Νόμος 1218 ΦΕΚ Α΄289/2.10.1981
Περί Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Κυρούμεν και εκδίδομεν τον κατωτέρω υπό της Βουλής ψηφισθέντα νόμον.

Άρθρο 1
Το υπό του Νόμου 1863/1944 συσταθέννομικόνπρόσωπον δημοσίου δικαίου υπό την επωνυμίαν “ΚαλλιτεχνικόνΕπαγγελματικόνΕπιμελητήριον Ελλάδος” έχον έδραν τας Αθήνας μετονομάζεται εις “Επιμελητήριον Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος” (ΕΕΤΕ), υπάγεται εις την εποπτείαν και τον έλεγχον του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών και διέπεται εφεξής υπό των διατάξεων του παρόντος.

Άρθρο 2
Σκοποί.

1. Σκοποί του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) είναι η προαγωγή της καλλιτεχνικής δημιουργίας εις την Ελλάδα, η διασφάλισις του δικαιώματος της ελευθέρας καλλιτεχνικής εκφράσεως και του καλλιτεχνικού έργου εις όλους τους τομείς των εικαστικών τεχνών χωρίς να παρεμβαίνη εις θέματα αισθητικής και η μέριμνα δια τα συμφέροντα των καλλιτεχνών των ασχολουμένων με τας εικαστικάς τέχνας.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 5 του Ν.1854/1989 (ΦΕΚ Α 104)

2. Δια την επίτευξιν των σκοπών του το Επιμελητήριον έχει τας ακολούθους αρμοδιότητας:
α) Εξετάζει τα προκύπτοντα εκάστοτε ζητήματα των καλλιτεχνών και εισηγείται εις τους αρμοδίους κρατικούς φορείς προσφόρους λύσεις.
β) Μελετά τα θέματα της καλλιτεχνικής εκπαιδεύσεως και της αισθητικής ενημερώσεως του κοινού και διατυπώνει σχετικάς προτάσεις εις τους αρμοδίους φορείς.
γ) Συμβάλλει εις τας προσπαθείας δια την διατήρησιν του αισθητικού περιβάλλοντος και των καλλιτεχνικών μνημείων.

δ) Οργανώνει καλλιτεχνικάς εκδηλώσεις, πραγματοποιεί εκδόσεις μεταξύ των οποίων και περιοδικού προς ενημέρωσιν των μελών του και του κοινού, διατηρεί αρχείον της καλλιτεχνικής δραστηριότητος των μελών του και συμβάλλει γενικά εις την προβολήν των επιτευγμάτων των εικαστικών δημιουργών εις την Ελλάδα και διεθνώς.

ε) Ευρίσκεται εις επαφήν και συνεργάζεται μετά καλλιτεχνικών οργανώσεων της Ελλάδος και της αλλοδαπής.
στ) Μεριμνά δια την εξασφάλισιν επαγγελματικής και καλλιτεχνικής στέγης, δια την ίδρυσιν πρατηρίου προμηθείας οργάνων και υλικών και φροντίζει δια την εν γένει προστασίαν και διασφάλισιν των επαγγελματικών συμφερόντων των καλλιτεχνών των εικαστικών τεχνών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.1 του άρθρου 5 του Ν.1854/1989 (ΦΕΚ Α 140)
ζ) Δύναται να διαθέτη τον υπό στοιχείον δ του άρθρου 10 προβλεπόμενονπόρον υπέρ των μελών του.

Άρθρο 3
Μέλη

1. Τα μέλη του Επιμελητηρίου διακρίνονται εις τακτικά και επίτιμα.

2. Τακτικά μέλη είναι Ελληνες, Ελληνοκύπριοι ή ομογενείς. Επίσης τακτικά μέλη μπορούν να γίνουν και αλλοδαποί, εφ` όσον κατοικούν στην ελλάδα για τρία συνεχή έτη και έχουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 4. Μόνο τακτικά μέλη μετέχουν στη διοίκηση του επιμελητηρίου και έχουν δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 5 του Ν.1854/1989 (ΦΕΚ Α 140)

3. Επίτιμα μέλη ανακηρύσσονται κατόπιν αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου και εγκρίσεως της Γενικής Συνελεύσεως διαπρεπείς καλλιτέχναι ή άλλαι προσωπικότητες Ελληνικής ή αλλοδαπής ιθαγενείας, αι οποίαι με το ενδιαφέρον των υπέρ των Καλών Τεχνών συμβάλλουν σπουδαίως εις την προαγωγήν των σκοπών του Επιμελητηρίου.

Άρθρο 4
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν.1854/1989 (ΦΕΚ Α 140)

1. Για την εγγραφή τακτικών μελών απαιτείται πτυχίο ανώτατης σχολής καλών τεχνών της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής. Η ισοτιμία χορηγείται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

2. Για τους καλλιτέχνες που δεν έχουν πτυχίο απαιτείται η θετική κρίση μιας από τις πρωτοβάθμιες επιτροπές κατάταξης και κρίσης που προβλέπονται στο άρθρο 8.

3. Ο υποψήφιος υποβάλλει στη γραμματεία του επιμελητηρίου αίτηση, στην οποία αναφέρονται τα προσόντα του και το τμήμα στο οποίο επιθυμεί να εγγραφεί, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ακόμη υποβάλλει πλήρες βιογραφικό σημείωμα, στο οποίο αναφέρονται οι σπουδές, οι συμμετοχές σε εκθέσεις, οι εργασίες, οι μελέτες του και γενικά η δραστηριότητά του στον τομέα των εικαστικών τεχνών.

