Νόμος 1136 ΦΕΚ Α΄/13.3.1981
Περί κυρώσεως του Ευρωπαϊκού Κώδικος Κοινωνικής Ασφαλείας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής απεφασίσαμεν

Άρθρον πρώτον
Κυρούται και έχει ισχύν νόμου ή εν Στρασβούργω, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης υπογραφείσα την 16 Απριλίου 1964 Σύμβασις “περί του Ευρωπαϊκού Κώδικος Κοινωνικής Ασφαλείας” μόνον διά τα μέρη Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, V, VΙ, VΙΙΙ, ΙΧ, Χ, ΧΙ, ΧΙΙ, ΧΙΙΙ, ΧΙV, μετά του προσηρτημένου εις αυτήν παραρτήματος, και της οποίας το κείμενον έπεται εν μεταφράσει εις την Ελληνικήν γλώσσαν και εν πρωτοτύπω εις την Γαλλικήν.
ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΚΩΔΙΞ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΠΡΟΟΙΜΙΟΝ
Τα Κράτη μέλη τού Συμβουλίου της Ευρώπης, τα υπογράφοντα τον παρόντα Κώδικα.
Λαβόντα υπ όψιν ότι σκοπός του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ή επίτευξις στενωτέρας ενότητος μεταξύ των Μελών τον, προς τον σκοπόν, ιδία, υποβοηθήσεως της κοινωνικής των προόδου.
Λαβόντα υπ` όψιν ότι εις των αντικειμενικών σκοπών του κοινωνικού προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης συνίσταται εις το να ενθαρρύνη όλα τα Μέλη να αναπτύξουν περισσότερον το σύστημά των κοινωνικής ασφαλείας.
Αναγνωρίζοντα την σκοπιμότητα εναρμονίσεως των κοινωνικών βαρών των Χωρών Μελών.
Πεπεισμένα ότι ειναι ευκταία η καθιέρωσις ενός Ευρωπαϊκού Κώδικος Κοινωνικής Ασφαλείας εις επίπεδον υψηλότερον του ελαχίστου ορίου του καθοριζομένου εις την υπ` αριθ. 102 Διεθνή Σύμβασιν Εργασίας, την αφορώσαν το ελαχίστον όριον κοινωνικώς ασφαλείας.
Συνομολόγησαν τας ακολούθους διατάξεις αίτινες εξεπονήθησαν εν συνεργασία μετά του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας:
ΜΕΡΟΣ 1
ΓΕΝΙΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρον 1.
1. Εις τον παρόντα Κώδικα :
α) Ο όρος “Το Συμβούλιον των Υπουργών” σημαίνει το Συμβούλιον των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
β) Ο όρος “η Επιτροπή” σημαίνει την Επιτροπήν Εμπειρογνωμόνων Κοινωνικής Ασφαλείας του Συμβουλίου της Ευρώπης ή πάσαν άλλην Επιτροπήν την οποίαν το Συμβούλιον των Υπουργών δύναται να επιφορτίση δια την εκπλήρωσιν των σκοπών των καθοριζομένων εις το άρθρον 2 παρ. 3, άρθρον 74 παρ. 4 και άρθρον 78 παρ. 3.
γ) Ο όρος “Γενικός Γραμματεύς” σημαίνει τον Γενικόν Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
δ) Ο όρος “καθοριζόμενος” σημαίνει προσδιορισμένον από την εθνικήν νομοθεσίαν ή δυνάμει της νομοθεσίας ταύτης.
ε) Ο όρος “διαμονή” σημαίνει την συνήθη διαμονήν επί του εδάφους του Συμβαλλομένου Μέρους και ο όρος “κάτοικος” σημαίνει πρόσωπον διαμένον συνήθως επί του εδάφους του Συμβαλλομένου Μέρους.
στ) Ο όρος “σύζυγος” σημαίνει την σύζυγον ή οποία συντηρείται υπό του συζύγου.
ζ) Ο όρος “χήρα” σημαίνει γυναίκα η οποία συνετηρείτο υπό του συζύγου της κατά τον χρόνον του θανάτου του.
η) Ο όρος “τέκνον” σημαίνει τέκνον κάτω της ηλικίας κατά την οποίαν λήγει η υποχρεωτική φοίτησις εις σχολείον ή τέκνον κάτω των δέκα πέντε ετών κατά τα καθορισθησόμενα.
θ) Ο όρος “περίοδος” σημαίνει είτε περίοδον εισφορών απασχολήσεως, είτε περίοδον διακοπών, είτε οιονδήποτε συνδυασμόν τούτων κατά τα καθορισθησόμενα.
2. Εις τα άρθρα 10, 34 και 49 ο όρος “παροχαί” σημαίνει είτε φροντίδας παρεχομένας ευθέως είτε παροχάς εμμέσους συνισταμένας εις την απόδοσιν εξόδων αναληφθέντων υπό του ενδιαφερομένου.
Άρθρον 2.
1. Παν Συμβαλλόμενον Μέρος θα εφαρμόση :
α) Το μέρος Ι.
β) Εξη τουλάχιστον εκ των μερών ΙΙ έως Χ, θεωρουμένου ότι το μέρος ΙΙ λογίζεται ως δύο μέρη και το μέρος Υ ωε τρία μέρη.
γ) Τας αντιστοίχους διατάξεις των μερών ΧΙ και ΧΙΙ και
δ) Το μέρος ΧΙΙΙ.
2. Ο όρος του εδαφίου β της προηγουμένης παραγράφου θα δύναται να θεωρηθή πληρούμενος όταν:
α) εφαρμόζονται τρία τουλάχιστον εκ των μερών ΙΙ έως Χ περιλαμβάνοντα εν τουλάχιστον των μερών ΙΥ, Υ, ΥΙ, ΙΧ και Χ και
β) έχει δοθή απόδειξις ότι ή εν ισχύϊ Κοινωνική Ασφάλεια ισοδυναμεί προς ένα οιονδήποτε των συνδυασμών των προβλεπομένων εις το εν λόγω εδάφιον, λαμβανομένου υπ` όψιν:
ι) του γεγονότος ότι ωρισμένοι κλάδοι προβλεπόμενοι εις το εδάφιον α` της παρούσης παραγράφου υπερβαίνουν τα όρια του Κώδικος, εις ό,τι αφορά το πεδίον εφαρμογής ή το επίπεδον των παροχών ή αμφότερα.
ιι) του γεγονότος ότι ωρισμένοι κλάδοι προβλεπόμενοι εις το εδάφιον α` της παρούσης παραγράφου, υπερβαίνουν τα όρια του Κώδικος, απονέμοντες συμπληρωματικά πλεονεκτήματα εμφαινόμενα εις την προσθήκην 2.
ιιι) των κλάδων οι οποίοι δεν φθάνουν τα όρια του Κώδικος.
3. Παν υπογράφον Μέλος το οποίον επιθυμεί να επωφεληθή των διατάξεων του εδαφίου β` της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, υποβάλλει σχετικόν αίτημα εις την αναφοράν την οποίαν θα υποβάλλη εις τον Γενικόν Γραμματέα συμφώνως προς τας διατάξεις του άθρου 78.
Η επιτροπή βασιζομένη επί της αρχής της ισοδυναμίας του κόστους, θα καθιερώση κανόνας προς συντονισμόν και καθορισμόν των όρων υπό τους οποίους δύνανται να ληφθούν υπ` όψιν αι διατάξεις αι προβλεπόμεναι εις το εδάφιον (β) της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου. Δεν είναι δυνατόν να ληφθούν υπ` όψιν, εις εκάστην περίπτωσιν αι διατάξεις αύται ει μη μετ` έγκρισιν της επιτροπής αποφαινομένης διά πλειοψηφίας των δύο τρίτων.
Άρθρον 3.
Παν Συμβαλλόμενον Μέρος οφείλει όπως εξειδικεύση εις το όργανον επικυρώσεως αυτού εκείνα εκ των μερών ΙΙ έως Χ, διά τα οποία τούτο αποδέχεται τας υποχρεώσεις τας απορρεούσας εκ τού παρόντος Κώδικος και να δηλώση επίσης εάν και εν ποίω μέτρω ποιείται χρήσιν των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 2.
Άρθρον 4.
1. Παν Συμβαλλόμενον Μέρος δύναται, κατ` ακολουθίαν να γνωστοποιήση εις τον Γενικόν Γραμματέα ότι αποδέχεται τας υποχρεώσεις τας απορρεούσας εκ του παρόντος Κώδικος εις ότι αφορά εν εκ των μερών ΙΙ έως Χ, τα οποία δεν έχουν ήδη εξειδικευθή εις την επικύρωσιν αυτού ή περισσοτέρων μεταξύ αυτών.
2. Αι δεσμεύσεις αι προβλεπόμεναι εις την παράγραφον 1 του παρόντος άρθρου θα θεωρούνται ως οργανικόν μέρος της επικυρώσεως και θα επιφέρουν ταυτόσημα αποτελέσματα από της ημερομηνίας της γνωστοποιήσεώς των.
Άρθρον 5.
Οσάκις, διά την εφαρμογήν ενός οιουδήποτε εκ των μερών ΙΙ έως Χ του παρόντος Κώδικος, των προβλεπομένων υπό της επικυρώσεώς του, Συμβαλλόμενον Μέρος οφείλει να προστατεύση καθωρισμένας κατηγορίας προσώπων αποτελούσας εν συνόλω τουλάχιστον εν καθωρισμένον εκατοστιαίον ποσοστόν των μισθωτών ή κατοίκων, το Συμβαλλόμενον τούτο Μέρος οφείλει να βεβαιωθή προ της δεσμενσεώς του προς εφαρμογήν του ρηθέντος μέρους, ότι το εν λόγω ποσοστόν έχει επιτευχθή.
Άρθρον 6.
Διά την εφαρμογήν των μερών ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV, V, VΙΙΙ, εις ό,τι αφορά τας ιατρικάς φροντίδας, ΙΧ ή Χ του παρόντος Κώδικος, Συμβαλλόμενόν τι Μέρος δύναται να λάβη υπ` όψιν την προστασίαν την προκύπτουσαν εξ` ασφαλίσεων, αι οποίαι δυνάμει της εθνικής νομοθεσίας, δεν είναι υποχρεωτικαί διά τα προστατευόμενα πρόσωπα, όταν αι ασφαλίσεις αύται:
α) επιχορηγούνται υπό των Δημοσίων Αρχων ή εάν πρόκειται μόνον περι συμπληρωματικής προστασίας, όταν αι ασφαλίσει αύται ελέγχωνται από τας Δημοσίας Αρχάς ή διοικούνται από κοινού, συμφώνως προς καθωρισμένας αρχάς, υπό των εργοδοτών και τών εργαζομένων.
β) καλύπτουν ουσιώδες μέρος των προσώπων των οποίων το εξ εργασίας εισόδημα δεν υπερβαίνει το εισόδημα άρρενος ειδικευμένου εργάτου, το καθοριζόμενον συμφώνως προς τας διατάξεις του άρθρου 65 και
γ) ικανοποιούν, εν συνδυασμώ με ετέρας μορφάς προστασίας, συντρεχούσης περιπτώσεως, τας αντιστοίχους διατάξεις του παρόντος Κώδικος.
ΜΕΡΟΣ ΙΙ
ΙΑΤΡΙΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ
Άρθρον 7.
Εκαστον Συμβαλλόμενον Μέρος, δια το οποίον ισχύει το παρόν μέρος του κώδικος, οφείλει να εγγυηθή την χορήγησιν παροχών εις τα προστατευόμενα πρόσωπα οσάκις ή κατάστασίς των έχη ανάγκη ιατρικών φροντίδων προληπτικού ή θεραπευτικού χαρακτήρος, συμφώνως προς τα κατωτέρω άρθρα του ρηθέντος μέρους.
Άρθρον 8.
Ο καλυπτόμενος κίνδυνος δέον όπως περιλαμβάνει πάσαν νοσηράν κατάστασιν, ανεξαρτήτως αιτίας, την κύησιν, τον τοκετόν και τα επακόλουθά των.
Άρθρον 9
Τα προστατευόμενα πρόσωπα δέον όπως περιλαμβάνουν :
α) είτε καθωρισμένας κατηγορίας μισθωτών αποτελούσας εν συνόλω 50 % τουλάχιστον του συνόλου των μισθωτών ως και τας συζύγους και τα τέκνα των μελών των κατηγοριών τούτων.
β) είτε καθωρισμένας κατηγορίας του ενεργού πληθυσμού, αποτελούσας εν συνόλω 20% τουλάχιστον του συνόλου των κατοίκων ως και τας συζύγους και τα τέκνα των μελών των κατηγοριών τούτων.
γ) είτε καθωρισμένας κατηγορίας κατοίκων αποτελούσας εν συνόλω 50% τουλάχιστον του συνόλου των κατοίκων.
Άρθρον 10.
1. Αι παροχαί δίον όπως περιλαμβάνουν τουλάχιστον :
α) Εν περιπτώσει νοσηράς καταστάσεως:
ι) τας φροντίδας ιατρών γενικής ιατρικής περιλαμβανομένων των επισκέψεων κατ` οίκον.
ιι) τας φροντίδας ιατρών ειδικοτήτων τας παρεχομένας εντός νοσοκομείων εις πρόσωπα νοσηλευόμενα ή μη και τας φροντίδας ιατρών ειδικοτήτων αι Οποίαι δύνανται να παρέχωνται εκτός νοσοκομείων.
ιιι) Την προμήθειαν ουσιωδών φαρμακευτικών προϊόντων κατόπιν συνταγής ιατρού ή άλλου ειδήμονος.
ιν) Την νοσοκομειακήν περίθαλψιν όταν αύτη είναι αναγκαία και
β) Εν περιπτώσει κυήσεως τοκετού και των συνεπειών των :
ι) Τας προ του τοκετού φροντίδας, τας φροντίδας κατά τον τοκετόν και τας μετά τον τοκετόν τοιαύτας, τας παρεχομένας είτε παρά του ιατρού, είτε παρά διπλωματούχου μαίας και
ιι) Την νοσοκομειακήν περίθαλψιν όταν αύτη είναι αναγκαία.
2. Ο δικαιούχος ή προστάτης οικογενείας δύναται να υποχρεωθή να συμμετάσχη εις τας δαπάνας των ιατρικών φροντίδων των οποίων έτυχε, εν περιπτώσει νοσηράς καταστάσεως. Οι σχετικοί προς την τοιαύτην συμμετοχήν κανόνες δέον να διαμορφούνται κατά τρόπον ωστέ να μη συνεπάγωνται υπερβολικήν επιβάρυνσιν.
