενα στο άρθρο 41 παρ. 2 του Ν. 1943/1991 (Α 50).
4. Με αποφάσεις του Δ.Σ., που εγκρίνονται από τον Υπουργό Προεδρίας της Κυβέρνησης και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να καταργούνται ή ανασυγκροτούνται τα συλλογικά όργανα (συμβούλια και επιτροπές), που λειτουργούν στα πλαίσια του Ε.Κ.Δ.Δ., εκτός από το ίδιο το Δ.Σ. και να ανακαθορίζονται οι αρμοδιότητές τους. Με όμοιες αποφάσεις, οι οποίες προσυπογράφονται από τον Υπουργό Οικονομικών , μπορεί να συνιστώνται νέα συλλογικά όργανα για την υποστήριξη του Ε.Κ.Δ.Δ. να προσδιορίζεται η συγκρότηση και η σύνθεσή τους και να καθορίζονται οι αρμοδιότητές τους. Τόσο για τα συλλογικά όργανα που λειτουργούν ήδη στο Ε.Κ.Δ.Δ. όσο και για εκείνα που ενδέχεται να συσταθούν κατά το προηγούμενο εδάφιο, μπορεί να ορίζεται με τις αποφάσεις αυτές μειωμένη απαρτία για τη λειτουργία τους μέχρι το ένα τρίτο (1/3) του αριθμού των μελών τους.
Σημ.: όπως αναριθμήθηκε με τα οριζόμενα στο άρθρο 41 παρ. 2 του Ν. 1943/1991 (Α 50)
Άρθρο 4
Τρόπος λειτουργίας του Δ.Σ.
1. Το Δ.Σ. συνεδριάζει τακτικά σε ημερομηνίες που ορίζονται από αυτό και, πάντως, τουλάχιστο μια φορά το μήνα. Συνεδριάζει εκτάκτως μετά από πρόσκληση του προέδρου του, όταν ο Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης ζητήσει τη σύγκλησή του ή όταν ο πρόεδρος κρίνει ότι επιβάλλεται η σύγκλησή του.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 42 του Ν. 1943/1991 (Α 50).
2. Για να ληφθεί απόφαση χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του Δ.Σ.. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η γνώμη με την οποία έχει συνταχθεί ο Προεδρος ή όταν αυτός ελλείπει απουσιάζει ή κωλύεται ο Γενικός Γραμματέας.
3. Το Δ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα επτά (7) τουλάχιστο μέλη του, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος ή ο γενικός γραμματέας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 42 του Ν. 1943/1991 (Α 50).
4. Με απόφαση του ΔΣ. που εγκρίνεται από τον Υπουργό Προεδρίας της Κυβέρνησης, μπορεί να καταρτισθεί ειδικός Κανονισμός για τη σύγκληση και τον τρόπο λειτουργίας του Δ.Σ.
Άρθρο 5
Αρμοδιότητες Προέδρου και Γενικού Γραμματέα.
1. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. εκπροσωπεί το Ε.Κ.Δ.Δ. στα Δικαστήρια και σε όλες τις δικαστικές και διοικητικές αρχές και εισηγείται στους αρμόδιους Υπουργούς τα κάθε είδους αναγκαία μέτρα για την υλοποίηση των σκοπών του Κέντρου.
2. Ο γενικός γραμματέας του Ε.Κ.Δ.Δ. συντονίζει το έργο των εκπαιδευτικών και υπηρεσιακών μονάδων του Ε.Κ.Δ.Δ., παρακολουθεί την εκτέλεση των αποφάσεων το Δ.Σ. και εισηγείται στο Δ.Σ. τα θέματα που αναφέρονται στις παραπάνω αρμοδιότητές του, στο διοικητικό προσωπικό του Ε.Κ.Δ.Δ. και στους προϊσταμένους των εκπαιδευτικών μονάδων του Ε.Κ.Δ.Δ..
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 43 του Ν. 1943/1991 (Α 50).
Άρθρο 6
Επιστημονικό – Εκπαιδευτικό Συμβούλιο
1. Συνιστάται στο Ε.Κ.Δ.Δ.Α. Επιστημονικό Εκπαιδευτικό Συμβούλιο. Το Συμβούλιο γνωμοδοτεί ύστερα από ερώτημα του Δ.Σ. του Ε. Κ.Δ.Δ.Α.: α) για θέματα που αφορούν τη διδακτέα ύλη, τις εκπαιδευτικές μεθόδους, τη χρονική διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την αξιολόγηση του έργου της Ε.Σ.Δ.Δ. και της Ε.Σ. Τ .Α., β) για τα επιμορφωτικά πεδία και την αξιολόγηση του έργου του Ι Ν. ΕΠ., γ) για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. και δ) για τις γενικές κατευθύνσεις των μελετητικών και ερευνητικών δράσεων του Ε.Κ.Δ.Δ.Α..
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από την παρ.1 του άρ.44 του Ν.1943/1991, αντικαταστάθηκε πάλι από την παρ.1 του άρθρου 6 του Ν.3200/2003 (Α΄ 281). “2. Το Συμβούλιο αποτελείται από εννέα μέλη που ορίζονται με τριετή θητεία από τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ύστερα από γνώμη του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.. Ως Πρόεδρος ορίζεται καθηγητής Α.Ε.Ι. και ως μέλη οι Διευθυντές της Ε.Σ.Δ.Δ., της Ε.Σ.Τ.Α. και του ΙΝ.ΕΠ., δύο μέλη Δ.Ε.Π., ένας ειδικός επιστήμονας σε θέματα δημόσιας διοίκησης, ένας βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Η αποζημίωση του Προέδρου, των μελών και του γραμματέα του Επιστημονικού Συμβουλίου ορίζεται με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών κατά παρέκκλιση των περιορισμών των κειμένων διατάξεων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από τις παρ.1 του άρ.44 του Ν.1943/1991 και 1 του άρ.10 του Ν.2527/1997, σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 6 του Ν.3200/2003 (Α΄ 281).
3. Το Συμβούλιο συνέρχεται τακτικώς δύο φορές το έτος ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του και εκτάκτως όταν το ζητήσει ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ή ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Κ.Δ.Δ.Α..
4. Ως εισηγητής ορίζεται από τον Πρόεδρό του ένα από τα μέλη του Επιστημονικού Εκπαιδευτικού Συμβουλίου.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από τις παρ. 1 του άρ.44 του Ν.1943/1991 και 1 του άρ.10 του Ν.2527/1997, αντικαταστάθηκε πάλι από την παρ.3 του άρθρου 6 του Ν.3200/2003 (Α΄ 281).
5. Το Συμβούλιο, όταν συζητώνται θέματα εξειδικευμένων εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων, δύναται να καλεί αρμόδια στελέχη δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και εμπειρογνώμονες του ιδιωτικού τομέα να εκφέρουν άποψη επί των υπό συζήτηση θεμάτων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 44 παρ.1 Ν.1943/1991,αντικαταστάθηκε πάλι με την παρ.1 άρθρ.10 Ν.2527/1997 Α 206/8.10.1997.
Άρθρο 7
Ομάδες μελετών
1. Στο Κέντρο λειτουργούν ομάδες μελετών τεκμηρίωσης και ενημέρωσης, με προορισμό τη διαρκή εξυπηρέτηση των υπηρεσιακών μονάδων του Κέντρου και την πραγματοποίηση ερευνών για το συνεχή εκσυγχρονισμό της οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα, την αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητάς του και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.
2. Τις ομάδες απαρτίζουν οι ειδικοί ερευνητές.
3. Στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης λειτουργούν ομάδες εργασίας για τη μελέτη ειδικών θεμάτων με σκοπό την εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων και της λειτουργίας των υπηρεσιακών μονάδων του Κέντρου. Οι ομάδες αυτές αποτελούνται από δημόσιους υπαλλήλους, υπαλλήλους ν.π.δ.δ. και Ο.Τ.Α,, σπουδαστές της Ε.Σ.Δ.Δ. και ιδιώτες με εξειδικευμένη επιστημονική, τεχνική ή άλλη κατάρτιση συναφή προς το έργο της ομάδας εργασίας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 24, παρ.5 του Ν.1735/1987 (Α 195).
Άρθρο 8
Διδακτικό Προσωπικό
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρ. 7 Ν.3200/2003, αντικαταστάθηκε πάλι με το άρθρο 9 παρ.1 Ν.3320/2005, ΦΕΚ Α 48/23.2.2005.
1. Το διδακτικό προσωπικό του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. δεν είναι μόνιμο και διακρίνεται σε κύριο και βοηθητικό διδακτικό προσωπικό, τα μέλη του οποίου εντάσσονται στο Προσωρινό και εν συνεχεία στο Ενιαίο Μητρώο κύριου ή βοηθητικού διδακτικού προσωπικού, αντίστοιχα. Μπορεί να ανήκουν σε αυτό δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι, υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., διδακτικό, επιστημονικό ή ερευνητικό προσωπικό των Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, καθηγητές ξένων γλωσσών, ιδιώτες με εξειδικευμένη επιστημονική, τεχνική ή άλλη ειδική κατάρτιση και πείρα συναφή προς τη διδακτέα ύλη και τα αντικείμενα σπουδών.
Στο διδακτικό προσωπικό μπορούν να ανήκουν και ημεδαποί ή αλλοδαποί εμπειρογνώμονες.
2. Τα μέλη του κύριου διδακτικού προσωπικού, εκτός από την υποχρέωση παροχής διδακτικού έργου, συμμετέχουν στο σχεδιασμό και στην αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών των Σχολών και των επιμορφωτικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Προσωπικού, στην εκπόνηση και συγγραφή εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και στο σχεδιασμό, στην παρακολούθηση και στην αξιολόγηση των εργασιών που εκπονούν οι σπουδαστές των Σχολών.
3. Με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. καθορίζονται τα καθήκοντα των μελών κάθε κατηγορίας διδακτικού προσωπικού.
4. Η ένταξη στο διδακτικό προσωπικό γίνεται με ανάθεση καθηκόντων στα παραπάνω πρόσωπα ή ιδιώτες που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των προγραμμάτων των εκπαιδευτικών μονάδων του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.. Αν η ανάθεση καθηκόντων αφορά ιδιώτες, θεωρείται ανάθεση έργου. Η αποζημίωση που καταβάλλεται είναι ανάλογη με το χρόνο και το είδος της απασχόλησής τους. Για την ανάθεση καθηκόντων αρκεί η έκδοση απόφασης ένταξης στο Προσωρινό ή στο Ενιαίο Μητρώο, χωρίς να χρειάζεται η συγκατάθεση ή γνώμη της υπηρεσίας ή του φορέα στον οποίο υπηρετεί ο δημόσιος λειτουργός ή υπάλληλος. Η ανάθεση έργου, με την ένταξη ιδιωτών στο Προσωρινό ή Ενιαίο Μητρώο κύριου ή βοηθητικού διδακτικού προσωπικού, γίνεται κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις. Η ένταξη των ανωτέρω στο Μητρώο δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά την απασχόλησή τους στο Ε.Κ.Δ.Δ.Α., η οποία εξαρτάται από τις κατά καιρούς ανάγκες των εκπαιδευτικών του μονάδων και τη διαθεσιμότητα των μελών κύριου ή βοηθητικού διδακτικού προσωπικού.
5. Κατά την πρώτη συνεργασία του με το Ε.Κ.Δ.Δ.Α., κάθε υποψήφιο μέλος του κύριου διδακτικού προσωπικού εντάσσεται με απόφαση του Διευθυντή της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής μονάδας του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. στο Προσωρινό Μητρώο κύριου διδακτικού προσωπικού. Μετά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών του ικανοτήτων κατατάσσεται, με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή, στο Ενιαίο Μητρώο κύριου διδακτικού προσωπικού του Ε.Κ.Δ.Δ.Α..