4. Αν ο υποψήφιος έχει πτυχίο, η γραμματεία του επιμελητηρίου διαβιβάζει χωρίς καθυστέρηση την αίτησή του στην εφορία του τμήματος, στο οποίο ο καλλιτέχνης ζητά να εγγραφεί, η οποία τον εγγράφει.

5. Αν ο υποψήφιος δεν έχει πτυχίο, η γραμματεία του επιμελητηρίου διαβιβάζει χωρίς καθυστέρηση την αίτηση με όλα τα δικαιολογητικά σε μια από τις πρωτοβάθμιες επιτροπές κατάταξης και κρίσης. Η επιτροπή κρίνει την αίτηση, κατά τη σειρά κατάθεσής της, το αργότερο μέσα σε έξι μήνες από την υποβολή της. Η επιτροπή αποφασίζει για την εγγραφή, εφ` όσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
α) Το έργο του καλλιτέχνη εντάσσεται στον κύκλο των εικαστικών τεχνών και είναι πρωτότυπο, δηλαδή προϊόν δικής του δημιουργικής εργασίας και όχι αναπαραγωγής έργων άλλων καλλιτεχνών. Ειδικότερα για τους αγιογράφους, θεωρείται ότι είναι πρωτότυπο το έργο που αποτελεί ολοκληρωμένη ζωγραφική σύνθεση σύμφωνα με την παράδοση της χριστιανικής εικονογραφίας.
β) Ο καλλιτέχνης ασκεί την καλλιτεχνική του δραστηριότητα και ειδικά ο αγιογράφος ασκεί την αγιογραφία τουλάχιστον για μια πενταετία.
Αν η απόφαση είναι απορριπτική, ο υποψήφιος μπορεί να ασκήσει προσφυγή στη δευτεροβάθμια επιτροπή κατάταξης και κρίσης, μέσα σε δύο μήνες από την κοινοποίηση της απόφασης. Η δευτεροβάθμια επιτροπή αποφασίζει για την προσφυγή αυτή μέσα σε δύο μήνες από την ασκησή της. Ο υποψήφιος μπορεί να υποβάλει νέα αίτηση, μετά την πάροδο ενός έτους από την υποβολή της πρώτης και εφ` όσον δεν εκκρεμεί αίτησή του στη δευτεροβάθμια επιτροπή.

6. Τακτικά μέλη του επιμελητηρίου μπορούν να ζητήσουν την εγγραφή τους σε περισσότερα από ένα τμήματα, εφ` όσον έχουν το απαιτούμενα προσόντα. Στην περίπτωση αυτή μετέχουν με δικαίωμα ψήφου στις εργασίες όλων των τμημάτων αυτών. Δικαίωμα όμως να εκλέγουν και να εκλέγονται έχουν μόνο στο τμήμα όπου έχουν αρχικά εγγραφεί.

7. Τακτικά μέλη του επιμελητηρίου μπορούν να ζητήσουν, μόνο για μια φορά, τη μετεγγραφή τους από το τμήμα όπου έχουν αρχικά εγγραφεί σε άλλο, εφ` όσον έχουν τα απαιτούμενα προσόντα.

8. Τακτικό μέλος του επιμελητηρίου, που δεν παρουσιάζει καλλιτεχνική δραστηριότητα για μια συνεχή δεκαετία, διαγράφεται με απόφαση της γενικής συνέλευσης, που λαμβάνεται ύστερα από πρόταση της δευτεροβάθμιας επιτροπής κατάταξης και κρίσης. Το μέλος που διαγράφηκε μπορεί να επανεγγραφεί, ύστερα από αίτησή του, εφ` όσον προσκομίσει νέα δικαιολογητικά για την καλλιτεχνική του δραστηριότητα.

Άρθρο 5
Τμήματα.

1. Το Επιμελητήριον Εικαστικών Τεχνών περιλαμβάνει τα κάτωθι τμήματα: α) Ζωγραφικής β) Γλυπτικής γ) Χαρακτικής και δ) Διακοσμητικής.

2. Εις το Τμήμα Διακοσμητικής εγγράφονται οι Καλλιτέχναι των εικαστικών Τεχνών, οι οποίοι μορφοποιούν έργα των εις ποικίλας τεχνικάς και υλικά του κύκλου των εικαστικών τεχνών, είτε αυτοτελή είτε εν συνεφεία με την αρχιτεκτονικήν ή τον χώρον (ως τοιχογραφίας, γλυπτικάς συνθέσεις επί κτισμάτων, ψηφιδωτά, σκηνικά κ.λπ.).

3. Τα τμήματα μελετούν τα ενδιαφέροντα τον ιδιαίτερονκλάδον καλλιτεχνικά και επαγγελματικά ζητήματα.

4. Παν ζήτημα, το οποίον ανάγεται εις τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τμήματος, παραπέμπεται εις τούτο υπό του Διοικητικού Συμβουλίου, προς μελέτην και γνωμοδότησιν. Το ΔιοικητικόνΣυμβούλιον τάσσει εύλογονπροθεσμίαν προς υποβολήν της γνωμοδοτήσεως. Παρερχομένης απράκτου της προθεσμίας το ΔιοικητικόνΣυμβούλιον δύναται να ενεργήση και άνευ γνώμης του τμήματος.

5. Αι αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις των τμημάτων κοινοποιούνται εις το ΔιοικητικόνΣυμβούλιον, υποχρεούν δε αυτό, εκτός εαν αντιτίθενται προς τα συμφέροντα άλλου τμήματος ή προς τα γενικά συμφέροντα του Επιμελητηρίου.