3. Αι παροχαί αι παρεχόμεναι συμφώνως προς το παρόν άρθρον δέον να τείνουν εις την διαφύλαξιν, την αποκατάστασίν και την βελτίωσιν της υγείας του προστατευομένου προσώπου, ως και της ικανότητός του προς εργασίαν και προς αντιμετώπισιν των προσωπικών του αναγκών.
4. Αι Κρατικαί Υπηρεσίαι ή Οργανισμοί οι απονέμοντες τας παροχάς οφείλουν να ενθαρρύνουν τα προστατευόμενα πρόσωπα δι` όλων των δυναμένων να θεωρηθούν καταλλήλων μέσων, όπως προστρέχουν εις τας γενικάς υπηρεσίας υγείας αι οποίαι έχουν τεθή εις την διάθεσιν των υπό των Δημοσίων Αρχών ή υπό ετέρων οργανισμών ανεγνωρισμένων από τας Δημοσίας Αρχάς.
Άρθρον 11.
Αι μνημονευόμεναι εις το άρθρον 10 παροχαί δέον, εις τον καλυπτόμενον κίνδυνον να είναι εξησφαλισμέναι τουλάχιστον διά τα προστατευόμενα πρόσωπα τα οποία έχουν πραγματοποιήσει ή των οποίων ο προστάτης της οικογενείας έχει πραγματοποιήσει περίοδον δυναμένην να θεωρηθή ως αναγκαία προς αποφυγήν των καταχρήσεων.
Άρθρον 12.
Αι παροχαί αι μνημονευόμεναι εις το άρθρον 10 δέον όπως απονέμωνται καθ` όλην την διάρκειαν του καλυπτομένου κινδύνου, κατ` εξαίρεσίν όμως εν πεπριπτώσει νοσηράς καταστάσεως η διάρκεια των παροχών δύναται να περιορισθή εις 26 εβδομάδας κατά περίπτωσιν. Οπωσδήποτε, αι ιατρικαί παροχαί δεν δύνανται να αναστέλλωνται εφ` όσον καταβάλλεται επίδομα ασθενείας και δέον να θεσπισθούν διατάξεις διά την ανύψωσιν του προμνησθέντος ορίου, όταν πρόκειται περί ασθενειών προβλεπομένων υπό της εθνικής νομοθεσίας διά τας οποίας έχει αναγνωρισθή ότι είναι αναγκαίαι παρατεταμέναι φροντίδες.
ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
Άρθρον 13.
Παν Συμβαλλόμενον Μέρος διά το οποίον ισχύει το παρόν μέρος του Κώδικος δέον να εγγυάται εις τα προστατευόμενα πρόσωπα την απονομήν επιδομάτων ασθενείας συμφώνως προς τα κατωτέρω άρθρα του παρόντος μέρους.
Άρθρον 14.
Ο καλυπτόμενος κίνδννος δέον όπως περιλαμβάνη την ανικανότητα προς εργασίαν την οφειλομένην εις νοσηράν κατάστασιν και συνεπαγομένην την αναστολήν του εξ εργασίας εισοδήματος, ως αύτη καθορίζεται υπό της εθνικής νομοθεσίας.
Άρθρον 15.
Τα προστατευόμενα πρόσωπα δέον όπως περιλαμβάνουν:
α) Είτε κατηγορίας μισθωτών αποτελούσας εν συνόλω 50% τουλάχιστον του συνόλου των μισθωτών.
β) Είτε καθωρισμένας κατηγορίας του ενεργού πληθυσμού αποτελούσας εν συνόλω 200/ο τουλάχιστον του συνόλου των κατοίκων και
γ) Είτε όλους τους κατοίκους των οποίων αι πρόσοδοι, διαρκούντος του κινδύνου, δεν υπερβαίνουν καθωρισμένα όρια, συμφώνως προς τας διατάξεις του άρθρου 67.
Άρθρον 16.
1. Οσάκις προστατεύωνται κατηγορίαι μισθωτών ή κατηγορίαι του ενεργού πληθυσμού, η παροχή θα αποτελή περιοδικήν πληρωμήν υπολογιζομένην συμφώνως προς τας διατάξεις είτε του άρθρου 65 είτε του άρθρου 66.
2. Οσάκις προστατεύωνται όλοι οι κάτοικοι των οποίων αι πρόσοδοι, κατά την διάρκειαν του κινδύνου, δεν υπερβαίνον καθωρισμένα όρια, η παροχή θα αποτελή περιοδικήν πληρωμήν υπολογιζομένην συμφώνως προς τας διατάξεις του άρθρου 67. Οπωσδήποτε μια καθωρισμένη παροχή δέον να είναι ηγγυημένη, άνευ όρου προσόδων, εις τας κατηγορίας τας καθοριζομένας συμφώνως είτε προς το εδάφιον (α) είτε προς το εδάφιον (β) του άρθρου 15.
Άρθρον 17.
Η μνημονευομένη εις το άρθρον 16 παροχή, δέον όπως εις τον καλυπτόμενον κίνδυνον είναι ηγγυημένη τουλάχιστον διά τα προστατευόμενα πρόσωπα τα οποία έχουν εκπληρώσει μίαν περίοδον δυναμένην να θεωρηθή ως αναγκαία προς αποφυγήν καταχρήσεων.
Άρθρον 18.
Η παροχή ή μνημονευομένη εις το άρθρον 16 δέον όπως χορηγήται καθ` όλην την διάρκειαν του κινδύνου, υπό την επιφύλαξιν ότι η διάρκεια της παροχής θα δύναται να περιορίζηται εις 26 εβδομάδας κατά περίπτωσιν ασθενείας, με την δυνατότητα όπως μη χορηγήται ή παροχή διά τας 3 πρώτας ημέρας αναστολής του εξ εργασίας εισοδήματος.
ΜΕΡΟΣ ΙV
ΠΑΡΟΧΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Άρθρον 19.
Παν Συμβαλλόμενον Μέρος διά το οποίον ισχύει το παρόν μέρος του Κώδικος δέον όπως εγγυάται εις τα προστατευόμενα πρόσωπα την απονομήν παροχών ανεργίας συμφώνως προς τα κατωτέρω άρθρα του παρόντος μέρους.
Άρθρον 20.
Ο καλυπτόμενος κίνδυνος δέον όπως περιλαμβάνη την διακοπήν του εξ εργασίας εισοδήματος – ως αύτη καθορίζεται υπό της εθνικής νομοθεσίας – οφειλομένην εις την αδυναμίαν εξευρέσεως καταλλήλου απασχολήσεως εις την περίπτωσιν προστατευομένου προσώπου ικανού προς εργασίαν και διαθεσίμου προς εργασίαν.
Άρθρον 21.
Τα προστατευόμευα πρόσωπα δέον όπως περιλαμβάνουν:
α) Είτε καθωρισμένας κατηγορίας μισθωτών αποτελούσας εν συνόλω 50% τουλάχιστον του συνόλου των μισθωτών,
β) Είτε όλους τους κατοίκους των οποίων αι πρόσοδοι, διαρκούντος του κινδύνου, δεν υπερβαίνουν τα συμφώνως προς τας διατάξεις του άρθρου 67 καθοριζόμενα όρια.
Άρθρον 22.
1. Οσάκις προστατεύωνται κατηγορίαι μισθωτών ή παροχή θα αποτελή περιοδική πληρωμή υπολογιζομένη συμφώνως προς τας διατάξεις είτε του άρθρου 65 είτε του Άρθρου 66.
2. Οσάκις προστατεύωνται όλοι οι κάτοικοι των οποίων οι πόροι διαρκούντος του κινδύνου, δεν υπερβαίνουν καθωρισμένα όρια, ή παροχή θα αποτελή περιοδική πληρωμή, υπολογιζομένη συμφώνως προς τας διατάξεις του άρθρου 67. Οπωσδήποτε δέον όπως είναι ηγυυημένη μία καθωρισμένη παροχή, άνευ όρου προσόδων, εις τας καθωρισμένας κατηγορίας συμφώνως προς το εδάφιον (α) του άρθρου 21.
Άρθρον 23.
Η μνημονευομένη εις το άρθρον 22 παροχή δέον, ειςτον καλυπτόμενον κίνδυνον, όπως είναι ηγγυημένη τουλάχιστον διά τα προστατευόμενα πρόσωπα, τα οποία έχουν πραγματοποιήσει μίαν περίοδον δνναμένην να θεωρηθή ως αναγκαία προς αποφυγήν των καταχρήσεων.
Άρθρον 24.
1. Η μνημονευομένη εις το άρθρον 22 παροχή δέον όπως απονέμεται καθ` όλην την διάρκειαν τον κινδνύου, με την εξαίρεσιν ότι ή διάρκεια της παροχής δύναται να είναι καθωρισμένη:
α) Οσάκις προστατεύωνται κατηγορίαι μισθωτών, είτε 3 εβδομάδας εντός περιόδου 12 μηνών, είτε εις 13 εβδομάδας, κατά περίπτωσιν αναστολής του εξ εργασίας εισοδήματος.
β) Οσάκις προστατεύωνται όλοι οι κάτοικοι των οποίων αι πρόσοδοι, διαρκούντος του κινδύνου, δεν υπερβαίνουν καθωρισμένα όρια, εις 26 εβδομάδας εντός περιόδου 12 μηνών. Οπωσδήποτε η διάρκεια της καθωρισμένης παροχής της ηγγυημένης ανεξαρτήτως όρου προσόδων δύναται να περιορισθή κατά το εδάφιον (α) της παρούσης παραγράφου.
2. Εν περιπτώσει καθ` ην η διάρκεια της παροχής θα ήτο κλιμακωμένη, δυνάμει της εθνικής νομοθεσίας αναλόγως προς την διάρκειαν των εισφορών ή αναλόγως προς τας προγενεστέρως ληφθείσας παροχάς εντό καθωρισμένης περιόδου, αι διατάξεις της παραγράφου Ι του παρόντος άρθρου θα θεωρούνται ως πληρούμεναι, εάν η μέση διάρκεια της παροχής συμπεριλαμβάνη τουλάχιστον χρονικόν διάστημα 13 εβδομάδων εντός περιόδου 12 μηνών.
3. Η παροχή δύναται να μη καταβάλλεται διαρκούσης προθεσμίας αναμονής οριζομένης εις τας 7 πρώτας ημέρας εν εκάστη περιπτώσει αναστολής του εξ εργασίας εισοδήματος, υπολογιζομένων προς τούτο των ημερών ανεργίας προ και μετά την προσωρινήν απασχόλησιν, μη υπερβαίνουσαν μίαν καθωρισμένην διάρκειαν ως αποτελούσαν μέρος της ιδίας περιπτώσεως αναστολής του εξ εργασίας εισοδήματος.
4. Προκειμένου περί εποχιακών εργατών ή διάρκεια της παροχής και η προθεσμία αναμονής δύνανται να προσαρμόζωνται προς τας συνθήκας απασχολήσεως.
ΜΕΡΟΣ V
ΠΑΡΟΧΑΙ ΓΗΡΑΤΟΣ
Άρθρον 25
Παν Συμβαλλόμενον Μέρος διά το οποίον ισχύει το παρόν μέρος του Κωδίκος δέον να εγγυάται εις τα προστατευόμενα πρόσωπα την απονομήν παροχών γήρατος συμφώνως προς τα επόμενα άρθρα του ρηθέντος μέρους.
Άρθρον 26
1. Ο καλυπτόμενος κίνδυνος θα είναι η επιβίωσις πέραν καθωρισμένης ηλικίας.
2. Η καθωρισμένη ηλικία δεν θα πρέπει να υπερβαίνη τα 65 έτη. Οπωσδήποτε θα δύναται να καθορίζεται ηλικία ανωτέρα υπό τον όρον ότι ο αριθμός των κατοίκων, οίτινες έχουν φθάσει την ηλικίαν ταύτην, δεν θα είναι κατώτερος των 10% του ολικού αριθμού των κατοίκων άνω των 15 ετών των μη εχόντων φθάσει την ρηθείσαν ηλικίαν.
3. Η εθνική νομοθεσία θα δύναται να αναστέλλη τας παροχάς εάν το πρόσωπον το όποιον θα είχε δικαίωμα, εξασκή ωρισμένας καθωρισμένας αμειβομένας δραστηριότητας, ή θα δύναται να περιορίση τας παροχάς δι` ας καταβάλλονται εισφοραί όταν το εξ εργασίας εισόδημα του δικαιούχου υπερβαίνει εν καθωρισμένον ποσόν και τας παροχάς δι` ας δεν καταβάλλονται εισφοραί όταν το εισόδημα του δικαιούχου ή αι άλλαι του πρόσοδοι ή τα δύο ομού υπερβαίνουν εν καθωρισμένον όριον.
Άρθρον 27
Τα προστατευόμενα πρόσωπα δέον όπως περιλαμβάνουν :
α) Είτε καθωρισμένας κατηγορίας μισθωτών αποτελούσας εν συνόλω το 50 % τουλάχιστον του συνόλου των μισθωτών.
β) Είτε καθωρισμένας κατηγορίας του ενεργού πληθυσμού αποτελούσας εν συνόλω το 20 % τουλάχιστον του συνόλου των κατοίκων.
γ) Είτε όλους τους κατοίκους των οποίων αι πρόσοδοι διαρκούντος του κινδύνου δεν υπερβαίνουν καθωρισμένα όρια προς τας διατάξεις του άρθρου 67.
Άρθρον 28.
Η παροχή θα αποτελή περιοδικήν πληρωμήν υπολογιζομένην ως ακολούθως:
α) Συμφώνως προς τας διατάξεις, είτε του άρθρον 65, είτε του άρθρου 66, όταν προστατεύωνται κατηγορίαι μισθωτών ή κατηγορίαι του ενεργού πληθυσμού.
β) Συμφώνως προς τας διατάξεις του άρθρου 67, όταν προστατεύωνται όλοι οι κάτοικοι των οποίων αι πρόσοδοι διαρκούντος του κινδύνου δεν υπερβαίνουν καθωρισμένα όρια.
Άρθρον 29.
1. Η μνημονευομένη εις το άρθρον 28 παροχή δέον, εις τον καλυπτόμενον κίνδυνον, να είναι ηγγυημένη τουλάχιστον :
α) Δια προστατευόμενον πρόσωπον έχον συμπληρώσει προ του κινδύνου, συμφώνως προς καθωρισμένους κανόνας μίαν περίοδον η οποία δύναται να συνίσταται, είτε εις 30 έτη εισφορών ή απασχολήσεως, είτε εις 20 έτη διαμονής.
