Νόμος 1105 ΦΕΚ Α΄299/30.12.1980
Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως της περί Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ.) νομοθεσίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής απεφασίσαμεν

Άρθρον 1

1. Δικαιούχοι μερίσματοςτυχγάνουν, οι κατά τας ισχυούσας διατάξεις και τας τοιαύτας του παρόντος Μέτοχοιτου Ταμείου, εφ` όσον ήθελον δικαιωθή στρατιωτικής συντάξεως. Μετά τον θάνατον τούτων, δικαιούχοι μερίσματος καθίστανται αι οικογένειαι αυτών, ίδιαι η πατρικαί, εφ` όσον έτυχο συντάξεως διά τον θανόντα. «Το μέρισμα της χηρεύουσας οικογένειας του κυρίως ασφαλισμένου (μερισματούχου ή μετόχου) συνίσταται σε ποσοστό του μερίσματος, το οποίο ελάμβανε ο κυρίως ασφαλισμένος μερισματούχος ή θα δικαιούνταν ο μέτοχος αν κατά το χρόνο του θανάτου του καθίστατο μερισματούχος, ίσο με το ποσοστό της κύριας σύνταξης που της κανονίζεται και καταβάλλεται από το συνταξιοδοτικό φορέα του κυρίως ασφαλισμένου. Οι εισφορές και το ύψος του προβλεπόμενου στην κοινή απόφαση 2412/Φ.951/360/431347/17.1.1984 των Υπουργών Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών (ΦΕΚ 74 Β`) βοηθήματος για τη δημιουργία οικογενειακής ή επαγγελματικής αυτοτέλειας, στις περιπτώσεις των ορφανικών οικογενειών, εξακολουθούν να υπολογίζονται με βάση το πλήρες μέρισμα του αποβιώσαντος κυρίως ασφαλισμένου του Ταμείου. Χηρεύουσες οικογένειες που έχουν δικαιωθεί, με βάση τις προϊσχύουσες διατάξεις, ακέραιο το μέρισμα του κυρίως ασφαλισμένου, διατηρούν, ως προσωπική διαφορά, τη διαφορά μεταξύ του μερίσματος που τους κανονίστηκε και αυτού που δικαιούνται με βάση τη ρύθμιση του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, μέχρι πλήρους συμψηφισμού της διαφοράς αυτής με μελλοντικές αυξήσεις του μερίσματος.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 43 παρ.1 Ν.3943/2011,ΦΕΚ Α 66/31.3.2011.

2. Ως χρόνος μετοχικής σχέσεως, διά την θεμελίωσιν των δικαιωμάτων των μετόχων και των οικογενειών αυτών, λογίζεται ο εν τη οικεία πράξει κανονισμού συντάξεως αναφερόμενος χρόνος συνταξίμου υπηρεσίας, ο υπολογιξόμενος διά τον κανονισμόν της συντάξεως.

3. Επιβάλλεται κράτησις 10ο/ο επί του μερίσματος δι` όσον χρόνον εκ του εν τη προηγουμένη παραγράφω οριζομένου δεν διενεργήθησαν αι, υπό της κειμένης νομοθεσίας προβλεπόμεναι επί των αποβοχών ενεργείας, κρατήσεις υπέρ του ΜΤΣ.
Σημ.: όπως η παρ.3 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρ.23 Ν.2913/2001,ΦΕΚ Α 102/23.5.2001

Άρθρον 2
Σημ.: όπως το άρθρο 2 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 18 Ν.3036/2002, ΦΕΚ Α 171/23.7.2002.

1. Οι εις πρώτον γάμον ερχόμενοι Μέτοχοιτου ταμείου υποχρεούνται, κατά την υπό της στρατιωτικής αρχής χορήγησιν τελέσεως γάμου των, εις την καταβολήν χρηματικού ποσού ίσου πρός ένα βασικόν μισθόν του βαθμού, ον φέρουν κατά τον χρόνον της καταβολής, άνευ περαιτέρω υποχρεώσεως, δι` εγγραφήν γάμου και τέκνων. Δια την τέλεσιν δευτέρου και τρίτου γάμου δεν υφίσταται τοιαύτη υποχρέωσις.

2. Οι έγγαμοι κατά την χρονολογίαν αποκτήσεως της ιδιότητος του μετόχου υποχρεούνται όπως, από της κατατάξεώς των, καταβάλουν υπέρ τυυ Ταμείου ποσόν ίσον πρός ένα βασικόν μισθόν του βαθμού, ον κέκτηνται, κατά τον χρόνον της καταβολής.

3. Οι ήδη μερισματούχοι του ταμείου, ερχόμενοι εις πρώτην γάμου, υποχρεούνται εις την καταβολήν υπέρ του ταμείου ποσού ίσου πρός ένα βασικόν μισθόν τον βαθμού του οποίου το μέρισμα λαμβάνουν κατά τον χρόνον της καταβολής.

4. Θήλεις Μέτοχοιη μερισματούχοι εξ ιδίου δικαιώματος, ερχόμεναι εις γάμον μετά μετόχων η εξ ιδίας υπηρεσίας μερισματούχων, δεν υπόκεινται εις υποχρέωσιν καταβολής τινος λόγω γάμου. Εν περιπτώσει συνάψεως δευτέρου η τρίτου γάμου, μετά μη μετόχο η μερισματούχου του ταμείου, υποχρεούνται εις την καταβολήν του, κατά την πρώτην παράγραφον του παρόντος άρθρου οριζομένου χρηματικού ποσού.

