Νόμος 1375 ΦΕΚ Α΄96/18.7.1983
Τροποποίηση και συμπλήρωση του Ν.Δ. 178/1969, του Ν.Δ. 445/1974 και ρύθμιση συναφών θεμάτων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Κυρούμεν και εκδίδομεν τον κατωτέρω υπό της Βουλής ψηφισθέντα νόμον
Άρθρο 1
Το άρθρο 12 του Ν.Δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Α`) όπως ισχύει σήμερα αντικαθίσταται ως εξής:
“Άρθρο 12
1. Οι ανθυπασπιστές και υπαξιωματικοί μπορούν να προάγονται αν έχουν συμπληρώσει στον ίδιο βαθμό τον παρακάτω ελάχιστο χρόνο:
δεκανέας – δίοπος – υποσμηνίας, 2 χρόνια, λοχίας – σμηνίας, 3 χρόνια, κελευστής 2 χρόνια, επιλοχίας – επικελευστής – επισμηνίας, 3 χρόνια, αρχιλοχίας – αρχικελευστής – αρχισμηνίας, 3 χρόνια,
ανθυπασπιστής 4 χρόνια ή 15 χρόνια συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας από την κατάταξη του στην παραγωγική σχολή από τα οποία δύο χρόνια στο βαθμό του ανθυπασπιστή.
2. Εάν συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις προαγωγής προάγονται ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων στον αμέσως ανώτερο βαθμό:
α) Οι αρχιλογίες, αρχικελευστές, αρχισμηνίες με τη συμπλήρωση έξι χρόνων υπηρεσίας στο βαθμό αυτόν. Αυτοί καταλαμβάνουν στη συνέχεια τις οργανικές θέσεις των ανθυπασπιστών που μένουν κενές.
β) Ανθυπασπιστές, εάν κριθούν προακτέοι, προάγονται στον επόμενο βαθμό με τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων στον κατεχόμενο βαθμό ή 21 χρονών συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους στις παραγωγικές σχολές, από τα οποία τέσσερα χρόνια στον κατεχόμενο βαθμό του ανθυπασπιστή.
3. Γι` αυτούς, που προέρχονται από τις παραγωγικές σχολές υπαξιωματικών και αυτούς που κατατάσσονται ή μονιμοποιούνται με βαθμό ανώτερο του λοχία, κελευστή ή σμηνία, ο χρόνος της συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας των παραπάνω παραγράφων μειώνεται ανάλογα με το χρόνο που αντιστοιχεί στους προηγούμενους βαθμούς.
4. Γι` αυτούς που κατατάσσονται απευθείας με το βαθμό του λοχία, κελευστή ή σμηνία ή ανώτερο, ως χρόνος συνολικής υπηρεσίας για τις προαγωγές θεωρείται ο χρόνος του αμέσως νεώτερού τους. Γι’ αυτούς που μονιμοποιήθηκαν υπολογίζεται ολόκληρος ο χρόνος προϋπηρεσίας, αλλά δεν προάγονται πριν να συμπληρώσουν τον ελάχιστο χρόνο παραμονής του αμέσως αρχαιότερού τους”.
Άρθρο 2
Στο άρθρο 9 του Ν.Δ. 178/1969 (ΦΕΚ 71 Α`) προστίθεται παράγραφος 7 που έχει ως εξής:
“7.α) Για τους αξιωματικούς που προέρχονται από ανθυπασπιστές ή υπαξιωματικούς, ως χρόνος συνολικής υπηρεσίας της παραπάνω παραγράφου 5 θεωρείται και υπολογίζεται ο χρόνος μονίμου υπαξιωματικού και ανθυπασπιστή πέρα από τα 13 χρόνια για το Στρατό και την Αεροπορία και ο χρόνος πέρα από τα 15 χρόνια από την κατάταξή τους για το Ναυτικό.
β) Για όσους προέρχονται από τις παραγωγικές σχολές και για όσους μονιμοποιήθηκαν ή μονιμοποιούνται ή κατατάσσονται με βαθμό ανώτερο του λοχία – κελευστή – σμηνία, στο χρόνο της συνολικής υπηρεσίας της παραπάνω παραγράφου προστίθεται και ο χρόνος των βαθμών, από τους οποίους δεν πέρασαν.
