Νόμος 1158 ΦΕΚ Α΄127/13.5.1981
Περί οργανώσεως και διοικήσεως σχολών Ανωτέρας Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως, Κρατικού Βραβείου Θεάτρου και καταργήσεως Αδείας Ασκήσεως Επαγγέλματος Ηθοποιού.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής απεφασίσαμεν
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Α΄
Οργάνωσις και Διοίκησις Σχολών Ανωτέρας Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως.
Άρθρον 1
Βαθμίς
Η Ανωτέρα Καλλιτεχνική Εκπαίδευσις ανήκει εις την τρίτην βαθμίδα εκπαιδεύσεως, παρέχεται δε είς τας Ανωτέρας Δημοσίας και Ιδιωτικάς Σχολάς Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως.
Άρθρον 2
Σκοπός- Εποπτεία
1. Αι ανώτεραι Σχολαί Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως έχουν ως σκοπόν την παροχήν εκπαιδεύσεως εις την Δραματικήν Τέχνην, την Τέχνην του Χορού και την Κινηματογραφικήν Τηλεοπτικήν Τέχνην.
2. Αι εν λόγω Σχολαί τελούν υπό την εποπτείαν του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών.
Άρθρον 3
Κατηγορίαι Σχολών
1. Αι Ανώτεραι Σχολαί Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως διακρίνονται εις Σχολάς:
α) Δραματικής Τέχνης, περιλαμβανούσας τα Τμήματα:
1) Υποκριτικής
2) Αρχαίων Ελληνικών Δραμάτων και Ποιητικού Λόγου
3) Σκηνοθεσίας
4) Δραματολογίας
β) Χορού, περιλαμβανούσας τα Τμήματα :
1) Καθηγητών Χορού και
2) Χορευτών.
γ) Κινηματογραφίας-Τηλεοράσεως, περιλαμβανού- σας τα Τμήματα:
1) Σκηνοθεσίας-Κριτικής-Σεναρίου.
2) Σκηνοθεσίας-Ενδυματολογίας.
3) Φωτογραφίας Κινηματογράφου-Τηλεοράσεως.
4) Οργανώσεως Παραγωγής.
5) Εγγραφής Ηχου και
6) Κινουμένου Σχεδίου.
2. Διά Προεδρικών Διαταγμάτων, εκδίδομένων προτάσει των Υπουργών Πολιτισμού και Επιστημών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, δύναται να προστίθεται εις τας ανωτέρω και έτεραι Ανώτεραι Σχολαί Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως, ως και έτερα Τμήματα εις τας προβλεπομένας υπό του παρόντος άρθρου Σχολάς ή τας εν τω μέλλοντι προστεθησομένας.
Άρθρον 4
Αδεια ιδρύσεως και λειτουργίας.
1. Η άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας Ανωτέρας Σχολής Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως χορηγείται δι` αποφάσεως του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών, δημοσιευομένης διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως εις:
α) Ελληνας πολίτας εφ` όσον
1) έχουν συμπληρώσει το 21ον έτος της ηλικίας των,
2) έχουν εκπληρώσει τας στρατιωτικάς των υποχρεώσεις ή έχουν νομίμως απαλλαγή τούτων,
3) δεν είναι ανυπότακτοι ή δεν έχουν καταδικασθή τελεσιδίκως επί λιποταξία,
4) δεν έχουν καταδικασθή δι` οιονδήποτε αδίκημα εκ των αποτελούντων κώλυμα προς διορισμόν εις δημοσίαν θέσιν,
5) απολαύουν των πολιτικών δικαιωμάτων και δεν έχουν κηρυχθή εις απαγόρευσιν ή δικαστικήν αντίληψιν ή πτώχευσιν και
6)…..
β) Νομικά εν γένει Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου και Εταιρείας, εφ` όσον η πλειοψηφία της Διοικήσεως ανήκει εις Ελληνας πολίτας, επιδιώκονται δε διά του καταστατικού των μορφωτικοί και πολιτιστικοί σκοποί.
Προκειμένου περί Εταιρειών και Ν.Π.Ι.Δ. αι προυποθέσεις του εδαφίου α` δέον όπως συντρέχουν εις τον οριζόμενον υπ` αυτών εκπρόσωπον εκ των μελών ή των Διοικούντων αυτά.
Για τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και Εθνική Λυρική Σκηνή δεν ισχύουν οι προϋποθέσεις του στοιχείου 6 της περίmωσης α της παρούσας παραγράφου, για τον οριζόμενο από αυτά ως εκπρόσωπό τους ή αρμόδιο για τη Διεύθυνση αυτών.
Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.1 Άρθρο 347 ΝΟΜΟΣ 4512/2018 και ισχύει από 17/1/2018
2. Από της ισχύος του παρόντος οι επιθυμούντες να αποκτήσουν την εν παρ. 1 του παρόντος άδειαν υποβάλλουν εις το Υπουργείον Πολιτισμού και Επιστημών, από 1ης Ιανουαρίου έως 30ης Μαρτίου εκάστου έτους, αίτησιν, εις την οποίαν δέον να αναγράφωνται η επωνυμία-προσωνυμία της Σχολής, τα Τμήματα ειδικεύσεως και η πόλις και η περιοχή εις την οποίαν πρόκειται να λειτουργήση αύτη.
3. Δια Προεδρικού Διατάγματος, εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών, καθορίζονται τα μετά της αιτήσεως υποβαλλόμενα δικαιολογητικά προς απόδειξιν της συνδρομής των προυποθέσεων του παρόντος νόμου.
4. Ο Ιδρυτής-ιδιοκτήτης υποχρεούται να θέση εις λειτουργίαν τα κάτωθι Τμήματα, εκ των εν άρθρω 3 του παρόντος προβλεπομένων.
α) Της Σχολής Δραματικής Τέχνης: Υποκριτικής
β) Της Σχολής Χορού: Χορευτών
γ) Της Σχολής Κινηματογραφίας-Τηλεοράσεως
1) Σκηνοθεσίας-Κριτικής-Σεναρίου
2) Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας και
3) Φωτογραφίας Κινηματογράφου-Τηλεοράσεως.
5. Η άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας των Σχολών χορηγείται το βραδύτερον μέχρι 31ης Ιουλίου του αυτού έτους.
6. Απαγορεύεται πάσα διαφήμισις ή αναγγελία προ της δημοσιεύσεως της αδείας ιδρύσεως και λειτουργίας Σχολής, διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.
Άρθρον 5
Κωλύματα-Ασυμβίβαστα.
Απαγορεύεται η χορήγησις αδείας προς ίδρυσιν Σχολής Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως:
α) Εις πρόσωπα απολυθέντα εκ Δημοσίας Υπηρεσίας δι` ανεπάρκειαν περί την εκπλήρωσιν των καθηκόντων των ή δι` ασυμβίβαστον προς το έργον των διαγωγήν, συνισταμένην εις έλλειψιν ήθους.
β) Εις δημοσίους υπαλλήλους ή υπαλλήλους Ν.Π.Δ.Δ. και
γ) εις φυσικά ή νομικά πρόσωπα και εταιρείας εις τα οποία επιβλήθη η ποινή της οριστικής άρσεως αδείας ιδρύσεως και λειτουργίας Σχολής Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως.
Άρθρον 6
Στέγασις Καταλληλότης Κτηρίου
1. Εκάστη Σχολή στεγάζεται εις ενιαίον κτήριον το οποίον δέον να πληροί τας υπό του Διατάγματος της παραγράφου 3 του παρόντος ορισθησομένας προυποθέσεις, από πλευράς κτηρίου και λοιπού εξοπλισμού.
2. Συστέγασις Σχολών απαγορεύεται. Επιτρέπεται μόνον η συστέγασις αυτών μεθ` ετέρων Σχολών Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως του αυτού ιδρυτού υπό την προυπόθεσιν ότι αι Σχολαί αύται ευρίσκονται εις έτερον χώρον του αυτού κτηρίου, επιτρέποντα την απρόσκοπτον λειτουργίαν των.
3. Διά Προεδρικού Διατάγματος, εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών, καθορίζονται οι όροι καταλληλότητος των κτηριακών εγκαταστάσεων, υπό τους οποίους είναι δυνατή η ίδρυσις και λειτουργία Σχολών, ως και ο εν γένει εξοπλισμός αυτών.