β) Οταν κατ` αρχήν προστατεύωνται όλα το ενεργά πρόσωπα, δια προστατευόμενον πρόσωπον έχον πληρώσει μίαν καθωρισμένην περίοδον εισφορών και επ` ονόματι του οποίου έχουν καταβληθή εντός της ενεργού περιόδου του βίου του, εισφοραί των οποίων ο ετήσιος μέσος αριθμός φθάνει έναν καθωρισμένον αριθμόν.
2. Οταν η απονομή της παροχής της μνημονευομένης εις την παράγραφον 1 του παρόντος άρθρου υπόκειται εις την συμπλήρωσιν μιας ελαχίστης περιόδου εισφορών ή απασχολήσεως, δέον να είναι ηγγυημένη μία μειωμένη παροχή τουλάχιστον:
α) Διά προστατευόμενον πρόσωπον έχον συμπληρώσει, προ του κινδύνον, συμφώνως προς καθωρισμένους κανόνας, περίοδον 15 ετών εισφορών ή απασχολήσεως.
β) Οταν κατ` άρχην προστατεύωνται όλα τα ενεργά πρόσωπα, διά προστατευόμενον πρόσωπον το οποίον έχει εκπληρώσει μίαν καθωρισμένην περίοδον εισφορών και επ` ονόματι του οποίου έχουν καταβληθή, εντός της ενεργού περιόδου της ζωής του, το ήμισυ του καθωρισμένου ετησίου μέσου αριθμού εισφορών εις το οποίον αναφέρεται το εδάφιον (β) της παραγράφου 1 του παρόντος Άρθρου.
3. Αι διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου θα θεωρούνται ως πληρούμεναι όταν μία παροχή υπολογιζομένη συμφώνως προς το μέρος ΧΙ, αλλά κατά ποσοστόν κατώτερον των 10 μονάδων εκείνου, το οποίον εμφαίνεται εις τον συνημμένον πίνακα εις το ρηθέν μέρος διά τον δικαιούχον – τύπον, είναι τουλάχιστον ηγγυημένη εις παν προστατευόμενον πρόσωπον έχον εκπληρώσει, συμφώνως προς καθωρισμένους κανόνας, είτε 10 έτη εισφοραί ή απασχολήσεως, είτε 5 έτη διαμονής.
4. Αναλογική μείωσις του ποσοστού του εμφαινομένου εις τον πίνακα τον συνημμένον εις το μέρος ΧΙ δύναται να εφαρμόζεται όταν ή περίοδος δια την παροχήν η οποία αντιστοιχεί εις το μειωμένον ποσοστόν είναι υπερτέρα των 10 ετών εισφοράς ή απασχολήσεως αλλά κατωτέρα των 30 ετών εισφοράς ή απασχολήσεως. Οταν η ρηθείσα περίοδος είναι υπερτέρα των 15 ετών μία μειωμένη παροχή θα απονέμεται, συμφώνως προς την παράγραφον 2 του παρόντος άρθρου.
5. Οταν η απονομή της παροχής της μνημονευομένης εις τας παραγράφους 1, 3 ή 4 τον παρόντος άρθρου υπόκειται εις την συμπλήρωσιν ελαχίστης περιόδου εισφορών ή απασχολήσεως δέον να είναι ηγγυημένη μία μειωμένη παροχή υπό τους καθωρισμένους όρους εις προστατευόμενον πρόσωπον το οποίον εκ μόνου του γεγονότος της προκεχωρημέυης ηλικίας την οποίαν είχε φθάσει όταν ετέθησαν εν ισχύϊ αι διατάξεις αι επιτρέπουσαι την εφαρμογήν τον παρόντος μέρους του κώδικος δεν ηδυνήθη να εκπληρώση τους καθωρισμένους όρους, συμφώνως προς την παράγραφον 2 του παρόντος άρθρου εκτός εάν μία παροχή, συμφώνως προς τας διατάξεις των παραγράφων 1, 3 ή 4 του παρόντος άρθρου, δεν καταβάλλεται εις τοιούτον πρόσωπον ηλικίας μεγαλυτέρας της κανονικής ηλικίας.
Άρθρον 30.
Αι παροχαί αι μνημονευόμεναι εις τα άρθρα 28 και 29 δέον να χορηγούνται καθ` όλην την διάρκειαν του κινδύνου.
ΜΕΡΟΣ VΙ
ΠΑΡΟΧΑΙ ΕΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΩΝ
Άρθρον 31.
Παν Συμβαλλόμενον Μέρος δια το οποίον ισχύει το παρόν μέρος του Κώδικος δέον όπως εγγυάται εις τα προστατευόμενα πρόσωπα την χορήγησιν παροχών εν περιπτώσει εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών νόσων συμφώνώς προς τα κατωτέρω άρθρα του παρόντος μέρους.
Άρθρον 32.
Οι καλυπτόμενοι κίνδυνοι, δέον όπως περιλαμβάνουν τους ακολούθους κινδύνους όταν οφείλωνται εις εργατικά ατυχήματα ή εις καθωρισμένας επαγγελματικάς νόσους:
α) Νοσηρά κατάστασις.
β) Ανικανότης προς εργασίαν συνεπεια νοσηράς καταστάσεως επιφέρουσα την αναστολήν του εξ εργασίας εισοδήματος οίον καθορίζεται υπό της Ενθικής Νομοθεσίας.
γ) ολική απώλεια της ικανότητος προς βιοπορισμόν ή μερική απώλεια της ικανότητος προς βιοπορισμόν πέραν ενός καθωρισμένου βαθμού, όταν είναι πιθανόν ότι τοιαύτη ολική ή μερική απώλεια θα είναι διαρκής ή αντίστοιχος μείωσις της σωματικής ακεραιότητος και
δ) απώλεια των μέσων συντηρήσεως ην υφίσταται η χήρα ή τα τέκνα εκ του γεγονότος του θανάτου του προστάτου της οικογενείας, Εις την περίπτωσιν της χήρας το δικαίωμα παροχής δύναται να υπόκειται εις την προϋπόθεσιν συμφώνως προς την εθνικήν νομοθεσίαν, ότι αύτη είναι ανίκανος να επαρκέση εις τας ιδίας αυτής ανάγκας.
Άρθρον 33
Τα προστατευόμενα πρόσωπα δέον όπως περιλαμβάνουν, καθωρισμένας κατηγορίας μισθωτών αποτελούσας εν συνόλω το 50 τουλάχιστον του συνόλου των μισθωτών και προκειμένου περί των παροχών δια τας οποίας θεμελιώνει δικαίωμα ο θάνατος του προστάτου της οικογενείας, ομοίως τας συζύγους και τα τέκνα των μισθωτών των κατηγοριών τούτων.
Άρθρον 34
1. Επι νοσηράς καταστάσεως αι παροχαί δέον όπως περιλαμβάνουν τας ιατρικάς φροντίδας τας μνημονευομένας εις τας παραγράφους 2 και 3 του παρόντος
2. Αι ιατρικαί φροντίδες δέον όπως περιλαμβάνουν:
α) τας φροντίδας ιατρών γενικής ιατρικής και ιατρών ειδικοτήτων εις πρόσωπα νοσηλευόμενα εις νοσοκομείον ή μη, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων κατ` οίκον,
β) τας οδοντιατρικάς φροντίδας,
γ) τας φροντιδας νοσοκομων είτε κατ` οίκον είτε εν νοσοκομείω ή εις έτερον ιατρικόν ίδρυμα.
δ) την συντήρησιν εντός νοσοκομείον, αναρρωτηρίου, σανατορίου ή άλλου ιατρικού ίδρυμα.
ε) τα οδοντιατρικά είδη φαρμακευτικά και έτερα, ιατρικά ή χειρουργικά είδη περιλαμβανομένων των προθέσεων ή και της λειτουργίας των ως και των διοπτρών.
ζ) τας φροντίδας τας παρεχομένας υπο μέλους ετέρου επαγγέλματος νομίμως ανεγνωρισμένου ως συναφούς προς το ιατρικόν επάγγελμα υπό την εποπτείαν ιατρού οδοντιάτρου.
3. Αι ιατρικαί φροντίδες, αι χορηγούμεναι συμφώνως προς τας προηγουμένας παραγράφους, δέον να τείνουν εις την διατήρησιν, την αποκατάστασιν ή την βελτίωσιν της ύγειας του προστατευομένου προσώπου ως και της ικανότητος αυτού προς εργασίαν και εις την αντιμετώπισιν των προσωπικών αναγκών του.
Άρθρον 35
1. Αι κρατικαί υπηρεσίαι ή τα ιδρύματα τα επιφορτισμένα με την παροχήν των ιατρικών φροντίδων δέον να συνεργάζωνται, όταν τούτο είναι σκόπιμον με τας γενικάς υπηρεσίας της επαγγελματικής μετεκπαιδεύσεως προς τον σκοπόν αναπροσαρμογής εις πρόσφορον εργασίαν των προσώπων ηλαττωμένης ικανότητος.
2. Η εθνική νομοθεσία δύναται να εξουσιοδοτήση τας ρηθείσας υπηρεσίας ή ιδρύματα να λάβουν μέτρα προς επαγγελματικήν μετεκπαίδευσιν των προσώπων ηλαττωμένης ικανότητος.
Άρθρον 36.
1. Επί ανικανότητος προς εργασίαν η ολικής απωλείας της ικανότητος προς βιοπορισμόν, όταν είναι πιθανόν ότι η απώλεια αύτη θα είναι διαρκής, ή αντιστοίχου μειώσεως της φυσικής ακεραιότητος η του προστάτου της οικογενείας, ή παροχή θα αποτελή περιοδικήν πληρωμήν υπολογιζομένην συμφώνως προς τας διατάξεις είτε του άρθρου 65 είτε του άρθρου 66.
2. Εν περιπτώσει μερικής απωλείας της ικανότητος προς βιοπορισμόν όταν είναι πιθανόν ότι ή απώλεια αύτη θα είναι διαρκής ή εν περιπτώσει αντιστοίχου μειώσεως της φυσικής ακεραιότητος, εκάστοτε οφειλομένη παροχή, θα αποτελή περιοδικήν πληρωμήν προσηρμοσμένην κατά πρόσφορον αναλογίαν προς την προβλεπομένην εν περιπτώσει ολικής απωλείας της ικανότητος προς βιοπορισμόν ή αντιστοίχου μειώσεως της φυσικής ακεραιότητος.
3. Αι περιοδικαί πληρωμαί θα δύνανται να μετατρέπωνται εις εφ` άπαξ καταβαλλόμενον κεφάλαιον.
α) είτε όταν ο βαθμός της ανικανότητος είναι ελάχιστος. β) είτε οσάκις η αρμοδία αρχή πεισθή ότι το εφ` άπαξ πόσον θα χρησιμοποιηθή καλώς.
Άρθρον 37.
Αι μνημονευόμεναι εις τα άρθρα 34 και 36 παροχαί δέον όπως εις τον καλυπτόμενον κίνδυνον, είναι ηγγυημέναι τουλάχιστον δια τα προστατευόμενα πρόσωπα, τα οποία απησχολούντο ως μισθωτοί επί του εδάφους του συμβαλλομένου μέρους κατά την στιγμήν του ατυχήματος ή κατά την στιγμήν κατά την οποίαν εξεδηλώθη η νόσος, εάν δε πρόκειται περί περιοδικών παροχών λόγω θανάτου του προστάτου της οικογενεία εις την χήραν ή εις τα τέκνα αυτού.
Άρθρον 38.
Αι μνημονευόμεναι εις τα άρθρα 34 και 36 παροχαί δέον να απονέμωνται καθ` όλην την διάρκειαν του κινδύνου. Οπωσδήποτε επί ανικανότητος προς εργασίαν ή παροχή θα δύναται να μη χορηγήται δια τας 3 πρώτας ημέρας εις εκάστην περίπτωσιν αναστολής του εισοδήματος.
ΜΕΡΟΣ ΥΙΙ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑΙ ΠΑΡΟΧΑΙ
Άρθρον 39.
Παν Συμβαλλόμενον Μέρος δια το οποίον ισχύει το παρόν μέρος του κώδικος δέον όπως εγγυάται εις τα προστατευόμενα πρόσωπα την χορήγησίν οικογενειακών παροχών συμφώνως προς τα κατωτέρω άρθρα του ρηθέντος μέρους.
Άρθρον 40.
Ο καλυπτόμενος κίνδυνος συνίσταται εις την συντήρησιν των τέκνων ως θέλει καθορισθή.
Άρθρον 41.
Τα προστατευόμενα πρόσωπα δέον όπως περιλαμβάνουν, εν σχέσει προς τας περιοδικάς παροχάς τας μνημονευομένας εις το άρθρον 42 : (α) είτε καθωρισμένας κατηγορίας μισθωτών αποτελούσας συνολικώς το 50% τουλάχιστον του συνόλου των μισθωτών.
(β) είτε καθωρισμένας κατηγορίας του ενεργού πληθυσμού αποτελούσας συνολικώς το 20% τουλάχιστον του συνόλου των κατοίκων.
Άρθρον 42.
Αι παροχαί δέον όπως περιλαμβάνουν :
α) είτε μίαν περιοδικήν παροχήν χορηγουμένην εις παν προστατευόμενον πρόσωπον, το οποίον εχει συμπληρώσει καθωρισμένας χρονικάς προϋποθέσεις.
β) είτε την χορήγησιν προς ή διά τα τέκνα, τροφής, ενδυμάτων, κατοικίας θερινών διακοπών ή οικιακής βοηθείας.
γ) είτε συνδυασμόν των παροχών των προβλεπομένων εις τα εδάφια (α) και (β) του παρόντος άρθρου.
Άρθρον 43.
Αι μνημονευόμεναι εις το άρθρον 42 παροχαί δέον να είναι ηγγυημένοι δι εν τουλάχιστον προστατευόμενον πρόσωπον έχον πραγματοποιήσει περίοδον εντός καθωρισμένου χρονικού διαστήματος, η οποία δύναται να συνίσταται είτε εις ένα μήνα εισφορών η απασχολήσεως, είτε εις εξ μήνας διαμονής.
Άρθρον 44.
Η ολική αξία των παροχών των χορηγουμένων, συμφώνως προς το άρθρον 42, εις τα προστατευόμενα πρόσωπα, δέον να είναι τοιαύτη ώστε να αντιπροσωπεύη ποσοστόν 1,5% του μισθού συνήθους ενήλικος άρρενος εργάτου καθοριζομένου συμφώνως προς τους κανόνας του τεθημένους εις το άρθρον 66, πολλαπλασιαζομένου επί τον συνολικόν αριθμόν των τέκνων απάντων των κατοίκων.