γ) Γι` αυτούς που κατατάσσονται απευθείας με το βαθμό του λοχία, κελευστή ή διόπου ή σμηνία, ως χρόνος συνολικής υπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος μονίμου υπαξιωματικού και ανθυπασπιστή πέρα από τα 13 χρόνια.
δ) Οι διατάξεις της παραπάνω υποπαραγράφου α και της παραγράφου 4 του άρθρου 12 του Ν.Δ. 445/1974 εφαρμόζονται και στους αξιωματικούς, που είχαν προϋπηρεσία μονίμου υπαξιωματικού ή ανθυπασπιστή και έχουν μεταταγεί ή μετατάσσονται ή έχουν καταταγεί ή κατατάσσονται με διαγωνισμό στην ίδια ή σε άλλη επετηρίδα ή Σώμα. Στην περίπτωση αυτή, η αναγνώριση του παραπάνω χρόνου δεν μπορεί να ανατρέψει τη σειρά αρχαιότητας στη νέα επετηρίδα που έχουν ενταχθεί ή εντάσσονται και να δημιουργήσει δικαίωμα προαγωγής τους, πριν από την προαγωγή του αρχαιοτέρου τους, εκτός εάν η παράλειψη της προαγωγής των οφείλεται σε λόγους δυσμενείς κρίσεως ή σε εφαρμογή του Ν.Δ. 1400/1973 “περί καταστάσεως Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων”.
ε) Ο χρόνος των παραπάνω υποπαραγράφων α, β, γ και δ:
(2) Δε δημιουργεί δικαίωμα λήψεως αποδοχών αναδρομικά.
(3) Υπολογίζεται ως συνολικός χρόνος αξιωματικού σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 988/1979 (ΦΕΚ 258 Α `) και Ν. 1135/1981 (ΦΕΚ 60 Α `).
(4) Για την Αεροπορία υπολογίζεται και ως χρόνος ειδικής υπηρεσίας.
στ) Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων που εξομοιώνονται βάσει του άρθρου 2 του Ν. 988/1979 με λοχαγό και οι λοχαγοί που προέρχονται από ανθυπασπιστές, εφόσον συμπληρώνουν το συνολικό χρόνο αξιωματικού των υποπαραγράφων 1β και 1γ του άρθρου 1 του Ν. 988/1979, στον οποίο υπολογίζεται και ο χρόνος ανθυπασπιστή και υπαξιωματικού που αναγνωρίζεται ως χρόνος αξιωματικού, σύμφωνα με αυτό το άρθρο, παίρνουν οικονομική προαγωγή ταγματάρχη ή αντισυνταγματάρχη.
ζ) Για τους παραπάνω δεν έχει εφαρμογή η παράγραφος 2 του άρθρου 1 του Ν. 988/1979, εκτός από αυτούς που συμπληρώνουν 35ετία ή το όριο ηλικίας του βαθμού τους. Για τους λοχαγούς ειδικά που αποστρατεύονται με αίτησή τους και παίρνουν οικονομική προαγωγή ταγματάρχη ή αντισυνταγματάρχη, σύμφωνα με αυτό το νόμο, η παράγραφος 2 του άρθρου 1 του Ν. 988/1979 εφαρμόζεται για προαγωγή μόνο στο βαθμό του ταγματάρχη.
η) Οι εμπίπτοντες στις διατάξεις του παρόντος νόμου δεν είναι δυνατόν, από την εφαρμογή αυτού, να παίρνουν συνολικές γενικά αποδοχές λιγότερες από αυτές που έπαιρναν. Τυχόν διαφορά που θα προκύπτει θα χορηγείται σαν προσωρινό επίδομα που θα καλύπτεται από βαθμολογική ή μισθολογική προαγωγή.
