Νόμος 1077 ΦΕΚ Α΄225/2.10.1980
Περί απασχολήσεως και μετεκπαιδεύσεως μισθωτών τουριστικών επιχειρήσεων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν:

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Α΄
Απασχόλησις Προσωπικού Ξενοδοχείων.Προϋποθέσεις Απασχολήσεως

Άρθρον 1

1.Η πρόσληψις η απασχόλησις μισθωτού εις ξενοδοχειακάς επιχειρήσεις, εις θέσιν του κυρίως ξενοδοχειακού προσωπικού, κατά την έννοιαν του άρθρου 1 του Α.Ν. 394/1936, περί χαρακτηρισμού και όρων εργασίας προσωπικού ξενοδοχείων, η ως βοηθού μαθητευομένου του κυρίως ξενοδοχειακού προσωπικον η βοηθού μαγείρων και ζαχαροπλαστών, η ως εργάτου αποικευών η πλύντου η σιδερωτού η εις θέσιν του επικουρικού προσωπικού του μαγειρείου η ζαχαροπλαστείου του ξενοδοχείου, επιτρέπεται εφ` όσον :
α) Δεν πάσχει εκ μεταδοτικής ή μολυσματικής νόσου και
β) δεν έχει καταδικασθή αμετακλήτως έπι απάτη, κλοπή, υπεξαιρέσει, υφαιρέσει, πλαστογραφία, εμπορία, κατοχή, χρησεί ναρκωτικών, σωματεμπορια, λαθρεμπορία η εγκλήματι κατά των ηθών.

2. Αι διατάξεις των παραγράφων 1, 2 και 3 του Άρθρου 4 τον Ν.Δ. 3594/1956 “περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως της περί Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων νομοθεσίας”, ως τούτο αντικατεστάθη υπό του άρθρου 1 του Ν.Δ. 1150/1972, “περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του Ν.Δ. 3594/1956″, δεν θίγονται.

Άρθρον 2

1. Μετά παρέλευσιν εξ (6) μηνών από της ενάρξεως ισχύοντος του παρόντος, οι επιθυμούντες όπως απασχοληθούν εις ξενοδοχειακάς επιχειρήσεις εις τινα των κατά το προηγούμενον άρθρον θέσεων, υποχρεούνται όπως πρός της προσλήψεώς των εφοδιασθούν διά του κατ` άρθρον 5 του παρόντος βιβλιαρίου εργασίας μισθωτών ξενοδοχείων.

2. Οι ήδη απασχολούμενοι, εις τας κατά τα ανωτέρω θέσεις, δέον όπως εφοδιασθούν διά του βιβλιαρίου της προηγουμένης παραγράφου εντός προθεσμίας εξ (6) μηνών από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος.

3. Δια κοινής αποφάσεως των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών δύναται να καθορίζεται ενιαίον βιβλιάριον, περιλαμβάνον το κατά το άρθρον 5 του παρόντος βιβλιάριον εργασίας και το βιβλιάριον υγείας, το προβλεπόμενον υπό των εκδιδομένων εκάστοτε υγειονομικών διατάξεων, δυνάμει των διατάξεων του Α.Ν. 2520/1940, περί υγειονομικών διατάξεων”.

4. Δι αποφάσεως του Υπουργού Εργασίας, εκδιδομένης μετά γνώμην του `Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, δύναται να παρατείνωνται αι κατά τας παρ. 1 και 2 του παρόντος Άρθρου προθεσμίαι επί εξ (6) εισέτι μήνας κατ` ανώτατον όριον.

Άρθρον 3
Υποχρεώσεις Εργοδοτών.

1. Προκειμένου περί των κατά το άρθρον 1 του παρόντος θέσεων, ο εργοδότης υποχρεούται όπως προσλαμβάνη η απασχολή ως μισθωτούς μόνον τους εφωδιασμένους διά του ανωτέρω βιβλιαρίου εργασίας.

2. Η ανωτέρω υποχρέωσις άρχεται μετά παρέλευσιν εξ (6) μηνών από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος νόμου. Η διάταξις της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του παρόντος εφαρμόζεται αναλόγως και εν προκειμένω.