4. Ο έλεγχος των προϋποθέσεων καταλληλότητος των κτηριακών εγκαταστάσεων και χωρητικότητος των διδακτηρίων διενεργείται υπό Επιτροπών, αι οποίαι ορίζονται δι` αποφάσεως του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών και αποτελούνται εξ ενός Υγειονομικού, ενός Αρχιτέκτονος και ενός Πολιτικού Μηχανικού, κεκτημένων την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, και ενός τουλάχιστον ειδικού αναλόγως της ελεγχομένης Σχολής. Εις περιοχάς εκτός του Νομού Αττικής ορίζονται επιτροπαί της αυτής συνθέσεως, δι` αποφάσεων των οικείων Νομαρχών. Η Επιτροπή ενεργεί αυτοψίαν και υποβάλλει έκθεσιν προς το Υπουργείον Πολιτισμού και Επιστημών, καθορίζουσα, ωσαύτως, τον ανώτατον αριθμόν σπουδαστών εκάστης τάξεως της Σχολής.
5. Εις περίπτωσιν καθ` ην η επιτροπή αποφανθή ότι δέον όπως επενεχθούν συμπληρώσεις, τροποποιήσεις και μεταρρυθμίσεις τάσσεται εύλογος προθεσμία προς πραγματοποίησίν των, μετά ταύτα δε ακολουθείται η λοιπή διαδικασία προς χορήγησιν της αδείας.
6. Μεταστέγασις Σχολής εις έτερον κτήριον επιτρέπεται τη αιτήσει του ιδιοκτήτου, της σχετικής αδείας χορηγουμένης δι` αποφάσεως του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών, κατόπιν του εν παρ. 4 του παρόντος άρθρου προβλεπομένου ελέγχου.
7. Εις περίπτωσιν ανωτέρας βίας και κατόπιν γνωμοδοτήσεως της εν παραγράφω 4 του παρόντος άρθρου οριζομένης Επιτροπής, δύναται δι` αποφάσεως του υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών να χορηγηθή εφ` άπαξ, άδεια προσωρινής λειτουργίας εις το αυτό ή εις έτερον κτήριον, μη διαθέτον πλήρως τας ως άνω προϋποθέσεις, μέχρι λήξεως της εκπαιδευτικής περιόδου.
8. Αι εν παρ. 4 του παρόντος άρθρου προβλεπόμεναι Επιτροπαί προβαίνουν και εις περιοδικόν έλεγχον των Σχολών, κατόπιν εντολής της αρμοδίας Υπηρεσίας τον Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών.
Άρθρον 7
Μεταβίβασις αδείας.
1. Επιτρέπεται η μεταβίβασις της χορηγηθείσης αδείας ιδρύσεως και λειτουργίας Σχολής, εκ μέρους του ιδρυτού-ιδιοκτήτου ή των κληρονόμων αυτού δι` αποφάσεως του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών εκδιδομένης μετά γνώμην της εν άρθρω 25 γνωμοδοτικής Επιτροπής και δημοσιευομένης διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, εις φυσικά ή νομικά πρόσωπα, έχοντα τα διά τους ιδρυτάς προβλεπόμενα προσόντα, δυναμένης της προσωνυμίας της Σχολής να διατηρηθή.
2. Εις περίπτωσιν θανάτου του ιδιοκτήτου συνεχίζεται η λειτουργία της Σχολής υπό των κληρονόμων, υποχρεουμένων τούτων όπως προτείνουν εντός 6 μηνών και ουχί αργότερον της λήξεως του διανυομένου σχολικού έτους, εκπρόσωπον των έχοντα τα, υπό του παρόντος νόμου, προβλεπόμενα προσόντα δια τους ιδρυτάς. Παρερχομένης της προθεσμίας ταύτης αίρεται η άδεια λειτουργίας της Σχολής άμα τη λήξει του σχολικού έτους.
3. Ο εν τη προηγουμένη παραγράφω εκπρόσωπος ορίζεται δι` αποφάσεως του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών, εάν δε δεν είναι κληρονόμος, ασκεί τα καθήκοντά του μέχρις αποκτήσεως των προσόντων υπό τινος των κληρονόμων. Κατά το διάστημα τούτο ή Σχολή λειτουργεί υπό την επωνυμίαν της αρχικής αδείας.
4. Αι διατάξεις των προηγουμένων παραγράφων 2 και 3 ισχύουν και διά την περίπτωσιν κηρύξεως του ιδρυτού-ιδιοκτήτου υπό δικαστικήν απαγόρευσιν ή αντίληψιν ή πτώχευσιν.
Άρθρον 8
Ανάκλησις αδείας.
1. Η άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας Ανωτέρας Σχολής Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως ανακαλείται, καθ` ον τρόπον χορηγείται, διά τους κάτωθι λόγους
α) Εαν η Σχολή δεν ελειτούργησεν άπαντα τα υποχρεωτικά Τμήματα, δι` οιονδήποτε λόγον και οποτεδήποτε από της χορηγήσεως της αδείας:
1) Επί εν σχολικόν έτος αι Σχολαί Δραματικής Τέχνης και Χορού.
2) Επί δύο σχολικά έτη αι Σχολαί Κινηματογραφίας -Τηλεοράσεως.
β) Εαν η Σχολή διέκοψε την λειτουργίαν της κατά την διάρκειαν του σχολικού έτους.
γ) Εάν το φυσικόν πρόσωπον ή ο εκπρόσωπος του νομικού προσώπου, ή της Εταιρείας υπέπεσε μεταγενεστέρως εις οιανδήποτε ποινήν επί κακουργήματι, κλοπή, υπεξαιρέσει, απάτη, εκβιάσει, πλαστογραφία απιστία δικηγόρου, δωροδοκία, καταπιέσει, απιστία περί την υπηρεσίαν, παραβάσει καθήκοντος, εγκλήματι κατά των ηθών, συκοφαντική δυσφημήσει, ως και επί κατοχή ή εμπορία ή χρήσει ναρκωτικών. Προκειμένου περί Νομικού Προσώπου και εταιρείας εφ` όσον δεν αντικαθίσταται ο ως άνω εκπρόσωπος.
δ) Εαν δεν ετηρήθησαν αι προϋποθέσεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 7 τον παρόντος, και
ε) εάν επιβληθή ή πειθαρχική ποινή της οριστικής άρσεως αδείας ιδρύσεως και λειτουργίας της Σχολής.
2. Εις τας ανωτέρω περιπτώσεις πλην των γ` και ε`, δεν δύναται να χορηγηθή άδεια επανιδρύσεως και επαναλειτουργίας, προ της παρελεύσεως δύο πλήρων σχολικών ετών από της ανακλήσεως της αδείας.
3. Δύναται Σχολή να διακόψη την λειτουργίαν της, μέχρι δύο πλήρων συνεχών διδακτικών ετών, διά λόγους ανωτέρας βίας, δι` αποφάσεως του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών, εκδιδομένης μετά σύμφωνον γνώμην της εν άρθρω 25 του παρόντος Επιτροπής.
4. Σπουδασταί Σχολής, της οποίας η άδεια ανεκλήθη, δικαιούνται να εγγραφούν εις ετέραν Σχολήν και εις το αυτό έτος σπουδών, μετ` έγκρισιν της αρμοδίας Υπηρεσίας τον Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών, ανεξαρτήτως ημερομηνίας, καθ` ην έπαυσεν ή Σχολή να λειτουργή.
Άρθρον 9
Επωνυμία-Προσωνυμία.
1. Εκάστη Σχολή οφείλει να έχη ιδίαν επωνυμίαν εις την ελληνικήν γλώσσαν.
2. Εν τη επωνυμία απαιτείται να αναγράφωνται αι λέξεις:
α) “ΑΝΩΤΕΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ” και
β) Το είδος της Σχολής.
3. Η Σχολή εκτός της επωνυμίας δύναται να έχη και ιδίαν προσωνυμίαν εις την ελληνικήν γλώσσαν, ανταποκρινομένην εις το είδος της Σχολής ή τον επιδιωκόμενον υπ` αυτής σκοπόν.
4. Η αυτή προσωνυμία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήται υπό ετέρας Σχολής.
Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.1 Άρθρο 347 ΝΟΜΟΣ 4512/2018 και ισχύει από 17/1/2018
5. Απαγορεύεται ή χρησιμοποίησις εις την επωνυμίαν ή την προσωνυμίαν των λέξεων ” Ακαδημία”, “`Ανωτάτη”, ” Ελληνική”, “Εθνική” ή άλλων συναφών παραπλανητικών λέξεων.
6. Αι ιδρυθησόμεναι Σχολαί οφείλουν να αναγράφουν εις την ανηρτημένην υπ` αυτών πινακίδα, εις την χρησιμοποιουμένην υπ` αυτών σφραγίδα, ως και εις πάντα τα υπ` αυτών εκδιδόμενα έγγραφα, την πλήρη επωνυμίαν και προσωνυμίαν αυτών ως αύται αναγράφονται εις την άδειαν ιδρύσεως και λειτουργίας.