Άρθρο 3
Στο άρθρο 7 του Ν.Δ. 178/1969 προστίθεται παράγραφος 10, που έχει ως εξής: “10. Οι αξιωματικοί που προέρχονται από ανθυπασπιστές, στους οποίους αναγνωρίζεται για προαγωγή στη συνολική υπηρεσία αξιωματικού ο χρόνος της παραγράφου 7 του άρθρου 9, δεν προάγονται στον επόμενο βαθμό, αν δεν έγινε έναρξη προαγωγής στο βαθμό αυτόν, των αξιωματικών Όπλων και Σωμάτων Τεχνικού – Υλικού Πολέμου και εφοδιασμού Μεταφορών του Στρατού Ξηράς, των μαχίμων του Πολεμικού Ναυτικού και των ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι ονομάσθηκαν μόνιμοι ανθυπολοχαγοί σημαιοφόροι ή ανθυποσμηναγοί αντίστοιχα μέσα στο ίδιο με τους αξιωματικούς αυτούς ημερολογιακό έτος”.
Άρθρο 4
Μετά το άρθρο 36 του Ν.Δ. 178/1969 προστίθεται νέο άρθρο με αριθμό 36α, που έχει ως εξής:
“Άρθρο 36α
ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
1 Οι αντισμήναρχοι και οι επισμηναγοί, που προέρχονται από ανθυπασπιστές (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται όσοι μετατάχθηκαν ή κατατάχθηκαν με διαγωνισμό στις μη ενοποιημένες επετηρίδες) εφόσον συμπληρώνουν μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του έτους που διενεργούνται οι κρίσεις, 35ετή συντάξιμη υπηρεσία, ένα χρόνο παραμονής στον κατεχόμενο βαθμό και 17 χρόνια συνολικής υπηρεσίας αξιωματικού, στον οποίο υπολογίζεται και ο χρόνος που αναγνωρίζεται στην παράγραφο 7 του άρθρου 9 του Ν.Δ. 178/1969, κρίνονται σε έκτακτες κρίσεις το πρώτο δεκαήμερο του μηνός Φεβρουαρίου, ανεξάρτητα από τη συμπλήρωση των τυπικών προσόντων που απαιτούνται για προαγωγή, ως:
α) “Διατηρητέοι”.
β) “Ευδοκίμως τερματίσαντες”
γ) “Αποστρατευτέοι”.
2. Η κρίση των αξιωματικών της παραγράφου 1 αυτού του άρθρου γίνεται με συνεκτίμηση των ουσιαστικών προσόντων τους σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους ως αξιωματικών, ανθυπασπιστών και υπαξιωματικών και ιδιαίτερα στο βαθμό που κατέχουν. Με αυτή τη βάση κάθε αξιωματικός κρίνεται ως:
α) “Διατηρητέος”: Όταν έχει όλα τα ουσιαστικά προσόντα που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, σε βαθμό τουλάχιστον λίαν καλώς.
β) “Ευδοκίμως τερματίσας”: Όταν θεωρείται κατάλληλος για την ενάσκηση των καθηκόντων του βαθμού του, αλλά η παραμονή του για περισσότερο χρόνο στην Πολεμική Αεροπορία δεν προάγει το έργο της Υπηρεσίας.
3. Όσοι κρίνονται, σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του άρθρου, περιλαμβάνονται στην εκδιδομένη κάθε χρόνο εγκύκλιο με τους αξιωματικούς που κρίνονται στις τακτικές κρίσεις.
4. Με την έναρξη των ειδικών κρίσεων, οι πίνακες των ετησίων κρίσεων των αξιωματικών αυτών παύουν να ισχύουν”.
Άρθρο 5
1. Στην παράγραφο 5 του άρθρου 48 του Ν.Δ. 178/1969, όπως ισχύει σήμερα, προστίθεται υποπαράγραφος α, ως εξής:
“ια. Αυτοί που κρίνονται ως “ευδοκίμως τερματίσαντες” τη σταδιοδρομία τους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 36α”.
2. Στην παράγραφο 6 του άρθρου 48 του Ν.Δ. 178/1969, όπως ισχύει σήμερα, προστίθεται υποπαράγραφος ζ, ως εξής:
“ζ. Όσοι περιλαμβάνονται στην παράγραφο ι με την κύρωση των πινάκων, εφόσον δικαιούνται πλήρη σύνταξη διαφορετικά τοποθετούνται εκτός οργανικών θέσεων με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Οι αξιωματικοί αυτοί προάγονται με τη συμπλήρωση πλήρους συντάξιμης υπηρεσίας”.
