Νόμος 107 ΦΕΚ Α΄169/13.8.1975
Περί κυρώσεως του απο 31 Οκτωβρίου 1951 Καταστατικού της Συνδιασκέψεως της Χάγης του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμε

Άρθρον 1
Κυρούται και έχει ισχύν νόμου το απο 31 Οκτωβρίου 1951 Καταστατικόν της Συνδιασκέψεως της Χάγης του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου ούτινος το κείμενον έπεται εν πρωτυτύπω είς την Γαλλικήν και εν μεταφράσει εις την Ελληνικήν.
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΝ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ
Αι Κυβερνήσεις των κατωτέρω απαριθμουμένων Χωρών:
Της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Ισπανίας, της Φιλανδίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Λουξεμβούργου, της Νορβηγίας, των Κάτω Χωρών, της Πορτογαλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρεταννίας και Βορείου Ιρλανδίας, της Σουηδίας και της Ελβετίας. Λαβούσαι υπ`όψιν τον νόμιμον χαρακτήρα της Συνδιασκέψεως της Χώρας του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου. Επιθυμούσαι όπως επιτείνωσι τον χαρακτήρα τούτον και κρίνουσαι προς τον σκοπόν αυτόν, ευκταίαν την προίκισιν της Συνδιασκέψεως δι`ενός Καταστατικού. Συνεφώνησαν επί των κατωτέρω διατάξεων:
Άρθρον 1
Η Συνδιάσκεψιν της Χάγης έχει ως σκοπόν την εργασίαν διά την προοδευτικήν ενοποίησιν των κανόνων του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου.
Άρθρον 2
Είναι Μέλη της Συνδιασκέψεως της Χάγης του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου τα Κράτη, άτινα ήδη μετέσχον μιας ή περισσοτέρων συνόδων της Συνδιασκέψεως και τα οποία αποδέχονται το παρόν Καταστατικόν. Δύναται να καταστούν Μέλη οιαδήποτε έτερα Κράτη ων η συμμετοχή παρουσιάζει ενδιαφέρον νομικής φύσεως διά τας εργασίας της Συνδιασκέψεως. Η εισδοχή νέων Μελών αποφασίζεται υπό των Κυβερνήσεων των μετεχόντων Κρατών προτάσει ενός ή περισσοτέρων εξ αυτών, διά της πλειοψηφίας των εκπεφρασμένων ψήφων, εντός προθεσμίας, εξ μηνών από της ημέρας καθ`ην η περί εισδοχής πρότασις ετέθη υπ`όψιν αυτών. Η εισδοχή καθίσταται οριστική από της υπό του ενδιαφερομένου Κράτους αποδοχής του παρόντος Καταστατικού.
Άρθρον 3
Η λειτουργία της Συνδιασκέψεως εξασφαλίζεται υπό της Ολλανδικής Κρατικής Επιτροπής της συσταθείσης διά του από 20ης Φεβρουαριου 1897 Βασιλικού Διατάγματος διά την προαγωγήν της κωδικοποιήσεως του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου. Η Επιτροπή αυτή εξασφαλίζει την εν λόγω λειτουργίαν μέσω Μονίμου Γραφείου ούτινος διευθύνει τας δραστηριότητας. Εξετάζει πάσας τας προτάσεις τας προοριζομένας να εγγραφώσιν είς την ημερησίαν διάταξιν της Συνδιασκέψεως. Είναι ελευθέρα όπως εκτιμά την είς τας προτάσεις ταύτας δοθησομένην συνέχειαν. Η Κρατική Επιτροπή καθορίζει, αφού συμβουλευθή τα Μέλη της Συνδιασκέψεως, την ημερομηνίαν και την ημερησίαν διάταξιν των συνόδων. Απευθύνεται προς την Κυβέρνησιν των Κάτω Χωρών διά την πρόσκλησιν των Μελών. Αι τακτικαί σύνοδοι της Συνδιασκέψεως, θα λαμβάνουν κατ`αρχήν χώραν καθ`εκάστην τετραετίαν. Εάν ήθελε παραστή ανάγκη, η Κρατική Επιτροπή δύναται, κατόπιν συμφώνου γνώμης των Μελών, να παρακαλέση την Κυβέρνησιν, των Κάτω Χωρών όπως συγκαλέση την Συνδιάσκεψιν είς έκτακτον σύνοδον.
Άρθρον 4
Το Μόνιμον Γραφείον έχει την έδραν του εν Χάγη. Αποτελείται εξ ενός Γενικού Γραμματέως και δύο Γραμματέων εχόντων διαφόρους ιθαγενείας, οίτινες διορίζονται υπό της Κυβερνήσεως των Κάτω Χωρών τη παρουσιάσει της Κρατικής Επιτροπής. Ο Γενικός Γραμματεύς και οι Γραμματείς δέον όπως είναι κάτοχοι καταλλήλων νομικών γνώσεων και πρακτικής εμπειρίας. Ο αριθμός των Γραμματέων δύναται ν`αυξηθή κατόπιν διαβουλεύσεως των Μελών της Συνδιασκέψεως.
Άρθρον 5
Υπό την διεύθυνσιν της Κρατικής Επιτροπής, το Μόνιμον Γραφείον είναι επιφορτισμένον με:
α) την προετοιμασίαν και την οργάνωσιν των συνόδων της Συνδιασκέψεως της Χάρης, ως και των συνεδριάσεων των ειδικών Επιτροπών.