Άρθρον 10
Καθήκοντα-Υποχρεώσεις και δικαιώματα ιδιοκτήτου
1. Οι ιδιοκτήται των Σχολών ευθύνονται δια πάσαν πράξιν ή παράλειψιν εκ της οποίας δυσχεραίνεται η αρτία, ομαλή και κατά νόμον λειτουργία της Σχολής.
2. Οι αναφερόμενοι εις τον παρόντα νόμον εκπρόσωποι έχουν τα καθήκοντα, τας ευθύνας και τας υποχρεώσεις τας προβλεπομένας διά τους ιδιοκτήτας.
3. Εις περίπτωσιν μεταβιβάσεως της Σχολής εις έτερον πρόσωπον, το αρχείον αυτής περιέρχεται εις τον νέον ιδιοκτήτην.
4. Εις περίπτωσιν ανακλήσεως της αδείας ιδρύσεως και λειτουργίας της Σχολής, το αρχείον παραδίδεται, φροντίδι του ιδιοκτήτου, εις την αρμοδίαν Διεύθυνσιν του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών.
5. Οι ιδιοκτήται δύνανται να ορίζωνται και Διευθυνταί της Σχολής των ή να διδάσκουν το μάθημα της ειδικότητός των, εφ όσον κέκτηνται τα νόμιμα προσόντα.
Άρθρον 11
Οργάνωσις-Λειτουργία.
1. Εκάστη Σχολή δέον να έχη αριθμόν σπουδα- στών ανάλογον προς τας αιθούσας και τα εποπτικά μέσα διδασκαλίας.
2. Ο αριθμός των σπουδαστών εκάστης τάξεως ορίζεται εις 30, κατ` ανώτατον όριον.
3. Διά Προεδρικών Διαταγμάτων, εκδιδομένων προτάσει των Υπουργών Πολιτισμού και Επιστημών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά σύμφωνον γνώμην της εν άρθρω 25 του παρόντος νόμου Επιτροπής, εγκρίνεται ο γενικός κανονισμός λειτουργίας εκάστης κατηγορίας Σχολών Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως, διά του οποίου ρυθμίζονται θέματα αφορώντα εις:
α) Την έναρξιν και λήξιν του σχολικού και διδακτικού έτους.
β) Τα διδασκόμενα μαθήματα και τας πρακτικάς και εργαστηριακάς ασκήσεις.
γ) Τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα διδασκαλίας των μαθημάτων.
δ) Την διδακτέαν ύλην.
ε) Τας εγγραφάς, μετεγγραφάς των σπουδαστών, την φοίτησιν, τας απουσίας, τας πάσης φύσεως εξετάσεις και τον χρόνον διενεργείας αυτών.
στ) Τον τύπον των τίτλων και των εκδιδομένων πιστοποιητικών σπουδών.
ζ) Την βαθμολογίαν και τον χαρακτηρισμόν της επιδόσεως και διαγωγής των σπουδαστών.
η) Τας προυποθέσεις παρακολουθήσεως των μαθημάτων υπό τυφλών σπουδαστών.
θ) Τας ημέρας αργίας, τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των σπουδαστών, τα πειθαρχικά παραπτώματα αυτών.
ι) Τα τηρούμενα, παρ` εκάστη Σχολή, βιβλία αρχεία, ως και παν συναφές θέμα.
4. Εκάστη Σχολή καταρτίζει και ίδιον εσωτερικόν κανονισμόν, διέποντα τα της εσωτερικής αυτής λειτουργίας, όστις εγκρίνεται δι` αποφάσεως του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών, μετά γνώμην της ενάρθρω 25 Επιτροπής.
5. Ο Εσωτερικός Κανονισμός αναφέρεται ιδίως εις Διοικητικά θέματα, ως και εις τας σχέσεις της Σχολής προς το προσωπικόν, την διαχείρισιν και τας οικονομικάς επιβαρύνσεις των σπουδαστών.
Άρθρον 12
Φοίτησις-Προσόντα εγγραφής.
1. Η φοίτησις εις τας Ανωτέρας Σχολάς Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως είναι δι` εν έκαστον των Τμημάτων αυτών, τριετούς διαρκείας.
2. Εις το πρώτον έτος σπουδών εγγράφονται, κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων, οι έχοντες απολυτήριον Λυκείου του Ν. 309/1976 ή απολυτήριον εξαταξίου Γυμνασίου ή άλλης ισοτίμου Σχολής ημεδαπής ή αλλοδαπής.
3. Κατ` εξαίρεσιν, εις τας Σχολάς Δραματικής Τέχνης και το Τμήμα Χορευτών των Σχολών Χορού, εγγράφονται σπουδασταί μη κεκτημένοι τον ως άνω τίτλον, όλως προικισμένοι εις την Δραματικήν και την Τέχνην του Χορού, κατόπιν αποφάσεων ειδικών, κατά περίπτωσιν, Επιτροπών, συγκροτουμένων δι` αποφάσεως του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών.
4. Εις τας Σχολάς του παρόντος νόμου δύνανται να εγγραφούν, κατόπιν εξετάσεων, και αλλοδαποί, εφ` όσον κέκτηνται αντίστοιχα προς τα εν παραγρ. 2 του παρόντος άρθρου απαιτούμενα προσόντα εγγραφής και γνωρίζουν την ελληνικήν γλώσσαν εις βαθμόν επιτρέποντα την απρόσκοπτον εκπαίδευσιν αυτών.
Άρθρον 13
Τίτλοι Σπουδών.
1. Εις τους ευδοκίμως αποφοιτούντας σπουδαστάς χορηγούνται υπό των Σχολών Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως οι κάτωθι τίτλοι:
α) Διπλώματα εις τους σπουδαστάς απάντων των Τμημάτων.
β) Πτυχία εις τους σπουδαστάς της παρ. 3 του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.
2. Τα πτυχία είναι ισότιμα των διπλωμάτων της αυτής ειδικεύσεως, μόνον ως προς τα δικαιώματα διδασκαλίας και εκτελέσεως.
3. Εν ουδεμιά περιπτώσει επιτρέπεται ή μη χορήγησις παρά της Σχολής τίτλου σπουδών εις τους δικαιουμένους τούτου. Εις περίπτωσιν αρνήσεως του ιδιοκτήτου και του Διευθυντού Σχολής να χορηγήσουν τον τίτλον σπουδών, η αρμοδία υπηρεσία του Υπουρ- γείου Πολιτισμού και Επιστημών, πέραν της ασκήσεως πειθαρχικής κατ` αυτών διώξεως, χορηγεί έγγραφον βεβαίωσιν περί της μαθητικής καταστάσεως του σπουδαστού, ήτις επέχει θέσιν τίτλου σπουδών, ο τύπος της οποίας καθορίζεται δι` Υπουργικής αποφάσεως.
4. Εις τους ευδοκίμως αποφοιτούντας εκ των Σχολών αλλοδαπούς, απονέμονται οι αυτοί τίτλοι σπουδών προς τους χορηγουμένονς, εις τους ελληνικής υπηκοότητος σπουδαστάς.
5. Διπλωματούχοι Σχολών Δραματικής Τέχνης δύνανται να εισάγωνται εις ιδρυθησόμενα Τμήματα ή Σχολάς θεατρολογίας εις τας Φιλοσοφικάς Σχολάς των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και υπό προϋποθέσεις και ποσοστόν οριζόμενον διά Προεδρικών Διαταγμάτων, εκδιδομένων προτάσει των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Επιστημών.
6. Οι Πτυχιούχοι Τμημάτων ή Σχολών Θεατρολογίας δύνανται να διδάσκουν μαθήματα της ειδικότητός των εις τα Σχολεία Μέσης Εκπαιδεύσεως.
Άρθρον 14
Εξετάσεις.
1. Αι εξετάσεις διακρίνονται εις εισαγωγικάς, κατατακτηρίους, προαγωγικάς, επαναληπτικάς διπλωματικάς και πτυχιακάς.
α) Αι εισαγωγικαί εξετάσεις σκοπούν εις την διακρίβωσιν των απαιτουμένων προυποθέσεων των υποψηφίων σπουδαστών διά την εγγραφήν των εις τας Σχολάς.
β) Αι κατατακτήριοι εξετάσεις σκοπούν εις την διακρίβωσιν των απαιτουμένων γνώσεων των υποψηφίων σπουδαστών, των προερχομένων εκ Σχολών της αλλοδαπής, διά την εγγραφήν των εις αντίστοιχον έτος σπουδών.
γ) Αι προαγωγικαί εξετάσεις σκοπούν εις την διαπίστωσιν των απαιτουμένων γνώσεων δια την προαγωγήν του σπουδαστού εκ της μίας εις την επομένην τάξιν.