3 Στο άρθρο 48 του Ν.Δ. 178/1969, όπως ισχύει σήμερα, προστίθεται παράγραφος 9, ως εξής:
“9. Όσοι κρίνονται ως αποστρατευτέοι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 36α, αποστρατεύονται μετά τη συμπλήρωση πλήρους συντάξιμης υπηρεσίας”.ω
Άρθρο 6
1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 3 του Ν.Δ. 657/1970 (ΦΕΚ 182 Α`) αντικαθίσταται ως εξής:
“1. Οι δικαστικοί γραμματείς κατατάσσονται με το βαθμό του ανθυπασπιστή και εξελίσσονται μέχρι το βαθμό που ορίζει το άρθρο 8 του Ν.Δ. 178/1969”.
2. Η παράγραφος 2 του ιδίου άρθρου καταργείται και οι παράγραφοι 3 και 4 αυτού παίρνουν αντίστοιχα αριθμούς 2 και 3.
Άρθρο 7
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
1. Ο χρόνος παραμονής στο βαθμό του κελευστή της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του Ν.Δ. 445/1974, όπως αντικαθίσταται με αυτόν το νόμο, ισχύει μόνο για όσους προέρχονται από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ). Οι μαθητές που φοιτούν κατά την ισχύ αυτού του νόμου στις άλλες παραγωγικές σχολές του Ναυτικού και οι δόκιμοι κελευστές και κελευστές που δεν προέρχονται από τη ΣΜΥΝ, παραμένουν στο βαθμό του κελευστή 3 χρόνια και στη συνέχεια προάγονται σε επικελευστές.
2. Για όσους αποφοίτησαν από τις παραγωγικές σχολές της Πολεμικής Αεροπορίας και εξακολουθούν να υπηρετούν ή μονιμοποιήθηκαν σύ αυτήν πριν από την εφαρμογή του Α.Ν. 268/1968 (ΦΕΚ 13 Α `) ισχύουν τα παρακάτω:
α) Ο συνολικός χρόνος των δεκαπέντε (15) χρόνων της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του Ν.Δ. 445/1974, όπως αντικαθίστανται με αυτόν το νόμο, μειώνεται κατά τρία (3) χρόνια.
β) Ο συνολικός χρόνος των είκοσι ένα (21) χρόνων της παραγράφου 2β του άρθρου 12 του Ν.Δ. 445/1974, όπως αντικαθίσταται με αυτόν το νόμο, μειώνεται κατά τρία (3) χρόνια.
γ) Ως αναγνωριζόμενος χρόνος της παραγράφου 7 του άρθρου 9 του Ν.Δ. 178/1969, που προστέθηκε με τα άρθρα 2 αυτού του νόμου, υπολογίζεται αυτός που έχει διανυθεί στους βαθμούς μονίμου υπαξιωματικού και ανθυπασπιστή πέρα των 10 χρόνων. Για τους εξελθόντες από τις παραγωγικές σχολές και τους μονιμοποιηθέντες με βαθμό ανώτερο του σμηνία, ο προηγούμενος χρόνος των 10 ετών μειώνεται κατά τα έτη που αντιστοιχούν στο βαθμό ή τους βαθμούς από τους οποίους δεν πέρασαν.
δ) Οι υποσμηναγοί εφόσον σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 και της προηγουμένης υποπαραγράφου γ, αναγνωρίζουν χρόνο μονίμου υπαξιωματικού – ανθυπασπιστή, ο οποίος υπολογίζεται ως συνολικός χρόνος υπηρεσίας αξιωματικού, για να προαχθούν στον ανώτερο βαθμό με βάση τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για συμπλήρωση μεγίστου χρόνου πραγματικής συνολικής υπηρεσίας ως μόνιμοι αξιωματικοί θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δύο (2) χρόνια στον κατεχόμενο βαθμό.
3. Για τους αξιωματικούς της παραπάνω παραγράφου δεν ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 3 αυτού του νομού.