3. Κατά των εργοδοτών των προσλαμβανόντων η απασχολούντων μισθωτούς, κατά παράβασιν των διατάξεων των προηγουμένων παραγράφων, επιβάλλονται αι κυρώσεις αι προβλεπόμεναι υπό των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 5 τον Ν.Δ. 2656/1953 “περί οργανώσεως και ελέγχου αγοράς εργασίας”, ως αύται, τροποποιηθείσαι διά της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν.Δ. 4504/1966 “περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως διατάξεων τινων της εργατικής νομοθεσίας και περί ετέρων τινών διατάξεων”, αντικατεστάθησαν διά του άρθρου 1 του Ν.Δ. 763/1970 “περι τροποποιήσεως διατάξεων τινών περί προσλήψεως μισθωτών”.

Άρθρον 4
Εξαιρέσεις.
Της υποχρεώσεως εφοδιασμού διά βιβλιαρίου εργασίας εξαιρούνται:
α) Ελληνες και ομογενείς φοιτηταί η σπουδασταί Ανωτάτων η Ανωτέρων Σχολών, της ιδιότητός των αιτος εικνυομένης δι` επισήμων εγγράφων, απασχολούμενοι κατά την περίοδον από της Ιουνίου μέχρι 31ης Οκτωβρίου εκάστου έτους και
β) σπουδασται Επαγγελματικών η Τεχνικών Σχολων, διά τους οποίους απειτείται η διά πρακτικήν εξάσκησιν απασχόλησις εις ξενοδοχειακάς επιχειρήσεις

Άρθρον 5
Εκδοσις Βιβλιαρίου

1. Τα περί ων το άρθρον 2 του παρόντος νόμου βιβλιάρια εκδίδονται υπό της οικείας Τοπικής Υπηρεσίας τον Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), μετά σύμφωνον γνωμοδότησιν της παρ` αυτή Συμρουλευτικής Επιτροπής, εντός μηνός από της υποβολής της σχετικής αιτήσεως του ενδιαφερομένου.
Μετά της αιτήσεως υποβάλλονται το ριρλιάρίον υγείας του μισθωτού και ατπόσπασμα του ποινικού του μητρώον η υπεύθυνος δήλωσις κατά τας διατάξεις του Ν.Δ. 105/1969 “περί ατομικής ευθύνης του δηλούντος η βεβαιούντος”, περί των γενομένων ενεργειών πρός χορήγησιν των δικαιολογητικών Τούτων.
Εις την τελευταίαν ταύτην περίπτωσιν ο ενδιαφερόμενος δέον όπως υποβάλη τα κατά τα ανωτέρω δικαιολογητικά, εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από της υποβολής της αιτήσεως.

2. Υπό της οικείας Τοπικής Υπηρεσίας του ΟΑΕΔ χορηγείται εις τον υποβαλόντα την κατά την προηγουμένην παράγραφον αίτησιν, ειδικόν υπηρεσιακόν σημείωμο, το οποίον ισχύει επί τρείς (3) μήνας και επέχει θέσιν προσωρινού βιβλιαρίου εργασίας.

3. Προκειμένου περι των κατά την παρ. 1 του παρόντος άρθρον γνωμοδοτήσεων, εις την σύνθεσιν της οικείας Συμβουλευτικής Επιτροπής προστίθεντοι ανά εις εκπρόσωπος των εργοδοτών και των μισθωτών ξενοδοχείων, υποδεικνυόμενοι, μετά των αναπληρωτών των, υπό της Πανελληνίου Ομοσπονίδας Ξενοδόχων και της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, αντιστοιχως, εκ των κατά τόπους τμημάτων αυτών. Ούτοι διοριζόμενοι δι αποφάσεως του οικείου Νομάρχου, κατά τας περί Συμβουλευτικών Επιτροπών του ΟΑΕΔ διατάξεις, δικαιούνται της αυτής αμοιβής, ως και τα λοιπά μέλη.

