Νόμος 1053 ΦΕΚ Α΄151/28.6.1980
Περί κυρώσεως της εις Αθήνας την 21ην Ιουνίου 1978 υπογραφείσης Συμφωνίας μεταξύ της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβερνήσεως της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας “περί ενός οικοπέδου διά το Γερμανικόν Γενικόν Προξενείον εις Θεσσαλονίκην”.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν:
Άρθρον πρώτον
Κυρούται και έχει ισχύν νόμου ή εις Αθήνας την 21ην Ιουλίου 1978 υπογραφείσα Συμφωνία, μεταξύ της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβερνήσεως της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας περί ενός οικοπέδου διά το Γερμανικόν Γενικόν Προξενείον εις Θεσσαλονίκην, της οποίας το κείμενον εις πρωτότυπον εις την Ελληνικήν γλώσσαν έχει ως ακολούθως :
ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Μεταξύ της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβερνήσεως της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας περί ενός οικοπέδου διά το Γερμανικόν Γενικόν Προξενείον εις Θεσσαλονίκην. Η Κυβέρνησις της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Κυβέρνησις της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας εν τη επιθυμία όπως ρυθμίσωσι, τα θέματα, τα οποία προέκυψαν εκ της εν έτει 1960 γενομένης άπαλλοτριώσεως του οικοπέδου του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας εν Θεσσαλονίκη, μετά των εν αυτώ κτισμάτων και ενός μέρους του οικοπέδου της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης και βελτιώσωσιν περαιτέρω τας προξενικάς των σχέσεις, συνεφώνησαν τα ακόλουθα :
Άρθρον 1.
1. Η Κυβέρνησις της Ελληνικής Δημοκρατίας μεταβιβάζει εις την Κυβέρνησιν της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κατά πλήρη κυριότητα και ελεύθερον παντός βάρους, συμπεριλαμβανομένου και οιουδήποτε βάρους προερχομένου εκ της αυτοαποζημιώσεως λόγω ρυμοτομίας το εν Θεσσαλονίκη και επί των οδών Παραλιακής Λεωφόρου (Κέννεντυ) και Στρατηγού Κακκάβου και υπό τα στοιχεία Β.Κ. 2.100 κείμενον οικόπεδον συνολικής επιφανείας 1092 τ.μ., ανήκον κατά κυριότητα εις το Ελληνικόν Δημόσιον και συνορευόμενον προς ανατολάς με πρασιάν 7,0 μ. (Β. Κ. 168), προς Βορράν με πεζόδρομον 3 μ. (Β. Κ. 168), προς νότον με οδόν Στρατηγού Κακκάβου (Β. Κ. 168) και προς δυσμάς με Παραλιακήν Λεωφόρον (Κέννεντυ). Το οικόπεδον τούτο εμφαίνεται ακριβέστερον εις το συνημμένον τη παρούση Συμφωνία σχεδιάγραμμα, το οποίον αποτελεί αναπόσπαστον τμήμα ταύτης.
2. Από της υπογραφής της παρούσης Συμφωνίας η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας δικαιούται να χρησιμοποιήση το οικόπεδον (αρθρ. 5 παράγρ. 2). Από της θέσεως εν ισχύι της παρούσης Συμφωνίας μεταβιβάζεται βάσει άρθρου 5 παράγρ. 1 οριστικώς η κυριότης του οικοπέδου εις την Ομοσπονδιακήν Δημοκρατίαν της Γερμανίας, η οποία θα ανεγείρη επί του οικοπέδου αυτού εξόδοις της κτίριον εις το οποίον θα στεγαστούν αι Υπηρεσίαι του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας εις Θεσσαλονίκην, ενδεχομένως η κατοικία του Γενικού Προξένου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και ενδεχομένως εις ιδιαιτέραν πτέρυγα τα γραφεία του Γερμανικού Ινστιτούτου Γκαίτε.
3. Αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν, ότι ετέρα χρήσις του οικοπέδου πλην των ανωτέρω αναφερομένων θα είναι δυνατή μόνον μετά προηγουμένην διαβούλευσιν μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων.