6. Τας εργασίας εκάστου τμήματος διευθύνει πενταμελής Εφορεία. Τα μέλη αυτής εκλέγονται παρά της Συνελεύσεως του Τμήματος εντός του Ιανουαρίου, εκάστου δευτέρου έτους, επί τη βάσει ενιαίου ψηφοδελτίου. Οι πέντε (5) πλειοψηφήσαντες του ψηφοδελτίου συνέρχονται εντός δεκαημέρου και εκλέγουν τον Εφορον και τον Γραμματέα.
Εις περίπτωσιν εξόδου, εξ οιασδήποτε αιτίας, μέχρι δύο (2) μελών, ταύτα αντικαθίστανται υπό των επομένων πλειοψηφησάντων υποψηφίων.
Εις περίπτωσιν εξόδου, εξ οιασδήποτε αιτίας, πλέον των δύο (2) μελών, εκλέγεται εκ νέου όλη η Εφορεία του τμήματος, δια το υπόλοιπον της θητείας.

7. Εκαστον τμήμα συνέρχεται εις συνελεύσεις των τακτικών μελών του με έγγραφονπρόσκλησιν του Εφόρου αυτού, προ εξ τουλάχιστον ημερών τακτικώς μεν δύο (2) φοράς κατ` έτος, εκτάκτως δε οσάκις ζητήσει τούτο εγγράφως το 1/3 τουλάχιστον των τακτικών μελών αυτού εκ των εκπληρωσάντων τας έναντι του Επιμελητηρίου ταμειακάς υποχρεώσεις των. Εις την τελευταίαν αυτήν περίπτωσιν ο Εφορος συγκαλεί υποχρεωτικώς την ζητηθείσανΣυνέλευσιν.
Η Συνέλευσις εκάστου τμήματος, ευρίσκεται εις απαρτίαν όταν παρίσταται τουλάχιστον το ήμισυ πλέον ενός εκ των εκπληρωσάντων τας ταμειακάς υποχρεώσεις των μελών.
Εάν δεν επιτευχθή απαρτία κατά την πρώτηνσυνεδρίασιν, η Συνέλευσιςσυγκαλείται εντός 15 ημερών οπότε ευρίσκεται εις απαρτίαν οσαδήποτε μέλη εκ των εκπληρωσάντων τας ταμειακάς υποχρεώσεις των κι αν παραστούν. Η Συνέλευσις εκλέγει εκάστοτε το Προεδρείον αυτής αποτελούμενον εκ 3 μελών και τριμελή ΕφορευτικήνΕπιτροπήν εις περίπτωσιν αρχαιρεσιών. Αι αποφάσεις της Συνελεύσεως λαμβάνονται δια πλειοψηφίας του ημίσεος πλέον ενός των παρόντων μελών εις περίπτωσιν δε ισοψηφίας νικά η ψήφος του Προέδρου της Συνελεύσεως.

8. Περαιτέρω ζητήματα περί των συνελεύσεων των τμημάτων και της εν γένει λειτουργίας αυτών, θέλουν ρυθμισθή δια κανονισμών, διατυπουμένων υπό της συνελεύσεως εκάστου τμήματος και εκδοθησομένωνπροτάσει του Διοικητικού Συμβουλίου, δι` αποφάσεως του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών.

Άρθρο 6
Διοίκησις.

1. Το Επιμελητήριον διοικείται υπό ενδεκαμελούς Διοικητικού Συμβουλίου εκλεγομένου εντός του Φεβρουαρίου εκάστου δευτέρου έτους. Του Διοικητικού Συμβουλίου μετέχουν:
α) αυτοδικαίως οι έφοροι των επί μέρους τεσσάρων τμημάτων.

β) τέσσερα έτερα μέλη εκλεγόμενα ανά εν αντιστοίχως, δι` έκαστον τμήμα του Επιμελητηρίου και
γ) τρία έτερα μέλη εκλεγόμενα ανεξαρτήτως τμημάτων του Επιμελητηρίου.
Τα υπό στοιχεία β και γ μέλη εκλέγονται υπό της Γενικής Συνελεύσεως δια του αυτού ενιαίου ψηφοδελτίου.

2. Το ΔιοικητικόνΣυμβούλιον κατά την πρώτηνσυνεδρίασιν αυτού, αναδεικνύει δια μυστικής ψηφοφορίας εκ των μελών του, τον Πρόεδρον, τον Αντιπρόεδρον, τον Γενικόν Γραμματέα και τον Ταμίαν.
Εις περίπτωσιν εξόδου, εξ οιασδήποτε αιτίας, τινός των εκλεγομένων δια το ΔιοικητικόνΣυμβούλιον μελών, τούτο αντικαθίσταται υπό του επομένου πλειοψηφήσαντος υποψηφίου.
Εις περίπτωσιν εξόδου, εξ οιασδήποτε αιτίας, πλέον των τριών (3) μελών, το ΔιοικητικόνΣυμβούλιον αναδεικνύει εκ νέου το Προεδρείον αυτού.

Η σύνθεση και συγκρότηση σε σώμα του ΔιοικητικούΣυμβουλίου, όπως προκύπτει από τις ως άνω αρχαιρεσίες, δημοσιεύεται με απόφαση του ιδίου του Διοικητικού Συμβουλίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 59 του ν.4481/2017

3. Το ΔιοικητικόνΣυμβούλιον συνέρχεται, κατόπιν εγγράφου προσκλήσεως μίαν φοράν τουλάχιστον κάθε μήνα εις τακτικήνσυνεδρίασιν, εκτάκτως δε οσάκις παραστή ανάγκη κατά την κρίσιν του Προέδρου ή κατόπιν εγγράφου αιτήσεως του 1/3 τουλάχιστον των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ευρίσκεται δε εις απαρτίαν εφ` όσον οι παρόντες είναι πλείονες των απόντων και παρίσταται ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος, ή τούτων κωλυομένων ο αρχαιότερος των εγγεγραμμένων εις το Επιμελητήριον Σύμβουλος.