Άρθρον 6
Τύπος και περιεχόμενον βιβλιαρίου

1. Δι` αποφάσεως του Υπουργού Εργασίας, εκδιδομένης εντός τριών (3) μηνών από της ενάρξεως ισχύος τον παρόντος, καθορίζονται: ο τρόπος εκδόσεως, ο τύπος του βιβλιαρίον εργασίας, τα της ανανεώσεως τούτου, ως και πάσα άλλη άναγκα,α λετπτομέρεια.

2. Προκειμένου περί του κατά την παρ. 3 του άρθρου 2 του παρόντος ενιαίου βιβλιαρίου, τα ανωτέρω καθορίζονται διά κοινής αποφάσεως των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Άρθρον 7
Σημειώσεις εις βιβλιάρια

1. Εις τα κατά τον παρόντα νόμον βιβλιάρια σημειούνται:
α) Υπό της οίκειας Τοπικής Υπηρεσίας του ΟΑΕΔ, πάσα πρόσληψις η απασχόλησις εις ξενοδοχειακάς επιχειρήσεις, μετά διαπίστωσιν των κατά το άρθρον 1 του παρόντος προϋποθέσεων.
β) Υπό του εργοδότου, αι υπηρεσιακαί μεταβολοί του μισθωτού. αφορώσαι εις το είδος και την διαρκείαν της εργασίας, εις τας ημέρας απουσίας και εις τον τρόπον λύσεως της σχέσεως εργασίας.
Δεν θεωρούνται ημέραι απουσίας η αποχή εκ της εργασίας διά συμμετοχήν εις νόμιμον απεργία ως και αι ημέραι δια τας όποιας ο μισθωτός διατηρετεί αξίωσιν επί τον μισθόν κατά τας διατάξεις των άρθρων 657- 658 του Α.Κ.

2. Τα βιβλιάρια φυλάσσονται υπό του εργοδότου. Αμα τη καταγγελία της συμβάσεως εργασίας η τη αποχωρήσε, του μισθωτού εκ της εργασίας του, ο εργοδότης υποχρεούται εις την απόδοσιν του βιβλιαρίον, συμπεπληρωμένου με τας κατά την προηγουμένην παράγραφον σημειώσεις.
Εν αρνήσεί του εργοδότου ν αναγράψη επί του βιβλιαρίου τας, περί ων η προηγουμένη παράγραφος, μεταβολάς, η οικεία Τοπική Υπηρεσία του ΟΑΕΔ, κατόπιν αιτήσεως τον μισθωτού, προβαίνει εις τας απαραιτήτους συστάσεις διά την συμμόρφωσιν του, τασσομένης πρός τούτο προθεσμίας μέχρι δέκα πέντε (15) ημερών από της λύσεως της σχέσεως εργασίας.
Εαν παρά ταύτα, ο εργοδότης δεν αναγράψη έτι του βιβλιαρίου τας υπηρεσιάκάς μεταβολάς, εφαρμόζονται αι διατάξεις της παραγράφου 2 τον άρθρου 5 του Ν.Δ. 2656/1953, ως αύται αντικατεστάθησαν υπό του άρθρου 1 του Ν.Δ. 763/1970.

Άρθρον 8
Κάλυψις δαπανών
Αι δαπάναι, διά την έκδοσιν των κατά τον παρόντα νόμον βιβλιαρίων, ως και διά την κατά την παράγραφον 3 του Άρθρου 5 συμμετοχήν των εκπροσώπων των εργοδοτών και των μισθωτών εις την Συμβουλευτικήν Επιτροπήν της οικείας Τοπικής Υπηρεσίας, βαρύνουν τον ΟΑΕΔ.