Κατά την πρώτη συνεργασία του με το Ε.Κ.Δ.Δ.Α., κάθε υποψήφιο μέλος του βοηθητικού διδακτικού προσωπικού εντάσσεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. στο Προσωρινό Μητρώο βοηθητικού διδακτικού προσωπικού και διατίθεται στις εκπαιδευτικές μονάδες του Κέντρου. Μετά την αξιολόγησή του, που γίνεται το αργότερο σε τρεις (3) μήνες από την ένταξή του, κατατάσσεται, με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή εκπαιδευτικής μονάδας του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., στο Ενιαίο Μητρώο βοηθητικού διδακτικού προσωπικού του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.. Με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. προσδιορίζεται το ανώτατο όριο ωρών που μπορεί να ανατεθεί από τους Διευθυντές των εκπαιδευτικών μονάδων του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. και τον Γενικό Γραμματέα στα μέλη του Προσωρινού Μητρώου κύριου και βοηθητικού διδακτικού προσωπικού, αντίστοιχα.
6. Η ωριαία αποζημίωση του διδακτικού προσωπικού στα εκπαιδευτικά προγράμματα που εκτελεί το Ε.Κ.Δ.Δ.Α., τα Υπουργεία και τα Ν.Π.Δ.Δ. καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Ν. 3205/2003 ή άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης. Η αποζημίωση αυτή καταβάλλεται και όταν τα εκπαιδευτικά προγράμματα εκτελούνται κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας. Η αποζημίωση αυτή υπόκειται σε κρατήσεις εισφορών υπέρ των οικείων ασφαλιστικών Ταμείων και προσαυξάνεται με την εκάστοτε ισχύουσα εργοδοτική εισφορά. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται και τα τυχόν έξοδα μετακίνησης και εκτός έδρας διαμονής του διδακτικού προσωπικού, οι προϋποθέσεις και ο τρόπος καταβολής τους.
Άρθρο 9
Σύσταση θέσεων
Για τη στελέχωση του Κέντρου συνιστώνται οι εξής θέσεις μονίμου και με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικού.
1. Μόνιμο Προσωπικό
α) Κλάδος ΑΤΙ Διοικητικός – Λογιστικός: Μία (1) θέση με βαθμούς 3ο-2ο Δύο (2) θέσεις με βαθμούς 5ο-4ο Οκτώ (8) θέσεις με βαθμούς 8ο-6ο Δεύτερος εισαγωγικός βαθμός ορίζεται ο 7ος.
β) Κλάδος ΜΕΙ Διοικητικός – Λογιστικός: Τρεις (3) θέσεις με βαθμούς 5ο-4ο Δώδεκα (12) θέσεις με βαθμούς 10ο-6ο Δεύτερος εισαγωγικός βαθμός ορίζεται ο 9ος.
γ) Κλάδος ΜΕ2 Βιβλιοθηκονόμων: Μία (1) θέση με βαθμούς 5ο-4ο. Τέσσερις (4) θέσεις με βαθμούς 9ο-6ο.
δ) Κλάδος ΜΕ3 Δακτυλογράφων: Δύο (2) θέσεις με βαθμούς 5ο-4ο Οκτώ (8) θέσεις με βαθμούς 10ο-6ο. Δεύτερος εισαγωγικός βαθμός ορίζεται ο 9ος
ε) Κλάδος ΣΕ Κλητήρων – Φυλακών – Χειριστών Μηχανημάτων: Δώδεκα (12) θέσεις με βαθμούς 12ο-7ο
2. Προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. α) Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό: Μία (1) θέση Διευθυντή της Ε.Σ.Δ.Δ. Μία (1) θέση Διευθυντή του Ι.Δ.Ε. Έξι (6) θέσεις Συμβούλων Σπουδών Μία (1) θέση Νομικού Συμβούλου Δέκα (10) θέσεις υπευθύνων τμημάτων της Ε.Σ.Δ.Δ. Τέσσερις (4) θέσεις προϊσταμένων υπηρεσιών της Ε.Σ.Δ.Δ. Έξι (6) θέσεις Ειδικών στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές Δέκα (10) θέσεις Ειδικών Ερευνητών
β) Τεχνικό και Βοηθητικό Προσωπικό: Τέσσερις (4) θέσεις διατρητών ηλεκτρονικών υπολογιστών Μία (1) θέση κηπουρού Μία (1) θέση εμπειροτέχνη – συντηρητή κτιρίου και εγκαταστάσεων Δεκατέσσερις (14) θέσεις καθαριστριών
3. Με απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης που εκδίδεται μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου, μπορεί να αναδιαρθρώνονται, συγχωνεύονται, συνιστώνται ή καταργούνται κλάδοι και θέσεις κάθε βαθμού ή ειδικότητας, μόνιμου ή με οποιαδήποτε σχέση προσωπικού, να καθορίζονται ειδικά τυπικά προσόντα κάθε κλάδου ή ειδικότητας και να τροποποιούνται οι εισαγωγικοί βαθμοί των κλάδων και τα προσόντα διορισμού σ` αυτούς , καθώς και στις θέσεις με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
4. Η κατανομή των θέσεων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου αυτού γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου.
Άρθρο 10
Προσόντα
1. Προσόντα διορισμού στους κλάδους μονίμου προσωπικού της παρ.1 του προηγούμενου άρθρου 9 ορίζονται τα εξής: Κλάδος ΑΤΙ Διοικητικός-Λογιστικός:
α) Στον εισαγωγικό βαθμό 8ο: Πτυχίο Τμημάτων ή Σχολών νομικών πολιτικών, οικονομικών, εμπορικών, κοινωνικών ή ανθρωπιστικών επιστημών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ή ισοτίμων σχολών της αλλοδαπής.
β) Στο δεύτερο εισαγωγικό βαθμό 7ο: Όσα αναφέρονται για τον εισαγωγικό βαθμό 8ο και επιπλέον άριστη γνώση μιας ξένης γλώσσας (αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ιταλικής) ή εξειδικευμένες γνώσεις στη λογιστική.
Κλάδος ΜΕΙ Διοικητικός – Λογιστικός:
α) Στον εισαγωγικό βαθμό 10: Απολυτήριο Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης.
β) Στο δεύτερο εισαγωγικό βαθμό 9ο: Όσα αναφέρονται για τον εισαγωγικό βαθμό 10ο και επιπλέον εξειδικευμένες γνώσεις στα λογιστικά.
Κλάδος ΜΕ2 Βιβλιοθηκονόμων: Απολυτήριο Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης, πτυχίο βιβλιοθηκονομίας και γνώση μιας ξένης γλώσσας (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά).
Κλάδος ΜΕ2 Δακτυλογράφων:
α) Στον εισαγωγικό βαθμό 10ο: Απολυτήριο Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης και γνώση ελληνικής δακτυλογραφίας.
β) Στο δεύτερο εισαγωγικό βαθμό 9ο: Όσα αναφέρονται για τον εισαγωγικό βαθμό 10ο και επιπλέον γνώση ξενόγλωσσης δακτυλογραφίας.
Κλάδος ΣΕ Κλητήρων-Φυλακών – Χειριστών Μηχανημάτων Απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου
2. Προσόντα διορισμού στις θέσεις Ειδικού Επιστημονικού προσωπικού της παρ. 2α του προηγούμενου άρθρου 9, εκτός από εκείνες του νομικού συμβούλου και των ειδικών στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ορίζονται το πτυχίο Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή αλλοδαπής, γνώση μιας ξένης γλώσσας (αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ιταλικής) και εξειδικευμένη εμπειρία σε αντικείμενα συναφή με τους σκοπούς του Κέντρου. Στις θέσεις των ειδικών στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές προσόντα διορισμού ορίζονται το πτυχίο Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αλλοδαπής και εξειδικευμένες γνώσεις στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Στη θέση νομικού συμβούλου διορίζεται δικηγόρος παρ` Αρείω Πάγω και στις θέσεις των Ειδικών Ερευνητών διορίζονται, πτυχιούχοι ΑΕΙ ημεδαπής ή αλλοδαπής.
3. Προσόντα διορισμού στις θέσεις των διατρητών ηλεκτρονικών υπολογιστών ορίζονται το απολυτήριο σχολείου μέσης εκπαίδευσης και ειδίκευση αντίστοιχη με την ειδικότητα αυτή.
4. Στις θέσεις του κηπουρού και του εμπειροτέχνη- συντηρητή κτιρίων και εγκαταστάσεων προσλαμβάνονται απόφοιτοι δημοτικού σχολείου με συναφή εμπειρία. Στις θέσεις καθαριστριών απόφοιτοι δημοτικού σχολείου.
Άρθρο 11
Πλήρωση θέσεων ειδικού επιστημονικού προσωπικού
1. α) Το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό των θέσεων της παρ. 2α του άρθρου 9 προσλαμβάνεται με σύμβαση εργασίας μέχρι 3 ετών που μπορεί να ανανεώνεται. Ειδικά για τις θέσεις των ερευνητών η σύμβαση μπορεί να έχει διάρκεια μέχρι 5 έτη.
β) Ο τρόπος πλήρωσης των θέσεων αυτών, καθώς και η διαδικασία πρόσληψης ρυθμίζεται και κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις με απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης.
γ) Η πρόσληψη ενεργείται, με απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται και οι αποδοχές των προσλαμβανομένων.
2. α) Η πλήρωση των θέσεων του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού μπορεί να γίνει και με απόσπαση δημοσίων λειτουργών ή υπαλλήλων του δημοσίου τομέα ή με ανάθεση καθηκόντων με παράλληλη ή πλήρη άσκηση των κυρίων καθηκόντων των προσλαμβανομένων.
β) Η απόσπαση ή η ανάθεση καθηκόντων ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης για διάστημα μέχρι 3 έτη που μπορεί να παρατείνεται. Με την ίδια απόφαση μπορεί να καθορίζεται πρόσθετη αμοιβή πέρα από τις αποδοχές της θέσης που οργανικά κατέχει ο προσλαμβανόμενος μ` αυτόν τον τρόπο.
γ) Ο χρόνος της απόσπασης ή της ανάθεσης λογίζεται για κάθε συνέπεια ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας του δημοσίου λειτουργού ή υπαλλήλου στη θέση που οργανικά κατέχει. Οι αποσπώμενοι κατά το χρόνο της απόσπασής τους εξακολουθούν να μισθοδοτούνται από την υπηρεσία στην οποία ανήκε η οργανική τους θέση, και υπάγονται στους φορείς ασφάλισης, στους οποίους είναι ασφαλισμένοι.
Ειδικά η πλήρωση της θέσης του υπευθύνου του Τμήματος Διοικητικής Δικαιοσύνης, ο οποίος πρέπει απαραίτητα να είναι ανώτερος ή ανώτατος δικαστικός λειτουργός, ενεργείται με απόφαση της επιτροπής της παρ.9 του άρθρου 21 του νόμου αυτού κατά έναν από τους προβλεπόμενους στην προηγούμενη παράγραφο τόπους.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 περ. γ` του Ν. 1586/1986 (Α 37).