Άρθρον 45.
Οσάκις αι παροχαί συνίστανται εις περιοδικήν πληρωμήν δέον όπως αύται χορηγούνται καθ` όλην την διάρκειαν του κινδύνου.
ΜΕΡΟΣ VΙΙΙ
ΠΑΡΟΧΑΙ ΜΗΤΡΟΤΗΤΟΣ
Άρθρον 46.
Παν Συμβαλλόμενον Μέρος διά το οποίον ισχύει το παρόν μέρος του κώδικος δέον όπως εγγυάται εις τα προστατευόμενα πρόσωπα την χορήγησιν παροχών μητρότητος συμφώνως προς τα κατωτέρω άρθρα του ρηθέντος μέρους.
Άρθρον 47.
Ο καλυπτόμενος κίνδυνος θα περιλαμβάνη την κύησιν, τον τοκετόν και τας συνεπείας των και την εκ τούτων προκύπτουσαν διακοπήν του εκ της εργασίας εισοδήματος ως τούτο ορίζεται υπό της εθνικής νομο- θεσίας.
Άρθρον 48.
Τα προστατευόμενα πρόσωπα δέον όπως περιλαμβάνουν :
α) είτε όλας τας γυναίκας τας ανηκούσας εις καθωρισμένας κατηγορίας μισθωτών, των κατηγοριών τούτων αποτελουσών συνολικώς το 50% τουλάχιστον του συνόλου των μισθωτών και εις ότι αφορά τας ιατρικάς φροντίδας εις περίπτωσιν μητρότητος και τας συζύγους των ανδρών, τας ανηκόντων εις τας αυτά κατηγορίας.
β) είτε όλας τας γυναίκας τας ανηκούσας εις καθωρισμένας κατηγορίας του ενεργού πληθυσμού, των κατηγοριών τούτων αποτελουσών συνολικώς το 20% τουλάχιστον του συνόλου των κατοίκων και εις ότι αφορά τας ιατρικάς παροχάς εν περιπτώσει μητρότητος, ομοίως τας συζύγους των ανδρών των ανηκόντων εις τας αυτάς κατηγορίας.
Άρθρον 49.
1. Προκειμένου περί κυήσεως τοκετού και των συνεπειών των, αι ιατρικαί παροχαί μητρότητος δέον όπως περιλαμβάνουν τας ιατρικάς φροντίδας τας μνημονευομένας εις τας παραγράφους 2 και 3 του παρόντος άρθρου.
2. Αι ιατρικαί φροντίδες δέον όπως περιλαμβάνουν τουλάχιστον:
α) τας φροντίδας προ κατά και μετά τον τοκετόν, τας παρεχομένας είτε υπό ιατρού είτε υπό διπλωματούχου μαίας και
β) την νοσοκομειακήν περίθαλψιν όταν αύτη είναι αναγκαία.
3. Αι ιατρικαί φροντίδες αι μνημονευόμεναι εις την παράγραφον 2 του παρόντος άρθρου, δέον να αποβλέπουν εις την διαφύλαξιν, την αποκατάστασιν ή την βελτίωσιν της υγείας της προστατευομένης γυναικός ως και της ικανότητός της προς εργασίαν και εις την αντιμετώπησιν των ατομικών αυτής αναγκών.
4. Αι κρατικαί υπηρεσίαι ή τα ιδρύματα τα χορηγούντα τας ιατρικάς παροχάς μητρότητος δέον όπως ενθαρρύνουν τας προστατευομένας γυναίκας δι όλων των μέσων τα οποία δύνανται να θεωρούνται ως πρόσφορα, όπως προσφεύγουν εις τάς γενικάς υγειονομικάς υπηρεσίας, αίτινες τίθενται εις την διάθεσιν αυτών υπό των δημοσίων αρχών ή υπό ετέρων οργανισμών ανεγνωρισμένων υπό των δημοσίων αρχών.
Άρθρον 50.
Εν περιπτώσει διακοπής του εκ της εργασίας εισοδήματος προκυπτούσης εκ της κυήσεως του τοκετού και των συνεπειών των, η παροχή θα αποτελή περιοδικήν πληρωμήν υπολογιζομένην συμφώνως προς τας διατάξεις είτε του άρθρου 65 είτε του άρθρου 66. Το ποσόν της περιοδικής πληρωμής δύναται να ποικίλη κατά την διάρκειαν του κινδύνου, υπό την προϋπόθεσιν ότι το μέσον ποσόν θα είναι σύμφωνον προς τας ρηθείσας διατάξεις.
Άρθρον 51.
Αι μνημονευόμεναι εις τα άρθρα 49 και 50 παροχαί, δέον όπως, εν επελεύσει του καλυπτομένου κινδύνου, ειναι ηγγυημέναι τουλάχιστον δια γυναίκα ανήκουσαν εις τας προστατευομένας κατηγορίας, ήτις έχει συμπληρώσει περίοδον δυναμένην να θεωρηθή ως αναγκαίαν προς αποφυγήν των καταχρήσεων.
Αι μνημονευόμεναι εις το άρθρον 49 παροχαί δέον ωσαύτως όπως είναι ηγγυημέναι εις τας συζύγους των ανδρών των προστατευομένων κατηγοριών, όταν ούτοι έχουν εκπληρώσει την προβλεπομένην περίοδον.
Άρθρον 52 Αι μνημονευόμεναι εις τα άρθρα 49 και 50 παροχαί δέον όπως απονέμωνται καθ` όλην την διάρκειαν του καλυπτομένου κινδύνου. Οπωσδήποτε αι περιοδικαί πληρωμαί δύνανται να περιορίζωνται εις 12 εβδομάδας εκτός εάν μακροτέρα περίοδος αποχής εκ της εργασίας επιβάλλεται ή επιτρέπεται υπό της εθνικής νομοθεσίας οπότε αι πληρωμαί δεν θα δύνανται να περιορίζωνται εις περίοδον μικροτέρας διαρκείας.
ΜΕΡΟΣ ΙΧ
ΠΑΡΟΧΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
Άρθρον 53.
Παν Συμβαλλόμενον Μέρος διά το οποίον ισχύει το παρόν μέρος του Κώδικος δέον όπως εγγυάται εις τα προστατευόμενα πρόσωπα την χορήγησιν παροχών αναπηρίας συμφωνως προς τα κατωτέρω άρθρα του ρηθέντος μέρους του Κωδίκος.
Άρθρον 54.
Ο καλυπτόμενος κίνδυνος θα είναι η αδυναμία ασκήσεως επαγγελματικής δραστηριότητος καθωρισμένου βαθμόν, όταν ειναί πιθανόν ότι η αδυναμία αύτη θα είναι διαρκής, ή όταν αύτη εξακολουθή υφισταμένη μετά την παύσιν του επιδόματος ασθενείας.
Άρθρον 55.
Τα προστατευόμενα πρόσωπα δέον όπως περιλαμβάνουν :
α) Είτε καθωρισμένας κατηγορίας μισθωτών αποτελούσας σννολικώς το 50% τουλάχιστον του συνόλου των μισθωτών.
β) Είτε καθωρισμένας κατηγορίας του ενεργού πληθυσμού αποτελούσας συνολικώς το 20% τουλάχιστον του συνόλου των κατοίκων.
γ) Εν πλους τους κατοίκους των οποίων αι πρόσοδοι κατά την διάρκειαν του ασφαλιστικού κινδύνου δεν υπερβαίνουν καθωρισμένα όρια συμφώνως προς τας διατάξεις του άρθρου 67.
Άρθρον 56.
Η παροχή θα αποτελή περιοδικήν καταρολήν υπολογιζομένην ως ακολούθως:
α) Συμφώνως προς τας διατάξεις είτε τού άρθρου 65 είτε του Άρθρου 66 οσάκις προστατεύωνται κατηγορίαι μισθωτών, ή κατηγορίαι τον ενεργού πληθυσμού.
β) Συμφώνως προς τας διατάξεις του άρθρου 67 οσάκις προστατεύωνται όλοι οι κάτοικοι των οποίων αι πρόσοδοι, κατά την διάρκειαν του κινδύνου, δεν υπερβαίνουν καθωρισμένα όρια.
Άρθρον 57.
1. Η μνημονευομένη εις το άρθρον 56 παροχή δέον όπως, εν επελεύσει της ασφαλιστικής περιπτώσεως, είναι ηγγυημένη τουλάχιστον:
α) διά προστατευόμενον πρόσωπον έχον εκπληρώσει προ της επελεύσεως του κινδύνου, συμφώνως προς καθωρισμένους κανόνας μίαν περίοδον η οποία δύναται να συνίσταται είτε εις 15 έτη εισφορών ή απασχολήσεως, είτε εις 10 έτη διαμονής.
β) όταν κατ αρχήν προστατξνωνται όλα τα παραγωγικά πρόσωπα, διά προστατευόμενον πρόσωπον έχον συμπληρώσει περίοδον τριών ετών εισφορών και δια λσγαριασμόν του οποίου έχουν καταβληθή κατά την διάρκειαν της παραγωγικής περιόδου της ζωής του, εισφοραί, των οποίων ο μέσος ετήσιος αριθμός φθάνει καθωρισμένον ποσόν.
2. Οταν η χορήγησις της παροχής της μνημονευομένης εις την παράγραφον 1 του παρόντος άρθρου υπόκειται εις την συμπλήρωσιν μιας ελαχίστης περιόδου εισφορών ή απασχολήσεως δέον όπως μία μειωμένη παροχή είναι ηγγυημένη τουλάχιστον:
α) δι` εν προστατευόμενον πρόσωπον έχον εκπληρώσει προ της επελεύσεως του κινδύνον, συμφώνως προς καθωρισμένους κανόνας, περίοδον 5 ετών εισφοράς ή απασχολήσεως.
β) όταν κατ αρχήν προστατεύωνται όλα τα παραγωγικά πρόσωπα, δια προστατευόμενον πρόσωπον, έχον συμπληρώσει περίοδον τριών ετών εισφορών και επ` ονόματι του οποίου έχει καταβληθή, κατά την διάρκειαν της παραγωγικής περιόδου της ζωής του, το ήμισυ του καθωρισμένου ετησίου μέσου αριθμού εισφορών εις τον οποίον αναφέρεται το εδάφιον (β) της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.
3. Αι διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου θα θεωρούνται ως πληρουμέναι οσάκις μία παροχή, υπολογιζομένη συμφώνως προς τας διατάξεις του μέρους ΧΙ αλλά εις ποσοστόν κατώτερον κατά 10 μονάδας του εμφαινομένου εις τον πίνακα του προσηρτημένον εις το μέρος τούτο, δια τον δικαιούχον – τύπον, είναι ηγγυημένη τουλάχιστον δια παν προστατευόμενον πρόσωπον, έχουν συμπληρώσει, συμφώνως προς καθωρισμένους κανόνας, 5 έτη εισφοράς, απασχολήσεως ή διαμονής.
4. Μείωσις ανάλογος του ποσοοτού τον σημειωμένου εις τον πίνακα τον προσηρτημέγον εις το μέρος Χ1 δύναται να χωρήση όταν ή περίοδος διά την παροχήν η οποία αντιστοιχεί εις μειωμένον ποσοστόν, είναι υπερτέρα των 5 ετών εισφοράς ή απασχολήσεως αλλά κατωτέρα των 15 ετών εισφοράς ή απασχολήσεως.
Μειωμένη παροχή θα χορηγήται συμφώνως προς την παράγραφον 2 του παρόντος άρθρου.
Άρθρον 58.
Αι μνημονευόμεναι εις τα άρθρα 56 και 57 παροχαί δέον να απονέμωνται καθ` όλην την διάρκειαν του κινδύνου ή μέχρις της αντικαταστάσεως αυτών υπό παροχής γήρατος.
ΜΕΡΟΣ Χ
ΠΑΡΟΧΑΙ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ
Άρθρον 59.
Παν Συμβαλλόμενον Μέρος δια το οποίον ισχύει το παρόν μέρος του κώδικος, δέον να εγγυάται εις τα προστατευόμενα πρόσωπα την χορήγησιν παροχών επιζώντων, συμφώνως προς τα κατωτέρω άρθρα του ρηθέντος μέρους.
Άρθρον 60.
1. Ο καλυπτόμενος κίνδυνος δέον όπως περιλαμβάνη την απώλειαν των μέσων σνντηρήσεως την οποίαν υπέστη η χήρα ή τα τέκνα εκ του γεγονότος του θανάτου του προστάτου της οικογενείας.
Εις την περίπτωσιν της χήρας το δικαίωμα παροχής δύναται να υπόκειται εις την προϋπόθεσιν, συμφώνως προς την εθνικήν νομοθεσίαν, ότι αύτη είναι ανίκανος να αντιμετωπίση τας ιδίας αυτής ανάγκας.
2. Η εθνική νομοθεσία θα δύναται να προβλέπη αναστολήν της παροχής εάν το πρόσωπον το οποίον θα είχε δικαίωμα εις ταύτην, εξασκή ωρισμένας καθωρισμένας αμειβομένας δραστηριότητας, ή θα δύναται να μειώνη τας επί καταβολή εισφορών παροχάς όταν το εκ της εργασίας εισόδημα του δικαιούχου υπερβαίνη καθωρισμένον ποσόν και τας άνευ καταβολής εισφορών παροχάς όταν εκ της εργασίας εισόδημα του δικαιούχου ή αι λοιπαί πρόσοδοι αυτού ή και τα δύο ομού υπερβαίνουν καθωρισμένον ποσόν.
Άρθρον 61
Τα προστατευόμενα πρόσωπα δέον όπως περιλαμβάνουν:
α) είτε τας συζύγους και τα τέκνα των προστατών οικογενείας των ανηκόντων εις καθωρισμένας κατηγορίας μισθωτών, αποτελούσας συνολικώς το 50% τουλάχιστον του συνόλου των μισθωτών.
β) είτε τας συζύγους και τα τέκνα προστατών οικογενείας ανηκόντων εις καθωρισμένας κατηγορίας του ενεργού πληθυσμού, αποτελούσας, συνολικώς το 20% τουλάχιστον του συνόλου των κατοίκων.
γ) είτε, όταν έχουν την ιδιότητα του κατοίκου όλας τας χήρας και όλα τα τέκνα, τα οποία απώλεσαν τον προστάτην οικογενείας και των οποίων τα έσοδα, κατά την διάρκειαν του καλυπτομένου κινδύνου, δεν υπερβαίνουν, καθωρισμένα όρια, συμφώνως προς τας διατάξεις του άρθρου 67.
Άρθρον 62.
