Νόμος 1131 ΦΕΚ Α΄39/13.2.1981
Περί κυρώσεως της υπ’ άριθ. 73 Διεθνούς Συμβάσεως “περί ιατρικής εξετάσεως ναυτικών”.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής απεφασίσαμεν

Άρθρον πρώτον
Κυρούται και έχει ισχύν νόμου η κατά την 28ην Σύνοδον της Διεθνούς Συνδιασκέψεως του έτους 1946 ψηφισθείσαυπ`αριθ. 73 Διεθνής Σύμβασις “περί ιατρικής εξετάσεως των ναυτικών”, της οποίας το κείμενον εις πρωτότυπον εις την Γαλλικήν και Αγγλικήν γλώσσαν και εις μετάφρασιν εις την Ελληνικήν έχει ως ακολούθως:
ΣΥΜΒΑΣΙΣ 73.
Περί ιατρικής εξετάσεως των ναυτικών.
Η Γενική Συνδιάσκεψις της Διεθνούς Οργανώσεως Εργασίας, συγκληθείσα εν Σηάτλ υπό τον Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και συνελθούσα την 6ην Ιουνίου 1946, εις την εικοστήνογδόηνσύνοδον αυτής.
Αφού απεφάσισε την αποδοχήν διαφόρων προτάσεων σχετίκων προς την Ιατρικήν εξέτασιν των ναυτικών, ζήτημα αποτελούν το πέμπτον θέμα της ημερησίας διατάξεως της συνόδου.
Αφού απεφάσισεν ότι αι προτάσεις αύται δέον να λάβουν τον τύπον Διεθνούς Συμβάσεως.
Αποδέχεται, σήμερον την εικοστήνενάτην Ιουνίου χίλια εννεακόσια τεσσαράκοντα εξ την ως έπεται σύμβασινήτις αποκαλείται Σύμβασις περί ιατρικής εξετάσεως των ναυτικών, 1946.
Άρθρον 1.
1. Η παρούσα Σύμβασις εφαρμόζεται έπι παντός θαλασσοπλοούντος πλοίου ανήκοντος εις το Δημόσιον ή εις Ιδώτας και απασχολουμένου εις την επί κέρδειμεταφοράν προσώπων ή πραγμάτων, νηολογημένου δε εις χώραν δι` ην ισχύει ή παρούσα Σύμβασις.
2. Η έννοια του θαλασσοπλοούντος πλοίου καθορισθήσεται, υπο τής εσωτερικής νομοθεσίας.
3. Η παρούσα Σύμβασις δεν εφαρμόζεται:
α) επί πλοίων κάτω των 200 κόρων ολικής χωρητκότητος.
β) επί ξυλίνων σκαφών ως τα DHOWS και JUNKS.
γ) επί αλιευτικών πλοίων. δ) επί ποταμοπλοίων. Άρθρον 2. Υπό την επιφύλαξιν των μέτρων άτινα δέον να ληφθούν ίνα εξασφαλιθή ότι τα κατωτέρω απαριθμούμενα πρόσωπα χαίρουσι καλής ύγειας και δεν παρουσιάζουν κίνδυνον δια τήν υγείαν των λοιπών εν τω πλοίω προσώπων, η παρούσα Σύμβασις εφαρμόζεται επί παντός προσώπου εργαζομένου υφ` οιανδήποτε ειδικότητα επί πλοίου τινός, εξαιρέσει:
α) του πλοηγού (μη μέλους του πληρώματος).
β) των προσώπων των χρησιμοποιουμένων έπι του πλοίου παρ` εργοδότου άλλου εκτός τον εφοπλιστού, εξαιρέσει των ραδιοτηλεγραφητών των τελούντων εις την υπηρεσίαν ραδιοτηλεγραφικής τινος Εταιρείας.
γ) των ταξειδευόντων φορτοεκφορτωτών οίτινες δεν είναι μέλη του πληρώματος.
δ) των προσώπων των εργαζομένων εις τον λιμένα και τα οποία δεν εργάζονται συνήθως εν θαλάσση.
