Νόμος 1235 ΦΕΚ Α΄26/3.3.1982
Άσκηση της Κυβερνητικής Πολιτικής και καθιέρωση της Λαϊκής Εκπροσώπησης στους νομούς.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Κυρούμεν και εκδίδομεν τον κατωτέρω υπό της Βουλής ψηφισθέντα νόμον.

Άρθρο 1
Νομάρχης – Νομαρχιακό Συμβούλιο
`Άμεσος εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και υπεύθυνος για την άσκηση και εφαρμογή της κυβερνητικής Πολιτικής στο νομό είναι ο Νομάρχης ο οποίος πλαισιώνεται από όργανο λαϊκής εκπροσώπησης, το Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Άρθρο 2
Σύσταση θέσεων μετακλητών Νομαρχών – Διορισμός.

1. Σε κάθε Νομαρχία και στα Διαμερίσματα του νομού Αττικής συνιστάται θέση μετακλητού Νομάρχη, με βαθμό α` των ειδικών θέσεων.

2. Ο Νομάρχης διορίζεται και παύεται με Π.Δ/γμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Άρθρο 3
Αρμοδιότητες Νομάρχη.

1. Σημ.: όπως ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.1 του άρθρου 64 του Ν.2218/1994 (Α 90) από την έναρξη λειτουργίας των Ν.Α. Έναρξη ισχύος ένα μήνα μετά τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2. Ο Νομάρχης ασκεί όλες τις αρμοδιότητες που ασκούσε μέχρι την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου ο “επί θητεία” Νομάρχης, εκτός αυτών που σύμφωνα με τον παρόντα νόμο ασκούντα, από το Νομαρχιακό Συμβούλιο.

3. Οι νομαρχιακού επιπέδου αρμοδιότητες των περιφερειακών αρχών και υπηρεσιών που έχουν μέχρι σήμερα μεταβιβασθεί σ` αυτές, καθώς και αυτές που θα μεταβιβασθούν μεταγενέστερα, ανήκουν στο Νομάρχη και ασκούνται σύμφωνα με τις κάθε φορά ισχύουσες διατάξεις.

Άρθρο 4
Νομαρχιακό Συμβούλιο.

1. Σε κάθε νόμο συνιστάται Νομαρχιακό Συμβούλιο που αποτελείται από:
α) Το Νομάρχη, ως Πρόεδρο.
β) Το Δήμαρχο της Πρωτεύουσας του νομού ή τον οριζόμενο από αυτόν βοηθό Δημάρχου.
γ) Τους από τις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 3200/1955 “περί διοικητικής αποκεντρώσεως” προβλεπόμενους αιρετούς νομαρχιακούς συμβούλους.
δ) Δύο εκπροσώπους της Τοπικής `Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ. Κ.) του νομού, οι οποίοι εκλέγονται, μαζί με τους αναπληρωτές τους, από τη Διοικούσα Επιτροπή τους. Από αυτούς ο ένας εκπροσωπεί υποχρεωτικά τις κοινότητες.
ε) Από εκπροσώπους επαγγελματικών συνεταιριστικών, επιστημονικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων ή επιμελητηρίων που εδρεύουν στο νομό. “Σε περίπτωση που στο νομό δεν υπάρχει επιμελητήριο οι τοπικοί εκπρόσωποι αυτού στο νομαρχιακό συμβούλιο ορίζονται από το αρμόδιο επιμελητήριο που εδρεύει εκτός του νομού”. Από τους εκπροσώπους αυτούς υποχρεωτικά ανά ένας θα προέρχεται από τις τάξεις των αγροτών των εργατοϋπαλλήλων των εργοδοτών και των επιστημόνων. Η εκλογή των εκπροσώπων γίνεται άμεσα ή έμμεσα με ψηφοφορίες των διοικητικών συμβουλίων ή διοικουσών επιτροπών των οργανώσεων, όπως ειδικότερα θα ρυθμίζεται από το κατά το άρθρο 12 του παρόντος προβλεπόμενο να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.6 του άρθρου 31 του Ν.1599/1986 (ΦΕΚ Α 75) και έχει αναδρομική ισχύ από τη δημοσίευση του νόμου αυτού.

2.Σημ.: όπως η παρ.2 καταργήθηκε με την παρ.11 του άρθρου 31 του Ν.1599/1986 (ΦΕΚ Α 75)

3. Το κατά την ε` περίπτωση της παραγράφου 1 του παρόντος μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου δεν δύναται να υπερβαίνουν σε αριθμό το σύνολο των μελών των περιπτώσεων β`, γ` και δ` της αυτής παραγράφου.