4. Όσοι μονιμοποιήθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία με τον Α.Ν. 32/1967 (ΦΕΚ 97 Α` ) και είναι εκτός οργανικών θέσεων, υπολογίζουν ως χρόνο πραγματικής υπηρεσίας μονίμου υπαξιωματικού – ανθυπασπιστή για προαγωγή, το χρόνο του αμέσως νεώτερού τους της αντίστοιχης επετηρίδας της ειδικότητας τους. Ο χρόνος αυτός υπολογίζεται για την εφαρμογή των διατάξεων των Νόμων 988/1979 και 1135/1981. Αυτοί προάγονται μαζί με το νεώτερό τους, εφόσον η προαγωγή τους γίνεται στο ίδιο ημερολογιακό έτος, αλλιώς προάγονται αφού συμπληρώσουν τα προβλεπόμενα για προαγωγή προσόντα μετά την προαγωγή του αμέσως αρχαιότερού τους.
5. Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού που παραιτήθηκαν και στη συνέχεια ανακλήθηκαν στην ενέργεια για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών σύμφωνα με τις διατάξεις του ΝΔ 445/1974 μέσα σε έξι μήνες από τότε που αποστρατεύθηκαν μονιμοποιούνται θεωρούμενοι ως να μην είχαν εξέλθει ποτέ από την Υπηρεσία για όλα τα δικαιώματα εκτός από το δικαίωμα για λήψη αναδρομικών αποδοχών. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση ότι αποδέχονται την μονιμοποίησή τους μέσα σε είκοσι μέρες από τη δημοσίευσή του παρόντος.
6. Για όσους δεν προέρχονται από τις παραγωγικές Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς ως αναγνωριζόμενος χρόνος της παραγράφου 7 του άρθρου 9 του ΝΔ 178/1969 που προστέθηκε με το άρθρο 2 αυτού του νόμου, υπολογίζεται ο χρόνος πέρα από τα 15 χρόνια από την κατάταξή τους.
Άρθρο 8
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
1. Τα καθήκοντα της ειδικότητας και τέχνης των κατώτερων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, που προέρχονται από ανθυπασπιστές δύνανται να είναι κοινά με τα καθήκοντα των ανθυπασπιστών, ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας.
2. Αξιωματικοί που προέρχονται από ανθυπασπιστές και συμπληρώνουν 35ετή ή 30ετή για τους ραδιοναυτίλους της Αεροπορίας πραγματική υπηρεσία ή καταλαμβάνονται από το όριο ηλικίας ή απομακρύνονται για λόγους υγείας κρίνονται για τους ενδιαμέσους βαθμούς μέχρι και το βαθμό του λοχαγού – υποπλοιάρχου – σμηναγού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 του Ν.Δ. 178/1969 και του Ν. 482/1976 (ΦΕΚ 317 Α’).
Οι αξιωματικοί αυτοί αν κριθούν προακτέοι, προάγονται για τρείς (3) μήνες στο βαθμό του ταγματάρχη – πλωτάρχη – επισμηναγού και αφού υπολογισθεί ο τυχόν χρόνος συνολικής υπηρεσίας του άρθρου 2 αυτού του νόμου, απομακρύνονται μετά την πάροδο του τριμήνου, σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν. 988/1979 1135/1981 και του Ν.Δ. 178/1969. Για τους αξιωματικούς αυτούς δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 3 αυτού του νόμου.
3. Οι Αξιωματικοί που αποστρατεύθηκαν κατά τις ετήσιες κρίσεις του 1983 ως καταληφθέντες από το όριο ηλικίας ή από τις διατάξεις της 35ετίας ή απομακρύνθηκαν για λόγους υγείας μέχρι και το βαθμό του Λοχαγού και των αντιστοίχων του Ναυτικού και της Αεροπορίας εντός μηνός από την ισχύ του νόμου αυτού επανακρίνονται μη επανερχόμενοι, σύμφωνα με τη διαδικασία της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού. Οι παραπάνω Αξιωματικοί κρίνονται για τους ενδιαμέσους βαθμούς μέχρι και του βαθμού του Ταγματάρχου, Πλωτάρχου, Επισμηναγού και αν κριθούν προακτέοι απομακρύνονται σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν. 988/1979, 1135/1981 και του ΝΔ 178/1969.