Άρθρον 3
1. Ουδέν πρόσωπον εφ` ου εφαρμόζεται ή παρούσα Σύμβασις δύναται, να ναυτολογηθήέπι πλοίου εφ` ου εφαρμόζεται ή σύμβασις αύτη, εάν δεν προσκομίση πιστοποιητικόν βεβαιούν ότι, είναι σωματικώς κατάλληλος εις ην πρόκειται, να απασχοληθήεργασίαν και υπογεγραμμένον παρ` ιατρού, ή εις την περίπτωσιν πιστοποιητικού αφορώντος αποκλειστικώς την όρασιν, παρά προσώπου εξουσιοδοτημένου παρά της αρμοδίας αρχής να χορηγή, τοιαύτα πιστοποιητικά.
2. Πάντως, εντός διετίας από της ημερομηνίας θέσεως εν ισχύι της παρούσης Συμβάσεως δια χώραν τινά, οι ναυτικοί ταύτης δύνανται να ναυτολογηθώσιν εφ` όσον αποδείξουν ότι, κέκτηνται, κατό τα δύο προ της ναυτολογήσεως έτη αρκετήνυπηρεσίαν επί θαλασσοπλοούντος πλοίου εφ` ου εφαρμόζεται ή παρούσα Σύμβασις.
Άρθρον 4
1. Η αρμοδία αρχή κατόπιν συνεννοήσεως μετά των ενδιαφερομένων εφαπλιστικών και ναυτεργατικών οργανώσεων θα καθορίση την φύσιν της ενεργουμένης ιατρικής εξετάσεως και τας ενδείξεις ας θα περίεχη η ιατρική βεβαίωσις.
2. Διά τον καθορισμόν της φύσεως της εξετάσεως δέον να λαμβάνεται υπ` οψιν η ηλικία του υπό εξέτασιν προσώπου ως και η φύσις της αναληφθησομένης εργασίας.
3. Εδικώτερον ή Ιατρική βεβαίωσις δέον να πιστοποιή:
α) Οτι η ακοή και η όρασις του υποψηφίου και εφ` όσον πρόκειται περί προσώπου χρησιμοποιηθησομένου εις υπηρεσίαν καταστρώματος (εξαιρέσει, του προσωπικού ωρισμένων ειδικοτήτων, ούτινος η ικανότης δια την αναληφθησομένηνεργασίαν δεν επηρεάζεται δυσμενώς εκ του δαλτονισμού) η αντίληψις των χρωμάτων είναι, ικανοποιητικαί.
β) Οτι ο υποψήφιος δεν πάσχει εκ νοσήματος επιδεινουμένου η καθιστώντος αυτόν ανίκανον προς θαλασσίανυπηρεσίαν ή επικινδύνου δια την υγείαν του λοιπού πληρώματος.
Άρθρον 5.
1. Η ιατρική βεβαίωσις θα ισχύση δια χρονικόν διάστημα ουχί μείζον των δύο ετών από της ημερομηνίας της εκδόσεώς της.
2. Εφ` όσον η ιατρική βεβαίωσις αναφέρεται εις την αντίληψιν των χρωμάτων, θα ισχύη δια χρονικόν διάστημα ουχί μείζον των εξ ετών από της, ημερομηνίας της εκδόσεώς της.
3. Εαν η περίοδος της ισχύος της βεβαιώσεως εκπνέει διαρκούντος του πλού, αύτη θα παραμείνη εν ισχύι μέχρι πέρατος του πλού.
Άρθρον 6.
1. Εις επειγούσας περιπτώσεις η αρμοδία αρχή δύναται, να επιτρέψη την ναυτολόγησιν ναυτικού δι` εν μόνον ταξίδιον και άνεν τηρήσεως των διατυπώσεων των προηγουμένων άρθρων.
2. Εις τας περιπτώσεις αυτάς οι όροι της ναυτολογήσεως δέον να είναι οι αύτοι με τους προβλεπομένους δια τους ναυτικούς της αυτής κατηγορίας τους εφοδιασμένους δι` ιατρικής βεβαιώσες.
3. Η κατά το παρόν άρθρον επιτραπείσα ναυτολόγησεως εν ονδεμίαπεριπτώσει δύναται εκ των υστέρων να θεωρηθή ως προηγηθείσαναυτολόγησις κατά τους όρισμους του άρθρου 3.
Άρθρον 7.