4. Ο Γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου καθώς και ο αναπληρωτής του, ορίζονται από το Νομάρχη μεταξύ των υπαλλήλων της Νομαρχίας ή του Νομαρχιακού Ταμείου.

Άρθρο 5
Λειτουργία Νομαρχιακού Συμβουλίου

1. Η θητεία των υπό στοιχ. γ, δ` και ε` της παρ. 1 του άρθρου 4 του παρόντος αιρετών μελών του Νομαρχιακού Συμβουλίου είναι διετής με τις επιφυλάξεις των διατάξεων του άρθρου 14 του παρόντος νόμου, που αναφέρεται στη λειτουργία του υφιστάμενου Νομαρχιακού Συμβουλίου.

2. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο συνεδριάζει, με πρωτοβουλία του Προέδρου του τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο συγκαλείται υποχρεωτικά από τον Πρόεδρό του, μετά από έγγραφη αίτηση τουλάχιστον του ενός τρίτου των μελών του.

3. Ο Νομάρχης αναπληρώνεται από το νόμιμο αναπληρωτή του.

4. Ο Δήμαρχος ή ο βοηθός Δημάρχου της Πρωτεύουσας του νομού αναπληρώνεται όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα.

5. Προϊστάμενοι των υπηρεσιών της Νομαρχίας και των υπηρεσιών περιφερειακής ανάπτυξης παίρνουν μέρος στις εργασίες του Νομαρχιακού Συμβουλίου για θέματα της αρμοδιότητας τους ως εισηγητές, χωρίς ψήφο, μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Συμβουλίου. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορούν να παραστούν και εκπρόσωποι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ Δ. ή κοινωφελών οργανισμών ή επιχειρήσεων ή υπάλληλοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εφόσον η παρουσία τους κριθεί από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου αναγκαία για τη διευκόλυνση του έργου του Συμβουλίου.

6. `Όλα τα άλλα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Νομαρχιακού Συμβουλίου, καθορίζονται από Κανονισμό που καταρτίζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.

7. Οι προϊστάμενοι του διανομαρχιακού επιπέδου υπηρεσιών υποχρεούνται να ενημερώνουν κάθε φορά τον αρμόδιο νομάρχη για όλα τα έργα που προγραμματίζουν και εκτελούν μέσα στην περιφέρειά του. Ο νομάρχης μπορεί, όταν το κρίνει απαραίτητο, να καλεί τους παραπάνω προϊσταμένους και στις συνεδριάσεις του νομαρχιακού συμβουλίου, για την παροχή πληροφοριών και διευκρινίσεων.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 17, παρ.1 του Ν. 1491/1984 (Α 173).

8. Τα μέλη των νομαρχιακών συμβουλίων που είναι υπάλληλοι του Δημοσίου, νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου, δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας δικαιούνται ειδική άδεια έως τριάντα ημέρες κάθε έτος για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Η άδεια αυτή χορηγείται από τις υπηρεσίες τους τμηματικά, ύστερα από αίτηση των δικαιούχων και ισχύει για εργάσιμες ημέρες και ώρες. Ο χρόνος της παραπάνω άδειας θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για κάθε περίπτωση.
Σημ.: όπως η παρ. 8 προστέθηκε με το άρθρο 36 του Ν. 1832/1989 (Α 54).