Άρθρον 9
Επέκτασις βιβλιαρίου εργασίας
Διά Π. Δ/των εκδιδομένων τη προτάσει των Υπουργων Προεδρίας Κυβερνήσεως κα Εργασίας, αι διατάξες των άρθρων 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 και 8 του παρόντος νόμου, δύναται να επεκτείνωνται, αναλόγως και επί των μισθωτών των εν άρθρω 10 τουριστικών επιχειρήσεων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Β΄
Μετεκπαίδευσις

Άρθρον 10
Τμήματα μετεκπαιδεύσεως μισθωτών τουριστικών επαγγελμάτων

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μετά από γνώμη του Δ.Σ. του Οργανισμού, μπορούν να ιδρύονται Τμήματα Μετεκπαίδευσης εργαζομένων στον Τουριστικό Τομέα, να καθορίζονται οι ειδικότητες των Τμημάτων και κατ` αντιστοιχία οι ειδικότητες των προς μετεκπαίδευση εργαζομένων, καθώς και οι πόλεις στις οποίες θα λειτουργήσουν.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.7 άρθρ.25 Ν.3105/2003,ΦΕΚ Α 29/10.2.2003.

2. Κατ` εξαίρεσιν επιτρέπεται η φοίτησις εις Τμήματα της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων προς μετεκπαίδευσιν, καθ` υπέρβασιν του δυνάμει του εδαφίου ε` της παραγράφου 1 του επομένου άρθρου 1 του παρόντος, εκάστοτε καθοριζομένου ανωτάτον ορίου άριθμου μετεκπαιδευομένων κατά Τμήμα και δη κατά ποσοστόν 15 ο/ο τούτου, των συζύγων και των κατιόντων ξενοδόχων ασκούντων, νομίμω αδεία, το ξενοδοχειακόν επάγελμα, εφ` όσον οι ίδιοι τυγχάνουν εκμεταλλευτεί η μετέχουν εις την εκμετάλλευσιν ξενοδοχείου επί χρόνον επεκειναιτής πενταετίας. Αι διατάξεις του παρόντος νόμου έχουν εφαρμογήν και επί της κυτηγορίας ταύτης των μετεκπαιδευομένων, πλην των διατάξεων τω” άρθρω 16 και 17.
Σημ.: όπως η παρ.2 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 22 παρ.6 εδάφιο β΄ Ν.4276/2014,ΦΕΚ Α 155/30.7.2014.

Άρθρον 11
Οργάνωση και λειτουργία τμημάτων μετεκπαίδευσης
Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.1 Άρθρο 113 ΝΟΜΟΣ 4547/2018 και ισχύει από 12/6/2018

1. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού ρυθμίζονται:
α) η διάρκεια των προγραμμάτων μετεκπαίδευσης, τα διδακτέα μαθήματα και η διάρκειά τους,
β) οι ειδικότητες των εργαζομένων που δύνανται να συμμετέχουν και να παρακολουθούν τα προγράμματα μετεκπαίδευσης,
γ) τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων προς φοίτηση,
δ) ο τρόπος και η διαδικασία των εξετάσεων, ο τρόπος βαθμολογίας, τα όρια των απουσιών και οι συνέπειες αυτών,
ε) οι χορηγούμενοι τίτλοι,
στ) ο κατ’ ανώτατο όριο αριθμός των μετεκπαιδευόμενων κατά τμήμα, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που αφορά την οργάνωση και λειτουργία των τμημάτων μετεκπαίδευσης.
Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.1 Άρθρο 113 ΝΟΜΟΣ 4547/2018 και ισχύει από 12/6/2018

2. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού δύναται να προσλαμβάνεται για κάθε εκπαιδευτική περίοδο ωρομίσθιο εκπαιδευτικό προσωπικό για τη διδασκαλία των προβλεπόμενων μαθημάτων στα τμήματα μετεκπαίδευσης. Η πρόσληψη του προσωπικού αυτού γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 23 του ν. 3105/2003 (Α΄29), με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.1 Άρθρο 113 ΝΟΜΟΣ 4547/2018 και ισχύει από 12/6/2018

3. Με όμοια απόφαση δύναται να προσλαμβάνεται, για μερική ή πλήρη απασχόληση, το αναγκαίο για τη λειτουργία των ανωτέρω τμημάτων διοικητικό προσωπικό (ενδεικτικά υπάλληλοι γραμματείας, υπάλληλοι λογιστηρίου, υπάλληλοι καθαριότητας) με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας οκτώ (8) μηνών.
Το ως άνω με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διοικητικό προσωπικό αμείβεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4354/2015 (Α΄176).
Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.1 Άρθρο 113 ΝΟΜΟΣ 4547/2018 και ισχύει από 12/6/2018