Η παροχή θα αποτελή περιοδικήν πληρωμήν, υπολογιζομένην ως ακολούθως α) συμφώνως προς τας διατάξεις, είτε το άρθρου 65, είτε του άρθρου 66, όταν προστατεύωνται αι σύζυγοι και τα τέκνα προστατών οικογενείας ανηκόντων εις κατηγορίας μισθωτών ή κατηγορίας ενεργού πληθυσμού.
β) συμφώνως προς τας διατάξεις του άρθρου 67, όταν προστατεύωνται όλαι αι χήραι και όλα τα τέκνα με την ιδιότητα του κατοίκου και των οποίων αι πρόσοδαι, κατά την διαρκείαν του κινδύνου, δεν υπερβαίνουν καθωρισμένα όρια.
Άρθρον 63.
1. Η μνημονευομένη εις το άρθρον 62 παροχή δέον εν επελεύσει του κινδύνου, όπως είναι ηγγυημένη τουλάχιστον:
α) διά προστατευόμενον πρόσωπον του οποίου ο προστάτης οικογενείας έχει συμπληρώσει, συμφώνως προς τους καθωρισμένους κανόνας περίοδον η οποία δύναται να συνίσταται, είτε εις 15 έτη εισφοράς η απασχολήσεως είτε εις 10 έτη διαμονής.
β) όταν κατ` αρχήν προστατεύωνται αι σύζυγοι και τα τέκνα όλων των παραγωγικών προσώπων, διά προστατευόμενον πρόσωπον, του οποίου ο προστάτης οικογενείας έχει συμπληρώσει περίόδον τριών ετών εισφοράς, υπό τον όρον ότι έχουν καταβληθή επ` ονόματι του προστάτου της οικογενείας τούτου, κατά την ενεργόν περίοδον της ζωής του, εισφοραί των οποίων ο μέσος ετήσιος αριθμός φθάνει καθωρισμένον ύψος.
2. Οταν η χορήγησις της παροχής της μνημονευομένης εις την παράγραφον 1 του παρόντος άρθρου υπόκειται εις την συμπλήρωσιν ελαχίστης περιόδου εισφοράς ή απασχολήσεως δέον να είναι ηγγυημένη τουλάχιστον μία μειωμένη παροχή:
α) εις προστατευόμενον πρόσωπον του οποίου ο προστάτης οικογενείας έχει συμπληρώσει συμφώνως προς τους καθωρισμένους κανόνας, περίοδον 5 ετών εισφοράς ή απασχολήσεως.
β) όταν κατ` αρχήν προστατεύωνται αι σύζυγοι και τα τέκνα όλων των παραγωγικών προσώπων διά προστατευόμενον πρόσωπον του οποίου ο προστάτης οικογενείας έχει συμπληρώσει 3ετή περίοδον εισφοράς υπό τον όρον έτι έχει καταβληθή επ` ονόματι του εν λόγω προστάτου οικογενείας κατά την διάρκειαν της ενεργού περιόδου της ζωής του, το ήμισυ του καθωρισμένου μέσου ετησίου αριθμού εισφορών, εις τον οποίον αναφέρεται το εδάφιον β` της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.
3. Αι διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου θα θεωρούνται ως πληρούμεναι, οσάκις παροχή, υπολογιζομένη συμφώνως προς το μέρος ΧΙ, αλλά κατά ποσοστόν κατώτερον κατά 10 μονάδας εκείνου το οποίον σημειούται εις την πίνακα τον προσηρτημένον εις το μέρος τούτο διά τον δικαιούχον – τύπον είναι ηγγυημένη τουλάχιστον διά παν προστατευόμενον πρόσωπον, του οποίου ο προστάτης της οικογενείας έχει συμπληρώσει, συμφώνως προς προκαθωρισμένους κανόνας, 5 έτη εισφοράς απασχολήσεως ή διαμονής.
4. Μείωσις αναλογική του ποσοστού του σημειουμένου εις τον πίνακα τον προσηρτημένον εις το μέρος ΧΙ δύναται να χωρήση όταν η περίοδος διά την παροχήν η οποία αντιστοιχεί εις το μειωμένον ποσοστόν είνει υπερτέρα 5 ετών εισφοράς ή απασχολήσεως αλλά κατωτέρα 15 ετών εισφοράς ή απασχολήσεως.
Μειωμένη παροχή θα χορηγήται συμφώνως προς την παράγραφον 2 του παρόντος άρθρου.
5. Ινα μία χήρα άνευ τέκνων, θεωρουμένη ανίκανος να ανταποκριθή εις τας ιδίας αυτής ανάγκας, έχη δικαίωμα παροχών επιζώντων, δύναται να καθορίζηται ελαχίστη διάρκεια εγγάμου βίου.
Άρθρον 64
Αι μνημονευόμεναι εις τα άρθρα 62 και 63 παροχαί δέον όπως χορηγούνται καθ` όλην την διάρκειαν του κινδύνου.
ΜΕΡΟΣ ΧΙ
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
Άρθρον 65.
Διά πάσαν περιοδικήν πληρωμήν επί της οποίας εφαρμόζεται το παρόν άρθρον, το ποσόν της παροχής ηυξημένον διά του ποσού των οικογενειακών επιδομάτων των παρεχομένων κατά την διάρκειαν του κινδύνου, δέον να είναι τοιούτο, ώστε δια;τον δικαιούχον – τύπον τον προβλεπόμενον εις τον πίνακα τον προσηρτημένον εις το παρόν μέρος να είναι τουλάχιστον ίσον, διά τον περί ου πρόκειται κίνδυνον, προς το ποσοστόν το σημειούμενον εις τον πίνακα τούτον εν σχέσει προς το σύνολον του προηγουμένου εξ εργασίας εισοδήματος του δικαιούχου ή του προστάταου της οικογενείας των χορηγουμένων εις προστατευόμενον πρόσωπον έχον τα αυτά οικογενειακά βάρη ως δικαιούχος – τύπος.
2. Τα προηγούμενον εξ εργασίας εισόδημα του δικαιούχου ή του προστάτο της οικογενείας θα υπολογίζεται συμφώνως προς καθωρισμένου κανόνας και όταν τα προστατευόμενα πρόσωπα ή οι προστάται της οικογενείας των κατατάσσονται εις κλάσεις αναλόγως τω εξ εργασίας εισόδημα θα δύναται να υπολογίζηται βάσει των βασικών εξ` εργασίας εισοδημάτων των κλάσεων εις τας οποίας ανήκον.
3. Θα δύναται να καθορίζεται ανώτατον όριον διά το ποσόν της παροχής ή διά το εξ εργασίας εισόδημα, το οποίον λαμβάνεται υπ` όψιν κατά τον υπολογισμόν της παροχής, υπό την επιφύλαξιν το ανώτατον τούτο όριον να είναι καθωρισμένον κατά τοιούτον τρόπον ώστε να πληρούνται αι διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου όταν το προγενέστερον εξ εργασίας εισόδημα του δικαιούχου ή του προστάτου της οικογενείας του είναι κατώτερον ή ίσον προς τον μισθόν άρρενος ειδικευμένου εργάτου.
4. Το προγενέστερον εξ εργασίας εισόδημα του δικαιούχου ή του προστάτου της οικογενείας του, ο μισθός του ειδικευμένου άρρενος εργάτου, η παροχή και τα οικογενειακά επιδόματα θα υπολογίζωνται επί της αυτής χρονικής βάσεως.
5. Διά τους λοιπούς δικαιούχους η παροχή θα καθορίζεται κατά τοιούτον τρόπον, ώστε αύτη να τελή εις λογικήν σχέσιν με εκείνην του δικαιούχου – τύπου.
6. Διά την εφαρμογήν του παρόντος άρθρου ειδικευμένος άρρην εργάτης θα είναι :
α) είτε εφαρμοστής ή τορνευτής εις την μηχανουργίαν πλην της βιομηχανίας ηλεκτρικών μηχανών. β) είτε ειδικευμένος εργάτης – τύπος καθοριζόμενος συμφώνως προς τας διατάξεις της παραγράφου 7 του παρόντος άρθρου.
γ) είτε πρόσωπον του οποίου το εκ της εργασίας εισόδημα είναι ίσον προς 125% του μέσου εξ εργασίας εισοδήματος όλων των προστατευομένων προσώπων.
7. Διά την εφαρμογήν του εδαφίου β` της παραγράφου 6 του παρόντος άρθρου, ο ειδικευμένος εργάτης – τύπος θα επιλέγεται εκ της κατηγορίας της απασχολούσης τον μεγαλύτερον αριθμόν αρρένων προστατευομένων διά τον υπ` όψιν κίνδυνον, ή προστατών οικογενείας προστατευομένων προσώπων εις τον κλάδον ο οποίος απασχολεί τον μεγαλύτερον αριθμόν των εν λόγω προστατευομένων προσώπων ή των εν λόγω προστατών οικογενείας. Προς τούτο θα χρησιμοποιηθή η διεθνής κατάταξις – τύπος κατά βιομηχανίαν, όλων των κλάδων της οικομικής δραστηριότητος η υιοθετηθείσα υπό του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ εις την 7ην σύνοδον αυτού, της 27ης Αυτγούστου 1948 και η οποία έχει τεθή ως προσθήκη 1 εις τον παρόντα κώδικα ληφθείσης υπ` όψιν πάσης τροποποιήσεως η οποία θα ήτο δυνατόν να επενεχθή εις ταύτην.
8. Οταν αι παροχαί ποικίλλουν από μιας περιοχής εις άλλην θα δύναται να επιλεγή εις εκάστην των περιοχών, ειδικευμένος άρρην εργάτης συμφώνως προς τας διατάξεις των παραγραφών 6 και 7 του παρόντος άρθρου.
9. Ο μισθός του ειδικευμένου άρρενος εργάτου, του επιλεγέντος συμφώνως προς τα εδάφια : α ή β` της παραγράφου 6 του παρόντος άρθρου, θα καθορίζεται επί τη βάσει του μισθού δια κανονικόν αριθμόν ωρών εργασίας καθωρισμένον είτε υπό των συλλογικών συμβάσεων είτε, περιπτώσεως δοθείσης, υπό της εθνικής νομοθεσίας ή δυνάμει ταύτης, είτε υπό του εθίμου, συμπεριλαμβανομένων των τυχόν επιδομάτων ακριβείας ζωής. Οταν οι ούτω καθωρισμένοι μισθοί διαφέρουν από μιας περιοχής εις άλλην και δεν εφαρμόζεται ή παράγραφος 8 του παρόντος άρθρου θα λαμβάνεται υπ` όψιν το μέσον ημερομίσθιον.
10. Τα ποσά των εκάστοτε περιοδικών καταβολών των διενεργουμένων δια το γήρας, τα εργατικά ατυχήματα και τας επαγγελματικάς νόσους (εξαιρέσει των καλυπτουσών την ανικανότητα προς εργασίαν), δια την αναπηρίαν και δια τον θάνατον του προστάτου της οικογενείας, θα αναθεωρούνται κατ` ακολουθίαν ουσιωδών μεταβολών του γενικού επιπέδου των εξ εργασίας εισοδημάτων των επερχομένων λόγω ουσιωδών μεταβολών του κόστους της ζωής.
Άρθρον 66.
1. Δια πάσαν περιοδικήν καταβολήν επί της οποίας εφαρμόζεται το παρόν άρθρον, το ποσόν της παροχής ηυξημένον διά του ποσού των οικογενειακών επιδομάτων, των χορηγουμένων διαρκούντος του κινδύνου, δέον να είναι τοιούτο ώστε δια τον δικαιούχον – τύπον, τον αναφερόμενον εις τον πίνακα τον προσηρτημένον εις το παρόν μέρος, να είναι τουλάχιστον ίσον, διά τον υπ` όψιν κίνδυνον προς το ποσοστόν το σημειούμενον εις τον πίνακα τούτον εν σχέσει προς το σύνολον τού μισθού του συνήθους άρρενος ενηλίκου εργάτου και του ποσού των οικογενειακών επιδομάτων των χορηγουμένων εις προστατευόμενον πρόσωπον έχον τα αυτά οικογενειακά βάρη με τον δικαιούχον – τύπον.
2. Ο μισθός του συνήθους άρρενος ενηλίκου εργάτου, η παροχή και τα οικογενειακά επιδόματα θα υπολογίζονται έπι των αυτών χρονικών βάσεων.
3. Δια τους ετέρους δικαιούχους η παροχή θα καθορίζεται κατά τοιούτον τρόπον, ώστε να τελή εις λογικήν σχέσιν προς την τοιαύτην του δικαιούχου – τύπου.
4. Δια την εφαρμογήν του παρόντος άρθρου ο συνήθης άρρην ενηλίκος εργάτης θα είναι :
α) είτε εργάτης – τύπος εις την μηχανουργικήν βιομηχανίαν πλην της βιομηχανίας ηλεκτρικών μηχανών.
β) είτε εργάτης – τύπος καθωρισμένος συμφώνως προς τας διατάξεις της επομένης παραγράφου.
5. Ο εργάτης – τύπος, διά την εφαρμογήν της περιπτώσεως β` της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου, θα επιλέγεται εκ της κατηγορίας της απασχολούσης τον μεγαλύτερον αριθμόν προσώπων άρρενος γένους προστατευομένων διά τον υπ` όψιν κίνδυνον, ή προστατών οικογενείας προστατευομένων προσώπων, εις τον κλάδον ο οποίος απασχολεί τον μεγαλύτερον αριθμόν των προστατευομένων τούτων προσώπων ή των προστατών οικογενείας τούτων. Προς τούτο θα χρησιμοποιήται η διεθνής κατάταξις – τύπος, κατά βιομηχανίαν, όλων των κλάδων οικονομικής δραστηριότητος η υιοθητηθείσα υπό του οικονομικού – και κοινωνικού συμβουλίου του ΟΗΕ εις την Ζ` αυτού σύνοδον κατά την 27ην Αυγούστου 1948 και η οποία έχει τεθή ως προσθήκη 1 εις τον παρόντα κώδικα ληφθείσης υπ` όψιν πάσης τροποποιήσεως η οποία θα ήτο δυνατόν να επενεχθή εις ταύτην.
6. Οσάκις αι παροχαί ποικίλλουν από μιας περιοχής εις άλλην θα είναι δυνατόν να επιλεγή εις εκάστην περιοχήν κοινός ενήλιξ άρρεν εργάτης, συμφώνως προς τας διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 του παρόντος άρθρου.