3. Η πλήρωση των θέσεων ειδικού επιστημονικού προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.), ως υπευθύνων σπουδών και έρευνας, πραγματοποιείται και με μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. και Ε.Π. των Τ.Ε.Ι.. Στην περίπτωση αυτή αποσπώνται με πλήρη απασχόληση στο Ε.Κ.Δ.Δ.Α., διατηρώντας τα δικαιώματα της κατηγορίας μελών Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. και Ε.Π. των Τ.Ε.Ι. πλήρους απασχόλησης. Η απόσπαση των ανωτέρω και ο τυχόν καθορισμός πρόσθετης αμοιβής τους γίνεται με τη διαδικασία και τον τρόπο που προβλέπεται στην περίπτωση β` της παρ. 2 αυτού του άρθρου.
Σημ.: όπως προστέθηκε με το άρθρο 6 παρ.4 του Ν. 3260/2004 (ΦΕΚ Α` 151/6.8.2004).
4. Μόνιμοι υπάλληλοι ή λειτουργοί του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ., που αποσπώνται στο Ε.Κ.Δ.Δ.Α., σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου αυτού, μπορούν να προΐστανται και οργανωτικών μονάδων του Ε.Κ.Δ.Δ.Α.
Σημ.: όπως προστέθηκε με το άρθρο 6 παρ.4 του Ν. 3260/2004 (ΦΕΚ Α` 151/6.8.2004).
Άρθρο 12
Υπηρεσιακό Συμβούλιο
1. Με απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης συνιστάται τριμελές υπηρεσιακό και πειθαρχικό συμβούλιο για τους υπαλλήλους του Κέντρου.
2. Με όμοιες αποφάσεις ορίζεται η σύνθεση και η συγκρότηση του υπηρεσιακού συμβουλίου σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Άρθρο 13
Πόροι-Διαχείριση
1. Το Ε.Κ.Δ.Δ. έχει τακτικούς και εκτάκτους πόρους για να αντιμετωπίσει τις εκπαιδευτικές και λειτουργικές ανάγκες του.
2. Τακτικοί πόροι είναι:
α) ετήσια κρατική επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης στον οποίο εγγράφεται με ιδιαίτερο κωδικό αριθμό με τίτλο “επιχορήγηση Ε.Κ.Δ Δ.”.
β) ετήσια επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό Δημοσίων επενδύσεων.
γ) πρόσοδοι από την περιουσία του και έσοδα από τη διάθεση δημοσιευμάτων και την παροχή υπηρεσιών προς τρίτους έναντι αμοιβής.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρου 46 του Ν. 1943/1991 (Α 50).
3. Έκτακτοι πόροι είναι επιχορηγήσεις, δωρεές, κληρονομίες, κληροδοσίες και κάθε είδους εισφορές νομικών ή φυσικών προσώπων, ημεδαπών ή αλλοδαπών.
4. Η οικονομική διαχείριση γίνεται με τον τρόπο και τα όργανα που καθορίζει ειδικός Κανονισμός που καταρτίζεται από το Δ.Σ. του Κέντρου και εγκρίνεται από τον Υπουργό Προεδρίας της Κυβέρνησης. Η οικονομική διαχείριση δεν υπάγεται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
5. Ο ετήσιος ισολογισμός του Ε.Κ.Δ.Δ. συντάσσεται με τη λήξη του λογιστικού έτους και συνοδεύεται από λεπτομερή έκθεση του Δ.Σ. του Κέντρου για τη διαχείριση και την οικονομική απόδοση της Σχολής κατά το λογιστικό έτος, καθώς και για τις προβλέψεις του για το μέλλον.
6. Τα τυχόν πλεονάσματα του ετησίου απολογισμού του Κέντρου μεταφέρονται στην οικονομική χρήση του επόμενου έτους.
7. Οι προμήθειες για τις ανάγκες του Κέντρου γίνονται κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις, σύμφωνα με ειδικό Κανονισμό που καταρτίζει το Δ.Σ. του Κέντρου και εγκρίνει ο Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡO
Εθνική Σχολή Δημοσίας Διοίκησης.
Άρθρο 14
Χαρακτήρας – Κατευθύνσεις.
1. Η Ε.Σ.Δ.Δ. δημιουργεί στελέχη για την κεντρική και αποκεντρωμένη διοίκηση. Στους αποφοίτους της Ε.Σ.Δ.Δ. χορηγείται βεβαίωση φοίτησης.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από την παρ.1 του άρθρου 9 του Ν.3200/2003 (Α΄ 281).
2. Η Εθνική Σχολή Δημοσίας Διοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.) παρέχει εκπαίδευση με διαφορετική φύση και περιεχόμενο από την εκπαίδευση που παρέχουν τα κάθε μορφής Ιδρύματα ανώτερης ή ανωτάτης παιδείας, είτε προπτυχιακά, είτε μεταπτυχιακά.
3. Απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Δ.Σ του Ε.Κ.Δ.Δ. ορίζει το χρόνο που θα αρχίσει να λειτουργεί η Σχολή.
4. Η εκπαίδευση στο Σχολή γίνεται σε τρεις φάσεις όπως καθορίζεται λεπτομερέστερα στο άρθρο 21 . Η πρώτη φάση είναι κοινή για όλους τους σπουδαστές. Κατά τη δεύτερη φάση λειτουργούν τα εξής τμήματα εξειδικευμένης επαγγελματικής κατάρτισης:
α) Το τμήμα διοικητικής δικαιοσύνης, το οποίο ακολουθούν εκείνοι που πρόκειται να διοριστούν σε θέσεις Εισηγητών του Συμβουλίου της Επικράτειας ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή Παρέδρων Πρωτοδικών των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων. Τυπικό προσόν για την ένταξη στο τμήμα αυτό είναι το πτυχίο Νομικών Σπουδών Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
β) Το τμήμα διπλωματικής κατεύθυνσης, για το διορισμό σε θέση ακολούθων Πρεσβειών και ακολούθων τύπου. Τυπικό προσόν για την ένταξη στο τμήμα αυτό είναι το πτυχίο ανωτάτης σχολής, της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
Σχετικό: το άρθρο 90 παρ. 1 του Ν. 1892/1990 (Α` 101): “ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ το τμήμα διπλωματικής κατεύθυνσης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, που προβλέπεται από την παράγραφο 4β του άρθρου 14 του ν. 1388/1983, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τους ν. 1586/1986 και 1735/1987”.
γ) Το τμήμα οικονομικής κατεύθυνσης, για τη δημιουργία οικονομικών στελεχών των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και των εμπορικών ακολούθων.
δ) Το τμήμα γενικής διοίκησης για τη δημιουργία στελεχών των διοικητικών κλάδων ΑΤ των δημοσίων υπηρεσιών.
ε) Το τμήμα πολιτιστικής κατεύθυνσης για τη δημιουργία στελεχών για τις δημόσιες υπηρεσίες με σκοπό την ανάπτυξη του πολιτιστικού επιπέδου του λαού και των νέων, τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τις πολιτιστικές ανταλλαγές με ξένες χώρες.
στ) Το τμήμα κοινωνικής κατεύθυνσης, για τη δημιουργία στελεχών των δημοσίων υπηρεσιών με σκοπό την άσκηση κοινωνικής πολιτικής που αποβλέπει στην προσφορά ίσων και ολοκληρωμένων παροχών προς τους πολίτες με βάση το γενικότερο συμφέρον, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισονομία, την ισοπολιτεία και την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων.
ζ) Το τμήμα Περιφερειακής Διοίκησης για τη δημιουργία στελεχών των κεντρικών υπηρεσιών της Διοίκησης που έχουν αρμοδιότητα στους τομείς της περιφερειακής ανάπτυξης και των Περιφερειών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από την ΔΙΔΑΔ/ Φ.12/1/8410/1989 (η οποία κυρώθηκε από το άρ. 8 του Ν.1878/1990), αντικαταστάθηκε εκ νέου ως άνω από την παρ.2 του άρθρου 9 του Ν.3200/2003 (Α΄ 281).
ια) το τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριακών Συστημάτων για τη δημιουργία στελεχών εξειδικευμένων σε θέμα τα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης,
ιβ) το τμήμα Τουριστικής Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη δημιουργία στελεχών εξειδικευμένων σε θέματα τουριστικής πολιτικής.
Σημ.: όπως οι περιπτώσεις ια΄ και ιβ΄ προστέθηκαν ως άνω από την παρ.3 του άρθρου 9 του Ν.3200/2003 (Α΄ 281).
5. Στα Τμήματα της Σχολής μπορούν να ενταχθούν ιδιώτες κάτοχοι πτυχίου ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης (πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα) της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, υπάλληλοι των δημοσίων υπηρεσιών και των Ο.Τ.Α. α` και β` βαθμού, εφόσον έχουν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην παράγραφο 12 του άρθρου 16 του Ν. 1388/1983 και πετύχουν στο διαγωνισμό.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από την παρ.4 του άρθρου 9 του Ν.3200/2003 (Α΄ 281).
6. Στην τρίτη φάση λειτουργεί τμήμα διϋπουργικών στελεχών της δημόσιας διοίκησης για τη δημιουργία στελεχών που θα αντιμετωπίζουν και θα συντονίζουν αποτελεσματικά τα θέματα διυπουργικού χαρακτήρα.
7. Ο αριθμός των τμημάτων και το περιεχόμενο της αποστολής τους μπορεί να μεταβάλλονται με απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης, ύστερα από “γνώμη” του ΔΣ του κέντρου.
Η μεταβολή ισχύει από τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν με την απόφαση αυτή ορίζεται προγενέστερος χρόνος, ώστε να καταλαμβάνεται και η εκπαιδευτική σειρά που άρχισε ή επόμενος ο οποίος μπορεί να φθάνει μέχρι και τη μεθεπόμενη εκπαιδευτική σειρά.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 περ. δ` του Ν. 1586/1986 (Α 37) καιμε τα οριζόμενα στην παρ.5 του άρθρου 9 του Ν.3200/2003 (Α΄ 281).
Άρθρο 15
Όργανα της Σχολής
1. Όργανο διοίκησης της Ε.Σ.Δ.Δ είναι ο διευθυντής της, που ασκεί τις εξής αρμοδιότητες:
α) Αποφασίζει για όλα τα ζητήματα διοίκησης και διαχείρισης της Σχολής, εκτός από εκείνα για τα οποία η αρμοδιότητα έχει ανατεθεί σε άλλο όργανο.
β) Προΐσταται του διδακτικού και υπολοίπου προσωπικού της Σχολής το οποίο τοποθετεί και κατανέμει ανάλογα με τις ανάγκες.
γ) Εισηγείται στο Δ.Σ. του Κέντρου τα αναγκαία μέτρα για να εκπληρώνονται οι σκοποί της Σχολής.
δ) Εισηγείται στο Δ.Σ του Κέντρου τον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων του Κέντρου, του απολογισμού και ισολογισμού για τα κονδύλια που αφορούν τη Σχολή, καθώς και το πρόγραμμα προμηθειών της Σχολής.
ε) Έχει την επιμέλεια της εκτέλεσης των αποφάσεων του Δ.Σ του Κέντρου που αφορούν τη Σχολή ή των εξουσιοδοτημένων από αυτό οργάνων.
στ) Αλληλογραφεί με τις λοιπές υπηρεσίες του Κέντρου και τις άλλες διοικητικές αρχές.
ζ) Εγκρίνει τις δαπάνες της Σχολής και αποφασίζει για τις προμήθειες και εκτελέσεις έργων μέχρις ορισμένου ποσού. Το ποσό αυτό προκαθορίζει το Δ.Σ. του Κέντρου.
η) Υπογράφει τα σχετικά χρηματικά εντάλματα (τακτικά ή προπληρωμής) και πράξεις, τις διακηρύξεις δημοπρασίας, τους τίτλους είσπραξης χρημάτων, τις συμβάσεις καθώς και κάθε άλλο έγγραφο σχετικό με την εκτέλεση των κονδυλίων του προϋπολογισμού που αφορούν τη Σχολή.