Άρθρο 6
Αρμοδιότητες Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο :
α) Καταρτίζει και τροποποιεί, μέσα στα πλαίσια της Κυβερνητικής Αναπτυξιακής Πολιτικής και μέσα στα όρια των σχετικών πιστώσεων, τα νομαρχιακά προγράμματα δημόσιων επενδύσεων. Για την κατάρτιση ή τροποποίηση των προγραμμάτων αυτών δεν απαιτείται έγκριση άλλης αρχής, εκτός αν αυτά εξέρχονται από τα παραπάνω πλαίσια, οπότε, μετά από εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΥΠΑ), αποφασίζουν, κατά το μέρος αυτό, από κοινού οι Υπουργοί Συντονισμού και Εσωτερικών.
β) Εγκρίνει τα προγράμματα του νομαρχιακού ταμείου, του ταμείου γεωργίας – κτηνοτροφίας και δασών, λιμενικών ταμείων, καθώς και άλλων Ν.Π.Δ.Δ. που εδρεύουν στο νομό, τα οποία θα ορισθούν με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.
γ) Προτείνει την ένταξη, στα προγράμματα περιφερειακής ή εθνικής κλίμακας, έργων άλλων φορέων, κρατικών ή κοινωφελών οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας ή της Αγροτικής Τράπεζας που αφορούν το νομό. Οι ανωτέρω φορείς οφείλουν να ενημερώνουν έγκαιρα το Νομαρχιακό Συμβούλιο για την υποβολή των σχετικών προτάσεών τους. Επίσης οφείλουν να ενημερώνουν το Νομαρχιακό Συμβούλιο για τα εκτελούμενα στο νομό προγράμματά τους.
δ) Εγκρίνει την κατάρτιση, τροποποίηση ή αναμόρφωση του ετήσιου προϋπολογισμού του νομαρχιακού ταμείου.
ε) Μελετά θέματα σχετικά με τη διοικητική αποκέντρωση και την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νομό και εισηγείται κατάλληλα μέτρα για την υλοποίηση της σχετικής Κυβερνητικής Πολιτικής.
στ) Μελετά τη λειτουργία των νομαρχιακού επιπέδου υπηρεσιών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ν.Π.Δ.Δ. του νομού και εισηγείται μέτρα βελτίωσης της λειτουργίας τους.
ζ) Εξετάζει και διατυπώνει γνώμες στα πολιτιστικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά θέματα και για κάθε άλλο ζήτημα που ενδιαφέρει το νομό.
η) Γνωμοδοτεί για την κατανομή επιχορηγήσεων στους δήμους και τις κοινότητες του νομού από πιστώσεις κρατικών ή άλλων φορέων, εφόσον ήθελε ζητηθεί τούτο από τους αρμόδιους φορείς.

Άρθρο 7
Αναπλήρωση Νομάρχη
Το Νομάρχη, όταν απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνει ο ανώτερος σε βαθμό υπάλληλος της Νομαρχίας του Κλάδου ΑΤ1 αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών και μεταξύ ισοβάθμων ο αρχαιότερος. Στις περιπτώσεις ενεργειών συντονιστικού ή εθιμοτυπικού χαρακτήρα της Νομαρχίας και των Διαμερισμάτων του Νομού Αττικής, ο Νομάρχης Αττικής, σε περιπτώσεις απουσίας του ή κωλύματός του, αναπληρώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 του παρόντος νόμου.

Άρθρο 8
Υπηρεσιακή κατάσταση των Νομαρχών

1. Η μετάθεση του Νομάρχη γίνεται με Π. Δ/γμα. που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών.

2. Ο Νομάρχης, για τα θέματα που αναφέρονται στην υπηρεσιακή του κατάσταση, υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ για τα επί μέρους θέματα που χειρίζεται, στα κατά περίπτωση αρμόδια Υπουργεία.

3. Οι Νομάρχες διέπονται από τις σχετικές με τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων διατάξεις, εφόσον δεν ρυθμίζεται διαφορετικά στον παρόντα νόμο.

4. Οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων προβαδίζουν των Νομαρχών.

Άρθρο 9
Αποδοχές – `Έξοδα παραστάσεως και κινήσεως Νομαρχών.
Οι Νομάρχες λαμβάνουν τις αποδοχές και τα έξοδα παραστάσεως των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων, καθώς και “κατ` αποκοπήν” έξοδα κινήσεως για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους. Τα τελευταία καθορίζονται με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών. Στους αναπληρωτές των Νομαρχών καταβάλλεται το μισό ποσό των ως άνω εξόδων παραστάσεως και κινήσεως που αναλογούν στο χρόνο αναπλήρωσης, χωρίς να γίνεται ισόποση περικοπή από τα μηνιαία έξοδα παραστάσεως και κινήσεως των Νομαρχών.

Άρθρο 10
Αποζημίωση Προέδρου και μελών Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Στον Πρόεδρο, τα μέλη και το Γραμματέα του Νομαρχιακού Συμβουλίου καταβάλλεται “κατ` αποκοπήν” αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου και οδοιπορικά έξοδα, για όσα από τα μέλη του μένουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 χιλιομέτρων από την έδρα της νομαρχίας και ανεξάρτητα από απόσταση, όταν πρόκειται για μετακινήσεις από νησιά. Η αποζημίωση αυτή και τα οδοιπορικά έξοδα καθορίζονται με κοινή απόφαση των ` Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται ανάλογα με τη θέση και το βαθμό, αποζημίωση για τα προσκαλούμενα στο Συμβούλιο υπηρεσιακά πρόσωπα ή άλλους παράγοντες, καθώς και οδοιπορικά έξοδα όταν μετακινούνται, για να πάρουν μέρος στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου, από απόσταση μεγαλύτερη αυτής που προαναφέρθηκε.