7. Ο μισθός τον κοινού άρρενος ενηλίκου εργάτου, θα καθορίζεται επί τη βάσει του μισθού δια κανονικόν αριθμόν ωρών εργασίας καθωρισμένον είτε υπό συλλογικών συμβάσεων είτε περιπτώσεως δοθείσης υπό της εθνικής νομοθεσίας ή δυνάμει ταύτης, είτε δια του εθίμου, συμπεριλαμβανομένων των τυχόν επιδομάτων ακριβείας ζωής οσάκις οι ούτω καθοριζόμενοι μισθοί διαφέρουν από μιας περιοχής εις άλλην και δεν έχει εφαρμογήν ή παράγραφος 6 του παρόντος άρθρου, θα λαμβάνεται ο μέσος μισθός.
8. Τα ποσά των εκάστοτε περιοδικών καταβολών των διενεργουμένων δια το γήρας, τα εργατικά ατυχήματα και τας επαγγελματικάς νόσους (εξαιρέσει των καλυπτουσών την ανικανότητα προς εργασίαν), διά την αναπηρίαν και τον θάνατον του προστάτου οικογενείας, θα αναθεωρούνται κατ` ακολουθίαν ουσιωδών μεταβολών του γενικού επιπέδου των εξ εργασίας εισοδημάτων αι οποίαι επέρχονται λόγω ουσιωδών μεταβολών του κόστους ζωής.
Άρθρον 67.
Δι` εκάστην περιοδικήν πληρωμήν επί της οποίας εφαρμόζεται το παρόν άρθρον :
α) το ποσόν της παροχής δέον όπως ορίζεται συμφώνως προς καθωρισμένην κλίμακα ή συμφώνως προς κλίμακα θεσπισθείσαν από τας αρμοδίας δημοσίας αρχάς, συμφώνως προς καθωρισμένους κανόνας.
β) το ποσόν της παροχής δεν δύναται να μειούται ει μη καθ` ο μέτρον, αι λοιπαί πρόσοδοι της οικογενείας του δικαιούχου υπερβαίνουν ουσιώδη ποσά καθωρισμένα ή θεσπισμένα υπό των αρμοδίων δημοσίων αρχών συμφώνως προς καθωρισμένους κανόνας.
γ) το σύνολον της παροχής και των ετέρων πόρων κατόπιν μειώσεως των ουσιωδών ποσών των προβλεπομένων εις το εδάφιον β` του παρόντος άρθρου, δέον να είναι επαρκές ίνα εξασφαλίζη εις την οικογένειαν του δικαιούχου υγιεινούς και προσήκοντας βιώσεως και να μην είναι κατώτερον του ποσού της παροχής της υπολογιζομένης συμφώνως προς τας διατάξεις του άρθρου 66.
δ) αι διατάξεις του εδαφίου γ` του παρόντος άρθρου θεωρούνται ως πληρούμεναι, εάν το συνολικόν ποσόν των καταβαλλομένων παροχών, δυνάμει του υπ` όψιν μέρους, υπερβαίνει κατά 30% τουλάχιστον το συνολικόν ποσόν των παροχών, το οποίον θα προέκυπτε κατ` εφαρμογήν των διατάξεων του άρθρου 66 και των διατάξεων :
ι) του εδαφίου β` του άρθρου 15 διά το μέρος ΙΙΙ.
ιι) του εδαφίου β` του άρθρου 27 διά το μέρος V.
ιιι) του εδαφίου β` του άρθρου 55 διά το μέρος ΙΧ.
ιν) του εδαφίου β` του άρθρου 61 διά το μέρος Χ.
ΠΙΝΑΞ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΙΣ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΧΙ)
Περιοδικαί χρηματικαί παροχαί εις τους Δικαιούχους – Τύπους ————————————————————- Μέρος Ασφαλιστικός Κίνδυνος Δικαιούχος Ποσοστόν Τύπος ο/ο ————————————————————-
ΙΙΙ Ασθένεια Ανηρ έχων συ- ζυγον και 2 τέκνα 45
IV Ανεργία Ανηρ έχων σύ- ζυγον και 2 τέκνα 45 V Γήρας Ανηρ εχων συ- ζυγον εις συντά- ξιμον ηλικίαν 40
VI Εργατικά ατυχήματα και έπαγγελματικαι νόσοι: Ανικανότης προς εργασίαν εργασίαν Ανηρ έχων σύζυγον και 2 τέκνα 50
Ολική απώλεια της ικα- νότητος προς βιοπορι- σμον Ανηρ έχων σύζυγον και 2 τέκνα 50
Επιζώντες Χήρα εχουσα 2 τέκνα 40
VIII Μητρότης Γυνή 45
ΙΧ Αναπηρία Ανηρ έχων σύζυγον και 2 τέκνα 40
Χ Επιζώντες Χήρα έχουσα 2 τέκνα 40
ΜΕΡΟΣ ΧΙΙ
ΚΟΙΝΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρον 68.
Παροχή της οποίας θα εδικαιούτο προστατευόμενον πρόσωπον κατ` εφαρμογήν ενός, οιουδήποτε, εκ των μερών ΙΙ μέχρι Χ του παρόντος Κώδικος δύναται να ανασταλή εν τινι μέτρω το οποίον δύναται να καθορισθή:
α) Καθ` ον χρόνον ο ενδιαφερόμενος απουσιαζεί εκ του εδάφους του συμβαλλομένου μέρους.
β) Καθ` ον χρόνον ο ενδιαφερόμενος συντηρείται εκ δημοσίων κεφαλαίων ή δαπάναις οργανισμού ή υπηρεσίας Κοινωνικής Ασφαλείας οπωσδήποτε μέρος της παροχής δέον να χορηγείται εις τα προστατευόμενα υπό του δικαιούχου πρόσωπα.
γ) Καθ` ον χρόνον ο ενδιαφερόμενος λαμβάνη εις χρήμα ετέραν παροχήν κοινωνικής ασφαλείας πλην οικογενειακής παροχής και κατά την διάρκειαν πάσης περιόδου, διαρκούσης της οποίας λαμβάνει αποζημίωσιν διά τον ίδιον κίνδυνον υπό τρίτου, υπό την επιφύλαξιν ότι το μέρος της παροχής, το οποίον ανεστάλη δεν υπερβαίνη την ετέραν παροχήν ή την προερχομένην εκ μέρους τρίτου αποζημίωσιν.
δ) όταν ο ενδιαφερόμενος επεχείρησε δολίως να επιτύχη παροχήν.
ε) όταν ο κίνδννος προεκλήθη συνεπεία κακουργήματος ή πλημμελήματος διαπραχθέντος υπό του ενδιαφερομένου.
στ) όταν ο ασφαλιστικός κίνδυνος προεκλήθη εκ σκοπίμου σφάλματος του ενδιαφερομένου.
ζ) εις τας εκάστοτε περιπτώσεις, όταν ο ενδιαφερόμενος αμελή να χρησιμοποιήση τας υγειονομικάς υπηρεσίας ή τας υπηρεσίας αποκαταστάσεως, αι οποίαι είναι εις την διαθεσίν του, ηδέν τηρή τους καθωρισμένους κανόνας διά την επαλήθευσιν της υπάρξεως του κινδύνου ή διά την συμπεριφορά των δικαιούχων παροχών.
η) εις ότι αφορά την παροχήν ανεργίας, όταν ο ενδιαφερόμενος αμελή να χρησιμοποιήση τας εις την διάθεσιν του υπηρεσίας ευρέσεως εργασίας.
θ) εις ότι αφορά την παροχήν ανεργίας, διαφερόμενος απώλεσε την απασχόλησιν του λόγω διακοπής της εργασίας, οφειλομένης εις επαγγελματικήν διένεξιν ή έχει εγκαταλείψη εκουσίως την απασχόλησίν του άνευ νομίμων αιτίων και
ι) εις ότι αφορά την παροχήν επιζώντων, εφ` όσον χρόνον η χήρα ζει εν παρανόμω συμβιώσει.
Άρθρον 69.
1. Πας αιτών δέον να έχη το δικαίωμα προσφυγής εις περίπτωσιν άρνησεως χορηγήσεως της παροχής η αμφισβητήσεως περί της ποιότητος ή ποσότητος ταύτης.
2. Οσάκις εν τη εφαρμογή του παρόντος η παροχή των ιατρικών φροντίδων ανατίθεται εις Κρατικήν Υπηρεσίαν υπεύθυνον έναντι Κοινοβουλίου, το δικαίωμα προσφυγής, το προβλεπόμενον εις την παράγραφον 1 του παρόντος άρθρου, δύναται να αντικατασταθή διά του δικαιώματος εξετάσεως υπό της αρμοδίας αρχής πάσης εντάσεως κατά την αρνήσεως χορηγήσεως των ιατρικών φροντίδων ή της ποιότητος των ληφθεισών ιατρικών φροντίδων.
3. Οταν τα αιτήματα άγονται ενώπιον δικαστηρίων ειδικώς συσταθέντων διά την εξέτασιν ζητημάτων κοινωνικής ασφαλείας και εις τα οποία αντιπροσωπεύονται τα προστατευόμενα πρόσωπα, το δικαίωμα της προσφυγής δύναται να μη χορηγήται.
Άρθρον 70
1. Το κόστος των παροχών, των χορηγουμένων κατ` εφαρμογήν του παρόντος Κώδικος και αι δαπάναι διαχειρίσεως των παροχών τούτων, δέον να χρηματοδοτούνται συλλογικώς δι` εισφορών ή φόρων ή διά συνδυασμού των δύο τούτων μεσων, κατα τρόπον ώστε ν` αποφεύγεται, όπως πρόσωπα χαμηλών προσόδων, επιβαρύνωνται με υπέριμετρα βάρη και να λαμβάνεται υπ` όψιν η οικονομική κατάστασις του Συμβαλλομένου Μέρους και η τοιαύτη των κατηγοριών των προστατευομένων προσώπων.
2. Το σύνολον των ασφαλιστικών εισφορών των βαρυνουσών τους προστατευομένους μισθωτούς δεν πρέπει να υπερβαίνη τα 50% του συνόλου των μέσων των διατιθεμένων εις την προστασίαν των μισθωτών των συζύγων και των τέκνων των. Προς τον σκοπόν διαπιστώσεως εάν πληρούται ο όρος ούτος, θα δύναται να λαμβάνωνται υπ` όψιν εν τω συνόλω των αι παροχαί αι χορηγούμεναι υπό του περί ου πρόκειται Συμβαλλομένου Μέρους κατ` εφαρμογήν του παρόντος Κώδικος, εξαιρέσει των οικογενειακών παροχών και εξαιρέσει των παροχών, εν περιπτώσει εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, εάν αι τελευταίαι αύται αναλαμβάνωνται παρ` ειδικού κλάδου.
3. Το Συμβαλλόμενον Μέρος, δέον όπως αναλαμβάνη γενικήν ευθύνην εις ό,τι αφορά την εξυπηρέτησιν των χορηγουμένων παροχών κατ` εφαρμογήν του παρόντος Κώδικος και όπως λαμβάνη όλα τά αναγκαία μέτρα προς επίτευξιν του σκοπού τούτου. Οφείλει συντρεχούσης περιπτώσεως, να εξασφαλίζη ώστε αι μελέται και οι αναγκαίοι αναλογιστικοί υπολογισμοί, οι αφορώντες την οικονομικήν ισορροπίαν, να γίνωνται περιοδικώς και εν πάση περιπτώσει εκ προοιμίου εις πάσαν τροποποίησιν των παροχών, του ποσοστού ασφαλιστικών εισφορών ή των φόρων των διατιθεμένων εις την κάλυψιν των υπ` όψει κνδύνων.
Άρθρον 71.
1. Οταν η διοίκησις δεν έχει ανατεθή εις Κρατικήν Υπηρεσίαν υπεύθυνον έναντι Κοινοβουλίου, δέον να μετέχουν εις την διοίκησιν αντιπρόσωποι των προστατευομένων προσώπων ή να παρακάθηνται με συμβουλευτικήν αρμοδιότητα υπό καθωρισμένους όρους. Η εθνική νομοθεσία δύναται επίσης να προβλέπη την συμμετοχήν αντιπροσώπων των εργοδοτών και των δημοσίων αρχών.
2. Το Συμβαλλόμενον Μέρος, δέον όπως άναλαμβάνη γενικήν ευθύνην διά την καλήν διοίκησιν των Οργανισμών και Υπηρεσιών, οι οποίοι συμβάλλουν εις την εφαρμογήν του παρόντος Κώδικος.
ΜΕΡΟΣ ΧΙΙΙ
ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρον 72.
Ο παρών Κώδιξ θα έχη εφαρμογήν επί :
α) Κινδύνων, επελθόντων προ της ενάρξεως ισχύος του αντιστοίχου μέρους του Κώδικος, διά το ενδιαφερόμενον Συμβαλλόμενον Μέρος.
β) Παροχών χορηγουμένων λόγω κινδύνων επελθόντων μετά την έναρξιν ισχύος του αντιστοίχου μέρους του Κώδικος, δια το ενδιαφερόμενον Συμβαλλόμενον Μέρος, εν ω μέτρω, τα δικαιώματα δια τοιαύτα παροχάς, απορρέουν εκ περιόδων προγενεστέρων της ημερομηνίας της ρηθείσης ενάρξεως ισχύος.
Άρθρον 73.
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα προσπαθήσουν να ρυθμίσουν δι`ειδικού εγγράφου τα θέματα τα αναφερόμενα εις την κοινωνικήν ασφάλειαν των αλλοδαπών και των μεταναστών ιδία εις ό,τι αφορά την ισότητα μεταχειρίσεως με τους υπηκόους των και την διατήρησιν των δικαιωμάτων, τα οποία εκτήθησαν ή τελούν υπό απόκτησιν.
Άρθρον 74
1. Παν Συμβαλλόμενον Μέρος θα υποβάλη εις τον Γενικόν Γραμματέα ετησίαν έκθεσιν επί της εφαρμογής του παρόντος Κώδικος. Η έκθεσις αύτη θα παρέχη :
α) πλήρεις πληροφορίας περί της νομοθεσίας, διά της οποίας ετέθησαν εν ισχύϊ αι διατάξεις του παρόντος Κώδικος, αι καλυπτόμεναι υπό της επικυρώσεως, και
β) Στοιχεία ότι ο ρηθείς Συμβαλλόμενος ικανοποίησεν τας στατιστικάς απαιτήσεις τας διατυπουμένας εις:
ι) Τα άρθρα 9 (α), (β) ή (γ), Ι5 (α) ή (β), 21 (α), 27 (α) ή (β), 33, 41 (α) ή (β), 48 (α) ή (β), 55 (α) ή (β), 61 (α) ή (β), εις ό,τι αφορά τον αριθμόν των προστατευομένων προσώπων.