4. Το ΔιοικητικόνΣυμβούλιον αποφασίζει κατά πλειοψηφίαν των παρόντων μελών, εις περίπτωσιν δε ισοψηφίας νικά η ψήφος του Προέδρου. Δια την λήψιν αποφάσεων απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον ενός μέλους του Τμήματος εις το οποίον αναφέρονται αι αποφάσεις. Μη παρισταμένου δε τούτου αναβάλλεται η λήψις αποφάσεως δια την επομένηνσυνεδρίασιν εις την οποίαν δεν απαιτείται η παρουσία μέλους του τμημάτος.

5. Των συνεδριάσεων του Δ.Σ. τηρούνται πρακτικά υπογραφόμενα υπό του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέως αυτού.

6. Το ΔιοικητικόνΣυμβούλιον επιλαμβάνεται πάσης υποθέσεως αρμοδιότητος του Επιμελητηρίου. Ειδικώτερον:
α) Επιμελείται της πραγματοποιήσεως των σκοπών αυτού και εκτελεί τας αποφάσεις της Γενικής Συνελεύσεως του Σώματος.
β) Διαχειρίζεται την περιουσίαν και τους πόρους του Επιμελητηρίου.
γ) Καταρτίζει και υποβάλλει εις την ψήφον της Γενικής Συνελεύσεως τον ετήσιονπροϋπολογισμόν και τον απολογισμόν των εσόδων και εξόδων μετά πλήρους εκθέσεως των πεπραγμέτων του λήξαντος έτους, ως και εκθέσεως της Εξελεγκτικής Επιτροπής. δ) Υποβάλλει τον προϋπολογισμόν και απολογισμόν προς έγκρισιν εις τους Υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού και Επιστημών.
ε) Αθλοθετεί βραβεία και επαίνους σε καλλιτεχνικές εκθέσεις και διαγωνισμούς, αποφασίζει για την ανάθεση υποθέσεων του επιμελητηρίου σε δικηγόρους, για το ύψος της αμοιβής τους και τον τρόπο καταβολής της, καθώς και για κάθε δαπάνη που κρίνει αναγκαία για την καλύτερη οργάνωση, λειτουργία και γενικά την πραγματοποίηση των σκοπών του Ε.Ε.Τ.Ε.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 7 του Ν.1854/1989 (ΦΕΚ Α 140)

7. Ο Πρόεδρος προεδρεύει του Διοικητικού Συμβουλίου, συγκαλεί τας Γενικάς Συνελεύσεις και εκπροσωπεί το Επιμελητήριον δικαστικώς και εξωδίκως.
Υπογράφει μετά του Γενικού Γραμματέως πάντα τα εξερχόμενα έγγραφα και μετά του Ταμίου τα χρηματικά εντάλματα, τας αποδείξεις εισπράξεως, είναι υπεύθυνος δια την εκτέλεσιν των αποφάσεων του Δ.Σ., εποπτεύει τας υπηρεσίας του Επιμελητηρίου και ορίζει τον εισηγητήν εκάστου θέματος.

8. Τον Πρόεδρον ελλείποντα, απόντα ή κωλυόμενον αναπληροί εις πάντα αυτού τα καθήκοντα, ο Αντιπρόεδρος.

9. Εις περίπτωσιναδικαιολογήτου απουσίας μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου εκ τριών συνεχών συνεδριάσεων αυτού, το ΔιοικητικόνΣυμβούλιον δύναται να κηρύξηέκπτωτον το μέλος τούτο εκ της ιδιότητος του μέλους αυτού, δικαιουμένου όπως εντός 30 ημερών προσφύγη εις την πρώτηντακτικήν ή έκτακτονΓενικήνΣυνέλευσιν, η οποία και αποφαίνεται τελεσιδίκως. Μέχρι της εκδόσεως της τελεσιδίκου αποφάσεως ο προσφεύγων διατηρεί την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ.

Άρθρο 7
Γενική Συνέλευσις.

1. Η Γενική Συνέλευσις είναι το κυρίαρχονόργανον του Επιμελητηρίου, απαρτίζεται εκ των τακτικών μελών του, συζητεί δε και αποφαίνεται επί παντός θέματος αρμοδιότητος αυτού.

2. Η Γενική Συνέλευσις συνέρχεται τακτικώς μεν κατά μήνα Φεβρουάριον προς έλεγχον και έγκρισιν του ισολογισμού και απολογισμού και κατά μήνα Νοέμβριον δια την έγκρισιν του προϋπολογισμού του Επιμελητηρίου, εκτάκτως δε οσάκις κρίνη τούτο αναγκαίον το ΔιοικητικόνΣυμβούλιον ή ζητηθή τούτο εγγράφως υπό του 1/3 των μελών των εκπληρωσάντων τας ταμειακάς των υποχρεώσεις ή από κοινού υπό των Εφορειών δύο τμημάτων του Επιμελητηρίου.

3. Η σύγκλησις της Γενικής Συνελεύσεως γίνεται υπό του Δ.Σ., κοινοποιείται προ επταημέρου δια δημοσιεύσεως εις τρεις τουλάχιστον ημερησίας εφημερίδας της πρωτευούσης και ει δυνατόν και δι` ατομικών προσκλήσεων. Η Γενική Σννέλευσις θεωρείται εις απαρτίαν όταν παρίσταται τουλάχιστον το ήμισυ πλέον ενός εκ των εκπληρωσάντων τας ταμειακάς υποχρεώσεις των μελών.

