ΠΡΟΣΟΧΗ!! Έχει καταργηθεί από την 27/08/1999 με το Νόμο ΝΟΜΟΣ 2737/1999 !!!
Νόμος 1383 ΦΕΚ Α΄ 106/5.8.1983
Αφαιρέσεις και μεταμοσχεύσεις ανθρωπίνων ιστών και οργάνων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Κυρούμεν και εκδίδομεν τον κατωτέρω υπό της Βουλής ψηφισθέντα νόμον
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 1
Αντικείμενο Εφαρμογής
1. Οι αφαιρέσεις ιστών και οργάνων από άνθρωπο, ζωντανό ή νεκρό, με προορισμό τη μεταμόσχευση ή τον ενοφθαλμισμό σε άλλο άνθρωπο για θεραπευτικούς ή ερευνητικούς σκοπούς ενεργούνται με τους όρους και κατά τη διαδικασία των επόμενων διατάξεων.
2. Οι διατάξεις του νόμου αυτού δεν εφαρμόζονται
α) στις αυτομεταμοσχεύσεις
β) στις αφαιρέσεις και μεταμοσχεύσεις όρχεων και ωοθηκών,
γ) στη λήψη και μετάγγιση αίματος,
δ) στη χρησιμοποίηση ωαρίων και σπέρματος και ε) στην ενδομήτρια εμφύτευση εμβρύου.
3. Με Προεδρικά Διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), οι εξαιρέσεις της προηγούμενης παραγράφου μπορεί να επεκτείνονται, περιορίζονται ή να καταργούνται ανάλογα με τις νεώτερες αντιλήψεις και την εξέλιξη της επιστήμης.
Άρθρο 2
Χαριστική αιτία
1. Η αφαίρεση ιστών και οργάνων από ζωντανό δότη με σκοπό τη μεταμόσχευση και η αφαίρεση μοσχευμάτων από νεκρό γίνεται μόνο χαριστικά και απαγορεύεται οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή μεταξύ δότη λήπτη των οικογενειών τους ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου. Η απαγόρευση αυτή ισχύει και στην περίπτωση που όργανα για μεταμόσχευση προέρχονται από χώρα της αλλοδαπής ή αποστέλλονται σε χώρα της αλλοδαπής.
2. Στην έννοια της οικονομικής συναλλαγής κατά την προηγούμενη παράγραφο δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα αφαίρεσης συντήρησης και μεταφοράς του μοσχεύματος.
3. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας μπορεί κατά περίπτωση να αναγνωρίζονται και να εξαιρούνται από την έννοια της οικονομικής συναλλαγής και άλλες απαραίτητες δαπάνες, που ενδέχεται να ανακύψουν από απρόβλεπτους λόγους κατά την αφαίρεση, τη συντήρηση ή τη μεταφορά του μοσχεύματος.
Άρθρο 3
Μονάδες Μεταμοσχεύσεων
1. Οι μεταμοσχεύσεις ενεργούνται αποκλειστικά σε ειδικά οργανωμένες μονάδες Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ κοινωφελούς χαρακτήρα, που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας μετά σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Με την ίδια ή άλλη Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι όροι λειτουργίας των μονάδων αυτών, ο εξοπλισμός τους, η σύνθεση του προσωπικού τους καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
2. Οι αφαιρέσεις των μοσχευμάτων ενεργούνται από γιατρούς που ορίζονται σε κάθε περίπτωση από τις μονάδες μεταμοσχεύσεων.
3. Κάθε νοσηλευτική μονάδα, στην οποία παρουσιάζεται περίπτωση λήψης μοσχευμάτων από νεκρό, είναι υποχρεωμένη να ειδοποιήσει άμεσα την πλησιέστερη μονάδα μεταμόσχευσης για τον ορισμό ή την αποστολή γιατρών για τη διενέργεια της αφαίρεσης.
Άρθρο 4
Τράπεζες Ιστικών Μοσχευμάτων
1. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ίδρυση Τραπεζών Ιστικών Μοσχευμάτων, ο τρόπος λειτουργίας και διεξαγωγής του έργου τους και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.