Άρθρο 11
Διοίκηση Νομαρχιακού Ταμείου.
Η παράγραφος 1 του άρθρου 2 του Ν.Δ. 3620/1956 “περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως των διατάξεων περί διοικητικής αποκεντρώσεως”, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε μεταγενέστερα, αντικαθίσταται ως εξής:
1. Το νομαρχιακό ταμείο διοικείται από συμβούλιο, που συγκροτείται με απόφαση του Νομάρχη και αποτελείται από:
α) Το Νομάρχη, ως Πρόεδρο.
β) Το Δήμαρχο της Πρωτεύουσας του νομού.
γ) `Έναν αιρετό νομαρχιακό σύμβουλο, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από το Νομάρχη για ένα χρόνο.

δ) `Έναν πρόεδρο ή σύμβουλο κοινότητας που είναι και μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου και ο οποίος ορίζεται από το Νομάρχη.
ε) Το Διευθυντή Εσωτερικών της Νομαρχίας.
στ) Το Διευθυντή Γεωργίας ή Δασών.
ζ) Το Διευθυντή της Δ/νσεως Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας.
η) Τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εντελλομένων Εξόδων της Νομαρχίας.
Το Νομάρχη, όπως και τα υπό στοιχ. β`, ε`, στ`, ζ` και η` μέλη του Συμβουλίου όταν λείπουν, απουσιάζουν ή κωλύονται, αναπληρώνουν οι νόμιμοι αναπληρωτές τους. Το Νομάρχη αναπληρώνει στην Προεδρία ο νόμιμος αναπληρωτής του.
Καθήκοντα γραμματέα του Συμβουλίου εκτελεί υπάλληλος του Νομαρχιακού Ταμείου και σε έλλειψη αυτού υπάλληλος της Νομαρχίας, που ορίζεται μαζί με τον αναπληρωτή του από το Νομάρχη”.
Η ισχύς του παρόντος άρθρου ορίζει την 1η Απριλίου 1982.

Άρθρο 12
Εξουσιοδοτικές διατάξεις.

1. Με Π. Διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, ρυθμίζονται τα της εκλογής των, υπό στοιχεία γ`, δ` και ε` του άρθρου 4 του παρόντος, μελών των Νομαρχιακών Συμβουλίων.
Επίσης ρυθμίζεται κάθε θέμα διαδικαστικό ή εξελεγκτικό των εκλογών αυτών, ο χρόνος έναρξης και λήξης της θητείας των αιρετών μελών και κάθε λεπτομέρεια.

2. Με Π. Διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Προεδρίας Κυβερνήσεως, Εσωτερικών και Οικονομικών, δύναται να αυξάνονται αι θέσεις του προσωπικού των Νομαρχιακών Ταμείων της χώρας. Οι θέσεις αυτές μπορούν να συμπληρώνονται και με μετάταξη υπαλλήλων από άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου κατόπιν αιτήσεώς τους, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν, σύμφωνα με τα όσα θα ορισθούν με το ανωτέρω Π. Διάταγμά. Με το ίδιο Π. Διάταγμα μπορεί να ρυθμισθούν τα θέματα λειτουργίας και αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου των Νομαρχιακών Ταμείων και του Προέδρου αυτών, καθώς και τα θέματα λειτουργίας των υπηρεσιών όπως και της επικουρικής ασφάλισης του τακτικού προσωπικού τους. Στην τελευταία αυτή περίπτωση συμμετέχει στην έκδοση του Π. Διατάγματος και ο Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών. Τέλος ρυθμίζεται κάθε συναφές προς τα ανωτέρω θέμα.

3. Με Π. Διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Προεδρίας Κυβερνήσεως, Εσωτερικών, Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, μπορεί να συνιστώνται γραφεία των υπηρεσιών της Νομαρχίας εκτός της έδρας της. Με το ίδιο Π. Διάταγμα καθορίζονται ο θέσεις και ο τρόπος πλήρωσής τους για την άσκηση με εντολή Νομάρχη όσων αρμοδιοτήτων ανατεθούν από αυτόν στους υπαλλήλους των ανωτέρω γραφείων.