4. Μη επιτευχθείσης απαρτίας κατά την πρώτηνσυνεδρίασιν, η Συνέλευσις συνέρχεται εντός 15 ημερών οπότε ευρίσκεται εις απαρτίαν, οσαδήποτε μέλη εκ των εκπληρωσάντων τας ταμειακάς υποχρεώσεις των και αν παραστούν.
Η Γενική Συνέλευσις εκλέγει εκάστοτε το Προεδρείον αυτής αποτελούμενον εκ 3 μελών ως και τριμελή ΕφορευτικήνΕπιτροπήν εις περίπτωσιν αρχαιρεσιών.
Αι αποφάσεις της Γενικής Συνελεύσεως λαμβάνονται δια πλειοψηφίας του ημίσεος πλέον ενός των παρόντων μελών, εις περίπτωσιν δε ισοψηφίας νικά η ψήφος του Προέδρου.
Η Γενική Συνέλευσις κατόπιν εισηγήσεως του Διοικητικού Συμβουλίου, καταρτίζει τον εσωτερικόν κανονισμόν λειτουργίας της, ο οποίος εγκρίνεται δι` αποφάσεως του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών.

Άρθρο 8
Επιτροπή κατάταξης και κρίσης
Σημ.: όπως tο άρθρο 8 αντικαταστάθηκε με την παρ.2 του άρθρου 7 του Ν.1854/1989 (ΦΕΚ Α 140)

1. Στο Ε.Ε.Τ.Ε. λειτουργούν τρεις επιτροπές κατάταξης και κρίσης, δύο πρωτοβάθμιες και μία δευτεροβάθμια. Οι επιτροπές αυτές αποφασίζουν για την εγγραφή των μη πτυχιούχων καλλιτεχνών στο Ε.Ε.Τ.Ε. Κάθε επιτροπή αποτελείται από οκτώ μέλη, δύο από κάθε τμήματα. Τα μέλη των επιτροπών εκλέγονται με ισάριθμους αναπληρωτές από τις συνελεύσεις των τμημάτων. Η κατανομή των μελών στις επιτροπές γίνεται με κλήρωση, που διενεργείται από το διοικητικό συμβούλιο του Ε.Ε.Τ.Ε. το μήνα Φεβρουάριο.
Από την κλήρωση εξαιρούνται τα τέσσερα αρχαιότερα κατά τη σειρά εγγραφής στο Ε.Ε.Τ.Ε. μέλη, ένα από κάθε τμήμα, που μαζί με άλλα τέσσερα που κληρώνονται ορίζονται ως μέλη της δευτεροβάθμιας επιτροπής. Χρέη προέδρου της κάθε επιτροπής εκτελεί το αρχαιότερο μέλος της, κατά τη σειρά εγγραφής στο Ε.Ε.Τ.Ε. Οι επιτροπές συνεδριάζουν απαραίτητα μία φορά το μήνα η καθεμία και βρίσκονται σε απαρτία, όταν παρευρίσκονται πέντε τουλάχιστον μέλη. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων μελών και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου. Η θητεία των μελών των επιτροπών διαρκεί ένα έτος. Τα μέλη των επιτροπών δεν μπορούν να επανεκλεγούν για το αμέσως επόμενο έτος από αυτό της θητείας τους.

2. Οι τρεις επιτροπές κατάταξης και κρίσης συνέρχονται σε ειδική κοινή συνεδρίαση, για να ορίσουν εκείνα από τα μέλη τους που θα συμμετάσχουν σε κριτικές ή άλλες επιτροπές, όταν το ζητούν αρμόδιοι φορείς.

3. Τα μέλη των επιτροπών κατάταξης και κρίσης δεν μπορούν να συμμετέχουν στη διοίκηση του επιμελητηρίου.

4. Οι πιο πάνω επιτροπές λειτουργούν με βάση εσωτερικό κανονισμό, που καταρτίζεται από το διοικητικό συμβούλιο, ψηφίζεται από τη γενική συνέλευση και εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού.
3. Από τη έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού εγγράφονται ως τακτικά μέλη του Ε.Ε.Τ.Ε. οι μη πτυχιούχοι υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν ήδη μια θετική κρίση από επιτροπή κατάταξης και κρίσης του Ε.Ε.Τ.Ε.

Άρθρο 9
Ειδικά δικαιώματα μελών.

1. Μόνον τακτικά μέλη του Επιμελητηρίου δύνανται να αναλαμβάνουν και εκτελούν παραγγελίας έργων ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και διακοσμητικής δια λογαριασμόν: α) Κρατικών Υπηρεσιών, β) Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, των Ενώσεων και Ιδρυμάτων αυτών, γ) Κοινωφιλών Ιδρυμάτων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, δ) Ερανικών Επιτροπών, ε) Οργανισμών Κοινής Ωφελείας, στ) Ιερών Ναών, ζ) Νεκροταφείων.

2. Της παρούσης εξαιρούνται ιερείς και μοναχοί πραγματοποιούντεςαγιογράφησιν μοναστηριακών Ιερών Ναών.

3. Ο τρόπος της αναθέσεως και αναλήψεως των ως άνω καλλιτεχνικών εργασιών δια διαγωνισμού ή και απ` ευθείας, ρυθμίζεται δια Π. Διατάγματος εκδιδομένου κατόπιν προτάσεως του Υπουργού Πολισμού και Επιστημών και μετά από εισήγησιν του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου, βασιζομένην εις μελέτην και γνωμοδότησιν των Τμημάτων.