2. Για τη λειτουργία Τράπεζας Ιστικών Μοσχευμάτων απαιτείται άδεια. Η άδεια λειτουργίας χορηγείται με κοινή απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Έρευνας και Τεχνολογίας και Υγείας και Πρόνοιας καθορίζονται οι όροι λειτουργίας της Τράπεζας Ιστικών Μοσχευμάτων του Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΔΟΤΗ
Άρθρο 5
Προϋποθέσεις – Διαδικασία
1. Η αφαίρεση ιστών ή οργάνων για μεταμόσχευση από ζωντανό δότη επιτρέπεται μόνο για θεραπευτικούς σκοπούς και με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Ο δότης να είναι ενήλικος και να μην τελεί σε κατάσταση δικαστικής απαγόρευσης ή αντίληψης,
β) να υπάρχει ιστοσυμβατότητα μεταξύ δότη και λήπτη,
γ) να μην ανακύπτουν, κατά την κρίση των υπευθύνων γιατρών της νοσηλευτικής μονάδας, όπου ενεργείται η αφαίρεση, προφανείς σοβαροί κίνδυνοι για τη ζωή ή την υγεία του δότη,
δ) ο δότης να έχει δηλώσει ελεύθερα τη βούλησή του για προσφορά του μοσχεύματος. Η δήλωση αυτή του δότη είναι ανακλητή μέχρι την αφαίρεση και γίνεται:
1) με συμβολαιογραφικό έγγραφο ή
2) με έγγραφο στο οποίο η Αστυνομική Αρχή, να έχει βεβαιώσει το γνήσιο της υπογραφής του υποψηφίου δότη ή
3) προφορικά, με καταχώριση σε ειδικό βιβλίο που τηρείται στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα, όπου θα γίνει η αφαίρεση, ενώπιον δύο μαρτύρων, οι οποίοι και υπογράφουν μαζί με τον υποψήφιο δότη,
ε) Να μην αντιλέγει με οποιοδήποτε τρόπο, ο τυχόν συγκεκριμένος λήπτης, ή εάν είναι ανήλικος, εκείνος που έχει την επιμέλεια του προσώπου του. Στην προκειμένη περίπτωση εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 1534 του Ν. 1329/1983 για την “Εφαρμογή της συνταγματικής αρχής της ισότητας ανδρών και γυναικών στον Αστικό Κώδικα, τον Εισαγωγικό του Νόμο, την Εμπορική Νομοθεσία και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς και μερικό εκσυγχρονισμό των διατάξεων του Αστικού Κώδικα που αφορούν το Οικογενειακό Δίκαιο”. Εάν ο λήπτης βρίσκεται σε κατάσταση δικαστικής απαγόρευσης την αντίρρηση μπορεί να διατυπώσει ο νόμιμος εκπρόσωπός του.
2. Η αφαίρεση μυελού των οστών από ανήλικους επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση εφόσον δότης και λήπτης
α) είναι αδέλφια
β) έχουν πλήρη ιστοσυμβατότητα και
γ) υπάρχει συναίνεση εκείνου που έχει την επιμέλεια του προσώπου.
3. Σε κάθε περίπτωση αφαίρεσης και μεταμόσχευσης κατά τις διατάξεις αυτού του άρθρου οι υπεύθυνοι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν με κάθε λεπτομέρεια τον υποψήφιο δότη και λήπτη για τις δυνατές συνέπειες της αφαίρεσης και της μεταμόσχευσης σε όλες τις περιπτώσεις αφαίρεσης και μεταμόσχευσης ο υπεύθυνος γιατρός της μονάδας μεταμόσχευσης είναι υποχρεωμένοι να διαπιστώνουν ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου αυτού.
4. Όλα τα σχετικά έγγραφα φυλάγονται σε ειδικό φάκελλο που τηρείται στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα που γίνεται η μεταμόσχευση.
Άρθρο 6
Δαπάνες αφαίρεσης
1. Οι δαπάνες για την προετοιμασία και την πραγματοποίηση της αφαίρεσης ιστών και οργάνων από ζωντανό δότη και αν ακόμα για λόγους ανεξάρτητους από τη θέληση του υποψηφίου δότη δεν πραγματοποιηθεί η αφαίρεση βαρύνουν τον ασφαλιστικό φορέα του λήπτη ή του υποψήφιου λήπτη εφόσον είναι ασφαλισμένος. Αν δεν είναι ασφαλισμένος καλύπτονται από τις ειδικές πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας που προβλέπονται στην παράγραφο του άρθρου αυτού. Περιοριστικές διατάξεις της νομοθεσίας που διέπει τον ασφαλιστικό φορέα ως προς την έκταση κάλυψης των δαπανών ασθενείας των ασφαλισμένων του δεν ισχύουν στην περίπτωση αυτή.
2. Στις δαπάνες της προηγούμενης παραγράφου περιλαμβάνονται:
α) Οι ιατρικές εργαστηριακές και νοσηλευτικές δαπάνες πριν, κατά και μετά την αφαίρεση και εξ αιτίας αυτής.
β) Τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής του υποψήφιου δότη.
γ) Κάθε θετική ζημία του υποψηφίου δότη εξ αιτίας της αποχής του από την εργασία του καθώς και οι αμοιβές για εξαρτημένη εργασία που ο υποψήφιος δότης στερήθηκε εξ αιτίας της απουσίας του για την προετοιμασία και πραγματοποίηση της αφαίρεσης και την αποκατάσταση της υγείας του.
3. Σε περίπτωση αναπηρίας ή θανάτου του δότη η υποψηφίου δότη εξ αιτίας επιπλοκών από την αφαίρεση ή τις σχετικές προκαταρκτικές εξετάσεις, ασφαλιστικός φορέας του δότη η του υποψήφιου δότη οφείλει να καταβάλει σύνταξη στον ίδιο κατά το ποσοστό της αναπηρίας του ή πλήρη σύνταξη θανάτου στα δικαιούχα μέλη της οικογένειας του σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία του. Αν ο δότης ή ο υποψήφιος δότης δεν συγκεντρώνει τις ελάχιστες προϋποθέσεις κατά τις διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία του ασφαλιστικού φορέα για την παροχή σύνταξης θεωρείται κατά πλάσμα ότι κατά την ημέρα της επέλευσης της αναπηρίας ή του θανάτου συνέτρεχαν οι ελάχιστες αυτές προϋποθέσεις, με βάση τις οποίες καθορίζεται και το ύψος της σύνταξης.
4. Αν ο δότης είναι ανασφάλιστος σε περιπτώσεις αναπηρίας ή θανάτου του κατά την έννοια της προηγούμενης παραγράφου, καταβάλλεται κατά περίπτωση σ` αυτόν ή τα δικαιούχα μέλη της οικογένειας εφάπαξ αποζημίωση που βαρύνει τις ειδικές πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας που προβλέπονται στην παράγραφο 7 του άρθρου αυτού το ύψος της εφάπαξ αποζημίωσης καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας.
5. Ως δικαιούχα μέλη της οικογένειας του δότη η υποψήφιου δότη για τη λήψη της εφάπαξ αποζημίωσης σε περίπτωση θανάτου αυτού νοούνται τα μέλη εκείνα που θα ήταν δικαιούχα σύνταξης αν αυτός (ο θανών) ήταν ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, η δε κατανομή μεταξύ αυτών γίνεται κατά τα ποσοστά της σύνταξης που θα έπαιρνε ο καθένας τους.
6. Με Π.Δ/γμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας μπορεί αντί της καταβολής ως εφάπαξ αποζημίωσης να προβλέπεται παροχή πάγιας μηνιαίας αποζημίωσης στη μια ή στην άλλη περίπτωση. Με το ίδιο η άλλο όμοιο Δ/γμα καθορίζεται η διαδικασία παροχής της πάγιας μηνιαίας αποζημίωσης.
7. Στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας εγγράφεται κάθε χρόνο σε ιδιαίτερο φορέα και κωδικό αριθμό ειδική πίστωση για δαπάνες αφαίρεσης – μεταμόσχευσης μοσχευμάτων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΑΦΑΙΡΕΣΕΙΣ ΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΝ ΑΠΟ ΝΕΚΡΟ
Άρθρο 7
Προϋποθέσεις – Διαδικασία
1. Ο ικανός για δικαιοπραξία που επιθυμεί να προσφέρει μετά το θάνατο του ολόκληρο ή μέρος του σώματός του για θεραπευτικούς ή επιστημονικούς σκοπούς μπορεί να δηλώσει γραπτά ή προφορικά τη βούλησή του αυτή την ίδια δυνατότητα έχει και εκείνος που βρίσκεται σε κατάσταση νόμιμης απαγόρευσης. Ο τύπος με τον οποίο δηλώνεται η βούληση του δότη καθώς και η διαδικασία και ο τρόπος απόδειξης καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας.
2. Επιτρέπεται μετά την επέλευση του θανάτου η αφαίρεση από το ανθρώπινο σώμα ιστών οργάνων ή τμημάτων οργάνων με σκοπό τη μεταμόσχευση για θεραπευτικούς ή επιστημονικούς σκοπούς και χωρίς την ύπαρξη γραπτής προφορικής δηλώσεως περί της βουλήσεως όπως αυτή αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.