4. Το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων καθορίζεται από τις εκπαιδευτικές μονάδες του Υπουργείου Τουρισμού που είναι αρμόδιες για την κατά τόπο εποπτεία των τμημάτων μετεκπαίδευσης.
Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.1 Άρθρο 113 ΝΟΜΟΣ 4547/2018 και ισχύει από 12/6/2018

Άρθρον 12
Διάρκεια φοιτήσεως
Σημ.: όπως το άρθρο 12 αντικαταστάθηκε με την παρ.7δ άρθρ.25 Ν.3105/2003, ΦΕΚ Α 29/10.2.2003.

1.Απαλλάσσονται από τη διδασκαλία της ξένης γλώσσας οι μετεκπαιδευόμενοι οι οποίοι διαθέτουν πιστοποιητικό καλής γνώσης αυτής, το οποίο χορηγήθηκε από αρμόδιο κρατικό φορέα ή όπως προσδιορίζεται στο π.δ. 50/2001 (ΦΕΚ 39 Α) και π.δ. 347/2003 (ΦΕΚ 315 Α`).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 5 παρ.3 Ν.3766/2009,ΦΕΚ Α 102/1.7.2009.

2. Με απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού δύναται να αυξομειούται η διάρκεια φοίτησης, καθώς και το σύνολο των ωρών διδασκαλίας στα τμήματα μετεκπαίδευσης σε ποσοστό μέχρι 20%. Με όμοια απόφαση μπορεί να παρατείνεται η διάρκεια του προγράμματος μέχρι ένα μήνα κατ` ανώτατο όριο.

3. Με απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού καθορίζονται οι ημερομηνίες έναρξης των προγραμμάτων μετεκπαίδευσης.

Άρθρον 13
Προϋποθέσεις φοιτήσεως

1. Διά κοινών αποφάσεων των Υπουργών προεδρίας Κυβερνήσεως και Εργασίας, εκδιδομένων μετά πρότασιν του Δ.Σ. της ΣΤΕ, δύναται να καθορίζωνται αι ειδικώτεραι προϋποθέσεις και τα προσόντα των μισθωτών, εν οις και οι προσκαίρως άνεργοι, των υποψηφίων πρός φοίτησιν εις τα Τμήματα Μετεκπαιδεύσεως της ΣΤΕ, οι οποίοι πάντως δέον να έχουν πραγματοποιήσει κατά την τελευταίαν τριετίαν, υπολογιζομένην από της ημερομηνίας ενάρξεως του προγράμματος μετακπαιδεύσεως, η εκατόν (100) ημρομίσθια καθ` έκαστον πλήρες έτος η τριακόσια πεντήκοντα (350) ημερομίσθια συνολικώς εις τας κατά το άρθρον 10 του παρόντος τουριστικάς επιχειρήσεις.

2. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού καθορίζονται το όριο ηλικίας των μετεκπαιδευομένων, ο χρόνος ανεργίας των υποψηφίων ανέργων για το χαρακτηρισμό τους ως πρόσκαιρα ανέργων και ο αριθμός των μετεκπαιδευομένων ανέργων ανά τμήμα ως ποσοστό επί του συνόλου.
Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.2 Άρθρο 113 ΝΟΜΟΣ 4547/2018 και ισχύει από 12/6/2018

Άρθρον 14
Επιλογή σπουδαστών
Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.3 Άρθρο 113 ΝΟΜΟΣ 4547/2018 και ισχύει από 12/6/2018

1. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού καθορίζεται ο αριθμός των επιλεγομένων υποψηφίων για φοίτηση στα τμήματα μετεκπαίδευσης μισθωτών του Υπουργείου Τουρισμού, ανά ξενοδοχειακό κατάλυμα ή επιχείρηση που λειτουργεί σε πόλη όπου υφίστανται ή πρόκειται να συσταθούν τμήματα μετεκπαίδευσης.
Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.3 Άρθρο 113 ΝΟΜΟΣ 4547/2018 και ισχύει από 12/6/2018