4. Με Π. Διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, καθορίζονται τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι οργανισμοί κοινής ωφελείας, καθώς και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που επιχορηγούνται από το κράτος, στα διοικητικά συμβούλια των οποίων θα μετέχουν υποχρεωτικά αιρετοί εκπρόσωποι των δήμων ή κοινοτήτων ή των ενώσεων αυτών. Με το ίδιο Π. Δ/γμα καθορίζεται ο αριθμός των εκπροσώπων και ο τρόπος με τον οποίο ορίζονται.

Άρθρο 13
Κατάργηση θέσεων – Λήξη θητείας υπηρετούντων Νομαρχών.

1. Καταργούνται οι θέσεις των “επί θητεία” Νομαρχών, καθώς και των Αναπληρωτών Νομαρχών της Νομαρχίας Αττικής και των Διαμερισμάτων του Νομού Αττικής.

2. Με τη δημοσίευση του παρόντος νόμου λήγει και η θητεία των υπηρετούντων Νομαρχών και Αναπληρωτών Νομαρχών, η δε υπαλληλική τους σχέση λύεται αυτοδίκαια.

3. Στους απομακρυνόμενους από την Υπηρεσία, κατά τ` ανωτέρω, Νομάρχες παρέχεται αποζημίωση του άρθρου 15 του Ν.Δ. 3436/1955 “περί Νομαρχών και επάρχων”, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 4 του Ν.Δ. 3770/1957 και δεν οφείλεται μισθός ή οποιαδήποτε άλλη αποζημίωση ή παροχή για τη διακοπή της θητείας τους πριν από την κανονική της λήξη.

4. Ειδικός νόμος που θα εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 73 του Συντάγματος θα ρυθμίσει συνταξιοδοτικά θέματα των, κατά την παρ. 1 του παρόντος άρθρου απομακρυνομένων Νομαρχών και Αναπληρωτών Νομαρχών.

5. Η αποζημίωση του άρθρου 4 του Ν.Δ. 3770/1957 καταβάλλεται με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου 11 του Π.Δ/Τος 1041/1979 “περί κωδικοποιήσεως εις ενιαίον κείμενον, υπό τίτλον “Κώδιξ Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων” των ισχυουσών διατάξεων περί απονομής των πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων”.

6. Κατ` εξαίρεση, δεν παρέχεται αποζημίωση σε απομακρυνόμενους από την υπηρεσία, βάσει των διατάξεων του παρόντος Νομάρχες και Αναπληρωτές Νομάρχες, εφόσον διορισθούν μετακλητοί Νομάρχες, μέσα σε έξη μήνες από τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Σε περίπτωση που ο διοριζόμενοι έχουν λάβει την αποζημίωση της παρ. 3 του παρόντος άρθρου, οφείλουν να την επιστρέψουν πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Άρθρο 14
Μεταβατική λειτουργία Νομαρχιακού Συμβουλίου
Τις αρμοδιότητες του κατά το άρθρο 4 του παρόντος νόμου Νομαρχιακού Συμβουλίου μέχρι το χρόνο έναρξης λειτουργίας του όπως θα καθορισθεί στο κατά το άρθρο 12 του παρόντος προβλεπόμενο να εκδοθεί Π. Διάταγμα ασκεί το κατά το άρθρο 10 του Ν. 3200/1955 “περί διοικητικής αποκεντρώσεως”, όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα, Νομαρχιακό Συμβούλιο. Στο τελευταίο τούτο από 1ης Απριλίου 1982 θα συμμετέχουν, ως μέλη, και οι υπό στοιχ. β` και δ` της παρ. 1 του άρθρου 4 του παρόντος νόμου εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Άρθρο 15
Διατάξεις που καταργούνται.

1. Καταργούνται α) τα άρθρα 1 έως και 13 του Ν. 266/1976 “περί Νομαρχών και Ειδικού Κλάδου Νομαρχιακών Υπαλλήλων”, β) τα άρθρα 10 και 12 του Ν. 3200/1955 “περί διοικητικής αποκεντρώσεως” με τις επιφυλάξεις του άρθρου 14 του παρόντος νόμου και γ) το άρθρο 29 του 924/1976 Π. Δ/τος “περί οργανισμού του Υπουργείου Εσωτερικών”.

2. Κάθε διάταξη, που είναι αντίθετη με τις διατάξεις του νόμου αυτού ή ρυθμίζει τα θέματα αυτά με άλλο τρόπο, καταργείται.

Παραγγέλλομεν να δημοσιευθή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το κείμενο του παρόντος και να εκτελεσθή ως νόμος του Κράτους.

Αθήναι, 28 Φεβρουαρίου 1982

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