δ) Αι επαναληπτικαί εξετάσεις σκοπούν εις την διαπίστωσιν των απαιτουμένων γνώσεων διά την προαγωγήν εις την επομένην τάξιν ή λήψιν διπλώματος ή πτυχίου σπουδαστών, μη επιτυχόντων κατά την προηγούμενην προαγωγικήν ή διπλωματικήν ή πτυχιακήν εξέτασιν αυτών.
ε) Αι διπλωματικαί ή πτυχιακαί εξετάσεις σκοπούν εις την διαπίστωσιν των απαιτουμένων γνώσεων διά την χορήγησιν διπλώματος ή πτυχίου εις τους σπουδαστάς.
2. Αι προαγωγικαι εξετάσεις και επαναληπτικαί αυτών διενεργούνται υπό των Σχολών.
3. Αι εισαγωγικαί και κατατακτήριοι εξετάσεις διεξάγονται ενώπιον Επιτροπών αποτελουμένων εκ προσώπων εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας περί τα εξεταζόμενα μαθήματα.
Εις τας εν λόγω επιτροπάς μετέχει, άνευ δικαιώματος βαθμολογήσεως, εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών, Χρέη Γραμματέως εκτελεί υπάλληλος του αυτού Υπουργείου.
Απαντες οι ανωτέρω διορίζονται δι` αποφάσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών.
4. Αι διπλωματικαί ή πτυχιακαί εξετάσεις και αι επαναληπτικαί αυτών διενεργούνται, κατ` αρχήν, υπό των Σχολών, δι` άπαντα τα διδασκόμενα εις το Γ` έτος αυτών μαθήματα.
Οι επιτυχόντες εις την ως άνω εξέτασιν σπουδασταί εξετάζονται διά την απόκτησιν διπλώματος ή πτυχίου καί υπό των εν παραγράφω 3 προβλεπομένων Επιτροπών μόνον εις τα κύρια μαθήματα.
Οι αποτύχοντες στις διενεργούμενες από τις Σχολές και Επιτροπές εξετάσεις τριτοετείς σπουδαστές δεν επαναλαμβάνουν τα μαθήματα της τάξεως τους αλλά παραπέμπονται στην επόμενη εξεταστική περίοδο και εξετάζονται μόνο στα μαθήματα στα οποία απέτυχαν.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 13 του Ν. 1348/1983, ΦΕΚ Α 47.
Άρθρον 15
Διδακτικόν Προσωπικόν. Καθήκοντα – Υποχρεώσεις Διευθυντού. Περιορισμοί Διευθυντού και Καθηγητών.
1. Το διδακτικόν προσωπικόν εκάστης Σχολής Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως αποτελείται εκ του Διευθυντού Σπουδών και των καθηγητών.
2. Η σύνθεσις και ο αριθμός των Καθηγητών καθορίζεται υπό του Ιδιοκτήτου εκάστης Σχολής ή του εκπροσώπου του νομικού προσώπου και του Διευθυντού Σπουδών αυτής, αναλόγως πρός το αναλυτικόν και ωρολόγιον πρόγραμμα των διδασκομένων μαθημάτων.
3. Ο Διευθυντής Σπουδών είναι υπεύθυνος διά την ομαλήν και απρόσκοπτον λειτουργίαν της Σχολής, εν τω πλαισίω των κειμένων διατάξεων, μεριμνά διά την αρτίαν οργάνωσιν της εκπαιδεύσεως, προίσταται των καθηγητών της Σχολής και ασκεί πειθαρχικά καθήκοντα επί των σπουδαστών αυτής.
4. Τον Διευθυντήν Σπουδών, απόντα ή κωλυόμενον, αναπληροί καθηγητής, οριζόμενος υπό του ιδιοκτήτου ή προκειμένου περί Νομικού Προσώπου υπό του εκπροσώπου αυτού. Η αναπλήρωσις εγκρίνεται υπό του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών.
5. Εις εξαιρετικάς περιπτώσεις και κατόπιν πλήρους και ητιολογημένης προτάσεως της Σχολής, ο Υπουργός Πολιτισμού και Επιστημών δύναται να εγκρίνη την προσωρινήν και μέχρι λήξεως του σχολικού έτους ανάθεσιν καθηκόντων Διευθυντού Σπουδών εις τινα των καθηγητών της Σχολής.
6. Εις περίπτωσιν καθ` ην σπουδαστής διακόψη, δι` οιανδήποτε αιτίαν, την εις την Σχολήν φοιτησίν του, ο Διευθυντής Σπουδών υποχρεούται να γνωστοποιήση τούτο, πάραυτα, εις πάσαν αρχήν η οποία παρέχει διευκολύνσεις εις αυτόν.
7. Ο Διευθυντής υποβάλλει εις το Υπουργείον Πολιτισμού και Επιστημών πλήρες αντίγραφον μαθητολογίου, προς θεώρησιν, την επομένην της λήξεως των εγγραφών, εις το τέλος δε του διδακτικού έτους κατάλογον των προαχθέντων, απορριφθέντων και ανεξεταστέων σπουδαστών.
Άρθρον 16
Προσόντα Διευθυντού Σπουδών-Καθηγητών Πρόσληψις.
1. Ο Διευθυντής Σπουδών εκάστης Σχολής προσλαμβάνεται υπό του ιδιοκτήτου αυτής και προκειμένου περί νομικών προσώπων, υπό του Διοικητικού Συμβουλίου των, κατόπιν εγκρίσεως του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών, μετά γνώμην της εν άρθρω 25 Γνωμοδοτικής Επιτροπής. Εν ουδεμία περιπτώσει δύναται να λειτουργήση Σχολή άνευ προηγουμένης εκδόσεως της ανωτέρω εκδόσεως αποφάσεως.
2. Ο Διευθυντής Σπουδών δέον όπως είναι :
α) Των Σχολών Δραματικής Τέχνης:
1) Πτυχιούχος Ανωτάτης Σχολής ημεδαπής ή αλλοδαπής, ειδικότητος θεατρολογίας ή
2) Πτυχιούχος ή Διπλωματούχος ανεγνωρισμένης ημεδαπής ή αλλοδαπής Δραματικής Σχολής, με δεκαετή ευδόκιμον προϋπηρσίαν εις το θέατρον ή εις Δραματικήν Σχολήν ως καθηγητής και διοικητικάς ικανότητας.
β) Των Σχολών Χορού: Πτυχιούχος ή Διπλωματούχος καθηγητής Χορού, ανεγνωρίσμένης ημεδαπής ή αλλοδαπής Σχολής Χορού, με αποδεδειγμένα ανώτερα προσόντα καλλιτεχνικής επιδόσεως, με δεκαετή προϋπηρεσίαν ως Διευθυντής ή Καθηγητής Σχολής Χορού και διοικητικάς ικανότητας.
γ) Των Σχολών Κινηματογραφίας-Τηλεοράσεως:
1) Πτυχιούχος Ανωτάτης Σχολής της ημεδαπής ή ανεγνωρισμένης ισοτίμου Σχολής της αλλοδαπής, έχων δίπλωμα ή πτυχίον μιας των ειδικοτήτων των καθοριζομένων διά της παρ. 1 περ. γ` του άρθρου 3 του παρόντος νόμου ή τριετή, τουλάχιστον, ευδόκιμον άσκησιν του επαγγέλματος μιας των ειδικοτήτων της ως άνω παραγράφου του άρθρου 3, ή 2) Πτυχιούχος ανεγνωρισμένης Ανωτάτης Σχολής της αλλοδαπής, ειδικότητος Κινηματογράφου-Τηλεοράσεως.
3. Ο Διευθυντής Σπουδών δύναται να διδάσκη το μάθημα της ειδικότητός τον.
4. Ο Διευθυντής δέον να κατοική εις απόστασιν ούχι ανωτέραν των σαράντα χιλιομέτρων, από του τόπου ένθα λειτουργεί ή Σχολή και δεν δύναται να είναι συγχρόνως Διευθυντής εις ετέραν Σχολήν.
Σημ.: όπως η παρ.4 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.ια΄ Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
5. Διά Προεδρικών Διαταγμάτων, εκδιδομένων προτάσει των Υπουργών Πολιτισμού και Επιστημών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθορίζονται τα προσόντα και τα υποβαλλόμενα διά την πρόσληψιν του λοιπού διδακτίκου προσωπικού δικαιολογητικά.
6. Η πρόσληψις των Καθηγητών διενεργείται υπό του ιδιοκτήτου της Σχολής, μετά γνώμην του Διευθυντού Σπουδών αυτής, δι` εν τουλάχιστον σχολικόν έτος και εγκρίνεται υπό του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών.
7. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά διά την πρόσληψιν του ανωτέρω διδακτικού προσωπικού υποβάλλονται εις το Υπουργείον Πολιτισμού και Επιστημών το αργότερον τριάντα ημέρας προ της ενάρξεως του διδακτικού έτους.
8. Το διδακτικόν προσωπικόν δεν διορίζεται η έκπιπτει αυτοδικαίως της υπηρεσίας, εάν κατεδικάσθη δι` αμετακλήτου αποφάσεως εις ποινήν συνεπαγομένην έκπτωσιν διά τους δημοσίους υπαλλήλους.
9. Κενουμένης θέσεως διδακτικού προσωπικού, κατά την διάρκειαν του διδακτικού έτους, δι` οιονδήποτε λόγον, ο ιδιοκτήτης της Σχολής οφείλει όπως, εντός 20ημέρου, προτείνη εις το Υπουργείον Πολιτισμού και Επιστημών την πρόσληψιν αντικαταστάτου.
Άρθρον 17
Οριον ηλικίας.
Αι εκάστοτε ισχύουσαι διατάξεις περί ορίου ηλικίας των Διευθυντών των Ανωτέρων Ιδιωτικών Σχολών, των υπαγομένων εις την εποπτείαν και τον έλεγχον του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, εφαρμόζονται και επί των Διευθυντών των Ανωτέρων Σχολών Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως.
Άρθρον 18
Είδη παραβάσεων.
1. Πάσα, δι` υπαιτίου πράξεως ή παραλείψεως δυναμένης να καταλογισθή, παράβασις των διατάξεων του παρόντος νόμου και των εις εκτέλεσιν αυτού εκδιδομένων κανονιστικών πράξεων, εκ μέρους των ιδιοκτητών Σχολών, των Διευθυντών και των Καθηγητών, εκάστου εις τον τομέα αρμοδιότητος του, αποτελεί πειθαρχικόν αδίκημα τιμωρούμενον, διά των εν τω άρθρω 19 προβλεπομένων ποινών.
2. Μεταξύ των παραβάσεων καταλέγονται ιδία:
α) Λειτουργία ιδιωτικής Σχολής άνευ αδείας.
β) Μη συμμόρφωσις της Σχολής προς τας εγγράφους οδηγίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών εν σχέσει προς την εκπλήρωσιν των νομίμων υποχρεώσεών της.
γ) Μη παράδοσις αρχείου.
δ) Μη εμπρόθεσμος συμπλήρωσις κενών θέσεων Διευθυντού και Καθηγητών.
ε) Εκπρόθεσμος υποβολή των δικαιολογητικών προσλήψεως διδακτικού προσωπικού, μαθητολογίου και καταλόγον των προαχθέντων, απορριφθέντων και ανεξεταστέων σπουδαστών.
στ) Παράνομος έκδοσις ή μη χορήγησις τίτλου σπουδών.
ζ) Παρεμπόδισις ασκήσεως ελέγχου υπό της εποπτευούσης αρχής.
η) Αδικαιολόγητος απουσία του Διευθυντού και των Καθηγητών της Σχολής, κατά τας ώρας λειτουργίας αυτής.
θ) Παρέκκλισις εκ του προγράμματος διδασκαλίας.
ι) Παράβασις διατάξεων περί επωνυμίας, προσωνυμίας, διαφημίσεως και γνωστοποιήσεως.
ια) Παράβασις των, κατά νόμον, στεγαστικών προυποθέσεων των εποπτικών μέσων διδασκαλίας και εξοπλισμού εν γένει.
ιβ) Απασχόλησις διδακτικού προσωπικού άνευ νομίμου προσλήψεως.
ιγ) Παράβασις διατάξεων περί διδάκτρων.
ιδ) Μη τήρησις του Αρχείου – Βιβλίων.
ιε) Παράβασις επιτρεπομένου ορίου σπουδαστών, κατά τάξιν.
ιστ) Παράβασις των διατάξεων των παρ. 6 και 7 του άρθρου 15 του παρόντος.
ιζ) Παράβασις της διατάξεως της παρ. 4 του άρθρου 16 του παρόντος.
ιη) Μη υποβολή εις την αρμοδίαν Διεύθυνσιν του Υπουργείου Πολιτισμον και Επιστημών των διπλωμάτων και πτυχίων, εντός μηνός από της ανακοινώσεως των αποτελεσμάτων των διπλωματικών και πτυχιακών εξετάσεων, προς επικύρωσιν.
ιθ) Μη υποβολή αιτουμένων, υπό του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών, υπηρεσιακών στοιχείων και δικαιολογητικών.
Άρθρον 19
Πειθαρχικαί και Διοικητικαί κυρώσεις.
1. Πειθαρχικαί κυρώσεις διά τους ιδιοκτήτας Σχολών:
α) Εγγραφος επίπληξις.
β) Πρόστιμον μέχρι ποσού 100.000 δραχμών.
γ) Προσωρινή άρσις αδείας ιδρύσεως και λειτουργίας της Σχολής. δ) Οριστική άρσις αδείας ιδρύσεως και λειτουργίας της Σχολής.
2. Πειθαρχικαί κυρώσεις διά τους Διευθυντάς και Καθηγητάς:
α) Εγγραφος επίπληξις.
β) Πρόστιμον μέχρι 50.000 δραχμών.
γ) Προσωρινή στέρησις του δικαιώματος διευθύνειν και διδάσκειν.
δ) Οριστική στέρησις του δικαιώματος διευθύνειν χαι διδάσκειν.
3. Αι ως άνω κυρώσεις καταγιγνώσκονται δι` αποφάσεως του Υπουργού Πολιτισμου και Επιστημών, κατόπιν συμφώνον γνώμης της εν άρθρω 25 Επιτροπής.
4. Τα επιβαλλόμενα πρόστιμα εισπράττονται ως εσόδα του Δημοσίου, κατά τας διατάξεις περί εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων.
5. Ανεξαρτήτως των υπό του παρόντος άρθρου προβλεπομένων κυρώσεων, ή άνευ αδείας λειτουργία Σχολής συνεπάγεται την άμεσον διακοπήν της λειτουργίας αυτής, πραγματοποιουμένην υπό της κατά τόπον αστυνομικής αρχής, κατόπιν εγγράφου του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών.
Αι παρανόμως χρησιμοποιούμεναι επιγραφαί αφαιρούνται αμέσως, μερίμνη της αρμοδίας κατά τόπον αστυνομικής αρχής, κατόπιν εγγράφου του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών. 6. Τα υπό στοιχείον ιστ της παραγράφου 2 του άρθρου 18 του παρόντος πειθαρχικά αδικήματα επισύρουν την άρσιν εγκρίσεως της προσλήψεως.
Άρθρον 20
Ποινικαί κυρώσεις.
1. Οι ιδρύοντες ή διατηρούντες ιδιωτικήν Σχολήν άνευ αδείας τιμωρούνται δια φυλακίσεως μεχρίς ενός έτους και διά χρηματικής ποινής τουλάχιστον 15.000 δραχμών.
2. Οι ιδιοκτήται ή οι Διευθυνταί Σπουδών οι οποίοι δεν παραδίδουν το αρχείον εις την αρμοδίαν Διεύθυνσιν του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών, εντός 20ημέρου από της κοινοποιήσεως της αποφάσεως περί άρσεως της αδείας, ή εξ οιασδήποτε άλλης αιτίας διακοπής λειτουργίας της Σχολής, τιμωρούνται δια φυλακίσεως μέχρις εξ μηνών και διά χρηματικής ποινής τουλάχιστον 10.000 δραχμών.
3. Οι χρησιμοποιούντες μη εγκεκριμένας επωνυμίας ή προσωνυμίας ιδιοκτήται ιδιωτικών Σχολών τιμωρούνται διά φυλακίσεως μέχρι τριών μηνών και διά χρηματικής ποινής.
4. Ο ιδιοκτήτης και ο Διευθυντής εις περίπτωσιν απασχολήσεως διδακτικού προσωπικού, άνευ νομίμου εγκρίσεως της προσλήψεως τιμωρούνται διά φυλακίσεως τουλάχιστον τριών μηνών.
5. Ο Διευθυντής εις περίπτωσιν μη γνωστοποιήσεως διακοπής σπουδών, περί ης το άρθρον 15 παρ. 6 τιμωρούνται διά φυλακίσεως, τουλάχιστον τριών μηνών.
6. Οι χορηγούντες τίτλον σπουδών, παρανόμως, τιμωρούνται διά φυλακίσεως, τουλάχιστον εξ μηνών.
7. Επί παραβάσεων τελεσθεισών υπό νομιμών προσώπων ή εταιρειών ευθύνονται οι νομίμως εκπροσωπούντες ταύτα.