θ) Ασκεί την πειθαρχική εξουσία ως άμεσος προϊστάμενος του διοικητικού προσωπικού της Σχολής κατά τις διατάξεις του ΥΚ.
ι. Συγκροτεί ομάδες εργασίας για τη μελέτη ειδικών θεμάτων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από την παρ.4 του άρθρου 4 του Ν.3200/2003 (Α΄ 281) και με την παρ. 5 του άρ.24 του Ν.1735/1987
2. Το Δ.Σ. του Κέντρου με απόφαση του ορίζει και τον τρόπο της αναπλήρωσης του διευθυντή όταν αυτός δεν υπάρχει , απουσιάζει ή κωλύεται.
3. Στο έργο του ο διευθυντής της Σχολής επικουρείται από τους προϊσταμένους των υπηρεσιών, τους συμβούλους σπουδών και τους υπευθύνους των τμημάτων (διοικητικής δικαιοσύνης , διπλωματικής κατεύθυνσης, οικονομικής κατεύθυνσης, γενικής διοίκησης, πολιτιστικής κατεύθυνσης, κοινωνικής κατεύθυνσης και τοπικής αυτοδιοίκησης) και της Γραμματείας Σπουδών.
4. Όργανο για την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού έργου και την προετοιμασία του σχετικού προγραμματισμού είναι το εκπαιδευτικό συμβούλιο, η σύνθεση και η συγκρότηση του οποίου γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Δ.Δ. που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ από το άρθρο 44 παρ. 2 του Ν. 1943/1991 (Α 50)
Άρθρο 16
Εισαγωγικός Διαγωνισμός
1.Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζεται κάθε φορά ο συνολικός αριθμός των εισακτέων στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στην Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβεί τους διακόσιους (200) για την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και τους εκατό (100) για την Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως και ο αριθμός των εισακτέων που θα ενταχθεί σε κάθε Τμήμα των δύο Σχολών. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι θέσεις των υπηρεσιών, στις οποίες διορίζονται οι απόφοιτοι των Τμημάτων. Οι θέσεις αυτές ανακοινώνονται με την προκήρυξη του διαγωνισμού, με την επιφύλαξη του τελευταίου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 12 του ν. 2527/1997 (ΦΕΚ 206 Α`), όπως αντικατέστησε την παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 1388/1983.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 άρθρ.10 Ν.3200/2003 (Α΄ 281),αντικαταστάθηκε πάλιμε το άρθρο 1 παρ.1 Ν.3491/2006,ΦΕΚ Α 207/2.10.2006.
2. Υπεύθυνο όργανο για τη διενέργεια του εισαγωγικού διαγωνισμού είναι η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) που αποτελείται από έναν αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ως Πρόεδρο , ένα Σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έναν Πρόεδρο Εφετών των Διοικητικών Δικαστηρίων , τον Πρόεδρο του Ε.Κ.Δ.Δ., το Διευθυντή της Ε.Σ.Δ.Δ., εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας , εκπρόσωπο της Ανωτάτης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων, “τους εκπροσώπους των αναγνωριζόμενων από τον Κανονισμό της Βουλής κομμάτων , καθώς και τους εκπροσώπους των κομμάτων που κατέρχονται αυτοτελώς στις εκλογές και εκλέγουν έστω και ένα βουλευτή”, τον εκπρόσωπο του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης και πέντε ειδικούς επιστήμονες με υψηλό κύρος στα γνωστικά πεδία της διοικητικής, πολιτικής, οικονομικής και νομικής επιστήμης και των κοινωνικών επιστημών καθώς και τους αναπληρωτές τους. Ο εισαγωγικός διαγωνισμός διενεργείται κατ` έτος.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρου 22 Ν.1586/1986,ααντικαταστάθηκε πάλι με το άρθρο 24 παρ.3 Ν.1735/1987 (Α 195) ,το άρθρο 17 παρ. 2 του Ν. 2026/1992 (Α 43) και με την παρ.1 άρθρ.11 Ν.2527/1997 Α 206/8.10.1997.
3. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων του Κοινοβουλίου και οι αναπληρωτές τους ορίζονται με απόφαση των αρμοδίων οργάνων τους ύστερα από ερώτημα του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης και οι πέντε ειδικοί επιστήμονες με τους αναπληρωτές τους ορίζονται με πράξη του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης. Η υπουργική πράξη ορίζει και τον υπάλληλο της Ε.Σ.Δ.Δ. που θα ασκεί καθήκοντα γραμματέα της Επιτροπής. Τα μέλη που μετέχουν στην Κ.Ε.Ε. λόγω της ιδιότητάς τους σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος αναπληρώνονται από τους νόμιμους αναπληρωτές τους. Η παράλειψη ή η άρνηση ορισμού εκπροσώπου των κομμάτων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας ή της Ανωτάτης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων δεν ασκεί επιρροή στη νομιμότητα της σύνθεσης της Επιτροπής και στο κύρος των αποφάσεών της.
4. Για να ληφθεί απόφαση χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών της Κ.Ε.Ε. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η γνώμη με την οποία έχει συνταχθεί ο Πρόεδρος ή ο αναπληρωτής του.
5. Η Κ.Ε.Ε. βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τουλάχιστον επτά μέλη της.
6. Με απόφαση της Κ.Ε.Ε. καθορίζονται οι διαδικασίες για τη συγκρότηση σώματος βαθμολογητών από μέλη του διδακτικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αντίστοιχης ειδικότητας και για τον ορισμό επιτηρητών από δημοσίους υπαλλήλους. Στο σώμα των βαθμολογητών μπορεί να μετέχουν και ειδικοί επιστήμονες για τη βαθμολόγηση της επίδοσης των υποψηφίων στην ξένη γλώσσα.
7. Η Κ.Ε.Ε. καταρτίζει την προκήρυξη του διαγωνισμού κρίνει και αποφασίζει για τις περιπτώσεις αποκλεισμού των υποψηφίων για οποιοδήποτε λόγο, παρακολουθεί την ορθή εκτέλεση των καθηκόντων των βαθμολογητών και επιτηρητών , εποπτεύει την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων και συντάσσει τους πίνακες των επιτυχόντων κατά το προκαταρκτικό στάδιο καθώς και των εισερχομένων στη Σχολή με βάση τα αποτελέσματα των τελικών εξετάσεων.
8. Τα θέματα του διαγωνισμού επιλέγονται από επιτροπή που αποτελείται από τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Ε., ένα Σύμβουλο Επικρατείας, έναν πρόεδρο εφετών των Διοικητικών Δικαστηρίων, το Διευθυντή της Ε.Σ.Δ.Δ. και τρεις ειδικούς επιστήμονες-μέλη της Κ.Ε.Ε. που ορίζονται από αυτή. Για την επιλογή των θεμάτων της ξένης γλώσσας είναι δυνατό να μετέχουν στην επιτροπή και ένας για κάθε γλώσσα από τους ειδικούς επιστήμονες που έχουν ορισθεί ως βαθμολογητές κατά την παρ. 6. ” Στην επιτροπή επιλογής θεμάτων του εισαγωγικού διαγωνισμού της Ε.Σ.Δ.Δ. παρέχεται αποζημίωση, που καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Οικονομικών, κατά παρέκκλιση των διατάξεων των ν. 1256/1982 και 1505/1984 “.
***Το άνω εντός ” ” εδάφιο προστέθηκε με το άρθρο 18 παρ. 4 του Ν. 2085/1992 (ΦΕΚ Α 170).
9. Το προκαταρκτικό στάδιο του εισαγωγικού διαγωνισμού μπορεί να διεξαχθεί κατά την κρίση της Κ.Ε.Ε. σε περισσότερα από ένα εξεταστικά κέντρα. Αν προβλεφθούν τέτοια σε περιοχή μακριά από την πρωτεύουσα, η Επιτροπή συγκροτεί Τοπική Ομάδα διεξαγωγής της προκαταρκτικής εξέτασης. Το έργο της περιορίζεται στην εξασφάλιση των επιτόπιων μέσων για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του διαγωνισμού, την επιτήρηση και τη μονογραφή των γραπτών δοκιμίων, τα οποία στέλνει, συντάσσοντας σχετικό πρακτικό, στην Κ.Ε.Ε..
10. Στα μέλη της Κ.Ε.Ε. και των τοπικών ομάδων του β` εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου, τους γραμματείς, τους επιτηρητές και τους βαθμολογητές καταβάλλεται αποζημίωση, η οποία καθορίζεται, μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών και βαρύνει τον προϋπολογισμό του Κέντρου. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που καταβάλλεται στα μέλη της Κ.Ε.Ε. για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις και για την άσκηση της κατά νόμο αρμοδιότητάς της κατά τη διεξαγωγή των διαγωνισμών δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά την αποζημίωση που καταβάλλεται για τη βαθμολόγηση του μαθήματος με το μεγαλύτερο αριθμό γραπτών. Η παρούσα ισχύει από τον εισαγωγικό διαγωνισμό για τη ΙΔ` εκπαιδευτική σειρά της Ε.Σ.Δ.Δ..
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 παρ.3 Ν.3491/2006,ΦΕΚ Α 207/2.10.2006.
11. Η Κ.Ε.Ε. προκηρύσσει τη διενέργεια εισαγωγικών διαγωνισμών για την Ε.Σ.Δ.Δ. και την Ε.Σ,Τ.Α. με πράξη της. Περίληψη της προκήρυξης δημοσιεύεται δύο φορές σε δύο (2) τουλάχιστον ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών και μία της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη δημοσίευση πραγματοποιείται εξήντα (60) τουλάχιστον ημέρες πριν από την έναρξη των διαγωνισμών. Η Περίληψη της προκήρυξης, μεταξύ των άλλων, αναφέρει το δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό, τον αριθμό των εισακτέων, την κατανομή τους στα Τμήματα ανά Σχολή, τα στάδια του διαγωνισμού και τα μαθήματα ανά στάδιο και το ακριβές πρόγραμμα διεξαγωγής των εξετάσεων του προκαταρκτικού σταδίου.
Ολόκληρη η προκήρυξη αναρτάται στα κτίρια που στεγάζονται η Κεντρική Υπηρεσία του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. και τα Περιφερειακά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης και καταχωρείται στο δικτυακό τόπο του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του Ε.Κ.Δ.Δ.Α..
Ανακοίνωση υπό τη μορφή Δελτίου Τύπου για την έκδοση της προκήρυξης αποστέλλεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Παράλειψη της καταχώρισης στο δικτυακό τόπο και της αποστολής Δελτίου Τύπου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν επηρεάζει την εγκυρότητα της διαδικασίας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 παρ.4 Ν.3491/2006,ΦΕΚ Α 207/2.10.2006.
12. Δικαίωμα συμμετοχής στους εισαγωγικούς διαγωνισμούς της Ε.Σ.Δ.Δ. και της Ε.Σ.Τ.Α. έχουν κάτοχοι πτυχίου Ανώτατης Εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού ή Τεχνολογικού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμου πτυχίου της αλλοδαπής, οι οποίοι συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις διορισμού σε δημόσια υπηρεσία, καθώς και υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ. και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, κάτοχοι πτυχίου Ανώτατης Εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού ή Τεχνολογικού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμου πτυχίου της αλλοδαπής.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 10 παρ.2 του ν.3200/2003,αντικαταστάθηκε πάλι με το άρθρο 1 παρ.5 Ν.3491/2006,ΦΕΚ Α 207/2.10.2006.