3. Δεν επιτρέπεται να γίνει αφαίρεση όταν υπάρχει αντίθεση έστω και εικονιζόμενη του θανόντος εν όψει και των Θρησκευτικών η φιλοσοφικών πεποιθήσεων του θανόντος. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας καθορίζεται η διαδικασία και τα κριτήρια από τα οποία συνάγεται η εικαζόμενη αντίθεση του θανόντος.
4. Με την επέλευση του θανάτου η αφαίρεση ιστών και οργάνων μπορεί να γίνει και όταν οι λειτουργίες ορισμένων οργάνων εκτός από τον εγκέφαλο διατηρούνται με τεχνητά μέσα (εγκεφαλικός θάνατος).
5. Ο εγκεφαλικός θάνατος πιστοποιείται από τον υπεύθυνο για τον άρρωστο γιατρό ή τον αντικαταστάτη του, ένα νευρολόγο ή νευροχειρούργο και έναν αναισθησιολόγο. Στην πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου δεν συμμετέχει γιατρός που ανήκε στη μεταμοσχευτική ομάδα.
6. Αφού διαπιστωθεί ο θάνατος η αφαίρεση ιστών και οργάνων γίνεται από εξειδικευμένο χειρούργο ή από γιατρό αντίστοιχης με το όργανο που αφαιρείται ειδικότητας.
7. Όταν συντρέχει περίπτωση ιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης και είναι ανέφικτη ή άμεση προσέλευση αυτού που εκτελεί χρέη ιατροδικαστή ή του αναπληρωτή του ο αρμόδιος εισαγγελέας δίνει την άδεια να διενεργηθεί νεκροψία και νεκροτομή από παθολογοανατόμο ή χειρούργο. Η ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη γίνεται στον τόπο όπου διενεργείται η αφαίρεση ιστών και οργάνων.
8. Η αφαίρεση του πτωματικού υλικού πραγματοποιείται εκεί όπου βρίσκεται ο νεκρός και κάτω από κατάλληλες συνθήκες. Η επέμβαση για τη λήψη του μοσχεύματος έχει προτεραιότητα.
9. Ο γιατρός οφείλει α) να ακολουθεί την οριζόμενη από την επιστήμη τεχνική για αποφυγή παραμορφώσεων στα εξωτερικά χαρακτηριστικά του νεκρού και β) να αποκαθιστά κατά το δυνατό τα εξωτερικά μορφολογικά χαρακτηριστικά του σώματος πριν την απόδοση του στους οικείους για τον ενταφιασμό.
Άρθρο 8
Τήρηση ανωνυμίας
Η ταυτότητα του νεκρού δότη δεν πρέπει να αποκαλύπτεται στο λήπτη. Επίσης δεν πρέπει να αποκαλύπτεται η ταυτότητα του λήπτη στην οικογένεια του νεκρού δότη.
Άρθρο 9
Δαπάνες αφαίρεσης
1. Οι δαπάνες για την αφαίρεση ιστών και οργάνων από νεκρό για μεταμόσχευση βαρύνουν τον ασφαλιστικό φορέα του λήπτη εφόσον είναι ασφαλισμένος ή τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ.7 του άρθρου 6 του νόμου αυτού εφόσον είναι ανασφάλιστος. Η διάταξη του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του νόμου αυτού εφαρμόζεται και στην περίπτωση της παραγράφου αυτής.
2. Σε περίπτωση που η αφαίρεση γίνεται για ερευνητικούς σκοπούς οι σχετικές δαπάνες βαρύνουν το φορέα για λογαριασμό του οποίου γίνεται η αφαίρεση.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ XX
ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 10
1.Οι παραβάτες των διατάξεων των άρθρων 5,7 και 8 του νόμου αυτού, εφόσον δεν συντρέχει περίπτωση βαρύτερης ποινής, τιμωρούνται κατά τις διατάξεις του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα.
2. Εφόσον δεν συντρέχει περίπτωση βαρύτερης αξιόποινης πράξης.
α) Ο εκούσιος δότης μοσχευμάτων τιμωρείται, εάν συμφώνησε ή έλαβε οποιοδήποτε αντάλλαγμα, με χρηματική ποινή τουλάχιστο πενήντα χιλιάδων (50.000) δρχ.
β) Όποιος προσφέρεται δημόσια να δώσει από το σώμα του μοσχεύματα με οποιοδήποτε αντάλλαγμα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστο τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστο πενήντα χιλιάδων (50.000) δρχ.
γ) Όποιος συμφωνεί ή λαμβάνει οποιοδήποτε αντάλλαγμα για μεσολάβηση του σε αφαίρεση ιστών ή οργάνων αλλού για μεταμόσχευση τιμωρείται τουλάχιστο με φυλάκιση ενός έτους και χρηματική ποινή τουλάχιστον εκατό χιλιάδων (100.000) δρχ.