β) τας εργασίας της Γραμματείας των ανωτέρω προβλεπομένων συνόδων και συνεδριάσεων.
γ) άπαντα τα καθήκοντα τα αναγόμενα είς την δραστηριότητα της Γραμματείας.
Άρθρον 6
Προς τον σκοπόν διευκολύνσεως των επαφών μεταξύ των Μελών της Συνδιασκέψεως και του Μονίμου Γραφείου, η Κυβερνήσεις εκάστου Μέλους δέον όπως ορίση προς τούτο εθνικόν όργανον. Το Μόνιμον Γραφείον δύναται να αλληλογραφή μεθ`απάντων των ούτως οριζομένων εθνικών οργάνων και μετά των αρμοδίων διεθνών οργανισμών.
Άρθρον 7
Η Συνδιάσκεψις και κατά το ενδιάμεσον μεταξύ των συνόδων διάστημα η Κρατική Επιτροπή δύναται να συνιστούν ειδικάς Επιτροπάς προς τον σκοπόν εκπονήσεως σχεδίων συμβάσεων ή μελέτης οιουδήποτε θέματος ιδιωτικού διεθνούς δικαίου υπαγομένου είς τους σκοπούς της Συνδιασκέψεως.
Άρθρον 8
Αι δαπάναι λειτουργίας και συντηρήσεως του Μονίμου Γραφείου και των ειδικών Επιτροπών κατανέμονται μεταξύ των Μελών της Συνδιασκέψεως, εξαιρέσει των αποζημιώσεων μετακινήσεως και παραμονής των αντιπροσώπων και τας ειδικάς Επιτροπάς, αίτινες βαρύνουν τας αντιπροσωπευομένας Κυβερνήσεις.
Άρθρον 9
Ο προϋπολογισμός του Μονίμου Γραφείου και των ειδικών Επιτροπών υποβάλλεται καθ`έκαστον έτος προς έγκρισιν είς τους εν Χάγη διπλωματικούς αντιπροσώπους των Μελών. Οι αντιπρόσωποι ούτοι καθορίζουν ωσαύτως την κατανομήν μεταξύ των Μελών των εν τω προϋπολογισμώ τούτω αναγραφομένων είς βάρος αυτών δαπανών. Οι διπλωματικοί αντιπρόσωποι συνέρχονται προς τους σκοπούς τούτους υπό την προεδρίαν του Υπουργού των Εξωτερικών των Κάτω Χωρών.
Άρθρον 10
Αι δαπάναι αι προκύπτουσαι εκ των τακτικών συνόδων της Συνδιασκέψεως αναλαμβάνονται υπ`o της Κυβερνήσεως των Κάτω Χωρών. Εν περιπτώσει εκτάκτου συνόδου, αι δαπάναι κατανέμονται μεταξύ των Μελών της Συνδιασκέψεως των αντιπροσωπευομένων είς την σύνοδον. Εν πάση περιπτώσει, αι αποζημιώσεις μετακινήσεως και παραμονής των αντιπροσώπων επιβαρύνουν τας αντιστοίχος Κυβερνήσεις αυτών.
Άρθρον 11
Αι συνήθειαι της Συνδιασκέψεως εξακολουθούν να ισχύουν, καθ`ο μέτρον δεν είναι αντίθετοι προς το παρόν Καταστατικόν ή τον Κανονισμόν.
Άρθρον 12
Τροποποιήσεις δύνανται να επενεχθούν είς το παρόν Καταστατικόν εάν υιοθετηθούν υπό των δύο τρίτων των Μελών.
Άρθρον 13
Αι διατάξεις του παρόντος Καταστατικού θα συμπληρωθούν δι` ενός Κανονισμού αποσκοπούντος είς την εκτέλεσιν αυτών. Ο Κανονισμός ούτος θα καταρτισθή υπό του Μονίμου Γραφείου και θα υποβληθή προς έγκρισιν εις τας Κυβερνήσεις των Μελών.
Άρθρον 14
Το παρόν Καταστατικόν θα υποβληθή προς αποδοχήν είς τας Κυβερνήσεις των Κρατών αίτινες μετέσχόν μίας ή περισσοτέρων συνόδων της Συνδιασκέψεως. Θα τεθή εν ισχύι ευθύς ως γίνη αποδεκτόν υπό της πλειοψηφίας των Κρατών των αντιπροσωπευομένων είς την εβδόμην σύνοδον. Η δήλωσις αποδοχής θα κατατεθή παρά τη Κυβερνήσει των Κάτω Χωρών, ήτις θα ενημερώση τας Κυβερνήσεις τας προβλεπομένας είς το πρώτο εδάφιον του παρόντος άρθρου. Η ιδία διαδικασία θα ακολουθή, εν περιπτώσει εισδοχής νέου Κράτους, όσον αφορά είς την δήλωσιν αποδοχής του Κράτους τούτου.
Άρθρον 15
Εκαστον Μέλος δύναται να καταγγείλη το παρόν Καταστατικόν μετά την παρέλευσιν περιόδου πέντε ετών από της ημερομηνίας θέσεως αυτού εν ισχύι συμφώνως προς το άρθρον 14 εδάφιον πρώτον. Η καταγγελία δέον να γνωστοποιηθή είς το Υπουργείον των Εξωτερικών των Κάτω Χωρών τουλάχιστον εξ μήνας προ της εκπνοής του οικονομικού έτους της Συνδιασκέψεως και θα καταστή ενεργός κατά την εκπνοήν του έτους τούτου, μόνον ως προς το Μέλος όπερ προέβη είς την γνωστοποιήσιν της ως άνω καταγγελίας. Εγένετο εν Χάγη την 31ην Οκτωβρίου 1951.

Άρθρον 2
Η ισχύς του διά του παρόντος κυρουμένου Καταστατικού άρχεται από της 26 Αυγούστου 1955.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 8 Αυγούστου 1975

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