13. Ο υποψήφιος υποβάλλει στα Τμήματα Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης των Σχολών, μέσα σε προθεσμία είκοσι (20) ημερών από την τελευταία δημοσίευση της Περίληψης της προκήρυξης, αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό. Η αίτηση συνοδεύεται από δικαιολογητικά τα οποία αποδεικνύουν τον τίτλο σπουδών που κατέχει και την τυχόν υπαλληλική του ιδιότητα. Οι ιδιώτες υποψήφιοι υποβάλλουν Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ο Δήμος ή η Κοινότητα εγγραφής στα μητρώα αρρένων και ο Αριθμός Στρατιωτικού Μητρώου, καθώς επίσης η συνδρομή των νόμιμων προσόντων και η έλλειψη κωλύματος για το διορισμό τους σε δημόσια θέση. Στην αίτηση αναγράφεται και η ξένη γλώσσα, στην οποία επιθυμεί να εξετασθεί ο υποψήφιος, όπως και η δεύτερη ξένη γλώσσα που επιθυμεί, όπου αυτό απαιτείται από την προκήρυξη.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 παρ.6 Ν.3491/2006,ΦΕΚ Α 207/2.10.2006.
14. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται ο τρόπος επιλογής θεμάτων του διαγωνισμού, ο τρόπος μετάδοσης θεμάτων, τα εξεταστικά κέντρα, η βαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων των υποψηφίων, η διασφάλιση της όλης διαδικασίας και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται τα αντίστοιχα θέματα της προφορικής εξέτασης σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 17 του Ν. 1388/1983.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 άρθρ.4 Ν.2836/2000,ΦΕΚ Α 196/12.9.2000.
Άρθρο 17
Στάδια εισαγωγικού διαγωνισμού.
1. Οι διαγωνισμοί για την εισαγωγή στην Ε.Σ.Δ.Δ. και στην Ε.Σ.Τ.Α. διενεργούνται σε δύο στάδια, ήτοι το προκαταρκτικό και το τελικό στάδιο.” Ο διαγωνισμός για την εισαγωγή στην Ε.Σ.Δ.Δ. διενεργείται σε δύο στάδια.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 παρ.1 Ν.3491/2006, ΦΕΚ Α 207/2.10.2006.
2. Το προκαταρκτικό στάδιο εξέτασης είναι κοινό και για τις δύο Σχολές και περιλαμβάνει γραπτή δοκιμασία των υποψηφίων σε δύο μαθήματα. Οι ενδείξεις των ατομικών στοιχείων του υποψηφίου στα γραπτά δοκίμια καλύπτονται με σκούρο αδιαφανές χαρτί κατά την παράδοση του γραπτού στον επιτηρητή. Η βαθμολόγηση γίνεται από δύο βαθμολογητές, που ορίζονται για κάθε μάθημα από την Κ.Ε.Ε.. Ο μέσος όρος των δύο βαθμολογητών αξιολογεί την επίδοση του υποψηφίου στο μάθημα, εφόσον η διαφορά των δύο βαθμών δεν είναι παραπάνω από 8 μονάδες. Σε περίπτωση που υπάρχει διαφορά βαθμών μεγαλύτερη των 8 μονάδων, η βαθμολόγηση γίνεται από τρίτο βαθμολογητή που ορίζεται επίσης από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων. Όταν το γραπτό υποψηφίου για την εισαγωγή του στην Ε.Σ.Δ.Δ. και την Ε.Σ.Τ.Α. βαθμολογείται από τρίτο βαθμολογητή, τελικός βαθμός είναι ο μέσος όρος του βαθμού του τρίτου βαθμολογητή και του πλησιέστερου βαθμού που ο υποψήφιος έλαβε από τους άλλους βαθμολογητές. Στην περίπτωση κατά την οποία ο βαθμός του τρίτου βαθμολογητή είναι ο μέσος όρος των δύο προηγουμένων, αυτός αποτελεί και το βαθμό του υποψηφίου. Ο μέσος όρος των βαθμών στα δύο μαθήματα του προκαταρκτικού σταδίου αποτελεί το βαθμό επίδοσης του υποψηφίου. Τα αποτελέσματα του κοινού προκαταρκτικού σταδίου των δύο διαγωνισμών θα παρουσιάζονται, με φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, σε ενιαίο πίνακα. Στη συνέχεια, όσοι έχουν επιτύχει στο προκαταρκτικό στάδιο καλούνται και με αίτησή τους αναφέρουν τη Σχολή που επιθυμούν να ακολουθήσουν και σε περίπτωση δήλωσης συμμετοχής και στις δύο Σχολές τη δεσμευτική σειρά προτίμησής τους. Οι τελευταίοι έχουν υποχρέωση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις κάθε Σχολής χωριστά.
Με βάση τις δηλώσεις αυτές και με κριτήριο το μέσο όρο βαθμολογίας του προκαταρκτικού σταδίου συντάσσονται δύο διαφορετικοί πίνακες υποψηφίων τελικού σταδίου, ένας για την Ε.Σ.Δ.Δ. και ένας για την Ε.Σ.Τ.Α. Ο πίνακας κάθε Σχολής περιλαμβάνει κατά ανώτατο όριο το διπλάσιο του αριθμού εισακτέων της αντίστοιχης Σχολής, προσαυξημένου κατά τον αριθμό των ισοβαθμησάντων με τον τελευταίο επιτυχόντα υποψήφιο.
Από τους εξασφαλίζοντες ικανοποιητική επίδοση στο τελικό στάδιο εισάγονται στη Σχολή της (μόνης, πρώτης ή δεύτερης) προτίμησής τους, μέχρι τη συμπλήρωση του καθορισμένου αριθμού κάθε Σχολής, όσοι επιτυγχάνουν τον υψηλότερο μέσο όρο βαθμολογίας στα δύο στάδια των διαγωνισμών. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε χωριστό πίνακα για κάθε Σχολή. Από τους υποψηφίους και για τις δύο Σχολές, όσοι δεν πέτυχαν επαρκή βαθμολογία για εισαγωγή στη Σχολή της πρώτης προτίμησής τους παραμένουν υποψήφιοι για τη Σχολή της δεύτερης προτίμησης, με βάση τη βαθμολογία για τη Σχολή αυτή.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 22 ν.1586/1986 και την παρ.1 του άρθρου 11 του Ν.3200/2003 (Α΄ 281)αντικαταστάθηκε πάλι με την παρ.2 άρθρ.2 Ν.3491/2006, ΦΕΚ Α 207/2.10.2006.
3. Το τελικό στάδιο περιλαμβάνει:
α) Υποχρεωτική γραπτή δοκιμασία σε ένα γνωστικό πεδίο για τους υποψηφίους της Ε.Σ.Δ.Δ. και σε ένα για τους υποψηφίους της Ε.Σ.Τ.Α.. Τα γνωστικά πεδία δεν μπορούν να είναι τα ίδια με εκείνα των μαθημάτων που εξετάζονται στο προκαταρκτικό στάδιο.
Στο στάδιο αυτό του διαγωνισμού η βαθμολόγηση γίνεται από τρεις βαθμολογητές.
β) Την παρουσίαση από τον υποψήφιο, σε πενταμελή εξεταστική επιτροπή, που ορίζεται από την Κ.Ε.Ε., ενός φακέλου με οποιοδήποτε επίκαιρο θέμα ή πρόβλημα σχετικά με το γνωστικό πεδίο, το οποίο έχει επιλέξει ο υποψήφιος από τους πίνακες γνωστικών πεδίων που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη του εισαγωγικού διαγωνισμού για την Ε.Σ.Δ.Δ. και την Ε.Σ.Τ.Α.. Η παρουσίαση είναι γραπτή και προφορική με στόχο τη διακρίβωση των συνθετικών και αναλυτικών ικανοτήτων του υποψηφίου.
γ) Την εξέταση σε μία ξένη γλώσσα, την οποία επιλέγει ο υποψήφιος μεταξύ αυτών που ορίζει η προκήρυξη και την εξέταση στη δεύτερη ξένη γλώσσα, όπου απαιτείται Η εξέταση είναι γραπτή και προφορική. Η γραπτή εξέταση συνίσταται στη γραφή, με υπαγόρευση, ξένου κειμένου και τη μετάφρασή του στην ελληνική, καθώς και στη μετάφραση ελληνικού κειμένου στην ξένη γλώσσα. Η προφορική εξέταση γίνεται ενώπιον τριμελούς επιτροπής που ορίζεται από την Κ.Ε.Ε..
Ο μέσος όρος των τριών ή τεσσάρων, κατά περίπτωση, δοκιμασιών του τελικού σταδίου (υποχρεωτική γραπτή δοκιμασία στο γνωστικό πεδίο, δοκιμασία σε φάκελο, δοκιμασία σε μια ή δύο ξένες γλώσσες) αποτελεί το βαθμό επίδοσης του υποψηφίου στο τελικό στάδιο.
Ο μέσος όρος βαθμολογίας που προκύπτει από τον βαθμό επίδοσης του προκαταρκτικού και του τελικού σταδίου αποτελεί τη βαθμολογία των υποψηφίων που καθορίζει αν περιλαμβάνεται στον προκαθορισμένο αριθμό των εισακτέων στις Σχολές ή αν αποκλείεται η εισαγωγή του σε αυτές.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.3 άρθρ.2 Ν.3491/2006, ΦΕΚ Α 207/2.10.2006.
4. Διατάξεις που ευνοούν ειδικές κατηγορίες υποψηφίων ή καθορίζουν, ειδικές προσαυξήσεις της βαθμολογίας δεν έχουν εφαρμογή.
5.1. Η βαθμολογική κλίμακα του εισαγωγικού διαγωνισμού για όλες τις δοκιμασίες του προκαταρκτικού και τελικού σταδίου αρχίζει από τον αριθμό ένα και τελειώνει στον αριθμό πενήντα, με βάση επιτυχίας για κάθε μάθημα χωριστά τον αριθμό είκοσι πέντε.
2. Στα μαθήματα που εξετάζονται οι υποψήφιοι, γραπτά και προφορικά, η βάση επιτυχίας τόσο στη γραπτή όσο και στην προφορική εξέταση είναι ο αριθμός είκοσι πέντε.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την ΥΑ Γ.Υ. 1638/14.11.1982 (ΦΕΚ 687/15.11.1985 Β), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 22 παρ.2 Ν.1586/1986, και συμπληρωθεί με την παρ.2 άρθρου 11 Ν.3200/2003(Α΄ 281),αντικαταστάθηκε πάλι με την παρ.4 άρθρ.2 Ν.3491/2006,ΦΕΚ Α 207/2.10.2006.
6.Με απόφαση του Δ.Σ. του Κέντρου, που εγκρίνεται από τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, καθορίζονται τα εξεταζόμενα μαθήματα, ο τρόπος και η διαδικασία διεξαγωγής των διαγωνισμών, προσδιορίζεται η εξεταστέα ύλη και διευκρινίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια διεξαγωγής των διαγωνισμών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 περ. στ` του Ν.1586/1986,αντικαταστάθηκε πάλι με την παρ.5 άρθρ.2 Ν.3491/2006,ΦΕΚ Α 207/2.10.2006.
Άρθρο 18
Δήλωση – Κατανομή
1. Οι εισαγόμενοι στη Σχολή οφείλουν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να υποβάλουν γραπτή δήλωση στο διευθυντή της Σχολής, με την οποία προσδιορίζουν τη σειρά προτεραιότητας των τμημάτων που επιθυμούν να ακολουθήσουν.
2. Η δήλωση μπορεί να αφορά τμήμα ή τμήματα για τα οποία οι εισαγόμενοι έχουν τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα.