ιι) Τα άρθρα 44, 65, 66 ή 67 εις ό,τι αφορά τα ποσά των παροχών.
ιιι) Την παράγραφον 2 του άρθρου 24 εις ο,τι αφορά την διάρκειαν των παροχών ανεργίας, και
ιν) την παράγραφον 2 του άρθρου 70 εις ο,τι αφορά την αναλογίαν των οικονομικών πόρων των προερχομένων εκ των ασφαλίστικών εισφορών, των προστατευομένων μισθωτών.
Τα στοιχεία ταύτα θα πρέπει, κατά το δυνατόν να παρέχωνται κατά τον υποδεικνυόμενον υπό της επιτροπής τρόπον και τάξιν.
2. Παν συμβαλλόμενον Μέρος θα παρέχη εις τον Γενικόν Γραμματέα, τη αιτήσει αυτού συμπληρωματικάς πληροφορίας επί του τρόπου, κατά τον οποίον τούτο εφαρμόζη τας διατάξεις του παρόντος Κωδίκος, τας προβλεπομένας υπό της επικυρώσεώς του.
3. Το Συμβούλιον των Υπουργών, θα δύναται να εξουσιοδοτήση τον Γενικόν Γραμματέα να υποβάλλη εις την Συμβουλευτικήν Συνέλευσιν, αντίγραφον των εκθέσεων και των συμπληρωματικών πληροφοριών,των υποβαλλομένων κατ` εφαρμογήν των παραγράφων 1 και 2 αντιστοίχως του παρόντος άρθρου.
4. Ο Γενικός Γραμματεύς θα αποστέλλη εις τον Γενικόν Διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, τας εκθέσεις και τας συμπληρωματικάς πληροφορίας τας υποβαλλομένας, κατ` εφαρμογήν των παραγράφων 1 και 2 αντιστοίχως του παρόντος άρθρου, με την προς τούτο παράκλησιν όπως συμβουλευθή επί των αντικειμένων των, το αρμόδιον όργανον της Διεθνούς Οργανώσεως Εργασίας και να μεταβιβάση προς αυτόν τα συμπεράσματα του οργάνου τούτου.
5. Αι εν λόγω εκθέσεις και συμπληρωματικαί πληροφορίαι ως και τα συμπεράσματα του οργάνου της Διεθνούς Οργανώσεως Εργασίας του αναφερομένου εις την παράγραφον 4 του παρόντος άρθρου, θα εξετάζωνται υπό της Επιτροπής, ή όπο(α θα υποβάλλη εις το Συμβούλιον των Υπουργών έκθεσιν περιλαμβάνουσαν τα συμπεράσματά της.
Άρθρον 75.
1. Μετά την λήψιν της γνώμης της Συμβουλευτικής Συνελεύσεως, εάν τούτο ήθελε κριθή αναγκαίον, το Συμβούλιον των Υπουργών θα καθορίζη δια πλειοψηφίας των 2/3, συμφώνως προς το άρθρον 20 εδάφιον (δ) του Καταστατικού τον Συμβουλίου της Ευρώπης, εάν έκαστος Συμβαλλόμενος συνεμορφώθη προς τας υπ` αυτού αναληφθείσας υποχρεώσεις, δυνάμεί του παρόντος Κώδικος.
2. Εαν το Συμβούλιον των Υπουργών κρίνη ότι εις Συμβαλλόμενος δεν εκτελεί τας υπ` αυτού αναληφθείσας υποχρεώσεις, δυνάμει του παρόντος Κώδικος, θα καλέση τον εν λόγω Συμβαλλόμενον να λάβει τα μέτρα τα κρινόμενα αναγκαία υπό του Συμβουλίου των Υπουργών διά να εξασφαλίση την εκτέλεσιν ταύτην.
Άρθρον 76.
Παν Συμβαλλόμενον Μέρος θα αποστέλλη εις τον Γενικόν Γραμματέα ανά διετίαν, έκθεσιν επί της καταστάσεως της νομοθεσίας του και της πρακτικής του, της αφορώσης εις τας διατάξεις εκάστου των μερών ΙΙ έως χ του Κώδικος, αι οποίαι, συμφώνως προς το άρθρον 3 δεν έχουν εξειδικευθή εις την υπ` αυτού επικύρωσιν του Κώδικος ή εις μεταγενεστέρως γενομένην γνωστοποίησιν κατ` εφαρμογήν του Άρθρου 4.
ΜΕΡΟΣ ΧΙV
ΤΕΛΙΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρον 77.
1. Ο παρών Κώδιξ είναι ανοικτός προς υπογραφήν παρά των Κρατών – Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Θα υπόκειται εις επικύρωσιν. Τα έγγραφα επικυρώσεως θα κατατεθούν εις τον Γενικόν Γραμματέα υπό την επιφύλαξιν, συντρεχούσης περιπτώσεως της εκ προοιμίου καταφατικής αποφάσεως του Συμβουλίου των Υπουργών της προβλεπομένης εις την παράγραφον 4 του άρθρου 78.
2. Ο παρών Κώδιξ θα τεθή εν ισχύϊ εν έτος μετά την ημερομηνίαν καταθέσεως του τρίτου εγγράφου επικυρώσεως.
3. Δια παν υπογράφον μέλος, το οποίον θα προβαίνη εις επικύρωσιν του Κώδικος μεταγενεστέρως, ούτος θα τίθεται εν ισχύϊ εν έτος μετά την ημερομηνίαν της καταθέσεως του εγγράφου του επικυρώσεως.
Άρθρον 78.
1. Παν υπογράφον Κράτος επιθυμούν να προστρέξη εις τας διατάξεις του άρθρου 2, παράγραφος 2, θα υποβάλλη, προ της επικυρώσεως, εις τον Γενικόν Γραμματέα, έκθεσιν εμφαίνουσαν εν τίνι μέτρω ότι το σύστημα κοινωνικής ασφαλείας αυτού είναι σύμφωνον προς τας διατάξεις ταυ Κώδικος.
Η έκθεσις αύτη θα περιλαμβάνη δήλωσιν :
α) Περί της υφισταμένης επί του αντικειμένου νομοθεσίας και
β) Περί των στοιχείων ότι το υπογράφον Κράτος ικανοποιεί τας στατιστικάς απαιτήσεις τας διατυπουμένας εις :
ι) Τα άρθρα 9 (α), (β) ή (γ), 15 (α) ή (β), 21 (α), 27 (α) ή (β), 33, 41 (α) ή (β), 48 (α) ή (β), 55 (α) ή (β), 61 (α) ή (β), ως προς τον αριθμόν των προστατευομένων προσώπων.
ιι) Τα άρθρα 44, 65, 66 ή 67 ως προς το ποσά των παροχών.
ιιι) Την παράγραφον 2 του Άρθρου 24 ως προς την διάρκειαν των παροχών ανεργίας, και
ιν) Την παράγραφον 2 του άρθρου 70 ως προς την αναλογίαν των προσόδων, αι οποίαι προέρχονται εκ των ασφαλιστικών εισφορών, των προστατευομένων μισθωτών, και
γ) Περί όλων των στοιχείων, τα οποία το υπογράφον Κράτος επιθυμεί να λαμβάνωνται υπ` όψιν δυνάμει των παράγραφων 2 και 3 του άρθρου 2.
Τα στοιχεία τούτα θα πρέπει κατά το δννατόν, να παρέχωνται κατά τον τρόπον και την τάξιν την υποδεικνυομένη υπό της επιτροπής.
2. Το ενδιαφερόμενον υπογράφον Κράτος θα παρέχη εις τον Γενικόν Γραμματέα, τη προσκλήσει τούτου, συμπληρωματικάς πληροφορίας επί του συμφώνου τούτου, συμπληρωματικάς πληροφορίας επί του συμφώνου του συστήματος κοινωνικής ασφαλείας αυτού προς τας διατάξεις του παρόντος Κώδικος.
3. Η ρηθείσα έκθεσις και αι συμπληρωματικαί πληροφορίαι θα εξετάζωνται υπό της επιτροπής, λαμβανομένων υπ` όψιν των διατάξεων της Παραγράφου 3 του άρθρου 2. Η επιτροπή θα υποβάλλη εις το Συμβούλιον των Υπουργών έκθεσιν περιλαμβάνουσαν τα συμπεράσματά της.
4. Το Συμβούλιον των Υπουργών θα αποφαίνεται δια πλειοψηφίας των 2/ 3, συμφώνως προς το άρθρον 20, παράγραφος (δ), του Καταστατικού του Συμβουλίου της Ευρώπης, εάν το σύστημα κοινωνικής ασφαλείας του ρηθέντος υπογράφοντος Κράτους είναι σύμφωνον προς τας διατάξεις του Κώδικος.
5. Εαν ήθελεν αποφασίσει ότι το εν λόγω σύστημα, κοινωνικής ασφαλείας δεν είναι σύμφωνον προς τας διατάξεις του Κώδικος, το Συμβούλιον των Υπουργών θα πληροφορήση σχετικώς το ενδιαφερόμενον υπογράφον Κράτος και θα δύναται να απευθύνη εις τούτο συστάσεις περί του τρόπου κατά τον οποίον είναι δυνατόν να επέλθη η συμφωνία αύτη.
Άρθρον 79.
1. Μετά την έναρξιν ισχύος του παρόντος Κώδικος, το Συμβούλιον των Υπουργών, θα δύναται να προσκαλέση παν Κράτος, μη μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, να προσχωρήση εις τούτον. Η προσχώρησις αύτη θα υπόκειται εις τους υπό τους παρόντος Κώδικος προβλεπομένους όρους και διαδικασίαν επικυρώσεως.
2. Η προσχώρησις ενός Κράτους εις τον Κώδικα, θα συντελείται διά της καταθέσεως εγγράφου προσχωρήσεως εις τον Γενικό Γραμματέα. Ο Κώδιξ θα τίθεται εν ισχύι προκειμένου περί προσχωρούντος Κράτους εν έτος μετά την ημερομηνίαν της καταθέσεως του εγγράφου προσχωρήσεως αυτού.
3. Αι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα προσχωρούντος Κράτους, θα ειναι τα ίδια με τα προβλεπόμενα υπό του παρόντος Κώδικος δια τα υπογράψαντα Κράτη, τα οποία τον έχουν επικυρώσει.
Άρθρον 80.
1. Ο παρών Κώδιξ θα εφαρμόζεται επί του μητροπολιτικού εδάφους εκάστου Συμβαλλομένου. Παν Συμβαλλόμενον Μέρος θα δύναται, κατά την υπογραφήν ή κατά την κατάθεσιν του εγγράφου επικυρώσεως ή προσχωρήσεως αυτού να προσδιορίζη δια δηλώσεως γενομένης εις τον Γενικόν Γραμματέα, το έδαφος αυτού, το οποίον θα θεωρήται, προς τον σκοπόν τούτον, ως μητροπολιτικόν έδαφος.
2. Παν Συμβαλλόμενον Μέρος επικυρούν τον Κώδικα ή παν προσχωρούν Κράτος θα δύναται κατά την κατάθεσιν του εγγράφου επικυρώσεως ή προσχωρήσεως αυτού, ή εις πάσαν ετέραν μεταγενεστέραν ημερομηνίαν, να γνωστοποιήση εις τον Γενικόν Γραμματέα, ότι ο Κώδιξ εν` όλω ή εν μέρει και υπό την επιφύλαξιν τροποποιήσεων εξειδικευμένων εις την γνωστοποίησιν θα εφαρμοσθή εις εν οιοδήποτε τμήμα εκ των μη εξειδικευμένων του μητροπολιτικού εδάφους του, κατ` εφαρμογήν της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου ή εις οιοδήποτε τμήμα των λοιπών εδαφών, δια τας διεθνείς σχέσεις των οποίων έχει την ευθύνην. Αι είς την τοιαύτην ειδοποίησιν εξειδικευόμεναι τροποποιήσεις θα δύνανται να ακυρούνται ή να τροποποιούνται δια μεταγενεστέρας ειδοποιήσεως.
3. Παν Συμβαλλόμενον Μέρος θα δύναται κατά τας περιόδους κατά τας οποίας δύναται να προβή εις καταγγελίαν του Κώδικος, συμφώνως προς τας διατάξεις του άρθρου 81, να γνωστοποιήση εις τον Γενικόν Γραμματέα ότι ο Κώδιξ παύει να εφαρμόζεται εις οιοδήποτε μέρος του μητροπολιτικού εδάφους του, ή εις οιοδήποτε των άλλων εδαφών, εις τα οποία έχει εφαρμόσει του Κώδικα, συμφώνως προς τας διατάξεις της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.
Άρθρον 81.
Παν Συμβαλλόμενον Μέρος δεν θα δύναται να καταγγείλη τον παρόντα Κώδικα, ή εν η περισσότερα των μερών ΙΙ έως Χ αυτού, ειμή από της εκπνοής πέντε ετών, μετά την ημερομηνίαν κατά την οποίαν ο Κώδιξ ετέθη εν ισχύϊ διά τον Συμβαλλόμενον τούτον και εις απάσας τας περιπτώσεις, κατόπιν προειδοποιήσεως ενός είδους, γγωστοποιουμένης εις τον Γενικόν Γραμματέα.
Η καταγγελία αύτη θα επηρεάση την εγκυρότητα του Κώδικος έναντι των ετέρων Συμβαλλομένων υπό την επίφυλαξιν ότι ο αριθμός των Κρατών, δια τα οποία ισχύει ο Κώδιξ, δεν θα είναι κατώτερος των τριών.
Άρθρον 82.
Ο Γενικός Γραμματεύς, θα γνωστοποιήση εις τα Κράτη-Μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, εις την Κυβέρνησιν παντός προσχωρούντος Κράτους, ως και εις τον Γενικόν Διευθυντήν του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.
ι) Την ημερημηνίαν ενάρξεως ισχύος του παρόντος Κώδικος και τα ονόματα των υπογραψάντων τούτον Κρατών, τα οποία θα έχουν επικυρώσει τούτον.
ιι) Την κατάθεσιν παντός εγγράφου προσχωρήσεως, πραγματοποιηθείσης κατ` εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 79 και πάσαν συνοδεύουσαν τούτον γνωμοδότησιν.
ιιι) Πάσαν γνωστοποίησιν, ληφθείσαν κατ` εφαρμογήν των άρθρων 4 και 80, και
ιν) Πάσαν προειδοποίησιν, ληφθείσαν κατ` εφαρμογήν των διατάξεων του άρθρου 81.
Άρθρον 83.
Το παράρτημα του παρόντος Κώδικος αποτελεί οργανικόν μέρος τούτου.