4. Τακτικά μέλη του Επιμελητηρίου μετέχουν απαραιτήτως και κατά προτεραιότητα εις επισήμους ελληνικάς συμμετοχάς, ως και εις οργανουμένας υπό του Κράτους εκθέσεις εις το εξωτερικόν.

Άρθρο 10
Πόροι.

1. Πόροι του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών είναι:
α) Αι ετήσιαισυνδρομαί των μελών του οριζόμεναι δια αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου, εγκρινομένης υπό της Γενικής Συνελεύσεως.

β) Κρατική επιχορήγησιςεγγραφομένη εις τον προϋπολογισμόν του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών.

γ) Κληρονομίαι, κληροδοσίαι και δωρεαί.
δ) Ποσοστόν 2% επί του τιμήματος εκάστου έργου των εικαστικών τεχνών πωλουμένου ή κατασκευαζομένου κατόπιν παραγγελίας.
Το ποσοστόν τούτο βαρύνει τον καλλιτέχνην μέλος του Επιμελητηρίου.
ε) Ποσοστόν 2% επί της αξίας εκάστου αναπαραγομένου έργου εικαστικής τέχνης, ως και εκδόσεων έργων εικοστικής τέχνης.
Εξαιρούνται τα διδακτικά βιβλία και γενικώς αι εκδόσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου ως επίσης και πωλήσεις διενεργούμεναι αμέσως ή εμμέσως υπό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.
στ) Ποσοστόν 2% επί του τιμήματος των εικαστικών έργων τέχνης των πωλουμένων υπό αιθουσών τέχνης ή καταστημάτων. Το ποσοστόν τούτο βαρύνει τον καλλιτέχνην μέλος του Επιμελητηρίου.
ζ) Ποσοστόν 2% επί της αμοιβής εκάστου μέλους του Επιμελητηρίου δι` επιμέλειαν ή εικονογράφησιν εντύπου ή μακέτας ή σκηνογραφίας έργου αναβιβαζομένου εις θεατρικήνσκηνήν, εις τον κινηματογράφον ή εις τηλεοπτικάςεκπομπάς.

2. Τα τακτικά μέλη του Επιμελητηρίου απαλλάσσονται εκ της κρατήσεως υπέρ του Ταμείου Συντάξεως Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, δια πάσαν καλλιτεχνικήνεργασίανεκτελουμένην υπ` αυτών εις το Δημόσιον, τους Δήμους, τας Κοινότητας και Ν.Π.Δ.Δ.

Άρθρο 11
Κώδιξ περί των υποχρεώσεων των μελών του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών.

1. Δια Προεδρικού Διατάγματος, εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών, κατόπιν εισηγήσεως του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου και επικυρουμένης υπό της Γενικής Συνελεύσεως ορίζονται τα των επαγγελματικών υποχρεώσεων των μελών αυτού και αι κυρώσεις δια τας παραβάσεις των υποχρεώσεων αυτών.

2. Παρά τω Επιμελητήριω Εικαστικών Τεχνών λειτουργεί επταμελές ΠειθαρχικόνΣυμβούλιοναποτελούμενον:
α) εξ ενός Νομικού Συμβούλου του Κράτους οριζομένου μετά του αναπληρωτού του κατ` έτος δι` αποφάσεων των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Επιστημών, ως Προέδρου.
β) εκ του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου, αναπληρωμένου υπό του Αντιπροέδρου αυτού,
γ) εξ ενός ανωτέρου υπαλλήλου του Υπουργείου Πολιτοσμού και Επιστημών οριζομένου μετά του αναπληρωτού του κατ` έτος υπό του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών και
δ) εκ τεσσάρων μελών του Επιμελητηριού ενός εξ εκάστου των τμημάτων εκλεγομένων μετά των αναπληρωτών των υπό της Γενικής Συνελεύσεως κατά την ετησίαντακτικήνσύνοδον αυτής του μηνός Φεβρουαρίου.

3. Εις το ΠειθαρχικόνΣυμβούλιον παραπέμπονται υπό του Διοικητικού Συμβουλίου υποθέσεις κατά μελών αφορώσαι εις παραβιάσεις του ως άνω κώδικος.

4. Ποιναί επιβαλλόμεναι υπό του Πειθαρχικού Συμβουλίου είναι:
α) επίπληξις
β) πρόσκαιρος απώλεια μέχρις ενός έτους της ιδιότητος του μέλους,
γ) απώλεια μέχρι 5 ετών της ιδιότητος του μέλους κατόπιν εγκρίσεως της Γεν. Συνελεύσεως ειδικώς και εκτάκτως προς τούτο συγκαλουμένης και
δ) οριστική απώλεια της ιδιότητος του μέλους κατόπιν εγκρίσεως της Γενικής, Συνελεύσεως ειδικώς και εκτάκτως προς τούτο συγκαλουμένης.

Άρθρο 12
Διάρθρωσις Υπηρεσιών – Αρμοδιότητες.

1. Αι υπηρεσίαι του Επιμελητήριου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος διΆρθρούνται εις επίπεδον Τμήματος, αποτελουμένου εκ των κάτωθι Γραφείων: α) Γραφείον Γραμματείας. β) Γραφείον Οικονομικού.