3. Παράλειψη ή άρνηση υποβολής της γραπτής δήλωσης με την προτίμηση ή σειρά προτιμήσεων του επιτυχόντος υποψηφίου , σε χρονικό διάστημα που ορίζεται με απόφαση του διευθυντή της Ε.Σ.Δ.Δ. , παρεμποδίζει την εγγραφή και αποκλείει την εισαγωγή στην Σχολή.
4. Η κατανομή στα τμήματα γίνεται με βάση τη σειρά επιτυχίας στον εισαγωγικό διαγωνισμό και τη δήλωση προτιμήσεων των υποψηφίων.
5. Εάν από την κατανομή με τον τρόπο αυτό προκύψει ότι επιτυχόντες στον εισαγωγικό διαγωνισμό δεν κατανέμονται στο ή στα τμήματα της επιθυμίας τους, σύμφωνα με τη δήλωσή τους , παρεμποδίζεται η εγγραφή και αποκλείεται η εισαγωγή τους στη Σχολή. Διατηρούν όμως το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε επόμενους διαγωνισμούς.
6. Σε περίπτωση κατά την οποία μετά την ολοκλήρωση της κατανομής στα τμήματα παραμείνουν κενές θέσεις από τις προγραμματισμένες για κάθε τμήμα, είναι δυνατό να καλυφθούν με την ίδια διαδικασία από τους επόμενους στον κατάλογο αποτελεσμάτων του εισαγωγικού διαγωνισμού. Ως επόμενοι ορίζονται οι πρώτοι κατά σειρά επιτυχίας μετά τον αριθμό εισακτέων, εφόσον έχουν πάρει τη βάση της βαθμολογίας.
Εάν και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής δεν καλυφθεί ο προγραμματισμένος αριθμός σπουδαστών για κάθε τμήμα, οι θέσεις αυτές παραμένουν κενές.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε του άρθρου 22 παρ. 1 του Ν. 1586/1986 (Α 37), με το οποίο και κυρώνεται η υπ` αριθμ. Γ.Υ. 1638/14.11.1985 (ΦΕΚ 687/15.11. 1985 Β) απόφαση του Υπ. Προεδρίας της Κυβέρνησης.
Άρθρο 19
Πίνακας – Εγγραφή
1. Ο οριστικός πίνακας των εισαγομένων στη Σχολή κυρώνεται με πράξη της Κ.Ε.Ε. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ακολουθεί η εγγραφή.
2. Με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Δ. καθορίζεται ο τύπος της δήλωσης και ο τρόπος της εγγραφής.
3. Οι εισαγόμενοι εγγράφονται εντός διμήνου, η δε εκπαιδευτική διαδικασία αρχίζει το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Σεπτεμβρίου του έτους προκήρυξης ή από της ημερομηνίας που ορίζει το Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Δ.”.
Σημ.: όπως η παρ.3 προστέθηκε με την παρ.2 άρθρ.11 Ν.2527/1997 Α 206/8.10.1997.
Άρθρο 20
Ιδιότητα και υποχρεώσεις των εκπαιδευομένων
1. Οι εισαγόμενοι στην Ε.Σ.Δ.Δ. και την Ε.Σ.Τ.Α., αν έχουν την ιδιότητα του δημόσιου υπαλλήλου, του υπαλλήλου Ν.Π.Δ.Δ. ή του υπαλλήλου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, τη διατηρούν.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 παρ.7 Ν.3491/2006,ΦΕΚ Α 207/2.10.2006.
Η παρακολούθηση των σπουδών θεωρείται αυτόματα, από την εισαγωγή τους μέχρι την αποφοίτησή τους, ως απόσπαση. Αν δεν έχουν υπαλληλική ιδιότητα, λογίζονται από την εισαγωγή τους ως δόκιμοι δημόσιοι υπάλληλοι , με όλα τα σχετικά καθήκοντα, περιορισμούς και δικαιώματα. Οι αποδοχές τους ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Οικονομικών. Οι τελευταίοι αν διακόψουν τις σπουδές στη Σχολή υποχρεώνονται να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν.
2. Οι φοιτώντες στην Ε.Σ.Δ.Δ δεν έχουν την ιδιότητα του σπουδαστή ή του φοιτητή εκπαιδευτικού ιδρύματος.
3. Οι φοιτώντες έχουν την υποχρέωση να παρακολουθούν χωρίς απουσίες το σπουδαστικό πρόγραμμα. Οι τυχόν μετακινήσεις για εκπαιδευτικές επισκέψεις ή επιτόπια άσκηση επιβαρύνουν τη Σχολή.
4. Οι φοιτώντες έχουν δικαίωμα να πάρουν κανονική άδεια ενός μηνός κατά την διάρκεια και του πρώτου και του δεύτερου χρόνου της φοίτησής τους. Ο χρόνος χορήγησης της άδειας καθορίζεται από το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο του άρθρου 15 παρ. 4 του παρόντος και μπορεί να συνδυασθεί με την προετοιμασία ορισμένης εργασίας.
5. Το σπουδαστικό πρόγραμμα της Ε.Σ.Δ.Δ. μπορεί να παρακολουθήσουν, πέρα από τον οριζόμενο κάθε φορά αριθμό, και αλλοδαποί, δυνάμει ειδικής συμφωνίας μορφωτικών ανταλλαγών. Ο αριθμός των αλλοδαπών καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Εξωτερικών.
6. Οι ειδικότερες υποχρεώσεις των φοιτώντων κατά τη διάρκεια της φοίτησης και οι διοικητικές κυρώσεις για τυχόν παραβάσεις τους κατά τη διάρκεια των σπουδών καθορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Δ. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται το αρμόδιο όργανο και η διαδικασία για την επιβολή κυρώσεων.
Άρθρο 21
Διάρκεια και φάσεις της εκπαίδευσης
1. Η εκπαίδευση στην Ε.Σ.Δ.Δ. δε συνδέεται, ούτε αντιστοιχεί στις εκπαιδευτικές περιόδους ή τα διδακτικά έτη των Σχολείων ή των ΑΕΙ. Η εκπαίδευση σ` αυτή διαρκεί 18 έως 30 συνολικά μήνες χωρίς διακοπές. Η Σχολή λειτουργεί όλες τις εργάσιμες μέρες. Δε λειτουργεί κατά τις μέρες της αργίας των δημόσιων υπηρεσιών.
2. Η εκπαίδευση στη Σχολή είναι θεωρητική και πρακτική και κατανέμεται σε τρεις διαδοχικές φάσεις.
3. Η πρώτη φάση είναι κοινή για όλους και κατανέμεται σε μικρότερες εναλλασσόμενες περιόδους διδασκαλίας θεωρητικών γνώσεων και πρακτικής άσκησης ή σύνθεσης ή δοκιμασίας.
4. Στη δεύτερη φάση οι φοιτώντες παρακολουθούν τα τμήματα, στα οποία έχουν καταταγεί πριν από την εγγραφή τους στη Σχολή. Η φάση αυτή περιλαμβάνει περιόδους ειδικής εκπαίδευσης και περιόδους πρακτικής άσκησης καθώς και τις τελικές εξετάσεις.
5. Στην τρίτη φάση αρχίζει η λειτουργία του τμήματος διϋπουργικών στελεχών, στο οποίο έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν μόνο οι δύο πρώτοι αποφοιτήσαντες από κάθε τμήμα. Σε περίπτωση άρνησης μπορούν να κληθούν οι επόμενοι της σειράς αποφοίτησης από την ίδια κατεύθυνση. Για το τμήμα αυτό η τρίτη φάση έχει πρόσθετη διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών.
6.
7. Με απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης, που εκδίδεται μετά γνώμη του Δ.Σ. του Κέντρου, καθορίζεται η συνολική διάρκεια της εκπαίδευσης στα όρια της παρ. 1, η κατανομή της στις τρεις φάσεις και η πρόσθετη διάρκεια της τρίτης φάσης για το τμήμα διϋπουργικών στελεχών.
8. Με απόφαση του Δ.Σ του Κέντρου μετά από πρόταση του εκπαιδευτικού συμβουλίου καθορίζονται τα διδασκόμενα μαθήματα και η διδακτέα ύλη, η κατανομή του χρόνου κάθε φάσης σε περιόδους διδαχής και πρακτικής εξάσκησης, το σύνολο των ωρών εκπαίδευσης κάθε εβδομάδας, ο τρόπος διεξαγωγής των φροντιστηριακών ασκήσεων και των εξετάσεων και κάθε άλλη λεπτομέρεια του προγράμματος σπουδών.
9. Ειδικά για το Τμήμα Διοικητικής Δικαιοσύνης το πρόγραμμα σπουδών της δεύτερης και της τρίτης φάσης καταρτίζεται από επιτροπή, που αποτελείται από τρεις συμβούλους της Επικράτειας, και τρεις συμβούλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπό την προεδρία ενός αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, οριζομένους από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου αντίστοιχα.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρου 23 περ. ζ` του Ν. 1586/1986 (Α 37).
Άρθρο 22
Τρόπος πρόσληψης
1. Οι εξερχόμενοι από τη Σχολή διορίζονται σε θέσεις για τις οποίες συγκεντρώνουν όλα το νόμιμα προσόντα κατά τη σειρά της επιτυχίας τους στον πίνακα του τμήματος που ακολουθήσαν. ( Ειδικά για όσους εξέρχονται επιτυχώς, από το Τμήμα Διοικητικής Δικαιοσύνης, πριν το διορισμό, προηγείται γραπτή και προφορική εξέταση από επιτροπή αποτελούμενη από ανώτατους ή ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς, κατά τα ειδικότερα με προεδρικό διάταγμα οριζόμενα). Ο τελικός βαθμός κατά την εξέταση αυτή πρέπει τουλάχιστο να είναι ίσος με τη βάση, προστίθεται στον τελικό βαθμό επίδοσης στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.), το δε άθροισμα συνιστά την οριστική σειρά επιτυχίας των διοριστέων, με βάση την οποία γίνεται η κατανομή στις θέσεις που επιλέγουν. Όσοι δεν συγκεντρώσουν τη βάση, κατά την τελική εξέταση, διορίζονται σε θέσεις διοικητικών στελεχών, ύστερα από γνώμη του Δ.Σ., με απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου αυτού.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε του άρθρου 23 περ. η` του Ν. 1586/1986 (Α 37).
Όσοι εκ των εκπαιδευομένων ολοκλήρωσαν το πλήρες πρόγραμμα σπουδών της Ε.Σ.Δ.Δ. χωρίς να αποφοιτήσουν επιτυχώς από αυτήν, σύμφωνα με το όσα εκάστοτε ορίζει ο οικείος Κανονισμός Σπουδών, διορίζονται σε οργανικές και ελλείψει αυτών σε προσωποπαγείς θέσεις κλάδου ΠΕ ή ΤΕ για τον οποίο έχουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών, άλλως σε όμοιες θέσεις κλάδου Διοικητικού – Οικονομικού δημοσίων υπηρεσιών ή Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.ι.Δ. του δημοσίου τομέα. ο διορισμός τους γίνεται στον εισαγωγικό βαθμό του συγκεκριμένου κλάδου της οικείας υπηρεσίας, η δε υπηρεσιακή τους κατάσταση ρυθμίζεται στο εξής από τις γενικές για τον κλάδο και την υπηρεσία και όχι από τις ειδικές περί αποφοίτων Ε.Σ.Δ.Δ. διατάξεις. ο διορισμός τους γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας βάσει του τελικού βαθμού τους.