Εις επιβεβαίωσιν των ανωτέρω οι υπογεγραμμένοι δεόντως εξουσιοδοτημένοι προς τούτο, υπέγραψαν τον παρόντα Κώδικα.
Εγένετο εις Στρασβούργον τη 16η Απριλίου 1964 εις την γαλλικήν και εις την αγγλικήν, των δύο κειμένων της ιδίας πιστότητος, εις εν μόνον αντίτυπον, το οποίον θα κατατεθή εις τα Αρχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Γενικός Γραμματεύς θα κοινοποιήσει επικεκυρωμένα αντίγραφα εις έκαστον των υπογραψάντων και προσχωρούντων Κρατών, ως και εις τον Γενικόν Διευθυντήν του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.
Η Κυβέρνησις του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θεωρεί το άρθρον 73 του Κώδικος τούτου ως δεσμεύον ταύτην ίνα καταστή συμβαλλόμενον μέλος οιασδήποτε συμβάσεως, συμφωνίας ή ετέρου εγγράφου, διέποντος θέματα αφορώντα την Κοινωνικήν Ασφάλισιν αλλοδαπών και μεταναστών, συναφθέντων εις εφαρμογήν τούτου.
Στρασβούργον 14 Μαρτίου 1867 ———————————————————————–
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΗΚΗ 1 ΚΑΙ 2
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Άρθρον 68(ι).
Λογίζεται ότι το άρθρον 68 (ι) του παρόντος Κώδικος θα ερμηνεύεται συμφώνως προς την Εθνικήν Νομοθεσίαν εκάστου Συμβαλλομένου.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ 1
Διεθνής κατάταξις – τύπος κατά βιομηχανίαν όλων των κλάδων οικονομικής δραστηριότητος.
Κλάδος Ο. Γεωργία, Δασοκομία, Θήρα και Αλιεία.
Ο1. Γεωργία και κτηνοτροφία.
Ο2. Δασοκομία και εκμετάλλευσις δασών.
Ο3. Θήρα, παγίδευσις και δι”δοσις του θηράματος.
Ο4. Αλιεία.
Κλάδος 1. Εξορυκτική βιομηχανία :
11. Εξαγωγή άνθρακος.
12. Εξαγωγή μεταλλευμάτων.
13. Ακάθαρτον πετρέλαιον και φυσικόν αέριον.
14. Εξόρυξις δομικών λίθων, αργίλλου και άμμου.
19. Ορυχεία μη μεταλλικά μη αλλαχού κατατασσόμενα.
Κλαδοί 2-3. Βιομηχανίαι :
20. Βιομηχανίαι τροφίμων (πλην ποτών).
21. Βιομηχανία ποτών.
22. Βιομηχανίαι καπνού.
23. Βιομηχανίαι υφαντουργικαί.
24. Βιομηχανίαι υποδημάτων, ειδών ενδύσεως και ειδών εξ υφαντουργικών υλικών.
25. Βιομηχανίαι ξύλου και φελλού (εξαιρέσει βιομηχανίας επίπλων).
26. Βιομηχανίαι επίπλων και σκευών.
27. Βιομηχανίαι χάρτου και ειδών εκ χάρτου.
28. Τυπογραφία, εκδόσεις και συνσφείς βιομηχανίαι
29. Βιομηχανίαι δέρματος και δερματίνων ειδών (εκτός υποδημάτων).
30. Βιομηχανίαι ελαστικών.
31. Χημικαί βιομηχανίαι και χημικών προϊόντων.
32. Βιομηχανίαι προϊόντων πετρελαίου και άνθρακας
33. Βιομηχανίαι ορυκτών προϊόντων μη μεταλλικών εκτός των παραγώγων πετρελαίου και άνθρακος.
34. Βασικές μεταλλουργικαί βιομηχανίαι.
35. Επεξεργασία μεταλλουργικών προιόντων (εξαιρέσει μηχανών και υλικού μεταφορών).
36. Βιομηχανίαι μηχανών (εξαιρέσει ηλεκτρικών μηχανών).
37. Βιομηχανίαι ηλεκτρικών μηχανών συσκευών και εξαρτημάτων.
38. Βιομηχανία υλικού μεταφορών.
39. Διάφοροι κατασκευαστικαί βιομηχανίαι.
Κλάδος 4. Οικοδομική.
40. Οικοδομική.
Κλάδος 5. Ηλεκτρισμός, Αεριόφως, Υδωρ και Υγειονομικαί Υπηρεσίαι:
51. Ηλεκτρισμός, αεριόφως και ατμός.
52. Υδρευσις και Υγειονομικαί Υπηρεσίαι.
Κλάδος 6. Εμπόριον, Τράπεζαι, Ασφάλειαι, Υποθέσεις Ακινήτων:
61. Χονδρικόν και λιανικόν εμπόριον.
62. Τράπεζαι και λοιπαί οικονομικά ιδρύματα.
63. Ασφάλειαι.
64. Υποθέσεις ακινήτων.
Κλάδος 7. Μεταφοραί, εναποθηκεύσεις και επικοινωνίαι:
71. Μεταφοραί.
72. Εναποθηκεύσεις και καταστήματα.
73. Επικοινωνίαι.
Κλάδος 8. Υπηρεσίαι :
81. Κρατικαί Υπηρεσίαι.
82. Υπηρεσίαι προσφερόμεναι εις το κοινόν και εις τας επιχειρήσεις.
83. Υπηρεσίαι ψυχαγωγίας
84. Προσωπικαί Υπηρεσίαι.
Κλάδος 9. Κλάδοι δραστηριότητος μη σαφώς προσδιωρισμένοι:
90. Κλάδοι δραστηριότητος μη σαφώς προσδιωρισμένοι.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ 2
Συμπληρωματικά πλεονεκτήματα.
ΜΕΡΟΣ ΙΙ
Ιστορικαί φροντίδες.
1. Αι ιστρικαί φροντίδες αι παρεχόμεναι εκτός νοσοκομείων υπό ιατρών γενικής ιατρικής η ιατρών ειδικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των επισκέψεων κατ` οίκον άνευ περιορισμού διαρκείας οπωσδήποτε, ο δικαιούχος ή ο προστάτης οικογενείας δύναται να υποχρεωθή να συμμετάσχη εις τας δαπάνας, παρασχεθειοών φροντίδων μέχρις 25%.
2. Η προμήθεια ουσιωδών φαρμακευτικών προϊόντων, άνευ περιορισμού διαρκείας πάντως, ο δικαιούχος ή ο προστάτης οικογενείας δύναται να υποχρεωθή να συμμετάσχη εις το κόστος των χορηγηθέντων προϊόντων μέχρις 25%.
3. Εις περιπτώσεις καθωρισμένων ασθενειών, χρηζουσών θεραπείας μακράς διαρκείας, συμπεριλαμβανομένης της φυματιώσεως, αι παρεχόμεναι φροντίδες εντός των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένης της νοσοκομειακής περιθάλψεως, αι φροντίδες ιατρών γενικής ιατρικής ή ιατρών ειδικοτήτων, αναλόγως της ανάγκης, και όλαι αι αναγκάιαι συναφείς φροντίδες επί χρονικόν διάστημα μη δυνάμενον να περιορίζεται κάτω των 52 εβδομάδων κατά περίπτωσιν.
4. Αι οδοντιατρικαί φροντίδες, οπωσδήποτε ο δικαιούχος ή ο προστάτης οικογενείας δύναται να υποχρεωθή να συμμετάσχη εις τας δαπάνας των παρασχεθεισών φροντίδων μέχρι του 1/3.
5. Οταν η συμμετοχή του δικαιούχου ή του προστάτου οικογενείας είναι καθωρισμένη εις ομοιόμορφον ποσόν δι εκάστην περίπτωσιν θεραπείας ή εκάστην συνταγήν φαρμακευτικών ειδών, το σύνολον των πληρωμών, των πραγματοποιηθεισών από όλα τα προστατευόμενα πρόσωπα δι εκάστην κατηγορίαν παροχών, των μνημονευομένων ανωτέρω υπ` άριθ. 1,2 και 4 δέον όπως μη υπερβαίνει το καθωρισμένον ποσοστόν του ολικού κόστους της κατηγορίας ταύτης, εντός δεδομένης περιόδου.
ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ
Παροχαί ασθενείας.
6. Το επίδομα ασθενείας, εις το ύψος το εξειδικευμένον εις το άρθρον 16 δια χρονικόν διάστημα το οποίον δεν δύναται να περιορίζεται κάτω των 52 εβδομάδων κατά περίπτωσιν.
ΜΕΡΟΣ ΙV
Παροχαί ανεργίας εις χρήμα.
7. Η παροχή ανεργίας εις το ύψος το καθωρισμένον εις το άρθρον 29, διά χρονικόν διάστημα, το οποίον δεν δύναται να περιορίζεται κάτω των 21 εβδομάδων, διαρκούσης μιας περιόδου 12 μηνών.
ΜΕΡΟΣ V
Παροχαί γήρατος.
8. Η παροχή γήρατος, εις το ύψος 500/ο τουλάχιστον της παροχής της μνημονευομένης εις το άρθρον 28 :
α) Εις την περίπτωσιν την προβλςπομένην εις την παράγραφον 2 του Άρθρου 2΄, ή όταν ή παροχή ή μνημονευομένη εις το άρθρον 28 υπόκειτα; εις περίοδον διαμονής και το συμβαλλόμενον μιρος δεν έπιλιγει τσς διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 2 μετά 10 ετών διαμονήν.
β) Εις την περίπτωσιν την προβλεπομένην εις την παράγραφον 5 του άρθρου 29, υπό την επιφύλαξιν των καθωρισμένων όρων των αναφερομένων εις τας προγενεστέρας οικονομικάς δραστηριότητας του προστατευομένου προσώπου.
ΜΕΡΟΣ VΙΙ
Οικογενειακαί παροχαί.
9. Αι παροχαί εις χρήμα υπό την μορφήν περιοδικών καταβολών μέχρι συμπληρώσεως υπό του δικαιούχου παροχών και σπσυδάζοντος τέκνου, ηλικίας η οποία δεν δύναται να καθορίζεται κατωτέρα τών 16 ετών.
ΜΕΡΟΣ VΙΙΙ
Παροχαί μητρότητος
10. Η χορήγησις των παροχών μητρότητος άνευ χρονικών προϋποθέσεων.
ΜΕΡΟΣ ΙΧ
Παροχαί αναπηρίας
11. Η παροχή αναπηρίας εις ύψος 50% τουλάχιστον της παροχής της μνημονευομένης εις το άρθρον 56.
α) Εις την περίπτωσιν την προβλεπομένην εις την παράγραφον 2 του άρθρου 57 ή όταν η παροχή η μνημονευμένη εις το άρθρον 56 υπόκειται εις μίαν περίοδον διαμονής και ο συμβαλλόμενος δεν επιλέγει τας διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 57, μετά 5 ετών διαμονήν και
β) Εις τας περιπτώσεις κατά τας οποίας το προστατευόμενον πρόσωπον δεν έχει συμπληρώσει τους καθωρισμένους όρους, συμφώνως προς τας διατάξεις της παραγράφους 2 του άρθρου 57 δια μόνον το λόγον ότι ήτο υπερήλιξ κατά την έναρξιν ισχύος των διατάξεων των σχετικών προς την εφαρμογήν του μέρους τούτου υπό την επιφύλαξιν ωρισμένων προϋποθέσεων σχετικών προς τας προγενεστέρας οικονομικάς δραστηριότητας προστατευομένου προσώπου.
ΜΕΡΟΣ Χ
Παροχαί επιζώντων.
12. Η επιτροπή επιζώντων εις το ύψος των 50% τουλάχιστον, της παροχής της μνημονευομένης εις το άρθρον 62 :
α) εις την περίπτωσιν την προβλεπομένην εις την παράγραφον 2 του άρθρου 63 η όταν η παροχή η μνημονευομένη εις το άρθρον 62 υπόκειται ει περίοδον διαμονής και το συμβαλλόμενον μέρος δεν επιλέγει τας διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 63, μετά 5 ετών διαμονήν και
β) Εις την περίπτωσιν των προστατευομένων προσώπων, των οποίων ο προστάτης οικογενείας δεν είχε συμπληρώσει τους καθωρισμένους όρους συμφώνως προς τας διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 63 δια μόνον τον λόγον ότι ήτο υπερήλιξ κατά την έναρξιν ισχύος των διατάξεων των σχετικών προς την εφαρμογήν του μέρους τούτου, υπο την επιφύλαξιν καθωρισμένων όρων σχετικών προς τας προγνεστέρας οικονομικάς δραστηριότητος του προστάτου της οικογενείας.
ΜΕΡΗ ΙΙ, ΙΙΙ, ή Χ
13. Παροχή δι` έξοδα κηδείας ανερχομένης εις:
1) Είτε το 20πλάσιον του προγενεστέρου ημερησίου εξ εργασίας εισοδήματος του προστατευομένου προσώπου το οποίον χρησιμεύει ή θα εχρησίμευεν ως βάσις υπολογισμού της παροχής επιζώντων ή του επιδόματος ασθενείας αναλόγως της περιπτώσεως οπωσδήποτε δεν είναι αναγκαίον όπως η ολική παροχή είναι ανωτέρα του 20πλασίου του ημερησίου μισθού άρρενος ειδικευμένου εργάτου, ως είναι καθωρισμένας συμφώνως προς τας διατάξεις του άρθρου 65.
2) Είτε το 20πλάσιον του ημερησίου μισθού κοινού άρρενος ενήλικος εργάτου ως είναι καθωρισμένας συμφώνως προς τας διατάξεις του άρθρου 66.

Άρθρον δεύτερον
Πάσα διάταξη της κειμένης νομοθεσίας, παρέχουσα τυχόν μείζονα πλεονεκτήματα εις τα δια της υπό του παρόντος νόμου κυρουμένης συμβάσεως, προστατευόμενα πρόσωπα, διατηρείται εν ισχύι συμφώνως προς το άρθρον 19 παρ. 8 του Καταστατικού Χάρτου της Διεθνούς Οργανώσεως Εργασίας, κυρωθέντος δια του Ν. Δ/τος 399/1947, “περί κυρώσεως Πράξεως τροποποιήσεως του Καταστατικού Χάρτου (Συνταγμάτος) της Διεθνούς Οργανώσεως της Εργασίας”.

Άρθρον τρίτον
Η ισχύς του παρόντος νόμου άρχεται από της δημοσιεύσεως αυτού διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως,

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄Ημών σήμερον κυρωθείς , δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 11 Μαρτίου 1981

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