5. Το, κατά τ` ανωτέρω ποσόν λόγω τελέσεως γάμου, αποτελεί πόρον του ταμείου και ουδέποτε επιστρέφεται εξαιρέσει της περιπτώσεως της μη τελέσεως του γάμου η της ακυρώσεως τούτου, δι αμετακλήτου δικαστικής αποφάσεως, εφ` όσον εκ του γάμου τούτου δεν υπάρχουν τέκνα δικαιούμενα οιασδήποτε παροχής εκ του Ταμείου κατά τας ισχυούσας διατάξεις, ως επίσης και εάν ο καταβαλών μέτοχος δεν δικαιωθή μερίσματος.

6. Πάσα ετέρα διάταξις αφορώσα εις αναγνώρισιν οικογενείας μετόχου η μερισματούχου του ταμείου και υποχρέωσιν διά συμπληρωματικήν καταβολήν γάμου καταργείται.

Άρθρον 3

1. Μέτοχοιτου ταμείου, πέραν των, υπό της κειμένης νομοθεσίας αυτού οριζομένων, τυχγάνουν υποχρεωτικώς και οι κάτωθι : Οι εν ενεργεία μόνιμοι αξιωματικοί και αναυπασπισταί των κοινών σωμάτων οι καταταγέντες εις ταύτα από της συστάσεώς των και οι εφ` εξής κατατασσόμενοι, ως και οι μεταταγέντες εις τα σώματα ταύτα αξιωματικοί και ανθυπασπισταί του Στρατού Ξηράς και Χωροφυλακής.

2. Αξιωματικοί αδελφαί νσσοκόμοι εξαλθούσαι του στρατεύματος και συνταξιοδοτηθείσαι κατά τας διατάξεις του ν.δ. 626/1970 “περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως διατάξεών τινων του α.ν. 1854/1951 “περί απονομής των πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων”, δικαιούνται τη αιτήσει των μερίσματος από της δημοσιεύσεως του παρόντος.

Άρθρον 4

1. Το υπό της κειμένης νομοθεσίας περί ΜΤΣ προβλεπόμενον όριον ηλικίας των θηλέων τέκνων, των μετόχων και μερισματούχων, μετά την πάροδον του οποίου παύουν αυτοδικαίως αι, λόγω προικοδοτήσεως αυτών, διενεργούμεναι κρατήξις επί τω 2 αποδοχών η του μερίσματος, μειούται από το 50ον εις το 45ον έτος της ηλικίας των.

2. Εις περίπτωσιν τελέσεως γάμου μετά την συμπλήρωσιν του 45ου έτους της ηλικίας των, πρός απόληψιν της δικαιουμένης προικός των δεν υποχρεούνται εις καταβολήν εισφορών (κρατήσεων) διά το από της παύσεως τούτων, μέχρι της τελέσεως του γάμου των χρονικόν διάστημα.

3. Γονείς, Μέτοχοικη μερισματούχοι δικαιούνται επιστροφής των καταβληθεισών λόγω προικοδοτήσεως κρατήσεως, ατόκως, εν περιπτώσει θανάτου του δι` ο κατεβλήθησαν αύται θήλεος τέκνου των.

Άρθρον 5

1. Κατ` εξαίρεσιν των περί απονομής μερίσματος σχετικών διατάξεων της νομοθεσίας του ταμείου, δικαιούνται μερίσματος και των λοιπών παροχών του ταμείου, αι μετά τέκνων χήραι σύζυγοι, ως και τα ορφανά μητρός τέκνα αποβιούντων μετόχων και αν έτι δεν έτυχον συντάξεως λόγω μη συμπληρώσεως υπό των μετόχων του πρός επονομήν ταύτης απαιτουμένου συνταξίμου χρόνου.

2. Εις την περίπτωσιν ταύτην, το μέρισμα είναι ανάλογον πρός τα έτη της στρατιωτικής συνταξίμου υπηρεσίας του αποβιώσαντος μετόχου, μη δυνάμενον ει πάση περιπτώσει είναι μικρότερον του αντιστοιχούντος εις 10ετή στρατιωτικήν υπηρεσίαν.

Άρθρον 6

1. Το διοικτικόν συμβούλίον του ΜΤΣ, δύναται δι` ητιολογημένης αποφάσεώς του να μεταβιβάζη εις τον γενικόν διευθυντήν το δικαίωμα εγκρίσεως ωρισμένων δαπανών, περιοριστικώς, εν αυτή αναφερομένων.

2. Δι` αποφάσεως του διοικητικού συμβουλίου καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία πληρωμής του καταβαλλομένου εκάστοτε μερίσματος.

3. Δια της αυτής αποφάσεως δύναται να στρογγυλοποιείται το ποσόν του μερίσματος.

Άρθρον 7
Διά κανονισμού εσωτερικής υπηρεσίας του ταμείου, εκδιδομένου δι` αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, τη προτάσει του διοικητικού συμβουλίου του ταμείου ορίζεται ο τρόπος λειτουργίας απασών των υπηρεσιών του ταμείου και εν γένει πάσα σχετική λεπτομέρεια, εφ` όσον περί τούτου δεν ορίζεται εν τη ισχυούση νομοθεσία.

Άρθρον 8
Η ισχύς του παρόντος νόμου άρχεται από της δημοσιεύσεώς του διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄Ημών σήμερον κυρωθείς , δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 29 Δεκεμβρίου 1980

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