Όσοι εκ των εκπαιδευομένων δεν ολοκλήρωσαν το πλήρες πρόγραμμα σπουδών της Ε.Σ.Δ.Δ. λόγω αποβολής τους με απόφαση των αρμοδίων οργάνων του Ε.Κ.Δ.Δ., εξαιτίας αδικαιολόγητων απουσιών ή πειθαρχικών παραπτωμάτων κατά τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα και του οικείου Κανονισμού Σπουδών και δεν είχαν κατά την εισαγωγή τους στην Ε.Σ.Δ.Δ. τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα, δεν διορίζονται σε θέσεις υπαλλήλων και δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν σε νέο εισαγωγικό διαγωνισμό για την Ε.Σ.Δ.Δ..
Οι φοιτήσαντες αλλά μη αποφοιτήσαντες από την Ε.Σ.Δ.Δ. δημόσιοι υπάλληλοι επιστρέφουν μετά την ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών στις οργανικές τους θέσεις, ενώ όσοι εκ των αποφοίτων της Ε.Σ.Δ.Δ. έχουν τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα δύνανται να επιστρέψουν, με αίτησή τους, μετά την αποφοίτησή τους, στις οργανικές θέσεις που κατείχαν πριν από την είσοδό τους στη Σχολή. Κάτοχοι πτυχίων θετικών ή τεχνικών επιστημών δύνανται, κατόπιν αιτήσεώς τους, να διορισθούν σε θέσεις κλάδων αντίστοιχων προσόντων εφόσον υπάρχουν στο φορέα διορισμού τους.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 άρθρ.12 Ν.2527/1997 Α 206/8.10.1997.
2. Όσοι διορίζονται σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων κατατάσσονται άσχετα από την προέλευσή τους και τα τυπικά τους προσόντα, στην κατηγορία ΑΤ. Οι θέσεις της παραγράφου αυτής συνίστανται με την πράξη διορισμού και καταργούνται με την αποχώρηση, για οποιαδήποτε λόγο των διοριζομένων.
3. Με απόφαση Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης καθορίζονται ο βαθμός στον οποίο κατατάσσονται οι εξερχόμενοι από τη Σχολή που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο και ο τρόπος της βαθμολογικής εξέλιξής τους ανάλογα με τα τυπικά τους προσόντα (πτυχία ανώτατης ή ανώτερης σχολής ή απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης) και ο βαθμός, στον οποίο κατατάσσονται τα διϋπουργικά στελέχη.
4. Ο εξερχόμενος δικαιούται, αν το τμήμα που ακολούθησε του δίνει τη δυνατότητα επιλογής σε περισσότερες θέσεις, να επιλέξει κατά τη σειρά της επιτυχίας του στον πίνακα επιτυχόντων του τμήματος, οπότε οι εναπομένουσες θέσεις μένουν γι` αυτούς που ακολουθούν.
5. Εκείνος που αρνείται να διοριστεί, υποχρεούται να επιστρέψει τις αποδοχές που εισέπραξε κατά τη διάρκεια των σπουδών στη Σχολή.
6. Ο διοριζόμενος υποχρεούται να υπηρετήσει στο Δημόσιο ή στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για δέκα (10) τουλάχιστο χρόνια. Αν παραιτηθεί προτού συμπληρωθεί η δεκαετία, επιστρέφει τις αποδοχές που εισέπραξε κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Σχολή.
Απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.) ή της Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ε.Σ.Τ.Α.) δεν μπορούν να συμμετέχουν ως υποψήφιοι στους εισαγωγικούς διαγωνισμούς οποιασδήποτε εκ των δύο Σχολών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 του Ν.3260/2004,(ΦΕΚ Α` 151/6.8.2004) αντικαταστάθηκε πάλι με την παρ. 6 άρθρ.2 Ν.3491/2006,ΦΕΚ Α 207/2.10.2006.
7. Οι απόφοιτοι του Τμήματος Περιφερειακής Διοίκησης διορίζονται σε κεντρικές υπηρεσίες της Διοίκησης, που έχουν αρμοδιότητα στους τομείς της περιφερειακής ανάπτυξης, και στις Περιφέρειες.” Οι απόφοιτοι διορίζονται σε κενές θέσεις διοικητικών κλάδων ή, εφόσον είναι κάτοχοι πτυχίου θετικών ή τεχνικών επιστημών, σε κλάδους αντίστοιχων προσόντων και, αν δεν υπάρχουν κενές θέσεις, σε προσωποπαγείς θέσεις που συνιστώνται με την απόφαση διορισμού τους. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης καθορίζεται η διαδικασία κατανομής των αποφοίτων στους ανωτέρω φορείς, με βάση τη σειρά αποφοίτησης σε συνδυασμό και με τη δήλωση προτίμησης.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την ΥΑ ΔΙΔΑΔ/Φ.12/1/8410/1989 ΦΕΚ Β` 243, (που κυρώθηκε με το άρθρο 8 Ν.1878/1990 (Α` 33), αντικαταστάθηκε πάλι με την παρ.1 άρθρ.19 Ν.2738/1999, ΦΕΚ Α΄ 180/9.9.1999.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 12 του Ν.3200/2003 (Α΄ 281).
Άρθρο 23
Απαγόρευση διενέργειας διαγωνισμών. Κατάργηση διαφορετικών συστημάτων εκπαίδευσης υποψηφίων στελεχών.
1. Δεν επιτρέπεται η προκήρυξη ή διεξαγωγή διαγωνισμών για την κατάληψη θέσεων της παρ.4 του άρθρου 14 του παρόντος άμα παρέλθει ένας χρόνος από την ημέρα που θα αρχίσει η εκπαίδευση στην Ε.Σ.Δ.Δ. της πρώτης σειράς των επιτυχόντων στις εισαγωγικές εξετάσεις. Η παράγραφος αυτή δεν εφαρμόζεται όταν πρόκειται για τους ειδικούς διαγωνισμούς του άρθρου 1 παρ 3 του Ν 1320/1983.
2. Από την ίδια μέρα λήγει η ισχύς των τυχόν υφισταμένων πινάκων επιτυχόντων και καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν την άσκηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας και την προεισαγωγική εκπαίδευση των υποψηφίων Ακολούθων Πρεσβείας στο Ειδικό Κέντρο Διπλωματικών σπουδών του Υπουργείου Εξωτερικών. Συνεχίζεται όμως η εκπαίδευση αυτών που έχουν εισαχθεί στο Κέντρο Διπλωματικών Σπουδών.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης
Άρθρο 24
Χαρακτήρας – Αποστολή
1. Το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.) έχει ως αποστολή την ενημέρωση και ειδική επιμόρφωση των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των δημοσίων λειτουργών και των αιρετών οργάνων των Ο.Τ.Α. α` και β` βαθμού, καθώς και την πραγματοποίηση διαγωνισμών ποιότητας μεταξύ αυτών.
Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., καθορίζονται οι θεματικοί άξονες και η διάρκεια των προγραμμάτων επιμόρφωσης των αιρετών οργάνων των Ο.Τ.Α. α` και β` βαθμού και η διαδικασία υλοποίησής τους.
2. Το Ινστιτούτο αποτελεί φορέα επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης υπαλλήλων και στελεχών της δημόσιας διοίκησης χωρίς να χορηγεί τίτλο σπουδών. Η κατάρτιση και επιμόρφωση που παρέχεται από το ΙΝ.ΕΠ. είναι ανεξάρτητη από την προπτυχιακή ή μεταπτυχιακή εκπαίδευση που παρέχουν τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης (πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα).
3. Το ΙΝ.ΕΠ. στο πλαίσιο της αποστολής του μπορεί να πιστοποιεί εκπαιδευτικές δομές και προγράμματα επιμόρφωσης δημοσίων υπαλλήλων. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. καθορίζονται η διαδικασία και ο τρόπος πιστοποίησης. Στο πλαίσιο της αποστολής του αυτής, το ΙΝ.ΕΠ. μπορεί να συνεργάζεται με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς της ημεδαπής ή αλλοδαπής που έχουν πιστοποιηθεί είτε από το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. είτε με βάση κλαδικά, εθνικά ή διεθνή συστήματα πιστοποίησης.
4. Το ΙΝ.ΕΠ. για την παρακολούθηση του επιμορφωτικού ιστορικού των υπαλλήλων τηρεί ηλεκτρονικό αρχείο με τα ατομικά δελτία κατάρτισής τους. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. καθορίζονται οι ενότητες των στοιχείων που θα τηρούνται στο αρχείο, καθώς και ο τρόπος συλλογής και επικαιροποίησής τους.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 19 του Ν.3200/2003 (Α΄ 281).
Άρθρο 25
Προγραμματισμός σπουδών
1. Τα προγράμματα σπουδών καθορίζονται, κάθε χρόνο, από το Δ.Σ. του Κέντρου ύστερα από εισήγηση του εκπαιδευτικού συμβουλίου στα πλαίσια των γενικών κατευθύνσεων και των αναγκών του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.
2. Τα προγράμματα διαρκούν έως 6 μήνες, αφορούν όλες τις κατηγορίες υπαλλήλων, χωρίς διακρίσεις, αναπτύσσονται σ` όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους και αποβλέπουν στην ενημέρωση, τον εκσυγχρονισμό και την ανακύκλωση γνώσεων και εμπειριών, καθώς και σ` ένα νέο πνεύμα προσέγγισης των θεμάτων.
3. Η επιμόρφωση των υπαλλήλων μπορεί να γίνεται συγχρόνως ή διαδοχικά σε διάφορους τόπους, στην περιφέρεια ή στο Κέντρο και να ποικίλει ανάλογα με το περιεχόμενα του κλάδου στον οποίο υπηρετεί ο υπάλληλος.
4. Οι υπηρεσιακές μονάδες επιμόρφωσης των υπουργείων, ν.π.δ.δ. και ο.τ.α. μπορούν να εισηγούνται στο Ι.Δ.Ε. προγράμματα επιμόρφωσης που εξυπηρετούν ειδικές ανάγκες τους. Τα προγράμματα αυτά πραγματοποιούνται από το Ι.Δ.Ε. ή τις υπηρεσιακές μονάδες των παραπάνω φορέων, σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. για την έγκριση του οικείου προγράμματος, εντασσόμενα στον ετήσιο προγραμματισμό και προϋπολογισμό του Ε.Κ.Δ.Δ.”.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 περ. θ` του Ν. 1586/1986 (Α 37).
5. Το Ινστιτούτο μπορεί να συνεργάζεται και να οργανώνει προγράμματα με άλλους εκπαιδευτικούς φορείς ημεδαπής και αλλοδαπής. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Οικονομικών που εκδίδεται μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθορίζονται ο τρόπος και οι όροι πραγματοποίησης και αποζημίωσης των προγραμμάτων αυτών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 περ. θ` του Ν. 1586/1986 (Α 37).
Άρθρο 26
Παρακολούθηση
1. Η συμμετοχή των υπαλλήλων και λειτουργών στα προγράμματα του Ινστιτούτου είναι υποχρεωτική.
2. Με απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης ύστερα από γνώμη του Δ.Σ. του Κέντρου καθορίζεται το όργανο και η διαδικασία επιλογής καθώς και ο ειδικότερες προϋποθέσεις συμμετοχής των υπαλλήλων στα προγράμματα.
3. Η παρακολούθηση των προγραμμάτων μπορεί ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή του Ινστιτούτου να συνεπάγεται την ολική ή μερική απαλλαγή του υπαλλήλου από τα καθήκοντά του.