8. Απαντα τα εν τω παρόντι άρθρω ποινικά αδικήματα διώκονται αυτεπαγγέλτως.
Άρθρον 21
Δίδακτρα.
1. Διά την ίδρυσιν – λειτουργίαν και μεταστέγασιν Σχολών καταβάλλονται παράβολα τα οποία καθορίζονται, ανά διετίαν, διά κοινών αποφάσεων των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Επιστημών.
2. Αύξησις των διδάκτρων κατά την διάρκειαν του διδακτικού έτους δεν επιτρέπεται.
3. Τα Δίδακτρα καταβάλλονται μόνον μηνιαίως.
Άρθρον 22
Επιθεώρησις.
Απασαί αι Σχολαί υπόκεινται εις επιθεώρησιν εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών.
Άρθρον 23
Ατέλειαι – Υποτροφίαι.
1. Αι ισχύουσαι εκάστοτε ατέλειαι διά μεταφοράν των σπουδαστών δι` αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως, ισχύουν και διά τους σπουδαστάς των Σχολών Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως.
2. Δι` αποφάσεως του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών, εκδιδομένης κατόπιν γνώμης της εν άρθρω 25 Επιτροπής, είναι δυνατόν να χορηγούνται κατ` ενός υποτροφίαι, προς κάλυψιν διδάκτρων και ενίσχυσιν αριστούχων σπουδαστών, διά το δεύτερον και τρίτον έτος σπουδών. Ο αριθμός των χορηγουμένων υποτροφιών, ως και αι λεπτομέρειαι χορηγήσεως αυτών, καθορίζονται διά της αυτής υπουργικής αποφάσεως.
3. Οι Διευθννταί προτείνουν προς επιλογήν εις το Υπουργείον πολιτισμού και Επιστημών, κατά μήνα Οκτώβριον, σπουδαστάς, οι οποίοι δύνανται να τύχουν της κατά την παρ. 2 υποτροφίας.
4. Αι καλύτεραι επί διπλώματι εργασίαι των σπουδαστών των Σχολών Κινηματογραφίας – Τηλεοράσεως δι` αποφάσεως του Υπουργού Πολιτισμού και επιστημών, προτάσει της αρμοδίας εξεταστικής επιτροπής. Διά της αυτής αποφάσεως καθορίζεται ο αριθμός των βραβευομένων εργασιών και το ύψος του χρηματικού ποσού των βραβείων.
Δι` αποφάσεως του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών είναι δυνατόν να παρέχεται δωρεάν ή με δασμολογική ατέλεια ή πρώτη ύλη (παρθένο φιλμ) διά την επί διπλώματι εργασίαν των σπουδαστών.
5. Εις τον ετήσιον προϋπολογισμόν του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών εγγράφεται, υπό ειδικόν κωδικόν αριθμόν και φορέα, πίστωσις διά την αντιμετώπισιν των εκ της εφαρμογής του παρόντος δαπανών.
Άρθρον 24
Επιχορηγήσεις – Δάνεια.
1. Δι` αποφάσεως του Υπουργού Πολιτισμού και επιστημών, εκδιδομένης κατόπιν γνώμης της εν άρθρω 25 Γνωμοδοτικής Επιτροπής, δύνεται να χορηγηθή οικονομική ενίσχυσις προς Σχολάς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρος Θεάτρου, Χορού, Κινηματογραφία και τηλεοράσεως, αι οποίαι ανταποκρίνονται πλήρως προς τους σκοπούς λειτουργίας των και παρέχουν εχέγγυα αρτίας μορφώσεως των σπουδαστών.
2. Αι επιχορηγούμεναι Σχολαί υπόκεινται εις τον οικονομικόν έλεγχον του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών.
3. Εις τον προϋπολογισμόν του Υπουργείου Πολιτισμού καί Επιστημών εγγράφεται, υπό ειδικόν φορέα και κωδικόν αριθμόν, πίστωσις διά την ενίσχυσιν των εν λόγω Σχολών.
4. Διά την εγκατάστασιν και τον άρτιον εξοπλισμόν των Σχολών Δραματιχής Τέχνης, Χορού, Κινηματογραφίας – Τηλεοράσεως, προς αποτελεσματικήν εκπαίδευσιν των σπουδαστών των, αι Σχολαί αύται δανειοδοτούνται υπό πιστωτικών οργανισμών με προϋποθέσεις και όρους καθοριζομένους υπό της Νομισματικής Επιτροπής.
Άρθρον 25
Γνωμοδοτική Επιτροπή.
1. Δι` αποφάσεως του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών συγκροτείται δι` εκάστην κατηγορίαν Σχολών πενταμελής Γνωμοδοτική Επιτροπή, διετούς θητείας, εις την οποίαν μετέχουν:
α) Εις (1) Ακαδημαϊκός της τάξεως Γραμμάτων και Τεχνών ή τακτικός ή ομότιμος Καθηγητής Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, ως Πρόεδρος.
β) Εις (1) ανώτατος ή ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών και
γ) Τρία (3) πρόσωπα εγνωσμένου κύρους περί τα καλλιτεχνικά, εκ των οποίων ο εις υποδεικνυόμενος υπό του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.
Χρέη Γραμματέως εκτελεί υπάλληλος της αρμοδίας Διενθύνσεως του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών.
Διά της αυτής αποφάσεως ορίζονται και τα αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής τα οποία δέον όπως έχουν την αυτήν ειδικότητα με τα τακτικά μέλη και ο αναπληρωτής γραμματέως.
2. Η Επιτροπή ευρίσκεται εν απαρτία παρόντων τεσσάρων (4) εκ των μελών αυτής, αποφασίζει δε δι` απλής πλειοψηφίας, και εις περίπτωσιν ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.
3. Εις την Επιτροπήν μετέχει μετά δικαιώματος ψήφου και ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους παρά τω Υπουργείω Πολιτισμού και Επιστημών, εφ` όσον αύτη γνωμοδοτεί επί θεμάτων αφορώντων εις την επιβολήν πειθαρχικών κυρώσεων.
4. Η Επιτροπή δύναται να προσκαλή εις τας συνεδριάσεως τη, άνευ ψήφου οιονδήποτε πρόσωπον κατάλληλον, κατά την κρίσιν της, επί τελείως ειδικών θεμάτων.
5. Εργον της Επιτροπής είναι:
α) Ο έλεγχος των εκ του εξωτερικού πιστοποιητικών σπουδών, των παρεχόντων δικαίωμα εγγραφής εις τας Σχολάς Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως.
β) Ο έλεγχος των υποβαλλομένων τίτλων σπουδών και λοιπών δικαιολογητικών διά την έγκρισιν της προσλήψεως διδακτικού προσωπικού.
γ) Η γνωμοδότησις διά την διακοπήν λειτουργίας των Σχολών περί ης το άρθρο 8 παρ. 3.
δ) Η γνωμοδότησις επί θεμάτων αφορώντων εις την επιβολήν κυρώσεων περί ων το άρθρον 19 παρ. 1 και 2. ε) Η γνωμοδότησις διά την έκδοσιν του γενικού κανονισμού περί ου το άρθρον 11 παρ. 3.
στ) Η γνωμοδότησις διά την έκδοσιν του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας των Σχολών περί ης το άρθρον 11 παρ. 4 και 5.
ζ) Η γνωμοδότησις διά την χορήγησιν οικονομικής ενισχύσεως προς τας Σχολάς περί ης το Άρθρον 24 παρ. 1.
η) Η γνωμοδότησις επί θεμάτων αφορώντων εις την χορήγησιν υποτροφιών και ενισχύσεως προς τους σπουδαστάς περί ων το άρθρον 23 παρ. 2 και
θ) Η γνωμοδότησις επί παντός ζητήματος αφορώντος εις την εφαρμογήν του παρόντος νόμου, το οποίον ήθελε παραπεφθή υπό του Υπουργού Πολιτισμού και επιστημών ή του υπ` αυτού εξουσιοδοτουμένου οργάνου.
Άρθρον 26
Εξουσιοδοτήσεις.
1. Διά Προεδρικών Διαταγμάτων, εκδιδομένων προτάσει των Υπουργών Προεδρίας Κυβερνήσεως, Πολιτισμού και Επιστημών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά γνώμην των αρμοδίων Διοικητικών Συμβουλίων κατατάσσονται εις την ανωτέραν βαθμίδα εκπαιδεύσεως, αι λειτουργούσαι ως ν.π.δ.δ. ή ως Υπηρεσίαι ν.π.δ.δ.
α) Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
β) Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και
γ) Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης.