4. Η παραπάνω αποκατάσταση γίνεται χωρίς δικαίωμα λήψεως κάθε φύσεως αναδρομικών αποδοχών και προσθέτων παροχών από το Δημόσιο ή άλλο Μετοχικό ή Ασφαλιστικό Ταμείο. Οι διοικητικές πράξεις αποστρατείας που έγιναν στο μεταξύ ανακαλούνται και γίνονται νέες σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις.
Άρθρο 9
1. Οι διατάξεις των άρθρων 14 και 15 του ΝΔ 1400/1973 “περί καταστάσεων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων” που αναφέρονται στις ειδικές καταστάσεις Υπηρεσίας Γραφείου και Υπηρεσίας Ξηράς των μονίμων Αξιωματικών ισχύουν και για τους Ανθυπασπιστές του Π. Ναυτικού με τις παρακάτω διαφορές:
α. Για τους Ανθυπασπιστές που θα εντάσσονται στην Υπηρεσία Γραφείου ή στην Υπηρεσία Ξηράς, θα ισχύουν για την εξέλιξη, την αρχαιότητα, τις κρίσεις και τις προαγωγές οι σχετικές διατάξεις του νόμου για την ιεραρχία και τις προαγωγές των Ανθυπασπιστών και μονίμων Υπαξιωματικών.
β. Οι προϋποθέσεις ένταξης, οι υγειονομικές επιτροπές και η διαδικασία ένταξης καθορίζονται από τις σχετικές διατάξεις του ΑΝ 1101/1938 “περί καταστάσεως Υπαξιωματικών ΒΝ”, σχετικά με την ένταξη αυτών σε ειδική κατάσταση.
2. Με απόφαση του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού οι Ανθυπασπιστές του Π. Ναυτικού που είναι εντεταγμένοι στην κατάσταση της ειδικής μονιμότητας για λόγους υγείας σύμφωνα με τα άρθρα 16 και 36 του ΑΝ 1101/38, εντάσσονται στην κατάσταση της Υπηρεσίας Γραφείου ή Υπηρεσίας Ξηράς, βάσει των σχετικών διατάξεων του Ν.Δ. 1400/1973 “περί καταστάσεως Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων” και του παρόντος. Η κατάσταση ειδικής μονιμότητας καταργείται.
3. Η διάταξη του άρθρου 16 παράγραφος 5 του ΑΝ 1101/1938 τελευταίο εδάφιο καταργείται και καθορίζεται ότι οι μόνιμοι Ανθυπασπιστές του Π. Ναυτικού ειδικής μονιμότητας, που είναι εντεταγμένοι ή θα ενταχθούν όπως πιο πάνω σε κατάσταση Υπηρεσίας Γραφείου ή Ξηράς εξελίσσονται σε Αξιωματικούς σύμφωνα με τις διατάξεις του ΝΔ 445/1974 και του ΝΔ 178/1969.
4. Οι Ανθυπασπιστές που θα ενταχθούν στην κατάσταση της Υπηρεσίας Γραφείου ή Ξηράς, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομού αυτού, εντάσσονται σ` αυτή από την ημερομηνία που έπρεπε να είχαν ενταχθεί και αποκτούν την αρχική τους αρχαιότητα χωρίς το δικαίωμα λήψης αναδρομικών αποδοχών.
Άρθρο 10
Οι υπηρετούντες κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικοί Φάρων (Φαροφύλακες) μπορούν να προαχθούν στο βαθμό του Σημαιοφόρου μη εξελισσόμενοι περαιτέρω. Εφ’ όσον απομακρύνονται με τις διατάξεις για την 35ετία ή με όριο ηλικίας προάγονται για ένα μήνα στον βαθμό του Ανθυποπλοιάρχου και αποστρατεύονται.
Άρθρο 11
1. Από την παράγραφο 2 του άρθρου 46 του Ν. 1629/1951 διαγράφονται οι διαχειριστές και τεχνίτες φάρων.
2. Οι διαχειριστές και τεχνίτες φάρων που υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού υπάγονται στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 46 του Ν. 1629/1951 και τοποθετούνται στις υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού σύμφωνα με τις γενικές για τις τοποθετήσεις των βαθμοφόρων διατάξεις.
Άρθρο 12
1. Οι θέσεις των άρθρων 12, 23 και 25 του ΝΔ 192/1973 που διακρίνονται κατά Κλάδους και βαθμούς σε θέσεις του Πεδίου Βολής Κρήτης ενοποιούνται με τους αντίστοιχους Κλάδους και βαθμούς του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.