Η αρμοδία αρχή δύναται να δέχεται αντί της ιατρικής βεβαιώσεως, άλλην απόδειξιν κατά προδιαγραφόμενον τρόπον, περί του ότι η ιατρική βεβαίωσιςεχορηγήθη δεόντως τω ενδιαφερομένω.
Άρθρον 8.
Δέον να προβλεφθώσιν διατάξεις επιτρέπουσα, εις παν πρόσωπον εις το οποίον μετά την εξέτασιν, δεν χορηγείται ή βεβαιωσις, να ζητήσηεπανεξέτασιν παρ` ιατρκού διαιτητού η διαιτητών ανεξαρτήτων από παντός εφοπλιστού η εφοπλιστικών και ναυτεργατικών οργανώσεων.
Άρθρον 9.
Η αρμοδία αρχή δύναται, κατόπιν συνεννοήσεως μετά των εφοπλιστικών και ναυτεργατικών οργανώσεων, ν`αναθέση την άσκησιν οιουδήποτε των εκ της παρούσης Συμβάσεως απορρεόντων καθηκόντων της παραπέμπουσα μέρος ή το όλον της σχετικής εργασίας εις οργάνωσίν τινα ή άλλην αρχήν ασκούσαν παραπλήσια καθήκοντα αναφορικώς προς τους εργάτας θαλάσσης εν γένει.
Άρθρον 10.
Αι επίσημοι, επικυρώσες της παρούσης Συμβάσεως ανακοινούνται προς τον ΓενικόνΔιευθυντήν του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας παρ`ου και καταχωρίζονται.
Άρθρον 11
1. Η ππρούσαΣύμβασις δεσμεύει μόνον τα Μέλη της Διεθνούς Οργανώσεως της Εργασίας, ων η επικύρωσις έχει καταχωρισθή υπό του Γενικού Διευθυντού.
2. Τίθεται εν ισχύι εξ μήνας μετά την ημερομηνίαν της καταχωρίσεως των επικυρώσεως επτά εκ των ακολούθως χωρών: ΗνωμέναιΠολιτείαι της Αμερικής, Αργεντινή Δημοκρατία, Αυστραλία, Βέλγιον, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ηνωμένον Βασίλειον της Μεγάλης Βρεταννίας και Βορείου Ιρλανδίας, Ελλάς, Ινδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κάτω Χώρα, Νορβηγία, Πελωνία, Πορτογαλλία, Σουηδία, Τουρκία, και Γιουγκοσλαβία, υπό τον όρον όπως εκ των επτά τούτων Χωρών αι τέσσαρες τουλάχιστον κέκτηνται εμπορικόν στόλον ολικής χωρητικότητος ενός τουλάχιστον εκατομμυρίου κόρων. Η διάταξις αύτη τίθεται προς τον σκοπόν να διευκολύνη και ενθαρρύνη την επίσπευσιν επικυρώσεως της παρούσης Συμβάσεως υπό των Κρατών – Μελών.
3. Περαιτέρω η παρούσα Σύμβασις τίθεται εν ισχύι δι` έκαστον Μέλος εξ μήνας μετά την ημερομηνίαν της καταχωρήσεως της επικυρώσεώς του.
Άρθρον 12.
1. Παν Μέλος επικυρούν την παρούσανΣύμβασιν δύναται να καταγγέλη αυτήν μετά πάροδον δεκαετίας από της ενάρξεως της ισχύος αυτής δια πράξεως ανακοινουμένης εις τον ΓενικόνΔιευθυντήν του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και υπ` αυτού καταχωριζομένης. Η καταγγελία έχει αποτελέσματα μετά πάροδον έτους από της χαταχωρίσεως αυτής εις το Διεθνές Γραφείον Εργασίας.
2. Παν Μέλος επικυρούν την παρούσανΣύμβασινόπερ εντός προθεσμίας έτους από της λήξεως της εν τη προηγουμένη παραγράφω μνημονευομένης δεκαετίας δεν έχει κάμει χρήσιν της υπό τον παρόντος άρθρου προβλεπομένης δυνατότητος καταγγελίας, δεσμεύεται διά μιαννέανδεκαετίαν και συνεπώς δύναται να καταγγέλη την παρούσανΣύμβασινέπι τη λήξει εκάστης δεκαετίας υπό τους εν τω παρόντιάρθρωπροβλεπομένους όρους.