Διά των αυτών Διαταγμάτων τροποποιούνται οι οργανισμοί λειτουργίας των Σχολών τούτων και ρυθμίζονται τα υπό των άρθρων 3, 11 έως 17 και 23 του παρόντος νόμου οριζόμενα θέματα, προκειμένου δε περί της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης ρυθμίζονται και θέματα αφορώντα εις την οργάνωσιν, την λειτουργίαν και το προσωπικόν αυτής.
Άρθρον 27
Μεταβατικαί Διατάξεις.
1. Αι κατά την έναρξιν της ισχύος του παρόντος λειτουργούσαι Ιδιωτικαί Σχολαί Δραματικαί, Χορού και Κινηματογράφου συνεχίζουν να δέχωνται προς εγγραφήν εις την Α` τάξιν αυτών σπουδαστάς, μέχρι και του σχολικού έτους 1981-1982. Η λειτουργία των Σχολών τούτων παύει το βραδύτερον κατά την λήξιν του σχολικού έτους 1982- 1983, αι δε άδειαί των παύουν αυτοδικαίως ισχύουσαι.
2. Εις τους αποφοίτους των εν παρ. 1 τον παρόντος άρθρου Σχολών χορηγούνται τίτλοι κατά τας, μέχρι της ισχύος του παρόντος, κειμένας διατάξεις.
3. Από του επομένου, της δημοσιεύσεως του παρόντος σχολικού έτους, οι φοιτούντες εις τας ως άνω αναφερομένας Σχολάς δύνανται να κατατάσσωνται, κατόπιν κατατακτηρίων εξετάσεων, ενώπιον ειδικών επιτροπών, συγκροτουμένων, δι` αποφάσεως του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών, εις αντίστοιχα έτη των ιδρυθησομένων, δυνάμει των διατάξεων του παρόντος, Σχολών.
4. Κατά την διάρκειαν των ως άνω προθεσμιών, εξακολουθούν εφαρμοζόμεναι αι σχετικαί διατάξεις αι αφορώσαι εις την ίδρυσιν και λειτουργίαν των Σχολών Καλλιτεχνικής εκπαιδεύσεως και αι κατ` εξουδιοδότησιν τούτων εκδοθείσαι Υπουργικαί Αποφάσεις.
5. Διά την ισοτιμίαν των απονεμηθέντων υπό των Κρατικών και ανεγνωρισμένων Ιδιωτικών Σχολών Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως, μέχρι της δημοσιεύσεως τον παρόντος νόμου, τίτλων σπουδών, προς τους απονεμηθησομένους δυνάμει των διατάξεων του παρόντος, τίτλους, αποφαίνεται το υπό του άρθρου 74 παρ. 1 τον νόμου 576/1977 Συμβούλιον Ισοτιμιών του ΚΑΤΕΕ Αθηνών.
6. Αι υπό του άρθρου 4 παρ. 2 και 5 του παρόντος προβλεπόμεναι προθεσμίαι υποβολής δικαιολογητικών και χορηγήσεως αδείας ιδρύσεως και λειτουργίας Σχολών, δύναται, επί εν έτος, από της ισχύος του παρόντος, να παρατείνωνται, δι` αποφάσεως του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών.
7. Ιδρυταί Σχολών Κινηματογραφίας Τηλεοράσεως λειτουργουσών κατά την δημοσίενσιν του παρόντος νόμου, μη κεκτημένοι των υπό του παρόντος προβλεπομένων τίτλων σπουδών, δύνανται εφ` όσον πληρούν τας λοιπάς προυποθέσεις να διατηρούν την άδειαν ιδρύσεως και λειτουργίας Σχολής.
Άρθρον 28
1. Δι` αποφάσεως τον Υπουργού πολιτισμού και Επιστημών, δύνανται να χορηγήται άδειαι ιδρύσεως και λειτουργίας ερασιτεχνών σχολών χορού.
2. Διά Προεδρικού Διατάγματος, εφ` άπαξ εκδιδομένου προτάσει των Υπουργών Προεδρίας Κυβερνήσεως και Πολιτισμού χαι Επιστημών, καθορισθήσονται τα προσόντα των ιδρυτών και του διδακτικού προσωπικού των σχολών αυτών, τα τμήματά των και τα των κτιριακών των εγκαταστάσεων.
Άρθρον 29
Εις έκαστον των προβλεπομένων υπό του άρθρου 1 του Β.Δ. 16/1966 “περί ιδρύσεως ιδιωτικών μουσικών ιδρυμάτων” μουσικών εκπαιδευτηρίων, δύναται να λειτουργή και Τμήμα Ωδικής, προστιθέμενον εις τα υπό του άρθρου 9 τον αυτού ως Β.Δ. προβλεπόμενα Τμήματα.
Αναγνωρίζεται ως νόμιμος η λειτουργία του Τμήματος Ωδικής των λειτουργούντων Ωδείων και Μουσικών Σχολών από της δημοσιεύσεως του Β.Δ. 16/1966 και μέχρι της εκδόσεως του παρόντος νόμου και θεωρούνται έγκυροι οι τίτλοι σπουδών του τμήματος αυτού, οι εκδοθέντες υπό των άνω μουσικών εκπαιδευτηρίων.
Άρθρον 30
Τελικαί και καταργούμεναι διατάξεις.
1. Δι` αποφάσεως του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών, εκδιδομένης, κατόπιν γνώμης της εν άρθρω 25 Επιτροπής και εν όψει των συγκεκριμένων αναγκών, δύναται να κηρύσσεται, δι` ωρισμένον χρονικόν διάστημα και κατά νομόν, ως κεκορεσμένος εις τομεύς και να μη εκδίδωνται άδειαι ιδρύσεως και λειτουργίας Σχολών του τομέως τούτου.
Σημ.: όπως η παρ.1 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.ι΄ Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
2. Εις τον Πρόεδρον, τα μέλη και τον Γραμματέα των προβλεπομένων υπό τον παρόντος νόμου Επιτροπών, καταβάλλεται αποζημίωσις συμμετοχής εις τας συνεδριάσεις των συμφώνως προς τας διατάξεις της παρ. 2 τον άρθρου 8 του Ν.Δ. 754/1978, ως και οδοιπορικά έξοδα και ημερησία εκτός έδρας αποζημίωσις εν περιπτώσει μετακινήσέως των εκτός έδρας, συμφώνως προς τας διατάξεις του Ν.Δ. 65/1973 (άρθρον 28).
3. Υπό την επιφύλαξιν της παραγράφου 4 του άρθρου 27 καταργούνται από της ισχύος του παρόντος το Ν.Δ. 1715/1942, “περί των εν τω κράτει Ιδιωτικών, Δραματικών και Μελοδραματικών Σχολών”, τα άρθρα 31 έως και 35 του Ν.Δ. 4208/1961 “περί μέτρων διά την ανάπτυξιν της Κινηματογραφίας εν Ελλάδι και άλλων τινών διατάξεων”, το Β.Δ. 394/ 1963, “περί εκτελέσεως του άρθρου 32 του Ν.Δ. 4208/1961”, και αι διατάξεις των άρθρων 250 έως και 257 του από 11.11.1957 Β. Δ/τος “περί κυρώσεως του εσωτερικού κανονισμού του Ωδείου θεσσαλονίκης”, αι αφορώσαι εις την Σχολήν Δραματικής τέχνης αυτού.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Β΄
Κρατικόν Βραβείον Θεατρικού Εργου.
Άρθρον 31
Σκοπός.
Διά την προαγωγήν της θεατρικής τέχνης και την διά της ηθικής και υλικής ενισχύσεως δημιουργίαν αμίλλης μεταξύ των Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων καθιερώνεται ετήσιος διαγωνισμός Κρατικού Βραβείου Θεατρικού Εργου.
Σημ.: όπως τα άρθρο 31 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.η΄ Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
Άρθρον 32
Προκήρυξις Διαγωνισμού.
Σημ.: όπως τα άρθρο 32 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.η΄ Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1. Ο διαγωνισμός του Κρατικού Βραβείου Θεατρικού Έργου προκηρύσσεται δι` αποφάσεως του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών, το βραδύτερον, μέχρι 30ης Απριλίου εκάστου έτους.
2. Διά της ως άνω αποφάσεως προκηρύσσονται τρία Κρατικά Βραβεία, ήτοι:
α) Κρατικόν Βραβείον συγγραφής θεατρικού έργου,
β) Κρατικόν Βραβείον διά νέους θεατρικούς συγγραφείς, και
γ) Κρατικόν Βραβείον συγγραφής πρωτοπαιχθέντος ελληνικού έργου
Άρθρον 33
Οροι Διαγωνισμού.