δ) Όποιος παίρνει ή προσφέρεται να πάρει με οποιοδήποτε αντάλλαγμα ιστούς ή όργανα ανθρώπινης προέλευσης, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον εκατό χιλιάδων (100.000) δρχ Εάν σκοπός της απόκτησης των μοσχευμάτων είναι η μεταπώληση επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστο δυο (2) ετών και χρηματική ποινή τουλάχιστο διακοσίων χιλιάδων (200.000) δρχ.
3. Όποιος χρησιμοποιεί ιστό ή όργανο για μεταμόσχευση σε λήπτη άλλον από αυτόν για τον οποίο ο δότης είχε συναινέσει, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστο διακοσίων χιλιάδων (200.000) δρχ.
4. Όποιος από παράλειψη, αμέλεια ή ολιγωρία συντελέσει στη μη τήρηση των διαδικασιών για την αξιοποίηση προσφερόμενου μοσχεύματος τιμωρείται, εφ` όσον δεν συντρέχει περίπτωση βαρύτερης ποινής κατά τις διατάξεις του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 11
1. Στους πάσχοντες από ολική παραπληγία ή ακρωτηριασμό των κάτω άκρων τακτικούς δημόσιους πολιτικούς υπαλλήλους τους πολιτικούς και στρατιωτικούς συνταξιούχους και τα μέλη των οικογενειών τους, αναγνωρίζεται σε βάρος του Δημοσίου η δαπάνη για την αγορά τροχήλατου αμαξιδίου ή αναπηρικής πολυθρόνας χωρίς καμία συμμετοχή.
2. Η εκ νέου προμήθεια των ανωτέρω ειδών επιτρέπεται μετά πάροδο τετραετίας από την προηγούμενη αγορά.
3. Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης των ανωτέρω ειδών καθώς και το ύψος των αντίστοιχων δαπανών καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας.
Άρθρο 12
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας μπορεί να καθορίζεται το ποσοστό συμμετοχής στις δαπάνες εκπαίδευσης στα Ειδικά Εκπαιδευτήρια των κωφαλάλων παιδιών ασφαλισμένων του Δημοσίου, που μπορεί να φθάσει μέχρι και της κατάργησής του.
Άρθρο 13
1. Η προθεσμία που προβλέπεται στις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 26 του Ν.1320/1983 “Πρόσληψη στο Δημόσιο Τομέα και άλλες διατάξεις” καθώς και των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 11 του Ν.1305/1982″ για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την αύξηση των κατωτάτων ορίων και των λοιπών συντάξεων του ΙΚΑ και άλλες διατάξεις” παρατείνεται μέχρι 31.12.1983.
2. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς και τα Ιδρύματα Κοινωνικής Πρόνοιας αρμοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μπορούν να προσλαμβάνουν προσωρινά ιατρούς ειδικοτήτων που κατέχουν και άλλη θέση στο Δημόσιο Τομέα με συμβάσεις “ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι 6 μηνών, κατεξαίρεση των περιορισμών των διατάξεων των παρ 1,2 και 3 του άρθρου 1 του Ν.1256/1982 εφόσον κατά την προκήρυξη των θέσεων δεν υπάρξει αίτηση ιατρού που δεν κατέχει θέση. Οι προκηρύξεις επαναλαμβάνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα όχι μεγαλύτερα των 3 μηνών.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 14
Τα Κέντρα Μεταμοσχεύσεων που έχουν συσταθεί κατά τις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν.821/1978 “περί αφαιρέσεων και μεταμοσχεύσεων βιολογικών ανθρώπινης προελεύσεως” εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι έξι (6) μήνες από τη δημοσίευση του νόμου αυτού.
Άρθρο 15
Καταργούνται ο νόμος 821/ 1978 “περί αφαιρέσεων και μεταμοσχεύσεων βιολογικών ουσιών ανθρώπινης προελεύσεως” πλην της παραγράφου 3 του άρθρου 5 αυτού τα άρθρα 1 και 2 του Ν 1028/1980 “περί τροποποιήσεως διατάξεων τινων του Ν 821/1978 κλπ” και κάθε άλλη γενική η ειδική διάταξη που αντιβαίνει στο νόμο αυτόν.
Άρθρο 16
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Παραγγέλλομεν να δημοσιευθή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το κείμενο του παρόντος και να εκτελεσθή ως νόμος του Κράτους.
Αθήνα, 02 Αυγούστου 1983
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