Άρθρον 13.
1. Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας γνωστοποιεί εις άπαντα τα Μέλη της Διεθνούς Οργανώσεως της εργασίας τας καταχωρίσεις πασών των επικυρώσεων και καταγγελιών, αίτινες τω έχουν ανακοινωθή παρά των Μελών της Οργανώσεως.
2. Γνωστοποιών εις τα Μέλη της Οργανώσεως την καταχώρισιν της τελευταίας επικυρώσεως της απαιτουμένης ίνα τεθή εν ισχύι η Σύμβασις ο Γενικός Διευθυντής επισύρει την προσοχήν των Μελών της Οργνώσεως επί της ημερομηνίας καθ`ην η Σύμβασις τίθεται εν ισχύ.
Άρθρον 14.
Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας ανακοινοί εις τον Γενικόν Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προς καταχώρισιν συμφώνως τω άρθρω 102 του Καταστατικού Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών, πληροφορίας πλήρεις σχετικάς προς πάσας τας επικυρώσεις και πράξεις καταγγελίας ας έχει καταχωρίσει συμφώνως προς τα προηγούμενα άρθρα.
Άρθρον 15.
Επί τη λήξει εκάστης δεκαετίας, υπολογιζομένης από της ενάρξεως της ισχύος της παρούσης Συμβάσεως το ΔιοικητικόνΣυμβούλιον του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας δέον όπως υποβάλλη εις την ΓενικήνΣυνδιάσκεψινέκθεσιν επί της εφαρμογής της παρούσης Συμβάσεως και αποφασίζει αν συντρέχει περίπτωσις αναγραφής εις την ημερησίανδιάταξιν της Συνδιάσκεψεως θέματος ολικής ή μερικής αναθεωρήσεως αυτής.
Άρθρον 16.
1. Εν η περιπτώσει η ΣυνδιάσκεψιςήθελεναποδεχθήνεωτέρανΣύμβασινεπαγομένην εν όλω η εν μέρει αναθεώρησιν της παρούσης και εκτός αν ή νεωτέραΣύμβασις ορίζει άλλως:
α) Η επικύρωσις υπό Μέλους της νεωτέρας Συμβάσεως της αναθεωρούσης την παρούσαν επάγεται αυτοδικαίως, παρά τας διατάξεις του ανωτέρω άρθρου 12, άμεσονκαταγγελίαν της παρούσης Συμβάσεως υπό την επιφύλαξιν ότι έχει, τεθή εν ισχύι η αναθεωρούσα ταύτην νέα Σύμβασις.
β) Αφ ης η επάγουσα την αναθεώρησιν νέα Σύμβασιςτεθή εν ισχύι ή παρούσα Σύμβασις παύει να είναι δεικτική επικυρώσεως υπό των Μελών.
2. Η παρούσα Σύμβασις παραμένει εν τούτοις εν ισχύι υπο τον τύπον και το περιεχόμενον αυτής, δια τα Μέλη άτιναεπικυρώσαντα αυτήν, δεν ήθελον επικυρώσει, την αναθεωρούσαν ταύτην νέανΣύμβασιν.
Άρθρον 17.
Το γαλλικόν και αγγλικόνκείμενον της παρούσης Συμβάσεως είναι εξ ίσου αυθεντικά.

Άρθρον δεύτερον
1. Η ως άνω Διεθνής Σύμβασις εφαρμόζεται, επί παντός πλοίου ανεξαρτήτως εθνικότητος καταπλέοντος εις Ελληνικούς λιμένας.
2. Οι παραβάται των διατάξεων του παρόντος Νόμου, ανεξαρτήτως πάσης άλλης απορρεούσης εξ ετέρας διατάξεως ποινικής ή πειθαρχικής ευθύνης, τιμωρούνται κατά τας διατάξεις του άρθρου 45 του κυρωθέντος δια τον Ν.Δ. 187/1973 Κώδικος Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου.

Άρθρον τρίτον
Η ισχύς του παρόντος νόμου άρχεται από της δημοσιευσεώς του δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄Ημών σήμερον κυρωθείς , δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 07 Φεβρουαρίου 1981

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