Ο διαγωνισμός τον Κρατικού Βραβείου Θεατρικού Εργου, διενεργείται υπό τους κάτωθι όρους :
1. Τα προς βράβευσιν έργα δύνανται να ανήκουν εις όλα τα είδη της Δραματικής Τέχνης. Τα έργα ταύτα δέον να μη έχουν εκδοθή, αναβιβασθή εις το θέατρον, ή την Τηλεόρασιν και να μη έχουν μεταδοθή από Ραδιοφώνου.
2. Εργον κριθέν, άπαξ, υπό της Επιτροπής ή άλλης Κρατικής Επιτροπής Θεατρικού Βραβείου δεν δύναται να υποβληθή προς κρίσιν.
3. Η προθεσμία υποβολής των προς κρίσιν έργων δεν δύναται να είναι μικροτέρα των δύο μηνών από της δημοσιεύσεως της προκηρύξεως, η δε κρίσις της Επιτροπής δεν δύναται να παραταθή πέραν τον τέλους Νοεμβρίου εκάστου έτους.
Μετά την κρίσιν της Επιτροπής τα υποβληθέντα έργα επιστρέφονται.
Σημ.: όπως τα άρθρο 33 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.η΄ Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
Άρθρον 34
Αναβίβασις βραβευθέντος έργου.
Σημ.: όπως τα άρθρο 34 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.η΄ Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1. Σημ.: όπως η παρ.1 αντικαταστάθηκε με την περ.στ`της παρ.4 του άρθρου 3 του Ν.2557/1997 (Α 271)
2. Ανά πενταετίαν απονέμεται Εθνικόν Βραβείον θεατρικής συγγραφής εις Ελληνα θεατρικόν συγγραφέα διά την συνολικήν προσφοράν του εις τον χώρον τον ελληνικού θεατρικού έργου.
3. Διά Προεδρικού Διατάγματος, εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών, θέλουν ρυθμίσθή οι όροι συμμετοχής, αι προϋποθέσεις και η επιτροπή κρίσεως, ως και πάσα άλλη λεπτομέρεια απονομής τον Κρατικού Βραβείου συγγραφής παιχθέντος ελληνικού έργου και τον Εθνικού Βραβείου θεατρικής συγγραφής.
Άρθρον 35
Χρηματικόν Βραβείον.
Σημ.: όπως τα άρθρο 35 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 50 περ.η΄ Ν.3905/2010,ΦΕΚ Α 219/23.12.2010.
1. Διά αποφάσεως του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών καθορίζονται τα βραβεία και τα χρηματικά έπαθλα αυτών, τα οποία καταβάλλονται εις τους συγγραφείς των έργων ή τους νομίμους κληρονόμους αυτών, εις περίπτωσιν επισυμβάντος κατά την διάρκειαν του διαγωνισμού θανάτου των.
2.Σημ.: όπως η παρ.2 καταργήθηκε με την περ.στ`της παρ.4 του άρθρου 3 του Ν.2557/1998 (Α 271)
3. Προς τον σκοπόν τούτον εγγράφεται, κατ` έτος, ειδική πίστωσις εις τον προϋπολογισμόν του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών.
Άρθρον 36
Τελικαί και καταργούμεναι διατάξεις.
1. Δι` αποφάσεων του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών καθορίζονται αι λεπτομέρειαι της προκηρύξεως και διεξαγωγής του διαγωνισμού Κρατικού Βραβείου Θεατρικού Εργου.
2. Καταργούνται αι διατάξεις των άρθρων 6, 7, 8, 9 και 10 του Β.Δ. 449/1963 “περί εκτελέσεως του άρθρου μόνου του Ν. 1438/1944 “περί αναγραφής εις τον προυπολογισμόν πιστώσεως προς ενίσχυσιν της καλλιτεχνικής και πνευματικής κινήσεως”.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Γ΄
Κατάργησις Αδείας Ασκήσεως Επαγγέλματος Ηθοποιού.
Άρθρον 37
1. Διά την άσκησιν του επαγγέλματος του Ηθοποιού δεν απαιτείται άδεια.
2. Το ιδρυθέν διά του ν. 5736 της 14/16 Φεβρ. 1933 “περί ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ηθοποιού και υφιστάμενον ν.π.δ.δ. υπό την επωνυμίαν ” Επιτροπή Αδείας Ασκήσεως Επαγγέλματος, Ηθοποιού” καταργείται.
3. Αι υφιστάμεναι εις την Επιτροπήν Ασκήσεως Αδείας Επαγγέλματος Ηθοποιού οργανικαί θεσείς:
α) επί βαθμοίς 10ω-4ω του κλάδου ΜΕ Ειδικών Γραμματέων και
β) επί βαθμοίς 12ω-7ω του Κλάδου ΣΕ Κλητήρων, μεταφέρονται μετά του υπηρετούντος εις αυτάς προσωπικού εις το Υπουργείον Πολιτισμού και Επιστημών και προστίθενται εις τους κλάδους ΜΕΙ Διοικητικού και ΣΕΙ Κλητήρων, αντιστοίχως.
Η σειρά αρχαιότητος των υπηρετούντων εις τας μεταφερομένας θέσεις υπαλλήλων εν σχέσει προς τους λοιπούς υπηρετούντας υπαλλήλους εις τους κλάδους ΜΕΙ Διοικητικού και ΣΕΙ Κλητήρων καθορίζεται, δι` αποφάσεως του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών, εκδιδομένης μετά σύμφωνον γνώμην του οικείου Υπηρεσιακον Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών, βάσει της ημερομηνίας, αφ` ης έκαστος απέκτησε τον κατεχόμενον βαθμόν.
4. Αι δαπάναι μισθοδοσίας του ανωτέρω προσωπικού βαρύνουν τον προϋπολογισμόν του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών.
5. Το Αχρείον, τα έπιπλα και ο παντός είδους εξοπλισμός της επιτροπής Αδείας Ασκήσεως Επαγγέλματος Ηθοποιού περιέρχονται εις το Υπουργείον Πολιτισμού και Επιστημών.
Άρθρον 38
Αι διατάξεις του κανονιστικού διατάγματος της 29 Σεπτεμβρίου/24 Οκτωβρίου 1941 “περί καθορισμού των όρων εργασίας και ρυθμίσεως εν γένει των συμβάσεων εργασίας μεταξύ Θεατρικών επιχειρηματιών και ηθοποιών”, ως αύται ετροποποιήθησαν μεταγενεστέρως, εξαιρέσει των διατάξεων των άρθρων 3 παράγραφοι 1, 2 και 3, 4 παράγραφος 2, 8 παράγραφος 7, 14 παράγραφος 4, 16 και 17 διατηρούνται εν ισχύι καθ` ο μέρος δεν αντιβαίνουν εις τας διατάξεις του παρόντος νόμου.
Άρθρον 39
Κατάργησις διατάξεων.
Καταργούνται αι κάτωθι διατάξεις :
1. Τον Ν. 5736 της 14/16 Φεβρουαρίου 1933 “περί Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ηθοποιού”.
2. Του Α.Ν. 329 της 5/10 Νοεμβρίου 1933 “περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του ν. 5736 “περί Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ηθοποιού” εξαιρέσει τον άρθρου 5.
3. Τον Ν. 1603 της 25 Φεβρουαρίου/28 Ιουλίου 1944 “περί συστάσεως Επιτροπής θεάτρου Θεσσαλονίκης”.
4. Του άρθρου 16 του Ν.Δ. 4013 της 23 Οκτωβρίου/2 Νοεμβρίου 1959 “περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως της διεπούσης του Οργανισμού του Εθνικού Θεάτρου και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Νομοθεσίας και άλλων τινών διατάξεων”.
5. Του Π.Δ. της 26/29 Οκτωβρίου 1934 “περί εκτελέσεως του άρθρου 9 του Ν. 5736/1933 “περί Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ηθοποιού”.
6. Του Ν.Δ. 1647 της 16 Ιουλίου/18 Αυγούστου 1942 “περί συμπληρώσεως διατάξεων του Ν. 57361/1933 και του Α.Ν. 329/1936”.
7. Του Κανονιστικού Διατάγματος της 7/24 Οκτωβρίου 1941 “περί συστάσεως δευτεροβαθμίου Επιτροπής Θεάτρου”.
8. Της αποφάσεως των Υπουργών ΕΘνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εθνικής Οικονομίας υπ` αριθ. 1852 της 23 Μαίου/6 Ιουλίου 1936 “περί κυρώσεως του κανονισμού, “περί καθηκόντων και υποχρεώσεων ηθοποιών” εξαιρέσει του άρθρου 2.
Άρθρον 40
Εναρξις ισχύος.
Η ισχύς τον παρόντος νόμου άρχεται από της δημοσιεύσεως του διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.
Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄Ημών σήμερον κυρωθείς , δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.
Εν Αθήναις τη 8 Μαΐου 1981
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