2. Οι εκάστοτε ανάγκες του Πεδίου Βολής Κρήτης σε μόνιμο Πολιτικό Προσωπικό θα καλύπτονται από τους υπηρετούντες σε οργανικές θέσεις που προβλέπονται για το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.
3. Η ένταξη θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 611/1977. Σε περίπτωση συμπτώσεως της ημερομηνίας προαγωγής, την αρχαιότητα θα καθορίζει το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
4. Το άρθρο 62 του ΝΔ 192/1973 καταργείται.
Άρθρο 13
Καταργούνται οι παρακάτω διατάξεις:
α) Οι υποπαράγραφοι 1α, 1β, 1γ, 1δ και οι παράγραφοι 2, 3, 4 του άρθρου 9 του Ν.Δ. 445/1974, όπως ισχύουν σήμερα.
β) Η παράγραφος 2 του άρθρου 10 του Ν.Δ. 2976/1954 (ΦΕΚ 207 Α`), όπως αυτή διατηρήθηκε σε ισχύ με την παράγραφο δ του άρθρου 9 του Ν.Δ. 1032/1971 (ΦΕΚ 232 Α`).
γ) Κάθε άλλη διάταξη, γενική ή ειδική, που αντίκειται σ` αυτόν το νόμο.
Άρθρο 14
Οι έφεδροι εκ μονίμων Υπαξιωματικοί του Α/Τ ΒΕΛΟΣ που αποταχθήκανε το Μάιο 1973 και μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας επιστρέψανε στην υπηρεσία και στη συνέχεια αποστρατευθήκανε με ειδική έκθεση αποστρατείας, αποκαθίστανται στην υπηρεσία σαν Υπαξιωματικοί Γενικών Θέσεων Υπηρεσίας Ξηράς με τη διαδικασία και τους όρους που προβλέπονται παρακάτω:
1. Μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, υποβάλλουν στο ΓΕΝ αίτηση για να γυρίσουν στην υπηρεσία και να σταδιοδρομήσουν σαν Υπαξιωματικοί – Αξιωματικοί Γενικών Θέσεων Υπηρεσίας Ξηράς.
2. Εκείνοι που δεν θα υποβάλουν αίτηση επαναφοράς τους στην καθοριζόμενη από την πιο πάνω παράγραφο 1 προθεσμία θα αποκατασταθούν ηθικά με το χαρακτηρισμό της συγκεκριμένης περίπτωσης της αυτεπάγγελτης αποστρατείας τους, σαν “ευδόκιμα τερματισθείσης σταδιοδρομίας”.
3. Αυτοί που θα δηλώσουν ότι επιθυμούν να γυρίσουν θα προαχθούν στον αμέσως επόμενο βαθμό από αυτόν που είχαν όταν αποστρατεύθηκαν και θα εξελιχθούν κανονικά, σύμφωνα με τις διατάξεις που θα ισχύουν εκάστοτε για τους λοιπούς Υπαξιωματικούς και Αξιωματικούς Υπηρεσίας Ξηράς.
4. Οι αποκαθιστάμενοι είτε γυρίσουν στην υπηρεσία είτε όχι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να πάρουν αναδρομικές αποδοχές από το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτοί που θα επανέλθουν μπορούν να αναγνωρίσουν σαν χρόνια συμμετοχής στα Ασφαλιστικά Ταμεία του Ναυτικού τα χρόνια που ήταν εκτός υπηρεσίας υπολογιζόμενης της ασφαλιστικής εισφοράς τους επί των τρεχουσών αποδοχών του βαθμού που θα φέρουν κατά την επανένταξή τους που θα καταβάλλονται κάθε μήνα σε δόσεις ίσες με την ασφαλιστική μηνιαία εισφορά τους.
Άρθρο 15
Η ισχύς αυτού του νόμου αρχίζει από 1ης Ιανουαρίου 1984.
Παραγγέλλομεν να δημοσιευθή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το κείμενο του παρόντος και να εκτελεσθή ως νόμος του Κράτους.
Αθήνα, 14 Ιουλίου 1983
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