2. Με όμοια απόφαση καθορίζονται ανά εκπαιδευτική περίοδο τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία επιλογής, ο τόπος και οι ημερομηνίες υποβολής των δικαιολογητικών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.
Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.3 Άρθρο 113 ΝΟΜΟΣ 4547/2018 και ισχύει από 12/6/2018

3. Η επιλογή των υποψηφίων πραγματοποιείται από τριμελείς επιτροπές, οι οποίες συγκροτούνται, με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, στις έδρες των εκπαιδευτικών μονάδων του Υπουργείου Τουρισμού που είναι αρμόδιες για την κατά τόπο εποπτεία των τμημάτων μετεκπαίδευσης ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού. Μέλη των επιτροπών αυτών ορίζονται: α) ένας υπάλληλος του Υπουργείου Τουρισμού, β) ένας εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και γ) ένας εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, που υποδεικνύονται αντιστοίχως με τους αναπληρωτές τους. Χρέη γραμματέως των ως άνω επιτροπών εκτελούν υπάλληλοι του Υπουργείου Τουρισμού.
Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.3 Άρθρο 113 ΝΟΜΟΣ 4547/2018 και ισχύει από 12/6/2018

Άρθρον 15
Αποχή εκ της εργασίας.

1. Οι μετεκπαιδευόμενοι εις τα κατά τον παρόντα νόμον Τμήματα Μετεκπαιδεύσεως μισθωτοί, δικαιούνται ν` απέχουν της ημερησίας εργασίας, επί χρόνον ίσον πρός τον της μετεκπαιδεύσεως των, ανεξαρτήτως ωραρίου ημερησίας εργασίας, ως και του χρόνου ενάρξεως και λήξεως αυτής. Ο χρόνος της αποχής ταύτης θεωρείται ως χρόνος εργασίας, διά πάσαν εκ της σχέσεως εργασίας συνέπειαν, μη δυνέμενος να συμψηφισθή πρός την κανονικήν κατ` έτος άδειαν.

2. Διά την ανωτέρω αποχήν του μισθωτού εκ της εργασίας περικόπτονται υπό του εργοδότου, αναλόγως, αι αποδοχαί αυτού.

3. Η περικοπή των αποδοχών δεν συνεπάγεται μεταβολήν των εκατέρωθεν (εργοδότου – μισθωτού) ασφαλιστικών και λοιπών συναφών υποχρεώσεων.

4. Με την επιφύλαξη της ισχύος των διατάξεων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 5 του ν. 2112/1920 “περί υποχρεωτικής καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας, ιδιωτικών υπαλλήλων” και της παρ. 2 του άρθρου 6 του β.δ/τος της 16/8-7-1920 “περί επεκτάσεως του ν. 2112/1920 “Περί καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας ιδιωτικών υπαλλήλων” και επί των εργατών, τεχνιτών και υπηρετών”, όπως αυτές θα ισχύουν κάθε φορά, από την ημερομηνία υποβολής εμπρόθεσμης αίτησης για μετεκπαίδευση, δεν μπορεί να γίνει καταγγελία της σύμβασης εργασίας των μετεκπαιδευομένων μισθωτών μέχρις ότου γίνει η επιλογή και γι αυτούς που θα επιλεγούν μέχρι τέλος της φοίτησής τους, παρά μόνο εαν συντρέχει περίπτωση από τις προβλεπόμενες διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 10 α-δ του ν. 1264/1982 Για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 44 του Ν. 1836/1989 (ΦΕΚ Α 89).

Άρθρον 16
Επίδομα μετεκπαιδεύσεως

1. Ο ΟΑΕΔ καταβάλλει εις τους φοιτώντας εις τα Τμήματα Μετεκπαιδεύσεως της ΣΤΕ και δι` εκάστην ημέραν εκπαιδεύσεως, επίδομα μετακπαιδεύσεως, κατά τα ειδικώτερον διά κοινών αποφάσεων των Υπουργών Προεδρίας Κυβερνήσεως και Εργασίας, εκδιδομένων μετά γνώμην του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, οριζόμενα.