2. Αι αρμοδιότητες των κατά την προηγουμένηνπαράγραφον υπηρεσιών καθορίζονται ως ακολούθως:
α) Γραφείον Γραμματείας. Τούτο έχει ως έργον την τήρησιν εμπιστευτικού και κοινού πρωτοκόλλου, Γενικού Αρχείου και την διακίνησιν της εισερχομένης και εξερχομένης αλληλογραφίας, την τήρησιν μητρώου και ατομικών υπηρεσιακών φακέλλων του προσωπικού, την αντιμετώπισιν παντός θέματος αφορώντος εις την εν γένει υπηρεσιακήνκατάστασιν του πάσης φύσεως και κατηγορίας προσωπικού του Επιμελητηρίου, την παρακολούθησιν της τακτικής προσελεύσεως και αποχωρήσεως του προσωπικού ως και την τήρησιν των φακέλλων των μελών του Επιμελητηρίου.
β) Γραφείον Οικονομικού. Τούτο έχει ως έργον την εμπρόθεσμον σύνταξιν και υποβολήν εις το Δ.Σ. σχεδίου προϋπολογισμού, την εκτέλεσιν του προϋπολογισμού του Επιμελητηρίου και μέριμναν δια την κατά τας κειμένας διατάξεις πραγματοποίησιν των δαπανών και εκκαθάρισιν των αποδοχών και λοιπών αποζημιώσεων του προσωπικού, την συγκέντρωσιν των πάσης φύσεως πόρων του Επιμελητηρίου, την κατάρτισιν ισολογισμού και απολογισμού εκάστης χρήσεως, την διαφύλαξιν και διαχείρισιν παντός υλικού ανήκοντος εις το Επιμελητήριον, την κατάθεσιν εις την Τράπεζαν παντός εισπραττομένου χρηματικού ποσού, την τήρησιν βιβλίων εσόδων και εξόδων, ως και παν θέμα αφορών εις την οικονομικήνδιαχείρισιν του Επιμελητηρίου.

Άρθρο 13
Θέσεις προσωπικού – Προσόντα.
Παρά τω Επιμελητηρίω Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος συνιστώνται αι ακόλουθοι θέσεις, αι οποίαιδιΆρθρούνται κατά Κλάδους, βαθμούς ή ειδικότητας ως ακολούθως:
1. Μόνιμοι θέσεις. Κλάδος ΑΤ1 Δ/κος – Λογιστικός. Μία (1) θέσις επί βαθμώ 5ω – 4ω. Δύο (2) θέσεις επί βαθμοίς 7ω – 6ω.
Ως προσόντα διορισμού εις τον εισαγωγικόνβαθμόν 7ον ορίζονται: Πτυχίον οιουδήποτε Τμήματος Νομικής Σχολής ή της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών ή της ΠαντείουΑνωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών ή Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής ή ισότιμονπτυχίον Σχολής της αλλοδαπής, ως και αρτία γνώσις της αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής η Ιταλικής γλώσσης προσηκόντως αποδεικνυομένη.
Κλάδος ΜΕ1 Δ/κος – Λογιστικός. Δύο (2) θέσεις επί βαθμοίς 1Οω – 6ω.
Ως προσόντα δια τον πρώτον εισαγωγικόνβαθμόν (10ον) ορίζονται: Απολυτήριον Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου ή άλλου ισοτίμου σχολειού.
Δια τον δεύτερον εισαγωγικόνβαθμόν (9ον) ορίζονται τα αυτά ως άνω προσόντα και αρτία γνώσις της αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής ή ιταλικής γλώσσης, προσηκόντως αποδεικνυομένη.
Κλάδος ΣΕ Κλητήρων. Μία (1) θέσις επί βαθμώ 12ω – 8ω.
Ως προσόν διορισμού ορίζεται απολυτήριον δημοτικού σχολείου.
2. Προσωπικόν επί σχέσει ιδιωτικού δικαίου διεπόμενον υπό των διατάξεων των Ν.Δ. 385/1969 και 1198/1972.
Μία (1) θέσις καθαριστρίας.
Ως προσόν διορισμού ορίζεται απολυτήριον δημοτικού σχολείου και εν ελλείψει τούτον εφαρμόζονται αι διατάξεις του άρθρου 27 τον Ν.Δ. 3094/1954 “περί μέτρων προς καταπολέμησιν του αναλφαβητισμού”.

Άρθρο 14
Προϊστάμενοι Υπηρεσιών – Αναπλήρωσις.
α) Του Τμήματος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος προϊσταται υπάλληλος επί βαθμώ 5ω – 4ω του Κλάδου ΑΤ1 Διοικητικού – Λογιστικού.
β) Των Γραφείων προϊσταται υπάλληλος επί βαθμώ 6ω – 7ω του Κλάδου ΑΤ1 Διοικητικού – Λογιστικού.
γ) Τον Προϊστάμενον του Τμήματος, ελλείποντα, απόντα ή κωλυόμενον, αναπληροί ο κατά βαθμόν ανώτερος προϊστάμενος Γραφειού, μεταξύ δε ισοβάθμων ο αρχαιότερος, κατά τας περί προβαδίσματος διατάξεις του άρθρου 31 του Ν. 434/1976.
δ) Τον Προϊστάμενον Γραφείου, ελλείποντα, απόντα ή κωλυόμενον, αναπληροί ο Προϊστάμενος του άλλου γραφείου.

Άρθρο 15
Εξουσιοδοτήσεις.

1. Δια Π.Δ/των, εκδιδομένων προτάσει των Υπουργών Προεδρίας Κυβερνήσεως, Οικονομικών και Πολιτισμού και Επιστημών και μετά γνώμην του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, του πρώτου εκδοθησομένου μετά παρέλευσιν πενταετίας από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος νόμου, δύνανται να καθορίζωνται:
α) Τα της συστάσεως νέων και αναδιαρθρώσεως των υφισταμένων οργανικών μονάδων του Επιμελητηρίου.
β) Τα των αρμοδιοτήτων των οργανικών μονάδων.
γ) Τα της συστάσεως νέων και αναδιαρθρώσεως των υφισταμένων θέσεων μονίμου προσωπικού κατά κλάδον, βαθμόν ή καταργήσεως τούτων.
δ) Τα της συστάσεως νέων ή καταργήσεως των υφισταμένων θέσεων επί σχέσει ιδιωτικού δικαίου, ως επίσης και τα της προσλήψεως δικηγόρου ή νομικού συμβούλου.
ε) Τα των τυπικών προσόντων διορισμού ή προσλήψεως του πάσης φύσεως προσωπικού.
στ) Τα των προϊσταμένων των υπηρεσιών και της αναπληρώσεως τούτων.
ζ) Τα της κατατάξεως με τον ον κέκτηταιβαθμόν του προσωπικού εις ους ανήκει Κλάδους.