Άρθρον 2
1. Η Κυβέρνησις της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας εκχωρεί και μεταβιβάζει από σήμερον εις την Κυβέρνησιν της Ελληνικής Δημοκρατίας εκ του υπό του Δήμου Θεσσαλονίκης παρά τω εν Θεσσαλονίκη παραρτήματι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κατατεθέντος ποσού των δραχμών δύο εκατομμυρίων εξακοσίων εννέα χιλιάδων διακοσίων δέκα (2.609.210), το οποίον επεδικάσθη αυτή διά της υπύ αριθ. 167/1960 αποφάσεως του Προέδρου Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ως αποζημίωσις διά την εν έτει 1960 γενομένην απαλλοτρίωσιν του εν αρχή αναφερθέντος οικοπέδου του Γενικού αυτής Προξενείου, το ποσόν των δραχμών ενός εκατομμυρίου διακοσίων πεντήκοντα μιάς χιλιάδων (1.251.000) και παρέχει διά της παρούσης την εντολήν προς το Ταμείον Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως καταβάλη εις την Κυβέρνησιν της Ελληνικής Δημοκρατίας το ως άνω ποσόν. Η Κυβέρνησις της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας εχχωρεί επίσης πάσαν αξίωσιν απορρέουσαν εκ ρυμοτομίας, προσκυρώσεως κ.λπ., επί του παραχωρουμένου οικοπέδου, συνεπεία εκδοθεισών η εκδοθησομένων υπό της αρμοδίας Ελληνικής αρχής σχετικών πράξεων Αναλογισμού.
2. Η Κυβέρνησις της Ελληνικής Δημοκρατίας ουδεμίαν αντίρρησιν έχει όπως ή Κυβέρνησις της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας αναλάβη εκ του ως άνω αναφερθέντος και υπό του Δήμου Θεσσαλονίκης παρά τω Ταμείω Παρακαταθηκών και Δανείων κατατεθέντος ποσού, το εκ δραχμών ενός εκατομμυρίου τριακοσίων πεντήκοντα οκτώ χιλιάδων διακοσίων δέκα (1.358.210) υπόλοιπον.
3. Αι άνω παράγραφοι 1 και 2 τελούσι υπό την προϋπόθεσιν ότι η Κυβέρνησις της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας θέλει μερίμνη αυτής και εντός προθεσμίας εξ μηνών από της θέσεως εν ισχύϊ της παρού- σης συμφωνίας αναγγωρισθή δι` αποφάσεως του αρμοδίου Ελληνικού δικαστηρίου βάσει των κειμένων διατάξεων της Ελληνικής Νομοθεσίας δικαιούχος της υπό του Δήμου Θεσσαλονίκης παρακατατεθείσης εις το εν Θεσσαλονίκη κατάστημα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων αποζημιώσεως διά την εν τω Προοιμίω της παρούσης αναφερομένην απαλλοτρίωσιν και ούτε νομιμοποιηθή ενώπιον του ως είρηται Ταμείου διά τε την είσπραξιν του εν παραγράφω 2 του παρόντος άρθρου αναφερομένου ποσού και την εκχώρησιν του εν παραγράφω 1 τοιούτου.
Άρθρον 3
Η Κυβέρνησις της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας παραιτείται πάσης απαιτήσεως εκ της εν τω Προοιμίω της παρούσης Συμφωνίας μνημονευομένης απαλλοτριώσεως, ως και πάσης ετέρας τοιαύτης σχέσιν εχούσης με το απαλλοτριωθέν ακίνητον αυτής.
Άρθρον 4
Η παρούσα αποτελεί πλήρη συμφωνίαν εν τη εννοία του άρθρου 1033 του Ελληνικού Αστικού Κώδικος και θεωρείται, ως μεταγράψιμος τίτλος κυριότητος.
Άρθρον 5
(1). Η ανωτέρω συμφωνία θα τεθή εν ισχύι από της ημέρας κατά την οποίαν αι δύο Κυβερνήσεις θα ειδοποιήσουν αλλήλας ότι συνεπληρώθησαν αι αναγκαίαι εσωτερικαί προϋποθέσεις διά την θέσιν εν ισχύι της Συμφωνίας.
(2). Η ανωτέρω συμφωνία θα τεθή εις εφαρμογήν από της ημέρας της υπογραφής της. Εγένετο εν Αθήναις τη 21η Ιουλίου 1978, εις δύο πρωτότυπα εις ελληνικήν και γερμανικήν γλώσσαν, αμφοτέρων των κειμένων εχόντων την αυτήν ισχύν.
Άρθρον δεύτερον
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεώς του διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.
Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.
Εν Αθήναις τη 26 Ιουνίου 1980
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Εθεωρήθη και ετέθη η μεγάλη του Κράτους σφραγίς