2. Το ύψος του κατά την προηγουμένην παράγραφον επιδόματος καθορίζεται αναλόγως των συνθηκών εργασίας, της ημερησίας διαρκείας της μετεκπαδεύσεως και του συνήθους η της επιδοτήσεως η μη των μετεκπαιδευομένων ανέργων.

3. Προκειμένου περί επιδοτουμένων ανέργων, το ανωτέρω επίδομα εις ουδεμίαν περίπτωσιν δύναται να είναι κατώτερον του εκ της αιτίας ταύτης και τας ισχυούσας διατάξεις, μη καταβαλλομένου εις τούτους, ημερησίου επιδόματος ανεργίας.

Άρθρον 17
Ασφάλισις μετεκπαιδευομένων ανέργων.

1. Αι ημέραι φοιτήσεως εις τα Τμήματα Μετεκπαιδεύσεως της ΣΤΕ, λογίζονται διά τους ανέργους μετεκπαιδευομένους ως ημέραι εργασίας εν τη ασφαλίσει:
α) του Ιδρύματος Κοινονικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ). β) του Ταμείου Ασφαλίσεως Ξενοδοχοϋπαλλήλων (Τ.Α.Ξ.Υ), γ) του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) δ) του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) ε) του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.
Διά την εφαρμογήν της παρούσης παραγράφου ως εργοδότης θεωρείται ο ΟΑΕΔ, υπέχων απάσας τας εκ της τοιαύτης ιδιότητος υποχρεώσεις και καταβάλλων εξ ολοκλήρου τας αναλογούσας εισφοράς εργοδότου και ησφαλισμένου.

2. Αι κατά τας ισχυούσας εκάστοτε διατάξεις εισφοραί, υπέρ των εν τη προηγουμένη παραγράφω Οργανισμών, υπολογίζονται διά τους μετεκπαιδευομένους ανέργους επί του κατά τας διατάξεις του άρθρου 16 καταβαλλομένου επιδόματος μετεκπαιδεύσεως.

3. Ατυχήματος επερχόμενου εις τους μετεκπαιδευομένους μισθωτούς και ανέργους, κατά τον χρόνον φοιτήσεως εις Τμήματα Μετεκπαιδεύσεως η εξ αφορμής ταύτης εις τους χώρους των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών μονάδων της ΣΤΕ η εις ετέρους τοιούτους, χρησιμοποιουμένους τη επιλογή ταύτης, λογίζονται ως εργατικάς ατυχήματα τας κατά νόμον υποχρεώσεις εργοδότου, διά την περίπτωσιν εργατικού ατυχήματος.

Άρθρον 18
Δαπάναι επιδομάτων και εισφορών

1. Αι δαπάναι των εν άρθρω 16 επιδομάτων ως και των εν άρθρω 17 εισφορών βαρύνουν τον ΟΑΕΔ, κατά τα ειδικώτερον διά κοινών αποφάσεων των Υπουργών Προεδρίας Κυβερνήσεως και Εργασίας, εκδιδομένων μετά γνώμην των Δ.Σ. του ΟΑΕΔ και της ΣΤΕ, οριζόμενα.

2. Αι δαπάναι εκ της τυχόν καταβολής αποζημιώσεων της παραγράφου 3 του άρθρου 17 βαρύνουν, ωσαύτως, τον ΟΑΕΔ και αποδίδονται εις την ΣΤΕ κατά τα ειδικώτερον, κατά την αυτήν ως άνω διαδικασίαν, οριζόμενα.

Άρθρον 19
Καταβαλλομένη αποζημίωσις

1. Οι επιτυχώς αποφοιτώντες των κατά τον παρόντα νόμον Τμημάτων Μετεκπαιδεύσεως της ΣΤΕ δικαιούνται, εν περιπτώσει καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας των, της υπό των διατάξεων του Νόμου 2112/1920 “περί υποχρεωτικής καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας ιδιωτικών υπαλλήλων” και των τοιούτων του νόμου 3198/1955 “περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως των περί καταγγελίας της σχέσεως εργασίας διατάξεων”, ως αύται ισχύουν εκάστοτε, προβλεπομένης διά τους υπαλλήλους αποζημιώσεως.