4. Το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. εξασφαλίζει, μέσω δημόσιων διαγωνισμών, τη διατροφή σε όσους συμμετέχουν στα προγράμματα του ΙΝ.ΕΠ. και των Περιφερειακών Ινστιτούτων και τη διανυκτέρευση σε όσους μετακινούνται για το σκοπό αυτόν εκτός έδρας. Οι δαπάνες για τη μετακίνηση και την παρακολούθηση προγραμμάτων του ΙΝ.ΕΠ. καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του φορέα, στον οποίο ανήκουν αυτοί που παρακολουθούν τα προγράμματα. Κατ` εξαίρεση οι δαπάνες για την παρακολούθηση προγραμμάτων που εκτελούνται στο εξωτερικό βαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΙΝ.ΕΠ.).
Με τη διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου εξασφαλίζεται η διατροφή και διανυκτέρευση του προσωπικού του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. που μετακινείται εκτός της έδρας της υπηρεσίας του για τις ανάγκες της οργανωτικής και επικοινωνιακής υποστήριξης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης και των Περιφερειακών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης. Στο ανωτέρω προσωπικό καταβάλλονται μόνο οι δαπάνες μετακίνησης, αποκλειομένης οποιασδήποτε άλλης αποζημίωσης.
Σημ.: όπως προστέθηκε με το άρθρο 23 περ. ι` του Ν. 1586/1986 (Α 37) τροποποιήθηκε από την παρ.1 του άρθρου 20 του Ν.3200/2003) και με το άρθρο 4 Ν.3491/2006,ΦΕΚ Α 207/2.10.2006.
5. Οι υπάλληλοι, οι οποίοι μετακινούνται εκτός της έδρας της υπηρεσίας τους για να παρακολουθήσουν τα παραπάνω προγράμματα, δικαιούνται πέραν του μισθού τους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις τα έξοδα αποζημίωσης και επιστροφής καθώς και ημερήσια εκτός έδρας αποζημίωση μέχρι τέσσερις (4) ημέρες. Οι σχετικές πιστώσεις για τις εκτός έδρας μετακινήσεις και την ημερήσια εκτός έδρας αποζημίωση εγγράφονται στον προϋπολογισμό του υπουργείου ή ν.π.δ.δ., στο οποίο ανήκουν οι μετεκπαιδευόμενοι υπάλληλοι.
Σημ.: όπως προστέθηκε με το άρθρο 23 περ. ι` του Ν. 1586/1986 (Α 37).
6. Προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα προγράμματα του ινστιτούτου εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης οι απαιτούμενες πιστώσεις για την αντιμετώπιση κάθε αναγκαίας δαπάνης, όπως ιδίως η καταβολή της αποζημίωσης της παρ.4 του άρθρου αυτού, η αμοιβή του διδακτικού προσωπικού, η αποζημίωση των μελών ομάδων εργασίας του άρθρου 27 παρ.4, η αμοιβή διερμηνέων και μεταφραστών, καθώς και η προμήθεια του απαραίτητου αναλωσίμου και μη υλικού.
Σημ.: όπως προστέθηκε με το άρθρο 23 περ. ι` του Ν. 1586/1986 (Α 37).
7. Τα προγράμματα μπορεί να διεξάγονται:
α) στις εγκαταστάσεις του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. στο κέντρο και στην περιφέρεια,
β) σε χώρους των φορέων που αναφέρονται στην περίπτωση α` της παρ. 3 του άρθρου 1 του νόμου αυτού,
γ) σε χώρους εκπαίδευσης φορέων που έχουν πιστοποιηθεί είτε από το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. είτε με βάση κλαδικά, εθνικά ή διεθνή συστήματα πιστοποίησης,
δ) σε χώρους που εξασφαλίζονται από το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. ύστερα από δημόσιο διαγωνισμό και
ε) σε άλλους πρόσφορους χώρους της επιλογής του.
Το ΙΝ.ΕΠ. μπορεί να διαθέτει σε όσους συμμετέχουν στα προγράμματα εκπαιδευτικό υλικό απαραίτητο για την παρακολούθησή τους. Οι αναγκαίες πιστώσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Ε. Κ.Δ.Δ.Α..
Επιτρέπεται η μεταφορά πιστώσεων στον προϋπολογισμό του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. από τους προϋπολογισμούς των Υπουργείων για την αντιμετώπιση έκτακτων ή ειδικού εν διαφέροντος επιμορφωτικών αναγκών. Για τον ίδιο λόγο επιτρέπεται η καταβολή χρηματικών ποσών στο Ε.Κ.Δ.Δ.Α. από τους λοιπούς φορείς που αναφέρονται στην περίπτωση α` της παρ. 3 του άρθρου 1 του νόμου αυτού.
Σημ.: όπως προστέθηκε με το άρθρο 23 περ. ι` του Ν. 1586/1986 (Α 37) αντικαταστάθηκε από την παρ.2 του άρθρου 20 του Ν.3200/2003 (Α΄ 281).
Άρθρο 27
Όργανα του Ι.Δ.Ε.
1. Όργανο διοίκησης του Ι.Δ.Ε. είναι ο διευθυντής του Ινστιτούτου. Οι αρμοδιότητές του είναι ανάλογες με εκείνες του διευθυντή της Ε.Σ.Δ.Δ. όπως αυτές καθορίζονται στο άρθρο 15 παρ. 1 του παρόντος. Αυτός φροντίζει για την εξεύρεση των καταλλήλων χώρων και μέσων για την εφαρμογή κάθε προγράμματος σπουδών.
2. Το διευθυντή του Ινστιτούτου βοηθούν στο έργο του δύο σύμβουλοι σπουδών. Ο διευθυντής και οι σύμβουλοι σπουδών απαρτίζουν το αρμόδιο για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των προγραμμάτων εκπαιδευτικό συμβούλιο.
3. Το Δ.Σ. του Κέντρου, με απόφαση του ορίζει τον τρόπο αναπλήρωσης του διευθυντή όταν αυτός δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται.
Στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.) συνιστάται θέση Αναπληρωτή Διευθυντή, με αρμοδιότητα το Συντονισμό των Περιφερειακών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης. Με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. ορίζεται ο ανωτέρω Αναπληρωτής Διευθυντής του ΙΝ.ΕΠ. από το προσωπικό της κατηγορίας της παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 1388/1983 που έχει την ιδιότητα μόνιμου υπαλλήλου ή λειτουργού για τριετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεώνεται με απόφαση του Δ.Σ.. Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΙΝ.ΕΠ.:
α. Συντονίζει την εφαρμογή του εγκεκριμένου προγραμματισμού των Περιφερειακών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης.
β. Έχει την ευθύνη συντονισμού της αξιολόγησης των δράσεων που αναπτύσσονται από τα Περιφερειακά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης.
γ. Εισηγείται στον Γενικό Γραμματέα τις ανάγκες στελέχωσης των Περιφερειακών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης με ειδικό επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό.
δ. Προΐσταται του ειδικού επιστημονικού και του διοικητικού προσωπικού των Περιφερειακών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης.
ε. Ασκεί την πειθαρχική εξουσία του Προϊσταμένου Διεύθυνσης, κατά τις διατάξεις του ν. 2683/1999 (ΦΕΚ 19 Α`), ως προϊστάμενος του ειδικού επιστημονικού και του διοικητικού προσωπικού των Περιφερειακών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης.
στ. Αξιολογεί το ειδικό επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό των Περιφερειακών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης.
ζ. Εγκρίνει τον προτεινόμενο προγραμματισμό των Περιφερειακών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης για εκπαιδευτικά προγράμματα και λοιπές δράσεις αρμοδιότητας του ΙΝ.ΕΠ., προκειμένου αυτός να συμπεριληφθεί στο συνολικό προς τελική έγκριση προγραμματισμό του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης.
η. Έχει την ευθύνη συντονισμού των αιτημάτων προμηθειών υλικών και υπηρεσιών για τις ανάγκες των Περιφερειακών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης, προκειμένου να υποβληθούν, μέσω της Διεύθυνσης Οικονομικού του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., για έγκριση από τα αρμόδια όργανα του Κέντρου.
θ. Ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που εμπίπτει στην αποστολή του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης και αφορά τα Περιφερειακά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης.
Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΙΝ.ΕΠ. μετέχει του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. ως αναπληρωτής του Διευθυντή του ΙΝ.ΕΠ..
Από τη σύσταση της θέσης Αναπληρωτή Διευθυντή Ινστιτούτου Επιμόρφωσης έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της περ. Απ της παρ.1 του άρθρου 13 του ν. 3205/2003.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρ.3 Ν.3491/2006,ΦΕΚ Α 207/2.10.2006,με το άρθρο 22 παρ.1 Ν.3801/2009, ΦΕΚ Α 163/4.9.2009.
4. Ο Διευθυντής μπορεί να συγκροτεί ομάδες εργασίας για τη μελέτη ειδικών θεμάτων.
Άρθρο 28
Περιφερειακά Ινστιτούτα διαρκούς επιμόρφωσης
1. Με απόφαση του Δ.Σ του Ε.Κ.Δ.Δ. που εγκρίνεται από τον Υπουργό Προεδρίας της Κυβέρνησης και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μπορεί να συνιστώνται ινστιτούτα διαρκούς επιμόρφωσης στην περιφέρεια.
2. Με Π.Δ/γμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης καθορίζονται η οργάνωση και λειτουργία των ινστιτούτων της παρ. 1, η διάρθρωση των θέσεων και ο τρόπος πρόσληψης του διδακτικού διοικητικού και άλλου προσωπικού, τα προγράμματα σπουδών και η συμμετοχή σ` αυτό καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.
Άρθρο 29
Εξουσιοδοτήσεις
1. Με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης και κατά τροποποίηση των κειμένων διατάξεων:
α) καθορίζεται η οργανωτική διάρθρωση των υπηρεσιακών μονάδων του Κέντρου και ο αρμοδιότητές τους. β) αναδιαρθρώνονται, συγχωνεύονται, συνιστώνται ή καταργούνται υπηρεσιακές μονάδες του Κέντρου. γ) καθορίζεται ο κλάδος και ο βαθμός ή προκειμένου για προσωπικό με σχέση ιδιωτικού δικαίου, η ειδικότητα και τα τυχόν απαιτούμενα προσόντα των προϊσταμένων των υπηρεσιακών μονάδων του Κέντρου και η αναπλήρωσή τους.
2. Με απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου, ρυθμίζονται τα θέματα του κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας του Κέντρου.
Άρθρο 30
Τελικές και μεταβατικές διατάξεις
1. Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταργείται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που αντιβαίνει στο νόμο αυτόν.
2. Από την έναρξη λειτουργίας του Ι.Δ.Ε. καταργούνται η Σχολή Επιμόρφωσης Δημοσίων Υπαλλήλων και οι κλαδικές σχολές του Ν. 232/1975 και του Π.Δ/τος 93/1976. Η βιβλιοθήκη της ΣΕΔΥ επιστρέφει στον Τομέα Δημοσίας Διοίκησης του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης.
3. Τα προγράμματα διδασκαλίας ξένων γλωσσών συνεχίζονται με τη φροντίδα της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Τομέα Δημοσίας Διοίκησης.
4. Οι θέσεις που διατέθηκαν ή ιδρύθηκαν για τη στελέχωση της ΣΕΔΥ (άρθρα 8-10 Π.Δ 93/1976) επιστρέφουν στον Τομέα Δημοσίας Διοίκησης του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης.
Άρθρο 31
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις του.
Παραγγέλλομεν να δημοσιευθή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το κείμενο του παρόντος και να εκτελεσθή ως νόμος του Κράτους.
Αθήνα, 24 Αυγούστου 1983
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