2. Τα των καθηκόντων του πάσης φύσεως προσωπικού και της εν γένει εσωτερικής λειτουργίας του Επιμελητηρίου καθορίζονται δι` αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου τούτου.

Άρθρο 16
Μεταβατικαί διατάξεις.

1. Αμα τη ενάρξει ισχύος του παρόντος τα υπό το καθεστώς του Ν. 1863/1944 εγγεγραμμένα, ως σύνεδρα, πρόσεδρα και δόκιμα μέλη του Επιμελητηρίου, καθίστανται αυτοδικαίως τακτικά μέλη αυτού, εξαιρουμένων των μη κεκτημένων πτυχίον μελών των αποκτησάντων τα υπό του ως άνω νόμου προβλεπόμενα προσόντα κατά την περίοδον από 21.4.1967 μέχρι 24.7.1974, τα οποία προς απόκτησιν της ιδιότητος του τακτικού μέλους, θέλουν κριθή παρ` Επιτροπής περί ης η παρ. 4 του παρόντος άρθρου προς διαπίστωσιν της νομιμότητος και επαρκείας των προσόντων των.

2. Εντός μηνός από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος, η Γραμματεία του Επιμελητηρίου καταρτίζει και δημοσιεύει πίνακα των καθισταμένων αυτοδικαίως μελών του Επιμελητηρίου, ως και πίνακα των κρινομένων μελών.
Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να αιτήσωνται την συμπλήρωσιν των εν λόγω πινάκων εντός μηνός από της καταρτίσεώς των.

3. Πτυχιούχοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ή ισοτίμου Σχολής των οποίων εκκρεμούν αιτήσεις εγγραφής, ως μελών εις το Επιμελητήριον προ της δημοσιεύσεως του παρόντος νόμου, ως και υποβληθησόμεναι αιτήσεις πτυχιούχων εντός διμήνου από της δημοσιεύσεως αυτού, εγγράφονται αυτοδικαίως εις το Επιμελητήριον, ως τακτικά μέλη.

4. Εντός μηνός από της δημοσιεύσεως του παρόντος, συνιστάται, δι` αποφάσεως του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών Ειδική Επιτροπή εις την οποίαν μετέχουν:
α) Εις (1) Ακαδημαϊκός εκ της Τάξεως των Γραμμάτων και Τεχνών, ως Πρόεδρος.
β) Δύο (2) Καθηγηταί της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
γ) Τέσσαρα (4) μέλη του Επιμελητηρίου.
δ) Ο Προϊστάμενος της Δ/νσεως Καλών Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών.
Ωσαύτως της εν λόγω Επιτροπής μετέχει άνευ ψήφου και ο Νομικός Σύμβουλος ή ο Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους παρά τω Υπουργείω Πολιτισμού και Επιστημών.
Εργον της Επιτροπής είναι:
α) Η διαπίστωσις της νομιμότητος και επαρκείας των προσόντων των υπό της παρ. 1 του παρόντος άρθρου αναφερομένων καλλιτεχνών.
β) Η εγγραφή, ως τακτικών μελών, καλλιτεχνών μη κεκτημένων πτυχίον των οποίων εκκρεμούν αιτήσεις εις το Επιμελητήριον προ της δημοσιεύσεως του παρόντος νόμου, ως και των υποβαλόντων αιτήσεις εντός μηνός από της δημοσιεύσεως αυτού, κρινομένων απάντων βάσει των υπό του Ν. 1863/1944 προβλεπομένων προσόντων.
Η Επιτροπή δέον, όπως περατώση το έργον της εντός τριμήνου από της συστάσεώς της.

5. Εντός διμήνου από του περάτος των εργασιών της εν παρ. 4 του παρόντος άρθρου Επιτροπής, προσκλήσει του Διοικητικού Συμβουλίου πραγματοποιούνται αρχαιρεσίαι, προς ανάδειξιν των προβλεπομένων υπό του παρόντος νόμου οργάνων διοικήσεως και επιτροπών του Επιμελητήριου.
Εις τας εν λόγω αρχαιρεσίας δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν τα παρόντα τακτικά μέλη του Επιμελητηρίου ανεξαρτήτως αν είναι ταμειακώς εν τάξει.

6. Η αποζημίωσις των μελών των Συμβουλίων και Επιτροπών των άρθρων 6, 8, 11 και 16 του παρόντος καθορίζεται βάσει των διατάξεων του άρθρου 8 του Ν. 754/1978.

Άρθρο 17
Καταργητικαί διατάξεις.
Ο νόμος 1863/1944 “περί Ιδρύσεως Καλλιτεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου” καταργείται από της ισχύος του παρόντος.

Άρθρο 18
Εναρξις ισχύος.
Η ισχύς του παρόντος νόμου άρχεται από της δημοσιεύσεώς του δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Παραγγέλλομεν να δημοσιευθή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το κείμενο του παρόντος και να εκτελεσθή ως νόμος του Κράτους.

Αθήναι, 02 Οκτωβρίου 1981

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