2. Της αυτής αποζημιώσεως, εις περίπτωσιν καταγγελίας της σχέσεως εργασίας των, δικαιούνται και οι κατά την έναρξιν ισχύος του παρόντος έχοντες αποφοιτήσει και οι εφεξής αποφοιτώντες της Χανδρηδείου Σχολής Επαγγελματικής Καταρτίσεως Κατωτέρου Προσωπικού Τουριστικών και Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων Χίου (τέως Χανδρηδείου Πρακτικής Σχολής Μαγείρων – Ζαχαροπλαστών και Πεπιποιητών Χίου) και της Σχολής επαγγελματικής Καταρτίσεως Κατωτέρου Προσωπικού Επιχειρήσεως Μυτιλήνης (τέως Πρατικής Σχολής Μαγείρων – Ζαχαροπλαστών και Θαλαμηπόλων – Περιποιητών Μυτιλήνης) του ΟΑΕΔ, μετά την συμπλήρωσιν του 18ου έτους της ηλικίας των και ενός έτους προϋπηρεσίας εις την ειδικότητα από της κτήσεως του πτυχίου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Γ΄
Τελικαί διατάξεις

Άρθρον 20
Τροποποιούμεναι διατάξεις
Το άρθρον 5 του Ν. 4032/1960 “περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του Ν.Δ.3594/1956 “περί Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων”, αντικαθίσταται ως ακολούθως: “Οι πτυχιούχοι της Ανωτέρας και Στοιχειώδους Εκπαιδεύσεως της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, θεωρούνται εις τας μετά των εργοδοτών εργασιακάς της ειδικότητός των σχέσεις, υπάλληλοι. Ωσαύτως θεωρούνται υπάλληλοι πάντες οι μέχρι τούδε πτυχιούοι των Τμημάτων Μετεκπαιδεύσεως του Νόμου 567/1937 της αυτής Σχολής”.

Άρθρον 21
Καταργούμεναι διατάξεις..
Καταργούνται :
α) Τα άρθρα 2, 3 παρ.1 και 13 του Α.Ν. 394/1936 “περί χαρακτηρισμού και όρων εργασίας προσωπικού των ξενοδοχείων”.
β) Τα άρθρα 1 έως 6 του Α.Ν. 844/1937 “περί συμπληρώσεως του Α.Ν. 374/1936 “περί χαρακτηρισμού και όρων εργασίας προσωπικού ξενοδοχείων”.
γ) Το Β.Δ. της 3/10 Απριλίου κ1937 “περί χορηγήσεως επαγγελματικών βιβλιαρίων εις το προσωπικόν των Ξενοδοχείων”.
δ) Το Β.Δ. της 28ης Απριλίου /6 Μαΐου 1939 “περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του από 3 Απριλίου 1937 Β.Δ/τος κλπ”.
ε) Αι διατάξεις του εδαφ. β` της παραγρ.1 του άρθρου 22 του Ν.Δ. 3430/55 “περί τροποποιήσεως συμπληρώσεως και καταργήσεως διατάξεων περί Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και άλλων τινών διατάξεων”.
στ) Αι διατάξεις των άρθρων 1 και 2 της υπ` αριθ. 41052/1956 κοινής αποφάσεως των Υπουργών Προεδρίας Κυβερνήσεως και Εργασίας “περί εγκρίσεως κανονισμού λειτουργίας Ξενοδοχείων”.
ζ) Πάσα διάταξις αντικειμένη εις τον παρόντα νόμον η ρυθμίζουσα άλλως τα υπ` αυτού προβλεπόμενα θέματα.

Άρθρον 22
Η ισχύς του παρόντος νόμου άρχεται μετά δίμηνον από της δημοσιεύσεώς του διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.
Εν Αθήναις τη 27 Σεπτεμβρίου 1980
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Εθεωρήθη και ετέθη η μεγάλη του Κράτους σφραγίς